djkoelkast | zaterdag 16 oktober 2010 @ 17:08 |
Appelplaatkoek! Een soort hele snelle appeltaart, maar dan met veel meer crunch. Lekker met havermout voor de extra smaak en bite. Hoe maak je die? Zo: Deeg: 250g zelfrijzend bakmeel 250g suiker (ik gebruik voor de smaak en krokantheid altijd ongeraffineerde rietsuiker) 125g havermout 200g boter (roomboter, geen margarine!) snufje zout paar theelepels kaneel 1 citroen (schil en wat druppels sap) Vulling: 4 zoet/zure appels (jonagold bijvoorbeeld) paar druppels citroensap van bovenstaande citroen paar theelepels kaneel paar eetlepels suiker ![]() Voorbereiden: Zet je oven aan op 160 graden (gebruik liever geen hete lucht oven, maar een normale oven met boven/onderwarmte). Neem de bakplaat en leg hier bakpapier op. Schil de appels, snijd ze in 4 stukken en verwijder de klokhuizen: ![]() Snijd de appels in blokjes, mag best onregelmatig, dat geeft wat meer textuur: ![]() Voeg wat suiker toe (+/- 2 eetlepels, niet te veel, want het deeg is al zoet): ![]() Voeg wat kaneel toe (+/- 2 theelepels, mag best riant): ![]() Meng dit alles door elkaar: ![]() Snijd 200g boter af en doe dit in een pannetje: ![]() Smelt de boter. Let op: vuur niet te hoog zetten, de boter moet niet bruin worden of borrelen!: ![]() Zo moet de gesmolten boter er uit zien: ![]() Doe het bakmeel en suiker in de kom: ![]() Rasp de schil van de (gewassen) citroen en voeg een paar druppels sap toe: ![]() Voeg de havermout toe: ![]() Voeg 1-2 theelepels kaneel toe (naar smaak) en een snufje zout. Zout is er voor het bakresultaat, de plaatkoek moet niet zout worden natuurlijk, dus zeg een mespuntje: ![]() Meng dit met een vork goed door elkaar: ![]() Voeg de gesmolten boter toe: ![]() Meng dit eerst met de vork en later met je handen door elkaar. Maak er een soort bal van. Het deeg kruimelt makkelijk uit elkaar: ![]() Verkruimel het deeg en meng het weer goed door elkaar. ![]() Doe dit (bal maken, verkruimelen, mengen, bal maken etc.) net zo lang tot je geen los meel meer ziet. Doe nu iets meer dan de helft op de bakplaat: ![]() Druk dit met je handen goed plat, tot je een soort koek hebt: ![]() Voeg nu de gesneden appels toe: ![]() Verkruimel wat je aan deeg over hebt over de appels en druk dit licht aan, dit dus niet te stevig, want het moet kruimelig blijven. ![]() Een uur op 160-165 graden bakken, tot het deeg mooi bruin is. Ik vond hem wat licht, dus heb de laatste 5 minuten op 180 graden gedaan, maar hij werd aan de randjes iets te donker. Echter geen enkel probleem: meteen er af snijden als de koek nog warm is, dan is hij nog zacht. Dan is dit het eindresultaat: ![]() Ziet er op de foto (door het felwitte flitslicht) altijd wat dramatischer uit dan het is, hij lijkt wel half zwart nu maar dat valt wel mee ![]() Laat de koek 15 minuten afkoelen, op het bakpapier op een rooster (dus niet meer op de bakplaat), daarna het bakpapier weghalen en op een rooster verder laten afkoelen. Dan in puntjes of wat je ook wil snijden: ![]() ![]() Een knapperige bodem, zachtzure fruitige binnenkant en brosse bovenkant. Dat is de sensatie van een appelplaatkoek ![]() [ Bericht 3% gewijzigd door djkoelkast op 16-10-2010 19:02:10 ] | |
murp | zaterdag 16 oktober 2010 @ 17:09 |
Ziet er lekker uit! ![]() | |
Metalfrost | zaterdag 16 oktober 2010 @ 17:10 |
Leuk recept, thanks ![]() | |
bellabeauti | zaterdag 16 oktober 2010 @ 17:32 |
Lekker! ben benieuwd naar het resultaat ![]() | |
Brentmeister | zaterdag 16 oktober 2010 @ 17:37 |
quote: | |
djkoelkast | zaterdag 16 oktober 2010 @ 17:37 |
Hij mag met een minuut of 10 uit de oven ![]() | |
Lief-visje | zaterdag 16 oktober 2010 @ 17:38 |
Ziet er lekker uit, ben benieuwd naar het resultaat ![]() | |
Yannick567 | zaterdag 16 oktober 2010 @ 17:41 |
Ziet er goed uit, tvp voor vanavond als ik weer thuis ben ![]() | |
SuperrrTuxxx | zaterdag 16 oktober 2010 @ 17:41 |
Nice ![]() | |
Pietverdriet | zaterdag 16 oktober 2010 @ 18:00 |
Ik zet volgens mij sneller een klassieke appeltaart in elkaar. | |
djkoelkast | zaterdag 16 oktober 2010 @ 18:03 |
Zie het resultaat in de OP | |
Maravilla | zaterdag 16 oktober 2010 @ 18:17 |
Ziet er goed uit. Leuk iets voor volgende week. ![]() | |
Mirjam | zaterdag 16 oktober 2010 @ 18:19 |
ik ben benieuwd naar de foto's van de gesneden koek ![]() | |
TheDutchHero | zaterdag 16 oktober 2010 @ 18:31 |
Hier krijg ik echt honger van ![]() Ziet er wel heerlijk uit ![]() | |
FutureFairytale | zaterdag 16 oktober 2010 @ 18:37 |
ik wil ook foto's zien van de gesneden koek! ![]() | |
djkoelkast | zaterdag 16 oktober 2010 @ 19:02 |
De foto's staan er bij in de OP ![]() | |
Mirjam | zaterdag 16 oktober 2010 @ 19:04 |
ziet er lekker uit, nomnom | |
fotostarter | zaterdag 16 oktober 2010 @ 19:36 |
Beetje donker, maar erg leuk recept! | |
djkoelkast | zaterdag 16 oktober 2010 @ 19:40 |
quote:Lijkt op de foto veel erger dan het is hoor ![]() | |
Boefje. | woensdag 20 oktober 2010 @ 16:23 |
Lekker, tvp ![]() | |
rijsttafel | woensdag 20 oktober 2010 @ 16:25 |
Als ik een taartvorm had, zou ik toch voor de appelkruimeltaart gaan. Zoveel meer tijd kost dat vast niet. Maar dit zal vast ook prima te eten zijn. | |
djkoelkast | woensdag 20 oktober 2010 @ 16:29 |
quote:Dit is echt veel lekkerder. | |
rijsttafel | woensdag 20 oktober 2010 @ 16:34 |
Ik ben nog niet overtuigd. | |
djkoelkast | woensdag 20 oktober 2010 @ 18:35 |
quote:Dan moet je het zelf eens maken ![]() | |
UncleFunk | woensdag 20 oktober 2010 @ 18:45 |
Dank voor het recept. Ik geef het aan mijn vriendin, want zij houdt erg van bakken ![]() | |
rijsttafel | woensdag 20 oktober 2010 @ 18:45 |
quote: ![]() | |
UncleFunk | woensdag 20 oktober 2010 @ 18:49 |
quote:Wat nou? | |
rijsttafel | woensdag 20 oktober 2010 @ 18:50 |
quote:Lekker recept Ik geef het aan mijn vriendin = ![]() | |
UncleFunk | woensdag 20 oktober 2010 @ 18:52 |
quote:Whatever. ![]() | |
rijsttafel | woensdag 20 oktober 2010 @ 18:54 |
quote:Als je een held bent bak je het gewoon zelf en geef je die koek aan je vriendin. Dat bedoel ik. | |
Chickert | woensdag 20 oktober 2010 @ 19:00 |
quote:Mijn held houdt er rekening mee dat ik het helemaal leuk vind om te bakken ![]() ![]() | |
Yannick567 | vrijdag 22 oktober 2010 @ 15:03 |
Ben benieuwd. Die van mij zit nu in de oven ![]() | |
djkoelkast | vrijdag 22 oktober 2010 @ 15:13 |
quote:Als 'ie wat te licht blijft niet op 180 zetten, dan wordt ie te donker ![]() ![]() Gewoon 5 minuutjes langer op 160 laten. | |
Yannick567 | vrijdag 22 oktober 2010 @ 15:30 |
quote:Okay ![]() | |
djkoelkast | vrijdag 22 oktober 2010 @ 16:32 |
En en en? ![]() | |
Yannick567 | zaterdag 23 oktober 2010 @ 01:16 |
Sorry voor de late reactie, ben net terug uit mijn werk. Mijn moeder had hem uit de oven gehaald en zag hem net staan. Ik moest een stukje proeven, en hij was echt ![]() Naar mijn idee heb ik alleen de bodem iets te dik gemaakt, dus voor de volgende keer maak ik die iets dunner. Hij was mooi bruin en ook niet verbrand, hem hem gewoon iets langer op 160 graden laten staan. Bedankt voor je recept ![]() | |
djkoelkast | zaterdag 23 oktober 2010 @ 10:06 |
Als hij helemaal is afgekoeld hoort de bodem heel knapperig te zijn, als hij te slap is dan was 'ie te dik of niet goed genoeg aangedrukt, maar altijd leuk om te experimenteren natuurlijk. Bijvoorbeeld geraspte kokos toevoegen of nootjes/pinda's (die zou ik dan alleen bij de bovenkant doen) en ga zo maar door ![]() Eet smakelijk in elk geval ![]() | |
Yannick567 | zaterdag 23 oktober 2010 @ 11:53 |
Toen ik vanochtend beneden kwam zag de onderkant er aardig krokant uit. ![]() | |
davo1979 | zaterdag 23 oktober 2010 @ 12:14 |
Ik heb niks te doen vandaag dus wie weet........ | |
davo1979 | zondag 24 oktober 2010 @ 15:48 |
Gemaakt gister maar met een combi oven op 170 graden. Erg lekker! | |
Dandilion | zondag 24 oktober 2010 @ 17:02 |
zo dat ziet er goed uit! ik ga het zeker een keertje maken! | |
Windigo | zondag 24 oktober 2010 @ 19:31 |
Dit ga ik morgen maken ![]() | |
Alexxxxx | zondag 24 oktober 2010 @ 19:40 |
Ziet er echt zalig uit ![]() ![]() | |
Windigo | zondag 24 oktober 2010 @ 19:48 |
quote:Is heel lekker, mn moeder maakt dat altijd voor mn verjaardag ![]() | |
Alexxxxx | zondag 24 oktober 2010 @ 19:49 |
Ik heb altijd Henriëtte's, een soort appelkoeken, voor mijn vrjaardag, ik heb het idee dat dit ongeveer hetzelfde smaakt? | |
Windigo | zondag 24 oktober 2010 @ 19:51 |
quote:Dit smaakt niet naar appelkoeken ook niet naar appelkruimelkoeken, dit is zegmaar 20x beter ![]() | |
djkoelkast | zondag 24 oktober 2010 @ 20:24 |
Appelkoeken is meestal van gedroogde appel en/of een soort appelgelei. Heel vies. Er gaat niets boven langzaam gegaarde verse appelen ![]() | |
Nemain | donderdag 28 oktober 2010 @ 11:14 |
Nog dertig minuten! ![]() | |
Brentmeister | vrijdag 29 oktober 2010 @ 01:58 |
quote:En? ![]() | |
KarinJ. | vrijdag 29 oktober 2010 @ 02:05 |
Eens in de zoveel tijd moet ik voor gebak zorgen bij de club waar ik op zit. Ga deze dan maken, hij ziet er errug lekker uit. Is het een Nederlands recept? (deze vraag krijg ik gegarandeerd ![]() | |
erikkll | vrijdag 29 oktober 2010 @ 02:09 |
Ik ga dit ook proberen ![]() | |
123hopsaflops | vrijdag 29 oktober 2010 @ 02:22 |
die havermout toevoegen aan het deeg ga ik ook eens proberen | |
djkoelkast | vrijdag 29 oktober 2010 @ 11:30 |
quote:Het is een combinatie tussen de Hollandse appeltaart en de Hollandse havermoutkoekjes, dus ik denk van wel ![]() | |
KarinJ. | vrijdag 29 oktober 2010 @ 11:40 |
Oké, bedankt voor de info.....kan ik zeggen dat het typisch Hollands is, dat vinden ze "spannend" ![]() | |
Mirjam | vrijdag 29 oktober 2010 @ 11:40 |
quote:wat voor club is het? ![]() | |
djkoelkast | vrijdag 29 oktober 2010 @ 11:43 |
Moet je natuurlijk wel Hollandse appels zoeken ![]() | |
KarinJ. | vrijdag 29 oktober 2010 @ 11:53 |
Mmmm Hollandse appels zal al moeilijk worden. Ik ben al blij dat ik 40 km verderop een winkel heb gevonden waar ze echt goede groente en fruit hebben ![]() De club is een zangkoor. Nu kan ik echt niet zingen ( is niet belangrijk, het gaat om het samenzijn) maar om te integreren en om mijn buren mij te leren kennen, en ik hun, ben ik er toch op gegaan. Kan je je voorstellen, bij elke repetitie minstens 3 soorten gebak......en je eet er zoveel van als jezelf wil . Ik ben dus al een paar kilo aangekomen haha. Is niet erg hoor, was toch te mager ![]() | |
Sabsie | vrijdag 29 oktober 2010 @ 21:48 |
Ziet er lekker uit zeg! Ga hem ook maken. | |
het-is-mij | zaterdag 30 oktober 2010 @ 12:54 |
Ziet er goed uit, vanochtend ingredienten gehaald en vanavond of morgen bakken, ben zeer benieuwd. | |
rijsttafel | zaterdag 30 oktober 2010 @ 12:56 |
quote:Daar geloof ik nu helemaal niets van, sorry. | |
het-is-mij | zaterdag 30 oktober 2010 @ 13:08 |
Blijft het trouwens lekker/goed alsj e het een dag van te voren maakt? | |
djkoelkast | zaterdag 30 oktober 2010 @ 13:10 |
quote:Ja hoor, alleen de bovenkant is dan wel wat minder bros (trekt wat vocht van de appels aan), maar de bodem blijft een paar dagen krokant. | |
erikkll | zaterdag 30 oktober 2010 @ 17:05 |
Ik heb 'm ook gemaakt! Hier is ie, ongebakken nog:![]() | |
_Ophelia_ | zaterdag 30 oktober 2010 @ 17:07 |
Wordt het geen tijd om deze toe te voegen aan het Fok! kookboek? | |
Chickert | zaterdag 30 oktober 2010 @ 17:28 |
![]() ![]() ![]() | |
djkoelkast | zaterdag 30 oktober 2010 @ 17:44 |
Die ziet er uit of 'ie gaat lukken! Is dat er dan ![]() | |
erikkll | zaterdag 30 oktober 2010 @ 18:22 |
Hij is gelukt! Maar hoe krijg ik 'm nou van het papier af? ![]() | |
AKnynke | zaterdag 30 oktober 2010 @ 18:26 |
omkeren op een snijplank, papier eraf, snijplank tegen die kant aan, nog een keer omkeren, et voila! | |
erikkll | zaterdag 30 oktober 2010 @ 18:27 |
ohja, even proberen. waar ik bang voor ben is dat de bodem te dun is en het ding dwars door het rooster valt? ![]() | |
AKnynke | zaterdag 30 oktober 2010 @ 18:41 |
daarom, snijplank en geen rooster! | |
djkoelkast | zaterdag 30 oktober 2010 @ 18:44 |
Af laten koelen met papier er nog onder op een rooster Na +/- 30 minuten kun je hem als geheel oppakken en zo het papier er af halen. Omkeren dan kakt 'ie in, zeker als je het meteen doet. | |
erikkll | zaterdag 30 oktober 2010 @ 18:44 |
Het is gelukt! ![]() Het eindresultaat: ![]() | |
djkoelkast | zaterdag 30 oktober 2010 @ 18:48 |
Ziet er puik uit ![]() | |
Nemain | zondag 31 oktober 2010 @ 14:12 |
Hij is zo goed dat ik mijn collega's heb moeten beloven hem deze week weer te maken. | |
lady-wrb | zondag 31 oktober 2010 @ 18:07 |
oke, ik ga hem ook maken. havermout is toch niet hetzelfde als havervlokken, toch? | |
djkoelkast | zondag 31 oktober 2010 @ 19:10 |
Nee, havervlokken zijn harder. Je moet snelkokende havermout hebben. | |
het-is-mij | maandag 1 november 2010 @ 08:46 |
Nou wij hebben hem/het gister gemaakt. Appels waren alleen erg groot en de mr. had alle appels gebruikt dus we hadden OF teveel appels OF te weinig bodem en bovenkant zeg maar dus het was niet echt een goede plaat, als je hem overhevelde brokkeldie die iets. Maar ja ik was douchen en hij ging het afmaken en ik had de foto's bestudeerd en hij las het van een briefje. De smaak was wel goed en knapperig/krokant. Vond alleen de citroenschil iets te overheersend. Lekker en vooral makkelijk recept, makkelijk te maken ook als je weet hoe het moet dus dit recept gaat in de map! Thx ![]() | |
djkoelkast | maandag 1 november 2010 @ 10:38 |
Dan heb je denk ik de hele citroenschil gebruikt, een beetje is al genoeg en niet te diep raspen, je wil het gele, niet het witte en dan van een kwart of max een halve citroen. Je kunt ook het deegrecept verdubbelen, dan heb je een grotere koek ![]() | |
het-is-mij | maandag 1 november 2010 @ 12:27 |
Hij was ook best goed te eten hoor, er staat nu nog een stukje klaar ![]() Mag alleen wat bijgeschaafd worden maar ja, goed excuus om hem nog een keer te maken ![]() | |
lady-wrb | maandag 1 november 2010 @ 12:36 |
ik ga zo wat appels scoren en dan ga ik m ook maken. wat voor rasp heb je nodig voor de citroenschil? ik heb zo'n ding waar je sliertjes mee trekt. dat is m niet zeker? | |
djkoelkast | maandag 1 november 2010 @ 13:35 |
Elke normale rasp voldoet, als je de fijne tandjes maar gebruikt. Sliertjes zou ik niet doen, je kunt wel de sliertjes héél fijn snijden, maar gebruik niet te veel, het is puur voor het aroma en dat frisse tintje, het moet geen citroenkoek worden. | |
lady-wrb | maandag 1 november 2010 @ 13:48 |
ik zal zo eens bij de appie kijken of die een raspding heeft. moet er toch zijn voor die appels ![]() | |
Captain_Fabulous | maandag 1 november 2010 @ 14:04 |
Volgens mij heb je geen citroenschil nodig als je een zuur appeltje gebruikt als een Goudreinet...verder ga ik het binnenkort eens proberen! Snelkokende havermout dus? | |
djkoelkast | maandag 1 november 2010 @ 14:24 |
Ja, alle havermout waar je ook pap mee kunt maken is geschikt, zolang het maar naturel is (dus 100% havermout, geen toevoegingen). Citroenschil gaat in het deeg, het geeft een wat frisser tintje en vooral heel veel aroma af, het gaat niet door de appels (beetje citroensap mag er wel door, maar hoeft zeker niet). | |
Captain_Fabulous | maandag 1 november 2010 @ 14:31 |
Hum, zal de citroen in overweging nemen, maar doe het ook nooit in mijn normale appeltaart, ben een purist op appeltaartgebied, en m'n lief is nog veel erger. | |
Mirjam | maandag 1 november 2010 @ 14:32 |
ik doe altijd wat geraspte citroenschil in mijn appeltaart, door de appelen mengen heerlijk ![]() zeker met ook nog een flinke handvol walnoten erbij ![]() | |
djkoelkast | maandag 1 november 2010 @ 14:35 |
Er zijn ook mensen die er geen zout in doen, dat moet er wel in voor de bakresultaten (niet voor de smaak, al heeft zout wel een smaakversterkende werking). Zo heb je 1001 varianten op appeltaarten/koeken etc. Je kunt er ook rozijnen/krenten door doen, scheutje amaretto, amandelschaafsel en ga zo maar door. Je kunt hem zo simpel en ingewikkeld maken als je maar wil. Ook lekker is geraspte kokos door het deeg heen doen (liefst vers van de kokosnoot, maar uit een zakje kan ook wel). | |
Captain_Fabulous | maandag 1 november 2010 @ 14:36 |
Walnoten zijn ook niet gewenst door de directie bij mij thuis ![]() Appel, en ook niet teveel suiker is waar het meeste sucess mee heb. | |
lady-wrb | maandag 1 november 2010 @ 15:43 |
nou hij staat net in de oven hoor ![]() ik had alleen wat weinig deeg voor de bovenkant over. * lady-wrb noteert: volgende keer meer deeg maken | |
lady-wrb | maandag 1 november 2010 @ 16:15 |
het ruikt hier heerlijk btw ![]() | |
lady-wrb | maandag 1 november 2010 @ 16:42 |
mmm 60 minuten verder en hij is nog niet bruin ![]() ik heb de oven maar eens wat hoger gezet. | |
djkoelkast | maandag 1 november 2010 @ 17:49 |
Hangt van je oven af, als hij wat licht blijft beter op 170 bakken, kan zijn dat je oven de 160 niet echt stabiel houdt, in dat geval is 170 beter. Je appels zijn in elk geval wel gaar nu, nu nog een kleurtje. Maar niet te lang, dan wordt 'ie zwart ![]() | |
After_Dark | maandag 1 november 2010 @ 17:50 |
Ik heb hem gister gebakken, en direct een flinke fout gemaakt. Het bakmeel, havermout en de hele bende heb ik gewoon bij de appels gepleurd en gemengd. Na verder de instructies door te gaan kwam ik erachter dat dat helemaal niet moet. Ik bak bijna nooit iets dus hou ik het maar op een beginnersfout. Ik heb het geheel gewoon geplet en de oven in gegooid en eigenlijk is het ondanks de fout een verdomd lekker koekie geworden. Volgende keer hou ik de appels toch maar apart, kijken of ie dan nog wat beter smaakt. | |
lady-wrb | maandag 1 november 2010 @ 18:38 |
tadaaaaa ![]() ![]() dit is 'm dan geworden. en ik hou absoluut niet van appeltaart, maar deze is best lekker ![]() (ik heb er overigens ook rozijnen bijgedaan en onder de appel/rozijnenlaag ligt een laagje amandelspijs verkruimeld) | |
het-is-mij | maandag 1 november 2010 @ 20:12 |
Ziet er goed uit lady! Die spijs lijkt me ook een goed extra'tje! | |
erikkll | maandag 1 november 2010 @ 20:15 |
Ik heb mijne op 140 gebakken, maar ik weet dat mijn oven altijd warmer wordt dan ik aangeef ![]() | |
FutureFairytale | maandag 1 november 2010 @ 20:20 |
lady-wrb houdt niet van appeltaart?? ![]() | |
Windigo | dinsdag 2 november 2010 @ 10:29 |
Gaat nog even duren voor ik die kan maken, pc is kapot dus kan thuis t recept niet zien ![]() | |
Mirjam | dinsdag 2 november 2010 @ 10:29 |
uitprinten op je werk? ![]() | |
Windigo | dinsdag 2 november 2010 @ 10:33 |
Haha ![]() ![]() Nee had beloofd dat ik nog foto's zou posten maar dat duurt nog even dus ![]() | |
lady-wrb | dinsdag 2 november 2010 @ 13:40 |
nee, sorry. mag ik nou niet meer meedoen? | |
djkoelkast | dinsdag 2 november 2010 @ 14:40 |
Je appels zien er goed uit, maar je kruimellaag lijkt wat te licht. Heb je wel echt roomboter gebruikt? In margarine zit namelijk een groot deel water en daarmee wordt het nooit zo mooi. | |
lady-wrb | dinsdag 2 november 2010 @ 16:13 |
ik heb geeneens margarine in huis. nooit ![]() maar mijn oven bakt nooit zo heel erg snel bruin. ik zal hem de volgende keer meteen hoger zetten. (ik heb een oventhermometer in mijn oven staan om hem goed in de gaten te houden) | |
djkoelkast | dinsdag 2 november 2010 @ 16:54 |
Gelukkig maar, margarine is echte bagger ![]() 1 stukje hoger in de oven (dus positioneel gezien) kan ook helpen, maar dan moet je weer op de bodem letten, of die wel goed knapperig wordt. | |
92Merel | dinsdag 2 november 2010 @ 16:56 |
Ziet er lekker uit ! Afgelopen week ook plaatappeltaart gemaakt, maar een variant die meer op de originele appeltaart lijkt. | |
Nemain | donderdag 4 november 2010 @ 22:52 |
Dj, mag ik jouw recept gebruiken om een wedstrijd appeltaart - en aanverwanten te winnen? Indien mogelijk delen we de prijs ![]() | |
djkoelkast | donderdag 4 november 2010 @ 23:05 |
Uiteraard, ga je gang ![]() | |
After_Dark | donderdag 4 november 2010 @ 23:09 |
Hey Lady-wrb, beviel die spijs in de koek? Ik denk dat ik er dit of volgend weekend nog eentje ga proberen vanwege mijn fout de vorige keer (appel door de deeg gemixed). | |
ErkendFokker | vrijdag 5 november 2010 @ 02:13 |
ik ga dit morgen ook maar eens maken ![]() | |
beatrijs | vrijdag 5 november 2010 @ 02:16 |
tering hier zitten veel koolhydraten in | |
The_Hives | vrijdag 5 november 2010 @ 08:30 |
ja, dus ![]() | |
djkoelkast | vrijdag 5 november 2010 @ 10:26 |
Er zitten ook veel vezels in (appels en havermout), ideaal tussendoortje dus, beter dan een mars of snickers ofzo ![]() | |
FutureFairytale | vrijdag 5 november 2010 @ 10:29 |
ik snap em ook niet ![]() | |
djkoelkast | vrijdag 5 november 2010 @ 10:33 |
Zal wel iemand zijn die flink aan de afslankrepen zit, alsof die goed voor je zijn ![]() | |
FutureFairytale | vrijdag 5 november 2010 @ 10:34 |
alleen eiwit willen eten ![]() | |
The_Hives | vrijdag 5 november 2010 @ 10:40 |
ik heb vandaag kwark op ![]() | |
ErkendFokker | vrijdag 5 november 2010 @ 14:10 |
onderkant is wel heel erg zacht geworden hier ![]() | |
djkoelkast | vrijdag 5 november 2010 @ 14:50 |
Dan moet je hem bij jouw oven lager in de oven doen. Overigens werkt dit niet bij ovens die alleen een hete lucht stand hebben, dan moet hij juist hoger (omdat de hete lucht uit het midden van de achterkant komt en dus niet de onderkant apart verwarmt). | |
ErkendFokker | vrijdag 5 november 2010 @ 14:56 |
heb draaiende hete lucht oven, zal hem volgende keer op plateau zetten | |
lady-wrb | vrijdag 5 november 2010 @ 16:49 |
ik denk dat ik er van het weekend weer eentje bak ![]() | |
Lonaa | zaterdag 6 november 2010 @ 11:08 |
Met een goed half uurtje zou hij klaar moeten zijn. ![]() | |
djkoelkast | zaterdag 6 november 2010 @ 11:23 |
Natuurlijk wel even een plaatje van het resultaat zo he ![]() Ik ga er vanavond ook weer een maken ![]() | |
Lonaa | zaterdag 6 november 2010 @ 11:50 |
Alstublieft ![]() ![]() | |
djkoelkast | zaterdag 6 november 2010 @ 11:59 |
Nice! Ik zie wel veel ronde vormen, ik weet niet waarom maar ik maak ze altijd rechthoekig ![]() Ik ben stom geweest je dit te vragen want ik kan er pas vanavond een maken en heb er nu al weer zin in ![]() | |
Lonaa | zaterdag 6 november 2010 @ 18:39 |
Nou, die ronde vormen.. Rond rooster he.. ![]() ![]() | |
After_Dark | zaterdag 6 november 2010 @ 19:22 |
Ik heb er vandaag weer eentje gemaakt, deze keer wel de appel apart gehouden en er een heel pakkie amandelspijs over de eerste laag daag heen gespreid. Ben benieuwd. Ik zal straks even een foto van het resultaat maken. | |
djkoelkast | zaterdag 6 november 2010 @ 19:23 |
Ik heb gewoon een rechthoekige bakplaat, bakpapier er op, koek er op en bakken maar ![]() | |
djkoelkast | zaterdag 6 november 2010 @ 19:56 |
Ik heb net een variatie in de oven gedaan. 250g suiker >> 225g suiker + 25g honing En 15 gram gemalen kokos toevoegen (anders kloppen je vloeibaar/vast verhoudingen ook niet meer) | |
Jojogirl | zaterdag 6 november 2010 @ 21:10 |
Oe dit klinkt lekker, ga ik ook eens proberen. | |
djkoelkast | zaterdag 6 november 2010 @ 21:38 |
Deze variant met kokos is ook super lekker. Meer dan 15g zou ik er niet in doen, dit geeft net dat kokosvleugje, het moet geen kokosmakroon worden. Ik heb ook 10g boter vervangen voor 10g kokosolie extra virgine, maar dat heeft vast niemand in huis ![]() Ik heb een foto gemaakt, ik zal die zsm posten ![]() | |
After_Dark | zondag 7 november 2010 @ 12:04 |
Deze heb ik gisteren gebakken, ik heb daarbij ideeën van Lady-wrb gekopiëerd. ![]() Er zit een stuk meer spijs in, zo'n volledig pakje van AH (250 gram denk ik dat het was). Ik heb er een complete laag van gemaakt. Eerst de deeglaag van de appelkoek zelf, dan een laag spijs, dan de appel (met rozijnen) en vervolgens de rest van het deeg. Het is verdomd machtig door al die spijs en ik denk dat ik volgende keer misschien voor een half pakje ga, maar het is zeker een lekkere toevoeging. ![]() | |
djkoelkast | zondag 7 november 2010 @ 12:19 |
![]() Dit is die van mij van gisteren, toch ook maar eens een ronde gemaakt ![]() | |
McGilles | woensdag 10 november 2010 @ 00:10 |
Vandaag ook 1 gemaakt, had hem wel 80 minuten in de oven gedaan waardoor hij echt heel mooi knapperig is geworden en de appel heerlijk zacht en zoet. Gelijk bijna de helft opgegeten in m'n eentje ![]() | |
Vandaag... | woensdag 10 november 2010 @ 00:49 |
Ziet er lekker uit, lijkt op de plaattaart van mijn opa. Die deed ook nog een paar eetlepels custardpoeder mengen met citroensap (dan krijg je een bizar mooie substantie trouwens) en deed dat door de vulling. Kan ik aanraden! | |
n105 | zondag 14 november 2010 @ 12:51 |
Ik heb er net ook twee tegelijk gemaakt. Dus vier keer het recept van de opener. Ik heb 1 kg zelfr bakmeel, 1kg rietsuiker, 450 gr havermout, 50 gr kokos, 800 gr roomboter, 2kg goudreinet, geweektee rozijnen (1,5 kop). 500 gr amandelspijs gebruikt. Kan niet wachten tot hij koud is..... | |
Aphrodyte | zondag 14 november 2010 @ 12:57 |
Ziet er heerlijk uit! | |
Nemain | vrijdag 19 november 2010 @ 21:10 |
Ennn we hebben een winnaar! ![]() | |
The_Hives | vrijdag 19 november 2010 @ 21:10 |
![]() nu moet ik het ook wel proberen te maken ![]() | |
djkoelkast | vrijdag 19 november 2010 @ 21:53 |
Gefelicitaartkoek! Echt leuk ![]() | |
The_Hives | woensdag 24 november 2010 @ 10:28 |
hij zit in de oven ![]() | |
djkoelkast | woensdag 24 november 2010 @ 10:45 |
Leuk dat hij nog steeds gebakken wordt. Momenteel bak ik veel kruidnoten, ook erg lekker ![]() | |
The_Hives | woensdag 24 november 2010 @ 10:48 |
dat werd na een paar weken te standaard, net als speculaas ![]() | |
Felixa | woensdag 24 november 2010 @ 10:52 |
Mijn oven is afgelopen week gerepareerd dus ik ga 'm binnenkort ook een keertje maken. Ziet er heerlijk uit op al die foto's. ![]() | |
djkoelkast | woensdag 24 november 2010 @ 10:53 |
Sinterklaas is nog niet geweest dus tot die tijd kruidnoten. Heb het recept nu aardig te pakken ![]() Daarna over naar de kerstkransjes en appeltaarten met sinaasappel en kardemom ![]() | |
tombolafan | woensdag 24 november 2010 @ 11:03 |
Heb je daar ook een recept van? ![]() | |
djkoelkast | woensdag 24 november 2010 @ 11:08 |
Die moet ik dan na sinterklaas nog eens maken, want ik gebruik niet echt standaard recepten, het is gewoon wat aanklooien tot het lekker is ![]() ![]() | |
Nemain | woensdag 24 november 2010 @ 11:38 |
![]() ![]() (Ik denk niet dat we hem kunnen delen, dj ![]() | |
The_Hives | woensdag 24 november 2010 @ 11:52 |
jammer dat ik hem vanavond pas ga proeven ![]() | |
The_Hives | woensdag 24 november 2010 @ 12:01 |
voor![]() ![]() na ![]() ![]() | |
djkoelkast | woensdag 24 november 2010 @ 12:11 |
Dat had sowieso niet gehoeven, jij hebt de koek gemaakt ![]() ![]() | |
lady-wrb | woensdag 24 november 2010 @ 16:41 |
ja hoor, eergisteren nog. ik strooi alleen als extra wat amandelspijs en rozijnen op de bodem maar voor de rest handhaaf ik jouw recept. ik heb nu al 5 aanvragen voor het recept en iedereen is wild enthousiast, dus nogmaals bedankt voor het zo eenvoudige maar geweldige recept ![]() | |
McGilles | woensdag 24 november 2010 @ 18:39 |
Recept is inderdaad goed en ook zeer simpel, 10 minuutjes wat snijden en mengen en je bent alweer klaar ![]() | |
djkoelkast | woensdag 24 november 2010 @ 23:45 |
Het is ook echt leuk om lekker te variëren, bijvoorbeeld ongezouten pinda's of pistachenoten door het kruimeldeeg bovenop. Of kokos zoals ik al eens heb gemaakt. Zolang je de verhouding droge stof en vet/vocht maar gelijk houdt heb je de juiste structuur. Ik maak die van mij volgende keer met biologische tarwebloem en wijnsteenbakpoeder, ik heb daar al zeer goede resultaten mee gehaald bij andere baksels. | |
ColdFeet | donderdag 25 november 2010 @ 14:00 |
Gister geprobeerd, niiiiice! Ik ga het recept nog wel wat tweaken, ik vind het iets te zoet. Maar goeie bite inderdaad! Ik had overigens geen havermout in huis, ik heb maar wat havervlokken grof gemalen. Ook prima. Zou je hier ook een hartige variant van kunnen maken? ![]() | |
djkoelkast | donderdag 25 november 2010 @ 14:02 |
Te zoet? Dan heb je verkeerde suiker/verkeerde appels gebruikt of te veel suiker aan de appels zelf toegevoegd. Ik heb niks met hartige taarten, wordt ook lastig omdat je de droge stof (suiker) mist, dan moet je meer meel toevoegen maar dan mis je denk ik de crunch weer. | |
ColdFeet | donderdag 25 november 2010 @ 14:05 |
Nee hoor, ik had gewoon vrij zure jonagolds en 2 eetlepels suiker - het is vooral het deeg dat ik te zoet vind. Maar dat geeft niet, ik denk niet dat de crunch zoveel verandert als je meer bloem+haver gebruikt en iets minder suiker. Tempus docet ![]() Korstdeeg zonder suiker lukt trouwens ook. Ik heb inspiratie! Iets met groente en kaas ofzo. Ik vind de textuur met die haver namelijk wel érg goed. | |
LilDutchPrincess | donderdag 25 november 2010 @ 14:15 |
Hmm ik zit te denken aan een speculaas/pepernotige variant voor de sinterklaas..... al moet ik nog steeds de orginele variant uitproberen! ![]() | |
djkoelkast | donderdag 25 november 2010 @ 14:18 |
Al het kaneel in het recept vervangen voor koekkruiden (kaneel, nootmuskaat, witte peper, kardemom en kruidnagel) en je hebt een speculaasversie. Geschaafde amandelen of amandelspijs (zoals anderen hier al hebben vermeld) doen het dan ook erg goed. | |
LilDutchPrincess | donderdag 25 november 2010 @ 14:20 |
geschaafde amandelen had ik nog niet aan gedacht, goede tip. Thanks. | |
Felixa | donderdag 25 november 2010 @ 19:47 |
Ik heb er net eentje gemaakt, komt net uit de oven en hij ruikt heerlijk! ![]() Ik heb de variant met 190gr roomboter en 10gr kokosolie gemaakt. Ook had ik nog wat hele amandelen die ik grof gehakt heb en er doorheen heb gedaan. ![]() | |
The_Hives | donderdag 25 november 2010 @ 19:48 |
een dag later is hij nog lekkerder ![]() | |
The_Hives | donderdag 25 november 2010 @ 19:49 |
de bovenste korst is die bij jou ook redelijk krokant, want bij mij was hij erg bros.... | |
djkoelkast | donderdag 25 november 2010 @ 20:17 |
Iets korter in een iets hetere oven, dan krijgt de korst ook meer kleur. Wel oppassen, want binnen een paar minuten kan hij verbrand zijn (als je 10 minuten niet oplet is hij bijna zwart). | |
McGilles | vrijdag 26 november 2010 @ 15:29 |
Ik zet hem inderdaad de laatste 20 minuutjes op 220, gaat de appel aan de oppervlakte karameliseren (heerlijk) en krijg je een erg lekkere knapperige korst. Doe ik trouwens met bijna alle taarten met deeg. | |
djkoelkast | zaterdag 27 november 2010 @ 14:16 |
Ik heb er net weer een gemaakt, wintereditie met sinaasappelschil/sap ipv citroen en een scheutje stroop door het deeg. Ik heb hem deze keer niet met zelfrijzend bakmeel gemaakt maar met gewone tarwebloem en wijsteenzuur bakpoeder. Het resultaat is een veel brosser deeg, dus echt een aanrader! Je doet 10 gram wijnsteenzuur bakpoeder op 250g tarwebloem, je moet dan dus geen zelfrijzend bakmeel gebruiken (dat is bloem + normaal bakpoeder). ![]() En nog een kleine aanpassing: Oven voorverwarmen op 180 graden, als de plaatkoek er in zit terugdraaien naar 160 en je hebt de perfecte kleur na een uur bakken. | |
_Ophelia_ | zaterdag 27 november 2010 @ 14:19 |
Voor iedereen die het niet kent: wijnsteenbakpoeder koop je bij de natuurwinkel, en is ook weer prima te vervangen door normaal bakpoeder. | |
djkoelkast | zaterdag 27 november 2010 @ 14:32 |
Maar met normaal bakpoeder + bloem (= zelfrijzend bakmeel) krijg je dus een minder bros resultaat dan met wijnsteen ![]() | |
#ANONIEM | zaterdag 27 november 2010 @ 15:08 |
Oeh ziet er goed uit ![]() | |
Purdey | zaterdag 27 november 2010 @ 16:01 |
Ik ga 'm ook van de week eens maken ![]() ![]() ![]() | |
LastRequest | zaterdag 27 november 2010 @ 16:20 |
Die van mij zit in de oven! Alleen na 40 minuten even gecheckt, en hij ziet er nog ongeveer uit zoals toen ie erin ging.. Qua bovenkant zeg maar. Heel losjes. Hoort zeker niet? ![]() | |
djkoelkast | zaterdag 27 november 2010 @ 16:36 |
Je moet de bovenkant wel iets aandrukken voor hij de oven in gaat, maar niet te hard. Maar losjes mag hoor, het wordt toch wel lekker bros ![]() Als je hem maar goed de tijd geeft om af te koelen straks. | |
LastRequest | zaterdag 27 november 2010 @ 16:39 |
Fijn dat je zo snel reageert, hoopte al zoiets! Had het wel iets aangedrukt, maar het lijkt toch nog wat kruimelig. Ik laat hem in elk geval geruime tijd afkoelen dan ![]() | |
lady-wrb | zaterdag 27 november 2010 @ 17:14 |
als je bodem maar goed stevig is (en de boel goed afgekoeld) is het geen probleem als de bovenlaag wat los en korrelig is. (heb ik ook en ik maakte me er ook zorgen over, maar niks aan het handje ![]() | |
LastRequest | zaterdag 27 november 2010 @ 17:29 |
Hmmm heb de onderkant te dun gemaakt denk ik, ik durf hem na 40 minuten afkoelen niet zonder bakpapier op een rooster te zetten, dan valt het meteen uit elkaar. Ik laat hem nog even staan en dan wordt het maar geen koek, dan maar lepelen ![]() | |
djkoelkast | zaterdag 27 november 2010 @ 17:45 |
Met bakpapier en al op het rooster, half uurtje wachten en je trekt het er zo onderuit ![]() | |
LastRequest | zaterdag 27 november 2010 @ 18:02 |
Nou je kunt geen grote stukken optillen zonder dat de onderkant breekt maar hij smaakt in elk geval goed! ![]() | |
LastRequest | zaterdag 27 november 2010 @ 21:28 |
Vraagje! Ik ben nogal een baknoob ![]() Hoe kan ik dat ding het beste bewaren? | |
n105 | zaterdag 27 november 2010 @ 22:23 |
In een afgesloten bak. Ik gebruik een Tupperware taartdoos. Overigens brak hij bij mij niet, misschien iets harder aandrukken? | |
LilDutchPrincess | zaterdag 27 november 2010 @ 23:10 |
En hij is lekker geworden! ![]() | |
djkoelkast | zondag 28 november 2010 @ 01:01 |
Ik bewaar hem op een plat bord of iets waar hij op past en dan vershoudfolie er omheen wikkelen. Hij wordt vanaf nu elke dag een stukje slapper (doordat het vocht uit de appels in het deeg gaat trekken), maar de bodem blijft krokant. Dus de komende 3-4 dagen is hij nog heel lekker. Ben je van plan hem langer te bewaren: snijd portiestukken af, doe ze in een boterhamzakje en vries ze in. | |
heiden6 | zondag 28 november 2010 @ 01:05 |
Ziet er wel goed uit zo en klinkt lekker. ![]() | |
After_Dark | maandag 29 november 2010 @ 10:27 |
Mijne heb ik op een plank gelegd met een theedoek erover (kamertemperatuur), na een week was ie nog steeds lekker. Verbaasde me eigenlijk hoe lang het goed blijft. | |
Felixa | maandag 29 november 2010 @ 10:30 |
Na een week? ![]() Hoe is het in godesnaam mogelijk dat ie na een week nog niet op is? ![]() | |
#ANONIEM | maandag 29 november 2010 @ 10:32 |
Lekker! | |
After_Dark | maandag 29 november 2010 @ 10:42 |
Haha, hij moest concurreren met een versgebakken gevulde speculaastaartje, na een week om en om was het allemaal opgelost ![]() | |
Felixa | maandag 29 november 2010 @ 10:55 |
Ooooh, dan is het goed. ![]() | |
djkoelkast | maandag 29 november 2010 @ 11:24 |
Een week moet kunnen, er zit voldoende natuurlijk zuur in en het vocht zit binnenin en niet van buiten, dus weinig kans dat het heel snel gaat rotten. Toch zou ik 3-4 dagen aanhouden als richttijd ![]() | |
lady-wrb | maandag 29 november 2010 @ 11:53 |
en weer eentje gebakken ![]() ![]() ik had m al gesneden, maar bedacht toen dat er nog een foto gemaakt moest worden. hij is weer heerlijk ![]() | |
djkoelkast | maandag 29 november 2010 @ 12:00 |
Ziet er weer schitterend uit! Wat licht door de flits, want ik zie wel bruine appeltjes ![]() | |
KarinJ. | maandag 29 november 2010 @ 12:25 |
Hij zit nu in de oven.....ben benieuwd! Vanavond zullen we zien of de Noren ( meesters in het bakken van taarten!) deze taart zullen goedkeuren. Een strengere ballotage-commissie is er niet ![]() | |
djkoelkast | maandag 29 november 2010 @ 13:07 |
Oeioeioeioeioei ik ben benieuwd ![]() Maar het is niet echt een taart natuurlijk, het is een koek ![]() | |
LastRequest | maandag 29 november 2010 @ 16:47 |
Hmmm hij is hier toch te zoet bevonden. Ik heb me precies aan het recept gehouden maar hij is niet op gegaan, m'n familie en vrienden vonden hem te zoet. Erg lekker, maar wel te zoet. Als ik een volgende keer minder suiker zou willen gebruiken, dan moet er ook minder nattigheid bij neem ik aan? Heeft iemand een idee waar ik dan het beste in zou kunnen schuiven? Het kan natuurlijk ook zijn dat m'n appels erg zoet waren, al waren het gewoon Jonagolds. | |
lady-wrb | maandag 29 november 2010 @ 16:50 |
ik gebruik alleen goudreinetten. die zijn lekker zuur en fris van smaak ![]() | |
djkoelkast | maandag 29 november 2010 @ 17:02 |
te zoet bestaat niet ![]() Tips Vervang 25g suiker eens voor 25g honing en doe er 12g bakmeel bij (of 50g suiker voor 50g honing en 25g bakmeel erbij), honing geeft een andere zoetheid. Andere appels gebruiken Appels niet besuikeren | |
#ANONIEM | dinsdag 30 november 2010 @ 10:39 |
Ik wil em vandaag gaan maken maar ik hou absoluut niet van roomboter.. vind die koekjes die je kan kopen bereid met roomboter ronduit vies! Heeft deze koek ook die typische roombotersmaak? Anders ga ik toch voor de margarine namelijk.. | |
ColdFeet | dinsdag 30 november 2010 @ 10:52 |
Ik vond 'm ook te zoet! Maar 'k ga daar nog eens mee experimenteren. 250 g suiker op 250 g meel is ook wel gewoon vrij veel, natuurlijk. To be continued ![]() | |
djkoelkast | dinsdag 30 november 2010 @ 12:02 |
Ga nou niet m'n recept verkrachten, het is niet te zoet ![]() Neem mijn tips ter harte die ik eerder heb gegeven, meer moet je er niet aan kloten of het wordt iets totaal anders. | |
djkoelkast | dinsdag 30 november 2010 @ 12:03 |
Gebruik dan kokosolie, eventueel ontgeurd. Margarine is troep en moet je altijd mijden. Het is een door fabrikanten samengesteld goedje met veel te veel chemische processen en toevoegingen en vooral veel water. Een roombotersmaak als in die koekjes heb je niet, maar je proeft natuurlijk wel dat er roomboter in zit. | |
ColdFeet | dinsdag 30 november 2010 @ 12:54 |
Ahw ![]() Joh, ik ga gewoon wat experimenteren, maar het behoud van de crunch is het belangrijkst hoor ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 30 november 2010 @ 13:04 |
Nou wat waardeloos ![]() ![]() ![]() ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 30 november 2010 @ 13:05 |
Gelukkig boeit me dat niet zoveel, ik eet amper margarine en ik hou ook niet van kokos ![]() [ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 30-11-2010 13:05:48 ] | |
djkoelkast | dinsdag 30 november 2010 @ 13:41 |
Ontgeurde kokosolie smaakt niet naar kokos hoor. Je kunt ook palmolie gebruiken. Margarine is gewoon verboden in mijn recept ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 30 november 2010 @ 13:50 |
Whehe ohjee ![]() ![]() [ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 30-11-2010 13:51:21 ] | |
McGilles | dinsdag 30 november 2010 @ 15:23 |
Margarine verwerken in taarten ![]() | |
ColdFeet | dinsdag 30 november 2010 @ 15:34 |
Volgende keer beetje bij beetje nog wat gesmolten boter erbij. Mijn kruimels waren ook iets te droog, maar uiteindelijk ging het met iets meer boter echt prima ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 30 november 2010 @ 17:01 |
Oh doe niet zo triest ![]() @Coldfeet, goed idee hoewel het met melk ook wel aardig ging alleen iets te ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 30-11-2010 17:01:45 ] | |
djkoelkast | dinsdag 30 november 2010 @ 17:24 |
Nou triest, het is alsof je terpentine gebruikt om je gezicht te wassen: het werkt prima, maar het is natuurlijk niet de bedoeling. | |
McGilles | dinsdag 30 november 2010 @ 18:41 |
Wat is er triest aan? Het hoort gewoon niet en smaakt ook niet en lijkt niet eens een beetje op normale roomboter. Je kan ook ipv bloem ook maizena gaan gebruiken en ipv suiker doe je er mooi wat appelsap doorheen...... Roomboter en margarine zijn gewoon totaal verschillende producten. | |
The_Hives | dinsdag 30 november 2010 @ 18:53 |
ik ben totaal geen zoetekauw, maar vind hem niet te zoet ![]() | |
Felixa | dinsdag 30 november 2010 @ 18:57 |
Ik vind hem ook helemaal niet te zoet en de mensen aan wie ik een stukje heb laten proeven ook niet. ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 30 november 2010 @ 19:01 |
Dat vind jij. Ik lust geen roomboter en bak mijn hele leven al met margarine naar tevredenheid dus daarom vind ik je reactie behoorlijk triest. Mijn vriend wast zijn haar met dreft, dat werkt voor hem ook prima, is toch niks mis mee? | |
After_Dark | vrijdag 3 december 2010 @ 16:21 |
Ik heb hem vandaag weer gemaakt, wederom met spijs en rozijnen erbij. Goed gelukt, alleen is het wel steeds een gepiel om die bodemlaag van deeg te maken - bij het aanduwen scheurt / verbrokkelt ie. Misschien eens met meer boter proberen volgende keer, zoals Coldfeet hierboven voorstelde. Overigens wordt die onderlaag ook iets aan de harde kant, misschien is het sowieso niet gek om wat meer deeg te hebben. | |
djkoelkast | vrijdag 3 december 2010 @ 16:29 |
Dan doe je echt iets niet goed hoor, hij is hier nooit te droog, niet te hard, scheurt niet etc. Vergeet het citroensap niet of als je dat niet gebruikt een eetlepel melk. Kan ook zijn dat je de verkeerde bloem of havermout hebt, die te veel vocht absorbeert, in dat geval ook een eetlepel melk erbij. Als je deeg te hard uit de oven komt moet je de koek hoger in de oven plaatsen bij het bakken, dan verwarmt je onderkant te veel. | |
Sorella | vrijdag 3 december 2010 @ 19:43 |
Ik ga hem morgenochtend maken alleen wel in de hete lucht oven dus ik ben benieuwd hoe het eruit komt. | |
djkoelkast | vrijdag 3 december 2010 @ 19:45 |
Temperatuur iets lager houden en niet voorverwarmen ![]() | |
After_Dark | vrijdag 3 december 2010 @ 20:29 |
Het eindresultaat is perfect hoor, daar niet van. Die brokkeligheid van het deeg is alleen lastig bij het maken van die onderste laag, dat is een hoop gemodder. Wie weet helpt die melk wel, zal ik proberen als ik hem weer maak. En een stukkie hoger in de oven. | |
djkoelkast | vrijdag 3 december 2010 @ 20:44 |
Je moet de kruimels gewoon op de bakplaat doen en dan pas aandrukken, je kunt er geen lap deeg van maken zoals bij een appeltaart. | |
Sorella | zaterdag 4 december 2010 @ 14:47 |
Okee hij staat in de oven nu, ben alleen vergeten dat het niet voorverwarnd mocht worden (werd aangeraden i.v.m. hete lucht oven) Is wel even wennen normaal zit ik de oven altijd iets hoger als aangeraden word bij recepten en ook wat langer en nu is het omgekeerd ![]() Het enige wat ik vergeten ben is de citroen door het deeg heen, maar dat maakt misschien de citroen door de appeltjes weer goed ? | |
djkoelkast | zaterdag 4 december 2010 @ 15:06 |
Citroen door het deeg is voor het aroma, door de appels voor het extra zuur. Voorverwarmen is niet dat het niet mag, maar het is niet nodig bij hete lucht. | |
Purdey | zaterdag 4 december 2010 @ 19:02 |
Nou, ook ik heb sinds vanmiddag mijn eerste appelplaatkoek gemaakt! Nog niet van gegeten, maar dadelijk bij de thee gaat ie eraan! ![]() Voor: ![]() Na: ![]() | |
Sorella | zaterdag 4 december 2010 @ 23:06 |
Helaas geen foto kunnen maken, mob. is stuk en de appelplaatkoek is al op ![]() | |
KarinJ. | woensdag 8 december 2010 @ 08:43 |
Hierbij nog even een verslagje van vorige week. Toen hebben mijn club-genoten je taart mogen keuren ![]() Ik kreeg van verschillende kanten complimentjes .......dus hij is goedgekeurd ![]() ![]() | |
Lonka | woensdag 8 december 2010 @ 09:38 |
Ik heb 'm ook gemaakt ![]() ![]() ![]() Als je nog meer recepten hebt: ![]() | |
djkoelkast | woensdag 8 december 2010 @ 12:19 |
De meeste dingen die ik maak zijn one-off. Soms lukken ze, soms niet. Maar die plaatkoek is altijd een succes. Als ik nog eens zoiets maak zal ik het zeker laten weten ![]() | |
djkoelkast | zondag 9 januari 2011 @ 17:28 |
Ik heb nu weer een variant in de oven zitten met een gedeelte kokosolie en wat kardemom door de appels en door het deeg heen. Dit keer ook iets speciaals met de bovenkant (alleen de bovenkant, dus het kruimeldeeg bovenop): een handje suikeramandelen (die rode, net zoiets als suikerpinda's maar dan dus met amandelen), geschaafde kokos en kokosolie, door de keukenmachine en dat door het deeg heen. Hij staat nu nog in de oven, maar ik denk dat hij weer super lekker wordt ![]() | |
McGilles | dinsdag 11 januari 2011 @ 21:30 |
Net maar weer eens eentje gebakken, met wat in Grand Marnier en amaretto geweekte rozijnen en kokosrasp. Omdat ik wat deeg over had maar een soort van appelkoeken gemaakt in siliconen cakevormpjes ![]() ![]() | |
Melochan | vrijdag 14 januari 2011 @ 17:18 |
Heb er vandaag ook maar eentje gemaakt ![]() Voor: ![]() Na: ![]() Hij is niet echt bruin geworden, maar wel knapperig en erg lekker ![]() | |
sigme | zondag 7 oktober 2012 @ 10:18 |
Blijft een geweldig recept! Ik zoek het met enige regelmaat terug. Op dit moment staat er een appelplaatkoek in de oven. Ik pas het recept natuurlijk wel een beetje aan. Minder suiker, om te beginnen. En deze keer met een flinke schep gemberpoeder toegevoegd. | |
djkoelkast | zondag 7 oktober 2012 @ 12:02 |
Dank je. Ik heb er laatst nog een gemaakt met volkoren rogge en speltmeel in plaats van bloem/bakmeel. Ook heb ik er een gemaakt met speculaaskruiden en sinaasappelschil, een winterappelplaatkoek. | |
Fiorellino | zondag 7 oktober 2012 @ 12:32 |
Ga hem ook eens maken ![]() |