Bedankt voor de tip. Dus ik kan dan beter op dinsdagavond het deeg maken voor de avond erna. Moet deeg eigenlijk rijzen in de koelkast of op een warme plek?quote:Op dinsdag 17 juli 2012 16:42 schreef MaximusTG het volgende:
Het ziet er trouwens makkelijker uit dan het is in het filmpje hoor. Moet je wel een mooi glad blad voor hebben, dat moet ik op mn geribbelde aanrecht niet proberen bv.
Je kan je deegballen idd invriezen. Maar waar je een beetje mee moet spelen dan is de rijstijd.
Om het een beetje uit te leggen; Je deeg heeft op een gegeven moment een bepaald punt bereikt, waarbij het op zn piek is. Mooi gerezen, gist is actief, als je het op dat moment zou bakken zou je een maximale rijs krijgen (en dus een luchtige pizza, mooie rand etc.). Wanneer dat punt is, is afhankelijk van dingen als hoeveelheid gist, temperatuur, zout, etc.
Wanneer je je deeg bevroren in de koelkast zet, dan begint het gistproces/rijsproces weer langzaamaan. De temperatuur van de bal deeg stijgt. Je moet kijken of je je deeg na het maken meteen in kan vriezen, of dat je het bijvoorbeeld 's avonds maakt en in de koelkast zet, en 's ochtends naar de vriezer verplaatst (of laat staan voor diezelfde avond). Op het moment dat je dan een bevroren bal deeg uit de vriezer haalt is ie al 'iets verder'.
Je zult best pizza kunnen bakken op die steen, maar hij is inderdaad erg dun, en ik zie niet helemaal wat het rond zijn van de steen nou zoveel toevoegt qua gemak? Het maakt het eigenlijk alleen maar lastiger omdat je minder plek hebt om de pizza op te schuiven.quote:Op woensdag 18 juli 2012 11:09 schreef Stansfield het volgende:
[..]
Bedankt voor de tip. Dus ik kan dan beter op dinsdagavond het deeg maken voor de avond erna. Moet deeg eigenlijk rijzen in de koelkast of op een warme plek?
Is dit trouwens een goede pizzasteen?
http://www.fonq.nl/product/jamie-oliver-pizzasteen/34772/
Tnx voor de tip.quote:Op woensdag 18 juli 2012 12:52 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Je zult best pizza kunnen bakken op die steen, maar hij is inderdaad erg dun, en ik zie niet helemaal wat het rond zijn van de steen nou zoveel toevoegt qua gemak? Het maakt het eigenlijk alleen maar lastiger omdat je minder plek hebt om de pizza op te schuiven.
Deeg kan zowel in de koelkast als op een warme plek rijzen, alleen gaat het op een warme plek sneller. Maar in de koelkast krijgt je deeg dan wel weer de tijd om meer smaak te ontwikkelen. En je hebt het proces meer onder controle.
Je kan er mee spelen he; Stel je maakt savonds laat deeg, zet het in de koelkast, en de volgende dag wil je het bakken. Je kijkt in de koelkast en je ziet dat het deeg nog niet ver genoeg gerezen is. Dan zou je het bv even op een warmere plek kunnen zetten (niet te warm natuurlijk). Maar als het deeg al wel bijna goed is hoef je het er bv maar een half uurtje van te voren uit te halen (ik zeg maar wat als voorbeeld). Dat is iets wat je een beetje uit ervaring moet leren.
Maar ik zie deeg in de koelkast ook gewoon als erg makkelijk. Als je namelijk het deeg dezelfde dag nog moet maken dan eet je sowieso erg laat, en je deeg bevat veel gist en is snel gerezen. En je hebt de meeste 'rotzooi' al gehad.
Ik zal eens bij pizzastein kijken.quote:Op woensdag 18 juli 2012 13:25 schreef MaximusTG het volgende:
Ik heb ooit deze steen van http://pizzastein.com/ voor mn verjaardag gekregen. Is ook chamotte. Zelfde soort steen dus. Alleen is het bij groenebouwmaterialen goedkoper (als je em af kan halen).
Heb je deze pizza gemaakt in de bestron of gewone oven?quote:Op woensdag 18 juli 2012 19:17 schreef MaximusTG het volgende:
Ook maar weer eens pizza gebakken. Had alleen geen goede bloem meer, dus heb een pak van Soubry gebruikt met volkorenmeel. Had ik een keer bij de Jumbo gehaald, had niet goed opgelet, dacht dat het broodbloem voor witbrood was.. Maar heb het gezeefd, dus het is een semi-volkoren pizza geworden;
Met tomatensaus, gebakken kipfilet, champignons, gorgonzola, mozzarella en basilicum.
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
Deze in de gewone oven.quote:Op vrijdag 20 juli 2012 00:32 schreef Terpentin07 het volgende:
[..]
Heb je deze pizza gemaakt in de bestron of gewone oven?
Zeven? Nee dat hoeft niet echt als je bloem gebruikt. Ik zei hierboven dat ik had gezeefd omdat ik alleen nog tarwemeel had.quote:Op vrijdag 20 juli 2012 08:01 schreef LoganMCV het volgende:
Hmm..ik heb dus last van luie gluten
Ik gebruik gewoon standaard bloem uit de supermarkt en ben nog te lui om het te zeven ook, mijzelf kennende zal ik beginnen met langer kneden, als dat niet helpt zeven.
Thanks !
Dan moet ik ze dit weekend maar eens gaan bekijken, de Parade opent vanavond in Utrecht, en ik woon daar. Maar ik heb eigenlijk geen plek in de tuin+ er staat al een houtkachel onder de veranda....quote:Op woensdag 18 juli 2012 13:31 schreef piepkuiken21 het volgende:
hmm aan het einde van De Parade gaan er 2 grote stenen pizzaovens weg, iemand van hier interesse?
Nice. Persoonlijk ben ik veel luier met de saus, ik gebruik er altijd bliktomaat voorquote:Op vrijdag 20 juli 2012 19:48 schreef Terpentin07 het volgende:
Sausje maken
[ afbeelding ]
Het resultaat,ietsje te lang in de oven
[ afbeelding ]
Hoe lang duurde het voordat jij je steen binnen had? Ik heb hier namelijk vorige week maandag een bestelling geplaatst maar begin mij nu wel een beetje af te vragen hoe betrouwbaar de site eigenlijk is. Afgelopen maandag kreeg ik een mailtje met het bericht dat mijn verzending was verzonden, maar toen ik woensdag niks had ontvangen, heb ik ze een email gestuurd met de vraag of ze mij konden vertellen hoe lang het ongeveer duurt voordat ik mijn bestelling binnen heb of, of ze mij zouden kunnen voorzien van een track & trace code ivm aanwezigheid thuis. Maar ik heb nog geen antwoord terug gekregen en de pizzasteen heb ik ook nog steeds niet binnen. Hmpf.quote:Op zaterdag 7 juli 2012 15:00 schreef Anti-Negativio het volgende:
Volgens mij is die action "steen" heel erg dun of niet? een dunne steen zal zijn warmte erg snel verliezen...
Ik heb een steen gekocht bij de internetsite die hier eerder genoemd is.
http://www.groenebouwmate(...)-30x30x3-cm-per-stuk
Ik heb er twee tegelijk gekocht, 1 als cadeau voor me maat, verzendkosten vallen dan wel mee in mijn ogen..
Net mijn deeg uit de koeling gehaald, stond er vanaf donderdagavond in.. Ik heb er zo'n zin in
Ook interessant. Beetje een soort calzone maar dan weer anders.quote:Op zaterdag 21 juli 2012 17:44 schreef Spartagek het volgende:
Schaamteloze crosspost![]()
In het kader van de cupcake hysteria, mijn pizza van vandaag erin gemaakt
[ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ]
Plakje pizzaboden in de vorm proppen, en goed aandrukken.
Gewenste vulling "er in" doen, en dan dichtklappen aan de bovenkant.
oven op 250 graden, en dan 10 á 12 minuten bijna bovenin afbakken
Voor de kinderen, een Pizza Rollata
Pizza belegd, en opgerold als een rollade, daarna in plakjes van ong. 3 a 4 cm gesneden.
op een bakplaat / bakpapier
[ link | afbeelding ]
Zelfde temperaturen als hiervoor ( oven staat toch aan)
[ link | afbeelding ]
Leuk voor de kinderen, maar ook als 'borrelhapje' ( minder hoog dan)
[ link | afbeelding ]
Deze week via pizzastein.com een steen bestellen.
40x30cm
Heb je de steen inmiddels al binnen? bij mij duurde het ook ruim een week voordat ze binnenkwamen..quote:Op zaterdag 21 juli 2012 17:20 schreef Bortecinem het volgende:
[..]
Hoe lang duurde het voordat jij je steen binnen had? Ik heb hier namelijk vorige week maandag een bestelling geplaatst maar begin mij nu wel een beetje af te vragen hoe betrouwbaar de site eigenlijk is. Afgelopen maandag kreeg ik een mailtje met het bericht dat mijn verzending was verzonden, maar toen ik woensdag niks had ontvangen, heb ik ze een email gestuurd met de vraag of ze mij konden vertellen hoe lang het ongeveer duurt voordat ik mijn bestelling binnen heb of, of ze mij zouden kunnen voorzien van een track & trace code ivm aanwezigheid thuis. Maar ik heb nog geen antwoord terug gekregen en de pizzasteen heb ik ook nog steeds niet binnen. Hmpf.
Nope. En ik heb verder ook geen antwoord gehad op mijn email. Erg irritant dit. Ik vind het echt niet erg om wat langer te wachten, maar het zou wel fijn zijn als ze tenminste mijn email zouden beantwoorden.quote:Op dinsdag 24 juli 2012 17:19 schreef Anti-Negativio het volgende:
[..]
Heb je de steen inmiddels al binnen? bij mij duurde het ook ruim een week voordat ze binnenkwamen..
Je steen was te heetquote:Op dinsdag 24 juli 2012 17:42 schreef Schism6 het volgende:
Ik heb vandaag mijn eerste pizza gemaakt.![]()
Op een gas bbq met 3 flinke branders en een cadac pizzasteen.
De thermometer in de bbq gaf iets boven de 350 graden Celsius aan, dus lekker heet.
Het ging eigenlijk vrij aardig, het enige was dat de griesmeel/bloem die met de pizza op de steen was geschoven een zeer zwart verbrande koek opleverde en de pizza zelf was op sommige stukken ook echt verbrand van onder. Aan de bovenkant was alles lekker aan het borrelen, maar de rand had in mijn ogen nog wat meer mogen hebben.
Wat is er nu fout gegaan ? De steen te heet kan volgens mij niet.
Iemand een idee/tips ?
Alvast bedankt.
De temperatuur zo'n 20 cm boven de steen was 350 Celsius.quote:Op woensdag 25 juli 2012 10:35 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Je steen was te heet. Of nee, waarschijnlijk was de verhouding steentemperatuur:temperatuurinrestoven niet goed. Komt natuurlijk doordat je die gasbranders recht onder de steen hebt zitten..
Ok, bedankt voor je reactie en tips, ik ga het volgende keer zo doen en laat weten wat het resultaat is.quote:Op woensdag 25 juli 2012 10:56 schreef MaximusTG het volgende:
Misschien wel een goed idee ja; Of iig die uitdoen als je de pizza erop doet. Je zou ook nog de deksel/kap (die erop zit en dichtgaat met de pizza erin neem ik aan?) kunnen bedekken met alufolie of iets anders reflecterends?
Wat ze bij houtovens soms ook doen is met een natte doek over de steen heen gaan voor de pizza erop gaat. Dat is ook om as weg te halen, maar ook om de temperatuur van de steen iets te verlagen. Let wel op dat je steen dan misschien zou kunnen barsten..
Wat ook wel gedaan wordt als test is idd een handje griesmeel/bloem op de steen te gooien. Als dat meteen zwart wordt is ie te heet..
Dat voorbakken hoeft niet persé, en hiermee ben je inderdaad aardig op weg.quote:Op woensdag 25 juli 2012 14:25 schreef dribbel79 het volgende:
ben echt te lui om alles door te lezen, maar wil iemand mij echt in 3 zinnen vertellen hoe het begrip zelf pizza maken gaat?
ik denk: deeg maken -> dag laten staan in koelkast
bodem maken, ff in oveen, voorgaren ofzo
erui, zooi erop en afbakken??
Zoals idd gezegd, lees de OP eerst eens, want als je te lui bent om dat door te lezen dan zal pizza maken je helemaal tegenvallen denk ik.quote:Op woensdag 25 juli 2012 14:25 schreef dribbel79 het volgende:
ben echt te lui om alles door te lezen, maar wil iemand mij echt in 3 zinnen vertellen hoe het begrip zelf pizza maken gaat?
ik denk: deeg maken -> dag laten staan in koelkast
bodem maken, ff in oveen, voorgaren ofzo
erui, zooi erop en afbakken??
+quote:Op woensdag 25 juli 2012 02:01 schreef Anti-Negativio het volgende:
ik vind het erg jammer voor je dat het zo gaat... ik heb nu al 3 stenen via hun besteld met behalve wat vertraging geen problemen verder.. had je de steen al betaald?
Goed om te horen!quote:Op woensdag 25 juli 2012 22:38 schreef Bortecinem het volgende:
[..]
+
Ik heb vandaag een telefoontje en een email ontvangen. Blijkbaar waren ze mijn bestelling vergeten op te sturen. Als het goed is heb ik de steen morgen of overmorgen in huis.
deeg maken - uur afgedekt laten rijzen op warme plekquote:Op woensdag 25 juli 2012 14:25 schreef dribbel79 het volgende:
ben echt te lui om alles door te lezen, maar wil iemand mij echt in 3 zinnen vertellen hoe het begrip zelf pizza maken gaat?
ik denk: deeg maken -> dag laten staan in koelkast
bodem maken, ff in oveen, voorgaren ofzo
erui, zooi erop en afbakken??
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |