abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_114908720


Vervolg op:
[Pizza] Zelf pizza maken voor beginner?
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #2
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #3
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #4
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #5
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #6
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #7
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #8
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #9
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #10
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #11
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #12
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #13
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #14

(ook interessant, maar oud:)
[CUL-wedstrijd] CUL in de keuken (pizza)

Waarom?
Dit is het topic waarin we stoer doen over onze eigengebakken pizza's en tips uitwisselen over het ultieme deeg, het lekkerste beleg en de perfecte baktijd.
Als je het proces een beetje onder de knie hebt dan produceer je voor weinig geld stapels pizza die minstens zo lekker zijn als bij je lokale pizzaboer!

Hoe?

Het belangrijkste onderdeel van een pizza is de bodem. Een pizzabodem is een soort brood, gemaakt met een gistdeeg. In deze topicstart staan een tweetal recepten voor pizzadeeg. Het geheim van een goede pizza is om de kunst onder de knie te krijgen om smaak uit je producten te halen ipv er steeds meer smaakmakers in te stoppen.
Een techniek die in dit topic vaak naar voren is gekomen is de zogenaamde 'cold fermentation'. Dat is een techniek waarbij je deeg een tijd in de koelkast zet. Dat is gebaseerd op het feit dat er in een deeg verschillende processen spelen, die ieder een eigen optimale temperatuur hebben. Om het deeg zo snel mogelijk te laten rijzen zou je het bij bv 25-30 graden kunnen laten staan. Door het echter kouder te bewaren geef je de andere processen in het deeg de kans om meer smaak los te maken uit de tarwe.
Het maken van een pizza kan je in een aantal stappen samenvatten;

Deeg maken -- deeg laten rijzen -- deeg vormen -- pizza beleggen -- pizza bakken

Hoe je die stappen uitvoert staat hier verder in deze topicstart beschreven. Kijk vooral ook naar de filmpjes!

Deeg:
SPOILER: Recept 1
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
SPOILER: Recept 2
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Saus:

Je kan op veel verschillende manieren een saus maken; hieronder staat een recept voor een saus die gekookt wordt, maar je kan het ook zo simpel houden als het pureren van goede Italiaanse tomaten en ze op smaak te brengen met wat oregano, zout en peper. Zie bv de link naar de website van Varasano voor een goede (alhoewel iets omslachtige) methode.
Mocht je wat meer haast hebben, dan smaakt bv een Heinz Tomato Frito ook erg lekker als pizzasaus. Over het algemeen kan je echter wel stellen dat er maar weinig saus op de pizza nodig is.

SPOILER: Saus
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Bakken:
SPOILER: bakken
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Handige links over pizza maken
Jeff Varasano's Internet best pizza recipe
Pizzamaking.com

Pizzastenen:
Pizzastein
GroeneBouwMaterialen
Jamie Oliver steen op fonq.nl

Filmpje over deeg opbollen


Filmpjes over deeg vormen



Filmpje over no-knead pizzadeeg, inclusief vormen van de pizza


Een aantal mooie foto's uit het vorige topic

peerte:


MaximusTG:


LieLie:


franky_sl:


Dionysius85:


golfer:


[ Bericht 1% gewijzigd door MaximusTG op 01-08-2012 00:13:55 ]
pi_114908757
Laatste posts vorig topic:

quote:
0s.gif Op dinsdag 31 juli 2012 18:44 schreef Iemand91 het volgende:
Vanavond ook nog maar weer 'ns een poging gewaagd.
Bedoeling was een grote plaatpizza voor 3 personen, maar zoals gewoonlijk bak ik niets van het vormen van een bodem, ronde bodem zonder gaten zal voor mij wel een utopie blijven ;( ...
(Wat saus, wat mozzarella, kaas, ui en wat ham- & spek grofgesneden).



Maar wl lekker! :Y
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 juli 2012 19:24 schreef MaximusTG het volgende:
Als ie lekker is, is dat al een heel belangrijk deel van het doel ;). Je deeg ziet er alleen wel erg droog uit moet ik zeggen. Misschien dat ie daarom ook wel scheurt?
Suggesties voor aanpassingen OP altijd welkom.
pi_114952887
Deeg ziet er inderdaad wel erg droog uit Iemand91, dan is het ook moeilijk te vormen.

Vanavond voor 4 personen pizza maken :9
pi_114953524
Volgende keer maar wat meer water inderdaad. Was ook gewoon om een verpakking op te maken (deegmix, saus e.d.), dus volgende keer weer Maximus' recept. Bij het mixen was het eerst vl te droog (het bleef zeg maar alleen korrels), toen heb ik iets water toegevoegd en toen was het in 3 seconden een bal. Na het rijzen enzo was het wel gewoon vochtig/plakkerig. Maar misschien niet genoeg idd.
pi_114955605
:o WAT! DeegMIX?? :+ .

@Sarabi; Succes! Lekker druk met dit warme weer.
  donderdag 2 augustus 2012 @ 11:56:20 #6
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_114989411
Maxi jij had toch een paar een flammenkuchen gemaakt?
pi_114990421
Jep, klopt. Erg lekker! Je kan gewoon een pizzadeegrecept gebruiken. Had je er vragen over?
  donderdag 2 augustus 2012 @ 12:30:29 #8
380115 LoganMCV
Ik doe ook maar wat
pi_114990717
Post ik een pizza is het topic vol :(.. even doorspammen ;)

quote:
0s.gif Op maandag 30 juli 2012 08:54 schreef LoganMCV het volgende:
Gisteren pizza's gebakken, even snel een fotootje gemaakt van eentje
[ afbeelding ]

(niet iedereen lust olijven, vandaar het "eilandje olijven".)
Het beleg is overigens wat opzij geschoven omdat de bakplaat (ikea..niet kopen dus) waar hij op lag krom trok in de oven (kloenk)..en gek genoeg weer recht toen hij uit de oven was (weer kloenk)
pi_114996409
Was de bakplaat dan niet al warm toen je de pizza erop deed? Zo nee, zou ik wel doen, krijg je een betere bodem van.
Wel vrij veel salami, of niet :P? Je kan ook zo' n losse worst halen en die zelf snijden. Krijg je plakjes van een cm of 3/4 doorsnee.

@Erasmo; ik heb trouwens ook nog een blogpost over de flammkuchen gemaakt. Als ik die hier even mag spammen :P : http://kookkompas.nl/flammkuchen/

Kreeg trouwens meteen zin in flammkuchen toen je er over begon. Maar heb geen bloem meer in huis. Ga er nu als experiment een van volkoren speltmeel maken. Heb 80% water toegevoegd :).
  donderdag 2 augustus 2012 @ 15:57:39 #10
380115 LoganMCV
Ik doe ook maar wat
pi_115001374
Nee de bakplaat was koud, is gewoon zo'n dun bakplaatje die snel opwarmt en afkoelt. En het is inderdaad gewoon simpele salami uit de voordeelverpakking van AH.
Als ik mijn best doe dan laat ik het deeg wel in de ijskast rijzen en haal ik speciale vleeswaren ervoor. Dit was meer een zondagmiddag gelegenheids pizza bakken even snel (volgens het twee zinnen recept uit het vorige deel ;))

Ik heb overigens wat langer gekneed en had inderdaad minder last van gaten die erin vielen bij het vormen, bedankt voor die tip!

Wel jammer dat je zelf niet zo relaxed kan eten als je 4 pizza's bakt..je staat meer in de keuken dan dat je lekker aan tafel kan zitten mee-eten :( Iemand daar nog tips voor? 2 tegelijk in de oven lijkt me geen heel groot succes toch?
pi_115001624
Het is inderdaad een vrij drukke bedoening, zo pizza bakken voor een gezelschap.

Een paar oplossingen;

Een woonkeuken met de eettafel in de keuken
Een Bestron/Ferrari gebruiken, maar dan op de tafel zetten
Een Bestron/Ferrari gebruiken, en dan met zn allen minipizza's maken
De bodems van te voren vormen en voorbakken met alleen saus.
pi_115001798
quote:
0s.gif Op donderdag 2 augustus 2012 16:00 schreef MaximusTG het volgende:
Het is inderdaad een vrij drukke bedoening, zo pizza bakken voor een gezelschap.

De bodems van te voren vormen en voorbakken met alleen saus.
Dat heb ik gisteren gedaan :Y
Maar het blijft druk, maar wel leuk voor een keertje.
pi_115069385
quote:
0s.gif Op donderdag 2 augustus 2012 16:00 schreef MaximusTG het volgende:
Het is inderdaad een vrij drukke bedoening, zo pizza bakken voor een gezelschap.

Een paar oplossingen;

Een woonkeuken met de eettafel in de keuken
Een Bestron/Ferrari gebruiken, maar dan op de tafel zetten
Een Bestron/Ferrari gebruiken, en dan met zn allen minipizza's maken
De bodems van te voren vormen en voorbakken met alleen saus.
Of de pizza in tween of vieren delen zodat iedereen zijn eigen stuk kan beleggen. En dat zo 3 of 4 keer doen, zodat je in totaal toch een pizza op hebt....

Vraag: ik heb het deeg maken aardig in de vingers. Laat het goed rijzen en hij bakt ook zeer goed. Echter.... de bodem is zo ontzettend smakeloos. Ik volg gewoon een bestaand recept, maar wat kan ik bij het deeg voegen om het smakelijker te maken? Gewoon zout erbij? Ik heb het recept nu niet bij de hand helaas.
pi_115070977
Koude rijs, zie mijn pdf, in mn signature en de OP.
En pizza door de gasten laten beleggen heb ik een grafhekel aan. Laden de pizza veel te vol. Krijg je 4 bergjes.
  vrijdag 3 augustus 2012 @ 22:18:40 #15
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_115072482
quote:
0s.gif Op donderdag 2 augustus 2012 12:23 schreef MaximusTG het volgende:
Jep, klopt. Erg lekker! Je kan gewoon een pizzadeegrecept gebruiken. Had je er vragen over?
Ik vroeg me af hoe het met het deeg zat ja want de diepvries-flammenkuchen van de Lidl heeft een deeg wat totaal niet op pizza lijkt :P
Maar voor de rest weet ik ook niks van die dingen af behalve dat ze lekker zijn :P
pi_115077587
Lekker zijn ze zeker ja! Diegene die ik met speltmeel gemaakt hadden, smaakten ook goed. Al was het deeg wel erg makkelijk rekbaar. Volgende keer maar combineren met een deel tarwebloem. Spekjes van te voren licht uitbakken is ook wel handig. Of je moet er minder spek op doen. Nah.. :p.

In welk opzicht was die bodem anders dan?
  zaterdag 4 augustus 2012 @ 10:11:16 #17
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_115087553
Dat neigde meer naar brooddeeg, ik zal er de volgende keer wel een foto van schieten.
  zaterdag 4 augustus 2012 @ 11:33:52 #18
238882 Spartagek
meestal gewoon gek
pi_115089115
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 augustus 2012 21:21 schreef Freak188 het volgende:

[..]

Of de pizza in tween of vieren delen zodat iedereen zijn eigen stuk kan beleggen. En dat zo 3 of 4 keer doen, zodat je in totaal toch een pizza op hebt....

Vraag: ik heb het deeg maken aardig in de vingers. Laat het goed rijzen en hij bakt ook zeer goed. Echter.... de bodem is zo ontzettend smakeloos. Ik volg gewoon een bestaand recept, maar wat kan ik bij het deeg voegen om het smakelijker te maken? Gewoon zout erbij? Ik heb het recept nu niet bij de hand helaas.
Ik draai soms een eetlepel italiaanse kruiden van Verstegen door het deeg, je moet dan wel wat compenseren met water, omdat dat ook vocht opneemt natuurlijk.

deze :

pi_115094713
quote:
0s.gif Op woensdag 1 augustus 2012 16:34 schreef Sarabi het volgende:
Deeg ziet er inderdaad wel erg droog uit Iemand91, dan is het ook moeilijk te vormen.

Vanavond voor 4 personen pizza maken :9
Ik zal de vorige keer wel wat meer water er door doen.
Eerst tijdens het kneden (met machine) bleven het droge korrels deeg; toen wat extra water en toen werd het in 2 seconden een plakkerige deegbal, maar blijkbaar nog niet genoeg.
  zaterdag 4 augustus 2012 @ 16:03:41 #20
380115 LoganMCV
Ik doe ook maar wat
pi_115098091
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 augustus 2012 21:21 schreef Freak188 het volgende:

[..]

Echter.... de bodem is zo ontzettend smakeloos. Ik volg gewoon een bestaand recept, maar wat kan ik bij het deeg voegen om het smakelijker te maken? Gewoon zout erbij? Ik heb het recept nu niet bij de hand helaas.
Ik doe er knoflookpoeder door en soms wat peterselie
  zaterdag 4 augustus 2012 @ 16:34:21 #21
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_115099066
Vandaag ook hier pizzadag, ga ze dit keer weer voorbakken met tomatensaus. Ik heb er eigenlijk een hekel aan mijn mijn pizza's in een race tegen de klok te beleggen :P
  zaterdag 4 augustus 2012 @ 17:49:40 #22
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_115101567
Morgen weer pizzadag, dus vandaag alvast het deeg gemaakt. Kan mooi 24 uur in de koeling verder mooi worden.
Poef.....gone! golfer
pi_115107297
Heel goed! Dat werkt toch het beste voor de smaak! Beter dan knoflookpoeder of Italiaanse kruiden iig!
Desempizza is helemaal lekker!
We zien de foto's wel weer verschijnen :).
  zondag 5 augustus 2012 @ 11:47:25 #24
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_115131043
Het eerste baksel bleef op de schuiver hangen en werd een kliederboel. Spul van de schuiver geschraapt, wat meel er aan toegevoegd en maar een nieuw deegje van gekneed :P

pi_115143175
Oei, ja, dat is naar als het zo aan je schieter plakt... Was het nog wel te eten?
Rest wel gelukt?
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')