abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  † In Memoriam † woensdag 24 november 2010 @ 16:41:10 #151
37843 lady-wrb
kortaf
pi_89099900
quote:
1s.gif Op woensdag 24 november 2010 10:45 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Leuk dat hij nog steeds gebakken wordt.
Momenteel bak ik veel kruidnoten, ook erg lekker ;)
ja hoor, eergisteren nog.
ik strooi alleen als extra wat amandelspijs en rozijnen op de bodem maar voor de rest
handhaaf ik jouw recept.
ik heb nu al 5 aanvragen voor het recept en iedereen is wild enthousiast, dus nogmaals bedankt voor het zo eenvoudige maar geweldige recept

_O_
pi_89104441
quote:
1s.gif Op woensdag 24 november 2010 16:41 schreef lady-wrb het volgende:

[..]

ja hoor, eergisteren nog.
ik strooi alleen als extra wat amandelspijs en rozijnen op de bodem maar voor de rest
handhaaf ik jouw recept.
ik heb nu al 5 aanvragen voor het recept en iedereen is wild enthousiast, dus nogmaals bedankt voor het zo eenvoudige maar geweldige recept

_O_
Recept is inderdaad goed en ook zeer simpel, 10 minuutjes wat snijden en mengen en je bent alweer klaar :)
  Moderator woensdag 24 november 2010 @ 23:45:24 #153
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_89121337
Het is ook echt leuk om lekker te variëren, bijvoorbeeld ongezouten pinda's of pistachenoten door het kruimeldeeg bovenop. Of kokos zoals ik al eens heb gemaakt. Zolang je de verhouding droge stof en vet/vocht maar gelijk houdt heb je de juiste structuur.
Ik maak die van mij volgende keer met biologische tarwebloem en wijnsteenbakpoeder, ik heb daar al zeer goede resultaten mee gehaald bij andere baksels.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_89134276
Gister geprobeerd, niiiiice! Ik ga het recept nog wel wat tweaken, ik vind het iets te zoet. Maar goeie bite inderdaad! Ik had overigens geen havermout in huis, ik heb maar wat havervlokken grof gemalen. Ook prima.

Zou je hier ook een hartige variant van kunnen maken? :9
  Moderator donderdag 25 november 2010 @ 14:02:46 #155
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_89134333
Te zoet?
Dan heb je verkeerde suiker/verkeerde appels gebruikt of te veel suiker aan de appels zelf toegevoegd.
Ik heb niks met hartige taarten, wordt ook lastig omdat je de droge stof (suiker) mist, dan moet je meer meel toevoegen maar dan mis je denk ik de crunch weer.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_89134448
quote:
1s.gif Op donderdag 25 november 2010 14:02 schreef djkoelkast het volgende:
Te zoet?
Dan heb je verkeerde suiker/verkeerde appels gebruikt of te veel suiker aan de appels zelf toegevoegd.
Ik heb niks met hartige taarten, wordt ook lastig omdat je de droge stof (suiker) mist, dan moet je meer meel toevoegen maar dan mis je denk ik de crunch weer.
Nee hoor, ik had gewoon vrij zure jonagolds en 2 eetlepels suiker - het is vooral het deeg dat ik te zoet vind. Maar dat geeft niet, ik denk niet dat de crunch zoveel verandert als je meer bloem+haver gebruikt en iets minder suiker. Tempus docet ;)

Korstdeeg zonder suiker lukt trouwens ook. Ik heb inspiratie! Iets met groente en kaas ofzo. Ik vind de textuur met die haver namelijk wel érg goed.
pi_89134780
Hmm ik zit te denken aan een speculaas/pepernotige variant voor de sinterklaas..... al moet ik nog steeds de orginele variant uitproberen! :P Ff keer tijd voor maken.
  Moderator donderdag 25 november 2010 @ 14:18:02 #158
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_89134885
Al het kaneel in het recept vervangen voor koekkruiden (kaneel, nootmuskaat, witte peper, kardemom en kruidnagel) en je hebt een speculaasversie. Geschaafde amandelen of amandelspijs (zoals anderen hier al hebben vermeld) doen het dan ook erg goed.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_89134949
quote:
1s.gif Op donderdag 25 november 2010 14:18 schreef djkoelkast het volgende:
Al het kaneel in het recept vervangen voor koekkruiden (kaneel, nootmuskaat, witte peper, kardemom en kruidnagel) en je hebt een speculaasversie. Geschaafde amandelen of amandelspijs (zoals anderen hier al hebben vermeld) doen het dan ook erg goed.
geschaafde amandelen had ik nog niet aan gedacht, goede tip. Thanks.
pi_89148882
Ik heb er net eentje gemaakt, komt net uit de oven en hij ruikt heerlijk! :)
Ik heb de variant met 190gr roomboter en 10gr kokosolie gemaakt.
Ook had ik nog wat hele amandelen die ik grof gehakt heb en er doorheen heb gedaan.

Wer lesen kann, ist klar im Vorteil.
  donderdag 25 november 2010 @ 19:48:48 #161
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_89148962
een dag later is hij nog lekkerder :P
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  donderdag 25 november 2010 @ 19:49:43 #162
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_89149023
quote:
1s.gif Op zondag 7 november 2010 12:19 schreef djkoelkast het volgende:
[ afbeelding ]

Dit is die van mij van gisteren, toch ook maar eens een ronde gemaakt :P
de bovenste korst is die bij jou ook redelijk krokant, want bij mij was hij erg bros....
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  Moderator donderdag 25 november 2010 @ 20:17:17 #163
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_89150267
quote:
5s.gif Op donderdag 25 november 2010 19:49 schreef The_Hives het volgende:

[..]

de bovenste korst is die bij jou ook redelijk krokant, want bij mij was hij erg bros....
Iets korter in een iets hetere oven, dan krijgt de korst ook meer kleur. Wel oppassen, want binnen een paar minuten kan hij verbrand zijn (als je 10 minuten niet oplet is hij bijna zwart).
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_89182009
quote:
1s.gif Op donderdag 25 november 2010 20:17 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Iets korter in een iets hetere oven, dan krijgt de korst ook meer kleur. Wel oppassen, want binnen een paar minuten kan hij verbrand zijn (als je 10 minuten niet oplet is hij bijna zwart).
Ik zet hem inderdaad de laatste 20 minuutjes op 220, gaat de appel aan de oppervlakte karameliseren (heerlijk) en krijg je een erg lekkere knapperige korst. Doe ik trouwens met bijna alle taarten met deeg.
  Moderator zaterdag 27 november 2010 @ 14:16:38 #165
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_89223949
Ik heb er net weer een gemaakt, wintereditie met sinaasappelschil/sap ipv citroen en een scheutje stroop door het deeg.

Ik heb hem deze keer niet met zelfrijzend bakmeel gemaakt maar met gewone tarwebloem en wijsteenzuur bakpoeder. Het resultaat is een veel brosser deeg, dus echt een aanrader!
Je doet 10 gram wijnsteenzuur bakpoeder op 250g tarwebloem, je moet dan dus geen zelfrijzend bakmeel gebruiken (dat is bloem + normaal bakpoeder).



En nog een kleine aanpassing:

Oven voorverwarmen op 180 graden, als de plaatkoek er in zit terugdraaien naar 160 en je hebt de perfecte kleur na een uur bakken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_89224048
Voor iedereen die het niet kent: wijnsteenbakpoeder koop je bij de natuurwinkel, en is ook weer prima te vervangen door normaal bakpoeder.
  Moderator zaterdag 27 november 2010 @ 14:32:07 #167
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_89224435
quote:
1s.gif Op zaterdag 27 november 2010 14:19 schreef _Ophelia_ het volgende:
Voor iedereen die het niet kent: wijnsteenbakpoeder koop je bij de natuurwinkel, en is ook weer prima te vervangen door normaal bakpoeder.
Maar met normaal bakpoeder + bloem (= zelfrijzend bakmeel) krijg je dus een minder bros resultaat dan met wijnsteen ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_89225458
Oeh ziet er goed uit :9 ga ik ook eens proberen!
  zaterdag 27 november 2010 @ 16:01:55 #169
251095 Purdey
Better off alone..
pi_89226717
Ik ga 'm ook van de week eens maken :) Ik ben erg into bakken en nieuwe recepten, en dit ziet er super uit, simpel, maar heel lekker lijkt me :) Als ik er een heb, plaats ik een foto :)
So, here is the truth about the truth. It hurts, and so we lie.
pi_89227131
Die van mij zit in de oven!

Alleen na 40 minuten even gecheckt, en hij ziet er nog ongeveer uit zoals toen ie erin ging.. Qua bovenkant zeg maar. Heel losjes. Hoort zeker niet? ;(
The rock candy's melted, only diamonds now remain
  Moderator zaterdag 27 november 2010 @ 16:36:29 #171
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_89227558
quote:
1s.gif Op zaterdag 27 november 2010 16:20 schreef LastRequest het volgende:
Die van mij zit in de oven!

Alleen na 40 minuten even gecheckt, en hij ziet er nog ongeveer uit zoals toen ie erin ging.. Qua bovenkant zeg maar. Heel losjes. Hoort zeker niet? ;(
Je moet de bovenkant wel iets aandrukken voor hij de oven in gaat, maar niet te hard. Maar losjes mag hoor, het wordt toch wel lekker bros ;)
Als je hem maar goed de tijd geeft om af te koelen straks.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_89227656
quote:
1s.gif Op zaterdag 27 november 2010 16:36 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Je moet de bovenkant wel iets aandrukken voor hij de oven in gaat, maar niet te hard. Maar losjes mag hoor, het wordt toch wel lekker bros ;)
Als je hem maar goed de tijd geeft om af te koelen straks.
Fijn dat je zo snel reageert, hoopte al zoiets!
Had het wel iets aangedrukt, maar het lijkt toch nog wat kruimelig.
Ik laat hem in elk geval geruime tijd afkoelen dan :Y
The rock candy's melted, only diamonds now remain
  † In Memoriam † zaterdag 27 november 2010 @ 17:14:19 #173
37843 lady-wrb
kortaf
pi_89228928
als je bodem maar goed stevig is (en de boel goed afgekoeld) is het geen probleem als de bovenlaag wat los en korrelig is. (heb ik ook en ik maakte me er ook zorgen over, maar niks aan het handje :) )
pi_89229403
Hmmm heb de onderkant te dun gemaakt denk ik, ik durf hem na 40 minuten afkoelen niet zonder bakpapier op een rooster te zetten, dan valt het meteen uit elkaar. Ik laat hem nog even staan en dan wordt het maar geen koek, dan maar lepelen ;) Is vast ook lekker.
The rock candy's melted, only diamonds now remain
  Moderator zaterdag 27 november 2010 @ 17:45:49 #175
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_89229992
Met bakpapier en al op het rooster, half uurtje wachten en je trekt het er zo onderuit ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_89230556
Nou je kunt geen grote stukken optillen zonder dat de onderkant breekt maar hij smaakt in elk geval goed! :) Ietwat te zoet maar dat kan bij een volgende keer wel aangepast worden..
The rock candy's melted, only diamonds now remain
pi_89237226
Vraagje! Ik ben nogal een baknoob O-)
Hoe kan ik dat ding het beste bewaren?
The rock candy's melted, only diamonds now remain
pi_89239472
In een afgesloten bak. Ik gebruik een Tupperware taartdoos.
Overigens brak hij bij mij niet, misschien iets harder aandrukken?
pi_89241139
quote:
1s.gif Op donderdag 25 november 2010 14:15 schreef LilDutchPrincess het volgende:
Hmm ik zit te denken aan een speculaas/pepernotige variant voor de sinterklaas..... al moet ik nog steeds de orginele variant uitproberen! :P Ff keer tijd voor maken.
En hij is lekker geworden! :)
  Moderator zondag 28 november 2010 @ 01:01:02 #180
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_89245470
quote:
1s.gif Op zaterdag 27 november 2010 21:28 schreef LastRequest het volgende:
Vraagje! Ik ben nogal een baknoob O-)
Hoe kan ik dat ding het beste bewaren?
Ik bewaar hem op een plat bord of iets waar hij op past en dan vershoudfolie er omheen wikkelen.
Hij wordt vanaf nu elke dag een stukje slapper (doordat het vocht uit de appels in het deeg gaat trekken), maar de bodem blijft krokant. Dus de komende 3-4 dagen is hij nog heel lekker. Ben je van plan hem langer te bewaren: snijd portiestukken af, doe ze in een boterhamzakje en vries ze in.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_89245624
Ziet er wel goed uit zo en klinkt lekker. :)
As the officer took her away, she recalled that she asked,
"Why do you push us around?"
And she remembered him saying,
"I don't know, but the law's the law, and you're under arrest."
pi_89288902
quote:
1s.gif Op zondag 28 november 2010 01:01 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Ik bewaar hem op een plat bord of iets waar hij op past en dan vershoudfolie er omheen wikkelen.
Hij wordt vanaf nu elke dag een stukje slapper (doordat het vocht uit de appels in het deeg gaat trekken), maar de bodem blijft krokant. Dus de komende 3-4 dagen is hij nog heel lekker. Ben je van plan hem langer te bewaren: snijd portiestukken af, doe ze in een boterhamzakje en vries ze in.
Mijne heb ik op een plank gelegd met een theedoek erover (kamertemperatuur), na een week was ie nog steeds lekker. Verbaasde me eigenlijk hoe lang het goed blijft.
pi_89288945
Na een week? :D
Hoe is het in godesnaam mogelijk dat ie na een week nog niet op is? :9
Wer lesen kann, ist klar im Vorteil.
pi_89289017
Lekker!
pi_89289322
quote:
1s.gif Op maandag 29 november 2010 10:30 schreef Felixa het volgende:
Na een week? :D
Hoe is het in godesnaam mogelijk dat ie na een week nog niet op is? :9
Haha, hij moest concurreren met een versgebakken gevulde speculaastaartje, na een week om en om was het allemaal opgelost :P
pi_89289739
quote:
1s.gif Op maandag 29 november 2010 10:42 schreef After_Dark het volgende:

[..]

Haha, hij moest concurreren met een versgebakken gevulde speculaastaartje, na een week om en om was het allemaal opgelost :P
Ooooh, dan is het goed. O-)
Wer lesen kann, ist klar im Vorteil.
  Moderator maandag 29 november 2010 @ 11:24:13 #187
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_89290707
Een week moet kunnen, er zit voldoende natuurlijk zuur in en het vocht zit binnenin en niet van buiten, dus weinig kans dat het heel snel gaat rotten. Toch zou ik 3-4 dagen aanhouden als richttijd ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † maandag 29 november 2010 @ 11:53:48 #188
37843 lady-wrb
kortaf
pi_89291648
en weer eentje gebakken *O*



ik had m al gesneden, maar bedacht toen dat er nog een foto gemaakt moest worden.
hij is weer heerlijk :9
  Moderator maandag 29 november 2010 @ 12:00:32 #189
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_89291914
Ziet er weer schitterend uit!
Wat licht door de flits, want ik zie wel bruine appeltjes ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  maandag 29 november 2010 @ 12:25:35 #190
304638 KarinJ.
droom je leven, leef je droom
pi_89292722
Hij zit nu in de oven.....ben benieuwd!
Vanavond zullen we zien of de Noren ( meesters in het bakken van taarten!) deze taart zullen goedkeuren.
Een strengere ballotage-commissie is er niet :)
wees als een zalm, zwem tegen de stroom in
  Moderator maandag 29 november 2010 @ 13:07:41 #191
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_89294173
Oeioeioeioeioei ik ben benieuwd ;)
Maar het is niet echt een taart natuurlijk, het is een koek ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_89303407
Hmmm hij is hier toch te zoet bevonden. Ik heb me precies aan het recept gehouden maar hij is niet op gegaan, m'n familie en vrienden vonden hem te zoet. Erg lekker, maar wel te zoet. Als ik een volgende keer minder suiker zou willen gebruiken, dan moet er ook minder nattigheid bij neem ik aan? Heeft iemand een idee waar ik dan het beste in zou kunnen schuiven?

Het kan natuurlijk ook zijn dat m'n appels erg zoet waren, al waren het gewoon Jonagolds.
The rock candy's melted, only diamonds now remain
  † In Memoriam † maandag 29 november 2010 @ 16:50:52 #193
37843 lady-wrb
kortaf
pi_89303556
ik gebruik alleen goudreinetten. die zijn lekker zuur en fris van smaak :~
  Moderator maandag 29 november 2010 @ 17:02:45 #194
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_89304096
te zoet bestaat niet :P

Tips

Vervang 25g suiker eens voor 25g honing en doe er 12g bakmeel bij (of 50g suiker voor 50g honing en 25g bakmeel erbij), honing geeft een andere zoetheid.
Andere appels gebruiken
Appels niet besuikeren
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_89333951
Ik wil em vandaag gaan maken maar ik hou absoluut niet van roomboter.. vind die koekjes die je kan kopen bereid met roomboter ronduit vies! Heeft deze koek ook die typische roombotersmaak? Anders ga ik toch voor de margarine namelijk..
pi_89334420
quote:
1s.gif Op maandag 29 november 2010 16:47 schreef LastRequest het volgende:
Hmmm hij is hier toch te zoet bevonden. Ik heb me precies aan het recept gehouden maar hij is niet op gegaan, m'n familie en vrienden vonden hem te zoet. Erg lekker, maar wel te zoet. Als ik een volgende keer minder suiker zou willen gebruiken, dan moet er ook minder nattigheid bij neem ik aan? Heeft iemand een idee waar ik dan het beste in zou kunnen schuiven?

Het kan natuurlijk ook zijn dat m'n appels erg zoet waren, al waren het gewoon Jonagolds.
Ik vond 'm ook te zoet! Maar 'k ga daar nog eens mee experimenteren. 250 g suiker op 250 g meel is ook wel gewoon vrij veel, natuurlijk.

To be continued ;)
  Moderator dinsdag 30 november 2010 @ 12:02:54 #197
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_89337136
quote:
1s.gif Op dinsdag 30 november 2010 10:52 schreef ColdFeet het volgende:

[..]

Ik vond 'm ook te zoet! Maar 'k ga daar nog eens mee experimenteren. 250 g suiker op 250 g meel is ook wel gewoon vrij veel, natuurlijk.

To be continued ;)
Ga nou niet m'n recept verkrachten, het is niet te zoet :'(
Neem mijn tips ter harte die ik eerder heb gegeven, meer moet je er niet aan kloten of het wordt iets totaal anders.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator dinsdag 30 november 2010 @ 12:03:56 #198
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_89337166
quote:
1s.gif Op dinsdag 30 november 2010 10:39 schreef heaven7 het volgende:
Ik wil em vandaag gaan maken maar ik hou absoluut niet van roomboter.. vind die koekjes die je kan kopen bereid met roomboter ronduit vies! Heeft deze koek ook die typische roombotersmaak? Anders ga ik toch voor de margarine namelijk..
Gebruik dan kokosolie, eventueel ontgeurd. Margarine is troep en moet je altijd mijden. Het is een door fabrikanten samengesteld goedje met veel te veel chemische processen en toevoegingen en vooral veel water.
Een roombotersmaak als in die koekjes heb je niet, maar je proeft natuurlijk wel dat er roomboter in zit.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_89339173
quote:
1s.gif Op dinsdag 30 november 2010 12:02 schreef djkoelkast het volgende:

Ga nou niet m'n recept verkrachten, het is niet te zoet :'(
Neem mijn tips ter harte die ik eerder heb gegeven, meer moet je er niet aan kloten of het wordt iets totaal anders.
Ahw O+

Joh, ik ga gewoon wat experimenteren, maar het behoud van de crunch is het belangrijkst hoor :P
pi_89339578
Nou wat waardeloos :') Het deeg was kruimelig maar zo kruimelig dat ik het niet aan kon drukken, het bleef uit elkaar vallen. Heb er een beetje melk aan toegevoegd en toen werd het prachtig deeg maar niet meer kruimelig :') En toen had ik te weinig voor de bovenkant dus 1/2 van de appels is maar bedekt en ik heb sowieso veeeeeel teveel appels :') Het zit in de oven maar damn, ik doe het nooit meer, een gewone appeltaart is vele malen sneller klaar :P
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')