FOK!forum / Culinesse à gogo / Brood bakken in de oven #23: Met de lucht van zelfgebakken brood
qltelmaandag 29 februari 2016 @ 17:16
Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven.
Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten.

Basisprincipes
SPOILER
Brood bestaat in zn basis uit niets meer dan bloem of meel, water en zout. Als rijsmiddel wordt tegenwoordig vaak een gist gebruikt die al lang gecultiveerd wordt. Daarvoor werd er echter gebruik gemaakt van "wilde" gisten. Dat wordt tegenwoordig nog steeds gedaan, de zogenaamde "zuurdesem".
Als je dus wil beginnen met brood bakken, begin dan bij de basis, en laat je niet verleiden met al die recepten met melk, suiker en andere toevoegingen. Zeker, dat zijn ook lekkere broden, maar het is goed om het in het begin niet te ingewikkeld te maken, zodat eventuele problemen makkelijk opgelost kunnen worden.

De basisingredienten zijn dus

- (tarwe)bloem/meel
- Water
- Zout
- Gist

Het makkelijkste ingredient is natuurlijk water. Hier in Nederland hebben wij geweldig kraanwater, en dat is dan ook perfect om brood mee te bakken.
Zout in een brood remt de groei van gist, maar zorgt ook voor smaak. Tarwebloem is ook in verschillende soorten verkrijgbaar. Voor brood wil je het liefste bloem met een hoog glutengehalte. Dat zijn eiwitten in het brood die een soort netwerk vormen na het kneden, waardoor gassen worden vastgehouden en het brood kan rijzen.
Zulke bloem is vaak lastig bij supermarkten verkrijgbaar. De diverse broodmixen bevatten vaak wel goede bloem of meel, maar hebben als nadeel dat ze ook soms al gist en zout bevatten.
Op basis van ervaring zijn in ieder geval de biologische tarwebloem van Koopmans en biologische tarwebloem van AH eigen merk aan te raden.
Gist is in Nederland in twee soorten verkrijgbaar. Verse gist, en instant gist. In Engelstalige recepten staat instant gist als IDY (instant dry yeast) aangegeven, maar zij kennen ook nog ADY (active dry yeast). De verhoudingen om die soorten gist met elkaar vervangen zijn; 3 keer zoveel verse gist als instant gist (qua gewicht), van instant gist naar ADY is 1.25 maal het gewicht instant gist. Instant gist ipv ADY is 0.67 maal het gewicht ADY.
Vaak staat er in een recept dat je de gist in water moet oplossen. Dat hoeft alleen met verse gist en ADY. Niet met IDY (maar het kan ook geen kwaad).
Om het makkelijk te maken (ahum!) staan hoeveelheden in Engelse recepten ook vaak in volumematen (cups, teaspoons). De conversie voor die maten naar gewicht is voor elk ingredient anders!
Voor kleine hoeveelheden zijn tea- en tablespoons echter wel nauwkeuriger dan een weegschaal.
Wat beginnende bakkers vaak vervelend vinden is plakkerig deeg. Alleen is een deeg met een voldoende hoog vochtgehalte een van de belangrijkste dingen om een lekker luchtig brood te krijgen. Weersta de verleiding om alsmaar bloem of meel toe te voegen tijdens het kneden, anders eindig je met een brood dat zo dicht is als een blok beton.

Een simpel recept staat hier, aanrader voor beginners:

http://www.thefreshloaf.com/lessons/yourfirstloaf

Als je eenmaal wat verder bent met brood, dan kom je er achter dat je door verschillende variabelen te varieren, een heel ander brood kan krijgen. Door er bv minder gist in te doen, zodat het brood langer moet rijzen, krijg je meer smaakontwikkeling.
Tips
SPOILER
Bakkerspercentages
Het is normaal om broodrecepten op te schrijven in zowel gewichten als in bakkerspercentage. Bakkerspercentages is het weergeven van het aandeel van elk ingredient als percentage (qua gewicht!) van de totale hoeveelheid bloem/meel. Hierdoor kun je recepten heel makkelijk vergelijken en een recept schalen naar een gewenst deeggewicht.
Bijvoorbeeld, een simpel witbrood.
100% tarwebloem
68% water
2% zout
0,5% gist
totaal: 170,5% van de totale hoeveelheid bloem
Stel dat we nu een brood van 1 kg willen? We rekenen uit hoeveel 1% is; 1000/170,5 = 5,86 gram/%.
Dat betekent dus 586 gram bloem, 399 gram water, 11,72 gram zout, en iets minder dan 3 gram gist (=1tsp).

zout
Wat betreft het zout; zoutkristallen en gist zijn geen vriendjes. Daar zijn allerlei non-remedies op gevonden, zoals het aan de rand in het deeg mengen, het er op het laatst indoen, maar de truuk is het gewoon in het water oplossen en dan erdoorheen kneden; dan is het zout opgelost in het water en doen de kristallen geen kwaad meer

Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Een preferment is een mengsel dat je maakt voor het uiteindelijke deeg, en dat een deel van de bloem, water en gist bevat. Soms zit er ook zout in. Er zijn verschillende soorten prefermenten, zoals de poolish, sponge, biga.

De Poolish
Deze methode bestaat uit twee stappen, stap 1 is het aanmaken van een slap deeg bestaande uit gist en gelijke delen bloem en water. Dit beslag maak je enkele uren voor het aanmaken van het uiteindelijke deeg.
Stap 2 is het aanmaken van het deeg.
Het doel van stap 1 is een snelle vermeerdering van gistcellen, dit leidt uiteindelijk tot een beter rijsvermogen van het uiteindelijke deeg.
Het gistpercentage is afhankelijk van het type bloem en de tijd tijd waarin je de poolish laat rijzen.
Dit zijn de aanbevolen percentages:
2.5% gist voor een 2 uur durende fermentatie op omgevingstemperatuur
1.5% gist voor 3 uur
0.5% gist voor 8 uur
0.1% gist voor 12-16 uur
De ingrediënten kort door elkaar mengen, evt met behulp van een planeetmenger.
Het volume van de poolish moet minstens verdubbelen, het oppervlak moet concaaf zijn (ingezakt). Een te lange fermentatie maakt de poolish te kleverig. De temperatuur van de poolish mag niet hoger worden dan 26 C.
In stap 2 wordt het resterende worden de resterende ingrediënten toegevoegd (bloem, water, zout), het zout toevoegen in stap 1 heeft een remmend effect op de gistwerking. Het deeg krijgt een rijstijd van een uur, wordt daarna verdeeld en opgemaakt, en na voldoende narijs afgebakken.

een preferment kan je heel makkelijk zelf maken
Neem de waterhoeveelheid uit je broodrecept, en 1/4 van het meel. Voeg nu de helft van het gist toe, en meng dit tot een dikke brij.
dit laat je een dag of 2-3 staan.
Nu maak je hiermee en de rest van je ingredienten je deeg.
Als je deeg klaar is neem je een deel ervan en doe dit in een plastik bakje in de koelkast.
Dit voeg je dan de volgende keer weer toe aan je deeg.

Als je je deeg klaar hebt neem je een deel ervan en dat kan je dan over een aantal dagen weer aan het nieuwe deeg toevoegen. Dan heb je daar namelijk al je preferment aan (pre ferment, vooraf gegist) en hoef je het niet apart te maken.

Tip, als je brood bakt, maak dan altijd 100 gram meer deeg dan je nodig hebt en bewaar dit voor je volgende brood. Dit bewaar je in de koelkast en voeg je bij je volgende brooddeeg. De reden hiervoor is dat moderne gist heel snel werkt en brooddeeg geen tijd heeft mooie smaken te vormen. Door een deel van het deeg achter te houden laat je in dit deel de bacterien en gisten verder werken en deze zorgen ervoor dat je brood dan altijd een mooie, rijke complexe broodsmaak heeft. Deze "preferment" techniek is uit amerika gekomen en heeft er voor gezorgd dat amerikanen tegenwoordig regelmatig broodbakwedstrijden winnen met hun smaakvolle brood. Dit is veel beter dan allerlei smaakmakers door je brood te gooien om een lekker brood te krijgen, want je proeft dan eens écht brood ipv alleen maar smaakmaker.
Enkele recepten:
SPOILER
Bruin brood, met een poolish, 50% volkoren meel, 50% bloem
Spreadsheet

100% volkorenbrood:

https://www.broodbakshop.nl/blog/recepten/volkorenbrood/

Zuurdesem, ananassapmethode
Seedculture
Dag 1: 120 gram roggemeel + 170 gram ongezoet ananassap. Goed mengen tot een wat stevig deegje. Afdekken met plastic folie en 24 uur op kamertemperatuur laten staan.
Dag 2: 128 gram ongebleekte tarwebloem + 113 gram ongezoet ananassap. Goed mengen met het deegje van dag 1. Afdekken en 24 uur laten staan.
Dag 3: 128 gram ongebleekte tarwebloem + 113 gram (bron)water (kamertemperatuur). Gooi de helft van wat je al hebt weg en voeg aan de overgebleven helft de tarwebloem en water toe. Afdekken en weer 24 uur laten staan.
Dag 4: 128 gram ongebleekte tarwebloem + 113 gram (bron)water. De desem van dag 3 zal nu minstens verdubbeld zijn, meer is nog beter. Als dat niet het geval is laat het dan nog 12 - 24 uur langer staan. Is het wel gerezen en vol leven, herhaal dan dag 3: gooi de helft weg en meng de overgebleven helft met de tarwebloem en water. Afdekken en laten staan tot het is verdubbeld in volume. Dit duurt 4 - 12 uur.
Nu is de seedculture klaar om er een barm/motherstarter van te maken.

Barm/Motherstarter
454 gram ongebleekte tarwebloem
454 gram (bron)water, op kamertemperatuur
200 gram seedculture

http://uitdekeukenvanarde(...)on-zuurdesemers.html

Maisbrood

Maïs brood
Categorie: Brood
Personen: 0
Tijd: 3 uur
Datum: 21-08-2004
Bron: Verpakking Soezie meel

Ingredienten
500 gr boeren maïs meel
310 ml water, kamertemperatuur
10 gr zout
10 gr olie
4 gr gedroge gist

Bereiding
Recept voor een brood van 900 gr:

Doe de meel in het bakblik.
Schenk langs de rand het water en de olie.
Maak in het midden van de meel een kuiltje en doe daar de gist in.

Maar kenden ed kan ook met de hand ;)

Maisbrood versie 2

* 400 GRAM MAISMEEL
* 2 DECILITER KOKOSMELK
* 6 DECILITER MELK
* 4 EIEREN
* 100 GRAM BOTTER
* 2 THEELEPELS ZOUT
* 2 THEELEPELS SUIKER
* 50 GRAM KOKOS, geraspt
* 1 THEELEPEL ANIJSZAAD

Meng het maismeel met de kokosmelk en de helft van de melk en breng dit al roerend aan de kook. Voeg de rest van de melk toe, de suiker en zout en laat het geheel een kwartier afkoelen; roer dan de boter erdoor, de eieren, de anijs en de kokos. Breng het opnieuw aan de kook, en laat het 10 minuten koken, roer goed. Giet dit mengsel in een ingevette broodvorm en bak het een half uur op 190 graden. Serveer warm.

Maisbrood meest simpele versie
1000gr maismeel (Artipan mais )
570-590gr water
25 gr gist
20gr zout

40 min op 240 graden voor 400gr brood
Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!

http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm

De alom populaire no-knead-broodjes (minilot eet ze elke dag :+ ):
http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/

Filmpje van O+ Vincent Talleu O+ :


Wat resultaten van uit het vorige topic

Minilot:

1ysrqx.jpg

Computergirl:

0C51D65F-9B17-4D4D-9F7F-7FA87334A45B_zpsr5euxpbh.jpg

A91F6315-5855-4A03-918F-AB3C1071E43A_zpspn5qj6ty.jpg

FAD3C073-39CB-4219-832E-E257F5602080_zpsinptmhzp.jpg

Isegrim:
20160220_161254.jpg

Martijn1P:

720.jpg

Waterdrinker:

o0vdbn3.png

Trusten:

2d131x0.jpg

21dju5f.jpg

Helsinki

YWlwhDi.jpg

RDPTNEK.jpg

Pmponer

hsm80g.jpg

Bleie

f9hxl4.jpg

Zo-is-dat

if1rg6.jpg

Roos85

1z68d8i.jpg

qltel

2XQxAG9.jpg

Mocht je foto er niet in staan, sorry, ik hoop dat ik niemand vergeten ben. Maar het waren er zoveel.

[ Bericht 8% gewijzigd door qltel op 29-02-2016 17:28:26 ]
HaverMoutKoekjemaandag 29 februari 2016 @ 17:55
Flink je best op gedaan qtel!
qltelmaandag 29 februari 2016 @ 19:44
quote:
14s.gif Op maandag 29 februari 2016 17:55 schreef computergirl het volgende:
Flink je best op gedaan qtel!
Het heeft me aan de edit-tijd te zijn 14 minuten gekost.. :)

En het is een collectie waarvoor we ons niet hoeven te schamen, het ziet er allemaal prima uit!
Lot_1woensdag 2 maart 2016 @ 11:31
Prachtige broden in de OP :Y doel is om volgende keer met een mooi brood in de OP te staan 8-)

Desembroodbakkers: willen jullie eens je routine toelichten?
Ik heb een desem (100% hydratatie) en die staat in de koelkast en ik gooi daar vrij random bloem en water bij eens per week. Kortom: ik heb weinig idee wat ik aan het doen ben O-)

- Hoe is de verhouding moederdesem en voeding die je geeft?
- ik las laatst ergens dat je je desem eerst op kamertemperatuur moet laten komen, dan voeren, dan een tijd wachten, dan weer in de koelkast zetten. Klopt dat?
- Hoe/wanneer ga je bakken? Kun je zien aan het desem wanneer deze in de beste conditie is om ermee te gaan bakken? Hoe laat is dat na het voeren meestal?
- Hoeveel desem houden jullie gewoonlijk over nadat je een gedeelte hebt gebruikt om mee te bakken?

Ik vind het echt onhandig dat Levine's blog over desem stopt bij het maken ervan. Ik heb geen idee hoe ik dat ding fatsoenlijk onderhoud en al helemaal niet hoe ik er dan het beste mee kan bakken :')
qltelwoensdag 2 maart 2016 @ 12:05
quote:
0s.gif Op woensdag 2 maart 2016 11:31 schreef Lot_1 het volgende:
Prachtige broden in de OP :Y doel is om volgende keer met een mooi brood in de OP te staan 8-)
Ik zie een paar prachtige broden van je in de OP!

Bij mij zit er weer een saai tarwebrood in de menger.. En ik ga eens proberen om een Turks brood te maken.
Lot_1woensdag 2 maart 2016 @ 12:42
quote:
0s.gif Op woensdag 2 maart 2016 12:05 schreef qltel het volgende:

[..]

Ik zie een paar prachtige broden van je in de OP!

waar dan? :o
Het was geen verwijt hoor, ik heb heel weinig foto's gemaakt van mooie broden de laatste tijd. De broden die ik maak lukken ook niet zo heel goed.

quote:
Bij mij zit er weer een saai tarwebrood in de menger.. En ik ga eens proberen om een Turks brood te maken.
Turks brood :9

Heb jij zuurdesemtips voor me? Of bakte jij niet met zuurdesem?
qltelwoensdag 2 maart 2016 @ 12:45
quote:
0s.gif Op woensdag 2 maart 2016 12:42 schreef Lot_1 het volgende:

[..]

waar dan? :o
Het was geen verwijt hoor, ik heb heel weinig foto's gemaakt van mooie broden de laatste tijd. De broden die ik maak lukken ook niet zo heel goed.

[..]

Turks brood :9

Heb jij zuurdesemtips voor me? Of bakte jij niet met zuurdesem?
Ik haal geloof ik wat mensen door de war.. Sorry.. :) Maar ondanks dat een brood niet goed gelukt is (niet mooi is) kan het nog steeds erg lekker zijn. Ik maak elke week 3 a 4 broden,maar dat zijn gewoon saaie tarwebroden en daar maak ik ook geen foto's van.

Ik bak niet meer met zuurdesem. Veel teveel gedoe.

En dat Turkse brood, hopelijk lukt het. Ik heb wat recepten gevonden en ga het maar eens proberen.
HaverMoutKoekjewoensdag 2 maart 2016 @ 13:15
quote:
0s.gif Op woensdag 2 maart 2016 11:31 schreef Lot_1 het volgende:
Prachtige broden in de OP :Y doel is om volgende keer met een mooi brood in de OP te staan 8-)

Desembroodbakkers: willen jullie eens je routine toelichten?
Ik heb een desem (100% hydratatie) en die staat in de koelkast en ik gooi daar vrij random bloem en water bij eens per week. Kortom: ik heb weinig idee wat ik aan het doen ben O-)

- Hoe is de verhouding moederdesem en voeding die je geeft?
- ik las laatst ergens dat je je desem eerst op kamertemperatuur moet laten komen, dan voeren, dan een tijd wachten, dan weer in de koelkast zetten. Klopt dat?
- Hoe/wanneer ga je bakken? Kun je zien aan het desem wanneer deze in de beste conditie is om ermee te gaan bakken? Hoe laat is dat na het voeren meestal?
- Hoeveel desem houden jullie gewoonlijk over nadat je een gedeelte hebt gebruikt om mee te bakken?

Ik vind het echt onhandig dat Levine's blog over desem stopt bij het maken ervan. Ik heb geen idee hoe ik dat ding fatsoenlijk onderhoud en al helemaal niet hoe ik er dan het beste mee kan bakken :')
ik weet niet-alle vragen, ben ook vrij nieuw qua desem.
Ik voer mijn desem 1x per week.
Haal bakjes uit koelkast als ik thuiskom van werk en na eten ga ik verversen.
Je hebt maar weinig nodig dus ik heb ook maar weinig desem,ik laat ong 30 gram van oude over en doe er 30 gram water en 30 gram meel erdoor. Dit laat ik nog paar uur buiten de koelkast staan.

Als ik wil gaan bakken dan gebruik ik deel van desem dat ik anders weg zou gooien en voer dat die avond met gelijke delen water/meel en vrijdagochtend nog een keer, deze blijft dus buiten de koelkast tot bakmoment
LeeHarveyOswaldwoensdag 2 maart 2016 @ 13:32
quote:
0s.gif Op woensdag 2 maart 2016 11:31 schreef Lot_1 het volgende:
Prachtige broden in de OP :Y doel is om volgende keer met een mooi brood in de OP te staan 8-)

Desembroodbakkers: willen jullie eens je routine toelichten?
Ik heb een desem (100% hydratatie) en die staat in de koelkast en ik gooi daar vrij random bloem en water bij eens per week. Kortom: ik heb weinig idee wat ik aan het doen ben O-)
Als je random voert weet je niet wat je hydratatie is. Zorg er voor dat je 1:1 gaat voeren. Bijvoorbeeld 35 gram meel en 35 gram water. De hoeveelheid is niet zo heel belangrijk, zolang je maar genoeg hebt om te bakken en niet te veel dat je emmer over loopt.

quote:
- Hoe is de verhouding moederdesem en voeding die je geeft?
- ik las laatst ergens dat je je desem eerst op kamertemperatuur moet laten komen, dan voeren, dan een tijd wachten, dan weer in de koelkast zetten. Klopt dat?
Ik voer bij in de emmer waar het desem in zit. Dat kan soms nog een eetlepel zijn waar een kilo bij gaat, soms is het een kilo desem waar 40 gram bij gaat.

Als je iets hebt van een graad of dertien (oude koelkast, kelder, wijn koelkast) zou ik je desem altijd daar in zetten. Voeren en direct terug. Met een gewone koelkast voeren, uurtje wachten, terug de koeling in. In dat laatste geval voeren met lauwwarm water.

quote:
- Hoe/wanneer ga je bakken? Kun je zien aan het desem wanneer deze in de beste conditie is om ermee te gaan bakken? Hoe laat is dat na het voeren meestal?
- Hoeveel desem houden jullie gewoonlijk over nadat je een gedeelte hebt gebruikt om mee te bakken?
Mijn voorkeur heeft het om 24 uur voor het maken van het deeg het desem te voeren.

Het desem is op zijn mooist als het luchtig is, ietsje een geheel vormt, en fruitig ruikt (banaan bij bloem, granny Smith bij volkoren rogge :) ). Maar laat het daar niet vanaf hangen hoor, zo precies komt dat niet.

quote:
Ik vind het echt onhandig dat Levine's blog over desem stopt bij het maken ervan. Ik heb geen idee hoe ik dat ding fatsoenlijk onderhoud en al helemaal niet hoe ik er dan het beste mee kan bakken :')
Workshop bij mij doen? O-)

[ Bericht 0% gewijzigd door LeeHarveyOswald op 02-03-2016 14:05:52 ]
Lot_1woensdag 2 maart 2016 @ 14:07
Ik bedoelde met random vooral dat de hoeveelheid random is. Ik schep dus wat meel in een bakje op de weegschaal, gooi dat bij mijn desem en dan weeg ik even veel water af en doe dat er ook bij.

Ha, een workshop lijkt me leuk maar je woont wat te ver weg ;)

Thanks voor de uitleg. Ik vind de tip om te bakken met de desem die ik anders weg zou gooien een hele goede ^O^ En 24 uur van te voren voeren vind ik ook een goede tip :Y
Wat bepaald of je bij veel desem een beetje bloem/water gooit, of dat je bij weinig desem veel bloem/water gooit? Ligt dat gewoon aan hoeveel je overhoudt?
Isegrimwoensdag 2 maart 2016 @ 14:10
Gewoon wat je nodig hebt voor de volgende keer bakken. :)

Als je te veel hebt kun je er ook pannenkoeken van maken.
LeeHarveyOswaldwoensdag 2 maart 2016 @ 14:11
quote:
0s.gif Op woensdag 2 maart 2016 14:07 schreef Lot_1 het volgende:
Ik bedoelde met random vooral dat de hoeveelheid random is. Ik schep dus wat meel in een bakje op de weegschaal, gooi dat bij mijn desem en dan weeg ik even veel water af en doe dat er ook bij.

Ha, een workshop lijkt me leuk maar je woont wat te ver weg ;)

Thanks voor de uitleg. Ik vind de tip om te bakken met de desem die ik anders weg zou gooien een hele goede ^O^ En 24 uur van te voren voeren vind ik ook een goede tip :Y
Wat bepaald of je bij veel desem een beetje bloem/water gooit, of dat je bij weinig desem veel bloem/water gooit? Ligt dat gewoon aan hoeveel je overhoudt?
De hoeveelheid die ik overhoud en de hoeveelheid die ik nodig heb. Na een workshop heb ik vaak nog veel desem. Op woensdag bakken we niet veel, dus op maandag voer ik mijn desem een beetje bij :)
Lot_1woensdag 2 maart 2016 @ 14:17
Pannekoeken, dat is een goed idee :9

Thanks, ik denk dat het me nu in elk geval zal lukken om een beetje routine op te bouwen. Ik denk dat ik vooral teveel desem heb en er ook teveel bijvoer, dus de 30/30/30gram verhouding van desem, bloem en water ga ik aanhouden.
LeeHarveyOswaldwoensdag 2 maart 2016 @ 14:21
quote:
0s.gif Op woensdag 2 maart 2016 14:17 schreef Lot_1 het volgende:
Pannekoeken, dat is een goed idee :9

Thanks, ik denk dat het me nu in elk geval zal lukken om een beetje routine op te bouwen. Ik denk dat ik vooral teveel desem heb en er ook teveel bijvoer, dus de 30/30/30gram verhouding van desem, bloem en water ga ik aanhouden.
Eerste hoeveelheid desem doet er niet zo toe hoor :)
Lot_1woensdag 2 maart 2016 @ 14:24
ah, dat is goed om te weten.
Maar ik doelde nu vooral op dat het zo'n verspillende grap wordt als je veel desem hebt en deze met veel bloem voert, terwijl je haast nooit bakt, en dus ook veel weggooit ;)
LeeHarveyOswaldwoensdag 2 maart 2016 @ 14:26
quote:
0s.gif Op woensdag 2 maart 2016 14:24 schreef Lot_1 het volgende:
ah, dat is goed om te weten.
Maar ik doelde nu vooral op dat het zo'n verspillende grap wordt als je veel desem hebt en deze met veel bloem voert, terwijl je haast nooit bakt, en dus ook veel weggooit ;)
Maar je gooit alles wat je niet gebruikt weg?

Ik heb hier twee maal vijf liter emmers met desem. Ik kijk als ik ga voeren hoeveel daar in zit, en hoeveel ik nodig denk te hebben. Dan gooi ik de benodigde hoeveelheid meel en water er in, en gaan ze weer op 12 graden de koeling in. Als je emmertje een beetje ruim is zou je nooit iets weg hoeven te gooien.
HaverMoutKoekjewoensdag 2 maart 2016 @ 14:36
Thuisbakkers hebben geen emmers desem nodig, vooral als je niet elke week bakt laat staan 4 dagen per week
Lot_1woensdag 2 maart 2016 @ 14:37
Maar het maakt dus helemaal niet uit in welke verhoudingen het gaat? Wat vreemd. Ik gooi inderdaad regelmatig wat weg, omdat ik dus weinig bak en het anders steeds meer wordt. Op de blog van Levine staat namelijk dit:

quote:
Vergeet niet om elke dag voordat je de desem gaat voeren ook een deel weg te gooien! Zou je dat niet doen dat eindig je met een zwembad vol desem. Als je niet weggooit zou je ook steeds meer bloem/meel moeten toevoegen anders krijgt de desem niet genoeg voedsel.
bron
Dus het lijkt me, als je veel desem hebt, dat je daar ook veel voeding aan moet toevoegen, anders krijgt je desem, in de woorden van Levine, niet genoeg voedsel.
LeeHarveyOswaldwoensdag 2 maart 2016 @ 14:39
quote:
10s.gif Op woensdag 2 maart 2016 14:36 schreef computergirl het volgende:
Thuisbakkers hebben geen emmers desem nodig, vooral als je niet elke week bakt laat staan 4 dagen per week
1 liter yoghurtemmertjes zijn heel geschikt voor thuis.
LeeHarveyOswaldwoensdag 2 maart 2016 @ 14:41
quote:
0s.gif Op woensdag 2 maart 2016 14:37 schreef Lot_1 het volgende:
Maar het maakt dus helemaal niet uit in welke verhoudingen het gaat? Wat vreemd. Ik gooi inderdaad regelmatig wat weg, omdat ik dus weinig bak en het anders steeds meer wordt. Op de blog van Levine staat namelijk dit:

[..]

Dus het lijkt me, als je veel desem hebt, dat je daar ook veel voeding aan moet toevoegen, anders krijgt je desem, in de woorden van Levine, niet genoeg voedsel.
Nah, zolang je niet zes weken lang weinig voert moet dat wel los lopen. Gewoon je hoeveelheid een beetje in balans houden. Het is een papje bacteriën en gisten, je te maken deeg bevat genoeg voedingsstoffen.
Lot_1woensdag 2 maart 2016 @ 14:44
quote:
3s.gif Op woensdag 2 maart 2016 14:41 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Nah, zolang je niet zes weken lang weinig voert moet dat wel los lopen. Gewoon je hoeveelheid een beetje in balans houden. Het is een papje bacteriën en gisten, je te maken deeg bevat genoeg voedingsstoffen.
^O^ oke, dan ga ik morgen eens pannekoeken bakken met mijn hoeveelheid desem en daarna ga ik een prettige routine bedenken. Misschien is het ook wel een idee wanneer ik altijd bak in het weekend, zodat ik een paar dagen de tijd heb om bij te voeren tot de benodigde hoeveelheid.
HaverMoutKoekjewoensdag 2 maart 2016 @ 14:47
quote:
14s.gif Op woensdag 2 maart 2016 14:39 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

1 liter yoghurtemmertjes zijn heel geschikt voor thuis.
1 liter _O-
Ik heb een bakje met deksel van 330 ml.
Elleskawoensdag 2 maart 2016 @ 14:50
zo'n 1 liter emmertje hoeft ook niet vol te zitten.
ik had ook een yoghurtemmertje gewoon omdat het makkelijke bakjes zijn. maar ik ben niet zo geschikt voor dat desem werk, bak daarvoor te onregelmatig, vergeet te voeren enz.
LeeHarveyOswaldwoensdag 2 maart 2016 @ 15:05
quote:
0s.gif Op woensdag 2 maart 2016 14:44 schreef Lot_1 het volgende:

[..]

^O^ oke, dan ga ik morgen eens pannekoeken bakken met mijn hoeveelheid desem en daarna ga ik een prettige routine bedenken. Misschien is het ook wel een idee wanneer ik altijd bak in het weekend, zodat ik een paar dagen de tijd heb om bij te voeren tot de benodigde hoeveelheid.
Gewoon een dag vooraf 1x voeren, desnoods exact dat wat je gaat gebruiken :)
HaverMoutKoekjewoensdag 2 maart 2016 @ 15:07
quote:
0s.gif Op woensdag 2 maart 2016 14:50 schreef Elleska het volgende:
zo'n 1 liter emmertje hoeft ook niet vol te zitten.

mijn kleine bakje zit ook niet vol en ik heb een kleine koelkast :+

Ik ga dit weekend weer eens gewoon met gist bakken denk ik
minilotwoensdag 2 maart 2016 @ 15:39
Mijn teller van om zeep gebrachte desems staat inmiddels op tien. :D Ik probeer het maar niet meer. :') Teveel een warhoofd voor en te weinig algemene dagelijkse routine door mijn werk.

Desembroden koop ik wel gewoon en zelf bak ik met gist.
HaverMoutKoekjewoensdag 2 maart 2016 @ 15:58
Dierenmishandeling valt dat onder volgens mij :D
minilotwoensdag 2 maart 2016 @ 16:03
quote:
1s.gif Op woensdag 2 maart 2016 15:58 schreef computergirl het volgende:
Dierenmishandeling valt dat onder volgens mij :D
Ja, vertel mij wat.. Ik ben na de vijfde opgehouden de desems naampjes te geven. ;(
Lot_1woensdag 2 maart 2016 @ 17:01
Ik ben een zuurdesem witbrood gaan bakken:

Bf_RRgTpraVktLDPq42rbTuM86qc3A3qYhx7X2139-0x7RPw3jzxu9UWK0aNi1lxKOB15x7GMl281iX4rX0AqKvVqFue9LbgN9y9MmA5L4oaLotcPs5n50GTAy64pX_l4bSZfyt8g82ybxZaZYuJjm8hy0cMfz-qcyiQJTNZ8eDkaUn4z2fWcTAo2ucQWf00J3D3yD8aH3Pfl9vNSdyt-dbZ9CFTsWZPnf8S08U-vwdOKbAkSB1s11987I66BI_6ID-Mi33xS-3NlEBH1QUlSJ1O_N1TES-jjujQdM-gCrUtMemNJfdKSG3aYJJ-ySZd-DEp675xM_PuAXUvpsBnZX8rrw8kxRfQ0Fee6x424Mkz9aHeMDoShWOXdT6PN86-TRfqBX4mZBlc76jsMq73iig9PuNxCCr_qDTstlKIc4MI2-GxBSUKodwTP2HQihh3NPnE7QwzjRWKpO2N0PoSLHiy3Jxu78TdbH40hsEobfnKm-V3YHCi48N_HwMCRJcekG5cE_r8jtg40joau7XRwAbwO0h_Mu-v6hC381OLsZ7d-4wLmSGFvLtyKMJtRUVX2h8b=w1083-h791-no
minilotwoensdag 2 maart 2016 @ 18:14
Vlugge telefoonfoto, zojuist uit de oven getrokken:
xc12bt.jpg

Recept:
http://thewoksoflife.com/2015/04/cinnamon-raisin-buns/ :9
HaverMoutKoekjewoensdag 2 maart 2016 @ 18:18
quote:
0s.gif Op woensdag 2 maart 2016 18:14 schreef minilot het volgende:
Vlugge telefoonfoto, zojuist uit de oven getrokken:
[ afbeelding ]

Recept:
http://thewoksoflife.com/2015/04/cinnamon-raisin-buns/ :9
ziet er heerlijk uit :Y)
Molowoensdag 2 maart 2016 @ 18:19
Lekker Mini!

Ik heb afgelopen weekend weer eens kardemummabullar gemaakt. Alleen vergeten foto te maken :@
Elleskawoensdag 2 maart 2016 @ 18:19
quote:
1s.gif Op woensdag 2 maart 2016 15:07 schreef computergirl het volgende:

[..]

mijn kleine bakje zit ook niet vol en ik heb een kleine koelkast :+

Ik ga dit weekend weer eens gewoon met gist bakken denk ik
ah ja je moet er wel ruimte voor hebben in de koelkast of een andere koele plek.
dat is hier geen probleem. of beter gezegd ruimte in de hoogte is geen probleem doordat er een plank ontbreekt.
LeeHarveyOswaldwoensdag 2 maart 2016 @ 18:27
De kans is groot dat als je denkt dat je desem dood is, hij dat helemaal niet is. De activiteit kan wat inzakken, of hij vormt alcohol of witte uitslag, maar dikke kans dat na een theelepel suiker en flink bijvoeren hij het weer doet.


Mijn desems zijn naamloos.
qltelwoensdag 2 maart 2016 @ 18:34
quote:
0s.gif Op woensdag 2 maart 2016 18:14 schreef minilot het volgende:
Vlugge telefoonfoto, zojuist uit de oven getrokken:
[ afbeelding ]

Recept:
http://thewoksoflife.com/2015/04/cinnamon-raisin-buns/ :9
Wauw, dat ziet er lekker uit!
minilotwoensdag 2 maart 2016 @ 18:44
Random restje deeg gebakken:
2czvmns.jpg

Ik zal mijn camera weer eens opsnorren. Telefoonfoto's zijn een beetje :')
Lot_1woensdag 2 maart 2016 @ 19:38
Nice minilot! En wat een leuke/handige bakvorm voor dat laatste broodje :)
minilotwoensdag 2 maart 2016 @ 19:39
quote:
0s.gif Op woensdag 2 maart 2016 19:38 schreef Lot_1 het volgende:
Nice minilot! En wat een leuke/handige bakvorm voor dat laatste broodje :)
Wegwerpkartonnetjes van de Hema :Y

Hoe gaat het intussen met je desemdeeg? :)
Lot_1woensdag 2 maart 2016 @ 19:58
Het gaat goed, maar moet nog tot tien uur in de vorm rijzen. Ik heb, geinspireerd door jouw foto's, er nog even een vlecht in gelegd :P
LeeHarveyOswaldwoensdag 2 maart 2016 @ 20:25
quote:
0s.gif Op woensdag 2 maart 2016 19:58 schreef Lot_1 het volgende:
Het gaat goed, maar moet nog tot tien uur in de vorm rijzen. Ik heb, geinspireerd door jouw foto's, er nog even een vlecht in gelegd :P
Waarom niet ongevormd 10 tot 48 (of meer..) uur rijzen, vormen, uurtje rust, dan bakken?
Lot_1woensdag 2 maart 2016 @ 20:28
Omdat dat niet in het recept staat? oO<

Ik maak dit brood: recept

Wat is een standaard witbrood zuurdesemrecept dan?
HaverMoutKoekjewoensdag 2 maart 2016 @ 21:12
quote:
0s.gif Op woensdag 2 maart 2016 19:58 schreef Lot_1 het volgende:
Het gaat goed, maar moet nog tot tien uur in de vorm rijzen. Ik heb, geinspireerd door jouw foto's, er nog even een vlecht in gelegd :P
tot 22 uur bedoel je? Of 10 uur lang, want dat laatste lees ik nergens in recept :@
Lot_1woensdag 2 maart 2016 @ 21:19
quote:
1s.gif Op woensdag 2 maart 2016 21:12 schreef computergirl het volgende:

[..]

tot 22 uur bedoel je? Of 10 uur lang, want dat laatste lees ik nergens in recept :@
tot tien uur 's avonds inderdaad :Y
LeeHarveyOswaldwoensdag 2 maart 2016 @ 21:27
quote:
1s.gif Op woensdag 2 maart 2016 21:12 schreef computergirl het volgende:

[..]

tot 22 uur bedoel je? Of 10 uur lang, want dat laatste lees ik nergens in recept :@
Ah, zo las ik het ook ja. En dan zou ik hem niet gevormd laten rijzen met risico op inzakken/misvormd raken.
HaverMoutKoekjedonderdag 3 maart 2016 @ 06:00
Hoe is het brood geworden, Lot_1?
roos85donderdag 3 maart 2016 @ 10:02
Zit op de site van de weekendbakery te kijken naar een broodbakset, nu hebben ze keuze uit een rieten en houtvezel rijsmandje. Wat raden jullie aan? En neem aan dat het niet uitmaakt dat een ovaal of rond mandje neem?
qlteldonderdag 3 maart 2016 @ 10:05
Grrrrr, het lijkt erop dat mijn droge gist niet meer werkt. Ik heb gisteren 2 broden gemaakt en gelijk eens gekeken of ik Pide's (Turkse broden) kan maken. Beiden rezen vrijwel niet. Ze hebben vanaf gistermiddag gestaan (lekker in de warmte) en zelfs vanmorgen was het slecht gerezen. Ik heb ze toch maar gebakken en gelukkig smaakt het brood best goed en ook de Pide's zijn erg lekker.

ZDAOnNb.jpg

6LbrVXC.jpg

Is er een test om te kijken of droge gist nog goed is? Of maar gewoon weggooien? Is geen ramp,want ik gebruik toch meestal verse, maar het is juist wel makkelijk als de verse onverhoopt op is.
HaverMoutKoekjedonderdag 3 maart 2016 @ 11:01
In beetje warme melk en dan kijken of er bubbels komen
Lot_1donderdag 3 maart 2016 @ 11:07
quote:
1s.gif Op donderdag 3 maart 2016 06:00 schreef computergirl het volgende:
Hoe is het brood geworden, Lot_1?
K5UUJi9lAsoDe2Ixgv3OVFzF1kfZaodOOci7OnsUnf-ts4fwtPMmlbcxiuuNGJyKh9T6hRV445TagMiy_2wukCXdAVy-81nSsgBDou4qcEXnHWK2oyLJ8zioD8qKzWlKoJOfxPBml_1Jt33j7Li2lPSxS90D4ebxDrTDLKqla4VWdYzfNSkO4VkdTXpzRuSrh-2CxfMbT6w3QzZKk42II7ekZUJF1XweDUPtY63wSOUdsp8H5ovMUZaR7P8XSY_VBiY-skZMA1d7zXp3Bi77Ef5D_wZCu-HRbCsKk9asBxv-ohy6DnFNZ4JGybnOsDVrWTmn6MQPW8wCRXnY4PjddQf2D1-TxY6j7d841-vnz4Jt86GMjPDl7lhVXTHgft5ihAgU-lsD0qofQy1Y3HMuFomzAp4sr7jgJ_K7uFOzq2bjMAbn7rHIYuK76sh7FjzBkgNlsoeE_4B4Ht0Dcw5uGGBXIioYmyQNClYTCJQXDIZSkUKnQfkqB1sj56XduQthuXx63PeLFuBw9YINDQNNdpGbvFhdFUboRFZbG0QKjJ06RaLBu3wi-16kyUYchUoLS8dN=w1055-h791-no

8Cd6STDeQvI86RPnqERYDi3sYvz9LloLPUe3jU6XxUFv-PZUvlbyH1WmvRk3nWlvNHjzc1TFFqfP-rcFVyNoxOSgR5tb0dVPkKvcvCpot3fxshc7AjDyA4LmVi1T933IBXwU9zE1K88UweBrIRbZdMXJPydKG4AuCrj_eDME4EzODt1GsnyqLg8haygumRyo2GANLx6k3s7rOS7DNAx9qzRXF9tb7YTMbVZBbLHjhYYxYgIY6oSivQid4rNudggv72Y9P9F_3AfhKRhDt1XVILLQo6n2zbTGn94XJ-QPFNPhNx9VeyxYzpTVfL_DWDjOGsG7A5goZ05pTnm2DSXxTEFT6Dzmequ5e0jJ3AjgnGG2yCjUmAHu-zlyU-rhPE999nF-pA9WxT9wX3inLYNVPE-YEHx4AhlQ4z5_2L9Uf2H4AqeQ5g9bxzqQiyUyGC4RZaygNO-ao0ntRgZ1SL0lLFY4LXkYxoXHiFbruQjP_dRwcRtPMY-8V1ix7Suq_iT2cRQyyB2bul825EW1tiOGKjtrKylj3Wxj0YhnxHXN0sVUjlfKf0yBwZPeB5dHhzOdliqv=w1090-h791-no

Ik ben niet ontevreden, het is erg lekker. Alleen dat vlechten heeft het niet zoveel goeds gedaan :+

Herkenbare bloem, qtel! En jammer dat ze niet goed gerezen zijn, maar het draait om de smaak :)
Isegrimdonderdag 3 maart 2016 @ 13:02
Plaatjes stuk. -O-
HaverMoutKoekjedonderdag 3 maart 2016 @ 13:05
quote:
0s.gif Op donderdag 3 maart 2016 13:02 schreef Isegrim het volgende:
Plaatjes stuk. -O-
oogjes stuk? Ik zie wel plaatjes :D
LeeHarveyOswalddonderdag 3 maart 2016 @ 13:06
quote:
0s.gif Op donderdag 3 maart 2016 10:05 schreef qltel het volgende:
Grrrrr, het lijkt erop dat mijn droge gist niet meer werkt. Ik heb gisteren 2 broden gemaakt en gelijk eens gekeken of ik Pide's (Turkse broden) kan maken. Beiden rezen vrijwel niet. Ze hebben vanaf gistermiddag gestaan (lekker in de warmte) en zelfs vanmorgen was het slecht gerezen. Ik heb ze toch maar gebakken en gelukkig smaakt het brood best goed en ook de Pide's zijn erg lekker.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Is er een test om te kijken of droge gist nog goed is? Of maar gewoon weggooien? Is geen ramp,want ik gebruik toch meestal verse, maar het is juist wel makkelijk als de verse onverhoopt op is.
Beetje gist (halve theelepel), 50ml water (lauw), eetlepel suiker en kijken of er wat gebeurt.

Bubbels =goed.

Grote verpakkingen gist laten zich goed invriezen trouwens.
Isegrimdonderdag 3 maart 2016 @ 13:06
Ik zie verbodsbordjes bij Lot.
LeeHarveyOswalddonderdag 3 maart 2016 @ 13:07
quote:
0s.gif Op donderdag 3 maart 2016 10:05 schreef qltel het volgende:
Grrrrr, het lijkt erop dat mijn droge gist niet meer werkt. Ik heb gisteren 2 broden gemaakt en gelijk eens gekeken of ik Pide's (Turkse broden) kan maken. Beiden rezen vrijwel niet. Ze hebben vanaf gistermiddag gestaan (lekker in de warmte) en zelfs vanmorgen was het slecht gerezen. Ik heb ze toch maar gebakken en gelukkig smaakt het brood best goed en ook de Pide's zijn erg lekker.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Is er een test om te kijken of droge gist nog goed is? Of maar gewoon weggooien? Is geen ramp,want ik gebruik toch meestal verse, maar het is juist wel makkelijk als de verse onverhoopt op is.
Maar je brood is niet compleet plat, dus dan lijkt je gist nog in orde. Te lang gekneed misschien? (,gluten stuk)?
LeeHarveyOswalddonderdag 3 maart 2016 @ 13:08
Hier ook verkeersborden bij lot.
HaverMoutKoekjedonderdag 3 maart 2016 @ 13:08
quote:
0s.gif Op donderdag 3 maart 2016 13:06 schreef Isegrim het volgende:
Ik zie verbodsbordjes bij Lot.
ik zie witbrood waar ik wel wat hagelslag en boter op wil doen :Y)
qlteldonderdag 3 maart 2016 @ 14:05
quote:
3s.gif Op donderdag 3 maart 2016 13:07 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Maar je brood is niet compleet plat, dus dan lijkt je gist nog in orde. Te lang gekneed misschien? (,gluten stuk)?
Het is inderdaad wel gerezen, alleen duurde dat 18 uur en was het toen nog vrij plat. Ik heb dit juist erg kort gekneed, dus dat kan het ook niet zijn..

Nouja, is niet erg, ik doe morgen gewoon nog een poging en dan met verse gist.
HaverMoutKoekjedonderdag 3 maart 2016 @ 20:44
Vorige week ziek geweest, dus nauwelijks gegeten en niet gebakken.
Diepvries begint nu weer leeg te raken dus ik ga morgen lekker bakken :Y)

Geen zuurdesem deze keer want dat ben ik even zat, maar wel een vloerbrood om verschil te testen. Blz 77 uit Levine: lichtbruin vloerbrood. Omdat dit recept geen poolish heeft ga ik denk ik vanavond kneden en dan nacht laten rijzen in koelkast voor wat extra smaak.
LeeHarveyOswalddonderdag 3 maart 2016 @ 23:32
quote:
0s.gif Op donderdag 3 maart 2016 14:05 schreef qltel het volgende:

[..]

Het is inderdaad wel gerezen, alleen duurde dat 18 uur en was het toen nog vrij plat. Ik heb dit juist erg kort gekneed, dus dat kan het ook niet zijn..

Nouja, is niet erg, ik doe morgen gewoon nog een poging en dan met verse gist.
Lange (Warmere) rijs kan, naast het kneden, ook de gluten verder rekken en laten breken. Zie het als metaalmoeheid, na een tijdje breken de eiwitketens en heb je geen draagkracht meer.

Verse gist en droge gist is verder hetzelfde beestje dus dat maakt niet veel uit :)
Audreyootvrijdag 4 maart 2016 @ 08:08
Gisteren ook voor het eerst brood gebakken :)

12794613_10206000301987287_28018929637940506_n.jpg?oh=e96cfcf0ad0620c1e4e57389d5d19175&oe=574BC910

Ik hou wel van stevig brood, maar er zitten vrijwel geen 'luchtkamers' in. Heeft iemand tips?

Ik heb dit recept aangehouden: 500gr tarwe meel, 300 ml water, 7 gram gist, 10 gram zout

Eerst gekneed, toen 45 min laten rijzen bij ca 25/26 C (heb een houtkachel dus kamertemperatuur is hier vrij hoog), deeg verder gekneed zodat het weer kleiner werd, toen 60 min laten rijzen. Bakje water in de over, 20 min op 230 en toen nog eens 20 min op 200.
HaverMoutKoekjevrijdag 4 maart 2016 @ 09:30
"deeg verder gekneed zodat het weer kleiner werd"
Dat hoeft niet, alleen platdrukken is genoeg.
Heb je foto van binnenkant? Grote luchtkamers krijg je volgens mij eigenlijk alleen bij veel vocht
Audreyootvrijdag 4 maart 2016 @ 10:26
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 maart 2016 09:30 schreef computergirl het volgende:
"deeg verder gekneed zodat het weer kleiner werd"
Dat hoeft niet, alleen platdrukken is genoeg.
Heb je foto van binnenkant? Grote luchtkamers krijg je volgens mij eigenlijk alleen bij veel vocht
Niet de meest smakelijk foto maargoed :P Ik had er ook nog wat stukjes amandel doorheen gedaan:
20160304_082512.jpg
HaverMoutKoekjevrijdag 4 maart 2016 @ 10:28
quote:
17s.gif Op vrijdag 4 maart 2016 10:26 schreef Audreyoot het volgende:

[..]

Niet de meest smakelijk foto maargoed :P Ik had er ook nog wat stukjes amandel doorheen gedaan:
[ afbeelding ]
ziet er uit als prima boterham eigenlijk, maar mijn baksels zijn misschein niet het beste referentiekader :P
Audreyootvrijdag 4 maart 2016 @ 10:32
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 maart 2016 10:28 schreef computergirl het volgende:

[..]

ziet er uit als prima boterham eigenlijk, maar mijn baksels zijn misschein niet het beste referentiekader :P
Ah okey :) Ik dacht dat het wat meer 'fluf' moest hebben maar hij smaakt wel lekker :D
Lot_1vrijdag 4 maart 2016 @ 10:44
Ik meen dat je vooral luchtiger brood krijgt van een nat deeg (bijv. ciabatta heeft zo'n 70% hydratatie, en dat hoort heel luchtig te zijn) en van veel ovenspring. Dat laatste bereik je door een hoge oventemperatuur en bijvoorbeeld het bakken op een steen. Correct me if i'm wrong, ervaren bakkers ;)

Ik zie in elk geval een goed gelukt brood :Y je mag trots zijn op zo'n eerste poging! Is het ook lekker?
Audreyootvrijdag 4 maart 2016 @ 10:53
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 maart 2016 10:44 schreef Lot_1 het volgende:
Ik meen dat je vooral luchtiger brood krijgt van een nat deeg (bijv. ciabatta heeft zo'n 70% hydratatie, en dat hoort heel luchtig te zijn) en van veel ovenspring. Dat laatste bereik je door een hoge oventemperatuur en bijvoorbeeld het bakken op een steen. Correct me if i'm wrong, ervaren bakkers ;)

Ik zie in elk geval een goed gelukt brood :Y je mag trots zijn op zo'n eerste poging! Is het ook lekker?
Ah ik las inderdaad ergens iets over een steen, maarja die heb ik niet :P

Thanks :) Ja ik vind hem lekker! Veel beter dan dat supermarkt brood, en eigenlijk helemaal niet zoveel werk (alleen het rijzen duurt lang, ben wat ongeduldig :P)

Overigens las ik dus dat het zout niet in aanraking mag komen met het gist, ik heb eigenlijk een gedeelte van het water in het kuiltje van het gist gedaan en het zout opgelost in het andere deel en dat later toegevoegd. Is dat ok?
Lot_1vrijdag 4 maart 2016 @ 11:51
Je hoeft daar geen rekening mee te houden hoor. Je moet geen zout strooien op verse gist, maar het gaat prima als je alle ingrediënten gewoon direct in één kom mengt.
HaverMoutKoekjevrijdag 4 maart 2016 @ 11:53
quote:
1s.gif Op donderdag 3 maart 2016 20:44 schreef computergirl het volgende:

Geen zuurdesem deze keer want dat ben ik even zat, maar wel een vloerbrood om verschil te testen. Blz 77 uit Levine: lichtbruin vloerbrood. Omdat dit recept geen poolish heeft ga ik denk ik vanavond kneden en dan nacht laten rijzen in koelkast voor wat extra smaak.
Ziet er ok uit voor mijn doen
7924F2D6-6689-4818-BDEB-3C2C7FD83367_zps2gx6yu3u.jpg
Lot_1vrijdag 4 maart 2016 @ 11:54
Prachtig ingesneden computergirl!

Ik heb gisteren een pizzasteen gekocht, ben benieuwd of dat nog wat helpt :)
qltelvrijdag 4 maart 2016 @ 18:26
Vandaag weer eens walnootbroodjes gemaakt.

T3mZKuP.jpg

BXuoBJk.jpg

Recept: simpel witbrood met 50% walnoot.Bij mij maakt de planeetmenger ze klein, het kleurtje wat erin te zien is is van het walnootgruis. Een deel blijft ook wat groter en zijn de stukjes die erin te zien zijn.

quote:
1s.gif Op vrijdag 4 maart 2016 11:53 schreef computergirl het volgende:

[..]

Ziet er ok uit voor mijn doen
[ link | afbeelding ]
Ik vind 'm er prachtig uitzien!
Lot_1zaterdag 5 maart 2016 @ 13:27
Wat een hoog percentage walnoten in die broodjes qtel! Wat eet je er bij? :)

Ik ben ook weer een zuurdesembrood aan het bakken, nav. het recept voor Norwich Sourdough op wildyeast.com. Ik ben benieuwd hoe het gaat. Het deksel knalde haast van mijn potje met desem af vanochtend :D
HaverMoutKoekjezaterdag 5 maart 2016 @ 13:49
Ben benieuwd Lot_1!

Bij mij zitten er kaiserbroodjes in de oven op dit moment, enne klaar!

Gemaakt met Duitse type812 tarwemeel van Zuidmolen. Dat gaat meer richting gebuild meel denk ik maar ze zien er mooi uit
38A961E3-082E-4BD8-A7CF-E92C48FBE0F9_zpsdffk5ghf.jpg

[ Bericht 72% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 05-03-2016 13:57:32 ]
qltelzaterdag 5 maart 2016 @ 14:03
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 maart 2016 13:27 schreef Lot_1 het volgende:
Wat een hoog percentage walnoten in die broodjes qtel! Wat eet je er bij? :)
Meestal doe ik er een dun laagje honing op. Heeeerlijk.
qltelzaterdag 5 maart 2016 @ 14:04
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 maart 2016 13:49 schreef computergirl het volgende:
Bij mij zitten er kaiserbroodjes in de oven op dit moment, enne klaar!

Gemaakt met Duitse type812 tarwemeel van Zuidmolen. Dat gaat meer richting gebuild meel denk ik maar ze zien er mooi uit
[ link | afbeelding ]
Zien er zeker mooi uit. En ik begrijp dat we dezelfde leverancier hebben.. :)
roos85zaterdag 5 maart 2016 @ 14:08
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 maart 2016 18:26 schreef qltel het volgende:
Vandaag weer eens walnootbroodjes gemaakt.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Recept: simpel witbrood met 50% walnoot.Bij mij maakt de planeetmenger ze klein, het kleurtje wat erin te zien is is van het walnootgruis. Een deel blijft ook wat groter en zijn de stukjes die erin te zien zijn.

[..]

Ik vind 'm er prachtig uitzien!
Hoe bedoel je die 50% walnoot? :@
Als extra of als vervanging van..? :@
HaverMoutKoekjezaterdag 5 maart 2016 @ 14:33
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 maart 2016 14:04 schreef qltel het volgende:

[..]

Zien er zeker mooi uit. En ik begrijp dat we dezelfde leverancier hebben.. :)
poosje geleden eerste bestelling bij de Zuidmolen gedaan, wat verschillende soorten om uit te proberen. Meeste soorten bij hen zitten toevoegingen in helaas, ik moet geen gerstemout en enzymen }:|
qltelzaterdag 5 maart 2016 @ 15:44
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 maart 2016 14:08 schreef roos85 het volgende:

[..]

Hoe bedoel je die 50% walnoot? :@
Als extra of als vervanging van..? :@
Extra. Dus bij 500 gram bloem doe ik 250 gram walnoot.
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 maart 2016 14:33 schreef computergirl het volgende:

[..]

poosje geleden eerste bestelling bij de Zuidmolen gedaan, wat verschillende soorten om uit te proberen. Meeste soorten bij hen zitten toevoegingen in helaas, ik moet geen gerstemout en enzymen }:|
Ik woon er in de buurt, dus rijd er wel eens langs. Meel heb ik er tot nu toe niet gekocht, maar als mijn huidige voorraad op is ga ik het daar ook halen, denk ik. Dus op die toevoegingen ga ik zeker letten!

Ik haal er nu vooral zaden en af en toe vruchtenbroodpoeder.
Helsinkizaterdag 5 maart 2016 @ 22:53
Mooie broodjes komen hier weer langs O+.
Ik heb nu al drie weken niets meer met m'n desem gedaan. Hoop dat ik het nu niet gigantisch heb verpest ;(. Komende week ben ik best veel vrij en dan wil ik in ieder geval weer iets gaan bakken (en bladerdeeg maken staat ook nog op de planning!)
qltelzondag 6 maart 2016 @ 08:32
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 maart 2016 22:53 schreef Helsinki het volgende:
(en bladerdeeg maken staat ook nog op de planning!)
Bladerdeeg is best leuk om zelf te doen. Ik heb het met oud en nieuw gemaakt om appelflappen mee te maken.
Isegrimzondag 6 maart 2016 @ 08:36
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 maart 2016 22:53 schreef Helsinki het volgende:
Mooie broodjes komen hier weer langs O+.
Ik heb nu al drie weken niets meer met m'n desem gedaan. Hoop dat ik het nu niet gigantisch heb verpest ;(. Komende week ben ik best veel vrij en dan wil ik in ieder geval weer iets gaan bakken (en bladerdeeg maken staat ook nog op de planning!)
Drie weken moet geen probleem zijn hoor.
Lot_1zondag 6 maart 2016 @ 14:58
Zo'n fijne broodbakdag vandaag! Ik was dus gisteren begonnen met het Norwich Sourdough Bread, maar moest weg voordat de oven klaar zou zijn, dus ik heb het in de koelkast gezet en vanochtend gebakken. Dat leverde dit op:

IMG_20160306_094942711.jpg

IMG_20160306_094913313.jpg
Ik had 'm best ver ingesneden maar hij is nog verder open gescheurd.

IMG_20160306_141729194.jpg

Ik ben echt blij met hoe dit brood geworden is. Ik heb nog nooit zo'n oven spring gehad, blijkbaar helpt de pizzasteen goed. En mijn eerste brood zonder gist wat zo goed is gelukt *O* Het is ook heel lekker :9

En verder heb ik nog een enorme batch met Maangchi's Rol Pang gemaakt, voor een groep van 35 mensen. Die waren ook perfect, heerlijk zacht, en ze waren in no-time op. *) Er was helaas geen tijd om er een foto van te maken.
Isegrimzondag 6 maart 2016 @ 14:59
Mooi!! :)
HaverMoutKoekjezondag 6 maart 2016 @ 17:03
WoW, wat een ovenspring Lot_1! :s)
isaxzondag 6 maart 2016 @ 17:56
Ik ben bezig met een starter te maken en de eerste keer leek het goed te lukken maar toen at de hond het op :')
De laatste twee keer kwam er een korstje met witte schimmel erop. Dat korste is niet erg weet ik maar die schimmel, is dat erg?
Isegrimzondag 6 maart 2016 @ 18:40
quote:
0s.gif Op zondag 6 maart 2016 17:56 schreef isax het volgende:
Ik ben bezig met een starter te maken en de eerste keer leek het goed te lukken maar toen at de hond het op :')
De laatste twee keer kwam er een korstje met witte schimmel erop. Dat korste is niet erg weet ik maar die schimmel, is dat erg?
Zijn het een soort rimpeltjes? Waarschijnlijk geen schimmel, maar kolonies melkzuurbacteriën. Kan geen kwaad. Foto?
Audreyootmaandag 7 maart 2016 @ 08:32
Heb gemerkt dat het best verslavend is :P

Heb nu een volkorenbrood met zongedroogde tomaten geprobeerd en een witbrood met pompoenpitten. Helaas geen foto gemaakt van de binnenkant.

naamloos.png
HaverMoutKoekjemaandag 7 maart 2016 @ 08:41
quote:
17s.gif Op maandag 7 maart 2016 08:32 schreef Audreyoot het volgende:
Heb gemerkt dat het best verslavend is :P

Heb nu een volkorenbrood met zongedroogde tomaten geprobeerd en een witbrood met pompoenpitten. Helaas geen foto gemaakt van de binnenkant.

heb je een weeshuis thuis? :D
Audreyootmaandag 7 maart 2016 @ 09:06
quote:
1s.gif Op maandag 7 maart 2016 08:41 schreef computergirl het volgende:

[..]

heb je een weeshuis thuis? :D
hahah nee een bouwvakker die veel boterhammen eet :')
HaverMoutKoekjemaandag 7 maart 2016 @ 09:28
quote:
17s.gif Op maandag 7 maart 2016 09:06 schreef Audreyoot het volgende:

[..]

hahah nee een bouwvakker die veel boterhammen eet :')
dat is wel handig, ik moet het allemaal in mijn eentje opvreten dus ik bak 1x per week gemiddeld.

Mijn volgende project wordt denk ik duivekater.
FranticDJmaandag 7 maart 2016 @ 17:30
http://boingboing.net/201(...)nal-yeast-to-so.html

Wie durft :o
isaxdinsdag 8 maart 2016 @ 16:43
quote:
1s.gif Op zondag 6 maart 2016 18:40 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Zijn het een soort rimpeltjes? Waarschijnlijk geen schimmel, maar kolonies melkzuurbacteriën. Kan geen kwaad. Foto?
Moest weer even nieuwe maken omdat ik al had weggegooid.

iNdQ4pE.jpg
Nu is het niet zo heel ernstig maar die witte dingetjes dus.
HaverMoutKoekjedonderdag 10 maart 2016 @ 17:56
Ik wil dus duivekater maken, een paasbrood uit Zaanstreek.
De site van bakkerijmuseum geeft volgende percentages, 10% gist en maar 45% vocht, dat is toch raar ?
100 % Zeeuwse bloem
45 % melk
10 % gist
2 % zout
3 % citroenrasp
5 % boter
24 % melassesuiker
4 % melkpoeder
http://www.bakkerijmuseum.nl/kalwiblo/index.php?t=4&h=44&s=102
qlteldonderdag 10 maart 2016 @ 18:30
quote:
1s.gif Op donderdag 10 maart 2016 17:56 schreef computergirl het volgende:
Ik wil dus duivekater maken, een paasbrood uit Zaanstreek.
De site van bakkerijmuseum geeft volgende percentages, 10% gist en maar 45% vocht, dat is toch raar ?
45% is wel erg weinig. Lijkt me lastig kneden.

Ik heb hier een recept van de NBC (Nederlands Bakkerij centrum) en dat heeft nog minder vocht.

100% Patentbloem
10% Gist
1,5% zout
20% suiker
4% boter
2% citroenrasp
35% water
(en dan moet er nog broodverbetermiddel in, maar dat heb je vast niet :) )
en bestrijken met eistrijksel

De recepten lijken dus best wel aardig op elkaar en in beide zit wel heel weinig vocht.
HaverMoutKoekjedonderdag 10 maart 2016 @ 18:35
Terwijl het een lekker, beetje pannetone/brioche achtig brood is :)
qlteldonderdag 10 maart 2016 @ 18:50
Ik zit nu aan de skype met een vriend van me die bakker is, en die roept nu dat brioche ook altijd heel erg droog is. Hij kent de Duivekater helaas niet en er zit wel heel weinig vocht in, maar dat komt vaker voor. Omdat het een erg droog/zwaar deeg is, zit er dus zoveel gist in. Het deeg is zwaar en dus moet het gist harder werken. Ik ga er trouwens van uit dat het om verse gist gaat, bij droge gist heb je maar 1/3 nodig. Het beste kun je de boter eerst lekker zacht laten worden, dan neemt dat ook nog wat vocht op.

Het beste kun je ook eerst de bloem, gist en melk mengen en daarna pas de rest erbij doen.
HaverMoutKoekjedonderdag 10 maart 2016 @ 18:52
Ah, ik dacht dat verse gist altijd 50% meer was. Ik ga het gewoon proberen, kan er altijd meer vocht bijgooien
qlteldonderdag 10 maart 2016 @ 19:03
quote:
1s.gif Op donderdag 10 maart 2016 18:52 schreef computergirl het volgende:
Ah, ik dacht dat verse gist altijd 50% meer was. Ik ga het gewoon proberen, kan er altijd meer vocht bijgooien
Als laatste kreeg ik nog de tip om het met de hand te kneden en niet met een mixer of kitchenaid o.i.d. want die trekken dat waarschijnlijk niet.. :)

Ik hoor graag wat het resultaat is.
HaverMoutKoekjedonderdag 10 maart 2016 @ 19:39
Ik bedacht mij net wel dat in brioche ook eieren in het deeg zitten, die doen mee met vochtpercentage
qlteldonderdag 10 maart 2016 @ 19:47
quote:
1s.gif Op donderdag 10 maart 2016 19:39 schreef computergirl het volgende:
Ik bedacht mij net wel dat in brioche ook eieren in het deeg zitten, die doen mee met vochtpercentage
Net zoals de boter in dit recept, zeker als je die eerst even opwarmt waardoor het zacht wordt. En behalve citroenrasp kun je er ook wat citroensap indoen. Is lekker voor de smaak en is weer wat vocht.

Ik wordt nu toch wel nieuwsgierig naar die Duivekater.. :)
qltelvrijdag 11 maart 2016 @ 17:11
De volgende poging om Turks brood (Pide) te bakken...

QrJq2Ny.jpg

ryKlMS2.jpg

Ze lijken klein, maar het zijn fikse broden. Zo te zien gelukt. Ik weet nog niet hoe ze smaken.
HaverMoutKoekjevrijdag 11 maart 2016 @ 19:05
Ik ga voor dit recept voor duivekater, want er moet idd iets anijserigs in, het is een 17e eeuws brood en toen hielden ze van specerijen.
Alleen had ik geen honing dus alternatief gemaakt met kokosbloesemsuiker en extra vocht. Ik weet niet of het wat wordt hoor, wat is 50 gram boter veel
http://www.foodiesmagazine.nl/recepten/duivewater/
Zo-is-datvrijdag 11 maart 2016 @ 19:08
Leuk die Turkse broden! Ben benieuwd naar de binnenkant :D

Hier staan twee desem broden met tarwe kiemen voor de tweede rijs en 1 grote met zaden en pitten. Eerste rijs vol luchtbellen O+ Hopelijk tweede rijs ook mooi, was een beetje huiverig omdat ik m'n desem een beetje verwaarloosd had :@
qltelvrijdag 11 maart 2016 @ 19:11
Het ziet er uit als een mooi recept. Ik ben benieuwd of het lukt.

Intussen ben ik er zo nieuwsgierig naar dat ik het ook best zou willen maken, maar ik heb geen anijs in huis..
qltelvrijdag 11 maart 2016 @ 19:20
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 maart 2016 19:08 schreef Zo-is-dat het volgende:
Leuk die Turkse broden! Ben benieuwd naar de binnenkant :D
En zeker leuk om te experimenteren. Ik bedacht me dat ik ze maar beter in stukken kan snijden en invriezen, want vandaag eten we ze niet. Ik heb ze ook gebakken omdat ik wilde proberen of wat ik in m'n hoofd had een goede manier is, en dat blijkt zo te zijn.. :)

O2PrRIa.jpg

CR6Ie8Z.jpg

Ik hoop dat het een beetje te zien is, want ze zijn met kunstlicht gemaakt. De structuur is heel zacht en er zitten op sommige plekken wat grotere gaten.
Lot_1vrijdag 11 maart 2016 @ 19:27
Mooie broden qtel, het ziet er heerlijk uit! :9 Welk recept heb je nu gebruikt?

Ik heb vandaag weer het Norwich brood gebakken, maar ik heb nu vrij random en mengsel van speltbloem, roggebloem en gewone bloem gebruikt, en sesamzaad erop gedaan. Het brood is minder gerezen dan de eerste keer, maar het smaakt heerlijk. Ik heb 'm in mijn eentje vandaag al half opgegeten :')

IMG_20160311_151255914.jpg
Zo-is-datvrijdag 11 maart 2016 @ 20:02
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 maart 2016 19:20 schreef qltel het volgende:

[..]

En zeker leuk om te experimenteren. Ik bedacht me dat ik ze maar beter in stukken kan snijden en invriezen, want vandaag eten we ze niet. Ik heb ze ook gebakken omdat ik wilde proberen of wat ik in m'n hoofd had een goede manier is, en dat blijkt zo te zijn.. :)

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Ik hoop dat het een beetje te zien is, want ze zijn met kunstlicht gemaakt. De structuur is heel zacht en er zitten op sommige plekken wat grotere gaten.
Mooi! Klinkt als precies de goede structuur :D


ei38ch.jpg

Zo staan mijn broodjes nu nog, oven is aan t voorverwarmen
Zo-is-datvrijdag 11 maart 2016 @ 20:04
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 maart 2016 19:27 schreef Lot_1 het volgende:
Mooie broden qtel, het ziet er heerlijk uit! :9 Welk recept heb je nu gebruikt?

Ik heb vandaag weer het Norwich brood gebakken, maar ik heb nu vrij random en mengsel van speltbloem, roggebloem en gewone bloem gebruikt, en sesamzaad erop gedaan. Het brood is minder gerezen dan de eerste keer, maar het smaakt heerlijk. Ik heb 'm in mijn eentje vandaag al half opgegeten :')

[ afbeelding ]
Mooi dat ie zo lekker is! Spelt is een stuk lastiger om mee te werken en goed te laten rijzen dat kan zomaar de reden zijn dat ie minder omhoog is gekomen.
HaverMoutKoekjevrijdag 11 maart 2016 @ 20:06
En rogge zuipt vocht als een malle
qltelvrijdag 11 maart 2016 @ 20:42
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 maart 2016 19:27 schreef Lot_1 het volgende:
Mooie broden qtel, het ziet er heerlijk uit! :9 Welk recept heb je nu gebruikt?
Deze: http://mijnmixedkitchen.b(...)ken-turks-brood.html

En om uitzakken (is dat een goede term?) te voorkomen heb ik ze de eerste 6 a 7 minuten in een ovenschaal gebakken. Zo hebben ze dus perfect hun vorm behouden. Ze zijn wel wat donker dus ik denk dat ik ze de volgende keer iets minder lang bak.

Die van jou ziet er ook mooi uit en kennelijk smaakt hij ook zo.. :Y)
Zo-is-datvrijdag 11 maart 2016 @ 21:04
s6psva.jpg

Was ie zo mooi gebarsten, heb ik hm een beetje te donker laten worden -O-
qltelvrijdag 11 maart 2016 @ 21:17
Hij ziet er toch nog mooi uit, al is hij inderdaad wat donker. En de smaak, dat is waar het om gaat..
BobbyMcGeevrijdag 11 maart 2016 @ 21:21
Heel mooi ingesneden O+
Zo-is-datvrijdag 11 maart 2016 @ 21:40
Broodje 2 beter opgelet O+


11h4don.jpg

2w6yuk5.jpg
qltelvrijdag 11 maart 2016 @ 21:53
Wauw, dat ziet er goed uit!
HaverMoutKoekjevrijdag 11 maart 2016 @ 22:22
Ik heb 2 kleintjes gemaakt ipv 1 grote, theoretisch zou het er uit moeten zien als een botje maar goed :+
435BBD15-E3D1-4CD3-B2B8-48DFB95DF08F_zpsmo2gkl69.jpg
Duivekater, zie #101 voor link met recept

[ Bericht 4% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 11-03-2016 22:36:36 ]
Zo-is-datvrijdag 11 maart 2016 @ 22:30
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 maart 2016 22:22 schreef computergirl het volgende:
Ik heb 2 kleintjes gemaakt ipv 1 grote, theoretisch zou het er uit moeten zien als een botje maar goed :+
[ link | afbeelding ]
Duidelijk een bot hoor O-) wat is t voor brood?
qltelvrijdag 11 maart 2016 @ 22:30
Is dat de duivekater? Hoe smaakt het?? Ik ben heel benieuwd
HaverMoutKoekjevrijdag 11 maart 2016 @ 22:34
Ja dat is de Duivekater en ga morgen pas proeven want net uit de oven
Zo-is-datvrijdag 11 maart 2016 @ 23:09
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 maart 2016 22:34 schreef computergirl het volgende:
Ja dat is de Duivekater en ga morgen pas proeven want net uit de oven
Ben benieuwd hoe die smaakt! T klinkt erg lekker :9

Broodje 3 hier


m9x6j7.jpg


e8smm9.jpg

:D
Isegrimvrijdag 11 maart 2016 @ 23:37
Angry bread!
Zo-is-datvrijdag 11 maart 2016 @ 23:42
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 maart 2016 23:37 schreef Isegrim het volgende:
Angry bread!
:D _O- nu zie ik t ook!
HaverMoutKoekjezaterdag 12 maart 2016 @ 07:13
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 maart 2016 23:09 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Ben benieuwd hoe die smaakt! T klinkt erg lekker :9

Broodje 3 hier


[ afbeelding ]


[ afbeelding ]

:D
zijn dit verschillende deegjes die je een voor een achter elkaar bakt? Een grote batch deeg waabij je een langer laat rijzen omdat oven bezet is?
Aagje :+

Edit: met een laag boter smaakt de duivekater net al ik me herinner uit mijn jeugd, subtiel anijssmaakje. Maar het brood is wel iets steviger dan zou moeten, misschien omdat ik meel met hoog eiwit gehalte gebruikt heb.

[ Bericht 8% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 12-03-2016 08:04:19 ]
Zo-is-datzaterdag 12 maart 2016 @ 08:21
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 maart 2016 07:13 schreef computergirl het volgende:

[..]

zijn dit verschillende deegjes die je een voor een achter elkaar bakt? Een grote batch deeg waabij je een langer laat rijzen omdat oven bezet is?
Aagje :+

Edit: met een laag boter smaakt de duivekater net al ik me herinner uit mijn jeugd, subtiel anijssmaakje. Maar het brood is wel iets steviger dan zou moeten, misschien omdat ik meel met hoog eiwit gehalte gebruikt heb.
Twee verschillende degen, iets na elkaar gemaakt maar die ik eigenlijk tijdens stretch en folden gelijk heb getrokken in de tijd, afhankelijk van welke t beste rees mocht ie als eerst in de oven :)

Klinkt als een top ontbijt je duivekater met boter :9
matthias24zaterdag 12 maart 2016 @ 08:30
wie wil er nou in godsnaam brood bakken. het is kost alleen maar een hoop moeite en tijd....en afwas. tegenwoordig kan je brood toch gewoon kopen in de winkel ofzo.
je weet wat ze altijd zegen toch? van brood bakken kan je op de WC gaan kakken. :Y
Skeletor.zaterdag 12 maart 2016 @ 08:42
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 maart 2016 08:30 schreef matthias24 het volgende:
wie wil er nou in godsnaam brood bakken. het is kost alleen maar een hoop moeite en tijd....en afwas. tegenwoordig kan je brood toch gewoon kopen in de winkel ofzo.
je weet wat ze altijd zegen toch? van brood bakken kan je op de WC gaan kakken. :Y
:') ! Heb je nog nooit zelfgemaakt brood gegeten? Probeer het eens, je wilt niet meer anders.
matthias24zaterdag 12 maart 2016 @ 08:45
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 maart 2016 08:42 schreef Skeletor. het volgende:

[..]

:') ! Heb je nog nooit zelfgemaakt brood gegeten? Probeer het eens, je wilt niet meer anders.
ja maar het kost zoveel moeite en tijd. bovendien heb ik twee linker handen. en ik ben bang dat ik de broodmachine tot ontploffen breng.
Zo-is-datzaterdag 12 maart 2016 @ 08:58
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 maart 2016 08:45 schreef matthias24 het volgende:

[..]

ja maar het kost zoveel moeite en tijd. bovendien heb ik twee linker handen. en ik ben bang dat ik de broodmachine tot ontploffen breng.
Waarschijnlijk wel! Ik raad t je ten strengste af, levensgevaarlijk! :o

Niet doen hoor, gewoon kopen, liefst in de supermarkt!
HaverMoutKoekjezaterdag 12 maart 2016 @ 09:01
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 maart 2016 08:58 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Waarschijnlijk wel! Ik raad t je ten strengste af, levensgevaarlijk! :o

Niet doen hoor, gewoon kopen, liefst in de supermarkt!
met zoveel mogelijk hulpmiddelen erin zodat brood week goed blijft :+

Ik gavanmiddag weer zuurdesem bakken, nu recept van weekend bakery ipv Levine

http://www.weekendbakery.com/posts/zuurdesem-mini-boules/
matthias24zaterdag 12 maart 2016 @ 09:20
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 maart 2016 08:58 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Waarschijnlijk wel! Ik raad t je ten strengste af, levensgevaarlijk! :o

Niet doen hoor, gewoon kopen, liefst in de supermarkt!
ja dat is wel beter voor mij idd. ik ga trouwens zometeen ff naar de supermarkt toe maar dan wil ik wel zeker weten dat het brood te pruimen is, gelukig kan ik alvast voorproeven eet ik gewoon een paar broden op daar ik denk niet dat die lui dat een probleem zullen vinden.
Lot_1zaterdag 12 maart 2016 @ 12:27
Wat een scoring-skills heb jij, Zo-is-dat! _O_ Is dat geluk of wijsheid? ;)

De duivekater ziet er prachtig uit. Ik ken het brood niet, is het streekgebonden? Ik ben ook benieuwd hoe het recept van weekendbakery uitpakt, die wil ik ook nog eens gaan maken.

Wat is het weer lekker druk met vers-gebakken broden in dit topic O+
HaverMoutKoekjezaterdag 12 maart 2016 @ 12:29
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 maart 2016 12:27 schreef Lot_1 het volgende:
Wat een scoring-skills heb jij, Zo-is-dat! _O_ Is dat geluk of wijsheid? ;)

De duivekater ziet er prachtig uit. Ik ken het brood niet, is het streekgebonden?
noord-hollands, en nu eigenlijk alleen bekend in de Zaanstreek en Amsterdam Noord

Edit Wiki kent hem ook: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Duivekater

[ Bericht 8% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 12-03-2016 12:47:13 ]
Lot_1zaterdag 12 maart 2016 @ 12:30
Ah vandaar! Leuk, dat soort streekrecepten :Y

Ik zie trouwens in het recept van de weekendbakery staan dat het zout pas toegevoegd moet worden na de autolyse. Volgens LHO is dit onzin, dus als je het jezelf gemakkelijker wilt maken zou ik het er direct al bij gooien. Ik was gisteren het zout bijna vergeten namelijk ;)
HaverMoutKoekjezaterdag 12 maart 2016 @ 12:45
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 maart 2016 12:30 schreef Lot_1 het volgende:
Ah vandaar! Leuk, dat soort streekrecepten :Y

Ik zie trouwens in het recept van de weekendbakery staan dat het zout pas toegevoegd moet worden na de autolyse. Volgens LHO is dit onzin, dus als je het jezelf gemakkelijker wilt maken zou ik het er direct al bij gooien. Ik was gisteren het zout bijna vergeten namelijk ;)
te laat! :+ ik heb net braaf als laatste zout toegevoegd
HaverMoutKoekjezaterdag 12 maart 2016 @ 12:59
*O* *O* *O* *O*
Ik krijg net bevestiging dat ik nog een workshop ga volgen bij Levine. Workshop Breads of Sinclair
In mei komt Mark Sinclair 3 dagen, dat is een Amerikaanse bakker die ook veel op youtube doet en fb https://www.facebook.com/SinclairsBakery/
https://www.youtube.com/user/markcsinclair/videos
Bleiezaterdag 12 maart 2016 @ 13:46
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 maart 2016 12:29 schreef computergirl het volgende:

[..]

noord-hollands, en nu eigenlijk alleen bekend in de Zaanstreek en Amsterdam Noord

Edit Wiki kent hem ook: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Duivekater
Nou voel ik me bijn verplicht om het ook eens te maken. Ken het alleen van naam, maar lijkt me best lekker. Ik heb wel steranijs in huis, kan ik dat fijn genoeg maken om te gebruiken? Niet dat het dit weekend lukt, maar wellicht maandag.

Oh en verder: wat een mooie broden weer allemaal. En tof van die workshop!
Friday12zaterdag 12 maart 2016 @ 13:50
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 maart 2016 13:46 schreef Bleie het volgende:

[..]

Nou voel ik me bijn verplicht om het ook eens te maken. Ken het alleen van naam, maar lijkt me best lekker. Ik heb wel steranijs in huis, kan ik dat fijn genoeg maken om te gebruiken? Niet dat het dit weekend lukt, maar wellicht maandag.

Oh en verder: wat een mooie broden weer allemaal. En tof van die workshop!
Het is ook echt lekker :9
HaverMoutKoekjezaterdag 12 maart 2016 @ 14:27
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 maart 2016 13:46 schreef Bleie het volgende:

[..]

Nou voel ik me bijn verplicht om het ook eens te maken. Ken het alleen van naam, maar lijkt me best lekker. Ik heb wel steranijs in huis, kan ik dat fijn genoeg maken om te gebruiken? Niet dat het dit weekend lukt, maar wellicht maandag.

Oh en verder: wat een mooie broden weer allemaal. En tof van die workshop!
ligt een beetje aan de tools en kracht in je handen. ik heb het eerst in een vijzel geprobeerd, dat gaf niet helemaal het goede resultaat maar ik heb een heel handig koffiemolentje voor het echte fijngemalen werk.

https://www.dekoffiethuis(...)and-koffiemolen.html
Zo-is-datzaterdag 12 maart 2016 @ 15:17
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 maart 2016 12:59 schreef computergirl het volgende:
*O* *O* *O* *O*
Ik krijg net bevestiging dat ik nog een workshop ga volgen bij Levine. Workshop Breads of Sinclair
In mei komt Mark Sinclair 3 dagen, dat is een Amerikaanse bakker die ook veel op youtube doet en fb https://www.facebook.com/SinclairsBakery/
https://www.youtube.com/user/markcsinclair/videos
Wat tof!! Alvast heel veel plezier!
HaverMoutKoekjezaterdag 12 maart 2016 @ 17:31
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 maart 2016 13:46 schreef Bleie het volgende:

[..]

Nou voel ik me bijn verplicht om het ook eens te maken. Ken het alleen van naam, maar lijkt me best lekker. Ik heb wel steranijs in huis, kan ik dat fijn genoeg maken om te gebruiken? Niet dat het dit weekend lukt, maar wellicht maandag.

ik weet niet of je wel eens in Zuid komt, maar http://www.simonmeijssen.nl/winkels verkoopt hem ook rond pasen (cheat tip)
HaverMoutKoekjezaterdag 12 maart 2016 @ 18:22
Eindresultaat van recept uit link #128
Ik heb de helft gemaakt want 900 gr meel is voor moi een beetje teveel. En 1 persoonsbolletjes
F7606D33-630F-4843-9AED-CC4FD806368D_zpsgxbgjq5n.jpg
douche-eendjezaterdag 12 maart 2016 @ 18:50
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 maart 2016 12:29 schreef computergirl het volgende:

[..]

noord-hollands, en nu eigenlijk alleen bekend in de Zaanstreek en Amsterdam Noord

Edit Wiki kent hem ook: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Duivekater
Die haal ik hier bij de bakker... ik woon dan ook in een dorp in N-H :P maar misschien ook straks zelf eens maken. Duivekater O+

Nog iets meer dan een maand tot ik weer een fatsoenlijke oven heb O+
Bleiezondag 13 maart 2016 @ 16:58
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 maart 2016 17:31 schreef computergirl het volgende:

[..]

ik weet niet of je wel eens in Zuid komt, maar http://www.simonmeijssen.nl/winkels verkoopt hem ook rond pasen (cheat tip)
Niet in Zuid, maar meneer Bleie werkt een paar keer per week op de Albert Cuijp, en daar zitten ze ook, zie ik. Maar nou wil ik het ook zelf maken.
pmponerzondag 13 maart 2016 @ 18:20
ztcimr.jpg

Weer eens een broodje gebakken, jammer genoeg niet zo goed als van zoisdat.

2lt3k3b.jpg

Hij smaakt wel erg goed!
Lot_1zondag 13 maart 2016 @ 18:29
Computergirl, wat zijn ze divers opengebarsten :D

En pmponer, dat ziet er heerlijk uit hoor :Y
pmponerzondag 13 maart 2016 @ 18:42
Oh ja hoor zo bedoelde ik het niet, ik vind hem er prima uit zien.
En zoals ik al zei hij smaakt goed (is bijna op).

Ik wil binnenkort eens naar de Makro om te kijken of ze wat spullen hebben die ik nog mis.
Zijn er nog goede tips op broodbak gebied die je daar kan halen? (of kan ik beter ergens anders naartoe gaan).
qltelzondag 13 maart 2016 @ 18:52
Ik vind hem er mooi uitzien, hoor. Is hij in een pan gebakken?

Ik vond het aanbod bij de Makro zwaar tegenvallen. Grote zakken bloem hebben ze niet, lossings-spray kon ik ook niet vinden. Ik zag er vooral kant-en-klare bakmixen staan.
pmponerzondag 13 maart 2016 @ 19:32
Ja sinds vincent bak ik eigenlijk altijd in een pan. Je kan hem ook zien op de eerste foto.
mij rijsmandjes e.d. hebben ze ook niet?
qltelzondag 13 maart 2016 @ 19:38
quote:
0s.gif Op zondag 13 maart 2016 19:32 schreef pmponer het volgende:
Ja sinds vincent bak ik eigenlijk altijd in een pan. Je kan hem ook zien op de eerste foto.
mij rijsmandjes e.d. hebben ze ook niet?
Ik ben zo begonnen. Ik had zelfs verschillende maten pannen voor verschillende maten brood.
Ik vind de vorm echter niet handig, voor ons is het niet voor af en toe maar ik bak brood voor dagelijks gebruik en dan is een recht brood best handig. Ik gebruik nu dus broodblikken.

Of ze rijsmandjes hebben weet ik niet, niet op gelet. Maar ik verwacht van niet.
pmponerzondag 13 maart 2016 @ 19:42
Ik ben begonnen met zelf vormen dan op de plaat leggen in de combi-magno.
Nu heb ik dat ding nog steeds (die combi) dus nu de pan omdat de korst gewoon veel beter wordt.
Ik heb ook nog een pizza steen, die wil ik ook nog eens gaan proberen (onder een zelf gevormd brood).

Verder doe ik me wat maar wel in acht neming van de bakkersformule(s).

Waarom bak je elke dag? (ik zou daar de tijd niet echt voor hebben).
qltelzondag 13 maart 2016 @ 19:47
quote:
0s.gif Op zondag 13 maart 2016 19:42 schreef pmponer het volgende:
Waarom bak je elke dag? (ik zou daar de tijd niet echt voor hebben).
Ik bak niet iedere dag, maar ik bak wel al ons brood. Meestal bak ik er 2 tegelijk en daar doen we ongeveer 3 a 4 dagen mee.

We wonen in Duitsland en we eten graag het brood zoals het in Nederland wordt gemaakt. Ik kan heen en weer rijden naar Nederland maar dat kost me meer aan brandstof en tijd dan het me kost om het zelf te maken. Daarbij is het leuk om te doen en kost weinig moeite.
pmponermaandag 14 maart 2016 @ 18:05
ah ja, dan zou ik ook vaker brood bakken.
Wij hebben gelukkig hier nog een bakker in de buurt die niet met mixen werkt, daar halen wij ons dagelijks brood,.
Bleievrijdag 18 maart 2016 @ 20:17
Ik wil komende week kleine krentenbolletjes maken voor de paasontbijten van mijn kinderen, naar recept van Levine (http://uitdekeukenvanarde(...)/krentenbollen.html), maar hoe zwaar zal ik die dan ongeveer maken? En zou dit recept genoeg zijn voor 20-25 kleine bolletjes?
Helsinkivrijdag 18 maart 2016 @ 20:19
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 maart 2016 23:09 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Ben benieuwd hoe die smaakt! T klinkt erg lekker :9

Broodje 3 hier


[ afbeelding ]


[ afbeelding ]

:D
Welk recept heb je gebruikt voor het boze broodje? :).
qltelvrijdag 18 maart 2016 @ 20:21
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 maart 2016 20:17 schreef Bleie het volgende:
Ik wil komende week kleine krentenbolletjes maken voor de paasontbijten van mijn kinderen, naar recept van Levine (http://uitdekeukenvanarde(...)/krentenbollen.html), maar hoe zwaar zal ik die dan ongeveer maken? En zou dit recept genoeg zijn voor 20-25 kleine bolletjes?
Ik krijg een melding dat de pagina niet bestaat. Maar ik maak bollen (met of zonder krenten) altijd tussen de 70 en 80 gram. Of dit genoeg is is een kwestie van het gewicht van alle ingrediënten bij elkaar tellen en delen door het gewicht van 1 bol. Trek er wel 1 bol vanaf vanwege het verdampen van water tijdens het rijzen. En mocht het recept in bakkersprocenten zijn, dan kun je het in een handomdraai omrekenen naar de juiste gewichten :P
HaverMoutKoekjevrijdag 18 maart 2016 @ 20:34
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 maart 2016 20:17 schreef Bleie het volgende:
Ik wil komende week kleine krentenbolletjes maken voor de paasontbijten van mijn kinderen, naar recept van Levine (http://uitdekeukenvanarde(...)/krentenbollen.html), maar hoe zwaar zal ik die dan ongeveer maken? En zou dit recept genoeg zijn voor 20-25 kleine bolletjes?
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2009/07/krentenbollen.html
Deze link doet het wel? Er staat 12 a 15 stuks, je kan uiteraard wel kleiner maken, maar dan korter bakken en worden ze misschien heel mini
HaverMoutKoekjevrijdag 18 maart 2016 @ 21:28
Eerste baksel van weekend is beetje mislukt, de nootjes hadden er in gemoeten en niet erop
th_A9C5E803-DB3E-4D2B-A40A-F4F0EADCA219_zpsu0ec3xc4.jpg
Onderkant is zompig door de gesmolten boter/suiker/likeur vulling.
Diabetes gevaar!
Zo-is-datvrijdag 18 maart 2016 @ 22:14
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 maart 2016 20:19 schreef Helsinki het volgende:

[..]

Welk recept heb je gebruikt voor het boze broodje? :).
wrffk5.jpg 30ivpqr.jpg

Dit recept :)
qltelvrijdag 18 maart 2016 @ 22:44
quote:
1s.gif Op vrijdag 18 maart 2016 21:28 schreef computergirl het volgende:
Eerste baksel van weekend is beetje mislukt, de nootjes hadden er in gemoeten en niet erop
[ link | afbeelding ]
Onderkant is zompig door de gesmolten boter/suiker/likeur vulling.
Diabetes gevaar!
Oeps, dat ziet er erg lekker uit. Lijkt op de rosinenschnecken/nuss-schnecken die hier verkocht worden.
HaverMoutKoekjezaterdag 19 maart 2016 @ 07:13
Vandaag gewoon weer eens een (half) volkoren busbrood in de planning, wel met poolish
Bleiezaterdag 19 maart 2016 @ 08:20
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 maart 2016 20:21 schreef qltel het volgende:

[..]

Ik krijg een melding dat de pagina niet bestaat. Maar ik maak bollen (met of zonder krenten) altijd tussen de 70 en 80 gram. Of dit genoeg is is een kwestie van het gewicht van alle ingrediënten bij elkaar tellen en delen door het gewicht van 1 bol. Trek er wel 1 bol vanaf vanwege het verdampen van water tijdens het rijzen. En mocht het recept in bakkersprocenten zijn, dan kun je het in een handomdraai omrekenen naar de juiste gewichten :P
Ik zat op iPad, misschien dat kopiëren van de link daardoor inderdaad niet werkte? Bollen van 70-80 gram, is dat ongeveer het formaat dat je in de winkel koopt? Want ik wil ze echt kleiner hebben dan dat. Omrekenen kan ik wel, maar dan moet ik wel een idee hebben van het gewicht (ik bak niet vaak genoeg om dat goed te kunnen inschatten).

quote:
1s.gif Op vrijdag 18 maart 2016 20:34 schreef computergirl het volgende:

[..]

http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2009/07/krentenbollen.html
Deze link doet het wel? Er staat 12 a 15 stuks, je kan uiteraard wel kleiner maken, maar dan korter bakken en worden ze misschien heel mini
Oh ja, korter bakken is natuurlijk handig. Dank!
qltelzaterdag 19 maart 2016 @ 08:25
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 maart 2016 08:20 schreef Bleie het volgende:

[..]

Ik zat op iPad, misschien dat kopiëren van de link daardoor inderdaad niet werkte? Bollen van 70-80 gram, is dat ongeveer het formaat dat je in de winkel koopt? Want ik wil ze echt kleiner hebben dan dat. Omrekenen kan ik wel, maar dan moet ik wel een idee hebben van het gewicht (ik bak niet vaak genoeg om dat goed te kunnen inschatten).
Klopt, dat is het normale formaat. Als je ze kleiner wilt zou ik ze 40 a 50 gram maken bijvoorbeeld. Baktijd iets aanpassen en als ze gebakken zijn even op de onderkant kloppen om te kijken of ze goed gaar zijn.
Bleiezaterdag 19 maart 2016 @ 08:38
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 maart 2016 08:25 schreef qltel het volgende:

[..]

Klopt, dat is het normale formaat. Als je ze kleiner wilt zou ik ze 40 a 50 gram maken bijvoorbeeld. Baktijd iets aanpassen en als ze gebakken zijn even op de onderkant kloppen om te kijken of ze goed gaar zijn.
Dank! Daar heb ik veel aan. Dan zal 1x het gewone recept ook wel genoeg zijn.
qltelzaterdag 19 maart 2016 @ 08:44
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 maart 2016 08:38 schreef Bleie het volgende:

[..]

Dank! Daar heb ik veel aan. Dan zal 1x het gewone recept ook wel genoeg zijn.
De ingrediënten wegen samen ongeveer 1100 gram. 1100 gedeeld door 50 is 22, dus je kunt er dan waarschijnlijk ongeveer 21 uit krijgen.

Ik heb voor een etentje trouwens wel eens bollen van 40 gram gemaakt. Kleiner zou ik ze niet maken, want dan krijg je vooral korst en weinig binnenkant.. :)
Helsinkizaterdag 19 maart 2016 @ 08:45
quote:
1s.gif Op vrijdag 18 maart 2016 22:14 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

[ afbeelding ] [ afbeelding ]

Dit recept :)
Dankje :*.
Nu nog even rijsmandjes kopen. Mag ik vragen welk formaat jij gebruikt?
Zo-is-datzaterdag 19 maart 2016 @ 12:57
De ronde zijn ongeveer 20 cm doorsnede
HaverMoutKoekjezaterdag 19 maart 2016 @ 17:40
*trots* :@
32BEDC62-D84A-425B-BDA7-8888BE65B64C_zpsoufe0kcp.jpg
Bram_van_Loonzaterdag 19 maart 2016 @ 18:49
quote:
1s.gif Op zaterdag 19 maart 2016 17:40 schreef computergirl het volgende:
*trots* :@
[ link | afbeelding ]
Laat het goed smaken. :)
qltelzaterdag 19 maart 2016 @ 19:49
quote:
1s.gif Op zaterdag 19 maart 2016 17:40 schreef computergirl het volgende:
*trots* :@
[ link | afbeelding ]
Terecht! Ziet er smakelijk uit (en ik heb toch al honger.. :) )
HaverMoutKoekjezaterdag 19 maart 2016 @ 20:33
Brood had ik gebakken met 50% bio volkoren en 50% manitobameel, dat kan je bij Zuidmolen kopen.
Dat wordt gemaakt van Canadese tarwe met hoog eiwitgehalte, 14%.
Ik heb de indruk dat dat hoge glutengehalte hier goed uitpakt

6C42F7E2-9FC7-4638-B1CD-014E5D467535_zpsikzwe1qz.jpg
robuust89maandag 21 maart 2016 @ 15:13
Ik wil een paasstol bakken, en daarvoor wordt tarwebloem gevraagd met meer dan %12 eiwit. Waar kan ik dit kopen?

Heb bijvoorbeeld wel dit gevonden, maar ik betaal dan meer aan verzendkosten :')
Trustenmaandag 21 maart 2016 @ 17:23
quote:
0s.gif Op maandag 21 maart 2016 15:13 schreef robuust89 het volgende:
Ik wil een paasstol bakken, en daarvoor wordt tarwebloem gevraagd met meer dan %12 eiwit. Waar kan ik dit kopen?

Heb bijvoorbeeld wel dit gevonden, maar ik betaal dan meer aan verzendkosten :')
Bij de molen..
robuust89maandag 21 maart 2016 @ 17:32
quote:
1s.gif Op maandag 21 maart 2016 17:23 schreef Trusten het volgende:

[..]

Bij de molen..
ah, dat kan je vinden op http://www.molenaarsgilde.nl
Bedankt voor de hulp.

[ Bericht 15% gewijzigd door robuust89 op 21-03-2016 17:42:01 ]
Zo-is-datmaandag 21 maart 2016 @ 18:41
quote:
0s.gif Op maandag 21 maart 2016 15:13 schreef robuust89 het volgende:
Ik wil een paasstol bakken, en daarvoor wordt tarwebloem gevraagd met meer dan %12 eiwit. Waar kan ik dit kopen?

Heb bijvoorbeeld wel dit gevonden, maar ik betaal dan meer aan verzendkosten :')
De goedkoopste bloem uit de supermarkt gaat ook prima! Hoef je niet perse moeilijk te doen :)
Zo-is-datmaandag 21 maart 2016 @ 18:41
quote:
1s.gif Op zaterdag 19 maart 2016 20:33 schreef computergirl het volgende:
Brood had ik gebakken met 50% bio volkoren en 50% manitobameel, dat kan je bij Zuidmolen kopen.
Dat wordt gemaakt van Canadese tarwe met hoog eiwitgehalte, 14%.
Ik heb de indruk dat dat hoge glutengehalte hier goed uitpakt

[ link | afbeelding ]
Mooie structuur! :D
Trustenmaandag 21 maart 2016 @ 20:57
quote:
18s.gif Op maandag 21 maart 2016 17:32 schreef robuust89 het volgende:

[..]

ah, dat kan je vinden op http://www.molenaarsgilde.nl
Bedankt voor de hulp.
Sorry was beetje kort door de bocht maar ging via mijn telefoon. Maar goed, de molen dus, eigenlijk vrijwel de enige plek waar je dat goed kan kopen (al dan niet online)
klaproossdinsdag 22 maart 2016 @ 10:03
Ik heb zojuist mijn eerste brood gebakken en ben echt tevreden voor een eerste keer *O* , straks even proeven!

Nu vroeg ik me af of het in te vriezen valt.
Vers is natuurlijk het lekkerst maar niet altijd haalbaar. Vriest iemand hier brood in? En wat is de slimste methode?
HaverMoutKoekjedinsdag 22 maart 2016 @ 10:09
quote:
1s.gif Op dinsdag 22 maart 2016 10:03 schreef klaprooss het volgende:
Ik heb zojuist mijn eerste brood gebakken en ben echt tevreden voor een eerste keer *O* , straks even proeven!

Nu vroeg ik me af of het in te vriezen valt.
Vers is natuurlijk het lekkerst maar niet altijd haalbaar. Vriest iemand hier brood in? En wat is de slimste methode?
ik *O*
Ik laat brood goed afkoelen en dan gaat het gesneden de diepvries in (in zipbag)
Zo-is-datdinsdag 22 maart 2016 @ 10:15
Mijn desembroden gaan altijd ongesneden de diepvries in om ze nog even op te piepen in de oven als we ze gaan eten. Busbroden gaan gesneden en dat gaat inderdaad prima!

Moet snel weer eens gewoon brood bakken ook :9
klaproossdinsdag 22 maart 2016 @ 10:25
Top! Bedankt :). Gaan we van de week eens een voorraad maken. Straks ook even zuurdesem starter maken. Ik vind het leuk!

Resultaat van vanmorgen.
35m0hok.jpg

[ Bericht 0% gewijzigd door klaprooss op 22-03-2016 10:39:06 ]
Zo-is-datdinsdag 22 maart 2016 @ 10:50
Mooi broodje klaprooss! Dat word smullen, en wat ruikt t heerlijke he? O+
klaproossdinsdag 22 maart 2016 @ 11:31
quote:
1s.gif Op dinsdag 22 maart 2016 10:50 schreef Zo-is-dat het volgende:
Mooi broodje klaprooss! Dat word smullen, en wat ruikt t heerlijke he? O+
Zeker! En die knapperige korst O+
HaverMoutKoekjedinsdag 22 maart 2016 @ 12:16
Was dit een no knead variant?
klaproossdinsdag 22 maart 2016 @ 16:16
Ja, dus een beetje vals spelen haha. Ik had weinig tijd en wilde zo graag vers brood.

Van de week duik ik weer in het desem. Ik heb dat een jaar of 2 eens gedaan maar dat was niet zo met de enthousiasme die ik nu heb :)
HaverMoutKoekjedinsdag 22 maart 2016 @ 16:40
quote:
1s.gif Op dinsdag 22 maart 2016 16:16 schreef klaprooss het volgende:
Ja, dus een beetje vals spelen haha. Ik had weinig tijd en wilde zo graag vers brood.

helemaal niet hoor, ik maak regelmatig de noknead broodjes uit de OP
qlteldinsdag 22 maart 2016 @ 17:00
Als ik busbroden maak stop ik ze gesneden in een broodzak (ik heb eindelijk een adres gevonden waar ik die kan kopen, gewoon bij de molen waar ik veel haal.. 8)7 ) en vries ze in. Ook broodjes vries ik wel in. Gaat prima. Mooi brood trouwens!
Qunixwoensdag 23 maart 2016 @ 16:17
Dit ziet er ook wel lekker en makkelijk uit: http://www.24kitchen.nl/recepten/makkelijk-glutenvrij-brood
Zo-is-datdonderdag 24 maart 2016 @ 18:20
2uhwqwk.jpg

Appel amandel kaneel broodjes O+

Recept uit levines brood bak boek
HaverMoutKoekjedonderdag 24 maart 2016 @ 18:22
quote:
1s.gif Op donderdag 24 maart 2016 18:20 schreef Zo-is-dat het volgende:
[ afbeelding ]

Appel amandel kaneel broodjes O+

Recept uit levines brood bak boek
je bent niet de helft van de vulling vergeten voor het oprollen zie ik :D
Bleievrijdag 25 maart 2016 @ 15:52
2vrvkp2.jpg

Resultaat van de krentenbollen. Waren errug lekker.
HaverMoutKoekjevrijdag 25 maart 2016 @ 16:36
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 maart 2016 15:52 schreef Bleie het volgende:
[ afbeelding ]

Resultaat van de krentenbollen. Waren errug lekker.
deze zijn Levine recept en dan 50 gram?
Wat een bakdag vandaag :+
Bleievrijdag 25 maart 2016 @ 16:38
quote:
1s.gif Op vrijdag 25 maart 2016 16:36 schreef computergirl het volgende:

[..]

deze zijn Levine recept en dan 50 gram?
Wat een bakdag vandaag :+
60 gram. Prima formaat voor kinderen van 4-7 jaar, zo bleek.
HaverMoutKoekjevrijdag 25 maart 2016 @ 17:29
Ik ben ook met bakken bezig geweest, terwijl de zuurdesem even heeft staan chillen op het balkon ben ik op en neer gegaan naar Santpoort , molen de Zandhaas
944B7586-13B3-430C-BD85-5414672DE535_zpsxaaotoms.jpg
Lemaire, Eko bloem, patentbloem en suiker voor suikerbrood, samen 8 kilo.
Het is best een eind lopen terug naar station met dat gewicht in een tas :@

[ Bericht 1% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 25-03-2016 17:35:43 ]
pmponervrijdag 25 maart 2016 @ 18:00
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 maart 2016 15:52 schreef Bleie het volgende:
[ afbeelding ]

Resultaat van de krentenbollen. Waren errug lekker.
Beste broodje ooit '"De Krentenbol"heb je toevallig een link naar het recept?
Zou dit ook wel eens willen proberen
Bleievrijdag 25 maart 2016 @ 20:50
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 maart 2016 18:00 schreef pmponer het volgende:

[..]

Beste broodje ooit '"De Krentenbol"heb je toevallig een link naar het recept?
Zou dit ook wel eens willen proberen
Zit nu mobiel. Recept staat eerder in dit topic, krentenbollen van Levine.
pmponerzondag 27 maart 2016 @ 09:53
quote:
1s.gif Op vrijdag 25 maart 2016 20:50 schreef Bleie het volgende:

[..]

Zit nu mobiel. Recept staat eerder in dit topic, krentenbollen van Levine.
Ok thnkx ik zal ze eens opzoeken.
Postbus100zondag 27 maart 2016 @ 11:11
Ik heb een brioche in de rijs staan 8-)

http://imgur.com/IUXodwY

Ik krijg de foto niet direct in het topic, sorry ;(

[ Bericht 19% gewijzigd door Postbus100 op 27-03-2016 13:22:55 ]
HaverMoutKoekjezondag 27 maart 2016 @ 11:23
quote:
1s.gif Op zondag 27 maart 2016 11:11 schreef Postbus100 het volgende:
Ik heb een brioche in de rijs staan 8-)


http://imgur.com/IUXodwY

Ik krijg de foto niet direct in het topic, sorry ;(
moet die nog mee doen voor het paasontbijt? :+

Ik heb krenten/rozijnen in de week staan. Vanochtend mijn laatste stukje kerstbrood gegeten ( :D ) en de vriezerla kan wel een batch krentenbollen handelen (geïnspireerd door bleie)
Joosie200zondag 27 maart 2016 @ 11:36
full.jpg


full.jpg

Nadeel aan een kleine oven. Maar 1 batch per keer kunnen meepakken ;( Nu moet ik wachten tot ik met mijn croissants en pain au chocolat verder kan.

Wel handig een paasbrunch. Kan je mooi de ochtend benutten voor het verder werken aan je verse broodjes *O*
Bleiezondag 27 maart 2016 @ 12:05
Hier ook een paasbrunch, met deze broodjes (vorm is helaas niet heel goed zichtbaar gebleven).

jqs0lj.jpg

En deze taartjes (beetje off topic)

11w8sxz.jpg

En eieren natuurlijk :P
Joosie200zondag 27 maart 2016 @ 12:09
Oh ja, ik weet weer wat ik nog wou maken. Paashaantjes :D Moest eraan denken toen ik Bleie haar broodjes zag. Oh well, er is nog een tweede paasdag :7
Oceanonixzondag 27 maart 2016 @ 12:10
Aan het paasbakken geweest. Ik heb de Hot Cross Buns gemaakt naar recept van Paul Hollywood. Ze zijn erg lekker vind alleen het kruis iets minder, dat is een taaie reep.

20160326001.jpg
Bleiezondag 27 maart 2016 @ 12:11
quote:
1s.gif Op zondag 27 maart 2016 12:09 schreef Joosie200 het volgende:
Oh ja, ik weet weer wat ik nog wou maken. Paashaantjes :D Moest eraan denken toen ik Bleie haar broodjes zag. Oh well, er is nog een tweede paasdag :7
:D
Bleiezondag 27 maart 2016 @ 12:12
quote:
0s.gif Op zondag 27 maart 2016 12:10 schreef Oceanonix het volgende:
Aan het paasbakken geweest. Ik heb de Hot Cross Buns gemaakt naar recept van Paul Hollywood. Ze zijn erg lekker vind alleen het kruis iets minder, dat is een taaie reep.

[ afbeelding ]
Ziet er mooi uit. Zijn het zoete broodjes?
Oceanonixzondag 27 maart 2016 @ 12:14
quote:
0s.gif Op zondag 27 maart 2016 12:12 schreef Bleie het volgende:

[..]

Ziet er mooi uit. Zijn het zoete broodjes?
Ja met appel en rozijnen, al zie die minder in diegene die ik had open gesneden.
Joosie200zondag 27 maart 2016 @ 12:17
quote:
0s.gif Op zondag 27 maart 2016 12:10 schreef Oceanonix het volgende:
Aan het paasbakken geweest. Ik heb de Hot Cross Buns gemaakt naar recept van Paul Hollywood. Ze zijn erg lekker vind alleen het kruis iets minder, dat is een taaie reep.

[ afbeelding ]
Zag dat Paul ze via Twitter had aangeraden ja :Y Zien er lekker uit :Y)
Bleiezondag 27 maart 2016 @ 12:21
quote:
0s.gif Op zondag 27 maart 2016 12:14 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

Ja met appel en rozijnen, al zie die minder in diegene die ik had open gesneden.
Klinkt goed!
Joosie200zondag 27 maart 2016 @ 13:17
full.jpg

Vers uit de oven. Eerste keer pain au raisin proberen te maken. Tijd om er eentje soldaat te maken met een kop koffie c_/

[ Bericht 13% gewijzigd door Joosie200 op 27-03-2016 13:45:12 ]
Resistorzondag 27 maart 2016 @ 13:21
Even heel hard vloeken op 1e paasdag in de kerk met mijn Koopmans creatie:

jvZYzWZ.jpg

oKwoNEL.jpg

wKcT3by.jpg

:+
Postbus100zondag 27 maart 2016 @ 13:33
Resultaat brioche:

4rxow8.jpg
en
nwzsxi.jpg

naar het recept van Laura's Bakery. Waarschijnlijk culinair niet het meest verantwoorde recept, maar wel makkelijk en weinig werk.

Het resultaat valt me mee! Het had namelijk niet tot amper gerezen in de koelkast en in de tweede rijs, maar in de oven ging het als een malle.
Heb al een aantal stukjes op :9~
Joosie200zondag 27 maart 2016 @ 13:43
quote:
0s.gif Op zondag 27 maart 2016 13:21 schreef Resistor het volgende:
Even heel hard vloeken op 1e paasdag in de kerk met mijn Koopmans creatie:

jvZYzWZ.jpg

oKwoNEL.jpg

wKcT3by.jpg

:+
Lekker toch, broodje gezond :Y

quote:
2s.gif Op zondag 27 maart 2016 13:33 schreef Postbus100 het volgende:
Resultaat brioche:

[ afbeelding ]
en
[ afbeelding ]

naar het recept van Laura's Bakery. Waarschijnlijk culinair niet het meest verantwoorde recept, maar wel makkelijk en weinig werk.

Het resultaat valt me mee! Het had namelijk niet tot amper gerezen in de koelkast en in de tweede rijs, maar in de oven ging het als een malle.
Heb al een aantal stukjes op :9~
Lijkt haast op een Friesche sûkerbole :9~
Molozondag 27 maart 2016 @ 14:33
Die brioche :9~ O+
HaverMoutKoekjezondag 27 maart 2016 @ 16:06
quote:
2s.gif Op zondag 27 maart 2016 13:33 schreef Postbus100 het volgende:
Resultaat brioche:

[ afbeelding ]
en
[ afbeelding ]

naar het recept van Laura's Bakery. Waarschijnlijk culinair niet het meest verantwoorde recept, maar wel makkelijk en weinig werk.

Het resultaat valt me mee! Het had namelijk niet tot amper gerezen in de koelkast en in de tweede rijs, maar in de oven ging het als een malle.
Heb al een aantal stukjes op :9~
:Y)
minilotzondag 27 maart 2016 @ 16:13
quote:
2s.gif Op zondag 27 maart 2016 13:33 schreef Postbus100 het volgende:
Resultaat brioche:

[ afbeelding ]
en
[ afbeelding ]

naar het recept van Laura's Bakery. Waarschijnlijk culinair niet het meest verantwoorde recept, maar wel makkelijk en weinig werk.

Het resultaat valt me mee! Het had namelijk niet tot amper gerezen in de koelkast en in de tweede rijs, maar in de oven ging het als een malle.
Heb al een aantal stukjes op :9~
Oeee, ziet dat er even fluffy uit! O+
Joosie200zondag 27 maart 2016 @ 21:06
full.jpg
full.jpg

Paashaan in de braadpan :Y)
HaverMoutKoekjezondag 27 maart 2016 @ 21:37
Krentenbollen experiment
Levine gevolgd qua hoeveelheden maar 300 gr krenten/rozijnen wilde niet echt niet passen in 450 gr meel.
Ik had 100 gr tarwemeel vervangen door havermeel, voor een andere touch. En van recept van weekendbakery tip overgenomen van citrusrasp gemengd met suiker. Ik weet nog niet hoe het smaakt maar deeg was nauwelijks te hanteren en mijn keuken is een zooitje :D
3002CF03-A935-4292-BE2D-C13DBC0BD354_zpsiurftqcd.jpg
MonkNLmaandag 28 maart 2016 @ 12:02
Aangezien ik vorig jaar 50 kilo Molino Caputo tipo 00 bloem heb gekocht voor mijn pizza/houtoven maak ik ook weleens een no knead broodje tussendoor. Vanochtend weer!

12494690_10209006229263095_4249962322251011700_n.jpg?oh=45d95bfbc42a1ae81d9bd258bdb58d50&oe=5785A6AA
Molomaandag 28 maart 2016 @ 12:07
Niceeee!
Zo-is-datmaandag 28 maart 2016 @ 14:43
quote:
0s.gif Op maandag 28 maart 2016 12:02 schreef MonkNL het volgende:
Aangezien ik vorig jaar 50 kilo Molino Caputo tipo 00 bloem heb gekocht voor mijn pizza/houtoven maak ik ook weleens een no knead broodje tussendoor. Vanochtend weer!

[ afbeelding ]
Mooi broodje, was ie ook zo lekker?
Zo-is-datmaandag 28 maart 2016 @ 14:45
quote:
1s.gif Op zondag 27 maart 2016 21:37 schreef computergirl het volgende:
Krentenbollen experiment
Levine gevolgd qua hoeveelheden maar 300 gr krenten/rozijnen wilde niet echt niet passen in 450 gr meel.
Ik had 100 gr tarwemeel vervangen door havermeel, voor een andere touch. En van recept van weekendbakery tip overgenomen van citrusrasp gemengd met suiker. Ik weet nog niet hoe het smaakt maar deeg was nauwelijks te hanteren en mijn keuken is een zooitje :D
[ link | afbeelding ]
Best moeilijk he om de berg krenten erin te krijgen! :D

100 gram meel vervangen kan de verhoudingen qua vocht best wel eens heel anders maken, bij mijn versies van dit recept is t deeg altijd prima te hanteren.

Hoe lekker waren ze? Citrus erin klinkt goed!
Joosie200maandag 28 maart 2016 @ 15:04
quote:
0s.gif Op maandag 28 maart 2016 12:02 schreef MonkNL het volgende:
Aangezien ik vorig jaar 50 kilo Molino Caputo tipo 00 bloem heb gekocht voor mijn pizza/houtoven maak ik ook weleens een no knead broodje tussendoor. Vanochtend weer!

[ afbeelding ]
Perfect gescored. Zonde om aan te snijden :7
HaverMoutKoekjemaandag 28 maart 2016 @ 15:54
quote:
1s.gif Op maandag 28 maart 2016 14:45 schreef Zo-is-dat het volgende:

Hoe lekker waren ze? Citrus erin klinkt goed!
smaakte prima maar proefde de citrus er niet in terug, was ook maar 10 gram natuurlijk en de hele batch was meer van kilo ( :o )
Sarabimaandag 28 maart 2016 @ 18:29
Vanmorgen een vlechtbrood met zonnebloempitten gemaakt:

5vrtdw.jpg

e8nwqc.jpg

Voor een eerst een brood gebakken en ik ben best tevreden :)
Molomaandag 28 maart 2016 @ 18:34
Ziet er lekker uit! :9
HaverMoutKoekjemaandag 28 maart 2016 @ 18:42
quote:
0s.gif Op maandag 28 maart 2016 18:29 schreef Sarabi het volgende:
Vanmorgen een vlechtbrood met zonnebloempitten gemaakt:

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Voor een eerst een brood gebakken en ik ben best tevreden :)
en dan gelijk vlechten, ambitieus hoor!
Isabeaumaandag 28 maart 2016 @ 18:43
quote:
10s.gif Op zondag 27 maart 2016 21:06 schreef Joosie200 het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Paashaan in de braadpan :Y)
Wat leuk, zelf paashaasjes maken *O* Ziet er goed uit :Y
HaverMoutKoekjemaandag 28 maart 2016 @ 20:01
Laatste baksel van dit lange weekend, zuurdesem ((Levine 124)
Vriezer zit voorlopig weer vol :7
D7FC1AAA-B3B7-433B-B0B4-0D7EAD235EBD_zpszw2coh7p.jpg
MonkNLdinsdag 29 maart 2016 @ 09:32
quote:
1s.gif Op maandag 28 maart 2016 14:43 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Mooi broodje, was ie ook zo lekker?
Thanks, ja was erg lekker. Was overigens de eerste keer dat mijn brood zo goed lukt.
bloempje-moivrijdag 1 april 2016 @ 09:05
Voor mijn New York Brunch aankomende zondag maak ik bagels. Maar hierin moet moutextract, wat ik momenteel niet tot mijn beschikking heb. Wel heb ik moutpoeder in mijn voorraadkast. Kan ik daar iets mee knutselen?
Isegrimvrijdag 1 april 2016 @ 09:07
Is dat niet vooral voor de kleur?
HaverMoutKoekjevrijdag 1 april 2016 @ 09:23
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 april 2016 09:07 schreef Isegrim het volgende:
Is dat niet vooral voor de kleur?
dat is gebrande (gerste)mout, dacht ik?
Zo-is-datvrijdag 1 april 2016 @ 11:55
245didf.jpg

Gister gemaakt, tweede rijs vannacht in de koelkast, vers uit de oven! O+

Vijgen noten Rogge desem brood (t Rogge was per ongeluk, roggebloem ipv speltmeel gepakt O-) )


n2fkw8.jpg kcyz34.jpg
pmponervrijdag 1 april 2016 @ 20:22
Top
Zo-is-datzaterdag 2 april 2016 @ 09:40
quote:
0s.gif Op maandag 28 maart 2016 18:29 schreef Sarabi het volgende:
Vanmorgen een vlechtbrood met zonnebloempitten gemaakt:

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Voor een eerst een brood gebakken en ik ben best tevreden :)
Wat tof! Voor t eerst een brood bakken en meteen een vlechtbrood :D ^O^
HaverMoutKoekjezaterdag 2 april 2016 @ 11:48
Dit gaat brood worden :+
BFDCE4D1-7383-4D1D-8F30-2E902DDC7C70_zpshzgpks09.jpg
qltelzaterdag 2 april 2016 @ 12:51
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 april 2016 11:48 schreef computergirl het volgende:
Dit gaat brood worden :+
[ link | afbeelding ]
het ziet er meer uit als vla.. :)
HaverMoutKoekjezaterdag 2 april 2016 @ 12:54
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 april 2016 12:51 schreef qltel het volgende:

[..]

het ziet er meer uit als vla.. :)
komt in de buurt, het is roux. Zoek maar eens op de Tang Zhong methode
qltelzaterdag 2 april 2016 @ 12:57
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 april 2016 12:54 schreef computergirl het volgende:

[..]

komt in de buurt, het is roux. Zoek maar eens op de Tang Zhong methode
Ziet er interessant uit. Ik ben benieuwd naar het resultaat! (ik heb het recept van Levine gelezen)
HaverMoutKoekjezaterdag 2 april 2016 @ 18:42
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 april 2016 12:57 schreef qltel het volgende:

[..]

Ziet er interessant uit. Ik ben benieuwd naar het resultaat! (ik heb het recept van Levine gelezen)
Het worden idd deze
http://uitdekeukenvanarde(...)djes-tang-zhong.html
Ik loop een beetje achter op schema, maar het is nu al het makkelijkst te kneden deeg ooit.
HaverMoutKoekjezaterdag 2 april 2016 @ 21:20
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 april 2016 18:42 schreef computergirl het volgende:

[..]

Het worden idd deze
http://uitdekeukenvanarde(...)djes-tang-zhong.html
Ik loop een beetje achter op schema, maar het is nu al het makkelijkst te kneden deeg ooit.
Giga bollen, worden morgen geproefd
FB3C3883-97DC-479C-8C9A-8097559DF81E_zpsqwplgxo4.jpg
Isegrimzaterdag 2 april 2016 @ 21:21
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 april 2016 11:55 schreef Zo-is-dat het volgende:
[ afbeelding ]

Gister gemaakt, tweede rijs vannacht in de koelkast, vers uit de oven! O+

Vijgen noten Rogge desem brood (t Rogge was per ongeluk, roggebloem ipv speltmeel gepakt O-) )


[ afbeelding ] [ afbeelding ]
Mooi zeg! _O_
Helsinkizaterdag 2 april 2016 @ 21:29
Lijken me heerlijke bollen, CG! Ik ga morgen weer wat bakken :). Triangels uit het boek van Levine.
Skeletor.zaterdag 2 april 2016 @ 21:48
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 april 2016 21:20 schreef computergirl het volgende:

[..]

Giga bollen, worden morgen geproefd
[ link | afbeelding ]
Knap van je dat je het uithoudt tot morgen! De verleiding is groot om ze vers uit de oven te proeven, al dan niet met een lik roomboter. Zijn het harde bollen? Hartig of zoet?
HaverMoutKoekjezaterdag 2 april 2016 @ 21:57
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 april 2016 21:48 schreef Skeletor. het volgende:

[..]

Knap van je dat je het uithoudt tot morgen! De verleiding is groot om ze vers uit de oven te proeven, al dan niet met een lik roomboter. Zijn het harde bollen? Hartig of zoet?
zoet! Zacht! Recept heeft beetje suiker, en die Tang Zhong methode zou er voor moeten zorgen dat ze heel lang fluffy blijven (recept link in # 238)
Skeletor.zaterdag 2 april 2016 @ 22:03
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 april 2016 21:57 schreef computergirl het volgende:

[..]

zoet! Zacht! Recept heeft beetje suiker, en die Tang Zhong methode zou er voor moeten zorgen dat ze heel lang fluffy blijven (recept link in # 238)
Klinkt goed! Sorry, heb er met m'n stomme kop overheen gelezen :').
HaverMoutKoekjezondag 3 april 2016 @ 08:49
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 april 2016 22:03 schreef Skeletor. het volgende:

[..]

Klinkt goed! Sorry, heb er met m'n stomme kop overheen gelezen :').
dat geeft helemaal niet :D
Bolletjes waren idd zacht, maar verder geen bijzondere smaak. Ik denk dat deze het wel goed zouden doen bij kinderen en feestontbijt
Skeletor.zondag 3 april 2016 @ 17:34
quote:
0s.gif Op zondag 3 april 2016 08:49 schreef computergirl het volgende:

[..]

dat geeft helemaal niet :D
Bolletjes waren idd zacht, maar verder geen bijzondere smaak. Ik denk dat deze het wel goed zouden doen bij kinderen en feestontbijt
Niet alleen bij kinderen :D .
Lot_1maandag 4 april 2016 @ 14:27
Ik ben bezig met het recept van weekendbakery voor sourdough mini boules, kiek nou hoe mooi mijn deeg slaagt voor de window pane test *O* :

IMG_20160404_135434214.jpg
Isegrimmaandag 4 april 2016 @ 14:52
quote:
0s.gif Op maandag 4 april 2016 14:27 schreef Lot_1 het volgende:
Ik ben bezig met het recept van weekendbakery voor sourdough mini boules, kiek nou hoe mooi mijn deeg slaagt voor de window pane test *O* :

[ afbeelding ]
Dat moet je ook wel echt bij het raam doen! ^O^
HaverMoutKoekjemaandag 4 april 2016 @ 16:34
quote:
0s.gif Op maandag 4 april 2016 14:27 schreef Lot_1 het volgende:
Ik ben bezig met het recept van weekendbakery voor sourdough mini boules, kiek nou hoe mooi mijn deeg slaagt voor de window pane test *O* :

[ afbeelding ]
met de hand gekneed?
Lot_1maandag 4 april 2016 @ 17:03
Jep! Met de hand gekneed. De eerste broodjes zijn klaar; ik was bijna vergeten in te snijden dus dat is slordig nog even snel in de oven gebeurd. Misschien later nog een foto ;)
minilotmaandag 4 april 2016 @ 17:07
quote:
0s.gif Op maandag 4 april 2016 14:27 schreef Lot_1 het volgende:
Ik ben bezig met het recept van weekendbakery voor sourdough mini boules, kiek nou hoe mooi mijn deeg slaagt voor de window pane test *O* :

[ afbeelding ]
:D O+

Benieuwd naar het eindresultaat!
Zo-is-datmaandag 4 april 2016 @ 18:10
quote:
0s.gif Op maandag 4 april 2016 14:27 schreef Lot_1 het volgende:
Ik ben bezig met het recept van weekendbakery voor sourdough mini boules, kiek nou hoe mooi mijn deeg slaagt voor de window pane test *O* :

[ afbeelding ]
Prachtig! Ik ben benieuwd! :D
HaverMoutKoekjezaterdag 9 april 2016 @ 18:28
Veel ovenspring, maar dit gedrocht was niet helemaal de bedoeling :+
2B183A1F-AF68-49F9-8224-48C970F5BC79_zpsohhpisjp.jpg
Molozaterdag 9 april 2016 @ 18:29
Net of hij omnomnom doet uit zichzelf _O_
HaverMoutKoekjezaterdag 9 april 2016 @ 18:34
quote:
1s.gif Op zaterdag 9 april 2016 18:29 schreef Molo het volgende:
Net of hij omnomnom doet uit zichzelf _O_
:D
Zo-is-datzondag 10 april 2016 @ 11:02
10mvfad.jpg

Broodjes gebakken vanochtend, wit met wat Rogge


w227nm.jpg


14m7tyw.jpg :9
Zo-is-datzaterdag 16 april 2016 @ 10:06
4ikhmv.jpg


90pssl.jpg

Foccacia gebakken met rozemarijn, deels desem, beetje gist. Heel lekker! :9

En had nog twee desembroodjes zonder gist met pitten en zaden maar daar ontbreekt de foto van :)

Nog meer mensen aan t bakken dit weekend? *O*
Joosie200zaterdag 16 april 2016 @ 10:09
Ik ga morgen aan de slag met meel van Soubry. Zag het bij de jumbo en was benieuwd of dat beter werkt of niet.
Molozaterdag 16 april 2016 @ 10:10
Zit daar flink olijfolie door/over of lijkt dat maar zo?

:9
Zo-is-datzaterdag 16 april 2016 @ 11:02
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 april 2016 10:10 schreef Molo het volgende:
Zit daar flink olijfolie door/over of lijkt dat maar zo?

:9
Jazeker! :9
Molozaterdag 16 april 2016 @ 11:04
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 april 2016 11:02 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Jazeker! :9
:9~
HaverMoutKoekjezaterdag 16 april 2016 @ 11:33
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 april 2016 10:06 schreef Zo-is-dat het volgende:
[ afbeelding ]


[ afbeelding ]

Foccacia gebakken met rozemarijn, deels desem, beetje gist. Heel lekker! :9

En had nog twee desembroodjes zonder gist met pitten en zaden maar daar ontbreekt de foto van :)

Nog meer mensen aan t bakken dit weekend? *O*
je bent de bak-koningin! _O_
Ik ga ook bakken, momenteel staat deeg voor zachte bruine bollen in de 1e rijs, recept van Levine maar dan met havermelk, kokosolie en voor extra bite gewelde havergrutten.

Verder heb ik ook een zuurdesem in de planning, probeer ik eens te timen over meerder dagen (beetje als San Fransisco sourdough). Dus de poolish heeft vannacht buiten de koelkast gestaan en staat nu in de koelkast, ik ga vanavond dan deeg maken en weer nacht in koeling en dan morgenochtend 2e rijs en bakken.
Zo-is-datzaterdag 16 april 2016 @ 13:36
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 april 2016 11:33 schreef computergirl het volgende:

[..]

je bent de bak-koningin! _O_
Ik ga ook bakken, momenteel staat deeg voor zachte bruine bollen in de 1e rijs, recept van Levine maar dan met havermelk, kokosolie en voor extra bite gewelde havergrutten.

Verder heb ik ook een zuurdesem in de planning, probeer ik eens te timen over meerder dagen (beetje als San Fransisco sourdough). Dus de poolish heeft vannacht buiten de koelkast gestaan en staat nu in de koelkast, ik ga vanavond dan deeg maken en weer nacht in koeling en dan morgenochtend 2e rijs en bakken.
:D grapjas! Dank :@

Ik ben benieuwd naar je lange rijs project! Zal wel veel smaak opleveren :9


33245xl.jpg


2dcfhj7.jpg

Andere broodje van gister O+
Isegrimzaterdag 16 april 2016 @ 15:26
BBB's; briochebusbroodjes.

20160416_151457.jpg


20160416_151944.jpg
Isegrimzaterdag 16 april 2016 @ 15:30
Overigens: bakvormen van Golden Heritage. _O_

Prijzig, maar elke cent waard. En ze doorstaan de Rofco's op 300 graden ook zonder problemen.
Rorsachzaterdag 16 april 2016 @ 19:27
Wat ziet dat er allemaal lekker uit.

Ik heb vandaag weer behoorlijk gezondigd. Heb zojuist een bak Baba Ganoush en een paar Maneesh gebakken. Om te proeven al de helft van een brood opgevroten, de rest gaat er vanavond in.

BIkGMuy.jpg?1

recepten van Paul Hollywood (BBC):
http://www.bbc.co.uk/food/recipes/maneesh_55703
http://www.bbc.co.uk/food/recipes/baba_ganoush_44415
Helsinkizaterdag 16 april 2016 @ 20:34
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 april 2016 13:36 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

:D grapjas! Dank :@

Ik ben benieuwd naar je lange rijs project! Zal wel veel smaak opleveren :9


[ afbeelding ]


[ afbeelding ]

Andere broodje van gister O+
Noh, ook uit het boek van Levine?
Mooie broden zijn er weer gebakken hier! Ik ga weer actief bakken als ik m'n nieuwe fornuis heb :). Echt aan het aftellen!
Zo-is-datzaterdag 16 april 2016 @ 21:38
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 april 2016 20:34 schreef Helsinki het volgende:

[..]

Noh, ook uit het boek van Levine?
Mooie broden zijn er weer gebakken hier! Ik ga weer actief bakken als ik m'n nieuwe fornuis heb :). Echt aan het aftellen!
Ja! Zaden en pitten desem :)

Een nieuw fornuis! Heerlijk zeg, dat is wel super leuk om naar uit te kijken! *O*
HaverMoutKoekjezondag 17 april 2016 @ 11:22
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 april 2016 13:36 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

:D grapjas! Dank :@

Ik ben benieuwd naar je lange rijs project! Zal wel veel smaak opleveren :9

de desem was niet blij met mijn acties, brood toch maar in de oven gegooid maar ook nauwelijks ovenspring :{
Bruine bollen waren wel gelukt dus genoeg eetbaars voor de lunch ;)

Edit: Ach bij aansnijden valt het ook wel mee, niet helemaal beton en smaak is ok. Dit was eerste baksel met meel van De Zandhaas

th_0CC0CE3F-030F-4569-973F-14F9640492F2_zpsjhkwpiud.jpg

[ Bericht 18% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 17-04-2016 17:50:25 (Eindresultaat) ]
Audreyootmaandag 18 april 2016 @ 12:06
Gisteren soepje gemaakt met tomaten-vlechtbrood :9~

13007225_10206378921292533_3657007983040053690_n.jpg?oh=c9d1437d13ae444a08a5976b60c7f007&oe=57ABE865
Zo-is-datmaandag 18 april 2016 @ 14:10
quote:
17s.gif Op maandag 18 april 2016 12:06 schreef Audreyoot het volgende:
Gisteren soepje gemaakt met tomaten-vlechtbrood :9~

[ afbeelding ]
Hmmm! Klinkt heerlijk en wat een leuke foto! :D

quote:
1s.gif Op zondag 17 april 2016 11:22 schreef computergirl het volgende:

[..]

de desem was niet blij met mijn acties, brood toch maar in de oven gegooid maar ook nauwelijks ovenspring :{
Bruine bollen waren wel gelukt dus genoeg eetbaars voor de lunch ;)

Edit: Ach bij aansnijden valt het ook wel mee, niet helemaal beton en smaak is ok. Dit was eerste baksel met meel van De Zandhaas

[ link | afbeelding ]
Gelukkig dat t uiteindelijk toch nog mee viel! Toch een beetje té veel rijs geweest misschien? :)
HaverMoutKoekjemaandag 18 april 2016 @ 17:02
quote:
1s.gif Op maandag 18 april 2016 14:10 schreef Zo-is-dat het volgende:


Gelukkig dat t uiteindelijk toch nog mee viel! Toch een beetje té veel rijs geweest misschien? :)
misschien, maar bij eerste rijs had ik die indruk niet zo. Zuurdesem blijft toch lastig :@
douche-eendjezaterdag 23 april 2016 @ 11:50
Mn nieuwe oven getest met een no-knead:
IMG_20160423_114637.jpg
HaverMoutKoekjezaterdag 23 april 2016 @ 11:54
Ziet er prima uit :)
Ik ga Kaiserbroodjes maken vandaag :s)

Edit voor resultaat:
Mix van vouw- en knooptechniek en eentje kreeg straf en moest bolletje blijven.
Paté fermenté had ik gemaakt van lemaire meel dus daarom lichtbruin

E3199C40-EDCF-4C45-9346-6FC6A431F4B4_zpspjaikvgh.jpg

[ Bericht 26% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 23-04-2016 17:25:36 ]
Bleiezondag 24 april 2016 @ 10:57
Mooi douche-eendje en computergirl!

Ik heb gisteren het brood met zaden en pitten van Levine gebakken, en daarbij de gewone bloem vervangen door speltbloem. Lekker, maar er had wat meer zout in gemoeten.

2cook9g.jpg

oqww42.jpg
Zo-is-datvrijdag 29 april 2016 @ 16:37
quote:
0s.gif Op zondag 24 april 2016 10:57 schreef Bleie het volgende:
Mooi douche-eendje en computergirl!

Ik heb gisteren het brood met zaden en pitten van Levine gebakken, en daarbij de gewone bloem vervangen door speltbloem. Lekker, maar er had wat meer zout in gemoeten.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Goed gelukt zeg! :D

Heb ook weer broodjes gebakken, desem met tarwe kiemen uit levines boek


2w2lp2w.jpg
Helsinkivrijdag 29 april 2016 @ 17:10
Bedenk me net dat ik m'n desem al ruim een maand niet meer ververst heb. Shit! Opnieuw beginnen dan maar?
Riannvrijdag 29 april 2016 @ 18:11
ik wil gaan maken: http://uitdekeukenvanarde(...)-witte-broodjes.html

Maar ik wil gewone melk gebruiken ipv melkpoeder hoe moet ik de samenstelling dan doen?
HaverMoutKoekjevrijdag 29 april 2016 @ 18:30
quote:
1s.gif Op vrijdag 29 april 2016 17:10 schreef Helsinki het volgende:
Bedenk me net dat ik m'n desem al ruim een maand niet meer ververst heb. Shit! Opnieuw beginnen dan maar?
google eens 'revive sourdough' , misschien vind je tips.
Ik heb desem gedroogd en in potje gestopt, daarmee schijn je met paar keer voeren ook weer levende desem te krijgen dus niet gelijk opgeven
HaverMoutKoekjevrijdag 29 april 2016 @ 18:31
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 april 2016 18:11 schreef Riann het volgende:
ik wil gaan maken: http://uitdekeukenvanarde(...)-witte-broodjes.html

Maar ik wil gewone melk gebruiken ipv melkpoeder hoe moet ik de samenstelling dan doen?
staat onder het recept bij opmerkingen
Riannvrijdag 29 april 2016 @ 18:34
quote:
1s.gif Op vrijdag 29 april 2016 18:31 schreef computergirl het volgende:

[..]

staat onder het recept bij opmerkingen
Er staat 240 gram melk alleen moet je dan toch ook nog de 240 water bij doen?
HaverMoutKoekjevrijdag 29 april 2016 @ 18:38
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 april 2016 18:34 schreef Riann het volgende:

[..]

Er staat 240 gram melk alleen moet je dan toch ook nog de 240 water bij doen?
neeeeeeeeee. Dan krijg je soep :@
Kopiëren lukt niet mobiel maar ze zegt met 240 gr melk te beginnen, in plaats van het water dat genoemd is in recept dus
Opmerking van Levine http://uitdekeukenvanarde(...)c8211165452350856531

[ Bericht 10% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 29-04-2016 18:47:58 ]
qltelvrijdag 29 april 2016 @ 18:49
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 april 2016 18:34 schreef Riann het volgende:

[..]

Er staat 240 gram melk alleen moet je dan toch ook nog de 240 water bij doen?
Het water & melkpoeder vervangen door de melk. Bij twijfel wat minder gebruiken, aangezien je er wel bij kunt doen, maar eruit halen is een stuk lastiger.. :P

[edit]dit is de tekst die Computergirl niet kon kopieren:
quote:
je kunt inderdaad ook melk nemen. Melk heeft 10% vaste bestanddelen, je zou dus 230+23 gram = 253 gram melk moeten nemen. In de praktijk vind ik die omrekening vaak niet kloppen. Ik zou beginnen met 240 gram. Is het deeg te droog dan nog wat melk toevoegen. Succes!
Riannvrijdag 29 april 2016 @ 18:50
quote:
1s.gif Op vrijdag 29 april 2016 18:38 schreef computergirl het volgende:

[..]

neeeeeeeeee. Dan krijg je soep :@
Kopiëren lukt niet mobiel maar ze zegt met 240 gr melk te beginnen, in plaats van het water dat genoemd is in recept dus
Opmerking van Levine http://uitdekeukenvanarde(...)c8211165452350856531
Okay, is ook de eerste keer dat ik het ga proberen. ;)
HaverMoutKoekjevrijdag 29 april 2016 @ 18:58
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 april 2016 18:50 schreef Riann het volgende:

[..]

Okay, is ook de eerste keer dat ik het ga proberen. ;)
spannend! Recepten van Levine zijn altijd een goede start.
Wat handig is om te onthouden is dat gistdeeg beetje moet aanvullen als plaklaag van Post-it , en je een vliesje moet kunnen trekken zie uitleg op haar site
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/p/handige-tips.html?m=1
Postbus100vrijdag 29 april 2016 @ 19:07
Mijn broer had een broodbakmachine, maar gebruikte die niet meer. Toen hebben mijn ouders hem een tijdje geleend, maar die gebruikten hem ook niet meer. Nu heb ik hem meegenomen naar huis om te kijken of dit bevalt. Ik vind broodbakken leuk, maar ik vind het kneden altijd zo'n pokkewerk. Zeker nu ik in mijn nieuwe huis een geribbeld aanrecht heb :') Een broodbakmachine die het kneedwerk voor je doet, lijkt me dus ideaal. Als het werkt.

Heb zojuist de ingrediënten voor een basiswitbrood van Levine erin gegooid. Eerste test. Toch een vraagje: de broodbakmachine heeft een kneedprogramma van 1,5 uur (met rusten en rijzen). Kan ik hem gewoon 1,5 uur laten uitrazen of verdient het de voorkeur om na 20 minuten het deeg eruit te halen en het gewoon in een kom te laten rijzen (mits je een vliesje kan trekken natuurlijk)?

Overigens fascerend om te zien hoe dat kneden in zijn werk gaat. Daar kan ik uren naar kijken!
HaverMoutKoekjevrijdag 29 april 2016 @ 19:12
Ik heb geen flauw idee, ligt er misschien ook een beetje aan hoeveel deeg je gaat maken? Is er genoeg ruimte voor heel gerezen brood?
http://www.broodbakforum.nl/viewtopic.php?f=196&t=4253
Postbus100vrijdag 29 april 2016 @ 19:25
quote:
1s.gif Op vrijdag 29 april 2016 19:12 schreef computergirl het volgende:
Ik heb geen flauw idee, ligt er misschien ook een beetje aan hoeveel deeg je gaat maken? Is er genoeg ruimte voor heel gerezen brood?
http://www.broodbakforum.nl/viewtopic.php?f=196&t=4253
Oh, dat is wel een goede factor om rekening mee te houden! Zou denk ik wel moeten passen, aangezien je tot 900 gram aan ingrediënten kan bakken.
Ik zat zelf ook te denken aan dat het misschien niet helemaal luchtdicht is waardoor het brood kan uitdrogen.
Isegrimvrijdag 29 april 2016 @ 20:22
Gewoon niet kneden maar autolyse toepassen. Opgelost! :P
qltelvrijdag 29 april 2016 @ 20:25
quote:
2s.gif Op vrijdag 29 april 2016 19:07 schreef Postbus100 het volgende:
Ik vind broodbakken leuk, maar ik vind het kneden altijd zo'n pokkewerk. Zeker nu ik in mijn nieuwe huis een geribbeld aanrecht heb :') Een broodbakmachine die het kneedwerk voor je doet, lijkt me dus ideaal. Als het werkt.
Een broodbakmachine kneed niet, maar roert een beetje.. En het brood wat eruit komt valt meestal tegen, vandaar dat de broodbakmachine-mode weer ver voorbij is.

Als ik je een tip mag geven: ga nachtbrood maken. Da's veel beter dan die slecht gerezen bakstenen uit zo'n machine en nog veel makkelijker ook. Filmpje hoe dat moet staat in de OP.
HaverMoutKoekjevrijdag 29 april 2016 @ 20:45
quote:
1s.gif Op vrijdag 29 april 2016 19:25 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Oh, dat is wel een goede factor om rekening mee te houden! Zou denk ik wel moeten passen, aangezien je tot 900 gram aan ingrediënten kan bakken.
Ik zat zelf ook te denken aan dat het misschien niet helemaal luchtdicht is waardoor het brood kan uitdrogen.
luchtdicht hoeft ook niet hoor, ik dek mijn kom af met douchemuts achtig iets
Riannvrijdag 29 april 2016 @ 21:03
nou ik heb nu de bolletjes gemaakt nu nog een uur reizen en dan afbakken ik hoop dat het lukt ik heb van alles de helft gedaan van het recept en nu 9 minibolletjes gemaakt ;)
Postbus100vrijdag 29 april 2016 @ 21:10
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 april 2016 20:25 schreef qltel het volgende:

[..]

Een broodbakmachine kneed niet, maar roert een beetje.. En het brood wat eruit komt valt meestal tegen, vandaar dat de broodbakmachine-mode weer ver voorbij is.

Als ik je een tip mag geven: ga nachtbrood maken. Da's veel beter dan die slecht gerezen bakstenen uit zo'n machine en nog veel makkelijker ook. Filmpje hoe dat moet staat in de OP.
Bedoel je met nachtbrood het no-knead brood? Dat heb ik een aantal keer geprobeerd, maar vind het niet helemaal een succes. Ik vind het te taai ofzo :@

En dat roeren, dat herken ik wel. Heb een paar weken geleden gezocht naar een keukenmachine. Een kitchenaid vind ik te duur, maar zou zoiets geschikt kunnen zijn? http://demixerspecialist.(...)73-keukenmachine-xl/
(hoe kan deze zo goedkoop zijn? Waar zit de adder onder het gras? Slechte knoppen? Na een half jaar kapot?)
HaverMoutKoekjevrijdag 29 april 2016 @ 21:43
Ik kneed met de hand, dus geen tips qua machines.
Maar probeer gewoon eens hoe het wordt met de broodbakmachine die je nu hebt joh, misschien gaat het kneden best goed.
Bleievrijdag 29 april 2016 @ 21:50
quote:
2s.gif Op vrijdag 29 april 2016 21:10 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Bedoel je met nachtbrood het no-knead brood? Dat heb ik een aantal keer geprobeerd, maar vind het niet helemaal een succes. Ik vind het te taai ofzo :@

En dat roeren, dat herken ik wel. Heb een paar weken geleden gezocht naar een keukenmachine. Een kitchenaid vind ik te duur, maar zou zoiets geschikt kunnen zijn? http://demixerspecialist.(...)73-keukenmachine-xl/
(hoe kan deze zo goedkoop zijn? Waar zit de adder onder het gras? Slechte knoppen? Na een half jaar kapot?)
Geen idee of dat wat is. Ik heb deze http://www.kieskeurig.nl/(...)sch-mum52120/prijzen, al een paar jaar, doet het geweldig.
HaverMoutKoekjevrijdag 29 april 2016 @ 21:53
quote:
1s.gif Op vrijdag 29 april 2016 21:50 schreef Bleie het volgende:

[..]

Geen idee of dat wat is. Ik heb deze http://www.kieskeurig.nl/(...)sch-mum52120/prijzen, al een paar jaar, doet het geweldig.
heb je een extra stukje aan je keuken bijgebouwd voor al die accessoires?
Bleievrijdag 29 april 2016 @ 22:03
quote:
10s.gif Op vrijdag 29 april 2016 21:53 schreef computergirl het volgende:

[..]

heb je een extra stukje aan je keuken bijgebouwd voor al die accessoires?
:+ Ik heb mn foodprocessor verkocht. Ruimte is wel een punt. Ik heb een groot aanrecht, dus t ding zelf staat daarop. Accessoires liggen in een la.
Isegrimvrijdag 29 april 2016 @ 22:18
Postbus100, het is ook heel goed mogelijk om zacht, fluffy no-knead brood te maken. Feitelijk kun je van vrijwel elk recept een no-knead recept maken. Gewoon veel minder gist en veel meer tijd. Tijd doet wat je anders met je handen doet.
Riannvrijdag 29 april 2016 @ 22:22
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 april 2016 21:03 schreef Riann het volgende:
nou ik heb nu de bolletjes gemaakt nu nog een uur reizen en dan afbakken ik hoop dat het lukt ik heb van alles de helft gedaan van het recept en nu 9 minibolletjes gemaakt ;)
Ik heb ze net uit de oven gehaald maar de bovenkant van de broodjes voelt hard aan en dat snap ik eigenlijk niet. Het zou zacht moeten zijn.
qltelvrijdag 29 april 2016 @ 22:30
quote:
2s.gif Op vrijdag 29 april 2016 21:10 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Bedoel je met nachtbrood het no-knead brood? Dat heb ik een aantal keer geprobeerd, maar vind het niet helemaal een succes. Ik vind het te taai ofzo :@

En dat roeren, dat herken ik wel. Heb een paar weken geleden gezocht naar een keukenmachine. Een kitchenaid vind ik te duur, maar zou zoiets geschikt kunnen zijn? http://demixerspecialist.(...)73-keukenmachine-xl/
(hoe kan deze zo goedkoop zijn? Waar zit de adder onder het gras? Slechte knoppen? Na een half jaar kapot?)
Nachtbrood is inderdaad no-knead-brood. Wij vonden het fantastisch. De enige reden dat ik ermee gestopt ben is omdat het lang duurt en die broden rond zijn, wat ik niet handig vind. Maar goed, iedereen heeft z'n eigen voorkeur. Taai was het bij ons trouwens niet.
Als je trouwens zacht brood wil, zou ik het zeker niet in die broodbakmachine proberen, aangezien zacht brood al helemaal niet lukt in zo'n ding.

Ik heb deze machine:
Planetenruehrwerk-BSM10-a-seitlich-mit-WZ-.jpg

Weegt ruim 50 kilo en is best wel groot. De kom is 10 liter en er kan tot 2 kilo deeg in 1x in.
De adder is meestal dat dit soort machientjes niet geschikt zijn voor waar ze voor bedoeld zijn. De motor kan het toch niet aan waardoor je veel kleinere hoeveelheden in 1x kan verwerken. Ik ken deze machine overigens niet hoor, dus best kans dat het een prima apparaat is. Ik kan me het voor die prijs echter niet voorstellen. De mijne is bijna 500 euro en 53 kilo zwaar en daar gooi ik echt geen 2,5 kilo brooddeeg in. Maximaal de helft. :)
Postbus100vrijdag 29 april 2016 @ 22:47
quote:
1s.gif Op vrijdag 29 april 2016 21:50 schreef Bleie het volgende:

[..]

Geen idee of dat wat is. Ik heb deze http://www.kieskeurig.nl/(...)sch-mum52120/prijzen, al een paar jaar, doet het geweldig.
Ziet er interessant uit, maar hij heeft maar 700W vermogen? Ik dacht altijd dat een beetje brooddeeg minimaal 900W nodig heeft? Er zijn veel lovende reacties, maar ook wel dat de machine bij het kneden van brood het toch moeilijk heeft. Hoe is dat bij jou? En hoeveel gram deeg doe jij in je machine?