abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_124944672
05-04-2013

Marswagentje Curiosity begint aan eenzaam maandjeCuriosity’s maand van eenzaamheid is gestart: de komende weken zal NASA geen contact zoeken met de rover en staat deze er dus alleen voor. Het is een noodgedwongen maatregel: deze maand staat de zon communicatie tussen de aarde en Mars namelijk in de weg.


Conjunctie. Afbeelding: NASA.

Deze maand bevindt Mars zich vanaf de aarde gezien precies achter de zon. En dat is lastig wanneer er vanaf de aarde commando’s naar rovers op Mars gestuurd moeten worden. De kans is namelijk groot dat geladen deeltjes van de zon de commando’s aantasten waardoor deze slechts gedeeltelijk op Mars aankomen. En een Marswagentje dat een gedeeltelijk commando ontvangt, kan wel eens gekke sprongen gaan maken. Om dat te voorkomen, heeft NASA besloten tijdens de conjunctie (zo wordt de situatie waarbij een planeet vanaf de aarde gezien achter de zon kruipt genoemd) geen contact met Curiosity op te nemen.

To do
En dat kleine maandje radiostilte is nu dus begonnen. Ondanks dat Curiosity de komende weken geen nieuwe commando’s krijgt, hoeft deze zich niet te vervelen. NASA heeft de rover voorafgaand aan de conjunctie een to do-lijstje gestuurd waar Curiosity de komende weken mee aan de slag kan.


Gezondheid
NASA houdt de ‘gezondheid’ van de rover ook tijdens de komende maand overigens wel goed in de gaten. Dat doet de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie door te luisteren naar piepjes die Curiosity dagelijks naar de aarde stuurt. Ook zullen orbiters in een baan rondom Mars Curiosity goed in de gaten houden.

De radiostilte duurt naar verwachting tot 26 april. Dan kan NASA weer veilig contact opnemen met Curiosity en die andere Marsrover die nog op Mars rondrijdt: Opportunity.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_125034775
Voor degene die geen goed beeld hebben van de afstand tot Mars;

http://www.distancetomars.com/
pi_125103069
08-04-2013

Curiosity bestudeert 'actieve' Marsatmosfeer


Boorgaatjes en vermalen bodemmateriaal in een steen die onderzocht is door Curiosity. (NASA/JPL-Caltech/MSSS)

Verschillende instrumenten aan boord van de Amerikaanse Marsrover Curiosity hebben gedetailleerd onderzoek verricht aan de samenstelling en de eigenschappen van de ijle dampkring van de rode planeet. Voorlopige resultaten zijn gepresenteerd op de algemene vergadering van de European Geosciences Union in Wenen.

Het SAM-instrument (Sample Analysis at Mars) heeft de verhouding tussen twee isotopen van het edelgas argon bepaald. Uit de metingen blijkt dat de Marsdampkring verhoudingsgewijs weinig argon-36 bevat. Dat doet vermoeden dat de planeet in de loop van de geologische geschiedenis meer van deze lichte argon-isotoop is verloren dan van het zwaardere argon-38 - een aanwijzing dat de dampkring ooit een veel hogere dichtheid had, en dat het grootste deel van de atmosfeer in de ruimte is verdwenen.

Het REMS-instrument heeft grote variaties ontdekt in de vochtigheid van de Marsatmosfeer, alsmede aanwijzingen voor het optreden van kleine, kortstondige wervelwindjes op Mars. Twee andere instrumenten, ChemCam en DAN, bestudeerden de rol van waterstof (mogelijk in de vorm van water- of hydroxyl-moleculen) in de wisselwerking tussen dampkring en bodem. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_125103210
09-04-2013

Met nieuwe fusieraket duurt reis naar Mars slechts 30 dagenOngeveer 250 dagen: zo lang duurt het (als het meezit) om een ruimtesonde van de aarde naar Mars te sturen. Maar wetenschappers zijn voornemens de reisduur flink te verkorten. Ze komen met een nieuwe aandrijving die mensen binnen dertig dagen op Mars zou moeten kunnen brengen.

Mensen naar Mars sturen: zowel ruimtevaartorganisaties als bedrijven staan te trappelen om het te gaan doen. Maar het is nogal een onderneming. Er moet een enorme hoeveelheid kostbare brandstof mee, net als een flinke hoeveelheid voedsel en een mogelijkheid om in de ruimte zelf voedsel te verbouwen. Ook moet er nagedacht worden over manieren om de astronauten onderweg van zuurstof, drinkwater en andere eerste levensbehoeften te voorzien. Het zijn stuk voor stuk hindernissen die (deels) voortkomen uit het feit dat een reis naar Mars nu eenmaal heel lang duurt: als het meezit zo’n 250 dagen, hoewel NASA voor een reisje heen, wat onderzoek op locatie en een reisje terug al snel vier jaar zet. Het is niet alleen een langdurige, maar ook kostbare onderneming. Het zou allemaal vanzelfsprekend een stuk simpeler en goedkoper zijn als Mars wat dichterbij was. Of als we ruimtevaartuigen hadden die sneller konden gaan.

Dertig dagen
En aan dat laatste wordt nu dus hard gewerkt. Wetenschappers van de universiteit van Washington hebben een aantal papers geschreven waarin ze laten zien dat het mogelijk moet zijn om in dertig tot negentig dagen naar Mars te reizen. Ze gaan daarbij uit van een nieuwe vorm van aandrijving: raketten die aangedreven worden door fusie.

Hoe werkt het?
De onderzoekers plaatsen een aantal metalen ringen rondom een plasma. Deze metalen ringen vormen door toedoen van een sterk magnetisch veld een soort metalen schelp rondom het plasma. Deze schelp drukt het plasma samen, waardoor gedurende zeer korte tijd een fusiereactie ontstaat. Deze reactie verhit en ioniseert de metalen schelp. Dit superhete, geļoniseerde metaal schiet met zeer grote snelheid uit de raket en duwt die raket daarbij vooruit. Door dit proces voortdurend te herhalen, wordt het ruimtevaartuig voortgeduwd.

Voordelen
De aandrijving van de wetenschappers heeft meerdere voordelen. Zo kan deze mensen veel sneller dan bestaande manieren van aandrijving op Mars brengen. En een kortere reistijd resulteert in lagere kosten, minder gezondheidsrisico’s en al met al dus minder hindernissen die alvorens zo’n missie werkelijkheid kan worden, moeten worden genomen. Een ander voordeel is dat er heel weinig ‘brandstof’ nodig is. Voor de fusie is heel weinig materiaal nodig, waardoor de kosten laag blijven en het ruimtevaartuig dus ook niet zo zwaarbeladen hoeft te worden.

De onderzoekers hebben de verschillende delen van dit proces reeds in het laboratorium uitgeprobeerd. Die experimenten zijn succesvol verlopen. “We hopen dat de wereld interesse krijgt in het feit dat fusie niet iets is wat altijd veertig jaar van ons verwijderd is en wat altijd miljarden kost,” stelt onderzoeker John Slough. De onderzoekers staan op dit moment voor een grote uitdaging: alle afzonderlijk geteste onderdelen van het proces laten samenkomen en aantonen dat deze samen resulteren in fusie. Als dat lukt, komen interplanetaire missies wel heel dichtbij.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_125186446
12-04-2013

Fans vinden eerste succesrijke Sovjet-Marslander terug


© ap.

Russische Marsfanaten hebben dankzij beelden van een Amerikaanse sonde mogelijk de Sovjetrussische lander Mars-3 teruggevonden. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekendgemaakt. Mars-3 was de eerste sonde die succesrijk neerstreek op het oppervlak van de Rode Planeet.

In 1971 lanceerde Moskou de onbemande Mars-2 en Mars-3 naar onze buurplaneet, elk bestaande uit een orbiter en een lander. De lander van Mars-2 crashte, die van Mars-3 kon op 2 december van dat jaar wel veilig neerstrijken. Maar om nog steeds onbekende redenen liet de robot 14,5 seconden na landing niets meer van zich horen. Behalve het welslagen van de landing leverde de robot niets op.

Op beelden van een hogeresolutiecamera op de Mars Reconnaissance Orbiter van de NASA, menen Russische enthousiastelingen van de Amerikaanse Curiosity-missies, hardware van Mars-3 te hebben gevonden. Nadien werdeb ze gesteund door wetenschappers en ingenieurs om de beelden in het voorziene landingsgebied, de Ptolemaeus-krater, te bevestigen. Het gaat in het bijzonder om het valscherm, de daalmodule ofte remraket, een ketting, het hitteschild en mogelijk de lander zelf.

Elk kandidaat-stuk heeft de vorm en grootte van waarin Mars-3 bestond, en bevindt zich zodanig verspreid in de krater als te verwachten was bij een afdaling en landing, zegt de NASA. Toch wil het Amerikaanse ruimtevaartbureau niet uitsluiten dat het om iets anders gaat, en wacht de NASA verder onderzoek af om definitieve conclusies te trekken.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_125222129
Hier kun je een iets grotere versie van de foto bekijken
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_125381317
16-04-2013

Komeetinslag op Mars lijkt helemaal van de baanWetenschappers hebben de baan van komeet C/2013 A1 die in 2014 wellicht op Mars zou inslaan, nauwkeuriger vastgesteld. En nu blijkt dat de komeet Mars hoogstwaarschijnlijk niet gaat raken, maar rakelings langs de rode planeet zal scheren.

Komeet C/2013 A1 werd in januari van dit jaar ontdekt. De laatste maanden hebben onderzoekers de komeet – en dan met name de baan die deze volgt – bestudeerd. In eerste instantie leek de baan van C/2013 A1 de komeet naar Mars te voeren en leek een inslag op de rode planeet tot de mogelijkheden te behoren.

Kleine kans

Maar nu meldt NASA dat de kans op een inslag bij nader inzien heel klein is. Werd deze kans in maart nog op 1 op 2000 geschat, nu denken onderzoekers eerder aan een kans van 1 op 120.000. Veel waarschijnlijker is het dat de komeet rakelings langs Mars scheert (op een afstand van zo’n 110.000 kilometer).

Treurig?

De komeet gaat de rode planeet dus hoogstwaarschijnlijk missen. Moeten we daar treurig om zijn? Ja en nee. Als de komeet op Mars zou inslaan, zou dat verstrekkende gevolgen hebben. Zo zou er flink wat stof, zand, water en ander puin in de atmosfeer van Mars belanden, waardoor de planeet vochtiger en warmer zou worden. Voor onderzoekers is dat razend interessant. “Ik zie het als een gigantisch klimaatexperiment,” vertelde onderzoeker Michael Meyer onlangs nog. En ook (amateur-)astronomen hadden wellicht stiekem op een inslag gehoopt. Want dat zou spectaculaire beelden opleveren!

Maar ook een komeet die rakelings langs Mars scheert, is zeker interessant. Op en rondom Mars bevinden zich namelijk orbiters en rovers die prachtige foto’s van de komeet kunnen maken. Misschien niet zo spectaculair als een inslag, maar zeker wel de moeite waard!

scientias.nl
pi_125385762
16-04-2013

Nederlands bedrijf begint selectie eerste kolonie Mars


TV-kijkers kiezen wie enkele reis naar Mars mag maken
Een impressie van Mars One hoe het dorp op de Rode Planeet er in 2023 zou moeten uitzien. © afp.

Het Nederlandse bedrijf Mars One zal deze zomer beginnen met de selectie van astronauten die in 2023 als eerste voet mogen zetten op de Rode Planeet. Vanaf juli kunnen geļnteresseerden tegen een vergoeding hun aanmeldingsfilm insturen.

Dat heeft mede-oprichter van Mars One Bas Lansdorp aan Space.com gemeld. Het bedrijf vraagt een vergoeding voor de aanmelding om op die manier mensen te weren die niet serieus zijn over hun deelnemerschap. Mars One hoopt hiermee miljoenen op te halen.

Mars One wil in 2023 een kolonie op de planeet Mars vestigen. Het zal om een enkele reis gaan. Het is technisch gezien namelijk niet mogelijk om op Mars een raketbasis te bouwen, wat nodig is om los te komen van de planeet.

Talentenjacht
De selectie van deelnemers zal vanaf het begin in beeld te volgen zijn en is vergelijkbaar met programma's als 'Idols' en 'So you think you can dance', televisiekijkers moeten uiteindelijk gaan bepalen welke astronauten naar Mars mogen. Het is de bedoeling dat de Marspioniers 24 uur per dag gefilmd worden.

"We verwachten een miljoen aanmeldingsfilmpjes", vertelt Lansdorp. "Hopelijk kan een aantal van die video's viraal gaan." Inmiddels hebben 45.000 mensen zich al aangemeld voor de nieuwsbrief van het bedrijf.

Iedereen die ouder is dan 18 jaar kan een video insturen. Mars One maakte begin dit jaar bekend aan welke eigenschappen de deelnemers moeten voldoen. "Het is van groot belang dat elke kandidaat intelligent is en in goede geestelijke en lichamelijke gezondheid verkeert. Hij of zij moet bereid zijn acht jaar te wijden aan training en opleiding alvorens de reis naar het nieuwe thuis op Mars", staat te lezen op Mars-One.com.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_125386158
"So you think you can live on Mars?"

:'(
  woensdag 17 april 2013 @ 16:23:21 #160
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_125401566
Hoezeer ik het ook WIL geloven, ik denk nog steeds dat het een grote grap is. Maar gezien de tijd en kosten die erin gestoken worden wel de grootste grap ooit. Een soort donorshow in het kwadraat.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
  zaterdag 20 april 2013 @ 21:04:31 #161
155021 Mender
Gekke Henkie
pi_125533797
a.s. maandag is er een persconferentie over het selectieprogramma

http://mars-one.com/en/ma(...)-youtube-and-twitter
  zaterdag 20 april 2013 @ 21:48:07 #162
65434 Parafernalia
Leuker als je denkt
pi_125535761
Waarom is het zo moeilijk om heen en terug te gaan naar Mars? Het zou toch op eenzelfde manier kunnen als met de maanreizen?
Eindelijk iemand die denkt wat iedereen zegt
pi_125535793
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 april 2013 21:48 schreef Parafernalia het volgende:
Waarom is het zo moeilijk om heen en terug te gaan naar Mars? Het zou toch op eenzelfde manier kunnen als met de maanreizen?
Veeeel meer brandstof nodig. En opstijgen vanaf Mars is veel moeilijker dan vanaf de maan, wegens de hogere gravitatiekracht.
gr gr
  zaterdag 20 april 2013 @ 21:50:14 #164
65434 Parafernalia
Leuker als je denkt
pi_125535875
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 april 2013 21:48 schreef Quyxz_ het volgende:

[..]

Veeeel meer brandstof nodig. En opstijgen vanaf Mars is veel moeilijker dan vanaf de maan, wegens de hogere gravitatiekracht.
Zwaartekracht snap ik, brandstof niet zo. Als je eenmaal de juiste snelheid hebt, vlieg je toch gewoon door..of je dan 3 dagen of 3 maanden reist maakt toch niet zoveel uit?
Eindelijk iemand die denkt wat iedereen zegt
pi_125535889
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 april 2013 21:48 schreef Parafernalia het volgende:
Waarom is het zo moeilijk om heen en terug te gaan naar Mars? Het zou toch op eenzelfde manier kunnen als met de maanreizen?
Simpelweg de launch window. 1 keer in de 2 jaar staat Mars dicht genoeg bij de Aarde
En retourtje Mars duurt ietsjes langer dan naar de maan
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  zaterdag 20 april 2013 @ 21:52:41 #166
65434 Parafernalia
Leuker als je denkt
pi_125536014
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 april 2013 21:50 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Simpelweg de launch window. 1 keer in de 2 jaar staat Mars dicht genoeg bij de Aarde
En retourtje Mars duurt ietsjes langer dan naar de maan
Ja het duurt langer..maar wat is dan precies het probleem? :)
Eindelijk iemand die denkt wat iedereen zegt
pi_125536134
Why Getting to Mars is Difficult

The root of the answer is that we often times don't appreciate the scale of what a trip to Mars entails. And, frankly, everything snowballs from there.

Mars is about 150 times further away from the Earth than the Moon is. That may not sound like a lot, but think about what that means in terms of added fuel. Of course, more fuel means more weight. More weight means bigger capsules and bigger rockets. This is what I mean by a trip to Mars being on a completely different scale.

But really this isn't our problem. NASA has spacecraft designs (like Orion and Nautilus) that would be capable of making the trip. Though neither is actually ready quite yet, the technology is certainly available.

No, the biggest problem is temporal. Since Mars is so far away, and orbits the Sun at a different rate than Earth, NASA must time their launches very precisely. This goes for the trip there, and the trip home (unless the astronauts just stay there permanently).

So while it may be possible to cut the travel time down to a month or two using advanced propulsion technology currently under development, once on the surface of the red planet the astronauts will need to wait until Earth and Mars are correctly aligned again before returning. How long will that take? A year and a half. At least.

Dealing With the Issue of Time

This sort of time scale causes problems in other areas as well. How do you get enough oxygen? What about water? And, of course, food? And how do you get around the fact that you are traveling through space, where the Sun's energetic solar wind is reigning down harmful radiation upon your craft? And lest we forget about the micrometeorites that threaten to puncture the spacecraft or spacesuit of an astronaut.

The solutions to these problems are a bit trickier to overcome. But it's all doable. Given enough time and money of course.

Protecting the astronauts while in space means building the spacecraft out of robust materials and shielding it from the Sun's harmful rays.

The problems of food and air will have to be solved through creative means. Growing plants that produce both food and oxygen is a good start. But this means that should the plants die, things go horribly wrong. And that is all assuming you have enough room to grow the volume of planets needed for such an adventure.

You can take food, water and oxygen with you, but that of course adds weight and size.

NASA is confident that it can overcome these problems, but we are not quite there yet. However, over the coming two decades we hope to close the gap between theory and reality. And maybe then we can actually send astronauts to Mars.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  zaterdag 20 april 2013 @ 22:01:16 #168
65434 Parafernalia
Leuker als je denkt
pi_125536514
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 april 2013 21:54 schreef -CRASH- het volgende:
No, the biggest problem is temporal. Since Mars is so far away, and orbits the Sun at a different rate than Earth, NASA must time their launches very precisely. This goes for the trip there, and the trip home (unless the astronauts just stay there permanently).
Oja..zuurstof helemaal vergeten :) Hoe doen ze dat eigenlijk in het ISS? Krijgen ze daarvoor ook elke keer een nieuwe voorraad?
Eindelijk iemand die denkt wat iedereen zegt
pi_125536545
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 april 2013 22:01 schreef Parafernalia het volgende:

[..]

Oja..zuurstof helemaal vergeten :) Hoe doen ze dat eigenlijk in het ISS? Krijgen ze daarvoor ook elke keer een nieuwe voorraad?
:Y

NASA does not have the technology to refill the oxygen tanks of the ISS. The Progress and the ATV freighters deliver the oxygen and other wet cargo to the station, as they have special transfer lines in their docking ports. The oxygen is injected into the atmosphere of the ISS by just opening valves inside the freighter and use the whole atmosphere inside the ISS as oxygen tank.

The oxygen reserves on the ISS are quite large, because of it's size, and in emergency there are also special oxygen candles, which produce oxygen in a hot chemical reaction.

[ Bericht 27% gewijzigd door -CRASH- op 20-04-2013 22:08:30 ]
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  zaterdag 20 april 2013 @ 22:14:40 #170
65434 Parafernalia
Leuker als je denkt
pi_125537205
_O_
Eindelijk iemand die denkt wat iedereen zegt
  maandag 22 april 2013 @ 09:28:06 #171
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_125588522
Over een aantal uur de aankondiging voor kandidatenselectie voor Mars-one!


Ben benieuwd. (denk nog steeds dat het wel een grap zou kunnen zijn)
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
  maandag 22 april 2013 @ 17:52:46 #172
155021 Mender
Gekke Henkie
pi_125606124
quote:
2s.gif Op maandag 22 april 2013 09:28 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
Over een aantal uur de aankondiging voor kandidatenselectie voor Mars-one!


Ben benieuwd. (denk nog steeds dat het wel een grap zou kunnen zijn)
Ik zit nu klaar voor de stream. Nog 7 min. Spannend :P
  maandag 22 april 2013 @ 18:02:21 #173
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_125606532
quote:
0s.gif Op maandag 22 april 2013 17:52 schreef Mender het volgende:

[..]

Ik zit nu klaar voor de stream. Nog 7 min. Spannend :P
Tot nu toe een beetje matige indruk :P Ziet er allemaal wat crappy uit.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
  maandag 22 april 2013 @ 18:03:05 #174
155021 Mender
Gekke Henkie
pi_125606570
idd. Erg weinig mensen aanwezig ook
  maandag 22 april 2013 @ 18:03:53 #175
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_125606604
quote:
0s.gif Op maandag 22 april 2013 18:03 schreef Mender het volgende:
idd. Erg weinig mensen aanwezig ook
Dat ook. Maar voor iets waar straks vele miljarden ingepompt moeten worden zou het wel iets beter aangekleed mogen worden allemaal :P
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_125660484
quote:
2s.gif Op maandag 22 april 2013 09:28 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
Over een aantal uur de aankondiging voor kandidatenselectie voor Mars-one!


Ben benieuwd. (denk nog steeds dat het wel een grap zou kunnen zijn)
Grap weet ik niet maar ik heb sterke twijfels over de haalbaarheid. Het lijkt me idd een one way trip, naar een voortijdige dood vooral....
"It's hard to argue against cynics - they always sound smarter than optimists because they have so much evidence on their side."
pi_125661096
psychologies zal het zwaarste zijn.

Hier een 500 dagen test doen is makkelijk
omdat je weet dat je daarna "naar huis kan"
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_125664337
Als je die filmpjes ziet, het stikt er van de autisten die hier helemaal niks hebben en daarom maar naar Mars willen.
  woensdag 24 april 2013 @ 10:32:35 #179
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_125672266
Het mooie is dat de bedenkers 's avonds weer lekker bij moeder de vrouw onder de wol kruipen en anderen hun leven laten vergooien.
  woensdag 24 april 2013 @ 11:03:51 #180
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_125673059
quote:
0s.gif Op woensdag 24 april 2013 10:32 schreef Coelho het volgende:
Het mooie is dat de bedenkers 's avonds weer lekker bij moeder de vrouw onder de wol kruipen en anderen hun leven laten vergooien.
Toch moeten er onder de 7 miljard mensen echt wel wat lui zijn die oprecht willen en de skills hebben of kunnen ontwikkelen.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
  woensdag 24 april 2013 @ 11:54:52 #181
401879 AeliaDaAmora
Aiutati che Dio ti aiuta
pi_125674537
Kunnen we niet alle mannen naar mars sturen, zou de wereld er een stuk mooier en rustiger uitzien
Aelia De Amora
pi_125675309
quote:
0s.gif Op woensdag 24 april 2013 11:54 schreef AeliaDaAmora het volgende:
Kunnen we niet alle mannen naar mars sturen, zou de wereld er een stuk mooier en rustiger uitzien
Wat is deze? :+
pi_125675385
quote:
0s.gif Op woensdag 24 april 2013 12:20 schreef Misty_eyes het volgende:

[..]

Wat is deze? :+
Volgens mij heeft ze een ernstig geval van verhoogde zuurgraad in haar vagina. :')
"It's hard to argue against cynics - they always sound smarter than optimists because they have so much evidence on their side."
pi_125678942
Misschien wel aardig om te vermelden dat er een Fokker zich heeft opgegeven voor deze zelfmoordmissie naar Mars:

ONZ / FOK!-er Erick naar Mars

Wij wensen hem natuurlijk veel succes, en stuur ons een kaartje als je er bent. Bon voyage. :W

[ Bericht 1% gewijzigd door Misty_eyes op 24-04-2013 14:15:14 ]
pi_125686648
quote:
0s.gif Op woensdag 24 april 2013 10:32 schreef Coelho het volgende:
Het mooie is dat de bedenkers 's avonds weer lekker bij moeder de vrouw onder de wol kruipen en anderen hun leven laten vergooien.
Nah, hun leven niet, hoogstens tijd en geld. Heel de setup is typisch crowdfunding hype. Ze hebben merchandising, sponsors, contributors, aan donaties alleen hebben ze al 72000$ binnen. Ze hebben een shopping cart, ondersteunen paypal, je kan zelfs doneren in bitcoins.

Vergelijk dat met hun technologie om Mars te bereiken:

- Hun "road map" is acht tekeningen,
- Volledige technische beschrijving van de "living unit":
quote:
The Living Unit is a Lander that has a unique, inflatable living section and an airlock used by the astronauts when leaving the sealed, habitable settlement. The Living Unit will be set in place by the Rovers and filled with breathable air by the Life Support Unit prior to the arrival of the astronauts. In addition, the Lander contains construction materials for the astronauts to construct rooms, floors and install electrical outlets. The Lander itself contains the 'wet areas', such as the shower and kitchen.

The inflatable Living Unit will be built around existing technologies in use as Space Inflatables with such equipment as NASA's space suits and landing airbags on the three Mars rovers prior to Curiosity.
- "Mars suit":
quote:
Mars' atmosphere is not suitable for human life. For humans to live and work there, they will need the protection of a full body suit not unlike that worn by the astronauts who walked on the moon during the Apollo program. The Mars Suit must be flexible enough to allow the astronauts to work with both cumbersome construction materials and sophisticated machinery, and at the same time keep them safe from the harsh atmosphere.

Why is the Mars atmosphere not suitable for human life?

The air pressure on the surface of Mars is equivalent to that of Earth's atmosphere at 25 kilometers altitude, so too thin to breathe.
Even if there was enough air pressure, there would be too much carbon dioxide and too little oxygen for humans.
The Viking Orbiter Infrared Thermal Mapper suggests that the warmest temperature may be 27 °C (81 °F) and the coldest −143 °C (−225 °F) at the winter polar caps. Actual temperature measurements from the Viking landers range from −17.2 °C (1.0 °F) to −107 °C (−161 °F).

To learn more about the Mars atmosphere, visit Wikipedia.
http://mars-one.com/en/mission/technology

yep, komt voor elkaar.
  woensdag 24 april 2013 @ 18:39:08 #186
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_125688027
quote:
0s.gif Op woensdag 24 april 2013 17:57 schreef meth1745 het volgende:

[..]

Nah, hun leven niet, hoogstens tijd en geld. Heel de setup is typisch crowdfunding hype. Ze hebben merchandising, sponsors, contributors, aan donaties alleen hebben ze al 72000$ binnen. Ze hebben een shopping cart, ondersteunen paypal, je kan zelfs doneren in bitcoins.

Vergelijk dat met hun technologie om Mars te bereiken:

- Hun "road map" is acht tekeningen,
- Volledige technische beschrijving van de "living unit":

[..]

- "Mars suit":

[..]

http://mars-one.com/en/mission/technology

yep, komt voor elkaar.
techniek staat niet stil. Sterker nog, techniek gaat exponentieel. NASA wil in 2020 een motor ontwikkeld hebben die je in 30 dagen naar mars brengt (in plaats van de 7 tot 9 maanden nu)
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_125688059
quote:
0s.gif Op woensdag 24 april 2013 17:57 schreef meth1745 het volgende:

[..]

Nah, hun leven niet, hoogstens tijd en geld. Heel de setup is typisch crowdfunding hype. Ze hebben merchandising, sponsors, contributors, aan donaties alleen hebben ze al 72000$ binnen. Ze hebben een shopping cart, ondersteunen paypal, je kan zelfs doneren in bitcoins.

Vergelijk dat met hun technologie om Mars te bereiken:

- Hun "road map" is acht tekeningen,
- Volledige technische beschrijving van de "living unit":

[..]

- "Mars suit":

[..]

http://mars-one.com/en/mission/technology

yep, komt voor elkaar.
Ze zijn er al bijna dan.
"It's hard to argue against cynics - they always sound smarter than optimists because they have so much evidence on their side."
pi_125697052
quote:
2s.gif Op woensdag 24 april 2013 18:39 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

[..]

techniek staat niet stil. Sterker nog, techniek gaat exponentieel. NASA wil in 2020 een motor ontwikkeld hebben die je in 30 dagen naar mars brengt (in plaats van de 7 tot 9 maanden nu)
En als genoeg mensen erin geloven en voor willen betalen, en het ook technisch haalbaar blijkt, dan kan het lukken en worden ze de grootste multiplanetional in het zonnenstelsel. Of het lukt niet, en ze zoeken andere oportunities. In beide gevallen komen ze er goed uit, zonder zelf te betalen, dat doen de sponsors, donateurs en klanten, zonder knowhow te leveren want die huren ze en zonder te ontwikkelen want dat wordt uitbesteed.

Best mogelijk dat het enthousiaste pioniers a la Clive Sinclair of Richard Branson zijn, en kan dit de volgende industriėle revolutie worden. Maar het is een riskant business model, erg open voor misbruik, als we hele industriėn op crowd funding gaan ontwikkelen en de bubbel barst duurt het misschien decennia voor we weer aan interplanetair reizen durven denken. Ik was te laat voor de maanlanding, als ik ook de marslanding mis ga ik pissed zijn! }:|

quote:
6s.gif Op woensdag 24 april 2013 18:40 schreef Grrrrrrrr het volgende:

[..]

Ze zijn er al bijna dan.
damn you and your subtle text formatting irony ;(
zie het nu pas..

[ Bericht 16% gewijzigd door meth1745 op 24-04-2013 22:11:32 ]
pi_125705755
hihihi ze hebben een piemel getekend op Mars :@

"You can call me Susan if it makes you happy"
  donderdag 25 april 2013 @ 01:41:26 #190
374193 DeSamenvatting
It is maar dat je t weet
pi_125706929
quote:
0s.gif Op woensdag 24 april 2013 14:05 schreef Misty_eyes het volgende:
Misschien wel aardig om te vermelden dat er een Fokker zich heeft opgegeven voor deze zelfmoordmissie naar Mars:

ONZ / FOK!-er Erick naar Mars

Wij wensen hem natuurlijk veel succes, en stuur ons een kaartje als je er bent. Bon voyage. :W
Zelfmoord?
Anyway... Hier kunnen jullie op me stemmen:
http://applicants.mars-on(...)fc-bef6-8581984dd1cc

Bedankt alvast! *O*
Schijt aan het leven
Schijten is het enige dat moet,
Dus het is de stront die er toe doet
pi_125735584
quote:
0s.gif Op donderdag 25 april 2013 00:17 schreef TLC het volgende:
hihihi ze hebben een piemel getekend op Mars :@

[ afbeelding ]
http://www.huffingtonpost(...)-nasa_n_3148422.html
If not now, then when.
pi_125970478
01-05-2013

Marsrover Opportunity zet zichzelf standbyMarsrover Opportunity heeft de conjunctie niet helemaal zo doorstaan als NASA had gehoopt. De oude Marsrover heeft zichzelf tijdens de conjunctie in de standby-modus overgeschakeld.

Tijdens de conjunctie heeft NASA noodgedwongen de communicatie met zowel Opportunity als Marsrover Curiosity stilgelegd. Tijdens een conjunctie bevindt de zon zich (vanaf de aarde gezien) precies tussen Mars en de aarde in, waardoor deze signalen die vanaf de aarde naar Mars worden gestuurd, ernstig kan verstoren. De kans bestond dus dat commando’s die Mission Control vanaf onze planeet zou versturen, verstoord op Mars zouden aankomen en de Marsrovers tot gekke dingen zouden aanzetten. Vandaar dat besloten werd de communicatie met beide rovers in de maand april stil te leggen.

Inmiddels is het mei en heeft NASA weer contact gezocht met beide Marsrovers. Curiosity blijkt helemaal in orde te zijn, maar Opportunity is de conjunctie niet helemaal zoals verwacht doorgekomen. De Marsrover blijkt zichzelf op 22 april in standby-modus te hebben gezet.

“Ons vermoeden is dat Opportunity zijn software heeft ge-reboot, mogelijk terwijl de camera’s op de mast van de Marsrover de zon in beeld aan het brengen waren,” vertelt onderzoeker John Callas. “We troffen de rover aan in een standby-modus die we ‘automode’ noemen.” In het kort komt het erop neer dat de Marsrover niets meer doet, totdat deze instructies van de aarde heeft gehad. Die instructies zijn inmiddels verzonden en nu is het dus afwachten of die Opportunity weer aan de gang kunnen krijgen.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_126050108
03-05-2013

NASA stuurt Grover naar Groenlandse ijskap© NASA.

NASA's Marsrovers Curiosity en Opportunity hebben een nieuw neefje met de naam Grover. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie test haar nieuwste onderzoeksvoertuig in het hoogste deel van Groenland.

De nieuwe 'Groverrover' - kort voor zowel Greenland Rover als Goddard Remotely Operated Vehicle for Exploration and Research - ziet eruit als een toestel dat normaal gesproken het landschap van Mars onderzoekt. Deze rover moet echter de koude en moeilijk bereikbare landschappen van Groenland en andere ijzige gebieden onderzoeken. Hierdoor krijgt de NASA een beter beeld van de veranderingen in de Arctische ijskap.

In 2012 werd bekend dat de bovenste ijslaag van Groenland voor 97 procent aan het smelten was, iets wat voor het laatst voorkwam in 1889. Grover moet de laag van de ijskap detecteren die in de nasleep van die extreme dooi is gevormd.

Zonne-energie
De rover weegt ongeveer 350 kilogram, is bijna twee meter hoog en wordt aangedreven door zonne-energie. Doordat de rover op zonne-energie werkt, zal het kwetsbare Arctische landschap niet vervuild raken. Grover heeft een radar waarmee hij de bodem kan bekijken.

"De rover heeft een groot vermogen", vertelt Gabriel Trisca, een van de softwareontwikkelaars van de rover aan NASA. "De rover kan overal ter wereld geplaatst worden, en wij kunnen hem overal in de wereld besturen."

"Grover is net als een ruimteschip, alleen werkt hij op de grond", zegt oud-NASA-medewerker Michael Comberiate. "Hij is in staat maanden zonder toezicht in een 'vijandige' omgeving te kunnen werken, met slechts een paar commando's."

In juni zal Grover vergezeld worden door een andere robot: de Cool robot. Die kan met zijn pakket aan instrumenten glaciologische en atmosferische monsters onderzoeken.


(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_126050242
01-05-2013

Stuur je naam naar Mars


Ruimtesonde MAVEN neemt een dvd met namen mee. (NASA)

Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA nodigt iedereen uit om zijn naam en een persoonlijke boodschap online te zetten. Alle namen worden op dvd gezet en meegestuurd met de nieuwe Marssonde MAVEN, die de atmosfeer van onze rode buurplaneet gaat onderzoeken.

Van de persoonlijke boodschappen, die geschreven moeten worden in de vorm van een haiku, gaan er maar drie mee. Vanaf 15 juli kan er op de inzendingen worden gestemd.

MAVEN is de eerste ruimtesonde die tot taak heeft om de hogere delen van de atmosfeer van Mars te onderzoeken. Daarbij moet onder meer de vraag worden beantwoord hoe de planeet in de loop van zijn geschiedenis het grootste deel van zijn atmosfeer is kwijtgeraakt.

De lancering van MAVEN staat gepland voor november van dit jaar. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_126059892
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 mei 2013 09:21 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
01-05-2013

Stuur je naam naar Mars

[ afbeelding ]
Ruimtesonde MAVEN neemt een dvd met namen mee. (NASA)

Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA nodigt iedereen uit om zijn naam en een persoonlijke boodschap online te zetten. Alle namen worden op dvd gezet en meegestuurd met de nieuwe Marssonde MAVEN, die de atmosfeer van onze rode buurplaneet gaat onderzoeken.

Van de persoonlijke boodschappen, die geschreven moeten worden in de vorm van een haiku, gaan er maar drie mee. Vanaf 15 juli kan er op de inzendingen worden gestemd.

MAVEN is de eerste ruimtesonde die tot taak heeft om de hogere delen van de atmosfeer van Mars te onderzoeken. Daarbij moet onder meer de vraag worden beantwoord hoe de planeet in de loop van zijn geschiedenis het grootste deel van zijn atmosfeer is kwijtgeraakt.

De lancering van MAVEN staat gepland voor november van dit jaar. (EE)

(allesoversterrenkunde)
dit keer sla ik het eens over...
De marsmannetjes worden al gek dat ze mijn naam
alweer voorbij zien komen 8)7
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_126205409
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 mei 2013 16:50 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

dit keer sla ik het eens over...
De marsmannetjes worden al gek dat ze mijn naam
alweer voorbij zien komen 8)7
hahaha :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_126205435
07-05-2013

"Gigantische berg op Mars ontstond door wind, niet door water"


Mount Sharp, gefotografeerd door Curiosity. © reuters.

NASA's Marsrover Curiosity is momenteel op reis naar Mount Sharp. Lange tijd werd gedacht dat de 5,5 kilometer hoge berg ooit werd gevormd door lagen slib. Maar nu suggereren Amerikaanse wetenschappers in een nieuw onderzoek dat de berg helemaal niet door toedoen van water tot stand kwam, maar door wind.


© afp.

Wetenschappers veronderstelden eerder dat zich op de plek van Mount Sharp ooit een groot meer bevond. De berg zou zijn ontstaan doordat lagen slib, afkomstig van de bodem van het meer, zich langzaam opstapelden. Hierdoor was de berg een perfecte onderzoekslocatie voor Curiosity. De Marsrover onderzoekt namelijk of er ooit leven mogelijk is geweest op de planeet en waterstof is een van de bouwstoffen die leven mogelijk maken.

Maar onderzoekers van de Princeton University en het California Institute of Technology suggereren dat de berg ontstond doordat stof en zand met de wind mee de krater in werden geblazen. Dat concludeerden ze aan de hand van beelden van ruimtesonde Mars Reconnaissance Orbiter (die het oppervlakte van de planeet in kaart brengt).

"Ons onderzoek sluit niet uit dat er ooit een meer in de Gale krater was, maar suggereert dat het grootste deel van de berg met behulp van de wind is ontstaan", zegt Kevin Lewis, coauteur van het onderzoek.

Stijgende lucht
Doordat het oppervlak van de Rode Planeet overdag opwarmt, stijgt er via de randen van de krater lucht omhoog. In de koelere namiddag keert dit proces zich om en daalt deze lucht. Volgens de onderzoekers neemt deze lucht stof en zand mee, die in het midden van de 154 kilometer brede krater belanden. Het onderzoek staat gepubliceerd in het tijdschrift Geology.

Is Mount Sharp nu niet meer interessant voor NASA? Volgens onderzoeker Lewis wel. "Ook al ontstond Mount Sharp door wind in plaats van water, de berg bevat waarschijnlijk een grote hoeveelheid aan waardevolle geologische - zo niet biologische - gegevens van de geschiedenis van Mars."

Curiosity landde in augustus op Mars. De Gale krater is de werkplek van de Marswagen. In oktober en november deed de rover onderzoek bij het gebied Rocknest, waar Curiosity zijn eerste grondmonster nam.

In februari boorde Curiosity een gat in een steen. Na analyse bleek dat er in een ver verleden microbieel leven op de planeet mogelijk is geweest. In de steen werden onder andere sporen van zwavel, stikstof, waterstof, fosfor en koolstof gevonden.


© epa.

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_126207433
Met die theorie kan ik me niet vinden...

Je ziet dat er hardere lagen en zachtere lagen zijn.
En die ontstaan niet door ophoping van "los" zand.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_126213004
quote:
Weird Geological Features Spied On Mars
"The High-Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) camera carried by NASA's Mars Reconnaissance Orbiter has spotted a strange geological feature that, for now, defies an obvious explanation. Found at the southern edge of Acidalia Planitia, small pits with raised edges appear to hug a long ridge. So far, mission scientists have ruled out impact craters and wind as formation processes, but have pegged the most likely cause to be glacial in nature."
Be curious, not judgmental
pi_126253335
09-05-2013

Buzz Aldrin: "Verenigde Staten kunnen en moeten kolonie stichten op Mars"


De Amerikaanse astronaut Buzz Aldrin zette als tweede mens een voet op de maan tijdens de Apollo 11-missie in 1969. © getty.

Buzz Aldrin, de tweede man op de maan, meent dat de Verenigde Staten samen met de private sector het initiatief moeten nemen om mensen naar Mars te sturen om er een permanente kolonie te stichten. "De start van kolonies op Mars is technisch en financieel mogelijk, zelfs in deze tijden van economische moeilijkheden", zei de 83-jarige gewezen astronaut tijdens een conferentie aan de George Washington University over de verovering van de rode planeet.


© getty.


© getty.

"De Verenigde Staten moeten de leider blijven wat betreft het ruimtetransport en ik denk dat we ook kunnen rekenen op de dynamiek van de private sector om een systeem te ontwikkelen dat het zou mogelijk maken zich te vestigen op Mars", aldus Aldrin, die in 1969 als tweede man ooit voet zette op de Maan, na Neil Armstrong. Dezelfde visie doet hij uit de doeken in een nieuw boek, met als titel "Mission to Mars: My Vision for Space Exploration".

"We zouden onze aandacht en de inspanningen van de Nasa moeten concentreren om tegen de jaren 2030-2040 een permanente menselijke aanwezigheid op Mars te bewerkstelligen", legde hij uit. "Ik zie niets anders dat deze regering zou kunnen doen om de wereld te tonen dat de Verenigde Staten de koploper blijven op het vlak van ruimte-exploratie", vindt Aldrin. "We zijn nu klaar om mensen voorbij de Maan te sturen".


© getty.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')