abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_119305518
Welkom op Mars!Deel 1: MARS - de missies
Deel 2: [CENTRAAL} MARS - de missies
Deel 3: [CENTRAAL} MARS - de missies [DEEL 3]
Deel 4: MARS - de missies (DEEL 4)
Deel 5: MARS - de missies (DEEL 5)
Deel 6: MARS - De Missies #6 - Phoenix Mars Lander!!!
Deel 7: MARS - De Missies! Deel 7
Deel 8: MARS - De Missies! Deel 8

W&T / Mars Revisited - Curiosity (6 Aug 2012) - Let's roll!

We gaan verder met de laatste post uit het vorige topic

16-11-2012

Ooit was er mogelijk warm water op MarsWetenschappers hebben uit meteorieten af kunnen leiden dat er ooit mogelijk warm water op Mars stroomde. De temperatuur van het water lag ergens tussen de 50 en 150 graden Celsius: temperaturen waarin microben op aarde prima kunnen gedijen. Maar of dat ook op Mars het geval was?

De onderzoekers bestudeerden meteorieten die op aarde zijn geland en afkomstig zijn van Mars. Ze waren vooral geÔnteresseerd in meteorieten met smalle ‘aderen’ die gevuld zijn met mineralen die tot stand zijn gekomen door water dat nabij het oppervlak van Mars stroomde.

Carbonaat
De onderzoekers bestudeerden de mineralen in de meteorieten, meldt het blad Earth and Planetary Science Letters. Zo ontdekten ze dat langs de wanden van de aderen ijzercarbonaat voorkwam. Dit kan alleen zijn ontstaan als er CO2-rijk water met een temperatuur van zo’n 150 graden Celsius voorkwam. Maar de onderzoekers troffen ook kleimineralen aan. Die zijn ontstaan toen het water afkoelde tot zo’n 50 graden Celsius. “De mineralogische details die we zien, vertellen ons dat koolstofdioxide een flinke druk uitoefende in de aderen om de carbonaten te vormen,” vertelt onderzoeker John Bridges. “De omstandigheden veranderden toen door minder koolstofdioxide in de vloeistof en zo ontstonden de kleimineralen.”

Inslagen
Kortweg komt het erop neer dat mineralen erop wijzen dat dat water op Mars eerst zo’n 150 graden Celsius was en carbonaten vormde, toen afkoelde naar 50 graden Celsius en klei vormde. “De drijvende kracht achter de verhitting van het water, kan een inslag op het oppervlak van Mars zijn geweest,” speculeert Bridges. En inslagen zijn er genoeg geweest op Mars: de rode planeet telt meer dan 635.000 flinke kraters. Genoeg plekken dus waar water verhit kon worden en mogelijk een behaaglijk thuis voor microben kon vormen.

De onderzoekers wijzen erop dat microben de reacties die tijdens het ontstaan van mineralen tot stand komen, gebruiken als een bron van energie. Ook halen ze er elementen uit die zeer belangrijk zijn voor de microben om te overleven. Bewijs dat microben op Mars voorkwamen, is het nog niet. Maar het maakt een scenario waarin leven op Mars voorkomt, wellicht ietsje aannemelijker.


Een ader van een meteoriet afkomstig van Mars. In de ader troffen onderzoekers klei en carbonaten aan. Foto: University of Leicester.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119416330
19-11-2012

Knip- en plakwerk levert prachtig panorama van krater op Mars opCuriosity schiet heel wat kiekjes van Mars. Aan ons aardbewoners de schone taak om die aan elkaar te plakken en de mooiste panoramafoto’s van de rode planeet te vervaardigen. Stuart Atkinson neemt die taak heel serieus en levert een prachtig panorama af.

Op de foto schittert de rand van de Gale-krater. De foto bestaat uit 34 afzonderlijke foto’s die Atkinson zorgvuldig aan elkaar plakte.

Resultaat
Het was vast even puzzelen, maar het resultaat mag er zijn. Om de foto werkelijk tot zijn recht te laten komen, moet u voor het goede even doorklikken (hier) en dan nogmaals op de panorama klikken en vervolgens het balkje onderin beeld op uw gemakje naar rechts schuiven.

Zelfportret
Het is niet voor het eerst dat Atkinson zich uitleeft op de foto’s van Curiosity. Eerder deze maand plakte hij 55 door Curiosity gemaakte foto’s aan elkaar en leverde zo een prachtig zelfportret van de rover af.

Niet alleen Atkinson houdt zich bezig met knip- en plakwerk. Veel meer mensen hebben er sinds Curiosity op Mars landde een nieuwe hobby bij. James Canvin bijvoorbeeld. Hij werkt op dit moment aan een superpanorama waar reeds 371 foto’s in verwerkt zitten.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119456286
21-11-2012

Binnenkort mogelijk ‘schokkend’ nieuws van MarsMarsrover Curiosity is druk bezig om monsters van de grond op Mars te verzamelen. En in die monsters hebben wetenschappers nu iets gezien wat (in hun woorden) ‘iets voor de geschiedenisboeken’ en ‘zeer schokkend’ is. Maar wat? Daarover zwijgen ze.

Reden voor alle geheimzinnigheid is het feit dat de verzamelde monsters op dit moment nog volop geanalyseerd worden. Nog iets te vroeg dus om het ‘schokkende’ nieuws van de daken te schreeuwen. Maar blijkbaar niet te vroeg om de wereld al te laten weten dat ‘schokkend’ nieuws onderweg is.

Heel interessant
In een interview met NPR laat onderzoeker John Grotzinger het volgende weten: “We krijgen op het moment van spreken gegevens binnen van SAM en de gegevens zien er heel interessant uit.” SAM staat voor Sample Analysis at Mars. Het is een soort mini-laboratorium waarin monsters die Curiosity verzamelt, worden geanalyseerd. Het mini-lab beschikt over verschillende instrumenten en kan daarmee onder meer zoeken naar zuurstof, koolstof en waterstof. Oftewel, zoals NASA het zelf omschrijft: “elementen die geassocieerd worden met het leven zoals wij dat kennen (…) Het onderzoek van SAM ondersteunt het doel van de missie om de bewoonbaarheid van Mars vast te stellen, een essentiŽle stap in de zoektocht naar oud of huidig leven op Mars.”

Leven?
Eťn en ťťn is twee, zult u misschien denken. SAM speelt een cruciale rol in de zoektocht naar leven. SAM heeft een mogelijk schokkende ontdekking gedaan. Heeft SAM sporen van leven gevonden? De onderzoekers hullen zich voor nu nog in stilzwijgen. Het enige wat Grotzinger graag benadrukt, is dat het nieuws dat onderweg lijkt te zijn, groot nieuws is. “Deze gegevens gaan de geschiedenisboeken in,” vertelt hij aan NPR. “Het ziet er echt goed uit.”

Weekjes
We zullen nog even geduld moeten hebben. Het kan nog wel enkele weken duren voordat de analyses zijn afgerond en wetenschappers met zekerheid kunnen stellen dat de resultaten die ze zien, echt kloppen en niet het resultaat zijn van een meetfout of andere slordigheden.

Het is nog veel te vroeg om te speculeren over de vondst van NASA. Dat de wetenschappers nu al zo hoog van de toren blazen, is echter opvallend. De laatste keer dat ze dat deden, maakten ze enkele dagen later bekend een ‘buitengewone’ levensvorm gevonden in een giftig meer op aarde te hebben gevonden. En we weten allemaal hoe dat is afgelopen: wetenschappers maakten in juli van dit jaar gehakt van de ‘buitengewone’ levensvorm. Onderzoek van NASA-wetenschappers werd keihard onderuit geschoffeld en de ‘buitengewone’ levensvorm bleek bij nader onderzoek eigenlijk vrij gewoon te zijn. Niemand zit op een herhaling van dat alles te wachten, maar tegelijkertijd is dat wel hoe de wetenschap werkt: iemand ontdekt iets, anderen buigen zich erover om de ontdekking te bevestigen of juist te ontkrachten. En daarom is voorzichtigheid ook in dit geval geboden. Ook nadat NASA het ‘schokkende’ nieuws straks met de hele wereld deelt.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119481357
@ExperimentalFrentalMental

Bedankt voor alle informatie die je hier post, het is altijd zeer interessant! Misschien zou je bij de pers kunnen werken of zoiets dergelijks (of doe je al misschien)
ExponentiŽle deflatie van Bitcoin maakt arme mensen nog veel sneller armer dan het grote probleem van inflatie. Gematigde burning van Ethereum is de gulden middenweg.
pi_119494017
quote:
0s.gif Op woensdag 21 november 2012 21:16 schreef firefly3 het volgende:
@ExperimentalFrentalMental

Bedankt voor alle informatie die je hier post, het is altijd zeer interessant! Misschien zou je bij de pers kunnen werken of zoiets dergelijks (of doe je al misschien)
Dank je beste firefly3 ^O^
Heb je een baan in de aanbieding? ;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119528769
22-11-2012

ESA zet Marsmissie voort met Russische RoscosmosESA heeft een nieuwe stap gezet richting haar eigen Marsmissie. Het Europese ruimteagentschap gaat daarvoor samenwerken met het Russische Roscosmos.

De plannen voor de zogenoemde ExoMars-missie bestonden al langer, maar nu zijn ESA en Roscosmos dan toch tot een vrij definitief plan gekomen. Die plannen moeten overigens nog officieel ondertekend worden, maar de ruimteagentschappen zeggen dat dat voor het einde van het jaar nog zou moeten lukken.

Sonde, satelliet en rover
De missie bestaat uit een (stilstaande) sonde die in 2016 op het oppervlak van de planeet moet worden neergezet. Tegelijk wordt een satelliet in een baan om de aarde gebracht, die voor communicatie en observatiebeelden moet gaan zorgen. In 2018 moet er ook een rover op Mars landen, die net als Curiosity onderzoek gaat doen naar tekenen van leven.

Zoeken naar leven
De rover en de sonde moeten gaan uitzoeken of er op het oppervlak of in de atmosfeer signalen zijn dat er ooit leven is geweest op Mars. Daarvoor krijgen de sonde en de rover instrumenten die door ESA worden geleverd. Ook wordt in kaart gebracht waar de atmosfeer en het oppervlak van Mars precies uit bestaan. De gehele missie moet in totaal 1,2 miljard euro gaan kosten, waarvan tot dusver 850 miljoen is opgehaald. ESA heeft gezegd het vertrouwen te hebben dat de rest van het budget ook nog wel kan worden opgehaald.

Sovjetsondes
Nu hebben de Russen niet de beste reputatie op het gebied van Marsmissies. Veel van de missies die zowel de oude Sovjetunie als Rusland naar Mars stuurden, gingen mis. Enkele van de sondes stortten neer op de planeet. Ook in deze missie levert Rusland het landingssysteem. Maar, zeggen de Russen, “die zijn sterk verbeterd sinds het oude Sovjettijdperk”. Naast een lander levert Rusland ook de lanceerraketten en enkele instrumenten voor in de satelliet en de rover.

(Geen) samenwerking met NASA
Aanvankelijk zou ESA samenwerken met NASA voor een nieuwe missie. Dat plan is echter een jaar geleden afgebroken. De Amerikanen hebben namelijk geen geld voor de samenwerking, omdat de missie met de James Webb-telescoop veel duurder uitpakte dan gedacht. Sindsdien is ESA lang op zoek geweest naar een partner voor de missie.

NASA blijft overigens wel een klein beetje bij de missie betrokken: De Amerikanen sturen een communicatiemodule met de satelliet mee, waarmee gegevens van de rover kunnen worden verzonden.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119544412
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2012 08:58 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Dank je beste firefly3 ^O^
Heb je een baan in de aanbieding? ;)
Helaas niet!
ExponentiŽle deflatie van Bitcoin maakt arme mensen nog veel sneller armer dan het grote probleem van inflatie. Gematigde burning van Ethereum is de gulden middenweg.
pi_119700380
28-11-2012

"Binnen 20 jaar woont er 80.000 man op Mars"


Zo zou de landing op Mars er uitzien. © SpaceX.

Elon Musk, die steenrijk werd met PayPall en medestichter is van ruimtevaartbedrijf SpaceX, geeft blijk van een niet aflatende ambitie. Hij heeft zijn wens uitgesproken om Mars te koloniseren. Binnen twintig jaar zouden er op de rode planeet 80.000 mensen, voornamelijk wetenschappers, moeten wonen. En die man kennende, is werkelijk niets onmogelijk.


© epa.


Elon Musk © afp.

De miljardair ontvouwde in Londen tijdens een meeting van de Royal Aeronautical Society zijn toekomstvisie met betrekking tot Mars. Een tiental pioniers zou naar daar vliegen met behulp van een herbruikbaar ruimteschip. De kolonie moet daarna tot een bloeiende stad van zo'n 80.000 mensen uitgroeien. De nieuwe nederzetting zal totaal zelfvoorzienend zijn.

Musk staafde zijn naar eigen zeggen "moeilijke", maar "haalbare" plannen met cijfermateriaal. De eerste mensenvloot wordt naar daar gevlogen aan een kostprijs van 385.000 euro per kop. "De ticketprijs moet voldoende laag gehouden worden zodat veertigers uit ontwikkelde landen aan het nodige geld kunnen geraken," verklaarde de zakenman. In totaal zou het project 28 miljard euro kosten.


© afp.


© afp.


© reuters.

Het hele uitje is meer dan een gewone ruimtereis. Deelnemers zullen moeten de handen uit de mouwen steken om infrastructuur te bouwen voor zichzelf en toekomstige generaties. Duurzame huizen zullen zuurstof uit de bodem halen waardoor ook gewassen kunnen geteeld worden.

Musk hoopt binnen twee jaar al te kunnen starten met de eerste fase van het project. Hij noemt het de "beste levensverzekering voor de mensheid". SpaceX is trouwens niet aan zijn proefstuk toe. Het was het eerste commerciŽle ruimtevaartbedrijf ooit dat in mei dit jaar een ruimteschip, de Dragon genaamd, naar het ISS mocht sturen met bevoorrading.

Bekijk de video met de opmerkelijke toekomstvisie van Elon Musk onderaan dit artikel.


© afp.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119777685

quote:
Opportunity Gets To Work On Interesting Rock

by Staff Writers
Pasadena CA (JPL) Nov 30, 2012

Opportunity, after completing the local area survey around the location called "Matijevic Hill" (named in honor of Jake Matijevic) at the inboard edge of Cape York on the rim of Endeavour Crater, has started conducting an in-situ (contact) science campaign on some high-value surface targets.

On Sol 3137 (Nov. 19, 2012), Opportunity began her in-situ investigation on the surface target, called "Sandcherry" with a Microscopic Imager (MI) mosaic, followed by the placement of the Alpha Particle X-ray Spectrometer (APXS).

The plan on Sol 3139 (Nov. 22, 2012), was the use the Rock Abrasion Tool (RAT) to brush the target. However, the robotic arm experienced a stall in the shoulder elevation joint and stopped all further robotic arm activity.

The sequenced APXS measurement on Sol 3140 (Nov. 23, 2012), then fortuitously became an atmospheric argon measurement. The joint stall had been experienced before with Opportunity when slow moves are commanded as in this instance.

However, the engineering team did review all the associated telemetry and found no indication of any change in the health of the joint.

As a further step, a diagnostic move was included at the start of the plan on Sol 3144 (Nov. 27, 2012). That diagnostic showed a nominally functioning joint.

The subsequent activity on Sol 3144 (Nov. 27, 2012), included a successful RAT brushing of the target followed by a MI mosaic and placement of the APXS.

Also, over the last several sols, the rover has been collecting an extensive color panorama (Pancam), called the "Matijevic pan."

As of Sol 3145 (Nov. 28, 2012), the solar array energy production was 559 watt-hours with an atmospheric opacity (Tau) of 0.793 and a solar array dust factor of 0.608.

Total odometry is 22.01 miles (35,429.63 meters).

bron:
Langzamerhand krijgt Opportunity toch ouderdoms verschijnselen
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_119782901
Hoe heeft dat apparaat eigenlijk stroom om 2 jaar lang te werken?
pi_119783000
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 november 2012 15:49 schreef Paxcon het volgende:
Hoe heeft dat apparaat eigenlijk stroom om 2 jaar lang te werken?
Een motor op kernenergie, die het sowieso al minimaal 14 jaar uit zou moeten houden geloof ik.
pi_119907772
04-12-2012

Curiosity vindt water, zwavel en chloor


Kuiltjes die het schepje van Curiosity heeft achtergelaten in het Marsoppervlak. NASA/JPL-Caltech/MSSS

Voor het eerst heeft Marsrover Curiosity een grondmonster volledig geanalyseerd. De instrumenten vonden onder andere water, zwavel en chloorhoudende stoffen. Er werden geen organische stoffen gedetecteerd.

Het monster werd met een beweegbare arm genomen op de locatie die Rocknest wordt genoemd, uit een ondergrond van fijn stof en zand. Vervolgens werd het in een kleine oven in de Marsrover verwarmd zodat verschillende instrumenten de ontsnappende gassen uit het monster konden analyseren.

Een van de gedetecteerde stoffen was water. Iets waar de wetenschappers al rekening mee hadden gehouden. Maar de concentraties waren iets hoger dan verwacht. Wat overigens niet betekent dat Curiosity natte grond heeft opgeschept. Watermoleculen kunnen namelijk aan de zandkorrels gebonden zitten.

De mineralen die een van de instrumenten, Chemistry and mineralogy, detecteerden duiden op een Marsbodem die ruwweg voor de helft bestaat uit vulkanische mineralen en voor de andere helft uit een glasachtig materiaal.

Met een ander instrument, Sample Analysis at Mars, werd perchloraat gevonden. Een reactieve stof die jaren geleden ook al werd gedetecteerd door de Phoenix-Marsrover. Daarnaast werden er sporen ontdekt van methaan-achtige stoffen, maar de wetenschappers kunnen niet uitsluiten dat dit materiaal met de rover vanaf aarde is meegelift naar de rode planeet.

Al met al laten deze resultaten vooral zien dat alle instrumenten aan boord van de Marsrover hun werk goed doen. Van opzienbarende ontdekkingen is nog geen sprake. De wetenschappers vinden de resultaten wel veelbelovend, met het oog op de ruim anderhalf jaar durende missie die Curiosity nog voor de boeg heeft.

De verwachtingen rondom de Curiosity-missie waren de afgelopen weken hoog opgelopen. Nadat wetenschappers van NASA hadden laten weten dat de Marsrover een wereldschokkende ontdekking had gedaan, gonsde het op internet van de geruchten. Wellicht had de Marsrover complexe organische moleculen gevonden, de bouwstenen van het leven op aarde.

Vorige week voelde NASA zich echter genoodzaakt om de verwachtingen te temperen. Dat blijkt nu terecht te zijn. (Roel van der Heijden)

(allesoversterrenkunde)

[ Bericht 42% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 04-12-2012 18:14:42 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119945688
04-12-2012

VS plannen nieuwe missie naar Mars


© belga.

De Verenigde Staten gaan rond 2020 een nieuwe verkenner naar de planeet Mars sturen. Het moet de aanloop worden naar een bemande vlucht. Ergens rond 2030 moet voor het eerst een mens voet op de planeet zetten. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekendgemaakt.

In de komende jaren willen de Amerikanen vaststellen wat het doel van het nieuwe karretje moet worden. De verkenner moet min of meer dezelfde techniek gebruiken als de Curiosity, die nu rondrijdt op Mars. Zo wil de NASA de kosten van de nieuwe missie zo laag mogelijk houden.

Wereldleider
"De regering-Obama heeft zich verbonden tot een ernstige verkenning van Mars", aldus NASA-topman Charles Bolden in een persbericht. "Met deze missie zorgen we ervoor dat Amerika de wereldwijde leider blijft bij de verkenning van de Rode Planeet, terwijl we een nieuwe belangrijke stap zetten in de richting van het sturen van mensen in de jaren 2030."

Zeven missies
De aankondiging komt er nadat de NASA eerder had bekendgemaakt dat ze in 2016 het ruimtetuig InSight naar Mars wil sturen om onderzoek te voeren tot diep in de bodem van Mars. Dat moet informatie opleveren over hoe de planeet gevormd werd. De Nasa heeft nu zeven missies die lopende zijn of gepland worden om de Rode Planeet te bestuderen en te onderzoeken, luidt het nog. De Marsjeep Curiosity landde begin augustus op Mars om er te zoeken naar sporen van leven.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119945711
04-12-2012

Chinezen willen groenten telen op Mars en maanChinese astronauten willen op de maan en op Mars hun eigen groenten telen, zodat ze tijdens hun verblijf daar de beschikking hebben over verse producten. Een experiment in de hoofdstad Peking is geslaagd, melden Chinese media vandaag. Groenten werden geteeld onder omstandigheden die met die op de maan en op Mars vergelijkbaar zijn.Vier groenten werden geteeld in een ecologisch levensondersteunend systeem, een cabine van 300 kubieke meter. Het systeem berust op planten en algen. Om welke groenten het gaat, wordt niet gemeld. De deelnemers aan het experiment konden verse groenten voor maaltijden oogsten, aldus onderzoeker Deng Yibing tegen het persbureau Xinhua. Het is volgens hem het eerste experiment van deze aard in China.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 5 december 2012 @ 19:19:05 #16
379214 Yveske
Allťz Amai Awel
pi_119966864
quote:
0s.gif Op woensdag 5 december 2012 08:08 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
04-12-2012

Chinezen willen groenten telen op Mars en maan

[ afbeelding ]

Chinese astronauten willen op de maan en op Mars hun eigen groenten telen, zodat ze tijdens hun verblijf daar de beschikking hebben over verse producten. Een experiment in de hoofdstad Peking is geslaagd, melden Chinese media vandaag. Groenten werden geteeld onder omstandigheden die met die op de maan en op Mars vergelijkbaar zijn.

[ afbeelding ]

Vier groenten werden geteeld in een ecologisch levensondersteunend systeem, een cabine van 300 kubieke meter. Het systeem berust op planten en algen. Om welke groenten het gaat, wordt niet gemeld. De deelnemers aan het experiment konden verse groenten voor maaltijden oogsten, aldus onderzoeker Deng Yibing tegen het persbureau Xinhua. Het is volgens hem het eerste experiment van deze aard in China.

(HLN)
Lees dit topic erg graag, bedankt voor je inzet! ^O^
Ik ben gewoon anders, anders ben ik gewoon
pi_119970292
Ancient Mars May Have Captured Enormous Floodwaters
by Staff Writers
Tucson AZ (SPX) Dec 05, 2012


quote:
An international research team led by the Planetary Science Institute has found evidence that indicates that approximately 2 billion years ago enormous volumes of catastrophic floods discharges may have been captured by extensive systems of caverns on Mars, said PSI Research Scientist, J. Alexis Palmero Rodriguez.

Rodriguez and the research team came to this conclusion after studying the terminal regions of the Hebrus Valles, an outflow channel that extends approximately 250 kilometers downstream from two zones of surface collapse.

The Martian outflow channels comprise some of the largest known channels in the solar system.

Although it has been proposed their discharge history may have once led to the formation of oceans, the ultimate fate and nature of the fluid discharges has remained a mystery for more than 40 years, and their excavation has been attributed to surface erosion by glaciers, debris flows, catastrophic floodwaters, and perhaps even lava flows, Rodriguez said.

The PSI-led teams' work documents the geomorphology of Hebrus Valles, a Martian terrain that is unique in that it preserves pristine landforms located at the terminal reaches of a Martian outflow channel. These generally appear highly resurfaced, or buried, at other locations in the planet.

Rodriguez and his co-authors propose in an article titled "Infiltration of Martian overflow channel floodwaters into lowland cavernous systems" published in Geophysical Research Letters that large volumes of catastrophic floodwaters, which participated in the excavation of Hebrus Valles, may have encountered their ultimate fate in vast cavernous systems.

They hypothesize that evacuated subsurface space during mud volcanism was an important process in cavern development. Mud volcanism can expel vast volumes of subsurface volatiles and sediments to the surface.

But because evacuation of subsurface materials generally occurs within unconsolidated sediments resulting caverns are transient and mechanically highly unstable.

However, the investigated Martian caverns appear to have developed within permafrost, which at -65 degrees Celsius (-85 degree Fahrenheit) - a typical mean annual surface temperature for the investigated latitudes - has a mechanical strength similar to that of limestone. Limestone rocks host most of the terrestrial cavern systems.

Possible cavern have been recently identified on Mars and their existence has caught much scientific and public attention because of their potential as exobiological habitats. However, their age and dimensions remain uncertain.

The discovery of vast caverns that existed in ancient periods of Mars shows that these habitats may have in fact existed during billions of years of the planet's history, Rodriguez said.

PSI Senior Scientist Mary Bourke and Research Scientist Daniel C. Berman are co-authors on the paper.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_120139764
07-12-2012

ESA fotografeert winterwonderland op MarsHet lijkt wel een winterwonderland: de prachtige foto’s die ESA’s Mars Express van de kraters op Mars maakte. Maar schijn bedriegt: op Mars ligt geen sneeuw, maar bevroren CO2.

De foto’s zijn zeer gedetailleerd en laten het pokdalige uiterlijk van Mars prachtig zien. De kiekjes werden al in juni van dit jaar gemaakt, maar zijn nu pas door ESA vrijgegeven.

Het gebied dat we op de foto zien, maakt deel uit van Charitum Montes. Charitum Montes is een grote groep ruige bergen die zich over zo’n 1000 kilometer uitstrekt. Behalve bergen telt het gebied ook vele flinke, oude kraters die inmiddels al weer grotendeels met sediment zijn opgevuld. In ťťn van de kraters treffen we bovendien duintjes aan.


Duintjes in een grote krater op Mars. Foto: ESA / DLR / FU Berlin.

Ook zijn op de foto’s kraters te ontdekken die het materiaal dat uit de krater kwam zetten, netjes rond zich heen hebben liggen. Dat materiaal vormt een rand rondom de krater die minder gevoelig is voor erosie en dus langzamer erodeert dan de omgeving.


Een krater met een randje materiaal eromheen. Foto: ESA / DLR / FU Berlin.

Dankzij de details op de foto’s krijgen we een prachtig beeld van een veelbewogen gebied. “De complexiteit en diversiteit van sommige gebieden in dit winterwonderland zou het de Kerstman ongetwijfeld lastig maken om een plekje te vinden om veilig te landen,” schrijft ESA in het bijbehorende persbericht. “Maar beelden zoals deze geven planetaire geologen weer een nieuw en fascinerend gebied op Mars om te bestuderen.”


Kraters op Mars. Foto: ESA / DLR / FU Berlin (G. Neukum).

(Scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_120313627
Een vraag tussendoor: is de geplande, bemande missie naar Mars in 2030 niet weggegooid geld? Wat kunnen mensen meer dan de robots die al aktief zijn op deze planeet?
pi_120316780
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 december 2012 19:14 schreef Misty_eyes het volgende:
Een vraag tussendoor: is de geplande, bemande missie naar Mars in 2030 niet weggegooid geld? Wat kunnen mensen meer dan de robots die al aktief zijn op deze planeet?
Een mens kan ter plaatse een beslissing nemen.
Dat zie ik een robot (nog) niet doen
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_120328273
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 december 2012 20:21 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Een mens kan ter plaatse een beslissing nemen.
Dat zie ik een robot (nog) niet doen
Ja maar dat geld kan beter gebruikt worden om meer onderzoek te doen naar planeten & manen waar we nog niet veel van weten, Neptunus of Europa bijvoorbeeld.
  vrijdag 14 december 2012 @ 23:59:50 #22
28033 Pek
je moet wat
pi_120328681
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 december 2012 20:21 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Een mens kan ter plaatse een beslissing nemen.
Dat zie ik een robot (nog) niet doen
En werkzaamheden waar de rover maanden over doet, kan een mens in anderhalf uur doen, bij wijze van spreken. Maar je moet wel een hoop extra rommel meenemen, dat is de keerzijde.
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
  zaterdag 15 december 2012 @ 00:04:41 #23
28033 Pek
je moet wat
pi_120328884
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 december 2012 23:50 schreef Misty_eyes het volgende:

[..]

Ja maar dat geld kan beter gebruikt worden om meer onderzoek te doen naar planeten & manen waar we nog niet veel van weten, Neptunus of Europa bijvoorbeeld.
New Horizons is op weg naar Pluto, da's toch wat :P
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_120330981
quote:
12s.gif Op zaterdag 15 december 2012 00:04 schreef Pek het volgende:

[..]

New Horizons is op weg naar Pluto, da's toch wat :P
We zijn er bijna...
We zijn er bijna....
Nog een heel klein stukje nog...
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  zaterdag 15 december 2012 @ 01:38:02 #25
28033 Pek
je moet wat
pi_120331573
Dat kleine stukje duurt nog zo'n 3 jaar, toch? ETA 2015 :P
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_120331627
quote:
14s.gif Op zaterdag 15 december 2012 01:38 schreef Pek het volgende:
Dat kleine stukje duurt nog zo'n 3 jaar, toch? ETA 2015 :P
:Y
Maart 2007 - Juni 2015
Planetary cruise

Juli 2015 (14 Juli dichtsbij Pluto)
Pluto - Charon encounter

2016 - 2020
Kuiperbelt object encounters
http://pluto.jhuapl.edu/
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_120902591
27-12-2012

Nieuw Europees volgstation ontvangt eerste foto van MarsOp het eerste oog lijkt deze foto van Mars niet zo bijzonder te zijn, maar schijn bedriegt. Dit is de eerste foto van de Mars Express die binnen is gekomen via ESA’s nieuwe volgstation in ArgentiniŽ. Geen ‘first light’, maar ‘first data’ dus!

Op de bovenstaande foto zijn bekende schildvulkanen te zien, zoals Olympus Mons (op de grens tussen dag en nacht). Met een hoogte van 27 kilometer is dit de hoogste berg van ons zonnestelsel. De drie bergen op ťťn lijn zijn – van links naar rechts – Arsia Mons, Pavonis Mons en Ascraeus Mons.

De foto reisde van de lage resolutie camera van de Mars-ruimtesonde naar de 35 meter schotel van de Europese ruimtevaartorganisatie. In achttien minuten legde het kiekje 327 miljoen kilometer af.

Volgend jaar wordt het volgstation in ArgentiniŽ officieel in gebruik genomen voor een periode van vijftig jaar. De Europese ruimtevaartorganisatie betaalde het volledige project en mag gebruik maken van alle faciliteiten en services in ArgentiniŽ. Als tegenprestatie mag ArgentiniŽ 10% van de totale antennetijd besteden aan nationale wetenschappelijke projecten.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121227565
Zondag 6 januari 2013
Discovery (21:00 - 22:00): Mars Landing 2012
NASA bereidt zich voor op ťťn van zijn meest complexe missies ooit: NASA-wetenschappers zoeken naar de aanwezigheid van chemische bouwstenen van huidig of eerder leven op Mars.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121301273
07-01-2013

Groot Marsreis-experiment ten einde

Na een gesimuleerde reis naar Mars van 17 maanden is nu meer bekend over hoe astronauten zich zullen gedragen tijdens een trip naar de rode planeet.

Zes vrijwilligers uit diverse landen verbleven 520 dagen in een ruimteschipachtige omgeving, om te zien hoe zo’n crew zich zou gaan gedragen gedurende een lange tijd van afzondering. Op de zwaartekracht na was alles realistisch nagebootst.klik hier voor foto-serie

Het bleek dat de ‘astronauten’steeds minder actief werden gedurende de periode. Ze sliepen en rustten steeds langer, en bewogen minder.

Ook nam hun gevoel van dag en nachtritme af; een belangrijk aspect van een echte reis zou dus het behouden van een 24 uur cyclus zijn.

Ondanks de extra slaap werden de crewleden wel minder uitgerust; diverse slaapstoornissen plaagden hen en zorgden voor slechte concentratie.

De observaties zijn erg nuttig voor het plannen van een echte missie naar Mars.

De resultaten blijken overigens ook erg overeen te komen met wat er gebeurt als mensen lange tijd op expeditie op een van de polen zitten.

Door: NU.nl/Stephan van Duin

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121301312
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121320224
Mars de rode...Uh... grijze planeet.


First Use of Mars Rover Curiosity's Dust Removal Tool
This image from the Mars Hand Lens Imager (MAHLI) on NASA's Mars rover Curiosity shows the patch of rock cleaned by the first use of the rover's Dust Removal Tool (DRT).

The tool is a motorized, wire-bristle brush on the turret at the end of the rover's arm. Its first use was on the 150th Martian day, or sol, of the mission (Jan. 6, 2013). MAHLI took this image from a distance of about 10 inches (25 centimeters) after the brushing was completed on this rock target called "Ekwir_1." The patch of the rock from which dust has been brushed away is about 1.85 inches by 2.44 inches (47 millimeters by 62 millimeters). The scale bar at bottom right is 1 centimeter (0.39 inch).

http://mars.jpl.nasa.gov/msl/multimedia/images/?ImageID=5004
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  dinsdag 8 januari 2013 @ 18:31:54 #32
28033 Pek
je moet wat
pi_121320720
En de borstels in kwestie::P
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_121463739
coole foto :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121463746
11-01-2013

Aardse bacterie kan in Mars-achtige omgeving overleven en groeienNieuw onderzoek wijst erop dat sommige aardse bacteriŽn de extreem lage luchtdruk, zeer lage temperaturen en beperkte hoeveelheid zuurstof op Mars prima kunnen weerstaan en onder die omstandigheden zelfs kunnen groeien.

“We willen weten of een aardse bacterie als je deze naar Mars transporteert kan overleven en groeien,” vertelt onderzoeker Wayne Nicholson. Om dat te kunnen achterhalen, moest simpelweg de proef op de som worden genomen. Wetenschappers verzamelden daarvoor bacteriŽn op zeer uiteenlopende plaatsen. Zo werden bacteriŽn uit Siberisch permafrost gehaald en verzamelden onderzoekers bacteriŽn die veelvuldig op ruimtevaartuigen voorkomen. Vervolgens stelden de onderzoekers de bacteriŽn bloot aan omstandigheden die vergelijkbaar waren met de omstandigheden op Mars. Zo kregen de bacteriŽn met hele lage temperaturen te maken, werden ze blootgesteld aan een zeer lage luchtdruk (7 millibar) en moesten ze het met weinig zuurstof doen.

Resultaten
Onder de bacteriŽn die uit Siberisch permafrost afkomstig waren, waren zes soorten – allemaal uit het geslacht Carnobacterium - die de omstandigheden prima aan konden. Zij overleefden het experiment niet alleen, maar groeiden ook. Onder de bacteriŽn die van ruimtevaartuigen werden geveegd, was er slechts ťťn soort die de omstandigheden op Mars aankon: Serratia liquefaciens. Deze bacterie komt op tal van plaatsen op aarde voor en kan onder meer prima overleven op de menselijke huid, op planten en in de grond.

Overleven?
Hoewel bacteriŽn dus diverse aspecten van een leven op Mars aan lijken te kunnen, is nog niet bewezen dat ze ook daadwerkelijk op de rode planeet kunnen overleven. Er zijn namelijk nog meer factoren die de bacteriŽn het leven zuur kunnen maken. Denk aan de intense straling en droogte. Wetenschappers willen nu gaan achterhalen of ook dat factoren zijn die de bacteriŽn kunnen weerstaan.

Het onderzoek is belangrijk, zo benadrukken de wetenschappers. “Wanneer we een ruimtevaartuig naar Mars sturen, dan willen we er zeker van zijn dat we de landingsplek niet besmetten (met aardse bacteriŽn, die later onterecht voor Martiaans leven kunnen worden aangezien of het Marslandschap aantasten, red.),” vertelt onderzoeker Andrew Schuerger. Het is daarom belangrijk om te weten op welke plaatsen op Mars bacteriŽn het hoofd wel en niet boven water kunnen houden. Plaatsen waar bacteriŽn kunnen overleven, kunnen dan beter door Marsrovers gemeden worden om de kans op besmetting te voorkomen. Tegelijkertijd weten we dan ook dat dit de plaatsen zijn waar de kans op het aantreffen van buitenaards leven wellicht het grootst is. “Het is een dilemma,” stelt Nicholson. “Als je op zoek bent naar leven, dan wil je naar plaatsen gaan waar de kans op leven het grootst is, maar dit zijn ook de plaatsen die het meest gevoelig zijn voor besmetting door aardse organismen.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121600583
quote:
Mars One announces requirements for Red Planet colonists

Mars One, a Netherlands-based non-profit company that hopes to deliver the first humans to the Red Planet by 2023, has issued a list of basic requirements for those willing to become Mars colony pioneers.

The most important criteria are to be at least 18 years old, to be intelligent, in good mental and physical health and to be dedicated to the project. Candidates will be subject to a prolonged televised selection process that will begin later this year.

"Gone are the days when bravery and the number of hours flying a supersonic jet were the top criteria," Norbert Kraft, Mars One's chief medical director and a former NASA researcher, said in a statement. "Now, we are more concerned with how well each astronaut works and lives with the others, in the long journey from Earth to Mars and for a lifetime of challenges ahead."

The first colonists will land on the Red Planed in April 2023. New members will arrive every two years after that.
None of the Red planet pioneers, the company notes, will ever return to the Earth.

To cover the mission costs, about $6 billion, Mars One says it will launch a reality show, a sort of interplanetary reality show a la "Big Brother", and raise the needed funds by selling corporate sponsorships.

Mars One estimates that it will cost about $6 billion to put the first four astronauts on Mars. While this may seem like a daunting sum for a non-governmental entity, the company is confident it can raise the needed funds by selling corporate sponsorships.

While candidates for the Mars mission will be undergoing the selection process and the whole planet will be observing it on their TVs, Mars One will launch a communications satellite and a supply mission to Mars in 2016, then send a large rover to the Red Planet in 2018, according to the video.

The rover will find the most suitable site for the new Mars colony. After that in 2020 the company will send all necessary settlement components - habitat units, life-support equipment and another rover.

Mars One officials admit they have already approached a number of private spaceflight companies and secured one potential supplier for each colony component. SpaceX's Falcon Heavy rocket which is still under development but expected to perform its first flight next year, is expected to deliver many components of the first colony to the Red Planet.

Source: Voice of Russia
"None of the Red planet pioneers, the company notes, will ever return to the Earth".
Het is geen baantje voor een Flexwerker :')
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_121603590


Wow, welke lens maakt dit soort foto's? Ik wil er ook eentje.

quote:
"None of the Red planet pioneers, the company notes, will ever return to the Earth".
Het is geen baantje voor een Flexwerker :')
Heftig zeg, je zal maar in een opwelling besloten hebben om mee te gaan, afgezien nog van het feit wat er allemaal mis kan gaan. :o Hier kan je uren over filosoferen.
pi_121624407
14-01-2013

Curiosity gaat boren in Marssteen 'John


De platte steen waarin de Marswagen Curiosity gaat boren.

De Amerikaanse Marswagen Curiosity gaat de komende dagen voor het eerst boren in het Marsgesteente. De boormonstertjes worden aan boord van Curiosity onderzocht en geanalyseerd. Het onderzoek moet antwoord geven op de vraag of Mars ooit een bewoonbare planeet is geweest.

Voor de eerste boring is een grote, platte Marssteen uitgekozen die opmerkelijke lichtgekleurde 'aders' vertoont, die mogelijk uit gehydrateerd calciumsulfaat (zoals gips) bestaan - een aanwijzing dat er in het verleden gedurende lange tijd sprake moet zijn geweest van de inwerking van water.

De platte steen is 'John Klein' genoemd, naar Curiosity's adjunct-projectmanager John Klein die in 2011 overleed. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121652215
.NASA's Mars Curiosity Rover Report - January 10, 2013 (door NASAtelevision)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121752572
.NASA's Mars Curiosity Rover Report 19 - January 18, 2013.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121754497
18-01-2013

Voetsporen van Marsrover Curiosity vanuit de ruimte gekiektDe Mars Reconnaissance Orbiter die om Mars cirkelt heeft een prachtige foto van het Marslandschap gemaakt waarop goed te zien is welke route Curiosity sinds diens landing heeft afgelegd.

De foto werd gemaakt op 2 januari en laat zien waar Curiosity tussen zijn landing en het begin van 2013 precies is geweest. De Marsrover laat namelijk sporen achter die zelfs vanuit de ruimte zichtbaar zijn.

Ook de Marsrover zelf is – voor wie heel goed kijkt – te zien. Het is het heldere object rechts (zie de foto hieronder voor een close-up).


De Marsrover op Mars. Foto: NASA / JPL / University of Arizona.

Het valt u misschien op dat de sporen een stukje voor de locatie waar we Curiosity aantreffen, ophouden. Ook is het oppervlak ietsje lichter. Dat hier geen sporen te zien zijn, komt waarschijnlijk doordat het oppervlak hier ietsje harder is en de wielen van Curiosity dus niet zo’n mooi spoor in de bodem kunnen trekken.

Het is overigens niet de eerste keer dat de Mars Reconnaissance Orbiter Curiosity op de gevoelige plaat vastlegt. Kort na de landing van Curiosity maakte deze ook al een fraaie foto waarop Curiosity op het oppervlak van Mars te zien is.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121877730
20-01-2013

Ooit stond Marskrater McLaughlin blankDe Marskrater McLaughlin stond ooit blank. In een ver verleden bevond zich op de bodem van de krater een meer, dat gevoed werd door grondwater. Die conclusie trekken planeetonderzoekers in National Geoscience op basis van metingen van de Amerikaanse Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). MRO werd in 2005 gelanceerd en verricht vanuit een omloopbaan om Mars metingen aan mineralen op het oppervlak.

McLaughlin is een 92 kilometer grote en 2,2 kilometer diepe krater aan de westzijde van Arabia Terra. Op de bodem van de krater zijn gelaagde gesteenteafzettingen ontdekt die carbonaten en kleimineralen bevatten. Die ontstaan alleen onder langdurige invloed van oppervlaktewater. Omdat er geen grote stromingspatronen zichtbaar zijn die in de krater uitkomen, nemen de onderzoekers aan dat de krater ooit gevuld werd door grondwater.

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121883066
Possible Clues to Ancient Subsurface Biosphere on Mars
by Staff Writers
Tucson AZ (SPX) Jan 22, 2013
The subsurface environment on Mars may hold clues to the origin of life, scientists argue in a recently published research article led by Planetary Science Institute's Joseph Michalski. A large fraction of the life on Earth may exist as microbes deep underground on our home planet. The same could have been true in the past on Mars.

"Recent results produced by several authors using data from the Compact Reconnaissance Imaging Spectrometer for Mars instrument aboard NASA's Mars Reconnaissance Orbiter have shown that the subsurface of Mars was widely altered by subsurface water" Michalski said.

"Here, we argue that all of the ingredients for life existed in the subsurface, and it may have been the most habitable part of Mars."

In some cases, those deep fluids, which could have harbored life, have emerged from the subsurface in deep basins, he said.

Michalski found that McLaughlin Crater, one of the deepest craters on Mars, contains evidence of clays and carbonates that probably formed in an alkaline, groundwater-fed lake.

McLaughlin Crater has a diameter of 57 miles and a depth of 1.4 miles.

"Taken together, the observations in McLaughlin Crater provide the best evidence for carbonate forming within a lake environment instead of being washed into a crater from outside. It would have been an alkaline lake, a habitable environment for microbial life," said PSI Research Scientist Michalski, lead author of the recently published Nature Geosciences paper "Groundwater Activity on Mars and Implications for a Deep Biosphere".

"The most interesting aspect of Mars science, perhaps, is that the planet might provide a window into our own past. The environmental conditions on Earth and Mars were likely similar early on, at least in the subsurface," Michalski said.

"Exploring those rocks on Mars would be like finding a stack of pages that have been ripped out of Earth's geologic history book. Whether they contain life or not, they would certainly teach us a tremendous amount about early chemical processes in the solar system."

marsdaily.com
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_121921966
Tijd gaat snel...

Way to set the bar! NASA's Mars Exploration Rovers Opportunity
has operated on Mars 36 times longer than the planned three months.
She'll start her 10th year of work on Jan. 24 (PT).

quote:
January 22, 2013

PASADENA, Calif. -- NASA's Mars Exploration Rover Opportunity, one of the twin rovers that bounced to airbag-cushioned safe landings on Mars nine years ago this week, is currently examining veined rocks on the rim of an ancient crater.

Opportunity has driven 22.03 miles (35.46 kilometers) since it landed in the Meridiani Planum region of Mars on Jan. 24, 2004, PST (Jan. 25, Universal Time). Its original assignment was to keep working for three months, drive about 2,000 feet (600 meters) and provide the tools for researchers to investigate whether the area's environment had ever been wet. It landed in a backyard-size bowl, Eagle Crater. During those first three months, it transmitted back to Earth evidence that water long ago soaked the ground and flowed across the surface.

Since then, the mission's team at NASA's Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Calif., has driven Opportunity across the plains of Meridiani to successively larger craters for access to material naturally exposed from deeper, older layers of Martian history.

Opportunity has operated on Mars 36 times longer than the three months planned as its prime mission.

"What's most important is not how long it has lasted or even how far it has driven, but how much exploration and scientific discovery Opportunity has accomplished," said JPL's John Callas, manager of NASA's Mars Exploration Rover Project. The project has included both Opportunity and its twin, Spirit, which ceased operations in 2010.

This month, Opportunity is using cameras on its mast and tools on its robotic arm to investigate outcrops on the rim of Endeavour Crater, 14 miles (22 kilometers) in diameter. Results from this area of the rim, called "Matijevic Hill," are providing information about a different, possibly older wet environment, less acidic than the conditions that left clues the rover found earlier in the mission.

Timed with the anniversary of the landing, the rover team has prepared a color panorama of the Matijevic Hill area. The image is online at: http://www.jpl.nasa.gov/spaceimages/details.php?id=PIA16703 .

JPL, a division of the California Institute of Technology in Pasadena, manages the Mars Exploration Rover Project for NASA's Science Mission Directorate, Washington. JPL also manages the Mars Science Laboratory Project and its rover, Curiosity.

For more information about Opportunity, visit http://www.nasa.gov/rovers and http://marsrovers.jpl.nasa.gov . You can follow the project on Twitter and on Facebook at: http://twitter.com/MarsRovers and http://www.facebook.com/mars.rovers .


Guy Webster 818-354-6278
Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Calif.
guy.webster@jpl.nasa.gov

http://go.nasa.gov/10FaPK6
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_122061243
quote:
0s.gif Op woensdag 23 januari 2013 00:53 schreef -CRASH- het volgende:
Tijd gaat snel...

Way to set the bar! NASA's Mars Exploration Rovers Opportunity
has operated on Mars 36 times longer than the planned three months.
She'll start her 10th year of work on Jan. 24 (PT).

[..]

http://go.nasa.gov/10FaPK6
_O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122061254
24-01-2013

Marsduinen veranderen met de seizoenen


Zandduinen op Mars, van lente (links) tot zomer (rechts). NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Beelden van de Mars Reconnaissance Orbiter laten zien dat de noordelijke zandduinen op de planeet Mars sterk onder invloed staan van de seizoenen. Als in het voorjaar de temperaturen stijgen, beginnen ijslagen onder de oppervlakte te smelten, waardoor 'zandfonteinen' ontstaan.

Tijdens de wintermaanden vormt zich een laag kooldioxide-ijs op de zandduinen. Als in de lente de dooi intreedt, gebeurt dat niet aan de oppervlakte, maar aan de onderkant van de ijslaag. Dat komt doordat de slechts ongeveer zestig centimeter dikke ijslaag doorschijnend is en de donkere ondergrond dus kan opwarmen onder invloed van de zon.

Door die opwarming hoopt zich kooldioxidegas op onder het winterijs, en zodra dit gas een uitweg vindt, stroomt het snel weg, waarbij het zand meeneemt. Door de uitstoot van zand ontstaan er donkere waaiers en strepen op duinen, maar die zijn van korte duur: in de zomer verdampt ook de rest van de ijslaag en begint het proces weer van voren af aan. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122061346
25-01-2013

Marsrover Curiosity maakt zijn eerste nachtfotoCuriosity heeft de camera op zijn robotarm voor het eerst gebruikt om ook ‘s nachts foto’s te maken van het Marslandschap. Curiosity lichtte zichzelf bij het maken van de foto’s bij.

De onderzoekers lieten Curiosity foto’s maken van een steen die ze Sayunei noemen. Eerder hadden ze Curiosity al tegen de steen aan laten rijden, om ervoor te zorgen dat er een stofvrij plekje ontstond om te fotograferen.

Curiosity maakte de foto’s terwijl hij zichzelf bijlichtte. De rover gebruikte voor dat bijlichten wit en ultraviolet licht. “Het doel van de observaties onder ultraviolet licht was kijken of er fluorescerende mineralen te zien waren,” vertelt onderzoeker Ken Edgett. Wetenschappers buigen zich op dit moment over de foto’s die Curiosity maakte. “Als iets er onder ultraviolet licht groen, geel, oranje of rood uitziet, dan zou dat een goede indicatie van fluorescentie zijn.”

Het is voor het eerst dat Curiosity in het donker foto’s maakt. En binnenkort wacht de rover weer een nieuwe primeur. Dan gaat deze voor het eerst zijn boor gebruiken. Dat zal dicht bij de steen Sayunei gaan gebeuren.


De foto boven maakte Curiosity met behulp van ultraviolet licht. De foto eronder met behulp van wit licht. Foto’s: NASA / JPL-Caltech / MSSS.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122245360
29-01-2013

Heuvelkammen op Mars gevormd door ondergronds water


3D-beeld van heuvelkammen in Nilosyrtis. NASA/MRO

Heuvelkammen in oude, geŽrodeerde gebieden op Mars zijn ontstaan door de inwerking van ondergronds water in een ver verleden. Die conclusie trekken planeetonderzoekers van Brown University op basis van een uitgebreide analyse van foto's, gemaakt door de Amerikaanse Mars Reconnaissance Orbiter. Ze bestudeerden de oriŽntatie en mineralogische samenstelling van ca. vierduizend heuvelkammen in de gebieden Nili Fossae en Nilosyrtis. Hun resultaten en conclusies worden binnenkort gepubliceerd in Geophysical Research Letters.

De heuvelkammen, honderden meters lang en enkele meters breed, vertonen een systematische oriŽntatie ten opzichte van nabijgelgen inslagkraters. Bovendien komen ze uitsluitend voor in gebieden die rijk zijn aan ijzer- en magnesiumrijke kleimineralen, die alleen onder invloed van de inwerking van water kunnen ontstaan.

Dit alles doet vermoeden dat het hier oorspronkelijk om ondergrondse scheuren en barsten in de Marsbodem ging, ontstaan als gevolg van meteorietinslagen. Water dat vervolgens door deze ondergrondse breuksystemen stroomde, liet daar mineralen achter die harder waren dan het omringende gesteente. Bij de latere erosie van het oppervlaktegesteente bleven die mineraalrijke 'aders' over als heuvelkammen aan het Marsoppervlak. Dat de heuvelkammen alleen voorkomen in gebieden die ook rijk zijn aan kleimineralen, ondersteunt de hypothese dat hier sprake is geweest van waterrijke omgevingen.

De onderzoekers denken dat de heuvelkammen mogelijk aanwijzingen kunnen bevatten voor het bestaan van micro-organismen in het verre verleden van Mars. Onderzoek van de Marswagen Curiosity aan kleinere maar vergelijkbare structuren in de grote Marskrater Gale zou hierover uitsluitsel kunnen geven. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122287316
30-01-2013

Eerste investeerders voor Mars One, een enkele reis naar de rode planeetEen impressie van Mars One hoe het dorp op de Rode Planeet er in 2023 zou moeten uitzien. © AFP.
Mars One, de organisatie die in 2023 een kolonie op de Rode Planeet wil vestigen, heeft zijn eerste investeerders binnengehaald. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt.

De missie van het Nederlandse bedrijf is puur commercieel en moet gefinancierd worden door een realityserie over het leven op Mars. Inmiddels hebben zich al meer dan duizend avonturiers zich bij Mars One aangemeld om deel te nemen aan de reis en serie. Het is de bedoeling dat de Marspioniers 24 uur per dag gefilmd worden.

"Het organiseren van een bemande missie naar Mars is een enorm moeilijke onderneming. Er zijn veel technische obstakels te overwinnen en het totaal benodigde bedrag is enorm", vertelt Kai Staats van Mars One.

4,6 miljard euro nodig
Het bedrijf heeft 4,6 miljard euro nodig om de kolonie te kunnen financieren. "De miljoenen die we de komende maanden binnenhalen lijken misschien in de schaduw te staan van de vele miljarden die we nodig hebben, maar we doen het stapje voor stapje", aldus Staats.

Deelnemers moeten echter wel de rest van hun leven op Mars blijven; het gaat om een enkeltje Mars. Het is vrijwel onmogelijk om terug te vliegen naar de aarde, omdat de kolonisten dan ook een raketbasis op de planeet zouden moeten bouwen.

Belangrijkste eigenschappen
Eerder deze maand maakte Mars One al bekend aan welke eisen de deelnemers moeten voldoen. De belangrijkste eigenschappen: herstellingsvermogen, aanpassingsvermogen, nieuwsgierigheid, betrouwbaar en creatief.

Het team van Mars One werkt sinds twee jaar aan de missie. Staats: "In deze fase van ontwikkeling laten deze toegezegde fondsen zien dat we de goede kant op gaan."

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122331401
31-01-2013

Curiosity strekt zijn arm: bijna klaar om te gaan boren!De komende dagen gaat het gebeuren: voor de allereerste keer gaat een door mensen gebouwd apparaat in het oppervlak van Mars boren. Marsrover Curiosity heeft zijn arm al enkele malen uitgestrekt en ondergaat nu de laatste tests. Daarna is deze klaar voor het echte werk: boren!

Curiosity is er de afgelopen dagen maar druk mee geweest. De rover heeft zijn robotarm op vier verschillende locaties op Mars uitgestrekt en de boor op het Marsoppervlak laten neerdalen. Echt geboord werd er nog niet: het zijn stuk voor stuk testjes om te achterhalen of alles naar behoren werkt. Door de robotarm te strekken, wilden de onderzoekers bijvoorbeeld achterhalen of de druk die op de hardware komt te staan, vergelijkbaar is met de druk die ze verwachten.

En die testjes gaan nog wel even door. Zo willen de onderzoek ook nog achterhalen hoe de druk op de hardware zich ontwikkelt wanneer de boor ‘s nachts op het oppervlak wordt gedrukt. ‘s Nachts zijn de temperaturen op de plek waar Curiosity zich nu bevindt heel anders dan overdag. Zo kan het ‘s nachts -65 graden Celsius zijn, terwijl de thermometer overdag 0 graden Celsius aantikt. Door die temperatuurverschillen groeien en krimpen onder meer de robotarm en het chassis van de rover. De onderzoekers willen er zeker van zijn dat deze grote temperatuurverschillen de robotarm tijdens het boren niet extra onder druk zetten. “We zijn niet van plan om de boor ‘s nachts in de steen te laten zitten, maar stel dat dat wel moet gebeuren, dan is het belangrijk te weten wat we mogen verwachten,” legt onderzoeker Daniel Limonadi uit. Dat de onderzoekers de tijd nemen voor hun tests is logisch. “Dit is een uitdaging. Het is voor het eerst dat een robot in een steen op Mars gaat boren om monsters te verzamelen.”

Naar verwachting kunnen de onderzoekers de tests rond het eind van deze week afronden. Het zou dan niet lang meer moeten duren voor Curiosity echt kan gaan boren.

(scientas.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122497062
04-02-2013

Mars Express levert nieuwe fotografische Marskaart


FotomozaÔek van Mars, gemaakt door Mars Express. (ESA)

De Europese planeetverkenner Mars Express, die ruim negen jaar in een baan rond de rode planeet draait, heeft inmiddels bijna 90 procent van het oppervlak gedetailleerd in beeld gebracht met de High-Resolution Stereo Camera. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA presenteerde vandaag een nieuw fotomozaÔek van de Mars Express-opnamen. Ruim zestig procent van het planeetoppervlak is gefotografeerd met een resolutie van twintig meter of beter.

De tintverschillen op het fotomozaÔek zijn voornamelijk het gevolg van verschillen in zonnestand of variaties in de hoeveelheid stof in de Marsdampkring. In de komende jaren worden hopelijk de resterende 'zwarte vlekken' op de Marskaart nog opgevuld; via intensieve beeldbewerking zal uiteindelijk een gelijkmatige kaart samengesteld kunnen worden. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 5 februari 2013 @ 09:03:25 #51
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_122497177
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 februari 2013 08:56 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
04-02-2013

Mars Express levert nieuwe fotografische MarskaartNu is het wachten op iemand die deze puzzel in elkaar wil zetten.
pi_122498118
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 februari 2013 09:03 schreef Coelho het volgende:

[..]

Nu is het wachten op iemand die deze puzzel in elkaar wil zetten.
Hij lijkt al redelijk 'in elkaar' te zitten, maar er missen een paar stukjes :P
nee, jij dan!
pi_122540970
05-02-2013

Curiosity boort gat in steen op MarsEindelijk is het dan zover: voor het eerst heeft een door mensen gemaakt object een gaatje in een object op Mars geboord. Marsrover Curiosity zwengelde zijn boor afgelopen weekend aan en schreef geschiedenis.

De afgelopen weken had Curiosity zich al grondig op dit moment voorbereid. Heel zorgvuldig liet NASA Curiosity allerlei testjes ondergaan alvorens het echte werk kon beginnen. “In een steen boren om een monster te verzamelen, wordt de meest uitdagende activiteit van deze missie, sinds de landing,” vertelde Richard Cook toen namens NASA. Hoewel er al meerdere robots op Mars hebben rondgereden, heeft nog geen enkel exemplaar ooit in stenen op Mars geboord. Een goede reden om voorzichtig te zijn. “De hardware reageert straks op een niet te controleren manier met materiaal op Mars.”

Na alle tests en voorbereidingen was het afgelopen weekend dan toch eindelijk zover. Curiosity mocht gaan boren! Het was nog maar een experiment: Curiosity boorde enkel en heeft nog geen monsters verzameld. Op de afbeelding boven aan dit artikel ziet u het resultaat van Curiosity’s geboor. Een ondiep gat in een steen op Mars.

Hoewel het op het echte werk lijkt, is het dat dus nog niet. Curiosity gebruikte voor het boren van dit gat enkel de hamerfunctie van de boor, niet de roterende functie. Binnenkort zal de Marsrover ook de roterende functie testen. Als ook die testjes goed verlopen, kan de Marsrover aan het echte werk beginnen: in een steen boren en monsters verzamelen om te analyseren. Uiteindelijk moet Curiosity zo een antwoord vinden op die ene prangende vraag waar zijn twee jaar durende missie om draait: zijn de omstandigheden in het gebied rondom de Gale-krater ooit gunstig geweest voor de aanwezigheid van microben?

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122557390
Weer een raar object op Mars
Marswagen Curiosity heeft opnieuw een vreemd object gefotografeerd op Mars. Het gaat dit keer om een metaalachtig uitsteeksel op een rots.Het object van zo'n halve centimeter werd volgens de website Universe Today ontdekt door de Italiaanse Elisabetta Bonora, terwijl ze bezig was een foto van Curiosity op haar computer te bewerken. Onderzoekers van NASA hebben nog geen verklaring gegeven voor het verschijnsel op de foto.
Stuk plastic en 'Bloem'

Eerder legden de camera's van Curiosity al andere vreemde zaken vast. Zo was er een stukje plastic, dat van de Marswagen zelf afkomstig bleek te zijn, en een vreemde structuur van een paar millimeter die aan een bloem deed denken.

Experts van NASA verklaarden na onderzoek dat deze 'bloem' waarschijnlijk bestaat uit een paar grote, stofvrije zandkorrels die vastzitten aan een grote rots van zandsteen, die opvallen door hun bijzondere vorm en kleur. Die afwijkende kleur kan erop wijzen dat het uitsteeksel een andere samenstelling heeft dan de rest van de rots.
Boor getest

Curiosity doet momenteel onderzoek in Yellowknife Bay, een gebied in de krater waar het rijdende laboratorium is geland. Vorige week werd Curiosity's boor getest op een steen met de naam 'John Klein', genoemd naar een van de managers van de missie, die in 2011 overleed.

Na de succesvolle test zal Curiosity meer gaten boren. Het gruis dat vrijkomt kan dan worden geanalyseerd aan boord van de Marswagen.
Be curious, not judgmental
pi_122557760
quote:
7s.gif Op woensdag 6 februari 2013 17:05 schreef Aether het volgende:
Weer een raar object op Mars
Marswagen Curiosity heeft opnieuw een vreemd object gefotografeerd op Mars. Het gaat dit keer om een metaalachtig uitsteeksel op een rots.

[ afbeelding ]

Het object van zo'n halve centimeter werd volgens de website Universe Today ontdekt door de Italiaanse Elisabetta Bonora, terwijl ze bezig was een foto van Curiosity op haar computer te bewerken. Onderzoekers van NASA hebben nog geen verklaring gegeven voor het verschijnsel op de foto.
Stuk plastic en 'Bloem'

Eerder legden de camera's van Curiosity al andere vreemde zaken vast. Zo was er een stukje plastic, dat van de Marswagen zelf afkomstig bleek te zijn, en een vreemde structuur van een paar millimeter die aan een bloem deed denken.

Experts van NASA verklaarden na onderzoek dat deze 'bloem' waarschijnlijk bestaat uit een paar grote, stofvrije zandkorrels die vastzitten aan een grote rots van zandsteen, die opvallen door hun bijzondere vorm en kleur. Die afwijkende kleur kan erop wijzen dat het uitsteeksel een andere samenstelling heeft dan de rest van de rots.
Boor getest

Curiosity doet momenteel onderzoek in Yellowknife Bay, een gebied in de krater waar het rijdende laboratorium is geland. Vorige week werd Curiosity's boor getest op een steen met de naam 'John Klein', genoemd naar een van de managers van de missie, die in 2011 overleed.

Na de succesvolle test zal Curiosity meer gaten boren. Het gruis dat vrijkomt kan dan worden geanalyseerd aan boord van de Marswagen.
zachtere ondergrond die weg erodeert onder een hardere steen......

heb je hier ook
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_122573178
quote:
0s.gif Op woensdag 6 februari 2013 17:16 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

zachtere ondergrond die weg erodeert onder een hardere steen......

heb je hier ook
[ afbeelding ]
Maar is die op mars dan een steen?
pi_122573581
quote:
0s.gif Op woensdag 6 februari 2013 21:53 schreef k3vil het volgende:

[..]

Maar is die op mars dan een steen?
iig iets harders dan het onderliggende...
Kan ook een kleine ijzernikkel meteoriet zijn
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_122574888
Wat meer info en foto's:

pi_122577320
quote:
0s.gif Op woensdag 6 februari 2013 22:09 schreef Misty_eyes het volgende:
Wat meer info en foto's:

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Zoek en je zult mijn kommentaar erop vinden;)
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_122579403
quote:
0s.gif Op woensdag 6 februari 2013 22:40 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Zoek en je zult mijn kommentaar erop vinden;)
Wut? :P JLP?
pi_122580778
quote:
0s.gif Op woensdag 6 februari 2013 23:12 schreef Misty_eyes het volgende:

[..]

Wut? :P JLP?
:Y
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_122586811
quote:
0s.gif Op woensdag 6 februari 2013 21:57 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

iig iets harders dan het onderliggende...
Kan ook een kleine ijzernikkel meteoriet zijn
Denk het laatste ja :)
  donderdag 7 februari 2013 @ 09:57:05 #63
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_122586934
Steensoorten heb je in verschillende hardheden, en dit kan bv een nugget zijn van een metaal.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_122668343
Foto's: 9 jaar op Mars.
Be curious, not judgmental
pi_122668351
quote:
7s.gif Op zaterdag 9 februari 2013 09:01 schreef Aether het volgende:
Foto's: 9 jaar op Mars.
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122668358
08-02-2013

Curiosity boort gat in rotsblok


Het gat dat Curiosity in het Marsoppervlak boorde. © NASA.

De Marsjeep Curiosity heeft als test een gat geboord in een rotsblok. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaf gisteren beelden vrij van het boorgat van ruim twee centimeter doorsnede.

Wetenschappers zullen de prestatie van Curiosity eerst tegen het licht houden, alvorens met de echte boorpraktijk begonnen wordt. Het is de bedoeling dat de jeep binnenkort een gat boort in een stuk steen en de stof in het laboratorium in zijn binnenste analyseert.

De Curiosity zoekt op de rode planeet naar aanwijzingen van eventuele vroegere klimaatomstandigheden die microbieel leven mogelijk zouden hebben kunnen maken.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122702703
Thank you.... Curiosity
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_122741327
quote:
0s.gif Op zondag 10 februari 2013 04:18 schreef -CRASH- het volgende:
Thank you.... Curiosity
[ afbeelding ]
hahaha super :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122741340
08-02-2013

Nieuwe Marssonde ondergaat tests


De Marsverkenner MAVEN in de testruimte. (Lockheed Martin)

Terwijl de Marswagentjes Opportunity (geland in 2004) en Curiosity (geland in 2012) nog volop actief zijn, wordt de volgende Marsverkenner klaargemaakt voor een reis naar de rode planeet.

MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN) is bij het ruimtevaartbedrijf Lockheed Martin in Colorado geassembleerd en ondergaat daar nu een uitgebreid testprogramma. In augustus wordt MAVEN naar het Kennedy Space Center in Florida verscheept; de lancering staat gepland voor november 2013.

Er wordt geen landing uitgevoerd op Mars; de ruimtesonde gaat vanuit een omloopbaan vooral onderzoek doen aan de bovenste dampkringlagen van de planeet. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122742983
quote:
0s.gif Op maandag 11 februari 2013 08:28 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
08-02-2013

Nieuwe Marssonde ondergaat tests

[ afbeelding ]
De Marsverkenner MAVEN in de testruimte. (Lockheed Martin)

Terwijl de Marswagentjes Opportunity (geland in 2004) en Curiosity (geland in 2012) nog volop actief zijn, wordt de volgende Marsverkenner klaargemaakt voor een reis naar de rode planeet.

MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN) is bij het ruimtevaartbedrijf Lockheed Martin in Colorado geassembleerd en ondergaat daar nu een uitgebreid testprogramma. In augustus wordt MAVEN naar het Kennedy Space Center in Florida verscheept; de lancering staat gepland voor november 2013.

Er wordt geen landing uitgevoerd op Mars; de ruimtesonde gaat vanuit een omloopbaan vooral onderzoek doen aan de bovenste dampkringlagen van de planeet. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Leuk dat er weer iets naar mars gaat. Maar wat is de meerwaarde van MAVEN boven de huidige MRO? Of is laatstgenoemde door zijn levensduur heen.
pi_122818386
11-02-2013

'Deurkruk' op Mars is door erosie ontstaanJ


De 'deurkruk' op Mars bestaat uit hard, gepolijst gesteente. NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science Systems

Zo af en toe maakt het Marsvoertuig Curiosity een foto waarop iets merkwaardigs te zien is. Een glinsterend stukje gesteente bijvoorbeeld. Of, zoals onlangs, iets wat op de deurkruk van een auto of een motorkap-ornament lijkt.

Voor zo'n object bestaat doorgaans een heel prozaÔsche verklaring. Ook in dit geval: het gaat hier vrijwel zeker om een zogeheten windkei – een steen die door wind en zanddeeltjes is afgeslepen. Daarbij slijten de zachtste delen van de steen het snelst; de harde stukjes die erin opgesloten zitten houden langer stand en kunnen een tijdje zichtbaar zijn als uitsteeksels.

Ook de 'deurkruk' op Mars lijkt op die manier te zijn ontstaan. Het harde, fijnkorrelige gesteente van het uitsteeksel is door de wind gepolijst, waardoor het glinstert in de zon. Ook gesteenten op Antarctica vertonen zulke uitsteeksels. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122818539
12-02-2013

Astronauten simuleren missie naar Mars in de SaharaAstronauten zijn deze week een heuse Marsmissie gestart. Niet op Mars, maar in de Sahara. Het is een simulatie die de mensheid voor moet bereiden op een toekomstige missie naar Mars. De kop is er inmiddels af: de eerste simulatiedag zit erop!

Het is niet voor het eerst dat onderzoekers een missie naar Mars in scŤne zetten. Enige tijd geleden vond al de Mars500-missie plaats. Tijdens deze ‘missie’ werden een aantal mannen gedurende iets meer dan 500 dagen in een module opgesloten. Doel van het onderzoek was achterhalen wat de lange reis naar Mars psychisch en lichamelijk met de mannen zou doen. De eerste resultaten van deze simulatie werden onlangs bekendgemaakt. Zo bleek zo’n lange missie naar Mars er onder meer voor te zorgen dat astronauten slaperig en lui werden.

Testjes
De simulatie die nu in het noordelijke deel van de Sahara (nabij Erfoud, Marokko) plaatsvindt, dient een ander doel. Verschillende Europese onderzoeksinstellingen en universiteiten testen tijdens de simulatie de meest uiteenlopende technieken en apparatuur. Zo testen de onderzoekers bijvoorbeeld technieken voor het opsporen van leven en transportmiddelen die in de toekomst wellicht op Mars gebruikt gaan worden. Ook wordt er geŽxperimenteerd met het Aouda.X-ruimtepak. Dit pak is geen echt ruimtepak, maar simuleert de functies van een ruimtepak en het gevoel dat een ruimtepak dat tijdens missies naar andere planeten geeft. Zo krijgen onderzoekers een realistisch idee van hoe het is om op een andere planeet te werken en te presteren.


‘Astronauten’ planten een vlag op een denkbeeldig Mars (de Sahara). Foto: OEWF (Katja Zanella-Kux).

Nog meer experimenten
Een ander interessant experiment is de MarsMarokko 2013 Deployable Shelter: een draagbare en snel op te zetten schuilplaats waar astronauten in geval van nood terecht kunnen. Ook worden er systemen om het weer op Mars mee te monitoren, getest. Ook worden er bepaalde situaties gesimuleerd. Bijvoorbeeld het wegvallen van de communicatie tussen ‘Mars’ en aarde.

De simulatie is een initiatief van het Austrian Space Forum en Ibn Battuta Center. De simulatie duurt nog tot het eind van deze maand. Op de hoogte blijven? Dat kan door middel van blogs en webcam-beelden die tijdens de simulatie worden gemaakt. Deze zijn hier terug te vinden.


(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122818602
quote:
0s.gif Op maandag 11 februari 2013 10:17 schreef k3vil het volgende:

[..]

Leuk dat er weer iets naar mars gaat. Maar wat is de meerwaarde van MAVEN boven de huidige MRO? Of is laatstgenoemde door zijn levensduur heen.
De MRO is vooral gericht op het onderzoeken en in kaart brengen van het oppervlak van Mars terwijl de MAVEN gericht is op het bestuderen van de atmosfeer
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122818731
quote:
0s.gif Op woensdag 13 februari 2013 08:39 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
11-02-2013

'Deurkruk' op Mars is door erosie ontstaanJ

[ afbeelding ]
De 'deurkruk' op Mars bestaat uit hard, gepolijst gesteente. NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science Systems

Zo af en toe maakt het Marsvoertuig Curiosity een foto waarop iets merkwaardigs te zien is. Een glinsterend stukje gesteente bijvoorbeeld. Of, zoals onlangs, iets wat op de deurkruk van een auto of een motorkap-ornament lijkt.

Voor zo'n object bestaat doorgaans een heel prozaÔsche verklaring. Ook in dit geval: het gaat hier vrijwel zeker om een zogeheten windkei – een steen die door wind en zanddeeltjes is afgeslepen. Daarbij slijten de zachtste delen van de steen het snelst; de harde stukjes die erin opgesloten zitten houden langer stand en kunnen een tijdje zichtbaar zijn als uitsteeksels.

Ook de 'deurkruk' op Mars lijkt op die manier te zijn ontstaan. Het harde, fijnkorrelige gesteente van het uitsteeksel is door de wind gepolijst, waardoor het glinstert in de zon. Ook gesteenten op Antarctica vertonen zulke uitsteeksels. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Ze hebben mijn bericht gelezen *O*
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_122818984
quote:
0s.gif Op woensdag 13 februari 2013 09:04 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Ze hebben mijn bericht gelezen *O*
Dat dacht ik ook al ;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122819043
quote:
0s.gif Op woensdag 13 februari 2013 09:19 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Dat dacht ik ook al ;)
Zij hebben hordes hoog opgeleide wetenschapper ervoor nodig... en een bak met geld uitgegeven :')
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_122820236
quote:
0s.gif Op woensdag 13 februari 2013 09:22 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Zij hebben hordes hoog opgeleide wetenschapper ervoor nodig... en een bak met geld uitgegeven :')
Gelukkig hebben wij -CRASH-
_O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122905900
14-02-2013

Mars Express kiekt Tinto VallisEuropean Space Agency (ESA)


Perspectivisch beeld van een zijarm van Tinto Vallis. (ESA/DLR/FU Berlin)

Met de hoge-resolutie stereocamera van de Europese planeetverkenner Mars Express is een fraaie opname gemaakt van een deel van Tinto Vallis, een 190 kilometer lange vallei in het gebied Amenthes Planum, die uitmondt in de grote Marskrater Palos. Tinto Vallis, genoemd naar Rio Tinto in Zuid-Spanje, is vermoedelijk 3,7 miljard jaar geleden ontstaan toen ijs in de Marsbodem smolt als gevolg van vulkanische activiteit. Op de nieuwe Mars Express-opname zijn oude en iets recentere kraters zichtbaar, alsmede vertakte zijarmen van Tinto Vallis. Het perspectivisch beeld is geconstrueerd op basis van stereoscopische opnamen. (GS(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122931978
quote:
0s.gif Op woensdag 13 februari 2013 10:18 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Gelukkig hebben wij -CRASH-
_O_
True, en vergeet jezelf niet ^O^ w/
pi_122983206
Hoelang zou opportunity het nog volhouden
gezien de hoeveelheid stof dat op de panelen ligt
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_123006314
quote:
0s.gif Op zondag 17 februari 2013 13:22 schreef -CRASH- het volgende:
Hoelang zou opportunity het nog volhouden
gezien de hoeveelheid stof dat op de panelen ligt
[ afbeelding ]
Een windhoos eroverheen en hij kan weer 10 jaar ;)
ExponentiŽle deflatie van Bitcoin maakt arme mensen nog veel sneller armer dan het grote probleem van inflatie. Gematigde burning van Ethereum is de gulden middenweg.
pi_123012470
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 21:45 schreef Misty_eyes het volgende:

[..]

True, en vergeet jezelf niet ^O^ w/
Thanks ^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123012495
quote:
0s.gif Op zondag 17 februari 2013 21:05 schreef firefly3 het volgende:

[..]

Een windhoos eroverheen en hij kan weer 10 jaar ;)
idd haha :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123020207
quote:
0s.gif Op zondag 17 februari 2013 21:05 schreef firefly3 het volgende:

[..]

Een windhoos eroverheen en hij kan weer 10 jaar ;)
Maar zo te zien is er al heel lang geen stofzuiger in de buurt geweest.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_123184844
21-02-2013

India lanceert dit jaar een missie naar MarsIndia lanceert nog dit jaar een missie naar Mars. Dat zei president Pranab Mukherjee donderdag. Het land wil meedoen met de 'ruimterace' waar de Verenigde Staten, Rusland en China al in zijn verwikkeld. .

De Indiase president ontvouwde de ambitieuze ruimteplannen donderdag in het parlement. In oktober moet een onbemand ruimteschip naar de rode planeet vertrekken en na zo'n 9 maanden in een baan om Mars worden gebracht. De missie gaat naar schatting 83 miljoen dollar (ruim 62 miljoen euro) kosten. Critici van het ruimteprogramma wijzen op de grote armoede in het land.

(de Volkskrant)
pi_123185105
21-02-2013

Eerste ruimtetoerist wil in 2018 mensen naar Mars sturenDennis Tito, de eerste die als toerist een bezoekje aan de ruimte bracht, is voornemens in 2018 een missie naar Mars te organiseren. Een ruimteschip moet in januari van dat jaar naar Mars vertrekken en 501 dagen later weer op aarde arriveren.

Dat blijkt uit een persbericht. Om het allemaal mogelijk te maken heeft Tito – samen met enkele anderen – het bedrijf Inspiration Mars Foundation opgericht. “De Inspiration Mars Foundation richt zich op het versneld behalen van Amerika’s doel om mensen de ruimte te laten verkennen,” zo is in het persbericht te lezen. Het verkennen van de ruimte zou tot groei, nationale welvaart en nieuwe kennis moeten leiden en Amerika weer tot een echte wereldleider moeten maken.

Nog vijf jaar

De Inspiration Mars Foundation legt de lat voor zichzelf direct hoog. Over vijf(!) jaar wil de organisatie reeds naar Mars. “Deze ‘Missie voor Amerika’ zal nieuwe kennis en ervaring opleveren en de drijvende kracht achter het volgende grote tijdperk waarin we de ruimte gaan verkennen, zijn,” zo belooft de organisatie. En het is niet voor niets dat dat alles al in 2018 moet gaan plaatsvinden: dan bevinden de aarde en Mars zich heel gunstig ten opzichte van elkaar, waardoor het wat gemakkelijker zou moeten zijn om een bemande missie naar Mars te sturen.

(scientias)
pi_123194026
21-02-2013

Marswagentje toont trots zijn bakje met wellicht baanbrekend poederNASA heeft bewijs dat Curiosity erin geslaagd is om door in een steen op Mars te boren, een monster te verzamelen. Op een foto toont Curiosity trots een schepje vol met poeder dat hij uit de steen heeft gehaald.

Vorige week maandag meldde NASA dat Curiosity in een steen geboord had en een monster had verzameld. Dat monster heeft Curiosity uit de boor overgeheveld in een bakje. En dat met poeder gevulde bakje schittert op deze foto. Voor NASA het bewijs dat Curiosity erin geslaagd is om een monster te verzamelen.

Daarmee is Curiosity natuurlijk nog niet klaar. Het Marswagentje gaat het poeder nu zeven. Vervolgens zullen delen van het monster verplaatst worden naar twee instrumenten aan boord van Curiosity: het Chemistry and Mineralogy-instrument en het Sample Analysis at Mars-instrument.


Links het gat dat Curiosity boorde om het monster te verzamelen. Het gat rechts boorde Curiosity eerder, tijdens het testen van de boor. Foto: NASA / JPL-Caltech / MSSS.

Curiosity verwijderde het poeder uit een steen die NASA John Klein heeft gedoopt. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie koos deze steen heel zorgvuldig uit. De onderzoekers hopen dat het binnenste van de steen bewijs bevat dat aantoont dat dit deel van Mars in een ver verleden vochtig was. Als Curiosity het poeder geanalyseerd heeft, moet daar meer duidelijkheid over komen.

(Scientias.nl)

[ Bericht 76% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 22-02-2013 08:55:45 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123407059
Panorama van de Curiosity Rover: http://www.360cities.net/(...)177#13.70,23.50,85.0
pi_123445619
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123445784
27-02-2013

Eerste ruimtetoerist wil mensen naar Mars vanaf 2018


Dennis Tito, hier kort na zijn eigen ruimtemissie in 2001. © Getty.

De allereerste ruimtetoerist is hij al sinds 2001, maar Dennis Tito wil zijn plek in de geschiedenisboeken nog wat dikker omlijnen. Hij komt met een plan om vanaf 2018 bemande risicomissies naar Mars te lanceren. Dat meldt The Washington Post.

De 72-jarige Tito, zelf te oud voor zo'n avontuur, wil bij voorkeur een getrouwd stel uitsturen om de mensheid te vertegenwoordigen bij de Rode Planeet


© Getty.

Het enige wat Tito nog nodig heeft, zo merkt The Washington Post niet zonder sarcasme op, is heel veel geld - ongeveer een miljard dollar, om precies te zijn - en een raket. En o ja: een ruimteschip. Toch maakt het team rond Dennis Tito zich sterk dat de onderneming minder hopeloos is dan je zou vermoeden. "Dit is gťťn geschift plan", zegt een van de ruimtevaartadviseurs die de excentrieke Amerikaan omringen. "Dit is mogelijk."

Trip van 500 dagen
Tito's voornemen - dat 'Mission For America' heet - is om een tweepersoonstoestel langs Mars te doen scheren. Er is geen landing voorzien, de 'een grote stap voor de mensheid'-quotes hoeven dus nog niet meteen opgepoetst te worden. Met de huidige rakettechnologie moet de heen-en-weertrip naar onze dichtste buurplaneet op zo'n 500 dagen kunnen worden afgelegd.

Om de afstand in zo'n korte tijd te kunnen overbruggen, moeten alle voorwaarden wel ideaal zijn. De stand van de Aarde tegenover Mars is maar ťťn keertje in de vijftien jaar gunstig. Dan staan beide planeten het dichtst bij elkaar en kan de afstand met een minimaal verbruik van brandstof worden afgelegd. In januari 2018 is er zo'n moment.

Echtpaar naar Mars?
Ondernemer Tito (72) is zelf te oud om zich aan dat hachelijk avontuur te wagen. Daarom wil hij een man en een vrouw - bij voorkeur een getrouwd stel - uitsturen om de mensheid te vertegenwoordigen bij de Rode Planeet. Het achterliggende idee heeft overigens ook een patriottische dimensie: "We willen de Amerikanen opnieuw doen geloven in het doen van die moeilijke dingen die onze natie zo groot maakten."

Voor het zover is, moeten er nog behoorlijk wat problemen worden opgelost. Een capsule (voor de lancering en de landing), een leefmodule om de reis te maken en een grote raket - of verschillende kleintjes - moeten nog worden gebouwd. De initiatiefnemer verzamelde wel al een expertenteam rond zich en zou bovendien onderhandelen over een samenwerking met NASA en commerciŽle ruimtevaartondernemingen als SpaceX.

Historische missie
Vooral de financiering van de ambitieuze plannen vormt een ernstige hinderpaal, maar de belangen die op het spel staan zijn nauwelijks te bevatten. "Als Tito deze missie voor elkaar krijgt, worden de kaarten op het vlak van menselijke ruimtereizen helemaal herschud", weet The Washington Post. Het is ruim 40 jaar geleden dat astronauten zich nog buiten een baan om de Aarde begaven.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123507897
quote:
Computer Curiosity hapert
Marswagen Curiosity kampt met een haperende computer. Mogelijk is de software beschadigd geraakt door de sterke straling op de planeet.

De vluchtleiding heeft de Marswagen laten overschakelen naar zijn back-up-computer om het probleem op te lossen.

Kwetsbaar deel
Het probleem kwam woensdag aan het licht toen het team in CaliforniŽ erachter kwam dat Curiosity data niet goed registreerde. Ook ging de computer niet 'slapen' op het moment dat dat moest gebeuren.

Curiosity heeft twee identieke computers aan boord, A en B. Omdat het A-systeem problemen bleef vertonen, is overgeschakeld naar de B-computer. Die kan hetzelfde als de A-computer, maar het kost een paar dagen om de rover al zijn taken via de back-up uit te laten voeren.

In de tussentijd proberen technici erachter te komen wat er mis is met de A-computer. De hardware en software is gehard tegen de extreme omstandigheden op Mars, maar volgens projectleider Richard Cook kan bij toeval net een kwetsbaar deel van de programmatuur zijn beschadigd.

"Het is een beetje zoals bij een telefoonboek. In plaats van zomaar een telefoonnummer, kan de inhoudsopgave zijn geraakt. De kans daarop is heel klein, maar het is mogelijk", aldus Cook.
Boormonster

Het team voert uitgebreide diagnoses uit om uit te vinden wat er precies mis is. Uiteindelijk is het de bedoeling Curiosity weer terug te schakelen op de A-computer.

De afgelopen dagen was het rijdende laboratorium bezig met de analyse van zijn eerste boormonster. Met het onderzoek willen wetenschappers uitvinden of er ooit leven mogelijk is geweest op Mars.
Be curious, not judgmental
pi_123528724
28-02-2013

Marsvoertuig Curiosity had geheugenstoring


Curiosity was even van slag... (NASA/JPL-Caltech)

NASA heeft het Marsvoertuig Curiosity laten overschakelen naar een andere boordcomputer. Die actie was nodig, omdat de oorspronkelijke computer met een geheugenprobleem kampte. De storing, die afgelopen woensdag optrad, had tot gevolg dat het Marsvoertuig geen wetenschappelijke gegevens meer naar de aarde zond. Wel stuurde hij nog statusinformatie.

Bij de overschakeling, die donderdagavond Nederlandse tijd plaatsvond, heeft Curiosity zichzelf – zoals verwacht – in 'veilige modus' gezet. In de loop van de komende dagen wordt het Marsvoertuig geleidelijk weer operationeel gemaakt, en wordt geprobeerd om de oorzaak van de storing in het flashgeheugen te vinden.

Voor situaties als deze heeft Curiosity, net als andere ruimtevoertuigen, twee identieke hoofdcomputers aan boord. Hij is nu overgeschakeld op de 'B-computer' plus bijbehorende subsystemen, dezelfde die ook tijdens zijn overtocht van de aarde naar Mars werd gebruikt. Kort voor zijn geslaagde landing in augustus 2012 werd hij overgeschakeld naar het (nu defecte) A-systeem.

De missieleiding hoopt de A-computer weer zodanig aan de praat te krijgen, dat hij als backupsysteem kan fungeren. Zo niet, dan moet Curiosity het al akelig vroeg in zijn missie met ťťn computer (blijven) doen. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zaterdag 2 maart 2013 @ 10:28:48 #94
28033 Pek
je moet wat
pi_123529432
Tja, die laatste zin..het is wel erg vroeg voor zo'n error :{
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_123564650
03-03-2013

Is het tijd voor nationale parken op Mars?Ooit was Mars een vrij rustige planeet waar weinig te beleven viel. Maar tegenwoordig rijden er enkele robots rond en het zal niet lang duren voor er ook mensen rondwandelen. Wordt het niet tijd dat we de rode planeet – en misschien ook andere hemellichamen – tegen onszelf in bescherming gaan nemen?

De afgelopen decennia is de ruimtevaart in een stroomversnelling belandt. We bezochten de maan, stuurden ruimtesondes naar diverse planeten in ons zonnestelsel en zetten robots op Mars neer. En het lijkt erop dat de mensheid klaar is voor een volgende stap in onze verkenningsdrift: een bezoek aan een andere planeet in ons zonnestelsel. Er zijn serieuze plannen voor een bemande missie naar Mars. Daar zullen mensen zich bij de Marswagentjes die daar rondrijden of in het verleden hebben rondgereden, voegen en onderzoek gaan doen naar de meest uiteenlopende zaken. En aangezien Mars niet direct om de hoek is – een ritje die kant op duurt al snel 250 dagen – zullen we er niet alleen gaan werken, maar ook (tijdelijk) gaan wonen.

Zorgwekkend

Het zijn opwindende plannen. Maar ergens zijn ze ook zorgwekkend, zo stelde professor Charles Cockell, verbonden aan de universiteit van Edinburgh, enkele jaren geleden al in een paper. Het groeiende aantal robots dat op Mars rondrijdt en het plan om ook mensen naar de rode planeet te sturen, dreigt volgens hem een significante invloed te hebben op het Marslandschap. Vooral de invloed die de aanwezigheid van mensen en robots op mooie natuurgebieden en gebieden die belangrijk zijn voor de wetenschap hebben, baart Cockell zorgen. Hij is bang dat mensen gebieden ‘besmetten’ door er aardse bacteriŽn of afval (bijvoorbeeld onderdelen van ruimtevaartuigen) achter te laten.


Afval op Mars: het hitteschild van Marsrover Opportunity. Foto: NASA / JPL / Cornell.

Wetenschap

En Cockell heeft natuurlijk wel een punt. In de ogen van wetenschappers is Mars eigenlijk ťťn groot plaats delict waar ze geen sporen van moord en doodslag, maar van leven hopen te vinden. Wanneer robots en mensen over de planeet struinen, vernietigen ze wellicht belangrijk ‘bewijsmateriaal’ of laten ze sporen achter die wetenschappers straks helemaal op het verkeerde been zetten. Maar ook afgezien van de wetenschap zijn er natuurlijk goede redenen om zuinig op het ‘pure’ Mars te zijn. We zijn het volgende generaties toch verplicht? Zij verdienen het toch ook om Mars te zien zoals het is, dus zonder afval en zonder dat we het landschap aantasten? Een andere reden om zuinig te zijn op Mars is de historische waarde die sommige gebieden op de planeet hebben of nog krijgen. Denk aan de gebieden waar de eerste rovers landden of de sterfplek van Marsrover Spirit en in de toekomst de plek waar de eerste mensen voet op Mars zetten.

Planetaire parken

Maar hoe kunnen we Mars tegen onszelf beschermen? De gebieden die het beschermen waard zijn, zijn namelijk vaak ook de gebieden die het bestuderen waard zijn. Cockell heeft een idee en liet zich daarbij inspireren door de plekken op aarde die ook tegen mensen beschermd moeten worden, maar die tegelijkertijd de moeite van het bestuderen waard zijn. Dergelijke gebieden worden door overheden aangewezen als nationale parken. Mensen hebben slechts beperkt toegang tot de parken, maar tegelijkertijd is er – onder bepaalde voorwaarden – wel een mogelijkheid om in de parken onderzoek te doen. Cockell ziet er wel iets in om ook op Mars van die ‘nationale parken’ aan te wijzen: planetaire parken. Regels die in dergelijke parken zouden moeten gelden, zijn bijvoorbeeld: onbemande ruimtevaartuigen mogen er niet landen, mensen mogen geen afval of ruimtevaartuigen in het gebied achterlaten, alle apparaten, pakken en andere gereedschappen die in het park gebruikt worden, moeten zorgvuldig gesteriliseerd worden, mensen die het park bezoeken mogen niet overal wandelen, maar moeten bepaalde routes door het park volgen (de ‘gebaande paden’), enzovoort.

Wat moeten we beschermen?

Welke gebieden op Mars moeten we beschermen? Cockell heeft er alvast zeven geselecteerd. Hij denkt onder meer aan de noordpool van Mars, Olympus Mons (de hoogste berg van het zonnestelsel en waarschijnlijk dus een geliefd doelwit voor toekomstige ruimtevaarders die graag bergen beklimmen) en de helft van Valles Marineris: het indrukwekkende klovensysteem op Mars.

Maan

Hoewel de papers waarin Cockell zijn plannen voor de planetaire parken uit de doeken doet al enkele jaren oud zijn, zijn ze nu actueler dan ooit. De plannen voor bemande missies naar Mars worden immers steeds concreter. Denk bijvoorbeeld aan de plannen van de organisatie Mars One. Maar er staat meer te gebeuren. Zo zijn er ook weer serieuze plannen voor missies naar de maan. En ook dat is een hemellichaam dat we met behulp van planetaire parken tegen onszelf in bescherming kunnen nemen, benadrukt Cockell.


Een stukje Mars met linksonder (omcirkeld) de lander die Marswagentje Spirit op Mars achterliet. De inzet laat de lander van ietsje dichterbij zien. Afbeelding: NASA / JPL / Cornell.

COSPAR

Maar hoe zou dat heel concreet in zijn werk moeten gaan? Wie zou bijvoorbeeld een gebied op Mars als nationaal park moeten aanwijzen? Zoals eerder uit een interview met drs. Tanja Masson-Zwaan, werkzaam bij de faculteit Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden en expert op het gebied van lucht- en ruimterecht, al bleek behoort Mars (net als andere hemellichamen) aan niemand toe. “Er is geen eigendom in de ruimte. Staten (en dus hun onderdanen) mogen zich geen hemellichamen toe-eigenen, maar ze mogen ze wel vrij gebruiken,” vertelde Masson-Zwaan toen. Wie kan dan de beslissing nemen om een deel van Mars als nationaal park te bestempelen? We vroegen het Cockell. “Dat zou moeten gebeuren middels COSPAR: het Committee on Space Research dat op dit moment al de regelgeving omtrent de bescherming van planeten overziet.”


En ook de nieuwste Marsrover laat (letterlijk en figuurlijk) zijn sporen na op Mars. Foto: NASA.

Respect

Zoals gezegd keek Cockell zijn idee voor nationale parken op Mars af van nationale parken op aarde. Maar zoals u weet krijgen die nationale parken lang niet overal het respect dat ze verdienen. In sommige landen dringen stropers ze bijvoorbeeld gewoon binnen. Zou dat in de ruimte anders gaan? Cockell denkt van wel. Hij wijst erop dat landen nu al veel maatregelen treffen om te voorkomen dat ze met hun apparatuur bacteriŽn op andere planeten brengen. “Veel ruimtevaartorganisaties en private ondernemingen hebben het idee dat dit soort protocollen de moeite waard zijn.”

Cockell heeft duidelijk goed over zijn idee nagedacht. Maar is het niet al te laat? Op Mars bevindt zich reeds afval en op de maan crashten onlangs nog twee ruimtesondes. Hadden we deze nationale parken niet veel eerder al in het leven moeten roepen? Cockell meent van niet. “Hoewel zich op Mars en andere planeten ruimtevaartuigen bevinden, dragen ze nog maar bij aan het besmetten van een klein gebied en het idee van de parken is dat we ons ervan verzekeren dat grote gebieden vrij blijven van (aards, red.) materiaal.” We zijn dus nog niet te laat, maar we moeten er ook niet te lang meer mee wachten…

(scientias.nl)
pi_123565879
quote:
0s.gif Op zondag 3 maart 2013 10:22 schreef Misty_eyes het volgende:
03-03-2013

Is het tijd voor nationale parken op Mars?

Mars is al bedorven..... vind ik

Maar voor andere planeten/manen is het nog niet te laat.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_123692186
05-03-2013

Marsrover Curiosity kampt met ernstige computerstoring


Curiosity. © reuters.

Het Marsjeep Curiosity kampt met een ernstige computerstoring. Dat hebben onderzoekers van de NASA gisteren meegedeeld. Het is de grootste tegenslag waarmee de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie tot nu toe tijdens de missie te maken heeft gekregen.

Het defecte computersysteem, dat zich afgelopen woensdag aandiende, is mogelijk te wijten aan straling. Door de storing moest de eerste poging worden afgebroken om poeder uit het binnenste van een steen te analyseren. Technici hopen dat de Curiosity later deze week weer op beperkte schaal wetenschappelijke proeven kan uitvoeren.

Back-up
Nadat woensdag de uitslagen van vier analyses van stofmonsters waren binnengekomen, werden de activiteiten van de Marsrover acuut stilgelegd, op de meest essentiŽle na. Dit weekeinde onderging het wagentje een elektronische hersentransplantatie toen het back-upsysteem aan boord werd opgestart.

Sinds gisteren worden een voor een alle onderdelen getest. Ook het defecte computersysteem wordt bestudeerd. Tot nu toe nemen technici aan dat een geheugenkaart een opdonder heeft gehad door een overdosis straling. Ze willen het oude systeem repareren, zodat het in de toekomst op zijn beurt als back-up kan fungeren.

Leven
De Marsjeep, die 2,5 miljard dollar (bijna 2 miljard euro) kostte, landde op 6 augustus 2012 op Mars. Op zo'n half jaar tijd heeft de Curiosity al zo'n 750 meter over de oppervlakte van Mars afgelegd en al 50.000 beelden doorgestuurd naar het NASA-controlecentrum in CaliforniŽ. Het zou in twee jaar moeten analyseren of op Mars ooit leven mogelijk is geweest.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123778101
07-03-2013

Zon neemt Marswagentje Curiosity onder vuurDe zon heeft een flinke plasmawolk richting Mars gestuurd en Curiosity lijkt zich in de vuurlinie te begeven. NASA heeft besloten het Marswagentje preventief in de slaapmodus te zetten en kan enkel hopen dat de wolk vol geladen deeltjes het wagentje genadig is.

“Storm’s a-comin!” zo meldt Curiosity op zijn Twitterfeed. “Een zonnestorm nadert Mars. Ik ga weer slapen en de storm uitzitten.”

Probleempjes
Curiosity kan normaal gesproken best wat hebben. En ook geladen deeltjes van de zon hoeven geen probleem te zijn voor het Marswagentje. Maar zoals u weet is Curiosity de laatste dagen zichzelf niet. De rover kampt met gezondheidsproblemen: eind vorige week weigerde ťťn van de computers dienst en moest worden overgeschakeld op een reserve-computer. De afgelopen dagen heeft NASA hard gewerkt om die problemen op te lossen, maar de ruimtevaartorganisatie is er nog niet.

Een dutje
En juist op dat moment stuurt de zon een plasmawolk richting Mars. NASA besluit geen enkel risico te nemen met een kwakkelend Curiosity en heeft deze in de slaapmodus gezet. Een slapend Curiosity is in dit geval net ietsje veiliger dan een actief Marswagentje. Een plasmawolk bestaat namelijk uit geladen deeltjes. Wanneer deze in botsing komen met Curiosity kan dat resulteren in de opbouw van elektrische ladingen in de rover. En die elektrische ladingen kunnen werkende instrumenten aan boord aantasten. Het uitschakelen van deze instrumenten verkleint de kans op problemen. Het is bovendien het enige wat NASA op dit moment kan doen om de rover te beschermen. .

Op aarde
De zon produceert regelmatig plasmawolken. En ook op aarde hebben we er af en toe mee te maken. Geladen deeltjes worden door het magnetisch veld van de aarde richting de polen afgebogen, dringen daar de atmosfeer binnen en veroorzaken poollicht. Maar ook wij aardbewoners kunnen hinder van plasmawolken ondervinden. Zo kunnen de geladen deeltjes satellieten aantasten. Vandaar dat ook sommige satellieten in een baan om de aarde worden uitgeschakeld als een plasmawolk nadert. De wijze waarop de aarde plasmawolken lijdzaam ondergaat is echter niet te vergelijken met de wijze waarop Mars dat doet. Zo beschikt onze aarde over een beschermend magnetisch veld en moet Mars het zonder magnetisch veld en met een zeer dunne atmosfeer doen.

De plasmawolk is op dit moment onderweg naar Mars en arriveert daar later deze week. Of dat concrete gevolgen heeft voor het Marswagentje, dat is koffiedik kijken. Laten we hopen van niet. De peperdure rover is nog maar enkele maanden op Mars, maar heeft nu al enkele opzienbarende ontdekkingen gedaan en heeft genoeg in zijn mars om in de toekomst nog veel meer geheimen van de rode planeet bloot te leggen.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123781876
Het zal wel van dez explosie afkomen

Die was op 5 maart
Voor ons gezien was diaan de achterkant van de zon
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_123813782
08-03-2013

Gevaar is geweken: NASA maakt Marswagentje weer wakkerMarswagentje Curiosity kan opgelucht ademhalen: de plasmawolk die recht op het wagentje afkwam, viel alles mee. En daarom kan het wagentje – dat uit voorzorg in de slaapmodus werd gebracht – weer aan de slag.

Curiosity maakte begin deze week ‘zelf’ bekend dat er onheil naderde. “Storm’s a-comin!” zo was er op de Twitterfeed van het Marswagentje te lezen. “Een zonnestorm nadert Mars. Ik ga weer slapen en de storm uitzitten.”

Geladen deeltjes

Een wolk vol geladen deeltjes stormde op Mars af en dreigde ook het gebied waarin Curiosity zich bevond, te raken. De geladen deeltjes kunnen de instrumenten van de Marsrover aantasten en dus besloot NASA om geen enkel risico te nemen en de rover in de slaapstand te zetten.

Het viel mee

Inmiddels is de storm voorbij en kan Curiosity opgelucht ademhalen. Het viel alles mee! “Is dat alles wat je kunt, zon?” vraagt het Marswagentje zich op Twitter af. “De zonnestorm was een stuk minder energetisch dan verwacht.” Ook meldt het wagentje inmiddels weer wakker te zijn. “De activiteiten zijn hervat.”

Het is een veelbewogen week geweest voor Curiosity. Begin van de week werd duidelijk dat de rover met computerproblemen kampte: de eerste serieuze tegenslag tijdens deze missie. Kort daarna doemde de zonnestorm op. Hopelijk vergaat het de rover de komende weken een stuk beter en kan deze weer gaan doen waar deze voor gekomen is: wetenschap bedrijven!

(scientias.nl)
  zaterdag 9 maart 2013 @ 00:08:14 #101
28033 Pek
je moet wat
pi_123815115
Hou een sop met dat "wagentje" }:|
Voor Mars-begrippen is dit toch een aardige middenklasser. :P
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_123819954
07-03-2013

Ondergrondse geulen op Mars gereconstrueerd


Een kijkje onder het oppervla van Elysium Planitia. (NASA/JPL-Caltech/Sapienza University of Rome/Smithsonian Institution/USGS)

Radaropnamen van de Mars Reconnaissance Orbiter hebben wetenschappers in staat gesteld om een driedimensionale reconstructie te maken van oude overstromingsgeulen onder het oppervlak van de planeet Mars. De geulen zijn ongeveer 500 miljoen jaar geleden ontstaan, tijdens een periode die eigenlijk als droog bekendstaate (Science, 8 maart).

De overstromingsgeulen liggen in Elysium Planitia, een jonge vulkanische vlakte aan de evenaar van Mars. De beelden laten zien dat de schaal van de erosie die destijds optrad aanzienlijk onderschat is. De geulen zijn minstens twee keer zo diep dan eerdere schattingen aangaven.

Dat de geulen door watererosie zijn ontstaan, is overigens niet helemaal zeker. Sommige wetenschappers denken dat ze zijn uitgesleten door lavastromen. (EE)

http://www.jpl.nasa.gov/spaceimages/details.php?id=PIA16767.

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123820119
08-03-2013

Gevaar is geweken: NASA maakt Marswagentje weer wakkerMarswagentje Curiosity kan opgelucht ademhalen: de plasmawolk die recht op het wagentje afkwam, viel alles mee. En daarom kan het wagentje – dat uit voorzorg in de slaapmodus werd gebracht – weer aan de slag.

Curiosity maakte begin deze week ‘zelf’ bekend dat er onheil naderde. “Storm’s a-comin!” zo was er op de Twitterfeed van het Marswagentje te lezen. “Een zonnestorm nadert Mars. Ik ga weer slapen en de storm uitzitten.”

Geladen deeltjes
Een wolk vol geladen deeltjes stormde op Mars af en dreigde ook het gebied waarin Curiosity zich bevond, te raken. De geladen deeltjes kunnen de instrumenten van de Marsrover aantasten en dus besloot NASA om geen enkel risico te nemen en de rover in de slaapstand te zetten.

Het viel mee
Inmiddels is de storm voorbij en kan Curiosity opgelucht ademhalen. Het viel alles mee! “Is dat alles wat je kunt, zon?” vraagt het Marswagentje zich op Twitter af. “De zonnestorm was een stuk minder energetisch dan verwacht.” Ook meldt het wagentje inmiddels weer wakker te zijn. “De activiteiten zijn hervat.”

Het is een veelbewogen week geweest voor Curiosity. Begin van de week werd duidelijk dat de rover met computerproblemen kampte: de eerste serieuze tegenslag tijdens deze missie. Kort daarna doemde de zonnestorm op. Hopelijk vergaat het de rover de komende weken een stuk beter en kan deze weer gaan doen waar deze voor gekomen is: wetenschap bedrijven!

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  maandag 11 maart 2013 @ 23:30:30 #104
391259 CodeRood
Hoor ik een RAVE?
pi_123940631
Morgen volgt meer nieuws over dat rots-poeder... Ben erg benieuwd :Y

NASA Briefing on Curiosity's Analysis of Mars Rock

PASADENA, Calif. -- NASA will hold a news conference at 10 a.m. PDT (1 p.m. EDT), Tuesday, March 12, to discuss the Curiosity rover's analysis of the first sample of rock powder ever collected on Mars.

The briefing, at NASA Headquarters in Washington, will be broadcast live on NASA Television and streamed on the agency's website.

http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/news/msl20130307.html
pi_123945173
quote:
0s.gif Op maandag 11 maart 2013 23:30 schreef CodeRood het volgende:
Morgen volgt meer nieuws over dat rots-poeder... Ben erg benieuwd :Y

NASA Briefing on Curiosity's Analysis of Mars Rock

PASADENA, Calif. -- NASA will hold a news conference at 10 a.m. PDT (1 p.m. EDT), Tuesday, March 12, to discuss the Curiosity rover's analysis of the first sample of rock powder ever collected on Mars.

The briefing, at NASA Headquarters in Washington, will be broadcast live on NASA Television and streamed on the agency's website.

http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/news/msl20130307.html
Wild guess...
Poeder is vochtig en klei achtig
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_123946288
Ik ben benieuwd
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123946334
12-03-2013

Fascinerende beelden van astronauten die zich op Mars wanen in Utah


© reuters.

In Utah wanen onderzoekers zich op Mars. In het 'Mars Desert Research Station' simuleren astronauten immers een missie op de rode planeet.


© reuters.


© reuters.

Zes mensen laten zich telkens vrijwillig twee weken 'opsluiten' in een habitat van twee verdiepingen, met een doorsnede van acht meter, volledig afgesneden van de buitenwereld. Uitstapjes gebeuren enkel in ruimtepakken. Op die manier hoopt men goed voorbereid te zijn voor een missie naar Mars.

De site, nabij de stad Hanksville, werd gekozen omdat het landschap sterk doet denken aan de rode planeet. Dankzij enkele fascinerende foto's wordt ons een blik gegund in deze wondere wereld.


© reuters.


© reuters.


© reuters.


© reuters.


© reuters.


© reuters.


© reuters.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123958331
Die kunnen nog naar huis als ze het beu zijn...
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_123964018
Inmiddels al meer bekend over het boormonster?
pi_123967482
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  dinsdag 12 maart 2013 @ 18:13:07 #112
28033 Pek
je moet wat
pi_123968071
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_123971071
12-03-2013

Bewijs gevonden dat leven op Mars vroeger tot de mogelijkheden behoordeMarsrover Curiosity heeft aanwijzingen gevonden dat leven op Mars in het verleden tot de mogelijkheden behoorde. Dat heeft NASA zojuist tijdens een persconferentie bekend gemaakt. In een steen op Mars trof Curiosity belangrijke chemische elementen die nodig zijn voor leven, aan.

Enkele weken geleden boorde Curiosity een gaatje in een steen op Mars. De Marsrover verzamelde vervolgens materiaal uit de steen en analyseerde dat. Uit de analyse is nu gebleken dat zich in het poeder dat Curiosity uit de steen heeft gehaald zwavel, waterstof, zuurstof, fosfor, koolstof en stikstof aanwezig is. Dit zijn stuk voor stuk ingrediŽnten voor leven. “Een fundamentele vraag die we tijdens deze missie wilden beantwoorden, is of er ooit leven mogelijk was op Mars,” vertelt onderzoeker Michael Meyer. “Op basis van wat we nu weten, is het antwoord op die vraag ‘ja’.”

Vochtig
Curiosity onderzocht een steen in de Yellowknife Bay. “Het verzamelde monster bestaat voor zeker 20 procent uit kleimineralen,” vertelt onderzoeker David Blake. Het wijst erop dat het gebied meerdere malen in de geschiedenis vochtig was en in tegenstelling tot andere gebieden op Mars niet extreem zout, niet zuur en niet oxiderend.

Energie
De onderzoekers zijn verbaasd dat ze in de steen een mix van geoxideerde, minder geoxideerde en zelfs niet-geoxideerde chemicaliŽn hebben gevonden. “De diversiteit aan chemische ingrediŽnten die we in dit monster hebben aangetroffen is indrukwekkend.” Van microben op aarde weten we dat ze dol zijn op zo’n diversiteit aan chemische stofjes: ze gebruiken ze als energiebron. Mogelijk hebben microben op Mars ooit hetzelfde gedaan.

Al met al krijgen we zo een heel ander beeld van het droge, rode Mars dat we vandaag de dag zien. Ooit waren de omstandigheden op de planeet gunstig als het gaat om het ontstaan of in stand houden van leven. De onderzoekers hopen in de komende weken nog meer onderzoek in Yellowknife Bay te doen. Daarna zal Curiosity doorrijden naar Mount Sharp. Hier komen ook kleimineralen en sulfaatmineralen voor: wellicht kan een onderzoek daar ons meer informatie geven over hoe lang de omstandigheden die gunstig waren voor leven, aanhielden.

(scientias.nl)

[ Bericht 2% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 12-03-2013 19:26:41 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123971441
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 maart 2013 03:40 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Wild guess...
Poeder is vochtig en klei achtig
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 maart 2013 19:20 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
12-03-2013

Bewijs gevonden dat leven op Mars vroeger tot de mogelijkheden behoorde
....

Vochtig
Curiosity onderzocht een steen in de Yellowknife Bay. “Het verzamelde monster bestaat voor zeker 20 procent uit kleimineralen,” vertelt onderzoeker David Blake. Het wijst erop dat het gebied meerdere malen in de geschiedenis vochtig was en in tegenstelling tot andere gebieden op Mars niet extreem zout, niet zuur en niet oxiderend.

.....
:P
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_123978613
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 maart 2013 19:26 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

[..]

:P
We hebben die Curiosity helemaal niet nodig dankzij Crash. ;)

Mooie ontdekking trouwens, hopelijk vinden we ooit nog eens een fossiel of iets dergelijks. :)
pi_123994415
10 punten coor CRASH ;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123994424
“We hebben een leefbare omgeving aangetroffen die zo gunstig was en geschikt voor leven dat als je op de planeet was en dit water was er je het zou hebben kunnen drinken.” – California Institute for Technology.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_124000450
1 glaasje Marswater graag.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_124040112
:)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_124040129
Curiosity's Mars Rock Drilling Discussed .
Analysis of the first sample of rock powder ever collected on Mars is discussed in this NASA TV briefing from the agency's headquarters in Washington, D.C. on Mar. 12.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_124080966
14-03-2013

Europa en Rusland samen naar Mars


© ap.

De Europese en Russische ruimtevaartorganisaties ESA en Roskosmos organiseren in 2016 en 2019 een gezamenlijke Marsmissie met als doel sporen van leven te vinden op de rode planeet. De organisaties tekenden een overeenkomst daarover in het kader van het programma ExoMars.

Terwijl Roskosmos voor beide missies onder meer de draagraketten ter beschikking stelt, is ESA vooral verantwoordelijk voor de uitrusting van de raketten. ESA werkte tot nu toe samen met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, maar die stapte vorig jaar uit het project.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA maakte deze week bekend dat er mogelijk ooit leven is geweest op Mars. In een rots zijn sporen van zwavel, stikstof, waterstof, zuurstof, fosfor en koolstof gevonden.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_124094737
Leuk topic is dit!
Een vriend van mij heeft zich bij een programma ingeschreven om met een x aantal man naar Mars te gaan over 20 jaar. Dan zou hij samen met die anderen Mars klaarmaken voor bewoning.
Twiddel
pi_124096195
quote:
99s.gif Op vrijdag 15 maart 2013 15:45 schreef summer2bird het volgende:
Leuk topic is dit!
Een vriend van mij heeft zich bij een programma ingeschreven om met een x aantal man naar Mars te gaan over 20 jaar. Dan zou hij samen met die anderen Mars klaarmaken voor bewoning.
Dat is waarschijnlijk het Mars One project: "a suÔcide mission to Mars". :D
pi_124120513
quote:
99s.gif Op vrijdag 15 maart 2013 15:45 schreef summer2bird het volgende:
Leuk topic is dit!
Een vriend van mij heeft zich bij een programma ingeschreven om met een x aantal man naar Mars te gaan over 20 jaar. Dan zou hij samen met die anderen Mars klaarmaken voor bewoning.
serieus?
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_124120518
NASA Mars Curiosity Rover Report -- March 15, 2013 .

A NASA Mars Curiosity rover team member gives an update on developments and status of the planetary exploration mission. The Mars Science Laboratory spacecraft delivered Curiosity to its target area on Mars at 1:31:45 a.m. EDT on Aug. 6, 2012 which includes the 13.8 minutes needed for confirmation of the touchdown to be radioed to Earth at the speed of light. The rover will conduct a nearly two-year prime mission to investigate whether the Gale Crater region of Mars ever offered conditions favorable for microbial life.

Curiosity carries 10 science instruments with a total mass 15 times as large as the science payloads on NASA's Mars rovers Spirit and Opportunity. Some of the tools, such as a laser-firing instrument for checking rocks' elemental composition from a distance, are the first of their kind on Mars. Curiosity will use a drill and scoop, which are located at the end of its robotic arm, to gather soil and powdered samples of rock interiors, then sieve and parcel out these samples into the rover's analytical laboratory instruments.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_124122272
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 maart 2013 02:19 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

serieus?
Jep.
Twiddel
  zaterdag 16 maart 2013 @ 08:37:18 #127
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_124122302
quote:
99s.gif Op zaterdag 16 maart 2013 08:34 schreef summer2bird het volgende:

[..]

Jep.
Moest hij wat betalen?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_124122323
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 maart 2013 08:37 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Moest hij wat betalen?
Nope.
Twiddel
pi_124122789
quote:
99s.gif Op zaterdag 16 maart 2013 08:34 schreef summer2bird het volgende:

[..]

Jep.
Dat is zoals Misty-Eyes al aangaf inderdaad het Mars One Project
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 januari 2013 17:22 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

"None of the Red planet pioneers, the company notes, will ever return to the Earth".
Het is geen baantje voor een Flexwerker :')
Laat hem maar weten dat het een enkele reis is, (las hij dit nog niet weet, maar dat zal wel :))
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zaterdag 16 maart 2013 @ 09:24:17 #130
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_124122827
Mars, het nieuwe Australie?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_124129272
quote:
99s.gif Op vrijdag 15 maart 2013 15:45 schreef summer2bird het volgende:
Leuk topic is dit!
Een vriend van mij heeft zich bij een programma ingeschreven om met een x aantal man naar Mars te gaan over 20 jaar. Dan zou hij samen met die anderen Mars klaarmaken voor bewoning.
Heeft ie er goed over nagedacht....

Leuk en minder leuk....

Leuk: Je behoord tot de pioneers en je naam zal tot in de eeuwigheid bekend zijn
Minder leuk: one way ticket

quote:
1s.gif Op zaterdag 16 maart 2013 08:37 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Moest hij wat betalen?
Lijkt mij stug... betalen voor een missie
waarvan je weet dat het je eerste en laatste reis is

quote:
0s.gif Op zaterdag 16 maart 2013 09:24 schreef Pietverdriet het volgende:
Mars, het nieuwe Australie?
Hebben ze er kangaroes ontdekt !!! :') _O-
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_124225828
https://www.facebook.com/#!/MarsCuriosity

Water, water everywhere, but not a drop to drink. NASA's Curiosity Mars Rover has seen more evidence of water-bearing minerals in rocks near its first drill target on Mars.

Gallery & details: http://go.nasa.gov/115Jeif

Get the latest science update from Mars.
Lunar and Planetary Science Conference briefing today March 18, 10 a.m. PT (1 p.m. ET, 1700 UT) Watch live: http://ustream.tv/NASAJPL
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_124236476
quote:
99s.gif Op vrijdag 15 maart 2013 15:45 schreef summer2bird het volgende:
Leuk topic is dit!
Een vriend van mij heeft zich bij een programma ingeschreven om met een x aantal man naar Mars te gaan over 20 jaar. Dan zou hij samen met die anderen Mars klaarmaken voor bewoning.
Inschrijven en ook echt uitgeloot worden om te gaan is natuurlijk nog een groot verschil. Ik hoop het nog mee te maken.
Sowieso scheit aan de omgevinf op mars, opwarmen die planeet en snel!
pi_124240087
18-03-2013

Meer aanwijzingen voor 'nat' verleden van Yellowknife Bay op Mars


Met kleuren is de aanwezigheid van gehydrateerde mineralen weergegeven. (NASA/JPL-Caltech/MSSS/ASU)

Yellowknife Bay, het gebied in de Marskrater Gale waarin de Amerikaanse Marswagen Curiosity zich momenteel bevindt, heeft een 'nat' verleden. Dat bleek onlangs al uit de analyse van een boormonster - in het bestudeerde poeder, afkomstig uit het inwendige van het bodemgesteente, blijken zich kleimineralen te bevinden.

Op een planeetonderzoeksconferentie in The Woodlands, Texas, zijn nu resultaten van andere meetinstrumenten aan boord van Curiosity gepubliceerd die de eerdere bevindingen ondersteunen. Foto's van de bodem, gemaakt met behulp van infraroodfilters, en metingen aan de aanwezigheid van waterstofmoleculen in de bodem, wijzen uit dat er in de gesteente-aders in het gebied veel gehydrateerde mineralen voorkomen - mineralen die ontstaan zijn onder invloed van water.

Bovendien blijkt dat het gehalte aan gehydrateerde mineralen in Yellowknife Bay groter is dan in eerdere gebieden die door Curiosity zijn bezocht. (GS)

(allesoversterrenkunde)

[ Bericht 33% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 19-03-2013 08:44:48 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_124240255
18-03-2013

Curiosity maakt mooi kiekje van zijn nieuwe bestemming: Mount SharpMarswagentje Curiosity heeft een prachtige panoramafoto gemaakt van Mount Sharp: een 5,5 kilometer hoge berg op Mars. We gaan nog veel van deze berg zien: het is namelijk de volgende bestemming van Curiosity.

De foto is eigenlijk een mozaÔek en bestaat uit verschillende kiekjes die Curiosity op ťťn dag maakte. Wanneer we de kiekjes samenvoegen, krijgen we de foto hieronder:


Foto: NASA / JPL-Caltech / MSSS.

NASA heeft de foto vervolgens aangepast om te laten zien hoe deze er onder aards licht uit zou zien. Dat resulteert in deze foto:


Foto: NASA / JPL-Caltech / MSSS.

De door NASA aangepaste versie is heel handig voor wetenschappers. Zij kunnen op deze foto namelijk veel beter verschillende soorten gesteenten herkennen.

We gaan in de toekomst ongetwijfeld nog meer van Mount Sharp zien. Curiosity gaat de berg namelijk bezoeken. Het is de bedoeling dat het Marswagentje het onderste deel van de helling gaat bestuderen. Het kan echter nog wel een aantal weken duren voor Curiosity zich naar de berg gaat begeven. Op dit moment is het Marswagentje nog druk aan het werk in Yellowknife Bay. De rover vond in dit gebied onlangs bewijs dat de omstandigheden hier vroeger heel gunstig waren voor leven.

(scientias.nl)

[ Bericht 74% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 19-03-2013 08:55:22 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_124240450
19-03-2013

Nieuwe problemen voor Marsverkenner Curiosity


Zelfportret van de Curiosity. © reuters.

Na de grote computerstoring die de Marsverkenner Curiosity begin deze maand platlegde, kampt het wagentje van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA opnieuw met problemen. Het kan geen stenen grijpen, foto's maken of rondrijden.

De oorzaak zit deze keer in de software. De eerdere storing werd toegeschreven aan een overdosis straling. Richard Cook, projectleider bij NASA, zei maandag: "We zouden het prettig vinden als dit voorbij is en we weer aan de slag kunnen." Technici hopen het euvel eind deze week te hebben verholpen.

Sinds vorig jaar augustus, toen de Curiosity op Mars landde, stond de verkenner niet zo lang stil. Ook als de problemen inderdaad eind deze week zijn opgelost, kan het wagentje maar een paar dagen worden ingezet. De stand van de planeten staat radioverkeer met de aarde volgende maand goeddeels in de weg.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_124273995
Don't call it a comeback:
I'm out of safe mode and ready to resume science operations on Mars.
I expect to get back to sample analysis by the end of the week.

http://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?release=2013-104
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_124282017
19-03-2013

Curiosity's laser 'ziet' mogelijk rotsvernis op Mars


Marssteen, gefotografeerd vůůr (links) en nŠ (rechts) 'beschieting' met 600 laserpulsen. (Los Alamos National Laboratory)

Stenen op Mars zijn mogelijk bedenkt met een dun laagje 'rotsvernis'. Op aarde kan zo'n donkeroranje tot zwart laagje gevormd worden door micro-organismen, maar rotsvernis kan ook een niet-biologische oorsprong hebben.
De ontdekking werd gedaan door Nina Lanza van het Los Alamos National Laboratory.

De Marsstenen worden 'beschoten' met honderden laserpulsen die kleine dampwolkjes produceren. Analyse van die dampwolkjes met behulp van het ChemCam-instrument aan boord van de Amerikaanse Marsrover Curiosity levert dan informatie op over de samenstelling. Lanza onderzocht de samenstelling van de dampwolkjes die ontstaan bij de eerste vijf laserpulsen, en ontdekte dat die altijd min of meer gelijk is, ongeacht het type gesteente. Pas bij latere pulsen kwam de variatie tussen Marsstenen onderling aan het licht.

Er kan geen sprake zijn van een dun stoflaagje, omdat dat al bij de eerste laserpuls zou moeten lostrillen, aldus de onderzoekster, die haar resultaten presenteerde op een planeetonderzoekscongres in The Woodlands, Texas. Alles lijkt erop te wijzen dat de stenen bedekt zijn met een dun laagje rotsvernis, waarvan de oorsprong echter nog onduidelijk is. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_124400697
22-03-2013

Zon dwingt NASA om Curiosity bijna een maand dood te zwijgenVolgende maand zal de communicatie tussen de aarde en Marsrover Curiosity stil komen te liggen. De zon staat dan dusdanig in de weg dat een heldere communicatie niet kan worden gegarandeerd en NASA neemt geen enkel risico.

Rond 4 april verbreekt NASA de communicatie met Curiosity en zullen er geen commando’s meer naar de rover worden gestuurd. Pas rond 1 mei wordt de communicatie hersteld. Dat maakt NASA bekend.

De zon zit in de weg
De reden? De positie van de planeten aarde en Mars ten opzichte van de zon. Volgende maand bevindt Mars zich – vanaf de aarde gezien – exact achter de zon. Commando’s die vanaf de aarde naar Mars verstuurd worden, kunnen dan ook heel gemakkelijk door de zon verstoord worden. Om te voorkomen dat Marsrover Curiosity van die verstoorde commando’s binnenkrijgt en gekke dingen gaat doen, legt NASA de communicatie stil.

De zon in de weg
Het komt regelmatig voor dat Mars – vanaf de aarde gezien – achter de zon kruipt: ťťn keer in de 26 maanden. Dat is echter lang niet altijd een even grote hindernis voor de communicatie. Of de communicatie echt verstoord kan gaan worden, is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de activiteit van de zon. En de zon is op dit moment zeer actief.

Waarnemingen
Dat wil niet zeggen dat Curiosity zich in april gaat vervelen. De Marsrover blijft waarnemingen doen en informatie versturen naar de orbiters in een baan om Mars. Het grootste deel van de communicatie tussen de aarde en Curiosity verloopt namelijk via twee orbiters in een baan om Mars: Odyssey en de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). MRO zal in de periode tussen 4 en 26 april alleen maar gegevens verzamelen en deze pas als de zon niet langer in de weg staat, naar de aarde sturen. De onderzoekers verwachten dan in ťťn klap meer dan 50 gigabit aan gegevens te ontvangen (40 gigabit van de orbiter zelf en 12 gigabit van Curiosity). Odyssey blijft wel gewoon informatie naar de aarde sturen. Naar verwachting zal een deel van de informatie door toedoen van de zon verloren gaan, maar die informatie kan later – als de zon niet meer in de weg zit – opnieuw worden verstuurd.

Alles goed?
Natuurlijk wil NASA ondanks dat de communicatie stil ligt, wel graag op de hoogte blijven van de status van de Marsrover. Dat doet de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie op twee manieren. “Ten eerste zal Curiosity dagelijks piepjes direct richting de aarde versturen,” vertelt onderzoeker Torsten Zorn. Daarnaast stuurt ook Odyssey natuurlijk informatie over Curiosity door.

De positie van de planeten ten opzichte van de zon heeft niet alleen gevolgen voor Curiosity, maar ook voor die andere Marsrover: Opportunity. Ook deze Marsrover zal een groot deel van april geen commando’s ontvangen. Maar ook Opportunity hoeft niet stil te zitten: NASA geeft de Marsrover huiswerk mee. De komende tijd worden de commando’s die Opportunity tussen begin en 26 april moet uitvoeren reeds verstuurd.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_124447279
Ik heb gister dit boekje uit 1977 gekocht en heb de leukste pagina's voor jullie gescanned. Een echt tijdsdocument.


pi_124448984
Het oudste (astronomie) boekje wat ik heb is van 1910
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_124526379
NASA’s Curiosity Mars Rover

And I'm back in the game! I've resumed science investigations on Mars.

<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_124582640
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_124597686
quote:
17s.gif Op zondag 24 maart 2013 16:36 schreef Misty_eyes het volgende:
Ik heb gister dit boekje uit 1977 gekocht en heb de leukste pagina's voor jullie gescanned. Een echt tijdsdocument.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
COOL!
inderdaad een waar tjdsdocument, thanks for sharing!
_O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_124597695
quote:
0s.gif Op donderdag 28 maart 2013 00:40 schreef kurk_droog het volgende:

[..]

Impact zou geweldig zijn :o
27-03-2013

Komeet vormt geen bedreiging voor Marsprogramma


Artist's impression van komeet 2013 A1 bij Mars. (NASA)

De komeet die in oktober 2014 op Mars zou kunnen inslaan, vormt volgens NASA-wetenschappers geen grote bedreiging voor het onderzoeksprogramma op en rond de planeet. Wel zou zo'n inslag meetbare gevolgen kunnen hebben voor de planeet zelf.

Eind februari bleek dat de recent ontdekte komeet C/2013 A1 (Siding Spring) op 19 oktober 2014 op een afstand van ruim 100.000 kilometer langs Mars zal scheren. De onzekerheid in dit getal is echter nog dermate groot, dat een botsing niet helemaal kan worden uitgesloten. De kans daarop wordt geschat op 0,05 procent: het is dus zeer onwaarschijnlijk dat het tot een inslag komt.

Komeet C/2013 A1 is waarschijnlijk ťťn tot drie kilometer groot en stormt met een snelheid van ongeveer 56 kilometer per seconde op Mars af. Als het tot een botsing zou komen, zou daarbij een hoeveelheid energie vrijkomen die 80 miljoen keer groter is dan bij de explosie van de meteoriet boven Tsjeljabinsk. Als gevolg hiervan zou veel stof, zand en waterdamp de ijle Marsatmosfeer in worden geblazen, wat tot warmere en vochtigere omstandigheden kan leiden.

Voor de Marsvoertuigen Opportunity en Curiosity zouden de gevolgen van een inslag beperkt zijn. Wel zou de energie-opbrengst van de zonnepanelen van Opportunity sterk dalen. Curiosity heeft dat probleem niet: die werkt op kernenergie.

Overigens is ook een nipte misser heel interessant. De komeet wordt dan helder genoeg om met de camera's van Marsvoertuigen en -orbiters te kunnen worden vastgelegd. Ook zou de komeetpassage gepaard kunnen gaan met een meteorenregen en poollichtachtige verschijnselen.

Voor de nieuwe Marssonde MAVEN, die in november van dit jaar wordt gelanceerd, komt de komeet overigens net een paar weken te vroeg. MAVEN moet weliswaar al eind september 2014 bij Mars aankomen, maar is pas een maand later bedrijfsklaar. (EE)

(allesoversterrenkunde)

[ Bericht 0% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 29-03-2013 09:30:14 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_124624682
NASA’s Curiosity Mars Rover

Stand with me on Mars right now.
Check out this awesome interactive interactive 4-billion pixel panorama
created by fan Andrew Bodrov from images I returned from the Red Planet.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_124885811
Het waait

Used Parachute on Mars Flaps in the WindThis sequence of seven images from the High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE)
camera on NASA's Mars Reconnaissance Orbiter shows wind-caused changes in the parachute
of NASA's Mars Science Laboratory spacecraft as the chute lay on the Martian ground during
months after its use in safe landing of the Curiosity rover.
Image credit: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona


April 03, 2013

PASADENA, Calif. - Photos from NASA's Mars Reconnaissance Orbiter show how the parachute that helped NASA's Curiosity rover land on Mars last summer has subsequently changed its shape on the ground.

The images were obtained by the High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) camera on Mars Reconnaissance Orbiter.

Seven images taken by HiRISE between Aug. 12, 2012, and Jan. 13, 2013, show the used parachute shifting its shape at least twice in response to wind.

The images in the sequence of photos are available online at http://uahirise.org/releases/msl-chute.php and at http://www.jpl.nasa.gov/spaceimages/details.php?id=PIA16813 .

Researchers have used HiRISE to study many types of changes on Mars. Its first image of Curiosity's parachute, not included in this series, caught the spacecraft suspended from the chute during descent through the Martian atmosphere.

HiRISE is operated by the University of Arizona, Tucson. The instrument was built by Ball Aerospace & Technologies Corp., Boulder, Colo. The Mars Reconnaissance Orbiter Project and Curiosity are managed by NASA's Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Calif., for NASA's Science Mission Directorate, Washington. JPL is a division of the California Institute of Technology in Pasadena.

For more information about the Mars Reconnaissance Orbiter, which has been studying Mars from orbit since 2006, visit http://www.nasa.gov/mro .
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_124886093
quote:
0s.gif Op donderdag 28 maart 2013 09:25 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

Als gevolg hiervan zou veel stof, zand en waterdamp de ijle Marsatmosfeer in worden geblazen, wat tot warmere en vochtigere omstandigheden kan leiden.
Is dit tijdelijk? Of heeft dit voor zeker een paar decennia effect?
Beneath the gold, the bitter steel
pi_124891220
quote:
0s.gif Op donderdag 4 april 2013 19:04 schreef Kirov het volgende:

[..]

Is dit tijdelijk? Of heeft dit voor zeker een paar decennia effect?
Ligt aan de weersomstandigheden die dan heersen.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')