Aangepast. Dank je.quote:Op maandag 13 augustus 2012 13:49 schreef Pietverdriet het volgende:
Emmentaler is Zwitsers by the way
Ben er sinds pas kort achter hoeveel kazen er op de wereld zijn. Duizenden.quote:Op maandag 13 augustus 2012 14:02 schreef Mirjam het volgende:
kaas
alhoewel niet alle kazen me kunnen bekoren, van die verschrikkelijke stinkkazen met een echt stevige, uitgesproken stal-smaak vind ik echt te heftig bijv.
zomg in alle vormen en maten.quote:Op maandag 13 augustus 2012 14:03 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Ben er sinds pas kort achter hoeveel kazen er op de wereld zijn. Duizenden.
Ik heb nog niet vele soorten op, maar daar gaat de komende tijd verandering in komen.quote:Op maandag 13 augustus 2012 14:04 schreef Mirjam het volgende:
[..]
zomg in alle vormen en maten.
echt, ik ben gék op kaas.
overal neem ik wel kaas mee, liefst uit het buitenland ook indien mogelijk om uit te proberen.
vooral op de markt en bij de echte speciaalzaken is het leuk kaas halen.quote:Op maandag 13 augustus 2012 14:06 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Ik heb nog niet vele soorten op, maar daar gaat de komende tijd verandering in komen.Ik wil beetje bij beetje elke week gaan mixen bij de boodschappen. Volgend jaar zal ik ook in het buitenland mijn ogen de kost geven.
Ja, er staat hier wekelijks op dinsdag een kaasboer op de markt en bij de supermarkten. Zal eens vragen naar een lekkere kaas. Het liefst natuurlijk voor op de brood.quote:Op maandag 13 augustus 2012 14:07 schreef Mirjam het volgende:
[..]
vooral op de markt en bij de echte speciaalzaken is het leuk kaas halen.
en neem er eens kletzenbrot bij, voor op het plankje
Staat bij de Griekse kazen. Je hebt ook nog Turkse feta, maar zo ver ben ik nog niet. Ben de komende 2 weken toch vrij, komt nog allemaal aan de beurt.quote:Op maandag 13 augustus 2012 15:11 schreef SaskiaR het volgende:
Echte goeie feta mag natuurlijk niet ontbreken in dit geweldige lijstje!
Kaas![]()
Thanks. Zal dit hele topic vullen de komende 2 weken. Ook met kristallen.quote:Op maandag 13 augustus 2012 15:16 schreef markmarkmark het volgende:
port salut vind ik erg lekker.
ook hele oude kazen waar je van die zout kristallen in proeft.
laatst zag ik ook een kaas voorbij komen die ze helemaal weg laten rotten en dan pas eten.
was volgens mij op fok ook?
dat zag er echt ranzig uit.
quote:Op maandag 13 augustus 2012 15:19 schreef markmarkmark het volgende:
zal wel kijken of ik de naam nog kan vinden van die oude kaas.
Dat zal wel een casu marzu zijn geweest.quote:Op maandag 13 augustus 2012 15:16 schreef markmarkmark het volgende:
port salut vind ik erg lekker.
ook hele oude kazen waar je van die zout kristallen in proeft.
laatst zag ik ook een kaas voorbij komen die ze helemaal weg laten rotten en dan pas eten.
was volgens mij op fok ook?
dat zag er echt ranzig uit.
Casu Marzu, kaas voor de larven. Dank je.quote:Op maandag 13 augustus 2012 15:21 schreef SaskiaR het volgende:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Casu_marzu
Ieuww
daar pas ik ook voor jaquote:Op maandag 13 augustus 2012 15:29 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Casu Marzu, kaas voor de larven. Dank je.
dat zijn meerdere soorten, als ik er zin in heb, vraag ik altijd naar oude snijdbare met zoutkristallen, overheerlijkquote:Op maandag 13 augustus 2012 15:19 schreef markmarkmark het volgende:
zal wel kijken of ik de naam nog kan vinden van die oude kaas.
Damn, ik hoor vandaag pas over het feit dat Port notabene zelfs in kaas wordt gegoten. Mooie foto.quote:Op maandag 13 augustus 2012 15:48 schreef Mirjam het volgende:
rond kerst wil ik mezelf nog wel eens trakteren op een klein stukje blue stilton waar een fles port op z'n kop in is gezet, zodat de port helemaal in de kaas is getrokken
[ afbeelding ]
Ik zou het best willen proberen.quote:Op maandag 13 augustus 2012 15:29 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Casu Marzu, kaas voor de larven. Dank je.
Hmm, voor een keertje zou ik het ook wel doen.quote:Op maandag 13 augustus 2012 15:59 schreef Id_do_her het volgende:
[..]
Ik zou het best willen proberen.
die staan bij de grotere AH's als ik me niet vergis.quote:Op maandag 13 augustus 2012 15:48 schreef Mirjam het volgende:
rond kerst wil ik mezelf nog wel eens trakteren op een klein stukje blue stilton waar een fles port op z'n kop in is gezet, zodat de port helemaal in de kaas is getrokken
[ afbeelding ]
het is nog wel scherp en echt blauwe kaas achtig, maar met een lekkere zoetige touch door de port.quote:Op maandag 13 augustus 2012 16:00 schreef markmarkmark het volgende:
[..]
die staan bij de grotere AH's als ik me niet vergis.
nog nooit geproefd.
ik hou niet echt van blauwe kaas, maar zal is een klein stukje meenemen als ik er ben.
Vele kazen lijken mij zo op het eerste oog goed te doen. Nederlandse kaas is door Amerikanen tot de beste kaas ter wereld verkozen by the way. Had ik volgens mij al vermeld.quote:Op maandag 13 augustus 2012 16:58 schreef Id_do_her het volgende:
Mont D'or laatst voor het eerst gehad, best goed te doen.
En Amerikaanse wijnen als beste van de wereld door Fransen, gek genoeg.quote:Op maandag 13 augustus 2012 17:06 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Vele kazen lijken mij zo op het eerste oog goed te doen. Nederlandse kaas is door Amerikanen tot de beste kaas ter wereld verkozen by the way. Had ik volgens mij al vermeld.
Haha, gekke wereld, je zou denken dat ze het dichterbij huis zoeken. Frankrijk.quote:Op maandag 13 augustus 2012 17:07 schreef Id_do_her het volgende:
[..]
En Amerikaanse wijnen als beste van de wereld door Fransen, gek genoeg.
Het was een test en elke Franse proever verkoos de wijn uit Californië als de beste, ze waren er ook behoorlijk ziek van toen ze dat te horen kregen.quote:Op maandag 13 augustus 2012 17:08 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Haha, gekke wereld, je zou denken dat ze het dichterbij huis zoeken. Frankrijk.
Het land puilt uit van de wijngaarden, maar heb ook vernomen dat Chili goede wijnen maakt. Wel gek dat wijn uit de USA dan tot de beste wordt gekroond. Dacht dat hun keuken alleen bestond uit Big Macs, andere junkfood en cola.quote:Op maandag 13 augustus 2012 17:08 schreef Id_do_her het volgende:
[..]
Het was een test en elke Franse proever verkoos de wijn uit Californië als de beste, ze waren er ook behoorlijk ziek van toen ze dat te horen kregen.
Oh, ik zie het ja. Zuid-Afrika hetzelfde verhaal. Ik heb het eigenlijk vrij recentelijk ontdekt, gaat ook erg goed met sommige soorten käse.quote:Op maandag 13 augustus 2012 17:10 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Het land puilt uit van de wijngaarden, maar heb ook vernomen dat Chili goede wijnen maakt. Drink het zelf niet by the way uit het geloof.
Ik had een paar jaar geleden stage gelopen bij een administratiekantoor. De eigenaar was redelijk vermogend en had een kelder met honderden verschillende wijnen. Sommige ter waarde van een paar honderd euro. Bestelde de wijn uit het buitenland en het werd om de zoveel dagen geleverd bij de voordeur van zijn onderneming. Voor speciale gelegenheden maakte hij wel eens een fles dure wijn open.quote:Op maandag 13 augustus 2012 17:11 schreef Id_do_her het volgende:
[..]
Oh, ik zie het ja. Zuid-Afrika hetzelfde verhaal. Ik heb het eigenlijk vrij recentelijk ontdekt, gaat ook erg goed met sommige soorten käse.
Met dure wijn heb ik nog geen ervaring, helaas.quote:Op maandag 13 augustus 2012 17:15 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Ik had een paar jaar geleden stage gelopen bij een administratiekantoor. De eigenaar was redelijk vermogend en had een kelder met honderden verschillende wijnen. Sommige ter waarde van een paar honderd euro. Bestelde de wijn uit het buitenland en het werd om de zoveel dagen geleverd bij de voordeur van zijn onderneming. Voor speciale gelegenheden maakte hij wel eens een fles dure wijn open.
Weinig mensen. Zelfs mensen die het bezitten maken heel af en toe een fles open.quote:Op maandag 13 augustus 2012 17:15 schreef Id_do_her het volgende:
[..]
Met dure wijn heb ik nog geen ervaring, helaas.
Van wat ik gehoord heb is het heel erg lekker.quote:Op maandag 13 augustus 2012 17:16 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Weinig mensen. Zelfs mensen die het bezitten maken heel af en toe een fles open.
Nederland is sowieso een kaasland. Dus dat verbaast mij niks. Bedankt voor de tip. Heb nog veel te proeven en te doen in mijn leven. Mensenleven is eigenlijk te kort om alles te ontdekken en te doen.quote:Op maandag 13 augustus 2012 17:18 schreef Id_do_her het volgende:
[..]
Van wat ik gehoord heb is het heel erg lekker.
Oh ja, uit Nederland nog:
[ afbeelding ]
Belegen komijnekaas.
Dat lijkt me ook wel wat ja. Maar ja, elk land produceert zowat zijn eigen soorten kaas, van Chili tot Japan.quote:Op maandag 13 augustus 2012 17:25 schreef Jellereppe het volgende:
Franse kaas
Sainte-Maure de Touraine (de kaasmassa is stevig en heeft een duidelijke geitenmelk smaak.)
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Ziet er goed uit, ja.quote:Op maandag 13 augustus 2012 17:33 schreef Id_do_her het volgende:
[..]
Dat lijkt me ook wel wat ja. Maar ja, elk land produceert zowat zijn eigen soorten kaas, van Chili tot Japan.
Als je tijd hebt en een beetje handig bent, is het zeker het proberen waard.quote:Op maandag 13 augustus 2012 18:11 schreef markmarkmark het volgende:
ik zag laatst trouwens een webshop met artikelen om zelf kaas te maken.
lijkt me ook leuk om te doen.
Plaats foto's als je een keer zover bent.quote:Op maandag 13 augustus 2012 18:22 schreef markmarkmark het volgende:
www.zelfkaasmaken.nl
daar staat een hoop info en het lijkt me niet al te moeilijk.
als ik meer tijd heb wil ik me er best is in verdiepen en proberen kaas te maken.
Ik heb helaas geen verstand van kaas. Mosterdkaas vind ik wel lekker, maar oude kaas is mij wat te sterk. Daar houdt mijn kennis al op, sorry.quote:Op maandag 13 augustus 2012 20:27 schreef bellabeauti het volgende:
Ik zie al die kazen voorbij komen en denk iedere keer bij mijzelf dat ziet er lekker uit!Maar helaas iedere keer als ik een stukje kaas koop valt de smaak mij toch tegen (te sterk?). Misschien is kaas iets dat je leert waarderen in de loop der tijd? Want ik vond kaas vroeger altijd zo stinken en at het daarom ook zelden. Maar dat neemt niet weg dat ik kaas altijd erg appetijtelijk vond/vind uitzien
![]()
Hebben jullie kaas altijd al lekker gevonden? Ook de sterke schimmelkazen? En nog aanbevelingen qua kaassoorten voor de kaasbeginnelingen onder ons?
kijk eerst welke soort je wel lust zoals :quote:Op maandag 13 augustus 2012 20:27 schreef bellabeauti het volgende:
Ik zie al die kazen voorbij komen en denk iedere keer bij mijzelf dat ziet er lekker uit!Maar helaas iedere keer als ik een stukje kaas koop valt de smaak mij toch tegen (te sterk?). Misschien is kaas iets dat je leert waarderen in de loop der tijd? Want ik vond kaas vroeger altijd zo stinken en at het daarom ook zelden. Maar dat neemt niet weg dat ik kaas altijd erg appetijtelijk vond/vind uitzien
![]()
Hebben jullie kaas altijd al lekker gevonden? Ook de sterke schimmelkazen? En nog aanbevelingen qua kaassoorten voor de kaasbeginnelingen onder ons?
Vermeer kaas - Cantenaarquote:Op dinsdag 14 augustus 2012 00:58 schreef Jellereppe het volgende:
Amerikanen verkiezen Nederlandse kaas tot wereldkampioen
Een Nederlandse kaas is vannacht in de Verenigde Staten bekroond tot beste kaas ter wereld. Het gaat om een Vermeer, een Goudse kaas met weinig vet van Friesland Campina uit Wolvega .
Jurylid Peter Piersma belde de locatiemanager van de fabriek Piet Nederhoed midden in de nacht wakker met het goede nieuws. 'Hij was aanvankelijk een beetje stil, maar was al snel erg blij', zegt Piersma.
Het drie dagen durende World Champion Cheese Contest wordt iedere twee jaar in het Amerikaanse Madison gehouden. Doorgaans dingen tweeduizend kazen uit meer dan twintig landen mee naar de hoofdprijs. Tot nu toe proefde alleen de jury de kaas, maar dit jaar werden voor het eerst ook toegangskaarten verkocht. Alle vierhonderd kaartjes werden verkocht. De bezoekers mochten van de vijftien hoogstgenoteerde kazen proeven.
In de drie voorgaande verkiezingen won een kaas uit Zwitserland. Deze keer bezetten de Zwitsers de tweede en derde plaats.
Een jurylid uit Minnesota, Dan Konz, roemde de winnende Vermeer om zijn 'aardige, zachte, zuivere smaak'. 'De kaas had aan goede body en lag goed in de mond'
Servet
De experts vergelijken de speciale kazen met wijn. Beide hebben ze subtiele variaties door de regio waar ze vandaan komen, het jaar dat ze gemaakt zijn en de techniek die bij het maken is toegepast. De jurering verschilt dan ook niet veel. De juryleden nemen een monster in de mond, zoeken naar nuanceverschillen en leggen het monster dan weg. Sommige juryleden vegen tussen de verschillende monsters hun tong af met een servet.
De drie dagen durende wedstrijd begon afgelopen maandag. Er waren 2500 inzendingen in 82 categorieën kaas en boter. De winnaars gingen door naar de halve finale. De zestien beste belandden gisteren in de finale. Zeven finalisten kwamen uit de Verenigde Staten en vijf uit Zwitserland.
Bron: http://www.volkskrant.nl/(...)wereldkampioen.dhtml
Lijst van kazen.quote:Op dinsdag 14 augustus 2012 18:11 schreef Thorical het volgende:
Wat is eigenlijk de bedoeling van dit topic?
Een kaasencyclopedie, een lijst van kazen.
Zijn deze kazen ook in Nederland te koop en zo ja, waar dan. Zijn het kazen van rauwe melk of fabriekskazen van gepasteuriseerde melk.
Ik houd van een boeren rauwmelkse zeer oude Beemsterkaas maar die kom ik niet elke dag tegen.
Umm, wales is toch echt niet Ierland.quote:Op dinsdag 14 augustus 2012 17:59 schreef Jellereppe het volgende:
Ierse kaas
Caerphilly (milde kaas uit Wales met een delicate smaak, half-hard tot harde kaas. Kruimig en licht zout.)
[ afbeelding ]
Ja. Toen ik een jaar of acht was of zo at ik al de trolley met allerlei afschrikwekkende stinkkazen in een Frans restaurant leeg toen mijn ouders even niet opletten. Zo'n trolley moet namelijk meerdere tafels langs en mijn ouders waar zeer streng op dat soort wellevendheid.quote:Op maandag 13 augustus 2012 20:27 schreef bellabeauti het volgende:
Ik zie al die kazen voorbij komen en denk iedere keer bij mijzelf dat ziet er lekker uit!Maar helaas iedere keer als ik een stukje kaas koop valt de smaak mij toch tegen (te sterk?). Misschien is kaas iets dat je leert waarderen in de loop der tijd? Want ik vond kaas vroeger altijd zo stinken en at het daarom ook zelden. Maar dat neemt niet weg dat ik kaas altijd erg appetijtelijk vond/vind uitzien
![]()
Hebben jullie kaas altijd al lekker gevonden? Ook de sterke schimmelkazen?
Zoek een echt goeie kaasboer. Stel plankjes samen, een stuk of 5 verschillende kleine stukjes en drink er wat smaakvols bij, port doet het goed, een volle rooie wijn, of een bijpassend Belgisch bier (ben ik niet zo in thuis, maar er zijn hele boeken volgeschreven over welk bier bij welke kaas past).quote:En nog aanbevelingen qua kaassoorten voor de kaasbeginnelingen onder ons?
Haha, nee, verre van zelfs.quote:Op woensdag 22 augustus 2012 21:09 schreef Erasmo het volgende:
Californië schijnt een prima klimaat te hebben voor wijn.
Maar TS, heb je al die kazen ook al eens geproefd?
Weet iemand trouwens waar je buiten Amsterdam nog meikaas kan krijgen?
Ah, ik zal het eerlijk toegeven, ik wist dat niet eens. Weet alleen dat Groot-Britannië uit Schotland, Engeland en Ierland bestaat. Wales is een aparte staat als je goed begrijp?quote:Op vrijdag 24 augustus 2012 08:21 schreef DrParanoid het volgende:
[..]
Umm, wales is toch echt niet Ierland.
Vrees dat je dan het beste deze zelf kan maken, moeilijkste is aan stremsel te komen.quote:Op woensdag 22 augustus 2012 21:09 schreef Erasmo het volgende:
Californië schijnt een prima klimaat te hebben voor wijn.
Maar TS, heb je al die kazen ook al eens geproefd?
Weet iemand trouwens waar je buiten Amsterdam nog meikaas kan krijgen?
quote:Op vrijdag 24 augustus 2012 17:05 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Haha, nee, verre van zelfs.
[..]
Ah, ik zal het eerlijk toegeven, ik wist dat niet eens. Weet alleen dat Groot-Britannië uit Schotland, Engeland en Ierland bestaat. Wales is een aparte staat als je goed begrijp?
Lastig, kaasmaken is niet moeilijk maar goede kaas maken is een vak apart. Nu vrees ik dat ik dan toch eens langs L'amuse in Amsterdam moet gaan. Beter laat ik dan wel m'n bankpas in de auto liggen anders ga ik er bankroet weer vandaanquote:Op vrijdag 24 augustus 2012 17:10 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Vrees dat je dan het beste deze zelf kan maken, moeilijkste is aan stremsel te komen.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Meikaas
Laat Ieren het maar niet horen.quote:Op vrijdag 24 augustus 2012 17:05 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Haha, nee, verre van zelfs.
[..]
Ah, ik zal het eerlijk toegeven, ik wist dat niet eens. Weet alleen dat Groot-Britannië uit Schotland, Engeland en Ierland bestaat. Wales is een aparte staat als je goed begrijp?
Ik heb het filmpje even gekeken en daar werd ook gezegd dat ze elkaar niet mogen. Weet sinds vandaag pas dat Wales een aparte staat is in Groot-Britannië. Damn, wat een flater.quote:Op vrijdag 24 augustus 2012 17:31 schreef Id_do_her het volgende:
[..]
Laat Ieren het maar niet horen.
Kan gebeuren. En niet zo heel lang geleden had je dit:quote:Op vrijdag 24 augustus 2012 17:38 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Ik heb het filmpje even gekeken en daar werd ook gezegd dat ze elkaar niet mogen. Weet sinds vandaag pas dat Wales een aparte staat is in Groot-Britannië. Damn, wat een flater.
Ja, klopt. Dat is dan wel wat zacht uitgedrukt als je die prachtige foto's ziet, maar terug ontopic.quote:Op vrijdag 24 augustus 2012 17:41 schreef Id_do_her het volgende:
[..]
Kan gebeuren. En niet zo heel lang geleden had je dit:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Dus ja, die mogen elkaar niet zo.![]()
Maar terug naar de Käse.
Briljant filmpje inderdaad.quote:
Jep, en ze beginnen steeds beter verkrijgbaar te worden. In de jaren 80 probeerden ze al eens te exporteren, daar kwam BSE en britse kazen waren aan de straatstenen niet kwijt te rakenquote:Op vrijdag 24 augustus 2012 18:18 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Briljant filmpje inderdaad.
Wat betreft de kroonkoloniën weet ik het niet zo, maar ik moet zeggen dat ze in Groot-Brittanië uitstekende kaas maken, veel uitstekende kaas. Het is zowel divers als voorzien van toppers.
Niet veel van gemerkt destijds, maar ik was ook iets meer op Frankrijk georienteerd toen.quote:Op vrijdag 24 augustus 2012 18:21 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Jep, en ze beginnen steeds beter verkrijgbaar te worden. In de jaren 80 probeerden ze al eens te exporteren, daar kwam BSE en britse kazen waren aan de straatstenen niet kwijt te raken
Heeft lang geduurd, maar Britten zijn er trots op hun regio en grown local heeft daar een enorme vlucht genomen. britse kazen hebben daar geluk mee gehad. En ze zijn erg goed, UK steekt frankrijk naar de kroon.quote:Op vrijdag 24 augustus 2012 18:43 schreef Erasmo het volgende:
Ik dacht altijd dat de Britse kaasindustrie nooit goed was bijgekomen van de Government Cheddar.
http://www.lamuse.nl/index.php?Lamuse=03quote:Op dinsdag 14 augustus 2012 18:11 schreef Thorical het volgende:
Wat is eigenlijk de bedoeling van dit topic?
Een kaasencyclopedie, een lijst van kazen.
Zijn deze kazen ook in Nederland te koop en zo ja, waar dan. Zijn het kazen van rauwe melk of fabriekskazen van gepasteuriseerde melk.
Absoluut, goed bruin brood, goede boter, goede kaas, beter wordt het niet, moet je verder niet aan gaan klooien met sla, tomaten, of, godbetere het paprika en kiemen.quote:Op donderdag 4 oktober 2012 20:53 schreef Weltschmerz het volgende:
Ik ben ook niet meer zo'n fan van de overjarige kaas, en dat het boerenkaas is vind ik vooral belangrijk bij de jong belegen kaas van buitenmelk. Die kan dan een beetje ziltig zijn en van die kleine luchtbelletjes hebben. Dat op volkoren brood doe je mij een groter plezier mee dan een of ander ingewikkeld broodje met doorsnee kaas.
Roombrie is lekker smeuuigquote:Op vrijdag 5 oktober 2012 08:27 schreef FutureFairytale het volgende:
Ik vind roombrie zo lekker. Op een gebakken ei, toastje of op een broodje met noten, rucola en honing.
Gevulde roombrie is ook lekker
Kaas is best duur in Nederland. Voor een klein stukje Port Salut betaal je al 3 a 4 euro. Dan heb je echt een klein blokje in mijn ogen.quote:Op vrijdag 5 oktober 2012 03:25 schreef _Loki het volgende:
Mijn god wat mis ik fatsoenlijke kaas hier.
In Australie is het heeel duur of ze hebben het gewoon niet. Mozzarella is hier geen wit zijdezacht bolletje in zoutwater, maar gele geraspte kaas in kilozakken. Dathoortniet. ;_;
En 8 dollar voor een blokje feta, mijn god.
Fabrieksrommel ook nogquote:Op zaterdag 6 oktober 2012 21:13 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Kaas is best duur in Nederland. Voor een klein stukje Port Salut betaal je al 3 a 4 euro. Dan heb je echt een klein blokje in mijn ogen.
Meeste kazen in de supermarkt zeker. Als je Frieslandcampina ziet staan weet je genoeg. Gelukkig heb je ook nog kaasboeren die de betere ambachtelijke kazen verkopen.quote:
Prachtig.quote:Op dinsdag 25 december 2012 18:50 schreef Weltschmerz het volgende:
Ik heb weer even lekker ingeslagen voor 2 kerstdiners. Veel tamelijk kleine stukjes voor een kaasplankje, een proeverij van kaas meer. Van het ene diner ken ik ook niet iedereen en zeker niet in de hoedanigheid van kaaseter.
Daarom een aantal 'voorzichtige" kazen: Een Oldambtster extra belegen (Nee, niet die nepperd van een Old Amsterdam, maar een excellente gouda-stijl uit het Groningse Oldambsterland. Verder een Rode Fryslaner, ook goudastijl, maar wel met een twist en heel erg lekker. Daarnaat nog een Havarti. Best markant maar daar jaag je ook niemand mee van tafel. De laatste twee zijn gepasteuriseerd volgens mij, vooruit dan maar, wie weet zit er een hysterische zwangere vrouw bij, dan heeft die tenminste nog 2 stukjes kaas om te proeven.
Dan nog een Etivaz, een prachtige harde Zwitserse Alpenkaas van koeien.
[ afbeelding ]Zie ook mijn post hier boven.
Er was nog een klein stukje, want het is een seizoenskaas. Een Oldehoofster geitenkaas, ik ken de schapenkaas van hun boerderij, maar ze zijn overschakeld op geit, ben benieuwd. Dan een Langres Coupe, hoop dat hij nog goed uit aan het lopen is. Stinkt harder dan hij smaakt, even uit laat waaien op het balkon.
[ afbeelding ]
Ik heb hem wel eens met een lepeltje moeten eten, toen was die fantastisch.
Een Maroilles:
[ afbeelding ]Schijnt op Limburger en Herve te lijken. Rook sterk in ieder geval. Worden per stuk verkocht dus nog niet geproefd. Splits hem tussen de 2 avonden.
Een Monte Enebro:
[ afbeelding ]
Heftige Baskische schapenkaas, echt heerlijk.
En dan nog een Bleu d'Ostari en een Bleu Des Basques. Ik hou erg van Baskische en Spaanse kazen. De BdB is ook een blauwschimmel van alleen schaap, zie het Roquefort topic. Die is voor het fijnproeversdiner, die andere voor het diner met onbekenden.
En als uitsmijter de Cabrales Valdeon: [ afbeelding ]
Volgens mij was die de laatste keer erg venijnig, met wat bijsmaakjes en geurtjes die flink prikken in de neus. Kaas van koe, geit en schaap en met bladerkorst.
Een aantal ga dus splitsen en degene die op elkaar lijken verdelen, zo 7 stukjes per plank/avond. Suggesties voor de combi's zijn natuurlijk welkom, maar het is me meer te doen om verlekkerde reacties.
Was het niet helemaal. De ene kaasplank was wat lafjes voor het publiek, en de andere een beetje te blauw en te weinig geit. De Cabrales was niet de kaas die ik voor ogen had, mocht wel iets meer 'prikken', ook was hij extreem temperatuurgevoelig.quote:
Dat is inderdaad een uitstekende winkel.quote:Op vrijdag 11 januari 2013 17:56 schreef Gebraden_Wombat het volgende:
Gehaald bij Ed Boele in Den Haag, dat bleek een waar kaasparadijs te zijn:
Ach, het ziet er voor mij heerlijk uit. Die Maroilles wil ik ook nog gaan proberen. Goed bij vlees te gebruiken, dus dat komt helemaal goed.quote:Op vrijdag 11 januari 2013 17:23 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Was het niet helemaal. De ene kaasplank was wat lafjes voor het publiek, en de andere een beetje te blauw en te weinig geit. De Cabrales was niet de kaas die ik voor ogen had, mocht wel iets meer 'prikken', ook was hij extreem temperatuurgevoelig.
Veel kazen hebben een wiki-pagina en sommigen niet. Ik kan misschien gaan nadenken over het aanmaken van een account bij Wikipedia en dan veel kazen waar geen beschrijving voor is, aanvullen met info. Goed idee. Dat ga ik nog wel een keer doen.quote:Op zaterdag 12 januari 2013 22:26 schreef Thorical het volgende:
Ik vind het leuk om over verschillende kazen te lezen maar zou het zonde vinden als al deze info verloren zou gaan. Kan je er niet ook een wikipagina van maken?
Bij de grotere kazenwinkels kun je veel smaken en kazen vinden. Het is uiteraard maar een een futiele aanbod als je kijkt wat voor kazen je allemaal hebt.quote:Op zaterdag 12 januari 2013 22:45 schreef Erasmo het volgende:
Jammer dat 90% van de kazen hier amper te vinden is
Ik het ook maar een keer gedaan, dus ben ook een leek. Ik kan je wel vertellen dat wij die keer champignons, tomaatjes en dat soort groenten dipten. Heerlijk. Dus misschien ook het proberen waard. Roggebrood of stukjes stokbrood dippen is ook heerlijk.quote:Op zondag 13 januari 2013 00:01 schreef Gebraden_Wombat het volgende:
Nog ik toch in het kazensnob-topic zit: ik ga morgen met 3 man kaasfonduen, iemand nog goede tips? Heb het zelf pas een paar keer gedaan. Ik keek in de koelkast en we hebben blijkbaar al 310 gr Emmentaler, 170 gr Gruyere en witte wijn.
Pan flink insmeren met knoflook, de tenen heel laten en weggooien dus, dik twee glazen wijn warm maken, en rustig de geraspte kaas er al roerend bij doen zodat het gelijkmatig smelt. Als je kirsch in huis hebt of Calvados dan die mengen met maizena en erbij doden, peper malen, ik heb een voorkeur voor wit, en nootmuskaat raspen, niet teveel en fijn, en klaar. Dan nog lekker brood zien te regelen op een zondag (neem ik aan).quote:Op zondag 13 januari 2013 00:01 schreef Gebraden_Wombat het volgende:
Nog ik toch in het kazensnob-topic zit: ik ga morgen met 3 man kaasfonduen, iemand nog goede tips? Heb het zelf pas een paar keer gedaan. Ik keek in de koelkast en we hebben blijkbaar al 310 gr Emmentaler, 170 gr Gruyere en witte wijn.
Bedankt voor de tips. Ik was net inderdaad nog even langs de enige slijterij in de buurt die open is geweest voor kirsch, maar dat was helaas op. Qua brood doen we het met "vers" stokbrood van de AH. Ik heb ook nog wat Gruyere erbij gehaald om het 1:1 en genoeg te maken, en wat kastanjechampignons om even te bakken en dan dippen.quote:Op zondag 13 januari 2013 15:21 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Pan flink insmeren met knoflook, de tenen heel laten en weggooien dus, dik twee glazen wijn warm maken, en rustig de geraspte kaas er al roerend bij doen zodat het gelijkmatig smelt. Als je kirsch in huis hebt of Calvados dan die mengen met maizena en erbij doden, peper malen, ik heb een voorkeur voor wit, en nootmuskaat raspen, niet teveel en fijn, en klaar. Dan nog lekker brood zien te regelen op een zondag (neem ik aan).
Tenminste, ik neem aan dat de ingredienten al vaststaan. Anders zou ik je een Vacherin aanraden, en/of een beetje een 'rinse' wijn, ik ben niet zo thuis in wijn en wijntaal, maar je hebt van die Elzaswijnen en Duitse wijnen die een beetje appelzurig zijn, die vind ik lekker voor erin en erbij. Er zijn nog wel veel meer kazen die geschikt zijn, ook Nederlandse kaas kan het prima doen in combinatie met Zwitserse.
Hmmm, al tijden op zoek naar een goede kaaswinkel en deze is ongeveer 10 minuten lopen vanaf mijn huis. En toch ben ik er in de 6 1/2 jaar dat ik in Den Haag woon nog nooit langsgekomen.quote:Op vrijdag 11 januari 2013 17:56 schreef Gebraden_Wombat het volgende:
Ha, een kaastopic! Met de Kerst verzorgden wij het kaasplankje bij het diner en het viel zeker in de smaak. Ook de familieleden die meteen al begonnen met "ik lust geen kaas" of "die kaas lust ik niet" bleken toch een paar soorten erg lekker te vinden. Al werd wel gevraagd waar de toastjes waren.
Gehaald bij Ed Boele in Den Haag, dat bleek een waar kaasparadijs te zijn:
Leuk vandaag een kaasfondue special in het Parool.quote:Op zondag 13 januari 2013 00:01 schreef Gebraden_Wombat het volgende:
Nog ik toch in het kazensnob-topic zit: ik ga morgen met 3 man kaasfonduen, iemand nog goede tips? Heb het zelf pas een paar keer gedaan. Ik keek in de koelkast en we hebben blijkbaar al 310 gr Emmentaler, 170 gr Gruyere en witte wijn.
Of maak een kaas-encyclopedie website, daar zijn ook geen goeie van volgens mij.quote:Op zaterdag 12 januari 2013 22:33 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Veel kazen hebben een wiki-pagina en sommigen niet. Ik kan misschien gaan nadenken over het aanmaken van een account bij Wikipedia en dan veel kazen waar geen beschrijving voor is, aanvullen met info. Goed idee. Dat ga ik nog wel een keer doen.
Ik heb maar basiskennis van HTML en CSS, dus kom niet verder dan een eenvoudige website met de kennis die ik op het moment bezit. Het is wel een goed plan.quote:Op zondag 13 januari 2013 20:41 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Of maak een kaas-encyclopedie website, daar zijn ook geen goeie van volgens mij.
Met alle respect en waardering voor je bijdragen, voor een topic lijkt het me het er wat te veel van het goede, leidt het tot kaaskennisinflatie. De eerste paar las ik nog, maar zonder persoonlijke ervaring erbij weet ik niet zo goed wat ik met zoveel kaaskennis in korte tijd moet.
Kalknagels.quote:Op maandag 14 januari 2013 22:59 schreef hoink581 het volgende:
Ik moest dankzij dit topic hier aan denken:
KLB / Kalk nagels
Drupal? Of een wiki. :-)quote:Op maandag 14 januari 2013 22:54 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Ik heb maar basiskennis van HTML en CSS, dus kom niet verder dan een eenvoudige website met de kennis die ik op het moment bezit. Het is wel een goed plan.
Heb er al een account aangemaakt. Misschien kan ik daar ook van nut zijn. Sommige kazen in dit topic hebben geen omschrijving in Wikipedia, de meeste wel overigens. Misschien dat ik daar van nut kan zijn.quote:Op zondag 20 januari 2013 14:41 schreef Pietverdriet het volgende:
@Jellereppe, waarom plaats je niet gewoon je artikelen op nl.wikipedia.com ?
Wikipedia is het makkelijkste. Anders moet ik mijn eerst verdiepen in hoe je een betere website kan maken. Dat gaat mij op zich al weken kosten.quote:
je blijft hier ook welkom hoor.quote:Op zondag 20 januari 2013 15:47 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Heb er al een account aangemaakt. Misschien kan ik daar ook van nut zijn. Sommige kazen in dit topic hebben geen omschrijving in Wikipedia, de meeste wel overigens. Misschien dat ik daar van nut kan zijn.
Dank je.quote:
Lijkt me een uitstekend idee, ook hier bezig blijven, toch??quote:Op zondag 20 januari 2013 15:47 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Heb er al een account aangemaakt. Misschien kan ik daar ook van nut zijn. Sommige kazen in dit topic hebben geen omschrijving in Wikipedia, de meeste wel overigens. Misschien dat ik daar van nut kan zijn.
Ik weet het. Wikipedia is ooit opgestart om al de kennis van de mensheid vast te leggen in een encyclopedie. Ambitieuze project. Ga zeker kijken of ik op Wikipedia ook nog wat kan betekenen.quote:Op zondag 20 januari 2013 16:00 schreef Pietverdriet het volgende:
Wikipedia heeft het voordeel dat iedereen er op kijkt, goed, je doet het voor de eer, maar als iedereen zijn unieke kennis deelt via wikipedia wordt het nog beter.
Yep, veel mensen vinden een stukje eenvoudig kaas op de brood al smullen.quote:Op zondag 20 januari 2013 16:39 schreef uniekhoorn het volgende:
Een mooie Goudse (ook fabriekskaas) kan erg lekker zijn.
En de ene charge is de andere ook niet.
Bij keuringen van kazen proef je duidelijk verschillen. Alles hangt af van je zuursel, je narwarmtemp. hoeveelheid waswater, pekeltijden/temp/beaumee, rijping, zelf de werking van je pasteur, de opslagtijd van melk.. Alles maar dan ook alles heeft invloed op de smaak.
Kaas... echt een heel bijzonder product.
Heb nu een stukje Milner oud, mooie smaak
Hetzelfde geld eigenlijk voor broodquote:Op zondag 20 januari 2013 16:43 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Yep, veel mensen vinden een stukje eenvoudig kaas op de brood al smullen.
Dat klopt. Duitse brood bijvoorbeeld. Ik vind het lekker, maar je zit gelijk bij een of twee sneden brood vol. Zwaar brood.quote:Op zondag 20 januari 2013 16:54 schreef uniekhoorn het volgende:
[..]
Hetzelfde geld eigenlijk voor brood
Nee hou niet zo van brood en al helemaal niet als er niks op zitquote:Op zondag 20 januari 2013 16:54 schreef uniekhoorn het volgende:
[..]
Hetzelfde geld eigenlijk voor brood
Sowieso vind ik het jammer dat dit bijna alleen een plaatjes-opsomtopic is maar wat heeft dit stoofpotje er mee te maken? Er zit helemaal geen kaas inquote:Op zondag 20 januari 2013 17:49 schreef Jellereppe het volgende:
Ropa Vieja
Ropa Vieja is een Canarische stoofschotel. Ropa Vieja betekent letterlijk 'oude kleren'. Het verhaal omtrent de schotel is dat een arme man niks te eten had voor zijn familie. Aangezien de man geen voedsel had, nam hij zijn oude kleren, knuffelde die kleren en kookte ze. Bij toverslag werden die kleren een heerlijke stofpot, aldus de Canariërs. De Ropa Vieja is zomers, maar tegelijkertijd zo stevig dat het ook ideaal is voor de winter.
Voor recept kun je kijken op: http://eten-en-drinken.in(...)isch-stoofpotje.html.
[ afbeelding ]
Hmm, beetje afwisseling. Maar je hebt wel een punt, d'r zit geen kaas in.quote:Op zondag 20 januari 2013 17:57 schreef FutureFairytale het volgende:
[..]
Sowieso vind ik het jammer dat dit bijna alleen een plaatjes-opsomtopic is maar wat heeft dit stoofpotje er mee te maken? Er zit helemaal geen kaas in
Ik vind het wel leukquote:Op zondag 20 januari 2013 17:59 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Hmm, beetje afwisseling. Maar je hebt wel een punt, d'r zit geen kaas in.
Het is wel een minpunt, want je mist persoonlijke ervaringen in dit topic. Zie het meer als een topic met veel kennis en informatie over de kazen.quote:Op zondag 20 januari 2013 18:03 schreef Amplifier het volgende:
[..]
Ik vind het wel leukik ga ook binnenkort een paar verschillende kaasjes halen en proberen
Vertel? Smaak, foto etcetra?quote:Op zondag 20 januari 2013 18:05 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik heb trouwens een kroatische kaas cadeau gekregen.
Volgt nog, heb eerst nog kaas te eten die over is van kerstquote:
Heel graag. Thanks. Smakelijk eten.quote:Op zondag 20 januari 2013 18:09 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Volgt nog, heb eerst nog kaas te eten die over is van kerst
Ja dat vind ik wel leuk om te lezen! Ik hou niet van oude/brokkelkazen maar wel van sterke romige kaasjesquote:Op zondag 20 januari 2013 18:04 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Het is wel een minpunt, want je mist persoonlijke ervaringen in dit topic. Zie het meer als een topic met veel kennis en informatie over de kazen.
Yep, ik plaats van alles en nog wat. Heb er ook pas sinds een paar maanden kennis meegemaakt. Tot nu toe zijn Port Salut, Gorgonzola en wat Zwitserse kazen mij goed bevallen. De bekende kazen die makkelijk in Nederland verkrijgbaar zijn.quote:Op zondag 20 januari 2013 18:13 schreef Amplifier het volgende:
[..]
Ja dat vind ik wel leuk om te lezen! Ik hou niet van oude/brokkelkazen maar wel van sterke romige kaasjes
Staan een paar tussen die er lekker uit zien!
Port Salut is heerlijk, heb hem hier en in Frankrijk gegeten, daar was die toch wat romiger hah. De korst was ook beter en lekkerderquote:Op zondag 20 januari 2013 18:17 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Yep, ik plaats van alles en nog wat. Heb er ook pas sinds een paar maanden kennis meegemaakt. Tot nu toe zijn Port Salut, Gorgonzola en wat Zwitserse kazen mij goed bevallen. De bekende kazen die makkelijk in Nederland verkrijgbaar zijn.
Yep, een heel oude abdijkaas. Helaas vaak in de supermarkt van fabriekmakelij, maar niettemin smaakt het dan nog steeds uitstekend. Hoewel de echte Port Salut daar nog wel boven uitsteekt.quote:Op zondag 20 januari 2013 18:19 schreef Amplifier het volgende:
[..]
Port Salut is heerlijk, heb hem hier en in Frankrijk gegeten, daar was die toch wat romiger hah. De korst was ook beter en lekkerder
Welke kazen zijn hiermee vergelijkbaar of iets sterker? Lijkt me ook wel lekkerquote:Op zondag 20 januari 2013 18:20 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Yep, een heel oude abdijkaas. Helaas vaak in de supermarkt van fabriekmakelij, maar niettemin smaakt het dan nog steeds uitstekend. Hoewel de echte Port Salut daar nog wel boven uitsteekt.
Dan moet je kijken naar de Abdijkazen. Port Salut vindt zijn oorsprong in een abdij. Daarnaast heb je meer abdijkazen. Ik had er toevallig nog een gepost, namelijk Abbaye d'Echourgnac is ook een abdijkaas waarbij de monikken gebruik hebben gemaakt van het recept van Port Salut.quote:Op zondag 20 januari 2013 18:22 schreef Amplifier het volgende:
[..]
Welke kazen zijn hiermee vergelijkbaar of iets sterker? Lijkt me ook wel lekker
quote:Op zaterdag 12 januari 2013 05:45 schreef Jellereppe het volgende:
Abbaye d'Échourgnac
De Franse kaas vindt zijn oorsprong in 1868 in Dodorgne aan de cisterciënzerabdij (groep monikken) van de trappisten. De monikken moesten helpen bij een desastreuze malaria-uitbraak en vestigden zich in dat gebied. Behalve een abdij bouwden de monikken ook een kaasmakerij, waarbij ze gebruik maakten van het recept van Port Salut. De zusters hebben jaren later het kaasmaken van de monikken overgenomen. Later is die kennis van het maken van de Abbaye d'Échourgnac door de boeren bewaard.
De kaas kent een rijpingstijd van een maand. De kaas wordt geproduceerd in twee smaken: nature en affiné à la liqueur de noix. De laatsgenoemde kaas is tijdens het rijpingsproces gewassen met likeur.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Die lijkt er wel op! Is de likeurgewassen variant in Nederland te krijgen? Ik zal eens zoeken of hier een kaasboer in de buurt zit.quote:Op zondag 20 januari 2013 18:25 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Dan moet je kijken naar de Abdijkazen. Port Salut vindt zijn oorsprong in een abdij. Daarnaast heb je meer abdijkazen. Ik had er toevallig nog een gepost, namelijk Abbaye d'Echourgnac is ook een abdijkaas waarbij de monikken gebruik hebben gemaakt van het recept van Port Salut.
[..]
Daar moet ik je het antwoord schuldig op blijven. Excuses. Deze zaak werd gepost in dit topic: http://www.kaasspeciaalzaak.nl/. Een kaasparadijs volgens Wombat. Ik weet alleen weet niet of je er in de buurt woont of komt. Anders even bellen met die zaak om het na te vragen als je het echt wilt weten. Ze zullen je vast van veel meer advies kunnen voorzien.quote:Op zondag 20 januari 2013 18:33 schreef Amplifier het volgende:
[..]
Die lijkt er wel op! Is de likeurgewassen variant in Nederland te krijgen? Ik zal eens zoeken of hier een kaasboer in de buurt zit.
Verder koop ik elke week een stuk jonge kaas bij de kaasboer op de markt. De vriendin van een vriend van mij werkt er, en het is heerlijk romige kaas!
Ik zie het nut van het opsommen ook niet zo.quote:Op zondag 20 januari 2013 17:57 schreef FutureFairytale het volgende:
[..]
Sowieso vind ik het jammer dat dit bijna alleen een plaatjes-opsomtopic is
Dan zal ik mij verder inhouden en laten we dit topic voor mensen die hun ervaringen willen delen.quote:Op zondag 20 januari 2013 18:59 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ik zie het nut van het opsommen ook niet zo.
quote:Op zondag 20 januari 2013 19:08 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Dan zal ik mij verder inhouden en laten we dit topic voor mensen die hun ervaringen willen delen.
Thnx zal ns kijken als ik in de buurt ben!quote:Op zondag 20 januari 2013 18:44 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Daar moet ik je het antwoord schuldig op blijven. Excuses. Deze zaak werd gepost in dit topic: http://www.kaasspeciaalzaak.nl/. Een kaasparadijs volgens Wombat. Ik weet alleen weet niet of je er in de buurt woont of komt. Anders even bellen met die zaak om het na te vragen als je het echt wilt weten. Ze zullen je vast van veel meer advies kunnen voorzien.
Yep, ik ga er ook eens kijken. Ben benieuwd en dan zeker wat kazen kopen.quote:Op zondag 20 januari 2013 19:32 schreef Amplifier het volgende:
[..]
Thnx zal ns kijken als ik in de buurt ben!
Ik vind het juist goed, zo'n opsomming. Zo leer je weer 'onbekende' soorten kennen.quote:Op zondag 20 januari 2013 19:08 schreef Jellereppe het volgende:
Dan zal ik mij verder inhouden en laten we dit topic voor mensen die hun ervaringen willen delen.
Of je plaatst zo'n stukje over een kaas om een bepaalde reden. Bijvoorbeeld omdat je er nieuwsgierig naar bent, omdat die net in het seizoen zit, omdat je hem gehad hebt, omdat je hem hebt zien liggen.quote:Op zondag 20 januari 2013 19:08 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Dan zal ik mij verder inhouden en laten we dit topic voor mensen die hun ervaringen willen delen.
Dat lijkt me ook wel iets ja. Bijvoorbeeld als het sneeuwt een stukje posten van een bergkaas uit de Alpen oid.quote:Op maandag 21 januari 2013 11:13 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Of je plaatst zo'n stukje over een kaas om een bepaalde reden. Bijvoorbeeld omdat je er nieuwsgierig naar bent, omdat die net in het seizoen zit, omdat je hem gehad hebt, omdat je hem hebt zien liggen.
Het idee van een encyclopedisch kaastopic dan wel site, dan wel wiki spreekt me ook wel aan, en daar zou ik graag aan meewerken, maar dan ligt een volledig systematische aanpak meer voor de hand, dan wordt het een soort naslagwerk. Ik durf wel te stellen dat mijn interesse en kennis van kaas enigzins bovengemiddeld is, maar na 10 van die stukjes denk ik bij no 11 'wat moet ik hiermee?' Het vertelt mij vooral dat er heel veel verschillende kazen zijn, en dat wist ik al.
Dus vandaar mijn opmerking, maar ik zie ook dat niet iedereen dat gevoel deelt.
Ik dacht zelf meer aan seizoenskazen in de zin dat ze maar een paar maanden per jaar gemaakt kunnen worden.quote:Op maandag 21 januari 2013 11:53 schreef Amplifier het volgende:
[..]
Dat lijkt me ook wel iets ja. Bijvoorbeeld als het sneeuwt een stukje posten van een bergkaas uit de Alpen oid.
Dat is ook een mogelijkheid natuurlijkquote:Op maandag 21 januari 2013 11:56 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ik dacht zelf meer aan seizoenskazen in de zin dat ze maar een paar maanden per jaar gemaakt kunnen worden.
Ik snap je punt. Zal nu en dan wat kazen posten die ik heb geprobeerd. Dat geeft het topic net wat beters.quote:Op maandag 21 januari 2013 11:13 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Of je plaatst zo'n stukje over een kaas om een bepaalde reden. Bijvoorbeeld omdat je er nieuwsgierig naar bent, omdat die net in het seizoen zit, omdat je hem gehad hebt, omdat je hem hebt zien liggen.
Het idee van een encyclopedisch kaastopic dan wel site, dan wel wiki spreekt me ook wel aan, en daar zou ik graag aan meewerken, maar dan ligt een volledig systematische aanpak meer voor de hand, dan wordt het een soort naslagwerk. Ik durf wel te stellen dat mijn interesse en kennis van kaas enigzins bovengemiddeld is, maar na 10 van die stukjes denk ik bij no 11 'wat moet ik hiermee?' Het vertelt mij vooral dat er heel veel verschillende kazen zijn, en dat wist ik al.
Dus vandaar mijn opmerking, maar ik zie ook dat niet iedereen dat gevoel deelt.
Gaan we zeker doen, alleen de laatste pagina's het liefst met wat persoonlijke ervaringen van mensen.quote:Op maandag 21 januari 2013 10:56 schreef Scootmobiel het volgende:
[..]
Ik vind het juist goed, zo'n opsomming. Zo leer je weer 'onbekende' soorten kennen.
Dus wat mij betreft, gewoon zo doorgaan, Jellereppe.![]()
En van het aanvullen met persoonlijke ervaringen wordt dit topic alleen nóg maar beter, dus die zou ik ook graag willen lezen.
quote:Op maandag 21 januari 2013 21:45 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Ik snap je punt. Zal nu en dan wat kazen posten die ik heb geprobeerd. Dat geeft het topic net wat beters.
Omdat schijnbaar niet veel kaaskoppen schrijverig zijn, of zolderfok!nerd...quote:
quote:Alleen vaak is het aanbod aan kaaswinkels vrij laag in de meeste steden tegenwoordig (tenzij er een goede tip is voor ergens in Eindhoven)
quote:Op donderdag 1 mei 2014 14:51 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Omdat schijnbaar niet veel kaaskoppen schrijverig zijn, of zolderfok!nerd...
[..]
Ja, ik heb een vaak een Langres coupe, een stuk van zo'n grote platte. Even laten uitwaaien in de vensterbank en dan met een theelepeltje opeten.quote:Op vrijdag 2 mei 2014 21:03 schreef Pietverdriet het volgende:
Een goede langres kan ik ook erg waarderen
[ afbeelding ]
En dan tergend langzaam zodat je alles proeft...quote:Op zaterdag 3 mei 2014 15:13 schreef Weltschmerz het volgende:
Ja, ik heb een vaak een Langres coupe, een stuk van zo'n grote platte. Even laten uitwaaien in de vensterbank en dan met een theelepeltje opeten.
Die vind ik ook heerlijk jaquote:Op vrijdag 2 mei 2014 21:03 schreef Pietverdriet het volgende:
Een goede langres kan ik ook erg waarderen
[ afbeelding ]
Ziet eruit als een stel ontstoken hersenen. Smaakt ongetwijfeld anders. Nog niet tegengekomen, anders had ik deze uit pure belangstelling al eens geproeft.quote:Op vrijdag 2 mei 2014 21:03 schreef Pietverdriet het volgende:
Een goede langres kan ik ook erg waarderen
[ afbeelding ]
Dat is net zoals bij de bieren bij pils blijven of bij wijn niet verder gaan dan chardonnay.quote:Op maandag 12 mei 2014 15:06 schreef AMAR420 het volgende:
jong belegen goudse kaas wint het altijd gewoon..f**k the rest
Ik ben het in zoverre wel met hem eens dat belegen of jong belegen Stolwijker (boerengoudse) die in jumbovorm gerijpt is (door de dikkere kaas rijpt hij smeuiiger voor zijn leeftijd), zich kan meten met allerhande exotica.quote:Op maandag 12 mei 2014 16:29 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Dat is net zoals bij de bieren bij pils blijven of bij wijn niet verder gaan dan chardonnay.
Ieder z'n smaak natuurlijk, maar er is zo onnoemelijk veel meer dan alleen pils, goudse of chardonnay.
Juist leuk om dan op avontuur te gaan.
nah, blijf terugkomen op goudse jong belegen, zelfs bij een exclusief wijntje..quote:Op maandag 12 mei 2014 16:29 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Dat is net zoals bij de bieren bij pils blijven of bij wijn niet verder gaan dan chardonnay.
Ieder z'n smaak natuurlijk, maar er is zo onnoemelijk veel meer dan alleen pils, goudse of chardonnay.
Juist leuk om dan op avontuur te gaan.
Persoonlijke mening toch?quote:Op maandag 12 mei 2014 20:05 schreef AMAR420 het volgende:
[..]
nah, blijf terugkomen op goudse jong belegen, zelfs bij een exclusief wijntje..
ik vind de rest maar stinken, noem eens een vergelijkbare kaas svp
Moet eerlijk bekennen dat ik die nog nooit bewust gegeten heb.quote:Op maandag 12 mei 2014 17:19 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ik ben het in zoverre wel met hem eens dat belegen of jong belegen Stolwijker (boerengoudse) die in jumbovorm gerijpt is (door de dikkere kaas rijpt hij smeuiiger voor zijn leeftijd), zich kan meten met allerhande exotica.
Enmentahler, chedder?quote:Op maandag 12 mei 2014 20:05 schreef AMAR420 het volgende:
[..]
nah, blijf terugkomen op goudse jong belegen, zelfs bij een exclusief wijntje..
ik vind de rest maar stinken, noem eens een vergelijkbare kaas svp
Ik ken hem niet, maar ik ken meer kaas niet dan wel. Sterker nog, bijna niemand kent meer kaas wel dan niet. Er zijn heel veel kazen die je maar op een bepaalde plek kunt krijgen, en vaak ook nog alleen in een bepaalde tijd, en dan nog smaakt die de volgende keer anders. Als mensen zeggen dat Frankrijk 634 verschillende soorten kaas kent en Belgie 216, dan bedoelen ze ook daadwerkelijk de soorten, en elke soort heeft ook weer honderden verschillende varianten en makers. Het heeft niet zoveel zin om te proberen die ene kaas proberen te vinden, probeer een andere kaas te vinden die net zo lekker is, of misschien wel lekkerder. En de volgende keer dat je weer in de buurt bent neem je wel een stuk mee.quote:Op woensdag 3 juni 2015 12:56 schreef Kopstoot het volgende:
Onlangs was mijn vriendin in Aubel, nabij Luik, en ze bracht de kaas 'Vieil Aubel' voor me mee. Echt een heerlijke zachte kaas met een fijne gewassen korst. Misschien wel eens van de betere die ik geproefd heb. Echter, ik kan hem tot op heden nergens vinden in Nederland, kent iemand hem en zo ja, waar wordt deze in Nederland verkocht?
Wat een wijze woorden.quote:Op woensdag 3 juni 2015 13:16 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ik ken hem niet, maar ik ken meer kaas niet dan wel. Sterker nog, bijna niemand kent meer kaas wel dan niet. Er zijn heel veel kazen die je maar op een bepaalde plek kunt krijgen, en vaak ook nog alleen in een bepaalde tijd, en dan nog smaakt die de volgende keer anders. Als mensen zeggen dat Frankrijk 634 verschillende soorten kaas kent en Belgie 216, dan bedoelen ze ook daadwerkelijk de soorten, en elke soort heeft ook weer honderden verschillende varianten en makers. Het heeft niet zoveel zin om te proberen die ene kaas proberen te vinden, probeer een andere kaas te vinden die net zo lekker is, of misschien wel lekkerder. En de volgende keer dat je weer in de buurt bent neem je wel een stuk mee.
Dank!quote:Op woensdag 3 juni 2015 13:16 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ik ken hem niet, maar ik ken meer kaas niet dan wel. Sterker nog, bijna niemand kent meer kaas wel dan niet. Er zijn heel veel kazen die je maar op een bepaalde plek kunt krijgen, en vaak ook nog alleen in een bepaalde tijd, en dan nog smaakt die de volgende keer anders. Als mensen zeggen dat Frankrijk 634 verschillende soorten kaas kent en Belgie 216, dan bedoelen ze ook daadwerkelijk de soorten, en elke soort heeft ook weer honderden verschillende varianten en makers. Het heeft niet zoveel zin om te proberen die ene kaas proberen te vinden, probeer een andere kaas te vinden die net zo lekker is, of misschien wel lekkerder. En de volgende keer dat je weer in de buurt bent neem je wel een stuk mee.
Maar het zou heel goed een Hervé kaas kunnen zijn, en daar hebben ze bij de betere kaasboer wel andere varianten van. Rommedou lijkt er ook erg op.
Tip: Marktkaasstallen.quote:Op woensdag 3 juni 2015 17:30 schreef Kopstoot het volgende:
[..]
Dank!
Volgens mij lijkt de Hervékaas er wel op, maar is de Aubel net wat zachter. Aubel is volgens mij ook net niet gelegen in het land van Hervé, wel grenzend aan.
Anyway, ik ga in het weekend eens even een Hervé of Rommedoe proberen te scoren!
Of jumboquote:
Dan ben ik nog niet bij een grote jumbo geweest.quote:Op vrijdag 5 juni 2015 22:35 schreef DrParanoid het volgende:
[..]
Of jumbode iets grotere jumbo heeft al een stuk of 4 Hervé's te liggen, de kleine sowieso 1 goede uit limburg
Hier hebben ze gelukkig 1 NL en 2/3 BE te liggen (ligt aan de aanlevering)quote:Op vrijdag 5 juni 2015 22:37 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Dan ben ik nog niet bij een grote jumbo geweest.
Ervaringsdeskundig, het betrof een geitenkaasje uit de Drome. In de zoektocht wel een boel lekkere andere kaasjes tegengekomen.quote:
Binnenkort ook weer de (jong) belegen kaas van grasmelk. Eens even kijken of ze op de markt daarvan zo'n boerenkaas in jumboformaat (60kg of zo) hebben liggen. Ze zijn doorgaans het lekkerst als er allemaal kleine luchtbelletjes in zitten.quote:
Ach!quote:Op zaterdag 6 juni 2015 11:51 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ervaringsdeskundig, het betrof een geitenkaasje uit de Drome.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |