abonnement Unibet Coolblue
pi_160438924
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 maart 2016 14:04 schreef qltel het volgende:

[..]

Zien er zeker mooi uit. En ik begrijp dat we dezelfde leverancier hebben.. :)
poosje geleden eerste bestelling bij de Zuidmolen gedaan, wat verschillende soorten om uit te proberen. Meeste soorten bij hen zitten toevoegingen in helaas, ik moet geen gerstemout en enzymen }:|
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 5 maart 2016 @ 15:44:04 #77
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_160440773
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 maart 2016 14:08 schreef roos85 het volgende:

[..]

Hoe bedoel je die 50% walnoot? :@
Als extra of als vervanging van..? :@
Extra. Dus bij 500 gram bloem doe ik 250 gram walnoot.
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 maart 2016 14:33 schreef computergirl het volgende:

[..]

poosje geleden eerste bestelling bij de Zuidmolen gedaan, wat verschillende soorten om uit te proberen. Meeste soorten bij hen zitten toevoegingen in helaas, ik moet geen gerstemout en enzymen }:|
Ik woon er in de buurt, dus rijd er wel eens langs. Meel heb ik er tot nu toe niet gekocht, maar als mijn huidige voorraad op is ga ik het daar ook halen, denk ik. Dus op die toevoegingen ga ik zeker letten!

Ik haal er nu vooral zaden en af en toe vruchtenbroodpoeder.
  zaterdag 5 maart 2016 @ 22:53:34 #78
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_160452842
Mooie broodjes komen hier weer langs O+.
Ik heb nu al drie weken niets meer met m'n desem gedaan. Hoop dat ik het nu niet gigantisch heb verpest ;(. Komende week ben ik best veel vrij en dan wil ik in ieder geval weer iets gaan bakken (en bladerdeeg maken staat ook nog op de planning!)
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 6 maart 2016 @ 08:32:12 #79
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_160457884
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 maart 2016 22:53 schreef Helsinki het volgende:
(en bladerdeeg maken staat ook nog op de planning!)
Bladerdeeg is best leuk om zelf te doen. Ik heb het met oud en nieuw gemaakt om appelflappen mee te maken.
  zondag 6 maart 2016 @ 08:36:34 #80
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_160457919
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 maart 2016 22:53 schreef Helsinki het volgende:
Mooie broodjes komen hier weer langs O+.
Ik heb nu al drie weken niets meer met m'n desem gedaan. Hoop dat ik het nu niet gigantisch heb verpest ;(. Komende week ben ik best veel vrij en dan wil ik in ieder geval weer iets gaan bakken (en bladerdeeg maken staat ook nog op de planning!)
Drie weken moet geen probleem zijn hoor.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_160463658
Zo'n fijne broodbakdag vandaag! Ik was dus gisteren begonnen met het Norwich Sourdough Bread, maar moest weg voordat de oven klaar zou zijn, dus ik heb het in de koelkast gezet en vanochtend gebakken. Dat leverde dit op:




Ik had 'm best ver ingesneden maar hij is nog verder open gescheurd.



Ik ben echt blij met hoe dit brood geworden is. Ik heb nog nooit zo'n oven spring gehad, blijkbaar helpt de pizzasteen goed. En mijn eerste brood zonder gist wat zo goed is gelukt *O* Het is ook heel lekker :9

En verder heb ik nog een enorme batch met Maangchi's Rol Pang gemaakt, voor een groep van 35 mensen. Die waren ook perfect, heerlijk zacht, en ze waren in no-time op. *) Er was helaas geen tijd om er een foto van te maken.
freedom is just another word for nothing left to lose
  zondag 6 maart 2016 @ 14:59:11 #82
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_160463685
Mooi!! :)
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_160467042
WoW, wat een ovenspring Lot_1! :s)
pi_160468404
Ik ben bezig met een starter te maken en de eerste keer leek het goed te lukken maar toen at de hond het op :')
De laatste twee keer kwam er een korstje met witte schimmel erop. Dat korste is niet erg weet ik maar die schimmel, is dat erg?
  zondag 6 maart 2016 @ 18:40:39 #85
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_160469508
quote:
0s.gif Op zondag 6 maart 2016 17:56 schreef isax het volgende:
Ik ben bezig met een starter te maken en de eerste keer leek het goed te lukken maar toen at de hond het op :')
De laatste twee keer kwam er een korstje met witte schimmel erop. Dat korste is niet erg weet ik maar die schimmel, is dat erg?
Zijn het een soort rimpeltjes? Waarschijnlijk geen schimmel, maar kolonies melkzuurbacteriën. Kan geen kwaad. Foto?
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_160482591
Heb gemerkt dat het best verslavend is :P

Heb nu een volkorenbrood met zongedroogde tomaten geprobeerd en een witbrood met pompoenpitten. Helaas geen foto gemaakt van de binnenkant.

pi_160482650
quote:
17s.gif Op maandag 7 maart 2016 08:32 schreef Audreyoot het volgende:
Heb gemerkt dat het best verslavend is :P

Heb nu een volkorenbrood met zongedroogde tomaten geprobeerd en een witbrood met pompoenpitten. Helaas geen foto gemaakt van de binnenkant.

heb je een weeshuis thuis? :D
pi_160482860
quote:
1s.gif Op maandag 7 maart 2016 08:41 schreef computergirl het volgende:

[..]

heb je een weeshuis thuis? :D
hahah nee een bouwvakker die veel boterhammen eet :')
pi_160483182
quote:
17s.gif Op maandag 7 maart 2016 09:06 schreef Audreyoot het volgende:

[..]

hahah nee een bouwvakker die veel boterhammen eet :')
dat is wel handig, ik moet het allemaal in mijn eentje opvreten dus ik bak 1x per week gemiddeld.

Mijn volgende project wordt denk ik duivekater.
pi_160519710
quote:
1s.gif Op zondag 6 maart 2016 18:40 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Zijn het een soort rimpeltjes? Waarschijnlijk geen schimmel, maar kolonies melkzuurbacteriën. Kan geen kwaad. Foto?
Moest weer even nieuwe maken omdat ik al had weggegooid.


Nu is het niet zo heel ernstig maar die witte dingetjes dus.
pi_160570120
Ik wil dus duivekater maken, een paasbrood uit Zaanstreek.
De site van bakkerijmuseum geeft volgende percentages, 10% gist en maar 45% vocht, dat is toch raar ?
100 % Zeeuwse bloem
45 % melk
10 % gist
2 % zout
3 % citroenrasp
5 % boter
24 % melassesuiker
4 % melkpoeder
http://www.bakkerijmuseum.nl/kalwiblo/index.php?t=4&h=44&s=102
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 10 maart 2016 @ 18:30:42 #93
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_160570775
quote:
1s.gif Op donderdag 10 maart 2016 17:56 schreef computergirl het volgende:
Ik wil dus duivekater maken, een paasbrood uit Zaanstreek.
De site van bakkerijmuseum geeft volgende percentages, 10% gist en maar 45% vocht, dat is toch raar ?
45% is wel erg weinig. Lijkt me lastig kneden.

Ik heb hier een recept van de NBC (Nederlands Bakkerij centrum) en dat heeft nog minder vocht.

100% Patentbloem
10% Gist
1,5% zout
20% suiker
4% boter
2% citroenrasp
35% water
(en dan moet er nog broodverbetermiddel in, maar dat heb je vast niet :) )
en bestrijken met eistrijksel

De recepten lijken dus best wel aardig op elkaar en in beide zit wel heel weinig vocht.
pi_160570858
Terwijl het een lekker, beetje pannetone/brioche achtig brood is :)
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 10 maart 2016 @ 18:50:24 #95
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_160571127
Ik zit nu aan de skype met een vriend van me die bakker is, en die roept nu dat brioche ook altijd heel erg droog is. Hij kent de Duivekater helaas niet en er zit wel heel weinig vocht in, maar dat komt vaker voor. Omdat het een erg droog/zwaar deeg is, zit er dus zoveel gist in. Het deeg is zwaar en dus moet het gist harder werken. Ik ga er trouwens van uit dat het om verse gist gaat, bij droge gist heb je maar 1/3 nodig. Het beste kun je de boter eerst lekker zacht laten worden, dan neemt dat ook nog wat vocht op.

Het beste kun je ook eerst de bloem, gist en melk mengen en daarna pas de rest erbij doen.
pi_160571185
Ah, ik dacht dat verse gist altijd 50% meer was. Ik ga het gewoon proberen, kan er altijd meer vocht bijgooien
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 10 maart 2016 @ 19:03:23 #97
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_160571455
quote:
1s.gif Op donderdag 10 maart 2016 18:52 schreef computergirl het volgende:
Ah, ik dacht dat verse gist altijd 50% meer was. Ik ga het gewoon proberen, kan er altijd meer vocht bijgooien
Als laatste kreeg ik nog de tip om het met de hand te kneden en niet met een mixer of kitchenaid o.i.d. want die trekken dat waarschijnlijk niet.. :)

Ik hoor graag wat het resultaat is.
pi_160572638
Ik bedacht mij net wel dat in brioche ook eieren in het deeg zitten, die doen mee met vochtpercentage
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 10 maart 2016 @ 19:47:50 #99
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_160572896
quote:
1s.gif Op donderdag 10 maart 2016 19:39 schreef computergirl het volgende:
Ik bedacht mij net wel dat in brioche ook eieren in het deeg zitten, die doen mee met vochtpercentage
Net zoals de boter in dit recept, zeker als je die eerst even opwarmt waardoor het zacht wordt. En behalve citroenrasp kun je er ook wat citroensap indoen. Is lekker voor de smaak en is weer wat vocht.

Ik wordt nu toch wel nieuwsgierig naar die Duivekater.. :)
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 11 maart 2016 @ 17:11:21 #100
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_160594272
De volgende poging om Turks brood (Pide) te bakken...





Ze lijken klein, maar het zijn fikse broden. Zo te zien gelukt. Ik weet nog niet hoe ze smaken.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')