abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  dinsdag 14 augustus 2012 @ 00:58:29 #76
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115540694
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2012 00:58 schreef Jellereppe het volgende:
Amerikanen verkiezen Nederlandse kaas tot wereldkampioen

Een Nederlandse kaas is vannacht in de Verenigde Staten bekroond tot beste kaas ter wereld. Het gaat om een Vermeer, een Goudse kaas met weinig vet van Friesland Campina uit Wolvega .

Jurylid Peter Piersma belde de locatiemanager van de fabriek Piet Nederhoed midden in de nacht wakker met het goede nieuws. 'Hij was aanvankelijk een beetje stil, maar was al snel erg blij', zegt Piersma.

Het drie dagen durende World Champion Cheese Contest wordt iedere twee jaar in het Amerikaanse Madison gehouden. Doorgaans dingen tweeduizend kazen uit meer dan twintig landen mee naar de hoofdprijs. Tot nu toe proefde alleen de jury de kaas, maar dit jaar werden voor het eerst ook toegangskaarten verkocht. Alle vierhonderd kaartjes werden verkocht. De bezoekers mochten van de vijftien hoogstgenoteerde kazen proeven.

In de drie voorgaande verkiezingen won een kaas uit Zwitserland. Deze keer bezetten de Zwitsers de tweede en derde plaats.
Een jurylid uit Minnesota, Dan Konz, roemde de winnende Vermeer om zijn 'aardige, zachte, zuivere smaak'. 'De kaas had aan goede body en lag goed in de mond'

Servet
De experts vergelijken de speciale kazen met wijn. Beide hebben ze subtiele variaties door de regio waar ze vandaan komen, het jaar dat ze gemaakt zijn en de techniek die bij het maken is toegepast. De jurering verschilt dan ook niet veel. De juryleden nemen een monster in de mond, zoeken naar nuanceverschillen en leggen het monster dan weg. Sommige juryleden vegen tussen de verschillende monsters hun tong af met een servet.

De drie dagen durende wedstrijd begon afgelopen maandag. Er waren 2500 inzendingen in 82 categorieën kaas en boter. De winnaars gingen door naar de halve finale. De zestien beste belandden gisteren in de finale. Zeven finalisten kwamen uit de Verenigde Staten en vijf uit Zwitserland.

Bron: http://www.volkskrant.nl/(...)wereldkampioen.dhtml
Vermeer kaas - Cantenaar



  dinsdag 14 augustus 2012 @ 17:44:34 #77
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115564572
Schotse kaas

Aberdeen Crowdie (verse jonge kaas, met karwijzaden.)



Zweedse kaas

Adelost (Zweedse blauwschimmelkaas van koemelk.)





Bondost (stevige, milde kaas, vaak wordt er karwij of komijn aan toegevoegd.)





Portegese kaas

Alentejo (kaas van geitenmelk, of een mengsel van geiten- en koeienmelk.)





Mexicaanse kaas

Asadero (zachte kaas, gemaakt in de vorm van draden, ook wel Oaxaco genoemd, ideaal als smeltkaas.)





Engelse kaas

Bath Cheese (zachte Engelse kaas, met een milde delicate smaak.)



  dinsdag 14 augustus 2012 @ 17:59:37 #78
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115565110
Italiaanse kaas

Burrata (wordt beschouwd als een van de beste kazen ter wereld. De Burrata is de grote broer van Mozarella van 500 gram. De kaas heeft een romige, boterachtige smaak met een hoger vetgehalte dan Mozarella.)



Stracciatela di Buratta



Schotse kaas

Caboc (Schotse roomkaas, met hoog vetgehalte. De kaas wordt vaak gemengd met roggemeel voor een nog nootachtiger aroma.)







Ierse kaas

Caerphilly (milde kaas uit Wales met een delicate smaak, half-hard tot harde kaas. Kruimig en licht zout.)

  dinsdag 14 augustus 2012 @ 18:11:31 #79
97745 Thorical
finding a way
pi_115565539
Wat is eigenlijk de bedoeling van dit topic?
Een kaasencyclopedie, een lijst van kazen.
Zijn deze kazen ook in Nederland te koop en zo ja, waar dan. Zijn het kazen van rauwe melk of fabriekskazen van gepasteuriseerde melk.
Ik houd van een boeren rauwmelkse zeer oude Beemsterkaas maar die kom ik niet elke dag tegen.
  dinsdag 14 augustus 2012 @ 18:14:26 #80
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115565645
Turkse kaas

Edirne



Turkse feta op brood





Franse kaas

Port Salut (geur en smaak zijn mild, met een vleugje aardachtige noten.)







Selles-sur-Cher (een van de vele geitenkaasjes uit Frankrijk, maar onderscheidt zich door een laagje zwart as aan de bovenkant. De smaak is mild en nootachtig. Te gebruiken als kaasplankje, voor op brood, knackebrod of als toostje.



  dinsdag 14 augustus 2012 @ 18:16:44 #81
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115565720
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2012 18:11 schreef Thorical het volgende:
Wat is eigenlijk de bedoeling van dit topic?
Een kaasencyclopedie, een lijst van kazen.
Zijn deze kazen ook in Nederland te koop en zo ja, waar dan. Zijn het kazen van rauwe melk of fabriekskazen van gepasteuriseerde melk.
Ik houd van een boeren rauwmelkse zeer oude Beemsterkaas maar die kom ik niet elke dag tegen.
Lijst van kazen. :) Veel kazen zijn wel in Nederland verkrijgbaar, maar niet allemaal bij de supermarkt en ook niet allemaal in Nederland. :P De meeste kazen zijn van rauwe melk, misschien handig als ik dat er even bij vermeld?

[ Bericht 3% gewijzigd door Jellereppe op 14-08-2012 18:27:15 ]
  woensdag 22 augustus 2012 @ 21:09:46 #82
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_115881084
Californië schijnt een prima klimaat te hebben voor wijn.

Maar TS, heb je al die kazen ook al eens geproefd? :P

Weet iemand trouwens waar je buiten Amsterdam nog meikaas kan krijgen?
pi_115941110
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2012 17:59 schreef Jellereppe het volgende:

Ierse kaas

Caerphilly (milde kaas uit Wales met een delicate smaak, half-hard tot harde kaas. Kruimig en licht zout.)

[ afbeelding ]
Umm, wales is toch echt niet Ierland.
Alcohol is the anesthesia by which we endure the operation of life.
Technical owner of www.shavingsociety.nl
pi_115944584
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2012 20:27 schreef bellabeauti het volgende:
Ik zie al die kazen voorbij komen en denk iedere keer bij mijzelf dat ziet er lekker uit! :9 Maar helaas iedere keer als ik een stukje kaas koop valt de smaak mij toch tegen (te sterk?). Misschien is kaas iets dat je leert waarderen in de loop der tijd? Want ik vond kaas vroeger altijd zo stinken en at het daarom ook zelden. Maar dat neemt niet weg dat ik kaas altijd erg appetijtelijk vond/vind uitzien :P
Hebben jullie kaas altijd al lekker gevonden? Ook de sterke schimmelkazen?
Ja. Toen ik een jaar of acht was of zo at ik al de trolley met allerlei afschrikwekkende stinkkazen in een Frans restaurant leeg toen mijn ouders even niet opletten. Zo'n trolley moet namelijk meerdere tafels langs en mijn ouders waar zeer streng op dat soort wellevendheid.

Maar alles wat 'prikt', wat op het randje tussen vies en lekker zit, heeft me altijd aangetrokken. Ik hou ook van Whiskey met jodiumsmaak, van een venijnige calvados, en als kind vond ik de geuren van benzine, spiritus en lijm ook altijd al iets aantrekkelijks hebben (daar waren mijn ouders gelukkig ook streng op), en ook kaas mag in mijn neus prikken. Zo'n casa mirzu, die met die maden, ga ik ook eten als ik in de buurt ben. Hij schrikt mij ook af, maar hij trekt me daardoor ook meer aan.

Ik hou ook van milde kazen, mits wel karaktervol, maar er is geen bovenkant, het kan me niet te sterk zijn.

quote:
En nog aanbevelingen qua kaassoorten voor de kaasbeginnelingen onder ons? :)
Zoek een echt goeie kaasboer. Stel plankjes samen, een stuk of 5 verschillende kleine stukjes en drink er wat smaakvols bij, port doet het goed, een volle rooie wijn, of een bijpassend Belgisch bier (ben ik niet zo in thuis, maar er zijn hele boeken volgeschreven over welk bier bij welke kaas past).

- Varieeer in mildheid en eet een beetje in volgorde oplopend naar de scherpere. In jouw geval, vraag je kaasboer expliciet naar milde maar toch met veel smaak.

- Zoek zoveel mogelijk rauwmelkse uit. Zeker bij geit en schaap en juist bij de milde kan dat heel veel karakter schelen. Sowieso zijn die altijd met liefde gemaakt, omdat het veel meer gedoe is dan bacterien en smaak wegpasteuriseren. Als de smaak je niet zoveel kan schelen pasteuriseer je.

- Neem verschillende soorten melk, en verschillende typen (blauwschimmel, witschimmel, roodbacterie) en rijpingen en hardheden. Probeer uit dus en onthou degenen die je lekker vind, een beetje zoals bij bonbons. Het gaat niet om die ene die je echt niet trekt of niks aan vindt, het gaat om de hele ervaring van proeven en er iets van vinden en vooral om die ene die je echt fantastisch vindt die je op die manier tegenkomt.

-Snij kleine stukjes af, het standaard formaat blokje is te groot voor karaktervolle kaas. Bij te grote stukken proef je juist minder. En neem de tijd in je mond, want de eerste smaak is niet de enige smaak.

-Ambachtelijk en traditioneel is eigenlijk altijd wel aan te raden, maar er wordt ook op hoog niveau geexperimenteerd en ontwikkeld. Industriele kaas is meestal niet zo interessant.

- Mengkaas is meestal niet zo interessant. Gemengde melk wel, geit/schaap, koe/geit, ochendmelk/avondmelk, maar het zijn meestal niet de karaktervolle kazen die met ander kazen worden gemengd. Ook heb je de andere toevoegingen, kruiden, calvadoscamembert, komijn, fenegriek, ik vind het allemaal niet zo interessant omdat de kaas zelf meestal vrij flets is.

- Die zachte stinkkazen (bijv. Munster, Langres, Stinking Bishop en brie heeft dat ook wel een beetje) stinken harder dan dat ze smaken. Maar die stank bouwt zich op, laat die even wegwaaien, hoeveel stank zo'n kaas in een uurtje produceert valt heel erg mee, het is het zakje opendoen na 2 dagen waar mensen van schrikken.

- Serveer op kamertemperatuur en bewaar op keldertemperatuur. Enkele dagen kan ook wel op kamertemperatuur. Desnoods de groentela van de koelkast. Maar echt koud is helemaal niet goed voor kaas, het is al bedorven melk, niet te panisch over doen.

- Eet de korst erbij op als die niet van plastic is. De vormt samen de met de kern een geheel. Niet alle natuurlijke korsten gelden als eetbaar, maar dat zegt je kaasboer dan wel, en ook als ze niet als eetbaar gelden zijn ze dat meestal wel, alleen niet zo lekker.

- Koop in het seizoen, heel veel lekkere kaas is alleen maar zo lekker te krijgen in bepaalde jaargetijden.

- Dat soort kaas is duur als je het vergelijkt met een kilo jong van de Aldi, het is echter spotgoedkoop als je het vergelijkt met andere producten die zoveel smaak per gram hebben. Laat gewoon een stukje van een ons afsnijden of zo.

Maar ik merk dat ik eigenlijk al voorbij de beginnerstips ben, maar misschien maakt het je nieuwsgierig. Als je even zegt wat je gehad hebt en te sterk vond, of wat je wel lekker vindt in bepaalde kaas, dan kan ik misschien concreet een supermarktkaasje aanraden om eens te proberen.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  vrijdag 24 augustus 2012 @ 17:05:43 #85
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115958029
quote:
0s.gif Op woensdag 22 augustus 2012 21:09 schreef Erasmo het volgende:
Californië schijnt een prima klimaat te hebben voor wijn.

Maar TS, heb je al die kazen ook al eens geproefd? :P

Weet iemand trouwens waar je buiten Amsterdam nog meikaas kan krijgen?
Haha, nee, verre van zelfs. :P

quote:
0s.gif Op vrijdag 24 augustus 2012 08:21 schreef DrParanoid het volgende:

[..]

Umm, wales is toch echt niet Ierland.
Ah, ik zal het eerlijk toegeven, ik wist dat niet eens. Weet alleen dat Groot-Britannië uit Schotland, Engeland en Ierland bestaat. Wales is een aparte staat als je goed begrijp?
  vrijdag 24 augustus 2012 @ 17:10:32 #86
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_115958205
quote:
0s.gif Op woensdag 22 augustus 2012 21:09 schreef Erasmo het volgende:
Californië schijnt een prima klimaat te hebben voor wijn.

Maar TS, heb je al die kazen ook al eens geproefd? :P

Weet iemand trouwens waar je buiten Amsterdam nog meikaas kan krijgen?
Vrees dat je dan het beste deze zelf kan maken, moeilijkste is aan stremsel te komen.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Meikaas
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 24 augustus 2012 @ 17:27:00 #87
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_115958799
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 augustus 2012 17:05 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Haha, nee, verre van zelfs. :P

[..]

Ah, ik zal het eerlijk toegeven, ik wist dat niet eens. Weet alleen dat Groot-Britannië uit Schotland, Engeland en Ierland bestaat. Wales is een aparte staat als je goed begrijp?

quote:
1s.gif Op vrijdag 24 augustus 2012 17:10 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Vrees dat je dan het beste deze zelf kan maken, moeilijkste is aan stremsel te komen.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Meikaas
Lastig, kaasmaken is niet moeilijk maar goede kaas maken is een vak apart. Nu vrees ik dat ik dan toch eens langs L'amuse in Amsterdam moet gaan. Beter laat ik dan wel m'n bankpas in de auto liggen anders ga ik er bankroet weer vandaan :P
  vrijdag 24 augustus 2012 @ 17:30:10 #88
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115958923
quote:
Haha, bedankt voor het filmpje. Zal het zeker bekijken.
  vrijdag 24 augustus 2012 @ 17:31:42 #89
230109 Id_do_her
Overal en nergens.
pi_115958995
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 augustus 2012 17:05 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Haha, nee, verre van zelfs. :P

[..]

Ah, ik zal het eerlijk toegeven, ik wist dat niet eens. Weet alleen dat Groot-Britannië uit Schotland, Engeland en Ierland bestaat. Wales is een aparte staat als je goed begrijp?
Laat Ieren het maar niet horen. :')
With my pack on my back, down the road I will stray.
  vrijdag 24 augustus 2012 @ 17:38:12 #90
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115959258
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 augustus 2012 17:31 schreef Id_do_her het volgende:

[..]

Laat Ieren het maar niet horen. :')
Ik heb het filmpje even gekeken en daar werd ook gezegd dat ze elkaar niet mogen. Weet sinds vandaag pas dat Wales een aparte staat is in Groot-Britannië. Damn, wat een flater. :')
  vrijdag 24 augustus 2012 @ 17:41:48 #91
230109 Id_do_her
Overal en nergens.
pi_115959375
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 augustus 2012 17:38 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Ik heb het filmpje even gekeken en daar werd ook gezegd dat ze elkaar niet mogen. Weet sinds vandaag pas dat Wales een aparte staat is in Groot-Britannië. Damn, wat een flater. :')
Kan gebeuren. En niet zo heel lang geleden had je dit:





Dus ja, die mogen elkaar niet zo. :')

Maar terug naar de Käse.
With my pack on my back, down the road I will stray.
  vrijdag 24 augustus 2012 @ 17:42:53 #92
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_115959405
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 augustus 2012 17:41 schreef Id_do_her het volgende:

[..]

Kan gebeuren. En niet zo heel lang geleden had je dit:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Dus ja, die mogen elkaar niet zo. :')

Maar terug naar de Käse.
Ja, klopt. Dat is dan wel wat zacht uitgedrukt als je die prachtige foto's ziet, maar terug ontopic. :)
pi_115960680
quote:
Briljant filmpje inderdaad.

Wat betreft de kroonkoloniën weet ik het niet zo, maar ik moet zeggen dat ze in Groot-Brittanië uitstekende kaas maken, veel uitstekende kaas. Het is zowel divers als voorzien van toppers.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  vrijdag 24 augustus 2012 @ 18:21:53 #94
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_115960820
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 augustus 2012 18:18 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Briljant filmpje inderdaad.

Wat betreft de kroonkoloniën weet ik het niet zo, maar ik moet zeggen dat ze in Groot-Brittanië uitstekende kaas maken, veel uitstekende kaas. Het is zowel divers als voorzien van toppers.
Jep, en ze beginnen steeds beter verkrijgbaar te worden. In de jaren 80 probeerden ze al eens te exporteren, daar kwam BSE en britse kazen waren aan de straatstenen niet kwijt te raken
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_115961347
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 augustus 2012 18:21 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Jep, en ze beginnen steeds beter verkrijgbaar te worden. In de jaren 80 probeerden ze al eens te exporteren, daar kwam BSE en britse kazen waren aan de straatstenen niet kwijt te raken
Niet veel van gemerkt destijds, maar ik was ook iets meer op Frankrijk georienteerd toen.

Maar er gebeuren ook leuke dingen daar, enerzijds heb je de hang naar nostalgie en bio die in combinatie zorgt voor enthousiaste ambachtelijke kaasproductie. Anderzijds heb je er ook vernieuwers, die gewoon een nieuwe kaas maken maar wel gewoon meteen eentje die zich kan meten met de traditionele.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  vrijdag 24 augustus 2012 @ 18:43:22 #96
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_115961767
Ik dacht altijd dat de Britse kaasindustrie nooit goed was bijgekomen van de Government Cheddar.
  vrijdag 24 augustus 2012 @ 18:54:03 #97
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_115962224
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 augustus 2012 18:43 schreef Erasmo het volgende:
Ik dacht altijd dat de Britse kaasindustrie nooit goed was bijgekomen van de Government Cheddar.
Heeft lang geduurd, maar Britten zijn er trots op hun regio en grown local heeft daar een enorme vlucht genomen. britse kazen hebben daar geluk mee gehad. En ze zijn erg goed, UK steekt frankrijk naar de kroon.
Nederland is achterop geraakt, wij maken vooral heeeel veel kaas. Er begint wat variatie te komen, maar het blijft vooral harde kaas.
Er is Nederlandse blauwschimmel, en die is lekker, maar je moet er vreselijk naar zoeken.
Het wordt kleine kaas makende boeren ook verschrikkelijk moeilijk gemaakt, de VWA loopt de deur plat bij ze.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_116865082
Vind dat dit topic toch wel een kick verdient. Volgende week maar eens lekker gaan koken en een kaasplankje samenstellen als dessert. Alleen nog ergens een goede kaaswinkel zien te vinden. Meen dat er in de buurt ook ergens een kaasboerderij.

Ik hou zelf wel van de kazen met een wat expressievere smaak maar moet natuurlijk ook rekening houden met mijn gasten, die gaan normaal gesproken niet verder dan een brie of een port salut. Het topic maar eens goed doornemen en kijken wat ik allemaal aan kan komen qua kazen.
pi_116878983
Heerlijke kaas uit het Spaanse eiland Menorca.

Queso Mahon

Abracadabra, tapate guarra!
  maandag 17 september 2012 @ 20:00:06 #100
302122 Dunwich
The Horror...
pi_116904044
Mijn favorite turkse kaas : Orgu

stevige (maar niet hard) zoute kaas met een zachte melk nasmaak

abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')