Heb er net ook weer eens koffie mee gezet, heerlijk lavazza zwart er in en zit hem nu te sippen.quote:Op zondag 21 juni 2009 17:54 schreef Mr.J het volgende:
Hi all,
Ik kreeg gisteren voor mijn verjaardag een grappig koffie/espresso 'dingetje' uit Italie. Je vult de onderkant met water, daarboven plaats je het metalen filter waar je een speciaal soort koffie in doet en daarboven schroef je het kannetje.
Dit zet je op 't vuur en zodra 't water kookt komt 't omhoog door 't filter en komt het in 't kannetje terecht.
Nu zijn mijn vragen;
1) Wat is het voor iets precies?
2) Wat voor koffie hoort erin. Ik heb wel een speciaal pakje erbij gekregen, maar als ik die zelf wilt kopen, waar moet ik dan op letten? Zo'n speciaal logo die lijkt op 't kannetje staat erop.
3) Bonusvraag: Als ik straks een koffieboonmaalmachine heb, kan die maling dan zowel in een filter apparaat (jaja, dat soort apparaten horen hier in dit topic eigenlijk niet thuis) alsmede in dat kannetje?
Bedankt voor de schoonmaaktip trouwens, ik wist ook niet dat je het filter en het ringetje er uit kon halen.quote:Op maandag 22 juni 2009 09:44 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Heb er net ook weer eens koffie mee gezet, heerlijk lavazza zwart er in en zit hem nu te sippen.
Graag gedaan, en zoals ik al zei, dat weet bijna niemand en daarom zijn die dingen in Vakantiehuisjes altijd een ramp.quote:Op maandag 22 juni 2009 12:13 schreef Dunckie het volgende:
[..]
Bedankt voor de schoonmaaktip trouwens, ik wist ook niet dat je het filter en het ringetje er uit kon halen.
Kan je die ringen ook tzt vervangen?quote:Op maandag 22 juni 2009 13:28 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Graag gedaan, en zoals ik al zei, dat weet bijna niemand en daarom zijn die dingen in Vakantiehuisjes altijd een ramp.
ja hoor, in Italie of Spanje hebben ze die gewoon in het schap liggen naast die percolators.quote:
De betere kookwinkels hebben die ringen ook met bergen op voorraad. Soms vind je ook nog andere reserve onderdeeltjes, maar de kans daarop is veel kleiner. In Italie kan je geen huishoudwarenzaak inlopen of ze trekken er wel een laatje open met alle denkbare onderdelen.quote:Op maandag 22 juni 2009 16:43 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
ja hoor, in Italie of Spanje hebben ze die gewoon in het schap liggen naast die percolators.
Heb hier nog ergens een pakje ringen liggen en een filter
Marktplaatsquote:Op dinsdag 23 juni 2009 11:19 schreef Mr.J het volgende:
Iemand nog tips voor een goede en betaalbare koffiebonenmaler?
Hangt ervan af hoe kieskeurig je bent, sommigen branden de boontjes zelf om zo gebrande boontjes te malen die niet ouder dan 1 dag zijn, maar over het algemeen bijven bonen veel langer vers dan poeder (ik vind bonen die een week in het resevoir hebben gelegen niet merkbaar anders (itt tot poeder!).quote:En als je dan je koffiebonen koopt en in 't reservoir doet, blijven deze dan lang vers?
Ok, ga ik even verder met domme vragen stellen.quote:Op dinsdag 23 juni 2009 12:01 schreef Zith het volgende:
Rancilio, Mazzer, Ascaso, Le'Lit, Pasquini, Anfim, Macap, La Cimbali, Compak K... Let wel, de prijzen van deze vaan (nieuw) van 130 tot 600 EUR... Wat ik heb gedaan is gewoon marktplaats bekijken op aangeboden molens, en dan de reviews ervan lezen op http://coffeegeek.com/reviews/grinders?SeeAll=1&Page=1&Sort=price&Order=0 .. Of andersom kan ook, je ziet een leuke grinder op coffeegeek.com (bijv racilio rocky) en kijkt wat marktplaats te bieden heeft.
Nieuwkoop is ook te doen hoor, Ascado iMini is zo'n 170 eur, Rancilio Rocky 200ish eur - redelijke prijzen zijn er dus wel.
Ikzelf ging echt voor een doserless, waar de gemalen koffie direct in de filterhouder komt, hoef je je ook geen zorgen te maken over poeder dat in een bakje oud ligt te worden
Een filterdrager is zoiets:quote:Op dinsdag 23 juni 2009 13:47 schreef Mr.J het volgende:
[..]
Ok, ga ik even verder met domme vragen stellen.
Als je nu deze ziet; http://www.koffiewarenhui(...)scaso/Ascaso_I-Mini/
Lees ik: "Verse koffie direct in uw filterdrager. "
Wat is dan nu weer je filterdrager?Kan dat je filter zakje voor je filter koffie of het metalen filtertje van een perculator zijn?
En kan iemand mij meer vertellen over hoe fijn je waarvoor moet malen? :p
Bij een espresso machinequote:Op dinsdag 23 juni 2009 13:47 schreef Mr.J het volgende:
[..]
Ok, ga ik even verder met domme vragen stellen.
Als je nu deze ziet; http://www.koffiewarenhui(...)scaso/Ascaso_I-Mini/
Lees ik: "Verse koffie direct in uw filterdrager. "
Wat is dan nu weer je filterdrager?Kan dat je filter zakje voor je filter koffie of het metalen filtertje van een perculator zijn?
Ik heb vorige week ook een perculator gekocht. Zat echter te twijfelen over het formaat in verband met bezoek. Ik heb nu de 6-kops Moka express maar overweeg om hem in te ruilen voor een kleiner formaat, zeker als het antwoord op de volgende vraag bevestigend is. Dien je het reservoir altijd tot net onder het ventiel te vullen of kan je hem ook 'halfvol' op het vuur zetten? En hoe zit dat voor de koffie, moet de filter zo vol mogelijk (zonder aan te stampen) of kan je er ook één schepje in doen?quote:Op zondag 21 juni 2009 18:24 schreef LadyBlack het volgende:
[ afbeelding ]
Dat heet een moka of perculator, coole dingen, ik zet er zelf ook altijd koffie mee
Je doet er espressokoffie in, maar dat hoeft niet perse van een bepaald merk, als je dit topic even doorleest vind je 1001 tipsBij de Simon Levelt of Kaldi kunnen ze je sowieso goed helpen hoor.
En malers zijn als het goed is wel op meerdere standen instelbaar, dus zowel voor filterkoffie als de moka.
Ik stop trouwens ook snelfiltermaling wel in de moka, gaat prima
Klopt, dat komt omdat een goede cappuccino vrij zwaar is en je na de lunch geen honger meer mag hebben. Ze kijken je nog vreemder aan als je het als toetje besteld van je avondeten, dan neigt het naar een belediging - "ik heb nog niet genoeg gehad".quote:Op woensdag 24 juni 2009 12:25 schreef Ad_rem het volgende:
Wel grappig weetje wat ik laatst las het Grande Italië magazine: "Bestel een cappuccino enkel in de voormiddag, tot een uur of elf. Italianen schakelen na de middag over op espresso. Wie dan toch nog een cappuccino bestelt, wordt meewarig aangekeken"
quote:Op woensdag 24 juni 2009 12:25 schreef Ad_rem het volgende:
Wel grappig weetje wat ik laatst las het Grande Italië magazine: "Bestel een cappuccino enkel in de voormiddag, tot een uur of elf. Italianen schakelen na de middag over op espresso. Wie dan toch nog een cappuccino bestelt, wordt meewarig aangekeken"
Soit, Italianen zijn, itt tot fransen, heel aardig tegen touristen die niet weten hoe het "hoort"quote:Op woensdag 24 juni 2009 17:21 schreef killerb het volgende:
[..]
Klopt, dat komt omdat een goede cappuccino vrij zwaar is en je na de lunch geen honger meer mag hebben. Ze kijken je nog vreemder aan als je het als toetje besteld van je avondeten, dan neigt het naar een belediging - "ik heb nog niet genoeg gehad".
Ik had mijn vriendje een beetje geïnstrueerd, dat hij 'cafe' moest bestellen als hij espresso wilde hebben, dus hij netjes cafe gezegd, die ober nog maar eens vriendelijk vragen of ie dus een cafe americano wilde, ik snel tussenbeide gekomen, vriendje in de war, ober in de war....quote:Op woensdag 24 juni 2009 17:36 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
[..]
Soit, Italianen zijn, itt tot fransen, heel aardig tegen touristen die niet weten hoe het "hoort"
Als jij in je steenkolen italiaans om 16:00 om een cappuccino vraagt, doet men daar absoluut niet moeilijk over.
Er is niemand bij de hema ofzo die je uitlegt hoe je met die dingen moet omgaan.quote:Op woensdag 24 juni 2009 21:16 schreef LadyBlack het volgende:
Ik denk dat ik ook mijn perculator maar eens uit elkaar moet halen, ik behoor tot mijn grote schande blijkbaar ook tot die mensen die enkel de drie obvious delen afwassen![]()
Nee, je moet die dingen vullen. Anders bouwen ze niet genoeg druk op. Er zijn wel halveerinzetjes te koop. Maar die moet je zoeken. Er zijn weinig winkels die dingen in het assortiment hebben. Ik ken er maar ééntje die ze heeft (samen met reserve trechtertjes, dopjes en greepjesquote:Op dinsdag 23 juni 2009 20:32 schreef Bismarck het volgende:
[..]
Ik heb vorige week ook een perculator gekocht. Zat echter te twijfelen over het formaat in verband met bezoek. Ik heb nu de 6-kops Moka express maar overweeg om hem in te ruilen voor een kleiner formaat, zeker als het antwoord op de volgende vraag bevestigend is. Dien je het reservoir altijd tot net onder het ventiel te vullen of kan je hem ook 'halfvol' op het vuur zetten? En hoe zit dat voor de koffie, moet de filter zo vol mogelijk (zonder aan te stampen) of kan je er ook één schepje in doen?
Daar heb ik er inderdaad een gekocht (één van dequote:Op woensdag 24 juni 2009 21:37 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Er is niemand bij de hema ofzo die je uitlegt hoe je met die dingen moet omgaan.
Als het alleen maar dunne witte aanslag is, is het volgens mij kalkaanslag, dat is niet zo erg. Als er echt van dat slijm in staat (bijvoorbeeld als je m nat hebt weggezet) dan is het wel verstandig om m goed af te wassen voordat je gaat koffiezetten.quote:Op woensdag 24 juni 2009 23:11 schreef LadyBlack het volgende:
[..]
Daar heb ik er inderdaad een gekocht (één van dedrie
Heb van 6, 3 en 1 kopje
)
Weet jij toevallig ook hoe dat nou zit met die materialen? Ik krijg wel van dat witte spul op de bodem, is dat nou giftig en moet ik beter zo'n Bialetti kopen? (die het trouwens ook wel een beetje heeft...)
Dat witte is kalkquote:Op woensdag 24 juni 2009 23:11 schreef LadyBlack het volgende:
[..]
Daar heb ik er inderdaad een gekocht (één van dedrie
Heb van 6, 3 en 1 kopje
)
Weet jij toevallig ook hoe dat nou zit met die materialen? Ik krijg wel van dat witte spul op de bodem, is dat nou giftig en moet ik beter zo'n Bialetti kopen? (die het trouwens ook wel een beetje heeft...)
helaas (maar elk nadeel heeft zijn voordeelquote:Op vrijdag 26 juni 2009 21:20 schreef Pietverdriet het volgende:
Vandaag is mijn Espresso machine overleden
[ afbeelding ]
HUIL
Hij is ca 10 jaar oud, dus denk niet dat het loont om hem te laten repareren.
Maar eens op zoek naar een nieuwe
Een X1? Je zou 'm voor de knutselaar tweedehands kunnen verkopen. Of verpatsen aan een Yup die 'm toch alleen maar voor de sier wil.quote:Op vrijdag 26 juni 2009 21:20 schreef Pietverdriet het volgende:
Vandaag is mijn Espresso machine overleden
[ afbeelding ]
HUIL
Hij is ca 10 jaar oud, dus denk niet dat het loont om hem te laten repareren.
Maar eens op zoek naar een nieuwe
Ik ben een Jup, hoewel, niet zo J meer en niet echt Urban meerquote:Op vrijdag 26 juni 2009 21:45 schreef Fixers het volgende:
[..]
Een X1? Je zou 'm voor de knutselaar tweedehands kunnen verkopen. Of verpatsen aan een Yup die 'm toch alleen maar voor de sier wil.
Dat zijn superdegelijke machines?quote:Laat je maar niet verleiden door de nieuwste Francis!Francis! modellen. De X7 en X8. Die werken alleen maar met de IPERespressp capsules van Illy. en de X8 is stiekem nog een Saeco (dus philips anno nu) ook.
Als je niet al te veel geeft om uiterlijk zou ik gewoon voor een Rancilio Silvia gaan of een Bezzera BZ07
Euh ja, dom van me.....quote:Op vrijdag 26 juni 2009 22:01 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik ben een Jup, hoewel, niet zo J meer en niet echt Urban meer
[..]
Dat zijn superdegelijke machines?
Ik heb een X1 en ik zou niet om uiterlijk geven?
![]()
Wat denk je van de La Pavoni Europiccola-Lusso ?
[ afbeelding ]
Of de La Pavoni GRAN Romantica Cromata V230 GRL
[ afbeelding ]
Of de 'La Nuova Era'
[ afbeelding ]
Loop je ook een beetje te stangenquote:
Hij maakt dus geweldige espresso en is degelijk?quote:Pavoni ken ik alleen maar van naam en faam. De Rancilio Silvia is een van de meest bejubelde espressomachines die je kan vinden. De Bezzera is wat onbekender, maar degelijk en met veel ervaring (een van de grondleggers van de moderne espresso). Je moet 'm maar net mooi vinden:
Hij werkt wel fijn en is degelijk.
Het tipje op de stoompijp is aangepast, het is nu echt turboschuimen.quote:Op zaterdag 27 juni 2009 08:53 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
ik kan niet zeggen dat ik die modelwijziging een vooruitgang vind, of heb ik iets over het hoofd gezien?
Wat drink je het meest? Als je alleen espresso drinkt is een pavoni leuk. Alleen veel meer werk. Ook de temperatuur stabiliteit is niet zo extreem goed. Ze raken nogal snel oververhit.quote:Op zaterdag 27 juni 2009 11:10 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik zit nu erg te twijfelen tussen een machine of die Pavoni.
Ga een kijken naar een winkel waar ze die verkopen en te proberen zijn
Ik woon half in Duitsland, half in NL oosten van het landquote:Op zondag 28 juni 2009 14:23 schreef HarmDommisse het volgende:
[..]
Wat drink je het meest? Als je alleen espresso drinkt is een pavoni leuk. Alleen veel meer werk. Ook de temperatuur stabiliteit is niet zo extreem goed. Ze raken nogal snel oververhit.
Waar woon je in de buurt? Is wat makkelijk om een winkel te noemen om hem te proberen.
Ik heb heel lang een Pavoni gehad, uiteindelijk in de kast belandt en een Vibiemme Domobar gekocht.quote:Op vrijdag 26 juni 2009 22:01 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik ben een Jup, hoewel, niet zo J meer en niet echt Urban meer
[..]
Dat zijn superdegelijke machines?
Ik heb een X1 en ik zou niet om uiterlijk geven?
![]()
Wat denk je van de La Pavoni Europiccola-Lusso ?
[ afbeelding ]
Of de La Pavoni GRAN Romantica Cromata V230 GRL
[ afbeelding ]
Of de 'La Nuova Era'
[ afbeelding ]
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |