abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_119305518
Welkom op Mars!Deel 1: MARS - de missies
Deel 2: [CENTRAAL} MARS - de missies
Deel 3: [CENTRAAL} MARS - de missies [DEEL 3]
Deel 4: MARS - de missies (DEEL 4)
Deel 5: MARS - de missies (DEEL 5)
Deel 6: MARS - De Missies #6 - Phoenix Mars Lander!!!
Deel 7: MARS - De Missies! Deel 7
Deel 8: MARS - De Missies! Deel 8

W&T / Mars Revisited - Curiosity (6 Aug 2012) - Let's roll!

We gaan verder met de laatste post uit het vorige topic

16-11-2012

Ooit was er mogelijk warm water op MarsWetenschappers hebben uit meteorieten af kunnen leiden dat er ooit mogelijk warm water op Mars stroomde. De temperatuur van het water lag ergens tussen de 50 en 150 graden Celsius: temperaturen waarin microben op aarde prima kunnen gedijen. Maar of dat ook op Mars het geval was?

De onderzoekers bestudeerden meteorieten die op aarde zijn geland en afkomstig zijn van Mars. Ze waren vooral geïnteresseerd in meteorieten met smalle ‘aderen’ die gevuld zijn met mineralen die tot stand zijn gekomen door water dat nabij het oppervlak van Mars stroomde.

Carbonaat
De onderzoekers bestudeerden de mineralen in de meteorieten, meldt het blad Earth and Planetary Science Letters. Zo ontdekten ze dat langs de wanden van de aderen ijzercarbonaat voorkwam. Dit kan alleen zijn ontstaan als er CO2-rijk water met een temperatuur van zo’n 150 graden Celsius voorkwam. Maar de onderzoekers troffen ook kleimineralen aan. Die zijn ontstaan toen het water afkoelde tot zo’n 50 graden Celsius. “De mineralogische details die we zien, vertellen ons dat koolstofdioxide een flinke druk uitoefende in de aderen om de carbonaten te vormen,” vertelt onderzoeker John Bridges. “De omstandigheden veranderden toen door minder koolstofdioxide in de vloeistof en zo ontstonden de kleimineralen.”

Inslagen
Kortweg komt het erop neer dat mineralen erop wijzen dat dat water op Mars eerst zo’n 150 graden Celsius was en carbonaten vormde, toen afkoelde naar 50 graden Celsius en klei vormde. “De drijvende kracht achter de verhitting van het water, kan een inslag op het oppervlak van Mars zijn geweest,” speculeert Bridges. En inslagen zijn er genoeg geweest op Mars: de rode planeet telt meer dan 635.000 flinke kraters. Genoeg plekken dus waar water verhit kon worden en mogelijk een behaaglijk thuis voor microben kon vormen.

De onderzoekers wijzen erop dat microben de reacties die tijdens het ontstaan van mineralen tot stand komen, gebruiken als een bron van energie. Ook halen ze er elementen uit die zeer belangrijk zijn voor de microben om te overleven. Bewijs dat microben op Mars voorkwamen, is het nog niet. Maar het maakt een scenario waarin leven op Mars voorkomt, wellicht ietsje aannemelijker.


Een ader van een meteoriet afkomstig van Mars. In de ader troffen onderzoekers klei en carbonaten aan. Foto: University of Leicester.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119416330
19-11-2012

Knip- en plakwerk levert prachtig panorama van krater op Mars opCuriosity schiet heel wat kiekjes van Mars. Aan ons aardbewoners de schone taak om die aan elkaar te plakken en de mooiste panoramafoto’s van de rode planeet te vervaardigen. Stuart Atkinson neemt die taak heel serieus en levert een prachtig panorama af.

Op de foto schittert de rand van de Gale-krater. De foto bestaat uit 34 afzonderlijke foto’s die Atkinson zorgvuldig aan elkaar plakte.

Resultaat
Het was vast even puzzelen, maar het resultaat mag er zijn. Om de foto werkelijk tot zijn recht te laten komen, moet u voor het goede even doorklikken (hier) en dan nogmaals op de panorama klikken en vervolgens het balkje onderin beeld op uw gemakje naar rechts schuiven.

Zelfportret
Het is niet voor het eerst dat Atkinson zich uitleeft op de foto’s van Curiosity. Eerder deze maand plakte hij 55 door Curiosity gemaakte foto’s aan elkaar en leverde zo een prachtig zelfportret van de rover af.

Niet alleen Atkinson houdt zich bezig met knip- en plakwerk. Veel meer mensen hebben er sinds Curiosity op Mars landde een nieuwe hobby bij. James Canvin bijvoorbeeld. Hij werkt op dit moment aan een superpanorama waar reeds 371 foto’s in verwerkt zitten.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119456286
21-11-2012

Binnenkort mogelijk ‘schokkend’ nieuws van MarsMarsrover Curiosity is druk bezig om monsters van de grond op Mars te verzamelen. En in die monsters hebben wetenschappers nu iets gezien wat (in hun woorden) ‘iets voor de geschiedenisboeken’ en ‘zeer schokkend’ is. Maar wat? Daarover zwijgen ze.

Reden voor alle geheimzinnigheid is het feit dat de verzamelde monsters op dit moment nog volop geanalyseerd worden. Nog iets te vroeg dus om het ‘schokkende’ nieuws van de daken te schreeuwen. Maar blijkbaar niet te vroeg om de wereld al te laten weten dat ‘schokkend’ nieuws onderweg is.

Heel interessant
In een interview met NPR laat onderzoeker John Grotzinger het volgende weten: “We krijgen op het moment van spreken gegevens binnen van SAM en de gegevens zien er heel interessant uit.” SAM staat voor Sample Analysis at Mars. Het is een soort mini-laboratorium waarin monsters die Curiosity verzamelt, worden geanalyseerd. Het mini-lab beschikt over verschillende instrumenten en kan daarmee onder meer zoeken naar zuurstof, koolstof en waterstof. Oftewel, zoals NASA het zelf omschrijft: “elementen die geassocieerd worden met het leven zoals wij dat kennen (…) Het onderzoek van SAM ondersteunt het doel van de missie om de bewoonbaarheid van Mars vast te stellen, een essentiële stap in de zoektocht naar oud of huidig leven op Mars.”

Leven?
Eén en één is twee, zult u misschien denken. SAM speelt een cruciale rol in de zoektocht naar leven. SAM heeft een mogelijk schokkende ontdekking gedaan. Heeft SAM sporen van leven gevonden? De onderzoekers hullen zich voor nu nog in stilzwijgen. Het enige wat Grotzinger graag benadrukt, is dat het nieuws dat onderweg lijkt te zijn, groot nieuws is. “Deze gegevens gaan de geschiedenisboeken in,” vertelt hij aan NPR. “Het ziet er echt goed uit.”

Weekjes
We zullen nog even geduld moeten hebben. Het kan nog wel enkele weken duren voordat de analyses zijn afgerond en wetenschappers met zekerheid kunnen stellen dat de resultaten die ze zien, echt kloppen en niet het resultaat zijn van een meetfout of andere slordigheden.

Het is nog veel te vroeg om te speculeren over de vondst van NASA. Dat de wetenschappers nu al zo hoog van de toren blazen, is echter opvallend. De laatste keer dat ze dat deden, maakten ze enkele dagen later bekend een ‘buitengewone’ levensvorm gevonden in een giftig meer op aarde te hebben gevonden. En we weten allemaal hoe dat is afgelopen: wetenschappers maakten in juli van dit jaar gehakt van de ‘buitengewone’ levensvorm. Onderzoek van NASA-wetenschappers werd keihard onderuit geschoffeld en de ‘buitengewone’ levensvorm bleek bij nader onderzoek eigenlijk vrij gewoon te zijn. Niemand zit op een herhaling van dat alles te wachten, maar tegelijkertijd is dat wel hoe de wetenschap werkt: iemand ontdekt iets, anderen buigen zich erover om de ontdekking te bevestigen of juist te ontkrachten. En daarom is voorzichtigheid ook in dit geval geboden. Ook nadat NASA het ‘schokkende’ nieuws straks met de hele wereld deelt.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119481357
@ExperimentalFrentalMental

Bedankt voor alle informatie die je hier post, het is altijd zeer interessant! Misschien zou je bij de pers kunnen werken of zoiets dergelijks (of doe je al misschien)
Exponentiële deflatie van Bitcoin maakt arme mensen nog veel sneller armer dan het grote probleem van inflatie. Gematigde burning van Ethereum is de gulden middenweg.
pi_119494017
quote:
0s.gif Op woensdag 21 november 2012 21:16 schreef firefly3 het volgende:
@ExperimentalFrentalMental

Bedankt voor alle informatie die je hier post, het is altijd zeer interessant! Misschien zou je bij de pers kunnen werken of zoiets dergelijks (of doe je al misschien)
Dank je beste firefly3 ^O^
Heb je een baan in de aanbieding? ;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119528769
22-11-2012

ESA zet Marsmissie voort met Russische RoscosmosESA heeft een nieuwe stap gezet richting haar eigen Marsmissie. Het Europese ruimteagentschap gaat daarvoor samenwerken met het Russische Roscosmos.

De plannen voor de zogenoemde ExoMars-missie bestonden al langer, maar nu zijn ESA en Roscosmos dan toch tot een vrij definitief plan gekomen. Die plannen moeten overigens nog officieel ondertekend worden, maar de ruimteagentschappen zeggen dat dat voor het einde van het jaar nog zou moeten lukken.

Sonde, satelliet en rover
De missie bestaat uit een (stilstaande) sonde die in 2016 op het oppervlak van de planeet moet worden neergezet. Tegelijk wordt een satelliet in een baan om de aarde gebracht, die voor communicatie en observatiebeelden moet gaan zorgen. In 2018 moet er ook een rover op Mars landen, die net als Curiosity onderzoek gaat doen naar tekenen van leven.

Zoeken naar leven
De rover en de sonde moeten gaan uitzoeken of er op het oppervlak of in de atmosfeer signalen zijn dat er ooit leven is geweest op Mars. Daarvoor krijgen de sonde en de rover instrumenten die door ESA worden geleverd. Ook wordt in kaart gebracht waar de atmosfeer en het oppervlak van Mars precies uit bestaan. De gehele missie moet in totaal 1,2 miljard euro gaan kosten, waarvan tot dusver 850 miljoen is opgehaald. ESA heeft gezegd het vertrouwen te hebben dat de rest van het budget ook nog wel kan worden opgehaald.

Sovjetsondes
Nu hebben de Russen niet de beste reputatie op het gebied van Marsmissies. Veel van de missies die zowel de oude Sovjetunie als Rusland naar Mars stuurden, gingen mis. Enkele van de sondes stortten neer op de planeet. Ook in deze missie levert Rusland het landingssysteem. Maar, zeggen de Russen, “die zijn sterk verbeterd sinds het oude Sovjettijdperk”. Naast een lander levert Rusland ook de lanceerraketten en enkele instrumenten voor in de satelliet en de rover.

(Geen) samenwerking met NASA
Aanvankelijk zou ESA samenwerken met NASA voor een nieuwe missie. Dat plan is echter een jaar geleden afgebroken. De Amerikanen hebben namelijk geen geld voor de samenwerking, omdat de missie met de James Webb-telescoop veel duurder uitpakte dan gedacht. Sindsdien is ESA lang op zoek geweest naar een partner voor de missie.

NASA blijft overigens wel een klein beetje bij de missie betrokken: De Amerikanen sturen een communicatiemodule met de satelliet mee, waarmee gegevens van de rover kunnen worden verzonden.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119544412
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2012 08:58 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Dank je beste firefly3 ^O^
Heb je een baan in de aanbieding? ;)
Helaas niet!
Exponentiële deflatie van Bitcoin maakt arme mensen nog veel sneller armer dan het grote probleem van inflatie. Gematigde burning van Ethereum is de gulden middenweg.
pi_119700380
28-11-2012

"Binnen 20 jaar woont er 80.000 man op Mars"


Zo zou de landing op Mars er uitzien. © SpaceX.

Elon Musk, die steenrijk werd met PayPall en medestichter is van ruimtevaartbedrijf SpaceX, geeft blijk van een niet aflatende ambitie. Hij heeft zijn wens uitgesproken om Mars te koloniseren. Binnen twintig jaar zouden er op de rode planeet 80.000 mensen, voornamelijk wetenschappers, moeten wonen. En die man kennende, is werkelijk niets onmogelijk.


© epa.


Elon Musk © afp.

De miljardair ontvouwde in Londen tijdens een meeting van de Royal Aeronautical Society zijn toekomstvisie met betrekking tot Mars. Een tiental pioniers zou naar daar vliegen met behulp van een herbruikbaar ruimteschip. De kolonie moet daarna tot een bloeiende stad van zo'n 80.000 mensen uitgroeien. De nieuwe nederzetting zal totaal zelfvoorzienend zijn.

Musk staafde zijn naar eigen zeggen "moeilijke", maar "haalbare" plannen met cijfermateriaal. De eerste mensenvloot wordt naar daar gevlogen aan een kostprijs van 385.000 euro per kop. "De ticketprijs moet voldoende laag gehouden worden zodat veertigers uit ontwikkelde landen aan het nodige geld kunnen geraken," verklaarde de zakenman. In totaal zou het project 28 miljard euro kosten.


© afp.


© afp.


© reuters.

Het hele uitje is meer dan een gewone ruimtereis. Deelnemers zullen moeten de handen uit de mouwen steken om infrastructuur te bouwen voor zichzelf en toekomstige generaties. Duurzame huizen zullen zuurstof uit de bodem halen waardoor ook gewassen kunnen geteeld worden.

Musk hoopt binnen twee jaar al te kunnen starten met de eerste fase van het project. Hij noemt het de "beste levensverzekering voor de mensheid". SpaceX is trouwens niet aan zijn proefstuk toe. Het was het eerste commerciële ruimtevaartbedrijf ooit dat in mei dit jaar een ruimteschip, de Dragon genaamd, naar het ISS mocht sturen met bevoorrading.

Bekijk de video met de opmerkelijke toekomstvisie van Elon Musk onderaan dit artikel.


© afp.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119777685

quote:
Opportunity Gets To Work On Interesting Rock

by Staff Writers
Pasadena CA (JPL) Nov 30, 2012

Opportunity, after completing the local area survey around the location called "Matijevic Hill" (named in honor of Jake Matijevic) at the inboard edge of Cape York on the rim of Endeavour Crater, has started conducting an in-situ (contact) science campaign on some high-value surface targets.

On Sol 3137 (Nov. 19, 2012), Opportunity began her in-situ investigation on the surface target, called "Sandcherry" with a Microscopic Imager (MI) mosaic, followed by the placement of the Alpha Particle X-ray Spectrometer (APXS).

The plan on Sol 3139 (Nov. 22, 2012), was the use the Rock Abrasion Tool (RAT) to brush the target. However, the robotic arm experienced a stall in the shoulder elevation joint and stopped all further robotic arm activity.

The sequenced APXS measurement on Sol 3140 (Nov. 23, 2012), then fortuitously became an atmospheric argon measurement. The joint stall had been experienced before with Opportunity when slow moves are commanded as in this instance.

However, the engineering team did review all the associated telemetry and found no indication of any change in the health of the joint.

As a further step, a diagnostic move was included at the start of the plan on Sol 3144 (Nov. 27, 2012). That diagnostic showed a nominally functioning joint.

The subsequent activity on Sol 3144 (Nov. 27, 2012), included a successful RAT brushing of the target followed by a MI mosaic and placement of the APXS.

Also, over the last several sols, the rover has been collecting an extensive color panorama (Pancam), called the "Matijevic pan."

As of Sol 3145 (Nov. 28, 2012), the solar array energy production was 559 watt-hours with an atmospheric opacity (Tau) of 0.793 and a solar array dust factor of 0.608.

Total odometry is 22.01 miles (35,429.63 meters).

bron:
Langzamerhand krijgt Opportunity toch ouderdoms verschijnselen
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_119782901
Hoe heeft dat apparaat eigenlijk stroom om 2 jaar lang te werken?
pi_119783000
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 november 2012 15:49 schreef Paxcon het volgende:
Hoe heeft dat apparaat eigenlijk stroom om 2 jaar lang te werken?
Een motor op kernenergie, die het sowieso al minimaal 14 jaar uit zou moeten houden geloof ik.
pi_119907772
04-12-2012

Curiosity vindt water, zwavel en chloor


Kuiltjes die het schepje van Curiosity heeft achtergelaten in het Marsoppervlak. NASA/JPL-Caltech/MSSS

Voor het eerst heeft Marsrover Curiosity een grondmonster volledig geanalyseerd. De instrumenten vonden onder andere water, zwavel en chloorhoudende stoffen. Er werden geen organische stoffen gedetecteerd.

Het monster werd met een beweegbare arm genomen op de locatie die Rocknest wordt genoemd, uit een ondergrond van fijn stof en zand. Vervolgens werd het in een kleine oven in de Marsrover verwarmd zodat verschillende instrumenten de ontsnappende gassen uit het monster konden analyseren.

Een van de gedetecteerde stoffen was water. Iets waar de wetenschappers al rekening mee hadden gehouden. Maar de concentraties waren iets hoger dan verwacht. Wat overigens niet betekent dat Curiosity natte grond heeft opgeschept. Watermoleculen kunnen namelijk aan de zandkorrels gebonden zitten.

De mineralen die een van de instrumenten, Chemistry and mineralogy, detecteerden duiden op een Marsbodem die ruwweg voor de helft bestaat uit vulkanische mineralen en voor de andere helft uit een glasachtig materiaal.

Met een ander instrument, Sample Analysis at Mars, werd perchloraat gevonden. Een reactieve stof die jaren geleden ook al werd gedetecteerd door de Phoenix-Marsrover. Daarnaast werden er sporen ontdekt van methaan-achtige stoffen, maar de wetenschappers kunnen niet uitsluiten dat dit materiaal met de rover vanaf aarde is meegelift naar de rode planeet.

Al met al laten deze resultaten vooral zien dat alle instrumenten aan boord van de Marsrover hun werk goed doen. Van opzienbarende ontdekkingen is nog geen sprake. De wetenschappers vinden de resultaten wel veelbelovend, met het oog op de ruim anderhalf jaar durende missie die Curiosity nog voor de boeg heeft.

De verwachtingen rondom de Curiosity-missie waren de afgelopen weken hoog opgelopen. Nadat wetenschappers van NASA hadden laten weten dat de Marsrover een wereldschokkende ontdekking had gedaan, gonsde het op internet van de geruchten. Wellicht had de Marsrover complexe organische moleculen gevonden, de bouwstenen van het leven op aarde.

Vorige week voelde NASA zich echter genoodzaakt om de verwachtingen te temperen. Dat blijkt nu terecht te zijn. (Roel van der Heijden)

(allesoversterrenkunde)

[ Bericht 42% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 04-12-2012 18:14:42 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119945688
04-12-2012

VS plannen nieuwe missie naar Mars


© belga.

De Verenigde Staten gaan rond 2020 een nieuwe verkenner naar de planeet Mars sturen. Het moet de aanloop worden naar een bemande vlucht. Ergens rond 2030 moet voor het eerst een mens voet op de planeet zetten. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekendgemaakt.

In de komende jaren willen de Amerikanen vaststellen wat het doel van het nieuwe karretje moet worden. De verkenner moet min of meer dezelfde techniek gebruiken als de Curiosity, die nu rondrijdt op Mars. Zo wil de NASA de kosten van de nieuwe missie zo laag mogelijk houden.

Wereldleider
"De regering-Obama heeft zich verbonden tot een ernstige verkenning van Mars", aldus NASA-topman Charles Bolden in een persbericht. "Met deze missie zorgen we ervoor dat Amerika de wereldwijde leider blijft bij de verkenning van de Rode Planeet, terwijl we een nieuwe belangrijke stap zetten in de richting van het sturen van mensen in de jaren 2030."

Zeven missies
De aankondiging komt er nadat de NASA eerder had bekendgemaakt dat ze in 2016 het ruimtetuig InSight naar Mars wil sturen om onderzoek te voeren tot diep in de bodem van Mars. Dat moet informatie opleveren over hoe de planeet gevormd werd. De Nasa heeft nu zeven missies die lopende zijn of gepland worden om de Rode Planeet te bestuderen en te onderzoeken, luidt het nog. De Marsjeep Curiosity landde begin augustus op Mars om er te zoeken naar sporen van leven.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119945711
04-12-2012

Chinezen willen groenten telen op Mars en maanChinese astronauten willen op de maan en op Mars hun eigen groenten telen, zodat ze tijdens hun verblijf daar de beschikking hebben over verse producten. Een experiment in de hoofdstad Peking is geslaagd, melden Chinese media vandaag. Groenten werden geteeld onder omstandigheden die met die op de maan en op Mars vergelijkbaar zijn.Vier groenten werden geteeld in een ecologisch levensondersteunend systeem, een cabine van 300 kubieke meter. Het systeem berust op planten en algen. Om welke groenten het gaat, wordt niet gemeld. De deelnemers aan het experiment konden verse groenten voor maaltijden oogsten, aldus onderzoeker Deng Yibing tegen het persbureau Xinhua. Het is volgens hem het eerste experiment van deze aard in China.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 5 december 2012 @ 19:19:05 #16
379214 Yveske
Alléz Amai Awel
pi_119966864
quote:
0s.gif Op woensdag 5 december 2012 08:08 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
04-12-2012

Chinezen willen groenten telen op Mars en maan

[ afbeelding ]

Chinese astronauten willen op de maan en op Mars hun eigen groenten telen, zodat ze tijdens hun verblijf daar de beschikking hebben over verse producten. Een experiment in de hoofdstad Peking is geslaagd, melden Chinese media vandaag. Groenten werden geteeld onder omstandigheden die met die op de maan en op Mars vergelijkbaar zijn.

[ afbeelding ]

Vier groenten werden geteeld in een ecologisch levensondersteunend systeem, een cabine van 300 kubieke meter. Het systeem berust op planten en algen. Om welke groenten het gaat, wordt niet gemeld. De deelnemers aan het experiment konden verse groenten voor maaltijden oogsten, aldus onderzoeker Deng Yibing tegen het persbureau Xinhua. Het is volgens hem het eerste experiment van deze aard in China.

(HLN)
Lees dit topic erg graag, bedankt voor je inzet! ^O^
Ik ben gewoon anders, anders ben ik gewoon
pi_119970292
Ancient Mars May Have Captured Enormous Floodwaters
by Staff Writers
Tucson AZ (SPX) Dec 05, 2012


quote:
An international research team led by the Planetary Science Institute has found evidence that indicates that approximately 2 billion years ago enormous volumes of catastrophic floods discharges may have been captured by extensive systems of caverns on Mars, said PSI Research Scientist, J. Alexis Palmero Rodriguez.

Rodriguez and the research team came to this conclusion after studying the terminal regions of the Hebrus Valles, an outflow channel that extends approximately 250 kilometers downstream from two zones of surface collapse.

The Martian outflow channels comprise some of the largest known channels in the solar system.

Although it has been proposed their discharge history may have once led to the formation of oceans, the ultimate fate and nature of the fluid discharges has remained a mystery for more than 40 years, and their excavation has been attributed to surface erosion by glaciers, debris flows, catastrophic floodwaters, and perhaps even lava flows, Rodriguez said.

The PSI-led teams' work documents the geomorphology of Hebrus Valles, a Martian terrain that is unique in that it preserves pristine landforms located at the terminal reaches of a Martian outflow channel. These generally appear highly resurfaced, or buried, at other locations in the planet.

Rodriguez and his co-authors propose in an article titled "Infiltration of Martian overflow channel floodwaters into lowland cavernous systems" published in Geophysical Research Letters that large volumes of catastrophic floodwaters, which participated in the excavation of Hebrus Valles, may have encountered their ultimate fate in vast cavernous systems.

They hypothesize that evacuated subsurface space during mud volcanism was an important process in cavern development. Mud volcanism can expel vast volumes of subsurface volatiles and sediments to the surface.

But because evacuation of subsurface materials generally occurs within unconsolidated sediments resulting caverns are transient and mechanically highly unstable.

However, the investigated Martian caverns appear to have developed within permafrost, which at -65 degrees Celsius (-85 degree Fahrenheit) - a typical mean annual surface temperature for the investigated latitudes - has a mechanical strength similar to that of limestone. Limestone rocks host most of the terrestrial cavern systems.

Possible cavern have been recently identified on Mars and their existence has caught much scientific and public attention because of their potential as exobiological habitats. However, their age and dimensions remain uncertain.

The discovery of vast caverns that existed in ancient periods of Mars shows that these habitats may have in fact existed during billions of years of the planet's history, Rodriguez said.

PSI Senior Scientist Mary Bourke and Research Scientist Daniel C. Berman are co-authors on the paper.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_120139764
07-12-2012

ESA fotografeert winterwonderland op MarsHet lijkt wel een winterwonderland: de prachtige foto’s die ESA’s Mars Express van de kraters op Mars maakte. Maar schijn bedriegt: op Mars ligt geen sneeuw, maar bevroren CO2.

De foto’s zijn zeer gedetailleerd en laten het pokdalige uiterlijk van Mars prachtig zien. De kiekjes werden al in juni van dit jaar gemaakt, maar zijn nu pas door ESA vrijgegeven.

Het gebied dat we op de foto zien, maakt deel uit van Charitum Montes. Charitum Montes is een grote groep ruige bergen die zich over zo’n 1000 kilometer uitstrekt. Behalve bergen telt het gebied ook vele flinke, oude kraters die inmiddels al weer grotendeels met sediment zijn opgevuld. In één van de kraters treffen we bovendien duintjes aan.


Duintjes in een grote krater op Mars. Foto: ESA / DLR / FU Berlin.

Ook zijn op de foto’s kraters te ontdekken die het materiaal dat uit de krater kwam zetten, netjes rond zich heen hebben liggen. Dat materiaal vormt een rand rondom de krater die minder gevoelig is voor erosie en dus langzamer erodeert dan de omgeving.


Een krater met een randje materiaal eromheen. Foto: ESA / DLR / FU Berlin.

Dankzij de details op de foto’s krijgen we een prachtig beeld van een veelbewogen gebied. “De complexiteit en diversiteit van sommige gebieden in dit winterwonderland zou het de Kerstman ongetwijfeld lastig maken om een plekje te vinden om veilig te landen,” schrijft ESA in het bijbehorende persbericht. “Maar beelden zoals deze geven planetaire geologen weer een nieuw en fascinerend gebied op Mars om te bestuderen.”


Kraters op Mars. Foto: ESA / DLR / FU Berlin (G. Neukum).

(Scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_120313627
Een vraag tussendoor: is de geplande, bemande missie naar Mars in 2030 niet weggegooid geld? Wat kunnen mensen meer dan de robots die al aktief zijn op deze planeet?
pi_120316780
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 december 2012 19:14 schreef Misty_eyes het volgende:
Een vraag tussendoor: is de geplande, bemande missie naar Mars in 2030 niet weggegooid geld? Wat kunnen mensen meer dan de robots die al aktief zijn op deze planeet?
Een mens kan ter plaatse een beslissing nemen.
Dat zie ik een robot (nog) niet doen
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_120328273
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 december 2012 20:21 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Een mens kan ter plaatse een beslissing nemen.
Dat zie ik een robot (nog) niet doen
Ja maar dat geld kan beter gebruikt worden om meer onderzoek te doen naar planeten & manen waar we nog niet veel van weten, Neptunus of Europa bijvoorbeeld.
  vrijdag 14 december 2012 @ 23:59:50 #22
28033 Pek
je moet wat
pi_120328681
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 december 2012 20:21 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Een mens kan ter plaatse een beslissing nemen.
Dat zie ik een robot (nog) niet doen
En werkzaamheden waar de rover maanden over doet, kan een mens in anderhalf uur doen, bij wijze van spreken. Maar je moet wel een hoop extra rommel meenemen, dat is de keerzijde.
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
  zaterdag 15 december 2012 @ 00:04:41 #23
28033 Pek
je moet wat
pi_120328884
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 december 2012 23:50 schreef Misty_eyes het volgende:

[..]

Ja maar dat geld kan beter gebruikt worden om meer onderzoek te doen naar planeten & manen waar we nog niet veel van weten, Neptunus of Europa bijvoorbeeld.
New Horizons is op weg naar Pluto, da's toch wat :P
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_120330981
quote:
12s.gif Op zaterdag 15 december 2012 00:04 schreef Pek het volgende:

[..]

New Horizons is op weg naar Pluto, da's toch wat :P
We zijn er bijna...
We zijn er bijna....
Nog een heel klein stukje nog...
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  zaterdag 15 december 2012 @ 01:38:02 #25
28033 Pek
je moet wat
pi_120331573
Dat kleine stukje duurt nog zo'n 3 jaar, toch? ETA 2015 :P
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')