07-01-2014
André Kuipers heeft veel twijfels over Mars One-projectRuimtevaartspecialisten als astronaut André Kuipers zien veel haken en ogen aan het Nederlandse Mars One project, dat in 2025 moet plaatsvinden.
![m1nx1f6amr5z_sqr256.jpg]()
Foto: ANP
In eerste instantie willen de organisatoren van het project Mars One twee mannen en twee vrouwen naar Mars sturen, die de rest van hun leven op de rode planeet zullen blijven wonen. Elke twee jaar krijgen ze gezelschap van nieuwe kandidaten.
Volgens Kuipers heeft het Mars One-plan echter twee achilleshielen, de technologie en de financiën, zo zegt hij in gesprek met magazine KIJK, dat donderdag in de winkels ligt.
"Het plan om zoveel mogelijk bestaande ruimtevaarttechnologie te gebruiken is slim. Toch onderschat de organisatie de tijd die nodig is voor reparaties en onderhoud. In het ruimtestation ISS hadden we zelfs met een bemanning van zes astronauten tijd tekort."
Een missie naar Mars duurt ongeveer zeven maanden en is volgens de organisatie technisch haalbaar. Een terugreis is met de huidige technieken echter niet mogelijk.
Mars One wil wel een lijndienst opzetten om voedsel en reserveonderdelen naar de rode planeet te brengen. Zonde van het geld, vindt Kuipers. "Met het geld van die lijndienst kun je beter een raket ontwikkelen die de mensen terugbrengt naar de aarde."
Televisieshow
Volgens oprichter Bas Lansdorp hebben in totaal ruim 200.000 mensen zich aangemeld voor de missie in 2025, waarvan 1.058 personen zijn geselecteerd voor de tweede ronde. Onder hen zijn twee Nederlanders.
Uiteindelijk moeten er 24 tot 40 Marsreizigers overblijven na een ultieme selectie in een televisieshow. Mars One hoopt de reis naar de rode planeet te kunnen financieren met de opbrengsten van de tv-uitzendingen.
Kuipers verwacht dat Mars One niet zomaar de benodigde 6 miljard bij elkaar zal krijgen. "Jarenlange ervaring in de ruimtevaart leert daarnaast dat het hoogstwaarschijnlijk duurder wordt."
Medisch specialiste Maybritt Kuypers vreest grote gevolgen voor de gezondheid van de ruimtevaarders. "Ze vergelijken de risico's met een beklimming van de Mount Everest en dat is echt misleidend. De kans dat je op die berg doodgaat, is 1,3 procent. De kans op overlijden of ernstig letsel op deze Marsexpeditie is vele malen hoger. Ik denk eerder aan zo'n 95 procent."
Aandacht
Psycholoog Dietrich Manzey voorziet veel problemen rond de mentale toestand van de astronauten.
"Als de aandacht van het publiek minder wordt, daalt de genoegdoening die je voor de hele onderneming ervaart. Astronauten in het ISS klagen als ze veel huishoudelijke taken hebben en weinig waardevol wetenschappelijk werk kunnen doen", zegt de Duitser.
"Omdat alles nu eenmaal went, verliezen de Mars One-astronauten op den duur het gevoel dat ze iets relevants verrichten. Daarmee daalt ook hun motivatie. Hoe langer ze in leven blijven, hoe ongelukkiger en eenzamer ze worden."
Voedsel
Ecoloog Wieger Wamelink verwacht problemen met het verbouwen van voedsel: "Het kost een paar seizoenen om de grond vruchtbaar te krijgen. De eerste bemanning zal dus, na een reis van negen maanden door de ruimte, nog zeker een paar jaar aangewezen zijn op gevriesdroogd voedsel."
Wamelink voorziet grote riscio's. "Feit is dat je een gevarieerd dieet nodig hebt en dat je het moet doen met de Marsbodem, waar we lang niet alles van weten."
Door: NU.nl/Joost Nederpelt
(nu.nl)