abonnement Unibet Coolblue
pi_119305518
Welkom op Mars!



Deel 1: MARS - de missies
Deel 2: [CENTRAAL} MARS - de missies
Deel 3: [CENTRAAL} MARS - de missies [DEEL 3]
Deel 4: MARS - de missies (DEEL 4)
Deel 5: MARS - de missies (DEEL 5)
Deel 6: MARS - De Missies #6 - Phoenix Mars Lander!!!
Deel 7: MARS - De Missies! Deel 7
Deel 8: MARS - De Missies! Deel 8

W&T / Mars Revisited - Curiosity (6 Aug 2012) - Let's roll!

We gaan verder met de laatste post uit het vorige topic

16-11-2012

Ooit was er mogelijk warm water op Mars



Wetenschappers hebben uit meteorieten af kunnen leiden dat er ooit mogelijk warm water op Mars stroomde. De temperatuur van het water lag ergens tussen de 50 en 150 graden Celsius: temperaturen waarin microben op aarde prima kunnen gedijen. Maar of dat ook op Mars het geval was?

De onderzoekers bestudeerden meteorieten die op aarde zijn geland en afkomstig zijn van Mars. Ze waren vooral geïnteresseerd in meteorieten met smalle ‘aderen’ die gevuld zijn met mineralen die tot stand zijn gekomen door water dat nabij het oppervlak van Mars stroomde.

Carbonaat
De onderzoekers bestudeerden de mineralen in de meteorieten, meldt het blad Earth and Planetary Science Letters. Zo ontdekten ze dat langs de wanden van de aderen ijzercarbonaat voorkwam. Dit kan alleen zijn ontstaan als er CO2-rijk water met een temperatuur van zo’n 150 graden Celsius voorkwam. Maar de onderzoekers troffen ook kleimineralen aan. Die zijn ontstaan toen het water afkoelde tot zo’n 50 graden Celsius. “De mineralogische details die we zien, vertellen ons dat koolstofdioxide een flinke druk uitoefende in de aderen om de carbonaten te vormen,” vertelt onderzoeker John Bridges. “De omstandigheden veranderden toen door minder koolstofdioxide in de vloeistof en zo ontstonden de kleimineralen.”

Inslagen
Kortweg komt het erop neer dat mineralen erop wijzen dat dat water op Mars eerst zo’n 150 graden Celsius was en carbonaten vormde, toen afkoelde naar 50 graden Celsius en klei vormde. “De drijvende kracht achter de verhitting van het water, kan een inslag op het oppervlak van Mars zijn geweest,” speculeert Bridges. En inslagen zijn er genoeg geweest op Mars: de rode planeet telt meer dan 635.000 flinke kraters. Genoeg plekken dus waar water verhit kon worden en mogelijk een behaaglijk thuis voor microben kon vormen.

De onderzoekers wijzen erop dat microben de reacties die tijdens het ontstaan van mineralen tot stand komen, gebruiken als een bron van energie. Ook halen ze er elementen uit die zeer belangrijk zijn voor de microben om te overleven. Bewijs dat microben op Mars voorkwamen, is het nog niet. Maar het maakt een scenario waarin leven op Mars voorkomt, wellicht ietsje aannemelijker.


Een ader van een meteoriet afkomstig van Mars. In de ader troffen onderzoekers klei en carbonaten aan. Foto: University of Leicester.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119416330
19-11-2012

Knip- en plakwerk levert prachtig panorama van krater op Mars op



Curiosity schiet heel wat kiekjes van Mars. Aan ons aardbewoners de schone taak om die aan elkaar te plakken en de mooiste panoramafoto’s van de rode planeet te vervaardigen. Stuart Atkinson neemt die taak heel serieus en levert een prachtig panorama af.

Op de foto schittert de rand van de Gale-krater. De foto bestaat uit 34 afzonderlijke foto’s die Atkinson zorgvuldig aan elkaar plakte.

Resultaat
Het was vast even puzzelen, maar het resultaat mag er zijn. Om de foto werkelijk tot zijn recht te laten komen, moet u voor het goede even doorklikken (hier) en dan nogmaals op de panorama klikken en vervolgens het balkje onderin beeld op uw gemakje naar rechts schuiven.

Zelfportret
Het is niet voor het eerst dat Atkinson zich uitleeft op de foto’s van Curiosity. Eerder deze maand plakte hij 55 door Curiosity gemaakte foto’s aan elkaar en leverde zo een prachtig zelfportret van de rover af.

Niet alleen Atkinson houdt zich bezig met knip- en plakwerk. Veel meer mensen hebben er sinds Curiosity op Mars landde een nieuwe hobby bij. James Canvin bijvoorbeeld. Hij werkt op dit moment aan een superpanorama waar reeds 371 foto’s in verwerkt zitten.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119456286
21-11-2012

Binnenkort mogelijk ‘schokkend’ nieuws van Mars



Marsrover Curiosity is druk bezig om monsters van de grond op Mars te verzamelen. En in die monsters hebben wetenschappers nu iets gezien wat (in hun woorden) ‘iets voor de geschiedenisboeken’ en ‘zeer schokkend’ is. Maar wat? Daarover zwijgen ze.

Reden voor alle geheimzinnigheid is het feit dat de verzamelde monsters op dit moment nog volop geanalyseerd worden. Nog iets te vroeg dus om het ‘schokkende’ nieuws van de daken te schreeuwen. Maar blijkbaar niet te vroeg om de wereld al te laten weten dat ‘schokkend’ nieuws onderweg is.

Heel interessant
In een interview met NPR laat onderzoeker John Grotzinger het volgende weten: “We krijgen op het moment van spreken gegevens binnen van SAM en de gegevens zien er heel interessant uit.” SAM staat voor Sample Analysis at Mars. Het is een soort mini-laboratorium waarin monsters die Curiosity verzamelt, worden geanalyseerd. Het mini-lab beschikt over verschillende instrumenten en kan daarmee onder meer zoeken naar zuurstof, koolstof en waterstof. Oftewel, zoals NASA het zelf omschrijft: “elementen die geassocieerd worden met het leven zoals wij dat kennen (…) Het onderzoek van SAM ondersteunt het doel van de missie om de bewoonbaarheid van Mars vast te stellen, een essentiële stap in de zoektocht naar oud of huidig leven op Mars.”

Leven?
Eén en één is twee, zult u misschien denken. SAM speelt een cruciale rol in de zoektocht naar leven. SAM heeft een mogelijk schokkende ontdekking gedaan. Heeft SAM sporen van leven gevonden? De onderzoekers hullen zich voor nu nog in stilzwijgen. Het enige wat Grotzinger graag benadrukt, is dat het nieuws dat onderweg lijkt te zijn, groot nieuws is. “Deze gegevens gaan de geschiedenisboeken in,” vertelt hij aan NPR. “Het ziet er echt goed uit.”

Weekjes
We zullen nog even geduld moeten hebben. Het kan nog wel enkele weken duren voordat de analyses zijn afgerond en wetenschappers met zekerheid kunnen stellen dat de resultaten die ze zien, echt kloppen en niet het resultaat zijn van een meetfout of andere slordigheden.

Het is nog veel te vroeg om te speculeren over de vondst van NASA. Dat de wetenschappers nu al zo hoog van de toren blazen, is echter opvallend. De laatste keer dat ze dat deden, maakten ze enkele dagen later bekend een ‘buitengewone’ levensvorm gevonden in een giftig meer op aarde te hebben gevonden. En we weten allemaal hoe dat is afgelopen: wetenschappers maakten in juli van dit jaar gehakt van de ‘buitengewone’ levensvorm. Onderzoek van NASA-wetenschappers werd keihard onderuit geschoffeld en de ‘buitengewone’ levensvorm bleek bij nader onderzoek eigenlijk vrij gewoon te zijn. Niemand zit op een herhaling van dat alles te wachten, maar tegelijkertijd is dat wel hoe de wetenschap werkt: iemand ontdekt iets, anderen buigen zich erover om de ontdekking te bevestigen of juist te ontkrachten. En daarom is voorzichtigheid ook in dit geval geboden. Ook nadat NASA het ‘schokkende’ nieuws straks met de hele wereld deelt.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119481357
@ExperimentalFrentalMental

Bedankt voor alle informatie die je hier post, het is altijd zeer interessant! Misschien zou je bij de pers kunnen werken of zoiets dergelijks (of doe je al misschien)
Exponentiële deflatie van Bitcoin maakt arme mensen nog veel sneller armer dan het grote probleem van inflatie. Gematigde burning van Ethereum is de gulden middenweg.
pi_119494017
quote:
0s.gif Op woensdag 21 november 2012 21:16 schreef firefly3 het volgende:
@ExperimentalFrentalMental

Bedankt voor alle informatie die je hier post, het is altijd zeer interessant! Misschien zou je bij de pers kunnen werken of zoiets dergelijks (of doe je al misschien)
Dank je beste firefly3 ^O^
Heb je een baan in de aanbieding? ;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119528769
22-11-2012

ESA zet Marsmissie voort met Russische Roscosmos



ESA heeft een nieuwe stap gezet richting haar eigen Marsmissie. Het Europese ruimteagentschap gaat daarvoor samenwerken met het Russische Roscosmos.

De plannen voor de zogenoemde ExoMars-missie bestonden al langer, maar nu zijn ESA en Roscosmos dan toch tot een vrij definitief plan gekomen. Die plannen moeten overigens nog officieel ondertekend worden, maar de ruimteagentschappen zeggen dat dat voor het einde van het jaar nog zou moeten lukken.

Sonde, satelliet en rover
De missie bestaat uit een (stilstaande) sonde die in 2016 op het oppervlak van de planeet moet worden neergezet. Tegelijk wordt een satelliet in een baan om de aarde gebracht, die voor communicatie en observatiebeelden moet gaan zorgen. In 2018 moet er ook een rover op Mars landen, die net als Curiosity onderzoek gaat doen naar tekenen van leven.

Zoeken naar leven
De rover en de sonde moeten gaan uitzoeken of er op het oppervlak of in de atmosfeer signalen zijn dat er ooit leven is geweest op Mars. Daarvoor krijgen de sonde en de rover instrumenten die door ESA worden geleverd. Ook wordt in kaart gebracht waar de atmosfeer en het oppervlak van Mars precies uit bestaan. De gehele missie moet in totaal 1,2 miljard euro gaan kosten, waarvan tot dusver 850 miljoen is opgehaald. ESA heeft gezegd het vertrouwen te hebben dat de rest van het budget ook nog wel kan worden opgehaald.

Sovjetsondes
Nu hebben de Russen niet de beste reputatie op het gebied van Marsmissies. Veel van de missies die zowel de oude Sovjetunie als Rusland naar Mars stuurden, gingen mis. Enkele van de sondes stortten neer op de planeet. Ook in deze missie levert Rusland het landingssysteem. Maar, zeggen de Russen, “die zijn sterk verbeterd sinds het oude Sovjettijdperk”. Naast een lander levert Rusland ook de lanceerraketten en enkele instrumenten voor in de satelliet en de rover.

(Geen) samenwerking met NASA
Aanvankelijk zou ESA samenwerken met NASA voor een nieuwe missie. Dat plan is echter een jaar geleden afgebroken. De Amerikanen hebben namelijk geen geld voor de samenwerking, omdat de missie met de James Webb-telescoop veel duurder uitpakte dan gedacht. Sindsdien is ESA lang op zoek geweest naar een partner voor de missie.

NASA blijft overigens wel een klein beetje bij de missie betrokken: De Amerikanen sturen een communicatiemodule met de satelliet mee, waarmee gegevens van de rover kunnen worden verzonden.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119544412
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2012 08:58 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Dank je beste firefly3 ^O^
Heb je een baan in de aanbieding? ;)
Helaas niet!
Exponentiële deflatie van Bitcoin maakt arme mensen nog veel sneller armer dan het grote probleem van inflatie. Gematigde burning van Ethereum is de gulden middenweg.
pi_119700380
28-11-2012

"Binnen 20 jaar woont er 80.000 man op Mars"


Zo zou de landing op Mars er uitzien. © SpaceX.

Elon Musk, die steenrijk werd met PayPall en medestichter is van ruimtevaartbedrijf SpaceX, geeft blijk van een niet aflatende ambitie. Hij heeft zijn wens uitgesproken om Mars te koloniseren. Binnen twintig jaar zouden er op de rode planeet 80.000 mensen, voornamelijk wetenschappers, moeten wonen. En die man kennende, is werkelijk niets onmogelijk.


© epa.


Elon Musk © afp.

De miljardair ontvouwde in Londen tijdens een meeting van de Royal Aeronautical Society zijn toekomstvisie met betrekking tot Mars. Een tiental pioniers zou naar daar vliegen met behulp van een herbruikbaar ruimteschip. De kolonie moet daarna tot een bloeiende stad van zo'n 80.000 mensen uitgroeien. De nieuwe nederzetting zal totaal zelfvoorzienend zijn.

Musk staafde zijn naar eigen zeggen "moeilijke", maar "haalbare" plannen met cijfermateriaal. De eerste mensenvloot wordt naar daar gevlogen aan een kostprijs van 385.000 euro per kop. "De ticketprijs moet voldoende laag gehouden worden zodat veertigers uit ontwikkelde landen aan het nodige geld kunnen geraken," verklaarde de zakenman. In totaal zou het project 28 miljard euro kosten.


© afp.


© afp.


© reuters.

Het hele uitje is meer dan een gewone ruimtereis. Deelnemers zullen moeten de handen uit de mouwen steken om infrastructuur te bouwen voor zichzelf en toekomstige generaties. Duurzame huizen zullen zuurstof uit de bodem halen waardoor ook gewassen kunnen geteeld worden.

Musk hoopt binnen twee jaar al te kunnen starten met de eerste fase van het project. Hij noemt het de "beste levensverzekering voor de mensheid". SpaceX is trouwens niet aan zijn proefstuk toe. Het was het eerste commerciële ruimtevaartbedrijf ooit dat in mei dit jaar een ruimteschip, de Dragon genaamd, naar het ISS mocht sturen met bevoorrading.

Bekijk de video met de opmerkelijke toekomstvisie van Elon Musk onderaan dit artikel.


© afp.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119777685

quote:
Opportunity Gets To Work On Interesting Rock

by Staff Writers
Pasadena CA (JPL) Nov 30, 2012

Opportunity, after completing the local area survey around the location called "Matijevic Hill" (named in honor of Jake Matijevic) at the inboard edge of Cape York on the rim of Endeavour Crater, has started conducting an in-situ (contact) science campaign on some high-value surface targets.

On Sol 3137 (Nov. 19, 2012), Opportunity began her in-situ investigation on the surface target, called "Sandcherry" with a Microscopic Imager (MI) mosaic, followed by the placement of the Alpha Particle X-ray Spectrometer (APXS).

The plan on Sol 3139 (Nov. 22, 2012), was the use the Rock Abrasion Tool (RAT) to brush the target. However, the robotic arm experienced a stall in the shoulder elevation joint and stopped all further robotic arm activity.

The sequenced APXS measurement on Sol 3140 (Nov. 23, 2012), then fortuitously became an atmospheric argon measurement. The joint stall had been experienced before with Opportunity when slow moves are commanded as in this instance.

However, the engineering team did review all the associated telemetry and found no indication of any change in the health of the joint.

As a further step, a diagnostic move was included at the start of the plan on Sol 3144 (Nov. 27, 2012). That diagnostic showed a nominally functioning joint.

The subsequent activity on Sol 3144 (Nov. 27, 2012), included a successful RAT brushing of the target followed by a MI mosaic and placement of the APXS.

Also, over the last several sols, the rover has been collecting an extensive color panorama (Pancam), called the "Matijevic pan."

As of Sol 3145 (Nov. 28, 2012), the solar array energy production was 559 watt-hours with an atmospheric opacity (Tau) of 0.793 and a solar array dust factor of 0.608.

Total odometry is 22.01 miles (35,429.63 meters).

bron:
Langzamerhand krijgt Opportunity toch ouderdoms verschijnselen
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_119782901
Hoe heeft dat apparaat eigenlijk stroom om 2 jaar lang te werken?
pi_119783000
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 november 2012 15:49 schreef Paxcon het volgende:
Hoe heeft dat apparaat eigenlijk stroom om 2 jaar lang te werken?
Een motor op kernenergie, die het sowieso al minimaal 14 jaar uit zou moeten houden geloof ik.
pi_119907772
04-12-2012

Curiosity vindt water, zwavel en chloor


Kuiltjes die het schepje van Curiosity heeft achtergelaten in het Marsoppervlak. NASA/JPL-Caltech/MSSS

Voor het eerst heeft Marsrover Curiosity een grondmonster volledig geanalyseerd. De instrumenten vonden onder andere water, zwavel en chloorhoudende stoffen. Er werden geen organische stoffen gedetecteerd.

Het monster werd met een beweegbare arm genomen op de locatie die Rocknest wordt genoemd, uit een ondergrond van fijn stof en zand. Vervolgens werd het in een kleine oven in de Marsrover verwarmd zodat verschillende instrumenten de ontsnappende gassen uit het monster konden analyseren.

Een van de gedetecteerde stoffen was water. Iets waar de wetenschappers al rekening mee hadden gehouden. Maar de concentraties waren iets hoger dan verwacht. Wat overigens niet betekent dat Curiosity natte grond heeft opgeschept. Watermoleculen kunnen namelijk aan de zandkorrels gebonden zitten.

De mineralen die een van de instrumenten, Chemistry and mineralogy, detecteerden duiden op een Marsbodem die ruwweg voor de helft bestaat uit vulkanische mineralen en voor de andere helft uit een glasachtig materiaal.

Met een ander instrument, Sample Analysis at Mars, werd perchloraat gevonden. Een reactieve stof die jaren geleden ook al werd gedetecteerd door de Phoenix-Marsrover. Daarnaast werden er sporen ontdekt van methaan-achtige stoffen, maar de wetenschappers kunnen niet uitsluiten dat dit materiaal met de rover vanaf aarde is meegelift naar de rode planeet.

Al met al laten deze resultaten vooral zien dat alle instrumenten aan boord van de Marsrover hun werk goed doen. Van opzienbarende ontdekkingen is nog geen sprake. De wetenschappers vinden de resultaten wel veelbelovend, met het oog op de ruim anderhalf jaar durende missie die Curiosity nog voor de boeg heeft.

De verwachtingen rondom de Curiosity-missie waren de afgelopen weken hoog opgelopen. Nadat wetenschappers van NASA hadden laten weten dat de Marsrover een wereldschokkende ontdekking had gedaan, gonsde het op internet van de geruchten. Wellicht had de Marsrover complexe organische moleculen gevonden, de bouwstenen van het leven op aarde.

Vorige week voelde NASA zich echter genoodzaakt om de verwachtingen te temperen. Dat blijkt nu terecht te zijn. (Roel van der Heijden)

(allesoversterrenkunde)

[ Bericht 42% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 04-12-2012 18:14:42 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119945688
04-12-2012

VS plannen nieuwe missie naar Mars


© belga.

De Verenigde Staten gaan rond 2020 een nieuwe verkenner naar de planeet Mars sturen. Het moet de aanloop worden naar een bemande vlucht. Ergens rond 2030 moet voor het eerst een mens voet op de planeet zetten. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekendgemaakt.

In de komende jaren willen de Amerikanen vaststellen wat het doel van het nieuwe karretje moet worden. De verkenner moet min of meer dezelfde techniek gebruiken als de Curiosity, die nu rondrijdt op Mars. Zo wil de NASA de kosten van de nieuwe missie zo laag mogelijk houden.

Wereldleider
"De regering-Obama heeft zich verbonden tot een ernstige verkenning van Mars", aldus NASA-topman Charles Bolden in een persbericht. "Met deze missie zorgen we ervoor dat Amerika de wereldwijde leider blijft bij de verkenning van de Rode Planeet, terwijl we een nieuwe belangrijke stap zetten in de richting van het sturen van mensen in de jaren 2030."

Zeven missies
De aankondiging komt er nadat de NASA eerder had bekendgemaakt dat ze in 2016 het ruimtetuig InSight naar Mars wil sturen om onderzoek te voeren tot diep in de bodem van Mars. Dat moet informatie opleveren over hoe de planeet gevormd werd. De Nasa heeft nu zeven missies die lopende zijn of gepland worden om de Rode Planeet te bestuderen en te onderzoeken, luidt het nog. De Marsjeep Curiosity landde begin augustus op Mars om er te zoeken naar sporen van leven.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119945711
04-12-2012

Chinezen willen groenten telen op Mars en maan



Chinese astronauten willen op de maan en op Mars hun eigen groenten telen, zodat ze tijdens hun verblijf daar de beschikking hebben over verse producten. Een experiment in de hoofdstad Peking is geslaagd, melden Chinese media vandaag. Groenten werden geteeld onder omstandigheden die met die op de maan en op Mars vergelijkbaar zijn.



Vier groenten werden geteeld in een ecologisch levensondersteunend systeem, een cabine van 300 kubieke meter. Het systeem berust op planten en algen. Om welke groenten het gaat, wordt niet gemeld. De deelnemers aan het experiment konden verse groenten voor maaltijden oogsten, aldus onderzoeker Deng Yibing tegen het persbureau Xinhua. Het is volgens hem het eerste experiment van deze aard in China.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 5 december 2012 @ 19:19:05 #16
379214 Yveske
Alléz Amai Awel
pi_119966864
quote:
0s.gif Op woensdag 5 december 2012 08:08 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
04-12-2012

Chinezen willen groenten telen op Mars en maan

[ afbeelding ]

Chinese astronauten willen op de maan en op Mars hun eigen groenten telen, zodat ze tijdens hun verblijf daar de beschikking hebben over verse producten. Een experiment in de hoofdstad Peking is geslaagd, melden Chinese media vandaag. Groenten werden geteeld onder omstandigheden die met die op de maan en op Mars vergelijkbaar zijn.

[ afbeelding ]

Vier groenten werden geteeld in een ecologisch levensondersteunend systeem, een cabine van 300 kubieke meter. Het systeem berust op planten en algen. Om welke groenten het gaat, wordt niet gemeld. De deelnemers aan het experiment konden verse groenten voor maaltijden oogsten, aldus onderzoeker Deng Yibing tegen het persbureau Xinhua. Het is volgens hem het eerste experiment van deze aard in China.

(HLN)
Lees dit topic erg graag, bedankt voor je inzet! ^O^
Ik ben gewoon anders, anders ben ik gewoon
pi_119970292
Ancient Mars May Have Captured Enormous Floodwaters
by Staff Writers
Tucson AZ (SPX) Dec 05, 2012


quote:
An international research team led by the Planetary Science Institute has found evidence that indicates that approximately 2 billion years ago enormous volumes of catastrophic floods discharges may have been captured by extensive systems of caverns on Mars, said PSI Research Scientist, J. Alexis Palmero Rodriguez.

Rodriguez and the research team came to this conclusion after studying the terminal regions of the Hebrus Valles, an outflow channel that extends approximately 250 kilometers downstream from two zones of surface collapse.

The Martian outflow channels comprise some of the largest known channels in the solar system.

Although it has been proposed their discharge history may have once led to the formation of oceans, the ultimate fate and nature of the fluid discharges has remained a mystery for more than 40 years, and their excavation has been attributed to surface erosion by glaciers, debris flows, catastrophic floodwaters, and perhaps even lava flows, Rodriguez said.

The PSI-led teams' work documents the geomorphology of Hebrus Valles, a Martian terrain that is unique in that it preserves pristine landforms located at the terminal reaches of a Martian outflow channel. These generally appear highly resurfaced, or buried, at other locations in the planet.

Rodriguez and his co-authors propose in an article titled "Infiltration of Martian overflow channel floodwaters into lowland cavernous systems" published in Geophysical Research Letters that large volumes of catastrophic floodwaters, which participated in the excavation of Hebrus Valles, may have encountered their ultimate fate in vast cavernous systems.

They hypothesize that evacuated subsurface space during mud volcanism was an important process in cavern development. Mud volcanism can expel vast volumes of subsurface volatiles and sediments to the surface.

But because evacuation of subsurface materials generally occurs within unconsolidated sediments resulting caverns are transient and mechanically highly unstable.

However, the investigated Martian caverns appear to have developed within permafrost, which at -65 degrees Celsius (-85 degree Fahrenheit) - a typical mean annual surface temperature for the investigated latitudes - has a mechanical strength similar to that of limestone. Limestone rocks host most of the terrestrial cavern systems.

Possible cavern have been recently identified on Mars and their existence has caught much scientific and public attention because of their potential as exobiological habitats. However, their age and dimensions remain uncertain.

The discovery of vast caverns that existed in ancient periods of Mars shows that these habitats may have in fact existed during billions of years of the planet's history, Rodriguez said.

PSI Senior Scientist Mary Bourke and Research Scientist Daniel C. Berman are co-authors on the paper.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_120139764
07-12-2012

ESA fotografeert winterwonderland op Mars



Het lijkt wel een winterwonderland: de prachtige foto’s die ESA’s Mars Express van de kraters op Mars maakte. Maar schijn bedriegt: op Mars ligt geen sneeuw, maar bevroren CO2.

De foto’s zijn zeer gedetailleerd en laten het pokdalige uiterlijk van Mars prachtig zien. De kiekjes werden al in juni van dit jaar gemaakt, maar zijn nu pas door ESA vrijgegeven.

Het gebied dat we op de foto zien, maakt deel uit van Charitum Montes. Charitum Montes is een grote groep ruige bergen die zich over zo’n 1000 kilometer uitstrekt. Behalve bergen telt het gebied ook vele flinke, oude kraters die inmiddels al weer grotendeels met sediment zijn opgevuld. In één van de kraters treffen we bovendien duintjes aan.


Duintjes in een grote krater op Mars. Foto: ESA / DLR / FU Berlin.

Ook zijn op de foto’s kraters te ontdekken die het materiaal dat uit de krater kwam zetten, netjes rond zich heen hebben liggen. Dat materiaal vormt een rand rondom de krater die minder gevoelig is voor erosie en dus langzamer erodeert dan de omgeving.


Een krater met een randje materiaal eromheen. Foto: ESA / DLR / FU Berlin.

Dankzij de details op de foto’s krijgen we een prachtig beeld van een veelbewogen gebied. “De complexiteit en diversiteit van sommige gebieden in dit winterwonderland zou het de Kerstman ongetwijfeld lastig maken om een plekje te vinden om veilig te landen,” schrijft ESA in het bijbehorende persbericht. “Maar beelden zoals deze geven planetaire geologen weer een nieuw en fascinerend gebied op Mars om te bestuderen.”


Kraters op Mars. Foto: ESA / DLR / FU Berlin (G. Neukum).

(Scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_120313627
Een vraag tussendoor: is de geplande, bemande missie naar Mars in 2030 niet weggegooid geld? Wat kunnen mensen meer dan de robots die al aktief zijn op deze planeet?
pi_120316780
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 december 2012 19:14 schreef Misty_eyes het volgende:
Een vraag tussendoor: is de geplande, bemande missie naar Mars in 2030 niet weggegooid geld? Wat kunnen mensen meer dan de robots die al aktief zijn op deze planeet?
Een mens kan ter plaatse een beslissing nemen.
Dat zie ik een robot (nog) niet doen
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_120328273
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 december 2012 20:21 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Een mens kan ter plaatse een beslissing nemen.
Dat zie ik een robot (nog) niet doen
Ja maar dat geld kan beter gebruikt worden om meer onderzoek te doen naar planeten & manen waar we nog niet veel van weten, Neptunus of Europa bijvoorbeeld.
  vrijdag 14 december 2012 @ 23:59:50 #22
28033 Pek
je moet wat
pi_120328681
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 december 2012 20:21 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Een mens kan ter plaatse een beslissing nemen.
Dat zie ik een robot (nog) niet doen
En werkzaamheden waar de rover maanden over doet, kan een mens in anderhalf uur doen, bij wijze van spreken. Maar je moet wel een hoop extra rommel meenemen, dat is de keerzijde.
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
  zaterdag 15 december 2012 @ 00:04:41 #23
28033 Pek
je moet wat
pi_120328884
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 december 2012 23:50 schreef Misty_eyes het volgende:

[..]

Ja maar dat geld kan beter gebruikt worden om meer onderzoek te doen naar planeten & manen waar we nog niet veel van weten, Neptunus of Europa bijvoorbeeld.
New Horizons is op weg naar Pluto, da's toch wat :P
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_120330981
quote:
12s.gif Op zaterdag 15 december 2012 00:04 schreef Pek het volgende:

[..]

New Horizons is op weg naar Pluto, da's toch wat :P
We zijn er bijna...
We zijn er bijna....
Nog een heel klein stukje nog...
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  zaterdag 15 december 2012 @ 01:38:02 #25
28033 Pek
je moet wat
pi_120331573
Dat kleine stukje duurt nog zo'n 3 jaar, toch? ETA 2015 :P
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_120331627
quote:
14s.gif Op zaterdag 15 december 2012 01:38 schreef Pek het volgende:
Dat kleine stukje duurt nog zo'n 3 jaar, toch? ETA 2015 :P
:Y
Maart 2007 - Juni 2015
Planetary cruise

Juli 2015 (14 Juli dichtsbij Pluto)
Pluto - Charon encounter

2016 - 2020
Kuiperbelt object encounters
http://pluto.jhuapl.edu/
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_120902591
27-12-2012

Nieuw Europees volgstation ontvangt eerste foto van Mars



Op het eerste oog lijkt deze foto van Mars niet zo bijzonder te zijn, maar schijn bedriegt. Dit is de eerste foto van de Mars Express die binnen is gekomen via ESA’s nieuwe volgstation in Argentinië. Geen ‘first light’, maar ‘first data’ dus!

Op de bovenstaande foto zijn bekende schildvulkanen te zien, zoals Olympus Mons (op de grens tussen dag en nacht). Met een hoogte van 27 kilometer is dit de hoogste berg van ons zonnestelsel. De drie bergen op één lijn zijn – van links naar rechts – Arsia Mons, Pavonis Mons en Ascraeus Mons.

De foto reisde van de lage resolutie camera van de Mars-ruimtesonde naar de 35 meter schotel van de Europese ruimtevaartorganisatie. In achttien minuten legde het kiekje 327 miljoen kilometer af.

Volgend jaar wordt het volgstation in Argentinië officieel in gebruik genomen voor een periode van vijftig jaar. De Europese ruimtevaartorganisatie betaalde het volledige project en mag gebruik maken van alle faciliteiten en services in Argentinië. Als tegenprestatie mag Argentinië 10% van de totale antennetijd besteden aan nationale wetenschappelijke projecten.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121227565
Zondag 6 januari 2013
Discovery (21:00 - 22:00): Mars Landing 2012
NASA bereidt zich voor op één van zijn meest complexe missies ooit: NASA-wetenschappers zoeken naar de aanwezigheid van chemische bouwstenen van huidig of eerder leven op Mars.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121301273
07-01-2013

Groot Marsreis-experiment ten einde

Na een gesimuleerde reis naar Mars van 17 maanden is nu meer bekend over hoe astronauten zich zullen gedragen tijdens een trip naar de rode planeet.

Zes vrijwilligers uit diverse landen verbleven 520 dagen in een ruimteschipachtige omgeving, om te zien hoe zo’n crew zich zou gaan gedragen gedurende een lange tijd van afzondering. Op de zwaartekracht na was alles realistisch nagebootst.



klik hier voor foto-serie

Het bleek dat de ‘astronauten’steeds minder actief werden gedurende de periode. Ze sliepen en rustten steeds langer, en bewogen minder.

Ook nam hun gevoel van dag en nachtritme af; een belangrijk aspect van een echte reis zou dus het behouden van een 24 uur cyclus zijn.

Ondanks de extra slaap werden de crewleden wel minder uitgerust; diverse slaapstoornissen plaagden hen en zorgden voor slechte concentratie.

De observaties zijn erg nuttig voor het plannen van een echte missie naar Mars.

De resultaten blijken overigens ook erg overeen te komen met wat er gebeurt als mensen lange tijd op expeditie op een van de polen zitten.

Door: NU.nl/Stephan van Duin

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121301312
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121320224
Mars de rode...Uh... grijze planeet.


First Use of Mars Rover Curiosity's Dust Removal Tool
This image from the Mars Hand Lens Imager (MAHLI) on NASA's Mars rover Curiosity shows the patch of rock cleaned by the first use of the rover's Dust Removal Tool (DRT).

The tool is a motorized, wire-bristle brush on the turret at the end of the rover's arm. Its first use was on the 150th Martian day, or sol, of the mission (Jan. 6, 2013). MAHLI took this image from a distance of about 10 inches (25 centimeters) after the brushing was completed on this rock target called "Ekwir_1." The patch of the rock from which dust has been brushed away is about 1.85 inches by 2.44 inches (47 millimeters by 62 millimeters). The scale bar at bottom right is 1 centimeter (0.39 inch).

http://mars.jpl.nasa.gov/msl/multimedia/images/?ImageID=5004
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  dinsdag 8 januari 2013 @ 18:31:54 #32
28033 Pek
je moet wat
pi_121320720
En de borstels in kwestie:



:P
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_121463739
coole foto :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121463746
11-01-2013

Aardse bacterie kan in Mars-achtige omgeving overleven en groeien



Nieuw onderzoek wijst erop dat sommige aardse bacteriën de extreem lage luchtdruk, zeer lage temperaturen en beperkte hoeveelheid zuurstof op Mars prima kunnen weerstaan en onder die omstandigheden zelfs kunnen groeien.

“We willen weten of een aardse bacterie als je deze naar Mars transporteert kan overleven en groeien,” vertelt onderzoeker Wayne Nicholson. Om dat te kunnen achterhalen, moest simpelweg de proef op de som worden genomen. Wetenschappers verzamelden daarvoor bacteriën op zeer uiteenlopende plaatsen. Zo werden bacteriën uit Siberisch permafrost gehaald en verzamelden onderzoekers bacteriën die veelvuldig op ruimtevaartuigen voorkomen. Vervolgens stelden de onderzoekers de bacteriën bloot aan omstandigheden die vergelijkbaar waren met de omstandigheden op Mars. Zo kregen de bacteriën met hele lage temperaturen te maken, werden ze blootgesteld aan een zeer lage luchtdruk (7 millibar) en moesten ze het met weinig zuurstof doen.

Resultaten
Onder de bacteriën die uit Siberisch permafrost afkomstig waren, waren zes soorten – allemaal uit het geslacht Carnobacterium - die de omstandigheden prima aan konden. Zij overleefden het experiment niet alleen, maar groeiden ook. Onder de bacteriën die van ruimtevaartuigen werden geveegd, was er slechts één soort die de omstandigheden op Mars aankon: Serratia liquefaciens. Deze bacterie komt op tal van plaatsen op aarde voor en kan onder meer prima overleven op de menselijke huid, op planten en in de grond.

Overleven?
Hoewel bacteriën dus diverse aspecten van een leven op Mars aan lijken te kunnen, is nog niet bewezen dat ze ook daadwerkelijk op de rode planeet kunnen overleven. Er zijn namelijk nog meer factoren die de bacteriën het leven zuur kunnen maken. Denk aan de intense straling en droogte. Wetenschappers willen nu gaan achterhalen of ook dat factoren zijn die de bacteriën kunnen weerstaan.

Het onderzoek is belangrijk, zo benadrukken de wetenschappers. “Wanneer we een ruimtevaartuig naar Mars sturen, dan willen we er zeker van zijn dat we de landingsplek niet besmetten (met aardse bacteriën, die later onterecht voor Martiaans leven kunnen worden aangezien of het Marslandschap aantasten, red.),” vertelt onderzoeker Andrew Schuerger. Het is daarom belangrijk om te weten op welke plaatsen op Mars bacteriën het hoofd wel en niet boven water kunnen houden. Plaatsen waar bacteriën kunnen overleven, kunnen dan beter door Marsrovers gemeden worden om de kans op besmetting te voorkomen. Tegelijkertijd weten we dan ook dat dit de plaatsen zijn waar de kans op het aantreffen van buitenaards leven wellicht het grootst is. “Het is een dilemma,” stelt Nicholson. “Als je op zoek bent naar leven, dan wil je naar plaatsen gaan waar de kans op leven het grootst is, maar dit zijn ook de plaatsen die het meest gevoelig zijn voor besmetting door aardse organismen.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121600583
quote:
Mars One announces requirements for Red Planet colonists

Mars One, a Netherlands-based non-profit company that hopes to deliver the first humans to the Red Planet by 2023, has issued a list of basic requirements for those willing to become Mars colony pioneers.

The most important criteria are to be at least 18 years old, to be intelligent, in good mental and physical health and to be dedicated to the project. Candidates will be subject to a prolonged televised selection process that will begin later this year.

"Gone are the days when bravery and the number of hours flying a supersonic jet were the top criteria," Norbert Kraft, Mars One's chief medical director and a former NASA researcher, said in a statement. "Now, we are more concerned with how well each astronaut works and lives with the others, in the long journey from Earth to Mars and for a lifetime of challenges ahead."

The first colonists will land on the Red Planed in April 2023. New members will arrive every two years after that.
None of the Red planet pioneers, the company notes, will ever return to the Earth.

To cover the mission costs, about $6 billion, Mars One says it will launch a reality show, a sort of interplanetary reality show a la "Big Brother", and raise the needed funds by selling corporate sponsorships.

Mars One estimates that it will cost about $6 billion to put the first four astronauts on Mars. While this may seem like a daunting sum for a non-governmental entity, the company is confident it can raise the needed funds by selling corporate sponsorships.

While candidates for the Mars mission will be undergoing the selection process and the whole planet will be observing it on their TVs, Mars One will launch a communications satellite and a supply mission to Mars in 2016, then send a large rover to the Red Planet in 2018, according to the video.

The rover will find the most suitable site for the new Mars colony. After that in 2020 the company will send all necessary settlement components - habitat units, life-support equipment and another rover.

Mars One officials admit they have already approached a number of private spaceflight companies and secured one potential supplier for each colony component. SpaceX's Falcon Heavy rocket which is still under development but expected to perform its first flight next year, is expected to deliver many components of the first colony to the Red Planet.

Source: Voice of Russia
"None of the Red planet pioneers, the company notes, will ever return to the Earth".
Het is geen baantje voor een Flexwerker :')
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_121603590


Wow, welke lens maakt dit soort foto's? Ik wil er ook eentje.

quote:
"None of the Red planet pioneers, the company notes, will ever return to the Earth".
Het is geen baantje voor een Flexwerker :')
Heftig zeg, je zal maar in een opwelling besloten hebben om mee te gaan, afgezien nog van het feit wat er allemaal mis kan gaan. :o Hier kan je uren over filosoferen.
pi_121624407
14-01-2013

Curiosity gaat boren in Marssteen 'John


De platte steen waarin de Marswagen Curiosity gaat boren.

De Amerikaanse Marswagen Curiosity gaat de komende dagen voor het eerst boren in het Marsgesteente. De boormonstertjes worden aan boord van Curiosity onderzocht en geanalyseerd. Het onderzoek moet antwoord geven op de vraag of Mars ooit een bewoonbare planeet is geweest.

Voor de eerste boring is een grote, platte Marssteen uitgekozen die opmerkelijke lichtgekleurde 'aders' vertoont, die mogelijk uit gehydrateerd calciumsulfaat (zoals gips) bestaan - een aanwijzing dat er in het verleden gedurende lange tijd sprake moet zijn geweest van de inwerking van water.

De platte steen is 'John Klein' genoemd, naar Curiosity's adjunct-projectmanager John Klein die in 2011 overleed. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121652215
.NASA's Mars Curiosity Rover Report - January 10, 2013 (door NASAtelevision)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121752572
.NASA's Mars Curiosity Rover Report 19 - January 18, 2013.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121754497
18-01-2013

Voetsporen van Marsrover Curiosity vanuit de ruimte gekiekt



De Mars Reconnaissance Orbiter die om Mars cirkelt heeft een prachtige foto van het Marslandschap gemaakt waarop goed te zien is welke route Curiosity sinds diens landing heeft afgelegd.

De foto werd gemaakt op 2 januari en laat zien waar Curiosity tussen zijn landing en het begin van 2013 precies is geweest. De Marsrover laat namelijk sporen achter die zelfs vanuit de ruimte zichtbaar zijn.

Ook de Marsrover zelf is – voor wie heel goed kijkt – te zien. Het is het heldere object rechts (zie de foto hieronder voor een close-up).


De Marsrover op Mars. Foto: NASA / JPL / University of Arizona.

Het valt u misschien op dat de sporen een stukje voor de locatie waar we Curiosity aantreffen, ophouden. Ook is het oppervlak ietsje lichter. Dat hier geen sporen te zien zijn, komt waarschijnlijk doordat het oppervlak hier ietsje harder is en de wielen van Curiosity dus niet zo’n mooi spoor in de bodem kunnen trekken.

Het is overigens niet de eerste keer dat de Mars Reconnaissance Orbiter Curiosity op de gevoelige plaat vastlegt. Kort na de landing van Curiosity maakte deze ook al een fraaie foto waarop Curiosity op het oppervlak van Mars te zien is.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121877730
20-01-2013

Ooit stond Marskrater McLaughlin blank



De Marskrater McLaughlin stond ooit blank. In een ver verleden bevond zich op de bodem van de krater een meer, dat gevoed werd door grondwater. Die conclusie trekken planeetonderzoekers in National Geoscience op basis van metingen van de Amerikaanse Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). MRO werd in 2005 gelanceerd en verricht vanuit een omloopbaan om Mars metingen aan mineralen op het oppervlak.

McLaughlin is een 92 kilometer grote en 2,2 kilometer diepe krater aan de westzijde van Arabia Terra. Op de bodem van de krater zijn gelaagde gesteenteafzettingen ontdekt die carbonaten en kleimineralen bevatten. Die ontstaan alleen onder langdurige invloed van oppervlaktewater. Omdat er geen grote stromingspatronen zichtbaar zijn die in de krater uitkomen, nemen de onderzoekers aan dat de krater ooit gevuld werd door grondwater.

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121883066
Possible Clues to Ancient Subsurface Biosphere on Mars
by Staff Writers
Tucson AZ (SPX) Jan 22, 2013




The subsurface environment on Mars may hold clues to the origin of life, scientists argue in a recently published research article led by Planetary Science Institute's Joseph Michalski. A large fraction of the life on Earth may exist as microbes deep underground on our home planet. The same could have been true in the past on Mars.

"Recent results produced by several authors using data from the Compact Reconnaissance Imaging Spectrometer for Mars instrument aboard NASA's Mars Reconnaissance Orbiter have shown that the subsurface of Mars was widely altered by subsurface water" Michalski said.

"Here, we argue that all of the ingredients for life existed in the subsurface, and it may have been the most habitable part of Mars."

In some cases, those deep fluids, which could have harbored life, have emerged from the subsurface in deep basins, he said.

Michalski found that McLaughlin Crater, one of the deepest craters on Mars, contains evidence of clays and carbonates that probably formed in an alkaline, groundwater-fed lake.

McLaughlin Crater has a diameter of 57 miles and a depth of 1.4 miles.

"Taken together, the observations in McLaughlin Crater provide the best evidence for carbonate forming within a lake environment instead of being washed into a crater from outside. It would have been an alkaline lake, a habitable environment for microbial life," said PSI Research Scientist Michalski, lead author of the recently published Nature Geosciences paper "Groundwater Activity on Mars and Implications for a Deep Biosphere".

"The most interesting aspect of Mars science, perhaps, is that the planet might provide a window into our own past. The environmental conditions on Earth and Mars were likely similar early on, at least in the subsurface," Michalski said.

"Exploring those rocks on Mars would be like finding a stack of pages that have been ripped out of Earth's geologic history book. Whether they contain life or not, they would certainly teach us a tremendous amount about early chemical processes in the solar system."

marsdaily.com
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_121921966
Tijd gaat snel...

Way to set the bar! NASA's Mars Exploration Rovers Opportunity
has operated on Mars 36 times longer than the planned three months.
She'll start her 10th year of work on Jan. 24 (PT).

quote:
January 22, 2013

PASADENA, Calif. -- NASA's Mars Exploration Rover Opportunity, one of the twin rovers that bounced to airbag-cushioned safe landings on Mars nine years ago this week, is currently examining veined rocks on the rim of an ancient crater.

Opportunity has driven 22.03 miles (35.46 kilometers) since it landed in the Meridiani Planum region of Mars on Jan. 24, 2004, PST (Jan. 25, Universal Time). Its original assignment was to keep working for three months, drive about 2,000 feet (600 meters) and provide the tools for researchers to investigate whether the area's environment had ever been wet. It landed in a backyard-size bowl, Eagle Crater. During those first three months, it transmitted back to Earth evidence that water long ago soaked the ground and flowed across the surface.

Since then, the mission's team at NASA's Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Calif., has driven Opportunity across the plains of Meridiani to successively larger craters for access to material naturally exposed from deeper, older layers of Martian history.

Opportunity has operated on Mars 36 times longer than the three months planned as its prime mission.

"What's most important is not how long it has lasted or even how far it has driven, but how much exploration and scientific discovery Opportunity has accomplished," said JPL's John Callas, manager of NASA's Mars Exploration Rover Project. The project has included both Opportunity and its twin, Spirit, which ceased operations in 2010.

This month, Opportunity is using cameras on its mast and tools on its robotic arm to investigate outcrops on the rim of Endeavour Crater, 14 miles (22 kilometers) in diameter. Results from this area of the rim, called "Matijevic Hill," are providing information about a different, possibly older wet environment, less acidic than the conditions that left clues the rover found earlier in the mission.

Timed with the anniversary of the landing, the rover team has prepared a color panorama of the Matijevic Hill area. The image is online at: http://www.jpl.nasa.gov/spaceimages/details.php?id=PIA16703 .

JPL, a division of the California Institute of Technology in Pasadena, manages the Mars Exploration Rover Project for NASA's Science Mission Directorate, Washington. JPL also manages the Mars Science Laboratory Project and its rover, Curiosity.

For more information about Opportunity, visit http://www.nasa.gov/rovers and http://marsrovers.jpl.nasa.gov . You can follow the project on Twitter and on Facebook at: http://twitter.com/MarsRovers and http://www.facebook.com/mars.rovers .


Guy Webster 818-354-6278
Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Calif.
guy.webster@jpl.nasa.gov

http://go.nasa.gov/10FaPK6
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_122061243
quote:
0s.gif Op woensdag 23 januari 2013 00:53 schreef -CRASH- het volgende:
Tijd gaat snel...

Way to set the bar! NASA's Mars Exploration Rovers Opportunity
has operated on Mars 36 times longer than the planned three months.
She'll start her 10th year of work on Jan. 24 (PT).

[..]

http://go.nasa.gov/10FaPK6
_O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122061254
24-01-2013

Marsduinen veranderen met de seizoenen


Zandduinen op Mars, van lente (links) tot zomer (rechts). NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Beelden van de Mars Reconnaissance Orbiter laten zien dat de noordelijke zandduinen op de planeet Mars sterk onder invloed staan van de seizoenen. Als in het voorjaar de temperaturen stijgen, beginnen ijslagen onder de oppervlakte te smelten, waardoor 'zandfonteinen' ontstaan.

Tijdens de wintermaanden vormt zich een laag kooldioxide-ijs op de zandduinen. Als in de lente de dooi intreedt, gebeurt dat niet aan de oppervlakte, maar aan de onderkant van de ijslaag. Dat komt doordat de slechts ongeveer zestig centimeter dikke ijslaag doorschijnend is en de donkere ondergrond dus kan opwarmen onder invloed van de zon.

Door die opwarming hoopt zich kooldioxidegas op onder het winterijs, en zodra dit gas een uitweg vindt, stroomt het snel weg, waarbij het zand meeneemt. Door de uitstoot van zand ontstaan er donkere waaiers en strepen op duinen, maar die zijn van korte duur: in de zomer verdampt ook de rest van de ijslaag en begint het proces weer van voren af aan. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122061346
25-01-2013

Marsrover Curiosity maakt zijn eerste nachtfoto



Curiosity heeft de camera op zijn robotarm voor het eerst gebruikt om ook ‘s nachts foto’s te maken van het Marslandschap. Curiosity lichtte zichzelf bij het maken van de foto’s bij.

De onderzoekers lieten Curiosity foto’s maken van een steen die ze Sayunei noemen. Eerder hadden ze Curiosity al tegen de steen aan laten rijden, om ervoor te zorgen dat er een stofvrij plekje ontstond om te fotograferen.

Curiosity maakte de foto’s terwijl hij zichzelf bijlichtte. De rover gebruikte voor dat bijlichten wit en ultraviolet licht. “Het doel van de observaties onder ultraviolet licht was kijken of er fluorescerende mineralen te zien waren,” vertelt onderzoeker Ken Edgett. Wetenschappers buigen zich op dit moment over de foto’s die Curiosity maakte. “Als iets er onder ultraviolet licht groen, geel, oranje of rood uitziet, dan zou dat een goede indicatie van fluorescentie zijn.”

Het is voor het eerst dat Curiosity in het donker foto’s maakt. En binnenkort wacht de rover weer een nieuwe primeur. Dan gaat deze voor het eerst zijn boor gebruiken. Dat zal dicht bij de steen Sayunei gaan gebeuren.


De foto boven maakte Curiosity met behulp van ultraviolet licht. De foto eronder met behulp van wit licht. Foto’s: NASA / JPL-Caltech / MSSS.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122245360
29-01-2013

Heuvelkammen op Mars gevormd door ondergronds water


3D-beeld van heuvelkammen in Nilosyrtis. NASA/MRO

Heuvelkammen in oude, geërodeerde gebieden op Mars zijn ontstaan door de inwerking van ondergronds water in een ver verleden. Die conclusie trekken planeetonderzoekers van Brown University op basis van een uitgebreide analyse van foto's, gemaakt door de Amerikaanse Mars Reconnaissance Orbiter. Ze bestudeerden de oriëntatie en mineralogische samenstelling van ca. vierduizend heuvelkammen in de gebieden Nili Fossae en Nilosyrtis. Hun resultaten en conclusies worden binnenkort gepubliceerd in Geophysical Research Letters.

De heuvelkammen, honderden meters lang en enkele meters breed, vertonen een systematische oriëntatie ten opzichte van nabijgelgen inslagkraters. Bovendien komen ze uitsluitend voor in gebieden die rijk zijn aan ijzer- en magnesiumrijke kleimineralen, die alleen onder invloed van de inwerking van water kunnen ontstaan.

Dit alles doet vermoeden dat het hier oorspronkelijk om ondergrondse scheuren en barsten in de Marsbodem ging, ontstaan als gevolg van meteorietinslagen. Water dat vervolgens door deze ondergrondse breuksystemen stroomde, liet daar mineralen achter die harder waren dan het omringende gesteente. Bij de latere erosie van het oppervlaktegesteente bleven die mineraalrijke 'aders' over als heuvelkammen aan het Marsoppervlak. Dat de heuvelkammen alleen voorkomen in gebieden die ook rijk zijn aan kleimineralen, ondersteunt de hypothese dat hier sprake is geweest van waterrijke omgevingen.

De onderzoekers denken dat de heuvelkammen mogelijk aanwijzingen kunnen bevatten voor het bestaan van micro-organismen in het verre verleden van Mars. Onderzoek van de Marswagen Curiosity aan kleinere maar vergelijkbare structuren in de grote Marskrater Gale zou hierover uitsluitsel kunnen geven. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122287316
30-01-2013

Eerste investeerders voor Mars One, een enkele reis naar de rode planeet



Een impressie van Mars One hoe het dorp op de Rode Planeet er in 2023 zou moeten uitzien. © AFP.
Mars One, de organisatie die in 2023 een kolonie op de Rode Planeet wil vestigen, heeft zijn eerste investeerders binnengehaald. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt.

De missie van het Nederlandse bedrijf is puur commercieel en moet gefinancierd worden door een realityserie over het leven op Mars. Inmiddels hebben zich al meer dan duizend avonturiers zich bij Mars One aangemeld om deel te nemen aan de reis en serie. Het is de bedoeling dat de Marspioniers 24 uur per dag gefilmd worden.

"Het organiseren van een bemande missie naar Mars is een enorm moeilijke onderneming. Er zijn veel technische obstakels te overwinnen en het totaal benodigde bedrag is enorm", vertelt Kai Staats van Mars One.

4,6 miljard euro nodig
Het bedrijf heeft 4,6 miljard euro nodig om de kolonie te kunnen financieren. "De miljoenen die we de komende maanden binnenhalen lijken misschien in de schaduw te staan van de vele miljarden die we nodig hebben, maar we doen het stapje voor stapje", aldus Staats.

Deelnemers moeten echter wel de rest van hun leven op Mars blijven; het gaat om een enkeltje Mars. Het is vrijwel onmogelijk om terug te vliegen naar de aarde, omdat de kolonisten dan ook een raketbasis op de planeet zouden moeten bouwen.

Belangrijkste eigenschappen
Eerder deze maand maakte Mars One al bekend aan welke eisen de deelnemers moeten voldoen. De belangrijkste eigenschappen: herstellingsvermogen, aanpassingsvermogen, nieuwsgierigheid, betrouwbaar en creatief.

Het team van Mars One werkt sinds twee jaar aan de missie. Staats: "In deze fase van ontwikkeling laten deze toegezegde fondsen zien dat we de goede kant op gaan."

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122331401
31-01-2013

Curiosity strekt zijn arm: bijna klaar om te gaan boren!



De komende dagen gaat het gebeuren: voor de allereerste keer gaat een door mensen gebouwd apparaat in het oppervlak van Mars boren. Marsrover Curiosity heeft zijn arm al enkele malen uitgestrekt en ondergaat nu de laatste tests. Daarna is deze klaar voor het echte werk: boren!

Curiosity is er de afgelopen dagen maar druk mee geweest. De rover heeft zijn robotarm op vier verschillende locaties op Mars uitgestrekt en de boor op het Marsoppervlak laten neerdalen. Echt geboord werd er nog niet: het zijn stuk voor stuk testjes om te achterhalen of alles naar behoren werkt. Door de robotarm te strekken, wilden de onderzoekers bijvoorbeeld achterhalen of de druk die op de hardware komt te staan, vergelijkbaar is met de druk die ze verwachten.

En die testjes gaan nog wel even door. Zo willen de onderzoek ook nog achterhalen hoe de druk op de hardware zich ontwikkelt wanneer de boor ‘s nachts op het oppervlak wordt gedrukt. ‘s Nachts zijn de temperaturen op de plek waar Curiosity zich nu bevindt heel anders dan overdag. Zo kan het ‘s nachts -65 graden Celsius zijn, terwijl de thermometer overdag 0 graden Celsius aantikt. Door die temperatuurverschillen groeien en krimpen onder meer de robotarm en het chassis van de rover. De onderzoekers willen er zeker van zijn dat deze grote temperatuurverschillen de robotarm tijdens het boren niet extra onder druk zetten. “We zijn niet van plan om de boor ‘s nachts in de steen te laten zitten, maar stel dat dat wel moet gebeuren, dan is het belangrijk te weten wat we mogen verwachten,” legt onderzoeker Daniel Limonadi uit. Dat de onderzoekers de tijd nemen voor hun tests is logisch. “Dit is een uitdaging. Het is voor het eerst dat een robot in een steen op Mars gaat boren om monsters te verzamelen.”

Naar verwachting kunnen de onderzoekers de tests rond het eind van deze week afronden. Het zou dan niet lang meer moeten duren voor Curiosity echt kan gaan boren.

(scientas.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122497062
04-02-2013

Mars Express levert nieuwe fotografische Marskaart


Fotomozaïek van Mars, gemaakt door Mars Express. (ESA)

De Europese planeetverkenner Mars Express, die ruim negen jaar in een baan rond de rode planeet draait, heeft inmiddels bijna 90 procent van het oppervlak gedetailleerd in beeld gebracht met de High-Resolution Stereo Camera. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA presenteerde vandaag een nieuw fotomozaïek van de Mars Express-opnamen. Ruim zestig procent van het planeetoppervlak is gefotografeerd met een resolutie van twintig meter of beter.

De tintverschillen op het fotomozaïek zijn voornamelijk het gevolg van verschillen in zonnestand of variaties in de hoeveelheid stof in de Marsdampkring. In de komende jaren worden hopelijk de resterende 'zwarte vlekken' op de Marskaart nog opgevuld; via intensieve beeldbewerking zal uiteindelijk een gelijkmatige kaart samengesteld kunnen worden. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')