Nu is het wachten op iemand die deze puzzel in elkaar wil zetten.quote:Op dinsdag 5 februari 2013 08:56 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
04-02-2013
Mars Express levert nieuwe fotografische Marskaart![]()
Hij lijkt al redelijk 'in elkaar' te zitten, maar er missen een paar stukjesquote:Op dinsdag 5 februari 2013 09:03 schreef Coelho het volgende:
[..]
Nu is het wachten op iemand die deze puzzel in elkaar wil zetten.
zachtere ondergrond die weg erodeert onder een hardere steen......quote:Op woensdag 6 februari 2013 17:05 schreef Aether het volgende:
Weer een raar object op Mars
Marswagen Curiosity heeft opnieuw een vreemd object gefotografeerd op Mars. Het gaat dit keer om een metaalachtig uitsteeksel op een rots.
[ afbeelding ]
Het object van zo'n halve centimeter werd volgens de website Universe Today ontdekt door de Italiaanse Elisabetta Bonora, terwijl ze bezig was een foto van Curiosity op haar computer te bewerken. Onderzoekers van NASA hebben nog geen verklaring gegeven voor het verschijnsel op de foto.
Stuk plastic en 'Bloem'
Eerder legden de camera's van Curiosity al andere vreemde zaken vast. Zo was er een stukje plastic, dat van de Marswagen zelf afkomstig bleek te zijn, en een vreemde structuur van een paar millimeter die aan een bloem deed denken.
Experts van NASA verklaarden na onderzoek dat deze 'bloem' waarschijnlijk bestaat uit een paar grote, stofvrije zandkorrels die vastzitten aan een grote rots van zandsteen, die opvallen door hun bijzondere vorm en kleur. Die afwijkende kleur kan erop wijzen dat het uitsteeksel een andere samenstelling heeft dan de rest van de rots.
Boor getest
Curiosity doet momenteel onderzoek in Yellowknife Bay, een gebied in de krater waar het rijdende laboratorium is geland. Vorige week werd Curiosity's boor getest op een steen met de naam 'John Klein', genoemd naar een van de managers van de missie, die in 2011 overleed.
Na de succesvolle test zal Curiosity meer gaten boren. Het gruis dat vrijkomt kan dan worden geanalyseerd aan boord van de Marswagen.
Maar is die op mars dan een steen?quote:Op woensdag 6 februari 2013 17:16 schreef -CRASH- het volgende:
[..]
zachtere ondergrond die weg erodeert onder een hardere steen......
heb je hier ook
[ afbeelding ]
iig iets harders dan het onderliggende...quote:
Zoek en je zult mijn kommentaar erop vinden;)quote:Op woensdag 6 februari 2013 22:09 schreef Misty_eyes het volgende:
Wat meer info en foto's:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Wut?quote:Op woensdag 6 februari 2013 22:40 schreef -CRASH- het volgende:
[..]
Zoek en je zult mijn kommentaar erop vinden;)
quote:
Denk het laatste jaquote:Op woensdag 6 februari 2013 21:57 schreef -CRASH- het volgende:
[..]
iig iets harders dan het onderliggende...
Kan ook een kleine ijzernikkel meteoriet zijn
quote:
hahaha superquote:
Leuk dat er weer iets naar mars gaat. Maar wat is de meerwaarde van MAVEN boven de huidige MRO? Of is laatstgenoemde door zijn levensduur heen.quote:Op maandag 11 februari 2013 08:28 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
08-02-2013
Nieuwe Marssonde ondergaat tests
[ afbeelding ]
De Marsverkenner MAVEN in de testruimte. (Lockheed Martin)
Terwijl de Marswagentjes Opportunity (geland in 2004) en Curiosity (geland in 2012) nog volop actief zijn, wordt de volgende Marsverkenner klaargemaakt voor een reis naar de rode planeet.
MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN) is bij het ruimtevaartbedrijf Lockheed Martin in Colorado geassembleerd en ondergaat daar nu een uitgebreid testprogramma. In augustus wordt MAVEN naar het Kennedy Space Center in Florida verscheept; de lancering staat gepland voor november 2013.
Er wordt geen landing uitgevoerd op Mars; de ruimtesonde gaat vanuit een omloopbaan vooral onderzoek doen aan de bovenste dampkringlagen van de planeet. (GS)
(allesoversterrenkunde)
De MRO is vooral gericht op het onderzoeken en in kaart brengen van het oppervlak van Mars terwijl de MAVEN gericht is op het bestuderen van de atmosfeerquote:Op maandag 11 februari 2013 10:17 schreef k3vil het volgende:
[..]
Leuk dat er weer iets naar mars gaat. Maar wat is de meerwaarde van MAVEN boven de huidige MRO? Of is laatstgenoemde door zijn levensduur heen.
Ze hebben mijn bericht gelezenquote:Op woensdag 13 februari 2013 08:39 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
11-02-2013
'Deurkruk' op Mars is door erosie ontstaanJ
[ afbeelding ]
De 'deurkruk' op Mars bestaat uit hard, gepolijst gesteente. NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science Systems
Zo af en toe maakt het Marsvoertuig Curiosity een foto waarop iets merkwaardigs te zien is. Een glinsterend stukje gesteente bijvoorbeeld. Of, zoals onlangs, iets wat op de deurkruk van een auto of een motorkap-ornament lijkt.
Voor zo'n object bestaat doorgaans een heel prozaïsche verklaring. Ook in dit geval: het gaat hier vrijwel zeker om een zogeheten windkei – een steen die door wind en zanddeeltjes is afgeslepen. Daarbij slijten de zachtste delen van de steen het snelst; de harde stukjes die erin opgesloten zitten houden langer stand en kunnen een tijdje zichtbaar zijn als uitsteeksels.
Ook de 'deurkruk' op Mars lijkt op die manier te zijn ontstaan. Het harde, fijnkorrelige gesteente van het uitsteeksel is door de wind gepolijst, waardoor het glinstert in de zon. Ook gesteenten op Antarctica vertonen zulke uitsteeksels. (EE)
(allesoversterrenkunde)
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |