SPOILER: Recept 1Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.SPOILER: Recept 2Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Saus:
Je kan op veel verschillende manieren een saus maken; hieronder staat een recept voor een saus die gekookt wordt, maar je kan het ook zo simpel houden als het pureren van goede Italiaanse tomaten en ze op smaak te brengen met wat oregano, zout en peper. Zie bv de link naar de website van Varasano voor een goede (alhoewel iets omslachtige) methode.
Mocht je wat meer haast hebben, dan smaakt bv een Heinz Tomato Frito ook erg lekker als pizzasaus. Over het algemeen kan je echter wel stellen dat er maar weinig saus op de pizza nodig is.SPOILER: SausOm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Bakken:SPOILER: bakkenOm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Handige links over pizza maken
Jeff Varasano's Internet best pizza recipe
Pizzamaking.com
Pizzastenen:
Pizzastein
GroeneBouwMaterialen
Jamie Oliver steen op fonq.nl
Filmpje over deeg opbollen
Filmpjes over deeg vormen
Filmpje over no-knead pizzadeeg, inclusief vormen van de pizza
Een aantal mooie foto's uit het vorige topic
peerte:
MaximusTG:
LieLie:
franky_sl:
Dionysius85:
golfer:
Ja doei.![]()
Wat voor oven heb je nu dan ook weer? Zo'n combimagnetron?Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Nee, gewoon een inbouwoven die 'bij 't huis kwam' en we niet konden/mochten vervangen. Max op papier van 240, maar theorie rond de 220 volgens mij.
*kras*Ja doei.![]()
Das wel balen ja. Al een nieuwe op het oog?Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
We gaan een nieuw gasfornuis kopen, maar moeten nog even kijken hoeveel ruimte we daarvoor beschikbaar hebben en of het dus een standaard 4-pits of een 6-pits wordt. Daarna kunnen we naar specifieke fornuizen gaan kijken en uiteraard wordt het er een die fatsoenlijk verhit kan worden
Ja doei.![]()
Ah, dat wordt genieten dus over een tijdje. Jammer dat je geen thuisovens hebt die echt heel heet worden.
Pizzaatje met groene paprika, champignon, salami, rode peper en oude kaas.
Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Dat is wel een mooie temperatuur ja. Wat mn onderzoek naar die pizza-oventjes iig opgeleverd heeft is dat ze thuisovens dus gewoon niet zo mogen maken dát ze heter worden dan een graad of 300/350. Ik denk dat de vraag erna ook gewoon te klein is. (logisch ook wel eigenlijk).
Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Tuurlijk! Doe ik eigenlijk altijd! Met mijn recept voor 4 pizza's, vrij spaarzaam belegd, eten we 3 pizza's met zn 2en. Die laatste bak ik dan voor, tot ie gerezen is maar nog niet bruin. Af laten koelen en dan invriezen. Soms beleg ik ze, soms niet (alleen saus). Net afhankelijk van hoeveel gesneden beleg er nog is. Als ze al helemaal gebakken zijn kan het natuurlijk ook, dan zullen ze wel wat droger/krokanter worden uiteindelijk.
Kijk, dit zijn twee bodems die de vriezer in gingen:
[ Bericht 18% gewijzigd door MaximusTG op 13-11-2012 18:32:26 ]Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Ah super, bedankt voor de tips! Ik had voor vanavond twee pizza's gebakken, en kreeg er één niet helemaal op maar had een ander plan voor morgen. Die gaat dus mooi de vriezer in!![]()
![]()
Handig voor een dag waarop je geen zin hebt om veel werk aan pizza te hebben, maar wel zin hebt in zelfgemaakte pizza!
ik was die foto's van de pizza's voor de diepvries aan het zoeken..blijkt dat ik bijna 600 pizzafoto's heb..Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Mijn pizza bodems lijken altijd wel beter te zijn van deeg dat ingevroren is geweest, krokantere korst en mooiere textuur. Geen idee hoe dat komt, ik gebruik de langzame rijs methode (24 uur in de koelkast).
En hoe krijg je de pizza mooi rond? Bij mij worden het altijd van die lange misvormde dingen.
Afgelopen weekend pizza gemaakt met gekarameliseerde uien, peer en gorgonzola. Echt een aanrader!![]()
Je handen gebruiken in plaats van een deegroller.quote:Op dinsdag 13 november 2012 20:01 schreef FigureBirdStars het volgende:
Mijn pizza bodems lijken altijd wel beter te zijn van deeg dat ingevroren is geweest, krokantere korst en mooiere textuur. Geen idee hoe dat komt, ik gebruik de langzame rijs methode (24 uur in de koelkast).
En hoe krijg je de pizza mooi rond? Bij mij worden het altijd van die lange misvormde dingen.
Afgelopen weekend pizza gemaakt met gekarameliseerde uien, peer en gorgonzola. Echt een aanrader!Ja doei.![]()
Dat deed ik al, maar waarschijnlijk niet de juiste techniekquote:Op dinsdag 13 november 2012 20:02 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
Je handen gebruiken in plaats van een deegroller.![]()
![]()
Euh, tja, ik denk vooral zorgen dat je het deeg gelijkmatig uitrekt. Dan krijgt het vanzelf een cirkelvorm.
Je deeg is soms ook wat elastischer dan andere keren, waardoor het misschien weer inkrimpt als je het op je schieter legt (of wat dan ook). Dan kan je het bv gewoon nog een keer oppakken, of terwijl je het laat liggen, dan pak je met twee handen voorzichtig de pizza bij de rand en rek je em wat op.
(oh, wat is dit toch altijd lastig om in woorden uit te drukken..)
En dan krijg je zoiets..
Misschien heb je hier wat aan:
[ Bericht 10% gewijzigd door MaximusTG op 14-11-2012 19:11:56 ]Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
gisteren ook maar eens zelf pizza gemaakt.
ik was vergeten om saus te maken. daarom dit pakje maar uit de kast getrokken:
ik moet zeggen dat smaakte erg goed.
verder belegd met tomaat, mozarella, kaas en pesto![]()
die gebruik ik ook vaak ja, prima saus! Soms wel flinke stukken tomaat ..quote:Op dinsdag 13 november 2012 21:01 schreef loecje het volgende:
gisteren ook maar eens zelf pizza gemaakt.
ik was vergeten om saus te maken. daarom dit pakje maar uit de kast getrokken:
[ afbeelding ]
ik moet zeggen dat smaakte erg goed.
verder belegd met tomaat, mozarella, kaas en pestoMijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-![]()
Had mn desem ververst, en vond het zonde er niks mee te doen, dus toch maar weer pizza gemaakt:p. Deze keer weer met groene paprika, salami en champignons, en natuurlijk tomatensaus. Maar wel met bolletjes mozzarella. Mozzarella eerst in plakken gesneden, gezouten en tussen keukenpapier gelegd. Daarna in blokjes.
100% zuurdesem pizza dus, zit geen gist in.
[ Bericht 17% gewijzigd door MaximusTG op 14-11-2012 19:08:19 ]Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Geen idee, volgens mij zijn er hier niet echt mensen die die hebben, maar ik kan me vergissen.
Mij lijkt het niet een hele handige, die handvatten zitten volgens mij in de weg als je je pizza erop wil schuiven..
Maar aan de andere kant, voor 15,95 kan je er ook niet een enorme buil aan vallen.
De steen in mijn foto's hierboven is van pizzasteinZin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Ik gebruik deze steen. Volgens mij was die van dr oetker, maar ziet er verder precies hetzelfde uit. Ik heb hem als kerstcadeau gekregen en hij werkt redelijk goed. Het probleem zijn idd de handvaten en hij is niet heel erg dik. Dus er kan snel veel warmte verloren gaan. Ik denk om te beginnen en af en toe een pizza te maken is die ruim voldoende. Als je van plan bent om meerdere pizza's achter elkaar te maken dan zou ik een steen overwegen zoals maximus hem heeft.quote:Op woensdag 14 november 2012 23:02 schreef loecje het volgende:
die Jamie Oliver pizzasteen die in de OP staat, is dat wat?![]()
Als je een ruime oven hebt (42x42 cm binnenruimte) is die van groenebouwmaterialen een fantastische no-nonsens steen. 4 cm dikke chamotte, die houdt wel wat warmte vast!
Mijn oven bleek uiteindelijk toch net wat minder ruim, en ik heb met een grote haakse slijper een reep van de steen afgeslepen + de hoekjes ervanaf zodat de steen ook in de Weber BBQ past
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-![]()
Morgen weer lunchpizza's margarita met de ik denk laatste basilicum van de pot in de vensterbank. Die wordt niet zo vrolijk van de verwarming :p.Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Mijn basilicum is ook langzaam aan het sterven.Ik ben trouwens nog steeds op zoek naar de ultieme kaas voor mijn pizza. Het smaakt bijna altijd anders dan ik gewend ben van goede restaurants. Tot nu toe dus mozzarella (nat/droog/buffel), parmezaanse kaas en edammer/goudse. ook combinaties ervan maar nooit helemaal tevreden.
Heeft iemand ervaring met de parrano kaas? Zou deze misschien samen met mozzarella willen gebruiken.![]()
Keertje vrij kort afknippen? Ik heb de mijne samen met bieslook in een lange bak staan op de vensterbank. Veel water, af en toe koemestkorrels. Wat je vaak ziet is dat de stelen verhouten. De mijne heb ik paar weken terug helemaal afgeknipt, stonden nog alleen bruine steeltjes zeg maar, met een enkel blaadje. Mest en water, en al gauw zie je dat ie weer opkomt. Maar tis nu steeds de klap van die verwarming eronder.. Is ons appartement, geen thermostaat, alleen draaiknoppen op de verwarming. Maar die is lastig te regelen en is wel 5 meter lang! Helemaal onder de vensterbank.Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Gisteren pizza gemaakt met Gormas erop, mmmm een aanrader!quote:Op zaterdag 17 november 2012 20:28 schreef Terpentin07 het volgende:
Mijn basilicum is ook langzaam aan het sterven.Ik ben trouwens nog steeds op zoek naar de ultieme kaas voor mijn pizza. Het smaakt bijna altijd anders dan ik gewend ben van goede restaurants. Tot nu toe dus mozzarella (nat/droog/buffel), parmezaanse kaas en edammer/goudse. ook combinaties ervan maar nooit helemaal tevreden.
Heeft iemand ervaring met de parrano kaas? Zou deze misschien samen met mozzarella willen gebruiken.
Home computers are being called upon to perform many new functions, including the consumption of homework formerly eaten by the dog.![]()
Klinkt zeker wel lekker ja!
Lunchpizza:
Toch maar wat meer beleg op gedaan. Ik had voor dit deeg vrijdagochtend mn al reeds vrij actieve desem ververst. Toen om een uur of 12 een deel daarvan genomen (100 gram) en dat gemengd met 135 gram bloem en evenveel water. Gemengd, naar de bodem geschraapt en afgedekt direct in de koelkast gezet. Zaterdagavond om 22.30 rest bloem (ong. 70 gram) erdoor gemengd, 1/2 tsp zout en toe gekneed met deeghaken, verdeeld in 2 en opgebold, in geoliede bakjes en toen afgedekt weer in de koelkast. Zondag om een uur of 10 bakjes eruit en om 13.30 gebakken.
Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Ik word steeds beter in het creëren van mooie, ronde pizza's.
Ik post eigenlijk nooit in dit topic, maar ik maak wekelijks pizza en gebruik altijd het recept van MaximusTG (die zonder zuurdesem).![]()
![]()
het eeuwige bloemvraagje weer.
ik had iemand op pad gestuurd naar de welkoop voor bloem. kwam thuis met een pakje pizzabloem van soezie.
maar ik zou liever het recept van MTG gebruiken, welk bloem kan ik daarvoor gebruiken?
ik had er eerder eens een voorbij zien komen van soezie, maar zie nu pas dat daar ook veel soorten van zijn.![]()
Jaloers op je duo-ovenquote:Op zondag 18 november 2012 21:35 schreef Isegrim het volgende:
Ik word steeds beter in het creëren van mooie, ronde pizza's.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Ik post eigenlijk nooit in dit topic, maar ik maak wekelijks pizza en gebruik altijd het recept van MaximusTG (die zonder zuurdesem).Recept kan in principe ook gewoon met supermarktbloem.quote:Op zondag 18 november 2012 22:49 schreef loecje het volgende:
het eeuwige bloemvraagje weer.
ik had iemand op pad gestuurd naar de welkoop voor bloem. kwam thuis met een pakje pizzabloem van soezie.
[ afbeelding ]
maar ik zou liever het recept van MTG gebruiken, welk bloem kan ik daarvoor gebruiken?
ik had er eerder eens een voorbij zien komen van soezie, maar zie nu pas dat daar ook veel soorten van zijn.![]()
Maar dat is niet echt aan te raden hoor. Wat natuurlijk erg jammer is;). Als je wil bepalen of je die pizzabloem kan gebruiken moet je ff kijken of het puur een bloem (mengsel) is, of dat er ook al gist in zit.. Waarbij die met gist natuurlijk niet geschikt is voor recept in mijn PDF.
@Isegrim: leuk om te lezen! Zien er idd mooi uit ! Is dat een Boretti? Want die stenen lijken op de steen die mn moeder bij haar Boretti fornuis 'kreeg'.Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Voor de eerste keer pizza's gemaakt met Soezie (frans krokant) bloem. Fantastisch spul, wat een lekkere luchtige korst!
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-![]()
ik wil eigenlijk geen supermarktbloem gebruiken omdat de elasticiteit daarmee minder is waardoor je eigenlijk langer moet kneden. wat niet lukt ivm handproblemen.quote:Op zondag 18 november 2012 23:14 schreef MaximusTG het volgende:
Maar dat is niet echt aan te raden hoor. Wat natuurlijk erg jammer is;). Als je wil bepalen of je die pizzabloem kan gebruiken moet je ff kijken of het puur een bloem (mengsel) is, of dat er ook al gist in zit.. Waarbij die met gist natuurlijk niet geschikt is voor recept in mijn PDF.
die pizzabloem is met olie en water toevoegen dus helaas niet geschikt voor jou recept.
vandaar ook mijn vraag welk bloem dan wel.
edit: frans krokant zie ik hierboven al voorbij komen. en verder terug Soezie Surprima Plus![]()
Hmmm, ik heb alleen nog maar standaard supermarktbloem gebruikt en mijn deeg is enorm elastisch (voor zover ik kan beoordelen).. Ik dacht dat de meeste soorten speciaal pizzadeeg juist niet geschikt waren voor de lage temperaturen in een normale oven?I hope you can see this because I'm doing it as hard as I can.![]()
Yep, Boretti idd.quote:Op zondag 18 november 2012 23:14 schreef MaximusTG het volgende:
@Isegrim: leuk om te lezen! Zien er idd mooi uit ! Is dat een Boretti? Want die stenen lijken op de steen die mn moeder bij haar Boretti fornuis 'kreeg'.Hij wordt goed heet, dus prima geschikt voor pizza's.
![]()
Ik heb bij gebrek aan beter vandaag supermarktbloem gebruikt (voor de pizza's op de foto). Ze zijn op zich prima geworden, maar de korst was minder luchtig dan gebruikelijk en als ik pizza-meel bij de oven haal, smaakt de korst beter. Ik vond deze een tikje 'muf' smaken.quote:Op maandag 19 november 2012 00:08 schreef LintuxCx het volgende:
Hmmm, ik heb alleen nog maar standaard supermarktbloem gebruikt en mijn deeg is enorm elastisch (voor zover ik kan beoordelen).. Ik dacht dat de meeste soorten speciaal pizzadeeg juist niet geschikt waren voor de lage temperaturen in een normale oven?
Met speltbloem blijkt ook lekker te zijn.![]()
![]()
Dat ziet er verdomd goed uit! Vanavond ook maar weer eens eentje maken, is blijkbaar alweer 2 maanden geleden dat ik mijn laatste pizza heb gebakken. Da's niet best...quote:Op zondag 18 november 2012 23:26 schreef Gripper het volgende:
Voor de eerste keer pizza's gemaakt met Soezie (frans krokant) bloem. Fantastisch spul, wat een lekkere luchtige korst!
[ afbeelding ]![]()
Het gehalte aan eiwitten, die door het kneden gluten vormen, dát is zeer slecht in de meeste supermarktbloem.quote:Op zondag 18 november 2012 23:54 schreef loecje het volgende:
[..]
ik wil eigenlijk geen supermarktbloem gebruiken omdat de elasticiteit daarmee minder is waardoor je eigenlijk langer moet kneden. wat niet lukt ivm handproblemen.
die pizzabloem is met olie en water toevoegen dus helaas niet geschikt voor jou recept.
vandaar ook mijn vraag welk bloem dan wel.
edit: frans krokant zie ik hierboven al voorbij komen. en verder terug Soezie Surprima Plus'speciaal pizzadeeg'? Je bedoelt de vaak genoemde 'tipo 00' bloem? Die is inderdaad het beste voor hele hete ovens. Maar kan natuurlijk wel gebruikt worden in een normale. Iig beter dan supermarktbloem. Nee, wat je gewoon wil is een bloem met hoog glutengehalte. Bloem om brood mee te bakken dus.quote:Op maandag 19 november 2012 00:08 schreef LintuxCx het volgende:
Hmmm, ik heb alleen nog maar standaard supermarktbloem gebruikt en mijn deeg is enorm elastisch (voor zover ik kan beoordelen).. Ik dacht dat de meeste soorten speciaal pizzadeeg juist niet geschikt waren voor de lage temperaturen in een normale oven?
En elastisch is trouwens denk ik een verkeerd woord om te beschrijven wat je zoekt in een goed gekneed/ontwikkeld pizzadeeg. Want dan zou je de pizza nooit tot een schijf kunnen uitrekken, dan schiet ie steeds terug. Je wil meer een soort samenhang, of nou ja, dat is ook niet helemaal dekkend voor wat ik ermee bedoel. Je wil dat je het ver uit kan rekken, zonder te scheuren.
Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
is soezie frans krokant of soezie surprima plus daarvoor beter? zag dat jij die soorten ook al eerder had genoemt (ben ff topic's terug aan het bladeren voor inspiratie )quote:Op maandag 19 november 2012 13:47 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Het gehalte aan eiwitten, die door het kneden gluten vormen, dát is zeer slecht in de meeste supermarktbloem.dat is ook wat ik bedoel met elasticiteit. uittrekbaar zonder te scheuren.quote:Op maandag 19 november 2012 13:47 schreef MaximusTG het volgende:
En elastisch is trouwens denk ik een verkeerd woord om te beschrijven wat je zoekt in een goed gekneed/ontwikkeld pizzadeeg. Want dan zou je de pizza nooit tot een schijf kunnen uitrekken, dan schiet ie steeds terug. Je wil meer een soort samenhang, of nou ja, dat is ook niet helemaal dekkend voor wat ik ermee bedoel. Je wil dat je het ver uit kan rekken, zonder te scheuren.
dat lukte vroeger nooit met supermarktbloem. daardoor kregen we een vrij dikke bodem die ook nog eens niet luchtig werd![]()
![]()
Ja, daar is soezie frans krokant of surprima plus inderdaad veel beter voor.
Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
quote:Op maandag 19 november 2012 13:55 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, daar is soezie frans krokant of surprima plus inderdaad veel beter voor.
![]()
dan ga ik dat eens proberen. zaterdag bezoek wat pizza wil komen eten dus deze week nog maar ff een proefpizza maken.![]()
Ziet er lekker uit wie gaat er eentje voor mij maken?
Wir leben in einer Welt voller Mauern, und diese Mauern müssen von Männern mit Gewehren Beschützt werden. Und wer soll das tun, Sie?![]()
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #16
Hint hint
Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Ik wil zelf ook een keer pizza maken met de bloem van Soezie. Welke is meer aan te raden, frans krokant of surprima plus?
Trouwens maximum, bedankt voor de tip met de basilicum. Hij lijkt zich langzaam weer te herstellen nadat ik stukken eraf geknipt had.![]()
Wat doe je qua recept? Wat op het pak staat of gebruik je het recept van MaximusTG en vervang je zijn bloem met deze?quote:Op zondag 18 november 2012 23:26 schreef Gripper het volgende:
Voor de eerste keer pizza's gemaakt met Soezie (frans krokant) bloem. Fantastisch spul, wat een lekkere luchtige korst!
[ afbeelding ]Op vrijdag 6 januari 2012 23:32 schreef remlof het volgende:
7 mei ga ik op Pim Fortuyn z'n graf pissen *G*![]()
een iets vereenvoudigde versie van een van de vele Maximusrecepten inderdaad:quote:Op dinsdag 20 november 2012 01:06 schreef 3-voud het volgende:
[..]
Wat doe je qua recept? Wat op het pak staat of gebruik je het recept van MaximusTG en vervang je zijn bloem met deze?
400 gram Soezie bloem met 360 gram water, 6-7 gram zout en een zakje instant gist (opgelost in een drupje lauw water). Dit wordt heel nat deeg, eerst een half uurtje op een warme plek totdat er bubbels komen, en dan nog 120 gram bloem erbij voor de hoofdrijs.
Op het pak staan alleen broodrecepten, dus daar heb ik niets mee gedaan.Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-![]()
En ik gebruik gewoon dezelfde bloem, al noem ik dat niet expliciet in mn PDF (dacht ik). Eerst die sponsorship deal met Soezie maar eens regelen.
Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Kun je al op rekening kopen bij Welkoop?quote:Op dinsdag 20 november 2012 09:16 schreef MaximusTG het volgende:
En ik gebruik gewoon dezelfde bloem, al noem ik dat niet expliciet in mn PDF (dacht ik). Eerst die sponsorship deal met Soezie maar eens regelen.
Ik werk in Ede vlakbij het DC, misschien eens vragen of een van de heftruckchauffeurs een pallet Soezie naast de vrachtwagen wil laten vallen.Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-![]()
Haha, och, zoveel koop ik ook weer niet hoor. Vaak 2*2,5 kg. Is toch goed voor bijna 40 pizza's!Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Is dat niet verneukeratief?quote:Op dinsdag 20 november 2012 09:16 schreef MaximusTG het volgende:
En ik gebruik gewoon dezelfde bloem, al noem ik dat niet expliciet in mn PDF (dacht ik).
Die "Frans Krokant" variant zitten toevoegingen in die het anders maken dan standaard meel. Het is eigenlijk bedoeld voor Ciabatta e.d.. Dat krijg je met standaard bloem, welk eiwit gehalte ook, nooit op die manier voor elkaar lijkt me.Op vrijdag 6 januari 2012 23:32 schreef remlof het volgende:
7 mei ga ik op Pim Fortuyn z'n graf pissen *G*![]()
Grmbl, uiteraard ja. Bloem, niet deeg.quote:Op maandag 19 november 2012 13:47 schreef MaximusTG het volgende:
'speciaal pizzadeeg'? Je bedoelt de vaak genoemde 'tipo 00' bloem?Ja, dat kan ik momenteel nog niet echt soms.quote:Je wil dat je het ver uit kan rekken, zonder te scheuren.Tijd om wat te gaan experimenteren met bloem dus volgende keer.
[ Bericht 4% gewijzigd door LintuxCx op 20-11-2012 11:14:36 ]I hope you can see this because I'm doing it as hard as I can.![]()
Ach jawel joh, dr zit amper wat extra in die bloem, heb al wel vaker andere bloem gebruikt, maar deze kan ik nu eenmaal makkelijkste aankomen hier. Die surprima hebben ze bijna nooit bij mijn welkoop. En verder zou ik dan via Internet moeten bestellen. Geen molen dichtbij.quote:Op dinsdag 20 november 2012 10:35 schreef 3-voud het volgende:
[..]
Is dat niet verneukeratief?
Die "Frans Krokant" variant zitten toevoegingen in die het anders maken dan standaard meel. Het is eigenlijk bedoeld voor Ciabatta e.d.. Dat krijg je met standaard bloem, welk eiwit gehalte ook, nooit op die manier voor elkaar lijkt me.Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Als jij in je pdf het niet vermeld kan ik met normaal eiwitrijk bloem klooien wat ik wil. Net zo min je met normaal witbrood deeg geen knapperig ciabatta brood krijgt. Dus even vermelden was wel zo makkelijk/eerlijk.quote:Op dinsdag 20 november 2012 10:47 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Ach jawel joh, dr zit amper wat extra in die bloem, heb al wel vaker andere bloem gebruikt, maar deze kan ik nu eenmaal makkelijkste aankomen hier. Die surprima hebben ze bijna nooit bij mijn welkoop. En verder zou ik dan via Internet moeten bestellen. Geen molen dichtbij.
Op de site van soezie worden 2 webshops voorgesteld. De ene heeft enkel de normale bloem, de andere webshop dut het gans niet.
Ik moet 20 minuten rijden voor het eerste verkooppunt (Welkoop). Dus wil wel graag weten of ik er goed aan doe en hoe het allemaal verschil maakt. Ben al een aardig tijdje bezig met diverse broodsoorten. En als er iets enorm verschil maakt is het wel het type bloem en de combinatie toevoegingen/verbeteraars.Op vrijdag 6 januari 2012 23:32 schreef remlof het volgende:
7 mei ga ik op Pim Fortuyn z'n graf pissen *G*![]()
Ho ho, gaan we nu excuses zoeken waarom het je niet lukt en dan zeggen dat ik niet eerlijk ben?? Er staat geen specifieke bloem genoemd omdat het een recept is voor bloem met een hoog gluten/eiwitgehalte. Bv dus die Frans Krokant. Maar het kan ook prima met andere bloem. En dat heb ik ook vaak genoeg gedaan. Net zoals dat ik ook wel eens ciabatta gemaakt heb van andere bloem. Ciabatta zit em vooral in het hele natte deeg.
Welke bloem heb je tot nu toe gebruikt dan en in welk opzicht viel die tegen?Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Resultaten zullen altijd verschillen. Anders had het voor die fabrikanten geen zin al die varianten aan te bieden natuurlijk.quote:Op dinsdag 20 november 2012 11:07 schreef MaximusTG het volgende:
Ho ho, gaan we nu excuses zoeken waarom het je niet lukt en dan zeggen dat ik niet eerlijk ben?? Er staat geen specifieke bloem genoemd omdat het een recept is voor bloem met een hoog gluten/eiwitgehalte. Bv dus die Frans Krokant. Maar het kan ook prima met andere bloem. En dat heb ik ook vaak genoeg gedaan. Net zoals dat ik ook wel eens ciabatta gemaakt heb van andere bloem. Ciabatta zit em vooral in het hele natte deeg.
Welke bloem heb je tot nu toe gebruikt dan en in welk opzicht viel die tegen?
Ik gebruik zelf Bio Tarwebloem van Koopmans. Bloem met hoog eiwit is hier slecht verkrijgbaar in de winkels.
Met die bloem krijg ik het niet zoals die extreem brosse/knapperige als ik hier voorbij zie komen.Op vrijdag 6 januari 2012 23:32 schreef remlof het volgende:
7 mei ga ik op Pim Fortuyn z'n graf pissen *G*![]()
Ja, uiteraard! Maar dat neemt niet weg dat je met mijn recepten iig een lekkere pizza met een mooi gerezen rand moet kunnen bakken.. Als je goeie bloem gebruikt tenminste.
Ik heb het net ff nagekeken en ik noem ook frans krokant, surprima, surfina.. Of een andere bloem met een hoog glutenpercentage in mn pdf..
Die bio tarwebloem heb ik geen ervaring mee, maar als dat net zo is als de gewone, maar dan biologisch denk ik niet dat het veel beter is. Bij Ekoplaza hebben ze denk ik wel iets dat je kan gebruiken.
Maar wat bedoel je met extreem bros/knapperig? Dat er veel luchtbellen in zitten?Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Die Bio Tarwe heeft 12% eiwit. Een gehalte wat gewone niet snel haalt.quote:Op dinsdag 20 november 2012 12:15 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, uiteraard! Maar dat neemt niet weg dat je met mijn recepten iig een lekkere pizza met een mooi gerezen rand moet kunnen bakken.. Als je goeie bloem gebruikt tenminste.
Ik heb het net ff nagekeken en ik noem ook frans krokant, surprima, surfina.. Of een andere bloem met een hoog glutenpercentage in mn pdf..
Die bio tarwebloem heb ik geen ervaring mee, maar als dat net zo is als de gewone, maar dan biologisch denk ik niet dat het veel beter is. Bij Ekoplaza hebben ze denk ik wel iets dat je kan gebruiken.
Maar wat bedoel je met extreem bros/knapperig? Dat er veel luchtbellen in zitten?
En bros/knapperig is inderdaad luchtbellen. De mijne rijzen wel iets aan de randjes maar het blijft gewoon een blop compact meel.Op vrijdag 6 januari 2012 23:32 schreef remlof het volgende:
7 mei ga ik op Pim Fortuyn z'n graf pissen *G*![]()
En dan gebruik je recept 1 uit mijn PDF met gist?
Of ie echt 12% heeft is niet helemaal duidelijk, want er staat 100 gram bereid product.Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Een nacht in de koelkast doe ik niet. Ik meende dat dat hetzelfde is als rijzen buiten de koelkast, maar dan vertraagt om meer smaak te krijgen.quote:Op dinsdag 20 november 2012 12:29 schreef MaximusTG het volgende:
En dan gebruik je recept 1 uit mijn PDF met gist?
Of ie echt 12% heeft is niet helemaal duidelijk, want er staat 100 gram bereid product.
Als het 12% bereid product is, is het percentage eiwit van het pure bloem zelfs nog groter.Op vrijdag 6 januari 2012 23:32 schreef remlof het volgende:
7 mei ga ik op Pim Fortuyn z'n graf pissen *G*![]()
Dat weet je niet, want je weet niet welk recept ze volgen voor dat bereide product. Je weet niet wat ze erbij doen. Dat kunnen ook andere eiwitten zijn dan die in bloem die gluten vormen.
Maar waarschijnlijk laat je het deeg niet genoeg rijzen. Doe je het wel in aan bakje (liefst rond) en laat je het daar na opbollen en rijzen tot het verdubbeld is (of iig in die richting)?
Het is de lucht in die belletjes in je deeg icm vocht dat stoom wordt dat voor je gerezen rand moet zorgen. Het kan ook dat je de belletjes kapot maakt door bv het deeg niet voorzichtig genoeg te behandelen. Rol je je deeg uit? Dat vermindert bv ook al hoe je deeg rijst.
Probeer anders eens recept 3 uit mn PDF. Die met wat meer gist en honing. Dat geeft een mooi fluffy deeg. Als je het toch niet in de koelkast zet.
Ik zal die bloem voor de gein eens proberen morgen. (met recept 3 dan denk ik).Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Ik ben benieuwd.Op vrijdag 6 januari 2012 23:32 schreef remlof het volgende:
7 mei ga ik op Pim Fortuyn z'n graf pissen *G*![]()
De buit is iig binnen..
Deeg gestart. Gebruik nu de '1 dag' methode uit mn PDF. Eerste deel deeg is gemengd (gelijke hoeveelheid bloem + water + wat gist). Dat moet nu 5 uur staan. Maar ik laat het 3 uur staan en zet het daarna in de koelkast. Dan morgenochtend rest doen, kan ik em smiddags bakken.
[ Bericht 51% gewijzigd door MaximusTG op 20-11-2012 18:05:47 ]Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Nou, het is gelukt hoor, en die Biotarwe valt niet eens tegen. Goed alternatief.
Deeg maken volgens receptformule 2 in mijn PDF.
'Voor'deeg + rest bloem en gist, zout en honing. Daarna kneden
Geknede deeg, en na 1,5 uur
Deeg op bebloemd blad, tot bal gevormd. Daarna in twee verdeeld in in bakjes
Deeg in bakje, en een uur later, gerezen
Deeg uit bakje, en uitgerekt tot pizza.
Gebakken pizza;
Met tomatensaus, champignon, salami en basilicum
en pizza 2:
[ Bericht 5% gewijzigd door MaximusTG op 21-11-2012 13:42:29 ]Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Och ja, dit was puur om te laten zien dat je niet per se Frans Krokant nodig hebt om een mooie pizza met een luchtige rand te maken. Dacht, keertje zonder kaas proberen. Smaakte goed hoor.
Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Ik had een keer in Italie een pizza marinara besteld en keek stomverbaasd uit mijn ogen toen de pizza kwam en ik zag geen kaas op erop.Tot dat moment dacht ik elke pizza kaas zou hebben. Maar het was wel erg lekker.
![]()
![]()
Bij Da Michele in Napels hebben we een margarita gehad, tomaat, mozzarella en basilicum. Goddelijk en eenvoudig! Maar als je dat hier doet is het toch niet hetzelfde. De smaak van de tomaten en de mozzarella is gewoon anders.![]()
Ziet er gewoon geweldig uit dus. Super van je.quote:Op woensdag 21 november 2012 13:22 schreef MaximusTG het volgende:
Nou, het is gelukt hoor, en die Biotarwe valt niet eens tegen. Goed alternatief.
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
Deeg maken volgens receptformule 2 in mijn PDF.
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
'Voor'deeg + rest bloem en gist, zout en honing. Daarna kneden
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
Geknede deeg, en na 1,5 uur
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
Deeg op bebloemd blad, tot bal gevormd. Daarna in twee verdeeld in in bakjes
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
Deeg in bakje, en een uur later, gerezen
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
Deeg uit bakje, en uitgerekt tot pizza.
Gebakken pizza;
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
Met tomatensaus, champignon, salami en basilicum
en pizza 2:
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
Maar eens je recept uitprinten en inlijsten.Op vrijdag 6 januari 2012 23:32 schreef remlof het volgende:
7 mei ga ik op Pim Fortuyn z'n graf pissen *G*![]()
En t ligt niet alleen aan maximus' gouden handjes, want ik gebruik zijn recept ook, en krijg net zulke mooie korst.quote:Op woensdag 21 november 2012 21:53 schreef 3-voud het volgende:
[..]
Ziet er gewoon geweldig uit dus. Super van je.
Maar eens je recept uitprinten en inlijsten.
Wel belangrijk om op te bollen, en daarn nog even te laten rijzen. Sinds ik dat doe wordt de korst luchtiger, maar net zo belangrijk: steviger, er vallen geen gaten meer in tijdens het vormen.Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-![]()
Ja, jij moet dus ook, met Bio Tarwe, een mooie pizza kunnen maken.quote:Op woensdag 21 november 2012 21:53 schreef 3-voud het volgende:
[..]
Ziet er gewoon geweldig uit dus. Super van je.
Maar eens je recept uitprinten en inlijsten.
Overigens zie ik net dat ik wel de suggestie in mn PDF bij receptformule 1, die een nacht de koelkast gaat, om er wat extra gist bij te doen en dan niet de koelkast in te doen weg heb gehaald in de meest recente versie. Dan kan je beter receptformule 2 gebruiken. Al zit daar ook wel flink wat wachttijd in. Je kan alsnog wel receptformule 1 doen zonder koelkastrijs, maar dan dus zeker wel wat meer gist, en gewoon goed het volume van het deeg in de gaten houden. Als er geen lucht in het deeg zit wordt kan ie ook niet goed rijzen in de oven.Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Ik pak gewoon je recept met 1 nacht rijzen. Even goed aanpakken. Is voor de smaak ook wel bevorderlijk.quote:Op woensdag 21 november 2012 23:30 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Ja, jij moet dus ook, met Bio Tarwe, een mooie pizza kunnen maken.
Overigens zie ik net dat ik wel de suggestie in mn PDF bij receptformule 1, die een nacht de koelkast gaat, om er wat extra gist bij te doen en dan niet de koelkast in te doen weg heb gehaald in de meest recente versie. Dan kan je beter receptformule 2 gebruiken. Al zit daar ook wel flink wat wachttijd in. Je kan alsnog wel receptformule 1 doen zonder koelkastrijs, maar dan dus zeker wel wat meer gist, en gewoon goed het volume van het deeg in de gaten houden. Als er geen lucht in het deeg zit wordt kan ie ook niet goed rijzen in de oven.Op vrijdag 6 januari 2012 23:32 schreef remlof het volgende:
7 mei ga ik op Pim Fortuyn z'n graf pissen *G*![]()
Vandaag weer eens pizza gemaakt en nu was ik best tevreden over het deeg. Het bloem was trouwens van euroshopper, deze heeft ook 11% gluten.![]()
![]()
Super mooi! Wij moeten ook echt weer pizza volgende week. Heb nog een heel lekker geroosterd paprika sausje, eens even denken wat er nog meer op komt dan.quote:Op vrijdag 23 november 2012 17:55 schreef Terpentin07 het volgende:
Vandaag weer eens pizza gemaakt en nu was ik best tevreden over het deeg. Het bloem was trouwens van euroshopper, deze heeft ook 11% gluten.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]![]()
de welkoop heeft hier geen soezie frans krokant, surprima plus... best lastig nog om aan goed bloem te komen.quote:Op maandag 19 november 2012 13:55 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, daar is soezie frans krokant of surprima plus inderdaad veel beter voor.
koopmans bio heeft de supermarkt hier ook niet...
welkoop kan wel soezie frans krokant bestellen. maar alleen per 4 en dan moet ik alle 4 de pakken afnemen... dat is me toch nog net iets teveel in 1x.
nog mensen in groningen die opzoek zijn naar goede bloem?
[ Bericht 13% gewijzigd door loecje op 24-11-2012 13:28:35 ]![]()
Wat maken jullie toch mooie pizza's.. Wil ook wel weer maar ik faal steeds
Bestel bij pizzaria sowieso altijd zonder kaas, ben niet van de gesmolten spul, al het andere erop is veel lekkerder, kaas maskeert de smaak meer dan dat het versterkt. Vind ik dan in dit gevalNu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla![]()
Joh, dat kan jij toch heus wel. Ik raad aan om, als je nog wat moeite ermee hebt om receptformule 2 van mijn PDF te maken. Doe je lekker morgen op zondag. Duurt 8 uur, maar je kan eventueel nog wel een uurtje van die eerste 5, en een half uurtje van de eerste van de twee keer 1,5 uur snoepen. Omdat je dat niet opgebold in de koelkast zet blijft het deeg wat "steviger" en makkelijker handelbaar.
Geeft echt mooi vormbaar deeg.
Let wel op, ik heb pas die hoeveelheden wat verminderd, was iets teveel voor 28 cm. Maar dr staat nog in de tekst (405 gram). Dat klopt dus niet. Je mengt alle bloem met alle gist, en haalt daar vervolgens net zoveel gram als het totale water vanaf om met het water te mengen. Dat staat 5 uur, en dan de rest van de bloem, het zout en de honing (hoeft niet per se, maar geeft mooie bruining en is wat voedsel voor de gist). Je kan ook na 3 uur rijzen snachts in de koelkast zetten en dan verder met de 2x 1,5 uur.Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Kijk, superpizza gewoon van goedkope bloem, zien er super uit!quote:Op vrijdag 23 november 2012 17:55 schreef Terpentin07 het volgende:
Vandaag weer eens pizza gemaakt en nu was ik best tevreden over het deeg. Het bloem was trouwens van euroshopper, deze heeft ook 11% gluten.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]![]()
Bedanktquote:Op zondag 25 november 2012 21:54 schreef foodlover het volgende:
[..]
Kijk, superpizza gewoon van goedkope bloem, zien er super uit!Ik ben idd erg tevreden. Tot nu toe het beste resultaat met het goedkoopste bloem.
![]()
Vandaag weer een lunchpizza. Het deeg was na twee dagen rijzen in de koelkast wel moeilijker om te vormen maar qua smaak was er een echte verbetering.![]()
![]()
Lekker hoor. Ja, is echt een verschil he, zo langer fermenteren? Ik denk dat je de vormbaarheid wel kan verbeteren als je opnieuw balt na de koelkast, maar dat moet je dan wel niet na te lange tijd doen, anders zit er denk ik geen genoeg voedsel in het deeg om de gist nog een keer het deeg te laten rijzen. Bv 1-2 dagen bulk rijs in koelkast en dan verdelen, 2 uur wachten en bakken.
edit: opkomend pizzaproject van mij; Ik heb zo'n extra pizzasteen gekocht van oetker bij de blokker. Maar 12 euro, 33 cm rond, 1 cm dik, handvat zit los. Geprobeerd om die boven mn dikke pizzasteen te leggen op een rooster, en dan de pizza ertussen te bakken. Dat was niet zo'n succes. Maar ga em nu misschien kleiner slijpen en boven het element in de Bestron oven monteren.
Nog ff een nieuw slijpschijfje halen.
[ Bericht 30% gewijzigd door MaximusTG op 26-11-2012 14:31:14 ]Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Ik ben al een tijd opzoek naar een betaalbare pizzasteen. Nu kwam ik het volgende tegen http://www.gietijzerenkac(...)f_chamotte_plaat.php
Weet iemand of zoiets geschikt is? Aangezien de prijs nogal erg laag is ivm andere webshops![]()
Ja, dat is perfect, dat is precies zo'n steen die ik ook heb. Erg goedkoop idd!
Maar ze zeggen het zelf toch ook al?
"We gebruiken deze plaat als bodemplaat in een met hout gestookte bakoven.
Deze vuurvaste plaat kan vanwege de hoge kwaliteit in iedere bakoven toegepast worden.
De steen is gekeurd op voedselveiligheid."Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Misschien heeft iemand een oplossing voor het volgende probleem: ik zet mijn deeg ook een dag van te voren in de koelkast. Maar krijg het niet goed (of op tijd) op kamer-temperatuur als ik thuis kom van m'n werk. En eerlijk gezegd heb ik geen zin om 2 uur te wachten als ik thuis kom, dus meestal eet ik alleen pizza in het weekend.
Is er een manier om gekoeld deeg sneller op kamertemperatuur te brengen zonder kwaliteit in te leveren?![]()
Je kan het natuurlijk op een warmere plek zetten. Bv bij een verwarming. Maar niet te warm..
Wat ik anders zou bedenken is om je deeg de dag ervoor te maken, in de koelkast te doen en het dan 's ochtends met een koelelement in een koeltas oid doen. Dat warmt ie heel geleidelijk op. Maar dat moet je dus een beetje uitproberen hoeveel koelelementen je nodig hebt.
Of een elektrische koelbox op een tijdschakelaar?Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Dat met die koeltas en koelelement is wel een erg goed idee. Daar ga ik denk ik eens wat experimentjes mee doen. Bedankt voor de tip!![]()
De laatste (en enige) keer dat ik het een nacht in de koelkast heb gestopt was het amper (eigenlijk niet) gerezen en viel de pizza nogal zwaar op de maag (kwam mij daarna iets te boven dat koude rijzen misschien kan remmen). Heb het daarna gewoon een nacht op het aanrecht laten staan met een droge theedoek over de beslagkom (de thermostaat natuurlijk niet op 25 staan ofzo). Toen was het wel goed. Ook geen geklooi met op kamertemperatuur brengen
.
![]()
Nee, natuurlijk was het niet gerezen in de koelkast. Dat is nu net het punt. Dat het deeg wel fermenteert (ander proces dan de gist), en heel langzaam rijst. Daarna haal je het er dus uit en laat je het rijzen. Hoe lang dat duurt na het uit de koelkast halen is afhankelijk van
-hoe lang het erin stond
-hoeveel gist er oorspronkelijk in zat
-de temperatuur van het deeg voor het erin ging (vooral dus temp water)
-de temperatuur van de koelkast
-de omgevingstemperatuur
Heel veel variabelen dus. Maar in de praktijk zul je dus gewoon moeten kijken of je deeg al ver genoeg gerezen is om te vormen en bakken.
Een hele nacht rijzen kan wel hoor, maar dan moet je dus ook niet teveel gist gebruiken, want dan rijst het veel te snel.Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Voor het eerst in dit topic, want ik wil binnenkort een lekkere zelfgebakken pizza proberen te maken... Dus misschien een stomme vraag, maar hoop dat jullie me kunnen helpen.
Omdat dit voor een feestje is, doe ik dit op een vierkante bakplaat van 36*36 cm, en wil daar dan ook vierkante pizza op maken. Zodat ik de pizza in kleine stukjes kan verdelen en iedereen een klein stukje kan pakken. Kunnen jullie me helpen hoeveel ik dan nodig heb uitgaande van onderstaand recept: Dit recept staat al lange tijd in dit topic en is door veel Fok!kers gebruikt:
Ingredienten:
- 350 gram bloem *
- 2,5 deciliter lauw water**
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel suiker
- 7g instant gist (extra lekker met biergist!)
Dit is wat in de openingspost stond...![]()
Persoonlijk vind ik dat niet echt een goed 'recept', het is niet meer dan een opsomming van de benodigde ingrediënten en hoeveel je er ongeveer van nodig hebt.
Jij hebt een bakplaat van 36*36=1296 vierkante centimeter.
De pizza's in mijn pdf zijn 28 cm in diameter. Dat is ongeveer 3,14*14*14=615 vierkante centimeter. Met deeg voor twee van die pizza's zou je dus een bakplaat kunnen bedekken ongeveer.
Neem dus recept 2, de pdf, en dan receptformule 2 op pagina 7. Daarmee maak je twee plaatpizzas. Hoeveel je er daarvan wil maken moet je zelf inschatten.
Het kan handig zijn de pizza's even voor te bakken met alleen saus en dan pas te beleggen. Eventueel doe je dat van te voren, heb je minder werk op het feest zelf.Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Nicequote:Op maandag 26 november 2012 14:13 schreef Terpentin07 het volgende:
Vandaag weer een lunchpizza. Het deeg was na twee dagen rijzen in de koelkast wel moeilijker om te vormen maar qua smaak was er een echte verbetering.
[ afbeelding ]![]()
![]()
Ultieme Bestron Alfredo mod:
Oetker pizzasteen 3 cm rand eraf geslepen. Heeel veel stof:p. Maar toen brak ie in tweeen toen ik het middelste gaaje wou boren... Maar achteraf niet zo erg, stukken passen mooi in elkaar en in zn geheel had ik em nooit gemonteerd gekregen.
Ben benieuwd hoe ie nu bakt..Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Gister import Italiaans tipo 00-meel gehaald bij de Sligro. Nooit meer anders!!! Wat een heerlijk deeg.Veel beter nog dan het pizzameel van de plaatselijke molen.
![]()
![]()
Ik volg deze reeks al een tijdje. Ik ben een grote pizzaliefhebber en maak bijna wekelijks zelf pizza. Nu wilde ik komende zomer een cheap-ass pizzaoventje voor in de tuin kopen. Ik kwam deze tegen: http://www.mijnpizzaoven.nl/home/ Iemand die ervaring hiermee heeft?![]()
Geen ervaring mee, maar dat is inderdaad geen duur oventje. Bedenk alleen wel dat bij de traditionele houtovens voor pizza, het vuur in dezelfde ruimte is als de pizza. Dat is toch weer net wat anders dan bij diegene die je linkt. En ik zie dat ie flink verkleurt na de eerste keer verhitten, en dat ie roest. Je moet er ook nog los een steen bij kopen.
Dus op zich een leuke en relatief goedkope manier om een keer te experimenteren met pizza bakken in een op hout gestookte oven. Maar voor iets meer dan het dubbele heb je al zo'n oven:
Dus misschien is het geld nog in je zak houden verstandiger?
Verder kan je natuurlijk als je een beetje handig bent en kan lassen zo'n oventje zelf maken.
Of anders kan je ook nog een kogelbbq modden!Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Mag ik vragen welk deegrecept je hier gebruikt hebt? Ziet er zeer goed uitquote:Op vrijdag 23 november 2012 17:55 schreef Terpentin07 het volgende:
Vandaag weer eens pizza gemaakt en nu was ik best tevreden over het deeg. Het bloem was trouwens van euroshopper, deze heeft ook 11% gluten.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Oh, and that's a bad miss!
Forum Opties Forumhop: Hop naar: