abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zaterdag 12 december 2009 @ 16:19:32 #1
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
  zaterdag 12 december 2009 @ 16:57:22 #2
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_75552348
Waar kan ik in Nederland/over de grens met Duitsland échte kaneel halen?
  zaterdag 12 december 2009 @ 17:02:26 #3
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_75552495
Zeg piet,

Ik woon niet in Nederland, en kan niet aan Gieser Wildeman peren komen. Nu wil ik aankomende vrijdag toch wel stoofpeertjes maken. Kun je elk (hard) perenras stoven, of zijn er maar bepaalde soorten okay daarvoor? Weet je hier iets over?
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
  zaterdag 12 december 2009 @ 17:33:05 #4
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75553520
quote:
Op zaterdag 12 december 2009 17:02 schreef AKnynke het volgende:
Zeg piet,

Ik woon niet in Nederland, en kan niet aan Gieser Wildeman peren komen. Nu wil ik aankomende vrijdag toch wel stoofpeertjes maken. Kun je elk (hard) perenras stoven, of zijn er maar bepaalde soorten okay daarvoor? Weet je hier iets over?
Saint Remy is ook een stoofperen ras, waar woon je?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 12 december 2009 @ 17:35:36 #5
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75553593
quote:
Op zaterdag 12 december 2009 16:57 schreef Erasmo het volgende:
Waar kan ik in Nederland/over de grens met Duitsland échte kaneel halen?
Waarom bestel je het niet op internet?
http://cgi.ebay.de/Zimt-S(...)?hash=item35a36aefe8
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_75554994
Mogen TerugVindPieten hier wel of eigenlijk niet?
Zo ja, dan een hartgrondige TerugVindPiet. Geweldig topic, ik leer er veel van!
Geluk is een richting,
geen punt
---Loesje---
pi_75558583
TerugVindPiet
Ik weet het ook niet
  zaterdag 12 december 2009 @ 20:30:52 #8
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_75558774
quote:
Op zaterdag 12 december 2009 17:02 schreef AKnynke het volgende:
Kun je elk (hard) perenras stoven, of zijn er maar bepaalde soorten okay daarvoor?
Ze moeten echt keihard zijn. Ik denk dat de test is: als ze rauw oneetbaar vies zijn, dan zijn ze geschikt.
Zoek de hardste uit, koop er een paar extra zodat je elk half uur kunt testen voordat je met perenmoes zit.
  zondag 13 december 2009 @ 02:18:32 #9
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_75569035
quote:
Op zaterdag 12 december 2009 17:33 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Saint Remy is ook een stoofperen ras, waar woon je?
Zweden.

Ik heb eergister een paar kaiser alexander peren gekocht, en gestoofd, m'n huisgenoot vond ze lekker, maar ik vond ze veel te melig smaken..
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
  zondag 13 december 2009 @ 06:37:32 #10
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_75570176
quote:
Op zaterdag 12 december 2009 17:35 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Waarom bestel je het niet op internet?
http://cgi.ebay.de/Zimt-S(...)?hash=item35a36aefe8
Hmz mijn Duits is niet zo goed, maar is dat geen cassia?
  zondag 13 december 2009 @ 09:03:32 #11
150815 Tha-CheF
guess who's back
pi_75570393
Deze wil ik nog wel even volgen
In Memphis, Tennessee, a woman is not to drive a car unless a man warns approaching motorists or pedestrians by walking in front of the car that is being driven.
pi_75570461
Ik heb nog wel wat hulp nodig Tweede kerstdag moeten mijn vriend en ik het voorgerecht maken voor het eten bij mijn schoonouders. Ik wil van brood een soort bakje maken en daar een lekkere vulling in, wat kaas erover en in de oven. Nou ben ik zelf vegatarier dus heb niet echt inspiratie voor de 'vlees-bakjes'. Dus als iemand nog tips heeft, graag! Ook qua vega bakjes heb ik nog geen definitief besluit genomen dus tips daarvoor zijn ook welkom
  zondag 13 december 2009 @ 09:48:56 #13
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75570590
quote:
Op zondag 13 december 2009 09:20 schreef Susanne81 het volgende:
Ik heb nog wel wat hulp nodig Tweede kerstdag moeten mijn vriend en ik het voorgerecht maken voor het eten bij mijn schoonouders. Ik wil van brood een soort bakje maken en daar een lekkere vulling in, wat kaas erover en in de oven. Nou ben ik zelf vegatarier dus heb niet echt inspiratie voor de 'vlees-bakjes'. Dus als iemand nog tips heeft, graag! Ook qua vega bakjes heb ik nog geen definitief besluit genomen dus tips daarvoor zijn ook welkom
maar wat is nu precies je vraag, hoe je die bakjes maakt? De ragout?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_75573472
quote:
Op zondag 13 december 2009 09:48 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

maar wat is nu precies je vraag, hoe je die bakjes maakt? De ragout?
Sorry, was idd niet echt duidelijk
De bakjes lukt wel, het gaat om de vulling. Het hoeft geen ragout te zijn, dacht zelf aan iets met gehakt. Maar wat doe ik er dan nog bij? Alleen gehakt lijkt me een beetje saai
  zondag 13 december 2009 @ 14:10:36 #15
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75576859
quote:
Op zondag 13 december 2009 12:33 schreef Susanne81 het volgende:

[..]

Sorry, was idd niet echt duidelijk
De bakjes lukt wel, het gaat om de vulling. Het hoeft geen ragout te zijn, dacht zelf aan iets met gehakt. Maar wat doe ik er dan nog bij? Alleen gehakt lijkt me een beetje saai
ragout is natuurlijk veel lekkerder, en als je hem met paddestoelen maak, nog vegetarisch ook.
Je kan gehakt gewoon kruiden, en rul bakken, allerlei dingen als papika of champigons erdoor doen. Persoonlijk vind ik dat niet zo lekker.
Ragoutje
Paddestoelen aan plakjes snijden, in wat botergoudbruin bakken en aan de kant zetten.
Steelpannetje op het vuur zetten, klontje boter erin smelten en een eetlepel bloem toevoegen en op laag voor garen. Goed kruidige boullion en room beetje bij beetje toevoegen terwijl je blijft roeren. Blijven roeren terwijl het kookt, om te zorgen dat het niet aanbrand.
Als het gaar is (en de bloemsmaak helemaal verdwenen is) afsmaken met peper, zout, verse groene kruiden en de paddestoelen toevoegen.
Als het te dun geworden is kan je het nog wat na-binden met wat aardappelpuree poeder
Je kan ook een kalfsragout maken (of trek een blikje los)

Bladerdeeg is trouwens erg geschikt op zulke bakjes van te maken
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_75589170
nog bedankt overigens voor de lams-tip.

Ik weet nog niet of ik er zo'n 'saus' bij ga maken.. ik weet het uberhaupt nog niet. Wel komt er een couscous met gegrilde groenten en tomatensaus bij. Maar ik twijfel of dit genoeg is, naast de lam dus, in plaats van een saus.

Voor een amateur als ik is 't ook niet echt een toevoeging denk ik als ik zelf fond ga proberen te maken iig niet nog voor kerst. Wil het zeker eens leren, maar denk dat het nu nog niet de tijd ervoor is om daar moeite in te steken.

Waar ik ineens wel aan dacht, was iets van een cranberry-saus serveren bij de lamsrollade, of zeg ik nu iets heel stoms?
Ja doei.
  zondag 13 december 2009 @ 20:23:11 #17
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75589321
Fond maken is heel simpel hoor, je maakt toch ook wel eens bouillon? Maak bouillon zonder zout en kook deze in als ie klaar is en gebruik dat als basis voor je saus.

Granberry bij lam? mmm zou kunnen werken, maar heb het nog nooit gedaan.

[ Bericht 0% gewijzigd door Pietverdriet op 14-12-2009 20:46:30 ]
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_75589519
Nope, ik heb nog nooit echt zelf bouillon gemaakt 'later als ik groot ben' ga ik dit soort dingen allemaal leren

Op het moment ben ik erg blij dat ik geen 'pakjes en zakjes' meer gebruik om bijvoorbeeld nasi, burrito's, etc. te maken en op dat vlak ben ik een stuk gezonder en goedkoper uit, maar ik gebruik wel nog steeds bouillonblokjes.

Op het moment (als drukke student die eigenlijk alleen op zaterdagen (zondag is studiedag) de kans heeft om uitgebreid te koken) ben ik op dat vlak nog gemakzuchtig, maar als ik straks 36 uur per week werk dan ga ik wel weer een stapje verder in de complete zelfredzaamheid zonder 'pakjes en zakjes', vooralsnog vind ik 't zo prima

en ja.. die cranberry weet ik dus nog niet, maar ergens lijkt het me een heerlijke combinatie, kerstig ook! Misschien deze week maar even hier op de kaart zetten en uitproberen.
Ja doei.
  maandag 14 december 2009 @ 08:18:31 #19
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_75603434
Boullion maken is echt geen hogere wetenschap hoor
  maandag 14 december 2009 @ 11:25:24 #20
16447 Chielus
Dial M for me.
pi_75607296
even een Terugvindpiet
Save the cheerleader. Save the World.
Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today James Dean
pi_75612098
Piet, voor het eerst sinds jaren heeft mijn moeder geen tijd om ossetong te maken met Kerst. Ze is namelijk op vakantie tot 2 dagen voor kerst.

Als verrassing wil ik het daarom dit jaar voor haar maken.

Hoe doe ik dat?
Bij elke gelegenheid schreef fathank het volgende:
Ik ben toen op Lowlands halverwege 't optreden van Typhoon knock out gegaan.
pi_75612163
quote:
Op maandag 14 december 2009 08:18 schreef Erasmo het volgende:
Boullion maken is echt geen hogere wetenschap hoor
nee, maar voorlopig neem ik nog lekker genoegen met bouillonblokjes, wat me gewoon teveel tijd scheelt
Ja doei.
pi_75612196
Lijkt me een leuk topic om te volgen
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.
  maandag 14 december 2009 @ 14:07:37 #24
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_75612213
quote:
Op zaterdag 12 december 2009 17:35 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Waarom bestel je het niet op internet?
http://cgi.ebay.de/Zimt-S(...)?hash=item35a36aefe8
Ondertussen deze gehaald:

http://cgi.ebay.nl/Culina(...)?hash=item518f1354d0
pi_75613253
vandaag bij de AH geweest, zagen er echt precies zo uit...
pi_75613947
Ik zie het verschil ook niet echt

Rundertong?
Bij elke gelegenheid schreef fathank het volgende:
Ik ben toen op Lowlands halverwege 't optreden van Typhoon knock out gegaan.
  maandag 14 december 2009 @ 15:17:33 #27
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75614507
quote:
Op maandag 14 december 2009 14:04 schreef Karrel_Laaglawaai het volgende:
Piet, voor het eerst sinds jaren heeft mijn moeder geen tijd om ossetong te maken met Kerst. Ze is namelijk op vakantie tot 2 dagen voor kerst.

Als verrassing wil ik het daarom dit jaar voor haar maken.

Hoe doe ik dat?
Je koopt een tong,goed afspoel en die kook je, in water met zout, laurierblad, foelie, peperkorrels, ui,, knoflookteen of 3, thijm, er moet zoveel water in de pan staan dat de tong net onderstaat. Je kookt hem 3 uur ongeveer, en dan laat je hem even wat afkoelen op een snijplank, Je maakt hem schoon, ontvellen, resten vet en been er uit snijden aan de keelkant.
Nu kan je of de tong aan plakken snijden, of hem heel houden. Ik vind plakken wat makkelijker.
Haal het kookvocht door een zeef.
Houd de tong warm in het kookvocht
Bak paddenstoelen aan, blus met wat kookvocht, voeg een scheut madeira toen, en bind met een sausbinder. ( wat je daar normaal voor gebruikt, aardappelmeel, een roux, maizena, knorr) en breng aan de kook, moet wat dikker worden dan dat je eigenlijk wilt, voeg nu room toe. Als het nu nog steeds te dik is voeg je nog wat kookvocht toe.
Haal de plakken tong uit het kookvocht, drapeer op een verwarmde schaal, en voeg de saus toe.
Serveren met friet, of aardappelkroketjes, spruitjes, wat je lekker vindt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_75626205
ik heb een vraagje, hoe maak je een echte goeie en vooral lekkere caramelsaus?
(voor bij mijn witte chocoladepanacotta )

Er staan zoveel recepten op internet dat ik daar niet uit kan kiezen hoor ik wil gewoon een recept waarvan het werkt dus als iemand tips heeft?
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  maandag 14 december 2009 @ 20:40:14 #29
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75626699
quote:
Op maandag 14 december 2009 20:27 schreef DarkElf het volgende:
ik heb een vraagje, hoe maak je een echte goeie en vooral lekkere caramelsaus?
(voor bij mijn witte chocoladepanacotta )

Er staan zoveel recepten op internet dat ik daar niet uit kan kiezen hoor ik wil gewoon een recept waarvan het werkt dus als iemand tips heeft?
Okay, een veilig recept, want het maken van karamel kan nogal spetteren en hete karamelspetters lelijke brandwonden veroorzaken.
Ingerdienten
Suiker
Water

2 steelpannetjes

Doe een beker suiker in een steelpannetje, en een kopje water in het tweede steelpannetje.
Breng het water aan de kook en zet het laag.
Verhit de suiker op een middelmatig vuur, terwijl je het af en toe roert met een houten lepel tot ie begint te smelten en zet het vuur laag. Blijven roeren tot de suiker helemaal gesmolten is, en je zal zien dat ie langzaam bruin begint te worden. Als de suiker helemaal vloeibaar is, en goudbruin giet je deze bij het kokende water. Dit doe je al roerend en het zal flink gaan koken en als er een klont ontstaat is dat niet erg.
Blijven koken tot het allemaal is opgelost.
dan leg je een paar druppels op een bord, als het dikvloeibaar afkoelt is hij goed, als ie hard word moet er wat water bij, als ie te dun blijft moet ie wat langer koken.
Goed, je karamelsaus is nu klaar en je laat hem afkoelen.

Van deze basis kan je ook nog verder gaan, als de karamelssaus klaar is kan je ook het vuur uitzetten en een flinke kluit boter toevoegen en er doorheen roeren, je krijgt dan boterkaramels, uitgieten op een stuk keukenpapier. Let wel, de karamel moet dan wel erg dikvloeibaar zijn voor je de boter toevoegt, eigenlijk dikker dan saus.

Let op, als je suiker tot karamel maakt en het water bij de suiker giet veranderd deze in stoom, en dat zorgt ervoor dat er druppels en klodders karamel door de keuken kunnen vliegen. Zeker als je veel karamel maakt. Zelfde effect een beetje als water in heet frituurvet gooit en de reden waarom je nooit maar dan ook nooit een brandende frietketel moet blussen met water.
Het water veranderd in stoom, wat het vet verneveld en je een enorme steekvlam krijgt in je keuken, en dan bedoel ik echt zo groot als de keuken zelf.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_75626712
quote:
Op maandag 14 december 2009 15:17 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Je koopt een tong...
daar stopte ik met lezen. Jaar of 13 geleden bij een slager in Frankrijk zag ik o.a. katten liggen en grote hele tongen. Ik werd al onpasselijk van het bekijken van die tongen, en zie het nu nog voor me
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
pi_75626791
ik ga het zondag proberen, tnx. (een beker en een kopje, luistert dat nauw ? ik heb wel een maatbeker met cupeenheden erop heb ik daar iets aan?)
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_75626892
Piet, ik heb ook nog wel wat raad nodig (wellicht). Ik wil volgende week voor het eerst hazenrugfilet klaar gaan maken. Een simpel recept, gewoon even aanbraden zodat hij mooi rosé is, op zich niet iets waar ik tegenop zie of zo. Ik vermoed dat het lijkt op varkenshaas klaar maken (zelfde vorm bijvoorbeeld). Maar ik heb nog nooit haas gekocht of klaar gemaakt dus ben toch wat onzeker.
Zijn er dingen bij het kopen en/of bereiden waar ik op moet letten? Heb je tips om te bepalen of ze niet op doorslaan staan? Neem aan dat het anders werkt als bij entrecote of biefstuk gezien de vorm.. Andere tips?
  maandag 14 december 2009 @ 20:44:52 #33
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75626918
quote:
Op maandag 14 december 2009 20:42 schreef DarkElf het volgende:
ik ga het zondag proberen, tnx. (een beker en een kopje, luistert dat nauw ? ik heb wel een maatbeker met cupeenheden erop heb ik daar iets aan?)
Ik bedoel gewoon een kroes waar je melk uit drinkt en een kopje als in theekopje
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_75626927
quote:
Op maandag 14 december 2009 08:18 schreef Erasmo het volgende:
Boullion maken is echt geen hogere wetenschap hoor
Het schrijven daarentegen
quote:
Op maandag 14 december 2009 20:40 schreef FutureFairytale het volgende:
Ik werd al onpasselijk van het bekijken van die tongen, en zie het nu nog voor me
En ze zijn zo lekker! Met je ogen dicht eten?
Op 28 februari 2012 19:20 schreef lezzer en op 31 augustus 2013 21:27 schreef DancingPhoebe:Jezus, Vanyel, wat een fantastische tips geef jij toch altijd!
  maandag 14 december 2009 @ 20:45:50 #35
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75626962
quote:
Op maandag 14 december 2009 20:40 schreef FutureFairytale het volgende:

[..]

daar stopte ik met lezen. Jaar of 13 geleden bij een slager in Frankrijk zag ik o.a. katten liggen en grote hele tongen. Ik werd al onpasselijk van het bekijken van die tongen, en zie het nu nog voor me
dat waren geen katten maar konijnen.
Maar je mist echt wat aan tong, dat is erg lekker
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_75627047
quote:
Op maandag 14 december 2009 20:45 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

dat waren geen katten maar konijnen.
Maar je mist echt wat aan tong, dat is erg lekker
ik dacht eerst ook konijnen maar leek echt meer op katten
kun je tong vergelijken met een ander stuk (rund)vlees?
ik zou het misschien willen proberen als ik niet weer zo'n hele lap zie
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
pi_75627054
quote:
Op maandag 14 december 2009 20:44 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik bedoel gewoon een kroes waar je melk uit drinkt en een kopje als in theekopje
ah ok nou ik ga het proberen!
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  maandag 14 december 2009 @ 20:49:53 #38
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75627160
quote:
Op maandag 14 december 2009 20:44 schreef Sunnythesun het volgende:
Piet, ik heb ook nog wel wat raad nodig (wellicht). Ik wil volgende week voor het eerst hazenrugfilet klaar gaan maken. Een simpel recept, gewoon even aanbraden zodat hij mooi rosé is, op zich niet iets waar ik tegenop zie of zo. Ik vermoed dat het lijkt op varkenshaas klaar maken (zelfde vorm bijvoorbeeld). Maar ik heb nog nooit haas gekocht of klaar gemaakt dus ben toch wat onzeker.
Zijn er dingen bij het kopen en/of bereiden waar ik op moet letten? Heb je tips om te bepalen of ze niet op doorslaan staan? Neem aan dat het anders werkt als bij entrecote of biefstuk gezien de vorm.. Andere tips?
Ze zien er uit als varkenshaas, maar dan kleiner.
Gewoon wildkruiden er op en braden als een biefstuk. 2 a 3 minuten op een niet te heet vuur is meer dan genoeg. En hoe bedoel je doorslaan? Dat ze te rijp zijn? Dat risico is eerder gering, haas is eerder te vers, het kan wel een maandje rijpen hebben.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_75627238
nog even 1 vraagje, en ik durf het niet te vragen als Scheveninger

In mijn voorgerecht maak ik een 'mini-garnalen-cocktail' als een van een vistrio.
Nu wil ik zelf garnalen gaan pellen (ja, dat kan ik, als Scheveningse Kilo's gepeld in mijn leven..) maar nu heb ik dus geen idee hoeveel gram ongepelde garnalen ik moet halen om voor 8 man/vrouw een minicocktailtje in elkaar te flansen.. ben alleen maar grote albert heijn tassen en vismanden vol gewend
Ja doei.
  maandag 14 december 2009 @ 20:51:44 #40
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75627264
quote:
Op maandag 14 december 2009 20:47 schreef FutureFairytale het volgende:

[..]

ik dacht eerst ook konijnen maar leek echt meer op katten
kun je tong vergelijken met een ander stuk (rund)vlees?
ik zou het misschien willen proberen als ik niet weer zo'n hele lap zie
Reden waarom men vaak de kop er aan laat, dan zie je dat het een konijn is aan de konijnentanden, ipv de lange hoektanden van katten.
Tong is vergelijkbaar met ander vlees, het is spiervlees, geen orgaan zoals lever.
Heerlijk smaakvol omdat het zoveel bewogen heeft.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_75627302
quote:
Op maandag 14 december 2009 20:49 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ze zien er uit als varkenshaas, maar dan kleiner.
Gewoon wildkruiden er op en braden als een biefstuk. 2 a 3 minuten op een niet te heet vuur is meer dan genoeg. En hoe bedoel je doorslaan? Dat ze te rijp zijn? Dat risico is eerder gering, haas is eerder te vers, het kan wel een maandje rijpen hebben.
Nee ik bedoel dat ze te gaar worden.. Maar 2 a 3 minuten moet lukken! Lekker snel. Ik ga het er gewoon op wagen
  maandag 14 december 2009 @ 20:55:34 #42
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75627442
quote:
Op maandag 14 december 2009 20:52 schreef Sunnythesun het volgende:

[..]

Nee ik bedoel dat ze te gaar worden.. Maar 2 a 3 minuten moet lukken! Lekker snel. Ik ga het er gewoon op wagen
Goed op kamertemperatuur laten komen, minstens een uur voor het bakken uit de koeling nemen, mag wel 2. En eerder te kort braden dan te lang, haas is heel zacht, dat hoeft niet lang.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_75627514
Ok thanx Piet! Valt allemaal best weer mee dus
  maandag 14 december 2009 @ 20:59:11 #44
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75627604
quote:
Op maandag 14 december 2009 20:51 schreef motorbloempje het volgende:
nog even 1 vraagje, en ik durf het niet te vragen als Scheveninger

In mijn voorgerecht maak ik een 'mini-garnalen-cocktail' als een van een vistrio.
Nu wil ik zelf garnalen gaan pellen (ja, dat kan ik, als Scheveningse Kilo's gepeld in mijn leven..) maar nu heb ik dus geen idee hoeveel gram ongepelde garnalen ik moet halen om voor 8 man/vrouw een minicocktailtje in elkaar te flansen.. ben alleen maar grote albert heijn tassen en vismanden vol gewend
Klein cocktailtje (eerder een amuse), 25 gram per persoon, een redelijke 50 gram pp, en een grote een ons gepelde garnalen.
Volgens mij haal je ongeveer 1/3 aan gewicht van de ongepelde garnaal aan gepelde garnaal,
Garnalencocktail is het lekkerste met alleen garnaal en mayonaise, niet teveel mayo. Neem noordzee garnalen, die kleine grijze, maar dat hoef ik je niet te vertellen denk ik?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_75627821
Noordzeegarnalen De roze vind ik echt niet zo lekker, smaken zo waterig.... maar ik ben qua vis en garnalen en zulks wel echt verwend vroeger...

en het is idd een beetje amuseformaat (nét iets meer dan 1 hapje, dat wel). 30 gram per persoon dan ongeveer rekenen, wellicht 40 (wat 'over' is komt wel op tijdens het voorbereiden ) dus dan een 400 gram heb ik wel (ruim) genoeg

thanks! Ik verheug me er nu al op.. ik zou 't meer moeten eten vind 't zó lekker!
Ja doei.
  maandag 14 december 2009 @ 21:05:37 #46
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75627918
quote:
Op maandag 14 december 2009 21:03 schreef motorbloempje het volgende:
Noordzeegarnalen De roze vind ik echt niet zo lekker, smaken zo waterig.... maar ik ben qua vis en garnalen en zulks wel echt verwend vroeger...

en het is idd een beetje amuseformaat (nét iets meer dan 1 hapje, dat wel). 30 gram per persoon dan ongeveer rekenen, wellicht 40 (wat 'over' is komt wel op tijdens het voorbereiden ) dus dan een 400 gram heb ik wel (ruim) genoeg

thanks! Ik verheug me er nu al op.. ik zou 't meer moeten eten vind 't zó lekker!
Bij gebrek aan ongepelde in het binnenland haal ik regelmatig gepelde, eet je met wat mayo, of doe je in flinke hoeveelheden door bechamel en dan over de pasta.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_75628025
ik ga morgen eerst maar even langs de visboer hier in het centrumpje, kijken wat die heeft, eerst even proeven

volgende zomer maar echt het garnalennet bij mijn vader van zolder halen en zelf een keer gaan garnaalvissen tussen de golfbrekers in, op een warme september-avond! en dan zeewater meenemen om in te koken
Ja doei.
  maandag 14 december 2009 @ 21:10:50 #48
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_75628189
Tong
Toch maar eens weer halen bij de slager, superlekker! Als we weer een koe in de vriezer kregen was de tong en lever die het eerst werden gekookt en gegeten op witbrood met roomboter
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
pi_75628254
Sliptong
Ja doei.
pi_75630840
quote:
Op maandag 14 december 2009 21:12 schreef motorbloempje het volgende:
Sliptong
Ja dat is heerlijk!
LOL!
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  dinsdag 15 december 2009 @ 08:19:33 #51
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_75640025
quote:
Op maandag 14 december 2009 14:39 schreef evo87 het volgende:
vandaag bij de AH geweest, zagen er echt precies zo uit...


Links cassia en rechts kaneel. Cassia is een ander product met een andere smaak, helaas mag cassia in Nederland onder de naam kaneel verkocht worden wat dus ook wordt gedaan omdat het goedkoper is.

Wat niet wil zeggen dat het slechter is, maar het heeft voor mij wel andere toepassingen in de keuken. Als ik bv. kaneelijs maak dan is dat veel lekkerder met kaneel. Opvallend is dat het dan ook wit blijft ipv het diepvruine wat je meestal aantreft.
pi_75641233
Hoi Piet,
Ik ben een beginnend wild-eter, en heb een vraag. Ik kan kiezen uit twee vleespakketten:
1: Wildpakket Edelhert
1,2 kg edelhert biefstuk
1 edelhert rollade
1,2 kg edelhert Poulet
(samen zo'n 50 euro)

of
2. Pakket Wildernisvlees
http://www.freenature.nl en dan voor ongeveer gelijke prijs.

Kun jij me iets meer vertellen over de smaakverschillen en de kwaliteit? Edelhert heb ik volgens mij nog nooit gehad, is het de moeite waard? Ben wel gek van wild zwijn.

Alvast bedankt!
Ik weet het ook niet
  dinsdag 15 december 2009 @ 09:46:01 #53
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75641483
Edelhert is lekker, maar meestal kweek, er komt erg veel uit Nieuw Zeeland, het is zeer goed te eten. Wat het pakket wildernisvlees is weet ik niet, klinkt spannend, maar je weet dus niet van te voren wat er in zit?
Als ik de site zo lees is dat rundvlees van de beesten die in natuurgebieden rondlopen. Geen wild dus, maar vrijlopend rund. Dat kan erg mooi zijn trouwens.

Edelhertbiefstuk maak je klaar als gewone biefstuk, smaakt wat meer naar vlees dan rund, is ook donkerder van kleur. Rollade maak je klaar als rollade dus, ben ik zo gek op omdat het vaak al gekruid is en ik vind rollade kruiden smerig. En poulet, heerlijk om aan te braden en stoven in rode wijn.

[ Bericht 15% gewijzigd door Pietverdriet op 15-12-2009 10:15:41 ]
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_75649676
Dank voor je reactie. Het wildernispakket kun je geloof ik zelf samenstellen, er zijn vaste prijzen voor bepaalde hoeveelheden van elk soort vlees. Het bestaat uit rundvlees van die grote runderen die je op de afbeeldingen ziet, en uit paardenvlees (veel minder qua hoeveelheid dan rund). Op zich wel spannend, paardenvlees. Dat eet je eigenlijk nooit.

Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar het Edelhert. Met kweek bedoel je dat ze hier uitgezet worden op landgoederen voor de jacht? Of bedoel je dat het vlees geïmporteerd wordt? Het pakket dat ik kan bestellen is hier geschoten in ieder geval.

Denk dat het het edelhert wordt. Bedankt ook voor de recepten, ik zal er ter zijner tijd nog wel op terug komen. Poulet kun je ook gebruiken voor stoofschotels toch?
Ik weet het ook niet
  dinsdag 15 december 2009 @ 14:28:40 #55
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75649998
quote:
Op dinsdag 15 december 2009 14:20 schreef Dunckie het volgende:
Dank voor je reactie. Het wildernispakket kun je geloof ik zelf samenstellen, er zijn vaste prijzen voor bepaalde hoeveelheden van elk soort vlees. Het bestaat uit rundvlees van die grote runderen die je op de afbeeldingen ziet, en uit paardenvlees (veel minder qua hoeveelheid dan rund). Op zich wel spannend, paardenvlees. Dat eet je eigenlijk nooit.

Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar het Edelhert. Met kweek bedoel je dat ze hier uitgezet worden op landgoederen voor de jacht? Of bedoel je dat het vlees geïmporteerd wordt? Het pakket dat ik kan bestellen is hier geschoten in ieder geval.

Denk dat het het edelhert wordt. Bedankt ook voor de recepten, ik zal er ter zijner tijd nog wel op terug komen. Poulet kun je ook gebruiken voor stoofschotels toch?
Met kweek bedoel ik dat het net zo gehouden wordt als schapen of koeien.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_75653272
ok
Ik weet het ook niet
pi_75677152
Het zit in de pijpleiding!
Ik weet het ook niet
pi_75677403
Goede vervanger voor rode wijn als afblusser? Pa mag geen alcohol (ja het verdampt maar will geen risico, *dokter wijst vinger*)
  woensdag 16 december 2009 @ 11:16:09 #59
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75680781
quote:
Op woensdag 16 december 2009 09:04 schreef Xfade het volgende:
Goede vervanger voor rode wijn als afblusser? Pa mag geen alcohol (ja het verdampt maar will geen risico, *dokter wijst vinger*)
Water, Fond, sinaasappelsap.
Alcohol verdampt er echt uit bij het inkoken, en als je pa geen alcohol mag in die kleine hoeveelheden zou ie eigenlijk ook geen vers brood mogen eten, want in brood zit ook restalcohol van het gisten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_75696964
Dunckie, op sommige plekken kan je ook kleine porties wildernisvlees kopen. Om te proberen misschien?

http://www.utrechtslandschap.nl/?RubriekID=2115
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  woensdag 16 december 2009 @ 20:42:17 #61
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_75703345
Ik heb ooit eens een pakket wildernis stoofvlees (en een tong) gekocht. Dat op zich was al een avontuur, dat kopen. Maar het was uiteindelijk ook best de moeite waard. Het is en blijft natuurlijk gewoon rundvlees (in dit geval, even uit mijn hoofd: hacheevlees, magere runderlappen, sucade, ik weet het niet meer precies) maar alle dingen die ik ermee maakte waren uiteindelijk bijzonder smakelijk.



Dit waren bijvoorbeeld hun "stooflappen". In stukken. Ik dacht eigenlijk dat ze veel te mager waren en mijn stoofpotje vast droog zou worden, maar dat was dus helemaal niet zo. In tegendeel, supermals, zacht, sappig vlees.



Voor wie benieuwd is naar het recept van redcooked beef, dat staat hier.

Maar euh, dat wildernisvlees kan ik dus van harte aanbevelen.
  woensdag 16 december 2009 @ 20:52:39 #62
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75703804
Robin, snij je stoofvlees altijd zo klein? Ik heb eigenlijk het liefst een heel stuk.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 16 december 2009 @ 21:05:50 #63
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_75704395
Dat is het probleem met hollandse stooflappen, die zijn van zichzelf al zo dun dat je er geen dikkere stukken van kunt snijden. Je kunt de stukjes hooguit euh rechthoekiger maken.
Als ik bij de marokkaan of zo een dikke lap stoofvlees (urnd of lam) koop, dan snij ik er tegenwoordig ook liever grotere dobbelstenen van, van zo'n 4 biij 4 of zo.

Laatste keer dat ik dit recept maakte was met sucadelappen, die hield ik heel. Dat beviel ook wel goed.

  woensdag 16 december 2009 @ 21:13:43 #64
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75704777
quote:
Op woensdag 16 december 2009 21:05 schreef RobinOok het volgende:
Dat is het probleem met hollandse stooflappen, die zijn van zichzelf al zo dun dat je er geen dikkere stukken van kunt snijden. Je kunt de stukjes hooguit euh rechthoekiger maken.
Als ik bij de marokkaan of zo een dikke lap stoofvlees (urnd of lam) koop, dan snij ik er tegenwoordig ook liever grotere dobbelstenen van, van zo'n 4 biij 4 of zo.

Laatste keer dat ik dit recept maakte was met sucadelappen, die hield ik heel. Dat beviel ook wel goed.

[ afbeelding ]
Je kan ook je slager vragen of ie een sucade stuk voor je wilt heel laten, er geen lappen van snijden dus?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 16 december 2009 @ 21:53:47 #65
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_75706679
Ik kom niet vaak bij een slager. En als ik er wel kom geloof ik niet dat ik gauw/makkelijjk zou vragen om een nieuw stuk sucade af te snijden als ie lappies had liggen. Ik ben niet zo van het vragen in winkels.
pi_75713119
quote:
Op woensdag 16 december 2009 18:16 schreef krakkemieke het volgende:
Dunckie, op sommige plekken kan je ook kleine porties wildernisvlees kopen. Om te proberen misschien?

http://www.utrechtslandschap.nl/?RubriekID=2115
Hee wat leuk, bedankt voor de tip!
Ik weet het ook niet
  donderdag 17 december 2009 @ 03:02:13 #67
79543 Eltonno
Candy mountain Charlie!
pi_75714640
Ik heb aankomende kerst het fijne genoegen om versgeschoten (wel bestorven) reerug tot mijn beschikking te hebben. Ik heb al een geweldig recept (tried and tested) maar aangezien ik maar een jonge hobbykok ben word dit de eerste keer dat ik reerug ga bereiden. Logischer wijs wil ik zo'n geweldig stukje vlees niet verpesten,wat is nou de beste manier om dit klaar te maken?
Ik heb een professionele keuken tot mijn beschikking dus alle manieren zijn mogelijk. Via google lees ik namelijk veel verschillende manieren (zoals 20 minuten in een oven van 250 graden, wat me erg onwaarschijnlijk lijkt.)
-Een echte vriend weet al je geheimen en is dan nog steeds je vriend-
"In the quiet words of the Virgin Mary... come again?"
  donderdag 17 december 2009 @ 03:04:36 #68
79543 Eltonno
Candy mountain Charlie!
pi_75714650
quote:
Op woensdag 16 december 2009 21:53 schreef RobinOok het volgende:
Ik kom niet vaak bij een slager. En als ik er wel kom geloof ik niet dat ik gauw/makkelijjk zou vragen om een nieuw stuk sucade af te snijden als ie lappies had liggen. Ik ben niet zo van het vragen in winkels.
ik ook niet, maar de slager bij mij kijkt mij echt niet raar aan als ik het vraag... Die andere lappen die hij in de winkel heeft liggen kan hij echt wel aan andere mensen slijten. Als je een goede slager hebt zal hij daar echt geen probleem van maken.
-Een echte vriend weet al je geheimen en is dan nog steeds je vriend-
"In the quiet words of the Virgin Mary... come again?"
  donderdag 17 december 2009 @ 12:45:50 #69
139677 Curiosity
In the devil's playground
pi_75725275
quote:
Op donderdag 17 december 2009 03:04 schreef Eltonno het volgende:

[..]

ik ook niet, maar de slager bij mij kijkt mij echt niet raar aan als ik het vraag... Die andere lappen die hij in de winkel heeft liggen kan hij echt wel aan andere mensen slijten. Als je een goede slager hebt zal hij daar echt geen probleem van maken.
Nee inderdaad.
Onderstaande opmerking raakt dan ook kant noch wal.
quote:
Op woensdag 16 december 2009 21:05 schreef RobinOok het volgende:
Dat is het probleem met hollandse stooflappen, die zijn van zichzelf al zo dun dat je er geen dikkere stukken van kunt snijden. Je kunt de stukjes hooguit euh rechthoekiger maken.
“Gentlemen, you had my curiosity… but now you have my attention.”
  donderdag 17 december 2009 @ 12:58:43 #70
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_75725789
Nou, nou, kant noch wal?
pi_75729610
Ik wil met kerst lamsrack in de oven gaan maken, maar ben eigenlijk nog opzoek naar een lekker recept. Ohja, ik ga voor 5 personen koken.
  donderdag 17 december 2009 @ 19:55:06 #72
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75741732
quote:
Op donderdag 17 december 2009 14:39 schreef Slurf het volgende:
Ik wil met kerst lamsrack in de oven gaan maken, maar ben eigenlijk nog opzoek naar een lekker recept. Ohja, ik ga voor 5 personen koken.
Neem 5 lamsracks a 400 - 500 gram, maak daar met een scherp mes klein steken in en doe daar een kwart of halve knoflookteen in, een paar verse rozemarijnblaadjes, salieblaadjes. Zouten en peperen, Aanbraden in boter en dan in de oven op 175 graden rose garen. Vergeet niet de uitstekende ribben met wat folie te omwikkelen anders verbranden die en dat ziet er niet zo mooi uit.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 17 december 2009 @ 19:55:42 #73
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75741763
quote:
Op donderdag 17 december 2009 03:02 schreef Eltonno het volgende:
Ik heb aankomende kerst het fijne genoegen om versgeschoten (wel bestorven) reerug tot mijn beschikking te hebben. Ik heb al een geweldig recept (tried and tested) maar aangezien ik maar een jonge hobbykok ben word dit de eerste keer dat ik reerug ga bereiden. Logischer wijs wil ik zo'n geweldig stukje vlees niet verpesten,wat is nou de beste manier om dit klaar te maken?
Ik heb een professionele keuken tot mijn beschikking dus alle manieren zijn mogelijk. Via google lees ik namelijk veel verschillende manieren (zoals 20 minuten in een oven van 250 graden, wat me erg onwaarschijnlijk lijkt.)
Krijg je de hele rug, of de filets?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 17 december 2009 @ 20:00:31 #74
79543 Eltonno
Candy mountain Charlie!
pi_75741991
quote:
Op donderdag 17 december 2009 19:55 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Krijg je de hele rug, of de filets?
hele rug, maar in principe gaat ontvliezen en fileren wel lukken, het gaat me puur om de bereiding, aanbakken en dan in de oven? of gewoon alleen in de pan?
-Een echte vriend weet al je geheimen en is dan nog steeds je vriend-
"In the quiet words of the Virgin Mary... come again?"
  donderdag 17 december 2009 @ 20:04:51 #75
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75742157
quote:
Op donderdag 17 december 2009 20:00 schreef Eltonno het volgende:

[..]

hele rug, maar in principe gaat ontvliezen en fileren wel lukken, het gaat me puur om de bereiding, aanbakken en dan in de oven? of gewoon alleen in de pan?
Gewoon in de pan, gaat heel snel, paar minuutjes, goed voelen of ie al stevig wordt, vlees pas braden als de rest al klaar is. Wel minstens een uur van te voren uit de koeling halen en op temp laten komen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 17 december 2009 @ 22:57:42 #76
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_75749926
beste piet,

Ik heb anderhalve kilo rosbief. die wil ik morgen met een aantal vrienden gaan veroveren. Nu heb ik redelijk wat tijd om handen, dus ik wil hem langzaam garen in de oven, zodat hij mooi even rosé wordt. Wat voor temperatuur raad jij hiervoor aan, en wat zou de kerntemperatuur moeten zijn? En hoe lang duurt dat ongeveer, aangezien ik wel een beetje wil plannen hoe laat hij op tafel staat..
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
pi_75776490
Ik zit erover te denken een rollade te maken. Hoeveel gram moet ik rekenen voor vier personen, en hoe lang zou het braden duren? En moet dat in de oven, of in een braadpan? Oftewel, Piet, help!
Still a little bit of your face I haven't kissed.
  vrijdag 18 december 2009 @ 18:04:29 #78
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75777104
quote:
Op vrijdag 18 december 2009 17:45 schreef DevilsAndDust het volgende:
Ik zit erover te denken een rollade te maken. Hoeveel gram moet ik rekenen voor vier personen, en hoe lang zou het braden duren? En moet dat in de oven, of in een braadpan? Oftewel, Piet, help!
rund, kalf, varken, lam?
Makkelijkste is je koopt een goedkope kernthermometer bij de blokker.
4 personen zou ik op zeker een kilo.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_75777200
Rund, sorry! Had er niet bij stil gestaan dat er natuurlijk allerlei soorten zijn. Op hoeveel graden moet dat komen? In een pan?
Still a little bit of your face I haven't kissed.
  vrijdag 18 december 2009 @ 18:09:18 #80
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75777261
quote:
Op donderdag 17 december 2009 22:57 schreef AKnynke het volgende:
beste piet,

Ik heb anderhalve kilo rosbief. die wil ik morgen met een aantal vrienden gaan veroveren. Nu heb ik redelijk wat tijd om handen, dus ik wil hem langzaam garen in de oven, zodat hij mooi even rosé wordt. Wat voor temperatuur raad jij hiervoor aan, en wat zou de kerntemperatuur moeten zijn? En hoe lang duurt dat ongeveer, aangezien ik wel een beetje wil plannen hoe laat hij op tafel staat..
Rose de kerntemperatuur tussen de 50 en 55 graden. Ik zou hem in de pan aanbraden tot mooi bruin, en dan op 140-150 graden in de oven garen tot ie deze kerntemperatuur.
Hou rekening met ca 2 uur afhankelijk van je oven.
Sorry, had je vraag even niet gezien.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 18 december 2009 @ 18:11:26 #81
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75777349
quote:
Op vrijdag 18 december 2009 18:07 schreef DevilsAndDust het volgende:
Rund, sorry! Had er niet bij stil gestaan dat er natuurlijk allerlei soorten zijn. Op hoeveel graden moet dat komen? In een pan?
Kerntemp
Roastbeef bloedig 40 - 45
Roastbeef roze) 50 - 55
Roastbeef doorbraden 60 - 65
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_75777419
quote:
Op vrijdag 18 december 2009 18:11 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Kerntemp
Roastbeef bloedig 40 - 45
Roastbeef roze) 50 - 55
Roastbeef doorbraden 60 - 65
Super. Even voor een idee, hoe lang zou doorbraden duren?
Still a little bit of your face I haven't kissed.
  vrijdag 18 december 2009 @ 18:21:06 #83
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75777644
quote:
Op vrijdag 18 december 2009 18:13 schreef DevilsAndDust het volgende:

[..]

Super. Even voor een idee, hoe lang zou doorbraden duren?
Erg lang duurt dat niet. Ligt er natuurlijk aan hoe dik het stuk is, hoe warm het is als het in de pan gaat, goed op kamertemp laten komen, dan ben je al zowat op de helft.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 19 december 2009 @ 00:56:48 #84
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_75793376
quote:
Op vrijdag 18 december 2009 18:09 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Rose de kerntemperatuur tussen de 50 en 55 graden. Ik zou hem in de pan aanbraden tot mooi bruin, en dan op 140-150 graden in de oven garen tot ie deze kerntemperatuur.
Hou rekening met ca 2 uur afhankelijk van je oven.
Sorry, had je vraag even niet gezien.
K heb hem inderdaad eerst aangebraden, en daarna in de oven gedaan, op zo'n 70 graden, tot de kerntemperatuur 55 graden was. Perfect rose. Wat je vaak ziet met rosbief dat de buitenste rand gaar is en de binnenste rare was absoluut niet het geval, alles was egaal. rose. Erg lekker!
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
pi_75810721
Dit heeft niet echt iets te maken met hoe je iets al dan niet klaar moet maken, maar naar aanleiding van PIet's topic over wijn laten rijpen in CUL...

Hoe groot mijn passie voor eten ook is en hoeveel ik daar langzaam maar zeker ook over te weten kom - ik zou het leuk vinden als ik daar ook eens een beetje wijnkennis aan vast kon knopen.
Ik drink al een paar jaar veel wijn bij het eten, maar mijn mening over wijn beperkt zich tot "lekker", "mwah", en "bah!" en als ik een wijn wel of niet lekker vind dat weet ik niet eens zeker of dat nou vooral aan mij en aan het moment ligt of dat de wijn echt heel lekker of beroerd is. Met de liiiiiiters wijn die er hier maandelijks doorheen gaan zou ik het leuk vinden om me er iets meer in te verdiepen. Wat is een goede start? Gewoon maar kijken wat ik lekker vind werkt niet - hoewel ik mijn smaak als het op eten aankomt heel serieus neem, heb ik niet het gevoel dat ik al kan vertrouwen op wat ik van wijn vind. Waar begin ik?
Let me see you stripped down to the bone
  zaterdag 19 december 2009 @ 18:42:40 #86
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_75810797
quote:
Op zaterdag 19 december 2009 18:40 schreef minilot het volgende:
Dit heeft niet echt iets te maken met hoe je iets al dan niet klaar moet maken, maar naar aanleiding van PIet's topic over wijn laten rijpen in CUL...

Hoe groot mijn passie voor eten ook is en hoeveel ik daar langzaam maar zeker ook over te weten kom - ik zou het leuk vinden als ik daar ook eens een beetje wijnkennis aan vast kon knopen.
Ik drink al een paar jaar veel wijn bij het eten, maar mijn mening over wijn beperkt zich tot "lekker", "mwah", en "bah!" en als ik een wijn wel of niet lekker vind dat weet ik niet eens zeker of dat nou vooral aan mij en aan het moment ligt of dat de wijn echt heel lekker of beroerd is. Met de liiiiiiters wijn die er hier maandelijks doorheen gaan zou ik het leuk vinden om me er iets meer in te verdiepen. Wat is een goede start? Gewoon maar kijken wat ik lekker vind werkt niet - hoewel ik mijn smaak als het op eten aankomt heel serieus neem, heb ik niet het gevoel dat ik al kan vertrouwen op wat ik van wijn vind. Waar begin ik?
toen ik vannacht de reactie boven je typte zat ik te twijfelen of ik wat jij schrijft er ook bij zou zetten. Ik heb gister hetzelfde gedacht. Ik kan best lekker koken, en vind het heerlijk om te koken, maar vind het jammer dat m'n wijnkennis inderdaad hoort tot 'lekker' en 'bah', of 'bij rood vlees hoort rode wijn'....Dat is inderdaad de volgende stap hier!
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
pi_75811669
quote:
Op zaterdag 19 december 2009 18:42 schreef AKnynke het volgende:

[..]

toen ik vannacht de reactie boven je typte zat ik te twijfelen of ik wat jij schrijft er ook bij zou zetten. Ik heb gister hetzelfde gedacht. Ik kan best lekker koken, en vind het heerlijk om te koken, maar vind het jammer dat m'n wijnkennis inderdaad hoort tot 'lekker' en 'bah', of 'bij rood vlees hoort rode wijn'....Dat is inderdaad de volgende stap hier!
Dan wachten jij en ik samen op tips van Piet!
Let me see you stripped down to the bone
  zaterdag 19 december 2009 @ 22:29:47 #88
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75818580
Ik ben geen grote geest op het gebied van wijn, ik weet wat ik lekker vind, rood zijn dat rijpe Cianti Classico en vooral Barolo, desertwijnen als Tokaji, vino santo, madeira of prosek. Ik hou van port en zoete sherry, maar ook droge. Wit drink ik graag een Riesling, Riesling Sekt, of pouilet fume..
er zijn aardige wijnboekjes in de handel die je meer uitleggen over wijnen, is dat een idee?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 19 december 2009 @ 23:18:22 #89
798 voyeur
bemoeit zich
pi_75820203
Piet, ik heb een heel konijn (kop t/m bil) gekocht en vraag me nu af wat ik daar morgen het beste mee kan doen. Ik zou het liefst zoveel mogelijk van het konijn gebruiken, maar ik weet geen aardig recept.
Here we are now, entertain us.
  zondag 20 december 2009 @ 10:18:23 #90
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75828345
quote:
Op zaterdag 19 december 2009 23:18 schreef voyeur het volgende:
Piet, ik heb een heel konijn (kop t/m bil) gekocht en vraag me nu af wat ik daar morgen het beste mee kan doen. Ik zou het liefst zoveel mogelijk van het konijn gebruiken, maar ik weet geen aardig recept.
Heb vrijdag dit gegeten, tam konijn, deel het in stukken. poot, voor, achter, rug
Zout en peper het konijn, en een beetje vleeskruiden.
Snij een blokje spekvet klein ( 2,5 cm in het vierkant) en bak de spekkies uit in een grote gietijzeren braadpan
Braad de konijndelen lekker bruin in het vet, en blus dan met 2 flesjes kriekenwitbier, breng aan de kook en zet laag.
Hak een paar tenenknoflook fijn en sla het plat met de platte kant van een mes.
Snij een paar wortels aan dikke plakken zo dik als breed.
voeg dit toe samen met een flinke lepel mosterd, een blaadje foelie, blaadje laurier.
Lekker een uur of 2 laten pruttelen op een laag vuur, binden met wat aardappel, of een sausbinder.
Serveren met stoere dikke friet.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_75829766
Hoeveel weegt zo'n konijn en met hoevelen kun je er van eten?
  zondag 20 december 2009 @ 11:31:27 #92
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75829957
quote:
Op zondag 20 december 2009 11:24 schreef kabouter.muts het volgende:
Hoeveel weegt zo'n konijn en met hoevelen kun je er van eten?
Uit eigen slacht kunnen ze wel 2 tot 3 kilo wegen.
Meeste slachtkonijnen die je koopt zijn 1 tot 1 1/2 kilo, en je kan er met 4 personen wel van eten
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_75830391
Lekker voor de kerst.
Ga eens op zoek naar zo'n beest.
  zondag 20 december 2009 @ 11:46:10 #94
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75830416
quote:
Op zondag 20 december 2009 11:45 schreef kabouter.muts het volgende:
Lekker voor de kerst.
Ga eens op zoek naar zo'n beest.
Bij de aldi in de diepvries ligt tam konijn.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_75831779
quote:
Op zaterdag 19 december 2009 22:29 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik ben geen grote geest op het gebied van wijn, ik weet wat ik lekker vind, rood zijn dat rijpe Cianti Classico en vooral Barolo, desertwijnen als Tokaji, vino santo, madeira of prosek. Ik hou van port en zoete sherry, maar ook droge. Wit drink ik graag een Riesling, Riesling Sekt, of pouilet fume..
er zijn aardige wijnboekjes in de handel die je meer uitleggen over wijnen, is dat een idee?
Ah, nou, dan Wijn voor Dummies maar even bestellen bij Bol.com!

Iets anders: om de één of andere reden heb ik nog nooit speklapjes klaargemaakt. Voor vandaag staan ze op de planning, maar ik heb geen idee wat ik er eens mee zal gaan doen. Bereidingen lopen nogal uit elkaar van even om en om in een hete koekenpan tot gedurende een uur helemaal uitbakken. Normaal gesproken gebruik ik Foodgawker.com maar ik kan nergens vinden hoe een speklapje in het Engels heet.
Hoe maak jij je speklapjes het liefst klaar, Piet?
Let me see you stripped down to the bone
  zondag 20 december 2009 @ 12:28:04 #96
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75831899
quote:
Op zondag 20 december 2009 12:25 schreef minilot het volgende:

[..]

Ah, nou, dan Wijn voor Dummies maar even bestellen bij Bol.com!

Iets anders: om de één of andere reden heb ik nog nooit speklapjes klaargemaakt. Voor vandaag staan ze op de planning, maar ik heb geen idee wat ik er eens mee zal gaan doen. Bereidingen lopen nogal uit elkaar van even om en om in een hete koekenpan tot gedurende een uur helemaal uitbakken. Normaal gesproken gebruik ik Foodgawker.com maar ik kan nergens vinden hoe een speklapje in het Engels heet.
Hoe maak jij je speklapjes het liefst klaar, Piet?
Zou gewoon even kijken naar de boekjes van bv Nicolaas Klei. Die gaan over de wijn die je normaal bij de supermarkt kan krijgen.

Speklappen maak in eigenlijk nooit klaar. Engels voor speklappen is Porkbelly
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_75832029
quote:
Op zondag 20 december 2009 12:28 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Zou gewoon even kijken naar de boekjes van bv Nicolaas Klei. Die gaan over de wijn die je normaal bij de supermarkt kan krijgen.

Speklappen maak in eigenlijk nooit klaar. Engels voor speklappen is Porkbelly
Dank voor beide tips. Het plaatje bij pork belly op Wikipedia leek niet helemaal precies op een speklap, dus ik dacht dat het een ander soort vettig stukje varken was.
Let me see you stripped down to the bone
  zondag 20 december 2009 @ 12:32:41 #98
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_75832083
hoe houd jij van je spekjes minilot? knapperig, of nog een beetje zacht?

Ik houd niet van helemaal uitgebakken spek, dus ik bak speklapjes maar een aantal minuten. M'n moeder bakt ze heel erg lang, zodat ze heel erg knapperig zijn. Hangt er dus vanaf waar je van houdt!
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
  zondag 20 december 2009 @ 12:33:18 #99
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75832104
quote:
Op zondag 20 december 2009 12:31 schreef minilot het volgende:

[..]

Dank voor beide tips. Het plaatje bij pork belly op Wikipedia leek niet helemaal precies op een speklap, dus ik dacht dat het een ander soort vettig stukje varken was.
Nee?

vind het toch heel erg op spek lijken
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_75832170
is gewoon buikspek, erg lekker op z'n chinees
alleen bij mijn supermarkt verkopen ze het alleen altijd zonder zwoerd..... weg smaak
  zondag 20 december 2009 @ 12:39:35 #101
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75832344
quote:
Op zondag 20 december 2009 12:34 schreef evo87 het volgende:
is gewoon buikspek, erg lekker op z'n chinees
alleen bij mijn supermarkt verkopen ze het alleen altijd zonder zwoerd..... weg smaak
Zwoert is zoooo lekker, ook een stuk varkensrug of bil met zwoerd, lekker insnijden en dan in de oven lekker knapperig laten worden.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')