Heb er net ook weer eens koffie mee gezet, heerlijk lavazza zwart er in en zit hem nu te sippen.quote:Op zondag 21 juni 2009 17:54 schreef Mr.J het volgende:
Hi all,
Ik kreeg gisteren voor mijn verjaardag een grappig koffie/espresso 'dingetje' uit Italie. Je vult de onderkant met water, daarboven plaats je het metalen filter waar je een speciaal soort koffie in doet en daarboven schroef je het kannetje.
Dit zet je op 't vuur en zodra 't water kookt komt 't omhoog door 't filter en komt het in 't kannetje terecht.
Nu zijn mijn vragen;
1) Wat is het voor iets precies?
2) Wat voor koffie hoort erin. Ik heb wel een speciaal pakje erbij gekregen, maar als ik die zelf wilt kopen, waar moet ik dan op letten? Zo'n speciaal logo die lijkt op 't kannetje staat erop.
3) Bonusvraag: Als ik straks een koffieboonmaalmachine heb, kan die maling dan zowel in een filter apparaat (jaja, dat soort apparaten horen hier in dit topic eigenlijk niet thuis) alsmede in dat kannetje?
Bedankt voor de schoonmaaktip trouwens, ik wist ook niet dat je het filter en het ringetje er uit kon halen.quote:Op maandag 22 juni 2009 09:44 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Heb er net ook weer eens koffie mee gezet, heerlijk lavazza zwart er in en zit hem nu te sippen.
Graag gedaan, en zoals ik al zei, dat weet bijna niemand en daarom zijn die dingen in Vakantiehuisjes altijd een ramp.quote:Op maandag 22 juni 2009 12:13 schreef Dunckie het volgende:
[..]
Bedankt voor de schoonmaaktip trouwens, ik wist ook niet dat je het filter en het ringetje er uit kon halen.
Kan je die ringen ook tzt vervangen?quote:Op maandag 22 juni 2009 13:28 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Graag gedaan, en zoals ik al zei, dat weet bijna niemand en daarom zijn die dingen in Vakantiehuisjes altijd een ramp.
ja hoor, in Italie of Spanje hebben ze die gewoon in het schap liggen naast die percolators.quote:
De betere kookwinkels hebben die ringen ook met bergen op voorraad. Soms vind je ook nog andere reserve onderdeeltjes, maar de kans daarop is veel kleiner. In Italie kan je geen huishoudwarenzaak inlopen of ze trekken er wel een laatje open met alle denkbare onderdelen.quote:Op maandag 22 juni 2009 16:43 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
ja hoor, in Italie of Spanje hebben ze die gewoon in het schap liggen naast die percolators.
Heb hier nog ergens een pakje ringen liggen en een filter
Marktplaatsquote:Op dinsdag 23 juni 2009 11:19 schreef Mr.J het volgende:
Iemand nog tips voor een goede en betaalbare koffiebonenmaler?
Hangt ervan af hoe kieskeurig je bent, sommigen branden de boontjes zelf om zo gebrande boontjes te malen die niet ouder dan 1 dag zijn, maar over het algemeen bijven bonen veel langer vers dan poeder (ik vind bonen die een week in het resevoir hebben gelegen niet merkbaar anders (itt tot poeder!).quote:En als je dan je koffiebonen koopt en in 't reservoir doet, blijven deze dan lang vers?
Ok, ga ik even verder met domme vragen stellen.quote:Op dinsdag 23 juni 2009 12:01 schreef Zith het volgende:
Rancilio, Mazzer, Ascaso, Le'Lit, Pasquini, Anfim, Macap, La Cimbali, Compak K... Let wel, de prijzen van deze vaan (nieuw) van 130 tot 600 EUR... Wat ik heb gedaan is gewoon marktplaats bekijken op aangeboden molens, en dan de reviews ervan lezen op http://coffeegeek.com/reviews/grinders?SeeAll=1&Page=1&Sort=price&Order=0 .. Of andersom kan ook, je ziet een leuke grinder op coffeegeek.com (bijv racilio rocky) en kijkt wat marktplaats te bieden heeft.
Nieuwkoop is ook te doen hoor, Ascado iMini is zo'n 170 eur, Rancilio Rocky 200ish eur - redelijke prijzen zijn er dus wel.
Ikzelf ging echt voor een doserless, waar de gemalen koffie direct in de filterhouder komt, hoef je je ook geen zorgen te maken over poeder dat in een bakje oud ligt te worden
Een filterdrager is zoiets:quote:Op dinsdag 23 juni 2009 13:47 schreef Mr.J het volgende:
[..]
Ok, ga ik even verder met domme vragen stellen.
Als je nu deze ziet; http://www.koffiewarenhui(...)scaso/Ascaso_I-Mini/
Lees ik: "Verse koffie direct in uw filterdrager. "
Wat is dan nu weer je filterdrager?Kan dat je filter zakje voor je filter koffie of het metalen filtertje van een perculator zijn?
En kan iemand mij meer vertellen over hoe fijn je waarvoor moet malen? :p
Bij een espresso machinequote:Op dinsdag 23 juni 2009 13:47 schreef Mr.J het volgende:
[..]
Ok, ga ik even verder met domme vragen stellen.
Als je nu deze ziet; http://www.koffiewarenhui(...)scaso/Ascaso_I-Mini/
Lees ik: "Verse koffie direct in uw filterdrager. "
Wat is dan nu weer je filterdrager?Kan dat je filter zakje voor je filter koffie of het metalen filtertje van een perculator zijn?
Ik heb vorige week ook een perculator gekocht. Zat echter te twijfelen over het formaat in verband met bezoek. Ik heb nu de 6-kops Moka express maar overweeg om hem in te ruilen voor een kleiner formaat, zeker als het antwoord op de volgende vraag bevestigend is. Dien je het reservoir altijd tot net onder het ventiel te vullen of kan je hem ook 'halfvol' op het vuur zetten? En hoe zit dat voor de koffie, moet de filter zo vol mogelijk (zonder aan te stampen) of kan je er ook één schepje in doen?quote:Op zondag 21 juni 2009 18:24 schreef LadyBlack het volgende:
[ afbeelding ]
Dat heet een moka of perculator, coole dingen, ik zet er zelf ook altijd koffie mee
Je doet er espressokoffie in, maar dat hoeft niet perse van een bepaald merk, als je dit topic even doorleest vind je 1001 tipsBij de Simon Levelt of Kaldi kunnen ze je sowieso goed helpen hoor.
En malers zijn als het goed is wel op meerdere standen instelbaar, dus zowel voor filterkoffie als de moka.
Ik stop trouwens ook snelfiltermaling wel in de moka, gaat prima
Klopt, dat komt omdat een goede cappuccino vrij zwaar is en je na de lunch geen honger meer mag hebben. Ze kijken je nog vreemder aan als je het als toetje besteld van je avondeten, dan neigt het naar een belediging - "ik heb nog niet genoeg gehad".quote:Op woensdag 24 juni 2009 12:25 schreef Ad_rem het volgende:
Wel grappig weetje wat ik laatst las het Grande Italië magazine: "Bestel een cappuccino enkel in de voormiddag, tot een uur of elf. Italianen schakelen na de middag over op espresso. Wie dan toch nog een cappuccino bestelt, wordt meewarig aangekeken"
quote:Op woensdag 24 juni 2009 12:25 schreef Ad_rem het volgende:
Wel grappig weetje wat ik laatst las het Grande Italië magazine: "Bestel een cappuccino enkel in de voormiddag, tot een uur of elf. Italianen schakelen na de middag over op espresso. Wie dan toch nog een cappuccino bestelt, wordt meewarig aangekeken"
Soit, Italianen zijn, itt tot fransen, heel aardig tegen touristen die niet weten hoe het "hoort"quote:Op woensdag 24 juni 2009 17:21 schreef killerb het volgende:
[..]
Klopt, dat komt omdat een goede cappuccino vrij zwaar is en je na de lunch geen honger meer mag hebben. Ze kijken je nog vreemder aan als je het als toetje besteld van je avondeten, dan neigt het naar een belediging - "ik heb nog niet genoeg gehad".
Ik had mijn vriendje een beetje geïnstrueerd, dat hij 'cafe' moest bestellen als hij espresso wilde hebben, dus hij netjes cafe gezegd, die ober nog maar eens vriendelijk vragen of ie dus een cafe americano wilde, ik snel tussenbeide gekomen, vriendje in de war, ober in de war....quote:Op woensdag 24 juni 2009 17:36 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
[..]
Soit, Italianen zijn, itt tot fransen, heel aardig tegen touristen die niet weten hoe het "hoort"
Als jij in je steenkolen italiaans om 16:00 om een cappuccino vraagt, doet men daar absoluut niet moeilijk over.
Er is niemand bij de hema ofzo die je uitlegt hoe je met die dingen moet omgaan.quote:Op woensdag 24 juni 2009 21:16 schreef LadyBlack het volgende:
Ik denk dat ik ook mijn perculator maar eens uit elkaar moet halen, ik behoor tot mijn grote schande blijkbaar ook tot die mensen die enkel de drie obvious delen afwassen![]()
Nee, je moet die dingen vullen. Anders bouwen ze niet genoeg druk op. Er zijn wel halveerinzetjes te koop. Maar die moet je zoeken. Er zijn weinig winkels die dingen in het assortiment hebben. Ik ken er maar ééntje die ze heeft (samen met reserve trechtertjes, dopjes en greepjesquote:Op dinsdag 23 juni 2009 20:32 schreef Bismarck het volgende:
[..]
Ik heb vorige week ook een perculator gekocht. Zat echter te twijfelen over het formaat in verband met bezoek. Ik heb nu de 6-kops Moka express maar overweeg om hem in te ruilen voor een kleiner formaat, zeker als het antwoord op de volgende vraag bevestigend is. Dien je het reservoir altijd tot net onder het ventiel te vullen of kan je hem ook 'halfvol' op het vuur zetten? En hoe zit dat voor de koffie, moet de filter zo vol mogelijk (zonder aan te stampen) of kan je er ook één schepje in doen?
Daar heb ik er inderdaad een gekocht (één van dequote:Op woensdag 24 juni 2009 21:37 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Er is niemand bij de hema ofzo die je uitlegt hoe je met die dingen moet omgaan.
Als het alleen maar dunne witte aanslag is, is het volgens mij kalkaanslag, dat is niet zo erg. Als er echt van dat slijm in staat (bijvoorbeeld als je m nat hebt weggezet) dan is het wel verstandig om m goed af te wassen voordat je gaat koffiezetten.quote:Op woensdag 24 juni 2009 23:11 schreef LadyBlack het volgende:
[..]
Daar heb ik er inderdaad een gekocht (één van dedrie
Heb van 6, 3 en 1 kopje
)
Weet jij toevallig ook hoe dat nou zit met die materialen? Ik krijg wel van dat witte spul op de bodem, is dat nou giftig en moet ik beter zo'n Bialetti kopen? (die het trouwens ook wel een beetje heeft...)
Dat witte is kalkquote:Op woensdag 24 juni 2009 23:11 schreef LadyBlack het volgende:
[..]
Daar heb ik er inderdaad een gekocht (één van dedrie
Heb van 6, 3 en 1 kopje
)
Weet jij toevallig ook hoe dat nou zit met die materialen? Ik krijg wel van dat witte spul op de bodem, is dat nou giftig en moet ik beter zo'n Bialetti kopen? (die het trouwens ook wel een beetje heeft...)
helaas (maar elk nadeel heeft zijn voordeelquote:Op vrijdag 26 juni 2009 21:20 schreef Pietverdriet het volgende:
Vandaag is mijn Espresso machine overleden
[ afbeelding ]
HUIL
Hij is ca 10 jaar oud, dus denk niet dat het loont om hem te laten repareren.
Maar eens op zoek naar een nieuwe
Een X1? Je zou 'm voor de knutselaar tweedehands kunnen verkopen. Of verpatsen aan een Yup die 'm toch alleen maar voor de sier wil.quote:Op vrijdag 26 juni 2009 21:20 schreef Pietverdriet het volgende:
Vandaag is mijn Espresso machine overleden
[ afbeelding ]
HUIL
Hij is ca 10 jaar oud, dus denk niet dat het loont om hem te laten repareren.
Maar eens op zoek naar een nieuwe
Ik ben een Jup, hoewel, niet zo J meer en niet echt Urban meerquote:Op vrijdag 26 juni 2009 21:45 schreef Fixers het volgende:
[..]
Een X1? Je zou 'm voor de knutselaar tweedehands kunnen verkopen. Of verpatsen aan een Yup die 'm toch alleen maar voor de sier wil.
Dat zijn superdegelijke machines?quote:Laat je maar niet verleiden door de nieuwste Francis!Francis! modellen. De X7 en X8. Die werken alleen maar met de IPERespressp capsules van Illy. en de X8 is stiekem nog een Saeco (dus philips anno nu) ook.
Als je niet al te veel geeft om uiterlijk zou ik gewoon voor een Rancilio Silvia gaan of een Bezzera BZ07
Euh ja, dom van me.....quote:Op vrijdag 26 juni 2009 22:01 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik ben een Jup, hoewel, niet zo J meer en niet echt Urban meer
[..]
Dat zijn superdegelijke machines?
Ik heb een X1 en ik zou niet om uiterlijk geven?
![]()
Wat denk je van de La Pavoni Europiccola-Lusso ?
[ afbeelding ]
Of de La Pavoni GRAN Romantica Cromata V230 GRL
[ afbeelding ]
Of de 'La Nuova Era'
[ afbeelding ]
Loop je ook een beetje te stangenquote:
Hij maakt dus geweldige espresso en is degelijk?quote:Pavoni ken ik alleen maar van naam en faam. De Rancilio Silvia is een van de meest bejubelde espressomachines die je kan vinden. De Bezzera is wat onbekender, maar degelijk en met veel ervaring (een van de grondleggers van de moderne espresso). Je moet 'm maar net mooi vinden:
Hij werkt wel fijn en is degelijk.
Het tipje op de stoompijp is aangepast, het is nu echt turboschuimen.quote:Op zaterdag 27 juni 2009 08:53 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
ik kan niet zeggen dat ik die modelwijziging een vooruitgang vind, of heb ik iets over het hoofd gezien?
Wat drink je het meest? Als je alleen espresso drinkt is een pavoni leuk. Alleen veel meer werk. Ook de temperatuur stabiliteit is niet zo extreem goed. Ze raken nogal snel oververhit.quote:Op zaterdag 27 juni 2009 11:10 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik zit nu erg te twijfelen tussen een machine of die Pavoni.
Ga een kijken naar een winkel waar ze die verkopen en te proberen zijn
Ik woon half in Duitsland, half in NL oosten van het landquote:Op zondag 28 juni 2009 14:23 schreef HarmDommisse het volgende:
[..]
Wat drink je het meest? Als je alleen espresso drinkt is een pavoni leuk. Alleen veel meer werk. Ook de temperatuur stabiliteit is niet zo extreem goed. Ze raken nogal snel oververhit.
Waar woon je in de buurt? Is wat makkelijk om een winkel te noemen om hem te proberen.
Ik heb heel lang een Pavoni gehad, uiteindelijk in de kast belandt en een Vibiemme Domobar gekocht.quote:Op vrijdag 26 juni 2009 22:01 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik ben een Jup, hoewel, niet zo J meer en niet echt Urban meer
[..]
Dat zijn superdegelijke machines?
Ik heb een X1 en ik zou niet om uiterlijk geven?
![]()
Wat denk je van de La Pavoni Europiccola-Lusso ?
[ afbeelding ]
Of de La Pavoni GRAN Romantica Cromata V230 GRL
[ afbeelding ]
Of de 'La Nuova Era'
[ afbeelding ]
Hmm dan weet ik er niet zo 123 een. Iedergeval bij Van Pommeren in Utrecht staat hij als demo.quote:Op zondag 28 juni 2009 16:34 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik woon half in Duitsland, half in NL oosten van het land
quote:Op dinsdag 23 juni 2009 13:57 schreef Zith het volgende:
Als je geen espressomachine hebt heb je ook geen portafilter, dan moet je maar afwegen of je je koffie gelijk in je perculator of wat je ook gebruikt wilt, of dat je het liever in een opvang bakje wilt waar je het uit kan scheppen.
Als je geen espressomachine hebt kun je mijninziens een stuk minder kieskeurig zijn, en is het volgende ook al goed genoeg en goedkoop praktisch overal te halen (of wacht de reacties van de echte kenners af): http://www.koffiediscount(...)zwart-art-111946.htm
Voor espresso moet het juist erg fijn zijn en elke fout die je maakt wordt genadeloos afgestraft met de smaak van de espresso, perculators of andere koffiezet manieren zijn meer vergevend dus hoef je minder precieze apperatuur te nemen (vind ik, wacht anders de racties van de echte kenners af hier).
Nog even terugkomend op een koffiebonenmaler voor @ the moment alleen filter en moka koffie, zit er verschil in maling voor die 2 zetmethodes? Moka fijner ofzo?quote:Op dinsdag 23 juni 2009 14:05 schreef Pietverdriet het volgende:
Als je koffie zet met een snelfilter, perculator of potjeskoffie, volstaat deze volkomen
[ afbeelding ]
Volgens mij zit moka tussen espresso en filter in qua grootte.quote:Op zondag 12 juli 2009 14:27 schreef Mr.J het volgende:
[..]
[..]
Nog even terugkomend op een koffiebonenmaler voor @ the moment alleen filter en moka koffie, zit er verschil in maling voor die 2 zetmethodes? Moka fijner ofzo?
En had dus 3,5 week geleden en erg mooie en stijlvolle molen gezien, weet alleen niet meer waar. En mijn internethistory gaat maar 2 weken terug.
Ik heb (had) een X1, héél erg mooi, maar niet echt super als espressomachinequote:Op zondag 12 juli 2009 16:56 schreef LadyBlack het volgende:
Die is echt leukheb ze ook wel eens zien staan, en een vriend van me heeft er 1 op een rommelmarkt op de kop getikt, dat wil ik ook nog wel
Gewoon voor de eyecandy
Net zoals die X1, die vind ik ook zo fantastisch
Heb deze volgens mij in de etalage van een winkeltje in de Utrechtsestraat in A'dam zien staan.quote:Op vrijdag 26 juni 2009 21:20 schreef Pietverdriet het volgende:
Vandaag is mijn Espresso machine overleden
[ afbeelding ]
HUIL
Hij is ca 10 jaar oud, dus denk niet dat het loont om hem te laten repareren.
Maar eens op zoek naar een nieuwe
Ik heb de 2 kops versie...superschattig natuurlijk, maar de kopjes geraken niet even vol. Geen probleem hoor, noemen we een ristretto light.quote:Op zondag 12 juli 2009 15:57 schreef Zith het volgende:
[..]
Volgens mij zit moka tussen espresso en filter in qua grootte.
Zelf heb ik gister een leuke schattige perculator gekoch, de 1 cups versiet:
[ afbeelding ]
Nee en ja: www.goldencoffeebox.nl kun je ook vanaf 250gr bestellen.quote:Op dinsdag 21 juli 2009 11:38 schreef Coelho het volgende:
Raden jullie toch de Simon Levelt achtige winkels aan, of zijn er online betere deals te sluiten?
Die ga ik denk ik tussen de middag maar halen bij de Kaldi alhier, het leek mijn vriendin een leuk cadeau voor mijn verjaardag, maar da's pas in oktober..quote:Op zondag 12 juli 2009 17:26 schreef Mr.J het volgende:
Ah, deze was 't!
[ afbeelding ]
http://www.koffiewarenhui(...)lis/Solis_Scala_166/
ik heb er ook naar gekeken maar ik vond dat hem zo plastic. Wel jammer. verder een mooi apparaatquote:Op vrijdag 24 juli 2009 11:19 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Die ga ik denk ik tussen de middag maar halen bij de Kaldi alhier, het leek mijn vriendin een leuk cadeau voor mijn verjaardag, maar da's pas in oktober..
Idd even na je vakantie door laten lopen.quote:Op vrijdag 31 juli 2009 14:04 schreef Gripper het volgende:
Een onderhoudsvraagje: moet ik mn espressoaparaat leeg maken bij langere afwezigheid? Ik ga ruim een maand op vakantie, en kan me voorstellen dat het water in de leidingen en de boiler een beetje muf zal worden. het reservoir kiep ik natuurlijk sowieso leeg, maar is dat voldoende? Of kan ik het zo laten, en als ik van vakantie terugkom de boel gewoon even lekker laten doorlopen?
Beginnen met goed ontluchten en door laten lopen. In de zomer wil nog al eens water uit de boiler verdampen.quote:Op vrijdag 31 juli 2009 14:04 schreef Gripper het volgende:
Een onderhoudsvraagje: moet ik mn espressoaparaat leeg maken bij langere afwezigheid? Ik ga ruim een maand op vakantie, en kan me voorstellen dat het water in de leidingen en de boiler een beetje muf zal worden. het reservoir kiep ik natuurlijk sowieso leeg, maar is dat voldoende? Of kan ik het zo laten, en als ik van vakantie terugkom de boel gewoon even lekker laten doorlopen?
Even naar de winkel om melk te halen en dan ga ik met zo'n zelfde potje ook eens even een lekkere cappuccino makenquote:Op zondag 2 augustus 2009 21:26 schreef Sandous het volgende:
Na de senseo![]()
![]()
Heb ik nu deze: [ afbeelding ] (wel wat groter dan de foto) en hij bevalt!! Ik ruik eindelijk de koffie als ie klaar is.
Ontluchten? Watercontainer leeg laten lopen en lucht aanzuigen bedoel je ? Of stoompijpje open zodat het water via die weg eruitloopt?quote:Op maandag 3 augustus 2009 09:42 schreef Fixers het volgende:
[..]
Beginnen met goed ontluchten en door laten lopen. In de zomer wil nog al eens water uit de boiler verdampen.
Als een espresso machine lang heeft stilgestaan, dan is het belangrijk de boiler te ontluchten. Water in de boiler verdampt langzaam en een boiler met te weinig water erin kan makkelijk oververhit raken. In het beste geval treed er een veiligheidsthermostaatje in werking, in het slechtste brand het verwarmingselement door.quote:Op maandag 3 augustus 2009 14:17 schreef Gripper het volgende:
[..]
Ontluchten? Watercontainer leeg laten lopen en lucht aanzuigen bedoel je ? Of stoompijpje open zodat het water via die weg eruitloopt?
Ik zou me kunnen voorstellen dat zolang de boilerruimte compleet gevuld is met water ongerechtigheden minder kans krijgen om binnen in die boiler te groeien, dan wanneer de ruimte deels leeg is en er ook zuurstof bij in zit....
Aha, duidelijk, thanks. Da's dus een makkelijke. k heb de machine gisteravond al schoongemaakt en ontkalkt en de buitenkant opgepoetst. Eigenlijk moet ik m nu schoon houden en de laatste dagen voor ik op vakantie ga geen koffie meer zetten...quote:Op dinsdag 4 augustus 2009 09:04 schreef Fixers het volgende:
[..]
Als een espresso machine lang heeft stilgestaan, dan is het belangrijk de boiler te ontluchten. Water in de boiler verdampt langzaam en een boiler met te weinig water erin kan makkelijk oververhit raken. In het beste geval treed er een veiligheidsthermostaatje in werking, in het slechtste brand het verwarmingselement door.
Ontluchten is in de basis bij alle machines hetzelfde: tankvullen, aanzetten en direct de pomp laten lopen om water uit de zetgroep en stoompijpje te laten komen. Het kan iets varieren, kijk daarvoor in de handleiding van je machine.
Vooral na de zomervakantie hebben reparatiediensten goede zaken met het resetten van beveiligingsthermostaatjes (¤ 35,- voor een Rancilio Silvia bijvoorbeeld, maar dit kan je vaak ook zelf) en het vervangen van oververhitte en drooggekookte boilers.
Vers malen vind ik eerlijk belangrijker dan versgebrand.quote:Op zaterdag 22 augustus 2009 12:52 schreef Zith het volgende:
Veel mensen in dit tpic drinken al geen koffie meer als het meer dan een week geleden gebrand is. Maar als je iemand bent die uit de supermarkt koffiepakken koop.., mwa het zal niet zo veel uitmaken, een muffere smaak. niets giftigs ofzo (zolang het niet vochtig is).
Klopt, echter zal je nog steeds een echt enorm verschil zien met een boon uit een douwe egberts pak, en een boon die je een uur geleden hebt geroosterd. Ik durf zelfs te zeggen dat je hetzelfde grootte verschil proeft als wanneer je van gemalen uit pak naar gemalen uit je echten maler overgaat.quote:Op zaterdag 22 augustus 2009 12:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Vers malen vind ik eerlijk belangrijker dan versgebrand.
tuurlijk, is ook eigenlijk heel erg grappig als het iemand anders gebeurd. Het is een scene in een film waard, vind het jammer dat ik het zelf niet op film heb. Zou een leuke voor youtube zijn als variatie op de mentos/pepsie light filmpjes.quote:Op woensdag 26 augustus 2009 16:37 schreef infp2009 het volgende:
Mag ik daar een klein beetje om lachen
waarom zou je heldere koffie willen? Zet je hem zo slap dan?quote:Op zaterdag 29 augustus 2009 15:25 schreef hulsbeek het volgende:
Ik heb nu een french press van Bodum, best een goed ding. Maar hoe zit het kwa maling voor die dingen. Ik krijg er met snelfilter maling een troebel kopje koffie uit...Is die troebelheid iets wat erbij hoort of kun je er ook heldere koffie mee zetten.
Ik had begrepen dat de maling iets grover moest zijn, misschien dat de snelfitlermaling teveel door het filter omhoogdwarrelt. En anders langer laten rusten, ook na het omlaagdrukken van de press.quote:Op zaterdag 29 augustus 2009 15:25 schreef hulsbeek het volgende:
Ik heb nu een french press van Bodum, best een goed ding. Maar hoe zit het kwa maling voor die dingen. Ik krijg er met snelfilter maling een troebel kopje koffie uit...Is die troebelheid iets wat erbij hoort of kun je er ook heldere koffie mee zetten.
Neem dan wel zonder koolzuur.quote:Op zondag 30 augustus 2009 16:06 schreef hulsbeek het volgende:
Thx. Dan ga ik eens met grove mailing testen. Wat voor water gebruiken jullie voor je koffie? Ik zat eraan te denken eens bronwater te gaan gebruiken ipv gewoon leidingwater misschien dat ik verschil proef. Iemand daar ervaring mee. Ik heb nog niet echt apparatuur met Brita filters ect dus ik ben bezig met wat simpele dingetjes die niet echt wat kosten.
Brita is het makelijkst om gewoo los te hebben, in kan. Kost lang niet zoveel als bronwater kopen. Een kan heb je al voor 18 euro een nieuw filter 6 euro. Als je een losse kan hebt kan je het water ook gebruiken voor andere dingen als thee, om koud te drinken en voor in de strijkbout.quote:Op zondag 30 augustus 2009 16:06 schreef hulsbeek het volgende:
Thx. Dan ga ik eens met grove mailing testen. Wat voor water gebruiken jullie voor je koffie? Ik zat eraan te denken eens bronwater te gaan gebruiken ipv gewoon leidingwater misschien dat ik verschil proef. Iemand daar ervaring mee. Ik heb nog niet echt apparatuur met Brita filters ect dus ik ben bezig met wat simpele dingetjes die niet echt wat kosten.
In de strijkbout en op de planten gooi in altijd het water uit de wasdroger en uit de airco. Als het veel is ook in de wasmachine.quote:Op zondag 30 augustus 2009 17:28 schreef Fixers het volgende:
[..]
Brita is het makelijkst om gewoo los te hebben, in kan. Kost lang niet zoveel als bronwater kopen. Een kan heb je al voor 18 euro een nieuw filter 6 euro. Als je een losse kan hebt kan je het water ook gebruiken voor andere dingen als thee, om koud te drinken en voor in de strijkbout.
Nu moet ik zeggen dat ik met een brita gefilterd water om zo te drinken niet echt meerwaarde vind hebben tegenover gewoon water. Het Nederlandse leidingwater smaakt me daarvoor goed genoeg. De glorix die er in belgie uit de kraan komt daarentegenVoor apparatuur die water verwarmen is het wel erg fijn.
Pfft, lastig. Die zijn geloof ik een stuk kleiner dan de e61-style portafilters toch? Anders zelf maken....quote:Op maandag 14 september 2009 15:11 schreef Gripper het volgende:
Heeft iemand een idee waar ik een bodemloze filterdrager voor mn gaggia classic kan vinden in NL?
Werkt deze niet?quote:Op maandag 14 september 2009 15:11 schreef Gripper het volgende:
Heeft iemand een idee waar ik een bodemloze filterdrager voor mn gaggia classic kan vinden in NL?
Precies, Gaggia gebruikt geen E61 groep. Ik had sowieso al bij een duitse webwinkel iets gevonden wat geschikt is, en anders een standaard filterbakje bijhalen en daar de bodem uitzagen.quote:Op maandag 14 september 2009 15:15 schreef infp2009 het volgende:
[..]
Pfft, lastig. Die zijn geloof ik een stuk kleiner dan de e61-style portafilters toch? Anders zelf maken....
Heb hem besteld, volgende week komt ie. Nu nog een nieuwe molen.quote:Op woensdag 30 september 2009 22:33 schreef Pietverdriet het volgende:
Iemand ervaring met ECM TECHNIKA?
[ afbeelding ]
Het is (inderdaad) een mokapot, maar dan eentje waar je een espressokopje onder zet en waar de koffie dan gelijk in stroomt (en het bakje is gelijk verwarmtquote:Op zondag 4 oktober 2009 21:55 schreef tim2308 het volgende:
@Zith Leuke fotoreeks. Wat is dat ding rechts op de laatste foto? De onderkant lijkt op een Mokapot, maar de bovenkant?
Yep, hete lucht popcorn machine van +-20 eurquote:Op zondag 4 oktober 2009 21:57 schreef Pietverdriet het volgende:
Die Princess op de eerste foto, is dat een popcornmachine die je als koffierooster gebruikt?
Schitterend apparaat Piet!quote:Op zaterdag 3 oktober 2009 20:09 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Heb hem besteld, volgende week komt ie. Nu nog een nieuwe molen.
Ga naar Peeze en vraag daar om groene bonen.quote:Op donderdag 8 oktober 2009 11:38 schreef Zith het volgende:
Er wordt hier trouwens altijd www.ongebrand.nl aangeraden voor groene bonen, en daar heb ik ook aardig wat gekocht, maar ben nu op een betere webshop gestuit; fascino coffee, waarom?
Verzendkosten zijn 3.50 EUR p.kilo waar ongebrand.nl 6.50 EUR vraagt geloof ik,
Koffie is eigenlijk standaard goedkoper (bijv. Costa Rica Tarrazu 10,99 p.kilo vs. 12.50 p.kilo, Sumatra Mandheling 11.75 p.kilo vs. 12.50 p.kilo),
Je kan ook per 250 gram kopen (is dus makkelijk verschillende orgins testen) - alleen komt er wel wat extra kosten bij (25 cent per 250 gr geloof ik)
je kan er met ideal/paypal betalen (ongebrand.nl niet)
Nadelen zijn wel dat het uit duitsland moet komen en dus een dag langer duurt qua verzending.
Maar ben nog steeds op zoek naar een groene koffie verkoper in de buurt (arnhem) want dan kan ik ook op de verzendkosten besparen en de bonen zelf checken op kwaliteit
![]()
tot zover mijn reclame
Bij mijn weten verkoopt Peeze geen groene bonen. Een niet nader te noemen persoon stuurde iedereen met de vraag naar groene bonen naar Ongebrand :pquote:Op donderdag 8 oktober 2009 20:45 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ga naar Peeze en vraag daar om groene bonen.
Als je lief vraagt, en anders ga je naar de Pelikaan in Zutphenquote:Op donderdag 8 oktober 2009 21:42 schreef tim2308 het volgende:
[..]
Bij mijn weten verkoopt Peeze geen groene bonen.
Het duurt lang, maar het wordt langzaam beter. Al denk ik dat jij betere maakt.quote:Op donderdag 8 oktober 2009 17:14 schreef Zith het volgende:
een echte non-automatic?Hoe lang leren is dat nou (met mijn semi-auto duurde het toch nog een maand ofzo voordat ik echt 95% goede shots maakte
)
Lekker is dat dan. Ik heb net voor mn verjaardag van een maatje een kilozak espressobonen van de Tchibo gekregenquote:Op vrijdag 9 oktober 2009 10:23 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb mijn ECM Binnen, lekker mee aan het experimenteren. Maling moet ik nog perfectioneren en heb een nieuwe molen nodig (tips?) verder is er hier in Duitsland niet makkelijk aan goeie bonen te komen, Duitsers hebben nu eenmaal van koffie geen verstand.
Arme jongen, en men dacht waarschijnlijk dat men je een plezier deed met dure koffie (koffie is in D duur omdat er iets van 2 euro 20 op een pak koffiebelasting op zit, waar ook nog eens de BTW overheen gaat)quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 10:38 schreef Gripper het volgende:
[..]
Lekker is dat dan. Ik heb net voor mn verjaardag van een maatje een kilozak espressobonen van de Tchibo gekregen
Hier is er inmiddels ook al veel koffie doorheen, ben helemaal tigger nu, stuiter, stuiterquote:Op vrijdag 9 oktober 2009 18:09 schreef capricia het volgende:
Damn, vandaag voor het eerst een echt espresso-apparaat in huis. Dus veel te veel koffie gedronken...nu een raar gevoel in mijn buik....
Eigen schuld.![]()
Te lekker!
Dus je lichaam went kennelijk niet?quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 18:11 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Hier is er inmiddels ook al veel koffie doorheen, ben helemaal tigger nu, stuiter, stuiter
zoals je in dit topic kan lezen zat ik tot vandaag enige tijd zonder espressomachine.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 18:12 schreef capricia het volgende:
[..]
Dus je lichaam went kennelijk niet?
Jammer...
Fascino-coffee.com zit geloof ik in duitsland, redelijk goedkoop imo.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 10:23 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb mijn ECM Binnen, lekker mee aan het experimenteren. Maling moet ik nog perfectioneren en heb een nieuwe molen nodig (tips?) verder is er hier in Duitsland niet makkelijk aan goeie bonen te komen, Duitsers hebben nu eenmaal van koffie geen verstand.
He blijft natuurlijk een compromis-apparaat, een los koffiezetapparaat + espressomachine zal natuurlijk beter zijn, maar hoeveel is natuurlijk een relatief subjectief iets. Als het allemaal wat stevig aanvoelt is het het proberen waard, maar ik zou het liever gescheiden houden, net als de meesten hier gok ik..quote:Op woensdag 14 oktober 2009 09:24 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
Eens evenv ragen hier
Een collega van me overweegt een Magimix espresso apparaat aan te schaffen (gecombineerd in een apparaat waarin ook een fitlerkoffiemachine zit (type 11406). Heeft iemand hier een specifieke positieve danwel nagatieve mening over? Persoonlijk was ik niet echt onder de indruk.
[ afbeelding ]
Het branden stinkt idd nogal.quote:Op donderdag 15 oktober 2009 09:43 schreef NoCigar het volgende:
In een van de voorgaande delen van dit topic werd betoogd dat al te verse koffie niet het beste was, met een aantal links om dat aan te tonen.
Stinkt het niet erg?
Tip is om de koffie eerst te laten rusten, eigenlijk wordt aangeraden om de eerste 12 uur niets ermee te doen dan in een pot te stoppen. Algemeen zit de 'sweet spot' tussen 3 en 7 dagen. Beste is natuurlijk om het in een luchtdichte pot te stoppen, maar als je een glazen pot gebuikt (zo'n glazen jam pot met ijzeren sluit mechanisme) dan moet je hem 2x per dag openen, want...quote:Op donderdag 15 oktober 2009 09:04 schreef Pietverdriet het volgende:
Net mijn eerste zelfgebrande koffie gemaakt. Had Java Arabica bonen van de Pelikaan in zutphen gekocht (op hun advies) en ze gebrand in mijn popcorn machine tot het begon te roken. Even laten afkoelen en daarna gemalen en er espresso van gemaakt, christemezielen, eerste experiment en direct al resultaat, een dikke laag crema en een aromatische okay koffie (als ik een espresso altijd zo kreeg in de horeca hoorde je mij niet klagen)
Geweldig wat is dit leuk, ik ga hier maar eens verder mee expirimenteren. Mensen nog tip over het branden?
Ik zelf brand zo'n 100 gram bonen per keer in de popper, dat is voor mij een hoeveelheid waardoor de bonen nog net bewegen (en na een tijdje gewoon weer lekker spingen en zweven), dat zijn zo'n 3 maatbekers die bij mn popper kwam. Ik merk dat als je minder doet het langer duurt (omdat een hoop warme lucht gewoon kan ontsnappen zonder de bonen te hebben aangeraakt). Ik brand meestal 3 sets van 100gr, daar kan ik een week mee vooruit. Ik produceer dan 2 soorten branding; 1 medium roast (ik stop tijdens de 2de golf van cracks) en 1 dark roast (ik ga nog een tijdje door na 2de golf cracks). De dark roast krijgt altijd zo'n mooie glazende laag omdat de olien er dan pas uit komen.quote:Freshly roasted coffee should be treated like fresh bakery goods or produce. Coffee is best from 4 to 24 hours after roasting. The aroma degrades first, and the "cup quality" will show a loss in overall flavor after a week. Therefore, we call coffee "fresh" for 7 days if it is stored properly:
Stir the hot beans in the collander until warm to the touch. When we're roasting another batch, we transfer them to a small bowl until they cool completely.
After the beans have cooled put them into an open glass storage jar. Since we roast many varieties and blends of coffee in small quantities, we use the Mason canning screw-top jars. If you use the type with the glass lid attached to the jar with wire, make sure the rubber seal is intact and in good condition. Otherwise, the jar is useless.
After 8-12 hours, we seal the jar tightly. Freshly roasted coffee emits C02 for the first 24 hours, keeping away the oxygen which will eventually make it stale. Some recommend sealing the container after a full 24 hours, but we have never had a problem sealing it sooner.
Ideally, roast coffee twice a week. You will be assured of enjoying the brew at its freshest and most flavorful.
Sweetmaria's zegt dus dat je minstens 4 uur moet wachten, ik zelf vond dat er na 6 uur nog steeds te veel veemde smaken in zaten, ergens anders las ik 3 dagen, in een reclame van een roast machine fabrikant las ik 12 uur.. a fin, de koffie een paar uurtjes de tijd geven om zich te profileren dusquote:Op donderdag 15 oktober 2009 12:49 schreef Pietverdriet het volgende:
Smaakt het beter als je ze eerst 12 uur of zo laat rusten?
quote:Let the home roasted coffee beans rest for 4-24 hours before brewing if you can wait that long. The rest allows the coffee beans to fully develop their flavor. After 24 hours, store any beans that you haven't used in an airtight container to keep them fresh for up to five days.
Aha, vond het helemaal niet verkeerd smaken trouwens, zou het net zoiets zijn als met Eieren, heel veel mensen vinden versgelegde eieren niet lekker. Die smaken namelijk vers (en dat is echt anders dan 2 dagen oud) en dat zijn ze niet gewend.quote:Op donderdag 15 oktober 2009 12:58 schreef Zith het volgende:
[..]
Sweetmaria's zegt dus dat je minstens 4 uur moet wachten, ik zelf vond dat er na 6 uur nog steeds te veel veemde smaken in zaten, ergens anders las ik 3 dagen, in een reclame van een roast machine fabrikant las ik 12 uur.. a fin, de koffie een paar uurtjes de tijd geven om zich te profileren dus
Het produceert aardig wat rook en een onaangename zure lucht, als je een tuin hebt of balkon zou ik het daar doen, anders dicht bij het raam (en een ventilator die de 'chaff' naar buiten blaastquote:Op donderdag 15 oktober 2009 09:43 schreef NoCigar het volgende:
In een van de voorgaande delen van dit topic werd betoogd dat al te verse koffie niet het beste was, met een aantal links om dat aan te tonen.
Stinkt het niet erg?
quote:One thing many people don't realize is that there is such a thing as a bean that is "too fresh." Freshly roasted beans vent a large amount of carbon dioxide. Many coffee roasters sell their freshest wares in bags that have a small vent on them in order to allow them to "burp" off the extra CO2.
Many experts think that the ideal shot of espresso is made after the roasted beans have had a day or two to out-gas the extra CO2. These people think that the extra gas causes bitterness. You can also see this result if you make french press coffee with extremely fresh beans.
Let the coffee mature a day or two after roasting for a better flavor. That does not excuse storing grinds in a smelly fridge (never ever store ground coffee if you can avoid it), but don't rush it either.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |