http://www.lamuse.nl/index.php?Lamuse=03quote:Op dinsdag 14 augustus 2012 18:11 schreef Thorical het volgende:
Wat is eigenlijk de bedoeling van dit topic?
Een kaasencyclopedie, een lijst van kazen.
Zijn deze kazen ook in Nederland te koop en zo ja, waar dan. Zijn het kazen van rauwe melk of fabriekskazen van gepasteuriseerde melk.
Absoluut, goed bruin brood, goede boter, goede kaas, beter wordt het niet, moet je verder niet aan gaan klooien met sla, tomaten, of, godbetere het paprika en kiemen.quote:Op donderdag 4 oktober 2012 20:53 schreef Weltschmerz het volgende:
Ik ben ook niet meer zo'n fan van de overjarige kaas, en dat het boerenkaas is vind ik vooral belangrijk bij de jong belegen kaas van buitenmelk. Die kan dan een beetje ziltig zijn en van die kleine luchtbelletjes hebben. Dat op volkoren brood doe je mij een groter plezier mee dan een of ander ingewikkeld broodje met doorsnee kaas.
Roombrie is lekker smeuuigquote:Op vrijdag 5 oktober 2012 08:27 schreef FutureFairytale het volgende:
Ik vind roombrie zo lekker. Op een gebakken ei, toastje of op een broodje met noten, rucola en honing.
Gevulde roombrie is ook lekker
Kaas is best duur in Nederland. Voor een klein stukje Port Salut betaal je al 3 a 4 euro. Dan heb je echt een klein blokje in mijn ogen.quote:Op vrijdag 5 oktober 2012 03:25 schreef _Loki het volgende:
Mijn god wat mis ik fatsoenlijke kaas hier.
In Australie is het heeel duur of ze hebben het gewoon niet. Mozzarella is hier geen wit zijdezacht bolletje in zoutwater, maar gele geraspte kaas in kilozakken. Dathoortniet. ;_;
En 8 dollar voor een blokje feta, mijn god.
Fabrieksrommel ook nogquote:Op zaterdag 6 oktober 2012 21:13 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Kaas is best duur in Nederland. Voor een klein stukje Port Salut betaal je al 3 a 4 euro. Dan heb je echt een klein blokje in mijn ogen.
Meeste kazen in de supermarkt zeker. Als je Frieslandcampina ziet staan weet je genoeg. Gelukkig heb je ook nog kaasboeren die de betere ambachtelijke kazen verkopen.quote:
Prachtig.quote:Op dinsdag 25 december 2012 18:50 schreef Weltschmerz het volgende:
Ik heb weer even lekker ingeslagen voor 2 kerstdiners. Veel tamelijk kleine stukjes voor een kaasplankje, een proeverij van kaas meer. Van het ene diner ken ik ook niet iedereen en zeker niet in de hoedanigheid van kaaseter.
Daarom een aantal 'voorzichtige" kazen: Een Oldambtster extra belegen (Nee, niet die nepperd van een Old Amsterdam, maar een excellente gouda-stijl uit het Groningse Oldambsterland. Verder een Rode Fryslaner, ook goudastijl, maar wel met een twist en heel erg lekker. Daarnaat nog een Havarti. Best markant maar daar jaag je ook niemand mee van tafel. De laatste twee zijn gepasteuriseerd volgens mij, vooruit dan maar, wie weet zit er een hysterische zwangere vrouw bij, dan heeft die tenminste nog 2 stukjes kaas om te proeven.
Dan nog een Etivaz, een prachtige harde Zwitserse Alpenkaas van koeien.
[ afbeelding ]Zie ook mijn post hier boven.
Er was nog een klein stukje, want het is een seizoenskaas. Een Oldehoofster geitenkaas, ik ken de schapenkaas van hun boerderij, maar ze zijn overschakeld op geit, ben benieuwd. Dan een Langres Coupe, hoop dat hij nog goed uit aan het lopen is. Stinkt harder dan hij smaakt, even uit laat waaien op het balkon.
[ afbeelding ]
Ik heb hem wel eens met een lepeltje moeten eten, toen was die fantastisch.
Een Maroilles:
[ afbeelding ]Schijnt op Limburger en Herve te lijken. Rook sterk in ieder geval. Worden per stuk verkocht dus nog niet geproefd. Splits hem tussen de 2 avonden.
Een Monte Enebro:
[ afbeelding ]
Heftige Baskische schapenkaas, echt heerlijk.
En dan nog een Bleu d'Ostari en een Bleu Des Basques. Ik hou erg van Baskische en Spaanse kazen. De BdB is ook een blauwschimmel van alleen schaap, zie het Roquefort topic. Die is voor het fijnproeversdiner, die andere voor het diner met onbekenden.
En als uitsmijter de Cabrales Valdeon: [ afbeelding ]
Volgens mij was die de laatste keer erg venijnig, met wat bijsmaakjes en geurtjes die flink prikken in de neus. Kaas van koe, geit en schaap en met bladerkorst.
Een aantal ga dus splitsen en degene die op elkaar lijken verdelen, zo 7 stukjes per plank/avond. Suggesties voor de combi's zijn natuurlijk welkom, maar het is me meer te doen om verlekkerde reacties.
Was het niet helemaal. De ene kaasplank was wat lafjes voor het publiek, en de andere een beetje te blauw en te weinig geit. De Cabrales was niet de kaas die ik voor ogen had, mocht wel iets meer 'prikken', ook was hij extreem temperatuurgevoelig.quote:
Dat is inderdaad een uitstekende winkel.quote:Op vrijdag 11 januari 2013 17:56 schreef Gebraden_Wombat het volgende:
Gehaald bij Ed Boele in Den Haag, dat bleek een waar kaasparadijs te zijn:
Ach, het ziet er voor mij heerlijk uit. Die Maroilles wil ik ook nog gaan proberen. Goed bij vlees te gebruiken, dus dat komt helemaal goed.quote:Op vrijdag 11 januari 2013 17:23 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Was het niet helemaal. De ene kaasplank was wat lafjes voor het publiek, en de andere een beetje te blauw en te weinig geit. De Cabrales was niet de kaas die ik voor ogen had, mocht wel iets meer 'prikken', ook was hij extreem temperatuurgevoelig.
Veel kazen hebben een wiki-pagina en sommigen niet. Ik kan misschien gaan nadenken over het aanmaken van een account bij Wikipedia en dan veel kazen waar geen beschrijving voor is, aanvullen met info. Goed idee. Dat ga ik nog wel een keer doen.quote:Op zaterdag 12 januari 2013 22:26 schreef Thorical het volgende:
Ik vind het leuk om over verschillende kazen te lezen maar zou het zonde vinden als al deze info verloren zou gaan. Kan je er niet ook een wikipagina van maken?
Bij de grotere kazenwinkels kun je veel smaken en kazen vinden. Het is uiteraard maar een een futiele aanbod als je kijkt wat voor kazen je allemaal hebt.quote:Op zaterdag 12 januari 2013 22:45 schreef Erasmo het volgende:
Jammer dat 90% van de kazen hier amper te vinden is
Ik het ook maar een keer gedaan, dus ben ook een leek. Ik kan je wel vertellen dat wij die keer champignons, tomaatjes en dat soort groenten dipten. Heerlijk. Dus misschien ook het proberen waard. Roggebrood of stukjes stokbrood dippen is ook heerlijk.quote:Op zondag 13 januari 2013 00:01 schreef Gebraden_Wombat het volgende:
Nog ik toch in het kazensnob-topic zit: ik ga morgen met 3 man kaasfonduen, iemand nog goede tips? Heb het zelf pas een paar keer gedaan. Ik keek in de koelkast en we hebben blijkbaar al 310 gr Emmentaler, 170 gr Gruyere en witte wijn.
Pan flink insmeren met knoflook, de tenen heel laten en weggooien dus, dik twee glazen wijn warm maken, en rustig de geraspte kaas er al roerend bij doen zodat het gelijkmatig smelt. Als je kirsch in huis hebt of Calvados dan die mengen met maizena en erbij doden, peper malen, ik heb een voorkeur voor wit, en nootmuskaat raspen, niet teveel en fijn, en klaar. Dan nog lekker brood zien te regelen op een zondag (neem ik aan).quote:Op zondag 13 januari 2013 00:01 schreef Gebraden_Wombat het volgende:
Nog ik toch in het kazensnob-topic zit: ik ga morgen met 3 man kaasfonduen, iemand nog goede tips? Heb het zelf pas een paar keer gedaan. Ik keek in de koelkast en we hebben blijkbaar al 310 gr Emmentaler, 170 gr Gruyere en witte wijn.
Bedankt voor de tips. Ik was net inderdaad nog even langs de enige slijterij in de buurt die open is geweest voor kirsch, maar dat was helaas op. Qua brood doen we het met "vers" stokbrood van de AH. Ik heb ook nog wat Gruyere erbij gehaald om het 1:1 en genoeg te maken, en wat kastanjechampignons om even te bakken en dan dippen.quote:Op zondag 13 januari 2013 15:21 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Pan flink insmeren met knoflook, de tenen heel laten en weggooien dus, dik twee glazen wijn warm maken, en rustig de geraspte kaas er al roerend bij doen zodat het gelijkmatig smelt. Als je kirsch in huis hebt of Calvados dan die mengen met maizena en erbij doden, peper malen, ik heb een voorkeur voor wit, en nootmuskaat raspen, niet teveel en fijn, en klaar. Dan nog lekker brood zien te regelen op een zondag (neem ik aan).
Tenminste, ik neem aan dat de ingredienten al vaststaan. Anders zou ik je een Vacherin aanraden, en/of een beetje een 'rinse' wijn, ik ben niet zo thuis in wijn en wijntaal, maar je hebt van die Elzaswijnen en Duitse wijnen die een beetje appelzurig zijn, die vind ik lekker voor erin en erbij. Er zijn nog wel veel meer kazen die geschikt zijn, ook Nederlandse kaas kan het prima doen in combinatie met Zwitserse.
Hmmm, al tijden op zoek naar een goede kaaswinkel en deze is ongeveer 10 minuten lopen vanaf mijn huis. En toch ben ik er in de 6 1/2 jaar dat ik in Den Haag woon nog nooit langsgekomen.quote:Op vrijdag 11 januari 2013 17:56 schreef Gebraden_Wombat het volgende:
Ha, een kaastopic! Met de Kerst verzorgden wij het kaasplankje bij het diner en het viel zeker in de smaak. Ook de familieleden die meteen al begonnen met "ik lust geen kaas" of "die kaas lust ik niet" bleken toch een paar soorten erg lekker te vinden. Al werd wel gevraagd waar de toastjes waren.
Gehaald bij Ed Boele in Den Haag, dat bleek een waar kaasparadijs te zijn:
Leuk vandaag een kaasfondue special in het Parool.quote:Op zondag 13 januari 2013 00:01 schreef Gebraden_Wombat het volgende:
Nog ik toch in het kazensnob-topic zit: ik ga morgen met 3 man kaasfonduen, iemand nog goede tips? Heb het zelf pas een paar keer gedaan. Ik keek in de koelkast en we hebben blijkbaar al 310 gr Emmentaler, 170 gr Gruyere en witte wijn.
Of maak een kaas-encyclopedie website, daar zijn ook geen goeie van volgens mij.quote:Op zaterdag 12 januari 2013 22:33 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Veel kazen hebben een wiki-pagina en sommigen niet. Ik kan misschien gaan nadenken over het aanmaken van een account bij Wikipedia en dan veel kazen waar geen beschrijving voor is, aanvullen met info. Goed idee. Dat ga ik nog wel een keer doen.
Ik heb maar basiskennis van HTML en CSS, dus kom niet verder dan een eenvoudige website met de kennis die ik op het moment bezit. Het is wel een goed plan.quote:Op zondag 13 januari 2013 20:41 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Of maak een kaas-encyclopedie website, daar zijn ook geen goeie van volgens mij.
Met alle respect en waardering voor je bijdragen, voor een topic lijkt het me het er wat te veel van het goede, leidt het tot kaaskennisinflatie. De eerste paar las ik nog, maar zonder persoonlijke ervaring erbij weet ik niet zo goed wat ik met zoveel kaaskennis in korte tijd moet.
Kalknagels.quote:Op maandag 14 januari 2013 22:59 schreef hoink581 het volgende:
Ik moest dankzij dit topic hier aan denken:
KLB / Kalk nagels
Drupal? Of een wiki. :-)quote:Op maandag 14 januari 2013 22:54 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Ik heb maar basiskennis van HTML en CSS, dus kom niet verder dan een eenvoudige website met de kennis die ik op het moment bezit. Het is wel een goed plan.
Heb er al een account aangemaakt. Misschien kan ik daar ook van nut zijn. Sommige kazen in dit topic hebben geen omschrijving in Wikipedia, de meeste wel overigens. Misschien dat ik daar van nut kan zijn.quote:Op zondag 20 januari 2013 14:41 schreef Pietverdriet het volgende:
@Jellereppe, waarom plaats je niet gewoon je artikelen op nl.wikipedia.com ?
Wikipedia is het makkelijkste. Anders moet ik mijn eerst verdiepen in hoe je een betere website kan maken. Dat gaat mij op zich al weken kosten.quote:
je blijft hier ook welkom hoor.quote:Op zondag 20 januari 2013 15:47 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Heb er al een account aangemaakt. Misschien kan ik daar ook van nut zijn. Sommige kazen in dit topic hebben geen omschrijving in Wikipedia, de meeste wel overigens. Misschien dat ik daar van nut kan zijn.
Dank je.quote:
Lijkt me een uitstekend idee, ook hier bezig blijven, toch??quote:Op zondag 20 januari 2013 15:47 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Heb er al een account aangemaakt. Misschien kan ik daar ook van nut zijn. Sommige kazen in dit topic hebben geen omschrijving in Wikipedia, de meeste wel overigens. Misschien dat ik daar van nut kan zijn.
Ik weet het. Wikipedia is ooit opgestart om al de kennis van de mensheid vast te leggen in een encyclopedie. Ambitieuze project. Ga zeker kijken of ik op Wikipedia ook nog wat kan betekenen.quote:Op zondag 20 januari 2013 16:00 schreef Pietverdriet het volgende:
Wikipedia heeft het voordeel dat iedereen er op kijkt, goed, je doet het voor de eer, maar als iedereen zijn unieke kennis deelt via wikipedia wordt het nog beter.
Yep, veel mensen vinden een stukje eenvoudig kaas op de brood al smullen.quote:Op zondag 20 januari 2013 16:39 schreef uniekhoorn het volgende:
Een mooie Goudse (ook fabriekskaas) kan erg lekker zijn.
En de ene charge is de andere ook niet.
Bij keuringen van kazen proef je duidelijk verschillen. Alles hangt af van je zuursel, je narwarmtemp. hoeveelheid waswater, pekeltijden/temp/beaumee, rijping, zelf de werking van je pasteur, de opslagtijd van melk.. Alles maar dan ook alles heeft invloed op de smaak.
Kaas... echt een heel bijzonder product.
Heb nu een stukje Milner oud, mooie smaak
Hetzelfde geld eigenlijk voor broodquote:Op zondag 20 januari 2013 16:43 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Yep, veel mensen vinden een stukje eenvoudig kaas op de brood al smullen.
Dat klopt. Duitse brood bijvoorbeeld. Ik vind het lekker, maar je zit gelijk bij een of twee sneden brood vol. Zwaar brood.quote:Op zondag 20 januari 2013 16:54 schreef uniekhoorn het volgende:
[..]
Hetzelfde geld eigenlijk voor brood
Nee hou niet zo van brood en al helemaal niet als er niks op zitquote:Op zondag 20 januari 2013 16:54 schreef uniekhoorn het volgende:
[..]
Hetzelfde geld eigenlijk voor brood
Sowieso vind ik het jammer dat dit bijna alleen een plaatjes-opsomtopic is maar wat heeft dit stoofpotje er mee te maken? Er zit helemaal geen kaas inquote:Op zondag 20 januari 2013 17:49 schreef Jellereppe het volgende:
Ropa Vieja
Ropa Vieja is een Canarische stoofschotel. Ropa Vieja betekent letterlijk 'oude kleren'. Het verhaal omtrent de schotel is dat een arme man niks te eten had voor zijn familie. Aangezien de man geen voedsel had, nam hij zijn oude kleren, knuffelde die kleren en kookte ze. Bij toverslag werden die kleren een heerlijke stofpot, aldus de Canariërs. De Ropa Vieja is zomers, maar tegelijkertijd zo stevig dat het ook ideaal is voor de winter.
Voor recept kun je kijken op: http://eten-en-drinken.in(...)isch-stoofpotje.html.
[ afbeelding ]
Hmm, beetje afwisseling. Maar je hebt wel een punt, d'r zit geen kaas in.quote:Op zondag 20 januari 2013 17:57 schreef FutureFairytale het volgende:
[..]
Sowieso vind ik het jammer dat dit bijna alleen een plaatjes-opsomtopic is maar wat heeft dit stoofpotje er mee te maken? Er zit helemaal geen kaas in
Ik vind het wel leukquote:Op zondag 20 januari 2013 17:59 schreef Jellereppe het volgende:
[..]
Hmm, beetje afwisseling. Maar je hebt wel een punt, d'r zit geen kaas in.
Het is wel een minpunt, want je mist persoonlijke ervaringen in dit topic. Zie het meer als een topic met veel kennis en informatie over de kazen.quote:Op zondag 20 januari 2013 18:03 schreef Amplifier het volgende:
[..]
Ik vind het wel leukik ga ook binnenkort een paar verschillende kaasjes halen en proberen
Vertel? Smaak, foto etcetra?quote:Op zondag 20 januari 2013 18:05 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik heb trouwens een kroatische kaas cadeau gekregen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |