sandsucker | donderdag 15 april 2010 @ 19:34 |
Vervolg op: [pizza] zelf pizza maken voor beginner? [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #3 (ook interessant:) [CUL-wedstrijd] CUL in de keuken (pizza) Waarom? Dit is het topic waarin we stoer doen over onze eigengebakken pizza's en tips uitwisselen over het ultieme deeg, het lekkerste beleg en de perfecte baktijd. Als je het proces een beetje onder de knie hebt dan produceer je voor weinig geld stapels pizza die minstens zo lekker zijn als bij je lokale pizzaboer! Deeg! We zijn het in de afgelopen topics niet eens geworden over het allerbeste deegrecept, en dat zullen we vermoedelijk ook nooit worden. Een voorbeeld van een door mij veelgebruikt en geslaagd recept: Ingredienten: - 350 gram bloem (Liefst 'Tipo 00', dat veel stoere gluten bevat!) - 2,5 deciliter lauw water - 1 theelepel zout - 1 theelepel suiker - 7g instant gist (extra lekker met biergist!) Bereiding: - Los de suiker op in het water. Roer hier de gist doorheen en laat een kwartiertje borrelen - Meng ondertussen het bloem met het zout. Voeg hier beetje bij beetje het water met de gist aan toe, totdat je een homogene massa hebt. - Kneed het deeg minstens tien minuten op een bebloemd aanrecht. Voeg wat bloem toe als je deeg te nat is, of wat water als je deeg te droog is. In het begin zal het een rommeltje zijn, maar na een paar minuten lustig kneden verandert de hoop op je aanrecht vanzelf in prachtig, zacht en elastisch deeg. - Zet het deeg na het kneden in een afgedekte kom weg op een warme plaats, en laat het een uur of twee rijzen. Het deeg zal meer dan verdubbelen in omvang. - Als het deeg is gerezen, druk dan de lucht eruit, en kneed het nog een paar keer luchtig door. Verdeel het deeg in twee bolletjes (voor twee grote pizza's) of drie bolletjes (voor drie kleine pizza's). Je kunt het deeg nu meteen gebruiken, maar veel lekkerder is het om je deegbolletjes nog een dagje afgedekt in je koelkast te leggen. Op die manier kan de smaak zich ontwikkelen en smaakt je pizzabodem een stuk beter! Bakken! Het bakken van een pizza gebeurt bij voorkeur razendsnel op een zo loeiheet mogelijke ondergrond. Op die manier schroeit het deeg aan de onderzijde van de pizza knapperig dicht en is de rest van het deeg snel gaar. Het allerbeste is natuurlijk een echte houtoven, maar daar hebben we helaas lang niet allemaal de ruimte en/of het geld voor. Een goed en goedkoop alternatief is een elektrische pizza-oventje van Bestron, die in een kwartiertje opwarmt tot 450 graden. Klik voor meer info Een pizza bakken in je gewone oven kan natuurlijk ook, en het beste resultaat krijg je door eerst een steen in je oven voor te verwarmen op de hoogste temperatuur en daar dan je pizza op te bakken. Voor reguliere ovens zijn allerlei dure pizzastenen te koop, maar veel goedkoper is het om bij een willekeurige bouwmarkt of tuinhandel een paar ongelazuurde tegels te halen. Vier stuks passen doorgaans prima bovenop het rooster van je oven. Foto's uit het vorige topic Mixende_Match Redcoon [img] [url=http://farm5.static.flickr.com/4062/4505585305_07963f23e9_b.jpg[/img]]http://farm5.static.flickr.com/4062/4505585305_07963f23e9_b.jpg[/img][/url] Yvesss Van mezelf [ Bericht 2% gewijzigd door sandsucker op 15-04-2010 22:21:44 ] | |
ColdFeet | donderdag 15 april 2010 @ 19:35 |
Lekker! Misschien zaterdag maar weer eens maken | |
sandsucker | donderdag 15 april 2010 @ 19:38 |
Nog maar 2 extra foto's : Deze keer heb ik bier ipv water in het deeg gedaan. Best lekker, je krijgt er een apart smaakje van in je deeg. | |
freecell | donderdag 15 april 2010 @ 19:42 |
Oeh, krijg spontaan zin om pizza te maken | |
Pikkebaas | donderdag 15 april 2010 @ 19:43 |
Ik maak trouwens altijd de tomatensaus zelf, daar valt ook veel te winnen. Uitje fruiten, afblussen met rode wijn, kruiden erbij, gepureerde tomaten erbij en dan een half uurtje laten inkoken tot het lekker dik wordt. En dan op de pizza !! | |
Buschetta | donderdag 15 april 2010 @ 19:46 |
Ik mis toch echt het allerbelangrijkste aspect van een goede pizza (Italiaanse) Het draaien en gooien van de pizza. Ook honing, melk en zeezout en olijfolie zijn onontbeerlijk. | |
Lief-visje | donderdag 15 april 2010 @ 21:08 |
quote:bedoel je honing in het deeg of los erop? | |
Buschetta | donderdag 15 april 2010 @ 21:09 |
quote:deeg | |
DarkElf | donderdag 15 april 2010 @ 21:14 |
mmmm de mr maakt echt super lekkere pizza' s binnenkort maar weer eens hem lief aankijken | |
Yvesss | donderdag 15 april 2010 @ 22:09 |
quote:En waarom is dat? Buiten het feit om dat het een mooie show is. Wat doet dat met het deeg? Kun je dat goed uitleggen, en ik ben overtuigd. | |
Knuffleheinz | donderdag 15 april 2010 @ 22:32 |
Hoe krijgen jullie de bodem mooi egaal plat? | |
Buschetta | donderdag 15 april 2010 @ 22:35 |
quote:Doordat het deeg als het ware in een golfbeweging naar de buitenste rand wordt "gestuwd" blijven de luchtbellen bewaart in het deeg en krijg je een rijzende bodem ongeacht hoe dun je hem maakt. Je hoeft dan ook geen opstaande rand te "boetseren" omdat die al "natuurlijk" gevormd wordt. Kan je letterlijk deeg krijgen waar je doorheen kan kijken en nog steeds na het afbakken een 0.4 mm krokante bodem hebt | |
Breathtaking | donderdag 15 april 2010 @ 22:36 |
Tvp mijn vader maakt altijd zelf pizza voor ons, en die is erg lekker ! Maar nu wil ik het zelf ook wel eens proberen. | |
Yvesss | donderdag 15 april 2010 @ 22:41 |
quote:Dat klinkt zeer plausibel. Dan ga ik daar maar eens mee oefenen, binnenkort. Gewoon wat extra deeg maken. Daar loop je financieel niet echt op leeg. | |
Klonterpot | donderdag 15 april 2010 @ 22:45 |
Hmm, vroeger veel gedaan. Ik krijg er spontaan zin in. Binnenkort maar weer eens proberen! | |
The_Hives | vrijdag 16 april 2010 @ 08:21 |
te lang geleden | |
Stansfield | vrijdag 16 april 2010 @ 08:52 |
Nu moet ik het toch echt eens gaan proberen. | |
motorbloempje | vrijdag 16 april 2010 @ 08:53 |
nu heb ik weeeeeer zin in pizza | |
Erasmo | vrijdag 16 april 2010 @ 09:19 |
Gooien is echt lastig in het begin, laatste keer was het ook vloerpizza voor mij | |
Ferdii | vrijdag 16 april 2010 @ 11:22 |
vanavond weer proberen Heb bij de appie van die tua pizza mix gekocht met tipo 00. Alleen zit hier ook gist door Hoe kan ik dit het beste fixen? gewoon maken zoals op het pakje staat of zoals in de OP? | |
Pikkebaas | vrijdag 16 april 2010 @ 11:28 |
Waarom honing in het deeg ?? Het is me nooit opgevallen dat een pizzabodem zoet smaakt... | |
_Hestia_ | vrijdag 16 april 2010 @ 12:32 |
Is het echt nodig om de pizza op een steen te bakken? Kan het niet ook gewoon op een bakplaat? Want wil vanavond zelf proberen een pizza te maken, maar heb geen steen voor in de oven ofzo. | |
NutKees | vrijdag 16 april 2010 @ 12:36 |
Dat is niet echt nodig, maar het is wel veel beter/lekkerder voor de bodem. | |
_Hestia_ | vrijdag 16 april 2010 @ 12:37 |
Heb net ff in het vorige topic gekeken en daar werd ook dat Bestron pizza-oventje aangeraden. Kun je die gewoon bij de Blokker ofzo kopen? En hoe duur is die? Anders koop ik er daar vanmiddag wel 1 van. | |
NutKees | vrijdag 16 april 2010 @ 13:06 |
Ik heb ze (nog) niet bij de blokker zien liggen. Is er geen kook- of italiaans winkeltje bij je in de buurt? Daar heb ik de mijne vandaan in ieder geval. Kostte 5 of 6 tientjes en is het geld echt waard! | |
Paretozen | vrijdag 16 april 2010 @ 13:08 |
Gebruikt iemand een keukenmachine om zijn pizza deeg mee te maken? Wat ik zelf altijd doe is spuitflesje met handwarm water en gist klaarmaken, bloem in mn keukenmachine en deeghaken erin. Dan op langzame stand aanzetten, zout+olijfolie erdoor. En dan langzaam het gist mengsel erin spuiten totdat kleine balletjes vormen. Dan is het een kwestie van minuutje lang hoogste stand totdat er 1 bal is gevormd. Deze bal dan met de hand nog even verder kneden en klaar. Na het rijzen pizza-deeg in juist formaat ballen vormen en in de vriezer, in diepvries zakje met drupje olie. Als ik deeg nodig ben laat ik het ontdooien in de koelkast. Op deze manier blijven de gistcellen 'inslaap' en gaat het niet verder rijzen. Mocht ik het nog wat door willen laten rijzen dan houd ik het buiten de koelkast. | |
ColdFeet | vrijdag 16 april 2010 @ 13:10 |
quote:Een beetje suiker is goed voor de gist. Maar je zou het niet echt moeten proeven. | |
_Hestia_ | vrijdag 16 april 2010 @ 13:36 |
quote:Mijn kookwinkel is dicht vanwege vakantie En verder in de stad kon ik ook niks vinden, dus ga het toch maar gewoon op een bakplaat doen. Misschien iets minder lekker, maar heb alle ingrediënten verder al in huis. | |
The_Hives | vrijdag 16 april 2010 @ 13:39 |
quote:welnee op de bakplaat is ook super lekker. Ik doe het altijd op die manier en smaakt heerlijk Ik geloof heus wel dat zo'n steen of een bistron-oven goed is voor een lekkere pizza maar van de bakplaat smaakt echt niet veel minder hoor | |
motorbloempje | vrijdag 16 april 2010 @ 13:40 |
quote:dat. wilde eerst een steen halen, maar dat doe ik nu lekker niet meer! zo gaat 't ook prima ! | |
ColdFeet | vrijdag 16 april 2010 @ 13:43 |
De oven op zo heet mogelijk ipv op 180 maakt bij mij echt een enorm smaakverschil. Wordt echt prachtig dun&knapperig&niet-zompig | |
motorbloempje | vrijdag 16 april 2010 @ 13:44 |
die van mij gaat tot 270, en ik vind 't echt perfect nu moet ik dus binnenkort weer pizza maken... en ook nog weer sushi... alleen pizza zal voorlopig wel niet lukken, want volgend weekend niet echt lang genoeg thuis om deeg fatsoenlijk te laten rijzen... dan maar de week erna! | |
_Hestia_ | vrijdag 16 april 2010 @ 14:18 |
Mijne gaat ook tot 270 ongeveer, dus dan dus op 270 voorverwarmen en dan met pizza erin terugdraaien naar 200-220 ongeveer? Anders brand het beleg aan denk ik? Ik ga er 1 maken met salami en rucola en 1 met paprika, champignons en ui. En natuurlijk tomatensaus en geraspte kaas, maar dat spreekt voor zich Ben nu ook muffins aan het bakken | |
Yvesss | vrijdag 16 april 2010 @ 14:21 |
Dan maak je het deeg toch nu al? Gaat echt wel goed hoor, in de vriezer! | |
Dichtpiet. | vrijdag 16 april 2010 @ 14:22 |
wat vinden jullie van die deeg in die kokers die je kant en klaar kunt kopen? | |
motorbloempje | vrijdag 16 april 2010 @ 14:24 |
quote:nee, gewoon op 270 laten staan, minuut of 8, klaar | |
_Hestia_ | vrijdag 16 april 2010 @ 14:35 |
quote:Oke thnx | |
The_Hives | vrijdag 16 april 2010 @ 15:54 |
omdat het er zo kort in zit verbrand je beleg niet | |
_Hestia_ | vrijdag 16 april 2010 @ 19:42 |
Ze waren erg lekker De vorm was wat lastiger om mooi te krijgen, echt rond wilde het deeg niet worden, maar dat is niet het belangrijkste, als ze maar lekker zijn en dat waren ze | |
Buschetta | vrijdag 16 april 2010 @ 19:54 |
quote:Hier zie je dus wat er gebeurt als je met een deegroller aan de gang gaat en niet het deeg draait. De randen zijn niet gaar geworden en waarschijnlijk hard en droog. Ook is de binnenkant niet gaar. *Nu ben ik kritisch dus het is niet negatief bedoeld maar om aan te geven waarom het deeg dus gedraaid moet worden waar ik hierboven over begon | |
Redcoon | zaterdag 17 april 2010 @ 10:08 |
Begin nu wel een beetje benieuwd te worden naar jouw pizza's, Buschetta. | |
Buschetta | zaterdag 17 april 2010 @ 11:07 |
quote:Ik zal niet liegen. De tips die ik hierboven noem lukken mij eigenlijk ook zelden. Ondanks dat mensen altijd heel lovend zijn over de smaak ben ik eigenlijk zelf maar 2 keer tevreden geweest over mijn eigen pizza's. (van de 10 tallen) Ik bak elke maand denk ik soms meer, soms minder. In Nederland heb ik het vaak geprobeerd maar de gasoven die ik had werd niet heet genoeg denk ik. Faal na faal Nu gaat het beter. Het draaien lukt bijna altijd al is het deeg vaak verschillend. De Tipo bloem die hier genoemd wordt gebruik ik zelden omdat die hier moeilijk te vinden is. Overige ingredienten zijn ook kwalitatief slecht. Daarom is het ook geen negatieve kritiek maar wat ik over de tijd van "echte" pizzabakkers heb geleerd. Als ik in een pizzeria zou werken dan zou ik waarschijnlijk elke 3e pizza durven te verkopen Ik ben van mening dat de bodem dun moet zijn. Anderen houden meer van dikke pizza's. Panpizza's zijn weer een heel ander verhaal (wil ik ook graag leren). Dan is de tomatensaus ook verschrikkelijk belangrijk. Hier heb ik nog nooit goede saus kunnen maken omdat alle saus suiker bevat. Ik ben zelf te lui om echte pomodoris te gaan verwerken tot saus. Dus ondanks dat ik wel enigzins weet hoe je een "traditionele" pizza kan maken zijn de ingredienten niet voor handen door luiheid of afwezigheid. Dus mensen als ik kritiek geef is het puur aan de hand van de criteria die ik ken van pizzeria's en zal 2/3 van mijn eigen pizza's geeneens de moeite waard zijn om kritiek op te geven. Prachtig om te zien dat meer mensen genieten van het maken van eigen pizza's. Mooiste is dat moment dat ze het proeven en trots zijn op hun resultaat. | |
motorbloempje | zaterdag 17 april 2010 @ 11:14 |
wat ik doe is bolletje maken, platdrukken met mijn hand en daarna uit laten 'hangen' in een rondje zeg maar, dus niet met de deegroller, maar ook niet draaien, dat durf ik nog niet aan.. dus zeg maar aan de rand vastpakken en dan verticaal 'ronddraaien', levert best goed resultaat | |
Lief-visje | zaterdag 17 april 2010 @ 11:30 |
quote:Ziet er goed uit !! Erg lekker | |
Redcoon | zaterdag 17 april 2010 @ 18:10 |
quote:dat werkt ook goed inderdaad. | |
motorbloempje | zaterdag 17 april 2010 @ 18:13 |
draaien wil ik nog wel eens een cursus voor volgen. Lijkt me tof om te kunnen, en dan pizza feestjes organiseren | |
Joene | zaterdag 17 april 2010 @ 18:40 |
Bij ons bij de pizzeria kan je ook alleen een verse bodem kopen | |
Yvesss | zaterdag 17 april 2010 @ 18:43 |
Hangt een beetje van het deeg af, het gooien en draaien. En de temperatuur van het deeg. Dikte is nooit een probleem, minder als een millimeter heb ik ze wel eens gehad. Kun je dwars doorheen kijken. Als het deeg maar lekker elastisch is, dan scheurt het niet. Alternatief voor het 'tossen' is de kleine hoekroller' waarbij je van binnen naar buiten werkt. Ik zie eerlijk gezegd niemand de kunsten van een echte pizzaioli nadoen, mezelf incluis. | |
Redcoon | zaterdag 17 april 2010 @ 23:35 |
Updatje, gisteren voor een paar vrienden een mozzarella en salami- pizza gemaakt, met een ingekookte tomatensaus; Was er best tevreden over, zij ook! | |
motorbloempje | zaterdag 17 april 2010 @ 23:39 |
goeie overigens. De vriezer is bijna leeg, de bakjes worden gespaard, dus ik ga binnenkort ook maar 's op een avondje een voorraad tomatensaus maken, vers welk recept gebruik jij? | |
Redcoon | zaterdag 17 april 2010 @ 23:47 |
Ooit eens van internet geplukt, ben er best tevreden over! Dit is ongeveer genoeg voor twee pizza's en goed in te vriezen.quote: | |
motorbloempje | zaterdag 17 april 2010 @ 23:49 |
zoiets heb ik de vorige keer ook gebruikt nog wat opgeleukt met wat kruiden enzo Lekker! heb 'm ook wel eens helemaal zelf gemaakt, met verse tomaten, ook érg lekker, maar veel meer tijd | |
Redcoon | zaterdag 17 april 2010 @ 23:50 |
Is inderdaad leuk om te doen op een luie zondag. Ik heb trouwens wel een berg verse basilicum toegevoegd. | |
KrnKje | zondag 18 april 2010 @ 12:15 |
Straks weer een krappe 2 kg deeg maken om in te vriezen in perfecte bolletjes ('s ochtend eruit in de koelkast, bij thuiskomst eruit en dan voor bakken uitrollen Wat overigens ook goed werkt om basilicum te bewaren is het fijnhakken en in een potje met olie in de vriezer bewaren. De olie bevriest net niet en de basilicum wel. Je hebt geen echte verse blaadjes meer, maar de smaak en geur is nog fantastisch. | |
Redcoon | maandag 19 april 2010 @ 11:26 |
Klinkt goed! Bespaart me weer de moeite om telkens zo'n Basilicumplant van de AH te kopen. Die dingen zijn binnen no-time morsdood. | |
motorbloempje | maandag 19 april 2010 @ 11:35 |
deeg invriezen... is dat dan deeg maken rijzen platstampen en bolletjes maken invriezen | |
Bortecinem | maandag 19 april 2010 @ 11:42 |
quote: | |
Redcoon | maandag 19 april 2010 @ 13:22 |
Is er een groot smaakverschil tussen vers en ingevroren? | |
Yvesss | maandag 19 april 2010 @ 13:23 |
Ja, in plaats van uitrollen de je de bolletjes in een diepvrieszakje. Eerst deed ik dat met wat olie, tegenwoordig met wat losse bloem. Ik heb er altijd minimaal 4 in de vriezer liggen, vaak meer. Ik heb geen zin om op dezelfde dag deeg te maken en ook nog pizza's. Op deze manier is het voor je gevoel veel minder werk. Met als gevolg dat je vaker pizza eet. Smaakverschil? Vanuit mijn beleving niet. [ Bericht 6% gewijzigd door Yvesss op 19-04-2010 14:16:28 ] | |
KrnKje | maandag 19 april 2010 @ 14:19 |
Ik merk totaal geen smaakverschil, het deeg is volgens mij juist door alle tijd die het krijg een stuk soepeler en makkelijker uit te rollen/draaien. De randen zijn zoals ze bij een pizzaria ook zijn; met van die luchtbellen. Gemakt dient de mens in deze kwestie; heb nu voor 9 pizza's deeg in de vriezer liggen, 170 gram per bol. Edit: overigens wel zorgen dat je het luchtdicht verpakt, anders krijg je uitgedroogde plekken en die zijn dan wel weer vervelend. Ik rol het altijd in keukenfolie. | |
Redcoon | maandag 19 april 2010 @ 15:23 |
Klinkt heel erg goed, ik wil binnenkort een paar pizza's maken op mijn vriendin haar verjaardagsfeestje. Scheelt me een hoop gedoe als ik het deeg nu al kan maken. | |
foodlover | maandag 19 april 2010 @ 17:37 |
Van het weekend heb ik weer pizza gemaakt, ditmaal het ik het deeg getosst, zoals in dit filmpje: [url=http://www.youtube.com/watch?v=72oe_j-0gwE&feature=related] Werkte prima en merkte echt het verschil, meer luchtbellen!!!! Voor mij geen deegroller meer! | |
Bortecinem | maandag 19 april 2010 @ 18:06 |
Omg, ik heb net de beste zelfgemaakte pizza ooit gegeten! Echt een super dunne knapperige bodem, maar toch flexibel genoeg zodat je hem gewoon kon oprollen. De smaak was ook super. Ik bestel nooit meer een pizza. | |
Yvesss | maandag 19 april 2010 @ 18:09 |
Heb je iets speciaals gedaan dan? | |
Bortecinem | maandag 19 april 2010 @ 18:11 |
quote:Ehm, ik heb 'm eerst een minuut of twee in een hete pizzapan gebakken en daarna een paar minuten in een hete oven (250 graden) onder de grill. Het deeg zelf kwam uit de diepvries en had daarvoor 24 in de koelkast staan rijzen. | |
Yvesss | maandag 19 april 2010 @ 18:18 |
Waarmee iig nu wel duidelijk is dat er met deeg uit de vriezer niets mis is. Het echte geheim van de pizza ken ik nog niet. Ze zijn altijd wel lekker, maar af en toe passeert er één die extreem lekker is. Wat ik dan precies anders doe, weet ik zelf niet. Het is zaak daarachter te komen. | |
Bortecinem | maandag 19 april 2010 @ 19:01 |
quote:Nou ja, extreeeem lekker.. hij smaakte gewoon heel goed, en naar mijn mening was de bodem net zo goed als bij de pizzeria. Het buitenste laagje knapperig en de rest zacht (en dat voor een mega dunne bodem). Veel beter heb ik nog niet gehad iig. | |
Ml-etje | dinsdag 20 april 2010 @ 07:46 |
quote:Copy paste | |
Ml-etje | dinsdag 20 april 2010 @ 07:50 |
Overigens kan ik behalve bij AH nergens speciale bloem voor pizza krijgen, woon dan ook wel in een gat Iemand tips? | |
robuust89 | dinsdag 20 april 2010 @ 14:21 |
quote:hi! ik heb het wel eens hiermee gemaakt, goed te doen ("harde" tarwesoorten zijn goed, toch? ) trouwens, help! als ik het recept volg uit de OP voor deeg, dan wordt het ECHT een kleverige smeerboel die ik onmogelijk kan kneden, hoe doen jullie dat? of zijn dat bepaalde kneedskills? ook maar eens zelf saus maken, me dunkt | |
Redcoon | dinsdag 20 april 2010 @ 14:50 |
quote:Stug door blijven kneden en je niet af laten schrikken door de kliederboel! Anders wat extra bloem erbij. | |
Redcoon | dinsdag 20 april 2010 @ 14:52 |
quote:Is toch niets mis met inspiratie halen van 't internet? Ik heb het zelfs nog aangepast met wat verse kruiden. | |
Redcoon | dinsdag 20 april 2010 @ 15:12 |
quote:Heb je deze ook bij jouw AH? Voor de prijs van ¤ 0,99 een erg goede bloem. Let op, er zijn twee pakken in omloop die erg op elkaar lijken. Als er een pizza op de voorkant van het pak staat zit je verkeerd, hier is al gist aan toegevoegd endat past niet binnen het recept. | |
Ml-etje | dinsdag 20 april 2010 @ 16:56 |
quote:Helemaal niets mis met jouw recept hem nog tomaten liggen dus donderdag incm lasagne maak ik ook je saus even. Nee wij hebben de variant met het pizzaatje. Moet eigenlijk een winkel omg R'dan hebben of een webshop. | |
Redcoon | dinsdag 20 april 2010 @ 17:18 |
In Rotterdam, in de buurt van de pannekoekenstraat en de Groene Passage (Blaak) zit "Little Italy". Daar hebben ze vast ook nog wat Tenero tipo 00 liggen. Als het niet op voorraad is hebben ze in ieder geval nog een lekkere punt pizza voor je. Sowieso is dat stukje Rotterdam de moeite waard om te bezoeken, vooral tijdens de markt op zaterdag. Little Italy | |
Ml-etje | dinsdag 20 april 2010 @ 17:29 |
quote:Thanks moet ook nog steeds naar de toko maar moet er maar eens een dag voor vrijmaken | |
Terpentin07 | woensdag 21 april 2010 @ 19:42 |
Ik ben al sinds tijden bezig om een goeie deeg te maken.Heb al afwisselend water,melk of (weizen)bier aan het deeg toegevoegd.Maar nooit kreeg ik het deeg zoals uit een goed Italiaans restaurant.Ben al in het bezit van een alfredo oven maar ook met deze ben ik niet helemaal tevreden omdat de warmte ongelijkmatig verdeelt word.Misschien ga ik ooit nog wat meer uitgeven voor een betere electrische oven. Heb laatst ook het bloem gekocht van de Appie.Lijkt me een goeie kwaliteit voor een redelijke prijs.Ik weet nog toen ik patentbloem van de Appie heb genomen smeerrriiiggg. | |
Yvesss | woensdag 21 april 2010 @ 20:20 |
Jij bent net zo zoekende als ik. Zelfs karnemelk heb ik geprobeerd. | |
KrnKje | donderdag 22 april 2010 @ 09:37 |
Ik koop al een tijdje mijn Tip00 meel bij de Hanos, 1,70 voor n kilo volgens mij. Helaas is m'n voorraadje weer op, dus binnenkort weer een aantal kilo inslaan. | |
Ml-etje | donderdag 22 april 2010 @ 09:49 |
quote:Hanos is alleen voor ondernemers toch? | |
Redcoon | donderdag 22 april 2010 @ 10:12 |
Net wat deeg ingevroren, in diepvrieszakjes gedaan en de lucht eruit gezogen [ Bericht 0% gewijzigd door Redcoon op 22-04-2010 10:27:16 ] | |
Bortecinem | donderdag 22 april 2010 @ 10:51 |
Mijn pizza van twee dagen terug. Ik kon mijn camera niet vinden dus daarom een vage mobiel-foto. | |
Apekoek | donderdag 22 april 2010 @ 11:04 |
Ziet er allemaal goed uit! Is het een zonde als je een kant en klare pizza bodem gebruikt met pasta saus? Alles zelf maken is misschien veel lekkerder? Wat vinden jullie? | |
Bortecinem | donderdag 22 april 2010 @ 11:08 |
quote:Maar dan kun je toch net zo goed gewoon een diepvries pizza kopen? | |
Apekoek | donderdag 22 april 2010 @ 11:12 |
quote:Mwa die zijn nog meer gestandaardiseerd Ik koop wel eens een pizza bodem + tomaten saus, saus over de bodem gooien + ingrediënten er op doen die ik lekker vind zoals groente, vis en kazen. In principe heb je dan ook zelf een pizza gemaakt, In elk geval beter dan een standaard diepvries unit dus. | |
Bortecinem | donderdag 22 april 2010 @ 11:16 |
quote:Nou ja, als je dat echt lekker vindt, moet je het vooral zo doen. Maar het leuke en lekkere aan een zelfgemaakte pizza is juist de zelfgemaakte bodem & saus. | |
Apekoek | donderdag 22 april 2010 @ 11:19 |
quote:Nouja ik vind het wel lekker, maar ik geef toe dat het me ook wel lekkerder lijkt om echt alles zelf te maken. Maar ik neem daar nooit de tijd voor, misschien eens een keer doen. | |
Yvesss | donderdag 22 april 2010 @ 11:20 |
@Bortecinem: je pizza heeft een erg fraai randje. | |
Bortecinem | donderdag 22 april 2010 @ 11:27 |
quote:Je moet gewoon een keer heel veel saus en deeg maken en die vervolgens invriezen. Zo hoeft het (de volgende keer) helemaal niet lang te duren. quote:Klopt, met luchtbellen enzo. Ik was ook erg tevreden. | |
Erasmo | donderdag 22 april 2010 @ 11:44 |
quote:Vooral dat eerste, een bodem is zo gemaakt. | |
Apekoek | donderdag 22 april 2010 @ 12:38 |
quote:En wat nou als je je pizza bodems gaat halen bij bazaars en Italiaanse specialiteiten/ambachtelijke winkeltjes? | |
Bortecinem | donderdag 22 april 2010 @ 12:39 |
quote:Dan krijg je waarschijnlijk wel een lekkere pizza. Maar naar mijn mening kun je dan gewoon een pizza bestellen. | |
Apekoek | donderdag 22 april 2010 @ 12:41 |
quote: | |
Bortecinem | donderdag 22 april 2010 @ 12:42 |
Niet zo lui zijn. | |
Redcoon | donderdag 22 april 2010 @ 12:47 |
quote:Het is meer moeite om zo'n specialiteitenwinkel op te zoeken en te bezoeken dan om even wat deeg in elkaar te gooien. | |
Erasmo | donderdag 22 april 2010 @ 13:27 |
quote:Dan ben je langer onderweg dan dat je in de keuken bezig bent. | |
Apekoek | donderdag 22 april 2010 @ 13:38 |
quote:Dat is dus niet waar! Ik woon boven zo'n winkeltje! Het is dus maar net waar je woont. | |
Erasmo | donderdag 22 april 2010 @ 13:41 |
quote:En het is natuurlijk veel goedkoper. Ik heb dan wel weer het voordeel van een broodbakmachine met deegmaakfunctie, je plempt de ingrediënten erin, drukt op Start en na een half uurtje is je deeg klaar. | |
Apekoek | donderdag 22 april 2010 @ 13:57 |
quote:Dat lijkt me ook wel hendig! Misschien daar ook maar eens naar kijken. | |
rioohhh | donderdag 22 april 2010 @ 23:37 |
Ik heb vanavond een pizza steen gekocht voor in mijn oven dus als ik nou eindelijk een keertje klaar ben met al het geklus in mijn huis gaat het tijd worden om dit allemaal even goed door te spitten en wat creatieve ideeën op te doen eigenlijk is dit dus ook een klein TVP'tje | |
Apekoek | vrijdag 23 april 2010 @ 01:47 |
edit. [ Bericht 97% gewijzigd door Mirjam op 23-04-2010 19:03:59 ] | |
Redcoon | vrijdag 23 april 2010 @ 07:49 |
Toe maar... Vannacht een halfdronken poging gewaagd om deeg te maken? | |
TJDoornbos | vrijdag 23 april 2010 @ 07:49 |
TVPizza | |
minilot | vrijdag 23 april 2010 @ 16:58 |
Al vijf pagina's zonder een terugvindpizza van mij! Ai! Volgende week weer eens een op het Australische Crust geinspireerde pizza maken. Ik denk de Sheperds Pie ("Slow Cooked Lamb, Potato Puree, garnished with Parmesan & Fresh Herbs"). Of de Saffron Chicken ("Vegetable Chickpea Salsa, Chicken Breast Fillets, Shallots, topped with Saffron Aioli"). | |
prinseszondererwt | zaterdag 24 april 2010 @ 17:21 |
quote:Bij de Xenos gekocht vandaag: ¤ 0.79 was hij daar. Ga ook eens een poging wagen. | |
Terpentin07 | zaterdag 24 april 2010 @ 21:21 |
quote:Ik was vandaag ook bij de Xenos en wou precies hetzelfde schrijven. | |
Redcoon | zondag 25 april 2010 @ 11:15 |
Ah tof! Zal binnenkort eens even kijken, scheelt toch weer zo'n twintig cent Gisteren weer even een pizza gemaakt. Deze keer viel de pizza een beetje tegen. Ik had nogal haast, dus ik heb een gedeelte van het deeg met een deegroller platgewalst. Resultaat: geen mooi luchtige randen. | |
Stansfield | zondag 2 mei 2010 @ 14:15 |
Gisteren bij de jumbo bloem van di cecco gekocht. Speciaal voor pizza's. Ook nog even gist. Nu dinsdag nog even de rest halen en dan woensdag lekker zelf pizza maken. | |
SadKingBilly | maandag 3 mei 2010 @ 11:29 |
Onze favoriete pizza van de laatste tijd: Ik gebruik min of meer het recept van de OP maar in iets grotere hoeveelheden omdat ik 2½ pizza maak, 2x35 cm en 1x 15 cm. Als basis gebruik ik meestal een pakje gepureerde tomaat van AH met daarin een mengsel van olijfolie, kruiden, rodewijnazijn en voor de liefhebbers wat sambal (zoetpittige). Dan een flinke laag geraspte jonge kaas erover, een blikje tonijn in water uitgelekt, een halve in ringen gesneden spaanse ui en daarna royaal zoete chilisaus (ik gebruik die van de Lidl, volgens de fles is het surinaamse saus voor kip). Vervolgens oregano en basilicum (gedroogd) erover en 12 minuten in de combioven. Heerlijk Ik rol de bodem gewoon uit met een grote deegrol (esenhout, 45 lang, 8 doorsnede zonder handvatten) en snijd weg wat buiten de vorm steekt. De bodem rijst heel iets maar blijft wel lekker dun. | |
Redcoon | maandag 3 mei 2010 @ 14:12 |
Laatst van mijn moeder een pizzasteen gekregen en het werkt echt geniaal! Afgelopen weekend op een feestje bij mij thuis veel mensen aangenaam verrast met een aantal "ambachtelijk" bereide pizza's! Ik behaalde al redelijke goede resultaten met het lang opwarmen van een reguliere ovenplaat + bakpapier, maar de steen zorgt zeker voor de overtreffende trap! De korst is nu overheerlijk, flinterdun maar niet week en je knijpt er ook niet zo 123 doorheen. | |
prinseszondererwt | maandag 3 mei 2010 @ 14:20 |
Mijn eerste probeersel, als oefening voor vanavond. Erg lekker! Vanavond zal ik de randjes insmeren met olijfolie, dan worden ze vast knapperiger. Voor herhaling vatbaar, nu al. | |
Innocence | woensdag 5 mei 2010 @ 14:30 |
Mjn deeg is altijd te elastisch. Net als ik een prachtige dunne pizza heb gerold/gevormd, trekt het al weer naar elkaar toe. Waar ligt dat aan? Ze zijn wel superlekker hoor, maar het werkt zo lastig... | |
Redcoon | woensdag 5 mei 2010 @ 15:52 |
quote:Gebruik je het recept uit de eerste post? Kan je stap voor stap herhalen wat je precies doet wanneer je het deeg maakt? | |
motorbloempje | woensdag 5 mei 2010 @ 16:13 |
quote:hoe maak je je pizza's? Met een roller of anders? Roller zou ik afraden, maar het gewoon 'rondhangen' zeg maar zal eens kijken of mijn er de volgende keer foto's van kan maken | |
Martijn_77 | woensdag 5 mei 2010 @ 17:37 |
Dit weekend nog een plaat pizza gemaakt met tonijn en ansjovis. Als topping hadden we de saus van Gran Italia en die was goed te doen | |
_aurum_ | woensdag 5 mei 2010 @ 17:41 |
Heb van 't weekend pizza gemaakt met 00 meel, da's zoveel lekkerder dan gewoon deeg Die houden we er dus in | |
motorbloempje | woensdag 5 mei 2010 @ 17:45 |
ja, gofte, nu wil ik ook pizza | |
DarkElf | woensdag 5 mei 2010 @ 19:37 |
de mr heeft weer eens pizza gemaakt vandaag voor hem: verschillende soorten kaas, zonder tomaat. Voor mij, met tomaat. Buffelmozzarella, cherrytomaatjes, parmezaanse kaas, wat pizzakaas en basilicum | |
Redcoon | woensdag 5 mei 2010 @ 22:12 |
Zien er heerlijk uit | |
Terpentin07 | woensdag 5 mei 2010 @ 22:58 |
Inderdaad.Vooral de tweede pizza ziet er verrukkelijk uit.Ik snap niet waarom mijn pizzas ondanks mijn pizzaoven niet zo eruitzien.Zijn er hier nog meer mensen met de Alfredo van Bestron? [ Bericht 1% gewijzigd door Terpentin07 op 05-05-2010 23:46:18 ] | |
Yvesss | woensdag 5 mei 2010 @ 23:12 |
Ja, ik. Bedoelde je NIET zo uitzien? Ze zien er inderdaad verdomd goed uit, kwestie van beleggingskunst. De Mr van DarkElf is blijkbaar bedreven in deze kunst, hij moet hier maar wat posten. Iets terug las ik wat over zeer elastisch deeg, ik ken het probleem. Maar met name met het deeg op koelkasttemperatuur, zelfs een stoomwals biedt dan geen soelaas. Positief is dan wel weer dat je zeker weet dat je een glutenrijk deeg hebt, deze eiwitstrengen veroorzaken het postbode-elastiek gedrag. Ik laat de deegbol meestal opwarmen tot kamertemperatuur, dan gaat het veel makkelijker. Hangt een beetje af van de bloem, de gist, en de hoeveelheid gebruikte water. Maar heb je zo'n super-elastische lap, dan is hij waarschijnlijk vrij koud. Daar kun je met een deegroller met je volle gewicht op rollen, het lukt niet. Ja, na enige tijd, door de ontwikkelde warmte van het rollen. Hoef je gelijk niet meer naar de sportschool. | |
Terpentin07 | woensdag 5 mei 2010 @ 23:50 |
quote:Oh, even aangepast.Op welke stand maak jij meestal de pizza.Ik laat hem eerst voorverwarmen en dan gaat die op de hoogste stand (3).Heb meestal het probleem dat de bovenkomt nog niet klaar is maar de onderkant al donker. | |
Rtificial | donderdag 6 mei 2010 @ 20:42 |
Deeg op koelkast-temperatuur? Ik heb geen zin om het hele topic door te lezen, maar deeg op koelkasttemperatuur lijkt me heel vreemd. Het hele idee is juist het deeg, dat met (lauw)warm water gemaakt is, langdurig te laten rijzen op een "warme" plaats, dus lekker behaaglijke kamertemperatuur, zonder tocht. Uitrollen met deegroller doe ik ook altijd, met wisselende resultaten in de uiteindelijke vorm, maar meestal wel soort van rond Voor wat betreft de bovenstaande vraag naar het beleggen: Mrs. DE heeft d'r pizza zelf belegd, ben ik helemaal niet verantwoordelijk mee. DE belegt d'r pizza's over het algemeen tot erg dicht bij de rand, hetgeen resulteert in overvloedige overhang en overlopen van de pizza. Da's met kaas best lekker Zelf hou ik over het algemeen een rand vrij, zodat deze nog wat kan opbollen en krokant wordt. Mijn pizza's hebben geen tomaat, maar als basis een laag geraspte kaas, vind ik lekkerder. Moeilijk hierbij is om niet te dik te strooien. Dikke kaaslaag maakt slappe pizza Bovenstaande was vrij goed gelukt, maar had nog een iets krokantere bodem mogen hebben. | |
The_Hives | zaterdag 15 mei 2010 @ 17:36 |
bij de Xenos hebben ze ook typo 00 pastameel in de aanbieding (69 of 70 cent). Waarschijnlijk ivm datum die tot half juni is. | |
Mixende_match | zaterdag 15 mei 2010 @ 19:10 |
Morgen weer pizza tijd! De tips van de oven heb ik al opgevolgd (werkte goed;)) nu nog een tip voor een dunne bodem mijne is idd ook nog elastisch. Maar ik gebruik deeg uit een pakje(A) van kookmans | |
motorbloempje | zaterdag 15 mei 2010 @ 19:36 |
dat deeg van koopmans is echt zo slecht één keer gebruikt, want zat in mijn kerstpakket, wat een ramp en wat een ranzige smaak vond ik dat er aan zat zeg..... wij hebben donderdag pizza gemaakt, de saus was te waterig, waardoor er weinig smaak aan zat. Had geen gezeefde tomaten meer, kwam ik achter toen alles al klaar stond, en het was hemelvaart, dus kon niet nog even naar de winkel was niet héél vies, maar had liever anders gezien | |
Yvesss | zaterdag 15 mei 2010 @ 20:00 |
Gooi dan eens wat goede saus in de vriezer. Met een klein bakje kun je een hoop pizza's beleggen, hoor! En over echt deeg met gist: voor veel mensen is dit een barrière. Totdat je het een keer hebt gedaan er er eigenlijk geen fluit aan blijkt te zijn. | |
motorbloempje | zaterdag 15 mei 2010 @ 20:16 |
quote:ja, dat doe ik normaal ook ik dacht dat ik nog 2 pakken had staan en ging weer een grote pan maken maar had me dus vergist in de voorraadkastinventaris | |
Innocence | zondag 16 mei 2010 @ 13:13 |
quote: Gewoon gezeefde bloem, gist, water en wat olie en dan laten rijzen. Weet niet precies wat en hoeveel ik doe. Daar zal het dan vast ook wel aan liggen, maar hoopte dat iemand me zo kon vertellen van welk bestanddeel ik wat meer of minder moest gebruiken in het vervolg. Zal eens kijken of het aan de temperatuur ligt | |
Terpentin07 | dinsdag 18 mei 2010 @ 12:33 |
Ik heb laatst ook weer eentje gebakken (Margarita) en die was best lekker.Het deeg was met melk gemaakt maar echt veel verschil was er niet met water. [ Bericht 10% gewijzigd door motorbloempje op 19-05-2010 16:13:00 (even geresized ;)) ] | |
sandsucker | dinsdag 18 mei 2010 @ 15:18 |
Mooie pizza! Zag je met melk geen verschil in de kleur van het deeg? Bij mij lijkt het altijd alsof het dan iets bruinachtiger wordt als ik het deeg met melk maak ipv water. Mss oxidatie ofzo.... net als bij aardappels. Binnenkort weer een keer pizza maken met echte pizzabloem | |
Innocence | woensdag 19 mei 2010 @ 10:42 |
Bedenk me opeens dat ik inderdaad ook met melk doe, daar laat ik de gist in oplossen. | |
LieLie | woensdag 19 mei 2010 @ 15:49 |
Ik heb 3 kilo pizzabloem meegenomen uit Italië, voor niet minder dan ¤0,35 cent per kilo | |
FutureFairytale | woensdag 19 mei 2010 @ 16:10 |
quote:had je nog zoveel gewicht over voor in je koffer wanneer gaan we pizza's bakken? | |
LieLie | woensdag 19 mei 2010 @ 16:12 |
quote:We waren in de auto | |
Harajuku. | donderdag 20 mei 2010 @ 07:15 |
quote:Ziet er mooi uit. | |
The_Hives | zondag 23 mei 2010 @ 07:27 |
vroeg wakker, dus alvast wat deeg maken, heeft het goed de tijd om te rusten | |
utrechtmarijke | zaterdag 29 mei 2010 @ 22:48 |
edit: spam is niet gewenst op fok [ Bericht 84% gewijzigd door Mirjam op 29-05-2010 22:57:50 ] | |
McGilles | zondag 30 mei 2010 @ 19:11 |
Iemand hier ervaring met de G3 Ferrari Pizza oven? Alle reacties die ik lees zijn zeer lovend, apparaat kost ook 120 euro dus relatief duur t.o.v. de (niet leverbare) Bestron Pizza oven. | |
LieLie | zondag 30 mei 2010 @ 19:16 |
quote:Ik niet, maar mijn ouders, en die zijn tot nu toe erg tevreden | |
McGilles | zondag 30 mei 2010 @ 19:21 |
quote:Dan nog even een nachtje over slapen en wellicht morgen bestellen. M'n huidige oven heeft de power niet om een lekkere pizza te bakken, wat toch wel heel jammer is | |
evo87 | maandag 31 mei 2010 @ 19:10 |
pizza tijd! Deeg van bruin meel, bbq saus, gegrilde kip/paprika, champignons, courgette, mozzarella en olijven. (ronde pizza is saai ) | |
Isegrim | maandag 31 mei 2010 @ 19:28 |
Ik krijg altijd ontzettende honger van dit topic. | |
TJDoornbos | maandag 31 mei 2010 @ 19:30 |
quote:ik ook. Een idee om ipv te lezen gewoon te doen? | |
Isegrim | maandag 31 mei 2010 @ 19:42 |
Onze oven is nog niet aangesloten, dus dan wordt het een pan-pizza. | |
The_Hives | dinsdag 1 juni 2010 @ 07:02 |
hij is goed luchtig kan ik nog wat van leren | |
foodlover | woensdag 2 juni 2010 @ 17:00 |
Ik bak mijn pizza's in een hete gasoven op een pizzasteen. Vraagje: Bij mij blijven de randen van de pizza altijd vrij bleek, hoe kan ik dit oplossen??? Eigenlijk zou ik de bodem ook ietsje donkerder (lees:zwarter, maar dan nog niet aangebrand ) willen hebben, denken jullie dat het kan helpen om (een deel) melk te gebruiken i.p.v. water in het deeg? | |
sandsucker | woensdag 2 juni 2010 @ 17:29 |
de randen kun je sowieso wel insmeren met olijfolie, evt met knoflook om de korst een lekker smaakje te geven. de onderkant wordt alleen donker als je de pizza er lang genoeg in laat of als de oven goed heet kan (350gr) | |
McGilles | donderdag 3 juni 2010 @ 00:51 |
quote:Heb je een heteluchtstand icm ondergrill in jouw oven? Veel ovens hebben deze optie en deze zorgt ervoor dat de steen zo heet word dat de pizza binnen 3 minuutjes al lekker krokant is. Mijn laatste pizza was eerder te knapperig dan te slap, doet wonderen die optie. Randen waren ook heerlijk perfecte kleur zoals het bij een pizza hoort. | |
DrukVout | donderdag 3 juni 2010 @ 14:36 |
Toch is mijn pizzadeeg nog niet 100%... Ik gebruik Tipo 00 bloem van de AH XL. Daarnaast gist, water, zout, suiker Wat ik allemaal tegelijk 10min laat staan. Dan met het bloem vermeng. Tot een mooie bal kneden (10min). Dan heel ligt insmeren met olijfolie en afgedekte voor 1,5 uur laten groeien. Hier ligt het eerste probleempje al. Als ik nu het deeg eruit haal is de bovenkant vrij uitgedroogd en de rest is vrij nat van de olijfolie. Na het opnieuw kneden zag ik overal kleine uitgedroogde stukjes zitten.... Het deed niks met de smaak ofzo maar toch. Daarna heb ik het een dag in de koelkast bewaard en de andere helft ingevroren. De volgende dag haalde ik het deeg uit de koelkast. Natuurlijk veels te koud om normaal te kneden. Voortaan hier even aan denken. Maar ik krijg het totaal niet goed uitgegooid en er zit heel snel dikkere en dunnere stukken in waardoor ik het alleen met de deegroller kan uitrollen. Hierdoor druk je alle lucht eruit, dus het blijft een compact deeg zonder lucht. Volgende keer geen olie gebruiken maar deeg om het niet aan de kom te laten plakken en 1,5 uur voor het uitrollen/gooien uit de koelkast halen om het op temp te laten komen. | |
McGilles | donderdag 3 juni 2010 @ 23:04 |
quote:Waarmee dek je de bal deeg af? Ik doe een vochtige doek waardoor het deeg totaal niet uitdroogt. | |
Floria | vrijdag 4 juni 2010 @ 14:43 |
Van al deze verhalen heb ik honger gekregen. Pizza steen werkt hier niet zoals gewenst dus ik wil aan de pizzaoven maar kan geen Bestron op voorraad vinden Ben in staat om dat maar de 2x zo dure Ferrari te kopen die ik wél kan vinden. Heeft iemand die (of een bestron op voorraad ) | |
McGilles | vrijdag 4 juni 2010 @ 15:11 |
quote:Zelfde geldt voor mij, ik zit er ook aan te denken. Contact met Bestron gehad, halverwege juli zijn ze weer op voorraad. Heb wel vernomen dat de Ferrari beter werkt, maar wel 120 euro voor goedkoopste model. Dit dus of 6 weken wachten | |
Floria | vrijdag 4 juni 2010 @ 15:38 |
quote:Precies Ik ga voor de Ferrari dan denk ik. 6 wk wachten is way te lang. Zal hem dit weekend gaan bestellen. | |
LieLie | zaterdag 5 juni 2010 @ 22:59 |
Mijn pizzadeeg is tot zo ver goed gelukt Heb bloem uit Italië gebruikt, en ook biergist uit Italië die ook in het vorige deel stond. Morgen lekker pizza | |
LieLie | zondag 6 juni 2010 @ 18:25 |
Hij is goed gelukt! De bodem was bij één pizza in het midden een beetje te dun en iets te enthousiast belegd, maar de rand daarentegen was deze keer top! Heb het idee dat dat gist goed werkt! | |
Yvesss | maandag 7 juni 2010 @ 02:13 |
Goedzo, LieLie! Ja, die gist is zeker anders. Het deeg rijst veel langzamer. | |
nattermann | maandag 7 juni 2010 @ 15:38 |
Zo, vanavond maar zelf pizza maken ! Zat te denken aan die kant en klaar bodems van Dr. Oetker (?), zijn die lekker? Wat voor kaas moet er op mijn pizza, normale geraspte kaas of is er een speciale pizzakaas of iets dergelijks? Verder als beleg dacht ik aan prosciutto, champignons, en tomaat. Nog iemand suggesties ? | |
Lief-visje | maandag 7 juni 2010 @ 17:31 |
quote:Saus ? | |
nattermann | maandag 7 juni 2010 @ 17:33 |
quote:Tomaten uiteraard, nog op voorraad. | |
Winner_Taco | dinsdag 8 juni 2010 @ 09:08 |
tvp want ik wil ook zelf pizza maken | |
McGilles | dinsdag 8 juni 2010 @ 09:31 |
quote:Als je pizza echt zelf wilt maken moet je de bodem ook zelf maken natuurlijk | |
Winner_Taco | dinsdag 8 juni 2010 @ 09:35 |
quote:Dan moet je wel een oven hebben die geschikt is om met zo'n steen te werken. Ik heb een (welliswaar niet klein) model Tefal tafeloven en daar past vast geen steen in | |
McGilles | dinsdag 8 juni 2010 @ 09:48 |
quote:Je hebt niet perse een steen nodig hoor. Kan ook goed zonder. | |
Winner_Taco | dinsdag 8 juni 2010 @ 10:14 |
Nou als ik de posts van Buschetta lees is het zelf maken van deeg een verre van gemakkelijke klus . Nou hoeft het niet meteen pro te worden natuurlijk , maar is "mislukt" zelfgemaakt deeg dan echt zoveel beter dan zo'n kant en klare basis bodem ? | |
LieLie | dinsdag 8 juni 2010 @ 10:19 |
ik vind het deeg maken een eitje en ikheb ook geen pizzasteen. | |
Drossie | dinsdag 8 juni 2010 @ 18:13 |
quote:hier idem. Ik zie het verband ook niet tussen pizzasteen en deeg maken hoor. Wij eten deze avond ook zelf gemaakte pizza. Deeg is nu aan het rijzen. Voor mij eentje met: tomatensaus, ui, mozarella, chorizo, tomaten, champignons en evt artisjokharten voor mijn vriendin: tomatensaus, ui mozarella, champignons, paprika en evt artisjokharten | |
Yvesss | dinsdag 8 juni 2010 @ 20:00 |
Zo makkelijk, deeg maken, maar het blijft een barrière voor velen. Vandaag had ik een pizzaslice uit een karretje, ik vond het niks. Bodem veel te dik, echt zompig brood-achtig. Dan kom ik bij het volgende punt, ik wil mijn bodems flinterdun, dus 2 millimeter, liever 1. Dat kun je nooit kant en klaar aanbieden. Dus behalve dat ik kant en klaar bodems hoogstwaarschijnlijk niet lekker vind, zijn ze veel te dik. Wil ik toch die kant op, dan experimenteer ik liever met een gehalveerd Turks brood. | |
GuitarJJ | dinsdag 8 juni 2010 @ 20:01 |
Oeh, dit topic was ik kwijt! Binnenkort weer eens een pizza maken | |
MaximusTG | woensdag 16 juni 2010 @ 18:32 |
Van de week al eerder pizza gemaakt, maar vandaag weer eens wat met het recept geexperimenteerd. Ben op zoek geweest naar andere/betere soorten bloem/meel. Helaas is de Farina di grano tenero hier in de buurt niet te krijgen (alleen met gist erdoor). Normaal gesproken gebruik ik dan ook gewone tarwebloem van de supermarkt, het resultaat is dan alsnog overheerlijk, maar denk dat ik binnenkort maar eens een flinke zak goede bloem bestel op internet. Ondertussen had ik bij de toko wel een zak semolina van harde tarwe gevonden; harde tarwe griesmeel dus. In sommige pizzarecepten wordt een deel van de bloem dan vervangen door dit griesmeel. Dit heb ik dus geprobeerd vandaag. Gisteravond het deeg gekneden, en een nacht in de koelkast laten liggen. Vanmiddag rond 4 uur eruit gehaald en licht platgeslagen 2 uur op een met semolina bestrooid aanrecht laten liggen. De bovenkant wordt ook bestrooid en bedekt met folie. Zo ziet het er na twee uur uit: Vervolgens legde ik wat meer semolina neer, en begon de pizza te vormen. Dit doe ik door het deeg eerst wat platter te drukken, er een rand in de vormen met mn vingers/knokkels, en het deeg daarna op mn handen te leggen en langzaam uit te rekken. Nu nog de saus erop en beleggen; mn saus is heel simpel, de tomaten uit een blik gepelde tomaten (dus niet het sap) pureren, en er een beetje gekneusde oregano door doen. De oven was ondertussen voorverwarmd op zn hoogste stand, (>250 graden), met de bakplaat vlak bij het element. Pizza erop, en na een paar minuten is ie klaar: | |
FutureFairytale | woensdag 16 juni 2010 @ 18:34 |
heeeerlijk! het lekkerste vind ik toch geen grote lege randen, maar overal beleg | |
foodlover | woensdag 16 juni 2010 @ 19:01 |
quote:dat is ook nog een goede tip, gewoon in mijn geval het rooster met pizzasteen niet meer in het midden maar op de onderste richel. Ga ik proberen, bedankt! | |
Renderclippur | woensdag 16 juni 2010 @ 20:31 |
Hm heb ik deze week ook een paar keer gedaan. Ik zie wel het een en ander staan hier dat ik de volgende keer eens zal gaan proberen quote:Geraspte kaas De enige kaas die op de pizza mag is mozzarella En een kant-en-klare bodem kopen valt helaas niet meer onder zelfgemaakte pizza quote: [ Bericht 31% gewijzigd door Renderclippur op 16-06-2010 20:50:09 ] | |
motorbloempje | vrijdag 18 juni 2010 @ 10:43 |
vanavond weer | |
Terpentin07 | vrijdag 18 juni 2010 @ 10:59 |
quote:Ik denk dat iedereen zelf kan beslissen wat hij graag voor kaas op zijn pizza wil hebben.Om nou te zeggen dat Mozzarella de enige kaas is die op een pizza mag. | |
motorbloempje | vrijdag 18 juni 2010 @ 11:01 |
hier gaan vanavond mozarella, grana padano en gorgonzola op de pizza | |
Floria | vrijdag 18 juni 2010 @ 11:46 |
Ik heb inmiddels de Ferarri in gebruik en kan alleen maar zeggen: All hail | |
LieLie | vrijdag 18 juni 2010 @ 11:47 |
quote:Foto's! | |
Floria | zaterdag 19 juni 2010 @ 17:43 |
Die komen, die komen. Niet nu echter Vraag: de handleiding is er niet duidelijk over en mijn man en ik verschillen van mening. Moet er bij een pizza oven ook bloem op de steen? Ik denk van niet omdat de steen zo heet is dat het niet nodig is maar hij denkt van wel (en bakt de pizza's). Wie weet het? | |
Yvesss | zaterdag 19 juni 2010 @ 20:36 |
Nee, er hoeft zeker geen bloem op de steen. Die komt er toch wel op van de pizza zelf en verbrandt lekker zwart. Om die reden borstel ik de steen na afkoeling elke keer af. | |
foodlover | zondag 20 juni 2010 @ 11:22 |
quote:Gisteren uitgeprobeerd! Werkte perfect, bodem kleurde veel beter en lekkere krokante randen. | |
Supperboeren | zondag 20 juni 2010 @ 15:17 |
Ik heb net Pizza gemaakt | |
Erasmo | zondag 20 juni 2010 @ 15:32 |
quote:Ok. | |
Yvesss | zondag 20 juni 2010 @ 21:54 |
Weer tijd voor een fotootje. Niet zo'n beste foto en niet helemaal wat ik wilde. Mijn Bestron heeft wat kuren. Desondanks nog steeds zeer smakelijk, hoor. | |
Renderclippur | zondag 20 juni 2010 @ 22:17 |
quote:Op een standaard pizza hoort nu eenmaal mozzarella, of je het lekker vind of niet | |
Yvesss | zondag 20 juni 2010 @ 22:23 |
In Napels moet het zelfs. Daar geldt een soort reinheitsgebot net als bij bier in Duitsland. Ik mix graag een beetje. Mozzarella voor het uitsmelten, andere kazen voor de smaak. De mozzarella die je hier koopt smaakt toch naar niets, inclusief de dure bolletjes buffelmozzarella uit de supermarkt. Echt jonge Gouda smelt trouwens ook lekker uit. Ik ga denk ik eens een pizza maken met een deel geraspte Friese nagelkaas. | |
MaximusTG | zondag 20 juni 2010 @ 22:39 |
Jep, 'La vera pizza napoletana' mag alleen zo genoemd worden als ie volgens deze regels gemaakt is: http://www.fornobravo.com/vera_pizza_napoletana/VPN_spec.html (in het Engels, leuk om te lezen!) | |
Yvesss | zondag 20 juni 2010 @ 22:50 |
Inderdaad leuk om de lezen, The True Pizza. Gaat behoorlijk ver, maar dat proef je. Ik heb niet de intentie daaraan te willen tippen, al mocht je willen, in geen 1000 jaar. Het lijkt zo simpel, pizza, maar schijn bedriegt. Er zit een hele wetenschap achter en zeer veel ervaring. | |
MaximusTG | maandag 21 juni 2010 @ 11:06 |
Klopt, het is echt een uitdaging om zo dicht mogelijk tegen de 'echte' pizza aan te zitten. Maar met een paar simpele aanpassingen in menig recept kan je al snel heel dicht komen. Niet moeilijk gaan liggen doen met pizza sauzen met allerlei ingredienten die je moet inkoken, gewoon goede gepeld tomaten met wat kruiden. Maak je pizzadeeg niet te droog, en vorm het met de hand, en niet met een deegroller. En ook belangrijk met het beleggen: less is more. Als je af en toe ziet hoe pizza's overbeladen worden.. Dungesneden, en weinig toppings is het geheim. En dan is het de kunst je pizza zo heet mogelijk te bakken. | |
NutKees | maandag 21 juni 2010 @ 11:52 |
Wat (welk merk) zijn goede gepelde tomaten? | |
Renderclippur | maandag 21 juni 2010 @ 14:31 |
quote:Dat is misschien wel het grootste probleem hier in Nederland. Je zult niet tot bijna geen tomaten vinden die een goede smaak hebben om voor pizzasaus te kunnen gebruiken | |
MaximusTG | maandag 21 juni 2010 @ 14:39 |
Klopt, de meeste tomaten in blik zijn niet al te geweldig. Deze man, Jeff Varasanos heeft een geweldig pizza recept ontwikkeld. Het is niet zo zeer een recept, als een verslag van een ontdekkingstocht naar de geheimen van een lekkere pizza. Zie hier voor dat verslag: http://www.varasanos.com/PizzaRecipe.htm Het is een lang stuk, dus zoek op '8 - Sauce: For years I was so focused on the dough that I let the sauce lapse. ' voor zijn stuk over de 'saus'. | |
NutKees | maandag 21 juni 2010 @ 16:37 |
Wat zijn dan de minst slechte tomaten? Een tripje naar italie zit er helaas niet in... | |
Yvesss | woensdag 23 juni 2010 @ 10:09 |
De minst slechte danwel lekkerste tomaten uit blik? Verrassend weinig over te vinden. Heston Blumenthal besteedt er aandacht aan in zijn zoektocht naar de perfecte pizza, maar daar passeren een paar merken de revue die ik hier nog nooit gezien heb. Wat ik qua geur zelf niet verkeerd, zijn de blikken tomatenstukjes met basilicum er al aan toegevoegd. Zelfs wel eens gezien bij de Aldi. Maar een keer koud proberen. Nog een napoletana, maar weer ietsje anders. | |
FutureFairytale | woensdag 23 juni 2010 @ 10:10 |
quote:ziet er goed uit! | |
Bortecinem | vrijdag 25 juni 2010 @ 12:00 |
Net deze home made pizza als lunch gehad. | |
P.F | vrijdag 25 juni 2010 @ 12:05 |
Ik vind het deeg nooit zout genoeg als ik het recept aanhou.. | |
Erasmo | vrijdag 25 juni 2010 @ 12:35 |
Dan doe je er meer zout in. | |
P.F | vrijdag 25 juni 2010 @ 12:49 |
Dan gaat mijn familia weer klagen | |
P.F | vrijdag 25 juni 2010 @ 12:53 |
Mijn favo combi is, tomaten saus, mozzie, Nederlandse kaas, kaas, olijfolie, tomaatjes, basilicum, zout, peper, en als het kan halve kastanje champignons. En dan het liefst op het einde nog een flinke scheut truffel olie, basilicumblaadjes en rucola! En dit is ook altijd goed: Die gedroogde kruiden gebruik ik nooit meer, al doende leert men | |
P.F | vrijdag 25 juni 2010 @ 12:55 |
De saus vind ik wel lastig, mijn mutti neemt altijd tomaten puree + tomaten uit blik maar dan heb je dus enorme brokken in je tomatensaus En de smaak is zo-zo. | |
_aurum_ | vrijdag 25 juni 2010 @ 12:55 |
quote:ga gewoon naar de markt en ga op zoek naar trostomaten of vleestomaten. Zorg dat ze dieprood en zacht zijn als je ze indrukt, dan zijn ze overrijp en prima om er een pruttelsausje van te maken. Bij dat soort tomaten zit er ook nog meer dan genoeg smaak aan | |
LieLie | vrijdag 25 juni 2010 @ 13:24 |
Mijn tomatensaus is alles behalve traditioneel, maar zo vind ik het eigenlijk wel het lekkerst Ik meng een potje tomatenpuree met een flinke scheut ketchup en wat italiaanse kruiden of bruchettakruiden. Klaar! Wel heiligschennis waarschijnlijk, maar smaakt prima | |
Zo-is-dat | vrijdag 25 juni 2010 @ 13:39 |
Gisteren de laatste bolletjes deeg uit de vriezer opgemaakt, met daarop tonijn, rode ui, kappertjes, cherrytomaatjes, verse basilicum, mozzarella en geraspte kaas. Op naar een nieuwe vooraad deeg! | |
nVincible | zaterdag 26 juni 2010 @ 16:45 |
Mijn (hetelucht) oventje kan helaas maar tot 200 graden: kan ik dan het beste eerst de bodem even bakken en er daarna rotzooi om doen om vervolgens verder te bakken? Of gewoon direct erop plempen en in een keer wat langer laten bakken? Ik heb ook nog een grill (aan de bovenkant). Kan ik die op het einde best ff gebruiken he? | |
motorbloempje | zaterdag 26 juni 2010 @ 16:49 |
mijn oven kan wel tot 270, maar ik bak de bodems altijd even (3 minuutjes ofzo) voor op 170 graden voor ik ze ga beleggen werkt wel goed vind ik | |
nVincible | zaterdag 26 juni 2010 @ 17:29 |
Dit is absurd! Is m'n bodem net klaar (dankjewel voor de tip motorbloempje), wil ik m'n salami openmaken, zie ik: "houdbaar tot 09-06-2010"... 9 juni is ruim 2 weken geleden! En ik heb het vanmiddag gekocht! Zometeen maar even terug. Klote hoogvliet | |
Zo-is-dat | maandag 28 juni 2010 @ 22:31 |
quote:Doe ik ook dat voorbakken, mijn oven kan helaas ook maar tot 250 euro. Werkt wel super gelukkig dat voorbakken. | |
Redcoon | dinsdag 29 juni 2010 @ 15:50 |
quote:Gaaf, zo'n oven thuis! Hoeveel moeite (lees: duur) is het eigenlijk om zoiets in je tuin te plaatsen? | |
SeeNoEvil | donderdag 1 juli 2010 @ 16:10 |
leuk topic! nooit eerder gezien! Ik ben zelf ook een groot fan van zelf pizza's maken en kan het ook zelf erg goed! Morgen zal ik eens een foto maken van een zelfgemaakte pizza. Ik begrijp alleen niet waarom er water gebruikt wordt voor het deeg ipv olijfolie, zaadolie. Voor de saus gebruik ik verse pomodori tomaten die ik eerst pers, laat koken met oregano en olijfolie, laten afkoelen. Het draaien en gooien van de pizza lukt erg goed, ik krijg ze gewoon precies rond (pics volgen morgen of zaterdag). Het draaien van de deeg bolletjes vind ik het meest lastig, maar oefening baart kunst. De steenoven op 370 graden waar de meeste hitte van onder komt. Lekker beleggen met grove salami of met verse tomaten, rucola in olijfolie dressing + balsamico, pesto en parmaham | |
Bortecinem | donderdag 1 juli 2010 @ 16:30 |
quote:Gebruik jij in plaats van water olijfolie? Of bedoel je dat je behalve water ook nog olijfolie toevoegt? | |
SeeNoEvil | donderdag 1 juli 2010 @ 18:33 |
quote:oh, my bad. Ik voeg het nog toe inderdaad. | |
Nytro | vrijdag 2 juli 2010 @ 11:46 |
Ik gebruik sinds kort een pizza oventje doet tot 500 graden, heeft een stenen bodem. Echt een dikke verbetering toz van mijn maximaal 250 graden oven. Krokante bodem! Het is een G3 ferrari | |
motorbloempje | vrijdag 2 juli 2010 @ 11:54 |
ben blij dat 270 toch ook al goede krokante bodems geeft, want zoiets is me net iets te duur | |
Isegrim | vrijdag 2 juli 2010 @ 12:00 |
Ohhh ik wil ook zo'n oventje! | |
Isegrim | vrijdag 2 juli 2010 @ 12:02 |
Op eBay staat 'ie voor 84 dollar, dat valt toch best mee? | |
motorbloempje | vrijdag 2 juli 2010 @ 12:05 |
oh, dacht dat ze net zo duur waren als de bestrons maargoed, aangezie mn oven echt prima resultaat geeft, ga ik er óók geen 80 euro aan uitgeven wil later net als (de ouders van) P.F. een 'echte' in de tuin | |
Drossie | vrijdag 2 juli 2010 @ 12:08 |
Vanavond maak ik voor het eerst pizza op mijn Weber barbecue. Ik kocht gisteren een pizzasteen voor de barbecue. Mensen die tips hebben? Om te beginnen ga ik de toppings simpel houden: een aardappelpizza, champignonpizza en pizza hawai. | |
Isegrim | vrijdag 2 juli 2010 @ 12:21 |
Ah ja, dat kan ik ook nog wel eens proberen, op de Weber. Wij krijgen 12 jullie onze nieuwe keuken en daar zitten tevens twee pizzastenen bij. Weet alleen niet of die in de Weber zullen passen want ze zijn vierkant. | |
LeeHarveyOswald | vrijdag 2 juli 2010 @ 16:06 |
quote:Lijkt mij sowieso geen goed idee ivm vieze aanslag dr op. Krijg je dat later weer in de oven enzo... | |
LeeHarveyOswald | vrijdag 2 juli 2010 @ 16:07 |
quote:Zet je altijd foto's van samen anderhalf MB in een topic? | |
Drossie | vrijdag 2 juli 2010 @ 17:14 |
Ik wil vanavond pizza funghi maken. Bakken jullie de champignons op voorhand met wat look ofzo? Of gooi je ze er rauw op? Wanneer ik er nog allerlei andere dingen opgooi, bak ik ze niet, maar met alleen champignons vrees ik dat dat niet zo smakelijk zal worden... | |
Nytro | vrijdag 2 juli 2010 @ 21:51 |
quote:Met alleen champignons kan wel, met kastanje champignons, dun snijden, ongeveer een halve bak, niet nat schoonmaken. Gewoon rauw erop dus. | |
Nytro | vrijdag 2 juli 2010 @ 23:03 |
quote:Duur is relatief, ik d8 ook dat m'n standaard oven wel redelijke pizza's maakte maar dit is toch wel wel ff een stuk beter. | |
motorbloempje | vrijdag 2 juli 2010 @ 23:08 |
met als verschil dat ik onze pizza's niet redelijk maar gewoon geweldig vind 270 werkt prrrrima morgen misschien maar weer, even mn moeder kennis laten maken met dit wonder | |
Drossie | zaterdag 3 juli 2010 @ 12:01 |
Gisteren voor het eerst pizza gebakken op mijn nieuwe pizzasteen op mijn Weber barbecue. Om een of andere reden kreeg ik de temperatuur niet boven de 200°C. De steen werd wel gloeiend heet en al vrij snel was de bodem mooi krokant, maar de topping nog helemaal niet gaar/gesmolten. resultaat: bodem gedeeltelijk verbrand toen topping eindelijk gaar was. Ik denk dat het een beetje mijn eigen schuld was: ik had enorme honger en wou het onweer voor zijn, waardoor ik de starter al omkeerde zonder dat de bovenste briketten aan het branden waren. Bij de 2e pizza begon de temperatuur eindelijk richting 250°C te gaan. Volgende keer meer geduld hebben is de boodschap denk ik. Ik bakte ook een pizza Hawaï, maar daar vergat ik foto's van te nemen. Voor het bakken: Na het bakken | |
motorbloempje | zaterdag 3 juli 2010 @ 12:03 |
spullies in huis, straks maar's de saus op zetten | |
Drossie | donderdag 8 juli 2010 @ 09:01 |
Vanavond weer pizza bakken op mijn barbecue. Is er iemand die al eens getest heeft wat het verschil is tussen melk en water in je deeg? Ik doe altijd water, maar veel mensen gebruiken blijkbaar melk. Enige waar ik aan kan denken is dat het deeg met melk donkerder zal worden dan met water... | |
sandsucker | donderdag 8 juli 2010 @ 09:59 |
het deeg wordt naar mijn idee ook donkerder als je melk gebruikt. qua smaak is er geen verschil | |
P.F | donderdag 8 juli 2010 @ 10:57 |
Ik vind pizza's van de pizzeria nog steeds beterr, maar dat komt denk ik door de saus etc. | |
Drossie | vrijdag 9 juli 2010 @ 10:52 |
Gisteren 2e poging gedaan om goede pizza's te bakken met de pizzasteen, maar helaas was het resultaat weer niet wat het moest zijn. De temperatuur was al hoger dan de vorige keer (260°C), maar opnieuw was de bodem gedeeltelijk verbrand en de topping nog niet gesmolten. Volgende keer de kolen eens in een ring leggen ipv via directe warmte. | |
Ml-etje | vrijdag 9 juli 2010 @ 10:53 |
Hij ziet er qua beleg wel echt lekker uit! Wat zit er allemaal op? | |
Drossie | vrijdag 9 juli 2010 @ 11:07 |
quote:De ene helft is ietsje anders dan de andere. Op de ene ligt: tomatensaus, chorizo, champignons, ui, tomaat, mozzarella en basilicum de andere helft: tomatensaus, champignons, ui, zoete paprika, mozzarella en basilicum. | |
foodlover | zaterdag 10 juli 2010 @ 20:20 |
zo te zien op bovenstaande pizza's te veel beleg (ligt er denk ik te dik op). Waarom probeer je niet eerst een Margherita (meest lekkere pizza trouwens ) om zo de tijd in te schatten??? | |
Nytro | zondag 11 juli 2010 @ 19:15 |
Vandaag m'n beste Margherita tot nu toe gemaakt Ik heb er wel wat zout overheen gestrooit, hij was me net iets te flauw. Kwa looks en smaak ben ik er erg tevreden over. Er had wel iets meer mozzerela overheen gemogen. | |
Ml-etje | zondag 11 juli 2010 @ 19:41 |
quote: zoete paprika vandaar dat ik dacht wat een kleine ringetjes | |
Nizzie | maandag 12 juli 2010 @ 00:37 |
Haaj iedereen. Ik had gisteren pizza gemaakt, met zelf gemaakte tomatensaus en alles. Maar de saus beviel me toch niet echt. Maken jullie de tomatensaus allemaal zelf? Zoja, wat is dan de beste manier? Zonee, welke kan ik het beste kant en klaar kopen? Groetjes, Nizzie | |
Drossie | maandag 12 juli 2010 @ 15:02 |
quote:Ik fruit wat knoflook in olijfolie en doe daar een blik tomatenblokjes bij. Daarbij wat basilicum, oregano en soms ook nog wat tijm en marjolein. Dit laat ik wat pruttelen op een laag vuurtje gedurende een kwartiertje. Dan mix ik alles en breng ik de saus op smaak met peper en zout en evt een heel klein beetje suiker. | |
_Hestia_ | maandag 12 juli 2010 @ 15:18 |
Ik ga vanavond weer pizza's maken, alleen dan gewoon met een bodem van maaltijdpita's, ook erg lekker | |
_Hestia_ | maandag 12 juli 2010 @ 18:34 |
Pizza 1 met tomatensaus, snijworst, cherrytomaatjes, brie en rucola Pizza 2 met tomatensaus, katenspek, cherrytomaatjes, brie, Italiaanse kruiden en rucola | |
Yvesss | dinsdag 13 juli 2010 @ 21:44 |
Ziet er wel apart uit, Sylvana. Kan best lekker zijn, de foto's zijn wat flets. Dat hoeft voor je pizza niet op te gaan. Ik heb zelf vorige week nog 3 pizza's gemaakt, ze zijn niet al te fotogeniek. Je wilt vlug iets eten, dus smijt je er maar het eea op, waaronder ananas. Volgens mij is dat fout, ik vond het wel lekker. | |
MaximusTG | maandag 19 juli 2010 @ 09:37 |
Zaterdag kreeg ik mn pizza/broodbaksteen, dus moest ik zo snel mogelijk weer pizza gaan bakken! Dus zondagmiddag een lunchpizzaatje op . Had alleen nog gepelde tomaten, kruiden, salami, ham en ui in huis, dus het werd wel een simpele. Pizzasteen komt van http://pizzastein.com/ | |
Yvesss | maandag 19 juli 2010 @ 10:50 |
Jij kunt bijna wel workshops gaan geven in het maken van pizza's. Het is een plaatje. | |
Redcoon | maandag 19 juli 2010 @ 11:01 |
Ziet er inderdaad prachtig uit! Zal vanavond ook weer een paar foto's plaatsen die ik nog op mijn camera heb staan. Helaas geen totaalbeeld, mijn ega had teveel honger/haast. Maar wel een foto van een bodem van 1 a 2 mm | |
MaximusTG | maandag 19 juli 2010 @ 17:57 |
Bedankt! Heb het recept van Peter Reinhart gebruikt uit de Bread Baker's Apprentice. Had ik voor mn verjaardag gekregen. Grappig was dat het recept bijna hetzelfde was als het recept dat ik zelf had gedestilleerd uit verschillende andere recepten + de website van Jeff Varasanos. Enige verschil was de verhouding gist en zout tot de bloem. Ook zegt Reinhart dat wat olijfolie helpt het deeg soepel te maken, als het niet van italiaanse bloem gemaakt is. Volgens de 'echte' Neapolitaanse wijze mag er geen olie in, maar voor deze pizza heb ik dat een keer overboord gezet. Deeg was inderdaad een stuk soepeler! Iets te soepel eigenlijk om te oefenen met rond gooien . Dit recept had iig minder gist en zout dan ik eerst deed. Vind het trouwens nog wel altijd lastig om mooie foto's te maken van eten. Op de een of andere manier komen de kleuren nooit goed over.. Een vak apart zullen we maar zeggen . Wat voor recepten gebruiken jullie? | |
Drossie | maandag 19 juli 2010 @ 19:12 |
quote:600g bloem 300ml water 30g verse gist zout olijfolie | |
DrukVout | maandag 19 juli 2010 @ 19:49 |
160gr typo 00 bloem 100ml water 1 TL gedroogde gist 1 TL zout 1 TL suiker 2 EL olie Lekker stevig maar toch ook soepel deeg. Meestal maak ik het voor 2 pizza's. Valt me wel altijd op dat ik niet al het water gebruik. En gooien lukt me niet echt. Zo soepel is het nou ook weer niet. | |
Redcoon | dinsdag 20 juli 2010 @ 07:38 |
Zo, de foto dan maar. Een simpel pizzatje gemaakt met wat ik in huis had; ham, puntpaprika, champignon en geraspte kaas. | |
Sarabi | dinsdag 20 juli 2010 @ 17:23 |
Vandaag ook maar eens proberen, de 1e keer met eigengemaakte bodem | |
Rhytmbox | dinsdag 20 juli 2010 @ 18:27 |
Net even een pizza quattro formaggi gemaakt, smaakte weer heerlijk! Bodem lekker dun en lekker goed belegd met mozarella, gorgonzola, geraspte kaas en camembert! Hieronder de foto's! | |
Drossie | dinsdag 20 juli 2010 @ 18:31 |
Mijn pizza's die ik gisteren bakte: | |
Zo-is-dat | dinsdag 20 juli 2010 @ 20:03 |
Ik heb een pizza-oven te leen deze week! Yes, dat word smullen. Afgelopen zondag al uitgeprobeerd, dat werkt echt fantastisch!! | |
Sarabi | dinsdag 20 juli 2010 @ 20:23 |
Resultaat van de eerste poging: Pizza 1 met paprika en kastanjechampignon en kaas Pizza 2 met alles wat we nog over hadden | |
Yvesss | dinsdag 20 juli 2010 @ 20:51 |
Om even terug te komen op MaximusTG: Ik gebruik altijd 250ml water op 400gram bloem. Oftewel 62,5ml per 100gram. Ik zie hier al de nodige verschillen in receptuur. Ik gebruik wel eens melk, karnemelk of weizenbier als vocht, maar altijd deze verhouding. Meestal gewoon water. Zout op gevoel en als gisten de standaard supermarktgist, verse gist en Italiaanse gedroogde biergist. Het lukt altijd wel. Deze net gemaakt: | |
MaximusTG | woensdag 21 juli 2010 @ 10:50 |
Prachtige pizza Yvesss! Het recept van Reinhart dat ik gebruik heeft ongeveer dezelfde hydratatie, alleen voeg ik naar mn gevoel altijd teveel extra bloem toe bij het kneden, omdat het anders zo plakt. Heb daarom een deegje gemaakt om de natte-kneedtechniek van Varasanos te proberen, waarbij je het kneden met een mixer doet, en het deeg erg nat en plakkerig laat. Alleen de buitenkant krijgt een dun bloemlaagje om het handelbaar te maken. Ben benieuwd . @Sarabi, op zich niet slecht voor een eerste poging hoor, wat voor een deeg heb je gebruikt? Deegroller gebruikt of met de hand uitgerekt? Misschien een tip om je pizza de volgende keer korter en heter te bakken. En bedenk dat 'less is more' altijd opgaat als het om pizza's gaat. @Drossie, zien er lekker uit, maar wel een beetje bleek nog aan de bovenkant, maar dat zal wel komen door het bakken op de BBQ? Of staat die BBQ voor de show op de foto ? | |
Drossie | woensdag 21 juli 2010 @ 11:20 |
quote:Neen, ik bak ze op de barbecue op een pizzasteen. Maar ik ben nog erg aan het zoeken naar de ideale manier. De eerste keren werd de steen te heet en de rest van de barbecue niet heet genoeg waardoor de bodem begon te verbranden, maar de topping nog niet gaar was. Dit keer ging het al een stuk beter, maar de temperatuur moet toch nog hoger kunnen, zoals je zelf ziet aan de korst. | |
motorbloempje | woensdag 21 juli 2010 @ 11:20 |
Sarabi: heb je hem op het rekje gebakken? of op de plaat? Voor een eerste keer zeker niet slecht, maar probeer dit eens: deeg maken, pizzabodem maken en even kort voorbakken (3 a 4 minuten op 170 graden) daarna beleggen: NIET TEVEEL SAUS! Daar wordt de bodem echt zompig van, en als je een saus maakt met redelijk geconcentreerd tomatenspullie (gezeefde tomaten bijvoorbeeld), dan zit er al snel genoeg saus op voor genoeg smaak niet teveel beleggen! Zoals hierboven al iemand zei: 'less is more', niet alleen voor de smaak, maar zeker ook voor de kwaliteit van je pizza. Ook zeker niet teveel kaas Daarna in de oven. Beide keren de plaat alvast meeverwarmen, da's goed voor de bodem En dan 8 - 10 minuten op 270 graden, of 15 minuten op 240 ofzo | |
FutureFairytale | woensdag 21 juli 2010 @ 11:25 |
quote:niet teveel kaas? een pizza met weinig kaas vind ik geen pizza ik vind die 2e pizza van haar juist eruit zien. veel vette dingen en veel kaas | |
Yvesss | woensdag 21 juli 2010 @ 11:30 |
@Drossie: ik zie dat jij 50 ml water per 100 gram bloem gebruikt waar ik op een goede 60 ml zit. En mijn deeg kan nog een stuk natter, maar dan loop je tegen het plakprobleem aan zoals door MaximusTG beschreven. Dat kan nog wel, maar dan moet je een stuk zorgvuldiger te werk gaan. Ik heb het wel eens gehad dat de pizza op een vierkante millimeter vastzat op de plank, dan sta je mooi te kijken. Het plakt namelijk echt. Maar zou het niet kunnen zijn dat een iets vochtiger deeg minder snel zwart wordt? Klinkt mij logisch in de oren. Je kunt trouwens op youtube de nodige filmpjes vinden van mensen die met webers en pizza's aan de slag gaan. Wat ik eerder nog vergat te vermelden, ook ik doe wat olie in het deeg. Maar geen eetlepels, gewoon een scheutje. | |
motorbloempje | woensdag 21 juli 2010 @ 11:32 |
quote: als je er teveel 'goudse kaas' ofzo op gooit, dan wordtie ook weer zompiger hier gaat er altijd alleen wat mozarella en grana padano op verder niet teveel kaas, veel te vet. Juist een vetarme pizza vind ik héérlijk, vooral met nog wat rauwe ham erop ofzo! Less is more | |
FutureFairytale | woensdag 21 juli 2010 @ 11:47 |
quote:mozzarella is heerlijk op pizza maar wil dan liever de pizza bijna volledig met mozza hebben. een punt snijden zonder kaas is niks | |
MaximusTG | woensdag 21 juli 2010 @ 12:15 |
Tja, dat is toch een kwestie van uitproberen, hoeveel kaas/vocht je er op kan doen zonder dat de pizza mislukt. Ik rol de mozzarella zelf altijd eerst in keukenpapier, dan droogt ie iets uit, en scheur er stukjes vanaf die ik op de pizza doe. Ik denk dat er een beetje twee kampen zijn qua pizza's. Sommige mensen hebben liever van die volgeladen stukken brood. Ander mensen gaan voor de echte napoletaanse pizza, of vergelijkbaar. Heb nu net mn experiment gebakken, had twee porties gemaakt van het recept van Reinhart, volgens de methode van Varasanos, een stuk laat ik langer in de koelkast (voor de smaak), de andere wou ik testen voor de luchtigheid. Erg lekker geworden! Zal zo foto posten.Varasanos heeft het over 300 gram voor 1 pizza, terwijl Reinhart het over 6 ounce heeft; 6 * 28,.. = +-170 gram. Als je het deeg van Reinhart behandelt zoals Varasanos krijg je een iets dikkere, maar kleinere pizza. Ook gebruikt Varasanos een zuurdesem, en heb ik gewoon instant gist gebruikt. Foto's: [ Bericht 25% gewijzigd door MaximusTG op 21-07-2010 12:21:53 ] | |
motorbloempje | woensdag 21 juli 2010 @ 12:27 |
quote: doe ik ook ja | |
DarkElf | woensdag 21 juli 2010 @ 12:35 |
less is more idd ik word helemaal blij als de mr mij een zelfgemaakte pizza voorschuift waar een beetje tomatensaus op zit, buffelmozzarella, wat halve cherrytomaatjes, parmezaanse kaas en een beetje pizzakaas... als laatste als hij uit de oven is nog wat verse basilicum eroverheen en klaar... Heerlijk! en zondag staat t op de planning nu | |
motorbloempje | woensdag 21 juli 2010 @ 12:39 |
wij eten de komende avonden (op vanavond na) niet meer thuis voor we op vakantie gaan maar als we terug zijn ga ik zeker pizza maken | |
MaximusTG | woensdag 21 juli 2010 @ 13:56 |
Mocht er iemand in geinteresseerd zijn; Heb mn huidige werkwijze even gedocumenteerd. Het is dus een combinatie van het recept van Peter Reinhart, met de wet-kneading techniek van Varasano, met een gewone mixer. PDFje Overigens, volgens mij is deze site al eerder genoemd in deze topicreeks, maar dit is wat mij betreft een must-read voor iedere pizza-enthousiast: http://www.varasanos.com/PizzaRecipe.htm | |
Sarabi | woensdag 21 juli 2010 @ 14:08 |
Ik vond de eerste pizza ook lekkerder omdat er minder op zat maar mijn vriendje vind de andere weer lekkerder Het grootste probleem was vooral dat we te weinig bloem hadden dus we konden eigenlijk helemaal niets doen met het deeg, het plakte overal aan vast. Maar voor de volgende keer neem ik de tips mee | |
motorbloempje | woensdag 21 juli 2010 @ 14:11 |
als je nog 's in Nijmegen bent: hier kun je bij een Italiaanse delicatessenwinkel voor 1.90 een kilo tipo 00 bloem halen | |
Sarabi | woensdag 21 juli 2010 @ 14:14 |
quote:En waar kan ik die winkel precies vinden? | |
motorbloempje | woensdag 21 juli 2010 @ 14:16 |
http://www.lapadella.nl/ ze hebben ook heerlijke verse nougat | |
Isegrim | woensdag 21 juli 2010 @ 14:16 |
Dat is echt té lekker, echte nougat. | |
Yvesss | woensdag 21 juli 2010 @ 16:22 |
quote:Molto gentile! Je pdf'je tussen mijn andere Italiaanse kookdocjes opgeslagen. Bij voldoende trek maak ik morgen weer een lunchpizzaatje. | |
Redcoon | woensdag 21 juli 2010 @ 16:35 |
Hoe komen jullie aan die romige mozzarella, op sommige foto's lijkt het net smeerkaas. Die van mij is altijd rubberig | |
motorbloempje | woensdag 21 juli 2010 @ 16:37 |
échte buffelmozarella halen | |
The_Hives | woensdag 21 juli 2010 @ 16:45 |
ja idd. Die standaard mozarella uit de supermarkt smaakt ooknaar niets | |
MaximusTG | donderdag 22 juli 2010 @ 12:08 |
Grote pizza gemaakt via de werkwijze in het pdfje dat ik eerder al postte: | |
Erasmo | donderdag 22 juli 2010 @ 12:33 |
Iemand nog tips om de mozzarella een beetje fatsoenlijk in dunne plakjes te krijgen? | |
MaximusTG | donderdag 22 juli 2010 @ 12:54 |
Euhm, nou, voor op een pizza is scheuren net zo makkelijk hoor, dan smelt het ook uit tot een mooi cirkeltje. Als je per se in plakjes wil, kun je het beste een scherp mes met zaagblad gebruiken. Zoiets b.v.: | |
_Hestia_ | donderdag 22 juli 2010 @ 12:55 |
quote:Met een mozzerellasnijder? | |
Sts | donderdag 22 juli 2010 @ 13:15 |
Is het compleet kansloos om in een combi-oven zelf pizza's te bakken? Of is het dan gewoon 'minder perfect'? Die van ons gaat namelijk maar tot 250 graden. Als het mogelijk is, moet het dan gewoon op de plaat zelf? | |
MaximusTG | donderdag 22 juli 2010 @ 13:29 |
Oke, ik reageer maar weer even , ben nogal een fanatieke pizzabakker geworden . Je kan waarschijnlijk prima een pizza in bakken hoor, perfect zal ie idd niet worden, maar je kan de perfectie natuurlijk altijd benaderen. De vraag is natuurlijk alleen of je combi-oven ook echt 250 graden C wordt. Wat voor merk/soort oven is het? Want ik had vroeger ook zo'n combi-oventje, maar die werd echt totaal niet warm. Oh, en kan idd op de plaat, zou er wel bakpapier onder doen dan. Of in een pizzavorm. Of op een pizzasteen. | |
Yvesss | donderdag 22 juli 2010 @ 13:34 |
Eet jij trouwens al die pizza's op, MaximusTG? Ik wil er nu best eentje maken, maar ik heb niet voldoende trek. | |
Sts | donderdag 22 juli 2010 @ 13:41 |
quote:Hm, ik heb geen oventhermometer. En het is echt een heel oud beestje. Ik weet wel dat opgegeven baktijden zo'n beetje altijd kloppen Ach, dan probeer ik het binnenkort wel een keertje. Veel slechter dan een diepvriespizza zal het waarschijnlijk niet worden. | |
MaximusTG | donderdag 22 juli 2010 @ 13:48 |
Precies, gewoon een keer proberen! En @ Yvesss: Ik bak ze niet allemaal voor mezelf hoor ; Maar als ik zo voor de lunch een pizza bak dan doe ik er niet zo heel veel op. Op de laatste die ik postte zit bv maar 1 plakje ham, nog geen 1/3 bolletje mozzarella, een klein beetje paprika en wat rode ui, en 1,5 lepel tomatensaus. Tja, wil toch mn deeg perfectioneren, en dan zul je toch veel pizza's moeten bakken... en om ze dan niet op te eten..... Het leven van een amateur pizzabakker is zwaar . | |
Ole | donderdag 22 juli 2010 @ 13:59 |
quote:Of een eiersnijder (is hetzelfde idee, voor als je geen mozzarellasnijder hebt) Ook erg handig om champignons te snijden, [ Bericht 5% gewijzigd door Ole op 22-07-2010 14:21:25 ] | |
Yvesss | donderdag 22 juli 2010 @ 14:15 |
Misschien maak ik de pizza die ik voor vanmiddag bedacht heb vanavond wel. Dan lijkt het of ik om de dag pizza eet, ik garandeer je, dit is echt niet zo. Over het hele mozzarella verhaal, dat smelt bij mij altijd compleet uit. Dus ook de goedkope mozzarella à 30 eurocent, of zoiets. Maak ik een Margherita en wil ik nog een beetje gebruinde korst, dan wordt de kaas één met de tomatensaus. Ik heb liever het omgekeerde effect, dat de kaas minder goed uitsmelt. En dat zal iets te maken hebben met de stevige hitte van het pizza-oventje. | |
Redcoon | donderdag 22 juli 2010 @ 19:18 |
quote:Ja, maar waar dan? (regio R'dam) | |
Yvesss | donderdag 22 juli 2010 @ 19:32 |
Ja, échte, hè? Die ligt dus niet in de supermarkt. De zogenaamde dure bolletjes is geen echte mozzarrella, heeft wel een iets fijnere textuur. Maar nog steeds allemaal fabriekskaas, Giorgio Locatelli heeft er een mooi verhaal over. Er is die man in Groningen en anders roeien met de riemen die je hebt. De Mozzarella in Italië is stukken beter. | |
Yvesss | donderdag 22 juli 2010 @ 21:17 |
Dit soort resultaten boek ik vaak. Niet heel erg bijzonder, maar ook zeker niet verkeerd. Wat betreft het pizza-maken verkeer ik in een impasse. | |
Redcoon | donderdag 22 juli 2010 @ 23:20 |
Op een bepaald puntmoet je oppassen dat je jezelf geen successen gunt. | |
Ferdii | zaterdag 24 juli 2010 @ 01:54 |
komt bij jullie die rand vanzelf omhoog zetten of maken jullie die ook zo dik op het moment dat ie de oven in gaat? | |
The_Hives | zaterdag 24 juli 2010 @ 08:26 |
ik maak zelf een randje bij het uitdrukken van de deeg | |
MaximusTG | zaterdag 24 juli 2010 @ 22:18 |
Nou, het randje komt vanzelf als je deeg goed genoeg is, zodat het goed rijst, en ook in de oven narijst. Bij het vormen blijft de rand vaak automatisch wat dikker, en als er dan geen toppings op liggen komt ie meer omhoog dan de rest. Let dan wel op dat er niet teveel vocht en vet over de rand loopt; dan rijst het niet. Echt met je vingers een dikke rand boetseren moet je dus niet doen, dan wordt je rand wel hoog, maar niet luchtig. | |
diedlaughing | zondag 25 juli 2010 @ 19:13 |
Op welke stand in de oven doen jullie de pizza? In het midden? Een collega van mij is op dit moment in Italie, weet iemand een merk bloem dat hij mee terug kan nemen? | |
NutKees | zondag 25 juli 2010 @ 19:41 |
quote:Caputo schijnt erg goed te zijn. | |
diedlaughing | zondag 25 juli 2010 @ 20:07 |
Zojuist mijn 1e pizza gemaakt. Hep tipo 00 van de oil & vinegar winkel gebruikt. De sauce is zelf gemaakt met wat ui,gepelde tomaten, peterselie, zout, peper en een beetje suiker. Niet slecht voor de 1e keer, alleen had de pizza misschien iets langer in de oven gemoeten. [ Bericht 2% gewijzigd door diedlaughing op 26-07-2010 11:13:11 ] | |
foodlover | maandag 26 juli 2010 @ 18:46 |
Van de week heb ik voor het eerst pizza gemaakt op de gasbarbeque. Dit heb ik gedaan: BBQ voorverwarm incl steen, deeg uitrollen en op steen leggen en dan dun beleggen met tomatensaus, mozzarella, wat spaanse peper en ui. De bodem werd heerlijk bruin en krokant, de bovenkant verkleurde echter niet en bleef heel bleek (kaas smolt wel maar vrij langzaam). Hoe krijg ik ook een mooie bruine rand??? Ik heb overigens het deksel van de gas BBQ naar beneden gedaan tijdens het bakken. | |
MaximusTG | maandag 26 juli 2010 @ 19:10 |
Je post bevat het antwoord/de oorzaak al natuurlijk: Je pizza krijgt niet genoeg warmte van boven. Wat je zou kunnen proberen: Bedek de binnenkant van de deksel met aluminium folie. Dat weerkaatst dan iig een deel van de warmte naar beneden. Ander idee; een soort van rooster op pootjes dat je op de onderste pizzasteen zet, met daar boven een tweede. Goed laten voorverwarmen, en dan de pizza op de onderste leggen, tussen de stenen in als het ware. | |
Yvesss | maandag 26 juli 2010 @ 20:20 |
Nou heeft deze man wél een zwaar kaliber BBQ. Er staan nog meer clipjes op. Op de gas-bbq die ik had, zou ik er niet aan begonnen zijn. Echt niet heet genoeg. | |
JimmyJames | maandag 26 juli 2010 @ 20:23 |
Wat krijg ik honger van dit topic | |
Yvesss | maandag 26 juli 2010 @ 20:26 |
Nou, aan de slag dan. It's easy as hell. |