abonnement Unibet Coolblue
pi_64074100
Koffie voor de fijnproever (aka Het Grote Baristatopic)

Welkom in het topic voor iedereen die echt goede koffie een warm hart toedraagt! Dit topic stond eerder bekend als het baristatopic; de naamswijziging is bedoeld om ook aandacht te kunnen schenken aan andere zetmehoden en beter herkenbaar te zijn voor nieuwelingen .

Voor wie?
De rode draad blijft dat men hier kan praten over de betere koffiesoorten, espresso, cappuccino, zelf branden, melangeren, french press etc. Senseo vinden wij hier geen koffie, dus daar praten we in dit topic ook niet over . Hoewel Nespresso heel aardige koffie is, verwijzen we je voor vragen hierover door naar Nespresso Topic Part II. Kletsen over je caffeineverslaving en hoe die sterke bak je de nacht doorsleept? Dat kan in het Koffie-Slowchattopic ([KSC #833] Hé lul! Koffie graag!).

Barista?
De barista is de koffie-expert, onmisbaar in de Italiaanse espressobarretjes. De Barista weet de koffie precies goed te branden, te malen en te zetten voor een heerlijke kop espresso, french press of filterkoffie. Ook het melkopschuimen is een kunst opzich: voor een cappuccino, macchiato of een latte moet je ook bij de barista zijn.

Espressomachines... bomen...bos
Er zijn vier verschillende typen espresso-machines:
1. Handmatig: met een hendel druk je zelf het water met 8 bar door je koffiebed. Als je kopje vol genoeg zit, stop je. De koffie maal je eerst zelf, doe je in de filterhouder en deze stamp je aan. Je hebt hier de meeste controle, maar ook de meeste kans op een verziekte bak wegens onkunde.
2. Halfautomaat: idem, maar een pomp levert de druk
3. Automaat: Dit apparaat heeft, in tegenstelling tot de halfautomaat, geprogrammeerde toetsen die een bepaalde hoeveelheid water door het koffiebed laten lopen. De meeste automaat-machines hebben echter ook een halfautomaat-stand.
4. Volautomaat: je drukt op een knop, het apparaat gaat malen, aanstampen en zet een afgepaste hoeveelheid koffie

Ik ben een n00b en op zoek naar een goede set...HELP!
Goede, versgemalen koffie is essentieel voor een lekkere kop koffie. Een La Marzocco GS/3 (aka de droom van iedere barista) met eeuwen geleden gemalen bonen geeft slechtere koffie dan verse bonen in een Moka Express (zo'n espressokannetje van 2 tientjes). Daarnaast is, zeker als je espresso wil gaan maken, een molen eigenlijk belangrijker dan het apparaat zelf.

Als je je eerste stappen in de wondere wereld van de koffie wil gaan zetten is het mogelijk om met een kleine investering erg lekkere koffie te zetten. Ga naar de Kaldi of Simon Levelt en haal daar een lekkere, niet al te zure boon en laat het daar voor je malen. Koop een Moka Express en je hebt al heel aardige koffie.

Ben je hierdoor enthousiast geworden, koop dan geen Krups stoommachientje, maar minimaal een machine als Gaggia Classic, Brasilia Lady of Rancilio Silvia. Tweedehands zijn deze op marktplaats voor ongeveer 150 euro te krijgen (als je goed zoekt). Misschien belangrijker dan het apparaat zelf is dat je een molen koopt, en wel eentje met maalschijven (messen zijn funest voor je bonen). Deze zal tweedehands ongeveer net zo duur zijn als je apparaat zelf. Ga voor minimaal een Gaggia MDF of Rancilio Rocky. Op dit moment heeft het bedrijf ESW op marktplaats.nl een superaanbieding, oude Mazzer Super Jollys voor 60 euro. Ze zien er niet uit en missen wat onderdelen, maar ze malen als de beste.

Essentieel leesvoer: http://coffeegeek.com/guides/howtobuyanespressomachine

Meer volgt

Goede bonen dus...
Yup, allereerst, er bestaat niet zoiets als espressobonen. Dit zijn over het algemeen gewoon (te) donker gebrande bonen met weinig zuur, en als je ze gemalen koopt, ook nog eens te grof gemalen voor een espresso-apparaat. Vers gemalen bonen zijn essentieel; binnen uren na maling verliest de boon al het grootste deel van zijn smaak (verser=beter). Ook is het belangrijk dat bonen vers gebrand zijn; de beste smaak heb je bij bonen van een dag tot maximaal een week oud. Eventueel kan je bonen invriezen; zelfs na ongeveer een maand is de koffie dan nog prima te drinken. Laat je trouwens niet van de wijs brengen door Simon Levelt-medewerkers en consorten die roepen dat je gemalen koffie even moet laten staan, 80% van de medewerkers weten gewoon totaal niet waar ze over praten.

Als je eens een keer goede bonen wil hebben, ga dan naar je plaatselijke Simon Levelt of Kaldi en haal daar een niet te zwaar gebrande boon. Vertel ze wat voor apparaat je hebt en ze malen het op grootte. Mijn ervaring is dat ze eerder te grof dan te fijn malen. Voor de meeste espresso-machines moet je al vaak naar hun kleinste stand. Helaas zijn de bonen van SL en Kaldi nog steed weken oud. Echt verse bonen bestel je bij mijn persoonlijke favoriet ongebrand.nl (anders dan de naam doet vermoeden, brandt hij 2x per week). Als je hier bestelt, heb je wel zelf een molen nodig, want malen doen ze niet. Hun duo melange (op basis van drie soorten bonen ) is een hele goede allrounder.

Zelf branden is dus echt de pwn?
Dat klopt, Fixers begrijpt er gewoon niks van
Maar even serieus, zelf branden geeft je de meeste controle over je bonenmelange. Je kan zelf melangeren (duur woord voor verschillende bonen bij elkaar mikken) en de branding van je bonen varieren. Verder heb je het voordeel dat je altijd verse bonen hebt (groene bonen blijven zeer lang goed). Het is echter wel extra moeite, je moet je verdiepen in roasting profielen en last but not least, een brander kost je weer 200 euro. Bovendien zijn versgebrande bonen van ongebrand niet slechter dan zelfgebrande, je zal alleen vaker moeten bestellen.

Ik heb een volautomaat, handig man!
Ook met een volautomaat ben je hier van harte welkom. Met een volautomaat ben je echter zeer beperkt in je koffie. Het enige dat je namelijk kan instellen is het type boon, terwijl je met een halfautomaat maling, tamp, hoeveelheid water etc kan instellen. Volautomaten hebben eigenlijk vrijwel altijd een te snelle doorloop en hebben, in tegenstelling tot halfautomaten, regelmatig professioneel onderhoud nodig.

Maar handig is het zeker....

Cappuccinos en latte art?
Door bij het schenken van het melkschuim te tekenen in het crema van de espresso produceert de barista latte-art, een hele leuke vaardigheid die ook de smaak van de cappuccino ten goede komt.

(duidelijk filmpje van melk opschuimen)
(de mooiste rosetta ooit)
(double heart tulip)
(mooie tulp)
(basic hartjes)
(basic appeltje)


Plaatjes!
Kees van der Westen machines:


Latte Art:


Bonen:


Espresso (uit een bodemloze filterdrager):


Mazzer Mini molen:


Links
Espressoporn - over bodemloze filterdragers
Coffeegeek - community met reviews, how-to's, guides en meer
Dutch Barista Championship
Home Barista - Amerikaanse website voor koffieliefhebbers met veel informatie
Europese koffiecommunity
World of Latte - Latte-art website van Friese Vlag
Ongebrand B.V. - Nederlands bedrijf voor de thuisbrander
Een overzicht van de verschillende stadia bij het branden van koffiebonen
Een blog van 'The International Institute of Coffee Tasters'
Een nederlandse blog over koffie
Wiki artikel of de duurste koffie

Vorige delen:
Het Grote Barista topic
Het Grote Barista Topic Deel II
Het grote Baristatopic deel 3
Het grote Baristatopic deel 4
Het grote Baristatopic #5
Het grote Baristatopic #6
Koffie voor de fijnproever
Koffie voor de fijnproever (2)

Source van OP: http://wiki.fok.nl/index.php/OP/KOFFIE
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_64074427
Ik heb uit mn miss audry(silvia met ander uiterlijk) haast nooit goede koffie, waar dat met mn goedkope krups met thermoblok wel ging. Ik doe netjes aan tempsurfen, koffie wordt gemaald door een rocky, lijkt me niet dat 't aan een de niet goed passende tamper liggen kan.

wat kan/moet ik proberen?
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_64074512
Avond, tevens tvp
  woensdag 17 december 2008 @ 02:25:02 #4
226867 Superfast
Keep on smiling
pi_64077769
tvp
-je avatar gaf een malware melding bij verschillende users, vandaar verwijderd-
pi_64078504
Een tvp en een herpost van mijn laatste vraag:

Dan nog een pesoonlijke vraag: doordeweeks drink ik meer dan genoeg koffie, maar bij gebrek aan apparatuur in mijn weekeinden helemaal niet. Nu wil ik zo af en toe toch eens een lekker kopje koffie drinken, wat is dan een betere overweging: een percolator of een cafetiere?

En mag mijn naam uit de OP, dat grapje heeft wel genoeg geduurd.
pi_64081232
quote:
Op dinsdag 16 december 2008 23:20 schreef zquing het volgende:
Ik heb uit mn miss audry(silvia met ander uiterlijk) haast nooit goede koffie, waar dat met mn goedkope krups met thermoblok wel ging. Ik doe netjes aan tempsurfen, koffie wordt gemaald door een rocky, lijkt me niet dat 't aan een de niet goed passende tamper liggen kan.

wat kan/moet ik proberen?
Mij wel. Hoe ziet je puck eruit als je hem eruit hebt geklopt?

Andere tip: Maak je apparaat eens echt goed schoon (zeefje eraf e.d.). Dat scheelde bij mijn Miss Silvia enorm
pi_64081971
quote:
Op woensdag 17 december 2008 10:40 schreef Underdoggy het volgende:

[..]

Mij wel. Hoe ziet je puck eruit als je hem eruit hebt geklopt?

Andere tip: Maak je apparaat eens echt goed schoon (zeefje eraf e.d.). Dat scheelde bij mijn Miss Silvia enorm
netjes en stevig, je klopt 'm zo leeg
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_64102499
Ik hoop dat jullie me antwoord kunnen geven.

Ik ben van plan een espressomachine en maler aan te schaffen. Ik wil er geen vermogen aan uitgeven, dus ga vooral voor de juiste prijs/kwaliteit verhouding.
Na wat onderzoek kom ik uit op de Gaggia Classic en de Gaggia New Baby Class (of evt. Twin Baby) i.c.m. de Gaggia MDF maler.

Vraag 1; Kan iemand me vertellen wat (naast het uiterlijk) het grote verschil is tussen de Gaggia Classic en de Gaggia New Baby Class?? De Baby ziet er wat minder solide uit, is dit ook zo?

Vraag 2: Is de meerprijs van de Baby Twin het waard? Heeft er iemand ervaring met de "Rapid Steam" optie?





Over de maler maak ik me niet druk, ik heb al gelezen dat de Gaggia MDF ongeveer het beste is wat je kan kopen voor die prijs.

[ Bericht 2% gewijzigd door Moody op 17-12-2008 22:03:43 ]
Jaarlijstjes: '08 | '09 | '10 | '11 | '12 |
'13 |
'14
pi_64106017
@ Moody,
Ik raad je toch echt aan om een tweedehands Rancilio Silvia te kopen als je budget beperkt is.. het geld dat je dan over houd kan je bij je molen leggen.. echt belangrijk
Staan regelmatig genoeg Silvia's op marktplaats vanaf 100 voor een 10 jaar oude tot 185 voor een ca. 4 jaar oude.
Als ze een beetje zijn onderhouden kunnen ze nog jaren mee
Ik houd van mijzelf... en dat is wederzijds
pi_64109880
Ik zie dat het hier over koffie gaat (sorry, even niet meer inspiratie)
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_64111176
Is er eigenlijk een goedkope koffiebonenmaler op de markt? Eentje voor met de hand draaien en dergelijke?
pi_64112627
tvp..
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_64129003
quote:
Op woensdag 17 december 2008 23:36 schreef onderdekoffer het volgende:
@ Moody,
Ik raad je toch echt aan om een tweedehands Rancilio Silvia te kopen als je budget beperkt is.. het geld dat je dan over houd kan je bij je molen leggen.. echt belangrijk
Ik heb meerdere Amerikaanse fora doorgepluisd en de Gaggia Classic staat op vrijwel gelijke hoogte met de Silvia qua kwaliteit.
Ze hebben beide hun voor -en nadelen. Groot voordeel van de Silvia is zijn grotere bronzen boiler, voordeel van de Gaggia is dat hij maar 8 min nodig heeft om op te warmen.
Een 2e handse Silvia in goede staat kost zo'n 200 euro, de Gaggia kost 270 euro nieuw. Ik koop liever nieuw ivm garantie en gemak de komende tijd.
De genoemde molen (Gaggia MDF) zou al erg goed moeten zijn. (Let op: Ik ben niet uit op professionele apparatuur, ik wil een goede bak koffie voor een schappelijke prijs )
Ik hoor trouwens dat de MDF niet meer nieuw te koop is, 2e hands kan ik 'm ook niet vinden, dus wordt het waarschijnlijk een Demoka M207 (die er ook goed vanaf komt in het midden-segment)
Jaarlijstjes: '08 | '09 | '10 | '11 | '12 |
'13 |
'14
pi_64131095
Ik heb zelf sinds 3 weken de gaggia classic, en kan er vooralsnog kort over zijn: prima machine! Ik heb m denk ik nog te kort om nadelen te ontdekken, of ik zit nog in de eerste maanden met mn koffiemachientje. Feit is dat ie prima espresso zet, elke avond weer genieten.
Ook voor mij was de afweging om voor dat bedrag een nieuwe gaggia of gebruikte silvia te kopen, en ook ik vond de zekerheid van nieuw & garantie van de winkel wel een fijn idee.

Erbij heb ik een traploze iberital challenge molen, en na enig uitzoekwerk heb ik daarmee een paar fijne instellingen voor espresso en de cafetiere gevonden. Voor je eerste stappen op koffie is dit denk ik een hele goede en betrouwbare set.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_64154669
Pfff veel vragen weinig antwoorden .

Zquing, raar, een silvia zou veel beter moeten zijn dan een krups. Met je opmerking "geen goede koffie" kan ik alleen niet zoveel. Te waterig? Doorlooptijd? Bitter? Etc. Een Audrey is trouwens niet een silvia in een ander jasje, maar is de de VOORGANGER van de silvia waarbij de silvia juist werd gezien als een enorme sprong voorwaarts.

@ Fixers, ik zou voor een cafetiere gaan, aangezien ik een moka vooral een net-niet espresso vind. Cafetieres zijn gewoon iets heel anders. Cafetieres zullen vaak te zure koffie opleveren, waar mokas te bittere koffie kennen, dus je kan zelf uitmaken wat je het liefst hebt.

On silvia vs. Gaggia Classic, ik zou altijd voor een silvia gaan. Hij is mooier, robuuster, temperatuurconstanter, heeft een betere portafilter (de nieuwe modellen dan), betere driptray etc. De boiler van een silvia is trouwens binnen 4 minuten op temperatuur, maar het duurt ongeveer 20 minuten voordat de hele kop ook warm is. Als een classic binnen 8 minuten helemaal op temperatuur is, zegt dit veel over de stabiliteit van deze eindtemp. Ik heb dan liever een silvia die na 8 min en twee flushes nog niet op de eindtemperatuur is, maar wel al heel stabiel, dan een classic die na 8 min op een instabiele temp zit. Ik denk trouwens dat ook een classic langer nodig heeft dan 8 minuten, aangezien ik hem altijd vrij tempstabiel vind.

Die baby twin heeft trouwens het voordeel dat je tegelijk kan stomen en zetten. Bij een Classic moet je even een minuut wachten. Ik vind het het geld niet waard, tenzij je veel cappuccino's drinkt.

Van de molens vind ik de gaggia beter dan de demoka (die mdf was mijn eerste molen). Hij heeft alleen 1 nadeel, hij maalt TRAAAG en hij moet helemaal op zijn fijnst voor espresso. Ristrettos wordt dus bijvoorbeeld al lastig. Hij is we lekker klein en heeft een schappelijke doser, ik vond het een leuk apparaatje.
pi_64154774
quote:
Op vrijdag 19 december 2008 16:54 schreef Mark_V het volgende:
Pfff veel vragen weinig antwoorden .

Zquing, raar, een silvia zou veel beter moeten zijn dan een krups. Met je opmerking "geen goede koffie" kan ik alleen niet zoveel. Te waterig? Doorlooptijd? Bitter? Etc. Een Audrey is trouwens niet een silvia in een ander jasje, maar is de de VOORGANGER van de silvia waarbij de silvia juist werd gezien als een enorme sprong voorwaarts.
Haast geen crema en veel te bitter. Volgens reviews was 't eigenlijk een silvia maar dan lelijk. Mischien moet ik er nog maar wat meer mee spelen
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_64202235
hoe is je doorlooptijd?
pi_64202780
25 seconden, aangezien ik de maling aanpas todat ik ongeveer op de 25seconden zit, maling is dan vergelijkbaar als ik naar een koffiewinkel ga en vraag om espressomaling
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_64202874
Gaggia Classic en Demoka M207 is besteld. Eindelijk goede espresso
Jaarlijstjes: '08 | '09 | '10 | '11 | '12 |
'13 |
'14
pi_64427793
Gefeliciteerd Moody! Ga je zeker plezier van hebben.

Ikzelf ga upgrade doen. Me VBM Domobar en San Marco SM 95 grinder worden vervangen door een Bezzera BZ99 en Mahlkonig K30.
pi_64438536
Oeh ide mahlkoning K30 is zo zo geil
Laatst bij Peeze gewerkt met een Mahlkoning Twin, deze krijgen wij waarschijnlijk nu ook op de zaak te staan
  vrijdag 2 januari 2009 @ 19:39:05 #22
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_64589411
Jongens, ik leef nog.
Het beste allemaal voor 2009. Mijn goede voornemen? Mazzer Mini aanschaffen, nieuw. Ik vind dat als je iets nieuw moet kopen qua koffieapparatuur dan moet dat toch zeker de molen zijn. Een ouwe molen is lastiger op te lappen dan een oude Silvia denk ik. Bovendien heb je een nieuwe mazzer mini voor 399,- terwijl ze op marktplaats vaak pas bij 300,- weggaan, die honderd euro meer is het mij wel waard.

Maargoed, dat staat sowieso op de planning.

Ik lees hierboven wat verhalen van mensen die met een beperkt budget willen beginnen. Mijn oog viel laatst op deze molen. Traploos, conische schijfen, volgens coffeegeek een prima apparaat dat gemakkelijk het niveau van de Rocky haalt, als het niet meer is. Voor mij geen optie, als ik een nieuwe koop wil ik een Mini en wil ik daar 6 jaar mee doen, maar ik denk dat dit i.c.m. een tweedehands silvia een goede keus is. En dan betaal je voor die set 369 euro, als die Silvia 200 kost. Mooi tampertje erbij en je kan beginnen.

Veel succes in het nieuwe jaar!

Faberic
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_64691962
Kom ook eens kijken hier voor wat tips en trucs

SInds kort aan het koffie zetten met een cafetiere.


Bevalt goed want de koffie smaakt opperbest. Zeker als je hiervoor alleen maar senseo pleur naar binnen heb gewerkt. Zijn nu aan het ontdekken wat wij lekker vinden qua koffie maar komen toch nog meestal op een vrij stevige pittige soort uit.

Ik blijf mee lezen want mijn droom is om nog een goed espresso-apparaat te gaan kopen.
Realiteit is een illusie die ontstaat bij een gebrek aan alcohol
pi_64776302
Ik ben vorig jaar naar Cuba geweest en heb ginder de lekkerste koffie gedronken die ik ooit mogen proeven heb.
Natuurlijk heb ik van ginder een kilo ongebrande koffiebonen meegenomen en ben vervolgens hier aan het branden geslagen.
Momenteel doe ik dit met mijn oven, maar ik krijg niet diezelfde smaak te pakken.
Zijn er hier toevallig mensen die zelf hun koffie branden ?
Welke type koffiebrander gebruiken jullie ?
Ik ben op ongebrand.nl enkele koffiebranders tegengekomen.
Heeft iemand van jullie ervaring met de I-Roast 2 ?
pi_64782271
Ik brand met de I-Roast 2, naar mijn mening een prima apparaatje. Het nadeel is de temperatuurinstelling en sensor, daar klopt echt helemaal niets van. Kwestie van veel instellingen proberen, kijken wanneer de eerste en tweede cracks plaatsvinden en kijken of de bonen allemaal dezelfde kleur hebben.
Zou ik hem weer kopen? Misschien wel!
pi_64849477
Misschien is de Gene wel een goed alternatief. Wel wat duurder.
  vrijdag 9 januari 2009 @ 19:13:45 #27
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_64862257
Ik ben het eens met Lemniscaat. Gene is een heel goed alternatief, ik denk zeker op de lange termijn.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  † In Memoriam † zondag 18 januari 2009 @ 13:34:52 #28
230491 Zith
pls tip
pi_65168528
Dames en heren, ik heb sinds kort een espresso machine (met 15 bar kracht), maar het lukt me niet echt om een top espresso te produceren: of het smaakt naar sterke en bittere koffie, of het wordt zo slap als normale koffie... er komt wel een klein laagje crema op, maar dit is zeer dun en bedekt misschien de helft van de oppervlakte. Zijn er nog tips die de beginner moet weten?

Ik gebruik lavazza robuust by the way
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_65192548
quote:
Op zondag 18 januari 2009 13:34 schreef Zith het volgende:
Ik gebruik lavazza robuust by the way
Zit daar geen 70% robusta in? Ik schrok me de pleuris toen ik het las bij mijn Italiaanse collegae, en snapte meteen waarom ze er twee suikerklontjes (let wel: in een ristrettohoeveelheid gemaakt met een perculator) in gooide....
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_65200468
Al eens het echte Andalucia geproeft ?
  † In Memoriam † maandag 19 januari 2009 @ 16:51:08 #31
230491 Zith
pls tip
pi_65213789
quote:
Op zondag 18 januari 2009 23:27 schreef tim2308 het volgende:

[..]

Zit daar geen 70% robusta in? Ik schrok me de pleuris toen ik het las bij mijn Italiaanse collegae, en snapte meteen waarom ze er twee suikerklontjes (let wel: in een ristrettohoeveelheid gemaakt met een perculator) in gooide....
Daar zou het inderdaad aan gelegen kunnen hebben, dus zojuist 100% arabica gekocht en man, wat was de espresso zuur in eens Misschien ga ik maar een beetje mixen, dat dan de zuurheid van arabica en bitterheid van robusta elkaar opheffen

I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_65230797
Is je koffie dan niet gewoon ondergedoseerd als het zuur is? 100% arabica hoeft niet zuur te zijn. Welk merk was het trouwens?

BTW heb je nu koffiepraat naast thuisbarista? Zonde dat er twee forums zijn...
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
  † In Memoriam † dinsdag 20 januari 2009 @ 00:18:56 #33
230491 Zith
pls tip
pi_65231508
quote:
Op maandag 19 januari 2009 23:54 schreef tim2308 het volgende:
Is je koffie dan niet gewoon ondergedoseerd als het zuur is? 100% arabica hoeft niet zuur te zijn. Welk merk was het trouwens?

BTW heb je nu koffiepraat naast thuisbarista? Zonde dat er twee forums zijn...
Lavazza, las op het internet dat het met de temperatuur te maken kon hebben, maar ook na alle buizen van te voren goed te hebben verwarmd blijft er een erg overdreven zure smaak, krijg gewoon kramp in mijn tong ervan... met een andere melange (de bittere ) gaat het wel goed dus geloof ik dat het aan de arabica melange ligt.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_65244597
quote:
Op vrijdag 2 januari 2009 19:39 schreef faberic het volgende:
Jongens, ik leef nog.
Het beste allemaal voor 2009. Mijn goede voornemen? Mazzer Mini aanschaffen, nieuw. Ik vind dat als je iets nieuw moet kopen qua koffieapparatuur dan moet dat toch zeker de molen zijn. Een ouwe molen is lastiger op te lappen dan een oude Silvia denk ik. Bovendien heb je een nieuwe mazzer mini voor 399,- terwijl ze op marktplaats vaak pas bij 300,- weggaan, die honderd euro meer is het mij wel waard.

Maargoed, dat staat sowieso op de planning.

Ik lees hierboven wat verhalen van mensen die met een beperkt budget willen beginnen. Mijn oog viel laatst op deze molen. Traploos, conische schijfen, volgens coffeegeek een prima apparaat dat gemakkelijk het niveau van de Rocky haalt, als het niet meer is. Voor mij geen optie, als ik een nieuwe koop wil ik een Mini en wil ik daar 6 jaar mee doen, maar ik denk dat dit i.c.m. een tweedehands silvia een goede keus is. En dan betaal je voor die set 369 euro, als die Silvia 200 kost. Mooi tampertje erbij en je kan beginnen.

Veel succes in het nieuwe jaar!

Leuke molen, die houdt ik even in mijn achterhoofd voor in het nieuwe huis straks..

Faberic
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
  donderdag 22 januari 2009 @ 09:57:33 #35
57865 wiseguy79
wil weer op vakantie!
pi_65308465
Heeft er iemand ervaring met de maalkwaliteit van de KitchenAid Artisan molen?



Ik vind het een mooi apparaat om te zien, maar vind de kwaliteit zeker belangrijker.
pi_65322825
@ wiseguy79: Dan kan je beter een andere zoeken. Voor rond de 100,- kan je op Marktplaats makkelijk een demoka malertje kopen.

@zith: Gebruikt voorgemalen koffie. Die is meestal te grof waardoor je geen goede extractie krijgt. Teven is hij ook niet vers. Welke machine heb je? Een goede espresso hangt van veel factoren af.
pi_65652922
Die Iberital molen lokt me wel, en aangezien we een nieuw huis hebben gekocht komtie daar in de keuken te staan , echter zijn wij ook uitgekeken op mijn el-chaepo Braun koffiezetapparaat, wat is een beetje een fatsoenlijk filterkoffieapparaat om te gebruiken naast onze Gaggia?
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_65654042
quote:
Op maandag 2 februari 2009 12:54 schreef fruityloop het volgende:
Die Iberital molen lokt me wel, en aangezien we een nieuw huis hebben gekocht komtie daar in de keuken te staan , echter zijn wij ook uitgekeken op mijn el-chaepo Braun koffiezetapparaat, wat is een beetje een fatsoenlijk filterkoffieapparaat om te gebruiken naast onze Gaggia?
Prima molen, ik hak er mn boontjes ook met veel plezier mee fijn!
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_65654397
quote:
Op maandag 2 februari 2009 13:25 schreef Gripper het volgende:

[..]

Prima molen, ik hak er mn boontjes ook met veel plezier mee fijn!

Ik hoop hem later dit jaar te kopen, maar heb je toevallig ook nog een tip voor een filter koffiezetapparaat? Die wil ik eigenlijk als eerste vervangen..
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_65654651
quote:
Op maandag 2 februari 2009 13:36 schreef fruityloop het volgende:

[..]

Ik hoop hem later dit jaar te kopen, maar heb je toevallig ook nog een tip voor een filter koffiezetapparaat? Die wil ik eigenlijk als eerste vervangen..
Nee, sorry. Heb zelf een vrij simpel (maar prima) Philips koffiezetter. Die komt nu alleen nog maar van de plank als er zoveel mensen koffie komen drinken dat ik het niet afkan met de espressomachine.

Wel handig aan dat philips ding: de sterkte indicator. De eerste keer stel je in welke sterkte je lekker vind, en daarna kun je elke volgende keer precies die sterkte zetten, zonder de koffie te moeten afwegen: er zit een balans in die de verhouding tussen de watermassa en het gewicht van koffie+filter aangeeft. Handig!

Als ik een tip zou moeten geven zou het die zijn, maar ik heb alleen die beperkte ervaring met filterapparaten. Weet ook niet wat je eraan zou willen uitgeven?
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_65654780
Ook een vraag van mezelf. Nu ik toch een molen heb, kan ik net zo goed ook in mn filterapparaat versgemalen koffie gebruiken, welke fijnheid kan ik dan het beste instellen? De fijnheid die ik normaal voor een lungo zou gebruiken, of mag het nog iets grover dan dat? En hoe grof moet het gemalen als de koffie in de cafetière gaat?

Ik maal met een iberital challenge
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_65655320
Wow ziet er erg gaaf uit die latte art kan iemand mij vertellen waar je zo'n mooie kop koffie omgeving Leiden/Den Haag kunt drinken?
  maandag 2 februari 2009 @ 14:11:13 #43
240358 Ad_rem
bij de zaak
pi_65655518
Heeft iemand al weleens Kopi Luwak geproefd? Hoe was het? Ben ik altijd al benieuwd naar.
People demand freedom of speech as a compensation
for the freedom of thought which they seldom use.
pi_65660185
quote:
Op maandag 2 februari 2009 13:44 schreef Gripper het volgende:

[..]

Nee, sorry. Heb zelf een vrij simpel (maar prima) Philips koffiezetter. Die komt nu alleen nog maar van de plank als er zoveel mensen koffie komen drinken dat ik het niet afkan met de espressomachine.

Wel handig aan dat philips ding: de sterkte indicator. De eerste keer stel je in welke sterkte je lekker vind, en daarna kun je elke volgende keer precies die sterkte zetten, zonder de koffie te moeten afwegen: er zit een balans in die de verhouding tussen de watermassa en het gewicht van koffie+filter aangeeft. Handig!

Als ik een tip zou moeten geven zou het die zijn, maar ik heb alleen die beperkte ervaring met filterapparaten. Weet ook niet wat je eraan zou willen uitgeven?
Ik zit te denken aan een Siemens of Bosch met ingebouwd Brita filter, welke ik dan ook weer in zo'n brita kan kan gebruiken voor mijn epspresso-apparaat..
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_65707227
quote:
Op donderdag 22 januari 2009 09:57 schreef wiseguy79 het volgende:
Heeft er iemand ervaring met de maalkwaliteit van de KitchenAid Artisan molen?

[ afbeelding ]

Ik vind het een mooi apparaat om te zien, maar vind de kwaliteit zeker belangrijker.
De kwaliteit is matig in verhouding tot andere malers die op de markt zijn. De Nederlandse importeur zegt zelf dat je hem opnieuw moet afstellen voordat je er een fatsoenlijke espressomaling mee kan halen en voldoende speelruimte te houden. Afstellen is vrij eenvoudig maar nogal onzinnig voor zulke apparaten.
  woensdag 4 februari 2009 @ 23:58:53 #46
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_65752192
quote:
Op maandag 2 februari 2009 13:47 schreef Gripper het volgende:
Ook een vraag van mezelf. Nu ik toch een molen heb, kan ik net zo goed ook in mn filterapparaat versgemalen koffie gebruiken, welke fijnheid kan ik dan het beste instellen? De fijnheid die ik normaal voor een lungo zou gebruiken, of mag het nog iets grover dan dat? En hoe grof moet het gemalen als de koffie in de cafetière gaat?

Ik maal met een iberital challenge
espresso moet fijn, frenchs press redelijk grof, en filterkoffie iets minder grof dan french press, zoals je dat ook in de winkel koopt. Maar je kan er natuurlijk ook mee experimenteren! Cafetiere moet ook fijngemalen.

[ Bericht 2% gewijzigd door faberic op 06-02-2009 15:05:06 ]
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_65924497
Net terug van de vierde training met rose van asten voor de dutch barista championship.
Eerst maar is even eten, straks een klein verslag
pi_65938725
quote:
Op dinsdag 10 februari 2009 19:51 schreef Mark_Boelen het volgende:
Net terug van de vierde training met rose van asten voor de dutch barista championship.
Eerst maar is even eten, straks een klein verslag
Hoe train je in godsnaam voor koffiezetten? Krachtsport? Conditie? Duurvermogen?
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_65939470
Dat ga ik jullie vanavond allemala wel even uitleggen, gister helaas erg moe dus geen verslagje meer kunnen maken.
Ga nu naar de Horecabeurs in Assen, dus vanavond ga ik even schrijven!
pi_66048583
Ik zit op internet te kijken om gebrande bonen te kopen, maar die gaan eigenlijk allemaal per kg.
www.gebrand.nl bijv... das natuurlijk erg veel. Ik drink een 500gram per 3 weken ongeveer.

Ik haal normaliter bij Simon Levelt mijn koffie, maar nu ben ik benieuwd of jullie ook die hoeveelheden halen en hoe jullie dat bewaren.. Ik wil het liefste zo vers mogelijke koffie...

@Mark,

Ben erg benieuwd naar je verslag/methodes.
Misschien leer ik er nog wat van....
Op vrijdag 5 oktober 2007 14:40 schreef BobRooney het volgende:
Volgens mij probeerde die invalide zelf een strijker af te steken, maar ging er iets fout.
pi_66052874
Als eeste excuses van mijn kant voor het nog niet plaatsen van een verslag!
Door onverwachte drukte, en vanavond valentijndiners word het pas na 00.00 vanacht dat ik hier een verslag ga posten!

Maar hij komt er !
pi_66053051
Binnenkort wil ik het Nespresso apparaat bij ons in de keuken gaan vervangen door een échte, volautomatische, Espresso machine.
Is het merk 'Jura' een goede keuze?
pi_66053762
@Mark: na een valentijnsdinertje zou ik wel iets anders te doen hebben dan posten op FOK! :p
@Reaguurdert: Jura is de top!
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_66060950
quote:
Op zaterdag 14 februari 2009 10:25 schreef fuckbuddy het volgende:
Ik zit op internet te kijken om gebrande bonen te kopen, maar die gaan eigenlijk allemaal per kg.
www.gebrand.nl bijv... das natuurlijk erg veel. Ik drink een 500gram per 3 weken ongeveer.

Ik haal normaliter bij Simon Levelt mijn koffie, maar nu ben ik benieuwd of jullie ook die hoeveelheden halen en hoe jullie dat bewaren.. Ik wil het liefste zo vers mogelijke koffie...

@Mark,

Ben erg benieuwd naar je verslag/methodes.
Misschien leer ik er nog wat van....
Je kan bij gebrand ook per pond bestellen hoor. Ik doe dat ook. Woon er niet ver vandaan, dus haal het zelf op, hangt de dag dat het gebrand is dan voor je aan de deur. Helemaal vers dus!
Een dag van te voren bestellen, ze branden op dinsdag en donderdag volgens mij.
Ik houd van mijzelf... en dat is wederzijds
pi_66062661
quote:
Op zaterdag 14 februari 2009 18:40 schreef onderdekoffer het volgende:

[..]

Je kan bij gebrand ook per pond bestellen hoor. Ik doe dat ook. Woon er niet ver vandaan, dus haal het zelf op, hangt de dag dat het gebrand is dan voor je aan de deur. Helemaal vers dus!
Een dag van te voren bestellen, ze branden op dinsdag en donderdag volgens mij.
Top, ik dacht op de site te lezen dat het alleen per kg ging.
Haal jij wel eens Jamaica Blue mountain daar?

Heb je misschien tips/aanraders?
Op vrijdag 5 oktober 2007 14:40 schreef BobRooney het volgende:
Volgens mij probeerde die invalide zelf een strijker af te steken, maar ging er iets fout.
pi_66247589
Ik wil voor een vriend een bonenmalert kopen.
Gewoon een normaal ding, wat is aan te raden?!
Of welke?
Op vrijdag 5 oktober 2007 14:40 schreef BobRooney het volgende:
Volgens mij probeerde die invalide zelf een strijker af te steken, maar ging er iets fout.
pi_66256492
Heb tot nu toe alleen de melanges gehaald
Trio melange is lekker voor cappuccino (zit iets robusta in)
Duo melange is een goede espresso (niet zuur)
Uno melange heb ik vandaag voor het eerst.. even afwachten dus

Maar een mailtje sturen met je bestelling, dan is er best veel mogelijk
Ik houd van mijzelf... en dat is wederzijds
pi_66515293
tvp en ondertussen ga ik een kopje zetten.
Ik weet het ook niet
pi_66583265
iemand ervaring met de handpresso? http://shop.handpresso.com/en/
voortaan overal van een lekker kopje espresso genieten
alleen die pads staan me niet zo aan.
  zondag 1 maart 2009 @ 19:46:40 #60
130803 Gripper
Get a grip
pi_66591955
quote:
Op zondag 1 maart 2009 15:38 schreef Byte_Me het volgende:
iemand ervaring met de handpresso? http://shop.handpresso.com/en/
voortaan overal van een lekker kopje espresso genieten
alleen die pads staan me niet zo aan.
Jep, ervaring. Een van mn buitensportende vrienden heeft er ook een, hij wil ook net als ik overal van lekkere koffie kunnen genieten. Het ding maakt lekkere koffie, maar heeft als nadeel: als je m buiten gebruikt, en de handpresso zelf is koud, dan wordt de kleine hoeveelheid water die je in het reservoir doet zo ver afgekoeld, dat je al snel een zurig lauw bakkie krijgt. Voorverwarmen zou misschien kunnen door het hele apparaat (of in ieder geval de "zetgroep" ) eerst een tijdje onder te dompelen in een pannetje kokend water...

Voor mij gaat er tijdens kampeertochtjes altijd een mokkapotje mee, makkelijk en licht. Moet het nog lichter, dan maar zakjes oploskoffie, de espressozakjes van nescafé zijn redelijk drinkbaar.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_66594257
quote:
Op zondag 1 maart 2009 15:38 schreef Byte_Me het volgende:
iemand ervaring met de handpresso? http://shop.handpresso.com/en/
voortaan overal van een lekker kopje espresso genieten
alleen die pads staan me niet zo aan.
Heb ook zo een presso, lekker makkelijk iets. Je moet alleen net voordat de presso bijna klaar is het proces stoppen anders krijg je grote bubbels in de crema. Ziet niet zo netjes uit, is een detail maar toch... Die ESE servings zijn lekker makkelijk. Apart verpakt meteen een goede kwaliteit espresso zonder een bonenmaler in je rugzak mee te nemen Er zijn ondertussen zoveel merken en soorten dat je wat dat betreft al een halve wereldreis kunt maken. Genoeg shops op internet te vinden met google ( bv ese servings shop )
Al eens het echte Andalucia geproeft ?
pi_66705515
Ola allemaal!
Hoe is ie hier ?
  woensdag 4 maart 2009 @ 21:20:49 #63
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_66706819
Grappig weetje
Veel Hoereca gebruikt graag een melange met veel robusta, omdat deze bonen goedkoper zijn. Echter, Robusta geeft meer caffeine dan Arabica, en je koffiekick komt dus al na één bakkie espresso. Mensen die een bakje espresso na het eten krijgen van goede arabica bonen krijgen minder caffeine binnen maar het smaakt wel naar meer. Dus men neemt nog een bakkie. Slimme hoereca ondernemers nemen dus goede koffie.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_66708049
jullie praten mijn senseo een minderwaardigheidscomplex aan, jullie vuillakken!
pi_66708230
Dat is dan natuurlijk ook niet zo heel moeilijk
  woensdag 4 maart 2009 @ 21:57:09 #66
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_66708250
quote:
Op woensdag 4 maart 2009 21:52 schreef DonPerignon het volgende:
jullie praten mijn senseo een minderwaardigheidscomplex aan, jullie vuillakken!
Een senseo hoeft zich niet te schamen, net als dat een frietkot zich niet hoeft te schamen, maar een frietkot is geen restaurant.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 5 maart 2009 @ 09:24:27 #67
168456 DaneV
chown -R us.us *yourbase
pi_66718630
Ik heb sinds kort een nespresso, maar ik ben eigenlijk toch nog niet tevreden over de smaak. Het is natuurlijk heel handig met die cupjes en een wereld van verschil met de senseo-troep, maar als ik het vergelijk met de koffie die uit mijn ouders` volautomatische jura komt vind ik het toch tegen vallen. Ook erg jammer dat ik aan de nespresso koffie vast zit.

Wat raden jullie mij aan om te kopen? Het probleem is dat ik uitwonende student ben, dus een beperkt budget heb ( 200-250 euro is wel ongeveer mijn max, hoe minder hoe beter). Ik drink vooral `s ochtends koffie, dus dan heb ik geen tijd om een half uur in de keuken de staan om mijn kopje koffie te bereiden.
pi_66718713
quote:
Op donderdag 5 maart 2009 09:24 schreef DaneV het volgende:
Ik heb sinds kort een nespresso, maar ik ben eigenlijk toch nog niet tevreden over de smaak. Het is natuurlijk heel handig met die cupjes en een wereld van verschil met de senseo-troep, maar als ik het vergelijk met de koffie die uit mijn ouders` volautomatische jura komt vind ik het toch tegen vallen. Ook erg jammer dat ik aan de nespresso koffie vast zit.

Wat raden jullie mij aan om te kopen? Het probleem is dat ik uitwonende student ben, dus een beperkt budget heb ( 200-300 euro is wel ongeveer mijn max). Ik drink vooral `s ochtends koffie, dus dan heb ik geen tijd om een half uur in de keuken de staan om mijn kopje koffie te bereiden.
In die prijsklasse is er net een vol-automaat van saeco denk ik , maar wat dacht je van een goede koffiemolen, en een simpele timer op je reguliere koffieapparaat?
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
  donderdag 5 maart 2009 @ 10:44:51 #69
240358 Ad_rem
bij de zaak
pi_66720796
Wat vinden jullie van de Albert Heijn Excellent (snelfilter) koffie in allerlei verschillende smaakjes per land. Drink nu bijvoorbeeld Brazilië maar zag ook Ethiopië. Smaakt heel rond en misschien zelfs zoet in de verte. (zeker vergeleken bij de normale DE snelfiltermaling die we normaalgesproken in ons studentenhuis hebben.)
People demand freedom of speech as a compensation
for the freedom of thought which they seldom use.
pi_66721105
quote:
Op woensdag 4 maart 2009 21:57 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Een senseo hoeft zich niet te schamen, net als dat een frietkot zich niet hoeft te schamen, maar een frietkot is geen restaurant.
Eindelijk eens iemand die iets zinnigs zegt over de Senseo.
Ik weet het ook niet
pi_66721230
quote:
Op donderdag 5 maart 2009 10:44 schreef Ad_rem het volgende:
Wat vinden jullie van de Albert Heijn Excellent (snelfilter) koffie in allerlei verschillende smaakjes per land. Drink nu bijvoorbeeld Brazilië maar zag ook Ethiopië. Smaakt heel rond en misschien zelfs zoet in de verte. (zeker vergeleken bij de normale DE snelfiltermaling die we normaalgesproken in ons studentenhuis hebben.)
Wij vinden de Guatemala erg lekker, heeft veel aroma, en is net wat milder dan de 2 die jij noemt.. En het leuke van die Perla spaarpunten is dat je er ook echt wat aan hebt zonder 15 jaar te sparen zoal bij DE, 25x10 punten leveren al een gratis pak koffie op, en die excellent koffie valt daar ook onder..
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
  donderdag 5 maart 2009 @ 11:12:00 #72
240358 Ad_rem
bij de zaak
pi_66721630
quote:
Op donderdag 5 maart 2009 10:59 schreef fruityloop het volgende:

[..]

Wij vinden de Guatemala erg lekker, heeft veel aroma, en is net wat milder dan de 2 die jij noemt.. En het leuke van die Perla spaarpunten is dat je er ook echt wat aan hebt zonder 15 jaar te sparen zoal bij DE, 25x10 punten leveren al een gratis pak koffie op, en die excellent koffie valt daar ook onder..
* Ad_rem vist verpakking uit de prullenbak

Zal volgende keer de Guatemala eens proberen dan.
People demand freedom of speech as a compensation
for the freedom of thought which they seldom use.
pi_66739737
Voor hen die nog een Rancillio Sylvia willen: het model is vernieuwd, veel winkeliers zullen zo snel mogelijk overwillen stappen en de oudere versies of ex-demo exemplaren met korting verkopen. De verschillen zijn niet zo heel groot: stoomkraan heeft een nieuwe knop en het stoompijpje heeft een kogelgewricht gekregen. Of er intern nog iets is veranderd weet ik nog niet, ik ben er nog niet zo diep ingedoken.

Ohja, het handvat van het piston is ook aangepast. Het voelt nu heel erg hol-plastikkig aan. Ik vind het geen verbetering, ook al heeft de greep nu een ergonomische vorm. De kierende naad doet ook niet veel goeds voor het oog.

Timers op de klassieke espressomachines hoor ik vaker: Gewoon een uurtje van te voren aan laten gaan en je kan direct een koffie zetten.
pi_66749756
Dit hoorde ik inderdaad ook van een bevriend Kaldi dealer, De voorraad is nog wel van z'n grote dat er nog wel heel wat oude sylvia's zijn die waarschijnlijk tegen dumpprijzen op de markt gezet worden.
Inderdaad even in de gaten houden als je er nog een wilt kopen!
pi_66754276
Hier nog een koffie liefhebber. Ik zet het met een klassieke molen en een cafetiere. Tis wat werk maar de geur en de smaak is onovertroffen.
  dinsdag 24 maart 2009 @ 15:19:08 #76
247356 infp2009
More cowbell!
pi_67359091
Hier nog een koffieliefhebber. Vanaf aankomende zaterdag in het bezit van een oude La Cimbali Junior met reservoir (geen plugin). Ik had al een Mazzer Major staan hiervoor. Nu nog even leren ze te gebruiken...
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
  † In Memoriam † dinsdag 24 maart 2009 @ 15:31:04 #77
230491 Zith
pls tip
pi_67359520
Ik snap al dat gedoe rond landen van herkomst niet zo.. Een vriend van me zat laatst op te scheppen dat hij nu een kopje koffie dronk van een pak die een kennis speciaal voor hem had meegenomen uit colombia, echte colombiaanse koffie dus!!

Kijk ik op de AH website waar je de herkomst van koffie kan uitzoeken per merk/code - en ja hoor, de gewone koffie van AH kwam ook uit colombia - van A-rated boeren ook nog..

Ik zou liever een groepsindeling hebben die keek naar zonuren, neerslag en hoogte..
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  dinsdag 24 maart 2009 @ 20:56:32 #78
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_67370546
quote:
Op vrijdag 6 maart 2009 08:20 schreef Noxa het volgende:
Hier nog een koffie liefhebber. Ik zet het met een klassieke molen en een cafetiere. Tis wat werk maar de geur en de smaak is onovertroffen.
[ afbeelding ]
ben toevallig aan het rondneuzen op internet naar koffiemolens, maar ik vind die elektrische nogal prijzig

Raden jullie aan om wel zo'n elektrische aan te schaffen of kan ik beter op zoek naar een handmolen? Of maakt het voor de smaak wel veel uit welke van de twee je neemt?
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  woensdag 25 maart 2009 @ 15:06:32 #79
247356 infp2009
More cowbell!
pi_67393962
@Zith:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Terroir

Dit gaat dan over wijn, voor koffiebonen geldt hetzelfde.


Over de koffiemolens kan ik ook kort zijn; als je niet wilt investeren in een goede molen kun je net zo goed niet aan espresso beginnen. Een mindere molen is voor andere zetmethodes als filterkoffie minder erg, voor espresso is de molen het allerbelangrijkst.

Lees deze gids maar even door, en dan vooral het stuk "Choose one of the sections below, but I ask - no, I plead with you - if you only read one page in this guide, read the first one - the Grinder Advice page!":

http://coffeegeek.com/guides/howtobuyanespressomachine
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
pi_67418819
Er zijn overigens wel goede handmalers te koop. Alleen je betaalt dat alsnog 100 euro voor een handmatige. In deze topicreeks is ooit iemand voorbij gekomen die het geweldig vond.
  dinsdag 5 mei 2009 @ 11:57:10 #81
247356 infp2009
More cowbell!
pi_68686960
Wat een dooie boel hier zeg
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
pi_68687400
Misschien kan je helpen met het volgende, we zoeken nog een "normaal" koffiezetapparaat voor de grotere hoeveelheden filterkoffie. Zeg van rond de 75 euro, maar er is zoveel keus, en bij kassa/de consumentenbond geven ze bij een test doodleuk punten voor hoe leesbaar een handleiding etc is, dus daar mijn licht op doen zal weinig verhelderend werken over hoe de koffie uit apparaat X smaakt.
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_68689543
Zit in filterkoffiezetapparaten ook al zo'n groot verschil?
Ik weet het ook niet
pi_68691221
quote:
Op dinsdag 5 mei 2009 13:15 schreef Dunckie het volgende:
Zit in filterkoffiezetapparaten ook al zo'n groot verschil?
Dat vraag ik me nl ook af, vandaar mijn vraag.. We hebben een brita waterkan, en een goede koffiemolen zal ook niet lang meer op zich laten wachten, dus dan rest er nog een koffiezetapparaat om onze Gaggia aan te vullen..
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
  dinsdag 5 mei 2009 @ 16:46:59 #85
247356 infp2009
More cowbell!
pi_68697552
Grote hoeveelheden? Dus een oerhollandse Technivorm Moccamaster is niet goed genoeg?

Uiteraard zit er een groot verschil in filterapparaten, met name te maken met water dat een te lage temperatuur heeft.
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
pi_68721481
Het zal denk ik deze Philips HD7546 worden..

Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_68721721
quote:
Op dinsdag 5 mei 2009 16:46 schreef infp2009 het volgende:
Grote hoeveelheden? Dus een oerhollandse Technivorm Moccamaster is niet goed genoeg?

Uiteraard zit er een groot verschil in filterapparaten, met name te maken met water dat een te lage temperatuur heeft.
Is dat ook niet de fabrikant van de DE koffiezetapparaten?
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_68723503


ik zit er over te twijfelen zo een apparaat te kopen.... iemand ervaring ?
A command line lets you get intimate with your computer, data and protocols. GUIs are like wearing full body condoms.
  woensdag 6 mei 2009 @ 12:33:43 #89
130803 Gripper
Get a grip
pi_68725556
quote:
Op woensdag 6 mei 2009 11:31 schreef Joene het volgende:
[ afbeelding ]

ik zit er over te twijfelen zo een apparaat te kopen.... iemand ervaring ?
geen ervaring met de smaak van de koffie of de prestaties van het apparaat. Wel weet ik dat als je een combi wilt maken, bijvoorbeeld een cappuchino, je 2 cups nodig hebt: een cup met melk, en een cup espresso. Met cupjes die 50 of 60 cent kosten, zit je dan al snel rond de 1 euro of meer voor een kop koffie, en dat vind ik eerder horecaprijzen dan thuisbrouw-prijzen.
Het apparaat is dan wel weer vrij goedkoop, maar ik vind het eerder op een teletubbies rekwisiet lijken dan op een koffiezetapparaat.

P.s. check ook even het dolce gusto topic voor misschien iets meer positieve feedback
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_68725682
Zijn hier ook Groningers?

2 weken geleden heb ik in de stad 2 zakken gemalen koffie van de Simon Levelt gevonden. (Lag op mijn bagagedrager, was 17:15 dus winkel was al dicht). Ik heb hier echter geen bestemming voor. Het gaat om een pak Roma Espresso BN en een pak Allegro Cafeïnevrij Espresso, beiden 250 gram. Bij mij thuis op te halen in ruil voor een flesje wijn.
Life is too short not to have fun
  woensdag 6 mei 2009 @ 13:11:41 #91
247356 infp2009
More cowbell!
pi_68726941
quote:
Op woensdag 6 mei 2009 10:37 schreef fruityloop het volgende:

[..]

Is dat ook niet de fabrikant van de DE koffiezetapparaten?
Ja, dat zijn gerebrande Technivorm's. Dit zijn voor zover ik weet de enige filterapparaten met een SCAA goedkeuring. Ik zou er echt een overwegen als ik jou was, op marktplaats zijn er ook een hoop te vinden voor een paar tientjes. Nieuw kosten ze ongeveer 100 euro, en dat is de investering meer dan waard! Zeker met de nieuwere 9-gats sproeikop, het enige zwakke punt van de eerdere versies is daarmee aangepakt.\

En bovendien zien ze er ook best tof uit, lekker retro.
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
  woensdag 27 mei 2009 @ 22:52:44 #92
130803 Gripper
Get a grip
pi_69473324
Ik heb een leuke gadget!


van de zomer ben ik 4 weken op vakantie, en weg van mn espresso apparaat. Dan moet er onderweg natuurlijk wel een lekker bakkie gezet worden

Voor wie het apparaat niet kent: t is een Handpresso
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_69474102
ik heb die handpresso ook, lekker makkelijk even zoeken naar de servings die je bevallen, wel een lading meenemen afhankelijk van je dagelijkse dosis.......
Al eens het echte Andalucia geproeft ?
pi_69476118
die staat ook op mn verlanglijstje, al wil ik hem eigenlijk eerst een keer testen.

is wel aan te raden?
  donderdag 28 mei 2009 @ 09:55:56 #95
130803 Gripper
Get a grip
pi_69481623
quote:
Op donderdag 28 mei 2009 00:10 schreef Byte_Me het volgende:
die staat ook op mn verlanglijstje, al wil ik hem eigenlijk eerst een keer testen.
is wel aan te raden?
Ik kende m voordat ik m gisteren heb gekocht al vrij goed, omdat een buitensportmaatje van me hem ook heeft. Met name in de winter, als het apparaat koud is, koelt de kleine watervoorraad snel af zodra die uit de thermoskan en in je handpresso gaat. Resultaat is lauwe koffie. Maar goed, niet iedereen hier zal in de winter kamperen. Vantevoren even met heet water doorspoelen zal ongetwijfeld helpen om het apparaat alvast op bedrijfstemperatuur te brengen, en de kopjes moeten ook warm zijn (ook dat is buiten nog wel eens moeilijk)

Mits je een lekker koffiepadje gevonden hebt, maakt ie een espresso die niet van echt te onderscheiden is. Aan het eind, als de laatste druppels water doorlopen, maakt ie nog wat waterige belletjes, een beetje zoals bij een senseo waar ook de hoeveelheid water afgepast is. Dat natte schuim sloopt je cremalaagje, dus op tijd stoppen is het devies.

t is een zeer robuust ding, stalen constructie van de pompunit, een beetje zoals een fietspomp voor onderweg. Maar dan echt stevig, en dat mag ook wel als er 16 bar in het pomphuis staat. Als je een keer in de buurt van Utrecht bent kun je m wel even komen testen met een lekker
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_69485823
Heb een zaak gevonden in mijn stadje die 'Kopi Luak' koffie heeft. ben er erg benieuwd naar; is deze koffie zijn geld waard?
pi_69486576
quote:
Op donderdag 28 mei 2009 09:55 schreef Gripper het volgende:
Ik kende m voordat ik m gisteren heb gekocht al vrij goed, omdat een buitensportmaatje van me hem ook heeft. Met name in de winter, als het apparaat koud is, koelt de kleine watervoorraad snel af zodra die uit de thermoskan en in je handpresso gaat. Resultaat is lauwe koffie. Maar goed, niet iedereen hier zal in de winter kamperen. Vantevoren even met heet water doorspoelen zal ongetwijfeld helpen om het apparaat alvast op bedrijfstemperatuur te brengen, en de kopjes moeten ook warm zijn (ook dat is buiten nog wel eens moeilijk)

Mits je een lekker koffiepadje gevonden hebt, maakt ie een espresso die niet van echt te onderscheiden is. Aan het eind, als de laatste druppels water doorlopen, maakt ie nog wat waterige belletjes, een beetje zoals bij een senseo waar ook de hoeveelheid water afgepast is. Dat natte schuim sloopt je cremalaagje, dus op tijd stoppen is het devies.

t is een zeer robuust ding, stalen constructie van de pompunit, een beetje zoals een fietspomp voor onderweg. Maar dan echt stevig, en dat mag ook wel als er 16 bar in het pomphuis staat. Als je een keer in de buurt van Utrecht bent kun je m wel even komen testen met een lekker
tnx voor de info, mocht ik een keer in utrecht komen stuur ik je een PM
quote:
Op donderdag 28 mei 2009 11:53 schreef Den_Haag het volgende:
Heb een zaak gevonden in mijn stadje die 'Kopi Luak' koffie heeft. ben er erg benieuwd naar; is deze koffie zijn geld waard?
zijn dat die opgevreten en uitgescheten koffiebonen

schijnt idd heel bijzonder te zijn, maar ik heb er toch mijn vraagtekens bij.
al zou ik het wel eens willen proeven
  vrijdag 29 mei 2009 @ 09:26:19 #98
247356 infp2009
More cowbell!
pi_69516592
quote:
Op donderdag 28 mei 2009 11:53 schreef Den_Haag het volgende:
Heb een zaak gevonden in mijn stadje die 'Kopi Luak' koffie heeft. ben er erg benieuwd naar; is deze koffie zijn geld waard?
Tastes like shit.
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
pi_69516686
pi_69557069
Ik ben een n00b in koffieland als ik dit topic lees volgens mij

We zijn de Senseo wel zat aan het worden, zeker als we net bij mensen over de vloer zijn geweest met een koffieautomaat die bonen maalt en melk opklopt. Ik wil eigenlijk ook wel een dergelijke machine kopen, maar heb echt geen flauw idee waar op te letten.

Ik wil geen aparte molen en automaat en hand malen ga ik zeker niet doen, ik ben van het gemak. Oftewel het moet een apparaat zijn dat een balans is tussen goede koffie en gemak. Daarbij hoef ik niet perse espresso's te maken, maar een cappuccino kunnen maken zou toch wel erg fijn zijn .

Kan ik dan voor ¤ 400 een leuk ding kopen of moet ik dan dieper in de buidel tasten?
.
  † In Memoriam † zaterdag 30 mei 2009 @ 21:00:11 #101
230491 Zith
pls tip
pi_69561058
Nou, een cappucino bestaat uit een espresso en gestoomde melk, dus espresso zal je sowieso moeten maken

Wat ik in het begin gewoon heb gedaan is een espressomachine van 60 eur kopen met een normale koffiemachine ernaast: zo leer je het zetten van espresso's/cappuchino's/latte machiatto's en kan je zonder te veel uit te geven kijken of je het wat vindt.

*al zijn er voor 400eur genoeg machientjes die beide voor je kunnen doen in redelijke kwaliteit,
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_69648747
Ik heb een vraagje. Op dit moment ben ik bezig om espresso te maken met een perculator, maar ik heb een probleempje. De koffie wordt namelijk ENORM bitter! Ik denk dat de koffie verbrand, maar nu zoek ik een manier om dit uiteraard niet meer te laten gebeuren. Kan iemand me een eventuele oplossing geven? Bedankt!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
pi_69649931
Als het begint te pruttelen na 5-10 seconden van het vuur halen. Het water is er dan wel door en de koffie kan niet meer verbranden. Doe je er wel genoeg water in?
Ik weet het ook niet
pi_69650824
quote:
Op dinsdag 2 juni 2009 22:16 schreef Dunckie het volgende:
Als het begint te pruttelen na 5-10 seconden van het vuur halen. Het water is er dan wel door en de koffie kan niet meer verbranden. Doe je er wel genoeg water in?
Zo snel al van het vuur halen? Is er dan genoeg druk opgebouwd om het water omhoog te stuwen?

Doe er genoeg water in; precies tot aan het ventieltje
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
pi_69653219
Inderdaad, water tot op het midden van het ventieltje, mooie laag koffie tot de rand van het koffiebakje, en als het goed pruttelt na zo'n 10 seconden van het vuur halen, het pruttelt dan nog heel even door, maar al gauw kun je het dekseltje wat opwippen en je zult zien dat de koffie er al door is.
Ik weet het ook niet
pi_69690839
Ik moet me hier nog even voorstellen, ik zal zo het voorsteltopic even zoeken.

Gisteren wilde ik een ander koffiezetapparaat, ik naar de winkel met een model van Inventum in mijn hoofd, http://www.inventum.eu/ProductDetails.aspx?a=10HK100W&p=10000012&s=0

lekker veel vermogen, dus een echte warme bak. Ik dacht, als ik er goede koffie bijkoop dan komt daar echt wel lekker koffie uit.
Totdat ik in de winkel de nieuwe magimix citiz zag staan, tja nespresso. En eigenlijk mag ik hier dan niet posten

Ik heb er van geproefd en het was echt best lekker, het enige nadeel het zijn van die kleine kopjes. Een slok en het is op En het is in vergelijking met een filterapparaat veel duurder in gebruik. Eigenlijk gewoon pure luxe!

Ik heb geen budget om een echt espresso apparaat te kopen, maar welke van de twee is verstandiger? Gisteren wilde ik echt zo graag die magimix, ooh wat zien die er fijn uit!
Maar mijn verstand won het en dus ging ik naar huis zonder iets om nog eens goed na te denken. Maar wat nu?
  donderdag 4 juni 2009 @ 08:53:08 #107
247356 infp2009
More cowbell!
pi_69690939
Ach, eigenlijk weet je het zelf ook al. Je houdt niet van kleine kopjes en zo lekker vond je die nespresso nou ook weer niet. Die Inventum lijkt uiterlijk erg veel op een Technivorm Moccamaster die heel erg goed zijn voor filterkoffie. Mind you, ik weet niet of hij vergelijkbaar is hiermee qua kwaliteit. Een goede bak filterkoffie is veel beter dan nep-espresso, en is in deze nespressotijd (overigens al beter dan de senseotijd daarvoor) helemaal niks om je voor te schamen.
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
  donderdag 4 juni 2009 @ 09:49:05 #108
130803 Gripper
Get a grip
pi_69692186
quote:
Op donderdag 4 juni 2009 08:48 schreef sammie99 het volgende:
Ik heb er van geproefd en het was echt best lekker, het enige nadeel het zijn van die kleine kopjes. Een slok en het is op En het is in vergelijking met een filterapparaat veel duurder in gebruik. Eigenlijk gewoon pure luxe!

Je kunt natuurlijk ook gewoon wat meer kleine kopjes drinken, als de kleine hoeveelheid koffie je tegenstaat!

P.s. ik word heel gelukkig van goeie koffie, dus dat stukje luxe gun ik mezelf dan ook. Je hoeft je er niet voor te schamen dat je luxe lekker vindt
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_69692419
quote:
Op maandag 2 februari 2009 14:11 schreef Ad_rem het volgende:
Heeft iemand al weleens Kopi Luwak geproefd? Hoe was het? Ben ik altijd al benieuwd naar.
Erg lekker! Voor de grap wel eens wat bonen van gehaald. Maar ik denk niet dat ik het ooit nog eens ga halen gezien de prijs.

Sorry dat ik niet echt goed ben in smaken omschrijven.
pi_69692422
Heeft iemand ervaring met de koffiemolen van Rancilio? En zijn deze positief negatief of is er in die prijsklasse een (veel) betere molen te krijgen?
Nobody expects the Spanish Inquisition!
  donderdag 4 juni 2009 @ 10:20:08 #111
247356 infp2009
More cowbell!
pi_69692998
quote:
Op donderdag 4 juni 2009 09:57 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
Heeft iemand ervaring met de koffiemolen van Rancilio? En zijn deze positief negatief of is er in die prijsklasse een (veel) betere molen te krijgen?
De Rocky staat bekend als erg goede espressomolen. In zijn prijsklasse zo'n beetje de beste, maar minder goed dan bijvoorbeeld Mazzers of de grotere Compaks.
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
  donderdag 4 juni 2009 @ 10:39:30 #112
122997 zquing
Drama Junk
pi_69693515
quote:
Op donderdag 4 juni 2009 09:57 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
Heeft iemand ervaring met de koffiemolen van Rancilio? En zijn deze positief negatief of is er in die prijsklasse een (veel) betere molen te krijgen?
ik heb er 1tje en vind 't echt een prima ding
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_69696234
quote:
Op donderdag 4 juni 2009 08:48 schreef sammie99 het volgende:
tja nespresso. En eigenlijk mag ik hier dan niet posten
Ik zie mezelf als echte koffieliefhebber, maar ik heb ook een nespresso voor erbij hoor. die zet ik lekker op mn werk neer, terwijl ik thuis een echt espresso apparaat heb. en ik vind het goed te drinken. en duur, tsja, het kost je 35ct per kopje.
pi_69698930
Ik heb de knoop doorgehakt en de Inventum besteld, zie linkje. Het scheelde me 40 euro in prijs. Nu alleen nog goede koffie zoeken om erin te doen.
Ik hoop dat hij zaterdag binnen komt, dan kan ik hem gaan testen.
pi_69703804
quote:
Op donderdag 4 juni 2009 09:56 schreef Rest het volgende:

[..]

Erg lekker! Voor de grap wel eens wat bonen van gehaald. Maar ik denk niet dat ik het ooit nog eens ga halen gezien de prijs.

Sorry dat ik niet echt goed ben in smaken omschrijven.

Ga het binnenkort maar eens proeven bij mjin koffiebar
  donderdag 4 juni 2009 @ 16:06:48 #116
147271 fuckbuddy
Ken sent me
pi_69705382
quote:
ETHIOPIË HARAR
Nieuw!
Heel karakteristieke, volle en krachtige mokka smaak.

Harar of 'Coffee of Kings'
“The Coffee of Kings” is de bijnaam van één van 's werelds meest klassieke koffiesoorten, beter bekend als Harar. Deze koffie komt uit het droge oostelijke
deel van Ethiopië en groeit op kleine akkers variërend van 1700 tot 2200 meter hoogte in de omgeving van voormalige Ethiopische hoofdstad Harar. De bonen
drogen in de bes aan de koffiestruiken en krijgen hierdoor een licht goudgele kleur. Doordat deze koffie in de bes gedroogd is ontstaat een zoete en volle smaak.
http://publisher.copernica.nl/?pxc=11203142¤t=e&pxd=.p.e.register.webversion¤t=webversion&account=15&destinationid=8568bec4ff463f0011076a9ce2367ab4
Op vrijdag 5 oktober 2007 14:40 schreef BobRooney het volgende:
Volgens mij probeerde die invalide zelf een strijker af te steken, maar ging er iets fout.
  donderdag 4 juni 2009 @ 16:36:03 #117
247356 infp2009
More cowbell!
pi_69706562
quote:
NEE, GEEN SIMON LEVELT! Als zo'n koffiewinkel me niet eens kan vertellen wanneer de bonen zijn gebrand...
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
  donderdag 4 juni 2009 @ 16:41:51 #118
147271 fuckbuddy
Ken sent me
pi_69706791
Mwoah, Simon Levelt heeft natuurlijk een behoorlijk doorvoer van koffie. Hetgeen ik heb geproefd is echt goed te drinken geweest hoor!

Ik smijt ze in mijn volautomaat en krijg een topkoffie eruit. Corazon bijv vind ik goed.
De Jamaica Blue Mountain was ook erg lekker
Op vrijdag 5 oktober 2007 14:40 schreef BobRooney het volgende:
Volgens mij probeerde die invalide zelf een strijker af te steken, maar ging er iets fout.
pi_69717353
Is dit een beetje een goed machientje? Ik wil wel meteen goed spul hebben, geen half werk.



Jura Ena 5 Cherry Red
.
  zondag 7 juni 2009 @ 10:32:25 #120
171422 LadyBlack
paint it black
pi_69788275


Oh ik word helemaal jaloers van dit topic. Heb jarenlang in (italiaanse) horeca gewerkt en wil op den duur zelf ook zo'n fijn espresso apparaat thuis hebben helaas echt nog geen geld voor, dus doe ik het nu handmatig met perculators (een verzameling van 3 formaatjes ) en een aerolatte van de DE waar je erg fijn schuim mee krijgt Nu nog eens goed die latte art filmpjes bekijken, want dat lukt tot mijn grote frustratie nooit Heb gelukkig wel de skill van latte macchiato geleerd, dus laagjes schenken is geen probleem meer
pi_69795147
quote:
Op dinsdag 2 juni 2009 22:41 schreef henkSX het volgende:

[..]

Zo snel al van het vuur halen? Is er dan genoeg druk opgebouwd om het water omhoog te stuwen?

Doe er genoeg water in; precies tot aan het ventieltje
Is het nu al beter gelukt?
Ik weet het ook niet
pi_69796964
quote:
Op zondag 7 juni 2009 15:10 schreef Dunckie het volgende:

[..]

Is het nu al beter gelukt?
Het gaat iets beter, maar nog niet zoals ik het wil hebben.,, Maar de volhouder wint (en koopt over een tijd misschien een espressomachine)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
pi_69797099
Is er trouwens een soort Marktplaats speciaal voor koffiemachines?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
pi_69800256
Ik heb sinds kort deze:



http://www.gaggia.com/mac(...)18_Platinum-Swing-Up

ben er echt heel blij mee...
Kreeg er 1 pak bonen bij, die waren verder niet heel speciaal...

GIsteren 2 nieuwe soorten bonen gekocht zodra die andere bonen op zijn die maar eens proberen
"Wie niet gelooft in wonderen, is geen realist."
pi_69800891
quote:
Op zondag 7 juni 2009 16:05 schreef henkSX het volgende:

[..]

Het gaat iets beter, maar nog niet zoals ik het wil hebben.,, Maar de volhouder wint (en koopt over een tijd misschien een espressomachine)
Heb je wel goede koffie? Goedkope espresso (xenos bijvoorbeeld) wordt zowiezo erg bitter.
Ik weet het ook niet
pi_69801380
Twee verschillende geprobeerd. Een zijn de koffiebonen van Laplace (V&D) en andere van AH Excellent. Weet hoe ze smaken uit een espressomachine en daar zit toch nog een flink verschil tussen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
pi_69802904
Dan weet ik ook niet wat er verkeerd gaat.
Ik weet het ook niet
  zondag 7 juni 2009 @ 19:23:51 #128
130803 Gripper
Get a grip
pi_69803221
Nieuwe kopjes gekocht! 2 dubbelwandige RVS kopjes, eigenlijk bedoeld voor buiten met mn handpresso. Maar binnen zal de koffie er ook best in smaken


Ze zijn maar 40 ml, dus er past maar een klein straf bakkie in...
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  † In Memoriam † vrijdag 12 juni 2009 @ 11:40:29 #129
230491 Zith
pls tip
pi_69967594
Heb zojuist een rancilio rocky sd op de kop getikt voor 160 eur (tweedehands), maar ik vraag me 1 ding af (heb het apparaat nog niet):



Zoals je ziet heeft het een filterhouder rekje die naar binnen loopt, perfect voor die filterhouder die je daarnaast ziet - want die heeft ook een smal tuitje in het midden onderaan. Mijn espresso filterhouder (van De'Longhi) heeft niet zo'n tuitje maar eerder zoiets (klik): een breede onderkant met 2 gaatjes/tuitjes aan de zijkanten.

Past mijn houder wel onder de exit vna de grinder?

Niet dat het anders een verloren zaak is, maar denk er nu oppeens aan
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  † In Memoriam † vrijdag 12 juni 2009 @ 11:48:27 #130
230491 Zith
pls tip
pi_69967859

Hmm, naked espresso
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  zaterdag 20 juni 2009 @ 13:43:30 #131
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_70193439
Ben van plan een Jura te gaan kopen. Twijfel tussen de C9 one touch en S9 one touch. Ondanks het prijsverschil is het me niet echt duidelijk wat het verschil is. Iemand die me uit kan leggen waar ik op moet letten en waarom ik voor de een danwel de ander moet kiezen?

En hoeveel extra kosten komen er na aanschaf nog om de hoek kijken? Ik las iets over jaarlijks terug sturen naar de fabriek???

[ Bericht 20% gewijzigd door Coelho op 20-06-2009 13:48:31 ]
pi_70194075
quote:
Op vrijdag 12 juni 2009 11:40 schreef Zith het volgende:
Heb zojuist een rancilio rocky sd op de kop getikt voor 160 eur (tweedehands), maar ik vraag me 1 ding af (heb het apparaat nog niet):

[ afbeelding ]

Zoals je ziet heeft het een filterhouder rekje die naar binnen loopt, perfect voor die filterhouder die je daarnaast ziet - want die heeft ook een smal tuitje in het midden onderaan. Mijn espresso filterhouder (van De'Longhi) heeft niet zo'n tuitje maar eerder zoiets (klik): een breede onderkant met 2 gaatjes/tuitjes aan de zijkanten.

Past mijn houder wel onder de exit vna de grinder?

Niet dat het anders een verloren zaak is, maar denk er nu oppeens aan
Ik heb een Rocky en ik denk dat eerder de hoogte een "risico" is dan dat het gebogen is. Zolang dat geen probleem is dan werkt het.

En wat betreft die foto (is dan denk ik niet val jou?) maalgraad staat op 10, kan mijns inziens met een Silvia fijner, 10 is te snel (tenzij er per molen grote verschillen zijn).
Nobody expects the Spanish Inquisition!
  † In Memoriam † zondag 21 juni 2009 @ 01:18:44 #133
230491 Zith
pls tip
pi_70211563
quote:
Op zaterdag 20 juni 2009 14:12 schreef Its-Jojo-4you het volgende:

[..]

Ik heb een Rocky en ik denk dat eerder de hoogte een "risico" is dan dat het gebogen is. Zolang dat geen probleem is dan werkt het.

En wat betreft die foto (is dan denk ik niet val jou?) maalgraad staat op 10, kan mijns inziens met een Silvia fijner, 10 is te snel (tenzij er per molen grote verschillen zijn).
Die foto is niet van mij Ik heb wel dezelfde rocky, en hij werkt goed! Hij staat tussen de 9 en 11 bij mij en dat moet wel, bij <7 raken de burrs elkaar tijdens het spinnen en bij <10 verdrinkt mijn espresso machine (te fijn poeder waardoor er geen water door kan). Volgens de verhalen op coffeegeeks is het voor elke rocky een andere maalgraad voordat de molens elkaar raken.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  zondag 21 juni 2009 @ 09:40:57 #134
103111 Its-Jojo-4you
gone fishin'
pi_70214470
Dat kan dan wel kloppen. Bij mij raken ze elkaar tussen de 4 en 5. Klopt precies dus
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_70215632
quote:
Op zondag 7 juni 2009 19:23 schreef Gripper het volgende:
Nieuwe kopjes gekocht! 2 dubbelwandige RVS kopjes, eigenlijk bedoeld voor buiten met mn handpresso. Maar binnen zal de koffie er ook best in smaken
[ afbeelding ]

Ze zijn maar 40 ml, dus er past maar een klein straf bakkie in...
volgens mij niet zo handig voor buiten --> koffie koelt snel af. vd andere kant, een espresso doe je niet zo lang over

edit: niet goed gelezen, dubbelwandig!!!
maar dan nog, zorg dat ze niet ijskoud zijn, want metaal heeft een hoge warmtecoefficient (kan veel warmte opnemen om zelf op te warmen).
  zondag 21 juni 2009 @ 17:54:38 #136
19479 Mr.J
Train, eat, sleep. Repeat.
pi_70226810
Hi all,

Ik kreeg gisteren voor mijn verjaardag een grappig koffie/espresso 'dingetje' uit Italie. Je vult de onderkant met water, daarboven plaats je het metalen filter waar je een speciaal soort koffie in doet en daarboven schroef je het kannetje.

Dit zet je op 't vuur en zodra 't water kookt komt 't omhoog door 't filter en komt het in 't kannetje terecht.


Nu zijn mijn vragen;
1) Wat is het voor iets precies?
2) Wat voor koffie hoort erin. Ik heb wel een speciaal pakje erbij gekregen, maar als ik die zelf wilt kopen, waar moet ik dan op letten? Zo'n speciaal logo die lijkt op 't kannetje staat erop.

3) Bonusvraag: Als ik straks een koffieboonmaalmachine heb, kan die maling dan zowel in een filter apparaat (jaja, dat soort apparaten horen hier in dit topic eigenlijk niet thuis ) alsmede in dat kannetje?
Godfather Bodybuilding topic reeks
  zondag 21 juni 2009 @ 18:24:56 #137
171422 LadyBlack
paint it black
pi_70227602

Dat heet een moka of perculator, coole dingen, ik zet er zelf ook altijd koffie mee
Je doet er espressokoffie in, maar dat hoeft niet perse van een bepaald merk, als je dit topic even doorleest vind je 1001 tips Bij de Simon Levelt of Kaldi kunnen ze je sowieso goed helpen hoor.
En malers zijn als het goed is wel op meerdere standen instelbaar, dus zowel voor filterkoffie als de moka.

Ik stop trouwens ook snelfiltermaling wel in de moka, gaat prima
  zondag 21 juni 2009 @ 18:32:33 #138
19479 Mr.J
Train, eat, sleep. Repeat.
pi_70227781
Thanks!!!
Godfather Bodybuilding topic reeks
  zondag 21 juni 2009 @ 18:36:24 #139
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_70227869
quote:
Op zondag 21 juni 2009 18:24 schreef LadyBlack het volgende:
[ afbeelding ]
Dat heet een moka of perculator, coole dingen, ik zet er zelf ook altijd koffie mee
Je doet er espressokoffie in, maar dat hoeft niet perse van een bepaald merk, als je dit topic even doorleest vind je 1001 tips Bij de Simon Levelt of Kaldi kunnen ze je sowieso goed helpen hoor.
En malers zijn als het goed is wel op meerdere standen instelbaar, dus zowel voor filterkoffie als de moka.

Ik stop trouwens ook snelfiltermaling wel in de moka, gaat prima
Ik zet er ook vaak koffie mee, maar je moet ze wel helemaal uit elkaar halen als je ze schoonmaakt. Iets wat mensen uit noordeuropa nooit weten.
Als ik op vakantie ben in Spanje of Italie koop ik daar eentje voor een paar euro (kosten iets van 9 a 10) want die dingen die je in je vakantiehuisje vindt zijn nooit goed schoongemaakt. één keer meegemaakt dat dit wel het geval was, en sprak de verhuurder er over aan, die moest erg lachen, en zei dat ik de eerste Nederlander was die wist hoe je het ding moest gebruiken die hij meemaakte
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † zondag 21 juni 2009 @ 18:43:22 #140
230491 Zith
pls tip
pi_70228004
Maak jij eens wat mee op vakantie, oh grote meesterchef
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  zondag 21 juni 2009 @ 18:46:23 #141
19479 Mr.J
Train, eat, sleep. Repeat.
pi_70228066
quote:
Op zondag 21 juni 2009 18:36 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik zet er ook vaak koffie mee, maar je moet ze wel helemaal uit elkaar halen als je ze schoonmaakt. Iets wat mensen uit noordeuropa nooit weten.
't Zijn toch maar 3 onderdelen? Of mis ik iets?
Godfather Bodybuilding topic reeks
  zondag 21 juni 2009 @ 19:36:31 #142
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_70229338
quote:
Op zondag 21 juni 2009 18:46 schreef Mr.J het volgende:

[..]

't Zijn toch maar 3 onderdelen? Of mis ik iets?
Waterhouder
Koffiepoederhouder
Top waar de espresso in komt
Deze bedoel je

Deze vergeet iedereen
Rubber ring,
Filter
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 21 juni 2009 @ 19:37:17 #143
19479 Mr.J
Train, eat, sleep. Repeat.
pi_70229354
quote:
Op zondag 21 juni 2009 19:36 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Waterhouder
Koffiepoederhouder
Top waar de espresso in komt
Deze bedoel je

Deze vergeet iedereen
Rubber ring,
Filter
Ok, ik ga ff kijken. Thanks.


/edit:
Gevonden.
Godfather Bodybuilding topic reeks
  zondag 21 juni 2009 @ 19:37:41 #144
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_70229363
quote:
Op zondag 21 juni 2009 18:43 schreef Zith het volgende:
Maak jij eens wat mee op vakantie, oh grote meesterchef
Doe eens een pic posten, wellicht mag je dan ook eens mee op vakantie, maak jij ook eens wat mee

In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 21 juni 2009 @ 19:42:08 #145
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_70229494
quote:
Op zondag 21 juni 2009 19:37 schreef Mr.J het volgende:


/edit:
Gevonden.
Jep
Dit is het rubber ringetje wat alle vakantiegangens niet weten, en die dan ook altijd versteend in dat ding zit.
En zich altijd maar afvragen waarom die koffie toch zo smerig is, zo een gronderige smaak...
Dat is omdat er een partij schimmel aan de andere kant dan dat filter zit


In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 21 juni 2009 @ 21:03:45 #146
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_70232616
quote:
Op zaterdag 20 juni 2009 13:43 schreef Coelho het volgende:
Ben van plan een Jura te gaan kopen. Twijfel tussen de C9 one touch en S9 one touch. Ondanks het prijsverschil is het me niet echt duidelijk wat het verschil is. Iemand die me uit kan leggen waar ik op moet letten en waarom ik voor de een danwel de ander moet kiezen?

En hoeveel extra kosten komen er na aanschaf nog om de hoek kijken? Ik las iets over jaarlijks terug sturen naar de fabriek???
Oké, de beslissing is gemaakt na meer informatie ingewonnen te hebben en ik ben sinds vanmiddag de trotse eigenaar van een Jura Impressa S9 One Touch! Super dingetje, toch loop ik al tegen het eerste "probleem" aan. Bereidingen met melk worden niet echt warm, ondanks dat de koffietemperatuur op maximaal staat en de kou uit het kopje gehaald was door er even heet water in te zetten. Je kunt een cappuchino in een teug leegdrinken. Ik denk dat het aan de melk ligt, aangezien alleen koffie of espresso wel loeiheet wordt. Iemand een idee of/hoe de melk warmer kan?
pi_70242199
quote:
Op zondag 21 juni 2009 18:24 schreef LadyBlack het volgende:
[ afbeelding ]
Dat heet een moka of perculator, coole dingen, ik zet er zelf ook altijd koffie mee
Je doet er espressokoffie in, maar dat hoeft niet perse van een bepaald merk, als je dit topic even doorleest vind je 1001 tips Bij de Simon Levelt of Kaldi kunnen ze je sowieso goed helpen hoor.
En malers zijn als het goed is wel op meerdere standen instelbaar, dus zowel voor filterkoffie als de moka.

Ik stop trouwens ook snelfiltermaling wel in de moka, gaat prima
Er moet dus koffie in die net iets grover is dan espressomaling heb ik het idee. Mijn Illy espressomaling wordt iets te bitter en zwaar naar mijn smaak, ze hebben dan ook een speciale Moka Pot melange/maling maar die heb ik nog niet los kunnen kopen/vinden (12 blikken is net iets te veel ) (hier los te bestellen zie ik nu, even uitzoeken of ze naar Frankrijk versturen tegen een redelijke prijs)

Italiaanse collegas gebruiken wel gewoon espressomaling, meestal Lavazza Rood of blauw. Maar die gooien er minstens een schep suiker bij... (ik ook, anders is het echt niet te drinken)
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_70242211
Bij de Simon Levelt malen ze het gewoon op de juiste graad voor je als je aangeeft waar je het voor gaat gebruiken.
Ik weet het ook niet
  maandag 22 juni 2009 @ 09:19:17 #149
247356 infp2009
More cowbell!
pi_70243894


Ik heb deze gister gekregen om mijn koffiespulletjes op te verzamelen

Zal binnenkort eens een foto maken van de nieuwe koffiecorner.
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
  maandag 22 juni 2009 @ 09:38:11 #150
171422 LadyBlack
paint it black
pi_70244260
Mooi
  maandag 22 juni 2009 @ 09:44:46 #151
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_70244401
quote:
Op zondag 21 juni 2009 17:54 schreef Mr.J het volgende:
Hi all,

Ik kreeg gisteren voor mijn verjaardag een grappig koffie/espresso 'dingetje' uit Italie. Je vult de onderkant met water, daarboven plaats je het metalen filter waar je een speciaal soort koffie in doet en daarboven schroef je het kannetje.

Dit zet je op 't vuur en zodra 't water kookt komt 't omhoog door 't filter en komt het in 't kannetje terecht.


Nu zijn mijn vragen;
1) Wat is het voor iets precies?
2) Wat voor koffie hoort erin. Ik heb wel een speciaal pakje erbij gekregen, maar als ik die zelf wilt kopen, waar moet ik dan op letten? Zo'n speciaal logo die lijkt op 't kannetje staat erop.

3) Bonusvraag: Als ik straks een koffieboonmaalmachine heb, kan die maling dan zowel in een filter apparaat (jaja, dat soort apparaten horen hier in dit topic eigenlijk niet thuis ) alsmede in dat kannetje?
Heb er net ook weer eens koffie mee gezet, heerlijk lavazza zwart er in en zit hem nu te sippen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_70248234
quote:
Op maandag 22 juni 2009 09:44 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Heb er net ook weer eens koffie mee gezet, heerlijk lavazza zwart er in en zit hem nu te sippen.
Bedankt voor de schoonmaaktip trouwens, ik wist ook niet dat je het filter en het ringetje er uit kon halen.
Ik weet het ook niet
  maandag 22 juni 2009 @ 13:28:03 #153
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_70250522
quote:
Op maandag 22 juni 2009 12:13 schreef Dunckie het volgende:

[..]

Bedankt voor de schoonmaaktip trouwens, ik wist ook niet dat je het filter en het ringetje er uit kon halen.
Graag gedaan, en zoals ik al zei, dat weet bijna niemand en daarom zijn die dingen in Vakantiehuisjes altijd een ramp.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 22 juni 2009 @ 14:54:49 #154
165237 Leef
Sunny side up!
pi_70253598
Potje water op het vuur, Turkse koffie erin, ff laten koken, heet opschenken in een glaasje, evt. suiker erin, laten bezinken en drinken. Wat hoef je meer.

O ja, SUPER lekkere koffie natuurlijk. Nou, boek dan een ticket Addis Abeba want daar is de koffie nmm de beste ter wereld.
  maandag 22 juni 2009 @ 16:40:47 #155
19479 Mr.J
Train, eat, sleep. Repeat.
pi_70257554
quote:
Op maandag 22 juni 2009 13:28 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Graag gedaan, en zoals ik al zei, dat weet bijna niemand en daarom zijn die dingen in Vakantiehuisjes altijd een ramp.
Kan je die ringen ook tzt vervangen?
Godfather Bodybuilding topic reeks
  maandag 22 juni 2009 @ 16:43:45 #156
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_70257666
quote:
Op maandag 22 juni 2009 16:40 schreef Mr.J het volgende:

[..]

Kan je die ringen ook tzt vervangen?
ja hoor, in Italie of Spanje hebben ze die gewoon in het schap liggen naast die percolators.
Heb hier nog ergens een pakje ringen liggen en een filter
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_70279432
Schoonmaaktip van je heeft geholpen Piet! Echt een groot verschil in smaak
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
pi_70280508
quote:
Op maandag 22 juni 2009 16:43 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

ja hoor, in Italie of Spanje hebben ze die gewoon in het schap liggen naast die percolators.
Heb hier nog ergens een pakje ringen liggen en een filter
De betere kookwinkels hebben die ringen ook met bergen op voorraad. Soms vind je ook nog andere reserve onderdeeltjes, maar de kans daarop is veel kleiner. In Italie kan je geen huishoudwarenzaak inlopen of ze trekken er wel een laatje open met alle denkbare onderdelen.
  dinsdag 23 juni 2009 @ 11:19:28 #159
19479 Mr.J
Train, eat, sleep. Repeat.
pi_70283513
Iemand nog tips voor een goede en betaalbare koffiebonenmaler?

En als je dan je koffiebonen koopt en in 't reservoir doet, blijven deze dan lang vers?
Godfather Bodybuilding topic reeks
  † In Memoriam † dinsdag 23 juni 2009 @ 11:32:54 #160
230491 Zith
pls tip
pi_70283893
quote:
Op dinsdag 23 juni 2009 11:19 schreef Mr.J het volgende:
Iemand nog tips voor een goede en betaalbare koffiebonenmaler?
Marktplaats Ze gaan bijna niet kapot en de malers kan je vervangen.
quote:
En als je dan je koffiebonen koopt en in 't reservoir doet, blijven deze dan lang vers?
Hangt ervan af hoe kieskeurig je bent, sommigen branden de boontjes zelf om zo gebrande boontjes te malen die niet ouder dan 1 dag zijn, maar over het algemeen bijven bonen veel langer vers dan poeder (ik vind bonen die een week in het resevoir hebben gelegen niet merkbaar anders (itt tot poeder!).
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  dinsdag 23 juni 2009 @ 11:51:49 #161
19479 Mr.J
Train, eat, sleep. Repeat.
pi_70284476
Ok, ff op MP snuffelen dan. Wat zijn goed merken?
Godfather Bodybuilding topic reeks
  † In Memoriam † dinsdag 23 juni 2009 @ 12:01:43 #162
230491 Zith
pls tip
pi_70284746
Rancilio, Mazzer, Ascaso, Le'Lit, Pasquini, Anfim, Macap, La Cimbali, Compak K... Let wel, de prijzen van deze vaan (nieuw) van 130 tot 600 EUR... Wat ik heb gedaan is gewoon marktplaats bekijken op aangeboden molens, en dan de reviews ervan lezen op http://coffeegeek.com/reviews/grinders?SeeAll=1&Page=1&Sort=price&Order=0 .. Of andersom kan ook, je ziet een leuke grinder op coffeegeek.com (bijv racilio rocky) en kijkt wat marktplaats te bieden heeft.

Nieuwkoop is ook te doen hoor, Ascado iMini is zo'n 170 eur, Rancilio Rocky 200ish eur - redelijke prijzen zijn er dus wel.

Ikzelf ging echt voor een doserless, waar de gemalen koffie direct in de filterhouder komt, hoef je je ook geen zorgen te maken over poeder dat in een bakje oud ligt te worden
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_70286241
Ik heb een vraag en ik ga hier niet een apart topic over openen.

Wie warmt wel eens zijn koffie op in de magnetron? En verandert de smaak daardoor?
GO LANCE !!!
  † In Memoriam † dinsdag 23 juni 2009 @ 13:36:09 #164
230491 Zith
pls tip
pi_70287643
He dit is de topic voor fijnproevers, geen microwave zetters! Gewone filterkoffie is voor de meesten hier al heiligschennis, laat staan het daarna opwarmen!


Ik zou het niet weten, lijkt me wel - al verwarm/kook/stoom ik wel eens melk met instant poeder (geen water), is soms te preferenen over een espressotje 's ochtends
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  dinsdag 23 juni 2009 @ 13:47:47 #165
19479 Mr.J
Train, eat, sleep. Repeat.
pi_70287990
quote:
Op dinsdag 23 juni 2009 12:01 schreef Zith het volgende:
Rancilio, Mazzer, Ascaso, Le'Lit, Pasquini, Anfim, Macap, La Cimbali, Compak K... Let wel, de prijzen van deze vaan (nieuw) van 130 tot 600 EUR... Wat ik heb gedaan is gewoon marktplaats bekijken op aangeboden molens, en dan de reviews ervan lezen op http://coffeegeek.com/reviews/grinders?SeeAll=1&Page=1&Sort=price&Order=0 .. Of andersom kan ook, je ziet een leuke grinder op coffeegeek.com (bijv racilio rocky) en kijkt wat marktplaats te bieden heeft.

Nieuwkoop is ook te doen hoor, Ascado iMini is zo'n 170 eur, Rancilio Rocky 200ish eur - redelijke prijzen zijn er dus wel.

Ikzelf ging echt voor een doserless, waar de gemalen koffie direct in de filterhouder komt, hoef je je ook geen zorgen te maken over poeder dat in een bakje oud ligt te worden
Ok, ga ik even verder met domme vragen stellen.

Als je nu deze ziet; http://www.koffiewarenhui(...)scaso/Ascaso_I-Mini/

Lees ik: "Verse koffie direct in uw filterdrager. "

Wat is dan nu weer je filterdrager? Kan dat je filter zakje voor je filter koffie of het metalen filtertje van een perculator zijn?

En kan iemand mij meer vertellen over hoe fijn je waarvoor moet malen? :p
Godfather Bodybuilding topic reeks
  † In Memoriam † dinsdag 23 juni 2009 @ 13:57:12 #166
230491 Zith
pls tip
pi_70288306
quote:
Op dinsdag 23 juni 2009 13:47 schreef Mr.J het volgende:

[..]

Ok, ga ik even verder met domme vragen stellen.

Als je nu deze ziet; http://www.koffiewarenhui(...)scaso/Ascaso_I-Mini/

Lees ik: "Verse koffie direct in uw filterdrager. "

Wat is dan nu weer je filterdrager? Kan dat je filter zakje voor je filter koffie of het metalen filtertje van een perculator zijn?

En kan iemand mij meer vertellen over hoe fijn je waarvoor moet malen? :p
Een filterdrager is zoiets:



Wat ze bedoelen is dat de poeder er gelijk uitkomt, niet eerst in een bakje ofzo.



Als je geen espressomachine hebt heb je ook geen portafilter, dan moet je maar afwegen of je je koffie gelijk in je perculator of wat je ook gebruikt wilt, of dat je het liever in een opvang bakje wilt waar je het uit kan scheppen.

Als je geen espressomachine hebt kun je mijninziens een stuk minder kieskeurig zijn, en is het volgende ook al goed genoeg en goedkoop praktisch overal te halen (of wacht de reacties van de echte kenners af ): http://www.koffiediscount(...)zwart-art-111946.htm

Voor espresso moet het juist erg fijn zijn en elke fout die je maakt wordt genadeloos afgestraft met de smaak van de espresso, perculators of andere koffiezet manieren zijn meer vergevend dus hoef je minder precieze apperatuur te nemen (vind ik, wacht anders de racties van de echte kenners af hier ).
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  dinsdag 23 juni 2009 @ 14:02:01 #167
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_70288473
quote:
Op dinsdag 23 juni 2009 13:47 schreef Mr.J het volgende:

[..]

Ok, ga ik even verder met domme vragen stellen.

Als je nu deze ziet; http://www.koffiewarenhui(...)scaso/Ascaso_I-Mini/

Lees ik: "Verse koffie direct in uw filterdrager. "

Wat is dan nu weer je filterdrager? Kan dat je filter zakje voor je filter koffie of het metalen filtertje van een perculator zijn?
Bij een espresso machine

Zit de koffie in een filter aan het eind van dat handvat wat zo uitsteekt, wat bedoeld wordt is dat je de koffie daar direct in doet vanuit de maler.
Heb je vast wel eens gezien in de hoereca?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 23 juni 2009 @ 14:05:02 #168
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_70288587
Als je koffie zet met een snelfilter, perculator of potjeskoffie, volstaat deze volkomen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 23 juni 2009 @ 15:22:33 #169
19479 Mr.J
Train, eat, sleep. Repeat.
pi_70291339
Heren, hartstikke bedankt weer!
Godfather Bodybuilding topic reeks
  dinsdag 23 juni 2009 @ 20:32:57 #170
49615 Bismarck
Left on the sands of history
pi_70301187
quote:
Op zondag 21 juni 2009 18:24 schreef LadyBlack het volgende:
[ afbeelding ]
Dat heet een moka of perculator, coole dingen, ik zet er zelf ook altijd koffie mee
Je doet er espressokoffie in, maar dat hoeft niet perse van een bepaald merk, als je dit topic even doorleest vind je 1001 tips Bij de Simon Levelt of Kaldi kunnen ze je sowieso goed helpen hoor.
En malers zijn als het goed is wel op meerdere standen instelbaar, dus zowel voor filterkoffie als de moka.

Ik stop trouwens ook snelfiltermaling wel in de moka, gaat prima
Ik heb vorige week ook een perculator gekocht. Zat echter te twijfelen over het formaat in verband met bezoek. Ik heb nu de 6-kops Moka express maar overweeg om hem in te ruilen voor een kleiner formaat, zeker als het antwoord op de volgende vraag bevestigend is. Dien je het reservoir altijd tot net onder het ventiel te vullen of kan je hem ook 'halfvol' op het vuur zetten? En hoe zit dat voor de koffie, moet de filter zo vol mogelijk (zonder aan te stampen) of kan je er ook één schepje in doen?
That's...Montgomery Clift, honey!
  woensdag 24 juni 2009 @ 12:25:43 #171
240358 Ad_rem
bij de zaak
pi_70319921
Wel grappig weetje wat ik laatst las het Grande Italië magazine: "Bestel een cappuccino enkel in de voormiddag, tot een uur of elf. Italianen schakelen na de middag over op espresso. Wie dan toch nog een cappuccino bestelt, wordt meewarig aangekeken"
People demand freedom of speech as a compensation
for the freedom of thought which they seldom use.
pi_70330698
quote:
Op woensdag 24 juni 2009 12:25 schreef Ad_rem het volgende:
Wel grappig weetje wat ik laatst las het Grande Italië magazine: "Bestel een cappuccino enkel in de voormiddag, tot een uur of elf. Italianen schakelen na de middag over op espresso. Wie dan toch nog een cappuccino bestelt, wordt meewarig aangekeken"
Klopt, dat komt omdat een goede cappuccino vrij zwaar is en je na de lunch geen honger meer mag hebben. Ze kijken je nog vreemder aan als je het als toetje besteld van je avondeten, dan neigt het naar een belediging - "ik heb nog niet genoeg gehad".

De Jura Ena 5 bevalt overigens erg goed!
.
  woensdag 24 juni 2009 @ 17:36:08 #173
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_70331162
quote:
Op woensdag 24 juni 2009 12:25 schreef Ad_rem het volgende:
Wel grappig weetje wat ik laatst las het Grande Italië magazine: "Bestel een cappuccino enkel in de voormiddag, tot een uur of elf. Italianen schakelen na de middag over op espresso. Wie dan toch nog een cappuccino bestelt, wordt meewarig aangekeken"
quote:
Op woensdag 24 juni 2009 17:21 schreef killerb het volgende:

[..]

Klopt, dat komt omdat een goede cappuccino vrij zwaar is en je na de lunch geen honger meer mag hebben. Ze kijken je nog vreemder aan als je het als toetje besteld van je avondeten, dan neigt het naar een belediging - "ik heb nog niet genoeg gehad".
Soit, Italianen zijn, itt tot fransen, heel aardig tegen touristen die niet weten hoe het "hoort"
Als jij in je steenkolen italiaans om 16:00 om een cappuccino vraagt, doet men daar absoluut niet moeilijk over.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 24 juni 2009 @ 21:16:35 #174
171422 LadyBlack
paint it black
pi_70338295
Ik denk dat ik ook mijn perculator maar eens uit elkaar moet halen, ik behoor tot mijn grote schande blijkbaar ook tot die mensen die enkel de drie obvious delen afwassen
  woensdag 24 juni 2009 @ 21:18:53 #175
171422 LadyBlack
paint it black
pi_70338381
quote:
Op woensdag 24 juni 2009 17:36 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]


[..]

Soit, Italianen zijn, itt tot fransen, heel aardig tegen touristen die niet weten hoe het "hoort"
Als jij in je steenkolen italiaans om 16:00 om een cappuccino vraagt, doet men daar absoluut niet moeilijk over.
Ik had mijn vriendje een beetje geïnstrueerd, dat hij 'cafe' moest bestellen als hij espresso wilde hebben, dus hij netjes cafe gezegd, die ober nog maar eens vriendelijk vragen of ie dus een cafe americano wilde, ik snel tussenbeide gekomen, vriendje in de war, ober in de war....

Touristen die weten hoe het hoort
  woensdag 24 juni 2009 @ 21:37:42 #176
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_70339104
quote:
Op woensdag 24 juni 2009 21:16 schreef LadyBlack het volgende:
Ik denk dat ik ook mijn perculator maar eens uit elkaar moet halen, ik behoor tot mijn grote schande blijkbaar ook tot die mensen die enkel de drie obvious delen afwassen
Er is niemand bij de hema ofzo die je uitlegt hoe je met die dingen moet omgaan.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_70342091
quote:
Op dinsdag 23 juni 2009 20:32 schreef Bismarck het volgende:

[..]

Ik heb vorige week ook een perculator gekocht. Zat echter te twijfelen over het formaat in verband met bezoek. Ik heb nu de 6-kops Moka express maar overweeg om hem in te ruilen voor een kleiner formaat, zeker als het antwoord op de volgende vraag bevestigend is. Dien je het reservoir altijd tot net onder het ventiel te vullen of kan je hem ook 'halfvol' op het vuur zetten? En hoe zit dat voor de koffie, moet de filter zo vol mogelijk (zonder aan te stampen) of kan je er ook één schepje in doen?
Nee, je moet die dingen vullen. Anders bouwen ze niet genoeg druk op. Er zijn wel halveerinzetjes te koop. Maar die moet je zoeken. Er zijn weinig winkels die dingen in het assortiment hebben. Ik ken er maar ééntje die ze heeft (samen met reserve trechtertjes, dopjes en greepjes ) De meesten verkopen je gewoon een tweede percolator. Wat met de prijzen van Bialetti ook niet onoverkomelijk is.
  woensdag 24 juni 2009 @ 23:11:54 #178
171422 LadyBlack
paint it black
pi_70343044
quote:
Op woensdag 24 juni 2009 21:37 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Er is niemand bij de hema ofzo die je uitlegt hoe je met die dingen moet omgaan.
Daar heb ik er inderdaad een gekocht (één van de drie Heb van 6, 3 en 1 kopje )
Weet jij toevallig ook hoe dat nou zit met die materialen? Ik krijg wel van dat witte spul op de bodem, is dat nou giftig en moet ik beter zo'n Bialetti kopen? (die het trouwens ook wel een beetje heeft... )
  donderdag 25 juni 2009 @ 08:46:05 #179
130803 Gripper
Get a grip
pi_70348447
quote:
Op woensdag 24 juni 2009 23:11 schreef LadyBlack het volgende:

[..]

Daar heb ik er inderdaad een gekocht (één van de drie Heb van 6, 3 en 1 kopje )
Weet jij toevallig ook hoe dat nou zit met die materialen? Ik krijg wel van dat witte spul op de bodem, is dat nou giftig en moet ik beter zo'n Bialetti kopen? (die het trouwens ook wel een beetje heeft... )
Als het alleen maar dunne witte aanslag is, is het volgens mij kalkaanslag, dat is niet zo erg. Als er echt van dat slijm in staat (bijvoorbeeld als je m nat hebt weggezet) dan is het wel verstandig om m goed af te wassen voordat je gaat koffiezetten.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  donderdag 25 juni 2009 @ 09:57:07 #180
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_70350071
quote:
Op woensdag 24 juni 2009 23:11 schreef LadyBlack het volgende:

[..]

Daar heb ik er inderdaad een gekocht (één van de drie Heb van 6, 3 en 1 kopje )
Weet jij toevallig ook hoe dat nou zit met die materialen? Ik krijg wel van dat witte spul op de bodem, is dat nou giftig en moet ik beter zo'n Bialetti kopen? (die het trouwens ook wel een beetje heeft... )
Dat witte is kalk
Ding na gebruik helemaal goed schoonmaken en goed laten drogen voor je hem in elkaar zet,
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 26 juni 2009 @ 21:20:51 #181
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_70408282
Vandaag is mijn Espresso machine overleden


HUIL
Hij is ca 10 jaar oud, dus denk niet dat het loont om hem te laten repareren.
Maar eens op zoek naar een nieuwe
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_70408623
quote:
Op vrijdag 26 juni 2009 21:20 schreef Pietverdriet het volgende:
Vandaag is mijn Espresso machine overleden
[ afbeelding ]

HUIL
Hij is ca 10 jaar oud, dus denk niet dat het loont om hem te laten repareren.
Maar eens op zoek naar een nieuwe
helaas (maar elk nadeel heeft zijn voordeel )
Nobody expects the Spanish Inquisition!
  † In Memoriam † vrijdag 26 juni 2009 @ 21:38:45 #183
230491 Zith
pls tip
pi_70408794
ok bedankt maat!
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_70409026
quote:
Op vrijdag 26 juni 2009 21:20 schreef Pietverdriet het volgende:
Vandaag is mijn Espresso machine overleden
[ afbeelding ]

HUIL
Hij is ca 10 jaar oud, dus denk niet dat het loont om hem te laten repareren.
Maar eens op zoek naar een nieuwe
Een X1? Je zou 'm voor de knutselaar tweedehands kunnen verkopen. Of verpatsen aan een Yup die 'm toch alleen maar voor de sier wil. Laat je maar niet verleiden door de nieuwste Francis!Francis! modellen. De X7 en X8. Die werken alleen maar met de IPERespressp capsules van Illy. en de X8 is stiekem nog een Saeco (dus philips anno nu) ook.

Als je niet al te veel geeft om uiterlijk zou ik gewoon voor een Rancilio Silvia gaan of een Bezzera BZ07
  † In Memoriam † vrijdag 26 juni 2009 @ 21:49:16 #185
230491 Zith
pls tip
pi_70409145
Rancilio Silvia's
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  vrijdag 26 juni 2009 @ 22:01:46 #186
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_70409572
quote:
Op vrijdag 26 juni 2009 21:45 schreef Fixers het volgende:

[..]

Een X1? Je zou 'm voor de knutselaar tweedehands kunnen verkopen. Of verpatsen aan een Yup die 'm toch alleen maar voor de sier wil.
Ik ben een Jup, hoewel, niet zo J meer en niet echt Urban meer
quote:
Laat je maar niet verleiden door de nieuwste Francis!Francis! modellen. De X7 en X8. Die werken alleen maar met de IPERespressp capsules van Illy. en de X8 is stiekem nog een Saeco (dus philips anno nu) ook.

Als je niet al te veel geeft om uiterlijk zou ik gewoon voor een Rancilio Silvia gaan of een Bezzera BZ07
Dat zijn superdegelijke machines?

Ik heb een X1 en ik zou niet om uiterlijk geven?

Wat denk je van de La Pavoni Europiccola-Lusso ?


Of de La Pavoni GRAN Romantica Cromata V230 GRL


Of de 'La Nuova Era'
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 26 juni 2009 @ 22:03:42 #187
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_70409653
De X1 is trouwens nog gewoon te krijgen.
Het apparaat is prachtig, maar de espresso die hij maakt niet echt super ofzo, mijn bezoek roept wel dat ze nergens betere koffie drinken, maar wil het altijd beter hebben.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_70410445
quote:
Op vrijdag 26 juni 2009 22:01 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik ben een Jup, hoewel, niet zo J meer en niet echt Urban meer
[..]

Dat zijn superdegelijke machines?

Ik heb een X1 en ik zou niet om uiterlijk geven?

Wat denk je van de La Pavoni Europiccola-Lusso ?
[ afbeelding ]

Of de La Pavoni GRAN Romantica Cromata V230 GRL
[ afbeelding ]

Of de 'La Nuova Era'
[ afbeelding ]
Euh ja, dom van me.....

Pavoni ken ik alleen maar van naam en faam. De Rancilio Silvia is een van de meest bejubelde espressomachines die je kan vinden. De Bezzera is wat onbekender, maar degelijk en met veel ervaring (een van de grondleggers van de moderne espresso). Je moet 'm maar net mooi vinden:
Hij werkt wel fijn en is degelijk.
  vrijdag 26 juni 2009 @ 22:33:42 #189
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_70410551
quote:
Op vrijdag 26 juni 2009 22:30 schreef Fixers het volgende:

[..]

Euh ja, dom van me.....
Loop je ook een beetje te stangen
quote:
Pavoni ken ik alleen maar van naam en faam. De Rancilio Silvia is een van de meest bejubelde espressomachines die je kan vinden. De Bezzera is wat onbekender, maar degelijk en met veel ervaring (een van de grondleggers van de moderne espresso). Je moet 'm maar net mooi vinden:
Hij werkt wel fijn en is degelijk.
Hij maakt dus geweldige espresso en is degelijk?
Kost ie bij jou?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_70411023
Een silvia doet bij mij 599. Van de Bezzera moet ik je de prijs schuldig blijven. Die hebben we niet in mijn filiaal, daarvoor moet je naar Den Haag of Amsterdam.
  † In Memoriam † zaterdag 27 juni 2009 @ 00:49:15 #191
230491 Zith
pls tip
pi_70414611
ik geloof dat ze de prijs van de silvia al 3x hebben verhoogd omdat iedereen er een wilt
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_70417429
Het is meer dat de fabrikant de afgelopen periode de prijs meerdere keren heeft verhoogd. De dure olie van vorig jaar is er debet aan en de recente modelwijziging is een andere oorzaak.
pi_70417753
ik kan niet zeggen dat ik die modelwijziging een vooruitgang vind, of heb ik iets over het hoofd gezien?
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_70417783
Is er voor de Silvia een enkele uitloop leverbaar?
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_70417986
quote:
Op zaterdag 27 juni 2009 08:53 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
ik kan niet zeggen dat ik die modelwijziging een vooruitgang vind, of heb ik iets over het hoofd gezien?
Het tipje op de stoompijp is aangepast, het is nu echt turboschuimen. De stoomknop is wat comfortabeler met dat soft-touch rubber ipv die harde plastic ribbels. Maar mooier is ze er niet op geworden. Ik zie ook nog altijd liever de oude greep aan het piston.

Naar ik heb vernomen is er intern niets veranderd.

Enkele uitloop is ook wel beschikbaar, je kan een originele rancilio kopen. Maar eigenlijk passen alle standaard pistons die ook geschikt zijn voor een Faema e-61. Enkele uitloopjes zijn wel fijn en ik vind een tweede piston zijn geld wel waard ipv dan ge-etter met filterbakjes lostrekken en koffie die nèt langs je kopje loopt.

[ Bericht 17% gewijzigd door Fixers op 27-06-2009 09:31:57 ]
pi_70418096
vooral dat laatste, sommige kopjes passen en niet onder of het loopt er idd net langs
Nobody expects the Spanish Inquisition!
  zaterdag 27 juni 2009 @ 11:10:45 #197
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_70419144
Ik zit nu erg te twijfelen tussen een machine of die Pavoni.
Ga een kijken naar een winkel waar ze die verkopen en te proberen zijn
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_70446749
quote:
Op zaterdag 27 juni 2009 11:10 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik zit nu erg te twijfelen tussen een machine of die Pavoni.
Ga een kijken naar een winkel waar ze die verkopen en te proberen zijn
Wat drink je het meest? Als je alleen espresso drinkt is een pavoni leuk. Alleen veel meer werk. Ook de temperatuur stabiliteit is niet zo extreem goed. Ze raken nogal snel oververhit.

Waar woon je in de buurt? Is wat makkelijk om een winkel te noemen om hem te proberen.
  zondag 28 juni 2009 @ 16:34:54 #199
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_70449761
quote:
Op zondag 28 juni 2009 14:23 schreef HarmDommisse het volgende:

[..]

Wat drink je het meest? Als je alleen espresso drinkt is een pavoni leuk. Alleen veel meer werk. Ook de temperatuur stabiliteit is niet zo extreem goed. Ze raken nogal snel oververhit.

Waar woon je in de buurt? Is wat makkelijk om een winkel te noemen om hem te proberen.
Ik woon half in Duitsland, half in NL oosten van het land
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_70455598
quote:
Op vrijdag 26 juni 2009 22:01 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik ben een Jup, hoewel, niet zo J meer en niet echt Urban meer
[..]

Dat zijn superdegelijke machines?

Ik heb een X1 en ik zou niet om uiterlijk geven?

Wat denk je van de La Pavoni Europiccola-Lusso ?
[ afbeelding ]

Of de La Pavoni GRAN Romantica Cromata V230 GRL
[ afbeelding ]

Of de 'La Nuova Era'
[ afbeelding ]
Ik heb heel lang een Pavoni gehad, uiteindelijk in de kast belandt en een Vibiemme Domobar gekocht.

Wat ik zelf een heel groot nadeel vind aan die Pavoni is de wisselvalligheid van de koffie. Je levert zelf namelijk de druk en bij teveel, te weinig of niet-constante = vieze koffie (zuur of bitter). De temperatuur bij de Pavoni is ook een geval apart, ding kan erg heet worden. Tevens moet het apparaat uit zijn (en van druk af) voordat je het reservoir bij kan vullen. Zelf had ik hier geen problemen mee, maar is wel iets om mee te nemen in je overweging.

Nu dus een Vibiemme Domobar, een oudje dus met een enkele boiler. Prima constante koffie, meer dan voldoende stoomkracht voor het opschuimen van melk en qua looks ook wel mooi.



Als ik nu een nieuwe zou kopen, dan neem ik er eentje met dubbele boiler/warmtewisselaar. Dan kun je nl tegelijkertijd koffie zetten en melk opschuimen. Nu is het eerst koffie zetten -> stoomverwarmingselement aan zetten -> minuutje wachten -> schuimen. Andersom kan niet, dan verbrandt de koffie. Dit heb je met een dubbele boiler niet.

[ Bericht 0% gewijzigd door tjoptjop op 28-06-2009 20:26:13 ]
pi_70644748
quote:
Op zondag 28 juni 2009 16:34 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik woon half in Duitsland, half in NL oosten van het land
Hmm dan weet ik er niet zo 123 een. Iedergeval bij Van Pommeren in Utrecht staat hij als demo.
  zondag 12 juli 2009 @ 14:27:38 #202
19479 Mr.J
Train, eat, sleep. Repeat.
pi_70900456
quote:
Op dinsdag 23 juni 2009 13:57 schreef Zith het volgende:
Als je geen espressomachine hebt heb je ook geen portafilter, dan moet je maar afwegen of je je koffie gelijk in je perculator of wat je ook gebruikt wilt, of dat je het liever in een opvang bakje wilt waar je het uit kan scheppen.

Als je geen espressomachine hebt kun je mijninziens een stuk minder kieskeurig zijn, en is het volgende ook al goed genoeg en goedkoop praktisch overal te halen (of wacht de reacties van de echte kenners af ): http://www.koffiediscount(...)zwart-art-111946.htm

Voor espresso moet het juist erg fijn zijn en elke fout die je maakt wordt genadeloos afgestraft met de smaak van de espresso, perculators of andere koffiezet manieren zijn meer vergevend dus hoef je minder precieze apperatuur te nemen (vind ik, wacht anders de racties van de echte kenners af hier ).
quote:
Op dinsdag 23 juni 2009 14:05 schreef Pietverdriet het volgende:
Als je koffie zet met een snelfilter, perculator of potjeskoffie, volstaat deze volkomen
[ afbeelding ]
Nog even terugkomend op een koffiebonenmaler voor @ the moment alleen filter en moka koffie, zit er verschil in maling voor die 2 zetmethodes? Moka fijner ofzo?


En had dus 3,5 week geleden en erg mooie en stijlvolle molen gezien, weet alleen niet meer waar. En mijn internethistory gaat maar 2 weken terug.
Godfather Bodybuilding topic reeks
  † In Memoriam † zondag 12 juli 2009 @ 15:57:41 #203
230491 Zith
pls tip
pi_70903492
quote:
Op zondag 12 juli 2009 14:27 schreef Mr.J het volgende:

[..]


[..]

Nog even terugkomend op een koffiebonenmaler voor @ the moment alleen filter en moka koffie, zit er verschil in maling voor die 2 zetmethodes? Moka fijner ofzo?


En had dus 3,5 week geleden en erg mooie en stijlvolle molen gezien, weet alleen niet meer waar. En mijn internethistory gaat maar 2 weken terug.
Volgens mij zit moka tussen espresso en filter in qua grootte.

Zelf heb ik gister een leuke schattige perculator gekoch, de 1 cups versiet:


I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  zondag 12 juli 2009 @ 16:56:00 #204
171422 LadyBlack
paint it black
pi_70905624
Die is echt leuk heb ze ook wel eens zien staan, en een vriend van me heeft er 1 op een rommelmarkt op de kop getikt, dat wil ik ook nog wel Gewoon voor de eyecandy

Net zoals die X1, die vind ik ook zo fantastisch
  zondag 12 juli 2009 @ 17:26:51 #205
19479 Mr.J
Train, eat, sleep. Repeat.
pi_70906635
Godfather Bodybuilding topic reeks
  zondag 12 juli 2009 @ 19:21:15 #206
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_70910073
quote:
Op zondag 12 juli 2009 16:56 schreef LadyBlack het volgende:
Die is echt leuk heb ze ook wel eens zien staan, en een vriend van me heeft er 1 op een rommelmarkt op de kop getikt, dat wil ik ook nog wel Gewoon voor de eyecandy

Net zoals die X1, die vind ik ook zo fantastisch
Ik heb (had) een X1, héél erg mooi, maar niet echt super als espressomachine
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_71132112
Ik ga binnenkort ook zo'n moka potje kopen. Ik denk alleen dat ik er vooral zelf uit ga drinken, en bij de V&D heb ik alleen een 3persoons gezien. Gooi ik veel koffie weg als ik die ga gebruiken en kan ik dus beter een 1persoons nemen?

Nog suggesties wat voor een koffie ik er het best in kan doen?
  zondag 19 juli 2009 @ 22:14:23 #208
130803 Gripper
Get a grip
pi_71133232
Tja, een 3 persoons mokka potje maakt een volle mok espresso. En da's best veel koffie ineens ...

Kijk even bij dille & kamille. die verkopen alles van 1 tot 5 persoons potjes
maling: espresso-fijn
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  maandag 20 juli 2009 @ 10:46:16 #209
19479 Mr.J
Train, eat, sleep. Repeat.
pi_71142655
quote:
Op vrijdag 26 juni 2009 21:20 schreef Pietverdriet het volgende:
Vandaag is mijn Espresso machine overleden
[ afbeelding ]

HUIL
Hij is ca 10 jaar oud, dus denk niet dat het loont om hem te laten repareren.
Maar eens op zoek naar een nieuwe
Heb deze volgens mij in de etalage van een winkeltje in de Utrechtsestraat in A'dam zien staan.
Godfather Bodybuilding topic reeks
  maandag 20 juli 2009 @ 22:40:09 #210
99899 turnpike
have spacesuit, will travel
pi_71163723
quote:
Op zondag 12 juli 2009 15:57 schreef Zith het volgende:

[..]

Volgens mij zit moka tussen espresso en filter in qua grootte.

Zelf heb ik gister een leuke schattige perculator gekoch, de 1 cups versiet:

[ afbeelding ]

Ik heb de 2 kops versie...superschattig natuurlijk, maar de kopjes geraken niet even vol. Geen probleem hoor, noemen we een ristretto light.

Het winkeltje in Deventer waar ik de mijne 2e hands heb gekocht, had ook nog een mooie perculator met een keramische pot....die was te duur naar mijn mening, en nu heb ik spijt spijt spijt.
We blijven ons verzetten! En weten doen we niks...
  dinsdag 21 juli 2009 @ 09:04:04 #211
247356 infp2009
More cowbell!
pi_71170602
Ik ben ergens anders gaan werken, en hier hebben ze koffieapparaten die de bonen per kopje vers maalt. Van oplosrotzooi naar goeie shit (nou ja, het blijft een volautomaat dus een godshot zal er niet inzitten).

Da wast.
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
  dinsdag 21 juli 2009 @ 11:38:28 #212
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_71174156
Wat zijn goede adressen voor proefpakketten bonen met een nette prijs/kwaliteitverhouding? Ben mijn Jura Impressa S9 nog steeds aan het leren kennen, heb zelfs nog niet aan de maalgraad durven draaien omdat ik er ook nog niet qua sterkte en verhoudingen (bij melk-combinaties) uit ben. Wil graag nog wat mooie bonen proberen zonder me meteen voor vele kilo's vast te leggen aan een merk.

Raden jullie toch de Simon Levelt achtige winkels aan, of zijn er online betere deals te sluiten?
  dinsdag 21 juli 2009 @ 12:58:08 #213
247356 infp2009
More cowbell!
pi_71176819
quote:
Op dinsdag 21 juli 2009 11:38 schreef Coelho het volgende:
Raden jullie toch de Simon Levelt achtige winkels aan, of zijn er online betere deals te sluiten?
Nee en ja: www.goldencoffeebox.nl kun je ook vanaf 250gr bestellen.

Of www.gebrand.nl
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
  vrijdag 24 juli 2009 @ 10:17:32 #214
130803 Gripper
Get a grip
pi_71277440
Weet iemand wat dit is?
http://link.marktplaats.nl/267214954

t is geen pistonmachine, want ik zie geen hendel. Zou het een soort mokkapotje zijn, dat je door aan de grote knop bovenop te draaien de stoom laat lopen? t Ziet er geinig uit!
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  vrijdag 24 juli 2009 @ 10:39:43 #215
247356 infp2009
More cowbell!
pi_71278078
Het lijkt me een fancy uitziende steamtoy. Werkt dus puur op stoomdruk waardoor de koffie verbrand en bitter smaakt. Je kunt inderdaad de stoom opendraaien of het water door het piston laten gaan, mogelijk een soort poor man's preinfusie
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
pi_71279280
quote:
Die ga ik denk ik tussen de middag maar halen bij de Kaldi alhier, het leek mijn vriendin een leuk cadeau voor mijn verjaardag, maar da's pas in oktober..
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
  vrijdag 31 juli 2009 @ 14:04:18 #217
130803 Gripper
Get a grip
pi_71489336
Een onderhoudsvraagje: moet ik mn espressoaparaat leeg maken bij langere afwezigheid? Ik ga ruim een maand op vakantie, en kan me voorstellen dat het water in de leidingen en de boiler een beetje muf zal worden. het reservoir kiep ik natuurlijk sowieso leeg, maar is dat voldoende? Of kan ik het zo laten, en als ik van vakantie terugkom de boel gewoon even lekker laten doorlopen?
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_71492290
quote:
Op vrijdag 24 juli 2009 11:19 schreef fruityloop het volgende:

[..]

Die ga ik denk ik tussen de middag maar halen bij de Kaldi alhier, het leek mijn vriendin een leuk cadeau voor mijn verjaardag, maar da's pas in oktober..
ik heb er ook naar gekeken maar ik vond dat hem zo plastic. Wel jammer. verder een mooi apparaat
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_71544825
quote:
Op vrijdag 31 juli 2009 14:04 schreef Gripper het volgende:
Een onderhoudsvraagje: moet ik mn espressoaparaat leeg maken bij langere afwezigheid? Ik ga ruim een maand op vakantie, en kan me voorstellen dat het water in de leidingen en de boiler een beetje muf zal worden. het reservoir kiep ik natuurlijk sowieso leeg, maar is dat voldoende? Of kan ik het zo laten, en als ik van vakantie terugkom de boel gewoon even lekker laten doorlopen?
Idd even na je vakantie door laten lopen.
  zondag 2 augustus 2009 @ 21:26:24 #220
260253 Sandous
*+*+*+*+*+
pi_71548775
Na de senseo

Heb ik nu deze: (wel wat groter dan de foto) en hij bevalt!! Ik ruik eindelijk de koffie als ie klaar is.
pi_71557052
quote:
Op vrijdag 31 juli 2009 14:04 schreef Gripper het volgende:
Een onderhoudsvraagje: moet ik mn espressoaparaat leeg maken bij langere afwezigheid? Ik ga ruim een maand op vakantie, en kan me voorstellen dat het water in de leidingen en de boiler een beetje muf zal worden. het reservoir kiep ik natuurlijk sowieso leeg, maar is dat voldoende? Of kan ik het zo laten, en als ik van vakantie terugkom de boel gewoon even lekker laten doorlopen?
Beginnen met goed ontluchten en door laten lopen. In de zomer wil nog al eens water uit de boiler verdampen.
  maandag 3 augustus 2009 @ 13:56:36 #222
171422 LadyBlack
paint it black
pi_71563390
quote:
Op zondag 2 augustus 2009 21:26 schreef Sandous het volgende:
Na de senseo

Heb ik nu deze: [ afbeelding ] (wel wat groter dan de foto) en hij bevalt!! Ik ruik eindelijk de koffie als ie klaar is.
Even naar de winkel om melk te halen en dan ga ik met zo'n zelfde potje ook eens even een lekkere cappuccino maken
pi_71563917
quote:
Op maandag 3 augustus 2009 09:42 schreef Fixers het volgende:

[..]

Beginnen met goed ontluchten en door laten lopen. In de zomer wil nog al eens water uit de boiler verdampen.
Ontluchten? Watercontainer leeg laten lopen en lucht aanzuigen bedoel je ? Of stoompijpje open zodat het water via die weg eruitloopt?
Ik zou me kunnen voorstellen dat zolang de boilerruimte compleet gevuld is met water ongerechtigheden minder kans krijgen om binnen in die boiler te groeien, dan wanneer de ruimte deels leeg is en er ook zuurstof bij in zit....
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_71585458
quote:
Op maandag 3 augustus 2009 14:17 schreef Gripper het volgende:

[..]

Ontluchten? Watercontainer leeg laten lopen en lucht aanzuigen bedoel je ? Of stoompijpje open zodat het water via die weg eruitloopt?
Ik zou me kunnen voorstellen dat zolang de boilerruimte compleet gevuld is met water ongerechtigheden minder kans krijgen om binnen in die boiler te groeien, dan wanneer de ruimte deels leeg is en er ook zuurstof bij in zit....
Als een espresso machine lang heeft stilgestaan, dan is het belangrijk de boiler te ontluchten. Water in de boiler verdampt langzaam en een boiler met te weinig water erin kan makkelijk oververhit raken. In het beste geval treed er een veiligheidsthermostaatje in werking, in het slechtste brand het verwarmingselement door.

Ontluchten is in de basis bij alle machines hetzelfde: tankvullen, aanzetten en direct de pomp laten lopen om water uit de zetgroep en stoompijpje te laten komen. Het kan iets varieren, kijk daarvoor in de handleiding van je machine.

Vooral na de zomervakantie hebben reparatiediensten goede zaken met het resetten van beveiligingsthermostaatjes (¤ 35,- voor een Rancilio Silvia bijvoorbeeld, maar dit kan je vaak ook zelf) en het vervangen van oververhitte en drooggekookte boilers.
pi_71594394
quote:
Op dinsdag 4 augustus 2009 09:04 schreef Fixers het volgende:

[..]

Als een espresso machine lang heeft stilgestaan, dan is het belangrijk de boiler te ontluchten. Water in de boiler verdampt langzaam en een boiler met te weinig water erin kan makkelijk oververhit raken. In het beste geval treed er een veiligheidsthermostaatje in werking, in het slechtste brand het verwarmingselement door.

Ontluchten is in de basis bij alle machines hetzelfde: tankvullen, aanzetten en direct de pomp laten lopen om water uit de zetgroep en stoompijpje te laten komen. Het kan iets varieren, kijk daarvoor in de handleiding van je machine.

Vooral na de zomervakantie hebben reparatiediensten goede zaken met het resetten van beveiligingsthermostaatjes (¤ 35,- voor een Rancilio Silvia bijvoorbeeld, maar dit kan je vaak ook zelf) en het vervangen van oververhitte en drooggekookte boilers.
Aha, duidelijk, thanks. Da's dus een makkelijke. k heb de machine gisteravond al schoongemaakt en ontkalkt en de buitenkant opgepoetst. Eigenlijk moet ik m nu schoon houden en de laatste dagen voor ik op vakantie ga geen koffie meer zetten...
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_72089489
Ik heb even een korte vraag weet niet waar ik hem anders moet stellen. ik vroeg mijn af is het eigenlijk slecht voor je om koffie van over de houdsbaarheid datum te drinken? Of maakt dat bij koffie niet zoveel uit en is het enkel smaak wat achteruit gaat?
  † In Memoriam † zaterdag 22 augustus 2009 @ 12:52:04 #227
230491 Zith
pls tip
pi_72089957
Veel mensen in dit tpic drinken al geen koffie meer als het meer dan een week geleden gebrand is. Maar als je iemand bent die uit de supermarkt koffiepakken koop.., mwa het zal niet zo veel uitmaken, een muffere smaak. niets giftigs ofzo (zolang het niet vochtig is).
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  zaterdag 22 augustus 2009 @ 12:55:22 #228
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_72090014
quote:
Op zaterdag 22 augustus 2009 12:52 schreef Zith het volgende:
Veel mensen in dit tpic drinken al geen koffie meer als het meer dan een week geleden gebrand is. Maar als je iemand bent die uit de supermarkt koffiepakken koop.., mwa het zal niet zo veel uitmaken, een muffere smaak. niets giftigs ofzo (zolang het niet vochtig is).
Vers malen vind ik eerlijk belangrijker dan versgebrand.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † zaterdag 22 augustus 2009 @ 13:19:03 #229
230491 Zith
pls tip
pi_72090453
quote:
Op zaterdag 22 augustus 2009 12:55 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Vers malen vind ik eerlijk belangrijker dan versgebrand.
Klopt, echter zal je nog steeds een echt enorm verschil zien met een boon uit een douwe egberts pak, en een boon die je een uur geleden hebt geroosterd. Ik durf zelfs te zeggen dat je hetzelfde grootte verschil proeft als wanneer je van gemalen uit pak naar gemalen uit je echten maler overgaat.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  † In Memoriam † woensdag 26 augustus 2009 @ 11:56:46 #230
230491 Zith
pls tip
pi_72167104
Zouden jullie rond de 200EUR bieden voor een +-7 jaar oude rancilio silvia? Ik weet dat deze beesten eeuwen meegaan maar wat zouden jullie doen?
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  woensdag 26 augustus 2009 @ 12:18:33 #231
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_72167647
Zou ik een popcornmachientje kunnen gebruiken om koffie te branden?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 26 augustus 2009 @ 13:09:46 #232
247356 infp2009
More cowbell!
pi_72168815
Ja dat kan. Er staat hier en daar geloof ik ook uitleg hoe je dat het beste kunt aanpakken. Coffeegeek of zo.
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
  woensdag 26 augustus 2009 @ 16:36:04 #233
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_72174980
Vandaag voor het eerst in 2 maanden eens een dagje thuis aan het werk, dacht, een lekker bakje koffie, dat kon ik wel gebruiken.
Ik neem de Moco en vul hem met water, koffie en schroef hem in elkaar. Vergeet echter het filter tussen de koffiepoederhouder en het bovenste deel. Zet hem op het vuur en ga weer aan het werk. Hoor na een minuutje of zo een doffe FLOEFFFF in de keuken.
Deksel moco staat open, en de hele keuken zit onder de druppels koffiedrap en koffie....
Fornuis, de muren, de kickboy, de vloer, het raam, kastjes, aanrecht, alles...
Moet de keuken opnieuw witten
:-(
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 26 augustus 2009 @ 16:37:07 #234
247356 infp2009
More cowbell!
pi_72175009
Mag ik daar een klein beetje om lachen
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
  woensdag 26 augustus 2009 @ 16:46:57 #235
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_72175337
quote:
Op woensdag 26 augustus 2009 16:37 schreef infp2009 het volgende:
Mag ik daar een klein beetje om lachen
tuurlijk, is ook eigenlijk heel erg grappig als het iemand anders gebeurd. Het is een scene in een film waard, vind het jammer dat ik het zelf niet op film heb. Zou een leuke voor youtube zijn als variatie op de mentos/pepsie light filmpjes.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_72179803
ik heb hetzelfde ooit gehad met een "espresso apparaat" dat werkte op stoom druk. aangezien die druk niet meteen weg is als je het apparaat uitzet, kun je beter de portafilter laten zitten tot ie helemaal is afgekoeld. ik hoefde de keuken gelukkig niet opnieuw te witten, maar een poetsbeurt was hard nodig.
pi_72258858
Ik heb nu een french press van Bodum, best een goed ding. Maar hoe zit het kwa maling voor die dingen. Ik krijg er met snelfilter maling een troebel kopje koffie uit...Is die troebelheid iets wat erbij hoort of kun je er ook heldere koffie mee zetten.
  zaterdag 29 augustus 2009 @ 16:37:32 #238
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_72260385
quote:
Op zaterdag 29 augustus 2009 15:25 schreef hulsbeek het volgende:
Ik heb nu een french press van Bodum, best een goed ding. Maar hoe zit het kwa maling voor die dingen. Ik krijg er met snelfilter maling een troebel kopje koffie uit...Is die troebelheid iets wat erbij hoort of kun je er ook heldere koffie mee zetten.
waarom zou je heldere koffie willen? Zet je hem zo slap dan?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_72262893
quote:
Op zaterdag 29 augustus 2009 15:25 schreef hulsbeek het volgende:
Ik heb nu een french press van Bodum, best een goed ding. Maar hoe zit het kwa maling voor die dingen. Ik krijg er met snelfilter maling een troebel kopje koffie uit...Is die troebelheid iets wat erbij hoort of kun je er ook heldere koffie mee zetten.
Ik had begrepen dat de maling iets grover moest zijn, misschien dat de snelfitlermaling teveel door het filter omhoogdwarrelt. En anders langer laten rusten, ook na het omlaagdrukken van de press.
anonieme razernist
pi_72266857
Voor een cafetiere kan je een grove maling gebruiken. De gemalen koffie lijkt dan meer op gruis dan een fijn poeder.

Om even aan te halen wat piet een weekje terug zei: versmalen is belangrijker dan vers branden. Ik heb het eens getest. Zak koffie bonen open bewaard en uit de zelfde zak een beetje gemalen en net zo lang in een afgesloten container bewaard. Zo een weekje of twee laten staan. Daar was een duidelijk verschil in te. proeven. In het voordeel van de ongemalen boon.

Ik heb ook wel eens een oude zak koffie vegreleken met een nieuwe zending, dat verschil was veel minder. Daar zat een maand of twee tussen de brandinfgen.
pi_72282369
Thx. Dan ga ik eens met grove mailing testen. Wat voor water gebruiken jullie voor je koffie? Ik zat eraan te denken eens bronwater te gaan gebruiken ipv gewoon leidingwater misschien dat ik verschil proef. Iemand daar ervaring mee. Ik heb nog niet echt apparatuur met Brita filters ect dus ik ben bezig met wat simpele dingetjes die niet echt wat kosten.
  zondag 30 augustus 2009 @ 16:13:18 #242
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_72282597
quote:
Op zondag 30 augustus 2009 16:06 schreef hulsbeek het volgende:
Thx. Dan ga ik eens met grove mailing testen. Wat voor water gebruiken jullie voor je koffie? Ik zat eraan te denken eens bronwater te gaan gebruiken ipv gewoon leidingwater misschien dat ik verschil proef. Iemand daar ervaring mee. Ik heb nog niet echt apparatuur met Brita filters ect dus ik ben bezig met wat simpele dingetjes die niet echt wat kosten.
Neem dan wel zonder koolzuur.
Thee is daar trouwens vatbaarder voor, vooral kalkarm water, dan koffie.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_72285049
quote:
Op zondag 30 augustus 2009 16:06 schreef hulsbeek het volgende:
Thx. Dan ga ik eens met grove mailing testen. Wat voor water gebruiken jullie voor je koffie? Ik zat eraan te denken eens bronwater te gaan gebruiken ipv gewoon leidingwater misschien dat ik verschil proef. Iemand daar ervaring mee. Ik heb nog niet echt apparatuur met Brita filters ect dus ik ben bezig met wat simpele dingetjes die niet echt wat kosten.
Brita is het makelijkst om gewoo los te hebben, in kan. Kost lang niet zoveel als bronwater kopen. Een kan heb je al voor 18 euro een nieuw filter 6 euro. Als je een losse kan hebt kan je het water ook gebruiken voor andere dingen als thee, om koud te drinken en voor in de strijkbout.

Nu moet ik zeggen dat ik met een brita gefilterd water om zo te drinken niet echt meerwaarde vind hebben tegenover gewoon water. Het Nederlandse leidingwater smaakt me daarvoor goed genoeg. De glorix die er in belgie uit de kraan komt daarentegen Voor apparatuur die water verwarmen is het wel erg fijn.
  zondag 30 augustus 2009 @ 17:32:27 #244
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_72285186
quote:
Op zondag 30 augustus 2009 17:28 schreef Fixers het volgende:

[..]

Brita is het makelijkst om gewoo los te hebben, in kan. Kost lang niet zoveel als bronwater kopen. Een kan heb je al voor 18 euro een nieuw filter 6 euro. Als je een losse kan hebt kan je het water ook gebruiken voor andere dingen als thee, om koud te drinken en voor in de strijkbout.

Nu moet ik zeggen dat ik met een brita gefilterd water om zo te drinken niet echt meerwaarde vind hebben tegenover gewoon water. Het Nederlandse leidingwater smaakt me daarvoor goed genoeg. De glorix die er in belgie uit de kraan komt daarentegen Voor apparatuur die water verwarmen is het wel erg fijn.
In de strijkbout en op de planten gooi in altijd het water uit de wasdroger en uit de airco. Als het veel is ook in de wasmachine.
Kalkvrij water dus je was wordt schoner
:-)

brita moet je wel goed schoonhouden, wil anders nog al eens bacteriegroei in de filter plaatsvinden.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_72730565
Heeft iemand een idee waar ik een bodemloze filterdrager voor mn gaggia classic kan vinden in NL?
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  maandag 14 september 2009 @ 15:15:55 #246
247356 infp2009
More cowbell!
pi_72730671
quote:
Op maandag 14 september 2009 15:11 schreef Gripper het volgende:
Heeft iemand een idee waar ik een bodemloze filterdrager voor mn gaggia classic kan vinden in NL?
Pfft, lastig. Die zijn geloof ik een stuk kleiner dan de e61-style portafilters toch? Anders zelf maken....
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
pi_72731052
quote:
Op maandag 14 september 2009 15:11 schreef Gripper het volgende:
Heeft iemand een idee waar ik een bodemloze filterdrager voor mn gaggia classic kan vinden in NL?
Werkt deze niet?
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_72731359
quote:
Op maandag 14 september 2009 15:15 schreef infp2009 het volgende:

[..]

Pfft, lastig. Die zijn geloof ik een stuk kleiner dan de e61-style portafilters toch? Anders zelf maken....
Precies, Gaggia gebruikt geen E61 groep. Ik had sowieso al bij een duitse webwinkel iets gevonden wat geschikt is, en anders een standaard filterbakje bijhalen en daar de bodem uitzagen.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  † In Memoriam † dinsdag 22 september 2009 @ 22:40:55 #249
230491 Zith
pls tip
pi_73022996
vandaag voor het eerst bonen gegrilled in een popcorn machientje in 8 minuten zaten ze dicht bij dark roast (ze maakten een tweede knack geluidje) en heb ik ze laten koelen met een ventilator... ziet er al goed uit, misschien had het wat langer gekunt omdat er dan meer olie was los gekomen die de bonen zo mooi laat glanzen

zo zeg maar:



[ Bericht 28% gewijzigd door Zith op 22-09-2009 23:06:33 ]
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  † In Memoriam † donderdag 24 september 2009 @ 22:16:35 #250
230491 Zith
pls tip
pi_73085455
Net voor het eerst de zelfgebrandde koffie gemalen en espresso van gemaakt :

1) Eerst vulde het espressoglaasje zich gewoon met puur crema, 10 seconden na de shot zette dit zich om in 3/4de espresso, 1/4de crema - erg mooi om te zien!
2) Smaak viel me wat tegen, nou ja, het zat vol met smaak maar het smaakte wat pittig en fruitig tegelijk, lees ook net op de site van de leverancier dat de boon een kruidige en exotische smaak heeft - dat zal het wel zijn al ga ik wel wat experimenteren met branden om te kijken of ik dat kruidige wat kan verminderen.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_73092272
Was gisteren op een beurs, waar als "aardigheidje" ook een barista stond met een van der Westen machine . Hij verontschuldigde zich nog voor de mogelijk wat bittere espresso, want hij had het apparaat nog niet afgesteld. Ik vond hem zo al goed, en voel me toch wel wat onthand met mijn Gaggia Evolution..
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
  woensdag 30 september 2009 @ 22:33:42 #252
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_73259180
Iemand ervaring met ECM TECHNIKA?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † woensdag 30 september 2009 @ 23:40:14 #253
230491 Zith
pls tip
pi_73261440
Dat is stiekum de welbekende Giotto Premium

Zie bijv. http://coffeegeek.com/reviews/commercial/rocketgiottopremium



Misschien wat overkill voor de consumer? 1800 USD ofzo? Wel erg mooi en top kwaliteit, zo krijg je ze niet vaak

weegt trouwens 27 KG in de verpakking
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  † In Memoriam † donderdag 1 oktober 2009 @ 06:56:17 #254
230491 Zith
pls tip
pi_73264439
Wil er trouwens wel bijzetten dat je dit alleen zou moeten overwegen als de machine echt je bottleneck is op het gebied van betere bakjes:

Met een 50eur espressomachine van de kijkshop en een goede maler kan ik altijd betere espresso zetten dan welke dure machine dan ook die alleen gemalen bonen koopt in de supermarkt.

Kwa smaak verbeteringing hebben de volgende prioriteit:
Goedkope machine -> maler -> 1 week verse koffie van bijv ongebrand.nl of fascica-koffie -> zelf branden -> dure machine.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_73335946
Wat is de eerste kop koffie na een ontkalkbeurt toch altijd lekker Ik realiseerde me vorige week ineens dat de koffie weer wat vlak begon te smaken, dus vandaag mn apparaatje helemaal uit elkaar gehaald, ontkalkbeurtje gegeven en de onderdelen van de douchekop lekker een tijdje laten staan in een sopje.
Zo kan ie weer 2 maandjes!
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  † In Memoriam † zaterdag 3 oktober 2009 @ 18:09:12 #256
230491 Zith
pls tip
pi_73338883
Ik doe elke week (zondag ) aan een backflush met Cafiza poeder en week de ijzeren delen die ik los kan maken een half uur in een bak met cafiza...

Smaakt echt zo fris erna
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  zaterdag 3 oktober 2009 @ 20:09:32 #257
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_73342421
quote:
Op woensdag 30 september 2009 22:33 schreef Pietverdriet het volgende:
Iemand ervaring met ECM TECHNIKA?
[ afbeelding ]
Heb hem besteld, volgende week komt ie. Nu nog een nieuwe molen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † zaterdag 3 oktober 2009 @ 21:12:54 #258
25682 2cv
Niet subtiel
pi_73343972
Ik ben geen koffiefan maar drink het soms wel eens. Ik vraag me alleen af waarom senseo zoveel slechter gevonden wordt dan andere koffiesoorten. Zelf proef ik niet echt verschil maar mijn smaak is dan ook niet zo heel erg ontwikkeld.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  † In Memoriam † zondag 4 oktober 2009 @ 17:29:50 #259
230491 Zith
pls tip
pi_73362214
Van groene koffiebonen tot een verse espresso:

klik voor groter (all sizes)
















En mijn setup:

I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_73373977
@Zith Leuke fotoreeks. Wat is dat ding rechts op de laatste foto? De onderkant lijkt op een Mokapot, maar de bovenkant?
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
  zondag 4 oktober 2009 @ 21:57:58 #261
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_73374102
Die Princess op de eerste foto, is dat een popcornmachine die je als koffierooster gebruikt?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † zondag 4 oktober 2009 @ 22:38:40 #262
230491 Zith
pls tip
pi_73376670
quote:
Op zondag 4 oktober 2009 21:55 schreef tim2308 het volgende:
@Zith Leuke fotoreeks. Wat is dat ding rechts op de laatste foto? De onderkant lijkt op een Mokapot, maar de bovenkant?
Het is (inderdaad) een mokapot, maar dan eentje waar je een espressokopje onder zet en waar de koffie dan gelijk in stroomt (en het bakje is gelijk verwarmt )
quote:
Op zondag 4 oktober 2009 21:57 schreef Pietverdriet het volgende:
Die Princess op de eerste foto, is dat een popcornmachine die je als koffierooster gebruikt?
Yep, hete lucht popcorn machine van +-20 eur Binnen 5 minuten 130 gram egaal dark roast.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_73417898
Sinds mijn verjaardag heb ik deze Solis Maestro plus als aanvulling op mijn Gaggia, wat een verschil maakt het zelf malen van de bonen zeg.

Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
  † In Memoriam † dinsdag 6 oktober 2009 @ 10:45:33 #264
230491 Zith
pls tip
pi_73418083
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  dinsdag 6 oktober 2009 @ 12:25:03 #265
147271 fuckbuddy
Ken sent me
pi_73420653
quote:
Op zaterdag 3 oktober 2009 20:09 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Heb hem besteld, volgende week komt ie. Nu nog een nieuwe molen.
Schitterend apparaat Piet!
Wat een eye-catcher, nu maar hopen op lekkere bakkies!
Op vrijdag 5 oktober 2007 14:40 schreef BobRooney het volgende:
Volgens mij probeerde die invalide zelf een strijker af te steken, maar ging er iets fout.
  † In Memoriam † donderdag 8 oktober 2009 @ 11:38:58 #266
230491 Zith
pls tip
pi_73481560
Er wordt hier trouwens altijd www.ongebrand.nl aangeraden voor groene bonen, en daar heb ik ook aardig wat gekocht, maar ben nu op een betere webshop gestuit; fascino coffee, waarom?

Verzendkosten zijn 3.50 EUR p.kilo waar ongebrand.nl 6.50 EUR vraagt geloof ik,

Koffie is eigenlijk standaard goedkoper (bijv. Costa Rica Tarrazu 10,99 p.kilo vs. 12.50 p.kilo, Sumatra Mandheling 11.75 p.kilo vs. 12.50 p.kilo),

Je kan ook per 250 gram kopen (is dus makkelijk verschillende orgins testen ) - alleen komt er wel wat extra kosten bij (25 cent per 250 gr geloof ik)

je kan er met ideal/paypal betalen (ongebrand.nl niet)

Nadelen zijn wel dat het uit duitsland moet komen en dus een dag langer duurt qua verzending.

Maar ben nog steeds op zoek naar een groene koffie verkoper in de buurt (arnhem ) want dan kan ik ook op de verzendkosten besparen en de bonen zelf checken op kwaliteit

tot zover mijn reclame
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  donderdag 8 oktober 2009 @ 15:40:27 #267
268461 AAAAAA
NOW I WANNA
pi_73488988


Meldt.

Kende dit topic helegaar niet.
BE YOUR DOG
  † In Memoriam † donderdag 8 oktober 2009 @ 17:14:35 #268
230491 Zith
pls tip
pi_73492117
een echte non-automatic? Hoe lang leren is dat nou (met mijn semi-auto duurde het toch nog een maand ofzo voordat ik echt 95% goede shots maakte )
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  donderdag 8 oktober 2009 @ 20:45:12 #269
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_73499595
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 11:38 schreef Zith het volgende:
Er wordt hier trouwens altijd www.ongebrand.nl aangeraden voor groene bonen, en daar heb ik ook aardig wat gekocht, maar ben nu op een betere webshop gestuit; fascino coffee, waarom?

Verzendkosten zijn 3.50 EUR p.kilo waar ongebrand.nl 6.50 EUR vraagt geloof ik,

Koffie is eigenlijk standaard goedkoper (bijv. Costa Rica Tarrazu 10,99 p.kilo vs. 12.50 p.kilo, Sumatra Mandheling 11.75 p.kilo vs. 12.50 p.kilo),

Je kan ook per 250 gram kopen (is dus makkelijk verschillende orgins testen ) - alleen komt er wel wat extra kosten bij (25 cent per 250 gr geloof ik)

je kan er met ideal/paypal betalen (ongebrand.nl niet)

Nadelen zijn wel dat het uit duitsland moet komen en dus een dag langer duurt qua verzending.

Maar ben nog steeds op zoek naar een groene koffie verkoper in de buurt (arnhem ) want dan kan ik ook op de verzendkosten besparen en de bonen zelf checken op kwaliteit

tot zover mijn reclame
Ga naar Peeze en vraag daar om groene bonen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_73502126
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 20:45 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ga naar Peeze en vraag daar om groene bonen.
Bij mijn weten verkoopt Peeze geen groene bonen. Een niet nader te noemen persoon stuurde iedereen met de vraag naar groene bonen naar Ongebrand :p
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
  donderdag 8 oktober 2009 @ 21:43:26 #271
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_73502181
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 21:42 schreef tim2308 het volgende:

[..]

Bij mijn weten verkoopt Peeze geen groene bonen.
Als je lief vraagt, en anders ga je naar de Pelikaan in Zutphen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator donderdag 8 oktober 2009 @ 21:44:52 #272
236264 crew  capricia
pi_73502236
Tvp
Definitely not CIA
  donderdag 8 oktober 2009 @ 23:19:39 #273
268461 AAAAAA
NOW I WANNA
pi_73506249
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 17:14 schreef Zith het volgende:
een echte non-automatic? Hoe lang leren is dat nou (met mijn semi-auto duurde het toch nog een maand ofzo voordat ik echt 95% goede shots maakte )
Het duurt lang, maar het wordt langzaam beter. Al denk ik dat jij betere maakt.
BE YOUR DOG
  Moderator donderdag 8 oktober 2009 @ 23:25:46 #274
236264 crew  capricia
pi_73506449
Na de nespresso overgestapt naar de espresso. Vandaag hebben we een Saeco odea Giro II aangeschaft. Voor ongeveer 300 euro. Bonen erbij gekregen.
Moet nog wel wat oefenen voor een goede cappaccino!
Maar wat is die koffie heerlijk en eerlijk, zeg!
Definitely not CIA
  vrijdag 9 oktober 2009 @ 10:23:41 #275
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_73512896
Heb mijn ECM Binnen, lekker mee aan het experimenteren. Maling moet ik nog perfectioneren en heb een nieuwe molen nodig (tips?) verder is er hier in Duitsland niet makkelijk aan goeie bonen te komen, Duitsers hebben nu eenmaal van koffie geen verstand.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 9 oktober 2009 @ 10:38:14 #276
130803 Gripper
Get a grip
pi_73513249
quote:
Op vrijdag 9 oktober 2009 10:23 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb mijn ECM Binnen, lekker mee aan het experimenteren. Maling moet ik nog perfectioneren en heb een nieuwe molen nodig (tips?) verder is er hier in Duitsland niet makkelijk aan goeie bonen te komen, Duitsers hebben nu eenmaal van koffie geen verstand.
Lekker is dat dan. Ik heb net voor mn verjaardag van een maatje een kilozak espressobonen van de Tchibo gekregen
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  vrijdag 9 oktober 2009 @ 10:44:32 #277
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_73513412
quote:
Op vrijdag 9 oktober 2009 10:38 schreef Gripper het volgende:

[..]

Lekker is dat dan. Ik heb net voor mn verjaardag van een maatje een kilozak espressobonen van de Tchibo gekregen
Arme jongen, en men dacht waarschijnlijk dat men je een plezier deed met dure koffie (koffie is in D duur omdat er iets van 2 euro 20 op een pak koffiebelasting op zit, waar ook nog eens de BTW overheen gaat)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator vrijdag 9 oktober 2009 @ 18:09:43 #278
236264 crew  capricia
pi_73526599
Damn, vandaag voor het eerst een echt espresso-apparaat in huis. Dus veel te veel koffie gedronken...nu een raar gevoel in mijn buik....
Eigen schuld.
Te lekker!
Definitely not CIA
  vrijdag 9 oktober 2009 @ 18:11:29 #279
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_73526657
quote:
Op vrijdag 9 oktober 2009 18:09 schreef capricia het volgende:
Damn, vandaag voor het eerst een echt espresso-apparaat in huis. Dus veel te veel koffie gedronken...nu een raar gevoel in mijn buik....
Eigen schuld.
Te lekker!
Hier is er inmiddels ook al veel koffie doorheen, ben helemaal tigger nu, stuiter, stuiter
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator vrijdag 9 oktober 2009 @ 18:12:14 #280
236264 crew  capricia
pi_73526689
quote:
Op vrijdag 9 oktober 2009 18:11 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Hier is er inmiddels ook al veel koffie doorheen, ben helemaal tigger nu, stuiter, stuiter
Dus je lichaam went kennelijk niet?
Jammer...
Definitely not CIA
  vrijdag 9 oktober 2009 @ 18:23:49 #281
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_73526976
quote:
Op vrijdag 9 oktober 2009 18:12 schreef capricia het volgende:

[..]

Dus je lichaam went kennelijk niet?
Jammer...
zoals je in dit topic kan lezen zat ik tot vandaag enige tijd zonder espressomachine.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † vrijdag 9 oktober 2009 @ 18:54:00 #282
230491 Zith
pls tip
pi_73527705
quote:
Op vrijdag 9 oktober 2009 10:23 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb mijn ECM Binnen, lekker mee aan het experimenteren. Maling moet ik nog perfectioneren en heb een nieuwe molen nodig (tips?) verder is er hier in Duitsland niet makkelijk aan goeie bonen te komen, Duitsers hebben nu eenmaal van koffie geen verstand.
Fascino-coffee.com zit geloof ik in duitsland, redelijk goedkoop imo.

Uhm, maler: blijf weg van malers die in een doosje malen (en waar je vervolgens uit schept), gaggia, ascaso, rancilio, le'lit, macap en mazzer zitten in de 'pro-sumer' aan de top (met mazzer hoger dan rancilio).

Nieuw zit je bij grinders in de 'pro-sumer' groep rond de 170 en 450 euro, er zijn ook grinders voor 8000 eur als je een beetje gek wilt doen Onder die 170 EUR zit je echt op budget grinders en dat merk je best in kwaliteit.

Ik zou gewoon een tweedehandse kopen mits de verkoper je het idee geeft dat hij er goed voor verzorgt heeft (en de burrs heeft verwisselt na +-4 jaar als je een oude koopt - afhankelijk van gebruik). Er kan niet zo veel aan kapot, heeft als voordeel dat 2dehandse ook gewoon voldoen, maar ook als nadeel dat ze niet teveel in prijs dalen namate ze ouder worden. Ik kocht zelf een 2de handse rancilio rocky die 4 jaar oud was en die maalt als een gek

Ga dus een van de volgende systemen


doserless (koffie gaat gelijk de portafilter in)


Koffie gaat in een 'doser' die bedoelt is als zeer tijdelijke opslag en vanwaar je het met dat hendeljte gedoseert en gelijkmatig verspreidt in je portafilter kan kloppen.

(deze zijn van rancilio maar elk merk die ik noem hebben beide systemen)

doser vs doserless


Vanaf deze pagina (en verder) staan reviews per grinder, coffeegeeks zijn erg bekwame koffiefans en dit is zo'n beetje de tweakers.net van koffie

[ Bericht 3% gewijzigd door Zith op 09-10-2009 19:04:34 ]
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  † In Memoriam † vrijdag 9 oktober 2009 @ 19:00:38 #283
230491 Zith
pls tip
pi_73527876
Voordeel met zo'n doser is dat het gelijkmatig verdeelt wordt en je niet zo 'op het oog' de hoeveelheid hoeft te grinden, nadeel is dat er altijd wel wat koffie oud zit te worden in de bak - dit heb je met de doserless niet...
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  † In Memoriam † vrijdag 9 oktober 2009 @ 19:02:26 #284
230491 Zith
pls tip
pi_73527942
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  † In Memoriam † zaterdag 10 oktober 2009 @ 16:29:33 #285
230491 Zith
pls tip
pi_73550377
Voor Piet:



Belangrijk bij het reinigen van je machine is de backflushing (met cafiza), je kan immers niet zomaar zoals bij full-automatische machines wat tableten in het water doen en het omspoelen!

Ik doe het zelf eens per week.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_73550552
domme vraag misschien, maar kan een Rancillio gebackflushed worden?
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_73550724
Ja, het kan. Ik heb het wel eens gedaan.
anonieme razernist
  † In Memoriam † zaterdag 10 oktober 2009 @ 17:41:31 #288
230491 Zith
pls tip
pi_73552223
Ja het kan (ik doe het met de mijne), maar je moet er iets voorzichtiger mee zijn (als in, niet de pomp aanzetten en even naar de wc gaan ofzo )
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_73672334
Eens evenv ragen hier

Een collega van me overweegt een Magimix espresso apparaat aan te schaffen (gecombineerd in een apparaat waarin ook een fitlerkoffiemachine zit (type 11406). Heeft iemand hier een specifieke positieve danwel nagatieve mening over? Persoonlijk was ik niet echt onder de indruk.

Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_73672997
quote:
Op woensdag 14 oktober 2009 09:24 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
Eens evenv ragen hier

Een collega van me overweegt een Magimix espresso apparaat aan te schaffen (gecombineerd in een apparaat waarin ook een fitlerkoffiemachine zit (type 11406). Heeft iemand hier een specifieke positieve danwel nagatieve mening over? Persoonlijk was ik niet echt onder de indruk.

[ afbeelding ]
He blijft natuurlijk een compromis-apparaat, een los koffiezetapparaat + espressomachine zal natuurlijk beter zijn, maar hoeveel is natuurlijk een relatief subjectief iets. Als het allemaal wat stevig aanvoelt is het het proberen waard, maar ik zou het liever gescheiden houden, net als de meesten hier gok ik..
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_73674476
Dat denk ik zelf ook .Hierdoor zou de vraag dan ook meer kunnen zijn of iemand een mening heeft over het espressoapparaat van Magimix. Ze hebben in principe maar 1 model waar ze deze bij het bovengenoemde apparaat er een filterautomaat er tegenaan geplakt hebben
Nobody expects the Spanish Inquisition!
  donderdag 15 oktober 2009 @ 09:04:01 #292
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_73704423
Net mijn eerste zelfgebrande koffie gemaakt. Had Java Arabica bonen van de Pelikaan in zutphen gekocht (op hun advies) en ze gebrand in mijn popcorn machine tot het begon te roken. Even laten afkoelen en daarna gemalen en er espresso van gemaakt, christemezielen, eerste experiment en direct al resultaat, een dikke laag crema en een aromatische okay koffie (als ik een espresso altijd zo kreeg in de horeca hoorde je mij niet klagen)
Geweldig wat is dit leuk, ik ga hier maar eens verder mee expirimenteren. Mensen nog tip over het branden?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_73705048
In een van de voorgaande delen van dit topic werd betoogd dat al te verse koffie niet het beste was, met een aantal links om dat aan te tonen.
Stinkt het niet erg?
anonieme razernist
  donderdag 15 oktober 2009 @ 09:48:59 #294
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_73705175
quote:
Op donderdag 15 oktober 2009 09:43 schreef NoCigar het volgende:
In een van de voorgaande delen van dit topic werd betoogd dat al te verse koffie niet het beste was, met een aantal links om dat aan te tonen.
Stinkt het niet erg?
Het branden stinkt idd nogal.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † donderdag 15 oktober 2009 @ 12:47:28 #295
230491 Zith
pls tip
pi_73710197
quote:
Op donderdag 15 oktober 2009 09:04 schreef Pietverdriet het volgende:
Net mijn eerste zelfgebrande koffie gemaakt. Had Java Arabica bonen van de Pelikaan in zutphen gekocht (op hun advies) en ze gebrand in mijn popcorn machine tot het begon te roken. Even laten afkoelen en daarna gemalen en er espresso van gemaakt, christemezielen, eerste experiment en direct al resultaat, een dikke laag crema en een aromatische okay koffie (als ik een espresso altijd zo kreeg in de horeca hoorde je mij niet klagen)
Geweldig wat is dit leuk, ik ga hier maar eens verder mee expirimenteren. Mensen nog tip over het branden?
Tip is om de koffie eerst te laten rusten, eigenlijk wordt aangeraden om de eerste 12 uur niets ermee te doen dan in een pot te stoppen. Algemeen zit de 'sweet spot' tussen 3 en 7 dagen. Beste is natuurlijk om het in een luchtdichte pot te stoppen, maar als je een glazen pot gebuikt (zo'n glazen jam pot met ijzeren sluit mechanisme) dan moet je hem 2x per dag openen, want...

De eerste paar dagen laat de net gebrande koffie een hoop CO2 gas los (dit is een van de redenen dat je wacht met malen), glazen luchtdichte potten kunnen dat barsten/ontploffen omdat het gas niet kan ontsnappen.

Maar vooruit, sweetmaria's (die echt enorm veel weten ) zegt dit erover:
quote:
Freshly roasted coffee should be treated like fresh bakery goods or produce. Coffee is best from 4 to 24 hours after roasting. The aroma degrades first, and the "cup quality" will show a loss in overall flavor after a week. Therefore, we call coffee "fresh" for 7 days if it is stored properly:

Stir the hot beans in the collander until warm to the touch. When we're roasting another batch, we transfer them to a small bowl until they cool completely.
After the beans have cooled put them into an open glass storage jar. Since we roast many varieties and blends of coffee in small quantities, we use the Mason canning screw-top jars. If you use the type with the glass lid attached to the jar with wire, make sure the rubber seal is intact and in good condition. Otherwise, the jar is useless.
After 8-12 hours, we seal the jar tightly. Freshly roasted coffee emits C02 for the first 24 hours, keeping away the oxygen which will eventually make it stale. Some recommend sealing the container after a full 24 hours, but we have never had a problem sealing it sooner.
Ideally, roast coffee twice a week. You will be assured of enjoying the brew at its freshest and most flavorful.
Ik zelf brand zo'n 100 gram bonen per keer in de popper, dat is voor mij een hoeveelheid waardoor de bonen nog net bewegen (en na een tijdje gewoon weer lekker spingen en zweven), dat zijn zo'n 3 maatbekers die bij mn popper kwam. Ik merk dat als je minder doet het langer duurt (omdat een hoop warme lucht gewoon kan ontsnappen zonder de bonen te hebben aangeraakt). Ik brand meestal 3 sets van 100gr, daar kan ik een week mee vooruit. Ik produceer dan 2 soorten branding; 1 medium roast (ik stop tijdens de 2de golf van cracks) en 1 dark roast (ik ga nog een tijdje door na 2de golf cracks). De dark roast krijgt altijd zo'n mooie glazende laag omdat de olien er dan pas uit komen.

Zo'n grotere lading bonen kan er wel voor zorgen dat de springende bonen eruit vliegen, daarom heb ik een blikje aan beide kanten open gemaakt en aan 1 kant over de lengte een stuk of 6 strookjes geknipt waardoor die kant makkelijk de popper in kan worden geschoven.

Zo dus ongeveer:



Nu springen de boontjes er niet meer uit en kan ik meer bonen erin stoppen (zolang ze maar blijven bewegen door ventilatie tijdens het proces!)
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  donderdag 15 oktober 2009 @ 12:49:57 #296
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_73710300
Smaakt het beter als je ze eerst 12 uur of zo laat rusten?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † donderdag 15 oktober 2009 @ 12:58:03 #297
230491 Zith
pls tip
pi_73710600
quote:
Op donderdag 15 oktober 2009 12:49 schreef Pietverdriet het volgende:
Smaakt het beter als je ze eerst 12 uur of zo laat rusten?
Sweetmaria's zegt dus dat je minstens 4 uur moet wachten, ik zelf vond dat er na 6 uur nog steeds te veel veemde smaken in zaten, ergens anders las ik 3 dagen, in een reclame van een roast machine fabrikant las ik 12 uur.. a fin, de koffie een paar uurtjes de tijd geven om zich te profileren dus
quote:
Let the home roasted coffee beans rest for 4-24 hours before brewing if you can wait that long. The rest allows the coffee beans to fully develop their flavor. After 24 hours, store any beans that you haven't used in an airtight container to keep them fresh for up to five days.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  donderdag 15 oktober 2009 @ 13:00:19 #298
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_73710683
quote:
Op donderdag 15 oktober 2009 12:58 schreef Zith het volgende:

[..]

Sweetmaria's zegt dus dat je minstens 4 uur moet wachten, ik zelf vond dat er na 6 uur nog steeds te veel veemde smaken in zaten, ergens anders las ik 3 dagen, in een reclame van een roast machine fabrikant las ik 12 uur.. a fin, de koffie een paar uurtjes de tijd geven om zich te profileren dus
Aha, vond het helemaal niet verkeerd smaken trouwens, zou het net zoiets zijn als met Eieren, heel veel mensen vinden versgelegde eieren niet lekker. Die smaken namelijk vers (en dat is echt anders dan 2 dagen oud) en dat zijn ze niet gewend.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † donderdag 15 oktober 2009 @ 13:03:36 #299
230491 Zith
pls tip
pi_73710812
quote:
Op donderdag 15 oktober 2009 09:43 schreef NoCigar het volgende:
In een van de voorgaande delen van dit topic werd betoogd dat al te verse koffie niet het beste was, met een aantal links om dat aan te tonen.
Stinkt het niet erg?
Het produceert aardig wat rook en een onaangename zure lucht, als je een tuin hebt of balkon zou ik het daar doen, anders dicht bij het raam (en een ventilator die de 'chaff' naar buiten blaast )
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  † In Memoriam † donderdag 15 oktober 2009 @ 13:10:37 #300
230491 Zith
pls tip
pi_73711060
quote:
One thing many people don't realize is that there is such a thing as a bean that is "too fresh." Freshly roasted beans vent a large amount of carbon dioxide. Many coffee roasters sell their freshest wares in bags that have a small vent on them in order to allow them to "burp" off the extra CO2.

Many experts think that the ideal shot of espresso is made after the roasted beans have had a day or two to out-gas the extra CO2. These people think that the extra gas causes bitterness. You can also see this result if you make french press coffee with extremely fresh beans.

Let the coffee mature a day or two after roasting for a better flavor. That does not excuse storing grinds in a smelly fridge (never ever store ground coffee if you can avoid it), but don't rush it either.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  donderdag 15 oktober 2009 @ 13:33:56 #301
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_73711933
Heb net de rest van het experimentele boontjes gebrand, staan nu buiten af te koelen.
Ga die dan morgen eens proberen.
Ik had java arabica gehaald, zijn er nog andere aanraders aan bonen om te branden, kan ik die halen vandaag want volgende week ben ik weer aan het werk
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')