abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  Moderator zaterdag 16 oktober 2010 @ 17:08:18 #1
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_87609417
Appelplaatkoek!

Een soort hele snelle appeltaart, maar dan met veel meer crunch.
Lekker met havermout voor de extra smaak en bite. Hoe maak je die?

Zo:

Deeg:

250g zelfrijzend bakmeel
250g suiker (ik gebruik voor de smaak en krokantheid altijd ongeraffineerde rietsuiker)
125g havermout
200g boter (roomboter, geen margarine!)
snufje zout
paar theelepels kaneel
1 citroen (schil en wat druppels sap)

Vulling:

4 zoet/zure appels (jonagold bijvoorbeeld)
paar druppels citroensap van bovenstaande citroen
paar theelepels kaneel
paar eetlepels suiker



Voorbereiden:

Zet je oven aan op 160 graden (gebruik liever geen hete lucht oven, maar een normale oven met boven/onderwarmte).
Neem de bakplaat en leg hier bakpapier op.

Schil de appels, snijd ze in 4 stukken en verwijder de klokhuizen:



Snijd de appels in blokjes, mag best onregelmatig, dat geeft wat meer textuur:



Voeg wat suiker toe (+/- 2 eetlepels, niet te veel, want het deeg is al zoet):



Voeg wat kaneel toe (+/- 2 theelepels, mag best riant):



Meng dit alles door elkaar:



Snijd 200g boter af en doe dit in een pannetje:



Smelt de boter. Let op: vuur niet te hoog zetten, de boter moet niet bruin worden of borrelen!:



Zo moet de gesmolten boter er uit zien:



Doe het bakmeel en suiker in de kom:



Rasp de schil van de (gewassen) citroen en voeg een paar druppels sap toe:



Voeg de havermout toe:



Voeg 1-2 theelepels kaneel toe (naar smaak) en een snufje zout. Zout is er voor het bakresultaat, de plaatkoek moet niet zout worden natuurlijk,
dus zeg een mespuntje:



Meng dit met een vork goed door elkaar:



Voeg de gesmolten boter toe:



Meng dit eerst met de vork en later met je handen door elkaar. Maak er een soort bal van. Het deeg kruimelt makkelijk uit elkaar:



Verkruimel het deeg en meng het weer goed door elkaar.



Doe dit (bal maken, verkruimelen, mengen, bal maken etc.) net zo lang tot je geen los meel meer ziet. Doe nu iets meer dan de helft op de bakplaat:



Druk dit met je handen goed plat, tot je een soort koek hebt:



Voeg nu de gesneden appels toe:



Verkruimel wat je aan deeg over hebt over de appels en druk dit licht aan, dit dus niet te stevig, want het moet kruimelig blijven.



Een uur op 160-165 graden bakken, tot het deeg mooi bruin is.

Ik vond hem wat licht, dus heb de laatste 5 minuten op 180 graden gedaan, maar hij werd aan de randjes iets te donker. Echter geen enkel probleem: meteen er af snijden als de koek nog warm is, dan is hij nog zacht. Dan is dit het eindresultaat:



Ziet er op de foto (door het felwitte flitslicht) altijd wat dramatischer uit dan het is, hij lijkt wel half zwart nu maar dat valt wel mee :P

Laat de koek 15 minuten afkoelen, op het bakpapier op een rooster (dus niet meer op de bakplaat), daarna het bakpapier weghalen en op een rooster verder laten afkoelen.

Dan in puntjes of wat je ook wil snijden:





Een knapperige bodem, zachtzure fruitige binnenkant en brosse bovenkant. Dat is de sensatie van een appelplaatkoek ;)

[ Bericht 3% gewijzigd door djkoelkast op 16-10-2010 19:02:10 ]
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Forum Admin zaterdag 16 oktober 2010 @ 17:09:45 #2
58651 crew  murp
murp
pi_87609464
Leuk recept, thanks :)
Google is your friend, abuse your friends
  zaterdag 16 oktober 2010 @ 17:32:27 #4
285441 bellabeauti
in dubio abstine
pi_87610051
Lekker! ben benieuwd naar het resultaat :)
pi_87610178
quote:
Op zaterdag 16 oktober 2010 17:32 schreef bellabeauti het volgende:
Lekker! ben benieuwd naar het resultaat :)
Oh, and that's a bad miss!
  Moderator zaterdag 16 oktober 2010 @ 17:37:41 #6
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_87610195
Hij mag met een minuut of 10 uit de oven ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zaterdag 16 oktober 2010 @ 17:38:38 #7
69880 Lief-visje
Krankzinnig Gewoon !!!
pi_87610220
Ziet er lekker uit, ben benieuwd naar het resultaat :)
Sometimes people write the things that they can't say !
Everyone has secrets !
pi_87610282
Ziet er goed uit, tvp voor vanavond als ik weer thuis ben :9
  zaterdag 16 oktober 2010 @ 17:41:33 #9
127809 SuperrrTuxxx
Zwerver met een wekker
pi_87610293
Nice c_/
Heddegijdagezeedgehadjamindedawerkelukwoarhoedoedegijdahoedoedegijdahoeheddegijdagedoan.
Don't you ever get stuck in the sky when you're high?
  zaterdag 16 oktober 2010 @ 18:00:04 #10
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_87610759
Ik zet volgens mij sneller een klassieke appeltaart in elkaar.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator zaterdag 16 oktober 2010 @ 18:03:13 #11
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_87610845
Zie het resultaat in de OP
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_87611208
Ziet er goed uit. Leuk iets voor volgende week. :Y
pi_87611253
ik ben benieuwd naar de foto's van de gesneden koek :9
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_87611600
Hier krijg ik echt honger van :{

Ziet er wel heerlijk uit c_/
pi_87611776
ik wil ook foto's zien van de gesneden koek! :9
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
  Moderator zaterdag 16 oktober 2010 @ 19:02:31 #16
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_87612382
De foto's staan er bij in de OP ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_87612420
ziet er lekker uit, nomnom
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_87613302
Beetje donker, maar erg leuk recept!
  Moderator zaterdag 16 oktober 2010 @ 19:40:59 #19
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_87613447
quote:
Op zaterdag 16 oktober 2010 19:36 schreef fotostarter het volgende:
Beetje donker, maar erg leuk recept!
Lijkt op de foto veel erger dan het is hoor ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_87757523
Lekker, tvp :D
I am changing..
pi_87757624
Als ik een taartvorm had, zou ik toch voor de appelkruimeltaart gaan. Zoveel meer tijd kost dat vast niet. Maar dit zal vast ook prima te eten zijn.
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
  Moderator woensdag 20 oktober 2010 @ 16:29:43 #22
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_87757819
quote:
Op woensdag 20 oktober 2010 16:25 schreef rijsttafel het volgende:
Als ik een taartvorm had, zou ik toch voor de appelkruimeltaart gaan. Zoveel meer tijd kost dat vast niet. Maar dit zal vast ook prima te eten zijn.
Dit is echt veel lekkerder.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_87758014
Ik ben nog niet overtuigd.
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
  Moderator woensdag 20 oktober 2010 @ 18:35:04 #24
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_87762484
quote:
Op woensdag 20 oktober 2010 16:34 schreef rijsttafel het volgende:
Ik ben nog niet overtuigd.
Dan moet je het zelf eens maken ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_87762849
Dank voor het recept. Ik geef het aan mijn vriendin, want zij houdt erg van bakken :)
pi_87762880
quote:
Op woensdag 20 oktober 2010 18:45 schreef UncleFunk het volgende:
Dank voor het recept. Ik geef het aan mijn vriendin, want zij houdt erg van bakken :)
:')
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
pi_87763020
quote:
Op woensdag 20 oktober 2010 18:45 schreef rijsttafel het volgende:

[..]

:')
Wat nou?
pi_87763054
quote:
Op woensdag 20 oktober 2010 18:49 schreef UncleFunk het volgende:

[..]

Wat nou?
Lekker recept

Ik geef het aan mijn vriendin


=

:')
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
pi_87763128
quote:
Op woensdag 20 oktober 2010 18:50 schreef rijsttafel het volgende:

[..]

Lekker recept

Ik geef het aan mijn vriendin


=

:')
Whatever. :)
pi_87763223
quote:
Op woensdag 20 oktober 2010 18:52 schreef UncleFunk het volgende:

[..]

Whatever. :)
Als je een held bent bak je het gewoon zelf en geef je die koek aan je vriendin. Dat bedoel ik.
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
pi_87763525
quote:
Op woensdag 20 oktober 2010 18:54 schreef rijsttafel het volgende:

[..]

Als je een held bent bak je het gewoon zelf en geef je die koek aan je vriendin. Dat bedoel ik.
Mijn held houdt er rekening mee dat ik het helemaal leuk vind om te bakken O+. Leuker dan dat er voor me gebakken wordt ;)
jack/dansen/sushi/netflix
"fuck that shit" is a perfectly acceptable replacement for "no"
pi_87832242
Ben benieuwd. Die van mij zit nu in de oven :9
  Moderator vrijdag 22 oktober 2010 @ 15:13:18 #33
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_87832554
quote:
1s.gif Op vrijdag 22 oktober 2010 15:03 schreef Yannick567 het volgende:
Ben benieuwd. Die van mij zit nu in de oven :9
Als 'ie wat te licht blijft niet op 180 zetten, dan wordt ie te donker :P Van ervaring leert men :P
Gewoon 5 minuutjes langer op 160 laten.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_87833111
quote:
Op vrijdag 22 oktober 2010 15:13 schreef djkoelkast het volgende:

[..]



Als 'ie wat te licht blijft niet op 180 zetten, dan wordt ie te donker :P Van ervaring leert men :P
Gewoon 5 minuutjes langer op 160 laten.
Okay :) Nog even afwachten. Tot nu toe ziet hij er goed uit, nog een klein halfuurtje ongeveer.
  Moderator vrijdag 22 oktober 2010 @ 16:32:11 #35
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_87835766
En en en? ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_87857177
Sorry voor de late reactie, ben net terug uit mijn werk. Mijn moeder had hem uit de oven gehaald en zag hem net staan. Ik moest een stukje proeven, en hij was echt :9~

Naar mijn idee heb ik alleen de bodem iets te dik gemaakt, dus voor de volgende keer maak ik die iets dunner. Hij was mooi bruin en ook niet verbrand, hem hem gewoon iets langer op 160 graden laten staan.
Bedankt voor je recept ;)
  Moderator zaterdag 23 oktober 2010 @ 10:06:22 #37
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_87860403
Als hij helemaal is afgekoeld hoort de bodem heel knapperig te zijn, als hij te slap is dan was 'ie te dik of niet goed genoeg aangedrukt, maar altijd leuk om te experimenteren natuurlijk. Bijvoorbeeld geraspte kokos toevoegen of nootjes/pinda's (die zou ik dan alleen bij de bovenkant doen) en ga zo maar door ;)
Eet smakelijk in elk geval :D
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_87862209
Toen ik vanochtend beneden kwam zag de onderkant er aardig krokant uit. c_/
pi_87862688
Ik heb niks te doen vandaag dus wie weet........
pi_87899001
Gemaakt gister maar met een combi oven op 170 graden. Erg lekker!
pi_87902567
zo dat ziet er goed uit!

ik ga het zeker een keertje maken!
Fake it baby - They won't even know!
You can make it ?
Cos everybody knows that that's the way to go
  zondag 24 oktober 2010 @ 19:31:33 #42
199397 Windigo
Flavourtarian
pi_87907405
Dit ga ik morgen maken :)
pi_87907681
Ziet er echt zalig uit O+ :~
  zondag 24 oktober 2010 @ 19:48:21 #44
199397 Windigo
Flavourtarian
pi_87907972
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 19:40 schreef Alexxxxx het volgende:
Ziet er echt zalig uit O+ :~
Is heel lekker, mn moeder maakt dat altijd voor mn verjaardag :)
pi_87908001
Ik heb altijd Henriëtte's, een soort appelkoeken, voor mijn vrjaardag, ik heb het idee dat dit ongeveer hetzelfde smaakt?
  zondag 24 oktober 2010 @ 19:51:58 #46
199397 Windigo
Flavourtarian
pi_87908077
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 19:49 schreef Alexxxxx het volgende:
Ik heb altijd Henriëtte's, een soort appelkoeken, voor mijn vrjaardag, ik heb het idee dat dit ongeveer hetzelfde smaakt?
Dit smaakt niet naar appelkoeken ook niet naar appelkruimelkoeken, dit is zegmaar 20x beter :P
  Moderator zondag 24 oktober 2010 @ 20:24:58 #47
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_87909639
Appelkoeken is meestal van gedroogde appel en/of een soort appelgelei. Heel vies. Er gaat niets boven langzaam gegaarde verse appelen ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  donderdag 28 oktober 2010 @ 11:14:29 #48
179525 Nemain
Zo winnen we de oorlog nooit
pi_88059019
Nog dertig minuten! :Y)
En daarom, voor wij elkander weer vergeten
Laten wij zacht zijn voor elkander, kind
pi_88093130
quote:
Op donderdag 28 oktober 2010 11:14 schreef Nemain het volgende:
Nog dertig minuten! :Y)
En? :9
Oh, and that's a bad miss!
  vrijdag 29 oktober 2010 @ 02:05:11 #50
304638 KarinJ.
droom je leven, leef je droom
pi_88093217
Eens in de zoveel tijd moet ik voor gebak zorgen bij de club waar ik op zit.
Ga deze dan maken, hij ziet er errug lekker uit.
Is het een Nederlands recept?
(deze vraag krijg ik gegarandeerd :) en wil wel antwoord kunnen geven)
wees als een zalm, zwem tegen de stroom in
pi_88093266
Ik ga dit ook proberen :D
pi_88093394
die havermout toevoegen aan het deeg ga ik ook eens proberen
  Moderator vrijdag 29 oktober 2010 @ 11:30:07 #53
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_88099290
quote:
1s.gif Op vrijdag 29 oktober 2010 02:05 schreef KarinJ. het volgende:
Eens in de zoveel tijd moet ik voor gebak zorgen bij de club waar ik op zit.
Ga deze dan maken, hij ziet er errug lekker uit.
Is het een Nederlands recept?
(deze vraag krijg ik gegarandeerd :) en wil wel antwoord kunnen geven)
Het is een combinatie tussen de Hollandse appeltaart en de Hollandse havermoutkoekjes, dus ik denk van wel ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  vrijdag 29 oktober 2010 @ 11:40:14 #54
304638 KarinJ.
droom je leven, leef je droom
pi_88099643
Oké, bedankt voor de info.....kan ik zeggen dat het typisch Hollands is, dat vinden ze "spannend" :)
wees als een zalm, zwem tegen de stroom in
pi_88099665
quote:
1s.gif Op vrijdag 29 oktober 2010 11:40 schreef KarinJ. het volgende:
Oké, bedankt voor de info.....kan ik zeggen dat het typisch Hollands is, dat vinden ze "spannend" :)
wat voor club is het? :D
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  Moderator vrijdag 29 oktober 2010 @ 11:43:59 #56
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_88099763
Moet je natuurlijk wel Hollandse appels zoeken ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  vrijdag 29 oktober 2010 @ 11:53:49 #57
304638 KarinJ.
droom je leven, leef je droom
pi_88100082
Mmmm Hollandse appels zal al moeilijk worden. Ik ben al blij dat ik 40 km verderop een winkel heb gevonden waar ze echt goede groente en fruit hebben :)

De club is een zangkoor. Nu kan ik echt niet zingen ( is niet belangrijk, het gaat om het samenzijn) maar om te integreren en om mijn buren mij te leren kennen, en ik hun, ben ik er toch op gegaan.
Kan je je voorstellen, bij elke repetitie minstens 3 soorten gebak......en je eet er zoveel van als jezelf wil .
Ik ben dus al een paar kilo aangekomen haha. Is niet erg hoor, was toch te mager :)
wees als een zalm, zwem tegen de stroom in
pi_88122132
Ziet er lekker uit zeg! Ga hem ook maken.
pi_88137733
Ziet er goed uit, vanochtend ingredienten gehaald en vanavond of morgen bakken, ben zeer benieuwd.
pi_88137769
quote:
1s.gif Op woensdag 20 oktober 2010 19:00 schreef Chickert het volgende:

[..]

Mijn held houdt er rekening mee dat ik het helemaal leuk vind om te bakken O+. Leuker dan dat er voor me gebakken wordt ;)
Daar geloof ik nu helemaal niets van, sorry.
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
pi_88138118
Blijft het trouwens lekker/goed alsj e het een dag van te voren maakt?
  Moderator zaterdag 30 oktober 2010 @ 13:10:39 #62
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_88138199
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 oktober 2010 13:08 schreef het-is-mij het volgende:
Blijft het trouwens lekker/goed alsj e het een dag van te voren maakt?
Ja hoor, alleen de bovenkant is dan wel wat minder bros (trekt wat vocht van de appels aan), maar de bodem blijft een paar dagen krokant.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_88144943
Ik heb 'm ook gemaakt! Hier is ie, ongebakken nog:
pi_88144987
Wordt het geen tijd om deze toe te voegen aan het Fok! kookboek?
pi_88145567
quote:
Op zaterdag 30 oktober 2010 12:56 schreef rijsttafel het volgende:

[..]


Daar geloof ik nu helemaal niets van, sorry.
:') Dat je het niet gelooft is volledig aan jou :* Maar ik zit echt zo in elkaar ;)
jack/dansen/sushi/netflix
"fuck that shit" is a perfectly acceptable replacement for "no"
  Moderator zaterdag 30 oktober 2010 @ 17:44:42 #66
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_88146039
quote:
10s.gif Op zaterdag 30 oktober 2010 17:05 schreef erikkll het volgende:
Ik heb 'm ook gemaakt! Hier is ie, ongebakken nog:
[ afbeelding ]
Die ziet er uit of 'ie gaat lukken!

quote:
1s.gif Op zaterdag 30 oktober 2010 17:07 schreef _Ophelia_ het volgende:
Wordt het geen tijd om deze toe te voegen aan het Fok! kookboek?
Is dat er dan :o
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_88147070
Hij is gelukt! Maar hoe krijg ik 'm nou van het papier af? :D
  zaterdag 30 oktober 2010 @ 18:26:03 #68
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_88147198
quote:
10.gif Op zaterdag 30 oktober 2010 18:22 schreef erikkll het volgende:
Hij is gelukt! Maar hoe krijg ik 'm nou van het papier af? :D
omkeren op een snijplank, papier eraf, snijplank tegen die kant aan, nog een keer omkeren, et voila!
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
pi_88147257
ohja, even proberen. waar ik bang voor ben is dat de bodem te dun is en het ding dwars door het rooster valt? :P
  zaterdag 30 oktober 2010 @ 18:41:19 #70
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_88147640
quote:
10.gif Op zaterdag 30 oktober 2010 18:27 schreef erikkll het volgende:
ohja, even proberen. waar ik bang voor ben is dat de bodem te dun is en het ding dwars door het rooster valt? :P
daarom, snijplank en geen rooster!
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
  Moderator zaterdag 30 oktober 2010 @ 18:44:09 #71
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_88147732
Af laten koelen met papier er nog onder op een rooster
Na +/- 30 minuten kun je hem als geheel oppakken en zo het papier er af halen.
Omkeren dan kakt 'ie in, zeker als je het meteen doet.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_88147752
Het is gelukt! :D

Het eindresultaat:
  Moderator zaterdag 30 oktober 2010 @ 18:48:05 #73
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_88147848
Ziet er puik uit ^O^
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 31 oktober 2010 @ 14:12:14 #74
179525 Nemain
Zo winnen we de oorlog nooit
pi_88172444
quote:
Op vrijdag 29 oktober 2010 01:58 schreef Brentmeister het volgende:

[..]

En? :9
Hij is zo goed dat ik mijn collega's heb moeten beloven hem deze week weer te maken.
En daarom, voor wij elkander weer vergeten
Laten wij zacht zijn voor elkander, kind
  † In Memoriam † zondag 31 oktober 2010 @ 18:07:49 #75
37843 lady-wrb
kortaf
pi_88179682
oke, ik ga hem ook maken.
havermout is toch niet hetzelfde als havervlokken, toch?
  Moderator zondag 31 oktober 2010 @ 19:10:06 #76
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_88181669
quote:
1s.gif Op zondag 31 oktober 2010 18:07 schreef lady-wrb het volgende:
oke, ik ga hem ook maken.
havermout is toch niet hetzelfde als havervlokken, toch?
Nee, havervlokken zijn harder. Je moet snelkokende havermout hebben.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_88199569
Nou wij hebben hem/het gister gemaakt.

Appels waren alleen erg groot en de mr. had alle appels gebruikt dus we hadden OF teveel appels OF te weinig bodem en bovenkant zeg maar dus het was niet echt een goede plaat, als je hem overhevelde brokkeldie die iets.

Maar ja ik was douchen en hij ging het afmaken en ik had de foto's bestudeerd en hij las het van een briefje.
De smaak was wel goed en knapperig/krokant.
Vond alleen de citroenschil iets te overheersend.

Lekker en vooral makkelijk recept, makkelijk te maken ook als je weet hoe het moet dus dit recept gaat in de map!

Thx ^O^
  Moderator maandag 1 november 2010 @ 10:38:07 #78
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_88202075
Dan heb je denk ik de hele citroenschil gebruikt, een beetje is al genoeg en niet te diep raspen, je wil het gele, niet het witte en dan van een kwart of max een halve citroen.
Je kunt ook het deegrecept verdubbelen, dan heb je een grotere koek ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_88205440
Hij was ook best goed te eten hoor, er staat nu nog een stukje klaar :Y)

Mag alleen wat bijgeschaafd worden maar ja, goed excuus om hem nog een keer te maken ;)
  † In Memoriam † maandag 1 november 2010 @ 12:36:39 #80
37843 lady-wrb
kortaf
pi_88205647
ik ga zo wat appels scoren en dan ga ik m ook maken.

wat voor rasp heb je nodig voor de citroenschil?
ik heb zo'n ding waar je sliertjes mee trekt. dat is m niet zeker?
  Moderator maandag 1 november 2010 @ 13:35:00 #81
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_88207523
quote:
1s.gif Op maandag 1 november 2010 12:36 schreef lady-wrb het volgende:
ik ga zo wat appels scoren en dan ga ik m ook maken.

wat voor rasp heb je nodig voor de citroenschil?
ik heb zo'n ding waar je sliertjes mee trekt. dat is m niet zeker?
Elke normale rasp voldoet, als je de fijne tandjes maar gebruikt.
Sliertjes zou ik niet doen, je kunt wel de sliertjes héél fijn snijden, maar gebruik niet te veel, het is puur voor het aroma en dat frisse tintje, het moet geen citroenkoek worden.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † maandag 1 november 2010 @ 13:48:55 #82
37843 lady-wrb
kortaf
pi_88207963
ik zal zo eens bij de appie kijken of die een raspding heeft.
moet er toch zijn voor die appels :)
  maandag 1 november 2010 @ 14:04:59 #83
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_88208494
Volgens mij heb je geen citroenschil nodig als je een zuur appeltje gebruikt als een Goudreinet...verder ga ik het binnenkort eens proberen! Snelkokende havermout dus?
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
  Moderator maandag 1 november 2010 @ 14:24:02 #84
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_88209142
quote:
1s.gif Op maandag 1 november 2010 14:04 schreef Captain_Fabulous het volgende:
Volgens mij heb je geen citroenschil nodig als je een zuur appeltje gebruikt als een Goudreinet...verder ga ik het binnenkort eens proberen! Snelkokende havermout dus?
Ja, alle havermout waar je ook pap mee kunt maken is geschikt, zolang het maar naturel is (dus 100% havermout, geen toevoegingen).
Citroenschil gaat in het deeg, het geeft een wat frisser tintje en vooral heel veel aroma af, het gaat niet door de appels (beetje citroensap mag er wel door, maar hoeft zeker niet).
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  maandag 1 november 2010 @ 14:31:38 #85
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_88209407
Hum, zal de citroen in overweging nemen, maar doe het ook nooit in mijn normale appeltaart, ben een purist op appeltaartgebied, en m'n lief is nog veel erger.
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
pi_88209438
quote:
1s.gif Op maandag 1 november 2010 14:31 schreef Captain_Fabulous het volgende:
Hum, zal de citroen in overweging nemen, maar doe het ook nooit in mijn normale appeltaart, ben een purist op appeltaartgebied, en m'n lief is nog veel erger.
ik doe altijd wat geraspte citroenschil in mijn appeltaart, door de appelen mengen
heerlijk :9
zeker met ook nog een flinke handvol walnoten erbij :9
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  Moderator maandag 1 november 2010 @ 14:35:43 #87
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_88209519
quote:
1s.gif Op maandag 1 november 2010 14:31 schreef Captain_Fabulous het volgende:
Hum, zal de citroen in overweging nemen, maar doe het ook nooit in mijn normale appeltaart, ben een purist op appeltaartgebied, en m'n lief is nog veel erger.
Er zijn ook mensen die er geen zout in doen, dat moet er wel in voor de bakresultaten (niet voor de smaak, al heeft zout wel een smaakversterkende werking). Zo heb je 1001 varianten op appeltaarten/koeken etc. Je kunt er ook rozijnen/krenten door doen, scheutje amaretto, amandelschaafsel en ga zo maar door. Je kunt hem zo simpel en ingewikkeld maken als je maar wil.
Ook lekker is geraspte kokos door het deeg heen doen (liefst vers van de kokosnoot, maar uit een zakje kan ook wel).
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  maandag 1 november 2010 @ 14:36:22 #88
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_88209539
Walnoten zijn ook niet gewenst door de directie bij mij thuis ;)
Appel, en ook niet teveel suiker is waar het meeste sucess mee heb.
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
  † In Memoriam † maandag 1 november 2010 @ 15:43:04 #89
37843 lady-wrb
kortaf
pi_88211639
nou hij staat net in de oven hoor *O*

ik had alleen wat weinig deeg voor de bovenkant over.
* lady-wrb noteert: volgende keer meer deeg maken
  † In Memoriam † maandag 1 november 2010 @ 16:15:44 #90
37843 lady-wrb
kortaf
  † In Memoriam † maandag 1 november 2010 @ 16:42:12 #91
37843 lady-wrb
kortaf
pi_88213923
mmm 60 minuten verder en hij is nog niet bruin -O-
ik heb de oven maar eens wat hoger gezet.
  Moderator maandag 1 november 2010 @ 17:49:11 #92
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_88216399
Hangt van je oven af, als hij wat licht blijft beter op 170 bakken, kan zijn dat je oven de 160 niet echt stabiel houdt, in dat geval is 170 beter.
Je appels zijn in elk geval wel gaar nu, nu nog een kleurtje. Maar niet te lang, dan wordt 'ie zwart :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_88216455
Ik heb hem gister gebakken, en direct een flinke fout gemaakt. Het bakmeel, havermout en de hele bende heb ik gewoon bij de appels gepleurd en gemengd. Na verder de instructies door te gaan kwam ik erachter dat dat helemaal niet moet. Ik bak bijna nooit iets dus hou ik het maar op een beginnersfout.

Ik heb het geheel gewoon geplet en de oven in gegooid en eigenlijk is het ondanks de fout een verdomd lekker koekie geworden.
Volgende keer hou ik de appels toch maar apart, kijken of ie dan nog wat beter smaakt.
  † In Memoriam † maandag 1 november 2010 @ 18:38:27 #94
37843 lady-wrb
kortaf
pi_88218047
tadaaaaa *O*



dit is 'm dan geworden.
en ik hou absoluut niet van appeltaart, maar deze is best lekker :Y
(ik heb er overigens ook rozijnen bijgedaan en onder de appel/rozijnenlaag ligt een laagje amandelspijs verkruimeld)
pi_88222240
Ziet er goed uit lady!

Die spijs lijkt me ook een goed extra'tje!
pi_88222426
quote:
1s.gif Op maandag 1 november 2010 17:49 schreef djkoelkast het volgende:
Hangt van je oven af, als hij wat licht blijft beter op 170 bakken, kan zijn dat je oven de 160 niet echt stabiel houdt, in dat geval is 170 beter.
Je appels zijn in elk geval wel gaar nu, nu nog een kleurtje. Maar niet te lang, dan wordt 'ie zwart :P
Ik heb mijne op 140 gebakken, maar ik weet dat mijn oven altijd warmer wordt dan ik aangeef :P
pi_88222666
lady-wrb houdt niet van appeltaart?? :o
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
  dinsdag 2 november 2010 @ 10:29:00 #98
199397 Windigo
Flavourtarian
pi_88239577
Gaat nog even duren voor ik die kan maken, pc is kapot dus kan thuis t recept niet zien :{
pi_88239591
quote:
1s.gif Op dinsdag 2 november 2010 10:29 schreef Windigo het volgende:
Gaat nog even duren voor ik die kan maken, pc is kapot dus kan thuis t recept niet zien :{
uitprinten op je werk? :@
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  dinsdag 2 november 2010 @ 10:33:09 #100
199397 Windigo
Flavourtarian
pi_88239666
quote:
Op dinsdag 2 november 2010 10:29 schreef Mirjam het volgende:

[..]

uitprinten op je werk? :@
Haha :P Heb geen werk momenteel ;)

Nee had beloofd dat ik nog foto's zou posten maar dat duurt nog even dus ;) (deze pc heeft geen printer)
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')