abonnement Unibet Coolblue
pi_119305518
Welkom op Mars!



Deel 1: MARS - de missies
Deel 2: [CENTRAAL} MARS - de missies
Deel 3: [CENTRAAL} MARS - de missies [DEEL 3]
Deel 4: MARS - de missies (DEEL 4)
Deel 5: MARS - de missies (DEEL 5)
Deel 6: MARS - De Missies #6 - Phoenix Mars Lander!!!
Deel 7: MARS - De Missies! Deel 7
Deel 8: MARS - De Missies! Deel 8

W&T / Mars Revisited - Curiosity (6 Aug 2012) - Let's roll!

We gaan verder met de laatste post uit het vorige topic

16-11-2012

Ooit was er mogelijk warm water op Mars



Wetenschappers hebben uit meteorieten af kunnen leiden dat er ooit mogelijk warm water op Mars stroomde. De temperatuur van het water lag ergens tussen de 50 en 150 graden Celsius: temperaturen waarin microben op aarde prima kunnen gedijen. Maar of dat ook op Mars het geval was?

De onderzoekers bestudeerden meteorieten die op aarde zijn geland en afkomstig zijn van Mars. Ze waren vooral geïnteresseerd in meteorieten met smalle ‘aderen’ die gevuld zijn met mineralen die tot stand zijn gekomen door water dat nabij het oppervlak van Mars stroomde.

Carbonaat
De onderzoekers bestudeerden de mineralen in de meteorieten, meldt het blad Earth and Planetary Science Letters. Zo ontdekten ze dat langs de wanden van de aderen ijzercarbonaat voorkwam. Dit kan alleen zijn ontstaan als er CO2-rijk water met een temperatuur van zo’n 150 graden Celsius voorkwam. Maar de onderzoekers troffen ook kleimineralen aan. Die zijn ontstaan toen het water afkoelde tot zo’n 50 graden Celsius. “De mineralogische details die we zien, vertellen ons dat koolstofdioxide een flinke druk uitoefende in de aderen om de carbonaten te vormen,” vertelt onderzoeker John Bridges. “De omstandigheden veranderden toen door minder koolstofdioxide in de vloeistof en zo ontstonden de kleimineralen.”

Inslagen
Kortweg komt het erop neer dat mineralen erop wijzen dat dat water op Mars eerst zo’n 150 graden Celsius was en carbonaten vormde, toen afkoelde naar 50 graden Celsius en klei vormde. “De drijvende kracht achter de verhitting van het water, kan een inslag op het oppervlak van Mars zijn geweest,” speculeert Bridges. En inslagen zijn er genoeg geweest op Mars: de rode planeet telt meer dan 635.000 flinke kraters. Genoeg plekken dus waar water verhit kon worden en mogelijk een behaaglijk thuis voor microben kon vormen.

De onderzoekers wijzen erop dat microben de reacties die tijdens het ontstaan van mineralen tot stand komen, gebruiken als een bron van energie. Ook halen ze er elementen uit die zeer belangrijk zijn voor de microben om te overleven. Bewijs dat microben op Mars voorkwamen, is het nog niet. Maar het maakt een scenario waarin leven op Mars voorkomt, wellicht ietsje aannemelijker.


Een ader van een meteoriet afkomstig van Mars. In de ader troffen onderzoekers klei en carbonaten aan. Foto: University of Leicester.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119416330
19-11-2012

Knip- en plakwerk levert prachtig panorama van krater op Mars op



Curiosity schiet heel wat kiekjes van Mars. Aan ons aardbewoners de schone taak om die aan elkaar te plakken en de mooiste panoramafoto’s van de rode planeet te vervaardigen. Stuart Atkinson neemt die taak heel serieus en levert een prachtig panorama af.

Op de foto schittert de rand van de Gale-krater. De foto bestaat uit 34 afzonderlijke foto’s die Atkinson zorgvuldig aan elkaar plakte.

Resultaat
Het was vast even puzzelen, maar het resultaat mag er zijn. Om de foto werkelijk tot zijn recht te laten komen, moet u voor het goede even doorklikken (hier) en dan nogmaals op de panorama klikken en vervolgens het balkje onderin beeld op uw gemakje naar rechts schuiven.

Zelfportret
Het is niet voor het eerst dat Atkinson zich uitleeft op de foto’s van Curiosity. Eerder deze maand plakte hij 55 door Curiosity gemaakte foto’s aan elkaar en leverde zo een prachtig zelfportret van de rover af.

Niet alleen Atkinson houdt zich bezig met knip- en plakwerk. Veel meer mensen hebben er sinds Curiosity op Mars landde een nieuwe hobby bij. James Canvin bijvoorbeeld. Hij werkt op dit moment aan een superpanorama waar reeds 371 foto’s in verwerkt zitten.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119456286
21-11-2012

Binnenkort mogelijk ‘schokkend’ nieuws van Mars



Marsrover Curiosity is druk bezig om monsters van de grond op Mars te verzamelen. En in die monsters hebben wetenschappers nu iets gezien wat (in hun woorden) ‘iets voor de geschiedenisboeken’ en ‘zeer schokkend’ is. Maar wat? Daarover zwijgen ze.

Reden voor alle geheimzinnigheid is het feit dat de verzamelde monsters op dit moment nog volop geanalyseerd worden. Nog iets te vroeg dus om het ‘schokkende’ nieuws van de daken te schreeuwen. Maar blijkbaar niet te vroeg om de wereld al te laten weten dat ‘schokkend’ nieuws onderweg is.

Heel interessant
In een interview met NPR laat onderzoeker John Grotzinger het volgende weten: “We krijgen op het moment van spreken gegevens binnen van SAM en de gegevens zien er heel interessant uit.” SAM staat voor Sample Analysis at Mars. Het is een soort mini-laboratorium waarin monsters die Curiosity verzamelt, worden geanalyseerd. Het mini-lab beschikt over verschillende instrumenten en kan daarmee onder meer zoeken naar zuurstof, koolstof en waterstof. Oftewel, zoals NASA het zelf omschrijft: “elementen die geassocieerd worden met het leven zoals wij dat kennen (…) Het onderzoek van SAM ondersteunt het doel van de missie om de bewoonbaarheid van Mars vast te stellen, een essentiële stap in de zoektocht naar oud of huidig leven op Mars.”

Leven?
Eén en één is twee, zult u misschien denken. SAM speelt een cruciale rol in de zoektocht naar leven. SAM heeft een mogelijk schokkende ontdekking gedaan. Heeft SAM sporen van leven gevonden? De onderzoekers hullen zich voor nu nog in stilzwijgen. Het enige wat Grotzinger graag benadrukt, is dat het nieuws dat onderweg lijkt te zijn, groot nieuws is. “Deze gegevens gaan de geschiedenisboeken in,” vertelt hij aan NPR. “Het ziet er echt goed uit.”

Weekjes
We zullen nog even geduld moeten hebben. Het kan nog wel enkele weken duren voordat de analyses zijn afgerond en wetenschappers met zekerheid kunnen stellen dat de resultaten die ze zien, echt kloppen en niet het resultaat zijn van een meetfout of andere slordigheden.

Het is nog veel te vroeg om te speculeren over de vondst van NASA. Dat de wetenschappers nu al zo hoog van de toren blazen, is echter opvallend. De laatste keer dat ze dat deden, maakten ze enkele dagen later bekend een ‘buitengewone’ levensvorm gevonden in een giftig meer op aarde te hebben gevonden. En we weten allemaal hoe dat is afgelopen: wetenschappers maakten in juli van dit jaar gehakt van de ‘buitengewone’ levensvorm. Onderzoek van NASA-wetenschappers werd keihard onderuit geschoffeld en de ‘buitengewone’ levensvorm bleek bij nader onderzoek eigenlijk vrij gewoon te zijn. Niemand zit op een herhaling van dat alles te wachten, maar tegelijkertijd is dat wel hoe de wetenschap werkt: iemand ontdekt iets, anderen buigen zich erover om de ontdekking te bevestigen of juist te ontkrachten. En daarom is voorzichtigheid ook in dit geval geboden. Ook nadat NASA het ‘schokkende’ nieuws straks met de hele wereld deelt.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119481357
@ExperimentalFrentalMental

Bedankt voor alle informatie die je hier post, het is altijd zeer interessant! Misschien zou je bij de pers kunnen werken of zoiets dergelijks (of doe je al misschien)
Exponentiële deflatie van Bitcoin maakt arme mensen nog veel sneller armer dan het grote probleem van inflatie. Gematigde burning van Ethereum is de gulden middenweg.
pi_119494017
quote:
0s.gif Op woensdag 21 november 2012 21:16 schreef firefly3 het volgende:
@ExperimentalFrentalMental

Bedankt voor alle informatie die je hier post, het is altijd zeer interessant! Misschien zou je bij de pers kunnen werken of zoiets dergelijks (of doe je al misschien)
Dank je beste firefly3 ^O^
Heb je een baan in de aanbieding? ;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119528769
22-11-2012

ESA zet Marsmissie voort met Russische Roscosmos



ESA heeft een nieuwe stap gezet richting haar eigen Marsmissie. Het Europese ruimteagentschap gaat daarvoor samenwerken met het Russische Roscosmos.

De plannen voor de zogenoemde ExoMars-missie bestonden al langer, maar nu zijn ESA en Roscosmos dan toch tot een vrij definitief plan gekomen. Die plannen moeten overigens nog officieel ondertekend worden, maar de ruimteagentschappen zeggen dat dat voor het einde van het jaar nog zou moeten lukken.

Sonde, satelliet en rover
De missie bestaat uit een (stilstaande) sonde die in 2016 op het oppervlak van de planeet moet worden neergezet. Tegelijk wordt een satelliet in een baan om de aarde gebracht, die voor communicatie en observatiebeelden moet gaan zorgen. In 2018 moet er ook een rover op Mars landen, die net als Curiosity onderzoek gaat doen naar tekenen van leven.

Zoeken naar leven
De rover en de sonde moeten gaan uitzoeken of er op het oppervlak of in de atmosfeer signalen zijn dat er ooit leven is geweest op Mars. Daarvoor krijgen de sonde en de rover instrumenten die door ESA worden geleverd. Ook wordt in kaart gebracht waar de atmosfeer en het oppervlak van Mars precies uit bestaan. De gehele missie moet in totaal 1,2 miljard euro gaan kosten, waarvan tot dusver 850 miljoen is opgehaald. ESA heeft gezegd het vertrouwen te hebben dat de rest van het budget ook nog wel kan worden opgehaald.

Sovjetsondes
Nu hebben de Russen niet de beste reputatie op het gebied van Marsmissies. Veel van de missies die zowel de oude Sovjetunie als Rusland naar Mars stuurden, gingen mis. Enkele van de sondes stortten neer op de planeet. Ook in deze missie levert Rusland het landingssysteem. Maar, zeggen de Russen, “die zijn sterk verbeterd sinds het oude Sovjettijdperk”. Naast een lander levert Rusland ook de lanceerraketten en enkele instrumenten voor in de satelliet en de rover.

(Geen) samenwerking met NASA
Aanvankelijk zou ESA samenwerken met NASA voor een nieuwe missie. Dat plan is echter een jaar geleden afgebroken. De Amerikanen hebben namelijk geen geld voor de samenwerking, omdat de missie met de James Webb-telescoop veel duurder uitpakte dan gedacht. Sindsdien is ESA lang op zoek geweest naar een partner voor de missie.

NASA blijft overigens wel een klein beetje bij de missie betrokken: De Amerikanen sturen een communicatiemodule met de satelliet mee, waarmee gegevens van de rover kunnen worden verzonden.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119544412
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2012 08:58 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Dank je beste firefly3 ^O^
Heb je een baan in de aanbieding? ;)
Helaas niet!
Exponentiële deflatie van Bitcoin maakt arme mensen nog veel sneller armer dan het grote probleem van inflatie. Gematigde burning van Ethereum is de gulden middenweg.
pi_119700380
28-11-2012

"Binnen 20 jaar woont er 80.000 man op Mars"


Zo zou de landing op Mars er uitzien. © SpaceX.

Elon Musk, die steenrijk werd met PayPall en medestichter is van ruimtevaartbedrijf SpaceX, geeft blijk van een niet aflatende ambitie. Hij heeft zijn wens uitgesproken om Mars te koloniseren. Binnen twintig jaar zouden er op de rode planeet 80.000 mensen, voornamelijk wetenschappers, moeten wonen. En die man kennende, is werkelijk niets onmogelijk.


© epa.


Elon Musk © afp.

De miljardair ontvouwde in Londen tijdens een meeting van de Royal Aeronautical Society zijn toekomstvisie met betrekking tot Mars. Een tiental pioniers zou naar daar vliegen met behulp van een herbruikbaar ruimteschip. De kolonie moet daarna tot een bloeiende stad van zo'n 80.000 mensen uitgroeien. De nieuwe nederzetting zal totaal zelfvoorzienend zijn.

Musk staafde zijn naar eigen zeggen "moeilijke", maar "haalbare" plannen met cijfermateriaal. De eerste mensenvloot wordt naar daar gevlogen aan een kostprijs van 385.000 euro per kop. "De ticketprijs moet voldoende laag gehouden worden zodat veertigers uit ontwikkelde landen aan het nodige geld kunnen geraken," verklaarde de zakenman. In totaal zou het project 28 miljard euro kosten.


© afp.


© afp.


© reuters.

Het hele uitje is meer dan een gewone ruimtereis. Deelnemers zullen moeten de handen uit de mouwen steken om infrastructuur te bouwen voor zichzelf en toekomstige generaties. Duurzame huizen zullen zuurstof uit de bodem halen waardoor ook gewassen kunnen geteeld worden.

Musk hoopt binnen twee jaar al te kunnen starten met de eerste fase van het project. Hij noemt het de "beste levensverzekering voor de mensheid". SpaceX is trouwens niet aan zijn proefstuk toe. Het was het eerste commerciële ruimtevaartbedrijf ooit dat in mei dit jaar een ruimteschip, de Dragon genaamd, naar het ISS mocht sturen met bevoorrading.

Bekijk de video met de opmerkelijke toekomstvisie van Elon Musk onderaan dit artikel.


© afp.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119777685

quote:
Opportunity Gets To Work On Interesting Rock

by Staff Writers
Pasadena CA (JPL) Nov 30, 2012

Opportunity, after completing the local area survey around the location called "Matijevic Hill" (named in honor of Jake Matijevic) at the inboard edge of Cape York on the rim of Endeavour Crater, has started conducting an in-situ (contact) science campaign on some high-value surface targets.

On Sol 3137 (Nov. 19, 2012), Opportunity began her in-situ investigation on the surface target, called "Sandcherry" with a Microscopic Imager (MI) mosaic, followed by the placement of the Alpha Particle X-ray Spectrometer (APXS).

The plan on Sol 3139 (Nov. 22, 2012), was the use the Rock Abrasion Tool (RAT) to brush the target. However, the robotic arm experienced a stall in the shoulder elevation joint and stopped all further robotic arm activity.

The sequenced APXS measurement on Sol 3140 (Nov. 23, 2012), then fortuitously became an atmospheric argon measurement. The joint stall had been experienced before with Opportunity when slow moves are commanded as in this instance.

However, the engineering team did review all the associated telemetry and found no indication of any change in the health of the joint.

As a further step, a diagnostic move was included at the start of the plan on Sol 3144 (Nov. 27, 2012). That diagnostic showed a nominally functioning joint.

The subsequent activity on Sol 3144 (Nov. 27, 2012), included a successful RAT brushing of the target followed by a MI mosaic and placement of the APXS.

Also, over the last several sols, the rover has been collecting an extensive color panorama (Pancam), called the "Matijevic pan."

As of Sol 3145 (Nov. 28, 2012), the solar array energy production was 559 watt-hours with an atmospheric opacity (Tau) of 0.793 and a solar array dust factor of 0.608.

Total odometry is 22.01 miles (35,429.63 meters).

bron:
Langzamerhand krijgt Opportunity toch ouderdoms verschijnselen
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_119782901
Hoe heeft dat apparaat eigenlijk stroom om 2 jaar lang te werken?
pi_119783000
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 november 2012 15:49 schreef Paxcon het volgende:
Hoe heeft dat apparaat eigenlijk stroom om 2 jaar lang te werken?
Een motor op kernenergie, die het sowieso al minimaal 14 jaar uit zou moeten houden geloof ik.
pi_119907772
04-12-2012

Curiosity vindt water, zwavel en chloor


Kuiltjes die het schepje van Curiosity heeft achtergelaten in het Marsoppervlak. NASA/JPL-Caltech/MSSS

Voor het eerst heeft Marsrover Curiosity een grondmonster volledig geanalyseerd. De instrumenten vonden onder andere water, zwavel en chloorhoudende stoffen. Er werden geen organische stoffen gedetecteerd.

Het monster werd met een beweegbare arm genomen op de locatie die Rocknest wordt genoemd, uit een ondergrond van fijn stof en zand. Vervolgens werd het in een kleine oven in de Marsrover verwarmd zodat verschillende instrumenten de ontsnappende gassen uit het monster konden analyseren.

Een van de gedetecteerde stoffen was water. Iets waar de wetenschappers al rekening mee hadden gehouden. Maar de concentraties waren iets hoger dan verwacht. Wat overigens niet betekent dat Curiosity natte grond heeft opgeschept. Watermoleculen kunnen namelijk aan de zandkorrels gebonden zitten.

De mineralen die een van de instrumenten, Chemistry and mineralogy, detecteerden duiden op een Marsbodem die ruwweg voor de helft bestaat uit vulkanische mineralen en voor de andere helft uit een glasachtig materiaal.

Met een ander instrument, Sample Analysis at Mars, werd perchloraat gevonden. Een reactieve stof die jaren geleden ook al werd gedetecteerd door de Phoenix-Marsrover. Daarnaast werden er sporen ontdekt van methaan-achtige stoffen, maar de wetenschappers kunnen niet uitsluiten dat dit materiaal met de rover vanaf aarde is meegelift naar de rode planeet.

Al met al laten deze resultaten vooral zien dat alle instrumenten aan boord van de Marsrover hun werk goed doen. Van opzienbarende ontdekkingen is nog geen sprake. De wetenschappers vinden de resultaten wel veelbelovend, met het oog op de ruim anderhalf jaar durende missie die Curiosity nog voor de boeg heeft.

De verwachtingen rondom de Curiosity-missie waren de afgelopen weken hoog opgelopen. Nadat wetenschappers van NASA hadden laten weten dat de Marsrover een wereldschokkende ontdekking had gedaan, gonsde het op internet van de geruchten. Wellicht had de Marsrover complexe organische moleculen gevonden, de bouwstenen van het leven op aarde.

Vorige week voelde NASA zich echter genoodzaakt om de verwachtingen te temperen. Dat blijkt nu terecht te zijn. (Roel van der Heijden)

(allesoversterrenkunde)

[ Bericht 42% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 04-12-2012 18:14:42 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119945688
04-12-2012

VS plannen nieuwe missie naar Mars


© belga.

De Verenigde Staten gaan rond 2020 een nieuwe verkenner naar de planeet Mars sturen. Het moet de aanloop worden naar een bemande vlucht. Ergens rond 2030 moet voor het eerst een mens voet op de planeet zetten. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekendgemaakt.

In de komende jaren willen de Amerikanen vaststellen wat het doel van het nieuwe karretje moet worden. De verkenner moet min of meer dezelfde techniek gebruiken als de Curiosity, die nu rondrijdt op Mars. Zo wil de NASA de kosten van de nieuwe missie zo laag mogelijk houden.

Wereldleider
"De regering-Obama heeft zich verbonden tot een ernstige verkenning van Mars", aldus NASA-topman Charles Bolden in een persbericht. "Met deze missie zorgen we ervoor dat Amerika de wereldwijde leider blijft bij de verkenning van de Rode Planeet, terwijl we een nieuwe belangrijke stap zetten in de richting van het sturen van mensen in de jaren 2030."

Zeven missies
De aankondiging komt er nadat de NASA eerder had bekendgemaakt dat ze in 2016 het ruimtetuig InSight naar Mars wil sturen om onderzoek te voeren tot diep in de bodem van Mars. Dat moet informatie opleveren over hoe de planeet gevormd werd. De Nasa heeft nu zeven missies die lopende zijn of gepland worden om de Rode Planeet te bestuderen en te onderzoeken, luidt het nog. De Marsjeep Curiosity landde begin augustus op Mars om er te zoeken naar sporen van leven.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119945711
04-12-2012

Chinezen willen groenten telen op Mars en maan



Chinese astronauten willen op de maan en op Mars hun eigen groenten telen, zodat ze tijdens hun verblijf daar de beschikking hebben over verse producten. Een experiment in de hoofdstad Peking is geslaagd, melden Chinese media vandaag. Groenten werden geteeld onder omstandigheden die met die op de maan en op Mars vergelijkbaar zijn.



Vier groenten werden geteeld in een ecologisch levensondersteunend systeem, een cabine van 300 kubieke meter. Het systeem berust op planten en algen. Om welke groenten het gaat, wordt niet gemeld. De deelnemers aan het experiment konden verse groenten voor maaltijden oogsten, aldus onderzoeker Deng Yibing tegen het persbureau Xinhua. Het is volgens hem het eerste experiment van deze aard in China.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 5 december 2012 @ 19:19:05 #16
379214 Yveske
Alléz Amai Awel
pi_119966864
quote:
0s.gif Op woensdag 5 december 2012 08:08 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
04-12-2012

Chinezen willen groenten telen op Mars en maan

[ afbeelding ]

Chinese astronauten willen op de maan en op Mars hun eigen groenten telen, zodat ze tijdens hun verblijf daar de beschikking hebben over verse producten. Een experiment in de hoofdstad Peking is geslaagd, melden Chinese media vandaag. Groenten werden geteeld onder omstandigheden die met die op de maan en op Mars vergelijkbaar zijn.

[ afbeelding ]

Vier groenten werden geteeld in een ecologisch levensondersteunend systeem, een cabine van 300 kubieke meter. Het systeem berust op planten en algen. Om welke groenten het gaat, wordt niet gemeld. De deelnemers aan het experiment konden verse groenten voor maaltijden oogsten, aldus onderzoeker Deng Yibing tegen het persbureau Xinhua. Het is volgens hem het eerste experiment van deze aard in China.

(HLN)
Lees dit topic erg graag, bedankt voor je inzet! ^O^
Ik ben gewoon anders, anders ben ik gewoon
pi_119970292
Ancient Mars May Have Captured Enormous Floodwaters
by Staff Writers
Tucson AZ (SPX) Dec 05, 2012


quote:
An international research team led by the Planetary Science Institute has found evidence that indicates that approximately 2 billion years ago enormous volumes of catastrophic floods discharges may have been captured by extensive systems of caverns on Mars, said PSI Research Scientist, J. Alexis Palmero Rodriguez.

Rodriguez and the research team came to this conclusion after studying the terminal regions of the Hebrus Valles, an outflow channel that extends approximately 250 kilometers downstream from two zones of surface collapse.

The Martian outflow channels comprise some of the largest known channels in the solar system.

Although it has been proposed their discharge history may have once led to the formation of oceans, the ultimate fate and nature of the fluid discharges has remained a mystery for more than 40 years, and their excavation has been attributed to surface erosion by glaciers, debris flows, catastrophic floodwaters, and perhaps even lava flows, Rodriguez said.

The PSI-led teams' work documents the geomorphology of Hebrus Valles, a Martian terrain that is unique in that it preserves pristine landforms located at the terminal reaches of a Martian outflow channel. These generally appear highly resurfaced, or buried, at other locations in the planet.

Rodriguez and his co-authors propose in an article titled "Infiltration of Martian overflow channel floodwaters into lowland cavernous systems" published in Geophysical Research Letters that large volumes of catastrophic floodwaters, which participated in the excavation of Hebrus Valles, may have encountered their ultimate fate in vast cavernous systems.

They hypothesize that evacuated subsurface space during mud volcanism was an important process in cavern development. Mud volcanism can expel vast volumes of subsurface volatiles and sediments to the surface.

But because evacuation of subsurface materials generally occurs within unconsolidated sediments resulting caverns are transient and mechanically highly unstable.

However, the investigated Martian caverns appear to have developed within permafrost, which at -65 degrees Celsius (-85 degree Fahrenheit) - a typical mean annual surface temperature for the investigated latitudes - has a mechanical strength similar to that of limestone. Limestone rocks host most of the terrestrial cavern systems.

Possible cavern have been recently identified on Mars and their existence has caught much scientific and public attention because of their potential as exobiological habitats. However, their age and dimensions remain uncertain.

The discovery of vast caverns that existed in ancient periods of Mars shows that these habitats may have in fact existed during billions of years of the planet's history, Rodriguez said.

PSI Senior Scientist Mary Bourke and Research Scientist Daniel C. Berman are co-authors on the paper.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_120139764
07-12-2012

ESA fotografeert winterwonderland op Mars



Het lijkt wel een winterwonderland: de prachtige foto’s die ESA’s Mars Express van de kraters op Mars maakte. Maar schijn bedriegt: op Mars ligt geen sneeuw, maar bevroren CO2.

De foto’s zijn zeer gedetailleerd en laten het pokdalige uiterlijk van Mars prachtig zien. De kiekjes werden al in juni van dit jaar gemaakt, maar zijn nu pas door ESA vrijgegeven.

Het gebied dat we op de foto zien, maakt deel uit van Charitum Montes. Charitum Montes is een grote groep ruige bergen die zich over zo’n 1000 kilometer uitstrekt. Behalve bergen telt het gebied ook vele flinke, oude kraters die inmiddels al weer grotendeels met sediment zijn opgevuld. In één van de kraters treffen we bovendien duintjes aan.


Duintjes in een grote krater op Mars. Foto: ESA / DLR / FU Berlin.

Ook zijn op de foto’s kraters te ontdekken die het materiaal dat uit de krater kwam zetten, netjes rond zich heen hebben liggen. Dat materiaal vormt een rand rondom de krater die minder gevoelig is voor erosie en dus langzamer erodeert dan de omgeving.


Een krater met een randje materiaal eromheen. Foto: ESA / DLR / FU Berlin.

Dankzij de details op de foto’s krijgen we een prachtig beeld van een veelbewogen gebied. “De complexiteit en diversiteit van sommige gebieden in dit winterwonderland zou het de Kerstman ongetwijfeld lastig maken om een plekje te vinden om veilig te landen,” schrijft ESA in het bijbehorende persbericht. “Maar beelden zoals deze geven planetaire geologen weer een nieuw en fascinerend gebied op Mars om te bestuderen.”


Kraters op Mars. Foto: ESA / DLR / FU Berlin (G. Neukum).

(Scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_120313627
Een vraag tussendoor: is de geplande, bemande missie naar Mars in 2030 niet weggegooid geld? Wat kunnen mensen meer dan de robots die al aktief zijn op deze planeet?
pi_120316780
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 december 2012 19:14 schreef Misty_eyes het volgende:
Een vraag tussendoor: is de geplande, bemande missie naar Mars in 2030 niet weggegooid geld? Wat kunnen mensen meer dan de robots die al aktief zijn op deze planeet?
Een mens kan ter plaatse een beslissing nemen.
Dat zie ik een robot (nog) niet doen
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_120328273
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 december 2012 20:21 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Een mens kan ter plaatse een beslissing nemen.
Dat zie ik een robot (nog) niet doen
Ja maar dat geld kan beter gebruikt worden om meer onderzoek te doen naar planeten & manen waar we nog niet veel van weten, Neptunus of Europa bijvoorbeeld.
  vrijdag 14 december 2012 @ 23:59:50 #22
28033 Pek
je moet wat
pi_120328681
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 december 2012 20:21 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Een mens kan ter plaatse een beslissing nemen.
Dat zie ik een robot (nog) niet doen
En werkzaamheden waar de rover maanden over doet, kan een mens in anderhalf uur doen, bij wijze van spreken. Maar je moet wel een hoop extra rommel meenemen, dat is de keerzijde.
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
  zaterdag 15 december 2012 @ 00:04:41 #23
28033 Pek
je moet wat
pi_120328884
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 december 2012 23:50 schreef Misty_eyes het volgende:

[..]

Ja maar dat geld kan beter gebruikt worden om meer onderzoek te doen naar planeten & manen waar we nog niet veel van weten, Neptunus of Europa bijvoorbeeld.
New Horizons is op weg naar Pluto, da's toch wat :P
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_120330981
quote:
12s.gif Op zaterdag 15 december 2012 00:04 schreef Pek het volgende:

[..]

New Horizons is op weg naar Pluto, da's toch wat :P
We zijn er bijna...
We zijn er bijna....
Nog een heel klein stukje nog...
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  zaterdag 15 december 2012 @ 01:38:02 #25
28033 Pek
je moet wat
pi_120331573
Dat kleine stukje duurt nog zo'n 3 jaar, toch? ETA 2015 :P
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_120331627
quote:
14s.gif Op zaterdag 15 december 2012 01:38 schreef Pek het volgende:
Dat kleine stukje duurt nog zo'n 3 jaar, toch? ETA 2015 :P
:Y
Maart 2007 - Juni 2015
Planetary cruise

Juli 2015 (14 Juli dichtsbij Pluto)
Pluto - Charon encounter

2016 - 2020
Kuiperbelt object encounters
http://pluto.jhuapl.edu/
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_120902591
27-12-2012

Nieuw Europees volgstation ontvangt eerste foto van Mars



Op het eerste oog lijkt deze foto van Mars niet zo bijzonder te zijn, maar schijn bedriegt. Dit is de eerste foto van de Mars Express die binnen is gekomen via ESA’s nieuwe volgstation in Argentinië. Geen ‘first light’, maar ‘first data’ dus!

Op de bovenstaande foto zijn bekende schildvulkanen te zien, zoals Olympus Mons (op de grens tussen dag en nacht). Met een hoogte van 27 kilometer is dit de hoogste berg van ons zonnestelsel. De drie bergen op één lijn zijn – van links naar rechts – Arsia Mons, Pavonis Mons en Ascraeus Mons.

De foto reisde van de lage resolutie camera van de Mars-ruimtesonde naar de 35 meter schotel van de Europese ruimtevaartorganisatie. In achttien minuten legde het kiekje 327 miljoen kilometer af.

Volgend jaar wordt het volgstation in Argentinië officieel in gebruik genomen voor een periode van vijftig jaar. De Europese ruimtevaartorganisatie betaalde het volledige project en mag gebruik maken van alle faciliteiten en services in Argentinië. Als tegenprestatie mag Argentinië 10% van de totale antennetijd besteden aan nationale wetenschappelijke projecten.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121227565
Zondag 6 januari 2013
Discovery (21:00 - 22:00): Mars Landing 2012
NASA bereidt zich voor op één van zijn meest complexe missies ooit: NASA-wetenschappers zoeken naar de aanwezigheid van chemische bouwstenen van huidig of eerder leven op Mars.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121301273
07-01-2013

Groot Marsreis-experiment ten einde

Na een gesimuleerde reis naar Mars van 17 maanden is nu meer bekend over hoe astronauten zich zullen gedragen tijdens een trip naar de rode planeet.

Zes vrijwilligers uit diverse landen verbleven 520 dagen in een ruimteschipachtige omgeving, om te zien hoe zo’n crew zich zou gaan gedragen gedurende een lange tijd van afzondering. Op de zwaartekracht na was alles realistisch nagebootst.



klik hier voor foto-serie

Het bleek dat de ‘astronauten’steeds minder actief werden gedurende de periode. Ze sliepen en rustten steeds langer, en bewogen minder.

Ook nam hun gevoel van dag en nachtritme af; een belangrijk aspect van een echte reis zou dus het behouden van een 24 uur cyclus zijn.

Ondanks de extra slaap werden de crewleden wel minder uitgerust; diverse slaapstoornissen plaagden hen en zorgden voor slechte concentratie.

De observaties zijn erg nuttig voor het plannen van een echte missie naar Mars.

De resultaten blijken overigens ook erg overeen te komen met wat er gebeurt als mensen lange tijd op expeditie op een van de polen zitten.

Door: NU.nl/Stephan van Duin

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121301312
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121320224
Mars de rode...Uh... grijze planeet.


First Use of Mars Rover Curiosity's Dust Removal Tool
This image from the Mars Hand Lens Imager (MAHLI) on NASA's Mars rover Curiosity shows the patch of rock cleaned by the first use of the rover's Dust Removal Tool (DRT).

The tool is a motorized, wire-bristle brush on the turret at the end of the rover's arm. Its first use was on the 150th Martian day, or sol, of the mission (Jan. 6, 2013). MAHLI took this image from a distance of about 10 inches (25 centimeters) after the brushing was completed on this rock target called "Ekwir_1." The patch of the rock from which dust has been brushed away is about 1.85 inches by 2.44 inches (47 millimeters by 62 millimeters). The scale bar at bottom right is 1 centimeter (0.39 inch).

http://mars.jpl.nasa.gov/msl/multimedia/images/?ImageID=5004
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  dinsdag 8 januari 2013 @ 18:31:54 #32
28033 Pek
je moet wat
pi_121320720
En de borstels in kwestie:



:P
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_121463739
coole foto :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121463746
11-01-2013

Aardse bacterie kan in Mars-achtige omgeving overleven en groeien



Nieuw onderzoek wijst erop dat sommige aardse bacteriën de extreem lage luchtdruk, zeer lage temperaturen en beperkte hoeveelheid zuurstof op Mars prima kunnen weerstaan en onder die omstandigheden zelfs kunnen groeien.

“We willen weten of een aardse bacterie als je deze naar Mars transporteert kan overleven en groeien,” vertelt onderzoeker Wayne Nicholson. Om dat te kunnen achterhalen, moest simpelweg de proef op de som worden genomen. Wetenschappers verzamelden daarvoor bacteriën op zeer uiteenlopende plaatsen. Zo werden bacteriën uit Siberisch permafrost gehaald en verzamelden onderzoekers bacteriën die veelvuldig op ruimtevaartuigen voorkomen. Vervolgens stelden de onderzoekers de bacteriën bloot aan omstandigheden die vergelijkbaar waren met de omstandigheden op Mars. Zo kregen de bacteriën met hele lage temperaturen te maken, werden ze blootgesteld aan een zeer lage luchtdruk (7 millibar) en moesten ze het met weinig zuurstof doen.

Resultaten
Onder de bacteriën die uit Siberisch permafrost afkomstig waren, waren zes soorten – allemaal uit het geslacht Carnobacterium - die de omstandigheden prima aan konden. Zij overleefden het experiment niet alleen, maar groeiden ook. Onder de bacteriën die van ruimtevaartuigen werden geveegd, was er slechts één soort die de omstandigheden op Mars aankon: Serratia liquefaciens. Deze bacterie komt op tal van plaatsen op aarde voor en kan onder meer prima overleven op de menselijke huid, op planten en in de grond.

Overleven?
Hoewel bacteriën dus diverse aspecten van een leven op Mars aan lijken te kunnen, is nog niet bewezen dat ze ook daadwerkelijk op de rode planeet kunnen overleven. Er zijn namelijk nog meer factoren die de bacteriën het leven zuur kunnen maken. Denk aan de intense straling en droogte. Wetenschappers willen nu gaan achterhalen of ook dat factoren zijn die de bacteriën kunnen weerstaan.

Het onderzoek is belangrijk, zo benadrukken de wetenschappers. “Wanneer we een ruimtevaartuig naar Mars sturen, dan willen we er zeker van zijn dat we de landingsplek niet besmetten (met aardse bacteriën, die later onterecht voor Martiaans leven kunnen worden aangezien of het Marslandschap aantasten, red.),” vertelt onderzoeker Andrew Schuerger. Het is daarom belangrijk om te weten op welke plaatsen op Mars bacteriën het hoofd wel en niet boven water kunnen houden. Plaatsen waar bacteriën kunnen overleven, kunnen dan beter door Marsrovers gemeden worden om de kans op besmetting te voorkomen. Tegelijkertijd weten we dan ook dat dit de plaatsen zijn waar de kans op het aantreffen van buitenaards leven wellicht het grootst is. “Het is een dilemma,” stelt Nicholson. “Als je op zoek bent naar leven, dan wil je naar plaatsen gaan waar de kans op leven het grootst is, maar dit zijn ook de plaatsen die het meest gevoelig zijn voor besmetting door aardse organismen.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121600583
quote:
Mars One announces requirements for Red Planet colonists

Mars One, a Netherlands-based non-profit company that hopes to deliver the first humans to the Red Planet by 2023, has issued a list of basic requirements for those willing to become Mars colony pioneers.

The most important criteria are to be at least 18 years old, to be intelligent, in good mental and physical health and to be dedicated to the project. Candidates will be subject to a prolonged televised selection process that will begin later this year.

"Gone are the days when bravery and the number of hours flying a supersonic jet were the top criteria," Norbert Kraft, Mars One's chief medical director and a former NASA researcher, said in a statement. "Now, we are more concerned with how well each astronaut works and lives with the others, in the long journey from Earth to Mars and for a lifetime of challenges ahead."

The first colonists will land on the Red Planed in April 2023. New members will arrive every two years after that.
None of the Red planet pioneers, the company notes, will ever return to the Earth.

To cover the mission costs, about $6 billion, Mars One says it will launch a reality show, a sort of interplanetary reality show a la "Big Brother", and raise the needed funds by selling corporate sponsorships.

Mars One estimates that it will cost about $6 billion to put the first four astronauts on Mars. While this may seem like a daunting sum for a non-governmental entity, the company is confident it can raise the needed funds by selling corporate sponsorships.

While candidates for the Mars mission will be undergoing the selection process and the whole planet will be observing it on their TVs, Mars One will launch a communications satellite and a supply mission to Mars in 2016, then send a large rover to the Red Planet in 2018, according to the video.

The rover will find the most suitable site for the new Mars colony. After that in 2020 the company will send all necessary settlement components - habitat units, life-support equipment and another rover.

Mars One officials admit they have already approached a number of private spaceflight companies and secured one potential supplier for each colony component. SpaceX's Falcon Heavy rocket which is still under development but expected to perform its first flight next year, is expected to deliver many components of the first colony to the Red Planet.

Source: Voice of Russia
"None of the Red planet pioneers, the company notes, will ever return to the Earth".
Het is geen baantje voor een Flexwerker :')
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_121603590


Wow, welke lens maakt dit soort foto's? Ik wil er ook eentje.

quote:
"None of the Red planet pioneers, the company notes, will ever return to the Earth".
Het is geen baantje voor een Flexwerker :')
Heftig zeg, je zal maar in een opwelling besloten hebben om mee te gaan, afgezien nog van het feit wat er allemaal mis kan gaan. :o Hier kan je uren over filosoferen.
pi_121624407
14-01-2013

Curiosity gaat boren in Marssteen 'John


De platte steen waarin de Marswagen Curiosity gaat boren.

De Amerikaanse Marswagen Curiosity gaat de komende dagen voor het eerst boren in het Marsgesteente. De boormonstertjes worden aan boord van Curiosity onderzocht en geanalyseerd. Het onderzoek moet antwoord geven op de vraag of Mars ooit een bewoonbare planeet is geweest.

Voor de eerste boring is een grote, platte Marssteen uitgekozen die opmerkelijke lichtgekleurde 'aders' vertoont, die mogelijk uit gehydrateerd calciumsulfaat (zoals gips) bestaan - een aanwijzing dat er in het verleden gedurende lange tijd sprake moet zijn geweest van de inwerking van water.

De platte steen is 'John Klein' genoemd, naar Curiosity's adjunct-projectmanager John Klein die in 2011 overleed. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121652215
.NASA's Mars Curiosity Rover Report - January 10, 2013 (door NASAtelevision)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121752572
.NASA's Mars Curiosity Rover Report 19 - January 18, 2013.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121754497
18-01-2013

Voetsporen van Marsrover Curiosity vanuit de ruimte gekiekt



De Mars Reconnaissance Orbiter die om Mars cirkelt heeft een prachtige foto van het Marslandschap gemaakt waarop goed te zien is welke route Curiosity sinds diens landing heeft afgelegd.

De foto werd gemaakt op 2 januari en laat zien waar Curiosity tussen zijn landing en het begin van 2013 precies is geweest. De Marsrover laat namelijk sporen achter die zelfs vanuit de ruimte zichtbaar zijn.

Ook de Marsrover zelf is – voor wie heel goed kijkt – te zien. Het is het heldere object rechts (zie de foto hieronder voor een close-up).


De Marsrover op Mars. Foto: NASA / JPL / University of Arizona.

Het valt u misschien op dat de sporen een stukje voor de locatie waar we Curiosity aantreffen, ophouden. Ook is het oppervlak ietsje lichter. Dat hier geen sporen te zien zijn, komt waarschijnlijk doordat het oppervlak hier ietsje harder is en de wielen van Curiosity dus niet zo’n mooi spoor in de bodem kunnen trekken.

Het is overigens niet de eerste keer dat de Mars Reconnaissance Orbiter Curiosity op de gevoelige plaat vastlegt. Kort na de landing van Curiosity maakte deze ook al een fraaie foto waarop Curiosity op het oppervlak van Mars te zien is.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121877730
20-01-2013

Ooit stond Marskrater McLaughlin blank



De Marskrater McLaughlin stond ooit blank. In een ver verleden bevond zich op de bodem van de krater een meer, dat gevoed werd door grondwater. Die conclusie trekken planeetonderzoekers in National Geoscience op basis van metingen van de Amerikaanse Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). MRO werd in 2005 gelanceerd en verricht vanuit een omloopbaan om Mars metingen aan mineralen op het oppervlak.

McLaughlin is een 92 kilometer grote en 2,2 kilometer diepe krater aan de westzijde van Arabia Terra. Op de bodem van de krater zijn gelaagde gesteenteafzettingen ontdekt die carbonaten en kleimineralen bevatten. Die ontstaan alleen onder langdurige invloed van oppervlaktewater. Omdat er geen grote stromingspatronen zichtbaar zijn die in de krater uitkomen, nemen de onderzoekers aan dat de krater ooit gevuld werd door grondwater.

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121883066
Possible Clues to Ancient Subsurface Biosphere on Mars
by Staff Writers
Tucson AZ (SPX) Jan 22, 2013




The subsurface environment on Mars may hold clues to the origin of life, scientists argue in a recently published research article led by Planetary Science Institute's Joseph Michalski. A large fraction of the life on Earth may exist as microbes deep underground on our home planet. The same could have been true in the past on Mars.

"Recent results produced by several authors using data from the Compact Reconnaissance Imaging Spectrometer for Mars instrument aboard NASA's Mars Reconnaissance Orbiter have shown that the subsurface of Mars was widely altered by subsurface water" Michalski said.

"Here, we argue that all of the ingredients for life existed in the subsurface, and it may have been the most habitable part of Mars."

In some cases, those deep fluids, which could have harbored life, have emerged from the subsurface in deep basins, he said.

Michalski found that McLaughlin Crater, one of the deepest craters on Mars, contains evidence of clays and carbonates that probably formed in an alkaline, groundwater-fed lake.

McLaughlin Crater has a diameter of 57 miles and a depth of 1.4 miles.

"Taken together, the observations in McLaughlin Crater provide the best evidence for carbonate forming within a lake environment instead of being washed into a crater from outside. It would have been an alkaline lake, a habitable environment for microbial life," said PSI Research Scientist Michalski, lead author of the recently published Nature Geosciences paper "Groundwater Activity on Mars and Implications for a Deep Biosphere".

"The most interesting aspect of Mars science, perhaps, is that the planet might provide a window into our own past. The environmental conditions on Earth and Mars were likely similar early on, at least in the subsurface," Michalski said.

"Exploring those rocks on Mars would be like finding a stack of pages that have been ripped out of Earth's geologic history book. Whether they contain life or not, they would certainly teach us a tremendous amount about early chemical processes in the solar system."

marsdaily.com
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_121921966
Tijd gaat snel...

Way to set the bar! NASA's Mars Exploration Rovers Opportunity
has operated on Mars 36 times longer than the planned three months.
She'll start her 10th year of work on Jan. 24 (PT).

quote:
January 22, 2013

PASADENA, Calif. -- NASA's Mars Exploration Rover Opportunity, one of the twin rovers that bounced to airbag-cushioned safe landings on Mars nine years ago this week, is currently examining veined rocks on the rim of an ancient crater.

Opportunity has driven 22.03 miles (35.46 kilometers) since it landed in the Meridiani Planum region of Mars on Jan. 24, 2004, PST (Jan. 25, Universal Time). Its original assignment was to keep working for three months, drive about 2,000 feet (600 meters) and provide the tools for researchers to investigate whether the area's environment had ever been wet. It landed in a backyard-size bowl, Eagle Crater. During those first three months, it transmitted back to Earth evidence that water long ago soaked the ground and flowed across the surface.

Since then, the mission's team at NASA's Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Calif., has driven Opportunity across the plains of Meridiani to successively larger craters for access to material naturally exposed from deeper, older layers of Martian history.

Opportunity has operated on Mars 36 times longer than the three months planned as its prime mission.

"What's most important is not how long it has lasted or even how far it has driven, but how much exploration and scientific discovery Opportunity has accomplished," said JPL's John Callas, manager of NASA's Mars Exploration Rover Project. The project has included both Opportunity and its twin, Spirit, which ceased operations in 2010.

This month, Opportunity is using cameras on its mast and tools on its robotic arm to investigate outcrops on the rim of Endeavour Crater, 14 miles (22 kilometers) in diameter. Results from this area of the rim, called "Matijevic Hill," are providing information about a different, possibly older wet environment, less acidic than the conditions that left clues the rover found earlier in the mission.

Timed with the anniversary of the landing, the rover team has prepared a color panorama of the Matijevic Hill area. The image is online at: http://www.jpl.nasa.gov/spaceimages/details.php?id=PIA16703 .

JPL, a division of the California Institute of Technology in Pasadena, manages the Mars Exploration Rover Project for NASA's Science Mission Directorate, Washington. JPL also manages the Mars Science Laboratory Project and its rover, Curiosity.

For more information about Opportunity, visit http://www.nasa.gov/rovers and http://marsrovers.jpl.nasa.gov . You can follow the project on Twitter and on Facebook at: http://twitter.com/MarsRovers and http://www.facebook.com/mars.rovers .


Guy Webster 818-354-6278
Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Calif.
guy.webster@jpl.nasa.gov

http://go.nasa.gov/10FaPK6
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_122061243
quote:
0s.gif Op woensdag 23 januari 2013 00:53 schreef -CRASH- het volgende:
Tijd gaat snel...

Way to set the bar! NASA's Mars Exploration Rovers Opportunity
has operated on Mars 36 times longer than the planned three months.
She'll start her 10th year of work on Jan. 24 (PT).

[..]

http://go.nasa.gov/10FaPK6
_O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122061254
24-01-2013

Marsduinen veranderen met de seizoenen


Zandduinen op Mars, van lente (links) tot zomer (rechts). NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Beelden van de Mars Reconnaissance Orbiter laten zien dat de noordelijke zandduinen op de planeet Mars sterk onder invloed staan van de seizoenen. Als in het voorjaar de temperaturen stijgen, beginnen ijslagen onder de oppervlakte te smelten, waardoor 'zandfonteinen' ontstaan.

Tijdens de wintermaanden vormt zich een laag kooldioxide-ijs op de zandduinen. Als in de lente de dooi intreedt, gebeurt dat niet aan de oppervlakte, maar aan de onderkant van de ijslaag. Dat komt doordat de slechts ongeveer zestig centimeter dikke ijslaag doorschijnend is en de donkere ondergrond dus kan opwarmen onder invloed van de zon.

Door die opwarming hoopt zich kooldioxidegas op onder het winterijs, en zodra dit gas een uitweg vindt, stroomt het snel weg, waarbij het zand meeneemt. Door de uitstoot van zand ontstaan er donkere waaiers en strepen op duinen, maar die zijn van korte duur: in de zomer verdampt ook de rest van de ijslaag en begint het proces weer van voren af aan. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122061346
25-01-2013

Marsrover Curiosity maakt zijn eerste nachtfoto



Curiosity heeft de camera op zijn robotarm voor het eerst gebruikt om ook ‘s nachts foto’s te maken van het Marslandschap. Curiosity lichtte zichzelf bij het maken van de foto’s bij.

De onderzoekers lieten Curiosity foto’s maken van een steen die ze Sayunei noemen. Eerder hadden ze Curiosity al tegen de steen aan laten rijden, om ervoor te zorgen dat er een stofvrij plekje ontstond om te fotograferen.

Curiosity maakte de foto’s terwijl hij zichzelf bijlichtte. De rover gebruikte voor dat bijlichten wit en ultraviolet licht. “Het doel van de observaties onder ultraviolet licht was kijken of er fluorescerende mineralen te zien waren,” vertelt onderzoeker Ken Edgett. Wetenschappers buigen zich op dit moment over de foto’s die Curiosity maakte. “Als iets er onder ultraviolet licht groen, geel, oranje of rood uitziet, dan zou dat een goede indicatie van fluorescentie zijn.”

Het is voor het eerst dat Curiosity in het donker foto’s maakt. En binnenkort wacht de rover weer een nieuwe primeur. Dan gaat deze voor het eerst zijn boor gebruiken. Dat zal dicht bij de steen Sayunei gaan gebeuren.


De foto boven maakte Curiosity met behulp van ultraviolet licht. De foto eronder met behulp van wit licht. Foto’s: NASA / JPL-Caltech / MSSS.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122245360
29-01-2013

Heuvelkammen op Mars gevormd door ondergronds water


3D-beeld van heuvelkammen in Nilosyrtis. NASA/MRO

Heuvelkammen in oude, geërodeerde gebieden op Mars zijn ontstaan door de inwerking van ondergronds water in een ver verleden. Die conclusie trekken planeetonderzoekers van Brown University op basis van een uitgebreide analyse van foto's, gemaakt door de Amerikaanse Mars Reconnaissance Orbiter. Ze bestudeerden de oriëntatie en mineralogische samenstelling van ca. vierduizend heuvelkammen in de gebieden Nili Fossae en Nilosyrtis. Hun resultaten en conclusies worden binnenkort gepubliceerd in Geophysical Research Letters.

De heuvelkammen, honderden meters lang en enkele meters breed, vertonen een systematische oriëntatie ten opzichte van nabijgelgen inslagkraters. Bovendien komen ze uitsluitend voor in gebieden die rijk zijn aan ijzer- en magnesiumrijke kleimineralen, die alleen onder invloed van de inwerking van water kunnen ontstaan.

Dit alles doet vermoeden dat het hier oorspronkelijk om ondergrondse scheuren en barsten in de Marsbodem ging, ontstaan als gevolg van meteorietinslagen. Water dat vervolgens door deze ondergrondse breuksystemen stroomde, liet daar mineralen achter die harder waren dan het omringende gesteente. Bij de latere erosie van het oppervlaktegesteente bleven die mineraalrijke 'aders' over als heuvelkammen aan het Marsoppervlak. Dat de heuvelkammen alleen voorkomen in gebieden die ook rijk zijn aan kleimineralen, ondersteunt de hypothese dat hier sprake is geweest van waterrijke omgevingen.

De onderzoekers denken dat de heuvelkammen mogelijk aanwijzingen kunnen bevatten voor het bestaan van micro-organismen in het verre verleden van Mars. Onderzoek van de Marswagen Curiosity aan kleinere maar vergelijkbare structuren in de grote Marskrater Gale zou hierover uitsluitsel kunnen geven. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122287316
30-01-2013

Eerste investeerders voor Mars One, een enkele reis naar de rode planeet



Een impressie van Mars One hoe het dorp op de Rode Planeet er in 2023 zou moeten uitzien. © AFP.
Mars One, de organisatie die in 2023 een kolonie op de Rode Planeet wil vestigen, heeft zijn eerste investeerders binnengehaald. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt.

De missie van het Nederlandse bedrijf is puur commercieel en moet gefinancierd worden door een realityserie over het leven op Mars. Inmiddels hebben zich al meer dan duizend avonturiers zich bij Mars One aangemeld om deel te nemen aan de reis en serie. Het is de bedoeling dat de Marspioniers 24 uur per dag gefilmd worden.

"Het organiseren van een bemande missie naar Mars is een enorm moeilijke onderneming. Er zijn veel technische obstakels te overwinnen en het totaal benodigde bedrag is enorm", vertelt Kai Staats van Mars One.

4,6 miljard euro nodig
Het bedrijf heeft 4,6 miljard euro nodig om de kolonie te kunnen financieren. "De miljoenen die we de komende maanden binnenhalen lijken misschien in de schaduw te staan van de vele miljarden die we nodig hebben, maar we doen het stapje voor stapje", aldus Staats.

Deelnemers moeten echter wel de rest van hun leven op Mars blijven; het gaat om een enkeltje Mars. Het is vrijwel onmogelijk om terug te vliegen naar de aarde, omdat de kolonisten dan ook een raketbasis op de planeet zouden moeten bouwen.

Belangrijkste eigenschappen
Eerder deze maand maakte Mars One al bekend aan welke eisen de deelnemers moeten voldoen. De belangrijkste eigenschappen: herstellingsvermogen, aanpassingsvermogen, nieuwsgierigheid, betrouwbaar en creatief.

Het team van Mars One werkt sinds twee jaar aan de missie. Staats: "In deze fase van ontwikkeling laten deze toegezegde fondsen zien dat we de goede kant op gaan."

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122331401
31-01-2013

Curiosity strekt zijn arm: bijna klaar om te gaan boren!



De komende dagen gaat het gebeuren: voor de allereerste keer gaat een door mensen gebouwd apparaat in het oppervlak van Mars boren. Marsrover Curiosity heeft zijn arm al enkele malen uitgestrekt en ondergaat nu de laatste tests. Daarna is deze klaar voor het echte werk: boren!

Curiosity is er de afgelopen dagen maar druk mee geweest. De rover heeft zijn robotarm op vier verschillende locaties op Mars uitgestrekt en de boor op het Marsoppervlak laten neerdalen. Echt geboord werd er nog niet: het zijn stuk voor stuk testjes om te achterhalen of alles naar behoren werkt. Door de robotarm te strekken, wilden de onderzoekers bijvoorbeeld achterhalen of de druk die op de hardware komt te staan, vergelijkbaar is met de druk die ze verwachten.

En die testjes gaan nog wel even door. Zo willen de onderzoek ook nog achterhalen hoe de druk op de hardware zich ontwikkelt wanneer de boor ‘s nachts op het oppervlak wordt gedrukt. ‘s Nachts zijn de temperaturen op de plek waar Curiosity zich nu bevindt heel anders dan overdag. Zo kan het ‘s nachts -65 graden Celsius zijn, terwijl de thermometer overdag 0 graden Celsius aantikt. Door die temperatuurverschillen groeien en krimpen onder meer de robotarm en het chassis van de rover. De onderzoekers willen er zeker van zijn dat deze grote temperatuurverschillen de robotarm tijdens het boren niet extra onder druk zetten. “We zijn niet van plan om de boor ‘s nachts in de steen te laten zitten, maar stel dat dat wel moet gebeuren, dan is het belangrijk te weten wat we mogen verwachten,” legt onderzoeker Daniel Limonadi uit. Dat de onderzoekers de tijd nemen voor hun tests is logisch. “Dit is een uitdaging. Het is voor het eerst dat een robot in een steen op Mars gaat boren om monsters te verzamelen.”

Naar verwachting kunnen de onderzoekers de tests rond het eind van deze week afronden. Het zou dan niet lang meer moeten duren voor Curiosity echt kan gaan boren.

(scientas.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122497062
04-02-2013

Mars Express levert nieuwe fotografische Marskaart


Fotomozaïek van Mars, gemaakt door Mars Express. (ESA)

De Europese planeetverkenner Mars Express, die ruim negen jaar in een baan rond de rode planeet draait, heeft inmiddels bijna 90 procent van het oppervlak gedetailleerd in beeld gebracht met de High-Resolution Stereo Camera. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA presenteerde vandaag een nieuw fotomozaïek van de Mars Express-opnamen. Ruim zestig procent van het planeetoppervlak is gefotografeerd met een resolutie van twintig meter of beter.

De tintverschillen op het fotomozaïek zijn voornamelijk het gevolg van verschillen in zonnestand of variaties in de hoeveelheid stof in de Marsdampkring. In de komende jaren worden hopelijk de resterende 'zwarte vlekken' op de Marskaart nog opgevuld; via intensieve beeldbewerking zal uiteindelijk een gelijkmatige kaart samengesteld kunnen worden. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 5 februari 2013 @ 09:03:25 #51
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_122497177
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 februari 2013 08:56 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
04-02-2013

Mars Express levert nieuwe fotografische Marskaart



Nu is het wachten op iemand die deze puzzel in elkaar wil zetten.
pi_122498118
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 februari 2013 09:03 schreef Coelho het volgende:

[..]

Nu is het wachten op iemand die deze puzzel in elkaar wil zetten.
Hij lijkt al redelijk 'in elkaar' te zitten, maar er missen een paar stukjes :P
nee, jij dan!
pi_122540970
05-02-2013

Curiosity boort gat in steen op Mars



Eindelijk is het dan zover: voor het eerst heeft een door mensen gemaakt object een gaatje in een object op Mars geboord. Marsrover Curiosity zwengelde zijn boor afgelopen weekend aan en schreef geschiedenis.

De afgelopen weken had Curiosity zich al grondig op dit moment voorbereid. Heel zorgvuldig liet NASA Curiosity allerlei testjes ondergaan alvorens het echte werk kon beginnen. “In een steen boren om een monster te verzamelen, wordt de meest uitdagende activiteit van deze missie, sinds de landing,” vertelde Richard Cook toen namens NASA. Hoewel er al meerdere robots op Mars hebben rondgereden, heeft nog geen enkel exemplaar ooit in stenen op Mars geboord. Een goede reden om voorzichtig te zijn. “De hardware reageert straks op een niet te controleren manier met materiaal op Mars.”

Na alle tests en voorbereidingen was het afgelopen weekend dan toch eindelijk zover. Curiosity mocht gaan boren! Het was nog maar een experiment: Curiosity boorde enkel en heeft nog geen monsters verzameld. Op de afbeelding boven aan dit artikel ziet u het resultaat van Curiosity’s geboor. Een ondiep gat in een steen op Mars.

Hoewel het op het echte werk lijkt, is het dat dus nog niet. Curiosity gebruikte voor het boren van dit gat enkel de hamerfunctie van de boor, niet de roterende functie. Binnenkort zal de Marsrover ook de roterende functie testen. Als ook die testjes goed verlopen, kan de Marsrover aan het echte werk beginnen: in een steen boren en monsters verzamelen om te analyseren. Uiteindelijk moet Curiosity zo een antwoord vinden op die ene prangende vraag waar zijn twee jaar durende missie om draait: zijn de omstandigheden in het gebied rondom de Gale-krater ooit gunstig geweest voor de aanwezigheid van microben?

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122557390
Weer een raar object op Mars
Marswagen Curiosity heeft opnieuw een vreemd object gefotografeerd op Mars. Het gaat dit keer om een metaalachtig uitsteeksel op een rots.



Het object van zo'n halve centimeter werd volgens de website Universe Today ontdekt door de Italiaanse Elisabetta Bonora, terwijl ze bezig was een foto van Curiosity op haar computer te bewerken. Onderzoekers van NASA hebben nog geen verklaring gegeven voor het verschijnsel op de foto.
Stuk plastic en 'Bloem'

Eerder legden de camera's van Curiosity al andere vreemde zaken vast. Zo was er een stukje plastic, dat van de Marswagen zelf afkomstig bleek te zijn, en een vreemde structuur van een paar millimeter die aan een bloem deed denken.

Experts van NASA verklaarden na onderzoek dat deze 'bloem' waarschijnlijk bestaat uit een paar grote, stofvrije zandkorrels die vastzitten aan een grote rots van zandsteen, die opvallen door hun bijzondere vorm en kleur. Die afwijkende kleur kan erop wijzen dat het uitsteeksel een andere samenstelling heeft dan de rest van de rots.
Boor getest

Curiosity doet momenteel onderzoek in Yellowknife Bay, een gebied in de krater waar het rijdende laboratorium is geland. Vorige week werd Curiosity's boor getest op een steen met de naam 'John Klein', genoemd naar een van de managers van de missie, die in 2011 overleed.

Na de succesvolle test zal Curiosity meer gaten boren. Het gruis dat vrijkomt kan dan worden geanalyseerd aan boord van de Marswagen.
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
pi_122557760
quote:
7s.gif Op woensdag 6 februari 2013 17:05 schreef Aether het volgende:
Weer een raar object op Mars
Marswagen Curiosity heeft opnieuw een vreemd object gefotografeerd op Mars. Het gaat dit keer om een metaalachtig uitsteeksel op een rots.

[ afbeelding ]

Het object van zo'n halve centimeter werd volgens de website Universe Today ontdekt door de Italiaanse Elisabetta Bonora, terwijl ze bezig was een foto van Curiosity op haar computer te bewerken. Onderzoekers van NASA hebben nog geen verklaring gegeven voor het verschijnsel op de foto.
Stuk plastic en 'Bloem'

Eerder legden de camera's van Curiosity al andere vreemde zaken vast. Zo was er een stukje plastic, dat van de Marswagen zelf afkomstig bleek te zijn, en een vreemde structuur van een paar millimeter die aan een bloem deed denken.

Experts van NASA verklaarden na onderzoek dat deze 'bloem' waarschijnlijk bestaat uit een paar grote, stofvrije zandkorrels die vastzitten aan een grote rots van zandsteen, die opvallen door hun bijzondere vorm en kleur. Die afwijkende kleur kan erop wijzen dat het uitsteeksel een andere samenstelling heeft dan de rest van de rots.
Boor getest

Curiosity doet momenteel onderzoek in Yellowknife Bay, een gebied in de krater waar het rijdende laboratorium is geland. Vorige week werd Curiosity's boor getest op een steen met de naam 'John Klein', genoemd naar een van de managers van de missie, die in 2011 overleed.

Na de succesvolle test zal Curiosity meer gaten boren. Het gruis dat vrijkomt kan dan worden geanalyseerd aan boord van de Marswagen.
zachtere ondergrond die weg erodeert onder een hardere steen......

heb je hier ook
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_122573178
quote:
0s.gif Op woensdag 6 februari 2013 17:16 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

zachtere ondergrond die weg erodeert onder een hardere steen......

heb je hier ook
[ afbeelding ]
Maar is die op mars dan een steen?
pi_122573581
quote:
0s.gif Op woensdag 6 februari 2013 21:53 schreef k3vil het volgende:

[..]

Maar is die op mars dan een steen?
iig iets harders dan het onderliggende...
Kan ook een kleine ijzernikkel meteoriet zijn
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_122574888
Wat meer info en foto's:





pi_122577320
quote:
0s.gif Op woensdag 6 februari 2013 22:09 schreef Misty_eyes het volgende:
Wat meer info en foto's:

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Zoek en je zult mijn kommentaar erop vinden;)
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_122579403
quote:
0s.gif Op woensdag 6 februari 2013 22:40 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Zoek en je zult mijn kommentaar erop vinden;)
Wut? :P JLP?
pi_122580778
quote:
0s.gif Op woensdag 6 februari 2013 23:12 schreef Misty_eyes het volgende:

[..]

Wut? :P JLP?
:Y
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_122586811
quote:
0s.gif Op woensdag 6 februari 2013 21:57 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

iig iets harders dan het onderliggende...
Kan ook een kleine ijzernikkel meteoriet zijn
Denk het laatste ja :)
  donderdag 7 februari 2013 @ 09:57:05 #63
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_122586934
Steensoorten heb je in verschillende hardheden, en dit kan bv een nugget zijn van een metaal.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_122668343
Foto's: 9 jaar op Mars.
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
pi_122668351
quote:
7s.gif Op zaterdag 9 februari 2013 09:01 schreef Aether het volgende:
Foto's: 9 jaar op Mars.
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122668358
08-02-2013

Curiosity boort gat in rotsblok


Het gat dat Curiosity in het Marsoppervlak boorde. © NASA.

De Marsjeep Curiosity heeft als test een gat geboord in een rotsblok. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaf gisteren beelden vrij van het boorgat van ruim twee centimeter doorsnede.

Wetenschappers zullen de prestatie van Curiosity eerst tegen het licht houden, alvorens met de echte boorpraktijk begonnen wordt. Het is de bedoeling dat de jeep binnenkort een gat boort in een stuk steen en de stof in het laboratorium in zijn binnenste analyseert.

De Curiosity zoekt op de rode planeet naar aanwijzingen van eventuele vroegere klimaatomstandigheden die microbieel leven mogelijk zouden hebben kunnen maken.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122702703
Thank you.... Curiosity
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_122741327
quote:
0s.gif Op zondag 10 februari 2013 04:18 schreef -CRASH- het volgende:
Thank you.... Curiosity
[ afbeelding ]
hahaha super :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122741340
08-02-2013

Nieuwe Marssonde ondergaat tests


De Marsverkenner MAVEN in de testruimte. (Lockheed Martin)

Terwijl de Marswagentjes Opportunity (geland in 2004) en Curiosity (geland in 2012) nog volop actief zijn, wordt de volgende Marsverkenner klaargemaakt voor een reis naar de rode planeet.

MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN) is bij het ruimtevaartbedrijf Lockheed Martin in Colorado geassembleerd en ondergaat daar nu een uitgebreid testprogramma. In augustus wordt MAVEN naar het Kennedy Space Center in Florida verscheept; de lancering staat gepland voor november 2013.

Er wordt geen landing uitgevoerd op Mars; de ruimtesonde gaat vanuit een omloopbaan vooral onderzoek doen aan de bovenste dampkringlagen van de planeet. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122742983
quote:
0s.gif Op maandag 11 februari 2013 08:28 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
08-02-2013

Nieuwe Marssonde ondergaat tests

[ afbeelding ]
De Marsverkenner MAVEN in de testruimte. (Lockheed Martin)

Terwijl de Marswagentjes Opportunity (geland in 2004) en Curiosity (geland in 2012) nog volop actief zijn, wordt de volgende Marsverkenner klaargemaakt voor een reis naar de rode planeet.

MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN) is bij het ruimtevaartbedrijf Lockheed Martin in Colorado geassembleerd en ondergaat daar nu een uitgebreid testprogramma. In augustus wordt MAVEN naar het Kennedy Space Center in Florida verscheept; de lancering staat gepland voor november 2013.

Er wordt geen landing uitgevoerd op Mars; de ruimtesonde gaat vanuit een omloopbaan vooral onderzoek doen aan de bovenste dampkringlagen van de planeet. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Leuk dat er weer iets naar mars gaat. Maar wat is de meerwaarde van MAVEN boven de huidige MRO? Of is laatstgenoemde door zijn levensduur heen.
pi_122818386
11-02-2013

'Deurkruk' op Mars is door erosie ontstaanJ


De 'deurkruk' op Mars bestaat uit hard, gepolijst gesteente. NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science Systems

Zo af en toe maakt het Marsvoertuig Curiosity een foto waarop iets merkwaardigs te zien is. Een glinsterend stukje gesteente bijvoorbeeld. Of, zoals onlangs, iets wat op de deurkruk van een auto of een motorkap-ornament lijkt.

Voor zo'n object bestaat doorgaans een heel prozaïsche verklaring. Ook in dit geval: het gaat hier vrijwel zeker om een zogeheten windkei – een steen die door wind en zanddeeltjes is afgeslepen. Daarbij slijten de zachtste delen van de steen het snelst; de harde stukjes die erin opgesloten zitten houden langer stand en kunnen een tijdje zichtbaar zijn als uitsteeksels.

Ook de 'deurkruk' op Mars lijkt op die manier te zijn ontstaan. Het harde, fijnkorrelige gesteente van het uitsteeksel is door de wind gepolijst, waardoor het glinstert in de zon. Ook gesteenten op Antarctica vertonen zulke uitsteeksels. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122818539
12-02-2013

Astronauten simuleren missie naar Mars in de Sahara



Astronauten zijn deze week een heuse Marsmissie gestart. Niet op Mars, maar in de Sahara. Het is een simulatie die de mensheid voor moet bereiden op een toekomstige missie naar Mars. De kop is er inmiddels af: de eerste simulatiedag zit erop!

Het is niet voor het eerst dat onderzoekers een missie naar Mars in scène zetten. Enige tijd geleden vond al de Mars500-missie plaats. Tijdens deze ‘missie’ werden een aantal mannen gedurende iets meer dan 500 dagen in een module opgesloten. Doel van het onderzoek was achterhalen wat de lange reis naar Mars psychisch en lichamelijk met de mannen zou doen. De eerste resultaten van deze simulatie werden onlangs bekendgemaakt. Zo bleek zo’n lange missie naar Mars er onder meer voor te zorgen dat astronauten slaperig en lui werden.

Testjes
De simulatie die nu in het noordelijke deel van de Sahara (nabij Erfoud, Marokko) plaatsvindt, dient een ander doel. Verschillende Europese onderzoeksinstellingen en universiteiten testen tijdens de simulatie de meest uiteenlopende technieken en apparatuur. Zo testen de onderzoekers bijvoorbeeld technieken voor het opsporen van leven en transportmiddelen die in de toekomst wellicht op Mars gebruikt gaan worden. Ook wordt er geëxperimenteerd met het Aouda.X-ruimtepak. Dit pak is geen echt ruimtepak, maar simuleert de functies van een ruimtepak en het gevoel dat een ruimtepak dat tijdens missies naar andere planeten geeft. Zo krijgen onderzoekers een realistisch idee van hoe het is om op een andere planeet te werken en te presteren.


‘Astronauten’ planten een vlag op een denkbeeldig Mars (de Sahara). Foto: OEWF (Katja Zanella-Kux).

Nog meer experimenten
Een ander interessant experiment is de MarsMarokko 2013 Deployable Shelter: een draagbare en snel op te zetten schuilplaats waar astronauten in geval van nood terecht kunnen. Ook worden er systemen om het weer op Mars mee te monitoren, getest. Ook worden er bepaalde situaties gesimuleerd. Bijvoorbeeld het wegvallen van de communicatie tussen ‘Mars’ en aarde.

De simulatie is een initiatief van het Austrian Space Forum en Ibn Battuta Center. De simulatie duurt nog tot het eind van deze maand. Op de hoogte blijven? Dat kan door middel van blogs en webcam-beelden die tijdens de simulatie worden gemaakt. Deze zijn hier terug te vinden.


(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122818602
quote:
0s.gif Op maandag 11 februari 2013 10:17 schreef k3vil het volgende:

[..]

Leuk dat er weer iets naar mars gaat. Maar wat is de meerwaarde van MAVEN boven de huidige MRO? Of is laatstgenoemde door zijn levensduur heen.
De MRO is vooral gericht op het onderzoeken en in kaart brengen van het oppervlak van Mars terwijl de MAVEN gericht is op het bestuderen van de atmosfeer
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122818731
quote:
0s.gif Op woensdag 13 februari 2013 08:39 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
11-02-2013

'Deurkruk' op Mars is door erosie ontstaanJ

[ afbeelding ]
De 'deurkruk' op Mars bestaat uit hard, gepolijst gesteente. NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science Systems

Zo af en toe maakt het Marsvoertuig Curiosity een foto waarop iets merkwaardigs te zien is. Een glinsterend stukje gesteente bijvoorbeeld. Of, zoals onlangs, iets wat op de deurkruk van een auto of een motorkap-ornament lijkt.

Voor zo'n object bestaat doorgaans een heel prozaïsche verklaring. Ook in dit geval: het gaat hier vrijwel zeker om een zogeheten windkei – een steen die door wind en zanddeeltjes is afgeslepen. Daarbij slijten de zachtste delen van de steen het snelst; de harde stukjes die erin opgesloten zitten houden langer stand en kunnen een tijdje zichtbaar zijn als uitsteeksels.

Ook de 'deurkruk' op Mars lijkt op die manier te zijn ontstaan. Het harde, fijnkorrelige gesteente van het uitsteeksel is door de wind gepolijst, waardoor het glinstert in de zon. Ook gesteenten op Antarctica vertonen zulke uitsteeksels. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Ze hebben mijn bericht gelezen *O*
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_122818984
quote:
0s.gif Op woensdag 13 februari 2013 09:04 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Ze hebben mijn bericht gelezen *O*
Dat dacht ik ook al ;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122819043
quote:
0s.gif Op woensdag 13 februari 2013 09:19 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Dat dacht ik ook al ;)
Zij hebben hordes hoog opgeleide wetenschapper ervoor nodig... en een bak met geld uitgegeven :')
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_122820236
quote:
0s.gif Op woensdag 13 februari 2013 09:22 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Zij hebben hordes hoog opgeleide wetenschapper ervoor nodig... en een bak met geld uitgegeven :')
Gelukkig hebben wij -CRASH-
_O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122905900
14-02-2013

Mars Express kiekt Tinto VallisEuropean Space Agency (ESA)


Perspectivisch beeld van een zijarm van Tinto Vallis. (ESA/DLR/FU Berlin)

Met de hoge-resolutie stereocamera van de Europese planeetverkenner Mars Express is een fraaie opname gemaakt van een deel van Tinto Vallis, een 190 kilometer lange vallei in het gebied Amenthes Planum, die uitmondt in de grote Marskrater Palos. Tinto Vallis, genoemd naar Rio Tinto in Zuid-Spanje, is vermoedelijk 3,7 miljard jaar geleden ontstaan toen ijs in de Marsbodem smolt als gevolg van vulkanische activiteit. Op de nieuwe Mars Express-opname zijn oude en iets recentere kraters zichtbaar, alsmede vertakte zijarmen van Tinto Vallis. Het perspectivisch beeld is geconstrueerd op basis van stereoscopische opnamen. (GS











(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122931978
quote:
0s.gif Op woensdag 13 februari 2013 10:18 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Gelukkig hebben wij -CRASH-
_O_
True, en vergeet jezelf niet ^O^ w/
pi_122983206
Hoelang zou opportunity het nog volhouden
gezien de hoeveelheid stof dat op de panelen ligt
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_123006314
quote:
0s.gif Op zondag 17 februari 2013 13:22 schreef -CRASH- het volgende:
Hoelang zou opportunity het nog volhouden
gezien de hoeveelheid stof dat op de panelen ligt
[ afbeelding ]
Een windhoos eroverheen en hij kan weer 10 jaar ;)
Exponentiële deflatie van Bitcoin maakt arme mensen nog veel sneller armer dan het grote probleem van inflatie. Gematigde burning van Ethereum is de gulden middenweg.
pi_123012470
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 21:45 schreef Misty_eyes het volgende:

[..]

True, en vergeet jezelf niet ^O^ w/
Thanks ^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123012495
quote:
0s.gif Op zondag 17 februari 2013 21:05 schreef firefly3 het volgende:

[..]

Een windhoos eroverheen en hij kan weer 10 jaar ;)
idd haha :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123020207
quote:
0s.gif Op zondag 17 februari 2013 21:05 schreef firefly3 het volgende:

[..]

Een windhoos eroverheen en hij kan weer 10 jaar ;)
Maar zo te zien is er al heel lang geen stofzuiger in de buurt geweest.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_123184844
21-02-2013

India lanceert dit jaar een missie naar Mars



India lanceert nog dit jaar een missie naar Mars. Dat zei president Pranab Mukherjee donderdag. Het land wil meedoen met de 'ruimterace' waar de Verenigde Staten, Rusland en China al in zijn verwikkeld. .

De Indiase president ontvouwde de ambitieuze ruimteplannen donderdag in het parlement. In oktober moet een onbemand ruimteschip naar de rode planeet vertrekken en na zo'n 9 maanden in een baan om Mars worden gebracht. De missie gaat naar schatting 83 miljoen dollar (ruim 62 miljoen euro) kosten. Critici van het ruimteprogramma wijzen op de grote armoede in het land.

(de Volkskrant)
pi_123185105
21-02-2013

Eerste ruimtetoerist wil in 2018 mensen naar Mars sturen



Dennis Tito, de eerste die als toerist een bezoekje aan de ruimte bracht, is voornemens in 2018 een missie naar Mars te organiseren. Een ruimteschip moet in januari van dat jaar naar Mars vertrekken en 501 dagen later weer op aarde arriveren.

Dat blijkt uit een persbericht. Om het allemaal mogelijk te maken heeft Tito – samen met enkele anderen – het bedrijf Inspiration Mars Foundation opgericht. “De Inspiration Mars Foundation richt zich op het versneld behalen van Amerika’s doel om mensen de ruimte te laten verkennen,” zo is in het persbericht te lezen. Het verkennen van de ruimte zou tot groei, nationale welvaart en nieuwe kennis moeten leiden en Amerika weer tot een echte wereldleider moeten maken.

Nog vijf jaar

De Inspiration Mars Foundation legt de lat voor zichzelf direct hoog. Over vijf(!) jaar wil de organisatie reeds naar Mars. “Deze ‘Missie voor Amerika’ zal nieuwe kennis en ervaring opleveren en de drijvende kracht achter het volgende grote tijdperk waarin we de ruimte gaan verkennen, zijn,” zo belooft de organisatie. En het is niet voor niets dat dat alles al in 2018 moet gaan plaatsvinden: dan bevinden de aarde en Mars zich heel gunstig ten opzichte van elkaar, waardoor het wat gemakkelijker zou moeten zijn om een bemande missie naar Mars te sturen.

(scientias)
pi_123194026
21-02-2013

Marswagentje toont trots zijn bakje met wellicht baanbrekend poeder



NASA heeft bewijs dat Curiosity erin geslaagd is om door in een steen op Mars te boren, een monster te verzamelen. Op een foto toont Curiosity trots een schepje vol met poeder dat hij uit de steen heeft gehaald.

Vorige week maandag meldde NASA dat Curiosity in een steen geboord had en een monster had verzameld. Dat monster heeft Curiosity uit de boor overgeheveld in een bakje. En dat met poeder gevulde bakje schittert op deze foto. Voor NASA het bewijs dat Curiosity erin geslaagd is om een monster te verzamelen.

Daarmee is Curiosity natuurlijk nog niet klaar. Het Marswagentje gaat het poeder nu zeven. Vervolgens zullen delen van het monster verplaatst worden naar twee instrumenten aan boord van Curiosity: het Chemistry and Mineralogy-instrument en het Sample Analysis at Mars-instrument.


Links het gat dat Curiosity boorde om het monster te verzamelen. Het gat rechts boorde Curiosity eerder, tijdens het testen van de boor. Foto: NASA / JPL-Caltech / MSSS.

Curiosity verwijderde het poeder uit een steen die NASA John Klein heeft gedoopt. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie koos deze steen heel zorgvuldig uit. De onderzoekers hopen dat het binnenste van de steen bewijs bevat dat aantoont dat dit deel van Mars in een ver verleden vochtig was. Als Curiosity het poeder geanalyseerd heeft, moet daar meer duidelijkheid over komen.

(Scientias.nl)

[ Bericht 76% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 22-02-2013 08:55:45 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123407059
Panorama van de Curiosity Rover: http://www.360cities.net/(...)177#13.70,23.50,85.0
pi_123445619
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123445784
27-02-2013

Eerste ruimtetoerist wil mensen naar Mars vanaf 2018


Dennis Tito, hier kort na zijn eigen ruimtemissie in 2001. © Getty.

De allereerste ruimtetoerist is hij al sinds 2001, maar Dennis Tito wil zijn plek in de geschiedenisboeken nog wat dikker omlijnen. Hij komt met een plan om vanaf 2018 bemande risicomissies naar Mars te lanceren. Dat meldt The Washington Post.

De 72-jarige Tito, zelf te oud voor zo'n avontuur, wil bij voorkeur een getrouwd stel uitsturen om de mensheid te vertegenwoordigen bij de Rode Planeet


© Getty.

Het enige wat Tito nog nodig heeft, zo merkt The Washington Post niet zonder sarcasme op, is heel veel geld - ongeveer een miljard dollar, om precies te zijn - en een raket. En o ja: een ruimteschip. Toch maakt het team rond Dennis Tito zich sterk dat de onderneming minder hopeloos is dan je zou vermoeden. "Dit is géén geschift plan", zegt een van de ruimtevaartadviseurs die de excentrieke Amerikaan omringen. "Dit is mogelijk."

Trip van 500 dagen
Tito's voornemen - dat 'Mission For America' heet - is om een tweepersoonstoestel langs Mars te doen scheren. Er is geen landing voorzien, de 'een grote stap voor de mensheid'-quotes hoeven dus nog niet meteen opgepoetst te worden. Met de huidige rakettechnologie moet de heen-en-weertrip naar onze dichtste buurplaneet op zo'n 500 dagen kunnen worden afgelegd.

Om de afstand in zo'n korte tijd te kunnen overbruggen, moeten alle voorwaarden wel ideaal zijn. De stand van de Aarde tegenover Mars is maar één keertje in de vijftien jaar gunstig. Dan staan beide planeten het dichtst bij elkaar en kan de afstand met een minimaal verbruik van brandstof worden afgelegd. In januari 2018 is er zo'n moment.

Echtpaar naar Mars?
Ondernemer Tito (72) is zelf te oud om zich aan dat hachelijk avontuur te wagen. Daarom wil hij een man en een vrouw - bij voorkeur een getrouwd stel - uitsturen om de mensheid te vertegenwoordigen bij de Rode Planeet. Het achterliggende idee heeft overigens ook een patriottische dimensie: "We willen de Amerikanen opnieuw doen geloven in het doen van die moeilijke dingen die onze natie zo groot maakten."

Voor het zover is, moeten er nog behoorlijk wat problemen worden opgelost. Een capsule (voor de lancering en de landing), een leefmodule om de reis te maken en een grote raket - of verschillende kleintjes - moeten nog worden gebouwd. De initiatiefnemer verzamelde wel al een expertenteam rond zich en zou bovendien onderhandelen over een samenwerking met NASA en commerciële ruimtevaartondernemingen als SpaceX.

Historische missie
Vooral de financiering van de ambitieuze plannen vormt een ernstige hinderpaal, maar de belangen die op het spel staan zijn nauwelijks te bevatten. "Als Tito deze missie voor elkaar krijgt, worden de kaarten op het vlak van menselijke ruimtereizen helemaal herschud", weet The Washington Post. Het is ruim 40 jaar geleden dat astronauten zich nog buiten een baan om de Aarde begaven.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123507897
quote:
Computer Curiosity hapert
Marswagen Curiosity kampt met een haperende computer. Mogelijk is de software beschadigd geraakt door de sterke straling op de planeet.

De vluchtleiding heeft de Marswagen laten overschakelen naar zijn back-up-computer om het probleem op te lossen.

Kwetsbaar deel
Het probleem kwam woensdag aan het licht toen het team in Californië erachter kwam dat Curiosity data niet goed registreerde. Ook ging de computer niet 'slapen' op het moment dat dat moest gebeuren.

Curiosity heeft twee identieke computers aan boord, A en B. Omdat het A-systeem problemen bleef vertonen, is overgeschakeld naar de B-computer. Die kan hetzelfde als de A-computer, maar het kost een paar dagen om de rover al zijn taken via de back-up uit te laten voeren.

In de tussentijd proberen technici erachter te komen wat er mis is met de A-computer. De hardware en software is gehard tegen de extreme omstandigheden op Mars, maar volgens projectleider Richard Cook kan bij toeval net een kwetsbaar deel van de programmatuur zijn beschadigd.

"Het is een beetje zoals bij een telefoonboek. In plaats van zomaar een telefoonnummer, kan de inhoudsopgave zijn geraakt. De kans daarop is heel klein, maar het is mogelijk", aldus Cook.
Boormonster

Het team voert uitgebreide diagnoses uit om uit te vinden wat er precies mis is. Uiteindelijk is het de bedoeling Curiosity weer terug te schakelen op de A-computer.

De afgelopen dagen was het rijdende laboratorium bezig met de analyse van zijn eerste boormonster. Met het onderzoek willen wetenschappers uitvinden of er ooit leven mogelijk is geweest op Mars.
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
pi_123528724
28-02-2013

Marsvoertuig Curiosity had geheugenstoring


Curiosity was even van slag... (NASA/JPL-Caltech)

NASA heeft het Marsvoertuig Curiosity laten overschakelen naar een andere boordcomputer. Die actie was nodig, omdat de oorspronkelijke computer met een geheugenprobleem kampte. De storing, die afgelopen woensdag optrad, had tot gevolg dat het Marsvoertuig geen wetenschappelijke gegevens meer naar de aarde zond. Wel stuurde hij nog statusinformatie.

Bij de overschakeling, die donderdagavond Nederlandse tijd plaatsvond, heeft Curiosity zichzelf – zoals verwacht – in 'veilige modus' gezet. In de loop van de komende dagen wordt het Marsvoertuig geleidelijk weer operationeel gemaakt, en wordt geprobeerd om de oorzaak van de storing in het flashgeheugen te vinden.

Voor situaties als deze heeft Curiosity, net als andere ruimtevoertuigen, twee identieke hoofdcomputers aan boord. Hij is nu overgeschakeld op de 'B-computer' plus bijbehorende subsystemen, dezelfde die ook tijdens zijn overtocht van de aarde naar Mars werd gebruikt. Kort voor zijn geslaagde landing in augustus 2012 werd hij overgeschakeld naar het (nu defecte) A-systeem.

De missieleiding hoopt de A-computer weer zodanig aan de praat te krijgen, dat hij als backupsysteem kan fungeren. Zo niet, dan moet Curiosity het al akelig vroeg in zijn missie met één computer (blijven) doen. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zaterdag 2 maart 2013 @ 10:28:48 #94
28033 Pek
je moet wat
pi_123529432
Tja, die laatste zin..het is wel erg vroeg voor zo'n error :{
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_123564650
03-03-2013

Is het tijd voor nationale parken op Mars?



Ooit was Mars een vrij rustige planeet waar weinig te beleven viel. Maar tegenwoordig rijden er enkele robots rond en het zal niet lang duren voor er ook mensen rondwandelen. Wordt het niet tijd dat we de rode planeet – en misschien ook andere hemellichamen – tegen onszelf in bescherming gaan nemen?

De afgelopen decennia is de ruimtevaart in een stroomversnelling belandt. We bezochten de maan, stuurden ruimtesondes naar diverse planeten in ons zonnestelsel en zetten robots op Mars neer. En het lijkt erop dat de mensheid klaar is voor een volgende stap in onze verkenningsdrift: een bezoek aan een andere planeet in ons zonnestelsel. Er zijn serieuze plannen voor een bemande missie naar Mars. Daar zullen mensen zich bij de Marswagentjes die daar rondrijden of in het verleden hebben rondgereden, voegen en onderzoek gaan doen naar de meest uiteenlopende zaken. En aangezien Mars niet direct om de hoek is – een ritje die kant op duurt al snel 250 dagen – zullen we er niet alleen gaan werken, maar ook (tijdelijk) gaan wonen.

Zorgwekkend

Het zijn opwindende plannen. Maar ergens zijn ze ook zorgwekkend, zo stelde professor Charles Cockell, verbonden aan de universiteit van Edinburgh, enkele jaren geleden al in een paper. Het groeiende aantal robots dat op Mars rondrijdt en het plan om ook mensen naar de rode planeet te sturen, dreigt volgens hem een significante invloed te hebben op het Marslandschap. Vooral de invloed die de aanwezigheid van mensen en robots op mooie natuurgebieden en gebieden die belangrijk zijn voor de wetenschap hebben, baart Cockell zorgen. Hij is bang dat mensen gebieden ‘besmetten’ door er aardse bacteriën of afval (bijvoorbeeld onderdelen van ruimtevaartuigen) achter te laten.


Afval op Mars: het hitteschild van Marsrover Opportunity. Foto: NASA / JPL / Cornell.

Wetenschap

En Cockell heeft natuurlijk wel een punt. In de ogen van wetenschappers is Mars eigenlijk één groot plaats delict waar ze geen sporen van moord en doodslag, maar van leven hopen te vinden. Wanneer robots en mensen over de planeet struinen, vernietigen ze wellicht belangrijk ‘bewijsmateriaal’ of laten ze sporen achter die wetenschappers straks helemaal op het verkeerde been zetten. Maar ook afgezien van de wetenschap zijn er natuurlijk goede redenen om zuinig op het ‘pure’ Mars te zijn. We zijn het volgende generaties toch verplicht? Zij verdienen het toch ook om Mars te zien zoals het is, dus zonder afval en zonder dat we het landschap aantasten? Een andere reden om zuinig te zijn op Mars is de historische waarde die sommige gebieden op de planeet hebben of nog krijgen. Denk aan de gebieden waar de eerste rovers landden of de sterfplek van Marsrover Spirit en in de toekomst de plek waar de eerste mensen voet op Mars zetten.

Planetaire parken

Maar hoe kunnen we Mars tegen onszelf beschermen? De gebieden die het beschermen waard zijn, zijn namelijk vaak ook de gebieden die het bestuderen waard zijn. Cockell heeft een idee en liet zich daarbij inspireren door de plekken op aarde die ook tegen mensen beschermd moeten worden, maar die tegelijkertijd de moeite van het bestuderen waard zijn. Dergelijke gebieden worden door overheden aangewezen als nationale parken. Mensen hebben slechts beperkt toegang tot de parken, maar tegelijkertijd is er – onder bepaalde voorwaarden – wel een mogelijkheid om in de parken onderzoek te doen. Cockell ziet er wel iets in om ook op Mars van die ‘nationale parken’ aan te wijzen: planetaire parken. Regels die in dergelijke parken zouden moeten gelden, zijn bijvoorbeeld: onbemande ruimtevaartuigen mogen er niet landen, mensen mogen geen afval of ruimtevaartuigen in het gebied achterlaten, alle apparaten, pakken en andere gereedschappen die in het park gebruikt worden, moeten zorgvuldig gesteriliseerd worden, mensen die het park bezoeken mogen niet overal wandelen, maar moeten bepaalde routes door het park volgen (de ‘gebaande paden’), enzovoort.

Wat moeten we beschermen?

Welke gebieden op Mars moeten we beschermen? Cockell heeft er alvast zeven geselecteerd. Hij denkt onder meer aan de noordpool van Mars, Olympus Mons (de hoogste berg van het zonnestelsel en waarschijnlijk dus een geliefd doelwit voor toekomstige ruimtevaarders die graag bergen beklimmen) en de helft van Valles Marineris: het indrukwekkende klovensysteem op Mars.

Maan

Hoewel de papers waarin Cockell zijn plannen voor de planetaire parken uit de doeken doet al enkele jaren oud zijn, zijn ze nu actueler dan ooit. De plannen voor bemande missies naar Mars worden immers steeds concreter. Denk bijvoorbeeld aan de plannen van de organisatie Mars One. Maar er staat meer te gebeuren. Zo zijn er ook weer serieuze plannen voor missies naar de maan. En ook dat is een hemellichaam dat we met behulp van planetaire parken tegen onszelf in bescherming kunnen nemen, benadrukt Cockell.


Een stukje Mars met linksonder (omcirkeld) de lander die Marswagentje Spirit op Mars achterliet. De inzet laat de lander van ietsje dichterbij zien. Afbeelding: NASA / JPL / Cornell.

COSPAR

Maar hoe zou dat heel concreet in zijn werk moeten gaan? Wie zou bijvoorbeeld een gebied op Mars als nationaal park moeten aanwijzen? Zoals eerder uit een interview met drs. Tanja Masson-Zwaan, werkzaam bij de faculteit Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden en expert op het gebied van lucht- en ruimterecht, al bleek behoort Mars (net als andere hemellichamen) aan niemand toe. “Er is geen eigendom in de ruimte. Staten (en dus hun onderdanen) mogen zich geen hemellichamen toe-eigenen, maar ze mogen ze wel vrij gebruiken,” vertelde Masson-Zwaan toen. Wie kan dan de beslissing nemen om een deel van Mars als nationaal park te bestempelen? We vroegen het Cockell. “Dat zou moeten gebeuren middels COSPAR: het Committee on Space Research dat op dit moment al de regelgeving omtrent de bescherming van planeten overziet.”


En ook de nieuwste Marsrover laat (letterlijk en figuurlijk) zijn sporen na op Mars. Foto: NASA.

Respect

Zoals gezegd keek Cockell zijn idee voor nationale parken op Mars af van nationale parken op aarde. Maar zoals u weet krijgen die nationale parken lang niet overal het respect dat ze verdienen. In sommige landen dringen stropers ze bijvoorbeeld gewoon binnen. Zou dat in de ruimte anders gaan? Cockell denkt van wel. Hij wijst erop dat landen nu al veel maatregelen treffen om te voorkomen dat ze met hun apparatuur bacteriën op andere planeten brengen. “Veel ruimtevaartorganisaties en private ondernemingen hebben het idee dat dit soort protocollen de moeite waard zijn.”

Cockell heeft duidelijk goed over zijn idee nagedacht. Maar is het niet al te laat? Op Mars bevindt zich reeds afval en op de maan crashten onlangs nog twee ruimtesondes. Hadden we deze nationale parken niet veel eerder al in het leven moeten roepen? Cockell meent van niet. “Hoewel zich op Mars en andere planeten ruimtevaartuigen bevinden, dragen ze nog maar bij aan het besmetten van een klein gebied en het idee van de parken is dat we ons ervan verzekeren dat grote gebieden vrij blijven van (aards, red.) materiaal.” We zijn dus nog niet te laat, maar we moeten er ook niet te lang meer mee wachten…

(scientias.nl)
pi_123565879
quote:
0s.gif Op zondag 3 maart 2013 10:22 schreef Misty_eyes het volgende:
03-03-2013

Is het tijd voor nationale parken op Mars?

Mars is al bedorven..... vind ik

Maar voor andere planeten/manen is het nog niet te laat.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_123692186
05-03-2013

Marsrover Curiosity kampt met ernstige computerstoring


Curiosity. © reuters.

Het Marsjeep Curiosity kampt met een ernstige computerstoring. Dat hebben onderzoekers van de NASA gisteren meegedeeld. Het is de grootste tegenslag waarmee de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie tot nu toe tijdens de missie te maken heeft gekregen.

Het defecte computersysteem, dat zich afgelopen woensdag aandiende, is mogelijk te wijten aan straling. Door de storing moest de eerste poging worden afgebroken om poeder uit het binnenste van een steen te analyseren. Technici hopen dat de Curiosity later deze week weer op beperkte schaal wetenschappelijke proeven kan uitvoeren.

Back-up
Nadat woensdag de uitslagen van vier analyses van stofmonsters waren binnengekomen, werden de activiteiten van de Marsrover acuut stilgelegd, op de meest essentiële na. Dit weekeinde onderging het wagentje een elektronische hersentransplantatie toen het back-upsysteem aan boord werd opgestart.

Sinds gisteren worden een voor een alle onderdelen getest. Ook het defecte computersysteem wordt bestudeerd. Tot nu toe nemen technici aan dat een geheugenkaart een opdonder heeft gehad door een overdosis straling. Ze willen het oude systeem repareren, zodat het in de toekomst op zijn beurt als back-up kan fungeren.

Leven
De Marsjeep, die 2,5 miljard dollar (bijna 2 miljard euro) kostte, landde op 6 augustus 2012 op Mars. Op zo'n half jaar tijd heeft de Curiosity al zo'n 750 meter over de oppervlakte van Mars afgelegd en al 50.000 beelden doorgestuurd naar het NASA-controlecentrum in Californië. Het zou in twee jaar moeten analyseren of op Mars ooit leven mogelijk is geweest.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123778101
07-03-2013

Zon neemt Marswagentje Curiosity onder vuur



De zon heeft een flinke plasmawolk richting Mars gestuurd en Curiosity lijkt zich in de vuurlinie te begeven. NASA heeft besloten het Marswagentje preventief in de slaapmodus te zetten en kan enkel hopen dat de wolk vol geladen deeltjes het wagentje genadig is.

“Storm’s a-comin!” zo meldt Curiosity op zijn Twitterfeed. “Een zonnestorm nadert Mars. Ik ga weer slapen en de storm uitzitten.”

Probleempjes
Curiosity kan normaal gesproken best wat hebben. En ook geladen deeltjes van de zon hoeven geen probleem te zijn voor het Marswagentje. Maar zoals u weet is Curiosity de laatste dagen zichzelf niet. De rover kampt met gezondheidsproblemen: eind vorige week weigerde één van de computers dienst en moest worden overgeschakeld op een reserve-computer. De afgelopen dagen heeft NASA hard gewerkt om die problemen op te lossen, maar de ruimtevaartorganisatie is er nog niet.

Een dutje
En juist op dat moment stuurt de zon een plasmawolk richting Mars. NASA besluit geen enkel risico te nemen met een kwakkelend Curiosity en heeft deze in de slaapmodus gezet. Een slapend Curiosity is in dit geval net ietsje veiliger dan een actief Marswagentje. Een plasmawolk bestaat namelijk uit geladen deeltjes. Wanneer deze in botsing komen met Curiosity kan dat resulteren in de opbouw van elektrische ladingen in de rover. En die elektrische ladingen kunnen werkende instrumenten aan boord aantasten. Het uitschakelen van deze instrumenten verkleint de kans op problemen. Het is bovendien het enige wat NASA op dit moment kan doen om de rover te beschermen. .

Op aarde
De zon produceert regelmatig plasmawolken. En ook op aarde hebben we er af en toe mee te maken. Geladen deeltjes worden door het magnetisch veld van de aarde richting de polen afgebogen, dringen daar de atmosfeer binnen en veroorzaken poollicht. Maar ook wij aardbewoners kunnen hinder van plasmawolken ondervinden. Zo kunnen de geladen deeltjes satellieten aantasten. Vandaar dat ook sommige satellieten in een baan om de aarde worden uitgeschakeld als een plasmawolk nadert. De wijze waarop de aarde plasmawolken lijdzaam ondergaat is echter niet te vergelijken met de wijze waarop Mars dat doet. Zo beschikt onze aarde over een beschermend magnetisch veld en moet Mars het zonder magnetisch veld en met een zeer dunne atmosfeer doen.

De plasmawolk is op dit moment onderweg naar Mars en arriveert daar later deze week. Of dat concrete gevolgen heeft voor het Marswagentje, dat is koffiedik kijken. Laten we hopen van niet. De peperdure rover is nog maar enkele maanden op Mars, maar heeft nu al enkele opzienbarende ontdekkingen gedaan en heeft genoeg in zijn mars om in de toekomst nog veel meer geheimen van de rode planeet bloot te leggen.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123781876
Het zal wel van dez explosie afkomen

Die was op 5 maart
Voor ons gezien was diaan de achterkant van de zon
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_123813782
08-03-2013

Gevaar is geweken: NASA maakt Marswagentje weer wakker



Marswagentje Curiosity kan opgelucht ademhalen: de plasmawolk die recht op het wagentje afkwam, viel alles mee. En daarom kan het wagentje – dat uit voorzorg in de slaapmodus werd gebracht – weer aan de slag.

Curiosity maakte begin deze week ‘zelf’ bekend dat er onheil naderde. “Storm’s a-comin!” zo was er op de Twitterfeed van het Marswagentje te lezen. “Een zonnestorm nadert Mars. Ik ga weer slapen en de storm uitzitten.”

Geladen deeltjes

Een wolk vol geladen deeltjes stormde op Mars af en dreigde ook het gebied waarin Curiosity zich bevond, te raken. De geladen deeltjes kunnen de instrumenten van de Marsrover aantasten en dus besloot NASA om geen enkel risico te nemen en de rover in de slaapstand te zetten.

Het viel mee

Inmiddels is de storm voorbij en kan Curiosity opgelucht ademhalen. Het viel alles mee! “Is dat alles wat je kunt, zon?” vraagt het Marswagentje zich op Twitter af. “De zonnestorm was een stuk minder energetisch dan verwacht.” Ook meldt het wagentje inmiddels weer wakker te zijn. “De activiteiten zijn hervat.”

Het is een veelbewogen week geweest voor Curiosity. Begin van de week werd duidelijk dat de rover met computerproblemen kampte: de eerste serieuze tegenslag tijdens deze missie. Kort daarna doemde de zonnestorm op. Hopelijk vergaat het de rover de komende weken een stuk beter en kan deze weer gaan doen waar deze voor gekomen is: wetenschap bedrijven!

(scientias.nl)
  zaterdag 9 maart 2013 @ 00:08:14 #101
28033 Pek
je moet wat
pi_123815115
Hou een sop met dat "wagentje" }:|
Voor Mars-begrippen is dit toch een aardige middenklasser. :P
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_123819954
07-03-2013

Ondergrondse geulen op Mars gereconstrueerd


Een kijkje onder het oppervla van Elysium Planitia. (NASA/JPL-Caltech/Sapienza University of Rome/Smithsonian Institution/USGS)

Radaropnamen van de Mars Reconnaissance Orbiter hebben wetenschappers in staat gesteld om een driedimensionale reconstructie te maken van oude overstromingsgeulen onder het oppervlak van de planeet Mars. De geulen zijn ongeveer 500 miljoen jaar geleden ontstaan, tijdens een periode die eigenlijk als droog bekendstaate (Science, 8 maart).

De overstromingsgeulen liggen in Elysium Planitia, een jonge vulkanische vlakte aan de evenaar van Mars. De beelden laten zien dat de schaal van de erosie die destijds optrad aanzienlijk onderschat is. De geulen zijn minstens twee keer zo diep dan eerdere schattingen aangaven.

Dat de geulen door watererosie zijn ontstaan, is overigens niet helemaal zeker. Sommige wetenschappers denken dat ze zijn uitgesleten door lavastromen. (EE)

http://www.jpl.nasa.gov/spaceimages/details.php?id=PIA16767.

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123820119
08-03-2013

Gevaar is geweken: NASA maakt Marswagentje weer wakker



Marswagentje Curiosity kan opgelucht ademhalen: de plasmawolk die recht op het wagentje afkwam, viel alles mee. En daarom kan het wagentje – dat uit voorzorg in de slaapmodus werd gebracht – weer aan de slag.

Curiosity maakte begin deze week ‘zelf’ bekend dat er onheil naderde. “Storm’s a-comin!” zo was er op de Twitterfeed van het Marswagentje te lezen. “Een zonnestorm nadert Mars. Ik ga weer slapen en de storm uitzitten.”

Geladen deeltjes
Een wolk vol geladen deeltjes stormde op Mars af en dreigde ook het gebied waarin Curiosity zich bevond, te raken. De geladen deeltjes kunnen de instrumenten van de Marsrover aantasten en dus besloot NASA om geen enkel risico te nemen en de rover in de slaapstand te zetten.

Het viel mee
Inmiddels is de storm voorbij en kan Curiosity opgelucht ademhalen. Het viel alles mee! “Is dat alles wat je kunt, zon?” vraagt het Marswagentje zich op Twitter af. “De zonnestorm was een stuk minder energetisch dan verwacht.” Ook meldt het wagentje inmiddels weer wakker te zijn. “De activiteiten zijn hervat.”

Het is een veelbewogen week geweest voor Curiosity. Begin van de week werd duidelijk dat de rover met computerproblemen kampte: de eerste serieuze tegenslag tijdens deze missie. Kort daarna doemde de zonnestorm op. Hopelijk vergaat het de rover de komende weken een stuk beter en kan deze weer gaan doen waar deze voor gekomen is: wetenschap bedrijven!

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  maandag 11 maart 2013 @ 23:30:30 #104
391259 CodeRood
Hoor ik een RAVE?
pi_123940631
Morgen volgt meer nieuws over dat rots-poeder... Ben erg benieuwd :Y

NASA Briefing on Curiosity's Analysis of Mars Rock

PASADENA, Calif. -- NASA will hold a news conference at 10 a.m. PDT (1 p.m. EDT), Tuesday, March 12, to discuss the Curiosity rover's analysis of the first sample of rock powder ever collected on Mars.

The briefing, at NASA Headquarters in Washington, will be broadcast live on NASA Television and streamed on the agency's website.

http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/news/msl20130307.html
pi_123945173
quote:
0s.gif Op maandag 11 maart 2013 23:30 schreef CodeRood het volgende:
Morgen volgt meer nieuws over dat rots-poeder... Ben erg benieuwd :Y

NASA Briefing on Curiosity's Analysis of Mars Rock

PASADENA, Calif. -- NASA will hold a news conference at 10 a.m. PDT (1 p.m. EDT), Tuesday, March 12, to discuss the Curiosity rover's analysis of the first sample of rock powder ever collected on Mars.

The briefing, at NASA Headquarters in Washington, will be broadcast live on NASA Television and streamed on the agency's website.

http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/news/msl20130307.html
Wild guess...
Poeder is vochtig en klei achtig
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_123946288
Ik ben benieuwd
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123946334
12-03-2013

Fascinerende beelden van astronauten die zich op Mars wanen in Utah


© reuters.

In Utah wanen onderzoekers zich op Mars. In het 'Mars Desert Research Station' simuleren astronauten immers een missie op de rode planeet.


© reuters.


© reuters.

Zes mensen laten zich telkens vrijwillig twee weken 'opsluiten' in een habitat van twee verdiepingen, met een doorsnede van acht meter, volledig afgesneden van de buitenwereld. Uitstapjes gebeuren enkel in ruimtepakken. Op die manier hoopt men goed voorbereid te zijn voor een missie naar Mars.

De site, nabij de stad Hanksville, werd gekozen omdat het landschap sterk doet denken aan de rode planeet. Dankzij enkele fascinerende foto's wordt ons een blik gegund in deze wondere wereld.


© reuters.


© reuters.


© reuters.


© reuters.


© reuters.


© reuters.


© reuters.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123958331
Die kunnen nog naar huis als ze het beu zijn...
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_123964018
Inmiddels al meer bekend over het boormonster?
pi_123967482
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  dinsdag 12 maart 2013 @ 18:13:07 #112
28033 Pek
je moet wat
pi_123968071
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_123971071
12-03-2013

Bewijs gevonden dat leven op Mars vroeger tot de mogelijkheden behoorde



Marsrover Curiosity heeft aanwijzingen gevonden dat leven op Mars in het verleden tot de mogelijkheden behoorde. Dat heeft NASA zojuist tijdens een persconferentie bekend gemaakt. In een steen op Mars trof Curiosity belangrijke chemische elementen die nodig zijn voor leven, aan.

Enkele weken geleden boorde Curiosity een gaatje in een steen op Mars. De Marsrover verzamelde vervolgens materiaal uit de steen en analyseerde dat. Uit de analyse is nu gebleken dat zich in het poeder dat Curiosity uit de steen heeft gehaald zwavel, waterstof, zuurstof, fosfor, koolstof en stikstof aanwezig is. Dit zijn stuk voor stuk ingrediënten voor leven. “Een fundamentele vraag die we tijdens deze missie wilden beantwoorden, is of er ooit leven mogelijk was op Mars,” vertelt onderzoeker Michael Meyer. “Op basis van wat we nu weten, is het antwoord op die vraag ‘ja’.”

Vochtig
Curiosity onderzocht een steen in de Yellowknife Bay. “Het verzamelde monster bestaat voor zeker 20 procent uit kleimineralen,” vertelt onderzoeker David Blake. Het wijst erop dat het gebied meerdere malen in de geschiedenis vochtig was en in tegenstelling tot andere gebieden op Mars niet extreem zout, niet zuur en niet oxiderend.

Energie
De onderzoekers zijn verbaasd dat ze in de steen een mix van geoxideerde, minder geoxideerde en zelfs niet-geoxideerde chemicaliën hebben gevonden. “De diversiteit aan chemische ingrediënten die we in dit monster hebben aangetroffen is indrukwekkend.” Van microben op aarde weten we dat ze dol zijn op zo’n diversiteit aan chemische stofjes: ze gebruiken ze als energiebron. Mogelijk hebben microben op Mars ooit hetzelfde gedaan.

Al met al krijgen we zo een heel ander beeld van het droge, rode Mars dat we vandaag de dag zien. Ooit waren de omstandigheden op de planeet gunstig als het gaat om het ontstaan of in stand houden van leven. De onderzoekers hopen in de komende weken nog meer onderzoek in Yellowknife Bay te doen. Daarna zal Curiosity doorrijden naar Mount Sharp. Hier komen ook kleimineralen en sulfaatmineralen voor: wellicht kan een onderzoek daar ons meer informatie geven over hoe lang de omstandigheden die gunstig waren voor leven, aanhielden.

(scientias.nl)

[ Bericht 2% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 12-03-2013 19:26:41 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123971441
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 maart 2013 03:40 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Wild guess...
Poeder is vochtig en klei achtig
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 maart 2013 19:20 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
12-03-2013

Bewijs gevonden dat leven op Mars vroeger tot de mogelijkheden behoorde
....

Vochtig
Curiosity onderzocht een steen in de Yellowknife Bay. “Het verzamelde monster bestaat voor zeker 20 procent uit kleimineralen,” vertelt onderzoeker David Blake. Het wijst erop dat het gebied meerdere malen in de geschiedenis vochtig was en in tegenstelling tot andere gebieden op Mars niet extreem zout, niet zuur en niet oxiderend.

.....
:P
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_123978613
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 maart 2013 19:26 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

[..]

:P
We hebben die Curiosity helemaal niet nodig dankzij Crash. ;)

Mooie ontdekking trouwens, hopelijk vinden we ooit nog eens een fossiel of iets dergelijks. :)
pi_123994415
10 punten coor CRASH ;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123994424
“We hebben een leefbare omgeving aangetroffen die zo gunstig was en geschikt voor leven dat als je op de planeet was en dit water was er je het zou hebben kunnen drinken.” – California Institute for Technology.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_124000450
1 glaasje Marswater graag.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_124040112
:)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_124040129
Curiosity's Mars Rock Drilling Discussed .
Analysis of the first sample of rock powder ever collected on Mars is discussed in this NASA TV briefing from the agency's headquarters in Washington, D.C. on Mar. 12.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_124080966
14-03-2013

Europa en Rusland samen naar Mars


© ap.

De Europese en Russische ruimtevaartorganisaties ESA en Roskosmos organiseren in 2016 en 2019 een gezamenlijke Marsmissie met als doel sporen van leven te vinden op de rode planeet. De organisaties tekenden een overeenkomst daarover in het kader van het programma ExoMars.

Terwijl Roskosmos voor beide missies onder meer de draagraketten ter beschikking stelt, is ESA vooral verantwoordelijk voor de uitrusting van de raketten. ESA werkte tot nu toe samen met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, maar die stapte vorig jaar uit het project.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA maakte deze week bekend dat er mogelijk ooit leven is geweest op Mars. In een rots zijn sporen van zwavel, stikstof, waterstof, zuurstof, fosfor en koolstof gevonden.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_124094737
Leuk topic is dit!
Een vriend van mij heeft zich bij een programma ingeschreven om met een x aantal man naar Mars te gaan over 20 jaar. Dan zou hij samen met die anderen Mars klaarmaken voor bewoning.
Twiddel
pi_124096195
quote:
99s.gif Op vrijdag 15 maart 2013 15:45 schreef summer2bird het volgende:
Leuk topic is dit!
Een vriend van mij heeft zich bij een programma ingeschreven om met een x aantal man naar Mars te gaan over 20 jaar. Dan zou hij samen met die anderen Mars klaarmaken voor bewoning.
Dat is waarschijnlijk het Mars One project: "a suïcide mission to Mars". :D
pi_124120513
quote:
99s.gif Op vrijdag 15 maart 2013 15:45 schreef summer2bird het volgende:
Leuk topic is dit!
Een vriend van mij heeft zich bij een programma ingeschreven om met een x aantal man naar Mars te gaan over 20 jaar. Dan zou hij samen met die anderen Mars klaarmaken voor bewoning.
serieus?
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_124120518
NASA Mars Curiosity Rover Report -- March 15, 2013 .

A NASA Mars Curiosity rover team member gives an update on developments and status of the planetary exploration mission. The Mars Science Laboratory spacecraft delivered Curiosity to its target area on Mars at 1:31:45 a.m. EDT on Aug. 6, 2012 which includes the 13.8 minutes needed for confirmation of the touchdown to be radioed to Earth at the speed of light. The rover will conduct a nearly two-year prime mission to investigate whether the Gale Crater region of Mars ever offered conditions favorable for microbial life.

Curiosity carries 10 science instruments with a total mass 15 times as large as the science payloads on NASA's Mars rovers Spirit and Opportunity. Some of the tools, such as a laser-firing instrument for checking rocks' elemental composition from a distance, are the first of their kind on Mars. Curiosity will use a drill and scoop, which are located at the end of its robotic arm, to gather soil and powdered samples of rock interiors, then sieve and parcel out these samples into the rover's analytical laboratory instruments.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_124122272
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 maart 2013 02:19 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

serieus?
Jep.
Twiddel
  zaterdag 16 maart 2013 @ 08:37:18 #127
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_124122302
quote:
99s.gif Op zaterdag 16 maart 2013 08:34 schreef summer2bird het volgende:

[..]

Jep.
Moest hij wat betalen?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_124122323
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 maart 2013 08:37 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Moest hij wat betalen?
Nope.
Twiddel
pi_124122789
quote:
99s.gif Op zaterdag 16 maart 2013 08:34 schreef summer2bird het volgende:

[..]

Jep.
Dat is zoals Misty-Eyes al aangaf inderdaad het Mars One Project
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 januari 2013 17:22 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

"None of the Red planet pioneers, the company notes, will ever return to the Earth".
Het is geen baantje voor een Flexwerker :')
Laat hem maar weten dat het een enkele reis is, (las hij dit nog niet weet, maar dat zal wel :))
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zaterdag 16 maart 2013 @ 09:24:17 #130
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_124122827
Mars, het nieuwe Australie?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_124129272
quote:
99s.gif Op vrijdag 15 maart 2013 15:45 schreef summer2bird het volgende:
Leuk topic is dit!
Een vriend van mij heeft zich bij een programma ingeschreven om met een x aantal man naar Mars te gaan over 20 jaar. Dan zou hij samen met die anderen Mars klaarmaken voor bewoning.
Heeft ie er goed over nagedacht....

Leuk en minder leuk....

Leuk: Je behoord tot de pioneers en je naam zal tot in de eeuwigheid bekend zijn
Minder leuk: one way ticket

quote:
1s.gif Op zaterdag 16 maart 2013 08:37 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Moest hij wat betalen?
Lijkt mij stug... betalen voor een missie
waarvan je weet dat het je eerste en laatste reis is

quote:
0s.gif Op zaterdag 16 maart 2013 09:24 schreef Pietverdriet het volgende:
Mars, het nieuwe Australie?
Hebben ze er kangaroes ontdekt !!! :') _O-
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_124225828
https://www.facebook.com/#!/MarsCuriosity

Water, water everywhere, but not a drop to drink. NASA's Curiosity Mars Rover has seen more evidence of water-bearing minerals in rocks near its first drill target on Mars.

Gallery & details: http://go.nasa.gov/115Jeif

Get the latest science update from Mars.
Lunar and Planetary Science Conference briefing today March 18, 10 a.m. PT (1 p.m. ET, 1700 UT) Watch live: http://ustream.tv/NASAJPL
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_124236476
quote:
99s.gif Op vrijdag 15 maart 2013 15:45 schreef summer2bird het volgende:
Leuk topic is dit!
Een vriend van mij heeft zich bij een programma ingeschreven om met een x aantal man naar Mars te gaan over 20 jaar. Dan zou hij samen met die anderen Mars klaarmaken voor bewoning.
Inschrijven en ook echt uitgeloot worden om te gaan is natuurlijk nog een groot verschil. Ik hoop het nog mee te maken.
Sowieso scheit aan de omgevinf op mars, opwarmen die planeet en snel!
pi_124240087
18-03-2013

Meer aanwijzingen voor 'nat' verleden van Yellowknife Bay op Mars


Met kleuren is de aanwezigheid van gehydrateerde mineralen weergegeven. (NASA/JPL-Caltech/MSSS/ASU)

Yellowknife Bay, het gebied in de Marskrater Gale waarin de Amerikaanse Marswagen Curiosity zich momenteel bevindt, heeft een 'nat' verleden. Dat bleek onlangs al uit de analyse van een boormonster - in het bestudeerde poeder, afkomstig uit het inwendige van het bodemgesteente, blijken zich kleimineralen te bevinden.

Op een planeetonderzoeksconferentie in The Woodlands, Texas, zijn nu resultaten van andere meetinstrumenten aan boord van Curiosity gepubliceerd die de eerdere bevindingen ondersteunen. Foto's van de bodem, gemaakt met behulp van infraroodfilters, en metingen aan de aanwezigheid van waterstofmoleculen in de bodem, wijzen uit dat er in de gesteente-aders in het gebied veel gehydrateerde mineralen voorkomen - mineralen die ontstaan zijn onder invloed van water.

Bovendien blijkt dat het gehalte aan gehydrateerde mineralen in Yellowknife Bay groter is dan in eerdere gebieden die door Curiosity zijn bezocht. (GS)

(allesoversterrenkunde)

[ Bericht 33% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 19-03-2013 08:44:48 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_124240255
18-03-2013

Curiosity maakt mooi kiekje van zijn nieuwe bestemming: Mount Sharp



Marswagentje Curiosity heeft een prachtige panoramafoto gemaakt van Mount Sharp: een 5,5 kilometer hoge berg op Mars. We gaan nog veel van deze berg zien: het is namelijk de volgende bestemming van Curiosity.

De foto is eigenlijk een mozaïek en bestaat uit verschillende kiekjes die Curiosity op één dag maakte. Wanneer we de kiekjes samenvoegen, krijgen we de foto hieronder:


Foto: NASA / JPL-Caltech / MSSS.

NASA heeft de foto vervolgens aangepast om te laten zien hoe deze er onder aards licht uit zou zien. Dat resulteert in deze foto:


Foto: NASA / JPL-Caltech / MSSS.

De door NASA aangepaste versie is heel handig voor wetenschappers. Zij kunnen op deze foto namelijk veel beter verschillende soorten gesteenten herkennen.

We gaan in de toekomst ongetwijfeld nog meer van Mount Sharp zien. Curiosity gaat de berg namelijk bezoeken. Het is de bedoeling dat het Marswagentje het onderste deel van de helling gaat bestuderen. Het kan echter nog wel een aantal weken duren voor Curiosity zich naar de berg gaat begeven. Op dit moment is het Marswagentje nog druk aan het werk in Yellowknife Bay. De rover vond in dit gebied onlangs bewijs dat de omstandigheden hier vroeger heel gunstig waren voor leven.

(scientias.nl)

[ Bericht 74% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 19-03-2013 08:55:22 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_124240450
19-03-2013

Nieuwe problemen voor Marsverkenner Curiosity


Zelfportret van de Curiosity. © reuters.

Na de grote computerstoring die de Marsverkenner Curiosity begin deze maand platlegde, kampt het wagentje van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA opnieuw met problemen. Het kan geen stenen grijpen, foto's maken of rondrijden.

De oorzaak zit deze keer in de software. De eerdere storing werd toegeschreven aan een overdosis straling. Richard Cook, projectleider bij NASA, zei maandag: "We zouden het prettig vinden als dit voorbij is en we weer aan de slag kunnen." Technici hopen het euvel eind deze week te hebben verholpen.

Sinds vorig jaar augustus, toen de Curiosity op Mars landde, stond de verkenner niet zo lang stil. Ook als de problemen inderdaad eind deze week zijn opgelost, kan het wagentje maar een paar dagen worden ingezet. De stand van de planeten staat radioverkeer met de aarde volgende maand goeddeels in de weg.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_124273995
Don't call it a comeback:
I'm out of safe mode and ready to resume science operations on Mars.
I expect to get back to sample analysis by the end of the week.

http://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?release=2013-104
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_124282017
19-03-2013

Curiosity's laser 'ziet' mogelijk rotsvernis op Mars


Marssteen, gefotografeerd vóór (links) en ná (rechts) 'beschieting' met 600 laserpulsen. (Los Alamos National Laboratory)

Stenen op Mars zijn mogelijk bedenkt met een dun laagje 'rotsvernis'. Op aarde kan zo'n donkeroranje tot zwart laagje gevormd worden door micro-organismen, maar rotsvernis kan ook een niet-biologische oorsprong hebben.
De ontdekking werd gedaan door Nina Lanza van het Los Alamos National Laboratory.

De Marsstenen worden 'beschoten' met honderden laserpulsen die kleine dampwolkjes produceren. Analyse van die dampwolkjes met behulp van het ChemCam-instrument aan boord van de Amerikaanse Marsrover Curiosity levert dan informatie op over de samenstelling. Lanza onderzocht de samenstelling van de dampwolkjes die ontstaan bij de eerste vijf laserpulsen, en ontdekte dat die altijd min of meer gelijk is, ongeacht het type gesteente. Pas bij latere pulsen kwam de variatie tussen Marsstenen onderling aan het licht.

Er kan geen sprake zijn van een dun stoflaagje, omdat dat al bij de eerste laserpuls zou moeten lostrillen, aldus de onderzoekster, die haar resultaten presenteerde op een planeetonderzoekscongres in The Woodlands, Texas. Alles lijkt erop te wijzen dat de stenen bedekt zijn met een dun laagje rotsvernis, waarvan de oorsprong echter nog onduidelijk is. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_124400697
22-03-2013

Zon dwingt NASA om Curiosity bijna een maand dood te zwijgen



Volgende maand zal de communicatie tussen de aarde en Marsrover Curiosity stil komen te liggen. De zon staat dan dusdanig in de weg dat een heldere communicatie niet kan worden gegarandeerd en NASA neemt geen enkel risico.

Rond 4 april verbreekt NASA de communicatie met Curiosity en zullen er geen commando’s meer naar de rover worden gestuurd. Pas rond 1 mei wordt de communicatie hersteld. Dat maakt NASA bekend.

De zon zit in de weg
De reden? De positie van de planeten aarde en Mars ten opzichte van de zon. Volgende maand bevindt Mars zich – vanaf de aarde gezien – exact achter de zon. Commando’s die vanaf de aarde naar Mars verstuurd worden, kunnen dan ook heel gemakkelijk door de zon verstoord worden. Om te voorkomen dat Marsrover Curiosity van die verstoorde commando’s binnenkrijgt en gekke dingen gaat doen, legt NASA de communicatie stil.

De zon in de weg
Het komt regelmatig voor dat Mars – vanaf de aarde gezien – achter de zon kruipt: één keer in de 26 maanden. Dat is echter lang niet altijd een even grote hindernis voor de communicatie. Of de communicatie echt verstoord kan gaan worden, is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de activiteit van de zon. En de zon is op dit moment zeer actief.

Waarnemingen
Dat wil niet zeggen dat Curiosity zich in april gaat vervelen. De Marsrover blijft waarnemingen doen en informatie versturen naar de orbiters in een baan om Mars. Het grootste deel van de communicatie tussen de aarde en Curiosity verloopt namelijk via twee orbiters in een baan om Mars: Odyssey en de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). MRO zal in de periode tussen 4 en 26 april alleen maar gegevens verzamelen en deze pas als de zon niet langer in de weg staat, naar de aarde sturen. De onderzoekers verwachten dan in één klap meer dan 50 gigabit aan gegevens te ontvangen (40 gigabit van de orbiter zelf en 12 gigabit van Curiosity). Odyssey blijft wel gewoon informatie naar de aarde sturen. Naar verwachting zal een deel van de informatie door toedoen van de zon verloren gaan, maar die informatie kan later – als de zon niet meer in de weg zit – opnieuw worden verstuurd.

Alles goed?
Natuurlijk wil NASA ondanks dat de communicatie stil ligt, wel graag op de hoogte blijven van de status van de Marsrover. Dat doet de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie op twee manieren. “Ten eerste zal Curiosity dagelijks piepjes direct richting de aarde versturen,” vertelt onderzoeker Torsten Zorn. Daarnaast stuurt ook Odyssey natuurlijk informatie over Curiosity door.

De positie van de planeten ten opzichte van de zon heeft niet alleen gevolgen voor Curiosity, maar ook voor die andere Marsrover: Opportunity. Ook deze Marsrover zal een groot deel van april geen commando’s ontvangen. Maar ook Opportunity hoeft niet stil te zitten: NASA geeft de Marsrover huiswerk mee. De komende tijd worden de commando’s die Opportunity tussen begin en 26 april moet uitvoeren reeds verstuurd.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_124447279
Ik heb gister dit boekje uit 1977 gekocht en heb de leukste pagina's voor jullie gescanned. Een echt tijdsdocument.










pi_124448984
Het oudste (astronomie) boekje wat ik heb is van 1910
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_124526379
NASA’s Curiosity Mars Rover

And I'm back in the game! I've resumed science investigations on Mars.

<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_124582640
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_124597686
quote:
17s.gif Op zondag 24 maart 2013 16:36 schreef Misty_eyes het volgende:
Ik heb gister dit boekje uit 1977 gekocht en heb de leukste pagina's voor jullie gescanned. Een echt tijdsdocument.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
COOL!
inderdaad een waar tjdsdocument, thanks for sharing!
_O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_124597695
quote:
0s.gif Op donderdag 28 maart 2013 00:40 schreef kurk_droog het volgende:

[..]

Impact zou geweldig zijn :o
27-03-2013

Komeet vormt geen bedreiging voor Marsprogramma


Artist's impression van komeet 2013 A1 bij Mars. (NASA)

De komeet die in oktober 2014 op Mars zou kunnen inslaan, vormt volgens NASA-wetenschappers geen grote bedreiging voor het onderzoeksprogramma op en rond de planeet. Wel zou zo'n inslag meetbare gevolgen kunnen hebben voor de planeet zelf.

Eind februari bleek dat de recent ontdekte komeet C/2013 A1 (Siding Spring) op 19 oktober 2014 op een afstand van ruim 100.000 kilometer langs Mars zal scheren. De onzekerheid in dit getal is echter nog dermate groot, dat een botsing niet helemaal kan worden uitgesloten. De kans daarop wordt geschat op 0,05 procent: het is dus zeer onwaarschijnlijk dat het tot een inslag komt.

Komeet C/2013 A1 is waarschijnlijk één tot drie kilometer groot en stormt met een snelheid van ongeveer 56 kilometer per seconde op Mars af. Als het tot een botsing zou komen, zou daarbij een hoeveelheid energie vrijkomen die 80 miljoen keer groter is dan bij de explosie van de meteoriet boven Tsjeljabinsk. Als gevolg hiervan zou veel stof, zand en waterdamp de ijle Marsatmosfeer in worden geblazen, wat tot warmere en vochtigere omstandigheden kan leiden.

Voor de Marsvoertuigen Opportunity en Curiosity zouden de gevolgen van een inslag beperkt zijn. Wel zou de energie-opbrengst van de zonnepanelen van Opportunity sterk dalen. Curiosity heeft dat probleem niet: die werkt op kernenergie.

Overigens is ook een nipte misser heel interessant. De komeet wordt dan helder genoeg om met de camera's van Marsvoertuigen en -orbiters te kunnen worden vastgelegd. Ook zou de komeetpassage gepaard kunnen gaan met een meteorenregen en poollichtachtige verschijnselen.

Voor de nieuwe Marssonde MAVEN, die in november van dit jaar wordt gelanceerd, komt de komeet overigens net een paar weken te vroeg. MAVEN moet weliswaar al eind september 2014 bij Mars aankomen, maar is pas een maand later bedrijfsklaar. (EE)

(allesoversterrenkunde)

[ Bericht 0% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 29-03-2013 09:30:14 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_124624682
NASA’s Curiosity Mars Rover

Stand with me on Mars right now.
Check out this awesome interactive interactive 4-billion pixel panorama
created by fan Andrew Bodrov from images I returned from the Red Planet.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_124885811
Het waait

Used Parachute on Mars Flaps in the Wind



This sequence of seven images from the High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE)
camera on NASA's Mars Reconnaissance Orbiter shows wind-caused changes in the parachute
of NASA's Mars Science Laboratory spacecraft as the chute lay on the Martian ground during
months after its use in safe landing of the Curiosity rover.
Image credit: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona


April 03, 2013

PASADENA, Calif. - Photos from NASA's Mars Reconnaissance Orbiter show how the parachute that helped NASA's Curiosity rover land on Mars last summer has subsequently changed its shape on the ground.

The images were obtained by the High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) camera on Mars Reconnaissance Orbiter.

Seven images taken by HiRISE between Aug. 12, 2012, and Jan. 13, 2013, show the used parachute shifting its shape at least twice in response to wind.

The images in the sequence of photos are available online at http://uahirise.org/releases/msl-chute.php and at http://www.jpl.nasa.gov/spaceimages/details.php?id=PIA16813 .

Researchers have used HiRISE to study many types of changes on Mars. Its first image of Curiosity's parachute, not included in this series, caught the spacecraft suspended from the chute during descent through the Martian atmosphere.

HiRISE is operated by the University of Arizona, Tucson. The instrument was built by Ball Aerospace & Technologies Corp., Boulder, Colo. The Mars Reconnaissance Orbiter Project and Curiosity are managed by NASA's Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Calif., for NASA's Science Mission Directorate, Washington. JPL is a division of the California Institute of Technology in Pasadena.

For more information about the Mars Reconnaissance Orbiter, which has been studying Mars from orbit since 2006, visit http://www.nasa.gov/mro .
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_124886093
quote:
0s.gif Op donderdag 28 maart 2013 09:25 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

Als gevolg hiervan zou veel stof, zand en waterdamp de ijle Marsatmosfeer in worden geblazen, wat tot warmere en vochtigere omstandigheden kan leiden.
Is dit tijdelijk? Of heeft dit voor zeker een paar decennia effect?
Beneath the gold, the bitter steel
pi_124891220
quote:
0s.gif Op donderdag 4 april 2013 19:04 schreef Kirov het volgende:

[..]

Is dit tijdelijk? Of heeft dit voor zeker een paar decennia effect?
Ligt aan de weersomstandigheden die dan heersen.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_124944672
05-04-2013

Marswagentje Curiosity begint aan eenzaam maandje



Curiosity’s maand van eenzaamheid is gestart: de komende weken zal NASA geen contact zoeken met de rover en staat deze er dus alleen voor. Het is een noodgedwongen maatregel: deze maand staat de zon communicatie tussen de aarde en Mars namelijk in de weg.


Conjunctie. Afbeelding: NASA.

Deze maand bevindt Mars zich vanaf de aarde gezien precies achter de zon. En dat is lastig wanneer er vanaf de aarde commando’s naar rovers op Mars gestuurd moeten worden. De kans is namelijk groot dat geladen deeltjes van de zon de commando’s aantasten waardoor deze slechts gedeeltelijk op Mars aankomen. En een Marswagentje dat een gedeeltelijk commando ontvangt, kan wel eens gekke sprongen gaan maken. Om dat te voorkomen, heeft NASA besloten tijdens de conjunctie (zo wordt de situatie waarbij een planeet vanaf de aarde gezien achter de zon kruipt genoemd) geen contact met Curiosity op te nemen.

To do
En dat kleine maandje radiostilte is nu dus begonnen. Ondanks dat Curiosity de komende weken geen nieuwe commando’s krijgt, hoeft deze zich niet te vervelen. NASA heeft de rover voorafgaand aan de conjunctie een to do-lijstje gestuurd waar Curiosity de komende weken mee aan de slag kan.


Gezondheid
NASA houdt de ‘gezondheid’ van de rover ook tijdens de komende maand overigens wel goed in de gaten. Dat doet de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie door te luisteren naar piepjes die Curiosity dagelijks naar de aarde stuurt. Ook zullen orbiters in een baan rondom Mars Curiosity goed in de gaten houden.

De radiostilte duurt naar verwachting tot 26 april. Dan kan NASA weer veilig contact opnemen met Curiosity en die andere Marsrover die nog op Mars rondrijdt: Opportunity.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_125034775
Voor degene die geen goed beeld hebben van de afstand tot Mars;

http://www.distancetomars.com/
pi_125103069
08-04-2013

Curiosity bestudeert 'actieve' Marsatmosfeer


Boorgaatjes en vermalen bodemmateriaal in een steen die onderzocht is door Curiosity. (NASA/JPL-Caltech/MSSS)

Verschillende instrumenten aan boord van de Amerikaanse Marsrover Curiosity hebben gedetailleerd onderzoek verricht aan de samenstelling en de eigenschappen van de ijle dampkring van de rode planeet. Voorlopige resultaten zijn gepresenteerd op de algemene vergadering van de European Geosciences Union in Wenen.

Het SAM-instrument (Sample Analysis at Mars) heeft de verhouding tussen twee isotopen van het edelgas argon bepaald. Uit de metingen blijkt dat de Marsdampkring verhoudingsgewijs weinig argon-36 bevat. Dat doet vermoeden dat de planeet in de loop van de geologische geschiedenis meer van deze lichte argon-isotoop is verloren dan van het zwaardere argon-38 - een aanwijzing dat de dampkring ooit een veel hogere dichtheid had, en dat het grootste deel van de atmosfeer in de ruimte is verdwenen.

Het REMS-instrument heeft grote variaties ontdekt in de vochtigheid van de Marsatmosfeer, alsmede aanwijzingen voor het optreden van kleine, kortstondige wervelwindjes op Mars. Twee andere instrumenten, ChemCam en DAN, bestudeerden de rol van waterstof (mogelijk in de vorm van water- of hydroxyl-moleculen) in de wisselwerking tussen dampkring en bodem. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_125103210
09-04-2013

Met nieuwe fusieraket duurt reis naar Mars slechts 30 dagen



Ongeveer 250 dagen: zo lang duurt het (als het meezit) om een ruimtesonde van de aarde naar Mars te sturen. Maar wetenschappers zijn voornemens de reisduur flink te verkorten. Ze komen met een nieuwe aandrijving die mensen binnen dertig dagen op Mars zou moeten kunnen brengen.

Mensen naar Mars sturen: zowel ruimtevaartorganisaties als bedrijven staan te trappelen om het te gaan doen. Maar het is nogal een onderneming. Er moet een enorme hoeveelheid kostbare brandstof mee, net als een flinke hoeveelheid voedsel en een mogelijkheid om in de ruimte zelf voedsel te verbouwen. Ook moet er nagedacht worden over manieren om de astronauten onderweg van zuurstof, drinkwater en andere eerste levensbehoeften te voorzien. Het zijn stuk voor stuk hindernissen die (deels) voortkomen uit het feit dat een reis naar Mars nu eenmaal heel lang duurt: als het meezit zo’n 250 dagen, hoewel NASA voor een reisje heen, wat onderzoek op locatie en een reisje terug al snel vier jaar zet. Het is niet alleen een langdurige, maar ook kostbare onderneming. Het zou allemaal vanzelfsprekend een stuk simpeler en goedkoper zijn als Mars wat dichterbij was. Of als we ruimtevaartuigen hadden die sneller konden gaan.

Dertig dagen
En aan dat laatste wordt nu dus hard gewerkt. Wetenschappers van de universiteit van Washington hebben een aantal papers geschreven waarin ze laten zien dat het mogelijk moet zijn om in dertig tot negentig dagen naar Mars te reizen. Ze gaan daarbij uit van een nieuwe vorm van aandrijving: raketten die aangedreven worden door fusie.

Hoe werkt het?
De onderzoekers plaatsen een aantal metalen ringen rondom een plasma. Deze metalen ringen vormen door toedoen van een sterk magnetisch veld een soort metalen schelp rondom het plasma. Deze schelp drukt het plasma samen, waardoor gedurende zeer korte tijd een fusiereactie ontstaat. Deze reactie verhit en ioniseert de metalen schelp. Dit superhete, geïoniseerde metaal schiet met zeer grote snelheid uit de raket en duwt die raket daarbij vooruit. Door dit proces voortdurend te herhalen, wordt het ruimtevaartuig voortgeduwd.

Voordelen
De aandrijving van de wetenschappers heeft meerdere voordelen. Zo kan deze mensen veel sneller dan bestaande manieren van aandrijving op Mars brengen. En een kortere reistijd resulteert in lagere kosten, minder gezondheidsrisico’s en al met al dus minder hindernissen die alvorens zo’n missie werkelijkheid kan worden, moeten worden genomen. Een ander voordeel is dat er heel weinig ‘brandstof’ nodig is. Voor de fusie is heel weinig materiaal nodig, waardoor de kosten laag blijven en het ruimtevaartuig dus ook niet zo zwaarbeladen hoeft te worden.

De onderzoekers hebben de verschillende delen van dit proces reeds in het laboratorium uitgeprobeerd. Die experimenten zijn succesvol verlopen. “We hopen dat de wereld interesse krijgt in het feit dat fusie niet iets is wat altijd veertig jaar van ons verwijderd is en wat altijd miljarden kost,” stelt onderzoeker John Slough. De onderzoekers staan op dit moment voor een grote uitdaging: alle afzonderlijk geteste onderdelen van het proces laten samenkomen en aantonen dat deze samen resulteren in fusie. Als dat lukt, komen interplanetaire missies wel heel dichtbij.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_125186446
12-04-2013

Fans vinden eerste succesrijke Sovjet-Marslander terug


© ap.

Russische Marsfanaten hebben dankzij beelden van een Amerikaanse sonde mogelijk de Sovjetrussische lander Mars-3 teruggevonden. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekendgemaakt. Mars-3 was de eerste sonde die succesrijk neerstreek op het oppervlak van de Rode Planeet.

In 1971 lanceerde Moskou de onbemande Mars-2 en Mars-3 naar onze buurplaneet, elk bestaande uit een orbiter en een lander. De lander van Mars-2 crashte, die van Mars-3 kon op 2 december van dat jaar wel veilig neerstrijken. Maar om nog steeds onbekende redenen liet de robot 14,5 seconden na landing niets meer van zich horen. Behalve het welslagen van de landing leverde de robot niets op.

Op beelden van een hogeresolutiecamera op de Mars Reconnaissance Orbiter van de NASA, menen Russische enthousiastelingen van de Amerikaanse Curiosity-missies, hardware van Mars-3 te hebben gevonden. Nadien werdeb ze gesteund door wetenschappers en ingenieurs om de beelden in het voorziene landingsgebied, de Ptolemaeus-krater, te bevestigen. Het gaat in het bijzonder om het valscherm, de daalmodule ofte remraket, een ketting, het hitteschild en mogelijk de lander zelf.

Elk kandidaat-stuk heeft de vorm en grootte van waarin Mars-3 bestond, en bevindt zich zodanig verspreid in de krater als te verwachten was bij een afdaling en landing, zegt de NASA. Toch wil het Amerikaanse ruimtevaartbureau niet uitsluiten dat het om iets anders gaat, en wacht de NASA verder onderzoek af om definitieve conclusies te trekken.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_125222129
Hier kun je een iets grotere versie van de foto bekijken
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_125381317
16-04-2013

Komeetinslag op Mars lijkt helemaal van de baan



Wetenschappers hebben de baan van komeet C/2013 A1 die in 2014 wellicht op Mars zou inslaan, nauwkeuriger vastgesteld. En nu blijkt dat de komeet Mars hoogstwaarschijnlijk niet gaat raken, maar rakelings langs de rode planeet zal scheren.

Komeet C/2013 A1 werd in januari van dit jaar ontdekt. De laatste maanden hebben onderzoekers de komeet – en dan met name de baan die deze volgt – bestudeerd. In eerste instantie leek de baan van C/2013 A1 de komeet naar Mars te voeren en leek een inslag op de rode planeet tot de mogelijkheden te behoren.

Kleine kans

Maar nu meldt NASA dat de kans op een inslag bij nader inzien heel klein is. Werd deze kans in maart nog op 1 op 2000 geschat, nu denken onderzoekers eerder aan een kans van 1 op 120.000. Veel waarschijnlijker is het dat de komeet rakelings langs Mars scheert (op een afstand van zo’n 110.000 kilometer).

Treurig?

De komeet gaat de rode planeet dus hoogstwaarschijnlijk missen. Moeten we daar treurig om zijn? Ja en nee. Als de komeet op Mars zou inslaan, zou dat verstrekkende gevolgen hebben. Zo zou er flink wat stof, zand, water en ander puin in de atmosfeer van Mars belanden, waardoor de planeet vochtiger en warmer zou worden. Voor onderzoekers is dat razend interessant. “Ik zie het als een gigantisch klimaatexperiment,” vertelde onderzoeker Michael Meyer onlangs nog. En ook (amateur-)astronomen hadden wellicht stiekem op een inslag gehoopt. Want dat zou spectaculaire beelden opleveren!

Maar ook een komeet die rakelings langs Mars scheert, is zeker interessant. Op en rondom Mars bevinden zich namelijk orbiters en rovers die prachtige foto’s van de komeet kunnen maken. Misschien niet zo spectaculair als een inslag, maar zeker wel de moeite waard!

scientias.nl
pi_125385762
16-04-2013

Nederlands bedrijf begint selectie eerste kolonie Mars


TV-kijkers kiezen wie enkele reis naar Mars mag maken
Een impressie van Mars One hoe het dorp op de Rode Planeet er in 2023 zou moeten uitzien. © afp.

Het Nederlandse bedrijf Mars One zal deze zomer beginnen met de selectie van astronauten die in 2023 als eerste voet mogen zetten op de Rode Planeet. Vanaf juli kunnen geïnteresseerden tegen een vergoeding hun aanmeldingsfilm insturen.

Dat heeft mede-oprichter van Mars One Bas Lansdorp aan Space.com gemeld. Het bedrijf vraagt een vergoeding voor de aanmelding om op die manier mensen te weren die niet serieus zijn over hun deelnemerschap. Mars One hoopt hiermee miljoenen op te halen.

Mars One wil in 2023 een kolonie op de planeet Mars vestigen. Het zal om een enkele reis gaan. Het is technisch gezien namelijk niet mogelijk om op Mars een raketbasis te bouwen, wat nodig is om los te komen van de planeet.

Talentenjacht
De selectie van deelnemers zal vanaf het begin in beeld te volgen zijn en is vergelijkbaar met programma's als 'Idols' en 'So you think you can dance', televisiekijkers moeten uiteindelijk gaan bepalen welke astronauten naar Mars mogen. Het is de bedoeling dat de Marspioniers 24 uur per dag gefilmd worden.

"We verwachten een miljoen aanmeldingsfilmpjes", vertelt Lansdorp. "Hopelijk kan een aantal van die video's viraal gaan." Inmiddels hebben 45.000 mensen zich al aangemeld voor de nieuwsbrief van het bedrijf.

Iedereen die ouder is dan 18 jaar kan een video insturen. Mars One maakte begin dit jaar bekend aan welke eigenschappen de deelnemers moeten voldoen. "Het is van groot belang dat elke kandidaat intelligent is en in goede geestelijke en lichamelijke gezondheid verkeert. Hij of zij moet bereid zijn acht jaar te wijden aan training en opleiding alvorens de reis naar het nieuwe thuis op Mars", staat te lezen op Mars-One.com.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_125386158
"So you think you can live on Mars?"

:'(
  woensdag 17 april 2013 @ 16:23:21 #160
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_125401566
Hoezeer ik het ook WIL geloven, ik denk nog steeds dat het een grote grap is. Maar gezien de tijd en kosten die erin gestoken worden wel de grootste grap ooit. Een soort donorshow in het kwadraat.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
  zaterdag 20 april 2013 @ 21:04:31 #161
155021 Mender
Gekke Henkie
pi_125533797
a.s. maandag is er een persconferentie over het selectieprogramma

http://mars-one.com/en/ma(...)-youtube-and-twitter
  zaterdag 20 april 2013 @ 21:48:07 #162
65434 Parafernalia
Leuker als je denkt
pi_125535761
Waarom is het zo moeilijk om heen en terug te gaan naar Mars? Het zou toch op eenzelfde manier kunnen als met de maanreizen?
Eindelijk iemand die denkt wat iedereen zegt
pi_125535793
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 april 2013 21:48 schreef Parafernalia het volgende:
Waarom is het zo moeilijk om heen en terug te gaan naar Mars? Het zou toch op eenzelfde manier kunnen als met de maanreizen?
Veeeel meer brandstof nodig. En opstijgen vanaf Mars is veel moeilijker dan vanaf de maan, wegens de hogere gravitatiekracht.
gr gr
  zaterdag 20 april 2013 @ 21:50:14 #164
65434 Parafernalia
Leuker als je denkt
pi_125535875
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 april 2013 21:48 schreef Quyxz_ het volgende:

[..]

Veeeel meer brandstof nodig. En opstijgen vanaf Mars is veel moeilijker dan vanaf de maan, wegens de hogere gravitatiekracht.
Zwaartekracht snap ik, brandstof niet zo. Als je eenmaal de juiste snelheid hebt, vlieg je toch gewoon door..of je dan 3 dagen of 3 maanden reist maakt toch niet zoveel uit?
Eindelijk iemand die denkt wat iedereen zegt
pi_125535889
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 april 2013 21:48 schreef Parafernalia het volgende:
Waarom is het zo moeilijk om heen en terug te gaan naar Mars? Het zou toch op eenzelfde manier kunnen als met de maanreizen?
Simpelweg de launch window. 1 keer in de 2 jaar staat Mars dicht genoeg bij de Aarde
En retourtje Mars duurt ietsjes langer dan naar de maan
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  zaterdag 20 april 2013 @ 21:52:41 #166
65434 Parafernalia
Leuker als je denkt
pi_125536014
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 april 2013 21:50 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Simpelweg de launch window. 1 keer in de 2 jaar staat Mars dicht genoeg bij de Aarde
En retourtje Mars duurt ietsjes langer dan naar de maan
Ja het duurt langer..maar wat is dan precies het probleem? :)
Eindelijk iemand die denkt wat iedereen zegt
pi_125536134
Why Getting to Mars is Difficult

The root of the answer is that we often times don't appreciate the scale of what a trip to Mars entails. And, frankly, everything snowballs from there.

Mars is about 150 times further away from the Earth than the Moon is. That may not sound like a lot, but think about what that means in terms of added fuel. Of course, more fuel means more weight. More weight means bigger capsules and bigger rockets. This is what I mean by a trip to Mars being on a completely different scale.

But really this isn't our problem. NASA has spacecraft designs (like Orion and Nautilus) that would be capable of making the trip. Though neither is actually ready quite yet, the technology is certainly available.

No, the biggest problem is temporal. Since Mars is so far away, and orbits the Sun at a different rate than Earth, NASA must time their launches very precisely. This goes for the trip there, and the trip home (unless the astronauts just stay there permanently).

So while it may be possible to cut the travel time down to a month or two using advanced propulsion technology currently under development, once on the surface of the red planet the astronauts will need to wait until Earth and Mars are correctly aligned again before returning. How long will that take? A year and a half. At least.

Dealing With the Issue of Time

This sort of time scale causes problems in other areas as well. How do you get enough oxygen? What about water? And, of course, food? And how do you get around the fact that you are traveling through space, where the Sun's energetic solar wind is reigning down harmful radiation upon your craft? And lest we forget about the micrometeorites that threaten to puncture the spacecraft or spacesuit of an astronaut.

The solutions to these problems are a bit trickier to overcome. But it's all doable. Given enough time and money of course.

Protecting the astronauts while in space means building the spacecraft out of robust materials and shielding it from the Sun's harmful rays.

The problems of food and air will have to be solved through creative means. Growing plants that produce both food and oxygen is a good start. But this means that should the plants die, things go horribly wrong. And that is all assuming you have enough room to grow the volume of planets needed for such an adventure.

You can take food, water and oxygen with you, but that of course adds weight and size.

NASA is confident that it can overcome these problems, but we are not quite there yet. However, over the coming two decades we hope to close the gap between theory and reality. And maybe then we can actually send astronauts to Mars.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  zaterdag 20 april 2013 @ 22:01:16 #168
65434 Parafernalia
Leuker als je denkt
pi_125536514
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 april 2013 21:54 schreef -CRASH- het volgende:
No, the biggest problem is temporal. Since Mars is so far away, and orbits the Sun at a different rate than Earth, NASA must time their launches very precisely. This goes for the trip there, and the trip home (unless the astronauts just stay there permanently).
Oja..zuurstof helemaal vergeten :) Hoe doen ze dat eigenlijk in het ISS? Krijgen ze daarvoor ook elke keer een nieuwe voorraad?
Eindelijk iemand die denkt wat iedereen zegt
pi_125536545
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 april 2013 22:01 schreef Parafernalia het volgende:

[..]

Oja..zuurstof helemaal vergeten :) Hoe doen ze dat eigenlijk in het ISS? Krijgen ze daarvoor ook elke keer een nieuwe voorraad?
:Y

NASA does not have the technology to refill the oxygen tanks of the ISS. The Progress and the ATV freighters deliver the oxygen and other wet cargo to the station, as they have special transfer lines in their docking ports. The oxygen is injected into the atmosphere of the ISS by just opening valves inside the freighter and use the whole atmosphere inside the ISS as oxygen tank.

The oxygen reserves on the ISS are quite large, because of it's size, and in emergency there are also special oxygen candles, which produce oxygen in a hot chemical reaction.

[ Bericht 27% gewijzigd door -CRASH- op 20-04-2013 22:08:30 ]
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  zaterdag 20 april 2013 @ 22:14:40 #170
65434 Parafernalia
Leuker als je denkt
pi_125537205
_O_
Eindelijk iemand die denkt wat iedereen zegt
  maandag 22 april 2013 @ 09:28:06 #171
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_125588522
Over een aantal uur de aankondiging voor kandidatenselectie voor Mars-one!


Ben benieuwd. (denk nog steeds dat het wel een grap zou kunnen zijn)
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
  maandag 22 april 2013 @ 17:52:46 #172
155021 Mender
Gekke Henkie
pi_125606124
quote:
2s.gif Op maandag 22 april 2013 09:28 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
Over een aantal uur de aankondiging voor kandidatenselectie voor Mars-one!


Ben benieuwd. (denk nog steeds dat het wel een grap zou kunnen zijn)
Ik zit nu klaar voor de stream. Nog 7 min. Spannend :P
  maandag 22 april 2013 @ 18:02:21 #173
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_125606532
quote:
0s.gif Op maandag 22 april 2013 17:52 schreef Mender het volgende:

[..]

Ik zit nu klaar voor de stream. Nog 7 min. Spannend :P
Tot nu toe een beetje matige indruk :P Ziet er allemaal wat crappy uit.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
  maandag 22 april 2013 @ 18:03:05 #174
155021 Mender
Gekke Henkie
pi_125606570
idd. Erg weinig mensen aanwezig ook
  maandag 22 april 2013 @ 18:03:53 #175
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_125606604
quote:
0s.gif Op maandag 22 april 2013 18:03 schreef Mender het volgende:
idd. Erg weinig mensen aanwezig ook
Dat ook. Maar voor iets waar straks vele miljarden ingepompt moeten worden zou het wel iets beter aangekleed mogen worden allemaal :P
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_125660484
quote:
2s.gif Op maandag 22 april 2013 09:28 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
Over een aantal uur de aankondiging voor kandidatenselectie voor Mars-one!


Ben benieuwd. (denk nog steeds dat het wel een grap zou kunnen zijn)
Grap weet ik niet maar ik heb sterke twijfels over de haalbaarheid. Het lijkt me idd een one way trip, naar een voortijdige dood vooral....
"It's hard to argue against cynics - they always sound smarter than optimists because they have so much evidence on their side."
pi_125661096
psychologies zal het zwaarste zijn.

Hier een 500 dagen test doen is makkelijk
omdat je weet dat je daarna "naar huis kan"
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_125664337
Als je die filmpjes ziet, het stikt er van de autisten die hier helemaal niks hebben en daarom maar naar Mars willen.
  woensdag 24 april 2013 @ 10:32:35 #179
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_125672266
Het mooie is dat de bedenkers 's avonds weer lekker bij moeder de vrouw onder de wol kruipen en anderen hun leven laten vergooien.
  woensdag 24 april 2013 @ 11:03:51 #180
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_125673059
quote:
0s.gif Op woensdag 24 april 2013 10:32 schreef Coelho het volgende:
Het mooie is dat de bedenkers 's avonds weer lekker bij moeder de vrouw onder de wol kruipen en anderen hun leven laten vergooien.
Toch moeten er onder de 7 miljard mensen echt wel wat lui zijn die oprecht willen en de skills hebben of kunnen ontwikkelen.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
  woensdag 24 april 2013 @ 11:54:52 #181
401879 AeliaDaAmora
Aiutati che Dio ti aiuta
pi_125674537
Kunnen we niet alle mannen naar mars sturen, zou de wereld er een stuk mooier en rustiger uitzien
Aelia De Amora
pi_125675309
quote:
0s.gif Op woensdag 24 april 2013 11:54 schreef AeliaDaAmora het volgende:
Kunnen we niet alle mannen naar mars sturen, zou de wereld er een stuk mooier en rustiger uitzien
Wat is deze? :+
pi_125675385
quote:
0s.gif Op woensdag 24 april 2013 12:20 schreef Misty_eyes het volgende:

[..]

Wat is deze? :+
Volgens mij heeft ze een ernstig geval van verhoogde zuurgraad in haar vagina. :')
"It's hard to argue against cynics - they always sound smarter than optimists because they have so much evidence on their side."
pi_125678942
Misschien wel aardig om te vermelden dat er een Fokker zich heeft opgegeven voor deze zelfmoordmissie naar Mars:

ONZ / FOK!-er Erick naar Mars

Wij wensen hem natuurlijk veel succes, en stuur ons een kaartje als je er bent. Bon voyage. :W

[ Bericht 1% gewijzigd door Misty_eyes op 24-04-2013 14:15:14 ]
pi_125686648
quote:
0s.gif Op woensdag 24 april 2013 10:32 schreef Coelho het volgende:
Het mooie is dat de bedenkers 's avonds weer lekker bij moeder de vrouw onder de wol kruipen en anderen hun leven laten vergooien.
Nah, hun leven niet, hoogstens tijd en geld. Heel de setup is typisch crowdfunding hype. Ze hebben merchandising, sponsors, contributors, aan donaties alleen hebben ze al 72000$ binnen. Ze hebben een shopping cart, ondersteunen paypal, je kan zelfs doneren in bitcoins.

Vergelijk dat met hun technologie om Mars te bereiken:

- Hun "road map" is acht tekeningen,
- Volledige technische beschrijving van de "living unit":
quote:
The Living Unit is a Lander that has a unique, inflatable living section and an airlock used by the astronauts when leaving the sealed, habitable settlement. The Living Unit will be set in place by the Rovers and filled with breathable air by the Life Support Unit prior to the arrival of the astronauts. In addition, the Lander contains construction materials for the astronauts to construct rooms, floors and install electrical outlets. The Lander itself contains the 'wet areas', such as the shower and kitchen.

The inflatable Living Unit will be built around existing technologies in use as Space Inflatables with such equipment as NASA's space suits and landing airbags on the three Mars rovers prior to Curiosity.
- "Mars suit":
quote:
Mars' atmosphere is not suitable for human life. For humans to live and work there, they will need the protection of a full body suit not unlike that worn by the astronauts who walked on the moon during the Apollo program. The Mars Suit must be flexible enough to allow the astronauts to work with both cumbersome construction materials and sophisticated machinery, and at the same time keep them safe from the harsh atmosphere.

Why is the Mars atmosphere not suitable for human life?

The air pressure on the surface of Mars is equivalent to that of Earth's atmosphere at 25 kilometers altitude, so too thin to breathe.
Even if there was enough air pressure, there would be too much carbon dioxide and too little oxygen for humans.
The Viking Orbiter Infrared Thermal Mapper suggests that the warmest temperature may be 27 °C (81 °F) and the coldest −143 °C (−225 °F) at the winter polar caps. Actual temperature measurements from the Viking landers range from −17.2 °C (1.0 °F) to −107 °C (−161 °F).

To learn more about the Mars atmosphere, visit Wikipedia.
http://mars-one.com/en/mission/technology

yep, komt voor elkaar.
  woensdag 24 april 2013 @ 18:39:08 #186
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_125688027
quote:
0s.gif Op woensdag 24 april 2013 17:57 schreef meth1745 het volgende:

[..]

Nah, hun leven niet, hoogstens tijd en geld. Heel de setup is typisch crowdfunding hype. Ze hebben merchandising, sponsors, contributors, aan donaties alleen hebben ze al 72000$ binnen. Ze hebben een shopping cart, ondersteunen paypal, je kan zelfs doneren in bitcoins.

Vergelijk dat met hun technologie om Mars te bereiken:

- Hun "road map" is acht tekeningen,
- Volledige technische beschrijving van de "living unit":

[..]

- "Mars suit":

[..]

http://mars-one.com/en/mission/technology

yep, komt voor elkaar.
techniek staat niet stil. Sterker nog, techniek gaat exponentieel. NASA wil in 2020 een motor ontwikkeld hebben die je in 30 dagen naar mars brengt (in plaats van de 7 tot 9 maanden nu)
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_125688059
quote:
0s.gif Op woensdag 24 april 2013 17:57 schreef meth1745 het volgende:

[..]

Nah, hun leven niet, hoogstens tijd en geld. Heel de setup is typisch crowdfunding hype. Ze hebben merchandising, sponsors, contributors, aan donaties alleen hebben ze al 72000$ binnen. Ze hebben een shopping cart, ondersteunen paypal, je kan zelfs doneren in bitcoins.

Vergelijk dat met hun technologie om Mars te bereiken:

- Hun "road map" is acht tekeningen,
- Volledige technische beschrijving van de "living unit":

[..]

- "Mars suit":

[..]

http://mars-one.com/en/mission/technology

yep, komt voor elkaar.
Ze zijn er al bijna dan.
"It's hard to argue against cynics - they always sound smarter than optimists because they have so much evidence on their side."
pi_125697052
quote:
2s.gif Op woensdag 24 april 2013 18:39 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

[..]

techniek staat niet stil. Sterker nog, techniek gaat exponentieel. NASA wil in 2020 een motor ontwikkeld hebben die je in 30 dagen naar mars brengt (in plaats van de 7 tot 9 maanden nu)
En als genoeg mensen erin geloven en voor willen betalen, en het ook technisch haalbaar blijkt, dan kan het lukken en worden ze de grootste multiplanetional in het zonnenstelsel. Of het lukt niet, en ze zoeken andere oportunities. In beide gevallen komen ze er goed uit, zonder zelf te betalen, dat doen de sponsors, donateurs en klanten, zonder knowhow te leveren want die huren ze en zonder te ontwikkelen want dat wordt uitbesteed.

Best mogelijk dat het enthousiaste pioniers a la Clive Sinclair of Richard Branson zijn, en kan dit de volgende industriële revolutie worden. Maar het is een riskant business model, erg open voor misbruik, als we hele industriën op crowd funding gaan ontwikkelen en de bubbel barst duurt het misschien decennia voor we weer aan interplanetair reizen durven denken. Ik was te laat voor de maanlanding, als ik ook de marslanding mis ga ik pissed zijn! }:|

quote:
6s.gif Op woensdag 24 april 2013 18:40 schreef Grrrrrrrr het volgende:

[..]

Ze zijn er al bijna dan.
damn you and your subtle text formatting irony ;(
zie het nu pas..

[ Bericht 16% gewijzigd door meth1745 op 24-04-2013 22:11:32 ]
pi_125705755
hihihi ze hebben een piemel getekend op Mars :@

"You can call me Susan if it makes you happy"
  donderdag 25 april 2013 @ 01:41:26 #190
374193 DeSamenvatting
It is maar dat je t weet
pi_125706929
quote:
0s.gif Op woensdag 24 april 2013 14:05 schreef Misty_eyes het volgende:
Misschien wel aardig om te vermelden dat er een Fokker zich heeft opgegeven voor deze zelfmoordmissie naar Mars:

ONZ / FOK!-er Erick naar Mars

Wij wensen hem natuurlijk veel succes, en stuur ons een kaartje als je er bent. Bon voyage. :W
Zelfmoord?
Anyway... Hier kunnen jullie op me stemmen:
http://applicants.mars-on(...)fc-bef6-8581984dd1cc

Bedankt alvast! *O*
Schijt aan het leven
Schijten is het enige dat moet,
Dus het is de stront die er toe doet
pi_125735584
quote:
0s.gif Op donderdag 25 april 2013 00:17 schreef TLC het volgende:
hihihi ze hebben een piemel getekend op Mars :@

[ afbeelding ]
http://www.huffingtonpost(...)-nasa_n_3148422.html
If not now, then when.
pi_125970478
01-05-2013

Marsrover Opportunity zet zichzelf standby



Marsrover Opportunity heeft de conjunctie niet helemaal zo doorstaan als NASA had gehoopt. De oude Marsrover heeft zichzelf tijdens de conjunctie in de standby-modus overgeschakeld.

Tijdens de conjunctie heeft NASA noodgedwongen de communicatie met zowel Opportunity als Marsrover Curiosity stilgelegd. Tijdens een conjunctie bevindt de zon zich (vanaf de aarde gezien) precies tussen Mars en de aarde in, waardoor deze signalen die vanaf de aarde naar Mars worden gestuurd, ernstig kan verstoren. De kans bestond dus dat commando’s die Mission Control vanaf onze planeet zou versturen, verstoord op Mars zouden aankomen en de Marsrovers tot gekke dingen zouden aanzetten. Vandaar dat besloten werd de communicatie met beide rovers in de maand april stil te leggen.

Inmiddels is het mei en heeft NASA weer contact gezocht met beide Marsrovers. Curiosity blijkt helemaal in orde te zijn, maar Opportunity is de conjunctie niet helemaal zoals verwacht doorgekomen. De Marsrover blijkt zichzelf op 22 april in standby-modus te hebben gezet.

“Ons vermoeden is dat Opportunity zijn software heeft ge-reboot, mogelijk terwijl de camera’s op de mast van de Marsrover de zon in beeld aan het brengen waren,” vertelt onderzoeker John Callas. “We troffen de rover aan in een standby-modus die we ‘automode’ noemen.” In het kort komt het erop neer dat de Marsrover niets meer doet, totdat deze instructies van de aarde heeft gehad. Die instructies zijn inmiddels verzonden en nu is het dus afwachten of die Opportunity weer aan de gang kunnen krijgen.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_126050108
03-05-2013

NASA stuurt Grover naar Groenlandse ijskap



© NASA.

NASA's Marsrovers Curiosity en Opportunity hebben een nieuw neefje met de naam Grover. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie test haar nieuwste onderzoeksvoertuig in het hoogste deel van Groenland.

De nieuwe 'Groverrover' - kort voor zowel Greenland Rover als Goddard Remotely Operated Vehicle for Exploration and Research - ziet eruit als een toestel dat normaal gesproken het landschap van Mars onderzoekt. Deze rover moet echter de koude en moeilijk bereikbare landschappen van Groenland en andere ijzige gebieden onderzoeken. Hierdoor krijgt de NASA een beter beeld van de veranderingen in de Arctische ijskap.

In 2012 werd bekend dat de bovenste ijslaag van Groenland voor 97 procent aan het smelten was, iets wat voor het laatst voorkwam in 1889. Grover moet de laag van de ijskap detecteren die in de nasleep van die extreme dooi is gevormd.

Zonne-energie
De rover weegt ongeveer 350 kilogram, is bijna twee meter hoog en wordt aangedreven door zonne-energie. Doordat de rover op zonne-energie werkt, zal het kwetsbare Arctische landschap niet vervuild raken. Grover heeft een radar waarmee hij de bodem kan bekijken.

"De rover heeft een groot vermogen", vertelt Gabriel Trisca, een van de softwareontwikkelaars van de rover aan NASA. "De rover kan overal ter wereld geplaatst worden, en wij kunnen hem overal in de wereld besturen."

"Grover is net als een ruimteschip, alleen werkt hij op de grond", zegt oud-NASA-medewerker Michael Comberiate. "Hij is in staat maanden zonder toezicht in een 'vijandige' omgeving te kunnen werken, met slechts een paar commando's."

In juni zal Grover vergezeld worden door een andere robot: de Cool robot. Die kan met zijn pakket aan instrumenten glaciologische en atmosferische monsters onderzoeken.


(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_126050242
01-05-2013

Stuur je naam naar Mars


Ruimtesonde MAVEN neemt een dvd met namen mee. (NASA)

Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA nodigt iedereen uit om zijn naam en een persoonlijke boodschap online te zetten. Alle namen worden op dvd gezet en meegestuurd met de nieuwe Marssonde MAVEN, die de atmosfeer van onze rode buurplaneet gaat onderzoeken.

Van de persoonlijke boodschappen, die geschreven moeten worden in de vorm van een haiku, gaan er maar drie mee. Vanaf 15 juli kan er op de inzendingen worden gestemd.

MAVEN is de eerste ruimtesonde die tot taak heeft om de hogere delen van de atmosfeer van Mars te onderzoeken. Daarbij moet onder meer de vraag worden beantwoord hoe de planeet in de loop van zijn geschiedenis het grootste deel van zijn atmosfeer is kwijtgeraakt.

De lancering van MAVEN staat gepland voor november van dit jaar. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_126059892
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 mei 2013 09:21 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
01-05-2013

Stuur je naam naar Mars

[ afbeelding ]
Ruimtesonde MAVEN neemt een dvd met namen mee. (NASA)

Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA nodigt iedereen uit om zijn naam en een persoonlijke boodschap online te zetten. Alle namen worden op dvd gezet en meegestuurd met de nieuwe Marssonde MAVEN, die de atmosfeer van onze rode buurplaneet gaat onderzoeken.

Van de persoonlijke boodschappen, die geschreven moeten worden in de vorm van een haiku, gaan er maar drie mee. Vanaf 15 juli kan er op de inzendingen worden gestemd.

MAVEN is de eerste ruimtesonde die tot taak heeft om de hogere delen van de atmosfeer van Mars te onderzoeken. Daarbij moet onder meer de vraag worden beantwoord hoe de planeet in de loop van zijn geschiedenis het grootste deel van zijn atmosfeer is kwijtgeraakt.

De lancering van MAVEN staat gepland voor november van dit jaar. (EE)

(allesoversterrenkunde)
dit keer sla ik het eens over...
De marsmannetjes worden al gek dat ze mijn naam
alweer voorbij zien komen 8)7
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_126205409
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 mei 2013 16:50 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

dit keer sla ik het eens over...
De marsmannetjes worden al gek dat ze mijn naam
alweer voorbij zien komen 8)7
hahaha :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_126205435
07-05-2013

"Gigantische berg op Mars ontstond door wind, niet door water"


Mount Sharp, gefotografeerd door Curiosity. © reuters.

NASA's Marsrover Curiosity is momenteel op reis naar Mount Sharp. Lange tijd werd gedacht dat de 5,5 kilometer hoge berg ooit werd gevormd door lagen slib. Maar nu suggereren Amerikaanse wetenschappers in een nieuw onderzoek dat de berg helemaal niet door toedoen van water tot stand kwam, maar door wind.


© afp.

Wetenschappers veronderstelden eerder dat zich op de plek van Mount Sharp ooit een groot meer bevond. De berg zou zijn ontstaan doordat lagen slib, afkomstig van de bodem van het meer, zich langzaam opstapelden. Hierdoor was de berg een perfecte onderzoekslocatie voor Curiosity. De Marsrover onderzoekt namelijk of er ooit leven mogelijk is geweest op de planeet en waterstof is een van de bouwstoffen die leven mogelijk maken.

Maar onderzoekers van de Princeton University en het California Institute of Technology suggereren dat de berg ontstond doordat stof en zand met de wind mee de krater in werden geblazen. Dat concludeerden ze aan de hand van beelden van ruimtesonde Mars Reconnaissance Orbiter (die het oppervlakte van de planeet in kaart brengt).

"Ons onderzoek sluit niet uit dat er ooit een meer in de Gale krater was, maar suggereert dat het grootste deel van de berg met behulp van de wind is ontstaan", zegt Kevin Lewis, coauteur van het onderzoek.

Stijgende lucht
Doordat het oppervlak van de Rode Planeet overdag opwarmt, stijgt er via de randen van de krater lucht omhoog. In de koelere namiddag keert dit proces zich om en daalt deze lucht. Volgens de onderzoekers neemt deze lucht stof en zand mee, die in het midden van de 154 kilometer brede krater belanden. Het onderzoek staat gepubliceerd in het tijdschrift Geology.

Is Mount Sharp nu niet meer interessant voor NASA? Volgens onderzoeker Lewis wel. "Ook al ontstond Mount Sharp door wind in plaats van water, de berg bevat waarschijnlijk een grote hoeveelheid aan waardevolle geologische - zo niet biologische - gegevens van de geschiedenis van Mars."

Curiosity landde in augustus op Mars. De Gale krater is de werkplek van de Marswagen. In oktober en november deed de rover onderzoek bij het gebied Rocknest, waar Curiosity zijn eerste grondmonster nam.

In februari boorde Curiosity een gat in een steen. Na analyse bleek dat er in een ver verleden microbieel leven op de planeet mogelijk is geweest. In de steen werden onder andere sporen van zwavel, stikstof, waterstof, fosfor en koolstof gevonden.


© epa.

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_126207433
Met die theorie kan ik me niet vinden...

Je ziet dat er hardere lagen en zachtere lagen zijn.
En die ontstaan niet door ophoping van "los" zand.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_126213004
quote:
Weird Geological Features Spied On Mars
"The High-Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) camera carried by NASA's Mars Reconnaissance Orbiter has spotted a strange geological feature that, for now, defies an obvious explanation. Found at the southern edge of Acidalia Planitia, small pits with raised edges appear to hug a long ridge. So far, mission scientists have ruled out impact craters and wind as formation processes, but have pegged the most likely cause to be glacial in nature."
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
pi_126253335
09-05-2013

Buzz Aldrin: "Verenigde Staten kunnen en moeten kolonie stichten op Mars"


De Amerikaanse astronaut Buzz Aldrin zette als tweede mens een voet op de maan tijdens de Apollo 11-missie in 1969. © getty.

Buzz Aldrin, de tweede man op de maan, meent dat de Verenigde Staten samen met de private sector het initiatief moeten nemen om mensen naar Mars te sturen om er een permanente kolonie te stichten. "De start van kolonies op Mars is technisch en financieel mogelijk, zelfs in deze tijden van economische moeilijkheden", zei de 83-jarige gewezen astronaut tijdens een conferentie aan de George Washington University over de verovering van de rode planeet.


© getty.


© getty.

"De Verenigde Staten moeten de leider blijven wat betreft het ruimtetransport en ik denk dat we ook kunnen rekenen op de dynamiek van de private sector om een systeem te ontwikkelen dat het zou mogelijk maken zich te vestigen op Mars", aldus Aldrin, die in 1969 als tweede man ooit voet zette op de Maan, na Neil Armstrong. Dezelfde visie doet hij uit de doeken in een nieuw boek, met als titel "Mission to Mars: My Vision for Space Exploration".

"We zouden onze aandacht en de inspanningen van de Nasa moeten concentreren om tegen de jaren 2030-2040 een permanente menselijke aanwezigheid op Mars te bewerkstelligen", legde hij uit. "Ik zie niets anders dat deze regering zou kunnen doen om de wereld te tonen dat de Verenigde Staten de koploper blijven op het vlak van ruimte-exploratie", vindt Aldrin. "We zijn nu klaar om mensen voorbij de Maan te sturen".


© getty.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_126338756
10-05-2013

Curiosity gaat opnieuw een steen boren op Mars



De komende dagen gaat Marsrover Curiosity opnieuw een steen boren op de rode planeet. Dit maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vannacht bekend. De steen heet Cumberland en ligt bijna drie meter ten westen van John Klein, de eerste steen die Curiosity in februari grondig onderzocht.

Curiosity heeft een roterende en een hamerfunctie, waarmee een gaatje in een steen geboord kan worden. Vervolgens kan de rover materiaal uit het binnenste van een steen halen om te onderzoeken. Toen Curiosity in februari materiaal uit de steen John Klein analyseerde, trof de rover belangrijke chemische elementen aan, die nodig zijn voor leven. Uit de analyse bleek dat zich in het poeder dat Curiosity uit de steen haalde zwavel, waterstof, zuurstof, fosfor, koolstof en stikstof aanwezig was.

“Het verzamelde monster bestaat voor zeker 20 procent uit kleimineralen,” vertelt onderzoeker David Blake. Het wijst erop dat het gebied meerdere malen in de geschiedenis vochtig was en in tegenstelling tot andere gebieden op Mars niet extreem zout, niet zuur en niet oxiderend.

Kruisbesmetting
Wetenschappers hopen dat de steen Cumberland hetzelfde verhaal vertelt als John Klein. Zij zijn namelijk bang dat er sprake is van kruisbesmetting. Voordat materiaal van John Klein werd geanalyseerd, scande Curiosity een bodemmonster in hetzelfde bakje. De kans is nu kleiner dat het materiaal van Cumberland door hetzelfde bodemmonster besmet wordt. Natuurlijk is er wel sprake van kruisbesmetting met het John Klein-materiaal, maar omdat dit ook een steen is, vinden wetenschappers dit minder erg.

Minder glad
Cumberland en John Klein lijken erg op elkaar, alhoewel Cumberland minder glad is aan de buitenkant. Dit is goed te zien op de foto bovenaan dit artikel. De onregelmatigheden aan de buitenkant van Cumberland zijn afzettingen van mineralen, die zijn ontstaan toen er nog water op Mars stroomde.

Problemen
Curiosity rijdt ondertussen al ruim een half jaar op Mars. De laatste maand kreeg het team van Curiosity met diverse ‘uitdagingen’ te maken. Curiosity ondervond computerproblemen, waardoor de rover een paar dagen niet gebruikt kon worden. Ook moest de communicatie in april noodgedwongen stil worden gelegd in verband met de stand van de zon. Gelukkig zijn de computerproblemen niet teruggekeerd en hebben wetenschappers nu weer contact met de rover

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_126646994
Rock Target 'Esperance' Altered by Wet History (False Color)

The pale rock in the upper center of this image, about the size of a human forearm, includes a target called "Esperance," which was inspected by NASA's Mars Exploration Rover Opportunity. Data from the rover's alpha particle X-ray spectrometer (APXS) indicate that Esperance's composition is higher in aluminum and silica, and lower in calcium and iron, than other rocks Opportunity has examined in more than nine years on Mars. Preliminary interpretation points to clay mineral content due to intensive alteration by water.

This image is a composite of three exposures taken by Opportunity's panoramic camera (Pancam) during the 3,262nd Martian day, or sol, of the rover's work on Mars (March 28, 2013). The component images were taken through three different Pancam filters -- centered on wavelengths of 753 nanometers (near-infrared), 535 nanometers (green) and 432 nanometers (violet). The view is presented in false color to make some differences between materials easier to see.

Alpha kenny one
pi_126667163
16-05-2013

Marswagentje breekt Amerikaans 'afstandsrecord'


Op 15 mei 2013 legde het Marswagentje Opportunity een afstand van tachtig meter af. Daarmee komt zijn totaal op 35,76 kilometer. (NASA/JPL-Caltech)

Het Marswagentje Opportunity heeft een veertig jaar oud NASA-record gebroken. Sinds zijn landing op Mars, in januari 2004, heeft het een afstand van 35,76 kilometer afgelegd. Dat is iets meer dan de rit van 35,744 kilometer die de Apollo 17-astronauten Eugene Cernan en Harrison Schmitt in december 1972 met hun 'maanauto' hebben gemaakt. Cernan en Schmitt haalden wel een veel beter gemiddelde: zij deden er maar drie dagen over, Opportunity meer dan negen jaar.

Het internationale record 'rondrijden op een andere wereld dan de aarde' is trouwens nog steeds in Russische handen: de onbemande maanwagen Loenochod 2 wist in 1973 een afstand van 37 kilometer te overbruggen. Of Opportunity ook dat record zal weten te breken, is een kwestie van afwachten. Nog ruim een kilometer... (EE)

(allsoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_126699913
16-05-2013

Mars jaarlijks gebombardeerd door zeker 200 ruimtestenen



Mars wordt jaarlijks door zo’n 200 kleine asteroïden of stukjes van kometen gebombardeerd. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. De bombardementen veroorzaken kraters die zeker 3,9 meter breed zijn.

NASA trekt die conclusie op basis van beelden van de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). De orbiter maakt al geruime tijd foto’s van Mars en op sommige foto’s zijn in eerste instantie geen, en later wel kraters te zien. En dat bewijst dat deze kraters dus heel recent tot stand zijn gekomen.

Klein stukje

De onderzoekers bestudeerden niet heel Mars, maar een klein stukje ervan. Vervolgens extrapoleerden ze die gegevens en zo komen ze uit op ongeveer 200 inslagen per jaar. “Het is opwindend om deze nieuwe kraters direct nadat ze gevormd zijn te ontdekken,” vertelt onderzoeker Ingrid Daubar. “Het herinnert je eraan dat Mars een actieve planeet is en dat we processen die hier vandaag de dag plaatsvinden, kunnen bestuderen.”


Jonge kraters op Mars. Afbeeldingen: C.J. Hansen, S. Byrne, G. Portyankina, M. Bourke, C. Dundas, A. McEwen, M. Mellon, A. Pommerol, N. Thomas.

Dunne atmosfeer

De asteroïden en stukjes kometen die Mars raken, zijn met een diameter van ongeveer 1 of 2 meter doorgaans vrij klein. Op aarde zouden dergelijke stenen niet eens voor kraters zorgen, omdat ze al in de atmosfeer verbranden. Op Mars werkt dat anders: de rode planeet beschikt over een te dunne atmosfeer om de stenen voor ze het oppervlak raken, te laten verdwijnen.

Voor onderzoekers is het heel belangrijk om te weten hoe vaak een hemellichaam gemiddeld door stenen uit de ruimte geraakt wordt. Het helpt ze om bepaalde kenmerken die recent op Mars zijn ontstaan op leeftijd te schatten.

(scientias.nl)
  zondag 19 mei 2013 @ 14:30:07 #205
77531 Grrrrrrrr
*PURRRRR*
pi_126721762
Leuk vooruitzicht voor de MarsOne kandidaten.
"It's hard to argue against cynics - they always sound smarter than optimists because they have so much evidence on their side."
pi_126724292
quote:
6s.gif Op zondag 19 mei 2013 14:30 schreef Grrrrrrrr het volgende:
Leuk vooruitzicht voor de MarsOne kandidaten.
Wedstrijdje koppen.
Beneath the gold, the bitter steel
pi_126724742
quote:
0s.gif Op zondag 19 mei 2013 15:41 schreef Kirov het volgende:

[..]

Wedstrijdje koppen.
2 dingen...
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_126737755
quote:
0s.gif Op zondag 19 mei 2013 15:54 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

2 dingen...
[ afbeelding ] [ afbeelding ]
_O-
pi_126798659
:)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_126798663
17-05-2013

Opportunity vindt bijzondere kleimineralen


Esperance is het lichtgekleurde gesteente aan de bovenzijde van deze foto. (NASA/JPL-Caltech/Cornell/Arizona State University)

De Amerikaanse Marswagen Opportunity heeft aan de rand van de 14 kilometer grote krater Endeavour opnieuw aanwijzingen gevonden voor de langdurige inwerking van vloeibaar water op het oppervlaktegesteente, in een geologisch ver verleden.

Opportunity bestudeerde de samenstelling van kleimineralen in een gebarsten steen die Esperance is genoemd. Het bijzondere aan Esperance is dat er niet alleen ooit voldoende water aanwezig moet zijn geweest om de kleimineralen te produceren, maar ook om de resulterende ionen (elektrisch geladen atomen) weg te spoelen.

De samenstelling van Esperance, met relatief veel aluminium en silicium en weinig calcium en ijzer, wijkt af van alles wat er in de afgelopen negen jaar door Opportunity is onderzocht.

Opportunity is sinds 14 mei van Cape York op weg naar Solander Point, waar hij de komende Marswinter gaat doorbrengen. (GS)

(
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_127097326
27-05-2013

Studenten racen met zelfgebouwde Marsrovers



Komende week moet een woestijn in Utah even doorgaan voor Mars. In dit afgelegen gebied gaan tien groepen studenten racen met hun zelfgebouwde Marsrovers.

De door de studenten gebouwde Marsrovers staan voor de lastige opdracht om hetzelfde werk te verzetten als de echte rovers op Mars doen. Dat betekent onder meer dat de rovers over lastige terreinen moeten kunnen rijden, foto’s moeten kunnen maken en monsters moeten kunnen verzamelen.

De rovers zijn niet autonoom, maar worden door de studenten bestuurd. Een grote uitdaging, want de studenten kunnen hun rovers niet direct zien. Ze moeten de Marsrovers dus bijsturen op basis van gegevens die de rover zelf verzamelt en naar de studenten stuurt.

Aan de rovers worden verder verschillende eisen gesteld. Zo mag een rover niet meer dan 50 kilo wegen. Ook mochten de teams maximaal voor 15.000 dollar aan hun rover verspijkeren. Eind van deze week is het moment van de waarheid dan eindelijk aangebroken en zal moeten blijken of de rovers aan deze eisen voldoen. Ook moet dan duidelijk worden welke rover het beste in staat is om de opgelegde taken te volbrengen

(scientias.n)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_127135655
:o Er staat een Logitech Orbit Sphere webcam op het statief ^O^
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_127135905
Ben bezig met een wallpaper/infographic over de geschiedenis van de 'on land Mars exploration. Ik heb deze locaties:



Ik heb ze hier vandaan gehaald: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_artificial_objects_on_Mars

Mee eens of tips? :+
gr gr
pi_127139629
28-05-2013

YouTuber zet alle Curiosity-foto's achter elkaar


video De onbemande verkenner Curiosity van de NASA heeft sinds augustus 2012 al tienduizenden foto's van de planeet Mars naar de aarde doorgestuurd.

YouTubegebruiker Karl Sanford heeft nu alle foto's van de afgelopen negen maanden in een time-lapse filmpje gestoken. Omdat een 'dag' op Mars een ander tijdsverloop kent, heeft de ruimtevaartorganisatie een aparte tijdsduur in het leven geroepen, de zogenaamde Sol. Het filmpje van Sanford gaat van start op Sol 0 en eindigt op Sol 281.

Om een nieuwe Sol in te luiden, gebruiken de NASA-bollebozen elke dag een toepasselijk lied. Onder meer 'Die Walküre' van Richard Wagner passeerde reeds de revue, net zoals 'Stronger' van Kanye West. De volledige playlist is hier (linksonder) te vinden.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_127148352
quote:
0s.gif Op woensdag 29 mei 2013 00:49 schreef Quyxz_ het volgende:
Ben bezig met een wallpaper/infographic over de geschiedenis van de 'on land Mars exploration. Ik heb deze locaties:

[ afbeelding ]

Ik heb ze hier vandaan gehaald: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_artificial_objects_on_Mars

Mee eens of tips? :+
Het kan leuk zijn om er bij te vermelden wat de afgelegde route is, of ze actief zijn en de orbitors toe te voegen.
Beneath the gold, the bitter steel
pi_127149073
quote:
0s.gif Op woensdag 29 mei 2013 12:51 schreef Kirov het volgende:

[..]

Het kan leuk zijn om er bij te vermelden wat de afgelegde route is, of ze actief zijn en de orbitors toe te voegen.
De afgelegde routes van de rovers zijn op deze schaal niet te tekenen. Opportunity heeft met 35 kilometer het langste stuk gereden, maar dat is op planetaire schaal niet te zien.

En rondom dit plaatje ga ik informatie over de landers en rovers zetten. Dan is er te weinig ruimte voor de orbiters. Dat komt misschien een andere keer.

Wel bedankt voor het meedenken! :Y)
gr gr
pi_127159324
"Niets doet meer kwaad in een staat dan dat men list voor wijsheid houdt." (Francis Bacon)
pi_127239075
30-05-2013

Kiezelstenen bewijzen het: ooit was er water op Mars


Marsjeep Curiosity leverde de nodige data. © photo news.

Een nieuwe, maar zeer gedetailleerde studie van kiezelstenen op Mars heeft het tot nu beste bewijs geleverd dat er ooit water op de Rode Planeet heeft gestroomd, zo heeft een team rond Rebecca Williams van het Instituut voor Planeetwetenschappen in Tucson (Arizona) in het wetenschappelijk vakblad Science bericht op gezag van data aangereikt door de Amerikaanse Marsjeep Curiosity. Ook is nu meer geweten over de eigenschappen van die vermoede waterlopen.

De jongste jaren waren er al meerdere aanwijzingen dat er ooit vloeibaar water op onze buurplaneet is geweest, zoals canyons en uitgedroogde meren. Maar die waren allemaal ook te verklaren aan de hand van plotselinge gebeurtenissen zoals het naar boven komen van grote massa's water uit de bevroren ondergrond, door toedoen van een meteorietinslag of een vulkaanuitbarsting.

Beste bewijs ooit
Maar nu pakken deskundigen met het beste bewijs ooit uit. Williams en co bestudeerden foto's die de robot Curiosity in de Gale-krater van zowat 515 kiezelstenen heeft genomen. De stenen zijn 2 tot 40 mm dik en bestaan uit een vast conglomeraat met zand, zoals typisch voor fluviatiele sedimenten op Aarde. Hun vorm toont dat water hen heeft gepolijst. Wanneer stenen door wind en zandstormen verweren, worden zij rauw en kantig. Maar volgens Asmus Koefoed van het aan de studie deelnemende Niels-Bohr Instituut in Kopenhagen is te zien dat nagenoeg alle van de 515 geanalyseerde kiezelstenen vlak, glad en afgeslepen zijn. De stenen gelijken opmerkelijk op kiezelstenen op Aarde en vormen het beste bewijs van vroegere waterlopen op Mars.

Er is ook meer: de vorm en de grootte van de kiezelstenen leert meer over de eigenschappen van die verdwenen rivieren. "Om die afgeronde kiezels te vormen en te bewegen, moet er stromend water met een diepte tussen 10 cm en een meter zijn geweest. Het moet aan zowat een meter per seconde hebben gestroomd", zegt de Deense teamleider, Morten Bo Madsen. Dat is te vergelijken met een typische, Deense waterloop.

Vroeger warmer
Er is nog meer: kiezelstenen hebben veel tijd nodig om tot een zowat ronde vorm te zijn gepolijst. Gezien er dus lange tijd waterlopen op Mars moeten zijn geweest, moet het er daar duidelijk, naast natter, ook warmer zijn geweest dan de koude, droge en levensonvriendelijke plaats die de planeet nu is. De atmosfeer moet ook veel dichter zijn geweest.

De nieuwe bevindingen duiden er op dat die warme en vochtige periode op Mars tot twee à drie miljard jaar heeft geduurd, duidelijk langer dan tot nu toe aangenomen, aldus het Niels-Bohr-Instituut.

De ontdekking verhoogt volgens Science aldus ook de kans dat er vroeger condities voor leven op onze buurplaneet zijn geweest.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_127239314
30-05-2013

Reizen naar Mars vergroot kans op kanker


© AFP.

Astronauten die naar Mars gaan, worden onderweg blootgesteld aan zoveel straling dat ze een groter risico op kanker lopen. Dat heeft onderzoek van Amerikaanse wetenschappers uitgewezen. De studie verschijnt vrijdag in het gezaghebbende wetenschapsblad Science.

Tijdens de reis naar Mars en terug worden de astronauten blootgesteld aan 0,66 sievert aan straling. Dat is 220 keer zo veel als een mens normaal in een jaar te verwerken krijgt. De dosis kan nog eens oplopen wanneer de astronauten eenmaal op het oppervlak van Mars zijn. Bij een blootstelling aan 1 sievert stijgt de kans op kanker met 5 procent. 'Hier moet op de een of andere manier wat op worden bedacht, voordat mensen maanden of jaren aan een stuk ver de ruimte in kunnen gaan', zegt arts Cary Zeitlin, een van de onderzoekers.

De astronauten krijgen tijdens de reis naar Mars vooral te maken met zogeheten galactische kosmische straling. Dat is straling die van buiten het zonnestelsel komt. De dosis is op zich laag, maar constant. Astronauten worden er elke minuut van elke dag aan blootgesteld. Bovendien is de straling erg moeilijk tegen te houden. 'Zelfs een 30 centimeter dikke wand van aluminium zou weinig veranderen', aldus Zeitlin. Af en toe zullen de astronauten ook moeten schuilen voor de deeltjes die zonnevlammen het heelal in slingeren.

De wetenschappers hebben de straling onderweg naar Mars gemeten met een speciaal instrument in de verkenner Curiosity. Die reisde anderhalf jaar geleden naar Mars. De trip van 560 miljoen kilometer duurde 253 dagen.

Er zijn plannen om in de verre toekomst voet op Mars te zetten. "Ik geloof dat we halverwege de jaren 2030 mensen in een baan rond Mars kunnen brengen en ze veilig kunnen laten terugkeren. Een landing zal volgen. En ik verwacht dat ik het nog zal meemaken", zei de Amerikaanse president Barack Obama in 2010. Probleem is dat er nog geen capsule is ontwikkeld waarin mensen de oversteek kunnen maken. Ook is het nog niet duidelijk of mensen wel zo lang gewichtloos kunnen zijn.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_127349451
30-05-2013

Botst de Curiosity-jeep hier op een Marsrat?


© NASA.

NASA's Marsjeep Curiosity lijkt een foto van een rat op de Rode Planeet genomen te hebben. De 'Marsrat' heeft schijnbaar vier poten en een staart.

Volgens de website UFO Sightings Daily heeft een Japanse blogger dit 'leven' op Mars ontdekt. "Het lijkt op een knaagdier maar zou ook een hagedis kunnen zijn", klinkt het. "Dankzij de aanwezigheid van kleine hoeveelheden water is het niet uitgesloten dat er zulke woestijndieren zouden rondhuppelen... al zou het echt wel zeldzaam zijn", voegt de post eraan toe.

Nog een derde optie is dat het om een buidelrat gaat. Of wat dacht je van een steenformatie die gewoon wat weg heeft van een (knaag)diertje? Laat je eigen fantasie hieronder de vrije loop!


© KOS.



Marsjeep Curiosity in actie. © reuters.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_127509825
06-06-2013

Curiosity gooit het roer om: op naar Mount Sharp!



Het Marswagentje werkt al sinds het in augustus op Mars landde in een gebied kleiner dan een voetbalveld. Daar is Curiosity inmiddels wel klaar mee en dus gaat het Marswagentje op reis. Binnenkort begint Curiosity aan een 8 kilometer lange reis die eindigt aan de voet van Mount Sharp.

Curiosity landde in augustus vorig jaar op Mars en legde kort daarna zo’n 500 meter af om vervolgens in het gebied ‘Glenelg’ aan de slag te gaan. Hier voerde Curiosity de laatste maanden onder meer meerdere boringen uit. Die boringen gaan de Marsrover steeds sneller af en Curiosity is dan ook al een eind klaar met Glenelg. Tijd voor een nieuwe uitdaging!

Mount Sharp
En die uitdaging heet Mount Sharp: een berg die bestaat uit meerdere lagen en die ons hopelijk meer kan vertellen over hoe Mars er in het (verre) verleden uitzag en zich ontwikkeld heeft. Dat Curiosity deze berg zou gaan bezoeken, stond al voor deze gelanceerd werd, vast. Maar het moment waarop de rover daar daadwerkelijk zou arriveren, was onbekend. Sterker nog: wetenschappers weten het nog steeds niet. “We weten niet wanneer we bij Mount Sharp aankomen,” stelt onderzoeker Jim Erickson. “Dit is een verkennende missie, dus hoewel Mount Sharp ons einddoel is, wil dat nog niet zeggen dat we interessante kenmerken die we op de weg ernaartoe tegenkomen, niet gaan verkennen.”

Lange reis
Eén ding staat wel al vast: het wordt een lange reis. De afstand tussen Glenelg en Mount Sharp bedraagt zo’n 8 kilometer. Zelfs als Curiosity onderweg niet wordt opgehouden, doet deze daar zeker enkele maanden over.

Op de foto
Mount Sharp mag dan ver weg zijn: Curiosity weet al wel wat ‘m ongeveer te wachten staat. De Marsrover maakte al meerdere mooie foto’s van zijn eindbestemming.

Maar voordat de rover vertrekt, zijn er nog een paar dingen die deze in het Glenelg-gebied moet doen. Zo willen onderzoekers dat de rover onder meer eerst een kijkje neemt bij mogelijke afzettingen van een rivier.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_127556885
Ze zullen wel gemerkt hebben
Dat de onderzochte bodemmonsters
dezelfde structuur heeft.

En die steen die op een beesie lijkt...
Optisch bedrog nummertje 89757
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_127609952
07-06-2013

Opportunity zet koers naar Solander Point


Uitzicht op Solander Point. (NASA/JPL-Caltech/Cornell Univ./Arizona State Univ.)

De Amerikaanse Marswagen Opportunity, die een kleine tien jaar geleden werd gelanceerd en in januari 2004 op Mars aankwam, zet koers naar een nieuwe bestemming: de heuveltop Solander Point, waar hij over enkele maanden aan moet komen. De afgelopen twintig maanden bracht Opportunity door op Cape York, waar onder andere onderzoek werd verricht naar kleimineralen in bepaalde gesteenten. Zo is onlangs bekendgemaakt dat het rotsblok Esperance enkele miljarden jaren geleden gedurende lange tijd bloot moet hebben gestaan aan vloeibaar water, met een geringe zuurgraad - volgens onderzoeksleider Steven Squyres 'geschikt om te drinken'.

Solander Point is een gebied waar veel meer oude gesteentelagen aan het oppervlak liggen, zodat Opportunity gedetailleerder onderzoek kan doen aan de geologische geschiedenis van de rode planeet. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_127694294
11-06-2013

Droog ijs creëert lineaire geulen op Mars


Lineaire geulen op Mars. (NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona)

Mysterieuze 'lineaire geulen' op Mars worden waarschijnlijk veroorzaakt door grote brokken van 'droog ijs' - bevroren kooldioxide (CO2). Die conclusie trekken planeetonderzoekers op basis van gedetailleerde foto's, gemaakt door de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), en experimenten in woestijngebieden in Utah en Californië. De resultaten zijn gepubliceerd in het vakblad Icarus.

Op veel kraterwanden op Mars zijn gullies ('geulen') gevonden die vermoedelijk gevormd zijn door water dat gedurende korte tijd over de hellingen stroomde. Op zandduinen komen echter ook bijzondere 'lineaire geulen' voor, die er heel anders uitzien (ze eindigen bijvoorbeeld niet in 'puinwaaiers', en ze hebben een constante breedte), en waarvan de ontstaanswijze niet duidelijk was.

De MRO-foto's en de veldexperimenten doen nu vermoeden dat er sprake is van brokken bevroren kooldioxide die in de lente losraken van de duintoppen en al sublimerend naar beneden glijden, op een soort luchtkussen van CO2-gas. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_127694348
10-06-2013

'Bio-element' boor in Marsmeteoriet


Sectie van Marsmeteoriet MIL 090030. (University of Hawaii)

Onderzoekers van de Universiteit van Hawaii hebben in een Marsmeteoriet hoge concentraties van het lichte element boor aangetroffen. In geoxideerde vorm (boraat) kan dit element een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van leven: op aarde zijn de bouwstenen voor RNA (de voorloper van DNA) onder chemische invloed van boraat ontstaan.

De hoge boorconcentraties werden aangetroffen in klei-aders in de meteoriet MIL 090030, die in 2009 is gevonden op Antarctica en waarvan vaststaat dat hij afkomstig is van Mars. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in PLOS One. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_127694481
11-06-2013

Opportunity ontdekt bijzondere steen met kleimineralen



Na negen jaar op Mars heeft rover Opportunity misschien wel zijn meest bijzondere ontdekking gedaan. De Marsrover vond een steen op de rode planeet met kleimineralen. Wetenschappers denken dat de steen – met de naam Esperance – in het verleden met water in aanraking is gekomen.

Opportunity heeft al veel ‘natte’ ontdekkingen gedaan op Mars. Toch is deze steen extra speciaal, omdat er bewijs is gevonden voor zwavelzuur. “Kleimineralen vormen zich alleen in water met een neutraal pH”, vertelt onderzoeker Steve Squyres aan BBC. “Dit is water wat jij en ik ook kunnen drinken.”

Maar dat niet alleen. Water met een neutraal pH is de perfecte broedplaats voor het vormen van de moleculaire bouwstenen die nodig zijn voor de creatie van leven. Water met een hoog of laag pH is daar veel minder geschikt voor.

Montmorilloniet?
De kleien op de steen Esperance zijn rijk aan aluminium. Waarschijnlijk gaat het om montmorilloniet, maar dat kunnen wetenschappers niet bevestigen. Opportunity’s röntgenspectrometer kan namelijk alleen de atomische elementen van Esperance analyseren, niet de mineralogische elementen.

Record
Opportunity tuft ondertussen lekker door op Mars. Onlangs verbrak de Marsrover een 40 jaar oud NASA-record. De rover heeft namelijk al meer dan 35,7 kilometer gereden: de grootste afstand ooit dat een NASA-voertuig op een ander hemellichaam dan de aarde heeft afgelegd

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_127779578
12-06-2013

Temperatuur Marsatmosfeer volgt halfdaagse cyclus


Het Mars Climate Sounder-instrument van de Mars Reconnaissance Orbiter meet de temperatuur van een dwarsdoorsnede van de Marsatmosfeer. (NASA/JPL-Caltech)

De temperaturen in de atmosfeer van de planeet Mars stijgen en dalen niet één maar twee keer per dag. Dat blijkt uit metingen van de Mars Reconnaissance Orbiter. Zowel aan het begin van de middag als even na middernacht bereikt te temperatuur een maximum, dat tot wel 32 graden hoger ligt dan het minimum.

Dat de Marsatmosfeer een halfdaagse temperatuurcyclus kent, was al bekend sinds de jaren zeventig. Maar tot nu toe werd aangenomen dat deze alleen optrad tijdens het stofstormseizoen en verband hield met het door zonlicht opgewarmde stof dat dan in de atmosfeer terechtkomt. De cyclus blijkt echter het hele jaar door op te treden.

De onderzoekers zoeken de oorzaak nu bij de wolken van waterijskristallen die bijna het hele jaar door op hoogten van tien tot dertig kilometer in de Marsatmosfeer te vinden zijn. Boven de evenaar absorberen deze sluierwolken de warmtestraling die overdag door het planeetoppervlak wordt uitgestraald. Deze opgenomen warmte wordt later weer afgestaan aan de atmosfeer. (EE)

(allesovertsterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_128023395
19-06-2013

Nieuw detailrijk Marspanorama gepresenteerd


Klein gedeelte van het nieuwe Marspanorama. (NASA/JPL-Caltech/MSSS)

NASA heeft een nieuw 360 graden-panorama gepresenteerd van de planeet Mars. De foto, die meer dan een miljard pixels telt, is opgebouwd uit 900 afzonderlijke opnamen die door camera's van de Marswagen Curiosity zijn gemaakt. Het panorama geeft een gedetailleerd beeld van het landschap dat aan Curiosity voorbijtrekt.

Op de Mars-site van NASA kan naar hartelust worden ingezoomd op het panorama. Daarbij valt op dat de afzonderlijke opnamen duidelijke verschillen vertonen. Dat komt doordat ze verspreid over een lange periode – zes weken – zijn gemaakt. Ondertussen veranderde niet alleen de lichtinval voortdurend, maar varieerde ook de transparantie van de nogal 'stoffige' Marsatmosfeer. (EE)

Billion-Pixel View of Mars Comes From Curiosity Rover

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_128110853
21-06-2013

Mars was eerder zuurstofrijk dan aarde


© ap.

De lucht op Mars was eerder rijk aan zuurstof dan de lucht op aarde. Mars liep ongeveer 1,5 miljard jaar voor. Dat blijkt uit een onderzoek van Britse wetenschappers. De studie staat in de nieuwste editie van het wetenschapsblad Nature.

"De dampkring van Mars was ongeveer 4 miljard jaar geleden rijk aan zuurstof, ruim voor de opkomst van zuurstof in de atmosfeer van de aarde 2,5 miljard jaar geleden. Waarschijnlijk was de rode planeet nat en warm miljarden jaren voor de aarde rijk aan zuurstof werd", concluderen ze.

Voor het onderzoek hebben de wetenschappers onder meer gekeken naar de samenstelling van rotsen op het oppervlak van Mars. Die zijn onderzocht door de verkenner Spirit. Ook keken de onderzoekers naar zogeheten 'Marsmeteorieten'.

Dat zijn brokstukken van Mars, die ooit zijn weggeslagen door meteorietinslagen en vervolgens zelf zijn neergekomen op aarde. De rotsen zijn veel ouder en hebben aanmerkelijk meer sporen van zuurstof dan de meteorieten. Dat wijst erop dat er vroeger veel meer zuurstof op Mars was.

De aarde en Mars zijn allebei ongeveer 4,5 miljard jaar geleden ontstaan. Ooit was op Mars misschien leven mogelijk, net als op aarde, heeft onderzoek de laatste jaren duidelijk gemaakt.

Zo zijn er in een rots sporen gevonden van belangrijke elementen als koolstof en zuurstof. Dat zijn de bouwstenen van leven op aarde. Ook lijkt er lang geleden water te hebben gestroomd op Mars.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_128711786
04-07-2013

Marsrover Opportunity onderweg naar nieuwe uitdaging



Marswagentje Opportunity is weer aan het rijden geslagen. De rover is momenteel onderweg naar Solander Point: een punt aan de westelijke rand van de 22 kilometer brede Endeavour-krater.

Na 22 maanden onderzoek gedaan te hebben nabij Cape York was het hoog tijd voor iets nieuws. En dus stuurde NASA het Marswagentje zes weken geleden op reis. De nieuwe bestemming van Opportunity bevindt zich op twee kilometer afstand van de locatie waar deze bijna twee jaar onderzoek deed. In zes weken tijd heeft Opportunity nu zo’n 1,2 kilometer afgelegd. Met nog 800 meter voor de boeg is de rover dus ruim over de helft.

Om bij Solander Point te komen, moet Opportunity Botany Bay oversteken. Dit is een vrij vlak gebied waar het Marswagentje prima mee overweg kan. “Het oppervlak waarover Opportunity rijdt is zeer geschikt,” vertelt onderzoeker Brad Joliff. De grond doet denken aan een mozaïek. Daar bovenop bevindt zich een dun laagje grond. “Niet genoeg om de door de wind gecreëerde rimpels die we eerder wel tijdens lange trektochten zagen, te creëren.”


Het stukje Botany Bay dat Opportunity nog moet doorkruisen. Solander Point is op deze foto ook duidelijk zichtbaar: het hoger liggende gebied aan de horizon. Foto: NASA.

Solander Point is een iets hoger gelegen deel van de westelijke rand van de Endeavour-krater. Het is de bedoeling dat Opportunity hier verschillende gesteentelagen gaat bestuderen. Bovendien is de plek zeer geschikt om te overwinteren. De op zonne-energie draaiende rover kan op de op het noorden gerichte helling gaan staan en zo ook tijdens de naderende winter hopelijk nog voldoende zonlicht opvangen om actief te blijven.

(Scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_128711972
05-07-2013

Mars Express kiekt voet van hoogste vulkaan van ons zonnestelsel


ESA’s Mars Express heeft een foto gemaakt van één van de flanken van Olympus Mons: de hoogste vulkaan die ons zonnestelsel rijk is. Op de foto zijn sporen van honderden lavastromen te zien.

Op de foto zien we de zuidoostelijke flank van de vulkaan. Het is goed te zien dat de vulkaan omringd wordt door een steile klif. Deze steile rand kenmerkt niet alleen dit deel van de vulkaan, maar is om geheel Olympus Mons te vinden. Op sommige plaatsen is deze wel negen kilometer hoog. Waarschijnlijk heeft de vulkaan dit scherpe randje gekregen na een aantal flinke aardverschuivingen.


Op deze topografische kaart is het hoogteverschil tussen de rand van de vulkaan en de omringende vlakte heel goed te zien. Die overgang is ook heel abrupt, zo getuigen de kleuren. Afbeelding: ESA / DLR / FU Berlin (G. Neukum).

Op de foto zijn ook sporen van honderden lavastromen te zien. Ze bewijzen dat Olympus Mons ooit zeer actief was. De lava stroomde van de flanken van de vulkaan af in ‘kanalen’ waarvan we de sporen nu nog zien.


De lavastromen. Foto: ESA / DLR / FU Berlin (G. Neukum).

Dankzij de beelden van Mars Express kunnen we veel over Mars te weten komen. Zo zien we op de foto’s bijvoorbeeld slechts enkele kleine inslagkraters. Dat suggereert dat dit deel van het oppervlak van Mars nog relatief jong is: als het heel oud zou zijn, zouden er veel meer inslagkraters te verwachten zijn. En door te kijken naar hoe verschillende lavastromen elkaar overlappen, kan worden vastgesteld hoe oud de stromingen zijn: de jongste liggen bovenop.

Olympus Mons is met 22 kilometer hoogte de hoogste vulkaan in ons zonnestelsel. Geschat wordt dat de vulkaan tot enkele tientallen miljoenen jaren geleden nog actief was.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_128786646
10-07-2013

Doel volgende NASA-missie op Mars: leven zoeken


© reuters.

De volgende missie van de NASA naar Mars is gepland voor 2020. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie wil dan op zoek gaan naar mogelijke sporen van leven op de rode planeet.


© reuters.


© ap.


© reuters.

De NASA stelt zich twee fundamentele vragen. "De eerste: we willen weten of er een of andere levensvorm mogelijk is op Mars. En ten tweede willen we weten of er ook effectief leven is geweest op de planeet", zei John Grunsfeld, verantwoordelijke van de divisie wetenschappen, dinsdag (lokale tijd) op een persconferentie.

De Marssonde Curiosity landde in augustus 2012 op Mars. De komende twee jaar moet de Marswagen onderzoeken of de omstandigheden op Mars in het geologische verleden geschikt zijn geweest voor leven.

Geperfectioneerd materiaal
De nieuwe machine voor de missie Mars 2020 zal hetzelfde chassis als de Curiosity hebben. Dat kan volgens de NASA de kosten drukken. Er zullen wel nieuwe, meer geperfectioneerde instrumenten aan boord zijn. Het budget van Mars 2020 wordt geschat op 1,5 miljard dollar. Daarbij zijn de kosten van de lancering niet meegerekend.


© epa.


© reuters.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_129035247
16-07-2013

Afbrokkelende rotsen verraden dat Mars toch niet gortdroog was



Utrechtse en Berlijnse wetenschappers hebben ontdekt dat metershoge rotsblokken op Mars zo’n duizend keer sneller afbrokkelen dan gedacht. Waarschijnlijk komt dat doordat er een klein beetje water aanwezig was.

Miljarden jaren geleden is het water op Mars na een periode met daarin meteorietinslagen en vulkanische activiteit verdwenen of bevroren in de bodem. Sinds die tijd zorgt het weer – en de wind – op Mars ervoor dat het oppervlak afslijt. Wetenschappers van de Universiteit Utrecht hebben nu ontdekt dat rotsblokken in puinstromen op Mars veel sneller afbrokkelen dan wetenschappers mogelijk achtten.

Puinstromen
De puinstromen waar de onderzoekers conclusies over trekken, ontstonden miljoenen jaren geleden doordat sneeuw smolt. De stromen ‘rollen’ van steile kraterhellingen af. Zo’n puinstroom bestaat uit ‘lobben’: waaiers van zand, grind en rotsblokken. Omdat de opbouw van zo’n puinstroom vrij langzaam verloopt, zijn er puinstromen met lobben van verschillende leeftijden. Wetenschappers hebben nu ontdekt dat er grote verschillen zijn tussen oude en jonge lobben. De oudere lobben zijn bijna compleet vlak, terwijl de jongere lobben rotsblokken van wel 4,5 meter hoog bevat.

Snel
Het afvlakken van rotsblokken in oude lobben is opvallend snel gegaan, zo stellen de onderzoekers in het blad Geophysical Research Letters. Meteorietinslagen op het oudste deel van de puinwaaier en het afsmelten van de laatste gletsjers op Mars wijzen erop dat die rotsblokken tussen 1,25 en 0,4 miljoen jaar geleden zijn afgevlakt. Dat betekent dat blokken van bijna vijf meter hoog in een miljoen jaar tijd met de grond gelijk zijn gemaakt.


Een puinwaaier op Mars. Afbeelding: Universiteit Utrecht.

In de woestijn
Hoe kan dat? De onderzoekers vonden het antwoord op die vraag opvallend genoeg op aarde, in de Atacamawoestijn in Chili om precies te zijn. Ze observeerden er aardse puinwaaiers met lobben van verschillende leeftijden. Zo ontdekten ze dat oude lobben veel vlakker zijn en minder grote rotsblokken bevatten dan jonge lobben. En dat komt doordat de rotsblokken in oude lobben verweerd zijn door toedoen van een klein beetje water en zout.

De onderzoekers zetten hun studie voort. Niet op Mars. Maar op Spitsbergen. Ze gaan daar kijken hoe puinwaaiers zich ontwikkelen in een koude, maar natte omgeving. Ook zijn ze voornemens om in het laboratorium zelf puinwaaiers na te bootsen. Uiteindelijk willen ze zo achterhalen wanneer Mars precies vochtig was.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_129035249
quote:
Ancient Mars Ocean Found?
With the help of rover Curiosity, we now know that ancient Mars had large quantities of liquid water flowing across its surface. However, evidence for large bodies of water — i.e. seas/oceans — has been hard to come by.

But using high-resolution orbital data, Caltech scientists now think they've found a long-dry river delta that once flowed into a very large body of water. Welcome to the Aeolis Riviera — the strongest evidence yet for a Martian coastline. "This is probably one of the most convincing pieces of evidence of a delta in an unconfined region — and a delta points to the existence of a large body of water in the northern hemisphere of Mars," said Roman DiBiase, Caltech postdoctoral scholar and lead author of the paper that was published (abstract) in the Journal of Geophysical Research.
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
pi_129055553
Curiosity heeft (ietsje meer dan) z'n eerste kilometer erop zitten *O*

quote:
Curiosity Mars Rover Passes Kilometer of Driving



July 17, 2013

PASADENA, Calif. - The latest drive by NASA's Curiosity Mars rover brought the total distance that the rover has driven on Mars to more than 1 kilometer. One kilometer is about 0.62 mile.

The drive covered about 38 meters (125 feet) and brought the mission's odometry to about 1.029 kilometers (3,376 feet). The drive was completed in the early afternoon of the rover's 335th Martian day, or sol, of work on Mars (July 17). It continued progress in a multi-month trek begun this month toward a mountain destination.

"When I saw that the drive had gone well and passed the kilometer mark, I was really pleased and proud," said rover driver Frank Hartman of NASA's Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Calif. "Hopefully, this is just the first of many kilometers to come."

Yesterday was is halfway through the mission's prime mission of one Martian year. Two weeks ago, Curiosity finished investigating science targets in the Glenelg area, about half a kilometer (500 yards) east of where the one-ton rover landed on Aug. 5, 2012, PDT (Aug. 6, Universal Time). The mission's next major destination is at the lower layers of Mount Sharp, about 8 kilometers (5 miles) southwest of Glenelg.

Mount Sharp, in the middle of Gale Crater, exposes many layers where scientists anticipate finding evidence about how the ancient Martian environment changed and evolved. At targets in the Glenelg area, the rover already accomplished the mission's main science objective by finding evidence for an ancient wet environment that had conditions favorable for microbial life.

JPL, a division of the California Institute of Technology, Pasadena, manages the Mars Science Laboratory Project for NASA's Science Mission Directorate, Washington. JPL designed and built the project's Curiosity rover.

More information about Curiosity is online at http://www.jpl.nasa.gov/msl , http://www.nasa.gov/msl and http://mars.jpl.nasa.gov/msl/ . You can follow the mission on Facebook at http://www.facebook.com/marscuriosity and on Twitter at http://www.twitter.com/marscuriosity .
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  donderdag 18 juli 2013 @ 02:08:32 #236
394203 Pienata
Altijd de Pieneut.
pi_129071033
Goed topic. :D

Iemand hier ook Mars One applicant?
pi_129082918
quote:
0s.gif Op donderdag 18 juli 2013 02:08 schreef Pienata het volgende:
Goed topic. :D

Iemand hier ook Mars One applicant?
Nee dank je
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_129106626
Reports Detail Mars Rover Clues to Atmosphere's Past



July 18, 2013

PASADENA, Calif. - A pair of new papers report measurements of the Martian atmosphere's composition by NASA's Curiosity rover, providing evidence about loss of much of Mars' original atmosphere.

Curiosity's Sample Analysis at Mars (SAM) suite of laboratory instruments inside the rover has measured the abundances of different gases and different isotopes in several samples of Martian atmosphere. Isotopes are variants of the same chemical element with different atomic weights due to having different numbers of neutrons, such as the most common carbon isotope, carbon-12, and a heavier stable isotope, carbon-13.

SAM checked ratios of heavier to lighter isotopes of carbon and oxygen in the carbon dioxide that makes up most of the planet's atmosphere. Heavy isotopes of carbon and oxygen are both enriched in today's thin Martian atmosphere compared with the proportions in the raw material that formed Mars, as deduced from proportions in the sun and other parts of the solar system. This provides not only supportive evidence for the loss of much of the planet's original atmosphere, but also a clue to how the loss occurred.

"As atmosphere was lost, the signature of the process was embedded in the isotopic ratio," said Paul Mahaffy of NASA Goddard Space Flight Center, Greenbelt, Md. He is the principal investigator for SAM and lead author of one of the two papers about Curiosity results in the July 19 issue of the journal Science.

Other factors also suggest Mars once had a much thicker atmosphere, such as evidence of persistent presence of liquid water on the planet's surface long ago even though the atmosphere is too scant for liquid water to persist on the surface now. The enrichment of heavier isotopes measured in the dominant carbon-dioxide gas points to a process of loss from the top of the atmosphere -- favoring loss of lighter isotopes -- rather than a process of the lower atmosphere interacting with the ground.

Curiosity measured the same pattern in isotopes of hydrogen, as well as carbon and oxygen, consistent with a loss of a substantial fraction of Mars' original atmosphere. Enrichment in heavier isotopes in the Martian atmosphere has previously been measured on Mars and in gas bubbles inside meteorites from Mars. Meteorite measurements indicate much of the atmospheric loss may have occurred during the first billion years of the planet's 4.6-billion-year history. The Curiosity measurements reported this week provide more precise measurements to compare with meteorite studies and with models of atmospheric loss.

The Curiosity measurements do not directly measure the current rate of atmospheric escape, but NASA's next mission to Mars, the Mars Atmosphere and Volatile Evolution Mission (MAVEN), will do so. "The current pace of the loss is exactly what the MAVEN mission now scheduled to launch in November of this year is designed to determine," Mahaffy said.

The new reports describe analysis of Martian atmosphere samples with two different SAM instruments during the initial 16 weeks of the rover's mission on Mars, which is now in its 50th week. SAM's mass spectrometer and tunable laser spectrometer independently measured virtually identical ratios of carbon-13 to carbon-12. SAM also includes a gas chromatograph and uses all three instruments to analyze rocks and soil, as well as atmosphere.

"Getting the same result with two very different techniques increased our confidence that there's no unknown systematic error underlying the measurements," said Chris Webster of NASA's Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Calif. He is the lead scientist for the tunable laser spectrometer and the lead author for one of the two papers. "The accuracy in these new measurements improves the basis for understanding the atmosphere's history."

Curiosity landed inside Mars' Gale Crater on Aug. 6, 2012 Universal Time (on Aug. 5 PDT). The rover this month began a drive of many months from an area where it found evidence for a past environment favorable for microbial life, toward a layered mound, Mount Sharp, where researchers will seek evidence about how the environment changed.

More information about Curiosity is online at: http://www.jpl.nasa.gov/msl , http://www.nasa.gov/msl and http://mars.jpl.nasa.gov/msl/ .

You can follow the mission on Facebook at: http://www.facebook.com/marscuriosity and on Twitter at http://www.twitter.com/marscuriosity .
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_129112546
17-07-2013

Curiosity heeft zijn eerste kilometer 'achter de wielen'


Deze foto van het Marslandschap maakte Curiosity kort nadat hij zijn eerste kilometer had afgelegd. (NASA/JPL-Caltech)

Op 17 juli heeft NASA's Marsvoertuig Curiosity zijn eerste mijlpaal, of beter gezegd: kilometerpaal, bereikt. Het volbrengen van de eerste kilometer heeft wel even geduurd. Het is namelijk al bijna een jaar geleden dat Curiosity op Mars aankwam.

Curiosity is momenteel onderweg naar de voet van Aeolis Mons, beter bekend als Mount Sharp, een plek waar gelaagde sedimenten te zien zijn. Gehoopt wordt dat deze meer inzicht zullen geven in het natte verleden van Mars.

Het is wel de bedoeling dat het Marsvoertuig wat meer vaart gaat maken. Binnen een jaar moeten de resterende acht kilometer naar Mount Sharp zijn afgelegd. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_129117844
Dat had ie een paar dagen geleden al
maar dan op z'n engels :P
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_129123048
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 juli 2013 12:37 schreef -CRASH- het volgende:
Dat had ie een paar dagen geleden al
maar dan op z'n engels :P
oops :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_129147451
19-07-2013

Erg weinig methaangas op Mars, dus ook geen leven?


© ap.

Gedetailleerd onderzoek van de atmosfeer van Mars door de Marsjeep Curiosity, ondersteunt de these dat het ooit warmer en mogelijk ook natter was op de rode planeet. Veronderstellingen dat er op Mars momenteel ook microben leven, zijn allicht fout, meldt de technologiewebsite Wired op basis van de studie. In de atmosfeer van het hemellichaam is immers erg weinig methaangas teruggevonden, een gas dat door ieder levend wezen wordt geproduceerd.

Verwaarloosbaar
Metingen vanop de aarde suggereerden in 2009 dat er op Mars mogelijk drie gebieden waren met onverwacht vrij hoge concentraties van methaangas. Wetenschappers reageerden voorzichtig verrukt, omdat 99 procent van al het methaangas op aarde door levende organismen wordt geproduceerd. Methaangas verdwijnt bovendien snel, dus als het werd gevonden, kwam het allicht recent in de atmosfeer terecht. Zou er op Mars dan toch leven zijn?

Recente metingen ter plaatse, door het onderzoekstuig Curiosity dat bijna een jaar geleden landde op de rode planeet, zetten wetenschappers echter met beide voeten op de grond. De gevonden deeltjes methaangas op Mars zijn immers verwaarloosbaar om van leven te kunnen spreken. 2,7 methaandeeltjes per miljard werden er geteld, een onbeduidend aantal, wetende dat er op aarde ruw geschat ongeveer 1.700 deeltjes per miljard zijn. Het methaangas dat toch werd gevonden, is vermoedelijk het gevolg van een soort van seizoensgebonden proces.

Warmer en natter?
Het onderzoek bevestigde wel dat de atmosfeer van Mars ooit veel dikker was. Dat betekent allicht dat het er toen veel warmer was, een gunstige conditie voor vloeibaar water, en op zijn beurt een belangrijke voorwaarde voor leven.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_129320043
24-07-2013

Nieuw bewijs gevonden dat het lang geleden regende en sneeuwde op Mars



Dat er ooit water op Mars stroomde, weten wetenschappers al een tijdje. Maar waar kwam dat water vandaan? Viel het in de vorm van neerslag op Mars? Of borrelde het uit de grond omhoog? Nieuw onderzoek wijst op het eerste: ooit regende en sneeuwde het op de rode planeet.

Onderzoekers van de Brown University trekken die conclusie in het blad Geophysical Research Letters. Ze bestudeerden door toedoen van water gevormde valleien op Mars om tot die conclusie te komen.

Valleien
Het idee om aan de hand van de valleien meer te weten te komen over het water op Mars, ontstond toen onderzoeker Kat Scanlon onderzoek deed op Hawaii. Vochtige tropische winden uit het oosten worden omhoog geduwd wanneer ze tegen de bergen op het eiland aanslaan. Maar de winden missen de kracht om de top van de berg te bereiken. Er rest ze dus niets anders dan hun vocht aan de oostzijde van het eiland los te laten. Het resultaat? Op het oostelijke deel van het eiland ontstaan tropische bossen. De westelijke kant ziet er heel anders uit: het lijkt wel een woestijn, zo droog. Scanlon bedacht dat dit alles in een ver verleden ook op Mars zou kunnen hebben plaatsgevonden. En het netwerk van valleien zou ons daar wel eens meer over kunnen vertellen.

Op Mars
De onderzoekers zochten vier plekjes op Mars uit waar zich langs de randen van kraters of bergen een netwerk van valleien bevond. Vervolgens stelden ze vast in welke richting de wind hier ooit waaide. Daarna keken ze op basis van die winden waar de meeste neerslag gevallen zou zijn. Om vervolgens naar de valleien te kijken: waren op de plekken waar de onderzoekers de meeste neerslag verwachtten ook de meeste uitlopers – door water gecreëerde sleufjes in het Marsoppervlak – te zien?

Vocht
Dat bleek inderdaad het geval te zijn. Uit de simulaties blijkt dat de processen die wetenschappers eerder op Hawaii aan het werk zagen, ook een rol speelden op Mars. Vocht dat door winden een berg opgevoerd is en vervolgens halverwege die berg wordt afgezet, lijkt ook de valleien op Mars hun vorm te hebben gegeven. En daarmee lijkt het erop dat het water op Mars in ieder geval op deze plekken niet vanuit de grond, maar vanuit de lucht kwam.

De onderzoekers gaan er in hun studie voorzichtig vanuit dat die neerslag in de vorm van sneeuw naar beneden kan zijn gekomen. Simpelweg omdat Mars in de tijd waarover zij spreken een koud klimaat gehad zou hebben. De sneeuw zou tijdens een warmere perioden gesmolten zijn en het smeltwater vormde vervolgens de valleien. Overigens is het niet ondenkbaar dat tijdens warmere perioden ook wel eens regen is gevallen. “De volgende stap is om te kijken naar het smelten van de sneeuw,” merkt Scanlon op. “De vraag is: hoe snel kun je een gigantisch pak sneeuw laten smelten? Heb je daar regen voor nodig? Is het eigenlijk wel mogelijk om met behulp van enkel smeltwater valleien uit te kerven?” Eén ding staat voor de wetenschappers vast: neerslag – in welke vorm dan ook – vormden de valleien. Door het antwoord op die laatste vragen te zoeken, kunnen we nu meer te weten komen over het oude Martiaanse klimaat.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_129604668
02-08-2013

Curiosity's eerste jaar op Mars in twee minuten


Nog een paar dagen en NASA's Marswagen Curiosity rijdt alweer een jaar rond over het rotsachtige oppervlak van Mars. In deze video is in twee minuten in een impressie te zien wat het rijdende laboratorium de afgelopen twaalf maanden is tegengekomen.

Curiosity landde in 2012 op 5 augustus op de Rode Planeet. Het Mars Science Laboratory, zoals de rover officieel heet, werd op 26 november 2011 vanaf het Cape Canaveral Air Force Station in Florida gelanceerd.

De wagen is momenteel bezig met zijn reis naar Mount Sharp, een berg op de Rode Planeet. Curiosity gaat daar het onderste gedeelte van de berg bestuderen.

De rover woelt het oppervlak om, onderzoekt rotsen, meet gassen in de atmosfeer en neemt foto's. Het karretje heeft onder meer bouwstenen van leven gevonden, zoals de elementen koolstof en waterstof. Dat betekent dat er in een ver verleden microbes, minieme organismen, zouden kunnen hebben geleefd op Mars. Ook vond Curiosity bewijs dat er ooit water op Mars heeft gestroomd.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_129701382
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_129781315
06-08-2013

NASA legt laatste hand aan nieuwe Marsmissie



Terwijl Curiosity zijn eerste verjaardag op Mars viert, werkt NASA alweer hard aan een nieuwe Marsmissie: MAVEN. De MAVEN-ruimtesonde arriveerde dit weekend in Florida om voorafgaand aan zijn lancering in november, de laatste testjes te ondergaan.

MAVEN staat voor Mars Atmosphere and Volatile Evolution. De sonde moet de bovenste laag van de atmosfeer van Mars gaan bestuderen. Wetenschappers hopen zo meer te weten te komen over het klimaat dat Mars in een ver verleden had. “MAVEN zal geen leven op Mars gaan vinden,” legt onderzoeker Bruce Jakosky uit. “Maar MAVEN zal ons wel helpen om de geschiedenis van het klimaat en daarmee de geschiedenis van de leefbaarheid van Mars, te achterhalen.”

Afgelopen vrijdag arriveerde MAVEN bij Kennedy’s Space Center in Florida. De sonde wordt daar in elkaar gezet en uitvoerig getest. Zo wordt er onder meer gekeken of de software aan boord van MAVEN werkt en of de sonde erin slaagt om de zonnepanelen uit te klappen.

En daarmee legt NASA de laatste hand aan deze nieuwe Marsmissie. Als de testjes achter de rug zijn, kan MAVEN naar het lanceerplatform verhuizen, vanwaar deze ergens in november (of misschien begin december) gelanceerd zal worden. Naar verwachting arriveert MAVEN in september 2014 bij Mars. Daar moet MAVEN een jaar lang onderzoek verrichten.


MAVEN. Foto: Lockheed Martin.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_129781399
NASA Mars Curiosity Rover Report -- July 11, 2013 .
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_129781450
A Year of Curiosity on Mars . NASAtelevision

Curiosity Rover team members at NASA's Jet Propulsion Laboratory (JPL) in Pasadena, Calif., re-live the dramatic Aug. 6, 2012 landing and the mission's achievements to date in an event aired on NASA Television and the agency's website. In the year since inspiring millions of people worldwide with its one-of-a-kind landing in a crater on the Red Planet, Curiosity has achieved its primary scientific objective; finding evidence that ancient Mars could have sustained microbial life and has returned invaluable scientific data and images

Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_129781458
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_129821660
07-08-2013

Gesimuleerde Marsmissie van Belg bijna afgelopen

Op 13 augustus eindigt een gesimuleerde Marsmissie onder leiding van de Belg Angelo Vermeulen, zo heeft de Universiteit van Hawaï bekendgemaakt.

De universeiten van Cornell en Hawaï startten op 15 april met HI-SEAS, een NASA-gefinancierde simulatie van een Marsmissie op Hawaï. Hoofddoel is na te gaan hoe zogenaamde voedselmoeheid bij astronauten tijdens een missie naar Mars te vermijden is. De bemanning bestaat uit gezagvoerder Vermeulen, vier Amerikanen en een Canadees.

De zes bemanningsleden verblijven in een omgeving die een verblijf op Mars zo goed mogelijk nabootst. Op de flanken van de Mauna Loa-vulkaan tasten ze de mogelijkheden af van koken op een levensechte ruimtebasis en ontwikkelen ze een eetpatroon voor astronauten.

Andere Belgen, zoals de kandidaat-astronauten Nancy Vermeulen en Vladimir Pletser, namen eerder deel aan Marssimulaties in Utah, in een organisatie van de Mars Society

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_130122614
two moons, passing in front of smaller Deimos in a new new video Mars Rover shot using the MastCam.

_O_



Alpha kenny one
pi_130158681
_O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_130586081
29-08-2013

Is ons leven begonnen op Mars?


Marsmeteoriet SaU 094, gevonden in Oman. Maakten organismen ‘aan boord’ van zulke brokstukken de oversteek van Mars naar de aarde? (AP)

Er is een nieuwe aanwijzing gevonden dat het leven op aarde op Mars is begonnen. Tijdens de jaarlijkse Goldschmidt-conferentie, die deze week in Florence wordt gehouden, maken Amerikaanse geochemici bekend dat een geoxideerde minerale vorm van het element molybdeen, die mogelijk cruciaal is voor het ontstaan van leven, alleen beschikbaar was op Mars en niet op aarde.

Volgens Steven Benner van het The Westheimer Institute for Science and Technology was molybdeen in deze sterk geoxideerde vorm ten tijde van het ontstaan van het eerste leven niet voorradig op aarde: drie miljard jaar geleden was er simpelweg te weinig zuurstof beschikbaar aan het aardoppervlak.

Op Mars was dat anders, en volgens Benner is dat een sterke aanwijzing dat de eerste organismen dáár zijn ontstaan. De organismen zouden vervolgens zijn ‘meegelift’ met meteorieten die bij grote inslagen van Mars werden losgelagen.

De suggestie van Benner kan twee paradoxen omtrent het ontstaan van leven op aarde oplossen. De eerste, de 'teerparadox', is dat organische moleculen onder invloed van warmte of licht de neiging hebben om in een levenloze, teerachtige substantie te veranderen. Elementen als molybdeen en boor – ook nu nog rijkelijk aanwezig op Mars – voorkomen dat.

De tweede paradox is dat de jonge aarde grotendeels onder water stond, wat de vorming van ‘genetische moleculen’ zoals RNA bemoeilijkt. Ook op Mars was water, maar veel minder dan op onze planeet. (EE)

We may all be Martians

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_130586128
27-08-2013

Marsvoertuig Curiosity navigeert (eventjes) zelf


Dit mozaïek van opnamen maakte Curiosity kort na zijn eerste zelfstandige ritje op onbekend terrein. (NASA/JPL-Caltech)

Voor het eerst sinds zijn aankomst op Mars heeft het Marsvoertuig Curiosity een stukje over onbekend terrein gereden zonder dat er iemand van NASA aan het ‘stuur’ zat. Met behulp van zijn autonome navigatiesysteem legde hij zonder kleerscheuren een afstand van tien meter af.

Tot nu toe was de besturing van Curiosity geheel in handen van de vluchtleiding in Pasadena. Maar vanaf nu kan hij dus ook zelf zijn weg kiezen. Dat is te danken aan software die, aan de hand van beelden van zijn navigatiecamera, de veiligste route berekent.

Het systeem werd vorige week voor het eerst uitgetest. Ook toen reed Curiosity een stukje op ‘eigen gelegenheid’, maar dat was op terrein dat vooraf door de vluchtleiding veilig was bevonden.

Curiosity is momenteel onderweg naar het hoofddoel van zijn missie: de voet van de vijf kilometer hoge berg Mount Sharp. Hiertoe moet hij nog ruim zeven kilometer afleggen, waarbij onderweg een aantal keren wordt gestopt om interessante gesteenten te onderzoeken. De rit zal nog maanden gaan duren. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_130665776
30-08-2013

Curiosity kiekt prachtige zonsverduistering vanaf Mars



Curiosity heeft een prachtige foto gemaakt waarop te zien is hoe Mars’ maan Phobos voor de zon langsbeweegt. Het is de scherpste foto van een zonsverduistering die ooit vanaf het Marsoppervlak is gemaakt.

Op de foto’s is te zien hoe Phobos voor de zon heen beweegt en zo een ringvormige zonsverduistering veroorzaakt. Op het moment dat Curiosity deze foto’s maakte, was de afstand tussen het Marswagentje en Phobos het kleinst. Daardoor lijkt de maan heel groot.

Zonsverduistering
Een totale zonsverduistering is vanaf het oppervlak van Mars gezien onmogelijk. De beelden die Curiosity heeft gemaakt, laten het maximaal haalbare zien: een ringvormige zonsverduistering.
De foto die u bovenaan dit artikel ziet, bestaat uit drie foto’s die Curiosity met tussenpozen van drie seconden maakte. Het Marswagentje maakte de kiekjes op 17 augustus. Om de foto’s te schieten, onderbrak de rover zijn reis: hij kwam tot stilstand en nam het fenomeen in de lucht waar.

Dankzij deze beelden hebben de onderzoekers weer iets meer kunnen leren over de baan van Phobos. Zo bleek de maan tijdens de zonsverduistering veel dichter bij het centrum van de zon in de buurt te komen dan verwacht.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_131014292
09-09-2013

Big Brother op Mars kan de geestelijke gezondheid ernstig schaden


Een foto van de planeet Mars die samengesteld werd uit foto's van Viking Orbiter, een ruimtetuig van NASA. © ap.

Sinds april dit jaar hebben duizenden mensen zich kandidaat gesteld voor het Mars One programma. De deelnemers krijgen een enkeltje richting Mars en zouden in 2022 vertrekken. Na een reis van zeven maanden zullen ze zich daar permanent vestigen om wetenschappelijk onderzoek uit te voeren. Daarnaast zullen wij hier op Aarde kunnen volgen hoe hun levens zich ontwikkelen via reality-tv programma's. De deelnemers zullen echter een hoog risico lopen om psychisch ziek te worden.


© Mars One.

Het Mars One programma is zeker gedurfd, maar is het ook realistisch? NASA zegt sceptisch te zijn over een privaat gefinancierde enkelrichtingsmissie en is van plan om verschillende onbemande ruimtetuigen naar Mars te sturen gevolgd door een bemande retourmissie in de loop van de jaren 2030. Anderen hebben zich ook vragen gesteld bij het businessmodel van Mars One, de technische haalbaarheid en de gezondheidsrisico's die gelinkt worden aan de hoge straling.

Hier bovenop zullen de ruimtekolonisten worden blootgesteld aan extreme psychologische condities. Het team van Mars One beweert de plannen te hebben besproken met "ervaren en gerespecteerde psychologen", maar noemt geen namen en verwijst ook niet naar wetenschappelijke studies. Ze zoeken naar eigen zeggen kandidaten die "tegen een stootje kunnen en zich gemakkelijk kunnen aanpassen en nieuwsgierig, vertrouwend en creatief zijn". Waarom er juist voor die eigenschappen werd gekozen of hoe de organisatie ze zal meten is niet duidelijk.

Bestaand wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat de kolonisten ten minste vier psychologische uitdagingen staan te wachten:

Sociaal isolement
De Mars kolonisten zullen de meest sociaal geïsoleerde mensen ooit zijn. Omwille van de afstand ten opzichte van de Aarde zullen de bemanningsleden niet rechtstreeks kunnen communiceren met mensen van thuis. De minimumvertraging die een boodschap van Mars naar de Aarde of omgekeerd kan ondervinden bedraagt ongeveer 10 minuten. De kolonisten zullen dus enkel directe gesprekken kunnen voeren met hun medeavonturiers. In het begin zullen dit 3 mensen zijn en na 10 jaar zal het aantal deelnemers opgevoerd worden tot 23. Deze omstandigheden zullen waarschijnlijk mentale aandoeningen veroorzaken bij een aantal kolonisten. Tientallen jaren van onderzoek wijzen uit dat langdurige sociale isolatie van astronauten kan leiden tot depressie, slapeloosheid, angstaanvallen, vermoeidheid, verveling en emotionele instabiliteit.

De organisatie van Mars One meent deze aandoeningen te kunnen verkomen door een zorgvuldige selectie van de kandidaten met de juiste attitude. Professor Nick Kanas, een door NASA gefinancierde expert in de psychologische effecten van ruimtereizen, zegt dat wanneer de Aarde uit het zicht is voor een lange tijd "de ruimtereizigers last kunnen krijgen van gevoelens van isolement, heimwee, somberheid of zelfs suïcidale of psychotische gedachten". Aangezien dit gaat om getrainde astronauten die bovendien weten dat ze uiteindelijk wel naar huis terugkeren is het vrij naïef om te denken dat kandidaten met 'de juiste attitude' wel tegen deze omstandigheden opgewassen zijn.
(lees verder onder de foto)


Een impressie van een huis op Mars. © Mars One.

Opsluiting
Het leven van de kolonisten op Mars zal zich uitsluitend binnenshuis afspelen aangezien de atmosfeer er niet kan worden ingeademd en de temperatuur gemiddeld -60 graden Celsius is. De kandidaten zullen ten miste 80 procent van hun tijd doorbrengen in een wooneenheid van ongeveer 50 vierkante meter per persoon.

Langdurige opsluiting in kleine plaatsten wordt geassocieerd met gelijkaardige aandoeningen als sociaal isolement: onder andere depressie, angstaanvallen en cognitieve storingen. Studies met dieren wijzen uit dat langdurige opsluiting de ontwikkeling van primaten verstoort. Men kan zich dus vragen stellen bij wat er zou gebeuren indien er kinderen zouden geboren en opgevoed worden in een dergelijke omgeving.

Gebrek aan privacy
Het wel en wee van de kolonisten zal 24 uur per dag, 7 op 7 gevolgd kunnen worden vanop de Aarde. We weten dat constante controle kan leiden tot stress, vermoeidheid, depressie en angsten, wat er voor zal zorgen dat de mentaal reeds belastende situatie nog zwaarder zal worden. Het programma moet gefinancierd worden door de opbrengsten van de reality-tv programma's, dus wanneer een van de kandidaten zou besluiten de camera's uit te schakelen zou dit het einde van Mars One betekenen.

Gebrek aan geestelijke gezondheidszorg
Een laatste zorgwekkend gegeven is dat de kandidaten die mentaal erg op de proef zullen worden gesteld geen rechstreekse toegang zullen hebben tot psychische bijstand.

Mars One mag dus misschien een mediageniek programma zijn, maar er wordt schijnbaar niet genoeg aandacht geschonken aan de psychologische gevolgen ervan. Bovendien houdt de organisatie ook geen rekening met een gebrek aan moderne geneeskunde, sexuele relaties tussen de kandidaten, het opvoeden van kinderen, ouder worden en de dood. Tenslotte zou een op televisie uitgezonden tragedie op Mars zorgen voor een publiek trauma op Aarde.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_131014469
09-09-2013

Raman-spectrometer kan mogelijk Marsbacteriën vinden


Illustratie van de Europese ExoMars-rover. (ESA)

De Raman-spectrometer van de geplande Europese ExoMars-rover, die in 2018 gelanceerd moet worden, is in staat om microscopische levensvormen op de rode planeet te detecteren. Die conclusie trekken astrobiologen van de Universiteit van Leicester uit laboratoriumproeven met de spectrometer. Daarbij werden stralingsbestendige (aardse) bacteriën aan steeds hogere doses van straling blootgesteld, zoals die ook aan het Marsoppervlak voorkomen (als gevolg van het ontbreken van een magnetisch veld en een dampkring).

De aanwezigheid van carotenoïdemoleculen in de bacteriën konden gemakkelijk met behulp van de spectrometer worden aangetoond, zelfs bij een stralingsbelasting van 15.000 gray - duizenden malen zo hoog als de stralingshoeveelheid die dodelijk is voor een mens. Bij een nog tien maal zo hoge stralingsdosis was het signaal niet langer meetbaar, doordat de moleculen volledig waren afgebroken.

De laboratoriumproeven worden gezien als een belangrijke voorbereiding op de data-anlyse van de ExoMars-rover. De resultaten zijn vandaag gepresenteerd op het European Planetary Science Congress 2013 in Londen. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_131203251
Mars kopen !!!!
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  zondag 15 september 2013 @ 18:31:01 #259
28033 Pek
je moet wat
pi_131204857
Doet me denken aan deze geniale kloon _O-

GC / een stuk Jupiter gekocht!!! Wie nog meer?
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_131205025
Wat ik me afvraag

Stel je hebt een stuk land gekocht op Mars
En JPL komt er met een rover op en gaat er boren.
Zou je ze kunnen aanklagen voor trespassing :P

Of geld dat alleen op afgebakend land
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  maandag 16 september 2013 @ 07:25:35 #261
28033 Pek
je moet wat
pi_131227270
Ik zou tol heffen. Een miljoen per decimeter ofzo :P
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_131269944
:)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_131269964
13-09-2013

Slordige’ Marskrater was ooit een ijsmeer


Artist’s impression van het ontstaan van Aram Chaos. (Faculteit Aardwetenschappen, Universiteit Utrecht)

Aram Chaos, de hobbelige bodem van een oude inslagkrater op Mars, is ontstaan door het smelten en leegstromen van een bedolven ijsmeer. Tot die conclusie komen onderzoekers van de universiteiten van Utrecht en Bremen na het bestuderen van satellietopnamen van de 280 kilometer grote, vier kilometer diepe krater en het uitvoeren van modelberekeningen.

Chaotische terreinen zijn raadselachtige gebieden die karakteristiek zijn voor Mars. Het mechanisme waardoor ze ontstaan, werd tot nu toe niet goed begrepen.

Volgens de wetenschappers was Aram 3,5 miljard jaar geleden nog een ongerepte inslagkrater die deels was gevuld met bevroren water. Mettertijd raakte dat ijs bedolven onder een twee kilometer dikke laag sediment, die een isolerende werking had. Dat kon echter niet verhinderen dat de inwendige warmte van de planeet ervoor zorgde dat het ijs in de loop van de miljoenen jaren smolt. En daardoor stortte het bovenliggende sediment in.

Bij die catastrofale gebeurtenis moet ongeveer honderdduizend kubieke kilometer vloeibaar water zijn vrijgekomen. Het wegstromende water vormde in een maand tijd een tien kilometer diep en twee kilometer breed dal, en op de bodem van de Aram-krater bleef een chaotisch patroon van rotsblokken achter.

De mogelijkheid bestaat dat er her en der op Mars nog van deze bedolven ijsmeren te vinden zijn, die om wat voor reden dan ook nooit zijn ingestort. Zulke meren zouden een veilige haven kunnen zijn voor primitief leven. (EE)

(allesoversterrnekunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 20 september 2013 @ 13:45:29 #264
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_131380124
quote:
Curiosity rover's methane result challenges life theory

The Curiosity rover's failure to detect methane on Mars is a blow to theories that the planet may still host some types of life, say mission scientists.

Telescopes and satellites have reported seeing small but significant volumes of the gas, but the six-wheeled robot can pick up no such trace.

On Earth, 95% of atmospheric methane is produced by microbial organisms.

Researchers have hung on to the hope that the molecule's signature at Mars might also indicate a life presence.

The inability of Curiosity's sophisticated instrumentation to make this detection is likely now to dent this optimism.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_131405997
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 september 2013 13:45 schreef Perrin het volgende:

[..]

19-09-2013

Curiosity vindt minder methaan op Mars dan gedacht


Marsjeep Curiosity. © ap.

UPDATE De Amerikaanse robotjeep Curiosity heeft op Mars minder methaan gevonden dan wetenschappers hadden verwacht. Er zijn maar weinig sporen van het gas terug te vinden in de uitgewerkte data, zeggen wetenschappers van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA in de jongste uitgave van het wetenschappelijke vakblad Science.


© thinkstock.

Wetenschappers waren, op basis van waarnemingen van op Aarde of van satellieten, van hele wolken met methaan uitgegaan. De Curiosity zocht daarop met een speciaal instrument over een langere periode naar het gas.

Levensvorm
Nu blijkt dat er in de atmosfeer van de Rode Planeet zes keer minder methaan voorkomt dan gedacht. Methaan is een gas dat kan wijzen op het bestaan van minieme levensvormen onder het oppervlak. Het ontstaat wanneer bacteriën organische stoffen afbreken. Mensen en dieren stoten het dan ook constant uit. Het gas komt ook vrij bij vulkanen, moerassen en toendragebieden. Op aarde is methaan een van de belangrijkste broeikasgassen.

Toch betekent het ontbreken van het gas niet per se dat er geen leven op Mars is. "Op aarde zijn er veel microbes die geen methaan uitstoten'', verklaarde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Niet teleurgesteld
Satellieten in een baan rond Mars hadden eerder wel sporen van methaan gemeten. Het is niet duidelijk waar dat door kwam. De wetenschappers zeggen niet teleurgesteld te zijn. "Het zou opwindend zijn geweest om methaan te vinden, maar we hebben veel vertrouwen in onze metingen, en het echt belangrijke is de vooruitgang in de uitbreiding van onze kennis'', zei onderzoeksleider Chris Webster.

De Curiosity is de duurste en meest geavanceerde Marsmissie ooit. De robot is zowat een jaar geleden op onze buurplaneet geland om naar sporen van leven te zoeken in de dampkring. De jeep is nu op weg naar de berg Sharp aan de rand van de Gale-krater waar de robot is neergestreken.


De Gale-krater. © ap.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_131406022
NASA Curiosity Rover Report 22 -- September 19, 2013 .
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_131578004
25-09-2013

Curiosity vindt meer bewijs voor vochtig Mars



Marsrover Curiosity heeft opnieuw bewijs gevonden dat er ooit water op Mars stroomde. De rover vond het bewijs tijdens zijn reis naar Mount Sharp, toen hij tijdens een tussenstop zijn robotarm uitstrekte om enkele stenen te bestuderen.

Curiosity is momenteel op weg naar Mount Sharp: een lange reis die meer dan een half jaar in beslag neemt. Natuurlijk maakt de rover die lange reis niet in één keer: NASA heeft vijf tussenstops gepland. De eerste tussenstop maakte de rover begin deze week.

Aderen
En die tussenstop wierp zijn vruchten af. Curiosity bestudeerde enkele gesteenten en dan in het bijzonder de scheuren (ook wel aderen genoemd) in zandsteen. De gesteenten vertelden Curiosity dat zij ooit in een veel vochtigere omgeving vertoefden. “We bestudeerden zandstenen kiezels die door water dat over het Marsoppervlak stroomde, zijn afgezet,” vertelt onderzoeker Dawn Sumner.

Stromend water op Mars
Het is niet voor het eerst dat Curiosity bewijs vindt voor water op Mars. Eerder trof de rover nabij zijn landingsplaats – Yellowknife Bay – al bewijs aan dat er ooit water op Mars stroomde. Dat de rover nu een eindje verderop ook sporen van water vindt, lijkt onbeduidend. Maar dat is het niet. Onderzoekers willen graag op meerdere plekken op Mars zoeken naar sporen van water en vervolgens exact achterhalen wanneer dat water stroomde. “Stroomde het water dat de stenen die we tijdens de eerste tussenstop bestudeerden, afzette rond dezelfde tijd als het water dat we in Yellowknife Bay vonden?” vraagt Sumner zich af. “Als dezelfde vloeistof die de aderen in de gesteenten hier veroorzaakte ook de aderen in de gesteenten van Yellowknife Bay veroorzaakte, zou je verwachten dat de aderen dezelfde samenstelling hebben. We zien echter dat de adertjes anders zijn, dus weten we dat de geschiedenis gecompliceerd is. Deze observaties kunnen we gebruiken om een completer beeld van de geschiedenis van Mars te krijgen.”

Inmiddels is Curiosity – ondanks dat er op het punt van de eerste tussenstop nog genoeg te ontdekken viel – alweer onderweg naar Mount Sharp. “Aan de ene kant willen we Mount Sharp zo snel mogelijk bereiken en aan de andere kant willen we gesteenten die we onderweg tegenkomen, bestuderen,” legt onderzoeker Kenneth Williford. “Ons team, bestaande uit meer dan 450 wetenschappers, heeft besloten dat het bereiken van Mount Sharp prioriteit heeft.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_131606405
26-09-2013

Verkenner Curiosity vindt water op Mars


"In elke kilo Marsgrond zit ongeveer 20 gram water"
Marsjeep Curiosity. © reuters.

UPDATE In de bodem van de planeet Mars blijkt water te zitten. De verkenner Curiosity heeft daar voor het eerst sporen van gevonden. Dat meldt het gezaghebbende wetenschapsblad Science.

Het water kwam aan het licht toen de Curiosity een schep Marsgrond nam en die in een speciale ruimte van het karretje stopte. Daar werd het verhit tot 835 graden. Er kwamen gassen vrij, waaronder waterdamp.

20 gram water
"We weten nu dat er veel water op Mars moet zijn en dat het makkelijk te bereiken is. Als we mensen sturen, hoeven ze alleen wat grond op te graven. Als ze de bodem dan opwarmen, hebben ze water", aldus hoofdonderzoekster Laurie Leshin. In elke kilo Marsgrond zit ongeveer 20 gram water. Dat is ongeveer een tiende van de hoeveelheid water in de grond op aarde.

Dat er water voorkomt op Mars komt niet helemaal als een verrassing.
De Curiosity is bewust naar zijn werkplek gestuurd, een krater bij de evenaars van de planeet. Satellieten hadden gemeten dat daar mineralen in de grond zitten die alleen onder invloed van water kunnen ontstaan. Vorig jaar vond de verkenner kiezelsteentjes die lang geleden zouden zijn meegevoerd door het water van een beekje.

Water is een cruciale voorwaarde voor leven. Toch is dat nog niet gevonden op Mars.

Bouwstenen van leven
Wel ontdekte de Curiosity dit jaar dat leven ooit mogelijk is geweest op Mars. In een rots werden namelijk sporen van de elementen zwavel, stikstof, waterstof, zuurstof, fosfor en koolstof gevonden. Dat zijn de bouwstenen van leven op aarde. Vermoedelijk hadden er in een ver verleden minieme organismen kunnen bestaan op Mars. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA laat in het midden of die er ook echt zijn geweest.

De Curiosity is een rijdend scheikundelaboratorium, dat in november 2011 werd gelanceerd en in augustus vorig jaar op Mars landde. De verkenner woelt het oppervlak om, onderzoekt rotsen, meet gassen in de atmosfeer en neemt foto's. Het project heeft ongeveer 2 miljard dollar (1,6 miljard euro) gekost.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_131835079
04-10-2013

Mars-missie NASA gaat toch door ondanks 'shutdown'


© photo news.

De Amerikaanse federale overheid mag dan wel financieel zijn drooggelegd, voor de nakende Mars-missie van de NASA is een uitzondering gemaakt, zo hebben gezaghebbende ruimtevaartwebsites gemeld.

Door de 'shutdown' was op het Kennedy Space Center in Florida ook het meeste voorbereidingswerk voor de volgende Mars-missie tot stilstand gekomen. De Maven-sonde moet echter op 18 november (plaatselijke tijd) vanop Cape Canaveral vertrekken.

De 671 miljoen dollar kostende missie om de bovenste lagen van de atmosfeer van de Rode Planeet te bestuderen, beschikt over een lanceervenster van twintig dagen, eventueel te verlengen. Maar als de Maven niet op tijd kan vertrekken, wordt het twee jaar wachten en zal de missie duurder zijn dan ze nu al is.

Wel konden de door de NASA voor Maven gecontracteerde firma's hun voorbereidingen verderzetten.

Dringende uitzondering
Hoe dan ook, de NASA heeft nu een dringende uitzondering op de sluitingsregel doorgeduwd waardoor haar ingenieurs donderdag weer aan de slag konden met de sonde. Het Amerikaanse ruimtevaartbureau had daarbij ook aangevoerd dat de sonde van doorslaggevend belang zal zijn voor communicatie met toekomstige robotjeeps op de Rode Planeet, aldus de krant Florida Today.

Bij raketbouwer Lockheed Martin luidt het dat de voorbereidingen overigens negen dagen voorlagen op schema toen de 'shutdown' intrad.

Overigens bleef de NASA de hele week ook doorgaan met de operaties voor het Internationaal Ruimtestation ISS, het data vergaren met de Hubble Ruimtetelescoop en alles wat nu op Mars rijdt of er rond draait.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_131843097
^O^
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_131867490
04-10-2013

Gaatje in voorwiel van Curiosity (maar de rover gaat door!)



Marsrover Curiosity is een echte verkenner die de gebaande paden mijdt. En dan kun je wel eens op een scherp stuk rots stuiten. Waarschijnlijk weet de rover er alles van. Recente foto’s laten namelijk zien dat er een gat in het wiel van de rover zit. Maar wees gerust: er is meer voor nodig om de ambitieuze Curiosity te stoppen!

Het gat is goed te zien op de foto hieronder, gemaakt door een camera aan boord van Curiosity. Waar het gat door veroorzaakt is? Waarschijnlijk een scherp steentje.


Foto: NASA / JPL-Caltech / Malin Space Science Systems.

Voor wie zich afvraagt of we ons nu zorgen moeten gaan maken over Curiosity: absoluut niet doen! NASA had dergelijke schade helemaal ingecalculeerd en ligt er dus ook niet wakker van – de ruimtevaartorganisatie heeft wel andere dingen aan het hoofd – simpelweg omdat het het functioneren van Curiosity niet aantast.

Nu we ons toch op Curiosity’s onderkant aan het richten zijn, trakteren we u direct op nog een foto vanuit dit bijzondere perspectief. Geeft het geen machtig gevoel, zo’n door mensen gebouwde machine op het oppervlak van Mars, met de Martiaanse heuvels op de achtergrond?


Daar sta je dan..op Mars! Foto: NASA / JPL-Caltech / Malin Space Science Systems.

(Scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_131873327
Waar is de ANWB als je ze nodig hebt
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_132422986
:)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_132422998
21-10-2013

Curiosity kiekt zijn eindbestemming: “Mount Sharp, ik kom eraan!”



Marsrover Curiosity is kilometers aan het maken. En het schiet al aardig op: de eindbestemming – Mount Sharp – komt tot grote vreugde van de rover steeds dichterbij.

Dat blijkt ook wel uit een nieuwe foto die de rover middels Twitter met de wereld deelde. Op de foto schittert de voet van de fletse Mount Sharp. “Sta me toe om mezelf opnieuw te introduceren. Ik ben terug op Twitter en nog dichterbij Mars’ Mount Sharp,” meldt de rover.

Met de tekst verwijst Curiosity overduidelijk naar de shutdown die de Amerikaanse overheidsinstellingen – waaronder ook NASA – teisterde. Doordat politici het niet met elkaar eens konden worden, lagen overheidsinstellingen iets meer dan twee weken stil. In het geval van Curiosity betekende dat iets meer dan twee weken radiostilte op de site en het Twitter-kanaal. Maar daar is nu gelukkig een einde aan gekomen. De rover laat weer van zich horen en zal ons de komende tijd ongetwijfeld blijven verrassen met mooie foto’s en opzienbarende ontdekkingen.

De komende tijd staat het maken van kilometers echter centraal. De rover is nog altijd onderweg naar Mount Sharp, een reis die acht kilometer lang is en zeker enkele maanden in beslag gaat nemen. De reis van Curiosity is hier live te volgen.

(scientiasà
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_132751663
29-10-2013

ESA laat u meevliegen over Mars


De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA heeft topografische informatie over de oppervlakte van Mars in een nieuw 3D-filmpje gegoten. De video met de titel 'Mars Showcase' laat u op die manier meegenieten van een vlucht over de rode planeet.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_132751689
29-10-2031

NASA gaat atmosfeer van Mars onderzoeken


© reuters.

De NASA bereidt zich voor om op 18 november een sonde, Maven, te lanceren naar de bovenste laag van de atmosfeer van de planeet Mars, om een beter begrip te krijgen van de redenen voor het verdwijnen van het grootste deel van de atmosfeer van Mars.

Maven (Mars Atmosphere and Volatile Evolution mission) zal in een baan rond Mars de hogere atmosfeer en de ionosfeer onderzoeken, alsook interacties met de zon en de zonnewind, zo verklaarden verantwoordelijken van de missie maandag tijdens een persconferentie.

De missie Maven is volgens de NASA een belangrijke stap in het oplossen van de puzzel van het voorbije en huidige klimaat van Mars. Mars had in het verleden een dichtere atmosfeer, maar door een ingrijpende klimaatsverandering verdween het grootste deel van zijn atmosfeer.

Maven is de tweede missie van het Amerikaanse programma Scout, dat bestaat uit kleine, goedkopere missies voor de verkenning van Mars. De kostprijs, zonder de lancering, ligt beneden de 500 miljoen dollar.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_132881503
03-11-2013

India lanceert een sonde naar Mars

In India is het aftellen begonnen voor het lanceren van een onbemande verkenner naar Mars. Het meest ambitieuze ruimteproject ooit van het Aziatische land geldt niettemin als "goedkoop".

In 2011 lukte China er niet in een eerste sonde op Mars te krijgen, Japan eerder ook niet. Indien New Delhi wel slaagt, is dit een primeur voor Azië.

Van op de basis Sriharikota moet een 350 ton wegende Indiase PSLV-draagraket dinsdag om 14.36 uur plaatselijke tijd de Mangalyaan meenemen en op een traject naar de meer dan 200 miljoen km van ons verwijderde Rode Planeet zetten. Dat laatste gebeurt pas na een maand want de raket is te licht voor een rechtstreekse slingering naar Mars en moet door banen trekken rondom de Aarde aan snelheid winnen.

De 1,3 ton wegende sonde ter grootte van een grote koelkast beschikt onder andere over sensoren om de hoeveelheid methaan in de atmosfeer van Mars te meten en daarmee misschien de hypothese versterken dat er ooit in vergelijkbare omstandigheden als bij ons primitief leven op de planeet zou zijn geweest. Landen zal de sonde niet doen, de aankomst is binnen 300 dagen voorzien.

Tot nu toe zijn er 51 missies naar Mars geweest, waarvan er slechts 21 slaagden, beklemtoont directeur K. Radhakrishnan van het Indiase ruimtevaartbureau ESA. Ook Europa kon scoren met de Mars Express.

Eerder kon India al aantonen dat er water op de Maan is. De Marsmissie kost slechts 4,5 miljard roepie (55 miljoen euro).

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_133139197
08-11-2013

Europese Marsmodule Schiaparelli gedoopt


© afp.

De demonstratiemodule van de missie ExoMars heeft de naam Schiaparelli gekregen naar de Italiaanse astronoom Giovanni Schiaparelli, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA vandaag bekendgemaakt.

ExoMars is een gemeenschappelijk Europees-Russisch project dat een missie in 2016 en 2018 omvat. De eerste missie omvat de 'Trace Gas Orbiter' en de Schiaparelli, de tweede is een Marsjeep. Zowel de 'orbiter' als de robotjeep moeten samen zoeken naar sporen van vroeger en huidig leven op de Rode Planeet.

Gecontroleerde landing
De Schiaparelli moet aantonen dat de juiste technologie aanwezig is voor een gecontroleerde landing op Mars. De module duikt de verraderlijke atmosfeer van Mars in aan 21.000 km uur, en gebruikt dan valschermen en stuurraketjes om de snelheid tot minder dan 15 km per uur te verminderen, om dan acht minuten later te landen.

Tijdens de duik in de atmosfeer zal de module data verzamelen. Dit gebeurt ook na landing in het gebied Meridiani Planum.

De helft van alle Marsmissies van de ruimtevaartmogendheden is mislukt. Europa slaagde met zijn Mars Express, maar de lander Beagle-2 verdween spoorloos na losmaking van de sonde.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_133243422
13-11-2013

Curiosity laat zijn huidige uitzicht op Mars zien

Klik hier voor interactieve panorama foto
Mars Panorama - Curiosity rover: Martian solar day 437 in world © Andrew Bordrov

Sinds de shutdown van de Amerikaanse regering heeft NASA's Curiosity alweer een flinke afstand gereden en is de Marswagen weer een stukje dichter bij eindbestemming Mount Sharp. De Estlandse fotograaf Andrew Bodrov heeft een nieuwe interactieve panoramafoto van Curiosity's huidige omgeving op Mars gemaakt, waarop ook de 5,5 kilometer hoge berg te zien is.

Bodrov maakte in het verleden meerdere interactieve panoramafoto's van Curiosity's beelden. (Onder andere hier en hier te zien). De panoramafoto bestaat uit 101 beelden die de Marsrover ongeveer twee weken geleden op de Rode Planeet heeft gemaakt, en laat de huidige werkplek van Curiosity in 360 graden zien.

Curiosity is nog altijd onderweg naar Mount Sharp, de eindbestemming van het rijdende laboratorium. Het Mars Science Laboratory, zoals de rover officieel heet, landde in augustus 2012 op Mars.

Na een reis van totaal 570 miljoen kilometer door het zonnestelsel landde de Marsrover in de 150 kilometer grote krater Gale, iets ten zuiden van de Marsevenaar. Midden in die krater ligt de 5,5 kilometer hoge Mount Sharp. De komende twee jaar onderzoekt de rover de bodem, rotsen en lucht. Wetenschappers willen zo te weten komen of op Mars ooit leven mogelijk is geweest.


© reuters.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  maandag 18 november 2013 @ 18:26:17 #280
28033 Pek
je moet wat
pi_133382610
Maven lancering in een klein uurtje, live hier te volgen :)
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
  maandag 18 november 2013 @ 19:37:03 #281
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_133385237
Tot nu toe alles goed :)
pi_133388180
Waarom zitten ze in die control room op het grote scherm naar de parkeerplaats te kijken? :')


[ Bericht 19% gewijzigd door #ANONIEM op 18-11-2013 20:30:51 ]
pi_133506341
21-11-2013

Marsrover Curiosity heeft te kampen met kortsluiting


Het apparaat is niet kapot, maar heeft mogelijk te maken gehad met een vorm van kortsluiting. © reuters.

Marsverkenner Curiosity moet wegens technische mankementen zijn werk enkele dagen stilleggen. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekendgemaakt.
Het apparaat is niet kapot, maar heeft mogelijk te maken gehad met een vorm van kortsluiting. Technici willen onderzoek doen, voordat de verkenner weer wordt ingezet.

De vorige keer dat de Curiosity kortsluiting had was op de dag van de landing in augustus 2012. De laatste keer dat de verkenner niet rondreed was tijdens de shutdown van de Amerikaanse overheid in oktober. Volgens NASA-manager Jim Erickson is met het voertuig voor de rest geen probleem.

Curiosity rijdt al ruim een jaar rond op de planeet. De verkenner woelt het oppervlak om, onderzoekt rotsen, meet gassen in de atmosfeer en neemt foto's. Het project heeft ongeveer 2 miljard dollar (1,6 miljard euro) gekost.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_133867708
01-12-2013

Indiase Marssonde begonnen aan reis


© afp.

De Indiase satelliet Mangalyaan, onderweg naar Mars, is vanochtend vroeg aan zijn reis naar de rode planeet begonnen. Het duurde meer dan 20 minuten voordat de Marssonde zijn baan rond de aarde kon verlaten, bericht de BBC.


© epa.

Half november lukte het niet om de Mangalyaan in de juiste baan om de aarde te krijgen. Bij de lancering vanuit een baan om de aarde is het de bedoeling de sonde steeds grotere banen te laten draaien, de makkelijkste manier om de oversteek naar Mars te kunnen maken. De motoren van de sonde hadden aanvankelijk niet genoeg snelheid om naar een hogere loopbaan te gaan, maar vanochtend werd dus meer succes geboekt.

Moeilijke oversteek
September volgend jaar moet de Mangalyaan in een baan rond Mars komen. De missie is een prestigeproject voor India. De satelliet moet bewijzen dat het land de moeilijke oversteek naar Mars kan maken. De grote rivalen China en Japan hebben dat eerder geprobeerd, maar zij slaagden er niet in. Tot op heden zijn alleen de Verenigde Staten, Rusland en Europa bij Mars gekomen.

De ruimtereis kost India ongeveer 50 miljoen euro. Voor ruimtevaartbegrippen is dat een peulschil.


Het vluchtleidingscentrum van de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO in Bangalore. © afp.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_134141891
10-12-2013

Marsverkenner vindt sporen zoetwatermeer


Zelfportret van Marsverkenner Curiosity. © reuters.

Onderzoekers denken te kunnen aantonen dat zich op Mars een zoetwatermeer heeft bevonden dat geschikt was voor de vorming van microbieel leven. Het meer bevond zich in de Gale Crater, waar het Marswagentje Curiosity in augustus 2012 landde voor zijn verkenningsmissie.


© afp.


© afp.


© afp.

"Afgaand op de scheikundige samenstelling van de monsters moet het verdraaid veel weg hebben gehad van een doodgewoon meer zoals op aarde."

John Grotzinger
Dat blijkt uit de analyse van bodemmonsters die Curiosity heeft verzameld, aldus geoloog John Grotzinger gisteren op een conferentie van de vereniging van Amerikaanse geofysici in San Francisco. Het meer, nabij de evenaar op Mars, moet ongeveer 3,5 miljard jaar geleden hebben bestaan. "Afgaand op de scheikundige samenstelling van de monsters moet het verdraaid veel weg hebben gehad van een doodgewoon meer zoals op aarde", zei Grotzinger. "In uiterste nood zou je van dit spul hebben kunnen drinken."

Levensvatbaar systeem
Volgens Grotzinger heeft het meer tienduizenden jaren bestaan, en mogelijk langer. De afmeting ervan varieerde, maar bedekte ten minste een gebied van 50 kilomter lang en 5 kilometer breed.

"We beginnen langzaam te begrijpen dat er een levensvatbaar omgevingssysteem geweest moet zijn dat niet alleen het meer omvatte, maar ook de stromen die ermee samenhingen en, in perioden waarin het meer verdroogd was, het grondwater", aldus Grotzinger.

Jonger dan verwacht
De onderzoekers zeggen dat de kleiachtige stoffen die Curiosity verzamelde, jonger waren dan werd verwacht. Dat zou het tijdvenster vergroten waarin de omstandigheden op Mars geschikt waren voor leven.

Curiosity is intussen op weg naar Mount Sharp, een immense stapel stenen die zich heeft gevormd op de bodem van Gale Crater. Op grond van de nieuwe bevindingen zijn de wetenschappers een nieuwe strategie aan het ontwikkelen om op deze plaats naar organisch materiaal te zoeken.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_134141927
Curiosity Rover Report (Dec. 9, 2013): Dating Younger Rocks
NASA's Curiosity has determined the age of a Martian rock and provided first readings of radiation on the surface of Mars.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_134142021
10-12-2013

Lockheed Martin ontwikkelt robotlander voor Mars One


Illustratie van de onbemande lander van Mars One. (Mars One)

Het Amerikaanse Lockheed Martin gaat een robotlander ontwikkelen voor Mars One, het Nederlandse bedrijf dat in de jaren twintig bemande enkele reizen naar Mars wil uitvoeren om daar een kolonie te vestigen. SSTL (Surrey Satellite Technologies Ltd.) ontwikkelt de bijbehorende communicatiesatelliet.

De twee onbemande ruimtescheepjes moeten verschillende technologieën gaan uittesten en demonstreren die van belang zijn voor de latere bemande vlucht. De lander - gebaseerd op het ontwerp van NASA's Phoenix-Marslander - heeft een graafarm aan boord, en zal tests uitvoeren met het winnen van water uit de Marsbodem en met het ontplooien van dunne zonnepanelen op het Marsoppervlak. De lander maakt continu videobeelden die via een live-verbinding met de communicatiesatelliet naar de aarde worden gestuurd.

De lancering voor de lander en de satelliet staat nu gepland voor 2018 - twee jaar later dan oorspronkelijk was voorzien. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_134180424
11-12-2013

Missie naar Mars krijgt steeds meer vorm


Illustratie van de onbemande robotlander van Mars One © Mars One.

De menselijke missie naar Mars krijgt steeds meer vorm. Het Nederlandse bedrijf Mars One wil op 2023 een kolonie op de rode planeet vestigen. Voor dit gebeurt gaan een robotlander en een satelliet tests uitvoeren die van cruciaal belang zijn voor de latere bemande vlucht.

Mars One is in zee gegaan met het Amerikaanse bedrijf Lockheed Martin, het grootste defensieconcern ter wereld, om een speciale robotlander te ontwikkelen. De lander is gebaseerd op het ontwerp van NASA's Phoenix-Marslander. Het bestaat uit dunne zonnepanelen en heeft een graafarm aan boord. Het is de bedoeling dat de robotlander water uit de bodem van Mars meeneemt en continu videobeelden maakt. Die beelden worden via een communicatiesatelliet naar de Aarde gestuurd. De satelliet wordt ontwikkeld door Surrey Satellite Technologies Ltd (SSTL).

Historische prestatie
Bas Lansdorp, medeoprichter van Mars One, is erg enthousiast over de ontwikkelingen. De lancering voor de lander en de satelliet staan nu gepland voor 2018. Volgens Lansdorp zijn Lockheed Martin en SSTL belangrijke spelers in hun vakgebied. De robotlander en de satelliet zullen de eerste particuliere ruimtevaartuigen zijn die naar Mars gaan. Lansdorp: "Hun succesvolle aankomst en werk op de planeet zal een historische prestatie zijn."

Ook Ed Sedivy, hoofd werktuigkundige bij Lockheed, is opgewonden. Hij weet uit ervaring met de Phoenix-Marslander dat landen op Mars een uitdaging is. "Het is een sensatie en het gaat om een zeer spannende missie." Volgens Mars One is de demonstratie van water op Mars van cruciaal belang voor de bemande missies. Het bedrijf hoopt dat de live beelden die de robotlander maakt de rode planeet dichterbij de mensen brengt.

Honderdduizenden aanmeldingen
Het aantal aanmeldingen voor het prestigieuze project is in een aantal maanden fors gestegen. Meer dan 200.000 mensen hebben zich aangemeld voor de menselijke missie die gepland staat voor 2025. Vier astronauten zullen aanvankelijk naar de rode planeet vertrekken.


Werking van de Phoenix-marslander, eerder ontwikkeld door NASA © afp.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_134829995
If not now, then when.
  maandag 30 december 2013 @ 19:08:11 #290
28033 Pek
je moet wat
pi_134887696
En terecht natuurlijk. Een enkeltje Mars voor een reality-show? Kom op nou _O- :')
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_134894747
quote:
10s.gif Op maandag 30 december 2013 19:08 schreef Pek het volgende:
En terecht natuurlijk. Een enkeltje Mars voor een reality-show? Kom op nou _O- :')
De reality show is een middel, niet het doel.
Maar ik heb ook zeer mijn twijfels of het wel realistisch is allemaal, vooral de streefdatum.
Alpha kenny one
pi_135135286
05-01-2014

Curiosity viert vijfhonderdste werkdag op Mars



Terwijl bij ons gisteren de champagne ontkurkt en een nieuw jaar ingeluid werd, was het ook op Mars ondertussen een beetje feest. Curiosity vierde er zijn 500e sol (oftewel: dag op Mars). En de rover formuleerde direct een goed voornemen.

“Terwijl de aarde nieuwjaar viert, markeert middernacht op Mars mijn 500e werkdag,” zo twitterde Curiosity gisteren. Niet lang daarna volgde een fragment van het uitzicht van de Marsrover. Op de foto is een deel van Mount Sharp te zien.


Een stukje van Mount Sharp. Afbeelding: NASA.

“Doelen voor 2014: naar Mount Sharp rijden en alle wetenschap die ik kan bedrijven, doen,” voegde Curiosity aan die foto toe. Een goed voornemen. Maar wel eentje waar we nog even op moeten wachten. Curiosity vertrok in juli naar Mount Sharp, een reis die negen tot twaalf maanden kan gaan duren. “We weten niet wanneer we bij Mount Sharp aankomen,” zo stelde onderzoeker Jim Erickson toen. “Dit is een verkennende missie, dus hoewel Mount Sharp ons einddoel is, wil dat nog niet zeggen dat we interessante kenmerken die we op de weg ernaartoe tegenkomen, niet gaan verkennen.”

Mount Sharp is een interessant verschijnsel. De uit sedimenten opgebouwde berg kan ons naar verwachting heel veel vertellen over het klimaat van Mars in vroeger tijden.

(Scientias)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_135135357
03-01-2014

Mars One kiest eerste kandidaten



Het Nederlandse initiatief Mars One heeft een eerste selectie gemaakt uit mensen die zich hebben aangemeld voor een reis naar Mars. Meer dan 200.000 mensen van over de hele wereld hebben zich aangemeld om astronaut te worden; daaruit zijn 1058 kandidaten geselecteerd. Uit deze groep moeten in een televisieshow 24 kolonisten worden geplukt die in 2025 naar Mars gaan.

Als alles verloopt zoals Mars One wil, dan keren deze mensen niet terug. Het project voorziet in een enkel reis naar de Rode Planeet. Wie meegaat, zal op Mars sterven en familie en vrienden nooit meer terugzien. Het transport naar deze planeet gaat via de private ruimtevaartorganisatie SpaceX.

Er is vanaf het begin veel kritiek geweest op dit plan. Vooral de selectie via een televisieshow en het feit dat kandidaten niet terugkeren naar aarde doet nogal wat wenkbrauwen fronsen. Sergei Krikalov, de chef van het Russische opleidingscentrum voor astronauten, zei deze week in de Russische media dat hij vindt dat de kandidaten niet naar Mars moeten, maar naar een goede psychiater.

‘Ruimtevaart zou nuttig moeten zijn. Alleen maar je eigen einde tegemoet vliegen is dat zeker niet’, zo zei hij tegen de Russische televisie. Ook betwijfelt hij of de capsule van SpaceX wel bestand is tegen de straling in de ruimte tussen de aarde en Mars. De Nederlandse Nobelprijswinnaar Gerard ‘t Hooft heeft zich echter achter het project geschaard.

(Faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_135222820
07-01-2014

André Kuipers heeft veel twijfels over Mars One-project

Ruimtevaartspecialisten als astronaut André Kuipers zien veel haken en ogen aan het Nederlandse Mars One project, dat in 2025 moet plaatsvinden.


Foto: ANP

In eerste instantie willen de organisatoren van het project Mars One twee mannen en twee vrouwen naar Mars sturen, die de rest van hun leven op de rode planeet zullen blijven wonen. Elke twee jaar krijgen ze gezelschap van nieuwe kandidaten.
Volgens Kuipers heeft het Mars One-plan echter twee achilleshielen, de technologie en de financiën, zo zegt hij in gesprek met magazine KIJK, dat donderdag in de winkels ligt.

"Het plan om zoveel mogelijk bestaande ruimtevaarttechnologie te gebruiken is slim. Toch onderschat de organisatie de tijd die nodig is voor reparaties en onderhoud. In het ruimtestation ISS hadden we zelfs met een bemanning van zes astronauten tijd tekort."
Een missie naar Mars duurt ongeveer zeven maanden en is volgens de organisatie technisch haalbaar. Een terugreis is met de huidige technieken echter niet mogelijk.
Mars One wil wel een lijndienst opzetten om voedsel en reserveonderdelen naar de rode planeet te brengen. Zonde van het geld, vindt Kuipers. "Met het geld van die lijndienst kun je beter een raket ontwikkelen die de mensen terugbrengt naar de aarde."

Televisieshow
Volgens oprichter Bas Lansdorp hebben in totaal ruim 200.000 mensen zich aangemeld voor de missie in 2025, waarvan 1.058 personen zijn geselecteerd voor de tweede ronde. Onder hen zijn twee Nederlanders.
Uiteindelijk moeten er 24 tot 40 Marsreizigers overblijven na een ultieme selectie in een televisieshow. Mars One hoopt de reis naar de rode planeet te kunnen financieren met de opbrengsten van de tv-uitzendingen.

Kuipers verwacht dat Mars One niet zomaar de benodigde 6 miljard bij elkaar zal krijgen. "Jarenlange ervaring in de ruimtevaart leert daarnaast dat het hoogstwaarschijnlijk duurder wordt."
Medisch specialiste Maybritt Kuypers vreest grote gevolgen voor de gezondheid van de ruimtevaarders. "Ze vergelijken de risico's met een beklimming van de Mount Everest en dat is echt misleidend. De kans dat je op die berg doodgaat, is 1,3 procent. De kans op overlijden of ernstig letsel op deze Marsexpeditie is vele malen hoger. Ik denk eerder aan zo'n 95 procent."

Aandacht
Psycholoog Dietrich Manzey voorziet veel problemen rond de mentale toestand van de astronauten.
"Als de aandacht van het publiek minder wordt, daalt de genoegdoening die je voor de hele onderneming ervaart. Astronauten in het ISS klagen als ze veel huishoudelijke taken hebben en weinig waardevol wetenschappelijk werk kunnen doen", zegt de Duitser.
"Omdat alles nu eenmaal went, verliezen de Mars One-astronauten op den duur het gevoel dat ze iets relevants verrichten. Daarmee daalt ook hun motivatie. Hoe langer ze in leven blijven, hoe ongelukkiger en eenzamer ze worden."

Voedsel
Ecoloog Wieger Wamelink verwacht problemen met het verbouwen van voedsel: "Het kost een paar seizoenen om de grond vruchtbaar te krijgen. De eerste bemanning zal dus, na een reis van negen maanden door de ruimte, nog zeker een paar jaar aangewezen zijn op gevriesdroogd voedsel."
Wamelink voorziet grote riscio's. "Feit is dat je een gevarieerd dieet nodig hebt en dat je het moet doen met de Marsbodem, waar we lang niet alles van weten."
Door: NU.nl/Joost Nederpelt

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 9 januari 2014 @ 15:44:00 #295
279682 theguyver
Sidekick van A tuin-hek!
pi_135276269
Vraagje misschien weten jullie dat, ik las een paar jaar geleden dat China een robot wagentje op de maan wou zetten met het idee om weer een paar mensen naar de maan te brengen.
Ik ben al even aan het zoeken of dit nog steeds op de chinese planning staat, ik weet dat het een beetje off topic is maar goed ik kan het niet meer weer vinden.

Over het marsone project, het duurt wel even, ik snap de bezorgdheid van wat ik hier boven lees van Andre Kuiper, maar het gaat nog meer als 10 jaar duren voor het zover is, ik denk dat ze de genoemde punten misschien in de tussen tijd kunnen verhelpen.
Zo niet is het in feite gewoon een hele dure zelfmoord missie :D
Er staat nog een vraag voor u open!!
pi_135346460
quote:
0s.gif Op donderdag 9 januari 2014 15:44 schreef theguyver het volgende:
Zo niet is het in feite gewoon een hele dure zelfmoord missie :D
Dat weten de kandidaten neem ik aan ook. Als ze al 1 jaar weten te overleven is dat een behoorlijke mijlpaal. Ze vertrekken als gezonde mensen van aarde en komen aan als terminale patiënten op Mars.
pi_135509278
quote:
0s.gif Op donderdag 9 januari 2014 15:44 schreef theguyver het volgende:
Vraagje misschien weten jullie dat, ik las een paar jaar geleden dat China een robot wagentje op de maan wou zetten met het idee om weer een paar mensen naar de maan te brengen.
Ik ben al even aan het zoeken of dit nog steeds op de chinese planning staat, ik weet dat het een beetje off topic is maar goed ik kan het niet meer weer vinden.

Over het marsone project, het duurt wel even, ik snap de bezorgdheid van wat ik hier boven lees van Andre Kuiper, maar het gaat nog meer als 10 jaar duren voor het zover is, ik denk dat ze de genoemde punten misschien in de tussen tijd kunnen verhelpen.
Zo niet is het in feite gewoon een hele dure zelfmoord missie :D
Over China heb ik een tijdje geleden hier een artikel gepost
W&T / Het Astronomie Topic #9
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_135509292
14-01-2014

Stap dichter bij verbouwen voedsel op Mars


Sporen van ruimtewagentje Curiosity op Mars © afp.

Voedsel verbouwen op Mars is wellicht mogelijk. Maar dan moet er wel een gebouw of een kas gebouwd worden, lucht en licht gemaakt worden en het zou ook handig zijn als er insecten meekomen van aarde om het een en ander te bevruchten.
Mogelijk vormt de zwaartekracht ook een probleem, want die is anders. Op Mars is alles drie keer zo licht als op aarde.

De Nederlandse ecoloog Wieger Wamelink heeft op nagemaakte Mars- en maangrond een vijftiental gewassen proberen te verbouwen. "De maan was een beetje een teleurstelling", zei hij vandaag. "Maar op de Marsgrond ging het goed. Dat is fijn, want als je op Mars ooit gewassen wil gaan verbouwen, hoef je in ieder geval geen grond meenemen."

Eetbaar
Wamelink wist succesvol rogge, tuinkers, tomaat, brandnetel en worteltjes te verbouwen. Maar het experiment duurde maar 50 dagen, en dat is niet lang genoeg om de tomaten en worteltjes echt goed te laten groeien. Als dat al lukt, blijft de vraag hoe eetbaar de marsgewassen zijn. In de grond zitten zware metalen zoals cadmium. Plantjes kunnen daartegen, maar mensen niet. "Daar kan je heel ziek van worden", aldus Wamelink. Hij wil nog laten analyseren in een laboratorium hoe veilig het is om het verbouwde voedsel te eten.

Klavers en lupine, die het ook goed doen op de Marsgrond, kunnen met de grond vermengd worden, waardoor voedingsstoffen vrijkomen. "Maar op Mars zal je ook je eigen uitwerpselen moeten gebruiken als mest om de gewassen te laten groeien."

Maanzand
Wamelink deed zijn onderzoek door verschillende zaadjes te planten in door de NASA nagemaakt Mars- en maanzand. De ecoloog is nog lang niet klaar met zijn onderzoek. Hij wil onder meer nog uitzoeken hoe de plantjes groeien met minder licht, omdat Mars verder van de zon staat dan de aarde. Hij wil ook proberen om het aanwezige aluminium uit het maanzand te spoelen, om te kijken of plantjes er dan wel op groeien.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_135551137
13-01-2014

Curiosity gespot vanuit baan om Mars


HiRISE-opname waarop de sporen van de Marswagen Curiosity zichtbaar zijn. (NASA/JPL/University of Arizona)

De Amerikaanse Marswagen Curiosity is op de foto gezet door de ruimtesonde Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), die in een baan rond de planeet beweegt. Met de gevoelige HiRISE-camera aan boord van MRO is vorige maand het landingsgebied van Curiosity, in de grote krater Gale, gedetailleerd in beeld gebracht. Op bijgaande kleurenfoto zijn de sporen van Curiosity zichtbaar, van rechtsboven naar linksonder. Op een andere opname is ook de Marswagen zelf zichtbaar (linksonder).

Curiosity landde in augustus 2012 op Mars. Hij onderzoekt of er in het verleden leven mogelijk geweest kan zijn. Mars Reconnaissance Orbiter draait al sinds 2006 in een baan rond de rode planeet. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_135551389
15-01-2013

Mars Express viert jubileum nabij Mars met prachtig filmpje

[img]http://www.scientias.nl/wp-content/uploads/2014/01/mars15.jpg
[/img]

Feest op Mars! Het is deze week tien jaar geleden dat Mars Express zijn eerste kleuren- en 3D-foto’s van de rode planeet maakte. En dat moet gevierd worden! En wel met behulp van een prachtig filmpje van klovensysteem Kasei Valles.

Het filmpje is gebaseerd op 67 foto’s die Mars Express van het klovensysteem maakte. Het is één van de filmpjes die ESA in aanloop naar het jubileum van Mars Express heeft vrijgegeven.

Kasei Valles is een enorm klovensysteem dat zich zo’n drieduizend kilometer uitstrekt en op sommige plekken wel drie kilometer diep is. Het is moeilijk voor te stellen, maar ooit – enkele miljarden jaren geleden – stroomden grote hoeveelheden water door deze kanalen heen.


Mars Express werd in de zomer van 2003 gelanceerd en arriveerde op eerste kerstdag van datzelfde jaar bij Mars. Op 14 januari 2004 – deze week precies tien jaar geleden – maakte deze vervolgens zijn eerste foto’s. Hoewel de sonde dus alweer een tijdje in de running is, functioneert deze nog uitstekend. Eind december scheerde Mars Express nog langs Phobos om foto’s te maken en ons meer te vertellen over het zwakke zwaartekrachtveld van de maan.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_135551400
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')