abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_117142626
Oh my god.... ik ben in de cheese-heaven met dit topic! O+
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_117282944
Mooi topic, maar wie weet een goede kaasboer in de haarlemmermeer? Ik krijg trek na het zien van al deze kazen....
pi_117593400
De Port Salut is mijn favoriet :) Ik heb deze ook in Frankrijk geproefd en deze kaas is heerlijk zacht en romig. Kun je die korst eigenlijk eten? Ik doe het meestal wel.
  donderdag 4 oktober 2012 @ 17:17:03 #105
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_117593856
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2012 18:11 schreef Thorical het volgende:
Wat is eigenlijk de bedoeling van dit topic?
Een kaasencyclopedie, een lijst van kazen.
Zijn deze kazen ook in Nederland te koop en zo ja, waar dan. Zijn het kazen van rauwe melk of fabriekskazen van gepasteuriseerde melk.

http://www.lamuse.nl/index.php?Lamuse=03
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  donderdag 4 oktober 2012 @ 19:09:33 #106
195834 kaasplankje
Nu met maar 8% vet!
pi_117597316
Goed topic.

Waar je mij echt wakker voor kan maken:

Een goed rijpe gorgonzola
Een goede Stolwijkse pittig belegen boerenkaas
Fromage du Saint Marcellin, bijna boter maar dan toch kaas. Een keer gehaald bij een boertje in de Franse bergen, echt een van de beste dingen die ik ooit heb geproeft op kaasgebied. Van origine geit maar ook van koemelk.


Tartiflette met Reblonchon, en zowiezo Reblonchon.
Taleggio al gepost ook is ook heel lekker, die heeft nog een andere roodschimmelbroer die zachter is van smaak en hoger en rond geloof ik, maar ik kan er niet op komen.

Echte kaas is volgens mij altijd rauwmelkse kaas. De beste kaas in zijn soort vind je in de streek waar hij wordt gemaakt, anders betaal je je blauw en de vraag blijft of de kaas goed van rijping is en niet al te lang ligt zoals zo vaak.

[ Bericht 9% gewijzigd door kaasplankje op 04-10-2012 19:45:12 ]
  donderdag 4 oktober 2012 @ 20:08:14 #107
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117600222
Vanavond een tomatensalade gemaakt en daar een beetje van een 8 jaar oude boerenkaas over geraspt, pfui, dat was bijna teveel zelfs voor mij. De kaas is zo sterk, bijna alsof je puur glutamaat zit te eten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_117602592
Ik ben ook niet meer zo'n fan van de overjarige kaas, en dat het boerenkaas is vind ik vooral belangrijk bij de jong belegen kaas van buitenmelk. Die kan dan een beetje ziltig zijn en van die kleine luchtbelletjes hebben. Dat op volkoren brood doe je mij een groter plezier mee dan een of ander ingewikkeld broodje met doorsnee kaas.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  donderdag 4 oktober 2012 @ 20:56:26 #109
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117602752
quote:
0s.gif Op donderdag 4 oktober 2012 20:53 schreef Weltschmerz het volgende:
Ik ben ook niet meer zo'n fan van de overjarige kaas, en dat het boerenkaas is vind ik vooral belangrijk bij de jong belegen kaas van buitenmelk. Die kan dan een beetje ziltig zijn en van die kleine luchtbelletjes hebben. Dat op volkoren brood doe je mij een groter plezier mee dan een of ander ingewikkeld broodje met doorsnee kaas.
Absoluut, goed bruin brood, goede boter, goede kaas, beter wordt het niet, moet je verder niet aan gaan klooien met sla, tomaten, of, godbetere het paprika en kiemen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_117616379
Ik moet bekennen dat ik een boterham van AH met jong belegen kaas en margarine ook bijzonder lekker vindt :'), Ik zal verder mijn mond houden om mijn credibility niet volledig te verspelen :D
pi_117616459
Mijn god wat mis ik fatsoenlijke kaas hier.
In Australie is het heeel duur of ze hebben het gewoon niet. Mozzarella is hier geen wit zijdezacht bolletje in zoutwater, maar gele geraspte kaas in kilozakken. Dathoortniet. ;_;
En 8 dollar voor een blokje feta, mijn god.
pi_117617310
Ik vind roombrie zo lekker. Op een gebakken ei, toastje of op een broodje met noten, rucola en honing.

Gevulde roombrie is ook lekker :9
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
  vrijdag 5 oktober 2012 @ 16:53:02 #113
324397 Amplifier
Knallen dus
pi_117632344
quote:
1s.gif Op vrijdag 5 oktober 2012 08:27 schreef FutureFairytale het volgende:
Ik vind roombrie zo lekker. Op een gebakken ei, toastje of op een broodje met noten, rucola en honing.

Gevulde roombrie is ook lekker :9
Roombrie is lekker smeuuig
  zaterdag 6 oktober 2012 @ 21:13:03 #114
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_117670998
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 oktober 2012 03:25 schreef _Loki het volgende:
Mijn god wat mis ik fatsoenlijke kaas hier.
In Australie is het heeel duur of ze hebben het gewoon niet. Mozzarella is hier geen wit zijdezacht bolletje in zoutwater, maar gele geraspte kaas in kilozakken. Dathoortniet. ;_;
En 8 dollar voor een blokje feta, mijn god.
Kaas is best duur in Nederland. Voor een klein stukje Port Salut betaal je al 3 a 4 euro. Dan heb je echt een klein blokje in mijn ogen. :{
  woensdag 10 oktober 2012 @ 20:36:04 #115
356913 He-man-
Kan geen chick scoren.
pi_117828633
Op maandag 12 november 2012 13:46 schreef Splutje het volgende:
Herman is helemaal de weg kwijt
  woensdag 10 oktober 2012 @ 21:01:36 #116
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117830031
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 oktober 2012 21:13 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Kaas is best duur in Nederland. Voor een klein stukje Port Salut betaal je al 3 a 4 euro. Dan heb je echt een klein blokje in mijn ogen. :{
Fabrieksrommel ook nog
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 10 oktober 2012 @ 21:53:27 #117
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_117832972
quote:
1s.gif Op woensdag 10 oktober 2012 21:01 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Fabrieksrommel ook nog
Meeste kazen in de supermarkt zeker. Als je Frieslandcampina ziet staan weet je genoeg. Gelukkig heb je ook nog kaasboeren die de betere ambachtelijke kazen verkopen.
pi_117867519
Ik had laatst een keer een stuk boerenkaas van de AH meegenomen, dat was echt helemaal niks, ongelooflijk fletse kaas. Laat die boeren dan lekker met rust en laat een 16-jarige uitzendkracht de machines bedienen, inclusief de pasteuriseermachine. Als het toch niks uitmaakt.

Overigens is industrieel niet per se heel slecht. Ik haal we chevre buche (bettine blanc) bij de super, liever bij de kaasboer want die is rauwmelks, maar dat is dan ook voornamelijk wat het verschil maakt. De ambassadorcamembert van de AH, tegenwoordig ES, is geen topcamembert, maar wel een ok kaasje.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_119546357
Uiteraard is het zinvol om dit topic omhoog te schoppen in november.

- Het is het seizoen voor de Vacherins.
Een hele zachte, bijna vloeibare rauwmelkse koeienkaas uit Bourgondië en Zwitserland, met donzige schimmel op de korst en een AOC. Hij is niet geschikt voor de kaasfondue, het is een kaasfondue. Week het sparrenhouten bakje een halfuurtje in het water, doe de kaas er weer in, duw een teen knoflook door de korst en giet er wat witte wijn achteraan. Een Riesling of een Gewürztraminer of zo, komt niet zo precies, en dan in de oven. Onthoofd hem en je kaasfondue is klaar. Ik zag dat er ook B-varianten van zijn, ik heb die nog niet geprobeerd, maar aangezien een grote een kleine 15 euro kost, en een kleintje een dikke 7, zou een goedkopere variant met een vergelijkbare productiewijze best leuk kunnen zijn.

En de Etivaz is er ook weer. Een Zwitserse pittige, kruidige, harde rauwmelkse kaas, alleen in het seizoen en ambachtelijk gemaakt in koperen ketels, al jodelend door mannen met smetvrees. Afijn, erg AOC allemaal, het smaakt zoals Alpenweiden ruiken en dan sterker, wat ook niet zo gek is, aangezien de koeien die Alpenweiden opeten.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_119546597
kaas O+ tetilla, chaumes, oude kaas met kristallen :9

ik wil nog steeds de wat "moeilijkere" kazen leren eten :@
In A World Of Emoticons, I'm Colon Capital D
Everybody needs a bosom for a pillow!
pi_119547569
Cheddar kaas vind ik wel lekker :P

Mozarella ook als je het wat beter gebruikt dan op een diepvriespizza. :9
Because you know i'm all about that ass
pi_120762353
Ik heb weer even lekker ingeslagen voor 2 kerstdiners. Veel tamelijk kleine stukjes voor een kaasplankje, een proeverij van kaas meer. Van het ene diner ken ik ook niet iedereen en zeker niet in de hoedanigheid van kaaseter.

Daarom een aantal 'voorzichtige" kazen: Een Oldambtster extra belegen (Nee, niet die nepperd van een Old Amsterdam, maar een excellente gouda-stijl uit het Groningse Oldambsterland. Verder een Rode Fryslaner, ook goudastijl, maar wel met een twist en heel erg lekker. Daarnaat nog een Havarti. Best markant maar daar jaag je ook niemand mee van tafel. De laatste twee zijn gepasteuriseerd volgens mij, vooruit dan maar, wie weet zit er een hysterische zwangere vrouw bij, dan heeft die tenminste nog 2 stukjes kaas om te proeven.

Dan nog een Etivaz, een prachtige harde Zwitserse Alpenkaas van koeien.
Zie ook mijn post hier boven.

Er was nog een klein stukje, want het is een seizoenskaas. Een Oldehoofster geitenkaas, ik ken de schapenkaas van hun boerderij, maar ze zijn overschakeld op geit, ben benieuwd. Dan een Langres Coupe, hoop dat hij nog goed uit aan het lopen is. Stinkt harder dan hij smaakt, even uit laat waaien op het balkon.

Ik heb hem wel eens met een lepeltje moeten eten, toen was die fantastisch.

Een Maroilles:
Schijnt op Limburger en Herve te lijken. Rook sterk in ieder geval. Worden per stuk verkocht dus nog niet geproefd. Splits hem tussen de 2 avonden.

Een Monte Enebro:

Heftige Baskische schapenkaas, echt heerlijk.

En dan nog een Bleu d'Ostari en een Bleu Des Basques. Ik hou erg van Baskische en Spaanse kazen. De BdB is ook een blauwschimmel van alleen schaap, zie het Roquefort topic. Die is voor het fijnproeversdiner, die andere voor het diner met onbekenden.

En als uitsmijter de Cabrales Valdeon:
Volgens mij was die de laatste keer erg venijnig, met wat bijsmaakjes en geurtjes die flink prikken in de neus. Kaas van koe, geit en schaap en met bladerkorst.

Een aantal ga dus splitsen en degene die op elkaar lijken verdelen, zo 7 stukjes per plank/avond. Suggesties voor de combi's zijn natuurlijk welkom, maar het is me meer te doen om verlekkerde reacties.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_120782940
De cantal is al eerder genoemd. Een streekgerecht met cantal is aligot.
Aardappelpuree waar je je vingers bij op eet.

500 g aardappelen
200 g cantal
25 g boter
peper
zout

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken van gelijke grootte en was ze.
Kook ze gaar in gezouten water.
Giet af en laat goed uitlekken.
Doe de aardappelen terug in de kom en zet ze op een zacht vuur zodat het overblijvende vocht kan verdampen.
Pureer de aardappelen met een pureestamper of met een passe-vite.
Voeg de boter en de cantal kaas toe en meng met een lepel tot een gladde puree.
Proef af met peper en zout.
pi_120835631
Wat maken jullie me blij zo op een donderdagavond O+ .
Mijn favoriete kaas tot nu toe:

St. Agur:



Tot nu toe ben ik nog geen kaasje tegengekomen dat ik niet lust. En gelukkig werkt zusje sinds kort in een kaaswinkel, dus die kan me nu mooi helpen met mijn kazenjacht.
Love, it will not betray, dismay or enslave you
It will set you free
pi_120848675
Kaas! O+ Dit is een soort kaasporno-topic. :D

Wij kochten vorige week deze:



Gewoon bij de supermarkt, maar was onverwacht lekker. Erg truffelig!

http://www.sligro.nl/aanbiedingen/rooijackers-truffelkaasje.htm
  zaterdag 5 januari 2013 @ 05:48:03 #126
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121184162
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2012 18:50 schreef Weltschmerz het volgende:
Ik heb weer even lekker ingeslagen voor 2 kerstdiners. Veel tamelijk kleine stukjes voor een kaasplankje, een proeverij van kaas meer. Van het ene diner ken ik ook niet iedereen en zeker niet in de hoedanigheid van kaaseter.

Daarom een aantal 'voorzichtige" kazen: Een Oldambtster extra belegen (Nee, niet die nepperd van een Old Amsterdam, maar een excellente gouda-stijl uit het Groningse Oldambsterland. Verder een Rode Fryslaner, ook goudastijl, maar wel met een twist en heel erg lekker. Daarnaat nog een Havarti. Best markant maar daar jaag je ook niemand mee van tafel. De laatste twee zijn gepasteuriseerd volgens mij, vooruit dan maar, wie weet zit er een hysterische zwangere vrouw bij, dan heeft die tenminste nog 2 stukjes kaas om te proeven.

Dan nog een Etivaz, een prachtige harde Zwitserse Alpenkaas van koeien.
[ afbeelding ]Zie ook mijn post hier boven.

Er was nog een klein stukje, want het is een seizoenskaas. Een Oldehoofster geitenkaas, ik ken de schapenkaas van hun boerderij, maar ze zijn overschakeld op geit, ben benieuwd. Dan een Langres Coupe, hoop dat hij nog goed uit aan het lopen is. Stinkt harder dan hij smaakt, even uit laat waaien op het balkon.
[ afbeelding ]
Ik heb hem wel eens met een lepeltje moeten eten, toen was die fantastisch.

Een Maroilles:
[ afbeelding ]Schijnt op Limburger en Herve te lijken. Rook sterk in ieder geval. Worden per stuk verkocht dus nog niet geproefd. Splits hem tussen de 2 avonden.

Een Monte Enebro:
[ afbeelding ]
Heftige Baskische schapenkaas, echt heerlijk.

En dan nog een Bleu d'Ostari en een Bleu Des Basques. Ik hou erg van Baskische en Spaanse kazen. De BdB is ook een blauwschimmel van alleen schaap, zie het Roquefort topic. Die is voor het fijnproeversdiner, die andere voor het diner met onbekenden.

En als uitsmijter de Cabrales Valdeon: [ afbeelding ]
Volgens mij was die de laatste keer erg venijnig, met wat bijsmaakjes en geurtjes die flink prikken in de neus. Kaas van koe, geit en schaap en met bladerkorst.

Een aantal ga dus splitsen en degene die op elkaar lijken verdelen, zo 7 stukjes per plank/avond. Suggesties voor de combi's zijn natuurlijk welkom, maar het is me meer te doen om verlekkerde reacties.
Prachtig. _O_ Heb aankomende week tentamens en dus in het weekend leren, maar ga na de tentamens zeker zelf ook meer posten in dit topic.
  zaterdag 5 januari 2013 @ 06:16:32 #127
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121184222
Stompetoren Grand Cru
De stompetoren Crand Cru kaas wordt 18 maanden lang gerijpt. Het is een kaas met zoutkristallen. Pittig, vol van smaak en knisperend. Goed bij een glas Noval Port of rode wijn.







[ Bericht 5% gewijzigd door Jellereppe op 05-01-2013 06:37:16 ]
  zaterdag 5 januari 2013 @ 06:19:32 #128
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121184230
Tynjetaler gatenkaas
Kaas met Friese achtergrond. Romig, wat zoetjes en licht pittige nasmaak. Ideaal als broodbeleg, voor borrelhapjes of om te verwerken in gerechten.





  zaterdag 5 januari 2013 @ 06:25:01 #129
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121184251
Tuma Langarola
Italiaans kaas dat 14 dagen wordt gerijpt. Delicaat aroma met een frisse en volle smaak.





[ Bericht 0% gewijzigd door Jellereppe op 05-01-2013 06:49:16 ]
  zaterdag 5 januari 2013 @ 06:28:02 #130
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121184262
Tuma del Trifulau
Italiaanse kaas met fijne stukjes truffel. De kaas heeft een haast betoverende aroma en komt het best tot zijn recht als dessert en met een aromatische wijntje erbij.





[ Bericht 13% gewijzigd door Jellereppe op 05-01-2013 06:49:52 ]
  zaterdag 5 januari 2013 @ 06:33:34 #131
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121184275
Stompetoren ligt (35+)
Nederlandse ambachtelijke kaas dat wordt gemaakt van melk van de beste Beemse weidegronden en vervolgens gerijpt in natuurpakhuizen. Smeuïg van smaak, maar toch minder zout en vet. Te verkrijgen in jong belegen en extra belegen.





  zaterdag 5 januari 2013 @ 06:44:20 #132
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121184298
Vieux Chimay
Harde kaas die 6 maanden in kelders rijpt. Wordt gemaakt van verse melk uit het land van de Chimay. Heeft een fruitige nasmaak.







[ Bericht 0% gewijzigd door Jellereppe op 05-01-2013 06:50:13 ]
pi_121440143
nee

[ Bericht 97% gewijzigd door Mirjam op 11-01-2013 20:41:15 ]
pi_121440322
Je hebt ook een soort peperkaas, beetje roodachtig van kleur. Dat lijkt me best lekker.
pi_121440632
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 januari 2013 05:48 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Prachtig. _O_
Was het niet helemaal. De ene kaasplank was wat lafjes voor het publiek, en de andere een beetje te blauw en te weinig geit. De Cabrales was niet de kaas die ik voor ogen had, mocht wel iets meer 'prikken', ook was hij extreem temperatuurgevoelig.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  vrijdag 11 januari 2013 @ 17:56:03 #136
117598 Gebraden_Wombat
lekker bij rijst
pi_121441664
Ha, een kaastopic! Met de Kerst verzorgden wij het kaasplankje bij het diner en het viel zeker in de smaak. Ook de familieleden die meteen al begonnen met "ik lust geen kaas" of "die kaas lust ik niet" bleken toch een paar soorten erg lekker te vinden. Al werd wel gevraagd waar de toastjes waren :|W.

Gehaald bij Ed Boele in Den Haag, dat bleek een waar kaasparadijs te zijn:


Dit hadden we tweede kerstdag:

Brie de Meaux


Merlijn (Vlaamse geitenkaas met Camembert-achtige korst)


Emmentaler Kaltbach


Vieux Chimay


Gorgonzola Piccante
Op dinsdag 23 augustus 2011 23:18 schreef problematiQue het volgende:
Mensen die zomaar claimen dat A beter is dan B moet je gewoon negeren. Internetruis.
pi_121442055
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 januari 2013 17:56 schreef Gebraden_Wombat het volgende:
Gehaald bij Ed Boele in Den Haag, dat bleek een waar kaasparadijs te zijn:
Dat is inderdaad een uitstekende winkel.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  zaterdag 12 januari 2013 @ 03:31:29 #138
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121462214
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 januari 2013 17:23 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Was het niet helemaal. De ene kaasplank was wat lafjes voor het publiek, en de andere een beetje te blauw en te weinig geit. De Cabrales was niet de kaas die ik voor ogen had, mocht wel iets meer 'prikken', ook was hij extreem temperatuurgevoelig.
Ach, het ziet er voor mij heerlijk uit. Die Maroilles wil ik ook nog gaan proberen. Goed bij vlees te gebruiken, dus dat komt helemaal goed. :Y) Volgende week even kijken waar ik die kaas kan kopen.
  zaterdag 12 januari 2013 @ 03:38:37 #139
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121462307
Valdeon
Een Spaanse blauwaderkaas die wordt gemaakt van gepateuriseerde koemelk. De kaas wordt verpakt in eiken/plataanbladeren. De structuur van de kaas is korrelig en de smaak vol en krachtig



  zaterdag 12 januari 2013 @ 03:43:54 #140
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121462371
Zamorano rauwmelkse schapenkaas
Een Spaanse kruimelige schapenkaas uit het gebied Zamora. Wordt net als Mancego gemaakt van gepateuriseerde koeienmelk. De Zamorano wordt 6 maanden gerijpt. Tijdens het rijpingsproces wordt de Zamorano regelmatig gekeerd en ingewreven met olijfolie. De smaak is licht pittig. Deze kaas is voor 1,5 kilo te koop voor ¤ 34,99.



  zaterdag 12 januari 2013 @ 03:54:08 #141
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121462473
Queso Majorero
Een Spaanse kaas uit het gebied Fuerteventura. Deze kaas heeft een iets kruidige smaak, vanwege het feit dat de geiten in dat gebied veel Majoraan eten.



  zaterdag 12 januari 2013 @ 03:59:32 #142
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121462520
Diazabal
Een Spaanse witte schapenkaas. Deze kaas wordt door de boeren licht gerookt, wat de kaas een verrukkelijke aroma geeft. De kaas is meestal 1 jaar oud en wordt gemaakt van ongepateuriseerde schapenmelk.





  zaterdag 12 januari 2013 @ 04:07:02 #143
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121462587
Gamonedo
Dit is een zeer grote Spaanse kaas met een gewicht van 2 kg. Gemaakt van volle, rauwmelkse koeienmelk. De kaas wordt licht gerookt en 3 maanden gerijpt in grotten. Tijdens het rijpingsproces kan de kaas bedekt zijn met veenbladeren, zoals in het verleden gebruikelijk was. De schil van de kaas is vettig, ruw en loden grijs. Binnen is de kaas wit en brossig en heeft een kruidige, boterachtige smaak. Meestal wordt het gebruikt op brood of met cider.





  zaterdag 12 januari 2013 @ 04:15:40 #144
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121462637
Garrotxa
Een Catalaanse gladde, semi-stevige kaas. De smaak van de kaas is nootachtig en zoet. Ideaal bij Sherry (Amontillado) of een glas Oloroso (Spaanse wijn).





  zaterdag 12 januari 2013 @ 04:36:23 #145
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121462765
Nevat
Een Spaanse geitenkaas van een kleine boederij met een productie van 25.000 kilo kaas per jaar. De witschimmelkorst kan meegegeten worden. De boer heeft te weinig geiten op zijn landgoed en koopt daarom melk in. Vandaar dat de melk gepateuriseerd wordt. De kaas is romig en stevig in de kern.





  zaterdag 12 januari 2013 @ 04:46:25 #146
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121462811
Mahón (Picante)
Deze Spaanse kaas komt uit het eiland Menorca dat gelegen is in de Middellandse zee. De kaas wordt geproduceerd op vele kleine boederijen en in grote zuivelfabrieken. De buitenkant wordt ingesmeerd met olijfolie of boter (foto beneden Mahón Picante).



Eiland Menorca





  zaterdag 12 januari 2013 @ 04:57:27 #147
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121462841
Arôme de Lyon
Een Franse kaas dat komt uit de streek van Lyon. De kaas wordt ook aangeduid met de namen Arôme lyonnais of Arôme de gêne de marc. De kaas wordt voornamelijk van koeienmelk gemaakt. Heel zelden van geitenmelk. Na het stremmen wordt de kaas te drogen gelegd in witte wijn of druivenresten die overblijven bij het wijn maken. Het is een zachte kaas. De Franse kaashandelaren laten hun kazen eventueel verder rijpen, naar gelang de wens van de klanten.



  zaterdag 12 januari 2013 @ 05:10:40 #148
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121462869
Ardi Gasna
Een halfharde Franse kaas afkomstig uit het Baskenland. De naam is afkomstig uit de Baskische woorden Ardi (schaap) en kaas (gasna/gazta). De kaas wordt gemaakt van schapenmelk van de rassen sco-Béarnaise of Manech. Schapen met een vuilwitte wol, maar met een zwarte kop en poten. In de maanden juni tot en met september zijn de herders samen met deze schapen hoog in de bergen te vinden. De herders overnachten daar in houten hutten en melken de schapen daar. De melk wordt op grote hoogte gelijk tot kaas verwerkt. De kaas kan door de productie van kwaliteit verschillen, het schommelt en zal dus altijd verassen. De rijping vindt plaats in een vochtige gebied. Na 5 maanden rijping krijgt de kaas een pikante notensmaak. De kaas wordt het hele jaar geproduceerd, maar de kazen uit de zomer zijn het bijzonderst. Voornamelijk als ze het keurmerk ''montagne'' mogen dragen, wat betekent dat ze in de bergen zijn geproduceerd. De prijs is ¤ 21 per kg.





  zaterdag 12 januari 2013 @ 05:33:00 #149
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121462906
Dauphin
Een Franse kaas, dat wordt gemaakt in de voormalige graafschap Henegouwen. Over de naam van de kaas bestaan diverse verhalen. Een van de verhalen is dat Lodewijk XIV op rondreis door de streek de kaas proefde en die zeer op prijs stelde en die kaas wilde voor zijn zoon, kroonprins Dauphin. Hij gaf de kaasmakers het recht om de naam Dauphin voor die kaas te gebruiken. Een waarschijnlijker verhaal is dat het gebied onder het belastingregime viel van kroonprins Dauphin, die de vervoerders van de kaas Maroilles vrijstelling gaf van de tiende-betaling bij de passage Chambrai, waarna als dank de kaas naar de kroonprins werd vernoemd.

De kaas wordt gemaakt van de kaas Maroilles, deze kaas wordt versneden en vermengd met kruiden (peterselie, peper, kruidnagel en dragon). De kaas wordt 2 tot 4 maanden gerijpt. Deze kaas wordt gedurende die periode regelmatig gewassen en gekeerd. De kaasmassa is zacht en licht kleverig.

De Dauphin wordt alleen als boerenkaas op boederijen geproduceerd en is dus moeilijk te verkrijgen.

  zaterdag 12 januari 2013 @ 05:45:45 #150
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121462924
Abbaye d'Échourgnac
De Franse kaas vindt zijn oorsprong in 1868 in Dodorgne aan de cisterciënzerabdij (groep monikken) van de trappisten. De monikken moesten helpen bij een desastreuze malaria-uitbraak en vestigden zich in dat gebied. Behalve een abdij bouwden de monikken ook een kaasmakerij, waarbij ze gebruik maakten van het recept van Port Salut. De zusters hebben jaren later het kaasmaken van de monikken overgenomen. Later is die kennis van het maken van de Abbaye d'Échourgnac door de boeren bewaard.

De kaas kent een rijpingstijd van een maand. De kaas wordt geproduceerd in twee smaken: nature en affiné à la liqueur de noix. De laatsgenoemde kaas is tijdens het rijpingsproces gewassen met likeur.





  zaterdag 12 januari 2013 @ 05:58:28 #151
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121462940
Brillat-Savarin
Een Franse kaas die ook de naam Excelsior draagt. De kaas is afkomstig uit Normandië en gaat terug tot de dertiger jaren (ontwikkeld door kaasaffineur Henri Androuët). Deze heeft de kaas vernoemd naar een geleerde en gastronoom. Een welbekende uitspraak van deze gastronoom is ''een diner zonder kaas is als een mooie vrouw die een oog mist''.

De kaas wordt gemaakt van koeienmelk, waarbij room wordt toegevoegd. Hierdoor ontstaat een 'triple creme' kaas. In sommige gevallen worden ook truffels toegevoegd. De kaas heeft een heel hoog vetgehalte en is het lekkerst als de schapen gras hebben kunnen grazen. De rijping duurt maar 12 dagen. De kaas smaakt het best van april tot oktober, dus niet in de wintermaanden.





  zaterdag 12 januari 2013 @ 06:21:17 #152
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121462964
Gaperon
De Gaperon is een halfharde Franse kaas met natuurlijke korst. De kaas wordt gemaakt van koeienmelk, karnemelk en rauwe melk. Door deze bereidingswijze heeft de kaas een zeer laag vetgehalte. De kaas wordt gemengd met knoflook en gemalen peper, wat ervoor zorgt dat de kaas een licht-pikante smaak krijgt. De Gaperon rijpt 1 a 2 maanden. De kaas heeft een afwijkende smaak en daardoor een eigen publiek cq liefhebbers.





Foto met verschillende kazen, namelijk Roquefort, Ziegenfrischkäse, Gaperon en Bergkäse.



[ Bericht 0% gewijzigd door Jellereppe op 12-01-2013 06:48:22 ]
  zaterdag 12 januari 2013 @ 06:27:44 #153
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121462969
Persillé des Aravis
Dit is een Franse kaas die wordt geproduceerd in Savoie. Een blauwe kaas op basis van geitenmelk. Doordat de kaas niet wordt geprikt, ontbreken overvloedige blauwe aders in de kaas. Het is een boerenkaas, die slechts beschikbaar is rond december.



  zaterdag 12 januari 2013 @ 06:40:12 #154
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121462985
Ami du Chambertin
Dit betreft een gewassen korstkaas uit het Franse dorpje Gevrey-Chambertin in de Bourgogne. De kaas wordt gemaakt van gepateuriseerde melk en rijping duurt 4 weken. In die tijd wordt de kaas regelmatig gewassen en aangelengd met Marc de Bourgogne.

De kaas werd voor het eerst gemaakt in 1950 door Raymond Gaugry. De kaas wordt nog steeds gemaakt door zijn kleinzoon Olivier Gaugry.





  zaterdag 12 januari 2013 @ 21:47:26 #155
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121484231
Fromage de Chaumes
Een Franse kaas die wordt gemaakt door de Fromageries des Chaumes aan de Westelijke voet van de Pyreneeën. Deze kaas is een gewassen korstkaas, wat inhoudt dat de kaas na de eerste stappen van de productie (melkverwerking, pateurisatie, stremming afgieten en vormgeven) de kaas regelmatig wordt gekeerd en gewassen met pekelwater en een mengsel van voor de kaas specifieke bateriestammen.

De kaas heeft een goudkleurige kleur aan de binnenkant en een zachte oranje binnenkorst. Niet al te sterke smaak en dus ideaal voor degenen die geen sterke smaak zijn gewend.



  zaterdag 12 januari 2013 @ 22:03:50 #156
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121484892
Crottin de Chavignol
Een van de vele geitenkazen die in Frankrijk worden geproduceerd. De Crotting de Chavignol heeft het AOC-keurmerk. De kaas vindt zijn oorsprong in een klein dorpje Chavignol in de Sancerrois met maar 200 inwoners. De kaas wordt al sinds de 16eeuw geproduceerd, maar de eerste meldingen dateren uit de 18de eeuw. Een belastinginspecteur maakt in 1829 melding van de producten in de streek, waaronder deze bijzondere geitenkaas. Als de kaas de naam Crotting de Chavignol draagt, dan moet de melk uit de omgeving van Chavignol komen en bereidt worden via het traditionele recept. De kaas is gebonden aan strenge eisen.

Er zijn tevens kazen die de naam Crottin dragen, maar die hoeven niet aan de strenge eisen van de Chavignol te voldoen.

De geitenmelk wordt binnen 24 uur na het melken licht met stremsel aangezuurd. Meestal is de melk nog warm. Het stremmen vergt veel tijd, denk aan 24 tot 48 uur. De wrongel wordt uit de wei gehaald en lekt eerst uit in doeken, waarna het in vormen met kleine gaatjes wordt gedaan. Nadat de kaas uit de vorm is gehaald, wordt deze gezouten en gedroogd. Na het drogen volgt een rijping van minimaal 10 dagen, maar het ideaalst is een maand rijping. Het resultaat is een klein kaasje, met een ivoorkleurige massa. De korst heeft wat schimmel aan de buitenkant. Deze kaas heeft een graad in rijping, namelijk:

Mi-sec: zacht en frisse smaak.
Gerijpt (plus age): licht witte of blauwe schimmel, wat fijnere smaak.
Blue: vollere smaak, volgens kaaskenners de smaak van champignons en hout.
Sec: kaas heeft smaak en aroma van noten.
Repasse: speciaal in aardewerken geconserveerde kaasjes.



  zaterdag 12 januari 2013 @ 22:12:03 #157
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121485202
Feuille de Dreux
Een Franse kaas die wordt gemaakt in de Eure-et-Loir. De kaas wordt gemaakt van gedeeltelijk afgeroomde melk en is een dus wat minder vettere kaas. De kaas is na rijping geel, licht grijs. De kaas heeft een natuurlijke korst met aan iedere kant 3 kastanjebladeren, die de kaas een roodbruine kleur kunnen meegeven. De kaas wordt ook bepaald door deze bladeren en is licht fruitig.



  zaterdag 12 januari 2013 @ 22:22:51 #158
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121485611
Etorki
Een kaas die afkomstig is uit het Frans Baskenland (Westelijke pyreneeën). De naam Etorki is een Baskisch woord, wat de betekenis 'oorsprong' heeft. Dit is een schapenkaas die wordt gemaakt zoals vanouds schapenherders maakten. De kaas heeft geen AOC-keurmerk, in tegenstelling tot de vergelijkbare kaas Ossau-Iraty. De Etorki is voornamelijk een industrieel product en wordt in kaasfabrieken gemaakt van gepateuriseerde melk. De schapenmelk waar deze kaas van gemaakt wordt is alleen beschikbaar in de periode van de winter tot en met de vroege zomer. Buiten deze periode wordt de kaas van koeienmelk gemaakt.

De kaas rijpt 7 weken. Na 7 weken is de massa goudgeel van kleur en heeft een dunne roodbruine korst. De smaak is zout, met een fruitige nasmaak.



  zaterdag 12 januari 2013 @ 22:26:59 #159
97745 Thorical
finding a way
pi_121485799
Ik vind het leuk om over verschillende kazen te lezen maar zou het zonde vinden als al deze info verloren zou gaan. Kan je er niet ook een wikipagina van maken?
  zaterdag 12 januari 2013 @ 22:33:41 #160
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121485995
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 januari 2013 22:26 schreef Thorical het volgende:
Ik vind het leuk om over verschillende kazen te lezen maar zou het zonde vinden als al deze info verloren zou gaan. Kan je er niet ook een wikipagina van maken?
Veel kazen hebben een wiki-pagina en sommigen niet. Ik kan misschien gaan nadenken over het aanmaken van een account bij Wikipedia en dan veel kazen waar geen beschrijving voor is, aanvullen met info. Goed idee. Dat ga ik nog wel een keer doen.
  zaterdag 12 januari 2013 @ 22:41:53 #161
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121486297
Nevegal
De Italiaanse kaas Nevagal is vernoemd naar het gebied van de provincie Belluno. Het gebied heeft een zware sneeuwval in de winter en staat vol met gras in de zomer. Nevagal is een semi-gekookte en half-harde kaas. Het deeg van deze kaas is licht stro van kleur en met kleine gaatjes. Het heeft een bijzonder delicaat smaak en geur.

Deze kaas wordt van koeienmelk gemaakt. De koeien behoren tot de Brown en Brown-alpine rassen.

  zaterdag 12 januari 2013 @ 22:45:59 #162
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_121486446
Jammer dat 90% van de kazen hier amper te vinden is -O-
  zaterdag 12 januari 2013 @ 22:48:20 #163
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121486539
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 januari 2013 22:45 schreef Erasmo het volgende:
Jammer dat 90% van de kazen hier amper te vinden is -O-
Bij de grotere kazenwinkels kun je veel smaken en kazen vinden. Het is uiteraard maar een een futiele aanbod als je kijkt wat voor kazen je allemaal hebt.
  zaterdag 12 januari 2013 @ 22:58:26 #164
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121486971
Abbamare
Abbamare is een halfzachte Italiaanse kaas gemaakt van een mengsel van koeienmelk en schapenmelk uit Sardinie. De kaas heeft een zoet-zure smaak. De kaas heeft verder een stevig textuur met een paar gaten.



  zaterdag 12 januari 2013 @ 23:07:04 #165
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121487289
Accasciato Cheese
Een Toscaanse kaas dat gemaakt wordt van een mix van zowel schapen- als koeienmelk, soms ook buffelmelk. De kaas wordt gemaakt in twee varianten, namelijk: jong, mild en halfzacht ofwel; oude, stevige kaas met scheuren en goede schimmels. De kaas wordt te rijpen gelegd in de grotten van Casa Madaio's. Hier ontleent de kaas zijn kruidige smaak aan.

Ideaal met Toscaanse wijn of zoete vruchten (vijgen en druiven). Tevens heerlijk in een gratin of gesmolten in de braadpan.

  zaterdag 12 januari 2013 @ 23:21:44 #166
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121487880
Montasio
Een Italiaanse kaas uit de regio Friuli-Venezia Giulia. De specialiteit van de regio Friuli-Venezio Giulia is witte wijn, Polenta (Noord-Italiaans gerecht bestaande uit griesmeel van mais) en Montasio. De Polenta was vroeger een gerecht voor arme mensen. Hedendage kan het ook op de menukaart van de betere restaurants aangetroffen worden.

De Montasi wordt gemaakt in de vorm van platte wagenwielen. Het heeft een gladde, roodbruine korst. Als de kaas enkele maanden heeft gerijpt, wordt de kaas Montasio mezzano (belegen) genoemd en gebruikt als dessertkaas. Wordt vaak gedronken met een Sauvignon Blanc. De Montasio vecchio (oude kaas) is een jaar ouder en is geurig en ideaal voor het gebruik als raspkaas. De kaas wordt ook gebruikt in brokjes als borrelhapje.

Montasio wordt ook gebruikt voor het maken van frico, harde, krokante kaaskoeken. Deze koeken werden veel meegegeven aan herders.

De kaas heeft het keurmerk D.O.C. (denominazione di origine controllata). Dat is een kwaliteitskeurmerk, die een bepaalde kwaliteit garandeert.



Frico (kaaskoekjes)


Polenta


Gegrilde Polenta


[ Bericht 0% gewijzigd door Jellereppe op 12-01-2013 23:37:30 ]
  zondag 13 januari 2013 @ 00:01:42 #167
117598 Gebraden_Wombat
lekker bij rijst
pi_121489165
Nog ik toch in het kazensnob-topic zit: ik ga morgen met 3 man kaasfonduen, iemand nog goede tips? Heb het zelf pas een paar keer gedaan. Ik keek in de koelkast en we hebben blijkbaar al 310 gr Emmentaler, 170 gr Gruyere en witte wijn.
Op dinsdag 23 augustus 2011 23:18 schreef problematiQue het volgende:
Mensen die zomaar claimen dat A beter is dan B moet je gewoon negeren. Internetruis.
  zondag 13 januari 2013 @ 00:18:16 #168
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121489669
quote:
0s.gif Op zondag 13 januari 2013 00:01 schreef Gebraden_Wombat het volgende:
Nog ik toch in het kazensnob-topic zit: ik ga morgen met 3 man kaasfonduen, iemand nog goede tips? Heb het zelf pas een paar keer gedaan. Ik keek in de koelkast en we hebben blijkbaar al 310 gr Emmentaler, 170 gr Gruyere en witte wijn.
Ik het ook maar een keer gedaan, dus ben ook een leek. Ik kan je wel vertellen dat wij die keer champignons, tomaatjes en dat soort groenten dipten. Heerlijk. Dus misschien ook het proberen waard. Roggebrood of stukjes stokbrood dippen is ook heerlijk.
pi_121505000
quote:
0s.gif Op zondag 13 januari 2013 00:01 schreef Gebraden_Wombat het volgende:
Nog ik toch in het kazensnob-topic zit: ik ga morgen met 3 man kaasfonduen, iemand nog goede tips? Heb het zelf pas een paar keer gedaan. Ik keek in de koelkast en we hebben blijkbaar al 310 gr Emmentaler, 170 gr Gruyere en witte wijn.
Pan flink insmeren met knoflook, de tenen heel laten en weggooien dus, dik twee glazen wijn warm maken, en rustig de geraspte kaas er al roerend bij doen zodat het gelijkmatig smelt. Als je kirsch in huis hebt of Calvados dan die mengen met maizena en erbij doden, peper malen, ik heb een voorkeur voor wit, en nootmuskaat raspen, niet teveel en fijn, en klaar. Dan nog lekker brood zien te regelen op een zondag (neem ik aan).

Tenminste, ik neem aan dat de ingredienten al vaststaan. Anders zou ik je een Vacherin aanraden, en/of een beetje een 'rinse' wijn, ik ben niet zo thuis in wijn en wijntaal, maar je hebt van die Elzaswijnen en Duitse wijnen die een beetje appelzurig zijn, die vind ik lekker voor erin en erbij. Er zijn nog wel veel meer kazen die geschikt zijn, ook Nederlandse kaas kan het prima doen in combinatie met Zwitserse.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  zondag 13 januari 2013 @ 16:04:45 #170
117598 Gebraden_Wombat
lekker bij rijst
pi_121506516
quote:
0s.gif Op zondag 13 januari 2013 15:21 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Pan flink insmeren met knoflook, de tenen heel laten en weggooien dus, dik twee glazen wijn warm maken, en rustig de geraspte kaas er al roerend bij doen zodat het gelijkmatig smelt. Als je kirsch in huis hebt of Calvados dan die mengen met maizena en erbij doden, peper malen, ik heb een voorkeur voor wit, en nootmuskaat raspen, niet teveel en fijn, en klaar. Dan nog lekker brood zien te regelen op een zondag (neem ik aan).

Tenminste, ik neem aan dat de ingredienten al vaststaan. Anders zou ik je een Vacherin aanraden, en/of een beetje een 'rinse' wijn, ik ben niet zo thuis in wijn en wijntaal, maar je hebt van die Elzaswijnen en Duitse wijnen die een beetje appelzurig zijn, die vind ik lekker voor erin en erbij. Er zijn nog wel veel meer kazen die geschikt zijn, ook Nederlandse kaas kan het prima doen in combinatie met Zwitserse.
Bedankt voor de tips. Ik was net inderdaad nog even langs de enige slijterij in de buurt die open is geweest voor kirsch, maar dat was helaas op. Qua brood doen we het met "vers" stokbrood van de AH. Ik heb ook nog wat Gruyere erbij gehaald om het 1:1 en genoeg te maken, en wat kastanjechampignons om even te bakken en dan dippen.

Ik hou de alternatieven in gedachten voor de volgende keer!
Op dinsdag 23 augustus 2011 23:18 schreef problematiQue het volgende:
Mensen die zomaar claimen dat A beter is dan B moet je gewoon negeren. Internetruis.
pi_121516952
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 januari 2013 17:56 schreef Gebraden_Wombat het volgende:
Ha, een kaastopic! Met de Kerst verzorgden wij het kaasplankje bij het diner en het viel zeker in de smaak. Ook de familieleden die meteen al begonnen met "ik lust geen kaas" of "die kaas lust ik niet" bleken toch een paar soorten erg lekker te vinden. Al werd wel gevraagd waar de toastjes waren :|W.

Gehaald bij Ed Boele in Den Haag, dat bleek een waar kaasparadijs te zijn:
Hmmm, al tijden op zoek naar een goede kaaswinkel en deze is ongeveer 10 minuten lopen vanaf mijn huis. En toch ben ik er in de 6 1/2 jaar dat ik in Den Haag woon nog nooit langsgekomen.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zondag 13 januari 2013 @ 20:15:38 #172
97745 Thorical
finding a way
pi_121518385
quote:
0s.gif Op zondag 13 januari 2013 00:01 schreef Gebraden_Wombat het volgende:
Nog ik toch in het kazensnob-topic zit: ik ga morgen met 3 man kaasfonduen, iemand nog goede tips? Heb het zelf pas een paar keer gedaan. Ik keek in de koelkast en we hebben blijkbaar al 310 gr Emmentaler, 170 gr Gruyere en witte wijn.
Leuk vandaag een kaasfondue special in het Parool.
De winnaar heeft als kazen; Emmentaler, bleu d'Auverrgne, Gouda en Chimay. Daarbij kirrsch en witte wijn, knoflook, bosui,zout en peper. Om te dippen buinbrood(?) lof en selderij.
pi_121519962
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 januari 2013 22:33 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Veel kazen hebben een wiki-pagina en sommigen niet. Ik kan misschien gaan nadenken over het aanmaken van een account bij Wikipedia en dan veel kazen waar geen beschrijving voor is, aanvullen met info. Goed idee. Dat ga ik nog wel een keer doen.
Of maak een kaas-encyclopedie website, daar zijn ook geen goeie van volgens mij.

Met alle respect en waardering voor je bijdragen, voor een topic lijkt het me het er wat te veel van het goede, leidt het tot kaaskennisinflatie. De eerste paar las ik nog, maar zonder persoonlijke ervaring erbij weet ik niet zo goed wat ik met zoveel kaaskennis in korte tijd moet.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  maandag 14 januari 2013 @ 22:54:45 #174
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121571816
quote:
0s.gif Op zondag 13 januari 2013 20:41 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Of maak een kaas-encyclopedie website, daar zijn ook geen goeie van volgens mij.

Met alle respect en waardering voor je bijdragen, voor een topic lijkt het me het er wat te veel van het goede, leidt het tot kaaskennisinflatie. De eerste paar las ik nog, maar zonder persoonlijke ervaring erbij weet ik niet zo goed wat ik met zoveel kaaskennis in korte tijd moet.
Ik heb maar basiskennis van HTML en CSS, dus kom niet verder dan een eenvoudige website met de kennis die ik op het moment bezit. Het is wel een goed plan. :)
pi_121572106
Ik moest dankzij dit topic hier aan denken:
KLB / Kalk nagels
  maandag 14 januari 2013 @ 23:03:06 #176
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121572303
quote:
7s.gif Op maandag 14 januari 2013 22:59 schreef hoink581 het volgende:
Ik moest dankzij dit topic hier aan denken:
KLB / Kalk nagels
Kalknagels.
pi_121792303
Tof topic! ^O^
Ik ben zelf ook gek op vele kaassoorten, en vind het interessant om te zien wat er nog méér bestaat op dit gebied. (Alleen zo jammer dat veel van die soorten waarschijnlijk niet hier in NL te krijgen zijn... :{ )

Zelf vind ik Kernhem altijd erg lekker (lijkt wat op Chaumes, en ook op Port Salut, maar dan ietsje hartiger / minder zoetig):



En verder hebben we dan natuurlijk nog de bekende Zwitserse strooikaas (Geska Glarus):

En diverse Franse room-kruidenkazen, zoals Boursin, Paturain enz.:



Bij de kaasboer heb ik een keer de Zwitserse alpenkaas Etivaz gekocht (die was hier ook al ergens genoemd), die vond ik ook heerlijk. Maar die was helaas maar zeer beperkt verkrijgbaar, alleen in een bepaalde tijd van het jaar.

Kazen met allerlei toevoegingen, zoals walnoten, brandnetel, Griekse kruiden, ui + paprika, fenegriek, mosterd e.d. zijn bij mij ook favoriet. De kaasboerin die hier een dorp verderop woont (in de Krimpenerwaard, Zuid-Holland) kan die soorten altijd zo lekker maken... O+ :9
NEE tegen elke vorm van religieus fundamentalisme.
JA tegen mensenrechten, vrije individuele keuzes en gelijkwaardige behandeling.
pi_121797349
quote:
0s.gif Op maandag 14 januari 2013 22:54 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Ik heb maar basiskennis van HTML en CSS, dus kom niet verder dan een eenvoudige website met de kennis die ik op het moment bezit. Het is wel een goed plan. :)
Drupal? Of een wiki. :-)
  zondag 20 januari 2013 @ 14:41:38 #179
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_121799059
@Jellereppe, waarom plaats je niet gewoon je artikelen op nl.wikipedia.com ?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 20 januari 2013 @ 15:47:56 #180
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121802976
quote:
1s.gif Op zondag 20 januari 2013 14:41 schreef Pietverdriet het volgende:
@Jellereppe, waarom plaats je niet gewoon je artikelen op nl.wikipedia.com ?
Heb er al een account aangemaakt. Misschien kan ik daar ook van nut zijn. Sommige kazen in dit topic hebben geen omschrijving in Wikipedia, de meeste wel overigens. Misschien dat ik daar van nut kan zijn.
  zondag 20 januari 2013 @ 15:48:44 #181
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121803030
quote:
0s.gif Op zondag 20 januari 2013 14:10 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Drupal? Of een wiki. :-)
Wikipedia is het makkelijkste. Anders moet ik mijn eerst verdiepen in hoe je een betere website kan maken. Dat gaat mij op zich al weken kosten.
  zondag 20 januari 2013 @ 15:48:48 #182
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_121803033
quote:
7s.gif Op zondag 20 januari 2013 15:47 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Heb er al een account aangemaakt. Misschien kan ik daar ook van nut zijn. Sommige kazen in dit topic hebben geen omschrijving in Wikipedia, de meeste wel overigens. Misschien dat ik daar van nut kan zijn.
je blijft hier ook welkom hoor.
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  zondag 20 januari 2013 @ 15:51:10 #183
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121803228
quote:
14s.gif Op zondag 20 januari 2013 15:48 schreef Mirjam het volgende:

[..]

je blijft hier ook welkom hoor.
Dank je. :) Ga zeker meer kazen plaatsen. Heb er wel plezier in als ik toch weinig heb te doen zoals op het moment.
  zondag 20 januari 2013 @ 15:59:39 #184
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_121803943
quote:
7s.gif Op zondag 20 januari 2013 15:47 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Heb er al een account aangemaakt. Misschien kan ik daar ook van nut zijn. Sommige kazen in dit topic hebben geen omschrijving in Wikipedia, de meeste wel overigens. Misschien dat ik daar van nut kan zijn.
Lijkt me een uitstekend idee, ook hier bezig blijven, toch??
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 20 januari 2013 @ 16:00:54 #185
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_121804021
Wikipedia heeft het voordeel dat iedereen er op kijkt, goed, je doet het voor de eer, maar als iedereen zijn unieke kennis deelt via wikipedia wordt het nog beter.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 20 januari 2013 @ 16:13:23 #186
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121804799
Herreño
Een Spaanse kaas die wordt gemaakt op het eiland El Hierro, een van de Canarische eilanden. El Hierro staat bekend om het vee dat profiteert van de rijke weilanden die in overvloed zijn in het gebied. De kaas wordt gemaakt uit schapen-, koeien- en geitenmelk. De drie melksoorten worden gemengd omdat ook de kuddes dieren op het eiland El Hierro gemengd zijn. Deze kaas is heel makkelijk te herkennen, omdat er op de onderkant van het kaasje het merk staat van de kaasfabriekje waar de kaas wordt gefabriceerd. De Herreño wordt gerookt, wat hem een heel specifiek aroma geeft. Daarnaast is de kaas boterachtig, licht zurig en zacht van smaak.



El Hierro
Een van de Canarische eilanden dat voor de kust van Marokko gelegen is.







[ Bericht 0% gewijzigd door Jellereppe op 20-01-2013 18:18:53 ]
  zondag 20 januari 2013 @ 16:14:23 #187
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121804870
quote:
0s.gif Op zondag 20 januari 2013 16:00 schreef Pietverdriet het volgende:
Wikipedia heeft het voordeel dat iedereen er op kijkt, goed, je doet het voor de eer, maar als iedereen zijn unieke kennis deelt via wikipedia wordt het nog beter.
Ik weet het. Wikipedia is ooit opgestart om al de kennis van de mensheid vast te leggen in een encyclopedie. Ambitieuze project. Ga zeker kijken of ik op Wikipedia ook nog wat kan betekenen.

[ Bericht 4% gewijzigd door Jellereppe op 20-01-2013 16:21:22 ]
  zondag 20 januari 2013 @ 16:39:58 #188
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_121806316
Een mooie Goudse (ook fabriekskaas) kan erg lekker zijn.
En de ene charge is de andere ook niet.
Bij keuringen van kazen proef je duidelijk verschillen. Alles hangt af van je zuursel, je narwarmtemp. hoeveelheid waswater, pekeltijden/temp/beaumee, rijping, zelf de werking van je pasteur, de opslagtijd van melk.. Alles maar dan ook alles heeft invloed op de smaak.

Kaas... echt een heel bijzonder product.

Heb nu een stukje Milner oud, mooie smaak
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  zondag 20 januari 2013 @ 16:40:04 #189
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121806322
Palmero
Een kaas die in La Palma wordt gemaakt. La Palma is een van de westelijk gelegen Canarische eilanden naast Marokko. La Palma is het enige eiland in dat gebied dat niet veel toeristen trekt. De kaas wordt gemaakt van de rauwe, volle melk van de Palmerogeit, een inheems geitenras. De kaas heeft een fijne, kleverige en okerkleurige korst. De Palmerokazen hebben een uitgesproken smaak en een romige textuur. Door de lichtgerookte smaak van de Palemerokaas, is deze bij uitstek geschikt voor als aperitief. Deze kazen worden in de periode van de herfst tot de lente geproduceerd, maar zijn het hele jaar verkrijgbaar.

De kazen van de Canarische eilanden zijn deel van het culturele erfgoed van deze eilandengroep. Daarnaast zijn de kazen een van de topproducten in het gebied. De kazen hebben verschillende onderscheidingen gekregen op (inter)nationaal niveau. De kazen hebben bij de World Cheese Awards 181 prijzen ontvangen.

De Spaanse eilanden produceren het meeste geitenkaas in de hele Spaanse gemeenschap. De Majorero kaas is de eerste kaas van Spanje die de beschermde benaming 'Geitenkaas' mag dragen.

De belangrijke punten die de kazen tot een beleving maken zijn de volgende factoren: bereiding volgens traditioneel recept, veekudde met inheemse rassen (geiten en schapen) en veel plantensoorten die het dieet van de kudde vormen. Deze kazen mogen de beschermde benaming dragen:

- D.O. Majorero
- D.O. Palmero
- D.O. Flor de Guía



La Palma:
Eén van de westelijk gelegen Canarische eilanden voor de kust van Marokko.





[ Bericht 0% gewijzigd door Jellereppe op 20-01-2013 16:55:23 ]
  zondag 20 januari 2013 @ 16:43:32 #190
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121806471
quote:
17s.gif Op zondag 20 januari 2013 16:39 schreef uniekhoorn het volgende:
Een mooie Goudse (ook fabriekskaas) kan erg lekker zijn.
En de ene charge is de andere ook niet.
Bij keuringen van kazen proef je duidelijk verschillen. Alles hangt af van je zuursel, je narwarmtemp. hoeveelheid waswater, pekeltijden/temp/beaumee, rijping, zelf de werking van je pasteur, de opslagtijd van melk.. Alles maar dan ook alles heeft invloed op de smaak.

Kaas... echt een heel bijzonder product.

Heb nu een stukje Milner oud, mooie smaak
Yep, veel mensen vinden een stukje eenvoudig kaas op de brood al smullen.
  zondag 20 januari 2013 @ 16:54:05 #191
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_121806967
quote:
6s.gif Op zondag 20 januari 2013 16:43 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Yep, veel mensen vinden een stukje eenvoudig kaas op de brood al smullen.
Hetzelfde geld eigenlijk voor brood :P
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  zondag 20 januari 2013 @ 16:57:14 #192
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121807121
quote:
10s.gif Op zondag 20 januari 2013 16:54 schreef uniekhoorn het volgende:

[..]

Hetzelfde geld eigenlijk voor brood :P
Dat klopt. Duitse brood bijvoorbeeld. Ik vind het lekker, maar je zit gelijk bij een of twee sneden brood vol. Zwaar brood.
  zondag 20 januari 2013 @ 17:49:30 #193
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121809586
Flor de Guía
Flor de Gúía is een kaas die wordt geproduceerd op de hellingen van Moya, sante María, Guía en Gáldar, ten noordwesten van Gran Canaria. Bijzonder aan het productieproces is dat tijdens het karnen van de melk aan de wrongel alleen plantaardig stremsel wordt toegevoegd. Deze stremsel wordt verkregen uit de bloem van de cardo, distel. Daar komt de naam van de kaas vandaan. De bloem bestaat uit minimaal 60% schapenmelk, maximaal 10% geitenmelk en 40% koeienmelk. De kaas rijpt 30 dagen in grotten alvorens deze geschikt is voor gebruik. De productie van de 'bloem uit Guía' is heel beperkt en vandaar dat de kaas moeilijk te vinden is buiten Gran Canaria. Er worden meer kazen op het eiland geproduceerd. De smaak van de kazen is heel erg zacht. De kaas heeft veel gaatjes. De kaas wordt veel gebruikt in Canarische stoofschotels en soepen.





Ropa Vieja
Ropa Vieja is een Canarische stoofschotel. Ropa Vieja betekent letterlijk 'oude kleren'. Het verhaal omtrent de schotel is dat een arme man niks te eten had voor zijn familie. Aangezien de man geen voedsel had, nam hij zijn oude kleren, knuffelde die kleren en kookte ze. Bij toverslag werden die kleren een heerlijke stofpot, aldus de Canariërs. De Ropa Vieja is zomers, maar tegelijkertijd zo stevig dat het ook ideaal is voor de winter.
Voor recept kun je kijken op: http://eten-en-drinken.in(...)isch-stoofpotje.html.



[ Bericht 0% gewijzigd door Jellereppe op 20-01-2013 17:56:43 ]
pi_121809779
quote:
10s.gif Op zondag 20 januari 2013 16:54 schreef uniekhoorn het volgende:

[..]

Hetzelfde geld eigenlijk voor brood :P
Nee hou niet zo van brood en al helemaal niet als er niks op zit :{
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
pi_121809858
quote:
0s.gif Op zondag 20 januari 2013 17:49 schreef Jellereppe het volgende:

Ropa Vieja
Ropa Vieja is een Canarische stoofschotel. Ropa Vieja betekent letterlijk 'oude kleren'. Het verhaal omtrent de schotel is dat een arme man niks te eten had voor zijn familie. Aangezien de man geen voedsel had, nam hij zijn oude kleren, knuffelde die kleren en kookte ze. Bij toverslag werden die kleren een heerlijke stofpot, aldus de Canariërs. De Ropa Vieja is zomers, maar tegelijkertijd zo stevig dat het ook ideaal is voor de winter.
Voor recept kun je kijken op: http://eten-en-drinken.in(...)isch-stoofpotje.html.

[ afbeelding ]
Sowieso vind ik het jammer dat dit bijna alleen een plaatjes-opsomtopic is maar wat heeft dit stoofpotje er mee te maken? Er zit helemaal geen kaas in :')
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
  zondag 20 januari 2013 @ 17:59:05 #196
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121809943
quote:
0s.gif Op zondag 20 januari 2013 17:57 schreef FutureFairytale het volgende:

[..]

Sowieso vind ik het jammer dat dit bijna alleen een plaatjes-opsomtopic is maar wat heeft dit stoofpotje er mee te maken? Er zit helemaal geen kaas in :')
Hmm, beetje afwisseling. Maar je hebt wel een punt, d'r zit geen kaas in.
  zondag 20 januari 2013 @ 18:03:48 #197
324397 Amplifier
Knallen dus
pi_121810124
quote:
6s.gif Op zondag 20 januari 2013 17:59 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Hmm, beetje afwisseling. Maar je hebt wel een punt, d'r zit geen kaas in.
Ik vind het wel leuk :D ik ga ook binnenkort een paar verschillende kaasjes halen en proberen :D
  zondag 20 januari 2013 @ 18:04:56 #198
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121810159
quote:
1s.gif Op zondag 20 januari 2013 18:03 schreef Amplifier het volgende:

[..]

Ik vind het wel leuk :D ik ga ook binnenkort een paar verschillende kaasjes halen en proberen :D
Het is wel een minpunt, want je mist persoonlijke ervaringen in dit topic. Zie het meer als een topic met veel kennis en informatie over de kazen.
  zondag 20 januari 2013 @ 18:05:50 #199
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_121810195
Ik heb trouwens een kroatische kaas cadeau gekregen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 20 januari 2013 @ 18:06:07 #200
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_121810204
quote:
0s.gif Op zondag 20 januari 2013 18:05 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik heb trouwens een kroatische kaas cadeau gekregen.
Vertel? Smaak, foto etcetra?
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')