abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_132751689
29-10-2031

NASA gaat atmosfeer van Mars onderzoeken


© reuters.

De NASA bereidt zich voor om op 18 november een sonde, Maven, te lanceren naar de bovenste laag van de atmosfeer van de planeet Mars, om een beter begrip te krijgen van de redenen voor het verdwijnen van het grootste deel van de atmosfeer van Mars.

Maven (Mars Atmosphere and Volatile Evolution mission) zal in een baan rond Mars de hogere atmosfeer en de ionosfeer onderzoeken, alsook interacties met de zon en de zonnewind, zo verklaarden verantwoordelijken van de missie maandag tijdens een persconferentie.

De missie Maven is volgens de NASA een belangrijke stap in het oplossen van de puzzel van het voorbije en huidige klimaat van Mars. Mars had in het verleden een dichtere atmosfeer, maar door een ingrijpende klimaatsverandering verdween het grootste deel van zijn atmosfeer.

Maven is de tweede missie van het Amerikaanse programma Scout, dat bestaat uit kleine, goedkopere missies voor de verkenning van Mars. De kostprijs, zonder de lancering, ligt beneden de 500 miljoen dollar.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_132881503
03-11-2013

India lanceert een sonde naar Mars

In India is het aftellen begonnen voor het lanceren van een onbemande verkenner naar Mars. Het meest ambitieuze ruimteproject ooit van het Aziatische land geldt niettemin als "goedkoop".

In 2011 lukte China er niet in een eerste sonde op Mars te krijgen, Japan eerder ook niet. Indien New Delhi wel slaagt, is dit een primeur voor Azië.

Van op de basis Sriharikota moet een 350 ton wegende Indiase PSLV-draagraket dinsdag om 14.36 uur plaatselijke tijd de Mangalyaan meenemen en op een traject naar de meer dan 200 miljoen km van ons verwijderde Rode Planeet zetten. Dat laatste gebeurt pas na een maand want de raket is te licht voor een rechtstreekse slingering naar Mars en moet door banen trekken rondom de Aarde aan snelheid winnen.

De 1,3 ton wegende sonde ter grootte van een grote koelkast beschikt onder andere over sensoren om de hoeveelheid methaan in de atmosfeer van Mars te meten en daarmee misschien de hypothese versterken dat er ooit in vergelijkbare omstandigheden als bij ons primitief leven op de planeet zou zijn geweest. Landen zal de sonde niet doen, de aankomst is binnen 300 dagen voorzien.

Tot nu toe zijn er 51 missies naar Mars geweest, waarvan er slechts 21 slaagden, beklemtoont directeur K. Radhakrishnan van het Indiase ruimtevaartbureau ESA. Ook Europa kon scoren met de Mars Express.

Eerder kon India al aantonen dat er water op de Maan is. De Marsmissie kost slechts 4,5 miljard roepie (55 miljoen euro).

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_133139197
08-11-2013

Europese Marsmodule Schiaparelli gedoopt


© afp.

De demonstratiemodule van de missie ExoMars heeft de naam Schiaparelli gekregen naar de Italiaanse astronoom Giovanni Schiaparelli, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA vandaag bekendgemaakt.

ExoMars is een gemeenschappelijk Europees-Russisch project dat een missie in 2016 en 2018 omvat. De eerste missie omvat de 'Trace Gas Orbiter' en de Schiaparelli, de tweede is een Marsjeep. Zowel de 'orbiter' als de robotjeep moeten samen zoeken naar sporen van vroeger en huidig leven op de Rode Planeet.

Gecontroleerde landing
De Schiaparelli moet aantonen dat de juiste technologie aanwezig is voor een gecontroleerde landing op Mars. De module duikt de verraderlijke atmosfeer van Mars in aan 21.000 km uur, en gebruikt dan valschermen en stuurraketjes om de snelheid tot minder dan 15 km per uur te verminderen, om dan acht minuten later te landen.

Tijdens de duik in de atmosfeer zal de module data verzamelen. Dit gebeurt ook na landing in het gebied Meridiani Planum.

De helft van alle Marsmissies van de ruimtevaartmogendheden is mislukt. Europa slaagde met zijn Mars Express, maar de lander Beagle-2 verdween spoorloos na losmaking van de sonde.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_133243422
13-11-2013

Curiosity laat zijn huidige uitzicht op Mars zien

Klik hier voor interactieve panorama foto
Mars Panorama - Curiosity rover: Martian solar day 437 in world © Andrew Bordrov

Sinds de shutdown van de Amerikaanse regering heeft NASA's Curiosity alweer een flinke afstand gereden en is de Marswagen weer een stukje dichter bij eindbestemming Mount Sharp. De Estlandse fotograaf Andrew Bodrov heeft een nieuwe interactieve panoramafoto van Curiosity's huidige omgeving op Mars gemaakt, waarop ook de 5,5 kilometer hoge berg te zien is.

Bodrov maakte in het verleden meerdere interactieve panoramafoto's van Curiosity's beelden. (Onder andere hier en hier te zien). De panoramafoto bestaat uit 101 beelden die de Marsrover ongeveer twee weken geleden op de Rode Planeet heeft gemaakt, en laat de huidige werkplek van Curiosity in 360 graden zien.

Curiosity is nog altijd onderweg naar Mount Sharp, de eindbestemming van het rijdende laboratorium. Het Mars Science Laboratory, zoals de rover officieel heet, landde in augustus 2012 op Mars.

Na een reis van totaal 570 miljoen kilometer door het zonnestelsel landde de Marsrover in de 150 kilometer grote krater Gale, iets ten zuiden van de Marsevenaar. Midden in die krater ligt de 5,5 kilometer hoge Mount Sharp. De komende twee jaar onderzoekt de rover de bodem, rotsen en lucht. Wetenschappers willen zo te weten komen of op Mars ooit leven mogelijk is geweest.


© reuters.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  maandag 18 november 2013 @ 18:26:17 #280
28033 Pek
je moet wat
pi_133382610
Maven lancering in een klein uurtje, live hier te volgen :)
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
  maandag 18 november 2013 @ 19:37:03 #281
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_133385237
Tot nu toe alles goed :)
pi_133388180
Waarom zitten ze in die control room op het grote scherm naar de parkeerplaats te kijken? :')


[ Bericht 19% gewijzigd door #ANONIEM op 18-11-2013 20:30:51 ]
pi_133506341
21-11-2013

Marsrover Curiosity heeft te kampen met kortsluiting


Het apparaat is niet kapot, maar heeft mogelijk te maken gehad met een vorm van kortsluiting. © reuters.

Marsverkenner Curiosity moet wegens technische mankementen zijn werk enkele dagen stilleggen. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekendgemaakt.
Het apparaat is niet kapot, maar heeft mogelijk te maken gehad met een vorm van kortsluiting. Technici willen onderzoek doen, voordat de verkenner weer wordt ingezet.

De vorige keer dat de Curiosity kortsluiting had was op de dag van de landing in augustus 2012. De laatste keer dat de verkenner niet rondreed was tijdens de shutdown van de Amerikaanse overheid in oktober. Volgens NASA-manager Jim Erickson is met het voertuig voor de rest geen probleem.

Curiosity rijdt al ruim een jaar rond op de planeet. De verkenner woelt het oppervlak om, onderzoekt rotsen, meet gassen in de atmosfeer en neemt foto's. Het project heeft ongeveer 2 miljard dollar (1,6 miljard euro) gekost.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_133867708
01-12-2013

Indiase Marssonde begonnen aan reis


© afp.

De Indiase satelliet Mangalyaan, onderweg naar Mars, is vanochtend vroeg aan zijn reis naar de rode planeet begonnen. Het duurde meer dan 20 minuten voordat de Marssonde zijn baan rond de aarde kon verlaten, bericht de BBC.


© epa.

Half november lukte het niet om de Mangalyaan in de juiste baan om de aarde te krijgen. Bij de lancering vanuit een baan om de aarde is het de bedoeling de sonde steeds grotere banen te laten draaien, de makkelijkste manier om de oversteek naar Mars te kunnen maken. De motoren van de sonde hadden aanvankelijk niet genoeg snelheid om naar een hogere loopbaan te gaan, maar vanochtend werd dus meer succes geboekt.

Moeilijke oversteek
September volgend jaar moet de Mangalyaan in een baan rond Mars komen. De missie is een prestigeproject voor India. De satelliet moet bewijzen dat het land de moeilijke oversteek naar Mars kan maken. De grote rivalen China en Japan hebben dat eerder geprobeerd, maar zij slaagden er niet in. Tot op heden zijn alleen de Verenigde Staten, Rusland en Europa bij Mars gekomen.

De ruimtereis kost India ongeveer 50 miljoen euro. Voor ruimtevaartbegrippen is dat een peulschil.


Het vluchtleidingscentrum van de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO in Bangalore. © afp.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_134141891
10-12-2013

Marsverkenner vindt sporen zoetwatermeer


Zelfportret van Marsverkenner Curiosity. © reuters.

Onderzoekers denken te kunnen aantonen dat zich op Mars een zoetwatermeer heeft bevonden dat geschikt was voor de vorming van microbieel leven. Het meer bevond zich in de Gale Crater, waar het Marswagentje Curiosity in augustus 2012 landde voor zijn verkenningsmissie.


© afp.


© afp.


© afp.

"Afgaand op de scheikundige samenstelling van de monsters moet het verdraaid veel weg hebben gehad van een doodgewoon meer zoals op aarde."

John Grotzinger
Dat blijkt uit de analyse van bodemmonsters die Curiosity heeft verzameld, aldus geoloog John Grotzinger gisteren op een conferentie van de vereniging van Amerikaanse geofysici in San Francisco. Het meer, nabij de evenaar op Mars, moet ongeveer 3,5 miljard jaar geleden hebben bestaan. "Afgaand op de scheikundige samenstelling van de monsters moet het verdraaid veel weg hebben gehad van een doodgewoon meer zoals op aarde", zei Grotzinger. "In uiterste nood zou je van dit spul hebben kunnen drinken."

Levensvatbaar systeem
Volgens Grotzinger heeft het meer tienduizenden jaren bestaan, en mogelijk langer. De afmeting ervan varieerde, maar bedekte ten minste een gebied van 50 kilomter lang en 5 kilometer breed.

"We beginnen langzaam te begrijpen dat er een levensvatbaar omgevingssysteem geweest moet zijn dat niet alleen het meer omvatte, maar ook de stromen die ermee samenhingen en, in perioden waarin het meer verdroogd was, het grondwater", aldus Grotzinger.

Jonger dan verwacht
De onderzoekers zeggen dat de kleiachtige stoffen die Curiosity verzamelde, jonger waren dan werd verwacht. Dat zou het tijdvenster vergroten waarin de omstandigheden op Mars geschikt waren voor leven.

Curiosity is intussen op weg naar Mount Sharp, een immense stapel stenen die zich heeft gevormd op de bodem van Gale Crater. Op grond van de nieuwe bevindingen zijn de wetenschappers een nieuwe strategie aan het ontwikkelen om op deze plaats naar organisch materiaal te zoeken.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_134141927
Curiosity Rover Report (Dec. 9, 2013): Dating Younger Rocks
NASA's Curiosity has determined the age of a Martian rock and provided first readings of radiation on the surface of Mars.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_134142021
10-12-2013

Lockheed Martin ontwikkelt robotlander voor Mars One


Illustratie van de onbemande lander van Mars One. (Mars One)

Het Amerikaanse Lockheed Martin gaat een robotlander ontwikkelen voor Mars One, het Nederlandse bedrijf dat in de jaren twintig bemande enkele reizen naar Mars wil uitvoeren om daar een kolonie te vestigen. SSTL (Surrey Satellite Technologies Ltd.) ontwikkelt de bijbehorende communicatiesatelliet.

De twee onbemande ruimtescheepjes moeten verschillende technologieën gaan uittesten en demonstreren die van belang zijn voor de latere bemande vlucht. De lander - gebaseerd op het ontwerp van NASA's Phoenix-Marslander - heeft een graafarm aan boord, en zal tests uitvoeren met het winnen van water uit de Marsbodem en met het ontplooien van dunne zonnepanelen op het Marsoppervlak. De lander maakt continu videobeelden die via een live-verbinding met de communicatiesatelliet naar de aarde worden gestuurd.

De lancering voor de lander en de satelliet staat nu gepland voor 2018 - twee jaar later dan oorspronkelijk was voorzien. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_134180424
11-12-2013

Missie naar Mars krijgt steeds meer vorm


Illustratie van de onbemande robotlander van Mars One © Mars One.

De menselijke missie naar Mars krijgt steeds meer vorm. Het Nederlandse bedrijf Mars One wil op 2023 een kolonie op de rode planeet vestigen. Voor dit gebeurt gaan een robotlander en een satelliet tests uitvoeren die van cruciaal belang zijn voor de latere bemande vlucht.

Mars One is in zee gegaan met het Amerikaanse bedrijf Lockheed Martin, het grootste defensieconcern ter wereld, om een speciale robotlander te ontwikkelen. De lander is gebaseerd op het ontwerp van NASA's Phoenix-Marslander. Het bestaat uit dunne zonnepanelen en heeft een graafarm aan boord. Het is de bedoeling dat de robotlander water uit de bodem van Mars meeneemt en continu videobeelden maakt. Die beelden worden via een communicatiesatelliet naar de Aarde gestuurd. De satelliet wordt ontwikkeld door Surrey Satellite Technologies Ltd (SSTL).

Historische prestatie
Bas Lansdorp, medeoprichter van Mars One, is erg enthousiast over de ontwikkelingen. De lancering voor de lander en de satelliet staan nu gepland voor 2018. Volgens Lansdorp zijn Lockheed Martin en SSTL belangrijke spelers in hun vakgebied. De robotlander en de satelliet zullen de eerste particuliere ruimtevaartuigen zijn die naar Mars gaan. Lansdorp: "Hun succesvolle aankomst en werk op de planeet zal een historische prestatie zijn."

Ook Ed Sedivy, hoofd werktuigkundige bij Lockheed, is opgewonden. Hij weet uit ervaring met de Phoenix-Marslander dat landen op Mars een uitdaging is. "Het is een sensatie en het gaat om een zeer spannende missie." Volgens Mars One is de demonstratie van water op Mars van cruciaal belang voor de bemande missies. Het bedrijf hoopt dat de live beelden die de robotlander maakt de rode planeet dichterbij de mensen brengt.

Honderdduizenden aanmeldingen
Het aantal aanmeldingen voor het prestigieuze project is in een aantal maanden fors gestegen. Meer dan 200.000 mensen hebben zich aangemeld voor de menselijke missie die gepland staat voor 2025. Vier astronauten zullen aanvankelijk naar de rode planeet vertrekken.


Werking van de Phoenix-marslander, eerder ontwikkeld door NASA © afp.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_134829995
If not now, then when.
  maandag 30 december 2013 @ 19:08:11 #290
28033 Pek
je moet wat
pi_134887696
En terecht natuurlijk. Een enkeltje Mars voor een reality-show? Kom op nou _O- :')
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_134894747
quote:
10s.gif Op maandag 30 december 2013 19:08 schreef Pek het volgende:
En terecht natuurlijk. Een enkeltje Mars voor een reality-show? Kom op nou _O- :')
De reality show is een middel, niet het doel.
Maar ik heb ook zeer mijn twijfels of het wel realistisch is allemaal, vooral de streefdatum.
Alpha kenny one
pi_135135286
05-01-2014

Curiosity viert vijfhonderdste werkdag op Mars



Terwijl bij ons gisteren de champagne ontkurkt en een nieuw jaar ingeluid werd, was het ook op Mars ondertussen een beetje feest. Curiosity vierde er zijn 500e sol (oftewel: dag op Mars). En de rover formuleerde direct een goed voornemen.

“Terwijl de aarde nieuwjaar viert, markeert middernacht op Mars mijn 500e werkdag,” zo twitterde Curiosity gisteren. Niet lang daarna volgde een fragment van het uitzicht van de Marsrover. Op de foto is een deel van Mount Sharp te zien.


Een stukje van Mount Sharp. Afbeelding: NASA.

“Doelen voor 2014: naar Mount Sharp rijden en alle wetenschap die ik kan bedrijven, doen,” voegde Curiosity aan die foto toe. Een goed voornemen. Maar wel eentje waar we nog even op moeten wachten. Curiosity vertrok in juli naar Mount Sharp, een reis die negen tot twaalf maanden kan gaan duren. “We weten niet wanneer we bij Mount Sharp aankomen,” zo stelde onderzoeker Jim Erickson toen. “Dit is een verkennende missie, dus hoewel Mount Sharp ons einddoel is, wil dat nog niet zeggen dat we interessante kenmerken die we op de weg ernaartoe tegenkomen, niet gaan verkennen.”

Mount Sharp is een interessant verschijnsel. De uit sedimenten opgebouwde berg kan ons naar verwachting heel veel vertellen over het klimaat van Mars in vroeger tijden.

(Scientias)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_135135357
03-01-2014

Mars One kiest eerste kandidaten



Het Nederlandse initiatief Mars One heeft een eerste selectie gemaakt uit mensen die zich hebben aangemeld voor een reis naar Mars. Meer dan 200.000 mensen van over de hele wereld hebben zich aangemeld om astronaut te worden; daaruit zijn 1058 kandidaten geselecteerd. Uit deze groep moeten in een televisieshow 24 kolonisten worden geplukt die in 2025 naar Mars gaan.

Als alles verloopt zoals Mars One wil, dan keren deze mensen niet terug. Het project voorziet in een enkel reis naar de Rode Planeet. Wie meegaat, zal op Mars sterven en familie en vrienden nooit meer terugzien. Het transport naar deze planeet gaat via de private ruimtevaartorganisatie SpaceX.

Er is vanaf het begin veel kritiek geweest op dit plan. Vooral de selectie via een televisieshow en het feit dat kandidaten niet terugkeren naar aarde doet nogal wat wenkbrauwen fronsen. Sergei Krikalov, de chef van het Russische opleidingscentrum voor astronauten, zei deze week in de Russische media dat hij vindt dat de kandidaten niet naar Mars moeten, maar naar een goede psychiater.

‘Ruimtevaart zou nuttig moeten zijn. Alleen maar je eigen einde tegemoet vliegen is dat zeker niet’, zo zei hij tegen de Russische televisie. Ook betwijfelt hij of de capsule van SpaceX wel bestand is tegen de straling in de ruimte tussen de aarde en Mars. De Nederlandse Nobelprijswinnaar Gerard ‘t Hooft heeft zich echter achter het project geschaard.

(Faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_135222820
07-01-2014

André Kuipers heeft veel twijfels over Mars One-project

Ruimtevaartspecialisten als astronaut André Kuipers zien veel haken en ogen aan het Nederlandse Mars One project, dat in 2025 moet plaatsvinden.


Foto: ANP

In eerste instantie willen de organisatoren van het project Mars One twee mannen en twee vrouwen naar Mars sturen, die de rest van hun leven op de rode planeet zullen blijven wonen. Elke twee jaar krijgen ze gezelschap van nieuwe kandidaten.
Volgens Kuipers heeft het Mars One-plan echter twee achilleshielen, de technologie en de financiën, zo zegt hij in gesprek met magazine KIJK, dat donderdag in de winkels ligt.

"Het plan om zoveel mogelijk bestaande ruimtevaarttechnologie te gebruiken is slim. Toch onderschat de organisatie de tijd die nodig is voor reparaties en onderhoud. In het ruimtestation ISS hadden we zelfs met een bemanning van zes astronauten tijd tekort."
Een missie naar Mars duurt ongeveer zeven maanden en is volgens de organisatie technisch haalbaar. Een terugreis is met de huidige technieken echter niet mogelijk.
Mars One wil wel een lijndienst opzetten om voedsel en reserveonderdelen naar de rode planeet te brengen. Zonde van het geld, vindt Kuipers. "Met het geld van die lijndienst kun je beter een raket ontwikkelen die de mensen terugbrengt naar de aarde."

Televisieshow
Volgens oprichter Bas Lansdorp hebben in totaal ruim 200.000 mensen zich aangemeld voor de missie in 2025, waarvan 1.058 personen zijn geselecteerd voor de tweede ronde. Onder hen zijn twee Nederlanders.
Uiteindelijk moeten er 24 tot 40 Marsreizigers overblijven na een ultieme selectie in een televisieshow. Mars One hoopt de reis naar de rode planeet te kunnen financieren met de opbrengsten van de tv-uitzendingen.

Kuipers verwacht dat Mars One niet zomaar de benodigde 6 miljard bij elkaar zal krijgen. "Jarenlange ervaring in de ruimtevaart leert daarnaast dat het hoogstwaarschijnlijk duurder wordt."
Medisch specialiste Maybritt Kuypers vreest grote gevolgen voor de gezondheid van de ruimtevaarders. "Ze vergelijken de risico's met een beklimming van de Mount Everest en dat is echt misleidend. De kans dat je op die berg doodgaat, is 1,3 procent. De kans op overlijden of ernstig letsel op deze Marsexpeditie is vele malen hoger. Ik denk eerder aan zo'n 95 procent."

Aandacht
Psycholoog Dietrich Manzey voorziet veel problemen rond de mentale toestand van de astronauten.
"Als de aandacht van het publiek minder wordt, daalt de genoegdoening die je voor de hele onderneming ervaart. Astronauten in het ISS klagen als ze veel huishoudelijke taken hebben en weinig waardevol wetenschappelijk werk kunnen doen", zegt de Duitser.
"Omdat alles nu eenmaal went, verliezen de Mars One-astronauten op den duur het gevoel dat ze iets relevants verrichten. Daarmee daalt ook hun motivatie. Hoe langer ze in leven blijven, hoe ongelukkiger en eenzamer ze worden."

Voedsel
Ecoloog Wieger Wamelink verwacht problemen met het verbouwen van voedsel: "Het kost een paar seizoenen om de grond vruchtbaar te krijgen. De eerste bemanning zal dus, na een reis van negen maanden door de ruimte, nog zeker een paar jaar aangewezen zijn op gevriesdroogd voedsel."
Wamelink voorziet grote riscio's. "Feit is dat je een gevarieerd dieet nodig hebt en dat je het moet doen met de Marsbodem, waar we lang niet alles van weten."
Door: NU.nl/Joost Nederpelt

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 9 januari 2014 @ 15:44:00 #295
279682 theguyver
Sidekick van A tuin-hek!
pi_135276269
Vraagje misschien weten jullie dat, ik las een paar jaar geleden dat China een robot wagentje op de maan wou zetten met het idee om weer een paar mensen naar de maan te brengen.
Ik ben al even aan het zoeken of dit nog steeds op de chinese planning staat, ik weet dat het een beetje off topic is maar goed ik kan het niet meer weer vinden.

Over het marsone project, het duurt wel even, ik snap de bezorgdheid van wat ik hier boven lees van Andre Kuiper, maar het gaat nog meer als 10 jaar duren voor het zover is, ik denk dat ze de genoemde punten misschien in de tussen tijd kunnen verhelpen.
Zo niet is het in feite gewoon een hele dure zelfmoord missie :D
Er staat nog een vraag voor u open!!
pi_135346460
quote:
0s.gif Op donderdag 9 januari 2014 15:44 schreef theguyver het volgende:
Zo niet is het in feite gewoon een hele dure zelfmoord missie :D
Dat weten de kandidaten neem ik aan ook. Als ze al 1 jaar weten te overleven is dat een behoorlijke mijlpaal. Ze vertrekken als gezonde mensen van aarde en komen aan als terminale patiënten op Mars.
pi_135509278
quote:
0s.gif Op donderdag 9 januari 2014 15:44 schreef theguyver het volgende:
Vraagje misschien weten jullie dat, ik las een paar jaar geleden dat China een robot wagentje op de maan wou zetten met het idee om weer een paar mensen naar de maan te brengen.
Ik ben al even aan het zoeken of dit nog steeds op de chinese planning staat, ik weet dat het een beetje off topic is maar goed ik kan het niet meer weer vinden.

Over het marsone project, het duurt wel even, ik snap de bezorgdheid van wat ik hier boven lees van Andre Kuiper, maar het gaat nog meer als 10 jaar duren voor het zover is, ik denk dat ze de genoemde punten misschien in de tussen tijd kunnen verhelpen.
Zo niet is het in feite gewoon een hele dure zelfmoord missie :D
Over China heb ik een tijdje geleden hier een artikel gepost
W&T / Het Astronomie Topic #9
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_135509292
14-01-2014

Stap dichter bij verbouwen voedsel op Mars


Sporen van ruimtewagentje Curiosity op Mars © afp.

Voedsel verbouwen op Mars is wellicht mogelijk. Maar dan moet er wel een gebouw of een kas gebouwd worden, lucht en licht gemaakt worden en het zou ook handig zijn als er insecten meekomen van aarde om het een en ander te bevruchten.
Mogelijk vormt de zwaartekracht ook een probleem, want die is anders. Op Mars is alles drie keer zo licht als op aarde.

De Nederlandse ecoloog Wieger Wamelink heeft op nagemaakte Mars- en maangrond een vijftiental gewassen proberen te verbouwen. "De maan was een beetje een teleurstelling", zei hij vandaag. "Maar op de Marsgrond ging het goed. Dat is fijn, want als je op Mars ooit gewassen wil gaan verbouwen, hoef je in ieder geval geen grond meenemen."

Eetbaar
Wamelink wist succesvol rogge, tuinkers, tomaat, brandnetel en worteltjes te verbouwen. Maar het experiment duurde maar 50 dagen, en dat is niet lang genoeg om de tomaten en worteltjes echt goed te laten groeien. Als dat al lukt, blijft de vraag hoe eetbaar de marsgewassen zijn. In de grond zitten zware metalen zoals cadmium. Plantjes kunnen daartegen, maar mensen niet. "Daar kan je heel ziek van worden", aldus Wamelink. Hij wil nog laten analyseren in een laboratorium hoe veilig het is om het verbouwde voedsel te eten.

Klavers en lupine, die het ook goed doen op de Marsgrond, kunnen met de grond vermengd worden, waardoor voedingsstoffen vrijkomen. "Maar op Mars zal je ook je eigen uitwerpselen moeten gebruiken als mest om de gewassen te laten groeien."

Maanzand
Wamelink deed zijn onderzoek door verschillende zaadjes te planten in door de NASA nagemaakt Mars- en maanzand. De ecoloog is nog lang niet klaar met zijn onderzoek. Hij wil onder meer nog uitzoeken hoe de plantjes groeien met minder licht, omdat Mars verder van de zon staat dan de aarde. Hij wil ook proberen om het aanwezige aluminium uit het maanzand te spoelen, om te kijken of plantjes er dan wel op groeien.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_135551137
13-01-2014

Curiosity gespot vanuit baan om Mars


HiRISE-opname waarop de sporen van de Marswagen Curiosity zichtbaar zijn. (NASA/JPL/University of Arizona)

De Amerikaanse Marswagen Curiosity is op de foto gezet door de ruimtesonde Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), die in een baan rond de planeet beweegt. Met de gevoelige HiRISE-camera aan boord van MRO is vorige maand het landingsgebied van Curiosity, in de grote krater Gale, gedetailleerd in beeld gebracht. Op bijgaande kleurenfoto zijn de sporen van Curiosity zichtbaar, van rechtsboven naar linksonder. Op een andere opname is ook de Marswagen zelf zichtbaar (linksonder).

Curiosity landde in augustus 2012 op Mars. Hij onderzoekt of er in het verleden leven mogelijk geweest kan zijn. Mars Reconnaissance Orbiter draait al sinds 2006 in een baan rond de rode planeet. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_135551389
15-01-2013

Mars Express viert jubileum nabij Mars met prachtig filmpje

[img]http://www.scientias.nl/wp-content/uploads/2014/01/mars15.jpg
[/img]

Feest op Mars! Het is deze week tien jaar geleden dat Mars Express zijn eerste kleuren- en 3D-foto’s van de rode planeet maakte. En dat moet gevierd worden! En wel met behulp van een prachtig filmpje van klovensysteem Kasei Valles.

Het filmpje is gebaseerd op 67 foto’s die Mars Express van het klovensysteem maakte. Het is één van de filmpjes die ESA in aanloop naar het jubileum van Mars Express heeft vrijgegeven.

Kasei Valles is een enorm klovensysteem dat zich zo’n drieduizend kilometer uitstrekt en op sommige plekken wel drie kilometer diep is. Het is moeilijk voor te stellen, maar ooit – enkele miljarden jaren geleden – stroomden grote hoeveelheden water door deze kanalen heen.


Mars Express werd in de zomer van 2003 gelanceerd en arriveerde op eerste kerstdag van datzelfde jaar bij Mars. Op 14 januari 2004 – deze week precies tien jaar geleden – maakte deze vervolgens zijn eerste foto’s. Hoewel de sonde dus alweer een tijdje in de running is, functioneert deze nog uitstekend. Eind december scheerde Mars Express nog langs Phobos om foto’s te maken en ons meer te vertellen over het zwakke zwaartekrachtveld van de maan.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')