abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_130122614
two moons, passing in front of smaller Deimos in a new new video Mars Rover shot using the MastCam.

_O_Alpha kenny one
pi_130158681
_O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_130586081
29-08-2013

Is ons leven begonnen op Mars?


Marsmeteoriet SaU 094, gevonden in Oman. Maakten organismen ‘aan boord’ van zulke brokstukken de oversteek van Mars naar de aarde? (AP)

Er is een nieuwe aanwijzing gevonden dat het leven op aarde op Mars is begonnen. Tijdens de jaarlijkse Goldschmidt-conferentie, die deze week in Florence wordt gehouden, maken Amerikaanse geochemici bekend dat een geoxideerde minerale vorm van het element molybdeen, die mogelijk cruciaal is voor het ontstaan van leven, alleen beschikbaar was op Mars en niet op aarde.

Volgens Steven Benner van het The Westheimer Institute for Science and Technology was molybdeen in deze sterk geoxideerde vorm ten tijde van het ontstaan van het eerste leven niet voorradig op aarde: drie miljard jaar geleden was er simpelweg te weinig zuurstof beschikbaar aan het aardoppervlak.

Op Mars was dat anders, en volgens Benner is dat een sterke aanwijzing dat de eerste organismen dŠŠr zijn ontstaan. De organismen zouden vervolgens zijn ‘meegelift’ met meteorieten die bij grote inslagen van Mars werden losgelagen.

De suggestie van Benner kan twee paradoxen omtrent het ontstaan van leven op aarde oplossen. De eerste, de 'teerparadox', is dat organische moleculen onder invloed van warmte of licht de neiging hebben om in een levenloze, teerachtige substantie te veranderen. Elementen als molybdeen en boor – ook nu nog rijkelijk aanwezig op Mars – voorkomen dat.

De tweede paradox is dat de jonge aarde grotendeels onder water stond, wat de vorming van ‘genetische moleculen’ zoals RNA bemoeilijkt. Ook op Mars was water, maar veel minder dan op onze planeet. (EE)

We may all be Martians

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_130586128
27-08-2013

Marsvoertuig Curiosity navigeert (eventjes) zelf


Dit mozaÔek van opnamen maakte Curiosity kort na zijn eerste zelfstandige ritje op onbekend terrein. (NASA/JPL-Caltech)

Voor het eerst sinds zijn aankomst op Mars heeft het Marsvoertuig Curiosity een stukje over onbekend terrein gereden zonder dat er iemand van NASA aan het ‘stuur’ zat. Met behulp van zijn autonome navigatiesysteem legde hij zonder kleerscheuren een afstand van tien meter af.

Tot nu toe was de besturing van Curiosity geheel in handen van de vluchtleiding in Pasadena. Maar vanaf nu kan hij dus ook zelf zijn weg kiezen. Dat is te danken aan software die, aan de hand van beelden van zijn navigatiecamera, de veiligste route berekent.

Het systeem werd vorige week voor het eerst uitgetest. Ook toen reed Curiosity een stukje op ‘eigen gelegenheid’, maar dat was op terrein dat vooraf door de vluchtleiding veilig was bevonden.

Curiosity is momenteel onderweg naar het hoofddoel van zijn missie: de voet van de vijf kilometer hoge berg Mount Sharp. Hiertoe moet hij nog ruim zeven kilometer afleggen, waarbij onderweg een aantal keren wordt gestopt om interessante gesteenten te onderzoeken. De rit zal nog maanden gaan duren. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_130665776
30-08-2013

Curiosity kiekt prachtige zonsverduistering vanaf MarsCuriosity heeft een prachtige foto gemaakt waarop te zien is hoe Mars’ maan Phobos voor de zon langsbeweegt. Het is de scherpste foto van een zonsverduistering die ooit vanaf het Marsoppervlak is gemaakt.

Op de foto’s is te zien hoe Phobos voor de zon heen beweegt en zo een ringvormige zonsverduistering veroorzaakt. Op het moment dat Curiosity deze foto’s maakte, was de afstand tussen het Marswagentje en Phobos het kleinst. Daardoor lijkt de maan heel groot.

Zonsverduistering
Een totale zonsverduistering is vanaf het oppervlak van Mars gezien onmogelijk. De beelden die Curiosity heeft gemaakt, laten het maximaal haalbare zien: een ringvormige zonsverduistering.
De foto die u bovenaan dit artikel ziet, bestaat uit drie foto’s die Curiosity met tussenpozen van drie seconden maakte. Het Marswagentje maakte de kiekjes op 17 augustus. Om de foto’s te schieten, onderbrak de rover zijn reis: hij kwam tot stilstand en nam het fenomeen in de lucht waar.

Dankzij deze beelden hebben de onderzoekers weer iets meer kunnen leren over de baan van Phobos. Zo bleek de maan tijdens de zonsverduistering veel dichter bij het centrum van de zon in de buurt te komen dan verwacht.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_131014292
09-09-2013

Big Brother op Mars kan de geestelijke gezondheid ernstig schaden


Een foto van de planeet Mars die samengesteld werd uit foto's van Viking Orbiter, een ruimtetuig van NASA. © ap.

Sinds april dit jaar hebben duizenden mensen zich kandidaat gesteld voor het Mars One programma. De deelnemers krijgen een enkeltje richting Mars en zouden in 2022 vertrekken. Na een reis van zeven maanden zullen ze zich daar permanent vestigen om wetenschappelijk onderzoek uit te voeren. Daarnaast zullen wij hier op Aarde kunnen volgen hoe hun levens zich ontwikkelen via reality-tv programma's. De deelnemers zullen echter een hoog risico lopen om psychisch ziek te worden.


© Mars One.

Het Mars One programma is zeker gedurfd, maar is het ook realistisch? NASA zegt sceptisch te zijn over een privaat gefinancierde enkelrichtingsmissie en is van plan om verschillende onbemande ruimtetuigen naar Mars te sturen gevolgd door een bemande retourmissie in de loop van de jaren 2030. Anderen hebben zich ook vragen gesteld bij het businessmodel van Mars One, de technische haalbaarheid en de gezondheidsrisico's die gelinkt worden aan de hoge straling.

Hier bovenop zullen de ruimtekolonisten worden blootgesteld aan extreme psychologische condities. Het team van Mars One beweert de plannen te hebben besproken met "ervaren en gerespecteerde psychologen", maar noemt geen namen en verwijst ook niet naar wetenschappelijke studies. Ze zoeken naar eigen zeggen kandidaten die "tegen een stootje kunnen en zich gemakkelijk kunnen aanpassen en nieuwsgierig, vertrouwend en creatief zijn". Waarom er juist voor die eigenschappen werd gekozen of hoe de organisatie ze zal meten is niet duidelijk.

Bestaand wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat de kolonisten ten minste vier psychologische uitdagingen staan te wachten:

Sociaal isolement
De Mars kolonisten zullen de meest sociaal geÔsoleerde mensen ooit zijn. Omwille van de afstand ten opzichte van de Aarde zullen de bemanningsleden niet rechtstreeks kunnen communiceren met mensen van thuis. De minimumvertraging die een boodschap van Mars naar de Aarde of omgekeerd kan ondervinden bedraagt ongeveer 10 minuten. De kolonisten zullen dus enkel directe gesprekken kunnen voeren met hun medeavonturiers. In het begin zullen dit 3 mensen zijn en na 10 jaar zal het aantal deelnemers opgevoerd worden tot 23. Deze omstandigheden zullen waarschijnlijk mentale aandoeningen veroorzaken bij een aantal kolonisten. Tientallen jaren van onderzoek wijzen uit dat langdurige sociale isolatie van astronauten kan leiden tot depressie, slapeloosheid, angstaanvallen, vermoeidheid, verveling en emotionele instabiliteit.

De organisatie van Mars One meent deze aandoeningen te kunnen verkomen door een zorgvuldige selectie van de kandidaten met de juiste attitude. Professor Nick Kanas, een door NASA gefinancierde expert in de psychologische effecten van ruimtereizen, zegt dat wanneer de Aarde uit het zicht is voor een lange tijd "de ruimtereizigers last kunnen krijgen van gevoelens van isolement, heimwee, somberheid of zelfs suÔcidale of psychotische gedachten". Aangezien dit gaat om getrainde astronauten die bovendien weten dat ze uiteindelijk wel naar huis terugkeren is het vrij naÔef om te denken dat kandidaten met 'de juiste attitude' wel tegen deze omstandigheden opgewassen zijn.
(lees verder onder de foto)


Een impressie van een huis op Mars. © Mars One.

Opsluiting
Het leven van de kolonisten op Mars zal zich uitsluitend binnenshuis afspelen aangezien de atmosfeer er niet kan worden ingeademd en de temperatuur gemiddeld -60 graden Celsius is. De kandidaten zullen ten miste 80 procent van hun tijd doorbrengen in een wooneenheid van ongeveer 50 vierkante meter per persoon.

Langdurige opsluiting in kleine plaatsten wordt geassocieerd met gelijkaardige aandoeningen als sociaal isolement: onder andere depressie, angstaanvallen en cognitieve storingen. Studies met dieren wijzen uit dat langdurige opsluiting de ontwikkeling van primaten verstoort. Men kan zich dus vragen stellen bij wat er zou gebeuren indien er kinderen zouden geboren en opgevoed worden in een dergelijke omgeving.

Gebrek aan privacy
Het wel en wee van de kolonisten zal 24 uur per dag, 7 op 7 gevolgd kunnen worden vanop de Aarde. We weten dat constante controle kan leiden tot stress, vermoeidheid, depressie en angsten, wat er voor zal zorgen dat de mentaal reeds belastende situatie nog zwaarder zal worden. Het programma moet gefinancierd worden door de opbrengsten van de reality-tv programma's, dus wanneer een van de kandidaten zou besluiten de camera's uit te schakelen zou dit het einde van Mars One betekenen.

Gebrek aan geestelijke gezondheidszorg
Een laatste zorgwekkend gegeven is dat de kandidaten die mentaal erg op de proef zullen worden gesteld geen rechstreekse toegang zullen hebben tot psychische bijstand.

Mars One mag dus misschien een mediageniek programma zijn, maar er wordt schijnbaar niet genoeg aandacht geschonken aan de psychologische gevolgen ervan. Bovendien houdt de organisatie ook geen rekening met een gebrek aan moderne geneeskunde, sexuele relaties tussen de kandidaten, het opvoeden van kinderen, ouder worden en de dood. Tenslotte zou een op televisie uitgezonden tragedie op Mars zorgen voor een publiek trauma op Aarde.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_131014469
09-09-2013

Raman-spectrometer kan mogelijk MarsbacteriŽn vinden


Illustratie van de Europese ExoMars-rover. (ESA)

De Raman-spectrometer van de geplande Europese ExoMars-rover, die in 2018 gelanceerd moet worden, is in staat om microscopische levensvormen op de rode planeet te detecteren. Die conclusie trekken astrobiologen van de Universiteit van Leicester uit laboratoriumproeven met de spectrometer. Daarbij werden stralingsbestendige (aardse) bacteriŽn aan steeds hogere doses van straling blootgesteld, zoals die ook aan het Marsoppervlak voorkomen (als gevolg van het ontbreken van een magnetisch veld en een dampkring).

De aanwezigheid van carotenoÔdemoleculen in de bacteriŽn konden gemakkelijk met behulp van de spectrometer worden aangetoond, zelfs bij een stralingsbelasting van 15.000 gray - duizenden malen zo hoog als de stralingshoeveelheid die dodelijk is voor een mens. Bij een nog tien maal zo hoge stralingsdosis was het signaal niet langer meetbaar, doordat de moleculen volledig waren afgebroken.

De laboratoriumproeven worden gezien als een belangrijke voorbereiding op de data-anlyse van de ExoMars-rover. De resultaten zijn vandaag gepresenteerd op het European Planetary Science Congress 2013 in Londen. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_131203251
Mars kopen !!!!
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  zondag 15 september 2013 @ 18:31:01 #259
28033 Pek
je moet wat
pi_131204857
Doet me denken aan deze geniale kloon _O-

GC / een stuk Jupiter gekocht!!! Wie nog meer?
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_131205025
Wat ik me afvraag

Stel je hebt een stuk land gekocht op Mars
En JPL komt er met een rover op en gaat er boren.
Zou je ze kunnen aanklagen voor trespassing :P

Of geld dat alleen op afgebakend land
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  maandag 16 september 2013 @ 07:25:35 #261
28033 Pek
je moet wat
pi_131227270
Ik zou tol heffen. Een miljoen per decimeter ofzo :P
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_131269944
:)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_131269964
13-09-2013

Slordige’ Marskrater was ooit een ijsmeer


Artist’s impression van het ontstaan van Aram Chaos. (Faculteit Aardwetenschappen, Universiteit Utrecht)

Aram Chaos, de hobbelige bodem van een oude inslagkrater op Mars, is ontstaan door het smelten en leegstromen van een bedolven ijsmeer. Tot die conclusie komen onderzoekers van de universiteiten van Utrecht en Bremen na het bestuderen van satellietopnamen van de 280 kilometer grote, vier kilometer diepe krater en het uitvoeren van modelberekeningen.

Chaotische terreinen zijn raadselachtige gebieden die karakteristiek zijn voor Mars. Het mechanisme waardoor ze ontstaan, werd tot nu toe niet goed begrepen.

Volgens de wetenschappers was Aram 3,5 miljard jaar geleden nog een ongerepte inslagkrater die deels was gevuld met bevroren water. Mettertijd raakte dat ijs bedolven onder een twee kilometer dikke laag sediment, die een isolerende werking had. Dat kon echter niet verhinderen dat de inwendige warmte van de planeet ervoor zorgde dat het ijs in de loop van de miljoenen jaren smolt. En daardoor stortte het bovenliggende sediment in.

Bij die catastrofale gebeurtenis moet ongeveer honderdduizend kubieke kilometer vloeibaar water zijn vrijgekomen. Het wegstromende water vormde in een maand tijd een tien kilometer diep en twee kilometer breed dal, en op de bodem van de Aram-krater bleef een chaotisch patroon van rotsblokken achter.

De mogelijkheid bestaat dat er her en der op Mars nog van deze bedolven ijsmeren te vinden zijn, die om wat voor reden dan ook nooit zijn ingestort. Zulke meren zouden een veilige haven kunnen zijn voor primitief leven. (EE)

(allesoversterrnekunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 20 september 2013 @ 13:45:29 #264
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_131380124
quote:
Curiosity rover's methane result challenges life theory

The Curiosity rover's failure to detect methane on Mars is a blow to theories that the planet may still host some types of life, say mission scientists.

Telescopes and satellites have reported seeing small but significant volumes of the gas, but the six-wheeled robot can pick up no such trace.

On Earth, 95% of atmospheric methane is produced by microbial organisms.

Researchers have hung on to the hope that the molecule's signature at Mars might also indicate a life presence.

The inability of Curiosity's sophisticated instrumentation to make this detection is likely now to dent this optimism.
🐠 Only dead fish go with the flow.
pi_131405997
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 september 2013 13:45 schreef Perrin het volgende:

[..]

19-09-2013

Curiosity vindt minder methaan op Mars dan gedacht


Marsjeep Curiosity. © ap.

UPDATE De Amerikaanse robotjeep Curiosity heeft op Mars minder methaan gevonden dan wetenschappers hadden verwacht. Er zijn maar weinig sporen van het gas terug te vinden in de uitgewerkte data, zeggen wetenschappers van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA in de jongste uitgave van het wetenschappelijke vakblad Science.


© thinkstock.

Wetenschappers waren, op basis van waarnemingen van op Aarde of van satellieten, van hele wolken met methaan uitgegaan. De Curiosity zocht daarop met een speciaal instrument over een langere periode naar het gas.

Levensvorm
Nu blijkt dat er in de atmosfeer van de Rode Planeet zes keer minder methaan voorkomt dan gedacht. Methaan is een gas dat kan wijzen op het bestaan van minieme levensvormen onder het oppervlak. Het ontstaat wanneer bacteriŽn organische stoffen afbreken. Mensen en dieren stoten het dan ook constant uit. Het gas komt ook vrij bij vulkanen, moerassen en toendragebieden. Op aarde is methaan een van de belangrijkste broeikasgassen.

Toch betekent het ontbreken van het gas niet per se dat er geen leven op Mars is. "Op aarde zijn er veel microbes die geen methaan uitstoten'', verklaarde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Niet teleurgesteld
Satellieten in een baan rond Mars hadden eerder wel sporen van methaan gemeten. Het is niet duidelijk waar dat door kwam. De wetenschappers zeggen niet teleurgesteld te zijn. "Het zou opwindend zijn geweest om methaan te vinden, maar we hebben veel vertrouwen in onze metingen, en het echt belangrijke is de vooruitgang in de uitbreiding van onze kennis'', zei onderzoeksleider Chris Webster.

De Curiosity is de duurste en meest geavanceerde Marsmissie ooit. De robot is zowat een jaar geleden op onze buurplaneet geland om naar sporen van leven te zoeken in de dampkring. De jeep is nu op weg naar de berg Sharp aan de rand van de Gale-krater waar de robot is neergestreken.


De Gale-krater. © ap.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_131406022
NASA Curiosity Rover Report 22 -- September 19, 2013 .
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_131578004
25-09-2013

Curiosity vindt meer bewijs voor vochtig MarsMarsrover Curiosity heeft opnieuw bewijs gevonden dat er ooit water op Mars stroomde. De rover vond het bewijs tijdens zijn reis naar Mount Sharp, toen hij tijdens een tussenstop zijn robotarm uitstrekte om enkele stenen te bestuderen.

Curiosity is momenteel op weg naar Mount Sharp: een lange reis die meer dan een half jaar in beslag neemt. Natuurlijk maakt de rover die lange reis niet in ťťn keer: NASA heeft vijf tussenstops gepland. De eerste tussenstop maakte de rover begin deze week.

Aderen
En die tussenstop wierp zijn vruchten af. Curiosity bestudeerde enkele gesteenten en dan in het bijzonder de scheuren (ook wel aderen genoemd) in zandsteen. De gesteenten vertelden Curiosity dat zij ooit in een veel vochtigere omgeving vertoefden. “We bestudeerden zandstenen kiezels die door water dat over het Marsoppervlak stroomde, zijn afgezet,” vertelt onderzoeker Dawn Sumner.

Stromend water op Mars
Het is niet voor het eerst dat Curiosity bewijs vindt voor water op Mars. Eerder trof de rover nabij zijn landingsplaats – Yellowknife Bay – al bewijs aan dat er ooit water op Mars stroomde. Dat de rover nu een eindje verderop ook sporen van water vindt, lijkt onbeduidend. Maar dat is het niet. Onderzoekers willen graag op meerdere plekken op Mars zoeken naar sporen van water en vervolgens exact achterhalen wanneer dat water stroomde. “Stroomde het water dat de stenen die we tijdens de eerste tussenstop bestudeerden, afzette rond dezelfde tijd als het water dat we in Yellowknife Bay vonden?” vraagt Sumner zich af. “Als dezelfde vloeistof die de aderen in de gesteenten hier veroorzaakte ook de aderen in de gesteenten van Yellowknife Bay veroorzaakte, zou je verwachten dat de aderen dezelfde samenstelling hebben. We zien echter dat de adertjes anders zijn, dus weten we dat de geschiedenis gecompliceerd is. Deze observaties kunnen we gebruiken om een completer beeld van de geschiedenis van Mars te krijgen.”

Inmiddels is Curiosity – ondanks dat er op het punt van de eerste tussenstop nog genoeg te ontdekken viel – alweer onderweg naar Mount Sharp. “Aan de ene kant willen we Mount Sharp zo snel mogelijk bereiken en aan de andere kant willen we gesteenten die we onderweg tegenkomen, bestuderen,” legt onderzoeker Kenneth Williford. “Ons team, bestaande uit meer dan 450 wetenschappers, heeft besloten dat het bereiken van Mount Sharp prioriteit heeft.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_131606405
26-09-2013

Verkenner Curiosity vindt water op Mars


"In elke kilo Marsgrond zit ongeveer 20 gram water"
Marsjeep Curiosity. © reuters.

UPDATE In de bodem van de planeet Mars blijkt water te zitten. De verkenner Curiosity heeft daar voor het eerst sporen van gevonden. Dat meldt het gezaghebbende wetenschapsblad Science.

Het water kwam aan het licht toen de Curiosity een schep Marsgrond nam en die in een speciale ruimte van het karretje stopte. Daar werd het verhit tot 835 graden. Er kwamen gassen vrij, waaronder waterdamp.

20 gram water
"We weten nu dat er veel water op Mars moet zijn en dat het makkelijk te bereiken is. Als we mensen sturen, hoeven ze alleen wat grond op te graven. Als ze de bodem dan opwarmen, hebben ze water", aldus hoofdonderzoekster Laurie Leshin. In elke kilo Marsgrond zit ongeveer 20 gram water. Dat is ongeveer een tiende van de hoeveelheid water in de grond op aarde.

Dat er water voorkomt op Mars komt niet helemaal als een verrassing.
De Curiosity is bewust naar zijn werkplek gestuurd, een krater bij de evenaars van de planeet. Satellieten hadden gemeten dat daar mineralen in de grond zitten die alleen onder invloed van water kunnen ontstaan. Vorig jaar vond de verkenner kiezelsteentjes die lang geleden zouden zijn meegevoerd door het water van een beekje.

Water is een cruciale voorwaarde voor leven. Toch is dat nog niet gevonden op Mars.

Bouwstenen van leven
Wel ontdekte de Curiosity dit jaar dat leven ooit mogelijk is geweest op Mars. In een rots werden namelijk sporen van de elementen zwavel, stikstof, waterstof, zuurstof, fosfor en koolstof gevonden. Dat zijn de bouwstenen van leven op aarde. Vermoedelijk hadden er in een ver verleden minieme organismen kunnen bestaan op Mars. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA laat in het midden of die er ook echt zijn geweest.

De Curiosity is een rijdend scheikundelaboratorium, dat in november 2011 werd gelanceerd en in augustus vorig jaar op Mars landde. De verkenner woelt het oppervlak om, onderzoekt rotsen, meet gassen in de atmosfeer en neemt foto's. Het project heeft ongeveer 2 miljard dollar (1,6 miljard euro) gekost.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_131835079
04-10-2013

Mars-missie NASA gaat toch door ondanks 'shutdown'


© photo news.

De Amerikaanse federale overheid mag dan wel financieel zijn drooggelegd, voor de nakende Mars-missie van de NASA is een uitzondering gemaakt, zo hebben gezaghebbende ruimtevaartwebsites gemeld.

Door de 'shutdown' was op het Kennedy Space Center in Florida ook het meeste voorbereidingswerk voor de volgende Mars-missie tot stilstand gekomen. De Maven-sonde moet echter op 18 november (plaatselijke tijd) vanop Cape Canaveral vertrekken.

De 671 miljoen dollar kostende missie om de bovenste lagen van de atmosfeer van de Rode Planeet te bestuderen, beschikt over een lanceervenster van twintig dagen, eventueel te verlengen. Maar als de Maven niet op tijd kan vertrekken, wordt het twee jaar wachten en zal de missie duurder zijn dan ze nu al is.

Wel konden de door de NASA voor Maven gecontracteerde firma's hun voorbereidingen verderzetten.

Dringende uitzondering
Hoe dan ook, de NASA heeft nu een dringende uitzondering op de sluitingsregel doorgeduwd waardoor haar ingenieurs donderdag weer aan de slag konden met de sonde. Het Amerikaanse ruimtevaartbureau had daarbij ook aangevoerd dat de sonde van doorslaggevend belang zal zijn voor communicatie met toekomstige robotjeeps op de Rode Planeet, aldus de krant Florida Today.

Bij raketbouwer Lockheed Martin luidt het dat de voorbereidingen overigens negen dagen voorlagen op schema toen de 'shutdown' intrad.

Overigens bleef de NASA de hele week ook doorgaan met de operaties voor het Internationaal Ruimtestation ISS, het data vergaren met de Hubble Ruimtetelescoop en alles wat nu op Mars rijdt of er rond draait.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_131843097
^O^
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_131867490
04-10-2013

Gaatje in voorwiel van Curiosity (maar de rover gaat door!)Marsrover Curiosity is een echte verkenner die de gebaande paden mijdt. En dan kun je wel eens op een scherp stuk rots stuiten. Waarschijnlijk weet de rover er alles van. Recente foto’s laten namelijk zien dat er een gat in het wiel van de rover zit. Maar wees gerust: er is meer voor nodig om de ambitieuze Curiosity te stoppen!

Het gat is goed te zien op de foto hieronder, gemaakt door een camera aan boord van Curiosity. Waar het gat door veroorzaakt is? Waarschijnlijk een scherp steentje.


Foto: NASA / JPL-Caltech / Malin Space Science Systems.

Voor wie zich afvraagt of we ons nu zorgen moeten gaan maken over Curiosity: absoluut niet doen! NASA had dergelijke schade helemaal ingecalculeerd en ligt er dus ook niet wakker van – de ruimtevaartorganisatie heeft wel andere dingen aan het hoofd – simpelweg omdat het het functioneren van Curiosity niet aantast.

Nu we ons toch op Curiosity’s onderkant aan het richten zijn, trakteren we u direct op nog een foto vanuit dit bijzondere perspectief. Geeft het geen machtig gevoel, zo’n door mensen gebouwde machine op het oppervlak van Mars, met de Martiaanse heuvels op de achtergrond?


Daar sta je dan..op Mars! Foto: NASA / JPL-Caltech / Malin Space Science Systems.

(Scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_131873327
Waar is de ANWB als je ze nodig hebt
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_132422986
:)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_132422998
21-10-2013

Curiosity kiekt zijn eindbestemming: “Mount Sharp, ik kom eraan!”Marsrover Curiosity is kilometers aan het maken. En het schiet al aardig op: de eindbestemming – Mount Sharp – komt tot grote vreugde van de rover steeds dichterbij.

Dat blijkt ook wel uit een nieuwe foto die de rover middels Twitter met de wereld deelde. Op de foto schittert de voet van de fletse Mount Sharp. “Sta me toe om mezelf opnieuw te introduceren. Ik ben terug op Twitter en nog dichterbij Mars’ Mount Sharp,” meldt de rover.

Met de tekst verwijst Curiosity overduidelijk naar de shutdown die de Amerikaanse overheidsinstellingen – waaronder ook NASA – teisterde. Doordat politici het niet met elkaar eens konden worden, lagen overheidsinstellingen iets meer dan twee weken stil. In het geval van Curiosity betekende dat iets meer dan twee weken radiostilte op de site en het Twitter-kanaal. Maar daar is nu gelukkig een einde aan gekomen. De rover laat weer van zich horen en zal ons de komende tijd ongetwijfeld blijven verrassen met mooie foto’s en opzienbarende ontdekkingen.

De komende tijd staat het maken van kilometers echter centraal. De rover is nog altijd onderweg naar Mount Sharp, een reis die acht kilometer lang is en zeker enkele maanden in beslag gaat nemen. De reis van Curiosity is hier live te volgen.

(scientiasŗ
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_132751663
29-10-2013

ESA laat u meevliegen over Mars


De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA heeft topografische informatie over de oppervlakte van Mars in een nieuw 3D-filmpje gegoten. De video met de titel 'Mars Showcase' laat u op die manier meegenieten van een vlucht over de rode planeet.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_132751689
29-10-2031

NASA gaat atmosfeer van Mars onderzoeken


© reuters.

De NASA bereidt zich voor om op 18 november een sonde, Maven, te lanceren naar de bovenste laag van de atmosfeer van de planeet Mars, om een beter begrip te krijgen van de redenen voor het verdwijnen van het grootste deel van de atmosfeer van Mars.

Maven (Mars Atmosphere and Volatile Evolution mission) zal in een baan rond Mars de hogere atmosfeer en de ionosfeer onderzoeken, alsook interacties met de zon en de zonnewind, zo verklaarden verantwoordelijken van de missie maandag tijdens een persconferentie.

De missie Maven is volgens de NASA een belangrijke stap in het oplossen van de puzzel van het voorbije en huidige klimaat van Mars. Mars had in het verleden een dichtere atmosfeer, maar door een ingrijpende klimaatsverandering verdween het grootste deel van zijn atmosfeer.

Maven is de tweede missie van het Amerikaanse programma Scout, dat bestaat uit kleine, goedkopere missies voor de verkenning van Mars. De kostprijs, zonder de lancering, ligt beneden de 500 miljoen dollar.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_132881503
03-11-2013

India lanceert een sonde naar Mars

In India is het aftellen begonnen voor het lanceren van een onbemande verkenner naar Mars. Het meest ambitieuze ruimteproject ooit van het Aziatische land geldt niettemin als "goedkoop".

In 2011 lukte China er niet in een eerste sonde op Mars te krijgen, Japan eerder ook niet. Indien New Delhi wel slaagt, is dit een primeur voor AziŽ.

Van op de basis Sriharikota moet een 350 ton wegende Indiase PSLV-draagraket dinsdag om 14.36 uur plaatselijke tijd de Mangalyaan meenemen en op een traject naar de meer dan 200 miljoen km van ons verwijderde Rode Planeet zetten. Dat laatste gebeurt pas na een maand want de raket is te licht voor een rechtstreekse slingering naar Mars en moet door banen trekken rondom de Aarde aan snelheid winnen.

De 1,3 ton wegende sonde ter grootte van een grote koelkast beschikt onder andere over sensoren om de hoeveelheid methaan in de atmosfeer van Mars te meten en daarmee misschien de hypothese versterken dat er ooit in vergelijkbare omstandigheden als bij ons primitief leven op de planeet zou zijn geweest. Landen zal de sonde niet doen, de aankomst is binnen 300 dagen voorzien.

Tot nu toe zijn er 51 missies naar Mars geweest, waarvan er slechts 21 slaagden, beklemtoont directeur K. Radhakrishnan van het Indiase ruimtevaartbureau ESA. Ook Europa kon scoren met de Mars Express.

Eerder kon India al aantonen dat er water op de Maan is. De Marsmissie kost slechts 4,5 miljard roepie (55 miljoen euro).

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_133139197
08-11-2013

Europese Marsmodule Schiaparelli gedoopt


© afp.

De demonstratiemodule van de missie ExoMars heeft de naam Schiaparelli gekregen naar de Italiaanse astronoom Giovanni Schiaparelli, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA vandaag bekendgemaakt.

ExoMars is een gemeenschappelijk Europees-Russisch project dat een missie in 2016 en 2018 omvat. De eerste missie omvat de 'Trace Gas Orbiter' en de Schiaparelli, de tweede is een Marsjeep. Zowel de 'orbiter' als de robotjeep moeten samen zoeken naar sporen van vroeger en huidig leven op de Rode Planeet.

Gecontroleerde landing
De Schiaparelli moet aantonen dat de juiste technologie aanwezig is voor een gecontroleerde landing op Mars. De module duikt de verraderlijke atmosfeer van Mars in aan 21.000 km uur, en gebruikt dan valschermen en stuurraketjes om de snelheid tot minder dan 15 km per uur te verminderen, om dan acht minuten later te landen.

Tijdens de duik in de atmosfeer zal de module data verzamelen. Dit gebeurt ook na landing in het gebied Meridiani Planum.

De helft van alle Marsmissies van de ruimtevaartmogendheden is mislukt. Europa slaagde met zijn Mars Express, maar de lander Beagle-2 verdween spoorloos na losmaking van de sonde.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_133243422
13-11-2013

Curiosity laat zijn huidige uitzicht op Mars zien

Klik hier voor interactieve panorama foto
Mars Panorama - Curiosity rover: Martian solar day 437 in world © Andrew Bordrov

Sinds de shutdown van de Amerikaanse regering heeft NASA's Curiosity alweer een flinke afstand gereden en is de Marswagen weer een stukje dichter bij eindbestemming Mount Sharp. De Estlandse fotograaf Andrew Bodrov heeft een nieuwe interactieve panoramafoto van Curiosity's huidige omgeving op Mars gemaakt, waarop ook de 5,5 kilometer hoge berg te zien is.

Bodrov maakte in het verleden meerdere interactieve panoramafoto's van Curiosity's beelden. (Onder andere hier en hier te zien). De panoramafoto bestaat uit 101 beelden die de Marsrover ongeveer twee weken geleden op de Rode Planeet heeft gemaakt, en laat de huidige werkplek van Curiosity in 360 graden zien.

Curiosity is nog altijd onderweg naar Mount Sharp, de eindbestemming van het rijdende laboratorium. Het Mars Science Laboratory, zoals de rover officieel heet, landde in augustus 2012 op Mars.

Na een reis van totaal 570 miljoen kilometer door het zonnestelsel landde de Marsrover in de 150 kilometer grote krater Gale, iets ten zuiden van de Marsevenaar. Midden in die krater ligt de 5,5 kilometer hoge Mount Sharp. De komende twee jaar onderzoekt de rover de bodem, rotsen en lucht. Wetenschappers willen zo te weten komen of op Mars ooit leven mogelijk is geweest.


© reuters.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  maandag 18 november 2013 @ 18:26:17 #280
28033 Pek
je moet wat
pi_133382610
Maven lancering in een klein uurtje, live hier te volgen :)
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
  maandag 18 november 2013 @ 19:37:03 #281
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_133385237
Tot nu toe alles goed :)
pi_133388180
Waarom zitten ze in die control room op het grote scherm naar de parkeerplaats te kijken? :')


[ Bericht 19% gewijzigd door #ANONIEM op 18-11-2013 20:30:51 ]
pi_133506341
21-11-2013

Marsrover Curiosity heeft te kampen met kortsluiting


Het apparaat is niet kapot, maar heeft mogelijk te maken gehad met een vorm van kortsluiting. © reuters.

Marsverkenner Curiosity moet wegens technische mankementen zijn werk enkele dagen stilleggen. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekendgemaakt.
Het apparaat is niet kapot, maar heeft mogelijk te maken gehad met een vorm van kortsluiting. Technici willen onderzoek doen, voordat de verkenner weer wordt ingezet.

De vorige keer dat de Curiosity kortsluiting had was op de dag van de landing in augustus 2012. De laatste keer dat de verkenner niet rondreed was tijdens de shutdown van de Amerikaanse overheid in oktober. Volgens NASA-manager Jim Erickson is met het voertuig voor de rest geen probleem.

Curiosity rijdt al ruim een jaar rond op de planeet. De verkenner woelt het oppervlak om, onderzoekt rotsen, meet gassen in de atmosfeer en neemt foto's. Het project heeft ongeveer 2 miljard dollar (1,6 miljard euro) gekost.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_133867708
01-12-2013

Indiase Marssonde begonnen aan reis


© afp.

De Indiase satelliet Mangalyaan, onderweg naar Mars, is vanochtend vroeg aan zijn reis naar de rode planeet begonnen. Het duurde meer dan 20 minuten voordat de Marssonde zijn baan rond de aarde kon verlaten, bericht de BBC.


© epa.

Half november lukte het niet om de Mangalyaan in de juiste baan om de aarde te krijgen. Bij de lancering vanuit een baan om de aarde is het de bedoeling de sonde steeds grotere banen te laten draaien, de makkelijkste manier om de oversteek naar Mars te kunnen maken. De motoren van de sonde hadden aanvankelijk niet genoeg snelheid om naar een hogere loopbaan te gaan, maar vanochtend werd dus meer succes geboekt.

Moeilijke oversteek
September volgend jaar moet de Mangalyaan in een baan rond Mars komen. De missie is een prestigeproject voor India. De satelliet moet bewijzen dat het land de moeilijke oversteek naar Mars kan maken. De grote rivalen China en Japan hebben dat eerder geprobeerd, maar zij slaagden er niet in. Tot op heden zijn alleen de Verenigde Staten, Rusland en Europa bij Mars gekomen.

De ruimtereis kost India ongeveer 50 miljoen euro. Voor ruimtevaartbegrippen is dat een peulschil.


Het vluchtleidingscentrum van de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO in Bangalore. © afp.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_134141891
10-12-2013

Marsverkenner vindt sporen zoetwatermeer


Zelfportret van Marsverkenner Curiosity. © reuters.

Onderzoekers denken te kunnen aantonen dat zich op Mars een zoetwatermeer heeft bevonden dat geschikt was voor de vorming van microbieel leven. Het meer bevond zich in de Gale Crater, waar het Marswagentje Curiosity in augustus 2012 landde voor zijn verkenningsmissie.


© afp.


© afp.


© afp.

"Afgaand op de scheikundige samenstelling van de monsters moet het verdraaid veel weg hebben gehad van een doodgewoon meer zoals op aarde."

John Grotzinger
Dat blijkt uit de analyse van bodemmonsters die Curiosity heeft verzameld, aldus geoloog John Grotzinger gisteren op een conferentie van de vereniging van Amerikaanse geofysici in San Francisco. Het meer, nabij de evenaar op Mars, moet ongeveer 3,5 miljard jaar geleden hebben bestaan. "Afgaand op de scheikundige samenstelling van de monsters moet het verdraaid veel weg hebben gehad van een doodgewoon meer zoals op aarde", zei Grotzinger. "In uiterste nood zou je van dit spul hebben kunnen drinken."

Levensvatbaar systeem
Volgens Grotzinger heeft het meer tienduizenden jaren bestaan, en mogelijk langer. De afmeting ervan varieerde, maar bedekte ten minste een gebied van 50 kilomter lang en 5 kilometer breed.

"We beginnen langzaam te begrijpen dat er een levensvatbaar omgevingssysteem geweest moet zijn dat niet alleen het meer omvatte, maar ook de stromen die ermee samenhingen en, in perioden waarin het meer verdroogd was, het grondwater", aldus Grotzinger.

Jonger dan verwacht
De onderzoekers zeggen dat de kleiachtige stoffen die Curiosity verzamelde, jonger waren dan werd verwacht. Dat zou het tijdvenster vergroten waarin de omstandigheden op Mars geschikt waren voor leven.

Curiosity is intussen op weg naar Mount Sharp, een immense stapel stenen die zich heeft gevormd op de bodem van Gale Crater. Op grond van de nieuwe bevindingen zijn de wetenschappers een nieuwe strategie aan het ontwikkelen om op deze plaats naar organisch materiaal te zoeken.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_134141927
Curiosity Rover Report (Dec. 9, 2013): Dating Younger Rocks
NASA's Curiosity has determined the age of a Martian rock and provided first readings of radiation on the surface of Mars.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_134142021
10-12-2013

Lockheed Martin ontwikkelt robotlander voor Mars One


Illustratie van de onbemande lander van Mars One. (Mars One)

Het Amerikaanse Lockheed Martin gaat een robotlander ontwikkelen voor Mars One, het Nederlandse bedrijf dat in de jaren twintig bemande enkele reizen naar Mars wil uitvoeren om daar een kolonie te vestigen. SSTL (Surrey Satellite Technologies Ltd.) ontwikkelt de bijbehorende communicatiesatelliet.

De twee onbemande ruimtescheepjes moeten verschillende technologieŽn gaan uittesten en demonstreren die van belang zijn voor de latere bemande vlucht. De lander - gebaseerd op het ontwerp van NASA's Phoenix-Marslander - heeft een graafarm aan boord, en zal tests uitvoeren met het winnen van water uit de Marsbodem en met het ontplooien van dunne zonnepanelen op het Marsoppervlak. De lander maakt continu videobeelden die via een live-verbinding met de communicatiesatelliet naar de aarde worden gestuurd.

De lancering voor de lander en de satelliet staat nu gepland voor 2018 - twee jaar later dan oorspronkelijk was voorzien. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_134180424
11-12-2013

Missie naar Mars krijgt steeds meer vorm


Illustratie van de onbemande robotlander van Mars One © Mars One.

De menselijke missie naar Mars krijgt steeds meer vorm. Het Nederlandse bedrijf Mars One wil op 2023 een kolonie op de rode planeet vestigen. Voor dit gebeurt gaan een robotlander en een satelliet tests uitvoeren die van cruciaal belang zijn voor de latere bemande vlucht.

Mars One is in zee gegaan met het Amerikaanse bedrijf Lockheed Martin, het grootste defensieconcern ter wereld, om een speciale robotlander te ontwikkelen. De lander is gebaseerd op het ontwerp van NASA's Phoenix-Marslander. Het bestaat uit dunne zonnepanelen en heeft een graafarm aan boord. Het is de bedoeling dat de robotlander water uit de bodem van Mars meeneemt en continu videobeelden maakt. Die beelden worden via een communicatiesatelliet naar de Aarde gestuurd. De satelliet wordt ontwikkeld door Surrey Satellite Technologies Ltd (SSTL).

Historische prestatie
Bas Lansdorp, medeoprichter van Mars One, is erg enthousiast over de ontwikkelingen. De lancering voor de lander en de satelliet staan nu gepland voor 2018. Volgens Lansdorp zijn Lockheed Martin en SSTL belangrijke spelers in hun vakgebied. De robotlander en de satelliet zullen de eerste particuliere ruimtevaartuigen zijn die naar Mars gaan. Lansdorp: "Hun succesvolle aankomst en werk op de planeet zal een historische prestatie zijn."

Ook Ed Sedivy, hoofd werktuigkundige bij Lockheed, is opgewonden. Hij weet uit ervaring met de Phoenix-Marslander dat landen op Mars een uitdaging is. "Het is een sensatie en het gaat om een zeer spannende missie." Volgens Mars One is de demonstratie van water op Mars van cruciaal belang voor de bemande missies. Het bedrijf hoopt dat de live beelden die de robotlander maakt de rode planeet dichterbij de mensen brengt.

Honderdduizenden aanmeldingen
Het aantal aanmeldingen voor het prestigieuze project is in een aantal maanden fors gestegen. Meer dan 200.000 mensen hebben zich aangemeld voor de menselijke missie die gepland staat voor 2025. Vier astronauten zullen aanvankelijk naar de rode planeet vertrekken.


Werking van de Phoenix-marslander, eerder ontwikkeld door NASA © afp.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_134829995
If not now, then when.
  maandag 30 december 2013 @ 19:08:11 #290
28033 Pek
je moet wat
pi_134887696
En terecht natuurlijk. Een enkeltje Mars voor een reality-show? Kom op nou _O- :')
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_134894747
quote:
10s.gif Op maandag 30 december 2013 19:08 schreef Pek het volgende:
En terecht natuurlijk. Een enkeltje Mars voor een reality-show? Kom op nou _O- :')
De reality show is een middel, niet het doel.
Maar ik heb ook zeer mijn twijfels of het wel realistisch is allemaal, vooral de streefdatum.
Alpha kenny one
pi_135135286
05-01-2014

Curiosity viert vijfhonderdste werkdag op MarsTerwijl bij ons gisteren de champagne ontkurkt en een nieuw jaar ingeluid werd, was het ook op Mars ondertussen een beetje feest. Curiosity vierde er zijn 500e sol (oftewel: dag op Mars). En de rover formuleerde direct een goed voornemen.

“Terwijl de aarde nieuwjaar viert, markeert middernacht op Mars mijn 500e werkdag,” zo twitterde Curiosity gisteren. Niet lang daarna volgde een fragment van het uitzicht van de Marsrover. Op de foto is een deel van Mount Sharp te zien.


Een stukje van Mount Sharp. Afbeelding: NASA.

“Doelen voor 2014: naar Mount Sharp rijden en alle wetenschap die ik kan bedrijven, doen,” voegde Curiosity aan die foto toe. Een goed voornemen. Maar wel eentje waar we nog even op moeten wachten. Curiosity vertrok in juli naar Mount Sharp, een reis die negen tot twaalf maanden kan gaan duren. “We weten niet wanneer we bij Mount Sharp aankomen,” zo stelde onderzoeker Jim Erickson toen. “Dit is een verkennende missie, dus hoewel Mount Sharp ons einddoel is, wil dat nog niet zeggen dat we interessante kenmerken die we op de weg ernaartoe tegenkomen, niet gaan verkennen.”

Mount Sharp is een interessant verschijnsel. De uit sedimenten opgebouwde berg kan ons naar verwachting heel veel vertellen over het klimaat van Mars in vroeger tijden.

(Scientias)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_135135357
03-01-2014

Mars One kiest eerste kandidatenHet Nederlandse initiatief Mars One heeft een eerste selectie gemaakt uit mensen die zich hebben aangemeld voor een reis naar Mars. Meer dan 200.000 mensen van over de hele wereld hebben zich aangemeld om astronaut te worden; daaruit zijn 1058 kandidaten geselecteerd. Uit deze groep moeten in een televisieshow 24 kolonisten worden geplukt die in 2025 naar Mars gaan.

Als alles verloopt zoals Mars One wil, dan keren deze mensen niet terug. Het project voorziet in een enkel reis naar de Rode Planeet. Wie meegaat, zal op Mars sterven en familie en vrienden nooit meer terugzien. Het transport naar deze planeet gaat via de private ruimtevaartorganisatie SpaceX.

Er is vanaf het begin veel kritiek geweest op dit plan. Vooral de selectie via een televisieshow en het feit dat kandidaten niet terugkeren naar aarde doet nogal wat wenkbrauwen fronsen. Sergei Krikalov, de chef van het Russische opleidingscentrum voor astronauten, zei deze week in de Russische media dat hij vindt dat de kandidaten niet naar Mars moeten, maar naar een goede psychiater.

‘Ruimtevaart zou nuttig moeten zijn. Alleen maar je eigen einde tegemoet vliegen is dat zeker niet’, zo zei hij tegen de Russische televisie. Ook betwijfelt hij of de capsule van SpaceX wel bestand is tegen de straling in de ruimte tussen de aarde en Mars. De Nederlandse Nobelprijswinnaar Gerard ‘t Hooft heeft zich echter achter het project geschaard.

(Faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_135222820
07-01-2014

Andrť Kuipers heeft veel twijfels over Mars One-project

Ruimtevaartspecialisten als astronaut Andrť Kuipers zien veel haken en ogen aan het Nederlandse Mars One project, dat in 2025 moet plaatsvinden.


Foto: ANP

In eerste instantie willen de organisatoren van het project Mars One twee mannen en twee vrouwen naar Mars sturen, die de rest van hun leven op de rode planeet zullen blijven wonen. Elke twee jaar krijgen ze gezelschap van nieuwe kandidaten.
Volgens Kuipers heeft het Mars One-plan echter twee achilleshielen, de technologie en de financiŽn, zo zegt hij in gesprek met magazine KIJK, dat donderdag in de winkels ligt.

"Het plan om zoveel mogelijk bestaande ruimtevaarttechnologie te gebruiken is slim. Toch onderschat de organisatie de tijd die nodig is voor reparaties en onderhoud. In het ruimtestation ISS hadden we zelfs met een bemanning van zes astronauten tijd tekort."
Een missie naar Mars duurt ongeveer zeven maanden en is volgens de organisatie technisch haalbaar. Een terugreis is met de huidige technieken echter niet mogelijk.
Mars One wil wel een lijndienst opzetten om voedsel en reserveonderdelen naar de rode planeet te brengen. Zonde van het geld, vindt Kuipers. "Met het geld van die lijndienst kun je beter een raket ontwikkelen die de mensen terugbrengt naar de aarde."

Televisieshow
Volgens oprichter Bas Lansdorp hebben in totaal ruim 200.000 mensen zich aangemeld voor de missie in 2025, waarvan 1.058 personen zijn geselecteerd voor de tweede ronde. Onder hen zijn twee Nederlanders.
Uiteindelijk moeten er 24 tot 40 Marsreizigers overblijven na een ultieme selectie in een televisieshow. Mars One hoopt de reis naar de rode planeet te kunnen financieren met de opbrengsten van de tv-uitzendingen.

Kuipers verwacht dat Mars One niet zomaar de benodigde 6 miljard bij elkaar zal krijgen. "Jarenlange ervaring in de ruimtevaart leert daarnaast dat het hoogstwaarschijnlijk duurder wordt."
Medisch specialiste Maybritt Kuypers vreest grote gevolgen voor de gezondheid van de ruimtevaarders. "Ze vergelijken de risico's met een beklimming van de Mount Everest en dat is echt misleidend. De kans dat je op die berg doodgaat, is 1,3 procent. De kans op overlijden of ernstig letsel op deze Marsexpeditie is vele malen hoger. Ik denk eerder aan zo'n 95 procent."

Aandacht
Psycholoog Dietrich Manzey voorziet veel problemen rond de mentale toestand van de astronauten.
"Als de aandacht van het publiek minder wordt, daalt de genoegdoening die je voor de hele onderneming ervaart. Astronauten in het ISS klagen als ze veel huishoudelijke taken hebben en weinig waardevol wetenschappelijk werk kunnen doen", zegt de Duitser.
"Omdat alles nu eenmaal went, verliezen de Mars One-astronauten op den duur het gevoel dat ze iets relevants verrichten. Daarmee daalt ook hun motivatie. Hoe langer ze in leven blijven, hoe ongelukkiger en eenzamer ze worden."

Voedsel
Ecoloog Wieger Wamelink verwacht problemen met het verbouwen van voedsel: "Het kost een paar seizoenen om de grond vruchtbaar te krijgen. De eerste bemanning zal dus, na een reis van negen maanden door de ruimte, nog zeker een paar jaar aangewezen zijn op gevriesdroogd voedsel."
Wamelink voorziet grote riscio's. "Feit is dat je een gevarieerd dieet nodig hebt en dat je het moet doen met de Marsbodem, waar we lang niet alles van weten."
Door: NU.nl/Joost Nederpelt

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 9 januari 2014 @ 15:44:00 #295
279682 theguyver
Sidekick van A tuin-hek!
pi_135276269
Vraagje misschien weten jullie dat, ik las een paar jaar geleden dat China een robot wagentje op de maan wou zetten met het idee om weer een paar mensen naar de maan te brengen.
Ik ben al even aan het zoeken of dit nog steeds op de chinese planning staat, ik weet dat het een beetje off topic is maar goed ik kan het niet meer weer vinden.

Over het marsone project, het duurt wel even, ik snap de bezorgdheid van wat ik hier boven lees van Andre Kuiper, maar het gaat nog meer als 10 jaar duren voor het zover is, ik denk dat ze de genoemde punten misschien in de tussen tijd kunnen verhelpen.
Zo niet is het in feite gewoon een hele dure zelfmoord missie :D
Er staat nog een vraag voor u open!!
pi_135346460
quote:
0s.gif Op donderdag 9 januari 2014 15:44 schreef theguyver het volgende:
Zo niet is het in feite gewoon een hele dure zelfmoord missie :D
Dat weten de kandidaten neem ik aan ook. Als ze al 1 jaar weten te overleven is dat een behoorlijke mijlpaal. Ze vertrekken als gezonde mensen van aarde en komen aan als terminale patiŽnten op Mars.
pi_135509278
quote:
0s.gif Op donderdag 9 januari 2014 15:44 schreef theguyver het volgende:
Vraagje misschien weten jullie dat, ik las een paar jaar geleden dat China een robot wagentje op de maan wou zetten met het idee om weer een paar mensen naar de maan te brengen.
Ik ben al even aan het zoeken of dit nog steeds op de chinese planning staat, ik weet dat het een beetje off topic is maar goed ik kan het niet meer weer vinden.

Over het marsone project, het duurt wel even, ik snap de bezorgdheid van wat ik hier boven lees van Andre Kuiper, maar het gaat nog meer als 10 jaar duren voor het zover is, ik denk dat ze de genoemde punten misschien in de tussen tijd kunnen verhelpen.
Zo niet is het in feite gewoon een hele dure zelfmoord missie :D
Over China heb ik een tijdje geleden hier een artikel gepost
W&T / Het Astronomie Topic #9
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_135509292
14-01-2014

Stap dichter bij verbouwen voedsel op Mars


Sporen van ruimtewagentje Curiosity op Mars © afp.

Voedsel verbouwen op Mars is wellicht mogelijk. Maar dan moet er wel een gebouw of een kas gebouwd worden, lucht en licht gemaakt worden en het zou ook handig zijn als er insecten meekomen van aarde om het een en ander te bevruchten.
Mogelijk vormt de zwaartekracht ook een probleem, want die is anders. Op Mars is alles drie keer zo licht als op aarde.

De Nederlandse ecoloog Wieger Wamelink heeft op nagemaakte Mars- en maangrond een vijftiental gewassen proberen te verbouwen. "De maan was een beetje een teleurstelling", zei hij vandaag. "Maar op de Marsgrond ging het goed. Dat is fijn, want als je op Mars ooit gewassen wil gaan verbouwen, hoef je in ieder geval geen grond meenemen."

Eetbaar
Wamelink wist succesvol rogge, tuinkers, tomaat, brandnetel en worteltjes te verbouwen. Maar het experiment duurde maar 50 dagen, en dat is niet lang genoeg om de tomaten en worteltjes echt goed te laten groeien. Als dat al lukt, blijft de vraag hoe eetbaar de marsgewassen zijn. In de grond zitten zware metalen zoals cadmium. Plantjes kunnen daartegen, maar mensen niet. "Daar kan je heel ziek van worden", aldus Wamelink. Hij wil nog laten analyseren in een laboratorium hoe veilig het is om het verbouwde voedsel te eten.

Klavers en lupine, die het ook goed doen op de Marsgrond, kunnen met de grond vermengd worden, waardoor voedingsstoffen vrijkomen. "Maar op Mars zal je ook je eigen uitwerpselen moeten gebruiken als mest om de gewassen te laten groeien."

Maanzand
Wamelink deed zijn onderzoek door verschillende zaadjes te planten in door de NASA nagemaakt Mars- en maanzand. De ecoloog is nog lang niet klaar met zijn onderzoek. Hij wil onder meer nog uitzoeken hoe de plantjes groeien met minder licht, omdat Mars verder van de zon staat dan de aarde. Hij wil ook proberen om het aanwezige aluminium uit het maanzand te spoelen, om te kijken of plantjes er dan wel op groeien.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_135551137
13-01-2014

Curiosity gespot vanuit baan om Mars


HiRISE-opname waarop de sporen van de Marswagen Curiosity zichtbaar zijn. (NASA/JPL/University of Arizona)

De Amerikaanse Marswagen Curiosity is op de foto gezet door de ruimtesonde Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), die in een baan rond de planeet beweegt. Met de gevoelige HiRISE-camera aan boord van MRO is vorige maand het landingsgebied van Curiosity, in de grote krater Gale, gedetailleerd in beeld gebracht. Op bijgaande kleurenfoto zijn de sporen van Curiosity zichtbaar, van rechtsboven naar linksonder. Op een andere opname is ook de Marswagen zelf zichtbaar (linksonder).

Curiosity landde in augustus 2012 op Mars. Hij onderzoekt of er in het verleden leven mogelijk geweest kan zijn. Mars Reconnaissance Orbiter draait al sinds 2006 in een baan rond de rode planeet. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_135551389
15-01-2013

Mars Express viert jubileum nabij Mars met prachtig filmpje

[img]http://www.scientias.nl/wp-content/uploads/2014/01/mars15.jpg
[/img]

Feest op Mars! Het is deze week tien jaar geleden dat Mars Express zijn eerste kleuren- en 3D-foto’s van de rode planeet maakte. En dat moet gevierd worden! En wel met behulp van een prachtig filmpje van klovensysteem Kasei Valles.

Het filmpje is gebaseerd op 67 foto’s die Mars Express van het klovensysteem maakte. Het is ťťn van de filmpjes die ESA in aanloop naar het jubileum van Mars Express heeft vrijgegeven.

Kasei Valles is een enorm klovensysteem dat zich zo’n drieduizend kilometer uitstrekt en op sommige plekken wel drie kilometer diep is. Het is moeilijk voor te stellen, maar ooit – enkele miljarden jaren geleden – stroomden grote hoeveelheden water door deze kanalen heen.


Mars Express werd in de zomer van 2003 gelanceerd en arriveerde op eerste kerstdag van datzelfde jaar bij Mars. Op 14 januari 2004 – deze week precies tien jaar geleden – maakte deze vervolgens zijn eerste foto’s. Hoewel de sonde dus alweer een tijdje in de running is, functioneert deze nog uitstekend. Eind december scheerde Mars Express nog langs Phobos om foto’s te maken en ons meer te vertellen over het zwakke zwaartekrachtveld van de maan.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')