abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_64074100
Koffie voor de fijnproever (aka Het Grote Baristatopic)

Welkom in het topic voor iedereen die echt goede koffie een warm hart toedraagt! Dit topic stond eerder bekend als het baristatopic; de naamswijziging is bedoeld om ook aandacht te kunnen schenken aan andere zetmehoden en beter herkenbaar te zijn voor nieuwelingen .

Voor wie?
De rode draad blijft dat men hier kan praten over de betere koffiesoorten, espresso, cappuccino, zelf branden, melangeren, french press etc. Senseo vinden wij hier geen koffie, dus daar praten we in dit topic ook niet over . Hoewel Nespresso heel aardige koffie is, verwijzen we je voor vragen hierover door naar Nespresso Topic Part II. Kletsen over je caffeineverslaving en hoe die sterke bak je de nacht doorsleept? Dat kan in het Koffie-Slowchattopic ([KSC #833] Hé lul! Koffie graag!).

Barista?
De barista is de koffie-expert, onmisbaar in de Italiaanse espressobarretjes. De Barista weet de koffie precies goed te branden, te malen en te zetten voor een heerlijke kop espresso, french press of filterkoffie. Ook het melkopschuimen is een kunst opzich: voor een cappuccino, macchiato of een latte moet je ook bij de barista zijn.

Espressomachines... bomen...bos
Er zijn vier verschillende typen espresso-machines:
1. Handmatig: met een hendel druk je zelf het water met 8 bar door je koffiebed. Als je kopje vol genoeg zit, stop je. De koffie maal je eerst zelf, doe je in de filterhouder en deze stamp je aan. Je hebt hier de meeste controle, maar ook de meeste kans op een verziekte bak wegens onkunde.
2. Halfautomaat: idem, maar een pomp levert de druk
3. Automaat: Dit apparaat heeft, in tegenstelling tot de halfautomaat, geprogrammeerde toetsen die een bepaalde hoeveelheid water door het koffiebed laten lopen. De meeste automaat-machines hebben echter ook een halfautomaat-stand.
4. Volautomaat: je drukt op een knop, het apparaat gaat malen, aanstampen en zet een afgepaste hoeveelheid koffie

Ik ben een n00b en op zoek naar een goede set...HELP!
Goede, versgemalen koffie is essentieel voor een lekkere kop koffie. Een La Marzocco GS/3 (aka de droom van iedere barista) met eeuwen geleden gemalen bonen geeft slechtere koffie dan verse bonen in een Moka Express (zo'n espressokannetje van 2 tientjes). Daarnaast is, zeker als je espresso wil gaan maken, een molen eigenlijk belangrijker dan het apparaat zelf.

Als je je eerste stappen in de wondere wereld van de koffie wil gaan zetten is het mogelijk om met een kleine investering erg lekkere koffie te zetten. Ga naar de Kaldi of Simon Levelt en haal daar een lekkere, niet al te zure boon en laat het daar voor je malen. Koop een Moka Express en je hebt al heel aardige koffie.

Ben je hierdoor enthousiast geworden, koop dan geen Krups stoommachientje, maar minimaal een machine als Gaggia Classic, Brasilia Lady of Rancilio Silvia. Tweedehands zijn deze op marktplaats voor ongeveer 150 euro te krijgen (als je goed zoekt). Misschien belangrijker dan het apparaat zelf is dat je een molen koopt, en wel eentje met maalschijven (messen zijn funest voor je bonen). Deze zal tweedehands ongeveer net zo duur zijn als je apparaat zelf. Ga voor minimaal een Gaggia MDF of Rancilio Rocky. Op dit moment heeft het bedrijf ESW op marktplaats.nl een superaanbieding, oude Mazzer Super Jollys voor 60 euro. Ze zien er niet uit en missen wat onderdelen, maar ze malen als de beste.

Essentieel leesvoer: http://coffeegeek.com/guides/howtobuyanespressomachine

Meer volgt

Goede bonen dus...
Yup, allereerst, er bestaat niet zoiets als espressobonen. Dit zijn over het algemeen gewoon (te) donker gebrande bonen met weinig zuur, en als je ze gemalen koopt, ook nog eens te grof gemalen voor een espresso-apparaat. Vers gemalen bonen zijn essentieel; binnen uren na maling verliest de boon al het grootste deel van zijn smaak (verser=beter). Ook is het belangrijk dat bonen vers gebrand zijn; de beste smaak heb je bij bonen van een dag tot maximaal een week oud. Eventueel kan je bonen invriezen; zelfs na ongeveer een maand is de koffie dan nog prima te drinken. Laat je trouwens niet van de wijs brengen door Simon Levelt-medewerkers en consorten die roepen dat je gemalen koffie even moet laten staan, 80% van de medewerkers weten gewoon totaal niet waar ze over praten.

Als je eens een keer goede bonen wil hebben, ga dan naar je plaatselijke Simon Levelt of Kaldi en haal daar een niet te zwaar gebrande boon. Vertel ze wat voor apparaat je hebt en ze malen het op grootte. Mijn ervaring is dat ze eerder te grof dan te fijn malen. Voor de meeste espresso-machines moet je al vaak naar hun kleinste stand. Helaas zijn de bonen van SL en Kaldi nog steed weken oud. Echt verse bonen bestel je bij mijn persoonlijke favoriet ongebrand.nl (anders dan de naam doet vermoeden, brandt hij 2x per week). Als je hier bestelt, heb je wel zelf een molen nodig, want malen doen ze niet. Hun duo melange (op basis van drie soorten bonen ) is een hele goede allrounder.

Zelf branden is dus echt de pwn?
Dat klopt, Fixers begrijpt er gewoon niks van
Maar even serieus, zelf branden geeft je de meeste controle over je bonenmelange. Je kan zelf melangeren (duur woord voor verschillende bonen bij elkaar mikken) en de branding van je bonen varieren. Verder heb je het voordeel dat je altijd verse bonen hebt (groene bonen blijven zeer lang goed). Het is echter wel extra moeite, je moet je verdiepen in roasting profielen en last but not least, een brander kost je weer 200 euro. Bovendien zijn versgebrande bonen van ongebrand niet slechter dan zelfgebrande, je zal alleen vaker moeten bestellen.

Ik heb een volautomaat, handig man!
Ook met een volautomaat ben je hier van harte welkom. Met een volautomaat ben je echter zeer beperkt in je koffie. Het enige dat je namelijk kan instellen is het type boon, terwijl je met een halfautomaat maling, tamp, hoeveelheid water etc kan instellen. Volautomaten hebben eigenlijk vrijwel altijd een te snelle doorloop en hebben, in tegenstelling tot halfautomaten, regelmatig professioneel onderhoud nodig.

Maar handig is het zeker....

Cappuccinos en latte art?
Door bij het schenken van het melkschuim te tekenen in het crema van de espresso produceert de barista latte-art, een hele leuke vaardigheid die ook de smaak van de cappuccino ten goede komt.

(duidelijk filmpje van melk opschuimen)
(de mooiste rosetta ooit)
(double heart tulip)
(mooie tulp)
(basic hartjes)
(basic appeltje)


Plaatjes!
Kees van der Westen machines:


Latte Art:


Bonen:


Espresso (uit een bodemloze filterdrager):


Mazzer Mini molen:


Links
Espressoporn - over bodemloze filterdragers
Coffeegeek - community met reviews, how-to's, guides en meer
Dutch Barista Championship
Home Barista - Amerikaanse website voor koffieliefhebbers met veel informatie
Europese koffiecommunity
World of Latte - Latte-art website van Friese Vlag
Ongebrand B.V. - Nederlands bedrijf voor de thuisbrander
Een overzicht van de verschillende stadia bij het branden van koffiebonen
Een blog van 'The International Institute of Coffee Tasters'
Een nederlandse blog over koffie
Wiki artikel of de duurste koffie

Vorige delen:
Het Grote Barista topic
Het Grote Barista Topic Deel II
Het grote Baristatopic deel 3
Het grote Baristatopic deel 4
Het grote Baristatopic #5
Het grote Baristatopic #6
Koffie voor de fijnproever
Koffie voor de fijnproever (2)

Source van OP: http://wiki.fok.nl/index.php/OP/KOFFIE
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_64074427
Ik heb uit mn miss audry(silvia met ander uiterlijk) haast nooit goede koffie, waar dat met mn goedkope krups met thermoblok wel ging. Ik doe netjes aan tempsurfen, koffie wordt gemaald door een rocky, lijkt me niet dat 't aan een de niet goed passende tamper liggen kan.

wat kan/moet ik proberen?
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_64074512
Avond, tevens tvp
  woensdag 17 december 2008 @ 02:25:02 #4
226867 Superfast
Keep on smiling
pi_64077769
tvp
-je avatar gaf een malware melding bij verschillende users, vandaar verwijderd-
pi_64078504
Een tvp en een herpost van mijn laatste vraag:

Dan nog een pesoonlijke vraag: doordeweeks drink ik meer dan genoeg koffie, maar bij gebrek aan apparatuur in mijn weekeinden helemaal niet. Nu wil ik zo af en toe toch eens een lekker kopje koffie drinken, wat is dan een betere overweging: een percolator of een cafetiere?

En mag mijn naam uit de OP, dat grapje heeft wel genoeg geduurd.
pi_64081232
quote:
Op dinsdag 16 december 2008 23:20 schreef zquing het volgende:
Ik heb uit mn miss audry(silvia met ander uiterlijk) haast nooit goede koffie, waar dat met mn goedkope krups met thermoblok wel ging. Ik doe netjes aan tempsurfen, koffie wordt gemaald door een rocky, lijkt me niet dat 't aan een de niet goed passende tamper liggen kan.

wat kan/moet ik proberen?
Mij wel. Hoe ziet je puck eruit als je hem eruit hebt geklopt?

Andere tip: Maak je apparaat eens echt goed schoon (zeefje eraf e.d.). Dat scheelde bij mijn Miss Silvia enorm
pi_64081971
quote:
Op woensdag 17 december 2008 10:40 schreef Underdoggy het volgende:

[..]

Mij wel. Hoe ziet je puck eruit als je hem eruit hebt geklopt?

Andere tip: Maak je apparaat eens echt goed schoon (zeefje eraf e.d.). Dat scheelde bij mijn Miss Silvia enorm
netjes en stevig, je klopt 'm zo leeg
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_64102499
Ik hoop dat jullie me antwoord kunnen geven.

Ik ben van plan een espressomachine en maler aan te schaffen. Ik wil er geen vermogen aan uitgeven, dus ga vooral voor de juiste prijs/kwaliteit verhouding.
Na wat onderzoek kom ik uit op de Gaggia Classic en de Gaggia New Baby Class (of evt. Twin Baby) i.c.m. de Gaggia MDF maler.

Vraag 1; Kan iemand me vertellen wat (naast het uiterlijk) het grote verschil is tussen de Gaggia Classic en de Gaggia New Baby Class?? De Baby ziet er wat minder solide uit, is dit ook zo?

Vraag 2: Is de meerprijs van de Baby Twin het waard? Heeft er iemand ervaring met de "Rapid Steam" optie?





Over de maler maak ik me niet druk, ik heb al gelezen dat de Gaggia MDF ongeveer het beste is wat je kan kopen voor die prijs.

[ Bericht 2% gewijzigd door Moody op 17-12-2008 22:03:43 ]
Jaarlijstjes: '08 | '09 | '10 | '11 | '12 |
'13 |
'14
pi_64106017
@ Moody,
Ik raad je toch echt aan om een tweedehands Rancilio Silvia te kopen als je budget beperkt is.. het geld dat je dan over houd kan je bij je molen leggen.. echt belangrijk
Staan regelmatig genoeg Silvia's op marktplaats vanaf 100 voor een 10 jaar oude tot 185 voor een ca. 4 jaar oude.
Als ze een beetje zijn onderhouden kunnen ze nog jaren mee
Ik houd van mijzelf... en dat is wederzijds
pi_64109880
Ik zie dat het hier over koffie gaat (sorry, even niet meer inspiratie)
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_64111176
Is er eigenlijk een goedkope koffiebonenmaler op de markt? Eentje voor met de hand draaien en dergelijke?
pi_64112627
tvp..
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_64129003
quote:
Op woensdag 17 december 2008 23:36 schreef onderdekoffer het volgende:
@ Moody,
Ik raad je toch echt aan om een tweedehands Rancilio Silvia te kopen als je budget beperkt is.. het geld dat je dan over houd kan je bij je molen leggen.. echt belangrijk
Ik heb meerdere Amerikaanse fora doorgepluisd en de Gaggia Classic staat op vrijwel gelijke hoogte met de Silvia qua kwaliteit.
Ze hebben beide hun voor -en nadelen. Groot voordeel van de Silvia is zijn grotere bronzen boiler, voordeel van de Gaggia is dat hij maar 8 min nodig heeft om op te warmen.
Een 2e handse Silvia in goede staat kost zo'n 200 euro, de Gaggia kost 270 euro nieuw. Ik koop liever nieuw ivm garantie en gemak de komende tijd.
De genoemde molen (Gaggia MDF) zou al erg goed moeten zijn. (Let op: Ik ben niet uit op professionele apparatuur, ik wil een goede bak koffie voor een schappelijke prijs )
Ik hoor trouwens dat de MDF niet meer nieuw te koop is, 2e hands kan ik 'm ook niet vinden, dus wordt het waarschijnlijk een Demoka M207 (die er ook goed vanaf komt in het midden-segment)
Jaarlijstjes: '08 | '09 | '10 | '11 | '12 |
'13 |
'14
pi_64131095
Ik heb zelf sinds 3 weken de gaggia classic, en kan er vooralsnog kort over zijn: prima machine! Ik heb m denk ik nog te kort om nadelen te ontdekken, of ik zit nog in de eerste maanden met mn koffiemachientje. Feit is dat ie prima espresso zet, elke avond weer genieten.
Ook voor mij was de afweging om voor dat bedrag een nieuwe gaggia of gebruikte silvia te kopen, en ook ik vond de zekerheid van nieuw & garantie van de winkel wel een fijn idee.

Erbij heb ik een traploze iberital challenge molen, en na enig uitzoekwerk heb ik daarmee een paar fijne instellingen voor espresso en de cafetiere gevonden. Voor je eerste stappen op koffie is dit denk ik een hele goede en betrouwbare set.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_64154669
Pfff veel vragen weinig antwoorden .

Zquing, raar, een silvia zou veel beter moeten zijn dan een krups. Met je opmerking "geen goede koffie" kan ik alleen niet zoveel. Te waterig? Doorlooptijd? Bitter? Etc. Een Audrey is trouwens niet een silvia in een ander jasje, maar is de de VOORGANGER van de silvia waarbij de silvia juist werd gezien als een enorme sprong voorwaarts.

@ Fixers, ik zou voor een cafetiere gaan, aangezien ik een moka vooral een net-niet espresso vind. Cafetieres zijn gewoon iets heel anders. Cafetieres zullen vaak te zure koffie opleveren, waar mokas te bittere koffie kennen, dus je kan zelf uitmaken wat je het liefst hebt.

On silvia vs. Gaggia Classic, ik zou altijd voor een silvia gaan. Hij is mooier, robuuster, temperatuurconstanter, heeft een betere portafilter (de nieuwe modellen dan), betere driptray etc. De boiler van een silvia is trouwens binnen 4 minuten op temperatuur, maar het duurt ongeveer 20 minuten voordat de hele kop ook warm is. Als een classic binnen 8 minuten helemaal op temperatuur is, zegt dit veel over de stabiliteit van deze eindtemp. Ik heb dan liever een silvia die na 8 min en twee flushes nog niet op de eindtemperatuur is, maar wel al heel stabiel, dan een classic die na 8 min op een instabiele temp zit. Ik denk trouwens dat ook een classic langer nodig heeft dan 8 minuten, aangezien ik hem altijd vrij tempstabiel vind.

Die baby twin heeft trouwens het voordeel dat je tegelijk kan stomen en zetten. Bij een Classic moet je even een minuut wachten. Ik vind het het geld niet waard, tenzij je veel cappuccino's drinkt.

Van de molens vind ik de gaggia beter dan de demoka (die mdf was mijn eerste molen). Hij heeft alleen 1 nadeel, hij maalt TRAAAG en hij moet helemaal op zijn fijnst voor espresso. Ristrettos wordt dus bijvoorbeeld al lastig. Hij is we lekker klein en heeft een schappelijke doser, ik vond het een leuk apparaatje.
pi_64154774
quote:
Op vrijdag 19 december 2008 16:54 schreef Mark_V het volgende:
Pfff veel vragen weinig antwoorden .

Zquing, raar, een silvia zou veel beter moeten zijn dan een krups. Met je opmerking "geen goede koffie" kan ik alleen niet zoveel. Te waterig? Doorlooptijd? Bitter? Etc. Een Audrey is trouwens niet een silvia in een ander jasje, maar is de de VOORGANGER van de silvia waarbij de silvia juist werd gezien als een enorme sprong voorwaarts.
Haast geen crema en veel te bitter. Volgens reviews was 't eigenlijk een silvia maar dan lelijk. Mischien moet ik er nog maar wat meer mee spelen
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_64202235
hoe is je doorlooptijd?
pi_64202780
25 seconden, aangezien ik de maling aanpas todat ik ongeveer op de 25seconden zit, maling is dan vergelijkbaar als ik naar een koffiewinkel ga en vraag om espressomaling
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_64202874
Gaggia Classic en Demoka M207 is besteld. Eindelijk goede espresso
Jaarlijstjes: '08 | '09 | '10 | '11 | '12 |
'13 |
'14
pi_64427793
Gefeliciteerd Moody! Ga je zeker plezier van hebben.

Ikzelf ga upgrade doen. Me VBM Domobar en San Marco SM 95 grinder worden vervangen door een Bezzera BZ99 en Mahlkonig K30.
pi_64438536
Oeh ide mahlkoning K30 is zo zo geil
Laatst bij Peeze gewerkt met een Mahlkoning Twin, deze krijgen wij waarschijnlijk nu ook op de zaak te staan
  vrijdag 2 januari 2009 @ 19:39:05 #22
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_64589411
Jongens, ik leef nog.
Het beste allemaal voor 2009. Mijn goede voornemen? Mazzer Mini aanschaffen, nieuw. Ik vind dat als je iets nieuw moet kopen qua koffieapparatuur dan moet dat toch zeker de molen zijn. Een ouwe molen is lastiger op te lappen dan een oude Silvia denk ik. Bovendien heb je een nieuwe mazzer mini voor 399,- terwijl ze op marktplaats vaak pas bij 300,- weggaan, die honderd euro meer is het mij wel waard.

Maargoed, dat staat sowieso op de planning.

Ik lees hierboven wat verhalen van mensen die met een beperkt budget willen beginnen. Mijn oog viel laatst op deze molen. Traploos, conische schijfen, volgens coffeegeek een prima apparaat dat gemakkelijk het niveau van de Rocky haalt, als het niet meer is. Voor mij geen optie, als ik een nieuwe koop wil ik een Mini en wil ik daar 6 jaar mee doen, maar ik denk dat dit i.c.m. een tweedehands silvia een goede keus is. En dan betaal je voor die set 369 euro, als die Silvia 200 kost. Mooi tampertje erbij en je kan beginnen.

Veel succes in het nieuwe jaar!

Faberic
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_64691962
Kom ook eens kijken hier voor wat tips en trucs

SInds kort aan het koffie zetten met een cafetiere.


Bevalt goed want de koffie smaakt opperbest. Zeker als je hiervoor alleen maar senseo pleur naar binnen heb gewerkt. Zijn nu aan het ontdekken wat wij lekker vinden qua koffie maar komen toch nog meestal op een vrij stevige pittige soort uit.

Ik blijf mee lezen want mijn droom is om nog een goed espresso-apparaat te gaan kopen.
Realiteit is een illusie die ontstaat bij een gebrek aan alcohol
pi_64776302
Ik ben vorig jaar naar Cuba geweest en heb ginder de lekkerste koffie gedronken die ik ooit mogen proeven heb.
Natuurlijk heb ik van ginder een kilo ongebrande koffiebonen meegenomen en ben vervolgens hier aan het branden geslagen.
Momenteel doe ik dit met mijn oven, maar ik krijg niet diezelfde smaak te pakken.
Zijn er hier toevallig mensen die zelf hun koffie branden ?
Welke type koffiebrander gebruiken jullie ?
Ik ben op ongebrand.nl enkele koffiebranders tegengekomen.
Heeft iemand van jullie ervaring met de I-Roast 2 ?
pi_64782271
Ik brand met de I-Roast 2, naar mijn mening een prima apparaatje. Het nadeel is de temperatuurinstelling en sensor, daar klopt echt helemaal niets van. Kwestie van veel instellingen proberen, kijken wanneer de eerste en tweede cracks plaatsvinden en kijken of de bonen allemaal dezelfde kleur hebben.
Zou ik hem weer kopen? Misschien wel!
pi_64849477
Misschien is de Gene wel een goed alternatief. Wel wat duurder.
  vrijdag 9 januari 2009 @ 19:13:45 #27
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_64862257
Ik ben het eens met Lemniscaat. Gene is een heel goed alternatief, ik denk zeker op de lange termijn.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  † In Memoriam † zondag 18 januari 2009 @ 13:34:52 #28
230491 Zith
pls tip
pi_65168528
Dames en heren, ik heb sinds kort een espresso machine (met 15 bar kracht), maar het lukt me niet echt om een top espresso te produceren: of het smaakt naar sterke en bittere koffie, of het wordt zo slap als normale koffie... er komt wel een klein laagje crema op, maar dit is zeer dun en bedekt misschien de helft van de oppervlakte. Zijn er nog tips die de beginner moet weten?

Ik gebruik lavazza robuust by the way
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_65192548
quote:
Op zondag 18 januari 2009 13:34 schreef Zith het volgende:
Ik gebruik lavazza robuust by the way
Zit daar geen 70% robusta in? Ik schrok me de pleuris toen ik het las bij mijn Italiaanse collegae, en snapte meteen waarom ze er twee suikerklontjes (let wel: in een ristrettohoeveelheid gemaakt met een perculator) in gooide....
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_65200468
Al eens het echte Andalucia geproeft ?
  † In Memoriam † maandag 19 januari 2009 @ 16:51:08 #31
230491 Zith
pls tip
pi_65213789
quote:
Op zondag 18 januari 2009 23:27 schreef tim2308 het volgende:

[..]

Zit daar geen 70% robusta in? Ik schrok me de pleuris toen ik het las bij mijn Italiaanse collegae, en snapte meteen waarom ze er twee suikerklontjes (let wel: in een ristrettohoeveelheid gemaakt met een perculator) in gooide....
Daar zou het inderdaad aan gelegen kunnen hebben, dus zojuist 100% arabica gekocht en man, wat was de espresso zuur in eens Misschien ga ik maar een beetje mixen, dat dan de zuurheid van arabica en bitterheid van robusta elkaar opheffen

I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_65230797
Is je koffie dan niet gewoon ondergedoseerd als het zuur is? 100% arabica hoeft niet zuur te zijn. Welk merk was het trouwens?

BTW heb je nu koffiepraat naast thuisbarista? Zonde dat er twee forums zijn...
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
  † In Memoriam † dinsdag 20 januari 2009 @ 00:18:56 #33
230491 Zith
pls tip
pi_65231508
quote:
Op maandag 19 januari 2009 23:54 schreef tim2308 het volgende:
Is je koffie dan niet gewoon ondergedoseerd als het zuur is? 100% arabica hoeft niet zuur te zijn. Welk merk was het trouwens?

BTW heb je nu koffiepraat naast thuisbarista? Zonde dat er twee forums zijn...
Lavazza, las op het internet dat het met de temperatuur te maken kon hebben, maar ook na alle buizen van te voren goed te hebben verwarmd blijft er een erg overdreven zure smaak, krijg gewoon kramp in mijn tong ervan... met een andere melange (de bittere ) gaat het wel goed dus geloof ik dat het aan de arabica melange ligt.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_65244597
quote:
Op vrijdag 2 januari 2009 19:39 schreef faberic het volgende:
Jongens, ik leef nog.
Het beste allemaal voor 2009. Mijn goede voornemen? Mazzer Mini aanschaffen, nieuw. Ik vind dat als je iets nieuw moet kopen qua koffieapparatuur dan moet dat toch zeker de molen zijn. Een ouwe molen is lastiger op te lappen dan een oude Silvia denk ik. Bovendien heb je een nieuwe mazzer mini voor 399,- terwijl ze op marktplaats vaak pas bij 300,- weggaan, die honderd euro meer is het mij wel waard.

Maargoed, dat staat sowieso op de planning.

Ik lees hierboven wat verhalen van mensen die met een beperkt budget willen beginnen. Mijn oog viel laatst op deze molen. Traploos, conische schijfen, volgens coffeegeek een prima apparaat dat gemakkelijk het niveau van de Rocky haalt, als het niet meer is. Voor mij geen optie, als ik een nieuwe koop wil ik een Mini en wil ik daar 6 jaar mee doen, maar ik denk dat dit i.c.m. een tweedehands silvia een goede keus is. En dan betaal je voor die set 369 euro, als die Silvia 200 kost. Mooi tampertje erbij en je kan beginnen.

Veel succes in het nieuwe jaar!

Leuke molen, die houdt ik even in mijn achterhoofd voor in het nieuwe huis straks..

Faberic
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
  donderdag 22 januari 2009 @ 09:57:33 #35
57865 wiseguy79
wil weer op vakantie!
pi_65308465
Heeft er iemand ervaring met de maalkwaliteit van de KitchenAid Artisan molen?



Ik vind het een mooi apparaat om te zien, maar vind de kwaliteit zeker belangrijker.
pi_65322825
@ wiseguy79: Dan kan je beter een andere zoeken. Voor rond de 100,- kan je op Marktplaats makkelijk een demoka malertje kopen.

@zith: Gebruikt voorgemalen koffie. Die is meestal te grof waardoor je geen goede extractie krijgt. Teven is hij ook niet vers. Welke machine heb je? Een goede espresso hangt van veel factoren af.
pi_65652922
Die Iberital molen lokt me wel, en aangezien we een nieuw huis hebben gekocht komtie daar in de keuken te staan , echter zijn wij ook uitgekeken op mijn el-chaepo Braun koffiezetapparaat, wat is een beetje een fatsoenlijk filterkoffieapparaat om te gebruiken naast onze Gaggia?
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_65654042
quote:
Op maandag 2 februari 2009 12:54 schreef fruityloop het volgende:
Die Iberital molen lokt me wel, en aangezien we een nieuw huis hebben gekocht komtie daar in de keuken te staan , echter zijn wij ook uitgekeken op mijn el-chaepo Braun koffiezetapparaat, wat is een beetje een fatsoenlijk filterkoffieapparaat om te gebruiken naast onze Gaggia?
Prima molen, ik hak er mn boontjes ook met veel plezier mee fijn!
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_65654397
quote:
Op maandag 2 februari 2009 13:25 schreef Gripper het volgende:

[..]

Prima molen, ik hak er mn boontjes ook met veel plezier mee fijn!

Ik hoop hem later dit jaar te kopen, maar heb je toevallig ook nog een tip voor een filter koffiezetapparaat? Die wil ik eigenlijk als eerste vervangen..
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_65654651
quote:
Op maandag 2 februari 2009 13:36 schreef fruityloop het volgende:

[..]

Ik hoop hem later dit jaar te kopen, maar heb je toevallig ook nog een tip voor een filter koffiezetapparaat? Die wil ik eigenlijk als eerste vervangen..
Nee, sorry. Heb zelf een vrij simpel (maar prima) Philips koffiezetter. Die komt nu alleen nog maar van de plank als er zoveel mensen koffie komen drinken dat ik het niet afkan met de espressomachine.

Wel handig aan dat philips ding: de sterkte indicator. De eerste keer stel je in welke sterkte je lekker vind, en daarna kun je elke volgende keer precies die sterkte zetten, zonder de koffie te moeten afwegen: er zit een balans in die de verhouding tussen de watermassa en het gewicht van koffie+filter aangeeft. Handig!

Als ik een tip zou moeten geven zou het die zijn, maar ik heb alleen die beperkte ervaring met filterapparaten. Weet ook niet wat je eraan zou willen uitgeven?
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_65654780
Ook een vraag van mezelf. Nu ik toch een molen heb, kan ik net zo goed ook in mn filterapparaat versgemalen koffie gebruiken, welke fijnheid kan ik dan het beste instellen? De fijnheid die ik normaal voor een lungo zou gebruiken, of mag het nog iets grover dan dat? En hoe grof moet het gemalen als de koffie in de cafetière gaat?

Ik maal met een iberital challenge
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_65655320
Wow ziet er erg gaaf uit die latte art kan iemand mij vertellen waar je zo'n mooie kop koffie omgeving Leiden/Den Haag kunt drinken?
  maandag 2 februari 2009 @ 14:11:13 #43
240358 Ad_rem
bij de zaak
pi_65655518
Heeft iemand al weleens Kopi Luwak geproefd? Hoe was het? Ben ik altijd al benieuwd naar.
People demand freedom of speech as a compensation
for the freedom of thought which they seldom use.
pi_65660185
quote:
Op maandag 2 februari 2009 13:44 schreef Gripper het volgende:

[..]

Nee, sorry. Heb zelf een vrij simpel (maar prima) Philips koffiezetter. Die komt nu alleen nog maar van de plank als er zoveel mensen koffie komen drinken dat ik het niet afkan met de espressomachine.

Wel handig aan dat philips ding: de sterkte indicator. De eerste keer stel je in welke sterkte je lekker vind, en daarna kun je elke volgende keer precies die sterkte zetten, zonder de koffie te moeten afwegen: er zit een balans in die de verhouding tussen de watermassa en het gewicht van koffie+filter aangeeft. Handig!

Als ik een tip zou moeten geven zou het die zijn, maar ik heb alleen die beperkte ervaring met filterapparaten. Weet ook niet wat je eraan zou willen uitgeven?
Ik zit te denken aan een Siemens of Bosch met ingebouwd Brita filter, welke ik dan ook weer in zo'n brita kan kan gebruiken voor mijn epspresso-apparaat..
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_65707227
quote:
Op donderdag 22 januari 2009 09:57 schreef wiseguy79 het volgende:
Heeft er iemand ervaring met de maalkwaliteit van de KitchenAid Artisan molen?

[ afbeelding ]

Ik vind het een mooi apparaat om te zien, maar vind de kwaliteit zeker belangrijker.
De kwaliteit is matig in verhouding tot andere malers die op de markt zijn. De Nederlandse importeur zegt zelf dat je hem opnieuw moet afstellen voordat je er een fatsoenlijke espressomaling mee kan halen en voldoende speelruimte te houden. Afstellen is vrij eenvoudig maar nogal onzinnig voor zulke apparaten.
  woensdag 4 februari 2009 @ 23:58:53 #46
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_65752192
quote:
Op maandag 2 februari 2009 13:47 schreef Gripper het volgende:
Ook een vraag van mezelf. Nu ik toch een molen heb, kan ik net zo goed ook in mn filterapparaat versgemalen koffie gebruiken, welke fijnheid kan ik dan het beste instellen? De fijnheid die ik normaal voor een lungo zou gebruiken, of mag het nog iets grover dan dat? En hoe grof moet het gemalen als de koffie in de cafetière gaat?

Ik maal met een iberital challenge
espresso moet fijn, frenchs press redelijk grof, en filterkoffie iets minder grof dan french press, zoals je dat ook in de winkel koopt. Maar je kan er natuurlijk ook mee experimenteren! Cafetiere moet ook fijngemalen.

[ Bericht 2% gewijzigd door faberic op 06-02-2009 15:05:06 ]
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_65924497
Net terug van de vierde training met rose van asten voor de dutch barista championship.
Eerst maar is even eten, straks een klein verslag
pi_65938725
quote:
Op dinsdag 10 februari 2009 19:51 schreef Mark_Boelen het volgende:
Net terug van de vierde training met rose van asten voor de dutch barista championship.
Eerst maar is even eten, straks een klein verslag
Hoe train je in godsnaam voor koffiezetten? Krachtsport? Conditie? Duurvermogen?
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_65939470
Dat ga ik jullie vanavond allemala wel even uitleggen, gister helaas erg moe dus geen verslagje meer kunnen maken.
Ga nu naar de Horecabeurs in Assen, dus vanavond ga ik even schrijven!
pi_66048583
Ik zit op internet te kijken om gebrande bonen te kopen, maar die gaan eigenlijk allemaal per kg.
www.gebrand.nl bijv... das natuurlijk erg veel. Ik drink een 500gram per 3 weken ongeveer.

Ik haal normaliter bij Simon Levelt mijn koffie, maar nu ben ik benieuwd of jullie ook die hoeveelheden halen en hoe jullie dat bewaren.. Ik wil het liefste zo vers mogelijke koffie...

@Mark,

Ben erg benieuwd naar je verslag/methodes.
Misschien leer ik er nog wat van....
Op vrijdag 5 oktober 2007 14:40 schreef BobRooney het volgende:
Volgens mij probeerde die invalide zelf een strijker af te steken, maar ging er iets fout.
pi_66052874
Als eeste excuses van mijn kant voor het nog niet plaatsen van een verslag!
Door onverwachte drukte, en vanavond valentijndiners word het pas na 00.00 vanacht dat ik hier een verslag ga posten!

Maar hij komt er !
pi_66053051
Binnenkort wil ik het Nespresso apparaat bij ons in de keuken gaan vervangen door een échte, volautomatische, Espresso machine.
Is het merk 'Jura' een goede keuze?
pi_66053762
@Mark: na een valentijnsdinertje zou ik wel iets anders te doen hebben dan posten op FOK! :p
@Reaguurdert: Jura is de top!
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_66060950
quote:
Op zaterdag 14 februari 2009 10:25 schreef fuckbuddy het volgende:
Ik zit op internet te kijken om gebrande bonen te kopen, maar die gaan eigenlijk allemaal per kg.
www.gebrand.nl bijv... das natuurlijk erg veel. Ik drink een 500gram per 3 weken ongeveer.

Ik haal normaliter bij Simon Levelt mijn koffie, maar nu ben ik benieuwd of jullie ook die hoeveelheden halen en hoe jullie dat bewaren.. Ik wil het liefste zo vers mogelijke koffie...

@Mark,

Ben erg benieuwd naar je verslag/methodes.
Misschien leer ik er nog wat van....
Je kan bij gebrand ook per pond bestellen hoor. Ik doe dat ook. Woon er niet ver vandaan, dus haal het zelf op, hangt de dag dat het gebrand is dan voor je aan de deur. Helemaal vers dus!
Een dag van te voren bestellen, ze branden op dinsdag en donderdag volgens mij.
Ik houd van mijzelf... en dat is wederzijds
pi_66062661
quote:
Op zaterdag 14 februari 2009 18:40 schreef onderdekoffer het volgende:

[..]

Je kan bij gebrand ook per pond bestellen hoor. Ik doe dat ook. Woon er niet ver vandaan, dus haal het zelf op, hangt de dag dat het gebrand is dan voor je aan de deur. Helemaal vers dus!
Een dag van te voren bestellen, ze branden op dinsdag en donderdag volgens mij.
Top, ik dacht op de site te lezen dat het alleen per kg ging.
Haal jij wel eens Jamaica Blue mountain daar?

Heb je misschien tips/aanraders?
Op vrijdag 5 oktober 2007 14:40 schreef BobRooney het volgende:
Volgens mij probeerde die invalide zelf een strijker af te steken, maar ging er iets fout.
pi_66247589
Ik wil voor een vriend een bonenmalert kopen.
Gewoon een normaal ding, wat is aan te raden?!
Of welke?
Op vrijdag 5 oktober 2007 14:40 schreef BobRooney het volgende:
Volgens mij probeerde die invalide zelf een strijker af te steken, maar ging er iets fout.
pi_66256492
Heb tot nu toe alleen de melanges gehaald
Trio melange is lekker voor cappuccino (zit iets robusta in)
Duo melange is een goede espresso (niet zuur)
Uno melange heb ik vandaag voor het eerst.. even afwachten dus

Maar een mailtje sturen met je bestelling, dan is er best veel mogelijk
Ik houd van mijzelf... en dat is wederzijds
pi_66515293
tvp en ondertussen ga ik een kopje zetten.
Ik weet het ook niet
pi_66583265
iemand ervaring met de handpresso? http://shop.handpresso.com/en/
voortaan overal van een lekker kopje espresso genieten
alleen die pads staan me niet zo aan.
  zondag 1 maart 2009 @ 19:46:40 #60
130803 Gripper
Get a grip
pi_66591955
quote:
Op zondag 1 maart 2009 15:38 schreef Byte_Me het volgende:
iemand ervaring met de handpresso? http://shop.handpresso.com/en/
voortaan overal van een lekker kopje espresso genieten
alleen die pads staan me niet zo aan.
Jep, ervaring. Een van mn buitensportende vrienden heeft er ook een, hij wil ook net als ik overal van lekkere koffie kunnen genieten. Het ding maakt lekkere koffie, maar heeft als nadeel: als je m buiten gebruikt, en de handpresso zelf is koud, dan wordt de kleine hoeveelheid water die je in het reservoir doet zo ver afgekoeld, dat je al snel een zurig lauw bakkie krijgt. Voorverwarmen zou misschien kunnen door het hele apparaat (of in ieder geval de "zetgroep" ) eerst een tijdje onder te dompelen in een pannetje kokend water...

Voor mij gaat er tijdens kampeertochtjes altijd een mokkapotje mee, makkelijk en licht. Moet het nog lichter, dan maar zakjes oploskoffie, de espressozakjes van nescafé zijn redelijk drinkbaar.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_66594257
quote:
Op zondag 1 maart 2009 15:38 schreef Byte_Me het volgende:
iemand ervaring met de handpresso? http://shop.handpresso.com/en/
voortaan overal van een lekker kopje espresso genieten
alleen die pads staan me niet zo aan.
Heb ook zo een presso, lekker makkelijk iets. Je moet alleen net voordat de presso bijna klaar is het proces stoppen anders krijg je grote bubbels in de crema. Ziet niet zo netjes uit, is een detail maar toch... Die ESE servings zijn lekker makkelijk. Apart verpakt meteen een goede kwaliteit espresso zonder een bonenmaler in je rugzak mee te nemen Er zijn ondertussen zoveel merken en soorten dat je wat dat betreft al een halve wereldreis kunt maken. Genoeg shops op internet te vinden met google ( bv ese servings shop )
Al eens het echte Andalucia geproeft ?
pi_66705515
Ola allemaal!
Hoe is ie hier ?
  woensdag 4 maart 2009 @ 21:20:49 #63
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_66706819
Grappig weetje
Veel Hoereca gebruikt graag een melange met veel robusta, omdat deze bonen goedkoper zijn. Echter, Robusta geeft meer caffeine dan Arabica, en je koffiekick komt dus al na één bakkie espresso. Mensen die een bakje espresso na het eten krijgen van goede arabica bonen krijgen minder caffeine binnen maar het smaakt wel naar meer. Dus men neemt nog een bakkie. Slimme hoereca ondernemers nemen dus goede koffie.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_66708049
jullie praten mijn senseo een minderwaardigheidscomplex aan, jullie vuillakken!
pi_66708230
Dat is dan natuurlijk ook niet zo heel moeilijk
  woensdag 4 maart 2009 @ 21:57:09 #66
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_66708250
quote:
Op woensdag 4 maart 2009 21:52 schreef DonPerignon het volgende:
jullie praten mijn senseo een minderwaardigheidscomplex aan, jullie vuillakken!
Een senseo hoeft zich niet te schamen, net als dat een frietkot zich niet hoeft te schamen, maar een frietkot is geen restaurant.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 5 maart 2009 @ 09:24:27 #67
168456 DaneV
chown -R us.us *yourbase
pi_66718630
Ik heb sinds kort een nespresso, maar ik ben eigenlijk toch nog niet tevreden over de smaak. Het is natuurlijk heel handig met die cupjes en een wereld van verschil met de senseo-troep, maar als ik het vergelijk met de koffie die uit mijn ouders` volautomatische jura komt vind ik het toch tegen vallen. Ook erg jammer dat ik aan de nespresso koffie vast zit.

Wat raden jullie mij aan om te kopen? Het probleem is dat ik uitwonende student ben, dus een beperkt budget heb ( 200-250 euro is wel ongeveer mijn max, hoe minder hoe beter). Ik drink vooral `s ochtends koffie, dus dan heb ik geen tijd om een half uur in de keuken de staan om mijn kopje koffie te bereiden.
pi_66718713
quote:
Op donderdag 5 maart 2009 09:24 schreef DaneV het volgende:
Ik heb sinds kort een nespresso, maar ik ben eigenlijk toch nog niet tevreden over de smaak. Het is natuurlijk heel handig met die cupjes en een wereld van verschil met de senseo-troep, maar als ik het vergelijk met de koffie die uit mijn ouders` volautomatische jura komt vind ik het toch tegen vallen. Ook erg jammer dat ik aan de nespresso koffie vast zit.

Wat raden jullie mij aan om te kopen? Het probleem is dat ik uitwonende student ben, dus een beperkt budget heb ( 200-300 euro is wel ongeveer mijn max). Ik drink vooral `s ochtends koffie, dus dan heb ik geen tijd om een half uur in de keuken de staan om mijn kopje koffie te bereiden.
In die prijsklasse is er net een vol-automaat van saeco denk ik , maar wat dacht je van een goede koffiemolen, en een simpele timer op je reguliere koffieapparaat?
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
  donderdag 5 maart 2009 @ 10:44:51 #69
240358 Ad_rem
bij de zaak
pi_66720796
Wat vinden jullie van de Albert Heijn Excellent (snelfilter) koffie in allerlei verschillende smaakjes per land. Drink nu bijvoorbeeld Brazilië maar zag ook Ethiopië. Smaakt heel rond en misschien zelfs zoet in de verte. (zeker vergeleken bij de normale DE snelfiltermaling die we normaalgesproken in ons studentenhuis hebben.)
People demand freedom of speech as a compensation
for the freedom of thought which they seldom use.
pi_66721105
quote:
Op woensdag 4 maart 2009 21:57 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Een senseo hoeft zich niet te schamen, net als dat een frietkot zich niet hoeft te schamen, maar een frietkot is geen restaurant.
Eindelijk eens iemand die iets zinnigs zegt over de Senseo.
Ik weet het ook niet
pi_66721230
quote:
Op donderdag 5 maart 2009 10:44 schreef Ad_rem het volgende:
Wat vinden jullie van de Albert Heijn Excellent (snelfilter) koffie in allerlei verschillende smaakjes per land. Drink nu bijvoorbeeld Brazilië maar zag ook Ethiopië. Smaakt heel rond en misschien zelfs zoet in de verte. (zeker vergeleken bij de normale DE snelfiltermaling die we normaalgesproken in ons studentenhuis hebben.)
Wij vinden de Guatemala erg lekker, heeft veel aroma, en is net wat milder dan de 2 die jij noemt.. En het leuke van die Perla spaarpunten is dat je er ook echt wat aan hebt zonder 15 jaar te sparen zoal bij DE, 25x10 punten leveren al een gratis pak koffie op, en die excellent koffie valt daar ook onder..
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
  donderdag 5 maart 2009 @ 11:12:00 #72
240358 Ad_rem
bij de zaak
pi_66721630
quote:
Op donderdag 5 maart 2009 10:59 schreef fruityloop het volgende:

[..]

Wij vinden de Guatemala erg lekker, heeft veel aroma, en is net wat milder dan de 2 die jij noemt.. En het leuke van die Perla spaarpunten is dat je er ook echt wat aan hebt zonder 15 jaar te sparen zoal bij DE, 25x10 punten leveren al een gratis pak koffie op, en die excellent koffie valt daar ook onder..
* Ad_rem vist verpakking uit de prullenbak

Zal volgende keer de Guatemala eens proberen dan.
People demand freedom of speech as a compensation
for the freedom of thought which they seldom use.
pi_66739737
Voor hen die nog een Rancillio Sylvia willen: het model is vernieuwd, veel winkeliers zullen zo snel mogelijk overwillen stappen en de oudere versies of ex-demo exemplaren met korting verkopen. De verschillen zijn niet zo heel groot: stoomkraan heeft een nieuwe knop en het stoompijpje heeft een kogelgewricht gekregen. Of er intern nog iets is veranderd weet ik nog niet, ik ben er nog niet zo diep ingedoken.

Ohja, het handvat van het piston is ook aangepast. Het voelt nu heel erg hol-plastikkig aan. Ik vind het geen verbetering, ook al heeft de greep nu een ergonomische vorm. De kierende naad doet ook niet veel goeds voor het oog.

Timers op de klassieke espressomachines hoor ik vaker: Gewoon een uurtje van te voren aan laten gaan en je kan direct een koffie zetten.
pi_66749756
Dit hoorde ik inderdaad ook van een bevriend Kaldi dealer, De voorraad is nog wel van z'n grote dat er nog wel heel wat oude sylvia's zijn die waarschijnlijk tegen dumpprijzen op de markt gezet worden.
Inderdaad even in de gaten houden als je er nog een wilt kopen!
pi_66754276
Hier nog een koffie liefhebber. Ik zet het met een klassieke molen en een cafetiere. Tis wat werk maar de geur en de smaak is onovertroffen.
  dinsdag 24 maart 2009 @ 15:19:08 #76
247356 infp2009
More cowbell!
pi_67359091
Hier nog een koffieliefhebber. Vanaf aankomende zaterdag in het bezit van een oude La Cimbali Junior met reservoir (geen plugin). Ik had al een Mazzer Major staan hiervoor. Nu nog even leren ze te gebruiken...
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
  † In Memoriam † dinsdag 24 maart 2009 @ 15:31:04 #77
230491 Zith
pls tip
pi_67359520
Ik snap al dat gedoe rond landen van herkomst niet zo.. Een vriend van me zat laatst op te scheppen dat hij nu een kopje koffie dronk van een pak die een kennis speciaal voor hem had meegenomen uit colombia, echte colombiaanse koffie dus!!

Kijk ik op de AH website waar je de herkomst van koffie kan uitzoeken per merk/code - en ja hoor, de gewone koffie van AH kwam ook uit colombia - van A-rated boeren ook nog..

Ik zou liever een groepsindeling hebben die keek naar zonuren, neerslag en hoogte..
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  dinsdag 24 maart 2009 @ 20:56:32 #78
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_67370546
quote:
Op vrijdag 6 maart 2009 08:20 schreef Noxa het volgende:
Hier nog een koffie liefhebber. Ik zet het met een klassieke molen en een cafetiere. Tis wat werk maar de geur en de smaak is onovertroffen.
[ afbeelding ]
ben toevallig aan het rondneuzen op internet naar koffiemolens, maar ik vind die elektrische nogal prijzig

Raden jullie aan om wel zo'n elektrische aan te schaffen of kan ik beter op zoek naar een handmolen? Of maakt het voor de smaak wel veel uit welke van de twee je neemt?
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  woensdag 25 maart 2009 @ 15:06:32 #79
247356 infp2009
More cowbell!
pi_67393962
@Zith:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Terroir

Dit gaat dan over wijn, voor koffiebonen geldt hetzelfde.


Over de koffiemolens kan ik ook kort zijn; als je niet wilt investeren in een goede molen kun je net zo goed niet aan espresso beginnen. Een mindere molen is voor andere zetmethodes als filterkoffie minder erg, voor espresso is de molen het allerbelangrijkst.

Lees deze gids maar even door, en dan vooral het stuk "Choose one of the sections below, but I ask - no, I plead with you - if you only read one page in this guide, read the first one - the Grinder Advice page!":

http://coffeegeek.com/guides/howtobuyanespressomachine
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
pi_67418819
Er zijn overigens wel goede handmalers te koop. Alleen je betaalt dat alsnog 100 euro voor een handmatige. In deze topicreeks is ooit iemand voorbij gekomen die het geweldig vond.
  dinsdag 5 mei 2009 @ 11:57:10 #81
247356 infp2009
More cowbell!
pi_68686960
Wat een dooie boel hier zeg
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
pi_68687400
Misschien kan je helpen met het volgende, we zoeken nog een "normaal" koffiezetapparaat voor de grotere hoeveelheden filterkoffie. Zeg van rond de 75 euro, maar er is zoveel keus, en bij kassa/de consumentenbond geven ze bij een test doodleuk punten voor hoe leesbaar een handleiding etc is, dus daar mijn licht op doen zal weinig verhelderend werken over hoe de koffie uit apparaat X smaakt.
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_68689543
Zit in filterkoffiezetapparaten ook al zo'n groot verschil?
Ik weet het ook niet
pi_68691221
quote:
Op dinsdag 5 mei 2009 13:15 schreef Dunckie het volgende:
Zit in filterkoffiezetapparaten ook al zo'n groot verschil?
Dat vraag ik me nl ook af, vandaar mijn vraag.. We hebben een brita waterkan, en een goede koffiemolen zal ook niet lang meer op zich laten wachten, dus dan rest er nog een koffiezetapparaat om onze Gaggia aan te vullen..
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
  dinsdag 5 mei 2009 @ 16:46:59 #85
247356 infp2009
More cowbell!
pi_68697552
Grote hoeveelheden? Dus een oerhollandse Technivorm Moccamaster is niet goed genoeg?

Uiteraard zit er een groot verschil in filterapparaten, met name te maken met water dat een te lage temperatuur heeft.
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
pi_68721481
Het zal denk ik deze Philips HD7546 worden..

Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_68721721
quote:
Op dinsdag 5 mei 2009 16:46 schreef infp2009 het volgende:
Grote hoeveelheden? Dus een oerhollandse Technivorm Moccamaster is niet goed genoeg?

Uiteraard zit er een groot verschil in filterapparaten, met name te maken met water dat een te lage temperatuur heeft.
Is dat ook niet de fabrikant van de DE koffiezetapparaten?
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_68723503


ik zit er over te twijfelen zo een apparaat te kopen.... iemand ervaring ?
A command line lets you get intimate with your computer, data and protocols. GUIs are like wearing full body condoms.
  woensdag 6 mei 2009 @ 12:33:43 #89
130803 Gripper
Get a grip
pi_68725556
quote:
Op woensdag 6 mei 2009 11:31 schreef Joene het volgende:
[ afbeelding ]

ik zit er over te twijfelen zo een apparaat te kopen.... iemand ervaring ?
geen ervaring met de smaak van de koffie of de prestaties van het apparaat. Wel weet ik dat als je een combi wilt maken, bijvoorbeeld een cappuchino, je 2 cups nodig hebt: een cup met melk, en een cup espresso. Met cupjes die 50 of 60 cent kosten, zit je dan al snel rond de 1 euro of meer voor een kop koffie, en dat vind ik eerder horecaprijzen dan thuisbrouw-prijzen.
Het apparaat is dan wel weer vrij goedkoop, maar ik vind het eerder op een teletubbies rekwisiet lijken dan op een koffiezetapparaat.

P.s. check ook even het dolce gusto topic voor misschien iets meer positieve feedback
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_68725682
Zijn hier ook Groningers?

2 weken geleden heb ik in de stad 2 zakken gemalen koffie van de Simon Levelt gevonden. (Lag op mijn bagagedrager, was 17:15 dus winkel was al dicht). Ik heb hier echter geen bestemming voor. Het gaat om een pak Roma Espresso BN en een pak Allegro Cafeïnevrij Espresso, beiden 250 gram. Bij mij thuis op te halen in ruil voor een flesje wijn.
Life is too short not to have fun
  woensdag 6 mei 2009 @ 13:11:41 #91
247356 infp2009
More cowbell!
pi_68726941
quote:
Op woensdag 6 mei 2009 10:37 schreef fruityloop het volgende:

[..]

Is dat ook niet de fabrikant van de DE koffiezetapparaten?
Ja, dat zijn gerebrande Technivorm's. Dit zijn voor zover ik weet de enige filterapparaten met een SCAA goedkeuring. Ik zou er echt een overwegen als ik jou was, op marktplaats zijn er ook een hoop te vinden voor een paar tientjes. Nieuw kosten ze ongeveer 100 euro, en dat is de investering meer dan waard! Zeker met de nieuwere 9-gats sproeikop, het enige zwakke punt van de eerdere versies is daarmee aangepakt.\

En bovendien zien ze er ook best tof uit, lekker retro.
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
  woensdag 27 mei 2009 @ 22:52:44 #92
130803 Gripper
Get a grip
pi_69473324
Ik heb een leuke gadget!


van de zomer ben ik 4 weken op vakantie, en weg van mn espresso apparaat. Dan moet er onderweg natuurlijk wel een lekker bakkie gezet worden

Voor wie het apparaat niet kent: t is een Handpresso
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_69474102
ik heb die handpresso ook, lekker makkelijk even zoeken naar de servings die je bevallen, wel een lading meenemen afhankelijk van je dagelijkse dosis.......
Al eens het echte Andalucia geproeft ?
pi_69476118
die staat ook op mn verlanglijstje, al wil ik hem eigenlijk eerst een keer testen.

is wel aan te raden?
  donderdag 28 mei 2009 @ 09:55:56 #95
130803 Gripper
Get a grip
pi_69481623
quote:
Op donderdag 28 mei 2009 00:10 schreef Byte_Me het volgende:
die staat ook op mn verlanglijstje, al wil ik hem eigenlijk eerst een keer testen.
is wel aan te raden?
Ik kende m voordat ik m gisteren heb gekocht al vrij goed, omdat een buitensportmaatje van me hem ook heeft. Met name in de winter, als het apparaat koud is, koelt de kleine watervoorraad snel af zodra die uit de thermoskan en in je handpresso gaat. Resultaat is lauwe koffie. Maar goed, niet iedereen hier zal in de winter kamperen. Vantevoren even met heet water doorspoelen zal ongetwijfeld helpen om het apparaat alvast op bedrijfstemperatuur te brengen, en de kopjes moeten ook warm zijn (ook dat is buiten nog wel eens moeilijk)

Mits je een lekker koffiepadje gevonden hebt, maakt ie een espresso die niet van echt te onderscheiden is. Aan het eind, als de laatste druppels water doorlopen, maakt ie nog wat waterige belletjes, een beetje zoals bij een senseo waar ook de hoeveelheid water afgepast is. Dat natte schuim sloopt je cremalaagje, dus op tijd stoppen is het devies.

t is een zeer robuust ding, stalen constructie van de pompunit, een beetje zoals een fietspomp voor onderweg. Maar dan echt stevig, en dat mag ook wel als er 16 bar in het pomphuis staat. Als je een keer in de buurt van Utrecht bent kun je m wel even komen testen met een lekker
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_69485823
Heb een zaak gevonden in mijn stadje die 'Kopi Luak' koffie heeft. ben er erg benieuwd naar; is deze koffie zijn geld waard?
pi_69486576
quote:
Op donderdag 28 mei 2009 09:55 schreef Gripper het volgende:
Ik kende m voordat ik m gisteren heb gekocht al vrij goed, omdat een buitensportmaatje van me hem ook heeft. Met name in de winter, als het apparaat koud is, koelt de kleine watervoorraad snel af zodra die uit de thermoskan en in je handpresso gaat. Resultaat is lauwe koffie. Maar goed, niet iedereen hier zal in de winter kamperen. Vantevoren even met heet water doorspoelen zal ongetwijfeld helpen om het apparaat alvast op bedrijfstemperatuur te brengen, en de kopjes moeten ook warm zijn (ook dat is buiten nog wel eens moeilijk)

Mits je een lekker koffiepadje gevonden hebt, maakt ie een espresso die niet van echt te onderscheiden is. Aan het eind, als de laatste druppels water doorlopen, maakt ie nog wat waterige belletjes, een beetje zoals bij een senseo waar ook de hoeveelheid water afgepast is. Dat natte schuim sloopt je cremalaagje, dus op tijd stoppen is het devies.

t is een zeer robuust ding, stalen constructie van de pompunit, een beetje zoals een fietspomp voor onderweg. Maar dan echt stevig, en dat mag ook wel als er 16 bar in het pomphuis staat. Als je een keer in de buurt van Utrecht bent kun je m wel even komen testen met een lekker
tnx voor de info, mocht ik een keer in utrecht komen stuur ik je een PM
quote:
Op donderdag 28 mei 2009 11:53 schreef Den_Haag het volgende:
Heb een zaak gevonden in mijn stadje die 'Kopi Luak' koffie heeft. ben er erg benieuwd naar; is deze koffie zijn geld waard?
zijn dat die opgevreten en uitgescheten koffiebonen

schijnt idd heel bijzonder te zijn, maar ik heb er toch mijn vraagtekens bij.
al zou ik het wel eens willen proeven
  vrijdag 29 mei 2009 @ 09:26:19 #98
247356 infp2009
More cowbell!
pi_69516592
quote:
Op donderdag 28 mei 2009 11:53 schreef Den_Haag het volgende:
Heb een zaak gevonden in mijn stadje die 'Kopi Luak' koffie heeft. ben er erg benieuwd naar; is deze koffie zijn geld waard?
Tastes like shit.
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
pi_69516686
pi_69557069
Ik ben een n00b in koffieland als ik dit topic lees volgens mij

We zijn de Senseo wel zat aan het worden, zeker als we net bij mensen over de vloer zijn geweest met een koffieautomaat die bonen maalt en melk opklopt. Ik wil eigenlijk ook wel een dergelijke machine kopen, maar heb echt geen flauw idee waar op te letten.

Ik wil geen aparte molen en automaat en hand malen ga ik zeker niet doen, ik ben van het gemak. Oftewel het moet een apparaat zijn dat een balans is tussen goede koffie en gemak. Daarbij hoef ik niet perse espresso's te maken, maar een cappuccino kunnen maken zou toch wel erg fijn zijn .

Kan ik dan voor ¤ 400 een leuk ding kopen of moet ik dan dieper in de buidel tasten?
.
  † In Memoriam † zaterdag 30 mei 2009 @ 21:00:11 #101
230491 Zith
pls tip
pi_69561058
Nou, een cappucino bestaat uit een espresso en gestoomde melk, dus espresso zal je sowieso moeten maken

Wat ik in het begin gewoon heb gedaan is een espressomachine van 60 eur kopen met een normale koffiemachine ernaast: zo leer je het zetten van espresso's/cappuchino's/latte machiatto's en kan je zonder te veel uit te geven kijken of je het wat vindt.

*al zijn er voor 400eur genoeg machientjes die beide voor je kunnen doen in redelijke kwaliteit,
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_69648747
Ik heb een vraagje. Op dit moment ben ik bezig om espresso te maken met een perculator, maar ik heb een probleempje. De koffie wordt namelijk ENORM bitter! Ik denk dat de koffie verbrand, maar nu zoek ik een manier om dit uiteraard niet meer te laten gebeuren. Kan iemand me een eventuele oplossing geven? Bedankt!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
pi_69649931
Als het begint te pruttelen na 5-10 seconden van het vuur halen. Het water is er dan wel door en de koffie kan niet meer verbranden. Doe je er wel genoeg water in?
Ik weet het ook niet
pi_69650824
quote:
Op dinsdag 2 juni 2009 22:16 schreef Dunckie het volgende:
Als het begint te pruttelen na 5-10 seconden van het vuur halen. Het water is er dan wel door en de koffie kan niet meer verbranden. Doe je er wel genoeg water in?
Zo snel al van het vuur halen? Is er dan genoeg druk opgebouwd om het water omhoog te stuwen?

Doe er genoeg water in; precies tot aan het ventieltje
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
pi_69653219
Inderdaad, water tot op het midden van het ventieltje, mooie laag koffie tot de rand van het koffiebakje, en als het goed pruttelt na zo'n 10 seconden van het vuur halen, het pruttelt dan nog heel even door, maar al gauw kun je het dekseltje wat opwippen en je zult zien dat de koffie er al door is.
Ik weet het ook niet
pi_69690839
Ik moet me hier nog even voorstellen, ik zal zo het voorsteltopic even zoeken.

Gisteren wilde ik een ander koffiezetapparaat, ik naar de winkel met een model van Inventum in mijn hoofd, http://www.inventum.eu/ProductDetails.aspx?a=10HK100W&p=10000012&s=0

lekker veel vermogen, dus een echte warme bak. Ik dacht, als ik er goede koffie bijkoop dan komt daar echt wel lekker koffie uit.
Totdat ik in de winkel de nieuwe magimix citiz zag staan, tja nespresso. En eigenlijk mag ik hier dan niet posten

Ik heb er van geproefd en het was echt best lekker, het enige nadeel het zijn van die kleine kopjes. Een slok en het is op En het is in vergelijking met een filterapparaat veel duurder in gebruik. Eigenlijk gewoon pure luxe!

Ik heb geen budget om een echt espresso apparaat te kopen, maar welke van de twee is verstandiger? Gisteren wilde ik echt zo graag die magimix, ooh wat zien die er fijn uit!
Maar mijn verstand won het en dus ging ik naar huis zonder iets om nog eens goed na te denken. Maar wat nu?
  donderdag 4 juni 2009 @ 08:53:08 #107
247356 infp2009
More cowbell!
pi_69690939
Ach, eigenlijk weet je het zelf ook al. Je houdt niet van kleine kopjes en zo lekker vond je die nespresso nou ook weer niet. Die Inventum lijkt uiterlijk erg veel op een Technivorm Moccamaster die heel erg goed zijn voor filterkoffie. Mind you, ik weet niet of hij vergelijkbaar is hiermee qua kwaliteit. Een goede bak filterkoffie is veel beter dan nep-espresso, en is in deze nespressotijd (overigens al beter dan de senseotijd daarvoor) helemaal niks om je voor te schamen.
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
  donderdag 4 juni 2009 @ 09:49:05 #108
130803 Gripper
Get a grip
pi_69692186
quote:
Op donderdag 4 juni 2009 08:48 schreef sammie99 het volgende:
Ik heb er van geproefd en het was echt best lekker, het enige nadeel het zijn van die kleine kopjes. Een slok en het is op En het is in vergelijking met een filterapparaat veel duurder in gebruik. Eigenlijk gewoon pure luxe!

Je kunt natuurlijk ook gewoon wat meer kleine kopjes drinken, als de kleine hoeveelheid koffie je tegenstaat!

P.s. ik word heel gelukkig van goeie koffie, dus dat stukje luxe gun ik mezelf dan ook. Je hoeft je er niet voor te schamen dat je luxe lekker vindt
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_69692419
quote:
Op maandag 2 februari 2009 14:11 schreef Ad_rem het volgende:
Heeft iemand al weleens Kopi Luwak geproefd? Hoe was het? Ben ik altijd al benieuwd naar.
Erg lekker! Voor de grap wel eens wat bonen van gehaald. Maar ik denk niet dat ik het ooit nog eens ga halen gezien de prijs.

Sorry dat ik niet echt goed ben in smaken omschrijven.
pi_69692422
Heeft iemand ervaring met de koffiemolen van Rancilio? En zijn deze positief negatief of is er in die prijsklasse een (veel) betere molen te krijgen?
Nobody expects the Spanish Inquisition!
  donderdag 4 juni 2009 @ 10:20:08 #111
247356 infp2009
More cowbell!
pi_69692998
quote:
Op donderdag 4 juni 2009 09:57 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
Heeft iemand ervaring met de koffiemolen van Rancilio? En zijn deze positief negatief of is er in die prijsklasse een (veel) betere molen te krijgen?
De Rocky staat bekend als erg goede espressomolen. In zijn prijsklasse zo'n beetje de beste, maar minder goed dan bijvoorbeeld Mazzers of de grotere Compaks.
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
  donderdag 4 juni 2009 @ 10:39:30 #112
122997 zquing
Drama Junk
pi_69693515
quote:
Op donderdag 4 juni 2009 09:57 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
Heeft iemand ervaring met de koffiemolen van Rancilio? En zijn deze positief negatief of is er in die prijsklasse een (veel) betere molen te krijgen?
ik heb er 1tje en vind 't echt een prima ding
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_69696234
quote:
Op donderdag 4 juni 2009 08:48 schreef sammie99 het volgende:
tja nespresso. En eigenlijk mag ik hier dan niet posten
Ik zie mezelf als echte koffieliefhebber, maar ik heb ook een nespresso voor erbij hoor. die zet ik lekker op mn werk neer, terwijl ik thuis een echt espresso apparaat heb. en ik vind het goed te drinken. en duur, tsja, het kost je 35ct per kopje.
pi_69698930
Ik heb de knoop doorgehakt en de Inventum besteld, zie linkje. Het scheelde me 40 euro in prijs. Nu alleen nog goede koffie zoeken om erin te doen.
Ik hoop dat hij zaterdag binnen komt, dan kan ik hem gaan testen.
pi_69703804
quote:
Op donderdag 4 juni 2009 09:56 schreef Rest het volgende:

[..]

Erg lekker! Voor de grap wel eens wat bonen van gehaald. Maar ik denk niet dat ik het ooit nog eens ga halen gezien de prijs.

Sorry dat ik niet echt goed ben in smaken omschrijven.

Ga het binnenkort maar eens proeven bij mjin koffiebar
  donderdag 4 juni 2009 @ 16:06:48 #116
147271 fuckbuddy
Ken sent me
pi_69705382
quote:
ETHIOPIË HARAR
Nieuw!
Heel karakteristieke, volle en krachtige mokka smaak.

Harar of 'Coffee of Kings'
“The Coffee of Kings” is de bijnaam van één van 's werelds meest klassieke koffiesoorten, beter bekend als Harar. Deze koffie komt uit het droge oostelijke
deel van Ethiopië en groeit op kleine akkers variërend van 1700 tot 2200 meter hoogte in de omgeving van voormalige Ethiopische hoofdstad Harar. De bonen
drogen in de bes aan de koffiestruiken en krijgen hierdoor een licht goudgele kleur. Doordat deze koffie in de bes gedroogd is ontstaat een zoete en volle smaak.
http://publisher.copernica.nl/?pxc=11203142¤t=e&pxd=.p.e.register.webversion¤t=webversion&account=15&destinationid=8568bec4ff463f0011076a9ce2367ab4
Op vrijdag 5 oktober 2007 14:40 schreef BobRooney het volgende:
Volgens mij probeerde die invalide zelf een strijker af te steken, maar ging er iets fout.
  donderdag 4 juni 2009 @ 16:36:03 #117
247356 infp2009
More cowbell!
pi_69706562
quote:
NEE, GEEN SIMON LEVELT! Als zo'n koffiewinkel me niet eens kan vertellen wanneer de bonen zijn gebrand...
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
  donderdag 4 juni 2009 @ 16:41:51 #118
147271 fuckbuddy
Ken sent me
pi_69706791
Mwoah, Simon Levelt heeft natuurlijk een behoorlijk doorvoer van koffie. Hetgeen ik heb geproefd is echt goed te drinken geweest hoor!

Ik smijt ze in mijn volautomaat en krijg een topkoffie eruit. Corazon bijv vind ik goed.
De Jamaica Blue Mountain was ook erg lekker
Op vrijdag 5 oktober 2007 14:40 schreef BobRooney het volgende:
Volgens mij probeerde die invalide zelf een strijker af te steken, maar ging er iets fout.
pi_69717353
Is dit een beetje een goed machientje? Ik wil wel meteen goed spul hebben, geen half werk.



Jura Ena 5 Cherry Red
.
  zondag 7 juni 2009 @ 10:32:25 #120
171422 LadyBlack
paint it black
pi_69788275


Oh ik word helemaal jaloers van dit topic. Heb jarenlang in (italiaanse) horeca gewerkt en wil op den duur zelf ook zo'n fijn espresso apparaat thuis hebben helaas echt nog geen geld voor, dus doe ik het nu handmatig met perculators (een verzameling van 3 formaatjes ) en een aerolatte van de DE waar je erg fijn schuim mee krijgt Nu nog eens goed die latte art filmpjes bekijken, want dat lukt tot mijn grote frustratie nooit Heb gelukkig wel de skill van latte macchiato geleerd, dus laagjes schenken is geen probleem meer
pi_69795147
quote:
Op dinsdag 2 juni 2009 22:41 schreef henkSX het volgende:

[..]

Zo snel al van het vuur halen? Is er dan genoeg druk opgebouwd om het water omhoog te stuwen?

Doe er genoeg water in; precies tot aan het ventieltje
Is het nu al beter gelukt?
Ik weet het ook niet
pi_69796964
quote:
Op zondag 7 juni 2009 15:10 schreef Dunckie het volgende:

[..]

Is het nu al beter gelukt?
Het gaat iets beter, maar nog niet zoals ik het wil hebben.,, Maar de volhouder wint (en koopt over een tijd misschien een espressomachine)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
pi_69797099
Is er trouwens een soort Marktplaats speciaal voor koffiemachines?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
pi_69800256
Ik heb sinds kort deze:



http://www.gaggia.com/mac(...)18_Platinum-Swing-Up

ben er echt heel blij mee...
Kreeg er 1 pak bonen bij, die waren verder niet heel speciaal...

GIsteren 2 nieuwe soorten bonen gekocht zodra die andere bonen op zijn die maar eens proberen
"Wie niet gelooft in wonderen, is geen realist."
pi_69800891
quote:
Op zondag 7 juni 2009 16:05 schreef henkSX het volgende:

[..]

Het gaat iets beter, maar nog niet zoals ik het wil hebben.,, Maar de volhouder wint (en koopt over een tijd misschien een espressomachine)
Heb je wel goede koffie? Goedkope espresso (xenos bijvoorbeeld) wordt zowiezo erg bitter.
Ik weet het ook niet
pi_69801380
Twee verschillende geprobeerd. Een zijn de koffiebonen van Laplace (V&D) en andere van AH Excellent. Weet hoe ze smaken uit een espressomachine en daar zit toch nog een flink verschil tussen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
pi_69802904
Dan weet ik ook niet wat er verkeerd gaat.
Ik weet het ook niet
  zondag 7 juni 2009 @ 19:23:51 #128
130803 Gripper
Get a grip
pi_69803221
Nieuwe kopjes gekocht! 2 dubbelwandige RVS kopjes, eigenlijk bedoeld voor buiten met mn handpresso. Maar binnen zal de koffie er ook best in smaken


Ze zijn maar 40 ml, dus er past maar een klein straf bakkie in...
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  † In Memoriam † vrijdag 12 juni 2009 @ 11:40:29 #129
230491 Zith
pls tip
pi_69967594
Heb zojuist een rancilio rocky sd op de kop getikt voor 160 eur (tweedehands), maar ik vraag me 1 ding af (heb het apparaat nog niet):



Zoals je ziet heeft het een filterhouder rekje die naar binnen loopt, perfect voor die filterhouder die je daarnaast ziet - want die heeft ook een smal tuitje in het midden onderaan. Mijn espresso filterhouder (van De'Longhi) heeft niet zo'n tuitje maar eerder zoiets (klik): een breede onderkant met 2 gaatjes/tuitjes aan de zijkanten.

Past mijn houder wel onder de exit vna de grinder?

Niet dat het anders een verloren zaak is, maar denk er nu oppeens aan
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  † In Memoriam † vrijdag 12 juni 2009 @ 11:48:27 #130
230491 Zith
pls tip
pi_69967859

Hmm, naked espresso
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  zaterdag 20 juni 2009 @ 13:43:30 #131
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_70193439
Ben van plan een Jura te gaan kopen. Twijfel tussen de C9 one touch en S9 one touch. Ondanks het prijsverschil is het me niet echt duidelijk wat het verschil is. Iemand die me uit kan leggen waar ik op moet letten en waarom ik voor de een danwel de ander moet kiezen?

En hoeveel extra kosten komen er na aanschaf nog om de hoek kijken? Ik las iets over jaarlijks terug sturen naar de fabriek???

[ Bericht 20% gewijzigd door Coelho op 20-06-2009 13:48:31 ]
pi_70194075
quote:
Op vrijdag 12 juni 2009 11:40 schreef Zith het volgende:
Heb zojuist een rancilio rocky sd op de kop getikt voor 160 eur (tweedehands), maar ik vraag me 1 ding af (heb het apparaat nog niet):

[ afbeelding ]

Zoals je ziet heeft het een filterhouder rekje die naar binnen loopt, perfect voor die filterhouder die je daarnaast ziet - want die heeft ook een smal tuitje in het midden onderaan. Mijn espresso filterhouder (van De'Longhi) heeft niet zo'n tuitje maar eerder zoiets (klik): een breede onderkant met 2 gaatjes/tuitjes aan de zijkanten.

Past mijn houder wel onder de exit vna de grinder?

Niet dat het anders een verloren zaak is, maar denk er nu oppeens aan
Ik heb een Rocky en ik denk dat eerder de hoogte een "risico" is dan dat het gebogen is. Zolang dat geen probleem is dan werkt het.

En wat betreft die foto (is dan denk ik niet val jou?) maalgraad staat op 10, kan mijns inziens met een Silvia fijner, 10 is te snel (tenzij er per molen grote verschillen zijn).
Nobody expects the Spanish Inquisition!
  † In Memoriam † zondag 21 juni 2009 @ 01:18:44 #133
230491 Zith
pls tip
pi_70211563
quote:
Op zaterdag 20 juni 2009 14:12 schreef Its-Jojo-4you het volgende:

[..]

Ik heb een Rocky en ik denk dat eerder de hoogte een "risico" is dan dat het gebogen is. Zolang dat geen probleem is dan werkt het.

En wat betreft die foto (is dan denk ik niet val jou?) maalgraad staat op 10, kan mijns inziens met een Silvia fijner, 10 is te snel (tenzij er per molen grote verschillen zijn).
Die foto is niet van mij Ik heb wel dezelfde rocky, en hij werkt goed! Hij staat tussen de 9 en 11 bij mij en dat moet wel, bij <7 raken de burrs elkaar tijdens het spinnen en bij <10 verdrinkt mijn espresso machine (te fijn poeder waardoor er geen water door kan). Volgens de verhalen op coffeegeeks is het voor elke rocky een andere maalgraad voordat de molens elkaar raken.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  zondag 21 juni 2009 @ 09:40:57 #134
103111 Its-Jojo-4you
gone fishin'
pi_70214470
Dat kan dan wel kloppen. Bij mij raken ze elkaar tussen de 4 en 5. Klopt precies dus
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_70215632
quote:
Op zondag 7 juni 2009 19:23 schreef Gripper het volgende:
Nieuwe kopjes gekocht! 2 dubbelwandige RVS kopjes, eigenlijk bedoeld voor buiten met mn handpresso. Maar binnen zal de koffie er ook best in smaken
[ afbeelding ]

Ze zijn maar 40 ml, dus er past maar een klein straf bakkie in...
volgens mij niet zo handig voor buiten --> koffie koelt snel af. vd andere kant, een espresso doe je niet zo lang over

edit: niet goed gelezen, dubbelwandig!!!
maar dan nog, zorg dat ze niet ijskoud zijn, want metaal heeft een hoge warmtecoefficient (kan veel warmte opnemen om zelf op te warmen).
  zondag 21 juni 2009 @ 17:54:38 #136
19479 Mr.J
Train, eat, sleep. Repeat.
pi_70226810
Hi all,

Ik kreeg gisteren voor mijn verjaardag een grappig koffie/espresso 'dingetje' uit Italie. Je vult de onderkant met water, daarboven plaats je het metalen filter waar je een speciaal soort koffie in doet en daarboven schroef je het kannetje.

Dit zet je op 't vuur en zodra 't water kookt komt 't omhoog door 't filter en komt het in 't kannetje terecht.


Nu zijn mijn vragen;
1) Wat is het voor iets precies?
2) Wat voor koffie hoort erin. Ik heb wel een speciaal pakje erbij gekregen, maar als ik die zelf wilt kopen, waar moet ik dan op letten? Zo'n speciaal logo die lijkt op 't kannetje staat erop.

3) Bonusvraag: Als ik straks een koffieboonmaalmachine heb, kan die maling dan zowel in een filter apparaat (jaja, dat soort apparaten horen hier in dit topic eigenlijk niet thuis ) alsmede in dat kannetje?
Godfather Bodybuilding topic reeks
  zondag 21 juni 2009 @ 18:24:56 #137
171422 LadyBlack
paint it black
pi_70227602

Dat heet een moka of perculator, coole dingen, ik zet er zelf ook altijd koffie mee
Je doet er espressokoffie in, maar dat hoeft niet perse van een bepaald merk, als je dit topic even doorleest vind je 1001 tips Bij de Simon Levelt of Kaldi kunnen ze je sowieso goed helpen hoor.
En malers zijn als het goed is wel op meerdere standen instelbaar, dus zowel voor filterkoffie als de moka.

Ik stop trouwens ook snelfiltermaling wel in de moka, gaat prima
  zondag 21 juni 2009 @ 18:32:33 #138
19479 Mr.J
Train, eat, sleep. Repeat.
pi_70227781
Thanks!!!
Godfather Bodybuilding topic reeks
  zondag 21 juni 2009 @ 18:36:24 #139
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_70227869
quote:
Op zondag 21 juni 2009 18:24 schreef LadyBlack het volgende:
[ afbeelding ]
Dat heet een moka of perculator, coole dingen, ik zet er zelf ook altijd koffie mee
Je doet er espressokoffie in, maar dat hoeft niet perse van een bepaald merk, als je dit topic even doorleest vind je 1001 tips Bij de Simon Levelt of Kaldi kunnen ze je sowieso goed helpen hoor.
En malers zijn als het goed is wel op meerdere standen instelbaar, dus zowel voor filterkoffie als de moka.

Ik stop trouwens ook snelfiltermaling wel in de moka, gaat prima
Ik zet er ook vaak koffie mee, maar je moet ze wel helemaal uit elkaar halen als je ze schoonmaakt. Iets wat mensen uit noordeuropa nooit weten.
Als ik op vakantie ben in Spanje of Italie koop ik daar eentje voor een paar euro (kosten iets van 9 a 10) want die dingen die je in je vakantiehuisje vindt zijn nooit goed schoongemaakt. één keer meegemaakt dat dit wel het geval was, en sprak de verhuurder er over aan, die moest erg lachen, en zei dat ik de eerste Nederlander was die wist hoe je het ding moest gebruiken die hij meemaakte
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † zondag 21 juni 2009 @ 18:43:22 #140
230491 Zith
pls tip
pi_70228004
Maak jij eens wat mee op vakantie, oh grote meesterchef
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  zondag 21 juni 2009 @ 18:46:23 #141
19479 Mr.J
Train, eat, sleep. Repeat.
pi_70228066
quote:
Op zondag 21 juni 2009 18:36 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik zet er ook vaak koffie mee, maar je moet ze wel helemaal uit elkaar halen als je ze schoonmaakt. Iets wat mensen uit noordeuropa nooit weten.
't Zijn toch maar 3 onderdelen? Of mis ik iets?
Godfather Bodybuilding topic reeks
  zondag 21 juni 2009 @ 19:36:31 #142
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_70229338
quote:
Op zondag 21 juni 2009 18:46 schreef Mr.J het volgende:

[..]

't Zijn toch maar 3 onderdelen? Of mis ik iets?
Waterhouder
Koffiepoederhouder
Top waar de espresso in komt
Deze bedoel je

Deze vergeet iedereen
Rubber ring,
Filter
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 21 juni 2009 @ 19:37:17 #143
19479 Mr.J
Train, eat, sleep. Repeat.
pi_70229354
quote:
Op zondag 21 juni 2009 19:36 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Waterhouder
Koffiepoederhouder
Top waar de espresso in komt
Deze bedoel je

Deze vergeet iedereen
Rubber ring,
Filter
Ok, ik ga ff kijken. Thanks.


/edit:
Gevonden.
Godfather Bodybuilding topic reeks
  zondag 21 juni 2009 @ 19:37:41 #144
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_70229363
quote:
Op zondag 21 juni 2009 18:43 schreef Zith het volgende:
Maak jij eens wat mee op vakantie, oh grote meesterchef
Doe eens een pic posten, wellicht mag je dan ook eens mee op vakantie, maak jij ook eens wat mee

In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 21 juni 2009 @ 19:42:08 #145
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_70229494
quote:
Op zondag 21 juni 2009 19:37 schreef Mr.J het volgende:


/edit:
Gevonden.
Jep
Dit is het rubber ringetje wat alle vakantiegangens niet weten, en die dan ook altijd versteend in dat ding zit.
En zich altijd maar afvragen waarom die koffie toch zo smerig is, zo een gronderige smaak...
Dat is omdat er een partij schimmel aan de andere kant dan dat filter zit


In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 21 juni 2009 @ 21:03:45 #146
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_70232616
quote:
Op zaterdag 20 juni 2009 13:43 schreef Coelho het volgende:
Ben van plan een Jura te gaan kopen. Twijfel tussen de C9 one touch en S9 one touch. Ondanks het prijsverschil is het me niet echt duidelijk wat het verschil is. Iemand die me uit kan leggen waar ik op moet letten en waarom ik voor de een danwel de ander moet kiezen?

En hoeveel extra kosten komen er na aanschaf nog om de hoek kijken? Ik las iets over jaarlijks terug sturen naar de fabriek???
Oké, de beslissing is gemaakt na meer informatie ingewonnen te hebben en ik ben sinds vanmiddag de trotse eigenaar van een Jura Impressa S9 One Touch! Super dingetje, toch loop ik al tegen het eerste "probleem" aan. Bereidingen met melk worden niet echt warm, ondanks dat de koffietemperatuur op maximaal staat en de kou uit het kopje gehaald was door er even heet water in te zetten. Je kunt een cappuchino in een teug leegdrinken. Ik denk dat het aan de melk ligt, aangezien alleen koffie of espresso wel loeiheet wordt. Iemand een idee of/hoe de melk warmer kan?
pi_70242199
quote:
Op zondag 21 juni 2009 18:24 schreef LadyBlack het volgende:
[ afbeelding ]
Dat heet een moka of perculator, coole dingen, ik zet er zelf ook altijd koffie mee
Je doet er espressokoffie in, maar dat hoeft niet perse van een bepaald merk, als je dit topic even doorleest vind je 1001 tips Bij de Simon Levelt of Kaldi kunnen ze je sowieso goed helpen hoor.
En malers zijn als het goed is wel op meerdere standen instelbaar, dus zowel voor filterkoffie als de moka.

Ik stop trouwens ook snelfiltermaling wel in de moka, gaat prima
Er moet dus koffie in die net iets grover is dan espressomaling heb ik het idee. Mijn Illy espressomaling wordt iets te bitter en zwaar naar mijn smaak, ze hebben dan ook een speciale Moka Pot melange/maling maar die heb ik nog niet los kunnen kopen/vinden (12 blikken is net iets te veel ) (hier los te bestellen zie ik nu, even uitzoeken of ze naar Frankrijk versturen tegen een redelijke prijs)

Italiaanse collegas gebruiken wel gewoon espressomaling, meestal Lavazza Rood of blauw. Maar die gooien er minstens een schep suiker bij... (ik ook, anders is het echt niet te drinken)
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_70242211
Bij de Simon Levelt malen ze het gewoon op de juiste graad voor je als je aangeeft waar je het voor gaat gebruiken.
Ik weet het ook niet
  maandag 22 juni 2009 @ 09:19:17 #149
247356 infp2009
More cowbell!
pi_70243894


Ik heb deze gister gekregen om mijn koffiespulletjes op te verzamelen

Zal binnenkort eens een foto maken van de nieuwe koffiecorner.
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
  maandag 22 juni 2009 @ 09:38:11 #150
171422 LadyBlack
paint it black
pi_70244260
Mooi
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')