Beetje gist (halve theelepel), 50ml water (lauw), eetlepel suiker en kijken of er wat gebeurt.quote:Op donderdag 3 maart 2016 10:05 schreef qltel het volgende:
Grrrrr, het lijkt erop dat mijn droge gist niet meer werkt. Ik heb gisteren 2 broden gemaakt en gelijk eens gekeken of ik Pide's (Turkse broden) kan maken. Beiden rezen vrijwel niet. Ze hebben vanaf gistermiddag gestaan (lekker in de warmte) en zelfs vanmorgen was het slecht gerezen. Ik heb ze toch maar gebakken en gelukkig smaakt het brood best goed en ook de Pide's zijn erg lekker.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Is er een test om te kijken of droge gist nog goed is? Of maar gewoon weggooien? Is geen ramp,want ik gebruik toch meestal verse, maar het is juist wel makkelijk als de verse onverhoopt op is.
Maar je brood is niet compleet plat, dus dan lijkt je gist nog in orde. Te lang gekneed misschien? (,gluten stuk)?quote:Op donderdag 3 maart 2016 10:05 schreef qltel het volgende:
Grrrrr, het lijkt erop dat mijn droge gist niet meer werkt. Ik heb gisteren 2 broden gemaakt en gelijk eens gekeken of ik Pide's (Turkse broden) kan maken. Beiden rezen vrijwel niet. Ze hebben vanaf gistermiddag gestaan (lekker in de warmte) en zelfs vanmorgen was het slecht gerezen. Ik heb ze toch maar gebakken en gelukkig smaakt het brood best goed en ook de Pide's zijn erg lekker.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Is er een test om te kijken of droge gist nog goed is? Of maar gewoon weggooien? Is geen ramp,want ik gebruik toch meestal verse, maar het is juist wel makkelijk als de verse onverhoopt op is.
Het is inderdaad wel gerezen, alleen duurde dat 18 uur en was het toen nog vrij plat. Ik heb dit juist erg kort gekneed, dus dat kan het ook niet zijn..quote:Op donderdag 3 maart 2016 13:07 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Maar je brood is niet compleet plat, dus dan lijkt je gist nog in orde. Te lang gekneed misschien? (,gluten stuk)?
Lange (Warmere) rijs kan, naast het kneden, ook de gluten verder rekken en laten breken. Zie het als metaalmoeheid, na een tijdje breken de eiwitketens en heb je geen draagkracht meer.quote:Op donderdag 3 maart 2016 14:05 schreef qltel het volgende:
[..]
Het is inderdaad wel gerezen, alleen duurde dat 18 uur en was het toen nog vrij plat. Ik heb dit juist erg kort gekneed, dus dat kan het ook niet zijn..
Nouja, is niet erg, ik doe morgen gewoon nog een poging en dan met verse gist.
Niet de meest smakelijk foto maargoed Ik had er ook nog wat stukjes amandel doorheen gedaan:quote:Op vrijdag 4 maart 2016 09:30 schreef computergirl het volgende:
"deeg verder gekneed zodat het weer kleiner werd"
Dat hoeft niet, alleen platdrukken is genoeg.
Heb je foto van binnenkant? Grote luchtkamers krijg je volgens mij eigenlijk alleen bij veel vocht
ziet er uit als prima boterham eigenlijk, maar mijn baksels zijn misschein niet het beste referentiekaderquote:Op vrijdag 4 maart 2016 10:26 schreef Audreyoot het volgende:
[..]
Niet de meest smakelijk foto maargoed Ik had er ook nog wat stukjes amandel doorheen gedaan:
[ afbeelding ]
Ah okey Ik dacht dat het wat meer 'fluf' moest hebben maar hij smaakt wel lekkerquote:Op vrijdag 4 maart 2016 10:28 schreef computergirl het volgende:
[..]
ziet er uit als prima boterham eigenlijk, maar mijn baksels zijn misschein niet het beste referentiekader
Ah ik las inderdaad ergens iets over een steen, maarja die heb ik nietquote:Op vrijdag 4 maart 2016 10:44 schreef Lot_1 het volgende:
Ik meen dat je vooral luchtiger brood krijgt van een nat deeg (bijv. ciabatta heeft zo'n 70% hydratatie, en dat hoort heel luchtig te zijn) en van veel ovenspring. Dat laatste bereik je door een hoge oventemperatuur en bijvoorbeeld het bakken op een steen. Correct me if i'm wrong, ervaren bakkers
Ik zie in elk geval een goed gelukt brood je mag trots zijn op zo'n eerste poging! Is het ook lekker?
Ziet er ok uit voor mijn doenquote:Op donderdag 3 maart 2016 20:44 schreef computergirl het volgende:
Geen zuurdesem deze keer want dat ben ik even zat, maar wel een vloerbrood om verschil te testen. Blz 77 uit Levine: lichtbruin vloerbrood. Omdat dit recept geen poolish heeft ga ik denk ik vanavond kneden en dan nacht laten rijzen in koelkast voor wat extra smaak.
Ik vind 'm er prachtig uitzien!quote:Op vrijdag 4 maart 2016 11:53 schreef computergirl het volgende:
[..]
Ziet er ok uit voor mijn doen
[ link | afbeelding ]
Meestal doe ik er een dun laagje honing op. Heeeerlijk.quote:Op zaterdag 5 maart 2016 13:27 schreef Lot_1 het volgende:
Wat een hoog percentage walnoten in die broodjes qtel! Wat eet je er bij?
Zien er zeker mooi uit. En ik begrijp dat we dezelfde leverancier hebben..quote:Op zaterdag 5 maart 2016 13:49 schreef computergirl het volgende:
Bij mij zitten er kaiserbroodjes in de oven op dit moment, enne klaar!
Gemaakt met Duitse type812 tarwemeel van Zuidmolen. Dat gaat meer richting gebuild meel denk ik maar ze zien er mooi uit
[ link | afbeelding ]
Hoe bedoel je die 50% walnoot?quote:Op vrijdag 4 maart 2016 18:26 schreef qltel het volgende:
Vandaag weer eens walnootbroodjes gemaakt.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Recept: simpel witbrood met 50% walnoot.Bij mij maakt de planeetmenger ze klein, het kleurtje wat erin te zien is is van het walnootgruis. Een deel blijft ook wat groter en zijn de stukjes die erin te zien zijn.
[..]
Ik vind 'm er prachtig uitzien!
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |