abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_84283661
Mijn pizza's die ik gisteren bakte:











Registreer je bij Betfair via deze code: QCU4LHHDH
en je bent voor eeuwig mijn vriend ;-)
  dinsdag 20 juli 2010 @ 20:03:13 #252
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_84287108
Ik heb een pizza-oven te leen deze week! Yes, dat word smullen. Afgelopen zondag al uitgeprobeerd, dat werkt echt fantastisch!!
pi_84288016
Resultaat van de eerste poging:

Pizza 1 met paprika en kastanjechampignon en kaas


Pizza 2 met alles wat we nog over hadden
pi_84289434
Om even terug te komen op MaximusTG:
Ik gebruik altijd 250ml water op 400gram bloem. Oftewel 62,5ml per 100gram. Ik zie hier al de nodige verschillen in receptuur. Ik gebruik wel eens melk, karnemelk of weizenbier als vocht, maar altijd deze verhouding. Meestal gewoon water. Zout op gevoel en als gisten de standaard supermarktgist, verse gist en Italiaanse gedroogde biergist. Het lukt altijd wel. Deze net gemaakt:
  † In Memoriam † woensdag 21 juli 2010 @ 10:50:04 #255
91830 MaximusTG
pi_84306370
Prachtige pizza Yvesss! Het recept van Reinhart dat ik gebruik heeft ongeveer dezelfde hydratatie, alleen voeg ik naar mn gevoel altijd teveel extra bloem toe bij het kneden, omdat het anders zo plakt. Heb daarom een deegje gemaakt om de natte-kneedtechniek van Varasanos te proberen, waarbij je het kneden met een mixer doet, en het deeg erg nat en plakkerig laat. Alleen de buitenkant krijgt een dun bloemlaagje om het handelbaar te maken. Ben benieuwd .

@Sarabi, op zich niet slecht voor een eerste poging hoor, wat voor een deeg heb je gebruikt? Deegroller gebruikt of met de hand uitgerekt? Misschien een tip om je pizza de volgende keer korter en heter te bakken. En bedenk dat 'less is more' altijd opgaat als het om pizza's gaat.

@Drossie, zien er lekker uit, maar wel een beetje bleek nog aan de bovenkant, maar dat zal wel komen door het bakken op de BBQ? Of staat die BBQ voor de show op de foto ?
pi_84307445
quote:
[b]Op [url=http://forum.fok.nl/topic/1442879/6/50#84306370]
@Drossie, zien er lekker uit, maar wel een beetje bleek nog aan de bovenkant, maar dat zal wel komen door het bakken op de BBQ? Of staat die BBQ voor de show op de foto ?
Neen, ik bak ze op de barbecue op een pizzasteen. Maar ik ben nog erg aan het zoeken naar de ideale manier.
De eerste keren werd de steen te heet en de rest van de barbecue niet heet genoeg waardoor de bodem begon te verbranden, maar de topping nog niet gaar was.
Dit keer ging het al een stuk beter, maar de temperatuur moet toch nog hoger kunnen, zoals je zelf ziet aan de korst.
Registreer je bij Betfair via deze code: QCU4LHHDH
en je bent voor eeuwig mijn vriend ;-)
pi_84307452
Sarabi:

heb je hem op het rekje gebakken? of op de plaat?

Voor een eerste keer zeker niet slecht, maar probeer dit eens:

deeg maken, pizzabodem maken en even kort voorbakken (3 a 4 minuten op 170 graden)

daarna beleggen:

NIET TEVEEL SAUS! Daar wordt de bodem echt zompig van, en als je een saus maakt met redelijk geconcentreerd tomatenspullie (gezeefde tomaten bijvoorbeeld), dan zit er al snel genoeg saus op voor genoeg smaak

niet teveel beleggen! Zoals hierboven al iemand zei: 'less is more', niet alleen voor de smaak, maar zeker ook voor de kwaliteit van je pizza. Ook zeker niet teveel kaas

Daarna in de oven. Beide keren de plaat alvast meeverwarmen, da's goed voor de bodem
En dan 8 - 10 minuten op 270 graden, of 15 minuten op 240 ofzo
Ja doei.
pi_84307652
quote:
Op woensdag 21 juli 2010 11:20 schreef motorbloempje het volgende:
Sarabi:

heb je hem op het rekje gebakken? of op de plaat?

Voor een eerste keer zeker niet slecht, maar probeer dit eens:

deeg maken, pizzabodem maken en even kort voorbakken (3 a 4 minuten op 170 graden)

daarna beleggen:

NIET TEVEEL SAUS! Daar wordt de bodem echt zompig van, en als je een saus maakt met redelijk geconcentreerd tomatenspullie (gezeefde tomaten bijvoorbeeld), dan zit er al snel genoeg saus op voor genoeg smaak

niet teveel beleggen! Zoals hierboven al iemand zei: 'less is more', niet alleen voor de smaak, maar zeker ook voor de kwaliteit van je pizza. Ook zeker niet teveel kaas

Daarna in de oven. Beide keren de plaat alvast meeverwarmen, da's goed voor de bodem
En dan 8 - 10 minuten op 270 graden, of 15 minuten op 240 ofzo
niet teveel kaas? een pizza met weinig kaas vind ik geen pizza
ik vind die 2e pizza van haar juist eruit zien. veel vette dingen en veel kaas
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
pi_84307837
@Drossie: ik zie dat jij 50 ml water per 100 gram bloem gebruikt waar ik op een goede 60 ml zit. En mijn deeg kan nog een stuk natter, maar dan loop je tegen het plakprobleem aan zoals door MaximusTG beschreven. Dat kan nog wel, maar dan moet je een stuk zorgvuldiger te werk gaan. Ik heb het wel eens gehad dat de pizza op een vierkante millimeter vastzat op de plank, dan sta je mooi te kijken. Het plakt namelijk echt. Maar zou het niet kunnen zijn dat een iets vochtiger deeg minder snel zwart wordt? Klinkt mij logisch in de oren. Je kunt trouwens op youtube de nodige filmpjes vinden van mensen die met webers en pizza's aan de slag gaan. Wat ik eerder nog vergat te vermelden, ook ik doe wat olie in het deeg. Maar geen eetlepels, gewoon een scheutje.
pi_84307919
quote:
Op woensdag 21 juli 2010 11:25 schreef FutureFairytale het volgende:

[..]

niet teveel kaas? een pizza met weinig kaas vind ik geen pizza
ik vind die 2e pizza van haar juist eruit zien. veel vette dingen en veel kaas

als je er teveel 'goudse kaas' ofzo op gooit, dan wordtie ook weer zompiger

hier gaat er altijd alleen wat mozarella en grana padano op verder niet teveel kaas, veel te vet. Juist een vetarme pizza vind ik hrlijk, vooral met nog wat rauwe ham erop ofzo! Less is more
Ja doei.
pi_84308502
quote:
Op woensdag 21 juli 2010 11:32 schreef motorbloempje het volgende:

[..]


als je er teveel 'goudse kaas' ofzo op gooit, dan wordtie ook weer zompiger

hier gaat er altijd alleen wat mozarella en grana padano op verder niet teveel kaas, veel te vet. Juist een vetarme pizza vind ik hrlijk, vooral met nog wat rauwe ham erop ofzo! Less is more
mozzarella is heerlijk op pizza maar wil dan liever de pizza bijna volledig met mozza hebben. een punt snijden zonder kaas is niks
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
  † In Memoriam † woensdag 21 juli 2010 @ 12:15:56 #262
91830 MaximusTG
pi_84309688
Tja, dat is toch een kwestie van uitproberen, hoeveel kaas/vocht je er op kan doen zonder dat de pizza mislukt. Ik rol de mozzarella zelf altijd eerst in keukenpapier, dan droogt ie iets uit, en scheur er stukjes vanaf die ik op de pizza doe. Ik denk dat er een beetje twee kampen zijn qua pizza's. Sommige mensen hebben liever van die volgeladen stukken brood. Ander mensen gaan voor de echte napoletaanse pizza, of vergelijkbaar. Heb nu net mn experiment gebakken, had twee porties gemaakt van het recept van Reinhart, volgens de methode van Varasanos, een stuk laat ik langer in de koelkast (voor de smaak), de andere wou ik testen voor de luchtigheid. Erg lekker geworden! Zal zo foto posten.Varasanos heeft het over 300 gram voor 1 pizza, terwijl Reinhart het over 6 ounce heeft; 6 * 28,.. = +-170 gram. Als je het deeg van Reinhart behandelt zoals Varasanos krijg je een iets dikkere, maar kleinere pizza. Ook gebruikt Varasanos een zuurdesem, en heb ik gewoon instant gist gebruikt.

Foto's:







[ Bericht 25% gewijzigd door MaximusTG op 21-07-2010 12:21:53 ]
pi_84310094
quote:
Op woensdag 21 juli 2010 12:15 schreef MaximusTG het volgende:
Tja, dat is toch een kwestie van uitproberen, hoeveel kaas/vocht je er op kan doen zonder dat de pizza mislukt. Ik rol de mozzarella zelf altijd eerst in keukenpapier, dan droogt ie iets uit, en scheur er stukjes vanaf die ik op de pizza doe.

doe ik ook ja
Ja doei.
pi_84310363
less is more idd ik word helemaal blij als de mr mij een zelfgemaakte pizza voorschuift waar een beetje tomatensaus op zit, buffelmozzarella, wat halve cherrytomaatjes, parmezaanse kaas en een beetje pizzakaas... als laatste als hij uit de oven is nog wat verse basilicum eroverheen en klaar... Heerlijk!

en zondag staat t op de planning nu
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_84310507
wij eten de komende avonden (op vanavond na) niet meer thuis voor we op vakantie gaan maar als we terug zijn ga ik zeker pizza maken
Ja doei.
  † In Memoriam † woensdag 21 juli 2010 @ 13:56:02 #266
91830 MaximusTG
pi_84313684
Mocht er iemand in geinteresseerd zijn; Heb mn huidige werkwijze even gedocumenteerd. Het is dus een combinatie van het recept van Peter Reinhart, met de wet-kneading techniek van Varasano, met een gewone mixer.

PDFje


Overigens, volgens mij is deze site al eerder genoemd in deze topicreeks, maar dit is wat mij betreft een must-read voor iedere pizza-enthousiast:
http://www.varasanos.com/PizzaRecipe.htm
pi_84314216
Ik vond de eerste pizza ook lekkerder omdat er minder op zat maar mijn vriendje vind de andere weer lekkerder
Het grootste probleem was vooral dat we te weinig bloem hadden dus we konden eigenlijk helemaal niets doen met het deeg, het plakte overal aan vast.
Maar voor de volgende keer neem ik de tips mee
pi_84314338
als je nog 's in Nijmegen bent: hier kun je bij een Italiaanse delicatessenwinkel voor 1.90 een kilo tipo 00 bloem halen
Ja doei.
pi_84314469
quote:
Op woensdag 21 juli 2010 14:11 schreef motorbloempje het volgende:
als je nog 's in Nijmegen bent: hier kun je bij een Italiaanse delicatessenwinkel voor 1.90 een kilo tipo 00 bloem halen
En waar kan ik die winkel precies vinden?
pi_84314548
http://www.lapadella.nl/



ze hebben ook heerlijke verse nougat
Ja doei.
  woensdag 21 juli 2010 @ 14:16:39 #271
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_84314562
Dat is echt t lekker, echte nougat.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_84319262
quote:
Op woensdag 21 juli 2010 13:56 schreef MaximusTG het volgende:
Mocht er iemand in geinteresseerd zijn; Heb mn huidige werkwijze even gedocumenteerd. Het is dus een combinatie van het recept van Peter Reinhart, met de wet-kneading techniek van Varasano, met een gewone mixer.

PDFje


Overigens, volgens mij is deze site al eerder genoemd in deze topicreeks, maar dit is wat mij betreft een must-read voor iedere pizza-enthousiast:
http://www.varasanos.com/PizzaRecipe.htm
Molto gentile!
Je pdf'je tussen mijn andere Italiaanse kookdocjes opgeslagen.
Bij voldoende trek maak ik morgen weer een lunchpizzaatje.
  woensdag 21 juli 2010 @ 16:35:29 #273
173997 Redcoon
Verdomd heet!
pi_84319732
Hoe komen jullie aan die romige mozzarella, op sommige foto's lijkt het net smeerkaas. Die van mij is altijd rubberig
pi_84319822
chte buffelmozarella halen
Ja doei.
  woensdag 21 juli 2010 @ 16:45:31 #275
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_84320174
ja idd. Die standaard mozarella uit de supermarkt smaakt ooknaar niets
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  † In Memoriam † donderdag 22 juli 2010 @ 12:08:23 #276
91830 MaximusTG
pi_84350439
Grote pizza gemaakt via de werkwijze in het pdfje dat ik eerder al postte:



  donderdag 22 juli 2010 @ 12:33:20 #277
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_84351368
Iemand nog tips om de mozzarella een beetje fatsoenlijk in dunne plakjes te krijgen?
  † In Memoriam † donderdag 22 juli 2010 @ 12:54:47 #278
91830 MaximusTG
pi_84352145
Euhm, nou, voor op een pizza is scheuren net zo makkelijk hoor, dan smelt het ook uit tot een mooi cirkeltje. Als je per se in plakjes wil, kun je het beste een scherp mes met zaagblad gebruiken.
Zoiets b.v.:



pi_84352158
quote:
Op donderdag 22 juli 2010 12:33 schreef Erasmo het volgende:
Iemand nog tips om de mozzarella een beetje fatsoenlijk in dunne plakjes te krijgen?
Met een mozzerellasnijder?
pi_84353078
Is het compleet kansloos om in een combi-oven zelf pizza's te bakken? Of is het dan gewoon 'minder perfect'? Die van ons gaat namelijk maar tot 250 graden. Als het mogelijk is, moet het dan gewoon op de plaat zelf?
  † In Memoriam † donderdag 22 juli 2010 @ 13:29:48 #281
91830 MaximusTG
pi_84353626
Oke, ik reageer maar weer even , ben nogal een fanatieke pizzabakker geworden .
Je kan waarschijnlijk prima een pizza in bakken hoor, perfect zal ie idd niet worden, maar je kan de perfectie natuurlijk altijd benaderen.
De vraag is natuurlijk alleen of je combi-oven ook echt 250 graden C wordt. Wat voor merk/soort oven is het? Want ik had vroeger ook zo'n combi-oventje, maar die werd echt totaal niet warm.

Oh, en kan idd op de plaat, zou er wel bakpapier onder doen dan. Of in een pizzavorm. Of op een pizzasteen.
pi_84353813
Eet jij trouwens al die pizza's op, MaximusTG? Ik wil er nu best eentje maken, maar ik heb niet voldoende trek.
pi_84354081
quote:
Op donderdag 22 juli 2010 13:29 schreef MaximusTG het volgende:
Oke, ik reageer maar weer even , ben nogal een fanatieke pizzabakker geworden .
Je kan waarschijnlijk prima een pizza in bakken hoor, perfect zal ie idd niet worden, maar je kan de perfectie natuurlijk altijd benaderen.
De vraag is natuurlijk alleen of je combi-oven ook echt 250 graden C wordt. Wat voor merk/soort oven is het? Want ik had vroeger ook zo'n combi-oventje, maar die werd echt totaal niet warm.

Oh, en kan idd op de plaat, zou er wel bakpapier onder doen dan. Of in een pizzavorm. Of op een pizzasteen.
Hm, ik heb geen oventhermometer. En het is echt een heel oud beestje. Ik weet wel dat opgegeven baktijden zo'n beetje altijd kloppen
Ach, dan probeer ik het binnenkort wel een keertje. Veel slechter dan een diepvriespizza zal het waarschijnlijk niet worden.
  † In Memoriam † donderdag 22 juli 2010 @ 13:48:06 #284
91830 MaximusTG
pi_84354333
Precies, gewoon een keer proberen!

En @ Yvesss: Ik bak ze niet allemaal voor mezelf hoor ; Maar als ik zo voor de lunch een pizza bak dan doe ik er niet zo heel veel op. Op de laatste die ik postte zit bv maar 1 plakje ham, nog geen 1/3 bolletje mozzarella, een klein beetje paprika en wat rode ui, en 1,5 lepel tomatensaus.
Tja, wil toch mn deeg perfectioneren, en dan zul je toch veel pizza's moeten bakken... en om ze dan niet op te eten.....

Het leven van een amateur pizzabakker is zwaar .
  Moderator / Miss SHO donderdag 22 juli 2010 @ 13:59:46 #285
22592 crew  Ole
pi_84354776
quote:
Op donderdag 22 juli 2010 12:55 schreef Sylvana het volgende:

[..]

Met een mozzerellasnijder?
Of een eiersnijder (is hetzelfde idee, voor als je geen mozzarellasnijder hebt)
Ook erg handig om champignons te snijden,

[ Bericht 5% gewijzigd door Ole op 22-07-2010 14:21:25 ]
Op woensdag 19 januari 2011 22:10 schreef JaneDoe het volgende:
dit is SHO, where you're guilty until proven innocent
pi_84355424
Misschien maak ik de pizza die ik voor vanmiddag bedacht heb vanavond wel. Dan lijkt het of ik om de dag pizza eet, ik garandeer je, dit is echt niet zo. Over het hele mozzarella verhaal, dat smelt bij mij altijd compleet uit. Dus ook de goedkope mozzarella 30 eurocent, of zoiets. Maak ik een Margherita en wil ik nog een beetje gebruinde korst, dan wordt de kaas n met de tomatensaus. Ik heb liever het omgekeerde effect, dat de kaas minder goed uitsmelt. En dat zal iets te maken hebben met de stevige hitte van het pizza-oventje.
  donderdag 22 juli 2010 @ 19:18:01 #287
173997 Redcoon
Verdomd heet!
pi_84367357
quote:
Op woensdag 21 juli 2010 16:37 schreef motorbloempje het volgende:
chte buffelmozarella halen
Ja, maar waar dan? (regio R'dam)
pi_84367839
Ja, chte, h? Die ligt dus niet in de supermarkt. De zogenaamde dure bolletjes is geen echte mozzarrella, heeft wel een iets fijnere textuur. Maar nog steeds allemaal fabriekskaas, Giorgio Locatelli heeft er een mooi verhaal over. Er is die man in Groningen en anders roeien met de riemen die je hebt. De Mozzarella in Itali is stukken beter.
pi_84372413
Dit soort resultaten boek ik vaak. Niet heel erg bijzonder, maar ook zeker niet verkeerd. Wat betreft het pizza-maken verkeer ik in een impasse.
  donderdag 22 juli 2010 @ 23:20:21 #290
173997 Redcoon
Verdomd heet!
pi_84378580
Op een bepaald puntmoet je oppassen dat je jezelf geen successen gunt.
pi_84425311
komt bij jullie die rand vanzelf omhoog zetten of maken jullie die ook zo dik op het moment dat ie de oven in gaat?
hardcoholic
  zaterdag 24 juli 2010 @ 08:26:17 #292
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_84427985
ik maak zelf een randje bij het uitdrukken van de deeg
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  † In Memoriam † zaterdag 24 juli 2010 @ 22:18:30 #293
91830 MaximusTG
pi_84450858
Nou, het randje komt vanzelf als je deeg goed genoeg is, zodat het goed rijst, en ook in de oven narijst. Bij het vormen blijft de rand vaak automatisch wat dikker, en als er dan geen toppings op liggen komt ie meer omhoog dan de rest. Let dan wel op dat er niet teveel vocht en vet over de rand loopt; dan rijst het niet. Echt met je vingers een dikke rand boetseren moet je dus niet doen, dan wordt je rand wel hoog, maar niet luchtig.
pi_84476652
Op welke stand in de oven doen jullie de pizza?
In het midden?

Een collega van mij is op dit moment in Italie, weet iemand een merk bloem dat hij mee terug kan nemen?
I think i've gone insane , i can't remember my own name.
pi_84477806
quote:
Op zondag 25 juli 2010 19:13 schreef diedlaughing het volgende:
Een collega van mij is op dit moment in Italie, weet iemand een merk bloem dat hij mee terug kan nemen?
Caputo schijnt erg goed te zijn.
pi_84478831
Zojuist mijn 1e pizza gemaakt.
Hep tipo 00 van de oil & vinegar winkel gebruikt.
De sauce is zelf gemaakt met wat ui,gepelde tomaten, peterselie, zout, peper en een beetje suiker.
Niet slecht voor de 1e keer, alleen had de pizza misschien iets langer in de oven gemoeten.


[ Bericht 2% gewijzigd door diedlaughing op 26-07-2010 11:13:11 ]
I think i've gone insane , i can't remember my own name.
  maandag 26 juli 2010 @ 18:46:32 #297
296595 foodlover
live and learn
pi_84514408
Van de week heb ik voor het eerst pizza gemaakt op de gasbarbeque.
Dit heb ik gedaan:

BBQ voorverwarm incl steen, deeg uitrollen en op steen leggen en dan dun beleggen met tomatensaus, mozzarella, wat spaanse peper en ui. De bodem werd heerlijk bruin en krokant, de bovenkant verkleurde echter niet en bleef heel bleek (kaas smolt wel maar vrij langzaam). Hoe krijg ik ook een mooie bruine rand??? Ik heb overigens het deksel van de gas BBQ naar beneden gedaan tijdens het bakken.
  † In Memoriam † maandag 26 juli 2010 @ 19:10:56 #298
91830 MaximusTG
pi_84515516
Je post bevat het antwoord/de oorzaak al natuurlijk: Je pizza krijgt niet genoeg warmte van boven. Wat je zou kunnen proberen: Bedek de binnenkant van de deksel met aluminium folie. Dat weerkaatst dan iig een deel van de warmte naar beneden. Ander idee; een soort van rooster op pootjes dat je op de onderste pizzasteen zet, met daar boven een tweede. Goed laten voorverwarmen, en dan de pizza op de onderste leggen, tussen de stenen in als het ware.
pi_84518501
Nou heeft deze man wl een zwaar kaliber BBQ.
Er staan nog meer clipjes op. Op de gas-bbq die ik had, zou ik er niet aan begonnen zijn.
Echt niet heet genoeg.
  maandag 26 juli 2010 @ 20:23:37 #300
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_84518658
Wat krijg ik honger van dit topic :9~
Please Move The Deer Crossing Sign
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')