Mij wel. Hoe ziet je puck eruit als je hem eruit hebt geklopt?quote:Op dinsdag 16 december 2008 23:20 schreef zquing het volgende:
Ik heb uit mn miss audry(silvia met ander uiterlijk) haast nooit goede koffie, waar dat met mn goedkope krups met thermoblok wel ging. Ik doe netjes aan tempsurfen, koffie wordt gemaald door een rocky, lijkt me niet dat 't aan een de niet goed passende tamper liggen kan.
wat kan/moet ik proberen?
netjes en stevig, je klopt 'm zo leegquote:Op woensdag 17 december 2008 10:40 schreef Underdoggy het volgende:
[..]
Mij wel. Hoe ziet je puck eruit als je hem eruit hebt geklopt?
Andere tip: Maak je apparaat eens echt goed schoon (zeefje eraf e.d.). Dat scheelde bij mijn Miss Silvia enorm
Ik heb meerdere Amerikaanse fora doorgepluisd en de Gaggia Classic staat op vrijwel gelijke hoogte met de Silvia qua kwaliteit.quote:Op woensdag 17 december 2008 23:36 schreef onderdekoffer het volgende:
@ Moody,
Ik raad je toch echt aan om een tweedehands Rancilio Silvia te kopen als je budget beperkt is.. het geld dat je dan over houd kan je bij je molen leggen.. echt belangrijk
Haast geen crema en veel te bitter. Volgens reviews was 't eigenlijk een silvia maar dan lelijk. Mischien moet ik er nog maar wat meer mee spelenquote:Op vrijdag 19 december 2008 16:54 schreef Mark_V het volgende:
Pfff veel vragen weinig antwoorden .
Zquing, raar, een silvia zou veel beter moeten zijn dan een krups. Met je opmerking "geen goede koffie" kan ik alleen niet zoveel. Te waterig? Doorlooptijd? Bitter? Etc. Een Audrey is trouwens niet een silvia in een ander jasje, maar is de de VOORGANGER van de silvia waarbij de silvia juist werd gezien als een enorme sprong voorwaarts.
Zit daar geen 70% robusta in? Ik schrok me de pleuris toen ik het las bij mijn Italiaanse collegae, en snapte meteen waarom ze er twee suikerklontjes (let wel: in een ristrettohoeveelheid gemaakt met een perculator) in gooide....quote:Op zondag 18 januari 2009 13:34 schreef Zith het volgende:
Ik gebruik lavazza robuust by the way
Daar zou het inderdaad aan gelegen kunnen hebben, dus zojuist 100% arabica gekocht en man, wat was de espresso zuur in eens Misschien ga ik maar een beetje mixen, dat dan de zuurheid van arabica en bitterheid van robusta elkaar opheffenquote:Op zondag 18 januari 2009 23:27 schreef tim2308 het volgende:
[..]
Zit daar geen 70% robusta in? Ik schrok me de pleuris toen ik het las bij mijn Italiaanse collegae, en snapte meteen waarom ze er twee suikerklontjes (let wel: in een ristrettohoeveelheid gemaakt met een perculator) in gooide....
Lavazza, las op het internet dat het met de temperatuur te maken kon hebben, maar ook na alle buizen van te voren goed te hebben verwarmd blijft er een erg overdreven zure smaak, krijg gewoon kramp in mijn tong ervan... met een andere melange (de bittere ) gaat het wel goed dus geloof ik dat het aan de arabica melange ligt.quote:Op maandag 19 januari 2009 23:54 schreef tim2308 het volgende:
Is je koffie dan niet gewoon ondergedoseerd als het zuur is? 100% arabica hoeft niet zuur te zijn. Welk merk was het trouwens?
BTW heb je nu koffiepraat naast thuisbarista? Zonde dat er twee forums zijn...
quote:Op vrijdag 2 januari 2009 19:39 schreef faberic het volgende:
Jongens, ik leef nog.
Het beste allemaal voor 2009. Mijn goede voornemen? Mazzer Mini aanschaffen, nieuw. Ik vind dat als je iets nieuw moet kopen qua koffieapparatuur dan moet dat toch zeker de molen zijn. Een ouwe molen is lastiger op te lappen dan een oude Silvia denk ik. Bovendien heb je een nieuwe mazzer mini voor 399,- terwijl ze op marktplaats vaak pas bij 300,- weggaan, die honderd euro meer is het mij wel waard.
Maargoed, dat staat sowieso op de planning.
Ik lees hierboven wat verhalen van mensen die met een beperkt budget willen beginnen. Mijn oog viel laatst op deze molen. Traploos, conische schijfen, volgens coffeegeek een prima apparaat dat gemakkelijk het niveau van de Rocky haalt, als het niet meer is. Voor mij geen optie, als ik een nieuwe koop wil ik een Mini en wil ik daar 6 jaar mee doen, maar ik denk dat dit i.c.m. een tweedehands silvia een goede keus is. En dan betaal je voor die set 369 euro, als die Silvia 200 kost. Mooi tampertje erbij en je kan beginnen.
Veel succes in het nieuwe jaar!
Leuke molen, die houdt ik even in mijn achterhoofd voor in het nieuwe huis straks..
Faberic
Prima molen, ik hak er mn boontjes ook met veel plezier mee fijn!quote:Op maandag 2 februari 2009 12:54 schreef fruityloop het volgende:
Die Iberital molen lokt me wel, en aangezien we een nieuw huis hebben gekocht komtie daar in de keuken te staan , echter zijn wij ook uitgekeken op mijn el-chaepo Braun koffiezetapparaat, wat is een beetje een fatsoenlijk filterkoffieapparaat om te gebruiken naast onze Gaggia?
Ik hoop hem later dit jaar te kopen, maar heb je toevallig ook nog een tip voor een filter koffiezetapparaat? Die wil ik eigenlijk als eerste vervangen..quote:Op maandag 2 februari 2009 13:25 schreef Gripper het volgende:
[..]
Prima molen, ik hak er mn boontjes ook met veel plezier mee fijn!
Nee, sorry. Heb zelf een vrij simpel (maar prima) Philips koffiezetter. Die komt nu alleen nog maar van de plank als er zoveel mensen koffie komen drinken dat ik het niet afkan met de espressomachine.quote:Op maandag 2 februari 2009 13:36 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Ik hoop hem later dit jaar te kopen, maar heb je toevallig ook nog een tip voor een filter koffiezetapparaat? Die wil ik eigenlijk als eerste vervangen..
Ik zit te denken aan een Siemens of Bosch met ingebouwd Brita filter, welke ik dan ook weer in zo'n brita kan kan gebruiken voor mijn epspresso-apparaat..quote:Op maandag 2 februari 2009 13:44 schreef Gripper het volgende:
[..]
Nee, sorry. Heb zelf een vrij simpel (maar prima) Philips koffiezetter. Die komt nu alleen nog maar van de plank als er zoveel mensen koffie komen drinken dat ik het niet afkan met de espressomachine.
Wel handig aan dat philips ding: de sterkte indicator. De eerste keer stel je in welke sterkte je lekker vind, en daarna kun je elke volgende keer precies die sterkte zetten, zonder de koffie te moeten afwegen: er zit een balans in die de verhouding tussen de watermassa en het gewicht van koffie+filter aangeeft. Handig!
Als ik een tip zou moeten geven zou het die zijn, maar ik heb alleen die beperkte ervaring met filterapparaten. Weet ook niet wat je eraan zou willen uitgeven?
De kwaliteit is matig in verhouding tot andere malers die op de markt zijn. De Nederlandse importeur zegt zelf dat je hem opnieuw moet afstellen voordat je er een fatsoenlijke espressomaling mee kan halen en voldoende speelruimte te houden. Afstellen is vrij eenvoudig maar nogal onzinnig voor zulke apparaten.quote:Op donderdag 22 januari 2009 09:57 schreef wiseguy79 het volgende:
Heeft er iemand ervaring met de maalkwaliteit van de KitchenAid Artisan molen?
[ afbeelding ]
Ik vind het een mooi apparaat om te zien, maar vind de kwaliteit zeker belangrijker.
espresso moet fijn, frenchs press redelijk grof, en filterkoffie iets minder grof dan french press, zoals je dat ook in de winkel koopt. Maar je kan er natuurlijk ook mee experimenteren! Cafetiere moet ook fijngemalen.quote:Op maandag 2 februari 2009 13:47 schreef Gripper het volgende:
Ook een vraag van mezelf. Nu ik toch een molen heb, kan ik net zo goed ook in mn filterapparaat versgemalen koffie gebruiken, welke fijnheid kan ik dan het beste instellen? De fijnheid die ik normaal voor een lungo zou gebruiken, of mag het nog iets grover dan dat? En hoe grof moet het gemalen als de koffie in de cafetière gaat?
Ik maal met een iberital challenge
Hoe train je in godsnaam voor koffiezetten? Krachtsport? Conditie? Duurvermogen?quote:Op dinsdag 10 februari 2009 19:51 schreef Mark_Boelen het volgende:
Net terug van de vierde training met rose van asten voor de dutch barista championship.
Eerst maar is even eten, straks een klein verslag
Je kan bij gebrand ook per pond bestellen hoor. Ik doe dat ook. Woon er niet ver vandaan, dus haal het zelf op, hangt de dag dat het gebrand is dan voor je aan de deur. Helemaal vers dus!quote:Op zaterdag 14 februari 2009 10:25 schreef fuckbuddy het volgende:
Ik zit op internet te kijken om gebrande bonen te kopen, maar die gaan eigenlijk allemaal per kg.
www.gebrand.nl bijv... das natuurlijk erg veel. Ik drink een 500gram per 3 weken ongeveer.
Ik haal normaliter bij Simon Levelt mijn koffie, maar nu ben ik benieuwd of jullie ook die hoeveelheden halen en hoe jullie dat bewaren.. Ik wil het liefste zo vers mogelijke koffie...
@Mark,
Ben erg benieuwd naar je verslag/methodes.
Misschien leer ik er nog wat van....
Top, ik dacht op de site te lezen dat het alleen per kg ging.quote:Op zaterdag 14 februari 2009 18:40 schreef onderdekoffer het volgende:
[..]
Je kan bij gebrand ook per pond bestellen hoor. Ik doe dat ook. Woon er niet ver vandaan, dus haal het zelf op, hangt de dag dat het gebrand is dan voor je aan de deur. Helemaal vers dus!
Een dag van te voren bestellen, ze branden op dinsdag en donderdag volgens mij.
Jep, ervaring. Een van mn buitensportende vrienden heeft er ook een, hij wil ook net als ik overal van lekkere koffie kunnen genieten. Het ding maakt lekkere koffie, maar heeft als nadeel: als je m buiten gebruikt, en de handpresso zelf is koud, dan wordt de kleine hoeveelheid water die je in het reservoir doet zo ver afgekoeld, dat je al snel een zurig lauw bakkie krijgt. Voorverwarmen zou misschien kunnen door het hele apparaat (of in ieder geval de "zetgroep" ) eerst een tijdje onder te dompelen in een pannetje kokend water...quote:Op zondag 1 maart 2009 15:38 schreef Byte_Me het volgende:
iemand ervaring met de handpresso? http://shop.handpresso.com/en/
voortaan overal van een lekker kopje espresso genieten
alleen die pads staan me niet zo aan.
Heb ook zo een presso, lekker makkelijk iets. Je moet alleen net voordat de presso bijna klaar is het proces stoppen anders krijg je grote bubbels in de crema. Ziet niet zo netjes uit, is een detail maar toch... Die ESE servings zijn lekker makkelijk. Apart verpakt meteen een goede kwaliteit espresso zonder een bonenmaler in je rugzak mee te nemen Er zijn ondertussen zoveel merken en soorten dat je wat dat betreft al een halve wereldreis kunt maken. Genoeg shops op internet te vinden met google ( bv ese servings shop )quote:Op zondag 1 maart 2009 15:38 schreef Byte_Me het volgende:
iemand ervaring met de handpresso? http://shop.handpresso.com/en/
voortaan overal van een lekker kopje espresso genieten
alleen die pads staan me niet zo aan.
Een senseo hoeft zich niet te schamen, net als dat een frietkot zich niet hoeft te schamen, maar een frietkot is geen restaurant.quote:Op woensdag 4 maart 2009 21:52 schreef DonPerignon het volgende:
jullie praten mijn senseo een minderwaardigheidscomplex aan, jullie vuillakken!
In die prijsklasse is er net een vol-automaat van saeco denk ik , maar wat dacht je van een goede koffiemolen, en een simpele timer op je reguliere koffieapparaat?quote:Op donderdag 5 maart 2009 09:24 schreef DaneV het volgende:
Ik heb sinds kort een nespresso, maar ik ben eigenlijk toch nog niet tevreden over de smaak. Het is natuurlijk heel handig met die cupjes en een wereld van verschil met de senseo-troep, maar als ik het vergelijk met de koffie die uit mijn ouders` volautomatische jura komt vind ik het toch tegen vallen. Ook erg jammer dat ik aan de nespresso koffie vast zit.
Wat raden jullie mij aan om te kopen? Het probleem is dat ik uitwonende student ben, dus een beperkt budget heb ( 200-300 euro is wel ongeveer mijn max). Ik drink vooral `s ochtends koffie, dus dan heb ik geen tijd om een half uur in de keuken de staan om mijn kopje koffie te bereiden.
Eindelijk eens iemand die iets zinnigs zegt over de Senseo.quote:Op woensdag 4 maart 2009 21:57 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Een senseo hoeft zich niet te schamen, net als dat een frietkot zich niet hoeft te schamen, maar een frietkot is geen restaurant.
Wij vinden de Guatemala erg lekker, heeft veel aroma, en is net wat milder dan de 2 die jij noemt.. En het leuke van die Perla spaarpunten is dat je er ook echt wat aan hebt zonder 15 jaar te sparen zoal bij DE, 25x10 punten leveren al een gratis pak koffie op, en die excellent koffie valt daar ook onder..quote:Op donderdag 5 maart 2009 10:44 schreef Ad_rem het volgende:
Wat vinden jullie van de Albert Heijn Excellent (snelfilter) koffie in allerlei verschillende smaakjes per land. Drink nu bijvoorbeeld Brazilië maar zag ook Ethiopië. Smaakt heel rond en misschien zelfs zoet in de verte. (zeker vergeleken bij de normale DE snelfiltermaling die we normaalgesproken in ons studentenhuis hebben.)
* Ad_rem vist verpakking uit de prullenbakquote:Op donderdag 5 maart 2009 10:59 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Wij vinden de Guatemala erg lekker, heeft veel aroma, en is net wat milder dan de 2 die jij noemt.. En het leuke van die Perla spaarpunten is dat je er ook echt wat aan hebt zonder 15 jaar te sparen zoal bij DE, 25x10 punten leveren al een gratis pak koffie op, en die excellent koffie valt daar ook onder..
ben toevallig aan het rondneuzen op internet naar koffiemolens, maar ik vind die elektrische nogal prijzigquote:Op vrijdag 6 maart 2009 08:20 schreef Noxa het volgende:
Hier nog een koffie liefhebber. Ik zet het met een klassieke molen en een cafetiere. Tis wat werk maar de geur en de smaak is onovertroffen.
[ afbeelding ]
Dat vraag ik me nl ook af, vandaar mijn vraag.. We hebben een brita waterkan, en een goede koffiemolen zal ook niet lang meer op zich laten wachten, dus dan rest er nog een koffiezetapparaat om onze Gaggia aan te vullen..quote:Op dinsdag 5 mei 2009 13:15 schreef Dunckie het volgende:
Zit in filterkoffiezetapparaten ook al zo'n groot verschil?
Is dat ook niet de fabrikant van de DE koffiezetapparaten?quote:Op dinsdag 5 mei 2009 16:46 schreef infp2009 het volgende:
Grote hoeveelheden? Dus een oerhollandse Technivorm Moccamaster is niet goed genoeg?
Uiteraard zit er een groot verschil in filterapparaten, met name te maken met water dat een te lage temperatuur heeft.
geen ervaring met de smaak van de koffie of de prestaties van het apparaat. Wel weet ik dat als je een combi wilt maken, bijvoorbeeld een cappuchino, je 2 cups nodig hebt: een cup met melk, en een cup espresso. Met cupjes die 50 of 60 cent kosten, zit je dan al snel rond de 1 euro of meer voor een kop koffie, en dat vind ik eerder horecaprijzen dan thuisbrouw-prijzen.quote:Op woensdag 6 mei 2009 11:31 schreef Joene het volgende:
[ afbeelding ]
ik zit er over te twijfelen zo een apparaat te kopen.... iemand ervaring ?
Ja, dat zijn gerebrande Technivorm's. Dit zijn voor zover ik weet de enige filterapparaten met een SCAA goedkeuring. Ik zou er echt een overwegen als ik jou was, op marktplaats zijn er ook een hoop te vinden voor een paar tientjes. Nieuw kosten ze ongeveer 100 euro, en dat is de investering meer dan waard! Zeker met de nieuwere 9-gats sproeikop, het enige zwakke punt van de eerdere versies is daarmee aangepakt.\quote:Op woensdag 6 mei 2009 10:37 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Is dat ook niet de fabrikant van de DE koffiezetapparaten?
Ik kende m voordat ik m gisteren heb gekocht al vrij goed, omdat een buitensportmaatje van me hem ook heeft. Met name in de winter, als het apparaat koud is, koelt de kleine watervoorraad snel af zodra die uit de thermoskan en in je handpresso gaat. Resultaat is lauwe koffie. Maar goed, niet iedereen hier zal in de winter kamperen. Vantevoren even met heet water doorspoelen zal ongetwijfeld helpen om het apparaat alvast op bedrijfstemperatuur te brengen, en de kopjes moeten ook warm zijn (ook dat is buiten nog wel eens moeilijk)quote:Op donderdag 28 mei 2009 00:10 schreef Byte_Me het volgende:
die staat ook op mn verlanglijstje, al wil ik hem eigenlijk eerst een keer testen.
is wel aan te raden?
tnx voor de info, mocht ik een keer in utrecht komen stuur ik je een PMquote:Op donderdag 28 mei 2009 09:55 schreef Gripper het volgende:
Ik kende m voordat ik m gisteren heb gekocht al vrij goed, omdat een buitensportmaatje van me hem ook heeft. Met name in de winter, als het apparaat koud is, koelt de kleine watervoorraad snel af zodra die uit de thermoskan en in je handpresso gaat. Resultaat is lauwe koffie. Maar goed, niet iedereen hier zal in de winter kamperen. Vantevoren even met heet water doorspoelen zal ongetwijfeld helpen om het apparaat alvast op bedrijfstemperatuur te brengen, en de kopjes moeten ook warm zijn (ook dat is buiten nog wel eens moeilijk)
Mits je een lekker koffiepadje gevonden hebt, maakt ie een espresso die niet van echt te onderscheiden is. Aan het eind, als de laatste druppels water doorlopen, maakt ie nog wat waterige belletjes, een beetje zoals bij een senseo waar ook de hoeveelheid water afgepast is. Dat natte schuim sloopt je cremalaagje, dus op tijd stoppen is het devies.
t is een zeer robuust ding, stalen constructie van de pompunit, een beetje zoals een fietspomp voor onderweg. Maar dan echt stevig, en dat mag ook wel als er 16 bar in het pomphuis staat. Als je een keer in de buurt van Utrecht bent kun je m wel even komen testen met een lekker
zijn dat die opgevreten en uitgescheten koffiebonenquote:Op donderdag 28 mei 2009 11:53 schreef Den_Haag het volgende:
Heb een zaak gevonden in mijn stadje die 'Kopi Luak' koffie heeft. ben er erg benieuwd naar; is deze koffie zijn geld waard?
Tastes like shit.quote:Op donderdag 28 mei 2009 11:53 schreef Den_Haag het volgende:
Heb een zaak gevonden in mijn stadje die 'Kopi Luak' koffie heeft. ben er erg benieuwd naar; is deze koffie zijn geld waard?
Zo snel al van het vuur halen? Is er dan genoeg druk opgebouwd om het water omhoog te stuwen?quote:Op dinsdag 2 juni 2009 22:16 schreef Dunckie het volgende:
Als het begint te pruttelen na 5-10 seconden van het vuur halen. Het water is er dan wel door en de koffie kan niet meer verbranden. Doe je er wel genoeg water in?
quote:Op donderdag 4 juni 2009 08:48 schreef sammie99 het volgende:
Ik heb er van geproefd en het was echt best lekker, het enige nadeel het zijn van die kleine kopjes. Een slok en het is op En het is in vergelijking met een filterapparaat veel duurder in gebruik. Eigenlijk gewoon pure luxe!
Erg lekker! Voor de grap wel eens wat bonen van gehaald. Maar ik denk niet dat ik het ooit nog eens ga halen gezien de prijs.quote:Op maandag 2 februari 2009 14:11 schreef Ad_rem het volgende:
Heeft iemand al weleens Kopi Luwak geproefd? Hoe was het? Ben ik altijd al benieuwd naar.
De Rocky staat bekend als erg goede espressomolen. In zijn prijsklasse zo'n beetje de beste, maar minder goed dan bijvoorbeeld Mazzers of de grotere Compaks.quote:Op donderdag 4 juni 2009 09:57 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
Heeft iemand ervaring met de koffiemolen van Rancilio? En zijn deze positief negatief of is er in die prijsklasse een (veel) betere molen te krijgen?
ik heb er 1tje en vind 't echt een prima dingquote:Op donderdag 4 juni 2009 09:57 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
Heeft iemand ervaring met de koffiemolen van Rancilio? En zijn deze positief negatief of is er in die prijsklasse een (veel) betere molen te krijgen?
Ik zie mezelf als echte koffieliefhebber, maar ik heb ook een nespresso voor erbij hoor. die zet ik lekker op mn werk neer, terwijl ik thuis een echt espresso apparaat heb. en ik vind het goed te drinken. en duur, tsja, het kost je 35ct per kopje.quote:Op donderdag 4 juni 2009 08:48 schreef sammie99 het volgende:
tja nespresso. En eigenlijk mag ik hier dan niet posten
quote:Op donderdag 4 juni 2009 09:56 schreef Rest het volgende:
[..]
Erg lekker! Voor de grap wel eens wat bonen van gehaald. Maar ik denk niet dat ik het ooit nog eens ga halen gezien de prijs.
Sorry dat ik niet echt goed ben in smaken omschrijven.
http://publisher.copernica.nl/?pxc=11203142¤t=e&pxd=.p.e.register.webversion¤t=webversion&account=15&destinationid=8568bec4ff463f0011076a9ce2367ab4quote:ETHIOPIË HARAR
Nieuw!
Heel karakteristieke, volle en krachtige mokka smaak.
Harar of 'Coffee of Kings'
“The Coffee of Kings” is de bijnaam van één van 's werelds meest klassieke koffiesoorten, beter bekend als Harar. Deze koffie komt uit het droge oostelijke
deel van Ethiopië en groeit op kleine akkers variërend van 1700 tot 2200 meter hoogte in de omgeving van voormalige Ethiopische hoofdstad Harar. De bonen
drogen in de bes aan de koffiestruiken en krijgen hierdoor een licht goudgele kleur. Doordat deze koffie in de bes gedroogd is ontstaat een zoete en volle smaak.
NEE, GEEN SIMON LEVELT! Als zo'n koffiewinkel me niet eens kan vertellen wanneer de bonen zijn gebrand...quote:
Is het nu al beter gelukt?quote:Op dinsdag 2 juni 2009 22:41 schreef henkSX het volgende:
[..]
Zo snel al van het vuur halen? Is er dan genoeg druk opgebouwd om het water omhoog te stuwen?
Doe er genoeg water in; precies tot aan het ventieltje
Het gaat iets beter, maar nog niet zoals ik het wil hebben.,, Maar de volhouder wint (en koopt over een tijd misschien een espressomachine)quote:
Heb je wel goede koffie? Goedkope espresso (xenos bijvoorbeeld) wordt zowiezo erg bitter.quote:Op zondag 7 juni 2009 16:05 schreef henkSX het volgende:
[..]
Het gaat iets beter, maar nog niet zoals ik het wil hebben.,, Maar de volhouder wint (en koopt over een tijd misschien een espressomachine)
Ik heb een Rocky en ik denk dat eerder de hoogte een "risico" is dan dat het gebogen is. Zolang dat geen probleem is dan werkt het.quote:Op vrijdag 12 juni 2009 11:40 schreef Zith het volgende:
Heb zojuist een rancilio rocky sd op de kop getikt voor 160 eur (tweedehands), maar ik vraag me 1 ding af (heb het apparaat nog niet):
[ afbeelding ]
Zoals je ziet heeft het een filterhouder rekje die naar binnen loopt, perfect voor die filterhouder die je daarnaast ziet - want die heeft ook een smal tuitje in het midden onderaan. Mijn espresso filterhouder (van De'Longhi) heeft niet zo'n tuitje maar eerder zoiets (klik): een breede onderkant met 2 gaatjes/tuitjes aan de zijkanten.
Past mijn houder wel onder de exit vna de grinder?
Niet dat het anders een verloren zaak is, maar denk er nu oppeens aan
Die foto is niet van mij Ik heb wel dezelfde rocky, en hij werkt goed! Hij staat tussen de 9 en 11 bij mij en dat moet wel, bij <7 raken de burrs elkaar tijdens het spinnen en bij <10 verdrinkt mijn espresso machine (te fijn poeder waardoor er geen water door kan). Volgens de verhalen op coffeegeeks is het voor elke rocky een andere maalgraad voordat de molens elkaar raken.quote:Op zaterdag 20 juni 2009 14:12 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
[..]
Ik heb een Rocky en ik denk dat eerder de hoogte een "risico" is dan dat het gebogen is. Zolang dat geen probleem is dan werkt het.
En wat betreft die foto (is dan denk ik niet val jou?) maalgraad staat op 10, kan mijns inziens met een Silvia fijner, 10 is te snel (tenzij er per molen grote verschillen zijn).
volgens mij niet zo handig voor buiten --> koffie koelt snel af. vd andere kant, een espresso doe je niet zo lang overquote:Op zondag 7 juni 2009 19:23 schreef Gripper het volgende:
Nieuwe kopjes gekocht! 2 dubbelwandige RVS kopjes, eigenlijk bedoeld voor buiten met mn handpresso. Maar binnen zal de koffie er ook best in smaken
[ afbeelding ]
Ze zijn maar 40 ml, dus er past maar een klein straf bakkie in...
Ik zet er ook vaak koffie mee, maar je moet ze wel helemaal uit elkaar halen als je ze schoonmaakt. Iets wat mensen uit noordeuropa nooit weten.quote:Op zondag 21 juni 2009 18:24 schreef LadyBlack het volgende:
[ afbeelding ]
Dat heet een moka of perculator, coole dingen, ik zet er zelf ook altijd koffie mee
Je doet er espressokoffie in, maar dat hoeft niet perse van een bepaald merk, als je dit topic even doorleest vind je 1001 tips Bij de Simon Levelt of Kaldi kunnen ze je sowieso goed helpen hoor.
En malers zijn als het goed is wel op meerdere standen instelbaar, dus zowel voor filterkoffie als de moka.
Ik stop trouwens ook snelfiltermaling wel in de moka, gaat prima
't Zijn toch maar 3 onderdelen? Of mis ik iets?quote:Op zondag 21 juni 2009 18:36 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik zet er ook vaak koffie mee, maar je moet ze wel helemaal uit elkaar halen als je ze schoonmaakt. Iets wat mensen uit noordeuropa nooit weten.
Waterhouderquote:Op zondag 21 juni 2009 18:46 schreef Mr.J het volgende:
[..]
't Zijn toch maar 3 onderdelen? Of mis ik iets?
Ok, ik ga ff kijken. Thanks.quote:Op zondag 21 juni 2009 19:36 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Waterhouder
Koffiepoederhouder
Top waar de espresso in komt
Deze bedoel je
Deze vergeet iedereen
Rubber ring,
Filter
Doe eens een pic posten, wellicht mag je dan ook eens mee op vakantie, maak jij ook eens wat meequote:Op zondag 21 juni 2009 18:43 schreef Zith het volgende:
Maak jij eens wat mee op vakantie, oh grote meesterchef
Jepquote:
Oké, de beslissing is gemaakt na meer informatie ingewonnen te hebben en ik ben sinds vanmiddag de trotse eigenaar van een Jura Impressa S9 One Touch! Super dingetje, toch loop ik al tegen het eerste "probleem" aan. Bereidingen met melk worden niet echt warm, ondanks dat de koffietemperatuur op maximaal staat en de kou uit het kopje gehaald was door er even heet water in te zetten. Je kunt een cappuchino in een teug leegdrinken. Ik denk dat het aan de melk ligt, aangezien alleen koffie of espresso wel loeiheet wordt. Iemand een idee of/hoe de melk warmer kan?quote:Op zaterdag 20 juni 2009 13:43 schreef Coelho het volgende:
Ben van plan een Jura te gaan kopen. Twijfel tussen de C9 one touch en S9 one touch. Ondanks het prijsverschil is het me niet echt duidelijk wat het verschil is. Iemand die me uit kan leggen waar ik op moet letten en waarom ik voor de een danwel de ander moet kiezen?
En hoeveel extra kosten komen er na aanschaf nog om de hoek kijken? Ik las iets over jaarlijks terug sturen naar de fabriek???
Er moet dus koffie in die net iets grover is dan espressomaling heb ik het idee. Mijn Illy espressomaling wordt iets te bitter en zwaar naar mijn smaak, ze hebben dan ook een speciale Moka Pot melange/maling maar die heb ik nog niet los kunnen kopen/vinden (12 blikken is net iets te veel ) (hier los te bestellen zie ik nu, even uitzoeken of ze naar Frankrijk versturen tegen een redelijke prijs)quote:Op zondag 21 juni 2009 18:24 schreef LadyBlack het volgende:
[ afbeelding ]
Dat heet een moka of perculator, coole dingen, ik zet er zelf ook altijd koffie mee
Je doet er espressokoffie in, maar dat hoeft niet perse van een bepaald merk, als je dit topic even doorleest vind je 1001 tips Bij de Simon Levelt of Kaldi kunnen ze je sowieso goed helpen hoor.
En malers zijn als het goed is wel op meerdere standen instelbaar, dus zowel voor filterkoffie als de moka.
Ik stop trouwens ook snelfiltermaling wel in de moka, gaat prima
Heb er net ook weer eens koffie mee gezet, heerlijk lavazza zwart er in en zit hem nu te sippen.quote:Op zondag 21 juni 2009 17:54 schreef Mr.J het volgende:
Hi all,
Ik kreeg gisteren voor mijn verjaardag een grappig koffie/espresso 'dingetje' uit Italie. Je vult de onderkant met water, daarboven plaats je het metalen filter waar je een speciaal soort koffie in doet en daarboven schroef je het kannetje.
Dit zet je op 't vuur en zodra 't water kookt komt 't omhoog door 't filter en komt het in 't kannetje terecht.
Nu zijn mijn vragen;
1) Wat is het voor iets precies?
2) Wat voor koffie hoort erin. Ik heb wel een speciaal pakje erbij gekregen, maar als ik die zelf wilt kopen, waar moet ik dan op letten? Zo'n speciaal logo die lijkt op 't kannetje staat erop.
3) Bonusvraag: Als ik straks een koffieboonmaalmachine heb, kan die maling dan zowel in een filter apparaat (jaja, dat soort apparaten horen hier in dit topic eigenlijk niet thuis ) alsmede in dat kannetje?
Bedankt voor de schoonmaaktip trouwens, ik wist ook niet dat je het filter en het ringetje er uit kon halen.quote:Op maandag 22 juni 2009 09:44 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Heb er net ook weer eens koffie mee gezet, heerlijk lavazza zwart er in en zit hem nu te sippen.
Graag gedaan, en zoals ik al zei, dat weet bijna niemand en daarom zijn die dingen in Vakantiehuisjes altijd een ramp.quote:Op maandag 22 juni 2009 12:13 schreef Dunckie het volgende:
[..]
Bedankt voor de schoonmaaktip trouwens, ik wist ook niet dat je het filter en het ringetje er uit kon halen.
Kan je die ringen ook tzt vervangen?quote:Op maandag 22 juni 2009 13:28 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Graag gedaan, en zoals ik al zei, dat weet bijna niemand en daarom zijn die dingen in Vakantiehuisjes altijd een ramp.
ja hoor, in Italie of Spanje hebben ze die gewoon in het schap liggen naast die percolators.quote:
De betere kookwinkels hebben die ringen ook met bergen op voorraad. Soms vind je ook nog andere reserve onderdeeltjes, maar de kans daarop is veel kleiner. In Italie kan je geen huishoudwarenzaak inlopen of ze trekken er wel een laatje open met alle denkbare onderdelen.quote:Op maandag 22 juni 2009 16:43 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
ja hoor, in Italie of Spanje hebben ze die gewoon in het schap liggen naast die percolators.
Heb hier nog ergens een pakje ringen liggen en een filter
Marktplaats Ze gaan bijna niet kapot en de malers kan je vervangen.quote:Op dinsdag 23 juni 2009 11:19 schreef Mr.J het volgende:
Iemand nog tips voor een goede en betaalbare koffiebonenmaler?
Hangt ervan af hoe kieskeurig je bent, sommigen branden de boontjes zelf om zo gebrande boontjes te malen die niet ouder dan 1 dag zijn, maar over het algemeen bijven bonen veel langer vers dan poeder (ik vind bonen die een week in het resevoir hebben gelegen niet merkbaar anders (itt tot poeder!).quote:En als je dan je koffiebonen koopt en in 't reservoir doet, blijven deze dan lang vers?
Ok, ga ik even verder met domme vragen stellen.quote:Op dinsdag 23 juni 2009 12:01 schreef Zith het volgende:
Rancilio, Mazzer, Ascaso, Le'Lit, Pasquini, Anfim, Macap, La Cimbali, Compak K... Let wel, de prijzen van deze vaan (nieuw) van 130 tot 600 EUR... Wat ik heb gedaan is gewoon marktplaats bekijken op aangeboden molens, en dan de reviews ervan lezen op http://coffeegeek.com/reviews/grinders?SeeAll=1&Page=1&Sort=price&Order=0 .. Of andersom kan ook, je ziet een leuke grinder op coffeegeek.com (bijv racilio rocky) en kijkt wat marktplaats te bieden heeft.
Nieuwkoop is ook te doen hoor, Ascado iMini is zo'n 170 eur, Rancilio Rocky 200ish eur - redelijke prijzen zijn er dus wel.
Ikzelf ging echt voor een doserless, waar de gemalen koffie direct in de filterhouder komt, hoef je je ook geen zorgen te maken over poeder dat in een bakje oud ligt te worden
Een filterdrager is zoiets:quote:Op dinsdag 23 juni 2009 13:47 schreef Mr.J het volgende:
[..]
Ok, ga ik even verder met domme vragen stellen.
Als je nu deze ziet; http://www.koffiewarenhui(...)scaso/Ascaso_I-Mini/
Lees ik: "Verse koffie direct in uw filterdrager. "
Wat is dan nu weer je filterdrager? Kan dat je filter zakje voor je filter koffie of het metalen filtertje van een perculator zijn?
En kan iemand mij meer vertellen over hoe fijn je waarvoor moet malen? :p
Bij een espresso machinequote:Op dinsdag 23 juni 2009 13:47 schreef Mr.J het volgende:
[..]
Ok, ga ik even verder met domme vragen stellen.
Als je nu deze ziet; http://www.koffiewarenhui(...)scaso/Ascaso_I-Mini/
Lees ik: "Verse koffie direct in uw filterdrager. "
Wat is dan nu weer je filterdrager? Kan dat je filter zakje voor je filter koffie of het metalen filtertje van een perculator zijn?
Ik heb vorige week ook een perculator gekocht. Zat echter te twijfelen over het formaat in verband met bezoek. Ik heb nu de 6-kops Moka express maar overweeg om hem in te ruilen voor een kleiner formaat, zeker als het antwoord op de volgende vraag bevestigend is. Dien je het reservoir altijd tot net onder het ventiel te vullen of kan je hem ook 'halfvol' op het vuur zetten? En hoe zit dat voor de koffie, moet de filter zo vol mogelijk (zonder aan te stampen) of kan je er ook één schepje in doen?quote:Op zondag 21 juni 2009 18:24 schreef LadyBlack het volgende:
[ afbeelding ]
Dat heet een moka of perculator, coole dingen, ik zet er zelf ook altijd koffie mee
Je doet er espressokoffie in, maar dat hoeft niet perse van een bepaald merk, als je dit topic even doorleest vind je 1001 tips Bij de Simon Levelt of Kaldi kunnen ze je sowieso goed helpen hoor.
En malers zijn als het goed is wel op meerdere standen instelbaar, dus zowel voor filterkoffie als de moka.
Ik stop trouwens ook snelfiltermaling wel in de moka, gaat prima
Klopt, dat komt omdat een goede cappuccino vrij zwaar is en je na de lunch geen honger meer mag hebben. Ze kijken je nog vreemder aan als je het als toetje besteld van je avondeten, dan neigt het naar een belediging - "ik heb nog niet genoeg gehad".quote:Op woensdag 24 juni 2009 12:25 schreef Ad_rem het volgende:
Wel grappig weetje wat ik laatst las het Grande Italië magazine: "Bestel een cappuccino enkel in de voormiddag, tot een uur of elf. Italianen schakelen na de middag over op espresso. Wie dan toch nog een cappuccino bestelt, wordt meewarig aangekeken"
quote:Op woensdag 24 juni 2009 12:25 schreef Ad_rem het volgende:
Wel grappig weetje wat ik laatst las het Grande Italië magazine: "Bestel een cappuccino enkel in de voormiddag, tot een uur of elf. Italianen schakelen na de middag over op espresso. Wie dan toch nog een cappuccino bestelt, wordt meewarig aangekeken"
Soit, Italianen zijn, itt tot fransen, heel aardig tegen touristen die niet weten hoe het "hoort"quote:Op woensdag 24 juni 2009 17:21 schreef killerb het volgende:
[..]
Klopt, dat komt omdat een goede cappuccino vrij zwaar is en je na de lunch geen honger meer mag hebben. Ze kijken je nog vreemder aan als je het als toetje besteld van je avondeten, dan neigt het naar een belediging - "ik heb nog niet genoeg gehad".
Ik had mijn vriendje een beetje geïnstrueerd, dat hij 'cafe' moest bestellen als hij espresso wilde hebben, dus hij netjes cafe gezegd, die ober nog maar eens vriendelijk vragen of ie dus een cafe americano wilde, ik snel tussenbeide gekomen, vriendje in de war, ober in de war....quote:Op woensdag 24 juni 2009 17:36 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
[..]
Soit, Italianen zijn, itt tot fransen, heel aardig tegen touristen die niet weten hoe het "hoort"
Als jij in je steenkolen italiaans om 16:00 om een cappuccino vraagt, doet men daar absoluut niet moeilijk over.
Er is niemand bij de hema ofzo die je uitlegt hoe je met die dingen moet omgaan.quote:Op woensdag 24 juni 2009 21:16 schreef LadyBlack het volgende:
Ik denk dat ik ook mijn perculator maar eens uit elkaar moet halen, ik behoor tot mijn grote schande blijkbaar ook tot die mensen die enkel de drie obvious delen afwassen
Nee, je moet die dingen vullen. Anders bouwen ze niet genoeg druk op. Er zijn wel halveerinzetjes te koop. Maar die moet je zoeken. Er zijn weinig winkels die dingen in het assortiment hebben. Ik ken er maar ééntje die ze heeft (samen met reserve trechtertjes, dopjes en greepjes ) De meesten verkopen je gewoon een tweede percolator. Wat met de prijzen van Bialetti ook niet onoverkomelijk is.quote:Op dinsdag 23 juni 2009 20:32 schreef Bismarck het volgende:
[..]
Ik heb vorige week ook een perculator gekocht. Zat echter te twijfelen over het formaat in verband met bezoek. Ik heb nu de 6-kops Moka express maar overweeg om hem in te ruilen voor een kleiner formaat, zeker als het antwoord op de volgende vraag bevestigend is. Dien je het reservoir altijd tot net onder het ventiel te vullen of kan je hem ook 'halfvol' op het vuur zetten? En hoe zit dat voor de koffie, moet de filter zo vol mogelijk (zonder aan te stampen) of kan je er ook één schepje in doen?
Daar heb ik er inderdaad een gekocht (één van de drie Heb van 6, 3 en 1 kopje )quote:Op woensdag 24 juni 2009 21:37 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Er is niemand bij de hema ofzo die je uitlegt hoe je met die dingen moet omgaan.
Als het alleen maar dunne witte aanslag is, is het volgens mij kalkaanslag, dat is niet zo erg. Als er echt van dat slijm in staat (bijvoorbeeld als je m nat hebt weggezet) dan is het wel verstandig om m goed af te wassen voordat je gaat koffiezetten.quote:Op woensdag 24 juni 2009 23:11 schreef LadyBlack het volgende:
[..]
Daar heb ik er inderdaad een gekocht (één van de drie Heb van 6, 3 en 1 kopje )
Weet jij toevallig ook hoe dat nou zit met die materialen? Ik krijg wel van dat witte spul op de bodem, is dat nou giftig en moet ik beter zo'n Bialetti kopen? (die het trouwens ook wel een beetje heeft... )
Dat witte is kalkquote:Op woensdag 24 juni 2009 23:11 schreef LadyBlack het volgende:
[..]
Daar heb ik er inderdaad een gekocht (één van de drie Heb van 6, 3 en 1 kopje )
Weet jij toevallig ook hoe dat nou zit met die materialen? Ik krijg wel van dat witte spul op de bodem, is dat nou giftig en moet ik beter zo'n Bialetti kopen? (die het trouwens ook wel een beetje heeft... )
helaas (maar elk nadeel heeft zijn voordeel )quote:Op vrijdag 26 juni 2009 21:20 schreef Pietverdriet het volgende:
Vandaag is mijn Espresso machine overleden
[ afbeelding ]
HUIL
Hij is ca 10 jaar oud, dus denk niet dat het loont om hem te laten repareren.
Maar eens op zoek naar een nieuwe
Een X1? Je zou 'm voor de knutselaar tweedehands kunnen verkopen. Of verpatsen aan een Yup die 'm toch alleen maar voor de sier wil. Laat je maar niet verleiden door de nieuwste Francis!Francis! modellen. De X7 en X8. Die werken alleen maar met de IPERespressp capsules van Illy. en de X8 is stiekem nog een Saeco (dus philips anno nu) ook.quote:Op vrijdag 26 juni 2009 21:20 schreef Pietverdriet het volgende:
Vandaag is mijn Espresso machine overleden
[ afbeelding ]
HUIL
Hij is ca 10 jaar oud, dus denk niet dat het loont om hem te laten repareren.
Maar eens op zoek naar een nieuwe
Ik ben een Jup, hoewel, niet zo J meer en niet echt Urban meerquote:Op vrijdag 26 juni 2009 21:45 schreef Fixers het volgende:
[..]
Een X1? Je zou 'm voor de knutselaar tweedehands kunnen verkopen. Of verpatsen aan een Yup die 'm toch alleen maar voor de sier wil.
Dat zijn superdegelijke machines?quote:Laat je maar niet verleiden door de nieuwste Francis!Francis! modellen. De X7 en X8. Die werken alleen maar met de IPERespressp capsules van Illy. en de X8 is stiekem nog een Saeco (dus philips anno nu) ook.
Als je niet al te veel geeft om uiterlijk zou ik gewoon voor een Rancilio Silvia gaan of een Bezzera BZ07
Euh ja, dom van me.....quote:Op vrijdag 26 juni 2009 22:01 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik ben een Jup, hoewel, niet zo J meer en niet echt Urban meer
[..]
Dat zijn superdegelijke machines?
Ik heb een X1 en ik zou niet om uiterlijk geven?
Wat denk je van de La Pavoni Europiccola-Lusso ?
[ afbeelding ]
Of de La Pavoni GRAN Romantica Cromata V230 GRL
[ afbeelding ]
Of de 'La Nuova Era'
[ afbeelding ]
Loop je ook een beetje te stangenquote:
Hij maakt dus geweldige espresso en is degelijk?quote:Pavoni ken ik alleen maar van naam en faam. De Rancilio Silvia is een van de meest bejubelde espressomachines die je kan vinden. De Bezzera is wat onbekender, maar degelijk en met veel ervaring (een van de grondleggers van de moderne espresso). Je moet 'm maar net mooi vinden:
Hij werkt wel fijn en is degelijk.
Het tipje op de stoompijp is aangepast, het is nu echt turboschuimen. De stoomknop is wat comfortabeler met dat soft-touch rubber ipv die harde plastic ribbels. Maar mooier is ze er niet op geworden. Ik zie ook nog altijd liever de oude greep aan het piston.quote:Op zaterdag 27 juni 2009 08:53 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
ik kan niet zeggen dat ik die modelwijziging een vooruitgang vind, of heb ik iets over het hoofd gezien?
Wat drink je het meest? Als je alleen espresso drinkt is een pavoni leuk. Alleen veel meer werk. Ook de temperatuur stabiliteit is niet zo extreem goed. Ze raken nogal snel oververhit.quote:Op zaterdag 27 juni 2009 11:10 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik zit nu erg te twijfelen tussen een machine of die Pavoni.
Ga een kijken naar een winkel waar ze die verkopen en te proberen zijn
Ik woon half in Duitsland, half in NL oosten van het landquote:Op zondag 28 juni 2009 14:23 schreef HarmDommisse het volgende:
[..]
Wat drink je het meest? Als je alleen espresso drinkt is een pavoni leuk. Alleen veel meer werk. Ook de temperatuur stabiliteit is niet zo extreem goed. Ze raken nogal snel oververhit.
Waar woon je in de buurt? Is wat makkelijk om een winkel te noemen om hem te proberen.
Ik heb heel lang een Pavoni gehad, uiteindelijk in de kast belandt en een Vibiemme Domobar gekocht.quote:Op vrijdag 26 juni 2009 22:01 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik ben een Jup, hoewel, niet zo J meer en niet echt Urban meer
[..]
Dat zijn superdegelijke machines?
Ik heb een X1 en ik zou niet om uiterlijk geven?
Wat denk je van de La Pavoni Europiccola-Lusso ?
[ afbeelding ]
Of de La Pavoni GRAN Romantica Cromata V230 GRL
[ afbeelding ]
Of de 'La Nuova Era'
[ afbeelding ]
Hmm dan weet ik er niet zo 123 een. Iedergeval bij Van Pommeren in Utrecht staat hij als demo.quote:Op zondag 28 juni 2009 16:34 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik woon half in Duitsland, half in NL oosten van het land
quote:Op dinsdag 23 juni 2009 13:57 schreef Zith het volgende:
Als je geen espressomachine hebt heb je ook geen portafilter, dan moet je maar afwegen of je je koffie gelijk in je perculator of wat je ook gebruikt wilt, of dat je het liever in een opvang bakje wilt waar je het uit kan scheppen.
Als je geen espressomachine hebt kun je mijninziens een stuk minder kieskeurig zijn, en is het volgende ook al goed genoeg en goedkoop praktisch overal te halen (of wacht de reacties van de echte kenners af ): http://www.koffiediscount(...)zwart-art-111946.htm
Voor espresso moet het juist erg fijn zijn en elke fout die je maakt wordt genadeloos afgestraft met de smaak van de espresso, perculators of andere koffiezet manieren zijn meer vergevend dus hoef je minder precieze apperatuur te nemen (vind ik, wacht anders de racties van de echte kenners af hier ).
Nog even terugkomend op een koffiebonenmaler voor @ the moment alleen filter en moka koffie, zit er verschil in maling voor die 2 zetmethodes? Moka fijner ofzo?quote:Op dinsdag 23 juni 2009 14:05 schreef Pietverdriet het volgende:
Als je koffie zet met een snelfilter, perculator of potjeskoffie, volstaat deze volkomen
[ afbeelding ]
Volgens mij zit moka tussen espresso en filter in qua grootte.quote:Op zondag 12 juli 2009 14:27 schreef Mr.J het volgende:
[..]
[..]
Nog even terugkomend op een koffiebonenmaler voor @ the moment alleen filter en moka koffie, zit er verschil in maling voor die 2 zetmethodes? Moka fijner ofzo?
En had dus 3,5 week geleden en erg mooie en stijlvolle molen gezien, weet alleen niet meer waar. En mijn internethistory gaat maar 2 weken terug.
Ik heb (had) een X1, héél erg mooi, maar niet echt super als espressomachinequote:Op zondag 12 juli 2009 16:56 schreef LadyBlack het volgende:
Die is echt leuk heb ze ook wel eens zien staan, en een vriend van me heeft er 1 op een rommelmarkt op de kop getikt, dat wil ik ook nog wel Gewoon voor de eyecandy
Net zoals die X1, die vind ik ook zo fantastisch
Heb deze volgens mij in de etalage van een winkeltje in de Utrechtsestraat in A'dam zien staan.quote:Op vrijdag 26 juni 2009 21:20 schreef Pietverdriet het volgende:
Vandaag is mijn Espresso machine overleden
[ afbeelding ]
HUIL
Hij is ca 10 jaar oud, dus denk niet dat het loont om hem te laten repareren.
Maar eens op zoek naar een nieuwe
Ik heb de 2 kops versie...superschattig natuurlijk, maar de kopjes geraken niet even vol. Geen probleem hoor, noemen we een ristretto light.quote:Op zondag 12 juli 2009 15:57 schreef Zith het volgende:
[..]
Volgens mij zit moka tussen espresso en filter in qua grootte.
Zelf heb ik gister een leuke schattige perculator gekoch, de 1 cups versiet:
[ afbeelding ]
Nee en ja: www.goldencoffeebox.nl kun je ook vanaf 250gr bestellen.quote:Op dinsdag 21 juli 2009 11:38 schreef Coelho het volgende:
Raden jullie toch de Simon Levelt achtige winkels aan, of zijn er online betere deals te sluiten?
Die ga ik denk ik tussen de middag maar halen bij de Kaldi alhier, het leek mijn vriendin een leuk cadeau voor mijn verjaardag, maar da's pas in oktober..quote:Op zondag 12 juli 2009 17:26 schreef Mr.J het volgende:
Ah, deze was 't!
[ afbeelding ]
http://www.koffiewarenhui(...)lis/Solis_Scala_166/
ik heb er ook naar gekeken maar ik vond dat hem zo plastic. Wel jammer. verder een mooi apparaatquote:Op vrijdag 24 juli 2009 11:19 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Die ga ik denk ik tussen de middag maar halen bij de Kaldi alhier, het leek mijn vriendin een leuk cadeau voor mijn verjaardag, maar da's pas in oktober..
Idd even na je vakantie door laten lopen.quote:Op vrijdag 31 juli 2009 14:04 schreef Gripper het volgende:
Een onderhoudsvraagje: moet ik mn espressoaparaat leeg maken bij langere afwezigheid? Ik ga ruim een maand op vakantie, en kan me voorstellen dat het water in de leidingen en de boiler een beetje muf zal worden. het reservoir kiep ik natuurlijk sowieso leeg, maar is dat voldoende? Of kan ik het zo laten, en als ik van vakantie terugkom de boel gewoon even lekker laten doorlopen?
Beginnen met goed ontluchten en door laten lopen. In de zomer wil nog al eens water uit de boiler verdampen.quote:Op vrijdag 31 juli 2009 14:04 schreef Gripper het volgende:
Een onderhoudsvraagje: moet ik mn espressoaparaat leeg maken bij langere afwezigheid? Ik ga ruim een maand op vakantie, en kan me voorstellen dat het water in de leidingen en de boiler een beetje muf zal worden. het reservoir kiep ik natuurlijk sowieso leeg, maar is dat voldoende? Of kan ik het zo laten, en als ik van vakantie terugkom de boel gewoon even lekker laten doorlopen?
Even naar de winkel om melk te halen en dan ga ik met zo'n zelfde potje ook eens even een lekkere cappuccino makenquote:Op zondag 2 augustus 2009 21:26 schreef Sandous het volgende:
Na de senseo
Heb ik nu deze: [ afbeelding ] (wel wat groter dan de foto) en hij bevalt!! Ik ruik eindelijk de koffie als ie klaar is.
Ontluchten? Watercontainer leeg laten lopen en lucht aanzuigen bedoel je ? Of stoompijpje open zodat het water via die weg eruitloopt?quote:Op maandag 3 augustus 2009 09:42 schreef Fixers het volgende:
[..]
Beginnen met goed ontluchten en door laten lopen. In de zomer wil nog al eens water uit de boiler verdampen.
Als een espresso machine lang heeft stilgestaan, dan is het belangrijk de boiler te ontluchten. Water in de boiler verdampt langzaam en een boiler met te weinig water erin kan makkelijk oververhit raken. In het beste geval treed er een veiligheidsthermostaatje in werking, in het slechtste brand het verwarmingselement door.quote:Op maandag 3 augustus 2009 14:17 schreef Gripper het volgende:
[..]
Ontluchten? Watercontainer leeg laten lopen en lucht aanzuigen bedoel je ? Of stoompijpje open zodat het water via die weg eruitloopt?
Ik zou me kunnen voorstellen dat zolang de boilerruimte compleet gevuld is met water ongerechtigheden minder kans krijgen om binnen in die boiler te groeien, dan wanneer de ruimte deels leeg is en er ook zuurstof bij in zit....
Aha, duidelijk, thanks. Da's dus een makkelijke. k heb de machine gisteravond al schoongemaakt en ontkalkt en de buitenkant opgepoetst. Eigenlijk moet ik m nu schoon houden en de laatste dagen voor ik op vakantie ga geen koffie meer zetten...quote:Op dinsdag 4 augustus 2009 09:04 schreef Fixers het volgende:
[..]
Als een espresso machine lang heeft stilgestaan, dan is het belangrijk de boiler te ontluchten. Water in de boiler verdampt langzaam en een boiler met te weinig water erin kan makkelijk oververhit raken. In het beste geval treed er een veiligheidsthermostaatje in werking, in het slechtste brand het verwarmingselement door.
Ontluchten is in de basis bij alle machines hetzelfde: tankvullen, aanzetten en direct de pomp laten lopen om water uit de zetgroep en stoompijpje te laten komen. Het kan iets varieren, kijk daarvoor in de handleiding van je machine.
Vooral na de zomervakantie hebben reparatiediensten goede zaken met het resetten van beveiligingsthermostaatjes (¤ 35,- voor een Rancilio Silvia bijvoorbeeld, maar dit kan je vaak ook zelf) en het vervangen van oververhitte en drooggekookte boilers.
Vers malen vind ik eerlijk belangrijker dan versgebrand.quote:Op zaterdag 22 augustus 2009 12:52 schreef Zith het volgende:
Veel mensen in dit tpic drinken al geen koffie meer als het meer dan een week geleden gebrand is. Maar als je iemand bent die uit de supermarkt koffiepakken koop.., mwa het zal niet zo veel uitmaken, een muffere smaak. niets giftigs ofzo (zolang het niet vochtig is).
Klopt, echter zal je nog steeds een echt enorm verschil zien met een boon uit een douwe egberts pak, en een boon die je een uur geleden hebt geroosterd. Ik durf zelfs te zeggen dat je hetzelfde grootte verschil proeft als wanneer je van gemalen uit pak naar gemalen uit je echten maler overgaat.quote:Op zaterdag 22 augustus 2009 12:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Vers malen vind ik eerlijk belangrijker dan versgebrand.
tuurlijk, is ook eigenlijk heel erg grappig als het iemand anders gebeurd. Het is een scene in een film waard, vind het jammer dat ik het zelf niet op film heb. Zou een leuke voor youtube zijn als variatie op de mentos/pepsie light filmpjes.quote:Op woensdag 26 augustus 2009 16:37 schreef infp2009 het volgende:
Mag ik daar een klein beetje om lachen
waarom zou je heldere koffie willen? Zet je hem zo slap dan?quote:Op zaterdag 29 augustus 2009 15:25 schreef hulsbeek het volgende:
Ik heb nu een french press van Bodum, best een goed ding. Maar hoe zit het kwa maling voor die dingen. Ik krijg er met snelfilter maling een troebel kopje koffie uit...Is die troebelheid iets wat erbij hoort of kun je er ook heldere koffie mee zetten.
Ik had begrepen dat de maling iets grover moest zijn, misschien dat de snelfitlermaling teveel door het filter omhoogdwarrelt. En anders langer laten rusten, ook na het omlaagdrukken van de press.quote:Op zaterdag 29 augustus 2009 15:25 schreef hulsbeek het volgende:
Ik heb nu een french press van Bodum, best een goed ding. Maar hoe zit het kwa maling voor die dingen. Ik krijg er met snelfilter maling een troebel kopje koffie uit...Is die troebelheid iets wat erbij hoort of kun je er ook heldere koffie mee zetten.
Neem dan wel zonder koolzuur.quote:Op zondag 30 augustus 2009 16:06 schreef hulsbeek het volgende:
Thx. Dan ga ik eens met grove mailing testen. Wat voor water gebruiken jullie voor je koffie? Ik zat eraan te denken eens bronwater te gaan gebruiken ipv gewoon leidingwater misschien dat ik verschil proef. Iemand daar ervaring mee. Ik heb nog niet echt apparatuur met Brita filters ect dus ik ben bezig met wat simpele dingetjes die niet echt wat kosten.
Brita is het makelijkst om gewoo los te hebben, in kan. Kost lang niet zoveel als bronwater kopen. Een kan heb je al voor 18 euro een nieuw filter 6 euro. Als je een losse kan hebt kan je het water ook gebruiken voor andere dingen als thee, om koud te drinken en voor in de strijkbout.quote:Op zondag 30 augustus 2009 16:06 schreef hulsbeek het volgende:
Thx. Dan ga ik eens met grove mailing testen. Wat voor water gebruiken jullie voor je koffie? Ik zat eraan te denken eens bronwater te gaan gebruiken ipv gewoon leidingwater misschien dat ik verschil proef. Iemand daar ervaring mee. Ik heb nog niet echt apparatuur met Brita filters ect dus ik ben bezig met wat simpele dingetjes die niet echt wat kosten.
In de strijkbout en op de planten gooi in altijd het water uit de wasdroger en uit de airco. Als het veel is ook in de wasmachine.quote:Op zondag 30 augustus 2009 17:28 schreef Fixers het volgende:
[..]
Brita is het makelijkst om gewoo los te hebben, in kan. Kost lang niet zoveel als bronwater kopen. Een kan heb je al voor 18 euro een nieuw filter 6 euro. Als je een losse kan hebt kan je het water ook gebruiken voor andere dingen als thee, om koud te drinken en voor in de strijkbout.
Nu moet ik zeggen dat ik met een brita gefilterd water om zo te drinken niet echt meerwaarde vind hebben tegenover gewoon water. Het Nederlandse leidingwater smaakt me daarvoor goed genoeg. De glorix die er in belgie uit de kraan komt daarentegen Voor apparatuur die water verwarmen is het wel erg fijn.
Pfft, lastig. Die zijn geloof ik een stuk kleiner dan de e61-style portafilters toch? Anders zelf maken....quote:Op maandag 14 september 2009 15:11 schreef Gripper het volgende:
Heeft iemand een idee waar ik een bodemloze filterdrager voor mn gaggia classic kan vinden in NL?
Werkt deze niet?quote:Op maandag 14 september 2009 15:11 schreef Gripper het volgende:
Heeft iemand een idee waar ik een bodemloze filterdrager voor mn gaggia classic kan vinden in NL?
Precies, Gaggia gebruikt geen E61 groep. Ik had sowieso al bij een duitse webwinkel iets gevonden wat geschikt is, en anders een standaard filterbakje bijhalen en daar de bodem uitzagen.quote:Op maandag 14 september 2009 15:15 schreef infp2009 het volgende:
[..]
Pfft, lastig. Die zijn geloof ik een stuk kleiner dan de e61-style portafilters toch? Anders zelf maken....
Heb hem besteld, volgende week komt ie. Nu nog een nieuwe molen.quote:Op woensdag 30 september 2009 22:33 schreef Pietverdriet het volgende:
Iemand ervaring met ECM TECHNIKA?
[ afbeelding ]
Het is (inderdaad) een mokapot, maar dan eentje waar je een espressokopje onder zet en waar de koffie dan gelijk in stroomt (en het bakje is gelijk verwarmt )quote:Op zondag 4 oktober 2009 21:55 schreef tim2308 het volgende:
@Zith Leuke fotoreeks. Wat is dat ding rechts op de laatste foto? De onderkant lijkt op een Mokapot, maar de bovenkant?
Yep, hete lucht popcorn machine van +-20 eur Binnen 5 minuten 130 gram egaal dark roast.quote:Op zondag 4 oktober 2009 21:57 schreef Pietverdriet het volgende:
Die Princess op de eerste foto, is dat een popcornmachine die je als koffierooster gebruikt?
Schitterend apparaat Piet!quote:Op zaterdag 3 oktober 2009 20:09 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Heb hem besteld, volgende week komt ie. Nu nog een nieuwe molen.
Ga naar Peeze en vraag daar om groene bonen.quote:Op donderdag 8 oktober 2009 11:38 schreef Zith het volgende:
Er wordt hier trouwens altijd www.ongebrand.nl aangeraden voor groene bonen, en daar heb ik ook aardig wat gekocht, maar ben nu op een betere webshop gestuit; fascino coffee, waarom?
Verzendkosten zijn 3.50 EUR p.kilo waar ongebrand.nl 6.50 EUR vraagt geloof ik,
Koffie is eigenlijk standaard goedkoper (bijv. Costa Rica Tarrazu 10,99 p.kilo vs. 12.50 p.kilo, Sumatra Mandheling 11.75 p.kilo vs. 12.50 p.kilo),
Je kan ook per 250 gram kopen (is dus makkelijk verschillende orgins testen ) - alleen komt er wel wat extra kosten bij (25 cent per 250 gr geloof ik)
je kan er met ideal/paypal betalen (ongebrand.nl niet)
Nadelen zijn wel dat het uit duitsland moet komen en dus een dag langer duurt qua verzending.
Maar ben nog steeds op zoek naar een groene koffie verkoper in de buurt (arnhem ) want dan kan ik ook op de verzendkosten besparen en de bonen zelf checken op kwaliteit
tot zover mijn reclame
Bij mijn weten verkoopt Peeze geen groene bonen. Een niet nader te noemen persoon stuurde iedereen met de vraag naar groene bonen naar Ongebrand :pquote:Op donderdag 8 oktober 2009 20:45 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ga naar Peeze en vraag daar om groene bonen.
Als je lief vraagt, en anders ga je naar de Pelikaan in Zutphenquote:Op donderdag 8 oktober 2009 21:42 schreef tim2308 het volgende:
[..]
Bij mijn weten verkoopt Peeze geen groene bonen.
Het duurt lang, maar het wordt langzaam beter. Al denk ik dat jij betere maakt.quote:Op donderdag 8 oktober 2009 17:14 schreef Zith het volgende:
een echte non-automatic? Hoe lang leren is dat nou (met mijn semi-auto duurde het toch nog een maand ofzo voordat ik echt 95% goede shots maakte )
Lekker is dat dan. Ik heb net voor mn verjaardag van een maatje een kilozak espressobonen van de Tchibo gekregenquote:Op vrijdag 9 oktober 2009 10:23 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb mijn ECM Binnen, lekker mee aan het experimenteren. Maling moet ik nog perfectioneren en heb een nieuwe molen nodig (tips?) verder is er hier in Duitsland niet makkelijk aan goeie bonen te komen, Duitsers hebben nu eenmaal van koffie geen verstand.
Arme jongen, en men dacht waarschijnlijk dat men je een plezier deed met dure koffie (koffie is in D duur omdat er iets van 2 euro 20 op een pak koffiebelasting op zit, waar ook nog eens de BTW overheen gaat)quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 10:38 schreef Gripper het volgende:
[..]
Lekker is dat dan. Ik heb net voor mn verjaardag van een maatje een kilozak espressobonen van de Tchibo gekregen
Hier is er inmiddels ook al veel koffie doorheen, ben helemaal tigger nu, stuiter, stuiterquote:Op vrijdag 9 oktober 2009 18:09 schreef capricia het volgende:
Damn, vandaag voor het eerst een echt espresso-apparaat in huis. Dus veel te veel koffie gedronken...nu een raar gevoel in mijn buik....
Eigen schuld.
Te lekker!
Dus je lichaam went kennelijk niet?quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 18:11 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Hier is er inmiddels ook al veel koffie doorheen, ben helemaal tigger nu, stuiter, stuiter
zoals je in dit topic kan lezen zat ik tot vandaag enige tijd zonder espressomachine.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 18:12 schreef capricia het volgende:
[..]
Dus je lichaam went kennelijk niet?
Jammer...
Fascino-coffee.com zit geloof ik in duitsland, redelijk goedkoop imo.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 10:23 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb mijn ECM Binnen, lekker mee aan het experimenteren. Maling moet ik nog perfectioneren en heb een nieuwe molen nodig (tips?) verder is er hier in Duitsland niet makkelijk aan goeie bonen te komen, Duitsers hebben nu eenmaal van koffie geen verstand.
He blijft natuurlijk een compromis-apparaat, een los koffiezetapparaat + espressomachine zal natuurlijk beter zijn, maar hoeveel is natuurlijk een relatief subjectief iets. Als het allemaal wat stevig aanvoelt is het het proberen waard, maar ik zou het liever gescheiden houden, net als de meesten hier gok ik..quote:Op woensdag 14 oktober 2009 09:24 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
Eens evenv ragen hier
Een collega van me overweegt een Magimix espresso apparaat aan te schaffen (gecombineerd in een apparaat waarin ook een fitlerkoffiemachine zit (type 11406). Heeft iemand hier een specifieke positieve danwel nagatieve mening over? Persoonlijk was ik niet echt onder de indruk.
[ afbeelding ]
Het branden stinkt idd nogal.quote:Op donderdag 15 oktober 2009 09:43 schreef NoCigar het volgende:
In een van de voorgaande delen van dit topic werd betoogd dat al te verse koffie niet het beste was, met een aantal links om dat aan te tonen.
Stinkt het niet erg?
Tip is om de koffie eerst te laten rusten, eigenlijk wordt aangeraden om de eerste 12 uur niets ermee te doen dan in een pot te stoppen. Algemeen zit de 'sweet spot' tussen 3 en 7 dagen. Beste is natuurlijk om het in een luchtdichte pot te stoppen, maar als je een glazen pot gebuikt (zo'n glazen jam pot met ijzeren sluit mechanisme) dan moet je hem 2x per dag openen, want...quote:Op donderdag 15 oktober 2009 09:04 schreef Pietverdriet het volgende:
Net mijn eerste zelfgebrande koffie gemaakt. Had Java Arabica bonen van de Pelikaan in zutphen gekocht (op hun advies) en ze gebrand in mijn popcorn machine tot het begon te roken. Even laten afkoelen en daarna gemalen en er espresso van gemaakt, christemezielen, eerste experiment en direct al resultaat, een dikke laag crema en een aromatische okay koffie (als ik een espresso altijd zo kreeg in de horeca hoorde je mij niet klagen)
Geweldig wat is dit leuk, ik ga hier maar eens verder mee expirimenteren. Mensen nog tip over het branden?
Ik zelf brand zo'n 100 gram bonen per keer in de popper, dat is voor mij een hoeveelheid waardoor de bonen nog net bewegen (en na een tijdje gewoon weer lekker spingen en zweven), dat zijn zo'n 3 maatbekers die bij mn popper kwam. Ik merk dat als je minder doet het langer duurt (omdat een hoop warme lucht gewoon kan ontsnappen zonder de bonen te hebben aangeraakt). Ik brand meestal 3 sets van 100gr, daar kan ik een week mee vooruit. Ik produceer dan 2 soorten branding; 1 medium roast (ik stop tijdens de 2de golf van cracks) en 1 dark roast (ik ga nog een tijdje door na 2de golf cracks). De dark roast krijgt altijd zo'n mooie glazende laag omdat de olien er dan pas uit komen.quote:Freshly roasted coffee should be treated like fresh bakery goods or produce. Coffee is best from 4 to 24 hours after roasting. The aroma degrades first, and the "cup quality" will show a loss in overall flavor after a week. Therefore, we call coffee "fresh" for 7 days if it is stored properly:
Stir the hot beans in the collander until warm to the touch. When we're roasting another batch, we transfer them to a small bowl until they cool completely.
After the beans have cooled put them into an open glass storage jar. Since we roast many varieties and blends of coffee in small quantities, we use the Mason canning screw-top jars. If you use the type with the glass lid attached to the jar with wire, make sure the rubber seal is intact and in good condition. Otherwise, the jar is useless.
After 8-12 hours, we seal the jar tightly. Freshly roasted coffee emits C02 for the first 24 hours, keeping away the oxygen which will eventually make it stale. Some recommend sealing the container after a full 24 hours, but we have never had a problem sealing it sooner.
Ideally, roast coffee twice a week. You will be assured of enjoying the brew at its freshest and most flavorful.
Sweetmaria's zegt dus dat je minstens 4 uur moet wachten, ik zelf vond dat er na 6 uur nog steeds te veel veemde smaken in zaten, ergens anders las ik 3 dagen, in een reclame van een roast machine fabrikant las ik 12 uur.. a fin, de koffie een paar uurtjes de tijd geven om zich te profileren dusquote:Op donderdag 15 oktober 2009 12:49 schreef Pietverdriet het volgende:
Smaakt het beter als je ze eerst 12 uur of zo laat rusten?
quote:Let the home roasted coffee beans rest for 4-24 hours before brewing if you can wait that long. The rest allows the coffee beans to fully develop their flavor. After 24 hours, store any beans that you haven't used in an airtight container to keep them fresh for up to five days.
Aha, vond het helemaal niet verkeerd smaken trouwens, zou het net zoiets zijn als met Eieren, heel veel mensen vinden versgelegde eieren niet lekker. Die smaken namelijk vers (en dat is echt anders dan 2 dagen oud) en dat zijn ze niet gewend.quote:Op donderdag 15 oktober 2009 12:58 schreef Zith het volgende:
[..]
Sweetmaria's zegt dus dat je minstens 4 uur moet wachten, ik zelf vond dat er na 6 uur nog steeds te veel veemde smaken in zaten, ergens anders las ik 3 dagen, in een reclame van een roast machine fabrikant las ik 12 uur.. a fin, de koffie een paar uurtjes de tijd geven om zich te profileren dus
Het produceert aardig wat rook en een onaangename zure lucht, als je een tuin hebt of balkon zou ik het daar doen, anders dicht bij het raam (en een ventilator die de 'chaff' naar buiten blaast )quote:Op donderdag 15 oktober 2009 09:43 schreef NoCigar het volgende:
In een van de voorgaande delen van dit topic werd betoogd dat al te verse koffie niet het beste was, met een aantal links om dat aan te tonen.
Stinkt het niet erg?
quote:One thing many people don't realize is that there is such a thing as a bean that is "too fresh." Freshly roasted beans vent a large amount of carbon dioxide. Many coffee roasters sell their freshest wares in bags that have a small vent on them in order to allow them to "burp" off the extra CO2.
Many experts think that the ideal shot of espresso is made after the roasted beans have had a day or two to out-gas the extra CO2. These people think that the extra gas causes bitterness. You can also see this result if you make french press coffee with extremely fresh beans.
Let the coffee mature a day or two after roasting for a better flavor. That does not excuse storing grinds in a smelly fridge (never ever store ground coffee if you can avoid it), but don't rush it either.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |