"men"quote:
Helaas wel! Het zou mooi zijn als de biologische standaard de wettelijk verplichte standaard zou worden. Helaas zou dat de Nederlandse economie behoorlijk schaden aangezien Nederland de discutabele eer heeft om een van de grote exportlanden voor vlees te zijn.quote:Op donderdag 26 september 2013 16:38 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
Denk er gewoon eens goed over na, wáár je je vlees koopt, misschien vinden jullie het dan
zelf ook niet meer zo héél erg om meer te betalen, het gaat niet alleen om het dierenleed
en het milieu maar ook over je eigen gezondheid.
Voor de rest staat het iedereen vrij om zich vol te stoppen met zo goedkoop mogelijk vlees,
of dat nu 7x per week is of 3x per week.
Niet alleen een kwestie van gewenning, je mist een stukje voeding dat moeilijk is aan te vullen. Zeker voor iemand die elke dag sport is het moeilijk om zonder vlees voldoende voedingstoffen binnen te krijgen.quote:Op donderdag 26 september 2013 15:24 schreef rijsttafel het volgende:
[..]
Kwestie van gewenning.
Maar ik ben niet als TS aan het zeggen dat vlees eten achterlijk is. Ik denk alleen wel dat het goed zou zijn als het een meer ontmoedigd werd vanuit de overheid en niet aangemoedigd met bijvoorbeeld subsidies voor "Kip het meest vulzijdige stukje vlees" en dergelijke.
Daarnaast het vegetarisch eten juist wel aanmoedigen en ondersteunen.
Dat heeft natuurlijk niet alleen met "niet blij van worden" te maken. Het enige wat daar mee bereikt wordt is dat vlees een soort "elite" voedsel wordt, die na klagen, het alsnog wel kopen. De lagere inkomens zullen er echter onder lijden.quote:Op donderdag 26 september 2013 11:08 schreef erodome het volgende:
[..]
Maar daar gaan heel veel mensen niet blij mee worden, want dan wordt vlees een stuk duurder.
Waarom zou ik als Nederlander een boek moeten lezen over de Amerikaanse vleesindustrie? Daar mogen en gebeuren dingen die in Nederland en de EU al lang (terecht) verboden of ingeperkt zijn, dat boekt geeft dus geen realistisch beeld van wat er met ons vlees gebeurd.quote:Op donderdag 26 september 2013 16:38 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
Denk er gewoon eens goed over na, wáár je je vlees koopt, misschien vinden jullie het dan
zelf ook niet meer zo héél erg om meer te betalen, het gaat niet alleen om het dierenleed
en het milieu maar ook over je eigen gezondheid.
Voor de rest staat het iedereen vrij om zich vol te stoppen met zo goedkoop mogelijk vlees,
of dat nu 7x per week is of 3x per week.
Leestip 1
http://www.amazon.com/Sla(...)dustry/dp/1573921661
[ afbeelding ]
With powerful descriptions reminiscent of Upton Sinclair's masterpiece The Jungle, this book takes a
shocking, frightening look at where our beef, poultry, and pork are "mass-produced." Photos.
Editorial Reviews
Review
"As Eisnitz convincingly shows, the meat industry is indifferent to animal suffering, exploitative of its
workers, and liable to produce a product that is riddled with dangerous bacteria.
Whether you eat meat or not — if you care about humans or animals — this book is a must read."
Peter Singer, Princeton University
Author of In Defense of Animals and Animal Liberation
"This book penetrates the veil of psychic numbing that keeps us oblivious to the real truth behind
modern meat.
If you want to remain a prisoner of your own ignorance, don't read it.
It will make you aware.
It will wake you up.
It will change your life
About the Author
Gail A. Eisnitz (San Rafael, CA), winner of the Albert Schweitzer Medal for outstanding achievement in
animal welfare, is the chief investigator for the Humane Farming Association.
Her work has resulted in exposés by ABC’s Good Morning America, PrimeTime Live, and Dateline
NBC, and her interviews have been heard on more than 1,000 radio stations.
Her work has been featured in such newspapers as The New York Times, Miami Herald, Detroit Free
Press, Texas Monthly, Denver Business Journal, Los Angeles Times, and US News & World Report.
Eisnitz was the driving force behind a front-page exposé in The Washington Post documenting
slaughterhouse atrocities.
The Washington Post reporter later described Eisnitz as "the most courageous investigator I’ve ever seen."
The story was one of the highest reader-response pieces ever run by The Washington Post.
[ afbeelding ]
Ja, dat is een bijkomend nadeel, maar zolang ook de lage inkomens nog 1 a 2 keer per week vlees kunnen kopen is er weinig aan de hand. Er gebeurd alleen wat altijd al zo was voor de instelling van de bio-industrie, dat vlees een luxe product is.quote:Op vrijdag 27 september 2013 09:19 schreef Cockwhale het volgende:
[..]
Dat heeft natuurlijk niet alleen met "niet blij van worden" te maken. Het enige wat daar mee bereikt wordt is dat vlees een soort "elite" voedsel wordt, die na klagen, het alsnog wel kopen. De lagere inkomens zullen er echter onder lijden.
Dat is echt bullshit, er zijn aardig wat vegetarische sporters, zelfs topsporters(ik noem er maar 1 dave scott, die vele iron mans op zijn naam heeft staan).quote:Op vrijdag 27 september 2013 07:57 schreef Curlbrah het volgende:
[..]
Niet alleen een kwestie van gewenning, je mist een stukje voeding dat moeilijk is aan te vullen. Zeker voor iemand die elke dag sport is het moeilijk om zonder vlees voldoende voedingstoffen binnen te krijgen.
quote:Op vrijdag 27 september 2013 07:57 schreef Curlbrah het volgende:
[..]
Niet alleen een kwestie van gewenning, je mist een stukje voeding dat moeilijk is aan te vullen. Zeker voor iemand die elke dag sport is het moeilijk om zonder vlees voldoende voedingstoffen binnen te krijgen.
Ik denk dat als vlees in de winkel echt gaat kosten wat het werkelijk kost, je helemaal niks met accijnzen en dergelijken hoeft te gaan doen. Ik durf zelfs te geloven dat biologisch vlees dan automatisch goedkoper kan worden dan vlees uit de bio-industrie of intensieve veeteelt.quote:In de huidige kostprijs van vlees worden diverse kosten niet doorberekend. Deze verborgen kosten worden afgewenteld op het milieu en maatschappij. De Vrije Universiteit in Amsterdam heeft in 201o een onderzoek gepubliceerd (‘What is the real price of meat?’ – vertaald: ‘De echte prijs van vlees’), waarin deze verborgen kosten in kaart worden gebracht. Hierin staat dat belangrijke onderwerpen als biodiversiteit, dierziektes en klimaatverandering niet in de prijs van het eindproduct zijn opgenomen en wordt afgewenteld op mens, dier en milieu.
Volgens de onderzoekers bedroegen de totale jaarlijkse maatschappelijke kosten van in Nederland geslachte varkens in 2008 minimaal ¤1,3 miljard per jaar, ofwel rond de ¤80 per Nederlander. In dit bedrag zijn onderstaande verborgen kosten niet eens meegenomen. De stelling dat de intensieve veehouderij een belangrijke bijdrage levert aan de economie is derhalve slechts gebaseerd op een discutabele selectie van feiten.
(Bron)
quote:Op vrijdag 27 september 2013 00:55 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Helaas wel! Het zou mooi zijn als de biologische standaard de wettelijk verplichte standaard zou worden. Helaas zou dat de Nederlandse economie behoorlijk schaden aangezien Nederland de discutabele eer heeft om een van de grote exportlanden voor vlees te zijn.
Inderdaad, iedereen die vlees eet heeft er zelf ook belang bij om voor biologisch vlees te kiezen. Eet 100 gram biologisch vlees in plaats van 300 gram bio-industrie-vlees. Het is lekkerder, het is gezonder en het kost niet meer. Los hiervan het advies om sowieso niet al te veel varkensvlees te eten, koevlees en gevogelte (ik weet echter niet of dat dat voor de plofkip geldt) zijn beter voor je gezondheid. Dat heeft met de vetten te maken (verzadigd, enkelvoudig onverzadigd, meervoudig onverzadigd). Eens wat vis eten in plaats van vlees is ook aan te raden maar verdiep je er dan wat in welke vis je beter wel en niet eet en hoeveel je er van kan eten aangezien sommige vissen, met name de vetrijke vissen, relatief veel gif bevatten.
Daar zijn momenteel de meningen over verdeeld in de wetenschap. De ene groep is het hiermee eens en de andere groep zegt dat deze vetten niet ongezond zijn en dat alleen transvetzuren ongezonde vetten zijn.quote:Op vrijdag 27 september 2013 00:55 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Helaas wel! Het zou mooi zijn als de biologische standaard de wettelijk verplichte standaard zou worden. Helaas zou dat de Nederlandse economie behoorlijk schaden aangezien Nederland de discutabele eer heeft om een van de grote exportlanden voor vlees te zijn.
Inderdaad, iedereen die vlees eet heeft er zelf ook belang bij om voor biologisch vlees te kiezen. Eet 100 gram biologisch vlees in plaats van 300 gram bio-industrie-vlees. Het is lekkerder, het is gezonder en het kost niet meer. Los hiervan het advies om sowieso niet al te veel varkensvlees te eten, koevlees en gevogelte (ik weet echter niet of dat dat voor de plofkip geldt) zijn beter voor je gezondheid. Dat heeft met de vetten te maken (verzadigd, enkelvoudig onverzadigd, meervoudig onverzadigd). Eens wat vis eten in plaats van vlees is ook aan te raden maar verdiep je er dan wat in welke vis je beter wel en niet eet en hoeveel je er van kan eten aangezien sommige vissen, met name de vetrijke vissen, relatief veel gif bevatten.
Wat bewijst dit?quote:
quote:
Hebben ze ook gekeken wat die geslachte varkens ons opleveren? Denk aan de transporteurs die de levende varkens en het vlees in- en uitvoeren, de werkgelegenheid voor mensen in de slachterijen etc?quote:Op vrijdag 27 september 2013 10:42 schreef Gwywen het volgende:
Ik vraag me af wat de reële kostprijs van vlees is.
Als ik even snel wat google zie ik dat bijvoorbeeld de vleesprijs verband houdt met de graanprijs. En dat bepaalde milieu-aspecten (de toekomstige kosten die dus op volgende generaties worden afgewenteld) helemaal niet meegeteld worden.
[..]
Ik denk dat als vlees in de winkel echt gaat kosten wat het werkelijk kost, je helemaal niks met accijnzen en dergelijken hoeft te gaan doen. Ik durf zelfs te geloven dat biologisch vlees dan automatisch goedkoper kan worden dan vlees uit de bio-industrie of intensieve veeteelt.
Hoe staat het eigenlijk met de gezondheid en het binnenkrijgen van voldoende voedingsstoffen als je bijv. slechts 1-2 keer per week 100 gr. vlees eet en 1 keer per week vette vis?
Ik denk namelijk dat het totaal niet realistisch is (hoe mooi het ook zou zijn) dat de mensheid compleet zou stoppen met het eten van vlees. Maar minder vaak en minder veel zou al een heel stuk schelen.
Eh... Nooit van Veetransporten gehoord? In 2011 was er een Vara Uitzending.quote:Op vrijdag 27 september 2013 09:31 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Waarom zou ik als Nederlander een boek moeten lezen over de Amerikaanse vleesindustrie? Daar mogen en gebeuren dingen die in Nederland en de EU al lang (terecht) verboden of ingeperkt zijn, dat boekt geeft dus geen realistisch beeld van wat er met ons vlees gebeurd.
In elk soortgelijk topic heb je wel zo'n sukkel die dat roept hoor, dus je bent niet de eerste enquote:
Yep, ik weet het wel, je verteld me niks nieuws. Dit aangezien mijn vader directeur/eigenaar van een internationale varkensslachterij was, waar ik ook zelf heb gewerkt, en een oom van me veetransporteur is. Daarmee is mijn praktijkkennis, aangevuld door een opleiding levensmiddelen- en milieutechnologie, naar mijn niet al te bescheiden mening superieur aan verreweg de meeste FOKkers, die op basis van dubieuze buitenlandse youtube filmpjes, en aangespoord door ecoterroristen van wakker dier en co, van alles in het hoofd halen.quote:Op vrijdag 27 september 2013 11:29 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
Eh... Nooit van Veetransporten gehoord? In 2011 was er een Vara Uitzending.
Ik zou écht even een stukje kijken, zodat je zelf kan horen en zien hoeveel dieren uit Nederland de grens overgaan.
Nederland heeft geprobeerd de vee transports sector zichzelf te laten reguleren en controleren. Vanwege het grote aantal misstanden is dit in 2011 echter teruggedraaid. Controles zijn moeilijk omdat een transport door verschillende landen gaat. Er kan makkelijk gefraudeerd worden. Zo laadt men in het land van vertrek netjes het toegestane aantal dieren in de vrachtwagens, om er eenmaal over de grens nog meer bij te laden.
Ook met de transport- en rusttijden wordt veel gesjoemeld. De regelgeving die hiervoor bestaat is bovendien gebaseerd op de werktijden van de chauffeur en niet op dierenwelzijn. Als de chauffeur de wettelijk verplichte pauzes neemt, is er geen limiet aan de duur of afstand van een veetransport. Wel moet een varken na 24 uur en een rund na 29 uur minimaal 1 etmaal uitrusten buiten de vrachtwagen. Deze rustplaatsen zijn vaak niet voorzien van schaduw of andere beschutting.
Stress, ziekte en ontberingen. Bij lange transporten zakken de dieren uiteindelijk van ellende door hun
poten.
Het is echt een naief om te denken dat al het vlees dat in Nederland wordt gegeten ook uit Nederland
komt hoor, maar ik had expres al vermeld in mijn post:
If you want to remain a prisoner of your own ignorance, don't read it.
Je hoeft het boek ook niet te lezen om te weten dat de Bio-Industrie een verwerpelijk iets is, je kan
alle informatie gewoon op internet vinden, maar nogmaals je HOEFT dat niet te doen, je kan
ook gewoon alles gewoon gedachteloos weg kauwen.![]()
Dat ging dus over de export van dieren, maar het idiote is dat er ook import van dieren is.
Als ik onderstaande video in 2011 had laten zien had je me vast niet geloofd dan was het vast
gegooid op een propagandafilmpje van wakker dier.
Ik had ook een ander filmpje kunnen kiezen maar ik het expres deze van Wakker Dier gekozen
omdat alle info die daarvandaan komt hier op FOK altijd onder hoongelach wordt weggelachen.
Maar ze bleken gelijk te hebben, wederom....
http://www.volkskrant.nl/(...)aktballen-Ikea.dhtml
De Zweedse balletjes (Köttbullar) die de Ikea-vestigingen verkopen bevatten normaal gesproken een
mix van rundvlees en varkensvlees. Het vlees is afkomstig uit Zweden, Ierland en Tsjechië, dus het vlees komt helemaal niet uit Nederland.
Dan moeten mensen 50 eurocent meer gaan betalen voor hun snack en tja dat kan natuurlijk niet, stel
je voor...
Het vlees dat nu gegeten wordt waar ook ter wereld komt uit grotendeels uit Vee Fabrieken.
Ik kan zo snel geen cijfers vinden van 2012 of 2013, maar wel van 2011, ik gok dat er niet héél veel
veranderd is aan die cijfers.
Cijfers Levende dieren 2011 Import Export
Biggen 4 weken oud 452.000 6.791.000
Varkens 6 mnd oud 1.010.000 5.311.000
Schapen/geiten 90.000 352.000
Runderen 1.200.000 1.476.000
Kippen, kalkoenen, eenden 379.833.000 448.362.000
Ach, eigenlijk vertel ik niks nieuws toch? Eigenlijk weet iedereen het nu wel, dus waarom blijven
herhalen? Ik heb al gezegd, voor mij part stop je je 7 dagen per weer vol met goedkoop vlees,
moet je zelf weten, zolang het nog kan dan, want ik ben er van overtuigd dat er dingen gaan
veranderen, en voor de dieren hoop ik dat héél erg![]()
AH!!!!! Pa heeft belangen in de veefabrieken, zeg dat dan meteen!quote:Op vrijdag 27 september 2013 11:34 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Yep, ik weet het wel, je verteld me niks nieuws. Dit aangezien mijn vader directeur/eigenaar van een internationale varkensslachterij was, waar ik ook zelf heb gewerkt, en een oom van me veetransporteur is. Daarmee is mijn praktijkkennis, aangevuld door een opleiding levensmiddelen- en milieutechnologie, naar mijn niet al te bescheiden mening superieur aan verreweg de meeste FOKkers, die op basis van dubieuze buitenlandse youtube filmpjes, en aangespoord door ecoterroristen van wakker dier en co, van alles in het hoofd halen.
Je zou ook gewoon er voor kunnen kiezen om niet te reageren op dat soort totaal niet originele provocaties.quote:Op vrijdag 27 september 2013 11:34 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
In elk soortgelijk topic heb je wel zo'n sukkel die dat roept hoor, dus je bent niet de eerste en
je zal ook zeker niet de laatste zijn
Daarom zeg ik ook informatie verspreiden over vegetarisch eten. En over de ongezondheid van vlees in de mate dat we het nu consumeren. Met de juiste informatie is het heus niet moeilijk om vlees te minderen, danwel helemaal op te geven als men dat wil.quote:Op vrijdag 27 september 2013 07:57 schreef Curlbrah het volgende:
[..]
Niet alleen een kwestie van gewenning, je mist een stukje voeding dat moeilijk is aan te vullen. Zeker voor iemand die elke dag sport is het moeilijk om zonder vlees voldoende voedingstoffen binnen te krijgen.
Dan zou je moeten weten dat we amper nederlands vlees eten in nederland. Moet het ermee eens zijn dat de hoeveelheid noord amerikaans vlees niet zo groot is op onze markt, maar we eten wel aardig wat zuid amerikaans vlees, naast europees vlees.quote:Op vrijdag 27 september 2013 11:34 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Yep, ik weet het wel, je verteld me niks nieuws. Dit aangezien mijn vader directeur/eigenaar van een internationale varkensslachterij was, waar ik ook zelf heb gewerkt, en een oom van me veetransporteur is. Daarmee is mijn praktijkkennis, aangevuld door een opleiding levensmiddelen- en milieutechnologie, naar mijn niet al te bescheiden mening superieur aan verreweg de meeste FOKkers, die op basis van dubieuze buitenlandse youtube filmpjes, en aangespoord door ecoterroristen van wakker dier en co, van alles in het hoofd halen.
Daar heb ik geen info over, maar ik betwijfel of de door mij genoemde kosten en de door jou genoemde baten tegen elkaar opwegen.quote:Op vrijdag 27 september 2013 11:19 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Hebben ze ook gekeken wat die geslachte varkens ons opleveren? Denk aan de transporteurs die de levende varkens en het vlees in- en uitvoeren, de werkgelegenheid voor mensen in de slachterijen etc?
Zijn vader is directeur/eigenaar van een internationale varkensslachterij, waar hij ook heeftquote:Op vrijdag 27 september 2013 11:45 schreef Gwywen het volgende:
[..]
Daar heb ik geen info over, maar ik betwijfel of de door mij genoemde kosten en de door jou genoemde baten tegen elkaar opwegen.
Neehoor, ik schreef toch was?quote:Op vrijdag 27 september 2013 11:36 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
AH!!!!! Pa heeft belangen in de veefabrieken, zeg dat dan meteen!
Tuurlijk...quote:Op vrijdag 27 september 2013 11:55 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Neehoor, ik schreef toch was?
Er werken nog best wel wat mensen in de vleessector in Nederland, die dragen natuurlijk daardoor ook bij aan van alles en nog wat. Maar het is met dit soort onderzoeken lastig om de hoofd- en bijzaken goed te benoemen, je kan het ook niet zo fijnmazig maken dat je de inkomsten van een pomphouder, waar een secretaresse van een VION directeur tankt op weg naar haar werk, meerekent..quote:Op vrijdag 27 september 2013 11:45 schreef Gwywen het volgende:
[..]
Daar heb ik geen info over, maar ik betwijfel of de door mij genoemde kosten en de door jou genoemde baten tegen elkaar opwegen.
Gadverquote:Op vrijdag 27 september 2013 11:58 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
Het zou zonde zijn als dit filmpje niet zou worden bekeken, vooral de laatste minuut![]()
Hey, een roterende melkstal! Daar heb ik nog wel eens mee gewerkt tijdens een landbouw stage. Wat me dan opvalt in dit filmpje is dat die beweging in de montage versneld is, want die dingen draaien stapvoets, en niet als een soort van kermisattractie. Mooi stukje propaganda wat niet strookt met de werkelijkheid dus.quote:Op vrijdag 27 september 2013 11:58 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
Het zou zonde zijn als dit filmpje niet zou worden bekeken, vooral de laatste minuut![]()
Uiteindelijk blijft het oorspronkelijke probleem dat de aarde zucht en steunt onder het aantal bewoners. Maar goed, uit de geschiedenis is al vaker gebleken dat teveel groei de doodsteek voor een beschaving is.. Waarom leren wij daar nooit van?quote:Op zondag 22 september 2013 22:09 schreef erodome het volgende:
[..]
De verwachting is dat het ergens tussen 2020 en 2050 onhoudbaar wordt om in vlees te kunnen voorzien(als in elke dag vlees).
Als je bedenkt dat op dit moment zo'n 70% van de landbouwgronden in gebruik zijn om grondstoffen voor veevoer te verbouwen voor om en nabij 1/3 van de wereldbevolking dan zou je het probleem aan moeten zien komen. Zeker als je kijkt hoe hard de vleesindustrie groeit. De vleesindustrie zoals we die kennen is ontstaan rond de 2de wereldoorlog. Alleen in nederland worden zo'n 650 dieren per minuut geslacht. Deze industrie zal zich in de aankomende 5-10 jaar nog een keer verdubbelen.
Als je dan weet dat er voor 1 kilo dier zo'n 5-10 kilo grondstoffen nodig zijn(gemiddeld, voor een kilo rundvlees ipv dier is 25 kilo grondstof nodig) dan begint zich een beeld te vormen die al snel onmogelijk gaat worden.
Vlees is en blijft een zeer inefficiente manier van grondstoffen gebruiken.
Heb ook gewerkt met een carousel, dat gaat idd erg langzaam, dat zie ik niet als naar voor de dieren(ze kwamen er ook graag in, natuurlijk ook voor het voerquote:Op vrijdag 27 september 2013 12:02 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Hey, een roterende melkstal! Daar heb ik nog wel eens mee gewerkt tijdens een landbouw stage. Wat me dan opvalt in dit filmpje is dat die beweging in de montage versneld is, want die dingen draaien stapvoets, en niet als een soort van kermisattractie. Mooi stukje propaganda wat niet strookt met de werkelijkheid dus.
Dit nog afgezien van het feit dat het k*t melkt zo'n ding, want je moet tussen de achterpoten door het melkstel aanbrengen, met kans op een koeienvlaai in de nek.
Het is nu eenmaal geen "of" situatie, het is een "en" situatie. De bevolkingsgroei is een probleem, maar zelfs al blijft de bevolking vanaf nu gelijk dan is er nogsteeds een probleem, want steeds meer mensen gaan gebruik maken van deze industrie waardoor deze groeit.quote:Op vrijdag 27 september 2013 12:09 schreef Keltie het volgende:
[..]
Uiteindelijk blijft het oorspronkelijke probleem dat de aarde zucht en steunt onder het aantal bewoners. Maar goed, uit de geschiedenis is al vaker gebleken dat teveel groei de doodsteek voor een beschaving is.. Waarom leren wij daar nooit van?
Ah, jah.. Lekker bij de FARC de wereld verbeterenquote:Op maandag 23 september 2013 10:41 schreef Linkse_Boomknuffelaar het volgende:
[..]
Via de VS lukt niet, ik mag de VS niet in, omdat ik links ben.Ook transit dus niet.
Maar die twee webverwijzing is wel interessant.
Leuk dat je ook de webstek seat61.com kent, een interessante webverwijzing!
[..]
Alle socialistische revoluties vinden thans plaats in Latijns-Amerika, in Europa is op politiek gebied geen zak meer te beleven, Europa is weggezakt in een diep dal van fascisme.![]()
Rusland is al lang niet meer socialistisch, voor echt inspirerende mensen, mensen met een goede inborst, mensen die echt het socialisme begrepen hebben zal ik toch de oversteek moeten maken.
Wel moet ik er serieus over denken om de oversteek definitief een keer te maken en me er te vestigen. Europa heeft geen toekomst meer helaas.
De bevolkingsgroei moet ook niet stabiliseren. Het zou het beste zijn als er eens minimaal 1/3 van de wereldbevolking van deze aardkloot verwijderd word.quote:Op vrijdag 27 september 2013 12:11 schreef erodome het volgende:
[..]
Het is nu eenmaal geen "of" situatie, het is een "en" situatie. De bevolkingsgroei is een probleem, maar zelfs al blijft de bevolking vanaf nu gelijk dan is er nogsteeds een probleem, want steeds meer mensen gaan gebruik maken van deze industrie waardoor deze groeit.
Nogmaals, de vleesindustrie is er voor 1/3 van de wereldbevolking en zelfs nu al is het onhoudbaar voor de toekomst, zelfs zonder groei.
En dan nog is het onhoudbaar, aangezien maar 1/3 van de wereldbevolking gebruik maakt van deze vleesindustrie die nu al de boel vergalt. Als we 1/3 van de wereldbevolking weghalen blijft er 2/3 over, als die allemaal op hetzelfde niveau van welzijn gaan zitten en ook gebruik gaan maken van die vleesindustrie dan past het nogsteeds niet. Het past nu eigenlijk al niet!quote:Op vrijdag 27 september 2013 12:15 schreef Keltie het volgende:
[..]
De bevolkingsgroei moet ook niet stabiliseren. Het zou het beste zijn als er eens minimaal 1/3 van de wereldbevolking van deze aardkloot verwijderd word.
Da's een mooi voorbeeld waar innovatie en dierenwelzijn hand in hand gaan, maar ik vrees dat met de komende nieuwe veldslag in de supermarkt (prijzen) oorlog er weinig melkveehouders zullen zijn die dat soort investeringen nog kunnen/willen doen op korte termijn. Daar zou ik nou met een glimlach een paar cent/liter meer voor willen betalen, maar helaas voorziet "het systeem" daar niet echt in.quote:Op vrijdag 27 september 2013 12:09 schreef erodome het volgende:
[..]
Heb ook gewerkt met een carousel, dat gaat idd erg langzaam, dat zie ik niet als naar voor de dieren(ze kwamen er ook graag in, natuurlijk ook voor het voer). De melkrobots zijn wel in opmars, dat vind ik een goed iets, meer melken op vraag ipv de vaste melkmomenten wanneer de koe op "klappen" staat.
Toevallig "Inferno" van Dan Brown gelezen?quote:Op vrijdag 27 september 2013 12:15 schreef Keltie het volgende:
[..]
De bevolkingsgroei moet ook niet stabiliseren. Het zou het beste zijn als er eens minimaal 1/3 van de wereldbevolking van deze aardkloot verwijderd word.
Mee eens, ik vind het jammer dat er voor dit soort dingen geen "keurmerken" bestaan, ik vind het op vraag gemolken worden iets wat het welzijn van de dieren erg verbeterd, het geeft veel minder uierproblemen, maar ook poot en hoefproblemen worden erdoor verminderd. Maar nergens staat op een pak, deze koeien worden op vraag gemolken.quote:Op vrijdag 27 september 2013 12:17 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Da's een mooi voorbeeld waar innovatie en dierenwelzijn hand in hand gaan, maar ik vrees dat met de komende nieuwe veldslag in de supermarkt (prijzen) oorlog er weinig melkveehouders zullen zijn die dat soort investeringen nog kunnen/willen doen op korte termijn. Daar zou ik nou met een glimlach een paar cent/liter meer voor willen betalen, maar helaas voorziet "het systeem" daar niet echt in.
Jup. Maar deze mening heb ik denk pas een jaar of 8quote:Op vrijdag 27 september 2013 12:18 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Toevallig "Inferno" van Dan Brown gelezen?
quote:Op vrijdag 27 september 2013 12:13 schreef Keltie het volgende:
[..]
Ah, jah.. Lekker bij de FARC de wereld verbeteren
Pfff... Na zulk soort uitspraken ga je haast dromen van een Janmaat als MP.
Jongen het is toch voor iedereen duidelijk dat dat fimpje versneld is.quote:Op vrijdag 27 september 2013 12:02 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Hey, een roterende melkstal! Daar heb ik nog wel eens mee gewerkt tijdens een landbouw stage. Wat me dan opvalt in dit filmpje is dat die beweging in de montage versneld is, want die dingen draaien stapvoets, en niet als een soort van kermisattractie. Mooi stukje propaganda wat niet strookt met de werkelijkheid dus.
Dit nog afgezien van het feit dat het k*t melkt zo'n ding, want je moet tussen de achterpoten door het melkstel aanbrengen, met kans op een koeienvlaai in de nek.
Mensen die te dom zijn om te begrijpen dat het over heel wat meer dan alleen dieren gaatquote:Op vrijdag 27 september 2013 12:37 schreef betyar het volgende:
Mensen die zich druk maken over dieren![]()
![]()
Het zou mooi zijn als er eens zou worden onderzocht of dat vegetariërs op oudere leeftijd gezonder zijn en ouder worden doordat ze geen vlees eten of doordat ze anderszins gezonder leven of beide. Ik vermoet dat het door beide komt.quote:Op vrijdag 27 september 2013 07:57 schreef Curlbrah het volgende:
[..]
Niet alleen een kwestie van gewenning, je mist een stukje voeding dat moeilijk is aan te vullen. Zeker voor iemand die elke dag sport is het moeilijk om zonder vlees voldoende voedingstoffen binnen te krijgen.
Ik zie je punt wel, ik zeg dan ook niet dat het niet kan. Het grote aantal voedsel dat ik extra zou moeten eten als ik vlees uit mijn voedingsschema zou gooien is mij de moeite niet waard.quote:Op vrijdag 27 september 2013 10:17 schreef erodome het volgende:
[..]
Dat is echt bullshit, er zijn aardig wat vegetarische sporters, zelfs topsporters(ik noem er maar 1 dave scott, die vele iron mans op zijn naam heeft staan).
Om vlees te vervangen drukken ze gewoon een extra spuit in de reet.quote:
Ik zeg niet dat het wondervoer is, ik zeg dat ik zonder vlees niet voldoende binnenkrijg.quote:Op vrijdag 27 september 2013 11:40 schreef rijsttafel het volgende:
[..]
Daarom zeg ik ook informatie verspreiden over vegetarisch eten. En over de ongezondheid van vlees in de mate dat we het nu consumeren. Met de juiste informatie is het heus niet moeilijk om vlees te minderen, danwel helemaal op te geven als men dat wil.
Trouwens, alsof vlees het wondervoer is waardoor je niet op je voedsel hoeft te letten... dat mensen dat denken is misschien wel de kern van het probleem.
Volgens die redenatie heb ik dus geen discipline om een topsporter te worden als er vlees in mijn dieet zit?quote:Op vrijdag 27 september 2013 13:55 schreef erodome het volgende:
Dave scott is dan ook een sporter die aan lange afstanden doet, die zijn allemaal "mager", ook degene die vlees eten.
Maar je hoeft helemaal niet belachelijk veel meer te eten, dat is een misvatting. Je moet wel nadenken over je voedsel, maar dat hoort bij (top) sport, als je al niet de discipline hebt om goed naar je dieet te kijken dan heb je ook niet de discipline om een topsporter te worden.
Nee, als je niet goed naar je dieet kijkt. Wat ik bedoel te zeggen is dat een dieetaanpassing bij topsport hoort.quote:Op vrijdag 27 september 2013 13:58 schreef Curlbrah het volgende:
[..]
Volgens die redenatie heb ik dus geen discipline om een topsporter te worden als er vlees in mijn dieet zit?
Wat mij betreft hoef je ook niet zonder vlees te eten. Maar ik vind wel dat er prijzen voor moeten worden gerekend die eerlijk zijn en in proportie met de vervuiling. En daarnaast dat het in z'n algemeen ontmoedigd wordt omdat het gros van de mensen gewoon te veel vlees eet, wat slecht is voor henzelf, de dieren en het milieu.quote:Op vrijdag 27 september 2013 13:53 schreef Curlbrah het volgende:
Ik zeg niet dat het wondervoer is, ik zeg dat ik zonder vlees niet voldoende binnenkrijg.
Dat is niet waar. Die gewenning valt voor veel mensen heel erg mee, ook vegetarische schijven hebben die beet (krokant van buiten en al) dus je went daar snel genoeg aan. Sterker nog, je krijgt een hekel aan vlees als je het een tijd niet hebt gegeten, een puur fysieke afkeer zoals de meeste mensen dat van lijken hebben.quote:Op vrijdag 27 september 2013 07:57 schreef Curlbrah het volgende:
[..]
Niet alleen een kwestie van gewenning, je mist een stukje voeding dat moeilijk is aan te vullen. Zeker voor iemand die elke dag sport is het moeilijk om zonder vlees voldoende voedingstoffen binnen te krijgen.
Ik heb wel eens gekeken naar wat ik zou moeten eten als ik vegetarisch zou gaan eten.quote:Op vrijdag 27 september 2013 14:00 schreef erodome het volgende:
[..]
Nee, als je niet goed naar je dieet kijkt. Wat ik bedoel te zeggen is dat een dieetaanpassing bij topsport hoort.
Daarnaast is het zo dat er veel misvattingen zijn over vegetarisch eten, bv dat je significant meer voedsel nodig hebt, dat is niet waar, je hebt andere soorten voedsel nodig.
Wat bedoel je daar dan mee? Kan je voorbeelden geven?quote:Op vrijdag 27 september 2013 14:03 schreef Curlbrah het volgende:
[..]
Ik heb wel eens gekeken naar wat ik zou moeten eten als ik vegetarisch zou gaan eten.
Het hoofdpunt is niet dat het vlees wegvalt, maar de manieren waarmee ik dat evt. zou kunnen opvullen ook zullen wegvallen.
Waardoor ik dus een shitload aan andere dingen moest vinden om het tekort op te vullen.
Dit vind ik nogal vaag. Wat zijn die andere dinngen die dan ook zouden wegvallen? Jij hebt het toch niet over vis en gevogelte? Voor mij ben je enkel vegetarisch als je geen vlees, vis en gevogelte eet.quote:Op vrijdag 27 september 2013 14:03 schreef Curlbrah het volgende:
[..]
Ik heb wel eens gekeken naar wat ik zou moeten eten als ik vegetarisch zou gaan eten.
Het hoofdpunt is niet dat het vlees wegvalt, maar de manieren waarmee ik dat evt. zou kunnen opvullen ook zullen wegvallen.
Waardoor ik dus een shitload aan andere dingen moest vinden om het tekort op te vullen.
Ah, jij doet ook aan bodybuilden?quote:Op vrijdag 27 september 2013 14:08 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Dit vind ik nogal vaag. Wat zijn die andere dinngen die dan ook zouden wegvallen?
Als je ook geen melkproducten en eieren eet dan wordt het een lastig verhaal ja. Veganisme raad ik sterk af, vegetarisch eten kan prima zonder dat je je gezondheid schaadt en zonder dat je iets tekort komt. Neem het rustig van mij aan, ik heb er zelf veel ervaring mee en ik heb me er zo uitgebreid in verdiept als dat mogelijk is. Ik koop trouwens altijd biologische eiëren (30 cent per ei), ik hoop dat ik niet word opgelicht.
Er zijn verschillende redenen om je er druk om te maken, of om te beginnen, je er voor te interesseren. Persoonlijk doe ik het omdat biologisch vlees veel lekkerder smaakt, en vind ik het dierenwelzijn een leuke bijkomstigheid. Dit nog naast het feit dat het al 3 generaties een onderdeel van mijn familie historie is.quote:Op vrijdag 27 september 2013 12:37 schreef betyar het volgende:
Mensen die zich druk maken over dieren![]()
![]()
Nee, ik doe wel intensief aan andere duursporten (hardlopen, fietsen, vroeger ook zwemmen). Nu zal jij als bodybuilder wel meer eiwitten nodig hebben dan ik. Ik hoef niet extreem volumineuze spieren te kweken. Voor deze sport durf ik niet met 100% zekerheid te zeggen dat je geen nadeel hebt als je vegetarisch eet. Ik vermoed dat het wel kan maar is het niet sowieso gebruikelijk bij bodybuilders om extra eiwitten in te nemen in poedervorm?quote:Op vrijdag 27 september 2013 14:09 schreef Curlbrah het volgende:
[..]
Ah, jij doet ook aan bodybuilden?
@erodome ok moment
Valt wel mee 6 bio-eieren voor 1,59 bij Lidl of Jumbo. Dat is 26,5 cent per stuk.quote:Op vrijdag 27 september 2013 14:08 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Dit vind ik nogal vaag. Wat zijn die andere dinngen die dan ook zouden wegvallen? Jij hebt het toch niet over vis en gevogelte? Voor mij ben je enkel vegetarisch als je geen vlees, vis en gevogelte eet.
Als je ook geen melkproducten en eieren eet dan wordt het een lastig verhaal ja. Veganisme raad ik sterk af, vegetarisch eten kan prima zonder dat je je gezondheid schaadt en zonder dat je iets tekort komt. Neem het rustig van mij aan, ik heb er zelf veel ervaring mee en ik heb me er zo uitgebreid in verdiept als dat mogelijk is. Ik koop trouwens altijd biologische eiëren (30 cent per ei), ik hoop dat ik niet word opgelicht.
Dit. Miljarden mensen bewijzen dat het kan. Overigens zou imho een hoog btw-tarief voor vlees een goede zaak zijn.quote:Op vrijdag 27 september 2013 14:00 schreef rijsttafel het volgende:
[..]
Wat mij betreft hoef je ook niet zonder vlees te eten. Maar ik vind wel dat er prijzen voor moeten worden gerekend die eerlijk zijn en in proportie met de vervuiling. En daarnaast dat het in z'n algemeen ontmoedigd wordt omdat het gros van de mensen gewoon te veel vlees eet, wat slecht is voor henzelf, de dieren en het milieu.
Maar dat je zonder vlees niet genoeg binnen zou krijgen is een keuze een geen vasstaand feit.
Lidl heeft nog best wat bio (en fair trade) producten. Lang niet alles, maar wat ze hebben is goedkoop en kwalitatief vaak goed.quote:Op vrijdag 27 september 2013 14:15 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Misschien moet ik dan ook eens eieren kopen bij de Lidl, bij de concurrent zijn ze duurder. Ik had niet verwacht dat Lidl dat verkoopt. Ik moet altijd nog eens langsgaan bij de biologische boer in mijn stadje, eens zien wat ik daar betaal.
Mocht je perongelijk vlakbij duitsland wonen, dan daar naar de lidl/aldi gaan, die hebben een veel uitgebreider assortiment aan biologische producten.quote:Op vrijdag 27 september 2013 14:15 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Misschien moet ik dan ook eens eieren kopen bij de Lidl, bij de concurrent zijn ze duurder. Ik had niet verwacht dat Lidl dat verkoopt. Ik moet altijd nog eens langsgaan bij de biologische boer in mijn stadje, eens zien wat ik daar betaal.
Als aanvulling inderdaad, niet als een hoofdbron.quote:Op vrijdag 27 september 2013 14:14 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Nee, ik doe wel intensief aan andere duursporten (hardlopen, fietsen, vroeger ook zwemmen). Nu zal jij als bodybuilder wel meer eiwitten nodig hebben dan ik. Ik hoef niet extreem volumineuze spieren te kweken. Voor deze sport durf ik niet met 100% zekerheid te zeggen dat je geen nadeel hebt als je vegetarisch eet. Ik vermoed dat het wel kan maar is het niet sowieso gebruikelijk bij bodybuilders om extra eiwitten in te nemen in poedervorm?
Licht eens toe hoe jij dat invult, waarom jij hiervoor hebt gekozen en wat jij nog meer zou willen doen maar nu laat?quote:
Ik zit veel te ver van die grens af. Ik heb wel familie daar (aan beide kanten van de grens) dus ik kan hen eens wat laten meenemen als ze daar toch komen.quote:Op vrijdag 27 september 2013 14:18 schreef erodome het volgende:
[..]
Mocht je perongelijk vlakbij duitsland wonen, dan daar naar de lidl/aldi gaan, die hebben een veel uitgebreider assortiment aan biologische producten.
Heb jij opgezocht of dat jij uit soja, eieren, quorn, peulvruchten en zuivel voldoende eiwitten binnen krijgt? Ik denk dat het wel lukt maar ik zou wat getallen moeten opzoeken om er zeker van te zijn.quote:Op vrijdag 27 september 2013 14:19 schreef Curlbrah het volgende:
[..]
Als aanvulling inderdaad, niet als een hoofdbron.
Vind het zo'n vervelend woord, en ik vind het irritant dat alles een naam moet hebben, maar dat geldt denk ik ook voor mij.quote:
Het is in ieder geval duurder. Ik ben als vegetariër meestal goedkoper uit dan mijn huisgenoten tijdens het boodschappen doen.quote:Op vrijdag 27 september 2013 14:29 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Ik heb trouwens als vegetariër respect voor mensen die uit ideële motieven minder vlees eten en biologisch vlees kopen. Misschien is het volledig vegetarisch eten wel gemakkelijker.
Het lukt wel met zuivel. Dacht even dat alle dierlijke producten eruit moesten.quote:Op vrijdag 27 september 2013 14:28 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Heb jij opgezocht of dat jij uit soja, eieren, quorn, peulvruchten en zuivel voldoende eiwitten binnen krijgt? Ik denk dat het wel lukt maar ik zou wat getallen moeten opzoeken om er zeker van te zijn.
Tip: probeer eens humus (gemaakt van kikkererwten) uit voor de broodmaaltijd: relatief veel eiwitten, heel wat gezonder dan het zoete beleg. De kikkererwten moet je niet zoeken bij de blikgroenten, die staan in een andere rij.
Ik niet! Een bak vleesvervangers (of ee blok soja) kost 2-2,5 Euro. Die heb je in je eentje in een dag op als je genoeg eiwitten wil eten.quote:Op vrijdag 27 september 2013 14:33 schreef Azorius het volgende:
[..]
Het is in ieder geval duurder. Ik ben als vegetariër meestal goedkoper uit dan mijn huisgenoten tijdens het boodschappen doen.
Begonnen met zo nu en dan eens zo'n vegaburger i.p.v. vlees. Dus gewoon een vleesrecept waarbij het vlees is vervangen door een vleesvervanger. Nu heb ik ook een paar vega-kookboeken waar ik wel eens wat uit maak. Ik denk dat ik 1 tot 3 dagen per week vegetarisch eet. Op zich zou ik nog wel meer willen, maar mijn vrouw is iets minder pro-vega en ik heb kinderen. Plus dat ik momenteel al druk ben met een aantal andere veranderingen. Eiwitten haal ik uit kazen, noten, kwark en melk. Sojamelk vind ik nogal duur vergeleken met (bio)koemelk.quote:Op vrijdag 27 september 2013 14:24 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Licht eens toe hoe jij dat invult, waarom jij hiervoor hebt gekozen en wat jij nog meer zou willen doen maar nu laat?
Vond ik eerst ook, maar je kan het ook zo zien: De prijzen voor koemelk zijn gewoon achterlijk laag.quote:Op vrijdag 27 september 2013 14:46 schreef CarbonC het volgende:
Sojamelk vind ik nogal duur vergeleken met (bio)koemelk.
Eens, maar wat de reden ook is: ik zou er flink meer geld aan kwijt zijn.quote:Op vrijdag 27 september 2013 14:49 schreef rijsttafel het volgende:
[..]
Vond ik eerst ook, maar je kan het ook zo zien: De prijzen voor koemelk zijn gewoon achterlijk laag.
Dat mag je natuurlijk helemaal zelf weten, mij boeit het geen reet of zo'n beest nu op een paar vierkante centimeter vol wordt gepropt met voer om vervolgens op mijn bordje terecht te komen. Die biologische bullshit trap ik al helemaal niet in, de smaak van vlees hangt af van hoe je het klaarmaakt.quote:Op vrijdag 27 september 2013 14:13 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Er zijn verschillende redenen om je er druk om te maken, of om te beginnen, je er voor te interesseren. Persoonlijk doe ik het omdat biologisch vlees veel lekkerder smaakt, en vind ik het dierenwelzijn een leuke bijkomstigheid. Dit nog naast het feit dat het al 3 generaties een onderdeel van mijn familie historie is.
De smaak van vlees wordt ook bepaald door wat het dier eet. Het is niet voor niets zo dat de duurste stukjes vlees op deze wereld van dieren met een speciaal dieet komt.quote:Op vrijdag 27 september 2013 16:21 schreef betyar het volgende:
[..]
Dat mag je natuurlijk helemaal zelf weten, mij boeit het geen reet of zo'n beest nu op een paar vierkante centimeter vol wordt gepropt met voer om vervolgens op mijn bordje terecht te komen. Die biologische bullshit trap ik al helemaal niet in, de smaak van vlees hangt af van hoe je het klaarmaakt.
Mij hoor je in ieder geval niet klagen als er een lekker stukje plofkip of vetgemeste ganzenlever op mijn bordje ligt.![]()
Met kruiden en specerijen krijg ik een lekker stukje varkensvlees, of ie nou eikeltjes heeft gegeten of niet. Ik koop in ieder geval geen biologisch vlees omdat het "lekkerder"quote:Op vrijdag 27 september 2013 16:35 schreef erodome het volgende:
[..]
De smaal van vlees wordt ook bepaald door wat het dier eet. Het is niet voor niets zo dat de duurste stukjes vlees op deze wereld van dieren met een speciaal dieet komt.
Eet jij maar eens varkens dat veel eikeltjes heeft gegeten, of het friese kruidvarken, dat merk je echt wel in de smaak. Ook hoe de spieren zich opbouwen en hoe het vet zich verhoud maakt verschil.
Tja.....wat moet ik hier nu op zeggen...quote:Op vrijdag 27 september 2013 16:44 schreef betyar het volgende:
[..]
Met kruiden en specerijen krijg ik een lekker stukje varkensvlees, of ie nou eikeltjes heeft gegeten of niet. Ik koop in ieder geval geen biologisch vlees omdat het "lekkerder"( wat mij eerder een belachelijk klote-excuus is om mensen aan te zetten tot het eten van overpriced vlees) is of beter voor het dier het boeit me allebei geen reet.
Als je verschil niet proeft tussen supermarktvlees en vlees van een goede slager is er echt iets met je mis.quote:Op vrijdag 27 september 2013 17:08 schreef erodome het volgende:
[..]
Tja.....wat moet ik hier nu op zeggen...
Er is kwaliteitvlees en er is vlees, daar zit echt een wereld van verschil tussen.
Dan proef je de kruiden, erg lekker, maar dat is dan niet de smaak van het vlees meer..quote:Op vrijdag 27 september 2013 16:44 schreef betyar het volgende:
[..]
Met kruiden en specerijen krijg ik een lekker stukje varkensvlees, of ie nou eikeltjes heeft gegeten of niet. Ik koop in ieder geval geen biologisch vlees omdat het "lekkerder"( wat mij eerder een belachelijk klote-excuus is om mensen aan te zetten tot het eten van overpriced vlees) is of beter voor het dier het boeit me allebei geen reet.
En dat strekt hem tot eer, want er zijn niet veel mensen die dit openlijk durven toegeven.quote:Op zaterdag 28 september 2013 16:14 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Betyar komt er dus openlijk voor uit dat hij een egoïst is.
Ach, misschien grossiert zijn Pa wel in plofkippenquote:Op zaterdag 28 september 2013 16:14 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Betyar komt er dus openlijk voor uit dat hij een egoïst is.
Tja, het is inderdaad beter dan zo zijn en er hypocriet over doen.quote:Op zaterdag 28 september 2013 16:14 schreef Gwywen het volgende:
[..]
En dat strekt hem tot eer, want er zijn niet veel mensen die dit openlijk durven toegeven.
Eens zien of dat die draad een beetje niveau heeft. Hopelijk worden er ook goede recepten en eettips verzameld. Een typisch probleem voor vegetariërs is wat je op je brood moet doen. Ik ga nu eens experimenteren met kikkererwten (hummes). Ik verwacht er veel van, het zal sowieso beter zijn dan een overdaad aan kaas, chocoladepasta, pindakaas, jam, stroop en honing.quote:Op zaterdag 28 september 2013 16:18 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
Ach, misschien grossiert zijn Pa wel in plofkippenweten wij veel
![]()
Voor de liefhebbers
CUL / [Vegetarisch eten #10]
Trollen worden zwaar gestraft dan weten ze dat alvast...
Absoluut nietquote:Op zaterdag 28 september 2013 19:28 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Eens zien of dat die draad een beetje niveau heeft. Hopelijk worden er ook goede recepten en eettips verzameld. Een typisch probleem voor vegetariërs is wat je op je brood moet doen. Ik ga nu eens experimenteren met kikkererwten (hummes). Ik verwacht er veel van, het zal sowieso beter zijn dan een overdaad aan kaas, chocoladepasta, pindakaas, jam, stroop en honing.
Vegetarisch beleg is ok maar helaas nog steeds belachelijk duur (lees: belachelijke winstmarges), dat geldt natuurlijk ook voor vegetarische schijven maar in mindere mate.
Ik zou het trouwens wel mooi vinden om veganismes en vegetarisme strikt te scheiden bij zo'n discussie. Veganisten zijn natuurlijk ook van harte welkom maar laten we voor de recepten en tips uitgaan van een gezonde voeding en dat kan nu eenmaal niet als je veganistisch eet.
Hummus is lekker. En gezond.quote:Op zaterdag 28 september 2013 19:28 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Eens zien of dat die draad een beetje niveau heeft. Hopelijk worden er ook goede recepten en eettips verzameld. Een typisch probleem voor vegetariërs is wat je op je brood moet doen. Ik ga nu eens experimenteren met kikkererwten (hummes). Ik verwacht er veel van, het zal sowieso beter zijn dan een overdaad aan kaas, chocoladepasta, pindakaas, jam, stroop en honing.
Vegetarisch beleg is ok maar helaas nog steeds belachelijk duur (lees: belachelijke winstmarges), dat geldt natuurlijk ook voor vegetarische schijven maar in mindere mate.
Ik zou het trouwens wel mooi vinden om veganismes en vegetarisme strikt te scheiden bij zo'n discussie. Veganisten zijn natuurlijk ook van harte welkom maar laten we voor de recepten en tips uitgaan van een gezonde voeding en dat kan nu eenmaal niet als je veganistisch eet.
quote:Op zaterdag 28 september 2013 19:28 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Een typisch probleem voor vegetariërs is wat je op je brood moet doen. Ik ga nu eens experimenteren met kikkererwten (hummes). Ik verwacht er veel van, het zal sowieso beter zijn dan een overdaad aan kaas, chocoladepasta, pindakaas, jam, stroop en honing
Hij heeft iets tegen Pindakaasquote:Op zondag 29 september 2013 02:43 schreef rijsttafel het volgende:
Pindakaas is de shit.
Figuurlijk bedoel ik.
Soja? Dat is toch helemaal niet lekker?quote:Op vrijdag 27 september 2013 14:36 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Ik niet! Een bak vleesvervangers (of ee blok soja) kost 2-2,5 Euro. Die heb je in je eentje in een dag op als je genoeg eiwitten wil eten.
Nu ja, je kan ook meer kaas eten maar beter wat minder kaas en wat extra soja.
Ik koop ze wel zoveel mogelijk afgeprijst.
Dat ik geen reet om dierenwelzijn geef bedoel je?quote:Op zaterdag 28 september 2013 16:14 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Betyar komt er dus openlijk voor uit dat hij een egoïst is.
Om niet het hele topic te hoeven lezen... wat bedoel je hier precies mee?quote:Op zondag 22 september 2013 17:16 schreef Samuray13 het volgende:
[..]
Heb het niet over wortels he. Genetisch geproduceerd vlees.
Want?quote:Op zaterdag 28 september 2013 19:28 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Ik zou het trouwens wel mooi vinden om veganismes en vegetarisme strikt te scheiden bij zo'n discussie. Veganisten zijn natuurlijk ook van harte welkom maar laten we voor de recepten en tips uitgaan van een gezonde voeding en dat kan nu eenmaal niet als je veganistisch eet.
Want hij wist toen nog niet hoequote:
Humanitair?quote:Op zaterdag 21 september 2013 21:19 schreef datismijnmening het volgende:
Vegetariers![]()
Niks mis het een stukje vlees wat op een humanitaire wijze gefokt en geslacht is
quote:Op zondag 29 september 2013 13:40 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
Want hij wist toen nog niet hoemaar ik heb hem het topic even doorgegeven, zodat hij zich
kan inlezen
Altijd welkom!quote:Op zondag 29 september 2013 13:44 schreef Feeeeble het volgende:
[..]ik lees trouwens ook af en toe mee daar, ben alleen vaak niet zo´n poster maar wie weet komt dat nog...
Als je me daarna lekker oppeuzeltquote:Op zondag 29 september 2013 13:44 schreef LadyOracle het volgende:
[..]
Humanitair?
Als ik jou vriendelijk doodmaak, vind je dat dan ok?
Mee eens, diervriendelijk vlees bestaat niet.quote:Op zondag 29 september 2013 13:44 schreef LadyOracle het volgende:
[..]
Humanitair?
Als ik jou vriendelijk doodmaak, vind je dat dan ok?
Klopt, en nu? Plantvriendelijke groenten ook niet.quote:Op zondag 29 september 2013 14:04 schreef heiden6 het volgende:
[..]
Mee eens, diervriendelijk vlees bestaat niet.
En nu moet je niet letten op die achterlijke sterretjes op de verpakking van je vlees, maar gewoon iets kopen wat je lekker vindt voor de beste prijs.quote:Op zondag 29 september 2013 14:09 schreef The_stranger het volgende:
[..]
Klopt, en nu? Plantvriendelijke groenten ook niet.
Als je je besjes door de blender gooit voor een Smoothie hoor je ze niet jankenquote:Op zondag 29 september 2013 14:09 schreef The_stranger het volgende:
[..]
Klopt, en nu? Plantvriendelijke groenten ook niet.
Daarom eet ik ook alleen vlees van vegetarische dieren.quote:Op zondag 29 september 2013 14:09 schreef The_stranger het volgende:
[..]
Klopt, en nu? Plantvriendelijke groenten ook niet.
Het kan geen kwaad om een beetje het nieuws te volgen.quote:Op zondag 29 september 2013 10:10 schreef Molurus het volgende:
[..]
Om niet het hele topic te hoeven lezen... wat bedoel je hier precies mee?
'Genetisch geproduceerd vlees'?
Je krijgt onmogelijk voldoende voedingsstoffen binnen met een veganistisch dieet. Essentiële en semi-essentiële aminozuren, vitamines B12 en B6 in ieder geval. Succes om dat met een veganistisch dieet voldoende in te nemen. Wat melkproducten en eieren helpt veel. Niet dat ik aanraad om al te veel zuivel te eten.quote:
Dat weet ik. Maar de term 'genetisch geproduceerd vlees' is nog steeds nieuw voor me. In die context niet eerder gehoord.quote:Op zondag 29 september 2013 16:05 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Het kan geen kwaad om een beetje het nieuws te volgen.
Ze hebben een hamburger gemaakt van vlees wat in het lab is gemaakt, dus zonder dat het op een dier groeide.
Ja, dat gevoel had ik er inderdaad ook een beetje bij. Hoe dan ook wilde ik weten of hij het ook werkelijk daarover had.quote:Op zondag 29 september 2013 16:42 schreef Bram_van_Loon het volgende:
TS doelt op dat labvlees. Ik denk dat hij het wat verkeerd interpreteert hoe dat vlees is gemaakt. Klok en lepel. Mensen horen van alles over genetisch gemanipuleerd voedsel en ze denken dan bij het kweken van vlees in lab ook direct aan genetische manipulatie.
Nee dank je, ik moet er niet aan denkenquote:Op zondag 29 september 2013 16:09 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Je krijgt onmogelijk voldoende voedingsstoffen binnen met een veganistisch dieet. Essentiële en semi-essentiële aminozuren, vitamines B12 en B6 in ieder geval. Succes om dat met een veganistisch dieet voldoende in te nemen. Wat melkproducten en eieren helpt veel. Niet dat ik aanraad om al te veel zuivel te eten.
Ik zal niet stellen dat het niet mogelijk is om met een veganistisch dieet voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen als je ook vitaminepillen slikt en misschien is het nog wel gezonder ook maar mensen die stoppen met het eten van vlees en vis, zich niet verdiept hebben in voeding en dan ineens ook geen zuivel meer eten, dat is vragen om voedingstekorten.quote:Op zondag 29 september 2013 18:58 schreef Feeeeble het volgende:
[..]
Nee dank je, ik moet er niet aan denken![]()
B12 neem ik een supplement voor en verder kan je gewoon alles uit plantaardig voedsel halen
http://www.veganpeace.com/animal_cruelty/wool.htmquote:Op zondag 29 september 2013 19:34 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Ik zal niet stellen dat het niet mogelijk is om met een veganistisch dieet voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen als je ook vitaminepillen slikt en misschien is het nog wel gezonder ook maar mensen die stoppen met het eten van vlees en vis, zich niet verdiept hebben in voeding en dan ineens ook geen zuivel meer eten, dat is vragen om voedingstekorten.
Dat je rustig meer eieren mag eten dan wat vroeger werd beweerd is inmiddeles erg oud nieuws, dat was in de tweede helft van de jaren 90 al bekend. Maar ja, de leken blijven de oude stand van zaken verspreiden waardoor het lang duurt alvorens iedereen wakker wordt.
Terzijde, is er iets mis mee dat je wol gebruikt als je kiest voor veganisme? Het is toch goed voor het schaap dat hij wanneer het warmer wordt zijn vacht verliest?
Dat blindstaren op b12 is leuk, maar besef je wel dat je voor de opname van b12 andere voedingsstoffen nodig hebt. Het is dus helemaal niet zeker dat je genoeg b12 binnen krijgt als je wel vlees eet. Er zijn aardig wat mensen met gewoon vlees in hun dieet die ook een b12 tekort hebben.quote:Op zondag 29 september 2013 19:34 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Ik zal niet stellen dat het niet mogelijk is om met een veganistisch dieet voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen als je ook vitaminepillen slikt en misschien is het nog wel gezonder ook maar mensen die stoppen met het eten van vlees en vis, zich niet verdiept hebben in voeding en dan ineens ook geen zuivel meer eten, dat is vragen om voedingstekorten.
Dat je rustig meer eieren mag eten dan wat vroeger werd beweerd is inmiddeles erg oud nieuws, dat was in de tweede helft van de jaren 90 al bekend. Maar ja, de leken blijven de oude stand van zaken verspreiden waardoor het lang duurt alvorens iedereen wakker wordt.
Terzijde, is er iets mis mee dat je wol gebruikt als je kiest voor veganisme? Het is toch goed voor het schaap dat hij wanneer het warmer wordt zijn vacht verliest?
Nou ja, daar zit wel wat waarheid in. Om die enorme melkgift te krijgen worden kalveren direct bij de moeder weggehaald. Dat is best sneu te noemen.quote:Op zondag 29 september 2013 19:11 schreef heiden6 het volgende:
JE STEELT MELK VAN DE KALFJESS!~!!!!!oneeleven
Veganisten.
Ik denk dat er eigenlijk ook heel veel vleeseters met vitamine tekorten rondlopen als je zo leestquote:Op zondag 29 september 2013 16:09 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Je krijgt onmogelijk voldoende voedingsstoffen binnen met een veganistisch dieet. Essentiële en semi-essentiële aminozuren, vitamines B12 en B6 in ieder geval. Succes om dat met een veganistisch dieet voldoende in te nemen. Wat melkproducten en eieren helpt veel. Niet dat ik aanraad om al te veel zuivel te eten.
Okee.quote:
Dat weet ik. Evengoed weet ik dat de opname van ijzer sterk wordt beïnvloed door wat je meer eet en drinkt wegens het beïnvloeden van de ionisatiegraad (tweewaardig of driewaardig positief). Goed: vitamine c. Slecht: koffie, thee, wijn, spinazie. Het gaat om het totale plaatje. Als iemand stopt met vlees eten dan kan ik dat alleen maar aanmoedigen, als iemand helemaal geen dierlijke producten gebruikt dan raad ik die persoon des te meer aan om zich in voeding te verdiepen. Voeding is typisch zoiets waarvgan iedereen verstand denkt te hebben terwijl bijna niemand er verstand van heeft. Het is toegankelijke kennis voor een leek maar je zal het wel even moeten opzoeken als je van het standaard dieet afwijkt. Gezond veganistisch eten is helaas enkel mogelijk als je bepaalde pilletjes slikt (in ieder geval B12 en het liefst ook B6). Misschien dan toch maar beter niet compleet veganistisch eten en voor eieren, waarmee je geen dieren schaadt (als je op de juiste manier aan eieren komt!), een uitzondering maken? Zelf koop ik altijd biologische eiëren, in de hoop dat ik niet word opgelicht.quote:Op zondag 29 september 2013 20:22 schreef erodome het volgende:
[..]
Dat blindstaren op b12 is leuk, maar besef je wel dat je voor de opname van b12 andere voedingsstoffen nodig hebt. Het is dus helemaal niet zeker dat je genoeg b12 binnen krijgt als je wel vlees eet. Er zijn aardig wat mensen met gewoon vlees in hun dieet die ook een b12 tekort hebben.
Ik had het over veganisme, niet over vegetarisme. Gezond vegetarisch eten is prima te doen. Helaas moet je als vegetariër vandaag de dag wel nog steeds uitleggen aan mensen dat dit gezond kan. Het zou me zeker niet verbazen als de modale vegetariër gezonder eet dan de modale niet-vegetariër maar er zijn er ook die enkel het stuk vlees/vis/gevogelte weglaten. Iedereen zou zich meer in voeding moeten verdiepen vegetariërs meer en veganisten nog veel meer.quote:De gemiddelde vegetarier (in deze welvarende maatschappij) eet vrij gevarieerd, dat maakt dat al die andere voedingsstoffen ruim aanwezig zijn en dat de b12 uit die eieren bv veel beter opgenomen wordt.
quote:Op zaterdag 21 september 2013 20:44 schreef Samuray13 het volgende:
De achterlijkheid van de mens kan je aflezen aan het feit dat ze in 2013 vlees eten.
Het kost tig % aan broeikasgassen.
In 2020 gaan we dit doornemen. Wie zijn de sukkels en wie de slimmeriken.
Misschien heb je ook iets aan dit forum http://forum.vegetariers.nl/viewtopic.php?f=3&t=4072quote:Op maandag 30 september 2013 13:16 schreef erodome het volgende:
Met veganisme is het idd lastiger al dan niet onmogelijk om voldoende b12 "binnen te krijgen" zonder toevoegingen. Gelukkig zijn er tegenwoordig aardig wat producten die met b12 zijn verrijkt(wat soja producten, wat ontbijtgranen, wat "nep"melk), maar dan moet je als veganist wel goed opletten of dat wel genoeg is.
Het enige wat ik me afvraag (is er iemand die dat weet?) is waar die b12 toevoeging dan vandaan komt, want er zijn wel b12 achtigen in plantaardige zaken, maar die nemen wij niet op(verstoort zelfs de opname van goede b12). Want het gaat om micro organisme's die in symbiose met het dier die b12 maken. Gaat het dan om een puur synthetische vorm, of wordt er toch gebruik gemaakt van die symbiose tussen die micro organisme's en het dier(aangezien ook wij wel b12 aanmaken, maar niet meer in een deel van de darm waar we het kunnen opnemen. Dat is bv 1 van de redenen dat konijnen en kippen(nog wel meer dieren) coprofagen zijn).
quote:Als je al je B12 uit melk wilt halen, moet je inderdaad behoorlijk wat melk gebruiken. Of yoghurt, kwark ed. natuurlijk, daar zit ook B12 in.
Aan veel producten wordt ook B12 toegevoegd, bijvoorbeeld sommige sojamelk, sojayoghurt en 'vleesvervangers'. Als je zulke verrijkte producten gebruikt, krijg je daarmee ook een deel van je B12 binnen natuurlijk. Sommige sojamelk en sojayoghurt bevat net zoveel toegevoegde B12 als er in melk en gewone yoghurt zit.
hertenvees is lekker ja, ik hoor ook dat er vrij veel te koop is aangeboden tegenwoordigquote:Op maandag 30 september 2013 13:33 schreef ikheetmartijn het volgende:
Ik knaag alleen edelhert en wild zwijn geschoten uit een natuurgebied.
Straks m'n vriezer weer vol liggen met een half hert en een heel zwijn. Daar kunnen wij prima een jaar van leven (wat vlees betreft).
Ongegronde klacht dus
Nou ja de vraag is waar komt de b12 in dat pilletje of die verrijking vandaan? Komt die van een dier(mest?) of is het een puur synthetische vorm?quote:Op maandag 30 september 2013 13:30 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
Misschien heb je ook iets aan dit forum http://forum.vegetariers.nl/viewtopic.php?f=3&t=4072
[..]
Ik heb dezequote:Op maandag 30 september 2013 13:58 schreef erodome het volgende:
[..]
Nou ja de vraag is waar komt de b12 in dat pilletje of die verrijking vandaan? Komt die van een dier(mest?) of is het een puur synthetische vorm?
quote:Methylcobalamin can be produced in the laboratory by reducing cyanocobalamin with sodium borohydride in alkaline solution, followed by the addition of methyl iodide.[2]
Het gaat dus om een in een lab geproduceerde vitamine die vanuit de basis komt van bacteriele fermentatie.quote:Cyanocobalamine is een veelgebruikte vorm van vitamine B12. Het is de meest gebruikte vorm van vitamine B12 in voedingssupplementen en farmaceutische producten, vanwege de grote stabiliteit en de lage kosten. Het kristalliseert gemakkelijk en is daarom makkelijk op te zuiveren nadat het geproduceerd is via bacteriële fermentatie.....
Cyanocobalamine komt zelfs vrijwel niet voor in de natuur en kan als zodanig niet worden gebruikt door het menselijk lichaam. Pas na afsplitsing van de cyanidegroep en omzetting in één van de metabolisch actieve vormen van vitamine B12 (methylcobalamine of adenosylcobalamine) kan het lichaam deze vorm van vitamine B12 gebruiken.
Bacterie, spirulina of schimmelcultuur.quote:Op maandag 30 september 2013 13:58 schreef erodome het volgende:
[..]
Nou ja de vraag is waar komt de b12 in dat pilletje of die verrijking vandaan? Komt die van een dier(mest?) of is het een puur synthetische vorm?
Die vat ik niet, dat zou dan toch die "valse" b12 opleveren?quote:
Zowel actieve als niet actieve b12.quote:Op maandag 30 september 2013 14:25 schreef erodome het volgende:
[..]
Die vat ik niet, dat zou dan toch die "valse" b12 opleveren?
Wat ik erover lees is dat dat zeewier geen goede bron is voor b12, de analoge vorm erin zorgt zelfs dat de goede b12 niet (goed) meer opgenomen wordt.quote:Op maandag 30 september 2013 14:26 schreef SaucyCock het volgende:
[..]
Zowel actieve als niet actieve b12.
http://home.hccnet.nl/michel.post/B12/SAMEN.HTMquote:Veganistische bronnen van B12
De enige veganistische bronnen van B12 zijn tot nu toe B12-pillen,-druppels of-injecties. Ook deze B12 is afkomstig van bacteriën. Zoals in de inleiding al gezegd is, werd B12 vroeger uit koeienlevers gehaald; daarmee kon echter niet voldoende productie worden gemaakt. Daarna is B12 een tijdje als bijproduct van antibiotica gewonnen. Tegenwoordig wordt gewerkt met speciaal geselecteerde B12-producerende bacteriën, die fabrieksmatig in grote ketels worden gekweekt. Bij dit productieproces gebeurt ongeveer hetzelfde als in een koeienmaag, maar een verschil is wel dat er nogal wat chemie bij komt kijken om de B12 zuiver te krijgen. Wat de huidige processen van elkaar onderscheidt dat zijn de gebruikte bacteriën en de gebruikte voedingsbodems. (Voor alle voedingsbodems worden overigens voornamelijk soja en glucose gebruikt.) Sommige voedingsbodems zijn geheel veganistisch, terwijl aan andere (onder andere) een melkbestanddeel (lactose) toegevoegd wordt. Het is nog onduidelijk welke pillen van welke voedingsbodems stammen. De B12-injecties van Byk (de enige die in Nederland gebruikt worden) zijn volgens het bedrijf dat ze levert (Byk Nederland) helemaal veganistisch; dit geldt ook voor de pillen van Solgar.
Veel veganisten, zeker zij die om gezondheidsredenen veganistisch eten, zullen het geen prettig idee vinden om te zijn aangewezen op B12 van farmaceutische herkomst. Bedenk echter dat het B12-probleem gemakkelijker is op te lossen dan het cholesterolprobleem, wat veroorzaakt wordt door een voeding met dierlijke producten. Veel vlees- en zuiveletende mensen krijgen op dit moment overigens niet minder vitamine B12 van farmaceutische herkomst binnen dan pil-slikkende veganisten! In de bio-industrie wordt B12 namelijk kunstmatig toegevoegd aan het voer. Van de 10.000 kg B12 die wereldwijd wordt geproduceerd gaat 3.500 kg naar de veeteelt (en bedenk daarbij dat meer dan de helft van de 6.500 kg die voor mensen bestemd is, wordt gebruikt als placebo).
B12 bevindt zich ook in de wortelknolletjes van planten die in symbiose met Rhizobium-bacteriën leven. Onder andere de vlinderbloemigen (alfalfa, klaver, lupine, tuinboon, enzovoorts), en de els (Alnus oregona) doen dit. Wellicht vormen deze wortelknolletjes in de toekomst een natuurlijke bron van B12 voor veganisten. Er is echter nog niet genoeg over uitgezocht.
Voedsel verrijkt met B12 komt in Nederland niet voor; een uitzondering vormt waarschijnlijk het in Engeland geproduceerde Marmite. Het verrijken van voedingsmiddelen met vitamines is in Nederland verboden.
Plantaardige producten als tempeh, peterselie, miso, smeerwortel, zeewier, en vele vele andere producten, waarvan gedacht werd dat er B12 in zat, bevatten GEEN B12 !
Even een vraagje, niet om te trollen, maar waar ligt eigenlijk de grens bij veganisme/vegetarisch? Als er dus blijkbaar B12 supplementen zijn die gemaakt zijn van en door bacteriën, zijn bacteriën dan geen dieren?quote:Op maandag 30 september 2013 14:32 schreef erodome het volgende:
[..]
Wat ik erover lees is dat dat zeewier geen goede bron is voor b12, de analoge vorm erin zorgt zelfs dat de goede b12 niet (goed) meer opgenomen wordt.
Nu lees ik wel dit:
[..]
http://home.hccnet.nl/michel.post/B12/SAMEN.HTM
Het is wel licht verouderde info, want inmiddels is er wel voedsel verrijkt met b12.
Dat is een vraag die ook bij mij opkwam, zeker aangezien er veganisten zijn die heel strikt zijn, ook geen wol willen gebruiken e.d., waar ligt dan de grens, want bacterieen zijn ook een vorm van leven, maar goed, planten zijn ook een vorm van leven. Kan je bacterieen wel dieren noemen? Volgens mij niet....quote:Op maandag 30 september 2013 14:37 schreef The_stranger het volgende:
[..]
Even een vraagje, niet om te trollen, maar waar ligt eigenlijk de grens bij veganisme/vegetarisch? Als er dus blijkbaar B12 supplementen zijn die gemaakt zijn van en door bacteriën, zijn bacteriën dan geen dieren?
Nogmaals, niet om te trollen, maar ben wel benieuwd...
Ze hebben wel een celwand, wat ze op zich weer plant-achtig maken (dieren hebben een celmembraan), maar niet alle bacterien gebruiken weer fotosynthese om aan energie te komen. Voor zover ik weet worden ze niet bij planten noch bij dieren geteld, maar hebben ze een eigen categorie, de prokaryoten.. Ook gist en schimmels hebben hun eigen rijk (fungi), dus dat maakt ze ook niet plant noch dier.quote:Op maandag 30 september 2013 14:41 schreef erodome het volgende:
[..]
Dat is een vraag die ook bij mij opkwam, zeker aangezien er veganisten zijn die heel strikt zijn, ook geen wol willen gebruiken e.d., waar ligt dan de grens, want bacterieen zijn ook een vorm van leven, maar goed, planten zijn ook een vorm van leven. Kan je bacterieen wel dieren noemen? Volgens mij niet....
Bacterien hebben bv geen celkern en ook geen celwand(klopt dat laatste?).
Ik heb het geluk dat mijn vriendin bij een natuurbeheerorganisatie werkt en er jaarlijks wild moet worden geschoten wegens overpopulatiequote:Op maandag 30 september 2013 13:46 schreef HD9 het volgende:
[..]
hertenvees is lekker ja, ik hoor ook dat er vrij veel te koop is aangeboden tegenwoordig
die afschieters van staatsbosbeheer kunnen al dat hertenvlees niet aan, dus verkopen ze het, leuke bijverdienste in de tijd van de baasquote:Op maandag 30 september 2013 14:53 schreef ikheetmartijn het volgende:
[..]
Ik heb het geluk dat mijn vriendin bij een natuurbeheerorganisatie werkt en er jaarlijks wild moet worden geschoten wegens overpopulatie
paddenstoelen zijn ook schimmelsquote:Op maandag 30 september 2013 14:37 schreef The_stranger het volgende:
[..]
Even een vraagje, niet om te trollen, maar waar ligt eigenlijk de grens bij veganisme/vegetarisch? Als er dus blijkbaar B12 supplementen zijn die gemaakt zijn van en door bacteriën, zijn bacteriën dan geen dieren?
Nogmaals, niet om te trollen, maar ben wel benieuwd...
Mijn mening: Laat iedereen gewoon z'n eigen grenzen trekken en verleggen in plaats van hokjesdenken. Als iemand geen broccoli eet, moet dat dan ook een naam hebben?quote:Op maandag 30 september 2013 14:37 schreef The_stranger het volgende:
[..]
Even een vraagje, niet om te trollen, maar waar ligt eigenlijk de grens bij veganisme/vegetarisch? Als er dus blijkbaar B12 supplementen zijn die gemaakt zijn van en door bacteriën, zijn bacteriën dan geen dieren?
Nogmaals, niet om te trollen, maar ben wel benieuwd...
Leuke maar nutteloze mening, ik ben benieuwd naar hoe anderen erover denken...quote:Op maandag 30 september 2013 16:17 schreef rijsttafel het volgende:
[..]
Mijn mening: Laat iedereen gewoon z'n eigen grenzen trekken en verleggen in plaats van hokjesdenken. Als iemand geen broccoli eet, moet dat dan ook een naam hebben?
Los daarvan denk ik niet dat mensen principieel geen (producten van) bacteriën eten want sowieso zitten er al veel bacteriën in ons darmkanaal.
Ik word daar ook hélemaal gek van!quote:Op maandag 30 september 2013 16:17 schreef rijsttafel het volgende:
[..]
Mijn mening: Laat iedereen gewoon z'n eigen grenzen trekken en verleggen in plaats van hokjesdenken. Als iemand geen broccoli eet, moet dat dan ook een naam hebben?
Veel vegetariërs/veganisten die ik ken delen deze mening anders wel. Dus graag gedaan.quote:Op maandag 30 september 2013 16:19 schreef The_stranger het volgende:
[..]
Leuke maar nutteloze mening, maar ik ben benieuwd naar hoe anderen erover denken...
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |