abonnement Unibet Coolblue
pi_160389153
quote:
0s.gif Op donderdag 3 maart 2016 13:02 schreef Isegrim het volgende:
Plaatjes stuk. -O-
oogjes stuk? Ik zie wel plaatjes :D
pi_160389165
quote:
0s.gif Op donderdag 3 maart 2016 10:05 schreef qltel het volgende:
Grrrrr, het lijkt erop dat mijn droge gist niet meer werkt. Ik heb gisteren 2 broden gemaakt en gelijk eens gekeken of ik Pide's (Turkse broden) kan maken. Beiden rezen vrijwel niet. Ze hebben vanaf gistermiddag gestaan (lekker in de warmte) en zelfs vanmorgen was het slecht gerezen. Ik heb ze toch maar gebakken en gelukkig smaakt het brood best goed en ook de Pide's zijn erg lekker.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Is er een test om te kijken of droge gist nog goed is? Of maar gewoon weggooien? Is geen ramp,want ik gebruik toch meestal verse, maar het is juist wel makkelijk als de verse onverhoopt op is.
Beetje gist (halve theelepel), 50ml water (lauw), eetlepel suiker en kijken of er wat gebeurt.

Bubbels =goed.

Grote verpakkingen gist laten zich goed invriezen trouwens.
  donderdag 3 maart 2016 @ 13:06:59 #53
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_160389184
Ik zie verbodsbordjes bij Lot.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_160389191
quote:
0s.gif Op donderdag 3 maart 2016 10:05 schreef qltel het volgende:
Grrrrr, het lijkt erop dat mijn droge gist niet meer werkt. Ik heb gisteren 2 broden gemaakt en gelijk eens gekeken of ik Pide's (Turkse broden) kan maken. Beiden rezen vrijwel niet. Ze hebben vanaf gistermiddag gestaan (lekker in de warmte) en zelfs vanmorgen was het slecht gerezen. Ik heb ze toch maar gebakken en gelukkig smaakt het brood best goed en ook de Pide's zijn erg lekker.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Is er een test om te kijken of droge gist nog goed is? Of maar gewoon weggooien? Is geen ramp,want ik gebruik toch meestal verse, maar het is juist wel makkelijk als de verse onverhoopt op is.
Maar je brood is niet compleet plat, dus dan lijkt je gist nog in orde. Te lang gekneed misschien? (,gluten stuk)?
pi_160389201
Hier ook verkeersborden bij lot.
pi_160389214
quote:
0s.gif Op donderdag 3 maart 2016 13:06 schreef Isegrim het volgende:
Ik zie verbodsbordjes bij Lot.
ik zie witbrood waar ik wel wat hagelslag en boter op wil doen :Y)
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 3 maart 2016 @ 14:05:48 #57
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_160390526
quote:
3s.gif Op donderdag 3 maart 2016 13:07 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Maar je brood is niet compleet plat, dus dan lijkt je gist nog in orde. Te lang gekneed misschien? (,gluten stuk)?
Het is inderdaad wel gerezen, alleen duurde dat 18 uur en was het toen nog vrij plat. Ik heb dit juist erg kort gekneed, dus dat kan het ook niet zijn..

Nouja, is niet erg, ik doe morgen gewoon nog een poging en dan met verse gist.
pi_160399068
Vorige week ziek geweest, dus nauwelijks gegeten en niet gebakken.
Diepvries begint nu weer leeg te raken dus ik ga morgen lekker bakken :Y)

Geen zuurdesem deze keer want dat ben ik even zat, maar wel een vloerbrood om verschil te testen. Blz 77 uit Levine: lichtbruin vloerbrood. Omdat dit recept geen poolish heeft ga ik denk ik vanavond kneden en dan nacht laten rijzen in koelkast voor wat extra smaak.
pi_160405751
quote:
0s.gif Op donderdag 3 maart 2016 14:05 schreef qltel het volgende:

[..]

Het is inderdaad wel gerezen, alleen duurde dat 18 uur en was het toen nog vrij plat. Ik heb dit juist erg kort gekneed, dus dat kan het ook niet zijn..

Nouja, is niet erg, ik doe morgen gewoon nog een poging en dan met verse gist.
Lange (Warmere) rijs kan, naast het kneden, ook de gluten verder rekken en laten breken. Zie het als metaalmoeheid, na een tijdje breken de eiwitketens en heb je geen draagkracht meer.

Verse gist en droge gist is verder hetzelfde beestje dus dat maakt niet veel uit :)
pi_160409053
Gisteren ook voor het eerst brood gebakken :)



Ik hou wel van stevig brood, maar er zitten vrijwel geen 'luchtkamers' in. Heeft iemand tips?

Ik heb dit recept aangehouden: 500gr tarwe meel, 300 ml water, 7 gram gist, 10 gram zout

Eerst gekneed, toen 45 min laten rijzen bij ca 25/26 C (heb een houtkachel dus kamertemperatuur is hier vrij hoog), deeg verder gekneed zodat het weer kleiner werd, toen 60 min laten rijzen. Bakje water in de over, 20 min op 230 en toen nog eens 20 min op 200.
pi_160410048
"deeg verder gekneed zodat het weer kleiner werd"
Dat hoeft niet, alleen platdrukken is genoeg.
Heb je foto van binnenkant? Grote luchtkamers krijg je volgens mij eigenlijk alleen bij veel vocht
pi_160410988
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 maart 2016 09:30 schreef computergirl het volgende:
"deeg verder gekneed zodat het weer kleiner werd"
Dat hoeft niet, alleen platdrukken is genoeg.
Heb je foto van binnenkant? Grote luchtkamers krijg je volgens mij eigenlijk alleen bij veel vocht
Niet de meest smakelijk foto maargoed :P Ik had er ook nog wat stukjes amandel doorheen gedaan:
pi_160411029
quote:
17s.gif Op vrijdag 4 maart 2016 10:26 schreef Audreyoot het volgende:

[..]

Niet de meest smakelijk foto maargoed :P Ik had er ook nog wat stukjes amandel doorheen gedaan:
[ afbeelding ]
ziet er uit als prima boterham eigenlijk, maar mijn baksels zijn misschein niet het beste referentiekader :P
pi_160411109
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 maart 2016 10:28 schreef computergirl het volgende:

[..]

ziet er uit als prima boterham eigenlijk, maar mijn baksels zijn misschein niet het beste referentiekader :P
Ah okey :) Ik dacht dat het wat meer 'fluf' moest hebben maar hij smaakt wel lekker :D
pi_160411349
Ik meen dat je vooral luchtiger brood krijgt van een nat deeg (bijv. ciabatta heeft zo'n 70% hydratatie, en dat hoort heel luchtig te zijn) en van veel ovenspring. Dat laatste bereik je door een hoge oventemperatuur en bijvoorbeeld het bakken op een steen. Correct me if i'm wrong, ervaren bakkers ;)

Ik zie in elk geval een goed gelukt brood :Y je mag trots zijn op zo'n eerste poging! Is het ook lekker?
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_160411582
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 maart 2016 10:44 schreef Lot_1 het volgende:
Ik meen dat je vooral luchtiger brood krijgt van een nat deeg (bijv. ciabatta heeft zo'n 70% hydratatie, en dat hoort heel luchtig te zijn) en van veel ovenspring. Dat laatste bereik je door een hoge oventemperatuur en bijvoorbeeld het bakken op een steen. Correct me if i'm wrong, ervaren bakkers ;)

Ik zie in elk geval een goed gelukt brood :Y je mag trots zijn op zo'n eerste poging! Is het ook lekker?
Ah ik las inderdaad ergens iets over een steen, maarja die heb ik niet :P

Thanks :) Ja ik vind hem lekker! Veel beter dan dat supermarkt brood, en eigenlijk helemaal niet zoveel werk (alleen het rijzen duurt lang, ben wat ongeduldig :P)

Overigens las ik dus dat het zout niet in aanraking mag komen met het gist, ik heb eigenlijk een gedeelte van het water in het kuiltje van het gist gedaan en het zout opgelost in het andere deel en dat later toegevoegd. Is dat ok?
pi_160413233
Je hoeft daar geen rekening mee te houden hoor. Je moet geen zout strooien op verse gist, maar het gaat prima als je alle ingrediënten gewoon direct in één kom mengt.
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_160413325
quote:
1s.gif Op donderdag 3 maart 2016 20:44 schreef computergirl het volgende:

Geen zuurdesem deze keer want dat ben ik even zat, maar wel een vloerbrood om verschil te testen. Blz 77 uit Levine: lichtbruin vloerbrood. Omdat dit recept geen poolish heeft ga ik denk ik vanavond kneden en dan nacht laten rijzen in koelkast voor wat extra smaak.
Ziet er ok uit voor mijn doen
pi_160413354
Prachtig ingesneden computergirl!

Ik heb gisteren een pizzasteen gekocht, ben benieuwd of dat nog wat helpt :)
freedom is just another word for nothing left to lose
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 4 maart 2016 @ 18:26:50 #70
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_160422283
Vandaag weer eens walnootbroodjes gemaakt.





Recept: simpel witbrood met 50% walnoot.Bij mij maakt de planeetmenger ze klein, het kleurtje wat erin te zien is is van het walnootgruis. Een deel blijft ook wat groter en zijn de stukjes die erin te zien zijn.

quote:
1s.gif Op vrijdag 4 maart 2016 11:53 schreef computergirl het volgende:

[..]

Ziet er ok uit voor mijn doen
[ link | afbeelding ]
Ik vind 'm er prachtig uitzien!
pi_160437640
Wat een hoog percentage walnoten in die broodjes qtel! Wat eet je er bij? :)

Ik ben ook weer een zuurdesembrood aan het bakken, nav. het recept voor Norwich Sourdough op wildyeast.com. Ik ben benieuwd hoe het gaat. Het deksel knalde haast van mijn potje met desem af vanochtend :D
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_160438058
Ben benieuwd Lot_1!

Bij mij zitten er kaiserbroodjes in de oven op dit moment, enne klaar!

Gemaakt met Duitse type812 tarwemeel van Zuidmolen. Dat gaat meer richting gebuild meel denk ik maar ze zien er mooi uit


[ Bericht 72% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 05-03-2016 13:57:32 ]
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 5 maart 2016 @ 14:03:28 #73
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_160438292
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 maart 2016 13:27 schreef Lot_1 het volgende:
Wat een hoog percentage walnoten in die broodjes qtel! Wat eet je er bij? :)
Meestal doe ik er een dun laagje honing op. Heeeerlijk.
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 5 maart 2016 @ 14:04:31 #74
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_160438301
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 maart 2016 13:49 schreef computergirl het volgende:
Bij mij zitten er kaiserbroodjes in de oven op dit moment, enne klaar!

Gemaakt met Duitse type812 tarwemeel van Zuidmolen. Dat gaat meer richting gebuild meel denk ik maar ze zien er mooi uit
[ link | afbeelding ]
Zien er zeker mooi uit. En ik begrijp dat we dezelfde leverancier hebben.. :)
pi_160438361
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 maart 2016 18:26 schreef qltel het volgende:
Vandaag weer eens walnootbroodjes gemaakt.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Recept: simpel witbrood met 50% walnoot.Bij mij maakt de planeetmenger ze klein, het kleurtje wat erin te zien is is van het walnootgruis. Een deel blijft ook wat groter en zijn de stukjes die erin te zien zijn.

[..]

Ik vind 'm er prachtig uitzien!
Hoe bedoel je die 50% walnoot? :@
Als extra of als vervanging van..? :@
Op vrijdag 19 februari 2016 22:42 schreef Nizno het volgende:
je bent zelf een Pino 2.0!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')