abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_117142626
Oh my god.... ik ben in de cheese-heaven met dit topic! O+
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_117282944
Mooi topic, maar wie weet een goede kaasboer in de haarlemmermeer? Ik krijg trek na het zien van al deze kazen....
pi_117593400
De Port Salut is mijn favoriet :) Ik heb deze ook in Frankrijk geproefd en deze kaas is heerlijk zacht en romig. Kun je die korst eigenlijk eten? Ik doe het meestal wel.
  donderdag 4 oktober 2012 @ 17:17:03 #105
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_117593856
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2012 18:11 schreef Thorical het volgende:
Wat is eigenlijk de bedoeling van dit topic?
Een kaasencyclopedie, een lijst van kazen.
Zijn deze kazen ook in Nederland te koop en zo ja, waar dan. Zijn het kazen van rauwe melk of fabriekskazen van gepasteuriseerde melk.

http://www.lamuse.nl/index.php?Lamuse=03
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  donderdag 4 oktober 2012 @ 19:09:33 #106
195834 kaasplankje
Nu met maar 8% vet!
pi_117597316
Goed topic.

Waar je mij echt wakker voor kan maken:

Een goed rijpe gorgonzola
Een goede Stolwijkse pittig belegen boerenkaas
Fromage du Saint Marcellin, bijna boter maar dan toch kaas. Een keer gehaald bij een boertje in de Franse bergen, echt een van de beste dingen die ik ooit heb geproeft op kaasgebied. Van origine geit maar ook van koemelk.


Tartiflette met Reblonchon, en zowiezo Reblonchon.
Taleggio al gepost ook is ook heel lekker, die heeft nog een andere roodschimmelbroer die zachter is van smaak en hoger en rond geloof ik, maar ik kan er niet op komen.

Echte kaas is volgens mij altijd rauwmelkse kaas. De beste kaas in zijn soort vind je in de streek waar hij wordt gemaakt, anders betaal je je blauw en de vraag blijft of de kaas goed van rijping is en niet al te lang ligt zoals zo vaak.

[ Bericht 9% gewijzigd door kaasplankje op 04-10-2012 19:45:12 ]
  donderdag 4 oktober 2012 @ 20:08:14 #107
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117600222
Vanavond een tomatensalade gemaakt en daar een beetje van een 8 jaar oude boerenkaas over geraspt, pfui, dat was bijna teveel zelfs voor mij. De kaas is zo sterk, bijna alsof je puur glutamaat zit te eten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_117602592
Ik ben ook niet meer zo'n fan van de overjarige kaas, en dat het boerenkaas is vind ik vooral belangrijk bij de jong belegen kaas van buitenmelk. Die kan dan een beetje ziltig zijn en van die kleine luchtbelletjes hebben. Dat op volkoren brood doe je mij een groter plezier mee dan een of ander ingewikkeld broodje met doorsnee kaas.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  donderdag 4 oktober 2012 @ 20:56:26 #109
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117602752
quote:
0s.gif Op donderdag 4 oktober 2012 20:53 schreef Weltschmerz het volgende:
Ik ben ook niet meer zo'n fan van de overjarige kaas, en dat het boerenkaas is vind ik vooral belangrijk bij de jong belegen kaas van buitenmelk. Die kan dan een beetje ziltig zijn en van die kleine luchtbelletjes hebben. Dat op volkoren brood doe je mij een groter plezier mee dan een of ander ingewikkeld broodje met doorsnee kaas.
Absoluut, goed bruin brood, goede boter, goede kaas, beter wordt het niet, moet je verder niet aan gaan klooien met sla, tomaten, of, godbetere het paprika en kiemen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_117616379
Ik moet bekennen dat ik een boterham van AH met jong belegen kaas en margarine ook bijzonder lekker vindt :'), Ik zal verder mijn mond houden om mijn credibility niet volledig te verspelen :D
pi_117616459
Mijn god wat mis ik fatsoenlijke kaas hier.
In Australie is het heeel duur of ze hebben het gewoon niet. Mozzarella is hier geen wit zijdezacht bolletje in zoutwater, maar gele geraspte kaas in kilozakken. Dathoortniet. ;_;
En 8 dollar voor een blokje feta, mijn god.
pi_117617310
Ik vind roombrie zo lekker. Op een gebakken ei, toastje of op een broodje met noten, rucola en honing.

Gevulde roombrie is ook lekker :9
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
  vrijdag 5 oktober 2012 @ 16:53:02 #113
324397 Amplifier
Knallen dus
pi_117632344
quote:
1s.gif Op vrijdag 5 oktober 2012 08:27 schreef FutureFairytale het volgende:
Ik vind roombrie zo lekker. Op een gebakken ei, toastje of op een broodje met noten, rucola en honing.

Gevulde roombrie is ook lekker :9
Roombrie is lekker smeuuig
  zaterdag 6 oktober 2012 @ 21:13:03 #114
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_117670998
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 oktober 2012 03:25 schreef _Loki het volgende:
Mijn god wat mis ik fatsoenlijke kaas hier.
In Australie is het heeel duur of ze hebben het gewoon niet. Mozzarella is hier geen wit zijdezacht bolletje in zoutwater, maar gele geraspte kaas in kilozakken. Dathoortniet. ;_;
En 8 dollar voor een blokje feta, mijn god.
Kaas is best duur in Nederland. Voor een klein stukje Port Salut betaal je al 3 a 4 euro. Dan heb je echt een klein blokje in mijn ogen. :{
  woensdag 10 oktober 2012 @ 20:36:04 #115
356913 He-man-
Kan geen chick scoren.
pi_117828633
Op maandag 12 november 2012 13:46 schreef Splutje het volgende:
Herman is helemaal de weg kwijt
  woensdag 10 oktober 2012 @ 21:01:36 #116
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117830031
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 oktober 2012 21:13 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Kaas is best duur in Nederland. Voor een klein stukje Port Salut betaal je al 3 a 4 euro. Dan heb je echt een klein blokje in mijn ogen. :{
Fabrieksrommel ook nog
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 10 oktober 2012 @ 21:53:27 #117
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_117832972
quote:
1s.gif Op woensdag 10 oktober 2012 21:01 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Fabrieksrommel ook nog
Meeste kazen in de supermarkt zeker. Als je Frieslandcampina ziet staan weet je genoeg. Gelukkig heb je ook nog kaasboeren die de betere ambachtelijke kazen verkopen.
pi_117867519
Ik had laatst een keer een stuk boerenkaas van de AH meegenomen, dat was echt helemaal niks, ongelooflijk fletse kaas. Laat die boeren dan lekker met rust en laat een 16-jarige uitzendkracht de machines bedienen, inclusief de pasteuriseermachine. Als het toch niks uitmaakt.

Overigens is industrieel niet per se heel slecht. Ik haal we chevre buche (bettine blanc) bij de super, liever bij de kaasboer want die is rauwmelks, maar dat is dan ook voornamelijk wat het verschil maakt. De ambassadorcamembert van de AH, tegenwoordig ES, is geen topcamembert, maar wel een ok kaasje.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_119546357
Uiteraard is het zinvol om dit topic omhoog te schoppen in november.

- Het is het seizoen voor de Vacherins.
Een hele zachte, bijna vloeibare rauwmelkse koeienkaas uit Bourgondië en Zwitserland, met donzige schimmel op de korst en een AOC. Hij is niet geschikt voor de kaasfondue, het is een kaasfondue. Week het sparrenhouten bakje een halfuurtje in het water, doe de kaas er weer in, duw een teen knoflook door de korst en giet er wat witte wijn achteraan. Een Riesling of een Gewürztraminer of zo, komt niet zo precies, en dan in de oven. Onthoofd hem en je kaasfondue is klaar. Ik zag dat er ook B-varianten van zijn, ik heb die nog niet geprobeerd, maar aangezien een grote een kleine 15 euro kost, en een kleintje een dikke 7, zou een goedkopere variant met een vergelijkbare productiewijze best leuk kunnen zijn.

En de Etivaz is er ook weer. Een Zwitserse pittige, kruidige, harde rauwmelkse kaas, alleen in het seizoen en ambachtelijk gemaakt in koperen ketels, al jodelend door mannen met smetvrees. Afijn, erg AOC allemaal, het smaakt zoals Alpenweiden ruiken en dan sterker, wat ook niet zo gek is, aangezien de koeien die Alpenweiden opeten.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_119546597
kaas O+ tetilla, chaumes, oude kaas met kristallen :9

ik wil nog steeds de wat "moeilijkere" kazen leren eten :@
In A World Of Emoticons, I'm Colon Capital D
Everybody needs a bosom for a pillow!
pi_119547569
Cheddar kaas vind ik wel lekker :P

Mozarella ook als je het wat beter gebruikt dan op een diepvriespizza. :9
Because you know i'm all about that ass
pi_120762353
Ik heb weer even lekker ingeslagen voor 2 kerstdiners. Veel tamelijk kleine stukjes voor een kaasplankje, een proeverij van kaas meer. Van het ene diner ken ik ook niet iedereen en zeker niet in de hoedanigheid van kaaseter.

Daarom een aantal 'voorzichtige" kazen: Een Oldambtster extra belegen (Nee, niet die nepperd van een Old Amsterdam, maar een excellente gouda-stijl uit het Groningse Oldambsterland. Verder een Rode Fryslaner, ook goudastijl, maar wel met een twist en heel erg lekker. Daarnaat nog een Havarti. Best markant maar daar jaag je ook niemand mee van tafel. De laatste twee zijn gepasteuriseerd volgens mij, vooruit dan maar, wie weet zit er een hysterische zwangere vrouw bij, dan heeft die tenminste nog 2 stukjes kaas om te proeven.

Dan nog een Etivaz, een prachtige harde Zwitserse Alpenkaas van koeien.
Zie ook mijn post hier boven.

Er was nog een klein stukje, want het is een seizoenskaas. Een Oldehoofster geitenkaas, ik ken de schapenkaas van hun boerderij, maar ze zijn overschakeld op geit, ben benieuwd. Dan een Langres Coupe, hoop dat hij nog goed uit aan het lopen is. Stinkt harder dan hij smaakt, even uit laat waaien op het balkon.

Ik heb hem wel eens met een lepeltje moeten eten, toen was die fantastisch.

Een Maroilles:
Schijnt op Limburger en Herve te lijken. Rook sterk in ieder geval. Worden per stuk verkocht dus nog niet geproefd. Splits hem tussen de 2 avonden.

Een Monte Enebro:

Heftige Baskische schapenkaas, echt heerlijk.

En dan nog een Bleu d'Ostari en een Bleu Des Basques. Ik hou erg van Baskische en Spaanse kazen. De BdB is ook een blauwschimmel van alleen schaap, zie het Roquefort topic. Die is voor het fijnproeversdiner, die andere voor het diner met onbekenden.

En als uitsmijter de Cabrales Valdeon:
Volgens mij was die de laatste keer erg venijnig, met wat bijsmaakjes en geurtjes die flink prikken in de neus. Kaas van koe, geit en schaap en met bladerkorst.

Een aantal ga dus splitsen en degene die op elkaar lijken verdelen, zo 7 stukjes per plank/avond. Suggesties voor de combi's zijn natuurlijk welkom, maar het is me meer te doen om verlekkerde reacties.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_120782940
De cantal is al eerder genoemd. Een streekgerecht met cantal is aligot.
Aardappelpuree waar je je vingers bij op eet.

500 g aardappelen
200 g cantal
25 g boter
peper
zout

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken van gelijke grootte en was ze.
Kook ze gaar in gezouten water.
Giet af en laat goed uitlekken.
Doe de aardappelen terug in de kom en zet ze op een zacht vuur zodat het overblijvende vocht kan verdampen.
Pureer de aardappelen met een pureestamper of met een passe-vite.
Voeg de boter en de cantal kaas toe en meng met een lepel tot een gladde puree.
Proef af met peper en zout.
pi_120835631
Wat maken jullie me blij zo op een donderdagavond O+ .
Mijn favoriete kaas tot nu toe:

St. Agur:



Tot nu toe ben ik nog geen kaasje tegengekomen dat ik niet lust. En gelukkig werkt zusje sinds kort in een kaaswinkel, dus die kan me nu mooi helpen met mijn kazenjacht.
Love, it will not betray, dismay or enslave you
It will set you free
pi_120848675
Kaas! O+ Dit is een soort kaasporno-topic. :D

Wij kochten vorige week deze:



Gewoon bij de supermarkt, maar was onverwacht lekker. Erg truffelig!

http://www.sligro.nl/aanbiedingen/rooijackers-truffelkaasje.htm
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')