Hoe zondequote:» Er is al 166 dagen niet in dit topic gepost. Bedenk goed of het nuttig is dit topic omhoog te schoppen!
Dr zwemt een visje onder de tomaatquote:Op zaterdag 13 september 2008 22:33 schreef Puckzzz het volgende:
Ik keek wel even op toen ik dit topic ineens omhoog geschopt zag
Ik zie dat je geen vlees in je gerecht hebt gebruikt en vrij veel tomaat?
persoonlijk gebruik ik niet teveel verse tomaat erin,daar zit veel vocht in en dan wordt alles zo waterig onderin.
morgen ga ik wat kipfiletblokjes aanbraden in de tajine met wat lekkere kruiden,en lekkere verse groenten erbij
lekkerquote:Tajine van kip met tuttifrutti
MissyMirjam
Ingrediënten:
1 envelopje saffraandraadjes (kan ook zonder)
1 kippenboulliontablet
4 kippenbouten met vel, in 2 stukken gehakt
kipkruiden
olijfolie
1 gesnipperd ui
2 fijngehakte teentjes knoflook
2 tl/ gemberpoeder
half kaneelstokje
250 gr. gewassen tuttifrutti
4 plakjes citroen
Bereidingswijze:
saffraan en boulliontablet in maatbeker doe
n, overgieten met 400 ml. kokend water, doorroeren en saffraan 10 min. weken.
kippenbouten bestrooien met de kipkruiden.
in braadpan of tajine olijfolie verhitten, stukken kip rondom bruin bakken en uit de pan op ene bord scheppen
eventueel overtollig vet uit de pan scheppen.
ui en knoflook 2 min. in braadvet fruiten.
gemberpoeder en kaneelstokje erdoor, saffraan met weekwater opschenken en aan de kook brengen.
tuttifrutti, plakjes citroen en stukken kip erdoor scheppen.
deksel schuin op de pan leggen en ion ca. 45 min. gaarstoven.
kip af en toe keren.
op smaak brengen met zout en peper.
Tips:
* Lekker met couscous met fijngesneden tuttifrutti en geroosterde pijnboompitjes erdoor
* Je kunt het klaarmaken in een echte tajine, maar natuurlijk ook gewoon in de ouderwetse hollandse braadpan
Ik denk haast nietquote:Op zaterdag 13 september 2008 23:02 schreef Burdie het volgende:
Kunnen die dingen ook op inductie?.
Die van mij was 10 euroquote:Op zondag 14 september 2008 00:51 schreef motorbloempje het volgende:
ordinaire tvp
ga er een voor Kerst vragen ofzo.. of eerder zelf kopen als ik niet kan wachten![]()
Xenos?quote:
Ik heb mijn andere tajines online besteld. en elke marrokaanse winkel heeft er wel eentje hoorquote:
Dankquote:Op zondag 14 september 2008 10:54 schreef Puckzzz het volgende:
[..]
Ik heb mijn andere tajines online besteld. en elke marrokaanse winkel heeft er wel eentje hoor
ik zal straks de PC eens aanslingeren (nu op laptop) daar heb ik meer foto's en ook wat recepten op staan.
ik zal vanavond ook wel wat foto's maken en het recept plaatsen.
ow en te kleine keuken?je hebt alleen maar een snijplank en 1 klein pitje nodig
kloptquote:
Wij hebben inductie en een kleine oven, hypermodern dusquote:Op zondag 14 september 2008 00:06 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Ik denk haast nietJe hebt in Leusden toch gewoon overal gas?
Waarom dan moeilijk doen met electrische rommel
![]()
In de oven kan wel, alsie maar groot genoeg is. Ik had overal gelezen dat hij geleidelijk aan heel heet moet worden, maar Isegrim gaf in het rotterdam topic aan dattie het in haar normale (niet-pizza) oven ook prima doet
quote:Op woensdag 17 september 2008 02:35 schreef MLI het volgende:
Ik zag er 1 staan, donderdag ga ik 'm kopen. En donderdag, vrijdag, zaterdag,... aan het koken.
Bedankt, die kan op inductie! Ik ga 'm zsm kopenquote:Op maandag 15 september 2008 20:43 schreef sigme het volgende:
Er is ook een gietijzeren tajine op de markt, van Le Creuset.
[ afbeelding ]
Verder kan een tajine natuurlijk heel goed in de oven.
Ik heb er een met een bijbehorende stoof, in de stoof maak je houtskool gloeiend heet (zoals een barbeque), en daar gaat de tajine dan op. In Marokko hebben ze d'r ook een moderne variant van: een aardewerken steun die je op een gasflesbrander kan monteren.
die heb ik en doet het inderdaad prima op inductie!!!quote:Op maandag 15 september 2008 20:43 schreef sigme het volgende:
Er is ook een gietijzeren tajine op de markt, van Le Creuset.
[ afbeelding ]
Verder kan een tajine natuurlijk heel goed in de oven.
Ik heb er een met een bijbehorende stoof, in de stoof maak je houtskool gloeiend heet (zoals een barbeque), en daar gaat de tajine dan op. In Marokko hebben ze d'r ook een moderne variant van: een aardewerken steun die je op een gasflesbrander kan monteren.
Waar is ie te koop?quote:Op woensdag 17 september 2008 12:51 schreef Tumble het volgende:
[..]
die heb ik en doet het inderdaad prima op inductie!!!
Is het ookquote:Op woensdag 17 september 2008 15:07 schreef Abbadon het volgende:
ziet er erg lekker uit....en makkelijk![]()
dit weekend even inlezen en rondkijken!
heb dit jaar een rondreis door Egypte gemaakt, en het ziet er bekend uit...en ik vond het eten daar erg smakelijk!quote:Op woensdag 17 september 2008 15:44 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Is het ookEn ziet er leuk uit, ruikt lekker, en geeft amper afwas
![]()
probeer anders eerst gewoon zon tien euro ding van de xenos, ik lees ook op veel sites dat het wel gewoon op inductie kan, maar dan moet je wat voorzichtiger zijn... Barst ie, dan kun je alsnog kijken voor de creuset ding, barst ie niet, dan ben je voor 10 e klaarquote:
Zou een fors theebrandertje werken, voor de gasloze mensen? Een Tajine heeft maar heel weinig gas nodig..quote:Op woensdag 17 september 2008 19:51 schreef sigme het volgende:
Over tajine in de oven en/of bereiding van stoofpot in een gietijzeren pan: het idee achter die tuut is dat het vocht daar condenseert en weer terug druipt op de te bereiden spijzen. In de oven werkt dat niet (want daar is de bovenkant ook heet) en in een pan werkt het ook niet.
Natuurlijk kunnen desondanks met de tajine in de oven heerlijke schotels bereid worden, en ook in een pan.
Geen idee, levert dat wel echte hitte? Voor gaslozen kan een barbeque ook uitkomst bieden - een tajine hoort eigenlijk op houtskoolquote:Op woensdag 17 september 2008 21:10 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Zou een fors theebrandertje werken, voor de gasloze mensen? Een Tajine heeft maar heel weinig gas nodig..
Wat denk ik wel werkt is de hele schaal zonder de bovenkant incl vulling in de oven doen, verhitten tot 110 graden, eruit halen, deksel dr op zetten, en dan een half uur laten napruttelen.quote:Op woensdag 17 september 2008 21:15 schreef sigme het volgende:
[..]
Geen idee, levert dat wel echte hitte? Voor gaslozen kan een barbeque ook uitkomst bieden - een tajine hoort eigenlijk op houtskool.
deze zijn maar tien euroquote:Op donderdag 18 september 2008 12:27 schreef Sylvana het volgende:
Dat ziet er echt supergoed uit zeg! Maar ik heb de afgelopen tijd al zoveel aan kookspullen uitgegeven ( vooral voor bento's), dat ik voorlopig maar even niks meer van mezelf mag kopen op kookgebied.
Thnx, en het is toch weer 10 euro ;-) Ik ben de afgelopen week al 3 keer bij de Xenos geweest, en als het elke keer 10 euro is, is het uiteindelijk toch heel veel geldquote:Op donderdag 18 september 2008 13:21 schreef littledrummergirl het volgende:
[..]
deze zijn maar tien euro![]()
( zal al je bento spul trouwens voorbijkomen, ziet er leuk uit allemaal! )
das ook wel weer zoquote:Op donderdag 18 september 2008 13:27 schreef Sylvana het volgende:
[..]
Thnx, en het is toch weer 10 euro ;-) Ik ben de afgelopen week al 3 keer bij de Xenos geweest, en als het elke keer 10 euro is, is het uiteindelijk toch heel veel geld
Voor die Bento bijvoorbeeld ook, totaal toch voor bijna 100 euro aan spullen/bento's zelf enzo gekocht
Dus voorlopig toch maar ff een beetje zuinig aan doen
Hmm, das wel een goeie, 1 oktober zijn vriendjelief en ik 1,5 jaar samen, kan dat dan wel vragen jaquote:Op donderdag 18 september 2008 13:32 schreef littledrummergirl het volgende:
[..]
das ook wel weer zomiss heb je binnenkort wel iets te vieren? relatie-verjaardag, gewone verjaardag, verjaardag van de kat?
gewoon aan vriendjelief vragen ofzo
zo das geregeldquote:Op donderdag 18 september 2008 13:35 schreef Sylvana het volgende:
[..]
Hmm, das wel een goeie, 1 oktober zijn vriendjelief en ik 1,5 jaar samen, kan dat dan wel vragen ja
quote:Op donderdag 18 september 2008 13:50 schreef littledrummergirl het volgende:
[..]
zo das geregeld
namens het tajinepromotieteam bedankt![]()
15 euro is die, wij hebben 'm zaterdag gehaaldquote:Op maandag 22 september 2008 00:00 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Die van de Dille en kamille is trouwens helemaal niet veel duurder, de goedkopere variant (nog 17 euro) zelfs heel klein.
Wel is de duurdere variant 2x zo diep. Maar de diameter is gelijk ...(duurdere was iets van 28 ofzo..)
Bij de D&K in Amersfoort?quote:Op maandag 22 september 2008 09:08 schreef Burdie het volgende:
[..]
15 euro is die, wij hebben 'm zaterdag gehaald.
Past prima in onze oven.
Nu nog iets lekkers verzinnen om erin te maken.
ik zou het vlees onderin leggen en dan de groenten er overheen. als je het vlees onderin op ene laagje olijfolie en kruiden legt, kan je de groenten eroverheen leggen en andere kruiden op doen. zo doe ik het tenminstequote:Op zondag 21 september 2008 23:43 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[ afbeelding ]
Nog een 2e foto van onze eerste poging, met scholfilets... even stiekem ruiken![]()
[ afbeelding ]
Lamsvlees
Dit recept ga ik maken maar in plaats van spinazie pak ik wortel, prei, iets van courgette of aubergine of zo.quote:Op maandag 15 september 2008 07:02 schreef Puckzzz het volgende:
gisteren heb ik voor het eerst spinazie gebruikt want ik kwam erachter dat ik niet veel groenten meer haddit slinkt heel snel en is vrij nattig. dus het uiteindelijke resulaat was meer een heerlijke grove soep. Maar heerlijk was die zeker:
snij kipfilet in blokjes.
doe wat olijfolie en knoflook in de bodem van de tajine en verwarm deze op een hoog vuur.
bak het vlees een beetje aan, doe er evt. nog wat peper, zout of kipkruiden bij. Gooi er een royale hoeveelheid grof gesneden ui over. ik heb zelf kruiden van de Xenos over de uien gedaan genaamd 'Smoke it' dat geeft een beetje een gerookt smaakje. Daarnaast heb ik dit aangevuld met komijnzaad en zwarte sesam.
leg een flinke laag gewassen spinazie erover en gooi hier wat zout op. Na een aantal minuten is dat geslonken en gooi je er nog een laag met een beetje zout op.
Doordat de spinazie door het wassen en van zichzelf erg vochtig is vormt er een soep in de bodem en wordt het vlees wat gekookt eerder dan gebakken. Maar dit smaakte heerlijk bij elkaar. gewoon in een soepkom en net doen of je een Chinees bent
anders zoekt iedereen zich straks de pleuris naar kaftaquote:Op vrijdag 26 september 2008 13:32 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Ik vond kipfilet wat flauw dr in![]()
Was niet echt mn favoriet. Vis en lams winnenen kefta was ook -soms- lekker
Goed plan!quote:Op vrijdag 26 september 2008 20:52 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Ik leg altijd olie + aardappels op de bodemZit er over te denken dat een keer afgewisseld met tomaten te doen
Dit is 'm...quote:Op vrijdag 26 september 2008 17:54 schreef littledrummergirl het volgende:
oeeh tofveel plezier ermee!
Lijkt mij eigenlijk gewoon een manier om het sneller te doen garen. De warmte wordt dan denk ik gelijkmatiger verdeeld.quote:Op zaterdag 27 september 2008 09:55 schreef Puckzzz het volgende:
Nice!
deksel lijkt me vrij laag tho?
Kan je een tajine meteen op een hete plaat zetten ?quote:Op zaterdag 27 september 2008 16:42 schreef MLI het volgende:
Trouwens, Tajines werken perfect op electrische kookplaten.
Ik heb er eerst koud water in gekookt op een laag vuurtje, daarna was ie perfect opgewarmd.quote:Op zaterdag 27 september 2008 19:24 schreef Violina het volgende:
[..]
Kan je een tajine meteen op een hete plaat zetten ?
Heb je de tajine met koud water en al op een warme plaat gelegd? Ik vraag me af of dat ding niet barst als ik het meteen op een gloeiende plaat leg.quote:Op zaterdag 27 september 2008 19:25 schreef MLI het volgende:
Ik heb er eerst koud water in gekookt op een laag vuurtje, daarna was ie perfect opgewarmd.
Hebben jullie dat ook gedaan en is het echt nodig, of niet?quote:Voor het eerste gebruik
Om te vermijden dat de aardewerken pot bij te hoge temperaturen barst, is het aan te raden om:
• de tajine voor het eerste gebruik 24 uur te weken in water. Als u de tajine niet zo vaak gebruikt, dan kunt u hem het best nog een uur laten weken voordat u begint met koken.
• de tajine voor het eerste gebruik aan de binnenkant in te smeren met zonnebloemolie (zowel de schaal als het deksel) en daarna een uur op een laag vuur voor te verwarmen. De olie zal erin trekken, waarna u uw tajine keer op keer kunt blijven gebruiken.
Water niet echt, beetje omgespoeld.quote:Op zondag 28 september 2008 11:23 schreef Sylvana het volgende:
Op de site van Dille en Kamille staat het volgende:
[..]
Hebben jullie dat ook gedaan en is het echt nodig, of niet?
Ik weet eik niet zo goed waar ik het mee zou kunnen vergelijkenquote:Op zondag 28 september 2008 13:11 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Waar smaakt pompoen eigenlijk naar?Ik kan mij er echt geen voorstelling bij maken.
ik las wel ergens dat die met die motiefjes vaak niet voor gebruik zijn maar meer voor de sier, heb je gevraagd of je ermee kon koken toen je em kocht? ( weet niet precies hoe dat verhaal zit hoor,kan me niet voorstellen dat er iets mis kan gaan, de afbeelding kan hooguit loslaten door de hitte ofzo)quote:Op zondag 28 september 2008 14:24 schreef Cith het volgende:
Een grote Tajine meegenomen in de koffer van een bezoek aan Tunesie, gegaan voor de sterkste en beste kwaliteit over prijs - en natuurlijk met een mooi motiefje![]()
Nu maar eens wat uitproberen!
Nah, het maakt gewoon deel uit van het glazuur, wat om elke tajine zit (geloof ik).quote:Op zondag 28 september 2008 15:37 schreef littledrummergirl het volgende:
[..]
( weet niet precies hoe dat verhaal zit hoor,kan me niet voorstellen dat er iets mis kan gaan, de afbeelding kan hooguit loslaten door de hitte ofzo)
Had te maken met het lood die vaak in die verf zit, daar schijn je niet goed tegen te kunnenquote:Op zondag 28 september 2008 16:14 schreef Cith het volgende:
[..]
Nah, het maakt gewoon deel uit van het glazuur, wat om elke tajine zit (geloof ik).
verder:
[ afbeelding ]
Met een schroevendraaier de ogen eruit steken/ draaien, vervolgens het vocht eruit laten lopen en opvangen. De leeggelopen kokosnoot in de oven leggen en vervolgens alstie genoeg verwarmd is met een hamer erop slaan zodat de schil loslaat van het kokosnootvlees.quote:Op dinsdag 30 september 2008 14:06 schreef mascara-klodder het volgende:
Kreeg die fucking kokosnoot niet open btwDus maar even naar beneden naar de slager gelopen en die heeft het ding weten te slopen voor me
Tnx voor de tip! Ik was ookal met een hamer en schroevendraaier aan de slag gegaan, maar dus op de verkeerde manierquote:Op dinsdag 30 september 2008 14:17 schreef Deliah het volgende:
[..]
Met een schroevendraaier de ogen eruit steken/ draaien, vervolgens het vocht eruit laten lopen en opvangen. De leeggelopen kokosnoot in de oven leggen en vervolgens alstie genoeg verwarmd is met een hamer erop slaan zodat de schil loslaat van het kokosnootvlees.
Die is idd erg mooi ja. Ik heb gewoon zo'n standaard bruine, zoals op die foto is te zien.quote:Op woensdag 8 oktober 2008 12:12 schreef Curiosity het volgende:
[ afbeelding ]
Ik vind deze van Ikea erg mooi, iemand ervaring hiermee.
Naar ik begrijp hoort een tajine niet in de oven, deze past daar dus ook niet in, daarom ben ik nooit tot aankoop over gegaan.
Maar op het gasfornijs zal die niet misstaan.
lijkt wel of ie van gietijzer is joh! ( zal wel gelakt aardewerk zijnquote:Op woensdag 8 oktober 2008 12:12 schreef Curiosity het volgende:
[ afbeelding ]
Ik vind deze van Ikea erg mooi, iemand ervaring hiermee.
Naar ik begrijp hoort een tajine niet in de oven, deze past daar dus ook niet in, daarom ben ik nooit tot aankoop over gegaan.
Maar op het gasfornuis zal die niet misstaan.
Het deksel is van aardewerk het onderstel is gietijzer.quote:Op donderdag 9 oktober 2008 10:30 schreef littledrummergirl het volgende:
[..]
lijkt wel of ie van gietijzer is joh! ( zal wel gelakt aardewerk zijn)
Het smaakt zoetig en heeft wel wat weg van wortel. Het lijkt nog meer op zoete aardappel maar dat heb je misschien nog nooit gehad.quote:Op zondag 28 september 2008 13:11 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Waar smaakt pompoen eigenlijk naar?Ik kan mij er echt geen voorstelling bij maken.
het is denk ik vooral het idee... het schijnt een hele constructie te hebben van stoom die opstijgt naar die punt en dan koud weer naar beneden komt, maar dat gebeurd in een stoofpan eigenlijk net zo goed lijkt me.quote:Op maandag 20 oktober 2008 15:59 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
Het smaakt zoetig en heeft wel wat weg van wortel. Het lijkt nog meer op zoete aardappel maar dat heb je misschien nog nooit gehad.
OT: Ik vind zo'n tajine heel leuk staan en ik kook graag marokkaans, maar gebruik daarvoor altijd gewoon een stoofpan. Ik heb er eik nog geen omdat ik niet zo veel kastruimte heb in mijn keuken.
Maar ik vraag me af, heeft een tajine echt veel meerwaarde ten opzichte van een braadpan oid?
weer een zieltje gewonnenquote:Op woensdag 22 oktober 2008 13:18 schreef zout-droppie het volgende:
Zat er vandaag nog aan te denken om eens zo ding aan te schaffen. Na het lezen van sommige recepten en het gemak ervan wil ik nu dit weekend 1 aanschaffen.
in een stoofpan koelt je water niet afquote:Op maandag 20 oktober 2008 16:45 schreef littledrummergirl het volgende:
[..]
het is denk ik vooral het idee... het schijnt een hele constructie te hebben van stoom die opstijgt naar die punt en dan koud weer naar beneden komt, maar dat gebeurd in een stoofpan eigenlijk net zo goed lijkt me.
Hij is gewoon erg leuk en decoratief voor op tafel en hij blijft makkelijk een half uur warm op tafel, dus das ook wel leuk
De eerdere conclusie was eigenlijk "niet", omdat je dan - net als met een stoofpan, het circuleer-principe kwijt bentquote:Op woensdag 22 oktober 2008 15:03 schreef Burdie het volgende:
Hoe werkt zo'n ding in de oven? Hetzelfde gewoon? Welke temperatuur moet je dan aanhouden?
alle kruiden zijn standaard wel in huis hier. Heb op de markt het gedroogde fruit gekocht ( het mannetje vroeg meteen of ik marokkaanse tajine ging makenquote:Tajine Royal uit Marrakech
Dit heb je nodig:
1 kilo in stukken gesneden lamsschouder;
2 middelgrote uien;
4 eetlepels zonnenbloem of slaolie;
2 kaneelstokjes;
1 dessertlepel zwarte peper;
1 dessertlepel gemberpoeder;
1 dessertlepel kaneelpoeder;
1 dessertlepel zout;
1 pakje saffraan;
3 grote glazen water.
Voor de garnering:
250 gram suiker;
100 gram ontpitte dadels;
100 gram vijgen;
100 gram pruimen;
100 gram abrikozen;
50 gram gebakken witte amandelen;
50 gram walnoten;
30 gram kaneelpoeder;
20 gram in een droge koekenpan geroosterde sesam;
1 glas oranjebloesemwater.
Bereidingswijze:
Zo maak je het:
Fruit de gehakte uien in de olie. Voeg er het vlees en de specerijen aan toe en roer alles goed door elkaar gedurende 10 minuten op een zacht vuurtje.
Voeg er de drie glazen water aan toe, leg het deksel op de pan en laat ongeveer 1 uur zachtjes koken.
Laat intussen de (gedroogde) pruimen, abrikozen en vijgen wellen in wat heet water, maak een siroop van 25 cl. water, 250 gram suiker, 30 gram kaneelpoeder en een glas oranjebloesemwater.
Laat de geweekte vruchten goed uitlekken en caramelliseer ze 10 minuten in de hete siroop.
Schep het lamsvlees als het gaar is op een mooie schaal of een tajine.
Schep er vervolgens het vruchtengarnituur overheen en begiet alles met de saus. Versier de schotel met de gebakken amandelen en walnoten en de geroosterde sesam.
Dien op met Marokkaans brood
Dr is hier iin het topic ook een fokkert die hem op het electrisch fornuis heeft gezetquote:Op woensdag 22 oktober 2008 16:30 schreef Burdie het volgende:
Dat zat ik inderdaad ook al te denken. Terwijl het toch overal gezegd wordt
.
Iemand een tajine kopen?.
Lekker.quote:Op woensdag 22 oktober 2008 16:35 schreef littledrummergirl het volgende:
wij gaan vavanond eten :
[..]
alle kruiden zijn standaard wel in huis hier. Heb op de markt het gedroogde fruit gekocht ( het mannetje vroeg meteen of ik marokkaanse tajine ging maken. Straks nog ff langs te turk voor lamsvlees en als ze het hebben oranjebloesemwater, maar dat betwijfel ik.
Omdat inductie werkt met magnetische velden, en dat wat niet magnetisch is (lees: de tajine, want van aardewerk) wordt niet warm.quote:
moet zeggen dat ik de stokjes ook nog niet in huis heb, dus miss doen we wel alleen wat poederquote:Op woensdag 22 oktober 2008 18:08 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
Lekker.
Maar 30 g kaneel lijkt mij veel te veel. Helemaal gezien je er ook nog kaneelstokjes in doet.
Kaneel gaat heel snel overheersen.
De tajine op een grote koekenpan zetten?quote:Op woensdag 22 oktober 2008 18:13 schreef Burdie het volgende:
[..]
Omdat inductie werkt met magnetische velden, en dat wat niet magnetisch is (lees: de tajine, want van aardewerk) wordt niet warm.
het is rozenwater gewordenquote:Op woensdag 22 oktober 2008 18:16 schreef -Mellow- het volgende:
Oranjebloesemwater kun je trouwens bij de toko kopen en sommige turken verkopen het ook.
Maar een gietijzeren tajine kan welquote:Op woensdag 22 oktober 2008 18:13 schreef Burdie het volgende:
[..]
Omdat inductie werkt met magnetische velden, en dat wat niet magnetisch is (lees: de tajine, want van aardewerk) wordt niet warm.
De Ikea verkoopt een tajine met een metalen onderpan.quote:Op woensdag 22 oktober 2008 18:13 schreef Burdie het volgende:
[..]
Omdat inductie werkt met magnetische velden, en dat wat niet magnetisch is (lees: de tajine, want van aardewerk) wordt niet warm.
Koop er gewoon een bij de lokale Noord-Afrikaanquote:Op woensdag 22 oktober 2008 18:12 schreef liquid-orange het volgende:
Oeh... klinkt allemaal erg lekker. TVP-tje.
Bij de Ikea is ie best wel duur: 50 euro.
je hebt ze niet even laten wellen?quote:Op woensdag 22 oktober 2008 22:29 schreef MinderMutsig het volgende:
Ik heb ontdekt dat ik ook geen fan ben van abrikozen in gedroogde vorm uit een tajine.![]()
Verder was het erg lekker.
Jawel maar ik houd sowieso niet echt van abrikozen.quote:Op woensdag 22 oktober 2008 22:34 schreef littledrummergirl het volgende:
[..]
je hebt ze niet even laten wellen?ik lust ook geen gedroogd tutti frutti spul, maar onze gewelde fruitjes waren
Doe je er toch ander fruit inquote:Op woensdag 22 oktober 2008 23:18 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Jawel maar ik houd sowieso niet echt van abrikozen.
Heb zelf ook begrepen dat de versierde alleen voor siergebruik is en niet is bedoeld om mee te koken.quote:Op woensdag 22 oktober 2008 23:48 schreef littledrummergirl het volgende:
dat met lood heeft geloof ik te maken met versierde tajines als er een opdruk of beschildering op zit kan daar lood in zitten. Als je gewoon een saaie bruine hebt als op de foto ergens hier boven is er geen probleem
Ligt denk ik ook aan het type gasfornuis dat je hebt. Thuis hebben we een goed gasfornuis waar bv ons water snel kookt. Terwijl op vakantie we een gasfornuis hadden die voor mijn gevoel slechts een half hoge vlam had en waar alles een eeuwigheid duurde.quote:wij gebruiken helemaal geen vlamverdeler. Zolang je de tajine rustig aan opwarmt en niet snel afkoelt is dat nergens voor nodig
Je kan je vlam dus ook omlaag draaienquote:Op woensdag 22 oktober 2008 23:55 schreef zout-droppie het volgende:
[..]
Heb zelf ook begrepen dat de versierde alleen voor siergebruik is en niet is bedoeld om mee te koken.
Kon alleen iets vinden dat het lood in het glazuur verwerkt maar daar stond niks bij dat het om de versierde tajines zou gaan.
[..]
Ligt denk ik ook aan het type gasfornuis dat je hebt. Thuis hebben we een goed gasfornuis waar bv ons water snel kookt. Terwijl op vakantie we een gasfornuis hadden die voor mijn gevoel slechts een half hoge vlam had en waar alles een eeuwigheid duurde.
Persoonlijk zou ik liever wel een verdeler gebruiken, word tenslotte niet voor niets aangeraden.
Op mijn gasfornuis is dat echt nog te hoog. Ik gebruik een vlamverdeler en een sudderplaatje samen als ik iets wil sudderen anders gaat het veel te hard.quote:Op donderdag 23 oktober 2008 09:15 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Je kan je vlam dus ook omlaag draaienIssie ook halfhoog. Zowel hier als bij mn ouders zonder vlamverdeler gedaan. Mn oom had mét, maar toen vloog zn vlamverdeler in de fik
Je hebt gewoon net als ik een goed gasfornuis denk ik. Ik denk dat in ons vakantiehuisje waar we nu 2 maal geweest zijn de tajine best zonder sudderplaatje/vlamverdeler kan werken, maar hier thuis denk ik ook dat het te hoog zal zijn.quote:Op donderdag 23 oktober 2008 09:48 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Op mijn gasfornuis is dat echt nog te hoog. Ik gebruik een vlamverdeler en een sudderplaatje samen als ik iets wil sudderen anders gaat het veel te hard.
Een beetje goed 4, 5 of 6 pits gasfornuis heeft niet 2 grote pitten waarop je enkel oma kunt cremerenquote:Op donderdag 23 oktober 2008 10:35 schreef zout-droppie het volgende:
[..]
Je hebt gewoon net als ik een goed gasfornuis denk ik. Ik denk dat in ons vakantiehuisje waar we nu 2 maal geweest zijn de tajine best zonder sudderplaatje/vlamverdeler kan werken, maar hier thuis denk ik ook dat het te hoog zal zijn.
Verder ben ik nog steeds erg benieuwd hoe het zit met het lood in de tajine.
Ojee, dan heb je juist veel meer kans dat ie kapot knapt als je 'm op het vuur zet.quote:Op vrijdag 24 oktober 2008 00:42 schreef zout-droppie het volgende:
De tajine staat in het water en morgen hoop ik mijn eerste gerecht erin klaar te maken.
Het staat zelfs op de verpakking dat je hem voorgebruik eerst 24 uur moet weken in water en bij weinig gebruik ook altijd nog een uur voor gebruik. We zullen zien...quote:Op vrijdag 24 oktober 2008 01:00 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Ojee, dan heb je juist veel meer kans dat ie kapot knapt als je 'm op het vuur zet.
Tajine moet je niet weken in water. Tenminste, dat heb ik altijd zo begrepen, maar ik zie nu hier dat Dille & Kamille iets anders zegt. Ik weet het niet hoor. Misschien dat dat opgaat als je 'm in de oven gaat gebruiken? Ik kan me herinneren van aardewerken ovenschalen dat je die beter voor kunt weken, maar als je de tajine rechtstreeks op het vuur zet denk ik dat ie juist eerder kapot springt als ie vochtig is.
Dat lijkt mij juist niet. Het werkt niet anders dan een caquelon. Deze is ook van aardewerk en moet verzadigd zijn met water om niet te knappen. Alleen het aardewerk zonder water isoleert namelijk te goed en zal daardoor te snel uitzetten aan de zijde van de vlam. Juist door het water kan de hitte zich gelijkmatig verdelen door de hele pot waardoor spanningsverschillen (i.e. knappen van de pot) worden voorkomen.quote:Op vrijdag 24 oktober 2008 01:00 schreef RobinOok het volgende:
Ojee, dan heb je juist veel meer kans dat ie kapot knapt als je 'm op het vuur zet.
Tajine moet je niet weken in water. Tenminste, dat heb ik altijd zo begrepen, maar ik zie nu hier dat Dille & Kamille iets anders zegt. Ik weet het niet hoor. Misschien dat dat opgaat als je 'm in de oven gaat gebruiken? Ik kan me herinneren van aardewerken ovenschalen dat je die beter voor kunt weken, maar als je de tajine rechtstreeks op het vuur zet denk ik dat ie juist eerder kapot springt als ie vochtig is.
Ik heb mijne ook bij Dille en Kamille gekocht, en op de site staat idd dat je hem moet weken in water, en op de verpakking ook nog. En die vrouw heeft het ook nog eens tegen me gezegd, dus neem aan dat het echt wel moet.quote:Op vrijdag 24 oktober 2008 10:36 schreef TheSilverSpoon het volgende:
[..]
Dat lijkt mij juist niet. Het werkt niet anders dan een caquelon. Deze is ook van aardewerk en moet verzadigd zijn met water om niet te knappen. Alleen het aardewerk zonder water isoleert namelijk te goed en zal daardoor te snel uitzetten aan de zijde van de vlam. Juist door het water kan de hitte zich gelijkmatig verdelen door de hele pot waardoor spanningsverschillen (i.e. knappen van de pot) worden voorkomen.
Ik bevestig het toch ook?quote:Op vrijdag 24 oktober 2008 11:10 schreef Sylvana het volgende:
[..]
Ik heb mijne ook bij Dille en Kamille gekocht, en op de site staat idd dat je hem moet weken in water, en op de verpakking ook nog. En die vrouw heeft het ook nog eens tegen me gezegd, dus neem aan dat het echt wel moet.
Juist niet toch? Gewoon atlijd wekenquote:Op vrijdag 24 oktober 2008 10:45 schreef RobinOok het volgende:
Ik vind het verwarrend, voor elke pot een andere instructie. Grrrr.
Viel nog mee dat er niet een vastgesteld aantal weesgegroetjes bij moesten, of rituele rondjes rond de ovenquote:Vor dem ersten Gebrauch Topf und Deckel beidseitig mit Öl oder Butter einreiben, mit lauwarmem Wasser füllen und in den kalten Ofen stellen. Den Ofen auf 200 °C heizen und den Topf 2 Stunden "backen", anschließend den Topf im geöffneten Ofen auf Raumtemperatur abkühlen lassen und dann den ganzen Vorgang – inklusive des Einölens – noch einmal wiederholen.
ikea ( niet volledig van steen) dille en kamille of xenos hebben hem in ieder gevalquote:Op vrijdag 24 oktober 2008 13:04 schreef -Mellow- het volgende:
Hier zat ooit een mediterrane winkel die ook tajines verkocht, maar die is weg
Nu weet ik niet meer waar ik 'm moet kopen
Nee, jou nietquote:Op vrijdag 24 oktober 2008 13:03 schreef RobinOok het volgende:
Oh, het gaat ook niet om de moeite!
Mindermutsig schrijft dat ze hem ongeweekt op het fornuis gezet heeft.quote:Op vrijdag 24 oktober 2008 13:14 schreef -Mellow- het volgende:
Ja Xenos hoeft voor mij niet, dat is duidelijk butkwaliteit als ik dat bericht van MinderMutsig zo lees.
Ik wil meteen een goeie en ik ben ook nog eens kieskeurig. Ik wil per se een aardewerken want dat vind ik zo gezellig staanDus die van Ikea valt ook af.
En dille & kamille? wel eens van gehoord, maar volgens mij zit dat niet in Nijmegen.
Oh die is mooi!quote:Op vrijdag 24 oktober 2008 12:56 schreef sigme het volgende:
Och, even voorweken is niet zo'n moeite toch?
Ik heb nu deze pan in de oven staan.
[ afbeelding ]
Die vergde pas inwijding!
[..]
Viel nog mee dat er niet een vastgesteld aantal weesgegroetjes bij moesten, of rituele rondjes rond de oven.
Dat zeg ik ook altijd. Het kan me zelfs niet schelen wat voor huis er omheen zit. Als er maar een grote keuken is.quote:Op vrijdag 24 oktober 2008 13:46 schreef -Mellow- het volgende:
Idem
Later, als ik groot en rijk ben...koop ik een heeeele grote keuken
Mijn stenen doe ik altijd met heet water, en als hij heel vies is ook met afwasmiddel, maar dan zet ik hem na het wassen wel direct weer in de oliequote:Op zaterdag 25 oktober 2008 01:58 schreef popolon het volgende:
Niet wassen met zeep/afwasmiddel. Gewoon met water en goed (af)drogen.
Dat is als het gietijzer is.
In bepaalde (Blauwe) kleurstoffen zit lood. Als je hem in Nederland koopt zal dit wel goed zitten, als je hem zelf importeert zou ik daar niet zo zeker van zijn.quote:Op zaterdag 25 oktober 2008 01:51 schreef -Mellow- het volgende:
Ik heb er vanmiddag een gekocht bij een turk en hij is heel mooi. Hij is wel gedecoreerd, maar wat heeft lood met die decoratie te maken? lood kan soms in het glazuur zitten, maar dat hele ding is geglazuurd, niet alleen de versiering, en ik heb eigenlijk nooit een ongeglazuurde tajine gezien.
De verkoper heeft er iig niks over gezegd, hij zei alleen dat ik m 24 uur in het water moest zetten omdat ie anders zou knappen.
In Nederland is een helemaal ongeglazuurde niet heel makkelijk te krijgen, maar mijn twee tajines zijn helemaal ongeglazuurd -binnen en buitenkant.quote:Op zaterdag 25 oktober 2008 01:51 schreef -Mellow- het volgende:
Ik heb er vanmiddag een gekocht bij een turk en hij is heel mooi. Hij is wel gedecoreerd, maar wat heeft lood met die decoratie te maken? lood kan soms in het glazuur zitten, maar dat hele ding is geglazuurd, niet alleen de versiering, en ik heb eigenlijk nooit een ongeglazuurde tajine gezien.
De verkoper heeft er iig niks over gezegd, hij zei alleen dat ik m 24 uur in het water moest zetten omdat ie anders zou knappen.
Dat durf ik te betwijfelen hoor. Het is niet voor niets dat hier ook melk met melanine binnen kan komen bij verschillende toko's. Zeker die kleine winkeltjes hebben zo hun eigen handelaren waardoor ik de kans best groot acht dat er wel lood in kan zitten.quote:Op zaterdag 25 oktober 2008 03:14 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Als je hem in Nederland koopt zal dit wel goed zitten, als je hem zelf importeert zou ik daar niet zo zeker van zijn.
Ik dacht overigens dat een Dutch oven een scheet onder de dekens was. Van het bestaan van een echte Dutch oven was ik niet op de hoogte, of die pan is met een knipoog naar die uitdrukking bedacht.quote:Op vrijdag 24 oktober 2008 20:00 schreef sigme het volgende:
Een echte dutch oven heeft ook zo'n holle deksel (en pootjes), je zou er eens ijsklontjes in kunnen leggen.
quote:Op zaterdag 25 oktober 2008 08:46 schreef TheSilverSpoon het volgende:
Ik dacht overigens dat een Dutch oven een scheet onder de dekens was. Van het bestaan van een echte Dutch oven was ik niet op de hoogte, of die pan is met een knipoog naar die uitdrukking bedacht.![]()
http://www.qvist.nl/OC%20DUTCHOVENSAGA.htmquote:Wat vast staat is dat de Dutch Oven eerst op het Europees continent gebruikt werd, voordat hij in de 18de eeuw, zijn intrede deed op het Amerikaanse grondgebied, waar hij zijn huidige naam kreeg.
De naam Dutch Oven of “Nederlandse Oven” staat voor een gietijzerpot of ketel met een vlakke bodem die drie poten heeft om de oven boven de steenkolen te houden, vlakke kanten en een effen, van een opstaande boord voorzien deksel, dit om te beletten dat hout of steenkolen die er werden opgelegd, eraf zouden kunnen vallen tijdens het (oven)gebruik van deze potten. Deze “ovens” hebben een handvat van staal dat door middel van twee "oren" aan de pot is bevestigd. De ovens zouden al sinds de zevende eeuw in gebruik zijn.
Sommigen beweren dat de Dutch Oven zijn naam dankt aan de Nederlandse (Dutch in het engels) kooplui, die de uit Holland geïmporteerde koopwaar, op straat, van deur tot deur verkochten. Nederlandse kolonisten, uit het gebied van Pennsylvania, zouden gelijkaardige gietijzeren potten en ketels veelvuldig gebruikt hebben. De Lewis and Clark expeditie transporteerde de Dutch Oven bij het doorkruisen van het land. Trappers, ontdekkingsreizigers, pioniers en ketelverkopers zagen in de Dutch Oven een "goede aanwinst". Zij konden hiermee namelijk onder de meest primitieve omstandigheden hetzelfde bereiden als een ‘burger’ in zijn keuken. Of het nu een stevige stew, brood, taart of gebraad was deze ‘wonderpan’ zorgde ervoor dat de meest verwende lekkerbek aan zijn trekken kwam.
In latere periode werd de Dutch Oven ook gebruikt door veedrijvers (cowboys), rondtrekkende karavaans en gypsieszijn naam verbonden hebben aanok vers uiteindelijk . In Europa, waar het rondtrekkende bestaan al veel eerder verdween, raakte ook de oven al snel onbruik.
Uit literatuurstudie naar de herkomst van de naam “Dutch Oven”, blijkt dat een zekere Ragsdale, de naam Nederlandse Oven in de loop van jaren toepast op een verscheidenheid van potten, ketels, en ovens. De oorsprong van de naam, "Nederlandse Oven", is onzeker maar diezelfde Ragsdale stelt wel een paar theorieën voor. In 1704 zou ene Abraham Darby van Engeland naar Holland zijn gereisd om er het gietproces te bestuderen van messingrecipiënten, gegoten in droge zandvormen. Bij zijn terugkeer naar Engeland zou Darby geëxperimenteerd hebben met dit gietproces. Dit deed hij met zoveel succes dat hij uiteindelijk zijn gietijzeren potten kon exporteren. Zo werden zij ook naar nieuwe kolonies over de hele wereld verscheept. De naam "Nederlandse Oven" dankt de pot dan dus uit het feit dat het originele Nederlandse proces, weliswaar met de nodige verfijningen werd gebruikt om de metaalpotten te gieten.
Ik kwam hele mooie versierde tegen op een site, maar bij allen stond expleciet dat je ze alleen kon gebruiken om eten in op te dienen. Na contact met dat bedrijf bleek dat het ging omdat er lood in het glazuur zat en dat juist bij gebruik van het bereiden van eten in je eten terecht zou komen.quote:Op zaterdag 25 oktober 2008 01:51 schreef -Mellow- het volgende:
Ik heb er vanmiddag een gekocht bij een turk en hij is heel mooi. Hij is wel gedecoreerd, maar wat heeft lood met die decoratie te maken? lood kan soms in het glazuur zitten, maar dat hele ding is geglazuurd, niet alleen de versiering, en ik heb eigenlijk nooit een ongeglazuurde tajine gezien.
De verkoper heeft er iig niks over gezegd, hij zei alleen dat ik m 24 uur in het water moest zetten omdat ie anders zou knappen.
Ik heb al een tijdje niets meer van puckzz vernomen...quote:Op zaterdag 25 oktober 2008 16:05 schreef -Mellow- het volgende:
Ik heb btw zo'n zelfde idee als die van Puckzz op pagina 1.
ik leef nog hoor!quote:Op zaterdag 25 oktober 2008 16:17 schreef TheSilverSpoon het volgende:
[..]
Ik heb al een tijdje niets meer van puckzz vernomen...
Ik vond ergens online de tip dat je het kunt testen door azijn in de pan te doen en dit een tijd te laten staan. Weet niet meer hoelang. Maar als het glazuur op sommige plekken zou loslaten zou er lood in zitten.quote:Op zondag 26 oktober 2008 15:28 schreef Puckzzz het volgende:
[..]
ik leef nog hoor!
maar ik vrees dat ik wel een onbeschilderde ga zoeken. De mijne krijgt een hele zilverkleurige binnenkant na het koken (het deksel althans). Ik dacht niet dat het kwaad kon (nooit van loodhoudend glazuur gehoord) maar nu durf ik 'm niet goed meer te gebruiken....
Kun je niet gewoon kip 2 minuten in de magnetron doen?quote:Op dinsdag 28 oktober 2008 12:16 schreef MLI het volgende:
Ik heb me gisteren weer uitgeleefd (vegetarisch want ik had geen zin om het vlees te ontdooien). Uitjes, aardappel, nootmuskaat en peterselie, roomsaus met oregano, knoflook en peper en zout, daar bovenop nog wat paprika en champignons. Al had ik dit natuurlijk in elke andere pan kunnen doen
. Het was wél lekker.
dus dan zou ik mijn mooie tajine in een emmer met azijn moeten zetten, waardoor het glazuur er misschien af gaat brokkelen en 'm dus niet eens meer voor de sier om op te dienen kan gebruikenquote:Op woensdag 29 oktober 2008 21:54 schreef zout-droppie het volgende:
Was alweer vergeten dat ik nog even zou kijken naar dat artikel;
Je hebt twee soorten loodglazuur en twee soorten "volksaardewerk": bruine schotels, gegoten of handgevormd.
Gegoten kan nooit op het vuur, handgevormd wel maar op een plaatje.
Loodglazuur: meestal, maar niet 100%, is gegoten (fabrieksmatig) veilig. Handmatig en meegebracht uit zuidelijke landen is meestal niet veilig. Test met er een lange tijd azijn in te laten staan. Lost het glazuur iets op?
Nog een ding. Hetzelfde geldt voor majolica / Delfts. Is tinglazuur maar dat is dus loodglazuur + tinoxide.
Maarten, 30 januari 2008 19:55
bron
LOL tja dat zou het gevolg ervan kunnen zijn. Maar zal het veel kwaad kunnen als er een beetje glazuur af is aan de binnenkant? Niemand die het ziet toch? En volgens mij is hij dan nog prima te gebruiken voor opdienen. Heb je alleen wel zekerheid of hij echt loodvrij is.quote:Op zondag 2 november 2008 22:00 schreef Puckzzz het volgende:
[..]
dus dan zou ik mijn mooie tajine in een emmer met azijn moeten zetten, waardoor het glazuur er misschien af gaat brokkelen en 'm dus niet eens meer voor de sier om op te dienen kan gebruiken
ik koop wel een niet versierde
Glazuur is in deze niet het glimmende, het gaat puur om de kleurtjes die lood bevatten. (Net als blauwe M&M's trouwens, dus zolang je het niet te veel en niet te vaak binnen krijgt valt er nog wel mee te levenquote:Op maandag 3 november 2008 09:28 schreef zout-droppie het volgende:
[..]
LOL tja dat zou het gevolg ervan kunnen zijn. Maar zal het veel kwaad kunnen als er een beetje glazuur af is aan de binnenkant? Niemand die het ziet toch? En volgens mij is hij dan nog prima te gebruiken voor opdienen. Heb je alleen wel zekerheid of hij echt loodvrij is.
In de folkingestraat in Groningen zit een winkeltje die ook ongeglazuurde verkoopt zag ik, die ik dus hebben. Schijnt dat die de smaken en aromas goed opneemt
Ik ben er nogsteeds erg blij meequote:Op maandag 3 november 2008 12:47 schreef Axia het volgende:
Nou wil ik dit ook gaan proberen. Eerst een tajine gaan kopen. Denk dat ik het bij de Xenos ga kopen.
Helaas heb je in Amsterdam geen D&K.quote:Op maandag 3 november 2008 13:08 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Ik ben er nogsteeds erg blij meeDie van D&K is wel een stuk dikker maar veel duurder en kleiner, ik geloof dat ik ze laatst bij de bijenkorf ook zag (en dan niet alleen die gietijzeren van 160 euro, maar ook een gewone), voor veuls te veul geld en die was een stuk dunner dan die van de Xenos.
Oh daar ga ik dan ook ff kijken.quote:Op maandag 3 november 2008 15:13 schreef Scandalous het volgende:
Bij de Fair Trade winkel (weet eigenlijk niet of die in het hele land zitten) hebben ze ook een paar mooie tajines, in verschillende kleuren, van 20 tot 30 euro. Denk dat ik er daar eentje ga halen, ze hadden er ook een mooi kookboek bij
Soms staat er alleen een grote stapel witte dozen (Hoewel daar nu wél een gebruiksaanwijzing op staat, en een tweetal recepten!quote:Op zondag 9 november 2008 10:51 schreef sieske het volgende:
nog nooit gezien hier bij de xenos, terwijl ik toch elke week ga omdat ze mischien wel iets leuks hebben.
Waar staan die dingen dan? O, laat ook maar. Ik ga van de week wel effe kijken. Kan ik meteen wat lekkere sausjes, soepjes en olietjes inslaan.
Ik dacht het niet.quote:
quote:Op zaterdag 22 november 2008 17:26 schreef TheSilverSpoon het volgende:
Ik zei het natuurlijk om te stangen (met succes), maar het is goed dat je er op gelet hebt. Er staat niet specifiek dat het geen lood bevat, maar het lijkt me inderdaad helemaal in orde hoor.
Lamsvlees, kruiden, aardappeltjes, boontjes of kouseband, wat tomaat voor het vocht...quote:Op zaterdag 22 november 2008 16:08 schreef Curiosity het volgende:
Mijn nieuwe aanwinst, nu nog lekkere recepten voor beginners![]()
[ afbeelding ]
klinkt goed, kousebandquote:Op zaterdag 22 november 2008 17:50 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Lamsvlees, kruiden, aardappeltjes, boontjes of kouseband, wat tomaat voor het vocht...
wat ga je maken? kippenpoten of filet?quote:Op zondag 23 november 2008 13:29 schreef Curiosity het volgende:
Hoelang heeft kip gemiddeld nodig in een tajine?
quote:Op zondag 23 november 2008 13:45 schreef littledrummergirl het volgende:
[..]
wat ga je maken? kippenpoten of filet?
quote:Op zondag 23 november 2008 15:56 schreef Curiosity het volgende:
Ik heb nu langzaam op staan.
Kipfilet reepjes gemarineerd in "pimp my pita" kruiden met een beetje zonnebloemolie, rode ui gesnipperd en rode paprika in blokjes.
Dit alles eet ik in een pita broodje (ovale) met een lekkere knoflooksaus.
Even simpel beginnen, maar wel lekker.
quote:Op zondag 23 november 2008 16:08 schreef Isegrim het volgende:
Ik heb ook een tajine, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik de tajinegerechten eigenlijk meestal gewoon in een pan maak. Ik vind dat makkelijker en het is even lekker.
Dan is de functie van een tajine wel weg ja...quote:Op zondag 23 november 2008 17:35 schreef Isegrim het volgende:
Ik heb een elektrische kookplaat. Daar kan geen tajine op dus hij moet bij mij in de oven. Dan maakt het dus niet uit.
Op mijn electrische plaat doet 'ie het prima.quote:Op zondag 23 november 2008 19:27 schreef Isegrim het volgende:
Ik heb stadsverwarming en kan dus geen gas krijgen in mijn woning.
sigme: Ik ben bang dat de tajine knapt als ik 'm op de elektrische plaat zet...
Warmtebron als gas en elektrisch kan je niet goed vergelijken natuurlijk. Zo maakt het bij gas niet uit of de pan niet helemaal effen is, bij elektricteit is dit juist weer een vereiste om de warmte goed door te geven. Hiermee zeg ik niet dat het niet werkt, maar de gedachte van Isegrim is niet zo gek als je doet voorkomen.quote:Op zondag 23 november 2008 19:51 schreef sigme het volgende:
Waarom zou een tajine die op een gaspit gezet kan worden, knappen als de hitte elektrisch is aangedreven? Dat doet 'ie echt niet hoor.
Natuurlijk, maar knappen doet 'ie d'r niet om. Een tajine is natuurlijk ook geen toonbeeld van modern vernuft natuurlijk, met als voordeel dat het nogal robuust is.quote:Op zondag 23 november 2008 20:01 schreef TheSilverSpoon het volgende:
[..]
Warmtebron als gas en elektrisch kan je niet goed vergelijken natuurlijk. Zo maakt het bij gas niet uit of de pan niet helemaal effen is, bij elektricteit is dit juist weer een vereiste om de warmte goed door te geven. Hiermee zeg ik niet dat het niet werkt, maar de gedachte van Isegrim is niet zo gek als je doet voorkomen.
Is het een aardewerken tajine? Zo ja dan zal het wel een binnen en buiten compleet geglazuurde zijn, nietwaar?quote:Op zondag 23 november 2008 20:43 schreef Curiosity het volgende:
Mijn onlangs aangeschafte exemplaar kan op gas, elektrisch, oven, microwave oven.
Kan ook in de vaatwasser en zelfs in de vriezer.
Kleine sidenote: Vaatwasblokjes zijn ietwat giftig (en niet alleen de chloor die er in zitquote:Op zondag 23 november 2008 20:43 schreef Curiosity het volgende:
Mijn onlangs aangeschafte exemplaar kan op gas, elektrisch, oven, microwave oven.
Kan ook in de vaatwasser en zelfs in de vriezer.
Ik kwam ergens (hier?quote:Op zondag 23 november 2008 19:54 schreef Isegrim het volgende:
Nou, ik heb voor het einde van de week lamsstoof op de planning staan. Ik zal dat dan eens in de tajine op de kookplaat maken.
iets naar boven staat een foto van mijn tajinequote:Op zondag 23 november 2008 20:46 schreef sigme het volgende:
[..]
Is het een aardewerken tajine? Zo ja dan zal het wel een binnen en buiten compleet geglazuurde zijn, nietwaar?
ik heb geen vaatwasser, dus dat scheelt.quote:Op zondag 23 november 2008 20:50 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Kleine sidenote: Vaatwasblokjes zijn ietwat giftig (en niet alleen de chloor die er in zit) en je tajine absorbeert goed. Die kan je dus beter met de hand afwassen
Ja, die heb ik gezien. Maar daarop kan ik niet zien van wat voor materiaal die is toch? Of hoe de binnenkant eruit ziet?quote:Op zondag 23 november 2008 20:55 schreef Curiosity het volgende:
[..]
iets naar boven staat een foto van mijn tajine
keramiekquote:Op zondag 23 november 2008 21:21 schreef sigme het volgende:
[..]
Ja, die heb ik gezien. Maar daarop kan ik niet zien van wat voor materiaal die is toch? Of hoe de binnenkant eruit ziet?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |