abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_115507619
Franse kaas

Camembert



Coulommiers (vergelijkbaar met camembert)



Spaanse kazen

Manchego



Romero





Tetilla



Italiaanse kazen

Mozarella



Parmesan





Padano



Formaggio al Tartufo

Italiaanse caciotta kaas met zwarte truffels



Griekse kazen

Feta



Kasseri



Graviera



Belgische kaas

Brugse Blomme



Brusselse Kaas



Hervekaas



Orvalkaas



Oud Brugge



Passendale kaas



Paterskaas



Pateau de Herve kaas



Postelkaas



Wijnendale



Rubenskaas



Maredsouse



Cyprus

Halloumi



Duitse kazen

Munsterkaas



Tilsiter



Denemarken

Castello Blue



Danbo cheese



Danish Blue



Esrom



[ Bericht 1% gewijzigd door Jellereppe op 13-08-2012 13:50:26 ]
  maandag 13 augustus 2012 @ 12:33:03 #2
230109 Id_do_her
Overal en nergens.
pi_115507646
Goed topic.

Voor in de OP: Stilton.
With my pack on my back, down the road I will stray.
pi_115507730
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2012 12:33 schreef Id_do_her het volgende:
Goed topic.

Voor in de OP: Stilton.
Dank je. Ga dit topic nog aanvullen met vele kaassoorten.
pi_115507756
:9
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
pi_115507928
:9~
What about "kinda cute, kinda hot, kinda sexy, hysterically funny, but not funny-looking guy who you could fuck" did you not understand?
pi_115507952
:~ :~
Op maandag 8 oktober 2012 22:34 schreef LompeHork het volgende:
:W trusten baas!
Op dinsdag 13 augustus 2013 21:29 schreef smegmanus het volgende:
Kudo's voor deze TS +1 positieve note.
pi_115508005
Nederlandse kazen

Gouda kaas



Commissiekaas





Friese nagelkaas



Leidse boerenkaas



Maasdammer



Maaslander



Vermeer kaas (beste kaas ter wereld volgens World Championships Cheese Contest 2012)



2012 World Championships Cheese Contest

pi_115508054
Evenals fromage de chèvre (Franse geitenkaas)

en crottin de chèvre :)


En natuurlijk Taleggio Romano, mijn favoriete Italiaanse zweetvoetenkaas :9

pi_115508565
Groot Brittannië

Cheddar



Cheshire



Double Gloucester



Lancashire



Shropshire Blue





Staffordshire cheese





Stilton



Wensleydale



Broodje Wensleydale met wortelchutney

  maandag 13 augustus 2012 @ 13:10:12 #10
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115508876
Indiaase kaas

Paneer kaas



Poolse kazen

Podlaski



Twaróg

  maandag 13 augustus 2012 @ 13:23:56 #11
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115509295
Zwitserse kazen

Emmental



Appenzeller





Emmentaler



Raclette (kaasfondue)









Sbrinz





Tête de Moine





Vacherin Fribourgeois (fonduekaas)





[ Bericht 3% gewijzigd door Jellereppe op 13-08-2012 13:50:54 ]
  maandag 13 augustus 2012 @ 13:49:05 #12
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_115510106
Emmentaler is Zwitsers by the way
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 13 augustus 2012 @ 13:59:55 #13
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115510449
Portugese kazen

Queijo da Serra da Estrela (halfzachte, boterachtige kaas met een sterke smaak.)





Queijo de Cabra Transmontano (harde, witte geitenkaas.)



Queijo Amarelo da Beira Baixa (harde, donkergele kaas van schapenmelk of een mix van schapenmelk en geitenmelk.)





Queijo Picante da Beira Baixa (pikante stevige, maar zachte kaas, gemaakt van schapenmelk of een mix van schapen- en geitenmelk :') .)



Requeijão da Beira Baixa (vaak gegeten als toetje, met honing, kaneel of suiker.)





Queijo de Nisa (halfzachte kaas, gemaakt van schapenmelk. Licht zure smaak en daarom geschikt voor als hapje bij de wijn.)





Queijo Mestiço de Tolosa (een van de oudste kazen van Portugal, gemaakt van schapen- en geitenmelk, zeer sterke licht-pikante smaak.)





Queijo de Serpa (boterachtige, halfzachte kaas. Deze kaas wordt geproduceerd door de kaas te filteren met wollen doeken.)



Queijo de São Jorge (harde, donkergele kaas gemaakt van koeienmelk, met een sterke geur en smaak.)





Queijo do Pico (zachte kaas van koeienmelk, wordt vooral gegeten als dessertkaas of aperitief.)



  maandag 13 augustus 2012 @ 14:00:07 #14
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115510458
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2012 13:49 schreef Pietverdriet het volgende:
Emmentaler is Zwitsers by the way
Aangepast. Dank je.
pi_115510519
kaas :9~

alhoewel niet alle kazen me kunnen bekoren, van die verschrikkelijke stinkkazen met een echt stevige, uitgesproken stal-smaak vind ik echt te heftig bijv.
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  maandag 13 augustus 2012 @ 14:03:59 #16
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115510582
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2012 14:02 schreef Mirjam het volgende:
kaas :9~

alhoewel niet alle kazen me kunnen bekoren, van die verschrikkelijke stinkkazen met een echt stevige, uitgesproken stal-smaak vind ik echt te heftig bijv.
Ben er sinds pas kort achter hoeveel kazen er op de wereld zijn. Duizenden. :{
pi_115510614
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2012 14:03 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Ben er sinds pas kort achter hoeveel kazen er op de wereld zijn. Duizenden. :{
zomg in alle vormen en maten.
echt, ik ben gék op kaas.
overal neem ik wel kaas mee, liefst uit het buitenland ook indien mogelijk om uit te proberen.
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  maandag 13 augustus 2012 @ 14:06:53 #18
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115510692
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2012 14:04 schreef Mirjam het volgende:

[..]

zomg in alle vormen en maten.
echt, ik ben gék op kaas.
overal neem ik wel kaas mee, liefst uit het buitenland ook indien mogelijk om uit te proberen.
Ik heb nog niet vele soorten op, maar daar gaat de komende tijd verandering in komen. :Y Ik wil beetje bij beetje elke week gaan mixen bij de boodschappen. Volgend jaar zal ik ook in het buitenland mijn ogen de kost geven. 8-)
pi_115510735
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2012 14:06 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Ik heb nog niet vele soorten op, maar daar gaat de komende tijd verandering in komen. :Y Ik wil beetje bij beetje elke week gaan mixen bij de boodschappen. Volgend jaar zal ik ook in het buitenland mijn ogen de kost geven. 8-)
vooral op de markt en bij de echte speciaalzaken is het leuk kaas halen.
en neem er eens kletzenbrot bij, voor op het plankje :9
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  maandag 13 augustus 2012 @ 14:09:32 #20
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115510799
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2012 14:07 schreef Mirjam het volgende:

[..]

vooral op de markt en bij de echte speciaalzaken is het leuk kaas halen.
en neem er eens kletzenbrot bij, voor op het plankje :9
Ja, er staat hier wekelijks op dinsdag een kaasboer op de markt en bij de supermarkten. Zal eens vragen naar een lekkere kaas. Het liefst natuurlijk voor op de brood.
pi_115512300
Kaas _O_
Die connectie van Wensleydale en Wallace & gromit wist ik niet, tof! _O_

Alsmede: Roquefort Papillon _O_ O+
Hoi, ik ben robuust89 en ik ben nieuw!
pi_115513036
Honger gekregen.
pi_115513279
Echte goeie feta mag natuurlijk niet ontbreken in dit geweldige lijstje!
Kaas :) :)
Carpe diem, quam minimum credula postero.
  maandag 13 augustus 2012 @ 15:14:34 #24
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115513421
Franse kazen

Abondance kaas (fijne smaak met hazelnoten en licht bitter)



Beaufort (diepe, volle smaak, geur van noten en toffee. De smaak is nootachtig. Deze kaas kun je vies vinden of heel lekker.)





Bleu d'Auvergne (blauwschimmelkaas, smaak is zilt-kruidig en blijft even hangen :') .)





Blue des Causses (de kaas dient 6 maanden te rijpen in grotten, smaakt het beste bij witte wijn, bijvoorbeeld met een biscuitje.)





Blue de Gex (kaas heeft geen sterke geur, maar een smaak met een vleugje noten erin.)



Bleu du Vercors-Sassenage (Kaas die zacht van smaak is voor een blauwe kaas.)





Brie de Meaux (behoort tot de briekazen, net zoals cacembert en Coulommiers.)



Broccio (wordt verwerkt in vele gerechten, bijvoorbeeld: fritelle (beignets), omeletten (met munt), canelloni, imbrucciata (een soort gebakje) en fiadone (een soort flan van ei, brocciu, suiker en citroenrasp (met eventueel een scheut acquavita). Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Broccio.



Cantal (de kaas wordt gebruikt in het lokale aardappelengerecht truffade.)



Truffade





Chabichou du Poitou (kaas heeft een geitensmaak, zurig en stevige smaak)





Chaorce (zurige kaas)





Comté (Franse kaas met een gewicht van 40 tot 80 kg. Vergt tot 500 liter melk om een kaas te maken.)





Crottin de Chavignol (verschilt van smaak, aan de hand van rijping :7 .)





Epoisses (smaak van de kaas varieert volgens de rijpingsgraad. Hoe langer de kaas wordt gerijpt, hoe roder de kaas wordt.)



Laguiole





Langres (de ingezakte bovenkant, wordt gevuld met Marc de Bourgogne, even er in laten trekken, voordat deze gegeten wordt :') .)



[ Bericht 0% gewijzigd door Jellereppe op 13-08-2012 15:22:56 ]
pi_115513513
port salut vind ik erg lekker.
ook hele oude kazen waar je van die zout kristallen in proeft.

laatst zag ik ook een kaas voorbij komen die ze helemaal weg laten rotten en dan pas eten.
was volgens mij op fok ook?
dat zag er echt ranzig uit.
  maandag 13 augustus 2012 @ 15:17:17 #26
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115513536
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2012 15:11 schreef SaskiaR het volgende:
Echte goeie feta mag natuurlijk niet ontbreken in dit geweldige lijstje!
Kaas :) :)
Staat bij de Griekse kazen. Je hebt ook nog Turkse feta, maar zo ver ben ik nog niet. Ben de komende 2 weken toch vrij, komt nog allemaal aan de beurt.
  maandag 13 augustus 2012 @ 15:18:26 #27
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115513571
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2012 15:16 schreef markmarkmark het volgende:
port salut vind ik erg lekker.
ook hele oude kazen waar je van die zout kristallen in proeft.

laatst zag ik ook een kaas voorbij komen die ze helemaal weg laten rotten en dan pas eten.
was volgens mij op fok ook?
dat zag er echt ranzig uit.
Thanks. Zal dit hele topic vullen de komende 2 weken. Ook met kristallen. :7
pi_115513622
zal wel kijken of ik de naam nog kan vinden van die oude kaas.
  maandag 13 augustus 2012 @ 15:20:05 #29
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115513647
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2012 15:19 schreef markmarkmark het volgende:
zal wel kijken of ik de naam nog kan vinden van die oude kaas.
^O^
  maandag 13 augustus 2012 @ 15:20:43 #30
230109 Id_do_her
Overal en nergens.
pi_115513683
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2012 15:16 schreef markmarkmark het volgende:
port salut vind ik erg lekker.
ook hele oude kazen waar je van die zout kristallen in proeft.

laatst zag ik ook een kaas voorbij komen die ze helemaal weg laten rotten en dan pas eten.
was volgens mij op fok ook?
dat zag er echt ranzig uit.
Dat zal wel een casu marzu zijn geweest.
With my pack on my back, down the road I will stray.
pi_115513732
casu marzu was die rottende ja
de oude kaas was
gekocht bij de sligro in een klein puntje in een mooi luxe zwart doosje.
pi_115513745
Carpe diem, quam minimum credula postero.
  maandag 13 augustus 2012 @ 15:29:16 #33
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115514036
quote:
Casu Marzu, kaas voor de larven. Dank je. :N
pi_115514627
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2012 15:29 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Casu Marzu, kaas voor de larven. Dank je. :N
daar pas ik ook voor ja :')
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_115514638
Idd, terug naar de lekker kazen!
Deze heb ik nu in de koelkast liggen:
Wensleydale met cranberries, hmmmm :)
Carpe diem, quam minimum credula postero.
pi_115514644
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2012 15:19 schreef markmarkmark het volgende:
zal wel kijken of ik de naam nog kan vinden van die oude kaas.
dat zijn meerdere soorten, als ik er zin in heb, vraag ik altijd naar oude snijdbare met zoutkristallen, overheerlijk :9~
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_115514728
rond kerst wil ik mezelf nog wel eens trakteren op een klein stukje blue stilton waar een fles port op z'n kop in is gezet, zodat de port helemaal in de kaas is getrokken :9~
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  maandag 13 augustus 2012 @ 15:51:01 #38
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115514849
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2012 15:48 schreef Mirjam het volgende:
rond kerst wil ik mezelf nog wel eens trakteren op een klein stukje blue stilton waar een fles port op z'n kop in is gezet, zodat de port helemaal in de kaas is getrokken :9~
[ afbeelding ]
Damn, ik hoor vandaag pas over het feit dat Port notabene zelfs in kaas wordt gegoten. Mooie foto. :)
pi_115514865
port en kaas, godencombi
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  maandag 13 augustus 2012 @ 15:59:07 #40
230109 Id_do_her
Overal en nergens.
pi_115515172
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2012 15:29 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Casu Marzu, kaas voor de larven. Dank je. :N
Ik zou het best willen proberen.
With my pack on my back, down the road I will stray.
  maandag 13 augustus 2012 @ 16:00:36 #41
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115515242
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2012 15:59 schreef Id_do_her het volgende:

[..]

Ik zou het best willen proberen.
Hmm, voor een keertje zou ik het ook wel doen.
pi_115515246
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2012 15:48 schreef Mirjam het volgende:
rond kerst wil ik mezelf nog wel eens trakteren op een klein stukje blue stilton waar een fles port op z'n kop in is gezet, zodat de port helemaal in de kaas is getrokken :9~
[ afbeelding ]
die staan bij de grotere AH's als ik me niet vergis.
nog nooit geproefd.
ik hou niet echt van blauwe kaas, maar zal is een klein stukje meenemen als ik er ben.
pi_115515273
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2012 16:00 schreef markmarkmark het volgende:

[..]

die staan bij de grotere AH's als ik me niet vergis.
nog nooit geproefd.
ik hou niet echt van blauwe kaas, maar zal is een klein stukje meenemen als ik er ben.
het is nog wel scherp en echt blauwe kaas achtig, maar met een lekkere zoetige touch door de port.
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  maandag 13 augustus 2012 @ 16:44:01 #44
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115517065
Franse kazen

Maroilles (Een van de weinige kaassoorten die goed te combineren is met vlees.)





Vacherin Mont d'Or (zacht romige smaak, met aroma van sparrenhout. Deze kaas mag alleen gemaakt worden tussen augustus en maart.)





Morbier (kaasplankje, past goed bij witte en rode wijn uit de Arbois.)





Munster (heeft een doordringende geur en pikante smaak.)



Neufchâtel (kaas met een fluweelzachte kost, eerste melding van kaas komt uit 1543 in de geschriften van Abdij Saint-Amand de Rouen. Kaas heeft hartvormige vorm. Kaas is goed te combineren met rode en witte wijn.)



Courgette-Neufchâtel



Ossau-Iraty (Kaas uit het Frans-Baskenland. De ware Ossau-Iraty kaas wordt in de zomer gemaakt in de bergweide door herders, van melk die net door schapen is gegeven. Die kaas heeft de smaak van alle kruiden uit de bergweide die het dieet vormen van de schapen). Bron: wikipedia.







Pélardon (heerlijk, zacht kaasje, gemaakt van rauwe geitenmelk. De rijping van dit kaasje duurt maar 11 dagen.)



Picodon de l'Ardèche (De kaas wordt gemaakt in een rotsachtig gebied. Jonge kaas is 14 dagen oud en heeft een prettige geitenmelk smaak. Oude gerijpte kaas van 3 maanden, heeft een droge, maar smaakvollere smaak.)





Pont-l'Évêque (een oude en rijpere Pont-l'Évêque is pikant en sterk van smaak. Goed te combineren met witte wijn.)



Het gebied Point-l'Évêque



Pouligny Saint-Pierre (De kaas heeft een licht gekruide, ziltige smaak. Deze smaak komt door grazende geiten uit het veengebied.)





Reblochon (Romige kaas met een milde smaak.)



Tartiflette (Recept met 200 gram Reblochon kaas.)



Rocamadour (Kan op vele manieren worden gegeten. De kaas heeft een fijne, romige smaak.)





Saint-Nectaire kaas (Deze kaas is te herkennen aan de grijze bovenkant en heeft de geur van vochtige bossen.)



  maandag 13 augustus 2012 @ 16:58:56 #45
230109 Id_do_her
Overal en nergens.
pi_115517724
Mont D'or laatst voor het eerst gehad, best goed te doen.
With my pack on my back, down the road I will stray.
  maandag 13 augustus 2012 @ 17:06:33 #46
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115518010
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2012 16:58 schreef Id_do_her het volgende:
Mont D'or laatst voor het eerst gehad, best goed te doen.
Vele kazen lijken mij zo op het eerste oog goed te doen. Nederlandse kaas is door Amerikanen tot de beste kaas ter wereld verkozen by the way. Had ik volgens mij al vermeld.
  maandag 13 augustus 2012 @ 17:07:03 #47
230109 Id_do_her
Overal en nergens.
pi_115518034
quote:
6s.gif Op maandag 13 augustus 2012 17:06 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Vele kazen lijken mij zo op het eerste oog goed te doen. Nederlandse kaas is door Amerikanen tot de beste kaas ter wereld verkozen by the way. Had ik volgens mij al vermeld.
En Amerikaanse wijnen als beste van de wereld door Fransen, gek genoeg.
With my pack on my back, down the road I will stray.
  maandag 13 augustus 2012 @ 17:08:05 #48
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115518075
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2012 17:07 schreef Id_do_her het volgende:

[..]

En Amerikaanse wijnen als beste van de wereld door Fransen, gek genoeg.
Haha, gekke wereld, je zou denken dat ze het dichterbij huis zoeken. Frankrijk. _O_
  maandag 13 augustus 2012 @ 17:08:50 #49
230109 Id_do_her
Overal en nergens.
pi_115518106
quote:
6s.gif Op maandag 13 augustus 2012 17:08 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Haha, gekke wereld, je zou denken dat ze het dichterbij huis zoeken. Frankrijk. _O_
Het was een test en elke Franse proever verkoos de wijn uit Californië als de beste, ze waren er ook behoorlijk ziek van toen ze dat te horen kregen. :')
With my pack on my back, down the road I will stray.
  maandag 13 augustus 2012 @ 17:10:46 #50
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115518196
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2012 17:08 schreef Id_do_her het volgende:

[..]

Het was een test en elke Franse proever verkoos de wijn uit Californië als de beste, ze waren er ook behoorlijk ziek van toen ze dat te horen kregen. :')
Het land puilt uit van de wijngaarden, maar heb ook vernomen dat Chili goede wijnen maakt. Wel gek dat wijn uit de USA dan tot de beste wordt gekroond. Dacht dat hun keuken alleen bestond uit Big Macs, andere junkfood en cola. :') Drink het zelf niet by the way uit het geloof. :P
  maandag 13 augustus 2012 @ 17:11:18 #51
230109 Id_do_her
Overal en nergens.
pi_115518212
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2012 17:10 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Het land puilt uit van de wijngaarden, maar heb ook vernomen dat Chili goede wijnen maakt. Drink het zelf niet by the way uit het geloof. :P
Oh, ik zie het ja. Zuid-Afrika hetzelfde verhaal. Ik heb het eigenlijk vrij recentelijk ontdekt, gaat ook erg goed met sommige soorten käse.
With my pack on my back, down the road I will stray.
  maandag 13 augustus 2012 @ 17:15:07 #52
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115518381
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2012 17:11 schreef Id_do_her het volgende:

[..]

Oh, ik zie het ja. Zuid-Afrika hetzelfde verhaal. Ik heb het eigenlijk vrij recentelijk ontdekt, gaat ook erg goed met sommige soorten käse.
Ik had een paar jaar geleden stage gelopen bij een administratiekantoor. De eigenaar was redelijk vermogend en had een kelder met honderden verschillende wijnen. Sommige ter waarde van een paar honderd euro. Bestelde de wijn uit het buitenland en het werd om de zoveel dagen geleverd bij de voordeur van zijn onderneming. Voor speciale gelegenheden maakte hij wel eens een fles dure wijn open. :)
  maandag 13 augustus 2012 @ 17:15:50 #53
230109 Id_do_her
Overal en nergens.
pi_115518413
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2012 17:15 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Ik had een paar jaar geleden stage gelopen bij een administratiekantoor. De eigenaar was redelijk vermogend en had een kelder met honderden verschillende wijnen. Sommige ter waarde van een paar honderd euro. Bestelde de wijn uit het buitenland en het werd om de zoveel dagen geleverd bij de voordeur van zijn onderneming. Voor speciale gelegenheden maakte hij wel eens een fles dure wijn open. :)
Met dure wijn heb ik nog geen ervaring, helaas.
With my pack on my back, down the road I will stray.
  maandag 13 augustus 2012 @ 17:16:36 #54
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115518452
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2012 17:15 schreef Id_do_her het volgende:

[..]

Met dure wijn heb ik nog geen ervaring, helaas.
Weinig mensen. Zelfs mensen die het bezitten maken heel af en toe een fles open.
  maandag 13 augustus 2012 @ 17:18:49 #55
230109 Id_do_her
Overal en nergens.
pi_115518547
quote:
14s.gif Op maandag 13 augustus 2012 17:16 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Weinig mensen. Zelfs mensen die het bezitten maken heel af en toe een fles open.
Van wat ik gehoord heb is het heel erg lekker.

Oh ja, uit Nederland nog:


Belegen komijnekaas. _O_
With my pack on my back, down the road I will stray.
  maandag 13 augustus 2012 @ 17:20:18 #56
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115518624
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2012 17:18 schreef Id_do_her het volgende:

[..]

Van wat ik gehoord heb is het heel erg lekker.

Oh ja, uit Nederland nog:
[ afbeelding ]

Belegen komijnekaas. _O_
Nederland is sowieso een kaasland. Dus dat verbaast mij niks. Bedankt voor de tip. Heb nog veel te proeven en te doen in mijn leven. Mensenleven is eigenlijk te kort om alles te ontdekken en te doen. :{
  maandag 13 augustus 2012 @ 17:25:12 #57
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115518849
Franse kaas

Sainte-Maure de Touraine (de kaasmassa is stevig en heeft een duidelijke geitenmelk smaak.)



  maandag 13 augustus 2012 @ 17:33:26 #58
230109 Id_do_her
Overal en nergens.
pi_115519250
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2012 17:25 schreef Jellereppe het volgende:
Franse kaas

Sainte-Maure de Touraine (de kaasmassa is stevig en heeft een duidelijke geitenmelk smaak.)

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Dat lijkt me ook wel wat ja. Maar ja, elk land produceert zowat zijn eigen soorten kaas, van Chili tot Japan.
With my pack on my back, down the road I will stray.
  maandag 13 augustus 2012 @ 17:34:46 #59
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115519296
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2012 17:33 schreef Id_do_her het volgende:

[..]

Dat lijkt me ook wel wat ja. Maar ja, elk land produceert zowat zijn eigen soorten kaas, van Chili tot Japan.
Ziet er goed uit, ja. :7
  maandag 13 augustus 2012 @ 17:56:47 #60
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115520152
Griekse kazen

Formaéla (harde kaas van schapenmelk, met een scherpe smaak.)





Galotíri (smeerbare kaas met een zeer scherpe smaak.)





Kefalograviéra (lichtgele, pikante kaas die gemaakt is van koe- of schapenmelk.)



Kefalotíri (pikante, zoute harde kaas van schapen/geitenmelk.)





San Michali (pikante, harde kaas van koemelk.)



Xinomizithra (een soort vette Hüttenkase, smaak is pikant en zout.)



Linguini met Xinomizithra

pi_115520656
ik zag laatst trouwens een webshop met artikelen om zelf kaas te maken.
lijkt me ook leuk om te doen.
  maandag 13 augustus 2012 @ 18:19:27 #62
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115520941
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2012 18:11 schreef markmarkmark het volgende:
ik zag laatst trouwens een webshop met artikelen om zelf kaas te maken.
lijkt me ook leuk om te doen.
Als je tijd hebt en een beetje handig bent, is het zeker het proberen waard.
pi_115521020
www.zelfkaasmaken.nl

daar staat een hoop info en het lijkt me niet al te moeilijk.
als ik meer tijd heb wil ik me er best is in verdiepen en proberen kaas te maken.
  maandag 13 augustus 2012 @ 18:24:16 #64
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115521090
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2012 18:22 schreef markmarkmark het volgende:
www.zelfkaasmaken.nl

daar staat een hoop info en het lijkt me niet al te moeilijk.
als ik meer tijd heb wil ik me er best is in verdiepen en proberen kaas te maken.
Plaats foto's als je een keer zover bent. :)
pi_115521770
als ik kaas gemaakt heb, post ik uiteraard foto's
  maandag 13 augustus 2012 @ 19:24:22 #66
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115523166
Italiaanse kazen

Asiago d'allevo (de smaak van deze kaas is heerlijk nootachtig en heeft een citroenfrisse nasmaak.)





Bel Paese (geschikt bij rode wijn. De kaas smelt mooi op gerechten is uitstekend geschikt om te gratineren. De smaak is romig en pittig tegelijk.)





Bocconcini alla panna di bufala (deze kaas moet vers gegeten worden, qua smaak wat vlakker dan Mozarella.)





Bitto (Een zeer zeldzaam kaas, omdat de kaas op een beperkte schaal wordt geproduceerd. De kaas is zeer oud, en is ontstaan in het Valtelinna gebied. Milde smaak met een plezierige nasmaak.)







Casu marzu (Sardijnse kaas, die zeer lang wordt gerijpt, tot er larven van de kaasvlieg in gedijen, men laat tegenwoordig ook de larven injecteren in de kaas.)







Fontina (zachte, strogele kaas met een licht zoete, nootachtige smaak. Wordt vaak geserveerd met bleekselderij en druiven.)







Gorgonzola (Deze kaas heeft een sterke, kruidige smaak. Prima geschikt als nagerecht met een glas krachtige rode wijn.)



Gorgonzola-Mascarpona (combinatie van het piitige Gorgonzola, met de zachte smaak van Mascarpona.)



Mascarpone (Deze kaas heeft een zachte smaak.)



Preitaart met Mascarpone



Montasio (smaak varieert naar gelang de rijpingstijd. Jonge Montasio heeft een milde, romige smaak die men ook proeft in de melk waaruit de kaas wordt geproduceerd. Oude Montasio heeft een intense smaak, ideaal voor de liefhebber van robuuste smaken.)





Slowaakse kaas

Sliptauer (mengsel van vers schapenkaas, boter en paprika dat als broodbeleg wordt gegeten.)





[ Bericht 0% gewijzigd door Jellereppe op 13-08-2012 19:33:59 ]
  maandag 13 augustus 2012 @ 20:27:44 #67
285441 bellabeauti
in dubio abstine
pi_115526058
Ik zie al die kazen voorbij komen en denk iedere keer bij mijzelf dat ziet er lekker uit! :9 Maar helaas iedere keer als ik een stukje kaas koop valt de smaak mij toch tegen (te sterk?). Misschien is kaas iets dat je leert waarderen in de loop der tijd? Want ik vond kaas vroeger altijd zo stinken en at het daarom ook zelden. Maar dat neemt niet weg dat ik kaas altijd erg appetijtelijk vond/vind uitzien :P
Hebben jullie kaas altijd al lekker gevonden? Ook de sterke schimmelkazen? En nog aanbevelingen qua kaassoorten voor de kaasbeginnelingen onder ons? :)
  maandag 13 augustus 2012 @ 20:29:17 #68
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115526145
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2012 20:27 schreef bellabeauti het volgende:
Ik zie al die kazen voorbij komen en denk iedere keer bij mijzelf dat ziet er lekker uit! :9 Maar helaas iedere keer als ik een stukje kaas koop valt de smaak mij toch tegen (te sterk?). Misschien is kaas iets dat je leert waarderen in de loop der tijd? Want ik vond kaas vroeger altijd zo stinken en at het daarom ook zelden. Maar dat neemt niet weg dat ik kaas altijd erg appetijtelijk vond/vind uitzien :P
Hebben jullie kaas altijd al lekker gevonden? Ook de sterke schimmelkazen? En nog aanbevelingen qua kaassoorten voor de kaasbeginnelingen onder ons? :)
Ik heb helaas geen verstand van kaas. Mosterdkaas vind ik wel lekker, maar oude kaas is mij wat te sterk. Daar houdt mijn kennis al op, sorry. :P Ik heb kaas zeg maar echt net ontdekt. :')

Ik zit een beetje op internet te speuren, en plaats alles hier, om aan het einde een mooie overzicht te hebben. Moet iets doen in 2 weken vakantie en vermaak mij wel met het plaatsen van diverse kazen.

Misschien moet je Mascarpone proberen. Schijnt lekker mild te zijn, dus niet te sterk. Probeer anders wat milde kazen. Heb hier aardig wat milde kazen of zoete kazen geplaatst met een beschrijving erbij. :)

Edit: voordat ik het vergeet. Wensleydale is ook het proberen waard, naar wat ik heb vernomen, vooral die Wensleydale met Cranberries ziet er goed uit.

Tip: Eventueel ook een optie om naar de kaasboer te gaan. Aangeven dat je niet van scherpe kazen houdt, maar het liefst van een milde, zoete kaas. Waarschijnlijk laten ze je ook wat proeven. ;)

[ Bericht 4% gewijzigd door Jellereppe op 13-08-2012 20:48:50 ]
  maandag 13 augustus 2012 @ 21:00:39 #69
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115527830
Italiaanse kazen

Muranzzo (zacht-romige smaak, met licht-zurige nasmaak)





Provolone (heeft een delicate smaak, maar wordt scherper naarmate de kaas langer wordt gerijpt.)





Ragusano (kaas wordt gerijpt door het in de touwen te hangen).







Ricotta (kaas met een milde, zacht-zoete smaak, wordt gebruikt in vele gerechten.)



Ricotta-Limoenvlaai :9~



Citroen Ricotta Cake (moeders :9~ .)



[ Bericht 1% gewijzigd door Jellereppe op 13-08-2012 21:11:12 ]
pi_115529146
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2012 20:27 schreef bellabeauti het volgende:
Ik zie al die kazen voorbij komen en denk iedere keer bij mijzelf dat ziet er lekker uit! :9 Maar helaas iedere keer als ik een stukje kaas koop valt de smaak mij toch tegen (te sterk?). Misschien is kaas iets dat je leert waarderen in de loop der tijd? Want ik vond kaas vroeger altijd zo stinken en at het daarom ook zelden. Maar dat neemt niet weg dat ik kaas altijd erg appetijtelijk vond/vind uitzien :P
Hebben jullie kaas altijd al lekker gevonden? Ook de sterke schimmelkazen? En nog aanbevelingen qua kaassoorten voor de kaasbeginnelingen onder ons? :)
kijk eerst welke soort je wel lust zoals :

oude kaas
jonge kaas
blauwe kaas
schimmelkaas
geitenkaas

enz. enz.

dan is het makkelijker kijken wat je lekker vindt.
blauwe kaas lust ik niet dus die laat ik links liggen.
neem bij de AH is een stukje port salutmee.
dat is een erg jonge kaas die lekker is op een toastje die iedereen wel lust.
pi_115534357
Een paar van mijn favorieten:

-Italie: Mozarella di bufala di campagnia.. zeer vers onovertroffen
-Italie: taleggio
- Frankrijk: Tomme de savoie

Maarja, niets wint het van lardo, is wel geen kaas, maar toch ;)
Whatever...
pi_115534816
Oja, ook nog Italie: fontina... lekker...
Whatever...
pi_115535648
Zwitserse gruyère is ook echt lekker <3
pi_115536021
kaas :r
  dinsdag 14 augustus 2012 @ 00:28:05 #75
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115539713
Nederlandse kazen

Oud Peterse Goudse kaas (heerlijk pittig en romig van smaak, met mooie zoutkristallen in de kaas.)





Milner kaas belegen (magere 30+ kaas, met minder vet en zout. Gezond en smakelijk alternatief voor de liefhebbers van Goudse kaas.)



Bergens Blonde (witschimmelkaas met een zachte smaak. Deze kaas is te proeven bij de betere restaurants of in de regio te koop waar het wordt geproduceerd.)



  dinsdag 14 augustus 2012 @ 00:58:29 #76
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115540694
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2012 00:58 schreef Jellereppe het volgende:
Amerikanen verkiezen Nederlandse kaas tot wereldkampioen

Een Nederlandse kaas is vannacht in de Verenigde Staten bekroond tot beste kaas ter wereld. Het gaat om een Vermeer, een Goudse kaas met weinig vet van Friesland Campina uit Wolvega .

Jurylid Peter Piersma belde de locatiemanager van de fabriek Piet Nederhoed midden in de nacht wakker met het goede nieuws. 'Hij was aanvankelijk een beetje stil, maar was al snel erg blij', zegt Piersma.

Het drie dagen durende World Champion Cheese Contest wordt iedere twee jaar in het Amerikaanse Madison gehouden. Doorgaans dingen tweeduizend kazen uit meer dan twintig landen mee naar de hoofdprijs. Tot nu toe proefde alleen de jury de kaas, maar dit jaar werden voor het eerst ook toegangskaarten verkocht. Alle vierhonderd kaartjes werden verkocht. De bezoekers mochten van de vijftien hoogstgenoteerde kazen proeven.

In de drie voorgaande verkiezingen won een kaas uit Zwitserland. Deze keer bezetten de Zwitsers de tweede en derde plaats.
Een jurylid uit Minnesota, Dan Konz, roemde de winnende Vermeer om zijn 'aardige, zachte, zuivere smaak'. 'De kaas had aan goede body en lag goed in de mond'

Servet
De experts vergelijken de speciale kazen met wijn. Beide hebben ze subtiele variaties door de regio waar ze vandaan komen, het jaar dat ze gemaakt zijn en de techniek die bij het maken is toegepast. De jurering verschilt dan ook niet veel. De juryleden nemen een monster in de mond, zoeken naar nuanceverschillen en leggen het monster dan weg. Sommige juryleden vegen tussen de verschillende monsters hun tong af met een servet.

De drie dagen durende wedstrijd begon afgelopen maandag. Er waren 2500 inzendingen in 82 categorieën kaas en boter. De winnaars gingen door naar de halve finale. De zestien beste belandden gisteren in de finale. Zeven finalisten kwamen uit de Verenigde Staten en vijf uit Zwitserland.

Bron: http://www.volkskrant.nl/(...)wereldkampioen.dhtml
Vermeer kaas - Cantenaar



  dinsdag 14 augustus 2012 @ 17:44:34 #77
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115564572
Schotse kaas

Aberdeen Crowdie (verse jonge kaas, met karwijzaden.)



Zweedse kaas

Adelost (Zweedse blauwschimmelkaas van koemelk.)





Bondost (stevige, milde kaas, vaak wordt er karwij of komijn aan toegevoegd.)





Portegese kaas

Alentejo (kaas van geitenmelk, of een mengsel van geiten- en koeienmelk.)





Mexicaanse kaas

Asadero (zachte kaas, gemaakt in de vorm van draden, ook wel Oaxaco genoemd, ideaal als smeltkaas.)





Engelse kaas

Bath Cheese (zachte Engelse kaas, met een milde delicate smaak.)



  dinsdag 14 augustus 2012 @ 17:59:37 #78
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115565110
Italiaanse kaas

Burrata (wordt beschouwd als een van de beste kazen ter wereld. De Burrata is de grote broer van Mozarella van 500 gram. De kaas heeft een romige, boterachtige smaak met een hoger vetgehalte dan Mozarella.)



Stracciatela di Buratta



Schotse kaas

Caboc (Schotse roomkaas, met hoog vetgehalte. De kaas wordt vaak gemengd met roggemeel voor een nog nootachtiger aroma.)







Ierse kaas

Caerphilly (milde kaas uit Wales met een delicate smaak, half-hard tot harde kaas. Kruimig en licht zout.)

  dinsdag 14 augustus 2012 @ 18:11:31 #79
97745 Thorical
finding a way
pi_115565539
Wat is eigenlijk de bedoeling van dit topic?
Een kaasencyclopedie, een lijst van kazen.
Zijn deze kazen ook in Nederland te koop en zo ja, waar dan. Zijn het kazen van rauwe melk of fabriekskazen van gepasteuriseerde melk.
Ik houd van een boeren rauwmelkse zeer oude Beemsterkaas maar die kom ik niet elke dag tegen.
  dinsdag 14 augustus 2012 @ 18:14:26 #80
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115565645
Turkse kaas

Edirne



Turkse feta op brood





Franse kaas

Port Salut (geur en smaak zijn mild, met een vleugje aardachtige noten.)







Selles-sur-Cher (een van de vele geitenkaasjes uit Frankrijk, maar onderscheidt zich door een laagje zwart as aan de bovenkant. De smaak is mild en nootachtig. Te gebruiken als kaasplankje, voor op brood, knackebrod of als toostje.



  dinsdag 14 augustus 2012 @ 18:16:44 #81
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115565720
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2012 18:11 schreef Thorical het volgende:
Wat is eigenlijk de bedoeling van dit topic?
Een kaasencyclopedie, een lijst van kazen.
Zijn deze kazen ook in Nederland te koop en zo ja, waar dan. Zijn het kazen van rauwe melk of fabriekskazen van gepasteuriseerde melk.
Ik houd van een boeren rauwmelkse zeer oude Beemsterkaas maar die kom ik niet elke dag tegen.
Lijst van kazen. :) Veel kazen zijn wel in Nederland verkrijgbaar, maar niet allemaal bij de supermarkt en ook niet allemaal in Nederland. :P De meeste kazen zijn van rauwe melk, misschien handig als ik dat er even bij vermeld?

[ Bericht 3% gewijzigd door Jellereppe op 14-08-2012 18:27:15 ]
  woensdag 22 augustus 2012 @ 21:09:46 #82
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_115881084
Californië schijnt een prima klimaat te hebben voor wijn.

Maar TS, heb je al die kazen ook al eens geproefd? :P

Weet iemand trouwens waar je buiten Amsterdam nog meikaas kan krijgen?
pi_115941110
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2012 17:59 schreef Jellereppe het volgende:

Ierse kaas

Caerphilly (milde kaas uit Wales met een delicate smaak, half-hard tot harde kaas. Kruimig en licht zout.)

[ afbeelding ]
Umm, wales is toch echt niet Ierland.
Alcohol is the anesthesia by which we endure the operation of life.
Technical owner of www.shavingsociety.nl
pi_115944584
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2012 20:27 schreef bellabeauti het volgende:
Ik zie al die kazen voorbij komen en denk iedere keer bij mijzelf dat ziet er lekker uit! :9 Maar helaas iedere keer als ik een stukje kaas koop valt de smaak mij toch tegen (te sterk?). Misschien is kaas iets dat je leert waarderen in de loop der tijd? Want ik vond kaas vroeger altijd zo stinken en at het daarom ook zelden. Maar dat neemt niet weg dat ik kaas altijd erg appetijtelijk vond/vind uitzien :P
Hebben jullie kaas altijd al lekker gevonden? Ook de sterke schimmelkazen?
Ja. Toen ik een jaar of acht was of zo at ik al de trolley met allerlei afschrikwekkende stinkkazen in een Frans restaurant leeg toen mijn ouders even niet opletten. Zo'n trolley moet namelijk meerdere tafels langs en mijn ouders waar zeer streng op dat soort wellevendheid.

Maar alles wat 'prikt', wat op het randje tussen vies en lekker zit, heeft me altijd aangetrokken. Ik hou ook van Whiskey met jodiumsmaak, van een venijnige calvados, en als kind vond ik de geuren van benzine, spiritus en lijm ook altijd al iets aantrekkelijks hebben (daar waren mijn ouders gelukkig ook streng op), en ook kaas mag in mijn neus prikken. Zo'n casa mirzu, die met die maden, ga ik ook eten als ik in de buurt ben. Hij schrikt mij ook af, maar hij trekt me daardoor ook meer aan.

Ik hou ook van milde kazen, mits wel karaktervol, maar er is geen bovenkant, het kan me niet te sterk zijn.

quote:
En nog aanbevelingen qua kaassoorten voor de kaasbeginnelingen onder ons? :)
Zoek een echt goeie kaasboer. Stel plankjes samen, een stuk of 5 verschillende kleine stukjes en drink er wat smaakvols bij, port doet het goed, een volle rooie wijn, of een bijpassend Belgisch bier (ben ik niet zo in thuis, maar er zijn hele boeken volgeschreven over welk bier bij welke kaas past).

- Varieeer in mildheid en eet een beetje in volgorde oplopend naar de scherpere. In jouw geval, vraag je kaasboer expliciet naar milde maar toch met veel smaak.

- Zoek zoveel mogelijk rauwmelkse uit. Zeker bij geit en schaap en juist bij de milde kan dat heel veel karakter schelen. Sowieso zijn die altijd met liefde gemaakt, omdat het veel meer gedoe is dan bacterien en smaak wegpasteuriseren. Als de smaak je niet zoveel kan schelen pasteuriseer je.

- Neem verschillende soorten melk, en verschillende typen (blauwschimmel, witschimmel, roodbacterie) en rijpingen en hardheden. Probeer uit dus en onthou degenen die je lekker vind, een beetje zoals bij bonbons. Het gaat niet om die ene die je echt niet trekt of niks aan vindt, het gaat om de hele ervaring van proeven en er iets van vinden en vooral om die ene die je echt fantastisch vindt die je op die manier tegenkomt.

-Snij kleine stukjes af, het standaard formaat blokje is te groot voor karaktervolle kaas. Bij te grote stukken proef je juist minder. En neem de tijd in je mond, want de eerste smaak is niet de enige smaak.

-Ambachtelijk en traditioneel is eigenlijk altijd wel aan te raden, maar er wordt ook op hoog niveau geexperimenteerd en ontwikkeld. Industriele kaas is meestal niet zo interessant.

- Mengkaas is meestal niet zo interessant. Gemengde melk wel, geit/schaap, koe/geit, ochendmelk/avondmelk, maar het zijn meestal niet de karaktervolle kazen die met ander kazen worden gemengd. Ook heb je de andere toevoegingen, kruiden, calvadoscamembert, komijn, fenegriek, ik vind het allemaal niet zo interessant omdat de kaas zelf meestal vrij flets is.

- Die zachte stinkkazen (bijv. Munster, Langres, Stinking Bishop en brie heeft dat ook wel een beetje) stinken harder dan dat ze smaken. Maar die stank bouwt zich op, laat die even wegwaaien, hoeveel stank zo'n kaas in een uurtje produceert valt heel erg mee, het is het zakje opendoen na 2 dagen waar mensen van schrikken.

- Serveer op kamertemperatuur en bewaar op keldertemperatuur. Enkele dagen kan ook wel op kamertemperatuur. Desnoods de groentela van de koelkast. Maar echt koud is helemaal niet goed voor kaas, het is al bedorven melk, niet te panisch over doen.

- Eet de korst erbij op als die niet van plastic is. De vormt samen de met de kern een geheel. Niet alle natuurlijke korsten gelden als eetbaar, maar dat zegt je kaasboer dan wel, en ook als ze niet als eetbaar gelden zijn ze dat meestal wel, alleen niet zo lekker.

- Koop in het seizoen, heel veel lekkere kaas is alleen maar zo lekker te krijgen in bepaalde jaargetijden.

- Dat soort kaas is duur als je het vergelijkt met een kilo jong van de Aldi, het is echter spotgoedkoop als je het vergelijkt met andere producten die zoveel smaak per gram hebben. Laat gewoon een stukje van een ons afsnijden of zo.

Maar ik merk dat ik eigenlijk al voorbij de beginnerstips ben, maar misschien maakt het je nieuwsgierig. Als je even zegt wat je gehad hebt en te sterk vond, of wat je wel lekker vindt in bepaalde kaas, dan kan ik misschien concreet een supermarktkaasje aanraden om eens te proberen.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  vrijdag 24 augustus 2012 @ 17:05:43 #85
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115958029
quote:
0s.gif Op woensdag 22 augustus 2012 21:09 schreef Erasmo het volgende:
Californië schijnt een prima klimaat te hebben voor wijn.

Maar TS, heb je al die kazen ook al eens geproefd? :P

Weet iemand trouwens waar je buiten Amsterdam nog meikaas kan krijgen?
Haha, nee, verre van zelfs. :P

quote:
0s.gif Op vrijdag 24 augustus 2012 08:21 schreef DrParanoid het volgende:

[..]

Umm, wales is toch echt niet Ierland.
Ah, ik zal het eerlijk toegeven, ik wist dat niet eens. Weet alleen dat Groot-Britannië uit Schotland, Engeland en Ierland bestaat. Wales is een aparte staat als je goed begrijp?
  vrijdag 24 augustus 2012 @ 17:10:32 #86
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_115958205
quote:
0s.gif Op woensdag 22 augustus 2012 21:09 schreef Erasmo het volgende:
Californië schijnt een prima klimaat te hebben voor wijn.

Maar TS, heb je al die kazen ook al eens geproefd? :P

Weet iemand trouwens waar je buiten Amsterdam nog meikaas kan krijgen?
Vrees dat je dan het beste deze zelf kan maken, moeilijkste is aan stremsel te komen.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Meikaas
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 24 augustus 2012 @ 17:27:00 #87
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_115958799
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 augustus 2012 17:05 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Haha, nee, verre van zelfs. :P

[..]

Ah, ik zal het eerlijk toegeven, ik wist dat niet eens. Weet alleen dat Groot-Britannië uit Schotland, Engeland en Ierland bestaat. Wales is een aparte staat als je goed begrijp?

quote:
1s.gif Op vrijdag 24 augustus 2012 17:10 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Vrees dat je dan het beste deze zelf kan maken, moeilijkste is aan stremsel te komen.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Meikaas
Lastig, kaasmaken is niet moeilijk maar goede kaas maken is een vak apart. Nu vrees ik dat ik dan toch eens langs L'amuse in Amsterdam moet gaan. Beter laat ik dan wel m'n bankpas in de auto liggen anders ga ik er bankroet weer vandaan :P
  vrijdag 24 augustus 2012 @ 17:30:10 #88
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115958923
quote:
Haha, bedankt voor het filmpje. Zal het zeker bekijken.
  vrijdag 24 augustus 2012 @ 17:31:42 #89
230109 Id_do_her
Overal en nergens.
pi_115958995
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 augustus 2012 17:05 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Haha, nee, verre van zelfs. :P

[..]

Ah, ik zal het eerlijk toegeven, ik wist dat niet eens. Weet alleen dat Groot-Britannië uit Schotland, Engeland en Ierland bestaat. Wales is een aparte staat als je goed begrijp?
Laat Ieren het maar niet horen. :')
With my pack on my back, down the road I will stray.
  vrijdag 24 augustus 2012 @ 17:38:12 #90
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115959258
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 augustus 2012 17:31 schreef Id_do_her het volgende:

[..]

Laat Ieren het maar niet horen. :')
Ik heb het filmpje even gekeken en daar werd ook gezegd dat ze elkaar niet mogen. Weet sinds vandaag pas dat Wales een aparte staat is in Groot-Britannië. Damn, wat een flater. :')
  vrijdag 24 augustus 2012 @ 17:41:48 #91
230109 Id_do_her
Overal en nergens.
pi_115959375
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 augustus 2012 17:38 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Ik heb het filmpje even gekeken en daar werd ook gezegd dat ze elkaar niet mogen. Weet sinds vandaag pas dat Wales een aparte staat is in Groot-Britannië. Damn, wat een flater. :')
Kan gebeuren. En niet zo heel lang geleden had je dit:





Dus ja, die mogen elkaar niet zo. :')

Maar terug naar de Käse.
With my pack on my back, down the road I will stray.
  vrijdag 24 augustus 2012 @ 17:42:53 #92
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115959405
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 augustus 2012 17:41 schreef Id_do_her het volgende:

[..]

Kan gebeuren. En niet zo heel lang geleden had je dit:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Dus ja, die mogen elkaar niet zo. :')

Maar terug naar de Käse.
Ja, klopt. Dat is dan wel wat zacht uitgedrukt als je die prachtige foto's ziet, maar terug ontopic. :)
pi_115960680
quote:
Briljant filmpje inderdaad.

Wat betreft de kroonkoloniën weet ik het niet zo, maar ik moet zeggen dat ze in Groot-Brittanië uitstekende kaas maken, veel uitstekende kaas. Het is zowel divers als voorzien van toppers.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  vrijdag 24 augustus 2012 @ 18:21:53 #94
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_115960820
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 augustus 2012 18:18 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Briljant filmpje inderdaad.

Wat betreft de kroonkoloniën weet ik het niet zo, maar ik moet zeggen dat ze in Groot-Brittanië uitstekende kaas maken, veel uitstekende kaas. Het is zowel divers als voorzien van toppers.
Jep, en ze beginnen steeds beter verkrijgbaar te worden. In de jaren 80 probeerden ze al eens te exporteren, daar kwam BSE en britse kazen waren aan de straatstenen niet kwijt te raken
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_115961347
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 augustus 2012 18:21 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Jep, en ze beginnen steeds beter verkrijgbaar te worden. In de jaren 80 probeerden ze al eens te exporteren, daar kwam BSE en britse kazen waren aan de straatstenen niet kwijt te raken
Niet veel van gemerkt destijds, maar ik was ook iets meer op Frankrijk georienteerd toen.

Maar er gebeuren ook leuke dingen daar, enerzijds heb je de hang naar nostalgie en bio die in combinatie zorgt voor enthousiaste ambachtelijke kaasproductie. Anderzijds heb je er ook vernieuwers, die gewoon een nieuwe kaas maken maar wel gewoon meteen eentje die zich kan meten met de traditionele.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  vrijdag 24 augustus 2012 @ 18:43:22 #96
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_115961767
Ik dacht altijd dat de Britse kaasindustrie nooit goed was bijgekomen van de Government Cheddar.
  vrijdag 24 augustus 2012 @ 18:54:03 #97
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_115962224
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 augustus 2012 18:43 schreef Erasmo het volgende:
Ik dacht altijd dat de Britse kaasindustrie nooit goed was bijgekomen van de Government Cheddar.
Heeft lang geduurd, maar Britten zijn er trots op hun regio en grown local heeft daar een enorme vlucht genomen. britse kazen hebben daar geluk mee gehad. En ze zijn erg goed, UK steekt frankrijk naar de kroon.
Nederland is achterop geraakt, wij maken vooral heeeel veel kaas. Er begint wat variatie te komen, maar het blijft vooral harde kaas.
Er is Nederlandse blauwschimmel, en die is lekker, maar je moet er vreselijk naar zoeken.
Het wordt kleine kaas makende boeren ook verschrikkelijk moeilijk gemaakt, de VWA loopt de deur plat bij ze.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_116865082
Vind dat dit topic toch wel een kick verdient. Volgende week maar eens lekker gaan koken en een kaasplankje samenstellen als dessert. Alleen nog ergens een goede kaaswinkel zien te vinden. Meen dat er in de buurt ook ergens een kaasboerderij.

Ik hou zelf wel van de kazen met een wat expressievere smaak maar moet natuurlijk ook rekening houden met mijn gasten, die gaan normaal gesproken niet verder dan een brie of een port salut. Het topic maar eens goed doornemen en kijken wat ik allemaal aan kan komen qua kazen.
pi_116878983
Heerlijke kaas uit het Spaanse eiland Menorca.

Queso Mahon

Abracadabra, tapate guarra!
  maandag 17 september 2012 @ 20:00:06 #100
302122 Dunwich
The Horror...
pi_116904044
Mijn favorite turkse kaas : Orgu

stevige (maar niet hard) zoute kaas met een zachte melk nasmaak

abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')