Is dit het definitieve einde van Vitesse?quote:Vitesse al weer bijna failliet
AMSTERDAM - De kans is groot dat voetbalclub Vitesse failliet gaat. Het college van B& W van Arnhem gaat vandaag hoogst waarschijnlijk niet akkoord met het plan om een schuld van 11,3 miljoen kwijt te schelden. Daarmee vervalt het plan om de gehele schuld van 27 miljoen van de club te saneren. De overeenkomst over de schuldsanering geldt alleen als iedere schuldeiser akkoord gaat. " Als de gemeente niet instemt met de sanering, dan vragen wij surseance van betaling aan", zegt directeur Paul van de Kraan van Vitesse. "Een club die een omzet heeft van ¤14 miljoen heeft en een schuld van ¤ 27 miljoen is technisch gewoon failliet."
Mee eens.quote:Op dinsdag 29 januari 2008 09:11 schreef Godlike02 het volgende:
Ik gun het vitesse niet maar overheidssteun voor voetbalclubs is natuurlijk ook niet helemaal gezond.
Als er problemen zijn door financieel wanbeleid is de burger daar toch niet verantwoordelijk voor. De lokale bakker met een drank probleem redden we ook niet met subsidies.
Die is natuurlijk ook niet zo'n goed uitgangbord voor de gemeente als een voetbalclub. Maar ik ben het wel met je eens hoor, ook op het gebied van oneerlijke concurentie.quote:Op dinsdag 29 januari 2008 09:11 schreef Godlike02 het volgende:
Ik gun het vitesse niet maar overheidssteun voor voetbalclubs is natuurlijk ook niet helemaal gezond.
Als er problemen zijn door financieel wanbeleid is de burger daar toch niet verantwoordelijk voor. De lokale bakker met een drank probleem redden we ook niet met subsidies.
Mag het ook onder een andere naam?quote:Op dinsdag 29 januari 2008 09:30 schreef Vogelverschrikker het volgende:
Tja, als dit waar is en de club is ook echt niet te redden, dan moet de club gewoon een nieuwe doorstart maken als Fiorentina.
Licht jij ons dan eens even in hoe de situatie echt is?quote:Op dinsdag 29 januari 2008 09:31 schreef Dubnobasswithmyheadman het volgende:
Sensatie topic. Bericht komt uit de telegraaf
.
quote:
Ach, ze zijn gewoon de eerste die met dit bericht komt. Waar rook is, is vuur. Het zit er al jaren aan te komen dat Vitsse failliet gaat. Helaas.quote:Op dinsdag 29 januari 2008 09:31 schreef Dubnobasswithmyheadman het volgende:
Sensatie topic. Bericht komt uit de telegraaf
.
Oh, en verder is Vitesse nooit echt 'geholpen' door de gemeente, maar die discussie kunnen we geloof ik blijven voeren. We hebben het stadion nooit voor een euro gekregen en aan die 6,5 miljoen zit een lekkere rente van 9 %.quote:Volgens ingewijden bij de club kan de gemeente Arnhem, ook al zou ze willen, niet aan de wensen van Vitesse voldoen. Brussel zou het kwijtschelden van de miljoenen zien als een verboden, verkapte subsidie en het bedrag plus boete meteen terugvorderen.
Vitesse heeft 2,5 miljoen gevraagd voor Janssen. Niet echt een bizar hoog bedrag voor zo'n speler met ook nog eens een contract tot volgens mij halverwege 2010.quote:Op dinsdag 29 januari 2008 09:40 schreef SpotlessMind00 het volgende:
Ik ga even een hele domme opmerking plaatsen: FC Groningen wilde Theo Janssen overnemen. Waarom wordt daar dan geen X miljoen +besparing salarispost op gecashed? Vitesse staat hoog genoeg om het lopende seizoen af te maken zonder Theo Janssen.
Forza Vites '08.quote:Op dinsdag 29 januari 2008 09:37 schreef Vogelverschrikker het volgende:
[..]
![]()
Nee, Fiorentina Arnhem lijkt me wel een mooie naam voor het nieuwe Vitesse.![]()
Nee, gewoon Vitesse of Vitesse 2008 ofzo.![]()
[..]
Ach, ze zijn gewoon de eerste die met dit bericht komt. Waar rook is, is vuur. Het zit er al jaren aan te komen dat Vitsse failliet gaat. Helaas.
Maar de telegraaf is wel een kutkrant
Dus wil Vitesse nog enigzins een rol van betekenis spelen in de komende jaren in het Nederlands voetbal moeten we die schulden kwijt. Dat kan dmv van die crediteurenakkoord. Alleen de gemeente doet moeilijk.quote:Column Paul van der Kraan
30-11-07 Vitesse.nl
Beste supporters
In mijn column van vandaag, 30 november 2007, wil ik jullie informeren over de stand van zaken ten aanzien van de financiële positie van Vitesse. Liever had ik jullie geïnformeerd over voetbalnieuws, maar de actualiteit noopt mij het onderwerp financiën aan te kaarten.
Ik informeer jullie op deze korte termijn, aangezien wij van dagblad De Gelderlander hebben vernomen dat zij zaterdag een artikel plaatsen over dit onderwerp. Met deze column wil ik jullie persoonlijk op de hoogte stellen van de ontwikkelingen.
Vooropgesteld, het operationele bedrijfsresultaat (populair gezegd de begroting) is de laatste jaren sterk verbeterd. Dat kunnen jullie volgende week zelf concluderen wanneer ik via deze website de jaarrekening publiceer. Ook de begroting van het huidige seizoen zal wederom worden gehaald.
Toch is er geen reden voor optimisme. Vitesse kampt namelijk met een zeer groot negatief eigen vermogen (circa ¤ 27 miljoen) dat ontstaan is door de grote verliezen uit het verleden. Deze verliezen zijn destijds gefinancierd door langlopende schulden. De langlopende schulden zijn weliswaar niet direct opeisbaar, echter de te betalen rente over en de jaarlijkse aflossing van deze schulden drukken zwaar op de exploitatie.
Deze schuldenlast maakt het voor Vitesse onmogelijk haar concurrentiepositie ten opzichte van vergelijkbare clubs te behouden of te verbeteren. Immers, alle eventuele extra inkomsten uit transfers moet Vitesse gebruiken om de schuldpositie terug te dringen. Hierdoor is het niet te voorkomen dat Vitesse in een negatieve spiraal terecht komt. Vitesse zal daardoor altijd genoodzaakt zijn de beste spelers te verkopen, waardoor een uitholling van het voetbal en onze en jullie ambities ontstaat. Dit zal weer zijn weerslag hebben op bezoekersaantallen en sponsors.
Gezien het bovenstaande zijn wij genoodzaakt om het negatief eigen vermogen drastisch aan te pakken om het voortbestaan van Vitesse voor de lange termijn te kunnen garanderen. Om die reden is de clubleiding gedwongen alle mogelijkheden te onderzoeken. Op dit moment wordt gekeken naar het realiseren van een vrijwillig crediteurenakkoord met de schuldeisers. De eerste gesprekken hiertoe hebben inmiddels plaatsgevonden. Het resultaat hiervan is bemoedigend te noemen. Mocht het crediteurenakkoord daadwerkelijk tot stand komen en lukt het Vitesse de financiering rond te krijgen, dan zetten we een reuzenstap.
Vanzelfsprekend zal ik jullie op de hoogte houden van hoe een en ander zich ontwikkelt.
Groet, Paul van der Kraan
Niet iedereen happy en zo krijg je sensatie verhaaltjes.quote:Grote kans op imagoschade
De Gelderlander 01-12-2007
De vorm van schuldensanering die Vitesse wil uitvoeren, wordt doorgaans alleen toegepast bij bedrijven met problematische schulden. Een bedrijf maakt zich niet populair met deze maatregel. De saneringsoperatie kan tot behoorlijke imagoschade leiden.
In vaktermen wordt dit een onderhandse of minnelijke regeling genoemd. De voetbalclub probeert met haar schuldeisers een minnelijk (of crediteuren-) akkoord te bereiken over het afkopen van de schuld.
Als alle schuldeisers instemmen met het bedrag dat zij krijgen aangeboden, is Vitesse na verloop van de afgesproken looptijd schuldenvrij. Problematischer wordt de situatie als niet alle schuldeisers instemmen met de voorgestelde afkoopsom. Vitesse kan dan bij de rechtbank een verzoek tot toepassing van de wettelijke schuldsanering ( Wsnp) indienen. Een rechter toetst de aanvraag en kan een bewindvoerder benoemen die toeziet op de gang van zaken.
Als via de Wsnp-procedure meer dan de helft van alle schuldeisers akkoord gaat, kan een Wsnp- rechter tot een dwangakkoord besluiten. De rechter kan de overige schuldeisers daarmee dwingen het aangeboden bedrag te accepteren.
quote:Op dinsdag 29 januari 2008 09:49 schreef Vogelverschrikker het volgende:
[..]
![]()
Heb je ook al een nieuw logo voor de club?
quote:Op dinsdag 29 januari 2008 09:49 schreef Vogelverschrikker het volgende:
[..]
![]()
Heb je ook al een nieuw logo voor de club?
Van een mod mag je inderdaad wel wat beters verwachten...quote:Op dinsdag 29 januari 2008 09:59 schreef JH87 het volgende:
Hm, van een moderator zou ik normaliter toch iets anders verwachten.
Wil die geboren en getogen Arnhemmer wel naar dat koude en winderige noorden?quote:Op dinsdag 29 januari 2008 09:40 schreef SpotlessMind00 het volgende:
Ik ga even een hele domme opmerking plaatsen: FC Groningen wilde Theo Janssen overnemen. Waarom wordt daar dan geen X miljoen +besparing salarispost op gecashed? Vitesse staat hoog genoeg om het lopende seizoen af te maken zonder Theo Janssen.
Geen idee eigenlijk, ik had begrepen dat de clubs er al niet uit zijn gekomen. Als Vitesse 2.5 miljoen heeft gevraagd lijkt me dat geen onredelijk bedrag. Ik kan me echter wel voorstellen dat je er desnoods nog een miljoen afhaalt om op die manier toch een begin te maken met de sanering.quote:Op dinsdag 29 januari 2008 10:07 schreef ElectricEye het volgende:
[..]
Wil die geboren en getogen Arnhemmer wel naar dat koude en winderige noorden?
Maar het is toch duidelijk dat het financiele nu voorrang heeft op het sportieve? Als je jarenlang in de subtop speelt dan is het pijnlijk maar je kunt toch niet doorgaan met die enorme schuldenlast? En die rente is dan misschien hoog maar kijk eens hoeveel risico de gemeente loopt.quote:Op dinsdag 29 januari 2008 10:32 schreef Dubnobasswithmyheadman het volgende:
Als je zo gaat denken kan je inderdaad beter failliet gaan.
We maken geen schulden meer, alleen door die teringhoge rente van de gemeente maken we ook geen winst.
Groningen zal rond de 1,5m hebben geboden voor Janssen. Vitesse vraagt 2,5 en das meer dan redelijk.quote:Op dinsdag 29 januari 2008 10:37 schreef BliksemSchigt het volgende:
Dus moet je toch geld binnen zien te krijgen?
Door die rente verhoog je je schuld wel nog steeds. Dus je maakt nog wel schulden; geen nieuwe miljoenen schulden, maar die bestaande schuld gaat niet heel erg hard omlaag. Je zal die toch echt naar nul moeten krijgen voordat je uberhaupt weer normaal en gezond kan investeren.
Dus dan moet je Janssen maar even voor 3 miljoen ipv 7 miljoen verkopen.
Daar worden door het jaar heen toch ook evenementen gehouden?quote:Op dinsdag 29 januari 2008 10:59 schreef Damzkieee het volgende:
De gemeente kan wel bezig blijven met dat zorgenkindje van ze.
Maar om dat Gelredome daar nu ongebruik te laten staan is ook weer zowat.
Hoe zit het met dat stadion? Wie is daar nu eigenlijk eigenaar van?quote:Op dinsdag 29 januari 2008 10:43 schreef Dubnobasswithmyheadman het volgende:
[..]
Groningen zal rond de 1,5m hebben geboden voor Janssen. Vitesse vraagt 2,5 en das meer dan redelijk.
Als je al je goede spelers voor een miljoentje weg laat gaan dan degradeer je en met het stadion wat Vitesse heeft is dat ook gewoon een doodvonnis.
Vitesse bewandeld nu de route die Twente en Utrecht al veel eerder hebben bewandeld. Daar zijn ze ook veel te laat mee. Gewoon afwachten hoe het crediteurenakkoord verloopt.
Ik meende gehoord te hebben dat het op dit moment niet rendabel is.quote:Op dinsdag 29 januari 2008 11:02 schreef JLSB het volgende:
[..]
Daar worden door het jaar heen toch ook evenementen gehouden?
De gemeente arnhem flikkert al genoeg zinloos geld over de balk, ik noem een "we gaan een haven in de stad aanleggen en houden daar een referendum over, waar geen hond op afkomt" uitgave van zo'n 2 miljoen euro. Om over het drie keer duurder uitvallende centraal station maar niks te zeggenquote:Op dinsdag 29 januari 2008 10:59 schreef Damzkieee het volgende:
De gemeente kan wel bezig blijven met dat zorgenkindje van ze.
Maar om dat Gelredome daar nu ongebruik te laten staan is ook weer zowat.
Aalbersquote:Op dinsdag 29 januari 2008 09:24 schreef M0NTANA het volgende:
Is er geen rijke olie-Rus die er wat miljoenen in kan pompen?
Uit de Gelderlander vorig jaar:quote:Op dinsdag 29 januari 2008 10:48 schreef Yozzz het volgende:
Sensatietopic op basis van een artikel van de Telegraaf -->_!!!
Waar blijven alle andere internet-hooligans die Vitesse hier komen uitlachen? Ik moet de eerste die zich ergens op baseerd anders dan de Telegraaf nog zien.
quote:Arnhem wil schulden Vitesse niet kwijtschelden
door Piet Venhuizen
ARNHEM - Arnhem is niet bereid Vitesse het grootste deel van zijn schuld van 6,5 miljoen kwijt te schelden, zoals Vitesse-directeur Paul van der Kraan donderdag voorstelde.
Onvoorstelbaar. Niet aan de orde. Van de gekke. Zo kwalificeren alle negen politieke partijen in de Arnhemse gemeenteraad het plan van Vitesse. Zij vinden dat de club eindelijk eens op eigen benen moet leren staan. In 2003 redde de gemeente Vitesse met een lening en kocht zij stadion Gelredome, dat eveneens in zwaar weer verkeerde.
Het stadion is inmiddels doorverkocht, de nieuwe eigenaar Eurocommerce sponsort Vitesse. Het vorige seizoen draaide de club volgens eigen zeggen financieel goed, maar zij zeult nog wel een schuld mee van 27 miljoen euro. De Vrienden van Vitesse, een club rijke voetballiefhebbers, heeft nog 10,5 miljoen tegoed, maar is bereid een fors deel hiervan te laten vallen, werd zaterdag bekend. "Dat moeten zij weten", zegt PvdA-leider Rudi Rikken. "Wij werken met gemeenschapsgeld. Ik zou het niet aan een bijstandsmoeder kunnen uitleggen als we zouden doen wat Vitesse vraagt."
Stemt meer dan de helft van de schuldeisers in met een regeling, dan kan Vitesse de rechter vragen ook de anderen te dwingen mee te doen. Of dat zal gebeuren, is de vraag. Duidelijk is dat meer dan de helft van de schuldeisers uit leden van de businessclub van Vitesse bestaat, onder wie de Vrienden. Zo'n gedwongen schuldsanering zou volgens de Arnhemse politiek een horrorscenario zijn. SP'er Elfrink zegt dat Vitesse er beter aan doet zijn inkomsten te verhogen.
Dus als ze vandaag gaan stemmen over het saneren van die schuld, acht ik de kans klein dat ze voor gaan stemmen na het lezen van het tweede artikel, en dus dat Vitesse verre van gezond raakt en nog steeds met een forse schuld blijft zitten.quote:'Nooit! Nooit! Nooit!', zegt de raad
03 dec 2007, 03:20 - ARNHEM - Jan de Wit (D66) is woedend. Addy Plieger (ChristenUnie) ziet tot haar spijt dat haar partij, die in 2003 tegen het reddingsplan was voor Vitesse, 'gelijk heeft gekregen'.
Gerrie Elfrink (SP): "Laat het bestuur en directeur Van der Kraan toch opstappen." De Arnhemse gemeenteraad is het volledig eens: het voorstel van directeur Paul van der Kraan aan de gemeente om Vitesse het grootste deel van zijn schuld van 6,5 miljoen euro kwijt te schelden, is volstrekt onacceptabel.
"Onvoorstelbaar wat nu op tafel gelegd wordt", zegt Rudi Rikken (PvdA). "Hallo, los je eigen problemen op", zegt Wieneke de Waard (GroenLinks). "Dit kunnen we niet maken met het oog op de andere noden in de stad", aldus Ine van Burgsteden (CDA). " Nooit, nooit, nooit" , zegt Margreet van Gastel (VVD). "De arrogantie van Vitesse!" Ton van Beers (Pro Arnhem) zegt dat Vitesse veel te vroeg alarm slaat. "De club is nog lang niet failliet." D66'er Jan de Wit is kwaad, zegt hij. " Je bent jaren met elkaar bezig om in vertrouwen met elkaar tot een oplossing te komen. En dan ineens dit."
Addy Plieger zegt wel bang te zijn voor een gedwongen schuldsanering. Als meer dan de helft van de schuldeisers toestemt in een regeling, dan kan Vitesse de rechter vragen de anderen te dwingen mee te doen. Of dat zal gebeuren, is de vraag. Zeker is wel dat meer dan de helft van de schuldeisers uit leden van de businessclub bestaat. "Dat zou de limit zijn", zegt Rudi Rikken. " Onsmakelijk, om het zover te laten komen." SP'er Gerrie Elfrink vraagt zich af of de KNVB een gedwongen sanering zou toestaan. "De club zou zich als onbetrouwbare partner afficheren. Dat zou imagoschade betekenen voor het hele betaald voetbal."
Elfrink zegt dat Vitesse met zijn voorstel zichzelf schade berokkent. "De club moet die schulden doodzwijgen. Die zijn alleen negatieve publiciteit, ze schrikken sponsors af. Terwijl de club juist heel nodig haar inkomsten zou moeten verhogen. Dat kan gemakkelijk, in een stad met zoveel bedrijven. Vitesse zou beter moeten presteren dan NEC, maar het is juist andersom. Van de opstelling van directeur Van der Kraan lusten de honden geen brood. Laat hem toch opstappen. En misschien kan er ook beter een ander bestuur komen."
Jij denkt dat een speler die behoorlijk wat meer dan 1,5 miljoen waard is verkocht moet worden voor dat bedrag? Ik dacht dat de mening van alle anti-Vitessenaren altijd was dat geldvernietiging niet moest gebeuren?quote:Op dinsdag 29 januari 2008 11:10 schreef TerroRobbie het volgende:
Wel ongelooflijk dat sommige (kleinere) clubjes elk dubbeltje 8 keer moeten omdraaien voordat ze het uit kunnen geven, maar bij een club met miljoenenschuld nog alles kan.
Ik zal het nog een keer vertellen: als 50% of meer van de schuldeisers akkoord gaat met een crediteurenakkoord, kan deze voor de rechtbank worden afgedwongen. Omdat Vitesse zegt dat ze deze 50%+ hebben, is het aan de gemeente om vrijwillig mee te doen, of de gerechterlijke procedure af te wachten (waarin ze tóch geen gelijk krijgen).quote:Op dinsdag 29 januari 2008 11:09 schreef BliksemSchigt het volgende:
[..]
Uit de Gelderlander vorig jaar:
[..]
[..]
Dus als ze vandaag gaan stemmen over het saneren van die schuld, acht ik de kans klein dat ze voor gaan stemmen na het lezen van het tweede artikel, en dus dat Vitesse verre van gezond raakt en nog steeds met een forse schuld blijft zitten.
Nou ik ben zeker niet anti-Vitesse (ja zondag wel jaquote:Op dinsdag 29 januari 2008 11:12 schreef Yozzz het volgende:
[..]
Jij denkt dat een speler die behoorlijk wat meer dan 1,5 miljoen waard is verkocht moet worden voor dat bedrag? Ik dacht dat de mening van alle anti-Vitessenaren altijd was dat geldvernietiging niet moest gebeuren?
Beetje tegensprekend, dit.
Waar zeg ik dat preciesquote:Op dinsdag 29 januari 2008 11:12 schreef Yozzz het volgende:
Jij denkt dat een speler die behoorlijk wat meer dan 1,5 miljoen waard is verkocht moet worden voor dat bedrag?
De gemeente heeft het verkocht aan Eurocommerce geloof ik. Een bedrijf dat grote plannen heeft met Gelredome en de omgeving. Maar zonder Vitesse zal het Gelredome ook naar de knoppen gaan en mist Arnhem toch een groot gedeelte van haar inkomen.quote:Op dinsdag 29 januari 2008 11:03 schreef SpotlessMind00 het volgende:
[..]
Hoe zit het met dat stadion? Wie is daar nu eigenlijk eigenaar van?
wat en belachelijke redenering, met een omzet van 14 miljoen en een schuld van 27 miljoen is de club technisch falliet, dat wisten ze al toen het vorige reddingsplan erdoor werd geduwdquote:Op dinsdag 29 januari 2008 09:08 schreef De.Kromme het volgende:
Ok, er is een Vitesse-topic maar dit is toch wel redelijk ernstig, we dreigen een sterke eredivisieclub kwijt te raken.
[..]
Is dit het definitieve einde van Vitesse?
Toegegeven Vitesse geeft geen extreme bedragen uit aan transfers en dergelijke maar ALS de berichten in de media waar zijn dan zet het toch ook allemaal geen zoden aan de dijk? Over die transferprijs voor Theo Janssen: is er eigenlijk wel eens concrete interesse voor hem geweest en heeft Vitesse boden afgeslagen van een bepaald bedrag? Ik heb altijd het idee dat Theo Janssen voor veel clubs interessant is maar uiteindelijk wordt er nooit iets concreet. Verbeter me gerust; ik volg het ook niet zo intensief.quote:Op dinsdag 29 januari 2008 11:20 schreef JH87 het volgende:
Mensen, Vitesse heeft de afgelopen jaren bijzonder veel aandacht gehad van de KNVB en is op eigen kracht die onderste financiele categorie weer uitgekomen. Er wordt op de jaarlijkse begroting weer in zwarte cijfers gesproken en de afgelopen tijd zeker wel voorzichtig met geld omgegaan. Ik kan me zelfs herinneren dat we onder Sturing maar vier spelers op de bank hadden om zo ook te kunnen bezuinigen op wedstrijdpremies.
Daarnaast is Theo Janssen nog steeds één van de betere spelers van Vitesse, heeft hij een contract voor nog 2,5 half jaar en is een vraagprijs van 2.5 miljoen al behoorlijk aan de lage kant. Groningen is dan ook gek dat ze dat niet willen betalen.
dat is toch geen manier van omgaan met elkaar, als Vitesse dat doet dan neem ik aan dat de gemeente nooit meer één vinger uitsteekt voor Vitessequote:Op dinsdag 29 januari 2008 11:14 schreef Yozzz het volgende:
[..]
Ik zal het nog een keer vertellen: als 50% of meer van de schuldeisers akkoord gaat met een crediteurenakkoord, kan deze voor de rechtbank worden afgedwongen. Omdat Vitesse zegt dat ze deze 50%+ hebben, is het aan de gemeente om vrijwillig mee te doen, of de gerechterlijke procedure af te wachten (waarin ze tóch geen gelijk krijgen).
Eenzelfde is, zoals al eerder vermeld, al gedaan bij Twente en Utrecht.
Veel van het artikel in de Telegraaf klopt niet, dus ik vraag me ook af of de situatie nu zo ernstig is. Volgens mij valt het allemaal nog steeds wel 'mee'.quote:Op dinsdag 29 januari 2008 11:25 schreef SpotlessMind00 het volgende:
[..]
Toegegeven Vitesse geeft geen extreme bedragen uit aan transfers en dergelijke maar ALS de berichten in de media waar zijn dan zet het toch ook allemaal geen zoden aan de dijk? Over die transferprijs voor Theo Janssen: is er eigenlijk wel eens concrete interesse voor hem geweest en heeft Vitesse boden afgeslagen van een bepaald bedrag? Ik heb altijd het idee dat Theo Janssen voor veel clubs interessant is maar uiteindelijk wordt er nooit iets concreet. Verbeter me gerust; ik volg het ook niet zo intensief.
Precies, als ik naar m'n eigen clubje kijk... Wij hebben een schuld van slechts 2 miljoen en er is helemaal niks mogelijk. Het liefst zouden ze met het licht uit voetballen. Als we eens een leuke transfer of een leuk extraatje krijgen (RVN naar Real) maken kunnen we dat geld niet in de spelersgroep investeren. De spelersbegroting daalt ieder jaar. En zo zijn er meerdere clubs die in de zelfde situatie zitten. En als je dan ziet dat clubs met veel grotere schulden geen enkele barriere lijken te hebben dan is dat wel wrang. Of in ieder geval opmerkelijk.quote:Op dinsdag 29 januari 2008 11:17 schreef SpotlessMind00 het volgende:
Wat TR zeer terecht aangeeft is dat kleine clubs altijd moeten knokken om het hoofd boven water te houden en dat onder andere Vitesse met een miljoenenschuld gewoon op te grote voet door kan leven. Sportief begrijp ik alle bezwaren, ik zie ook het gevaar van degradatie maar als je voor een grootverdiener meer dan 2 miljoen contant kunt maken dan lijkt mij dat een reeele optie.
Volgens mij werd bij het bekendmaken van de plannen al aangegeven dat de imagoschade op de koop toegenomen zou worden, en de relatie tussen Vitesse en de gemeente is toch al niet al te best.quote:Op dinsdag 29 januari 2008 11:27 schreef rubbereend het volgende:
[..]
dat is toch geen manier van omgaan met elkaar, als Vitesse dat doet dan neem ik aan dat de gemeente nooit meer één vinger uitsteekt voor Vitesse
Wat zijn eigenlijk de jaarcijfers van het Gelredome?quote:Op dinsdag 29 januari 2008 11:21 schreef Dubnobasswithmyheadman het volgende:
[..]
De gemeente heeft het verkocht aan Eurocommerce geloof ik. Een bedrijf dat grote plannen heeft met Gelredome en de omgeving. Maar zonder Vitesse zal het Gelredome ook naar de knoppen gaan en mist Arnhem toch een groot gedeelte van haar inkomen.
Een doorstart? Waar denk je dat ze mogen beginnen dan, in de hoofdklasse? Veel plezier met promoveren.quote:Op dinsdag 29 januari 2008 09:30 schreef Vogelverschrikker het volgende:
Tja, als dit waar is en de club is ook echt niet te redden, dan moet de club gewoon een nieuwe doorstart maken als Fiorentina. Maar ik denk niet dat ze veel spelers kunnen behouden in dat geval (zoals Di Livio toen voor Fiorentina).
Ah, jij bent ook op de sensatie TT afgekomen. Gezellig.quote:Op dinsdag 29 januari 2008 11:30 schreef Bonjasky82 het volgende:
Een doorstart? Waar denk je dat ze mogen beginnen dan, in de hoofdklasse? Veel plezier met promoveren.
Wat?quote:Op dinsdag 29 januari 2008 11:33 schreef TerroRobbie het volgende:
[..]
Ah, jij bent ook op de sensatie TT afgekomen. Gezellig.
Maar de vraag is nu toch even niet de sportieve toekomst van Vitesse? De vraag is nu toch hoe de schuldenlast wordt aangepakt? Laten we er eens van uitgaan dat Vitesse dezelfde zonnige weg als FC Twente gaat bewandelen en over een jaar of 5 een stabiele subtopper is met een gezonde begroting en regelmatig Europees voetbal, hoeveel geld heeft dat de schuldeisers dan gekost? Ik neem niet aan dat Vitesse dan alsnog geld gaat verdelen...quote:Op dinsdag 29 januari 2008 11:28 schreef JH87 het volgende:
[..]
En volgens mij dringt het nog niet tot mensen door dat clubs als FC Utrecht en Twente ook zo'n crediteurenakkoord hebben bedongen. Moeten jullie eens zien waar Twente nu staat. Komt ook nog wel een hoop goed beleid bij kijken, maar toch.
mwah de club is natuurlijk vrij ongezond gefinancierd en de vooruitzichten zijn niet echt goed zonder dit "reddingsplan"quote:Op dinsdag 29 januari 2008 11:35 schreef RayMania het volgende:
Ik heb maar even aanhalingstekens om de TT gezet, het is natuurlijk een gerucht etc.
De heren van de vrienden van Vitesse schieten er persoonlijk hard bij in maarja die durven nu geen nee te zeggen tegen dit plan dan kunnen ze weer nieuwe ramen in hun huis laten zettenquote:Op dinsdag 29 januari 2008 11:37 schreef SpotlessMind00 het volgende:
[..]
Maar de vraag is nu toch even niet de sportieve toekomst van Vitesse? De vraag is nu toch hoe de schuldenlast wordt aangepakt? Laten we er eens van uitgaan dat Vitesse dezelfde zonnige weg als FC Twente gaat bewandelen en over een jaar of 5 een stabiele subtopper is met een gezonde begroting en regelmatig Europees voetbal, hoeveel geld heeft dat de schuldeisers dan gekost? Ik neem niet aan dat Vitesse dan alsnog geld gaat verdelen...
Ik ben het niet altijd met je eens, maar hier moet ik me toch 100% achter scharen.quote:Op dinsdag 29 januari 2008 11:28 schreef TerroRobbie het volgende:
[..]
Precies, als ik naar m'n eigen clubje kijk... Wij hebben een schuld van slechts 2 miljoen en er is helemaal niks mogelijk. Het liefst zouden ze met het licht uit voetballen. Als we eens een leuke transfer of een leuk extraatje krijgen (RVN naar Real) maken kunnen we dat geld niet in de spelersgroep investeren. De spelersbegroting daalt ieder jaar. En zo zijn er meerdere clubs die in de zelfde situatie zitten. En als je dan ziet dat clubs met veel grotere schulden geen enkele barriere lijken te hebben dan is dat wel wrang. Of in ieder geval opmerkelijk.
quote:Op dinsdag 29 januari 2008 09:28 schreef pfaf het volgende:
[..]
Die is natuurlijk ook niet zo'n goed uitgangbord voor de gemeente als een voetbalclub. Maar ik ben het wel met je eens hoor, ook op het gebied van oneerlijke concurentie.
Ik dacht overigens dat Vitesse ( net als bijv Twente ) er weer redelijk bovenop was. Jammer zeg.
quote:Op dinsdag 29 januari 2008 11:21 schreef Dubnobasswithmyheadman het volgende:
[..]
Maar zonder Vitesse zal het Gelredome ook naar de knoppen gaan en mist Arnhem toch een groot gedeelte van haar inkomen.
Het moet bij een dwangakkoord in faillissement gaan om én 50% van het aantal schuldeisers én moeten deze schuldeisers gezamenlijk minstens 50% van de totale schuld vertegenwoordigen. Ik vraag me af of dat ook gehaald wordt, gezien de enorme schuld aan de gemeente.quote:Op dinsdag 29 januari 2008 11:14 schreef Yozzz het volgende:
[..]
Ik zal het nog een keer vertellen: als 50% of meer van de schuldeisers akkoord gaat met een crediteurenakkoord, kan deze voor de rechtbank worden afgedwongen. Omdat Vitesse zegt dat ze deze 50%+ hebben, is het aan de gemeente om vrijwillig mee te doen, of de gerechterlijke procedure af te wachten (waarin ze tóch geen gelijk krijgen).
Plus, bij Twente was het een eenmalige investering. Bij Vitesse moeten de investeerders keer op keer opdraaien voor de problemen.quote:Op dinsdag 29 januari 2008 11:37 schreef SpotlessMind00 het volgende:
[..]
Maar de vraag is nu toch even niet de sportieve toekomst van Vitesse? De vraag is nu toch hoe de schuldenlast wordt aangepakt? Laten we er eens van uitgaan dat Vitesse dezelfde zonnige weg als FC Twente gaat bewandelen en over een jaar of 5 een stabiele subtopper is met een gezonde begroting en regelmatig Europees voetbal, hoeveel geld heeft dat de schuldeisers dan gekost? Ik neem niet aan dat Vitesse dan alsnog geld gaat verdelen...
Dat is toch zo? Voor mijn gevoel horen we dit verhaal nu al jaren en jaren.quote:Op dinsdag 29 januari 2008 11:44 schreef Damzkieee het volgende:
[..]
Plus, bij Twente was het een eenmalige investering. Bij Vitesse moeten de investeerders keer op keer opdraaien voor de problemen.
de vrienden van Vitesse hebben ongeveer een even groot deel van de totale schuld aan Vitesse uitstaan, dus het komt aan op die partijen die de laatste paar miljoen schuld bij Vitesse hebben lopenquote:Op dinsdag 29 januari 2008 11:43 schreef Pool het volgende:
[..]
Het moet bij een dwangakkoord in faillissement gaan om én 50% van het aantal schuldeisers én moeten deze schuldeisers gezamenlijk minstens 50% van de totale schuld vertegenwoordigen. Ik vraag me af of dat ook gehaald wordt, gezien de enorme schuld aan de gemeente.
Die staan er ook niet florissant voorquote:Op dinsdag 29 januari 2008 11:45 schreef Pool het volgende:
En ach, zover is Nijmegen toch niet rijden? Daar hebben ze ook een voetbalclub. Als mensen vanuit Den Helder naar Arnhem komen rijden voor een concert van Marco Borsato, dan kunnen Arnhemmers ook best naar Nijmegen rijden voor een wedstrijd.
Tja, volgens mij is Fiorentina uiteindelijk beter terecht gekomen dan Parma en Lazio. Ik heb meer vertrouwen in een doorstart dan in nog 10 jaar blijven aanmodderen.quote:Op dinsdag 29 januari 2008 11:30 schreef Bonjasky82 het volgende:
[..]
Een doorstart? Waar denk je dat ze mogen beginnen dan, in de hoofdklasse? Veel plezier met promoveren.
volgens mij is er de eerste reddingsoperatie geweest toen het koninkrijk Aalbers viel, Nuon schold toen de schuld van Vitesse kwijt, even later is er de redding geweest toen het Gelredome mee ten onder dreigde te gaan. Daar is deze constructie uitgekomen waar ze nu onder gebukt gaan. Probleem isd at er binnenkort moet begonnen worden met aflossing en dat geld is er niet. En daarom zitten we nu weer in deze situatie te ouwehoerenquote:Op dinsdag 29 januari 2008 11:46 schreef SpotlessMind00 het volgende:
[..]
Dat is toch zo? Voor mijn gevoel horen we dit verhaal nu al jaren en jaren.
Welke?quote:Op dinsdag 29 januari 2008 11:41 schreef TheThirdMark het volgende:
Met Vitesse ging het aardig goed. Totdat ze weer doorgingen met die veels te dure aankopen.
voor de duidelijkheid van de iedereen:quote:Op dinsdag 29 januari 2008 11:55 schreef Positive_Thinking het volgende:
Een topic openen op basis van een telegraaf artikel waarvan de helft onzin is
Goed gelovige media mensjes hebben we toch in NL.
2) Telegraaf spreekt over Vrienden van Vitesse als drie personen en 8,5 miljoen. De vrienden van Vitesse bestaan uit mer personen met een bedrag aan een ruime 10 miljoen!
Verder heel veel succes met dit sensatie topic en ik ben blij dat jullie meeleven op welke manier dan ook
en over de schuld aan de gemeente:quote:Vrienden van Vitesse royaal, maar verguisd
ARNHEM - Van de 10,5 miljoen euro die de stichting Vrienden van Vitesse tegoed heeft, komt zo'n 7,5 miljoen euro voor rekening van de grote drie: Cor Guijt, Jan Snellenburg en Herman Veenendaal.
Wie zijn deze drie gefortuneerde vrienden, ook wel de gouden vrienden genoemd.
- Cor Guijt geniet regionale bekendheid als makelaar uit Gendt. De oud-voetballer van hoofdklasser De Bataven, waar hij sinds jaar en dag ook hoofdsponsor is, verkocht de helft van zijn bedrijf om samen met de andere twee Vitesse in 2001 te kunnen redden van de ondergang. Guijt heeft verstand van voetbal en van zaken. Hij was ooit in de race om voorzitter te worden. Tot hij onder vuur kwam te liggen van een Karel Aalbers- minnend deel van de Vitesse-aanhang. Zij hielden Guijt deels verantwoordelijk voor het ontslag van de voorzitter, die in 2000 werd afgezet. Guijt werd later ook bedreigd. Daarbij werden de ruiten van zijn huis ingegooid.
- Jan Snellenburg is de grote man van de petfles: de gerecyclede plastic fles. Snellenburg, oud-bestuurslid van Vitesse, heeft zijn bedrijf voor vele miljoenen verkocht en financierde met dat geld de redding van Vitesse. Het geel-zwarte hart van Snellenburg, nog in het bezit van een geel-zwarte Harley Davidson, heeft de sympathieke Velpenaar een vermogen gekost. Thuis heeft hij moeten beloven geen cent meer in de club te steken. Snellenburg is uiterst populair in alle geledingen van Vitesse. Hij is vriendelijk, recht door zee en gul. De fanatieke golfer is ook keeper van het businessclubteam.
- Herman Veenendaal is een grote vastgoedmakelaar in Oosterbeek en de grote voortrekker van de stichting Vrienden van Vitesse. Veenendaal was onder Karel Aalbers lange tijd bestuurslid technische zaken, maar raakte volledige gebrouilleerd met de oud-voorzitter. Hij is een groot voetbalkenner en -liefhebber. Al liet hij de club lange tijd links liggen toen de vrienden agressief werden bejegend door de Aalbers-minnende aanhang. Veenendaal was jaren een veelscorende spits bij Vitesse, maar 'de Plaat' hield het voor gezien toen hij met zijn gokhallen en in vastgoed een betere boterham kon verdienen. Nog steeds bemoeit hij zich met de scouting voor Vitesse.
uit de over het algemeen beter ingelichte Gelderlanderquote:De Arnhemse voetbalclub wil met behulp van het bureau Uno uit Zuid-Laren de schuld van circa 27 miljoen euro wegwerken. Alle schuldeisers krijgen het verzoek hun vordering af te laten kopen voor een klein bedrag.
Vitesse-directeur Paul van der Kraan heeft een eerste succes geboekt. De 'Vrienden', een groep gefortuneerde zakenmensen met als grootste financiers Cor Guijt, Jan Snellenburg en Herman Veenendaal, gaat akkoord met een afkoopsom voor de lening van 10,5 miljoen. "Zij willen een flinke veer laten", zegt Van der Kraan.
Donderdag heeft Van der Kraan bij de gemeente Arnhem het verzoek gedaan een deel van de lening van 6,5 miljoen euro kwijt te schelden. Van der Kraan: "Die zei geen ja of nee."
Volgens de Vitesse-directeur is een zogenoemd crediteurenakkoord de enige manier om Vitesse financieel gezond te krijgen. "Wij komen anders in geen honderd jaar af van de schulden en belanden onderin de eredivisie, met alle gevolgen van dien."
Doetinchem is dichter bij en die zoeken een groter stadionquote:Op dinsdag 29 januari 2008 11:45 schreef Pool het volgende:
En ach, zover is Nijmegen toch niet rijden? Daar hebben ze ook een voetbalclub. Als mensen vanuit Den Helder naar Arnhem komen rijden voor een concert van Marco Borsato, dan kunnen Arnhemmers ook best naar Nijmegen rijden voor een wedstrijd.
Je kunt niet naar de eerste divisie promoveren, debiel.quote:Op dinsdag 29 januari 2008 11:51 schreef Vogelverschrikker het volgende:
[..]
Tja, volgens mij is Fiorentina uiteindelijk beter terecht gekomen dan Parma en Lazio. Ik heb meer vertrouwen in een doorstart dan in nog 10 jaar blijven aanmodderen.
Duurt ook niet lang meer...quote:Op dinsdag 29 januari 2008 12:10 schreef Bonjasky82 het volgende:
[..]
Je kunt niet naar de eerste divisie promoveren, debiel.![]()
Maar dat lelijke ding uit Arnhem hoeven we nietquote:Op dinsdag 29 januari 2008 12:06 schreef Adelante het volgende:
[..]
Doetinchem is dichter bij en die zoeken een groter stadion
Of 52,3 miljard Lire!quote:Op dinsdag 29 januari 2008 12:20 schreef latin_LiZzY het volgende:
27 miljoen euro vind ik nogal een boel geld. Dat is 60 miljoen gulden!
Laat me raden verder dan een telegraaf kom je niet? Deze beeldvorming is al een hele tijd, maar helaas schrijven veel media elkaar maar na. Ook dit stuk vandaag uit de telegraaf wordt door veel media klakkeloos over genomen. Is het dan vreemd dat mensen van situties een totaal verkeerd beeld krijgen? En welke bestuurders wil je aanpakken? Bij het reddingsplan toendertijd werd door de meesten betrokkenen van Vitesse een negatief advies richte gemeente gegeven. Helaas mocht het niet baten en ging de gemeente haar eigen weg.quote:Op dinsdag 29 januari 2008 12:32 schreef AtDaMotDaMotDa het volgende:
Ik vind dat de bestuurders zichzelf maar eens in de ogen moeten kijken: jarenlang gemiep en geklep over een miljoenenschuld. Eerst wordt Vitesse nog gered doordat de raad accoord gaat met het 'reddingsplan' (alleen maar omdat de SP en GL bedreigd werd door 'supporters') vervolgens een lening verstrekt waarbij iedereen weet dat dit de allerallerallerlaatste keer is en vervolgens doodleuk om kwijtschelding vraagt. Wat heb je als bestuurder dan gedaan de afgelopen jaren? In welke waanwereld leef je dan? In Amerika was je nu al veroordeeld (Enron) en zelfs Dirk Scheringa flikt dit niet, ook al licht hij ook half Nederland op. Wees blij dat in Nederland bestuurders nog niet echt aangesprakelijk gesteld kunnen worden door de rechterlijke macht, anders was het Gelredome nu alweer een braakliggend stuk grond......
Jansen hoef je toch niet te vervangen? Die heeft al jaren niet meer gespeeld. Als hij gecompenseerd had moeten worden in de selectie dan had daar al jaren terug een speler voor gehaald moeten wordenquote:Op dinsdag 29 januari 2008 12:49 schreef Yozzz het volgende:
Ik snap nog steeds niet echt waarom mensen er van zijn overtuigd dat Vitesse op grote voet leeft. Er wordt zó enorm veel bezuinigd, en deze bezuinigingen beginnen nu ook de spelersgroep aan te tasten. Jansen naar Feyenoord, Due naar Denemarken en Espinoza naar Cruzeiro. Plaats wordt ingenomen door o.a. van Diermen.
Maar dat geldt eigenlijk voor alle geel-zwarte clubs.quote:Op dinsdag 29 januari 2008 13:48 schreef DarkShine het volgende:
Club die ik sowieso niet zal missen.
Aldus onze 1ste Divisie kenner.quote:Op dinsdag 29 januari 2008 13:51 schreef TerroRobbie het volgende:
[..]
Maar dat geldt eigenlijk voor alle geel-zwarte clubs.
Wordt in Februari over gestemd door alle clubsquote:Op dinsdag 29 januari 2008 12:25 schreef Bonjasky82 het volgende:
[..]
Er zijn geen concrete plannen over, dus kun je er verder niks over zeggen.
Bullshit. In februari krijgen de amateurclubs de mogelijkheid informatie in te winnen over de 'Topklasse'. Pas later dit jaar wordt er een beslissing gemaakt of er daadwerkelijk zoiets komt. En wanneer het er moet komen is al helemaal onzeker.quote:Op dinsdag 29 januari 2008 14:10 schreef Damzkieee het volgende:
[..]
Wordt in Februari over gestemd door alle clubs
Volgens mij valt dat samen met eventuele sanering in 2009/2010 of 2010/2011quote:Op dinsdag 29 januari 2008 14:31 schreef Bonjasky82 het volgende:
[..]
Bullshit. In februari krijgen de amateurclubs de mogelijkheid informatie in te winnen over de 'Topklasse'. Pas later dit jaar wordt er een beslissing gemaakt of er daadwerkelijk zoiets komt. En wanneer het er moet komen is al helemaal onzeker.
En jij woont in Arnhem? En dan wil jij zeggen dat Gelredome en Vitesse 1 en het zelfde zijn?quote:Op dinsdag 29 januari 2008 14:09 schreef LosMillonarios het volgende:
Telegraaf![]()
Tuurlijk heeft de gemeente Arnhem ons 'geholpen' (woekerrente), maar zoals hier al iemand anders aangaf: De lusten voor de gemeente Arnhem dankzij Vitesse en Gelredome zijn veel groter. Alleen de middenstand tijdens grootschalige concerten al, naamsbekendheid van Euro 2000, braakliggend grond waar het oude stadion op stond waar nu een woonwijk staat die tal van Europese prijzen heeft mogen ontvangen. Tuurlijk heeft Arnhem geld gestoken in Vitesse, maar andersom heeft Arnhem ook flink profijt gehad van Vitesse.
Sorry, door bovenstaande en de woekerrente geloof ik niet in de slachtofferrol van de gemeente.
Dat wordt helaas nogal vaak vergeten.
En daarnaast, de getallen die de Telegraaf gebruikt zijn niet correct. Het is gewoon lukraak het verzamelen van te grote getallen waardoor je tot zo'n kop kan komen. Knap staaltje journalistiek![]()
quote:Op dinsdag 29 januari 2008 13:48 schreef DarkShine het volgende:
Club die ik sowieso niet zal missen.
Wat een kul. Het kan toch dat je niks met vitas hebt?quote:Op dinsdag 29 januari 2008 16:15 schreef Yozzz het volgende:
[..]_!
Nota bene uit de mond van iemand die fan is van Roda JC! Je hebt het hier over de een-na-oudste voetbalclub van de eredivisie. Je wenst een kerk toch ook niet in de vernieling omdat je nieuwbouw mooier vindt?
Het reddingsplan was voor zowel Gelredome als Vitesse bedoeld. En daarnaast, zonder Vitesse was er nooit een Gelredome geweest. Dus vandaar die vergelijking. Zonder Vitesse nooit de lusten die de gemeente heeft verkregen uit popconcerten etc.quote:En jij woont in Arnhem? En dan wil jij zeggen dat Gelredome en Vitesse 1 en het zelfde zijn?
Vitesse huurt het Gelredome af om te mogen voetballen. Gelredome is niet van Vitesse.
Dus als Vitesse naar de tering gaat valt er in 1x een lasten pakket af.
Natuurlijk kan je niks met een club hebben, maar het is duidelijk dat Darkshine het een grote hobby vindt om Vitesse te stangen (en het Vitesse-topic vol te spammen met nutteloze discussies). Ik denk dat zijn leven een stuk leger zou worden zonder Vitessequote:Op dinsdag 29 januari 2008 16:29 schreef Karrel_Laaglawaai het volgende:
[..]
Wat een kul. Het kan toch dat je niks met vitas hebt?
Ben ik het niet mee eens. Misschien niet zo grootschalig als nu, maar als Vitesse na het verhuizen van hun oude plaats de eer aan zichzelf gehouden had en ermee gestopt was ipv het jarenlange bedelen was er toch wel iets van die strekking gekomen.quote:Op dinsdag 29 januari 2008 16:34 schreef LosMillonarios het volgende:
[..]
Het reddingsplan was voor zowel Gelredome als Vitesse bedoeld. En daarnaast, zonder Vitesse was er nooit een Gelredome geweest. Dus vandaar die vergelijking. Zonder Vitesse nooit de lusten die de gemeente heeft verkregen uit popconcerten etc.
Iets in die strekking gekomen? Een multi-functioneel stadion met minimaal een capiciteit van 35.000 man (want dat trekt pas grootschalige concerten aan!)? Nee, zonder Vitesse was dat er niet gekomen! Dan was Rijnhal nu ons theater, maar geloof me, daar trek je tegenwoordig geen Borsato en Shakira meer naar toe!quote:Ben ik het niet mee eens. Misschien niet zo grootschalig als nu, maar als Vitesse na het verhuizen van hun oude plaats de eer aan zichzelf gehouden had en ermee gestopt was ipv het jarenlange bedelen was er toch wel iets van die strekking gekomen.
Die van jou is inderdaad erg kromquote:En nu we toch bezig zijn met kromme vergelijkingen: hadden we alle nazi's maar moeten laten leven omdat we zoveel lusten hebben van de snelweg?
de raad stemt meestal pas 's avondsquote:Op dinsdag 29 januari 2008 17:09 schreef MaxPower het volgende:
de ambtenaren zullen nu wel weer bij moeders de vrouw zitten, dus wat is er besloten?
Inderdaad, dus laten ze die beslissing over aan de rechter die hopelijk gewoon alles kwijtscheldt. Heeft de gemeente niks te vrezen van de voetbalhaters en is Vitesse weer gezondquote:Op dinsdag 29 januari 2008 17:24 schreef JH87 het volgende:
Het wordt toch wel een nee. Best begrijpelijk ook, de gemeente kan 't niet verantwoorden zoveel schuld 'kwijt te schelden.'
idd er is meer dan genoeg belastinggeld in dat stomme voetbal gestoptquote:Op dinsdag 29 januari 2008 09:11 schreef Godlike02 het volgende:
Ik gun het vitesse niet maar overheidssteun voor voetbalclubs is natuurlijk ook niet helemaal gezond.
Als er problemen zijn door financieel wanbeleid is de burger daar toch niet verantwoordelijk voor. De lokale bakker met een drank probleem redden we ook niet met subsidies.
Andere discussie. Voetbal levert volgens mij de overheden nog steeds netto geld op. Daarnaast is een sport die tijdverdrijf is voor zovelen een eventuele subsidie wel waard. Neemt niet weg dat de bodem een keer bereikt is.quote:Op dinsdag 29 januari 2008 17:38 schreef whosvegas het volgende:
[..]
idd er is meer dan genoeg belastinggeld in dat stomme voetbal gestopt
Sla in de ruimte laten groeien, dat is nuttigquote:Op dinsdag 29 januari 2008 17:38 schreef whosvegas het volgende:
[..]
idd er is meer dan genoeg belastinggeld in dat stomme voetbal gestopt
Die voetbal wedstrijden hebben meer dan een miljoen politie uren gekost. Dan de rest van de overlast nog niet meegerekend. Voetbal kost alleen maar geld, dat is bekend. Maar om het dan meteen lusten ipv lasten te gaan noemen.quote:Op dinsdag 29 januari 2008 17:09 schreef LosMillonarios het volgende:
[..]
Iets in die strekking gekomen? Een multi-functioneel stadion met minimaal een capiciteit van 35.000 man (want dat trekt pas grootschalige concerten aan!)? Nee, zonder Vitesse was dat er niet gekomen! Dan was Rijnhal nu ons theater, maar geloof me, daar trek je tegenwoordig geen Borsato en Shakira meer naar toe!
[quote]
Dit stond al jaren op de planning. Was ook 1 van de vereisten dat Vitesse met iets moest komen waar dit mogelijk was. Zo niet, dan had vitesse een andere stad kunnen uitzoeken.
[quote]Die van jou is inderdaad erg kromIk geef alleen aan dat de Gemeente Arnhem absoluut niet in de slachtofferrol gezien mag worden. De lusten die zijn verkregen, zijn absoluut meer dan de lasten. En volgens mij is dat bij jou vergelijking niet het geval
Ja, de rechter scheldt zomaar schulden kwijt.quote:Op dinsdag 29 januari 2008 17:30 schreef Dubnobasswithmyheadman het volgende:
[..]
Inderdaad, dus laten ze die beslissing over aan de rechter die hopelijk gewoon alles kwijtscheldt. Heeft de gemeente niks te vrezen van de voetbalhaters en is Vitesse weer gezond.
Wat heeft Roda met jullie financiële situatie te maken? Roda heeft in haar kortere bestaan meer bereikt dan Vitesse. En daar hebben we de enorme schuldenlast van Karel niet voor nodig gehad.quote:Op dinsdag 29 januari 2008 16:15 schreef Yozzz het volgende:
[..]_!
Nota bene uit de mond van iemand die fan is van Roda JC! Je hebt het hier over de een-na-oudste voetbalclub van de eredivisie.
Oude stadionsquote:Je wenst een kerk toch ook niet in de vernieling omdat je nieuwbouw mooier vindt?
maar wat er in Vitesse is gestopt en ook van overheids bedrijven is werkelijk buiten proporties.quote:Op dinsdag 29 januari 2008 17:43 schreef SpotlessMind00 het volgende:
[..]
Andere discussie. Voetbal levert volgens mij de overheden nog steeds netto geld op. Daarnaast is een sport die tijdverdrijf is voor zovelen een eventuele subsidie wel waard. Neemt niet weg dat de bodem een keer bereikt is.
De rente ookquote:Op dinsdag 29 januari 2008 18:35 schreef rubbereend het volgende:
[..]
maar wat er in Vitesse is gestopt en ook van overheids bedrijven is werkelijk buiten proporties.
omdat er zonder dat geld weinig Vitesse meer is ws...quote:Op dinsdag 29 januari 2008 19:05 schreef Hertog_Martin het volgende:
[..]
De rente ook
Waarom blijven mensen praten alsof dat geld van de gemeente een gift is?
Vriend, ik kan er helaas voor jou niets aan veranderen dat de gemeente nou eenmaal meer lusten (profijt) dan lasten heeft gehad van Vitesse. En ik heb al helemaal geen zin in de discussie dat voetbal alleen geld kost, door b.v die miljoen politie-uren kosten. Voetbal levert, zoals eerder gezegd, netto ook heel wat op.quote:Die voetbal wedstrijden hebben meer dan een miljoen politie uren gekost. Dan de rest van de overlast nog niet meegerekend. Voetbal kost alleen maar geld, dat is bekend. Maar om het dan meteen lusten ipv lasten te gaan noemen.
we hebben ook werkelijk waar niks aan de gemeente! Voor de 10 miljoenste keer weer eens uitstel.quote:NB Inmiddels is bekend geworden dat de gemeente Arnhem de besluitvorming tot nader order heeft aangehouden.
Heb het alleen over Vitesse.quote:Op dinsdag 29 januari 2008 20:20 schreef LosMillonarios het volgende:
[..]
Vriend, ik kan er helaas voor jou niets aan veranderen dat de gemeente nou eenmaal meer lusten (profijt) dan lasten heeft gehad van Vitesse. En ik heb al helemaal geen zin in de discussie dat voetbal alleen geld kost, door b.v die miljoen politie-uren kosten. Voetbal levert, zoals eerder gezegd, netto ook heel wat op.
Politie-uren hebben niks met dit topic te maken, als je op voetbal in zijn algemeenheid wil bashen zoek je maar een ander topic
Kan je die bewering staven met een bron?quote:Op dinsdag 29 januari 2008 23:50 schreef TheThirdMark het volgende:
Heb het alleen over Vitesse.
En nee. Netto kost het een stad veel meer dan dat het opleverd.
1 supporter geeft ¤100 uit. Daar staat minimaal ¤110 aan schade/kosten tegenover voor de lokale overheid.
omdat ze nu willen dat het een gift wordtquote:Op dinsdag 29 januari 2008 19:05 schreef Hertog_Martin het volgende:
[..]
De rente ook
Waarom blijven mensen praten alsof dat geld van de gemeente een gift is?
voor Nijmegen is uitgerekend dat er meer geld binnenkomt dan dat er aan politie urten uitgaatquote:Op dinsdag 29 januari 2008 18:02 schreef TheThirdMark het volgende:
[..]
Die voetbal wedstrijden hebben meer dan een miljoen politie uren gekost. Dan de rest van de overlast nog niet meegerekend. Voetbal kost alleen maar geld, dat is bekend. Maar om het dan meteen lusten ipv lasten te gaan noemen.
Dit ziet er toch al wat rooskleuriger uit. 95 % van de crediteuren heeft zich al achter het crediteurenakkoord geschaard. Dat geeft Vitesse iig een goede kans mocht 't voor de rechter komen.quote:Vitesse moet vrezen voor faillissement
De Gelderlander 30-01-08
Voetbalclub Vitesse hangt faillissement boven het hoofd als er niet snel een oplossing komt voor de torenhoge schuld (27 miljoen euro). De liquiditeitspositie is dramatisch; Vitesse kan de rente aan de gemeente niet betalen. Uit een rapport van adviseursbureau UNO, in bezit van deze krant, blijkt dat Vitesse failliet gaat als de club de schuldsaneringsoperatie niet voor elkaar krijgt.
Vervolg
Vitesse balanceert op de rand, gemeente Arnhem stelt besluit uit
Meeste schuldeisers gaan akkoord met financiële aderlating.
Vitesse moet de schuldenlast (27 miljoen euro) binnen enkele maanden terugbrengen tot beheersbare proporties, anders heeft de club geen toekomst. Dat staat in een uitgebreid informatiememorandum, opgesteld op verzoek van Vitesse door UNO bedrijfsadviseurs BV.
Algemeen directeur Paul van der Kraan van Vitesse erkende gistermiddag dat de club eind volgende maand de financiële problemen al ‘gaat voelen’. Hij wilde niet vooruitlopen op een faillissement, zoals gesteld in het rapport van UNO. Dat bedrijf leidde eerder grote saneringsoperaties bij profclubs. Vitesse is al weken bezig met een schuldsaneringsoperatie die de club in één klap gezond moet maken. Aan alle schuldeisers (ruim 60) is gevraagd af te zien van de vordering en genoegen te nemen met een percentage. Op drie na is dat gelukt. Vitesse is nog in overleg met de gemeente, met 7,8 miljoen euro een van de grootste schuldeisers. Ook met Gelredome, huurbaas van Vitesse, is nog geen akkoord is bereikt.
Vitesse hoopt die laatste drie over de streep te trekken om tot een ‘vriendelijke’ sanering te komen. De gemeente zou gisteren aangeven of ‘Arnhem’ bereid is de vordering op te geven, maar zegt meer tijd nodig te hebben. „Het zou geweldig zijn als we er samen met de gemeente uitkwamen”, aldus algemeen directeur Paul van der Kraan van Vitesse.
Ook zonder de drie niet meewerkende schuldeisers zet Vitesse de saneringsoperatie door. Omdat 95 procent van de schuldeisers bereid is mee te werken voor meer dan de helft (een vereiste) van het bedrag, kan Vitesse een dwangsanering aanvragen. Daartoe moet de club naar de rechtbank om surseance van betaling aan te vragen. Als de rechter de argumenten van de club billijk acht, kunnen de tegenstribbelende schuldeisers worden gedwongen mee te werken.
Voor de financiering van het plan is 7 miljoen euro nodig. Van der Kraan zegt dat een aanzienlijk deel van het bedrag al is toegezegd.
Het ontstaan van de problemen is terug te voeren op een grote schuld uit het verleden. Daarnaast blijven de commerciële inkomsten achter. Van der Kraan: „Er is te veel energie naar de sanering gegaan. Als dit achter de rug is pakken we het commerciële traject aan.”
Daadwerkelijk cijfers van? Ik geloof er namelijk niks van. En daarnaast, kijk ook eens naar de andere lusten die de gemeente heeft verkregen dankzij Vitesse. Concerten bijvoorbeeld. Netto heeft het Arnhem dus heel veel opgeleverd, dankzij Vitesse, dat zorgde voor Gelredome.quote:Heb het alleen over Vitesse.
En nee. Netto kost het een stad veel meer dan dat het opleverd.
1 supporter geeft ¤100 uit. Daar staat minimaal ¤110 aan schade/kosten tegenover voor de lokale overheid.
Jij weet ook van de woekerrente die de gemeente Vitesse heeft opgelegd? Toch belangrijk, want daardoor wordt de lening echt niet betaalbaar. En een club die tegen een muur staat is makkelijk een grote rente op te leggen. Vies spelletje.quote:Dat Vitesse een relatieve top club is zal ik grif toegeven. Ondanks dat voetbal totaal mijn ding niet is vind ik het leuk om te zien hoe een kleine club toch zoveel kan bereiken. Dat een vereniging geld krijgt maakt mij niet zoveel uit. Dat een vereniging een uitkeringstrekker wordt wél.
Leningen zijn voor mij ok. Zolang het terug betaald kan worden. Anders zijn het natuurlijk geen leningen.
Zeg ik ook nergens. Arnhem heeft alleen dankzij Vitesse Gelredome gekregen.quote:En Vitesse kan het Gelredome nu eenmaal niet gebruiken als onderpand. Het is niet van hun.
Ik vind het niet zo rooskleurig hoor. Ook in het AD staat er een artikel over, en daar is de toon ook dat wanneer de gemeente nee zegt, Vitesse failliet is.quote:Op woensdag 30 januari 2008 09:55 schreef JH87 het volgende:
[..]
Dit ziet er toch al wat rooskleuriger uit. 95 % van de crediteuren heeft zich al achter het crediteurenakkoord geschaard. Dat geeft Vitesse iig een goede kans mocht 't voor de rechter komen.
Nee, als de gemeente nee zegt, gaat Vitesse in surseance van betaling en dwingt het via de rechter alsnog dit saneringsplan af.quote:Op woensdag 30 januari 2008 10:20 schreef BliksemSchigt het volgende:
[..]
Ik vind het niet zo rooskleurig hoor. Ook in het AD staat er een artikel over, en daar is de toon ook dat wanneer de gemeente nee zegt, Vitesse failliet is.
Aah, ok.quote:Op woensdag 30 januari 2008 10:21 schreef MaxPower het volgende:
[..]
Nee, als de gemeente nee zegt, gaat Vitesse in surseance van betaling en dwingt het via de rechter alsnog dit saneringsplan af.
Las ik niet ergens dat het 9% was?quote:Op woensdag 30 januari 2008 10:15 schreef LosMillonarios het volgende:
Jij weet ook van de woekerrente die de gemeente Vitesse heeft opgelegd? Toch belangrijk, want daardoor wordt de lening echt niet betaalbaar. En een club die tegen een muur staat is makkelijk een grote rente op te leggen. Vies spelletje.
[..]
"Woekerrente"quote:Op woensdag 30 januari 2008 10:15 schreef LosMillonarios het volgende:
Jij weet ook van de woekerrente die de gemeente Vitesse heeft opgelegd? Toch belangrijk, want daardoor wordt de lening echt niet betaalbaar. En een club die tegen een muur staat is makkelijk een grote rente op te leggen. Vies spelletje.
Alsof de rechter zo'n akkoord altijd homologeert... Sterker nog, als het akkoord inhoudt dat Vitesse uiteindelijk op een significant positief saldo uitkomt, dan mág de rechter het niet eens homologeren. Bij een dwangakkoord wordt Vitesse dus sowieso stevig uitgekleed.quote:Op woensdag 30 januari 2008 10:21 schreef MaxPower het volgende:
[..]
Nee, als de gemeente nee zegt, gaat Vitesse in surseance van betaling en dwingt het via de rechter alsnog dit saneringsplan af.
Inderdaad. En dat het risico heel hoog is blijkt nu meer dan ooitquote:Op woensdag 30 januari 2008 10:30 schreef Pool het volgende:
[..]
"Woekerrente"![]()
Als het echt een woekerrente was geweest, dan had Vitesse het geld vast tegen een lagere rente kunnen lenen bij ABN, de Postbank of Dirk Scheringa, denk je ook niet? Feit is dat de lening zó riskant was, dat ze deze slechts nog bij de gemeente konden krijgen. En ja, de hoogte van de rente wordt grotendeels bepaald door het risico.
Ik ken de inhoud van het saneringsplan niet, maar ik was er niet vanuit gegaan dat Vitesse daarmee ineens een positief saldo heeft hoor.quote:Op woensdag 30 januari 2008 10:33 schreef Pool het volgende:
[..]
Alsof de rechter zo'n akkoord altijd homologeert... Sterker nog, als het akkoord inhoudt dat Vitesse uiteindelijk op een significant positief saldo uitkomt, dan mág de rechter het niet eens homologeren. Bij een dwangakkoord wordt Vitesse dus sowieso stevig uitgekleed.
Als je ziet dat we de laatste twee jaar net quite hebben gespeeld en als je weet dat meer dan 1/15 van de begrotingen aan aflossingen besteed wordt, dan kan je het voordeel uitrekenenen en kan je op je vingers zowat na tellen dat dat een veel gezondere situatie is om een bedrijf te laten groeien en te runnen.quote:Op woensdag 30 januari 2008 10:39 schreef MaxPower het volgende:
[..]
Ik ken de inhoud van het saneringsplan niet, maar ik was er niet vanuit gegaan dat Vitesse daarmee ineens een positief saldo heeft hoor.
Dat denk ik. Hoe lang is het al niet geleden dat er in Nederland een club failliet is gegaan. FC Wageningen ergens begin jaren-90.quote:Op woensdag 30 januari 2008 10:19 schreef MaxPower het volgende:
Tja, en als de rechter de argumenten van VItesse niet billijk acht gaat de boel op de fles en krijgt niemand geld. Dus dat zal inderdaad wel goed komen.
En Afab geldservice als (ex?) sponsorquote:Op woensdag 30 januari 2008 12:29 schreef Tiemie het volgende:
Ik snap sowieso niet waarom de gemeente ooit akkoord gegaan is met die lening...Vitesse kan het nooit terugbetalen.
Lekker volk, beetje her en der geld lenen en dan eisen dat ze de schuldeisers van het bedrag afzien.![]()
mwah, verkoop van de boedel levert anders waarschijnlijk aardig wat op. De spelersgroep zal bij elkaar meer dan 10 miljoen waard zijnquote:Op woensdag 30 januari 2008 10:19 schreef MaxPower het volgende:
Tja, en als de rechter de argumenten van VItesse niet billijk acht gaat de boel op de fles en krijgt niemand geld. Dus dat zal inderdaad wel goed komen.
Ik noem het een woekerrente, omdat de gemeente wist dat Vitesse never nooit dat bedrag kon terugbetalen aan de gemeente. Dat zie je nu, en dit kost de gemeente alleen maar meer geld. De gemeente wist ook dat Vitesse alleen maar dieper in de stront zou komen te zitten met deze rente, dat een kans op volledige terugbetaling nihil was.quote:Op woensdag 30 januari 2008 10:30 schreef Pool het volgende:
[..]
"Woekerrente"![]()
Als het echt een woekerrente was geweest, dan had Vitesse het geld vast tegen een lagere rente kunnen lenen bij ABN, de Postbank of Dirk Scheringa, denk je ook niet? Feit is dat de lening zó riskant was, dat ze deze slechts nog bij de gemeente konden krijgen. En ja, de hoogte van de rente wordt grotendeels bepaald door het risico.
alsof elke surseance eindigt in een doorstartquote:Op woensdag 30 januari 2008 10:21 schreef MaxPower het volgende:
[..]
Nee, als de gemeente nee zegt, gaat Vitesse in surseance van betaling en dwingt het via de rechter alsnog dit saneringsplan af.
90% in aantal maar geen 90% in euro's voor een kleine crediteur is het makkelijker in te stemmen dan voor partijen die miljoenen tegoed hebben. Dat het Gelredome ook nog niet in heeft gestemd lijkt me ook niet echt fijn. Zijn toch een aantal belangrijke partijen.quote:Op woensdag 30 januari 2008 10:56 schreef Positive_Thinking het volgende:
vandaar dat het zo belangrijk is dat zoveel credituren akkoord gaan. als meer dan 90% van je credituren inzien dat het noodzakelijk is en mee willen werken. Waarom zou de rechter al deze kennis van al die bedrijven negeren?
1992.quote:Op woensdag 30 januari 2008 10:47 schreef Barnet_Bee het volgende:
[..]
Dat denk ik. Hoe lang is het al niet geleden dat er in Nederland een club failliet is gegaan. FC Wageningen ergens begin jaren-90.
Bij FC Wageningen wou men na het faillissement ook een doorstart maken, is niet eens van de grond gekomen.quote:Op woensdag 30 januari 2008 14:13 schreef rubbereend het volgende:
[..]
alsof elke surseance eindigt in een doorstart
verkoop van onderdelen zal uiteindelijk wel 1/3e van de schuld op kunnen brengen, dat lijkt rendabeler voor de gemeente.quote:Op woensdag 30 januari 2008 14:10 schreef LosMillonarios het volgende:
[..]
Ik noem het een woekerrente, omdat de gemeente wist dat Vitesse never nooit dat bedrag kon terugbetalen aan de gemeente. Dat zie je nu, en dit kost de gemeente alleen maar meer geld. De gemeente wist ook dat Vitesse alleen maar dieper in de stront zou komen te zitten met deze rente, dat een kans op volledige terugbetaling nihil was.
Ik ben absoluut niet thuis in de economische wereld, maar ik weet wel dat er een kans is dat de gemeente straks naar hun geld kan fluiten, of nog een klein bedrag kunnen terugkrijgen.
Volgens het FIFA-regelement zijn toch alle spelers transfervrij na een faillisement (als dat er al komt)?quote:verkoop van onderdelen zal uiteindelijk wel 1/3e van de schuld op kunnen brengen, dat lijkt rendabeler voor de gemeente.
Had gekund inderdaadquote:Ik heb ook een beetje het gevoel dat die lening van destijds er is gekomen omdat er iets moest gaan gebeuren en schenking van een som geld konden ze niet maken en hiermee konden ze de boel nog een paar jaar overeind houden. Misschien hadden ze gehoopt dat Theo Jansen inmiddels voor 10 miljoen verkocht zou zijn
Een werknemer behoort niet tot de boedel, dat zou ff lekker worden.quote:Op woensdag 30 januari 2008 14:10 schreef rubbereend het volgende:
[..]
mwah, verkoop van de boedel levert anders waarschijnlijk aardig wat op. De spelersgroep zal bij elkaar meer dan 10 miljoen waard zijn
ze staan anders wel op de balans, in het voetbal zijn de spelers de productiemiddelenquote:Op woensdag 30 januari 2008 17:23 schreef MaxPower het volgende:
[..]
Een werknemer behoort niet tot de boedel, dat zou ff lekker worden.
Nee hoor, hoe wil je dat doen dan? Wie bepaalt de waarde? Dat kan morgen weer compleet anders zijn.quote:Op woensdag 30 januari 2008 17:26 schreef rubbereend het volgende:
[..]
ze staan anders wel op de balans, in het voetbal zijn de spelers de productiemiddelen
spelers staan tegen aankoopprijs+tekengeld op de balans hoor.quote:Op woensdag 30 januari 2008 17:35 schreef MaxPower het volgende:
[..]
Nee hoor, hoe wil je dat doen dan? Wie bepaalt de waarde? Dat kan morgen weer compleet anders zijn.
Je hebt gelijk.quote:Op woensdag 30 januari 2008 18:05 schreef rubbereend het volgende:
[..]
spelers staan tegen aankoopprijs+tekengeld op de balans hoor.
Vrijdagmorgen gaan ze pas vergaderen.quote:Op dinsdag 29 januari 2008 17:09 schreef MaxPower het volgende:
de ambtenaren zullen nu wel weer bij moeders de vrouw zitten, dus wat is er besloten?
Is dat zo? Lijkt me zeer sterk.quote:Op woensdag 30 januari 2008 18:05 schreef rubbereend het volgende:
spelers staan tegen aankoopprijs+tekengeld op de balans hoor.
Nee hoor. Het is natuurlijk wel apart, maar hoe denk je dat de aandelen van Ajax genoteerd zijn? Voornamelijk door hun eigen spelers.quote:Op donderdag 31 januari 2008 10:29 schreef TerroRobbie het volgende:
[..]
Is dat zo? Lijkt me zeer sterk.
Het klopt echt, heb hier thuis toevallig nog wat literatuur over liggen, nog even nagekeken gisteravond.quote:Op donderdag 31 januari 2008 10:29 schreef TerroRobbie het volgende:
[..]
Is dat zo? Lijkt me zeer sterk.
Het gebeurt niet vaak inderdaad maar het kan wel. FC Wageningen is al meermaals genoemd als recent voorbeeld. Het is wel zo dat er een enorme rek in voetbalclubs zitquote:Op donderdag 31 januari 2008 11:09 schreef Zero2Nine het volgende:
Kan een voetbalclub wel failliet? ik bedoel puur financieel gezien natuurlijk wel. Maar we hebben zo veel voorbeelden gezien: MVV, Fortuna, Eindhoven, Vitesse jaren terug. Ik ken de afzonderlijke situaties niet maar toch is geen enkele van die clubs uit het betaald voetbal gezet / een divisie terug. Ik kan het met gewoon niet voorstellen dat daadwerkelijk het doek valt voor Vitesse, dat zou toch jammer zijn.
Maar het feit dat spelers op de balans staan zegt nog niet veel over de werkelijke liquidatieopbrengst bij faillissement. In faillissement worden ze gewoon gezien als werknemers. De waarde daarvan voor de boedel wordt bepaald door de waarde van de contractuele rechten die de club heeft jegens de werknemers. De curator heeft eigenlijk twee keuzes bij faillissement t.o.v. spelers:quote:Op donderdag 31 januari 2008 10:58 schreef MaxPower het volgende:
[..]
Het klopt echt, heb hier thuis toevallig nog wat literatuur over liggen, nog even nagekeken gisteravond.
quote:Op donderdag 31 januari 2008 10:58 schreef MaxPower het volgende:
[..]
Het klopt echt, heb hier thuis toevallig nog wat literatuur over liggen, nog even nagekeken gisteravond.
Nouja, ik heb er gisteravond dus inderdaad even een wetenschappelijk artikel over nagekeken, en daar werd beweerd dat een speler bij faillissement 6 dagen heeft om een verzoek tot ontbinding van zijn contract in te dienen, en dan is hij vrij om te gaan en staan waar hij wil.quote:Op donderdag 31 januari 2008 12:55 schreef Pool het volgende:
[..]
Maar het feit dat spelers op de balans staan zegt nog niet veel over de werkelijke liquidatieopbrengst bij faillissement. In faillissement worden ze gewoon gezien als werknemers. De waarde daarvan voor de boedel wordt bepaald door de waarde van de contractuele rechten die de club heeft jegens de werknemers. De curator heeft eigenlijk twee keuzes bij faillissement t.o.v. spelers:
-Ontslaan (kan makkelijker in faillissement dan normaal), maar dan is ook de transferwaarde weg
-In dienst houden, maar dan moet ook het salaris maandelijks doorbetaald worden. Het is dan zelfs waarschijnlijk dat spelers kunnen eisen dat ze onder hun contract uit komen, wanneer ze niet het recht houden om nog wekelijks een wedstrijd te spelen.
Dus de balanswaarde van spelers zal niet even hoog blijven in faillissement.
Dat van die zes dagen staat standaard in die arbeidscontracten ofzo? De wet zegt bij faillissement (art. 40 Faillissementswet) in elk geval dat de werknemer het contract kan opzeggen met een opzegtermijn van maximaal zes weken (of korter als de opzegtermijn in het contract korter is).quote:Op donderdag 31 januari 2008 14:04 schreef MaxPower het volgende:
[..]
Nouja, ik heb er gisteravond dus inderdaad even een wetenschappelijk artikel over nagekeken, en daar werd beweerd dat een speler bij faillissement 6 dagen heeft om een verzoek tot ontbinding van zijn contract in te dienen, en dan is hij vrij om te gaan en staan waar hij wil.
en vdk die een witvoetje haaltquote:Acties gaan niet door.
Beste Vitesse supporters,
Wij hebben vernomen dat de Gemeente Arnhem en Vitesse met elkaar in gesprek zijn en constructief werken aan een mogelijke oplossing. De verwachting is dat er op korte termijn een voorstel door het college wordt gedaan aan de gemeenteraad. Eind februari zal er een definitief besluit volgen.
Om het huidige overleg niet te frustreren, hebben alle supportersgroepen besloten de acties tot nader order op te schorten. Dit in afwachting van een oplossing, waarbij de juridische weg conform de mogelijkheden die het crediteurenakkoord biedt, voorkomen kan worden.
Indien dit niet leidt tot het gewenste resultaat, zullen alle Vitesse supportersgroepen de acties weer oppakken en er een nog massaler gevolg aan geven.
Wij verzoeken onze supporters de mailacties te staken en de actie bij het gemeentehuis van vrijdagmorgen gaat (voorlopig) niet door. Indien de ontwikkelingen daar aanleiding toe geven, zullen wij gelijk reageren en inhoud geven aan acties tot steun aan onze club Vitesse.
Wij realiseren ons dat vele supporters al het mogelijke hebben gedaan om vrijdagmorgen vrij te nemen om bij onze acties aanwezig te kunnen zijn. Hartelijk dank voor alle steun en uitingen van clubliefde aan de supportersacties en onze club.
Wij blijven waakzaam.
Supportersvereniging Vitesse & Fanzine de Aftrap.
quote:Beste Vitesse-supporters!
Allereerst wil ik jullie bedanken voor al jullie support de afgelopen dagen!
Het signaal dat Vitesse-supporters massaal hebben afgegeven heeft enorm bijgedragen aan de recente ontwikkelingen. En die zijn dat Vitesse en de gemeente Arnhem sinds woensdagmiddag constructief met elkaar in gesprek zijn over een oplossing ten aanzien van de uitstaande schuld van Vitesse aan de gemeente. Deze gesprekken, die donderdag zijn voortgezet, hebben ertoe geleid dat er zicht is op een oplossingsrichting. Vitesse is bijzonder content met deze positieve ontwikkeling.
Echter er is echter het bericht in de wereld gekomen dat de gemeenteraad vrijdag 1 februari vergadert over Vitesse. Dat klopt niet. De gemeenteraad komt pas eind februari weer bij elkaar en zal dan, in de raadsvergadering, een besluit nemen. Weliswaar was het de bedoeling dat het College van Burgemeester en Wethouders vrijdag bij elkaar zou komen in een extra vergadering, echter deze vergadering is door de recente ontwikkelingen uitgesteld.
Omdat wij beseffen dat veel supporters vrijdag richting het gemeentehuis wilden gaan om hun stem te laten horen, laten wij met dit bericht weten dat jullie stem reeds is gehoord! Vitesse en de gemeente gaan de komende tijd gebruiken om de oplossingsrichting verder uit te werken. Wanneer een besluit is genomen, zal dit uiteraard direct aan jullie bekend worden gemaakt.
Nogmaals spreek ik mijn dank uit voor jullie actieve betrokkenheid bij onze prachtige club! Ik houd jullie op de hoogte over de ontwikkelingen.
Paul van der Kraan
quote:Van der Kraan en het ultieme reddingsplan van Vitesse
De Gelderlander 02-02-08
Paul van der Kraan heeft zijn laatste troefkaart uitgespeeld. De algemeen directeur van Vitesse (54) is al vier jaar bezig met schoonmaken. Een crediteurenakkoord is de laatste stap in de gezondmaking van de club. De kroon op het werk, Vitesse terugbrengen naar de subtop, moet daarna volgen. Hoe het zo kwam en hoe het verder moet; met of zonder Paul van der Kraan.
Stapt Vitesse naar de rechter om een dwangsanering aan te vragen wanneer de gemeente nee zegt tegen een vrijwillige sanering?
Van der Kraan: „Er wordt nu gesproken over een oplossingsrichting. Wanneer daar onverhoopt toch een nee uit mocht komen, dan gaan wij op korte termijn met de raad van commissarissen, het stichtingsbestuur en onze adviseurs om de tafel om de argumenten van de gemeente te bespreken. Dan nemen we de scenario’s door en beslissen we welke vervolgstappen nodig zijn. Maar het mag duidelijk zijn dat wij er alles aan zullen doen om tot een vrijwillig akkoord te komen. Met de gemeente en met de twee resterende crediteuren die nog geen ja hebben gezegd.”
Je hebt al eerder aangegeven dat jullie niet van je pad afwijken.
Dus bij een nee volgt dan toch automatisch de stap naar de rechter?
„Daar wil ik nu niet op vooruit lopen.”
Jullie hebben alle schuldeisers een ‘informatiememorandum’ gestuurd van UNO, bedrijfsadviseurs die onder andere ook FC Utrecht en SC Cambuur gezond hebben gemaakt. Op pagina 13 staat ‘Indien de vicieuze cirkel niet wordt doorbroken, achten wij de kans meer dan groot dat Vitesse op niet al te lange termijn in een faillissementssituatie zal terechtkomen’. Wanneer kunnen jullie geen salarissen meer betalen?
„In de loop van een seizoen neemt een liquiditeitstekort altijd toe. Eind februari laat het zich voelen, eind maart nog sterker. Het tekort is door de transfers van januari iets minder dan 3,5 miljoen, er is snel een oplossing nodig. Er is geen sponsor waar we nu geld kunnen lenen wanneer de situatie over de toekomst van Vitesse onzeker is.”
Hoe is het nou mogelijk dat je na het reddingsplan van 2003 weer zo’n schuld hebt opgebouwd?
„Ik heb altijd al gezegd dat het reddingsplan geen reddingsplan was.
Wel voor de korte termijn, want zonder gemeente was Vitesse er niet meer geweest. Maar een aantal zaken is destijds niet geregeld.”
„In november 2003 was het reddingsplan er doorheen, in juli 2004 was er een exploitatietekort van 11,3 miljoen en een liquiditeitstekort van 6,9 miljoen. Dat had meegenomen moeten worden in het reddingsplan. Er is destijds voorbij gegaan aan de exploitatie van het lopende seizoen en het opschonen van de balans. Alleen de liquiditeit van de korte termijn, het acute financiële probleem is afgefinancierd. Het was geen volledig reddingsplan.”
Vitesse wil volgens het rapport structureel spelen om de plaatsen 6 tot en met 10, maar de voorsprong op de concurrenten is verdwenen. Hoe kan dat?
„Vooral omdat wij op wedstrijddagen beperkte inkomsten hebben.
We kunnen bijvoorbeeld veertien loges niet verkopen, omdat die sinds het reddingsplan van Gelredome zijn. Zij hebben twintig jaar recht op de inkomsten uit die loges, dus nu nog zestien jaar krijgen we daar geen inkomsten van.”
„Verder krijgen wij niks van de VIP- catering en maar 7,5 procent van de publiekscatering.”
„ Als wij de inkomsten op wedstrijddagen willen optimaliseren, moeten alle inkomsten voor ons zijn. Of dat lukt weet ik niet. Als Gelredome bijvoorbeeld een deal sluit met een grote bierbrouwer krijgen wij daar geen cent van.
Daarnaast zijn de toeschouwersaantallen teruggelopen.”
Jullie hebben maar 31 van de 35 loges bezet, dus aan die veertien van Gelredome heb je ook niks?
„Dat is te kort door de bocht. Een groot deel van die loges is ‘makkelijk verkoopbaar’ door de gunstige ligging. De niet verkochte loges van Vitesse zijn dat vanwege hun hoekpositie niet. Maar die loges van Gelredome kunnen we bijvoorbeeld ook niet per wedstrijddag verkopen. Iets wat met de vrije Vitesse- loges wel gebeurt.”
„ Zaken als schoonmaakkosten zou ik ook graag zelf regelen. Bij de meeste clubs is dat gratis omdat je dat regelt met een sponsor. Leveranciers zijn vaak je eerste sponsors, bij ons is dat niet zo, omdat alle contracten met Gelredome worden gesloten.”
„Het is voor ons toch al lastig op de wedstrijddag iets te doen omdat wij het stadion altijd in oorspronkelijke staat moeten opleveren. Vanwege de kosten van het weghalen is het vaak niet interessant om reclameborden- en uitingen op te hangen. Na elke wedstrijd moeten ze namelijk weer weggehaald worden. Alles moet demontabel zijn. Dat geldt zelfs voor de scoreborden. Die kunnen meestal blijven hangen, maar het is niet gezegd dat het altijd kan. En dan moeten we het weghalen en weer ophangen ook zelf betalen.”
Commercieel doen jullie het niet goed, blijkt uit het rapport. Jullie lopen bijna een miljoen achter op de clubs waarmee jullie jezelf vergelijken; FC Utrecht, FC Twente, NAC, FC Groningen en Roda JC.
„We hebben nogal wat imagoschade opgelopen de laatste jaren. Bovendien zijn de gemiddelde voetbalprestaties vanwege de uitholling minder. En we kunnen inderdaad actiever zijn. De inkomsten zijn sinds 2004/05 met een miljoen per jaar omhoog gegaan. Dat is redelijk en ik denk dat we dat nog wel een paar jaar volhouden.
Als dat verzadigd zou zijn, heb je het veel moeilijker.”
UNO meldt dat de concurrentie jullie de laatste jaren is ingelopen.
Clubs als AZ en Heerenveen zijn zelfs weggelopen terwijl Gelredome als stadion meer te bieden heeft. Zijn die extra baten op wedstrijddagen niet vrij marginaal?
„ Nee, zeker niet. Vitesse kan niet over het hele stadion beschikken, dat scheelt de club denk ik 1,5 tot 2 miljoen op jaarbasis, dat is niet marginaal.”
„ Daarnaast hebben we de laatste jaren te weinig aandacht besteed aan de commercie. Ik heb van UNO de vraag gekregen hoeveel procent van mijn tijd ik bezig ben met het overeind houden van de club. Dat is twee weken per maand, de helft van de tijd. Ik zou willen dat ik meer tijd had voor andere zaken, maar we zijn vier jaar aan het overleven geweest. Dat kost enorm veel energie en dat gaat ten koste van strategisch opereren, bijvoorbeeld op het gebied van commercie en marketing.”
„Veel te vaak konden wij het principe de kosten gaan voor de baten uit niet uitvoeren. Want het risico was te groot dat er nieuwe kosten kwamen en die konden wij ons niet permitteren. Als je een accountmanager aanstelt, moet je eerst investeren en later levert hij zijn geld op. Dan doen alle accountmanagers. Maar meer konden wij er niet aanstellen, omdat we de kosten niet konden maken.” „Er moet heel snel nog iemand worden aangenomen op de commerciële afdeling. We hebben nu al Ronnie Groenewold, die als marketeer heel verfrissend is voor deze organisatie. Omdat hij niet denkt in beperkingen, zoals wij de laatste jaren gewend zijn, maar in mogelijkheden.”
Je verkoopt een speler als Danko Lazovic voor 6,6 miljoen euro, dan moet je toch even lucht hebben?
„ Eenderde ging naar Feyenoord.
Eenderde zou naar de Vrienden gaan, maar dat kon niet eens. Al het geld was nodig om aan onze verplichtingen te voldoen. We hebben er 0,0 van gezien. Nu voldoen we niet meer aan onze verplichtingen naar de gemeente en naar het spelersfonds van de Vrienden.”
„Het enige dat we op dit moment doen, is voldoen aan onze lopende verplichtingen. Het geld voor de salarissen en de pensioenkosten stellen we veilig. We lopen niet achter op de betalingen aan het CFK-fonds en op handelscrediteuren.”
„Ik wil het verleden saneren, niet het heden. Er moet voor eens en altijd een streep door alle schulden uit dat verleden.”
Waarom geef je dan niet minder uit aan spelerssalarissen? In het rapport staat een salarispost van 5,7 miljoen euro per jaar.
„Wij geven in vergelijking met onze referentieclubs minder uit aan spelerssalarissen en ook op overig personeel. Wij hebben minder personeel in dienst dan die andere clubs. Alleen de wedstrijd- en trainingskosten zijn hoog. Dat komt bijvoorbeeld ook doordat wij het busvervoer betalen zodat mensen gratis naar het stadion kunnen rijden. Dat is service ja, maar ook een verplichting vanuit de vergunning van Gelredome. Verder doet alleen FC Utrecht dat.”
Uit de vergelijking tussen de rentelasten met andere clubs, blijkt dat alleen de rente op de gemeentelijke lening buitensporig is. Jullie betalen 830.000 euro, de rest gemiddeld 143.000.
„Dat klopt, zonder die 6,5 ton per jaar komen we in de buurt van de andere clubs.”
Dus de gemeente moet jullie weer uit de brand helpen?
„Veel mensen denken dat wij geld van de gemeente hebben gehad, maar dat is een misverstand. Bij het reddingsplan heeft de gemeente ons geld geleend en daar betalen wij veel rente voor. En voor die andere ruim 4 miljoen uit het reddingsplan hebben wij veertien loges voor 20 jaar ingeleverd.”
Om de hele saneringsoperatie te financieren hebben jullie 7 miljoen euro nodig. Als je dat geld moet lenen, begint alles van voor afaan?
„7 miljoen ten opzichte van 27 miljoen is natuurlijk een enorme verbetering. Het is juist de bedoeling dat we géén rente gaan betalen.”
„Wij willen een nieuw spelersfonds oprichten met participaties.
Alle spelers worden daarin ondergebracht. Het rendement over de participaties keren we uit. We willen bij bedrijven en particulieren nieuw geld binnenhalen.”
„Het geld dat binnenkomt is garantievermogen en we hoeven niks terug te betalen. Het is dus geen lening. We hebben hierdoor geen nieuwe schuld op de balans. Ik heb zo’n 2 miljoen euro aan toezeggingen. Het is de bedoeling nog enige miljoenen binnen te halen.”
„Daarnaast hebben we een sponsor die een miljoen euro vooruit wil betalen. Wij leveren daar vijf jaar lang diensten voor als loges, stoelen en andere zaken. Mogelijk zijn er meer sponsors die een dergelijke constructie willen aangaan.
Er zijn in elk geval gesprekken.”
„Ook een eventuele transfer kan wat opleveren. Door het vertrek van Due, Jansen en Espinoza in januari hebben we ook al aardig wat bespaard. De laatste stap is een normale lening, maar dat levert weer een schuld op en is het minst aantrekkelijk.”
Wat ik mis in het rapport van 21 pagina’s is waarom de schuldeisers zouden meewerken. Er staat geen visie in voor de toekomst?
„Wij hebben een plan voor de komende drie jaren. Daarin is een stijging van de begroting opgenomen, naar 16,4 miljoen in het seizoen 2010/2011. Maar dat kan alleen als we nu een nieuwe start kunnen maken.”
Daarmee zou jouw taak als saneerder van Vitesse erop zitten. Je hebt de voorbije jaren veel impopulaire maatregelen moeten nemen en een mogelijke dwangsanering zou jouw reputatie bij sponsors geen goed doen. Is dit je laatste klus?
„ Ik ben aangesteld om de club gezond te maken en dat duurt langer dan verwacht. Bijna vier jaar nu en er moet ook echt een keer een einde aan komen. Ik zou heel graag meehelpen met de opbouw van de club en ik hoop ook dat men in mij iemand ziet die de club kan helpen de volgende stap te maken.”
„ Als deze operatie achter de rug is, moet ik mij beraden op mijn positie. Is er voldoende draagvlak, ben ik de geschikte persoon om de ambities en de plannen van de club uit te voeren? Daar ga ik dan over nadenken. Ik zou het wel willen.
Want ik ben bijzonder ambitieus.
Wanneer de club straks schuldenvrij is, wordt het bovendien niet alleen leuker hier te werken, ik denk ook dat ik een constructieve bijdrage kan leveren aan het proces.
Noodgedwongen was ik de saneerder, terwijl ik veel meer de bouwer ben. Dat zou ik graag in Arnhem, bij Vitesse, laten zien.”
Uit het UNO-verslag; Vitesse en de referentieclubs
Om een beeld te krijgen van de positie van Vitesse heeft de club cijfersopgevraagd bij de KNVB van FC Utrecht, Roda JC, FC Twente, FC Gronin-gen en NAC. Vitesse had in het seizoen 2003/04 voor het laatste een ho-gere opbrengst de het gemiddelde van de andere vijf.
2003/04: Vitesse 11.332 tegen 11.177.
2004/05 Vitesse 10.123 tegen11.370.
2005/06 Vitesse 12.130 tegen 13.771.
2006/07 Vitesse 13.893tegen 15.148
2007/08 Vitesse 13.840 tegen 15.421.
Uit het UNO- rapport; Vitesse en de kosten
In vergelijking met de eerder genoemde vijf clubs maakt Vitesse meer kos-ten voor huisvesting en wedstrijd/ training.
In totaal zijn de kosten dit sei-zoen iets lager de gemiddelde kosten van de vijf.
Contractspelers: Vitesse5.757.000 euro. Rest: 5.879.000.
Overige personeel: Vitesse 2.737.000. Rest 3.338.000.
Huisvesting: Vitesse 2.358.000. Rest: 1.381.000.
Wedstrijd/ training: Vitesse 1.731.000. Rest: 1.381.000.
Overig: Vitesse2.757.000. Rest: 2.803.000.
Totaal Vitesse: 15.340.000. Rest: 15.508.000
quote:Arnhem werkt niet mee aan sanering Vitesse
ARNHEM - De gemeente Arnhem werkt niet mee aan het plan van voetbalclub Vitesse voor schuldsanering. B en W hebben het bestuur van de club dinsdag laten weten dat de gemeente de lening van 6,5 miljoen euro terug wil.
Vitesse heeft een schuld van 27 miljoen euro. Enkele weken geleden presenteerde de club een plan voor vrijwillige schuldsanering, dat echter afhankelijk was van medewerking van de gemeente en stadion Gelredome. Volgens Vitessedirecteur Paul van der Kraan willen de andere ruim zestig kleinere schuldeisers wel meewerken aan de sanering.
Nu de gemeente medewerking heeft geweigerd, zal de club naar alle waarschijnlijkheid surseance van betaling aanvragen. Dat opent de mogelijkheid om de gemeente en Gelredome voor de rechter te slepen, die hen kan dwingen mee te werken, aldus Van der Kraan begin deze maand.
Persbericht Vitesse:quote:Arnhems college wijst voorstel Vitesse af
Geen ‘vrijwillige’ schuldsanering
Persbericht Gemeente Arnhem 19-02-08
Burgemeester en wethouders van Arnhem hebben dinsdag 19 februari besloten niet mee te werken aan een ‘vrijwillige’ sanering van de schulden van Vitesse. Tot op het laatste moment heeft het college van B&W gesprekken gevoerd met Vitesse en de club ruimte gelaten om nog tot een oplossing te komen. Helaas is Vitesse hier niet op ingegaan.
De club had de gemeente verzocht de leningschuld van miljoenen euro’s kwijt te schelden. Als compensatie zou de gemeente een bedrag van enige tonnen ontvangen. Burgemeester en wethouders hebben Vitesse op de hoogte gesteld van hun besluit.
Eind december van het vorig jaar heeft Vitesse aan alle schuldeisers voorgesteld om een regeling te treffen, waarbij de crediteuren de verschuldigde bedragen (meer dan twintig miljoen euro in totaal) kwijtschelden. De kleinere schuldeisers zouden hun geld helemaal of voor een belangrijk deel terugkrijgen, de grote schuldeisers naar verhouding het minst. De gemeente Arnhem is één van de grootste geldverstrekkers.
Overleg
B&W hebben in de afgelopen periode intensief overleg gevoerd met Vitesse om tot een oplossing te komen, die voor de gemeente en de club aanvaardbaar is. Dat is tot de dag van vandaag niet gelukt. Burgemeester en wethouders hebben nu bekend gemaakt niet mee te werken aan de “vrijwillige” schuldsanering, die Vitesse heeft voorgesteld. De fractievoorzitters in de gemeenteraad zijn door het college voortdurend geïnformeerd over het verloop van de besprekingen.
Huur
Wethouder Willem Hoeffnagel (Financiën): “Bij de reddingsoperatie in 2003 heeft de gemeente het stadion Gelredome gekocht én de club en het stadion gered. De huur die Vitesse betaalde, is toen gehalveerd. Voorts heeft Vitesse de eerste twee jaar (2004/2005) uitstel van betaling op de lening gekregen. Daarna zijn niet alle aflossingen door Vitesse betaald. In het voorstel van Vitesse zouden wij nu het grootste deel van de lening moeten kwijtschelden. Het gaat om heel veel gemeenschapsgeld. ”
Het college van B&W heeft vandaag een besluit genomen om niet mee te werken aan ‘vrijwillige’ sanering, maar is altijd bereid om opnieuw overleg te voeren.
quote:GEMEENTE ARNHEM BRENGT VOORTBESTAAN VITESSE IN GEVAAR; CLUB VRAAGT SURSEANCE AAN
Vitesse vraagt op korte termijn surseance van betaling aan. De reden hiervan is dat de gemeente Arnhem, als één van de laatste twee van de in totaal 62 crediteuren van de club, niet wenst mee te werken aan een schuldensanering van de Arnhemse eredivisionist. In eerdere gesprekken met vertegenwoordigers van de gemeente, leek er overeenstemming over een oplossingsrichting. Dinsdagmiddag gaf de gemeente Vitesse nog te kennen een besluit opnieuw aan te houden. Dinsdagavond echter kreeg de club te horen dat alsnog een beslissing tegen het vrijwillige akkoord is genomen.
Vitesse benadrukt dat het operationele bedrijfsresultaat de laatste seizoenen sterk is verbeterd en ook de begroting van het huidige seizoen wederom zal worden gehaald. Toch besloot Vitesse zich november vorig jaar te oriënteren op de mogelijkheid tot een vrijwillig crediteurenakkoord te komen met haar schuldeisers. Dit werd ingegeven door het bovenmatige negatief eigen vermogen van ¤ 27 mio waar de Arnhemmers mee kampen. Dit negatief eigen vermogen bestaat voornamelijk uit langlopende leningen die voor verreweg het grootste gedeelte voortgekomen uit het verleden. Hoewel de schulden niet direct opeisbaar zijn drukken de lasten die voortkomen uit deze financiering, in verband met te betalen rente, zwaar op de exploitatie. Daarnaast blijkt het onmogelijk de hoofdsommen af te lossen.
De beleidsbepalers van Vitesse kwamen om die reden tot de conclusie dat de schuldenlast het Vitesse op termijn onmogelijk maakt haar concurrentiepositie ten opzichte van vergelijkbare clubs te behouden of te verbeteren. UNO Bedrijfsadviseurs, die de Arnhemse club begeleidt in het saneringsproces, kwam tot eenzelfde conclusie. Alle eventuele extra inkomsten uit transfers moet Vitesse immers gebruiken om de schuldpositie terug te dringen. Hierdoor is het niet te voorkomen dat de club in een negatieve spiraal terecht komt. Vitesse is daardoor altijd genoodzaakt de betere spelers te verkopen, waardoor een uitholling van het voetbal en de ambities van de club ontstaat. Dit zal onherroepelijk zijn weerslag hebben op bezoekersaantallen en sponsors.
Om de schade voor alle betrokkenen zo veel mogelijk te beperken, is getracht tot een vrijwillig crediteurenakkoord te komen, een inspanning die zijn vruchten leek af te werpen.
Algemeen directeur Paul van der Kraan van Vitesse: “Wij hadden tot dinsdagmiddag goede hoop dat ook de gemeente Arnhem mee zou werken aan een vrijwillig akkoord. Zevenennegentig procent van de crediteuren is immers al akkoord. In onze ogen hebben wij de afgelopen jaren een aantal acceptabele oplossingsrichtingen aangedragen die de gemeente Arnhem een uitweg zonder gezichtsverlies boden. De gemeente bleef echter hangen in het aanbod de achtergestelde lening van ¤ 6,5 mio naar een marktconforme rente met boetevrije aflossing om te zetten. Wanneer de ommelanden van Gelredome in de toekomst geld zouden opbrengen, zou de gemeente eventueel bereid zijn over vermindering van de lening te praten. Dit standpunt is voor Vitesse een gepasseerd station, aangezien wij niets hebben aan een open einde voor wat betreft de geldlening. Bovendien doet dit geen recht aan de positie van de overige crediteuren. Bij een schuldsanering geldt immers: gelijke monniken, gelijke kappen. Daarnaast is het van belang dat alle schulden uit het verleden volledig worden gesaneerd, anders kan Vitesse nog geen nieuwe start maken.”
Vitesse heeft de gemeente Arnhem laten weten dat zij het standpunt van de gemeente betreurt.
Kees Bakker, voorzitter van het stichtingsbestuur Vitesse-Arnhem: “Vitesse heeft nooit een cent van de gemeente Arnhem gekregen. De gemeente heeft Gelredome en ommelanden in november 2003 voor 30 mio gekocht. Er is destijds afgesproken dat het reddingsplan budgettair neutraal zou moeten verlopen. Dit betekent dus dat de gemeente aan deze transactie niet hoeft te verdienen ten koste van een noodlijdende club. Een opbrengst van 30 mio behoort tot de mogelijkheden. Dit had zelfs al kunnen gebeuren bij de verkoop van het stadion, want er waren twee consortia die, onder voorwaarde van zeggenschap over de stichting Gelredome, bereid waren 24 mio voor het stadion te betalen. De gemeente Arnhem, die samen met de provincie Gelderland het bestuur van de stichting Gelredome vormt, heeft dit niet kunnen realiseren.”
“Vitesse heeft onderzocht dat de ommelanden bij Gelredome over een aantal jaren bij de ontwikkeling van Centrum Zuid tussen de 14 en 17 mio zullen opbrengen. Wanneer je dit optelt bij de opbrengst van het stadion van 16,5 mio is het perspectief van budgettaire neutraliteit op termijn nog steeds reëel. Vitesse betreurt het dat het College niet de bereidheid toont om de te verwachten winst nu al om te zetten in de sanering van de lening. Daarnaast brengt de gemeente de bedrijfsvoering van Vitesse ernstig in gevaar door beslag te leggen op de televisiegelden bij de ECV. Het is jammer te moeten concluderen dat de gemeente de club onnodig aan het lijntje heeft gehouden. Er was al lang geen sprake meer van een inhoudelijke discussie, zo blijkt nu. Het gaat kennelijk om de politieke verkoopbaarheid.”
Ik ga er niet meer op in. Die discussies zijn al ettele malen gevoerd en ook in deze topic is er genoeg over terug te lezen.quote:Op dinsdag 19 februari 2008 22:31 schreef Plato1980 het volgende:
Wat ik absoluut niet begrijp is wat de gemeente Arnhem bij de vorige bijna-faillissementen gedaan heeft. Ze hebben er vermoedelijk tientallen miljoenen in gestopt en je zou er toch vanuit mogen gaan dat zede boel toen tot op het bot gesaneerd hebben en er geen lijken meer in de kast achtergebleven zijn...
quote:Column Paul van der Kraan
Beste Vitesse-supporters,
Vitesse.nl 19-02-08
“Helaas, het is zover. Vitesse is genoodzaakt surseance van betaling aan te vragen. De gemeente Arnhem werkt niet mee aan een vrijwillig crediteurenakkoord, waardoor we niet anders kunnen dan de schuldensanering bij de rechter af te dwingen. Ongetwijfeld hebben jullie de nodige vragen over wat dit voor de club betekent. Onderstaand zal ik proberen te verduidelijken wat er op korte termijn staat te gebeuren.
De surseance van betaling is een uitstel van betaling dat is gebaseerd op een vonnis van de rechtbank. Een surseance moet voorkomen dat Vitesse failliet wordt verklaard. Surseance is namelijk bedoeld voor gevallen waarin nog een mogelijkheid bestaat om de BV te redden en een faillissement kan worden vermeden. Zolang de surseance duurt kunnen de schuldeisers geen betaling verlangen. Tijdens de surseance wordt onderzocht of de betalingsproblemen nog kunnen worden opgelost. De rechtbank benoemt bij verlening van surseance direct een bewindvoerder.
Hierdoor kan de dagelijkse bedrijfsvoering van Vitesse doorgaan. Echter, het sluiten van overeenkomsten met andere partijen, kan alleen geschieden met goedkeuring van de door de rechtbank aangestelde bewindvoerder. Dit betekent in principe dat alle lopende verplichtingen ten opzichte van leveranciers, personeel en de daarmee samenhangende betalingsverplichtingen aan derden, geen gevaar lopen. Maar wanneer Vitesse bijvoorbeeld wil investeren in een nieuwe speler dan zal de bewindvoerder daar toestemming voor moeten geven. Dat is lastig, maar niet onoverkomelijk wanneer deze situatie niet te lang duurt.
Een surseance kent een tweetal stadia, namelijk een voorlopige en een definitieve surseance. De rechter zal Vitesse hoogstwaarschijnlijk een definitieve surseance verlenen, omdat meer dan 50 procent van de crediteuren, die gezamenlijk meer dan 50 procent van de schuld vertegenwoordigen hebben ingestemd met de sanering. Bij gebrek aan zicht op een bevredigende oplossing, willen zij genoegen nemen met een klein percentage van de uitstaande schuld en een streep halen door de rest van hun vordering. Al deze crediteuren, bedrijven en privépersonen, kan ik niet genoeg bedanken voor hun begrip, medewerking en vertrouwen, want door hun coulance kan en zal de rechter het akkoord dwingend opleggen aan de minderheid van de crediteuren.
Wanneer de definitieve surseance wordt verleend, kunnen de schuldeisers die niet hebben ingestemd hoger beroep aantekenen.
Bij de definitieve verlening van de surseance wordt tevens de tijdsduur bepaald. Het maximum is anderhalf jaar, maar de rechter zal rekening houden met de bedrijfstak waarin Vitesse zich bevindt en het feit dat een voetbalseizoen van 1 juli tot en met 30 juni loopt.
Al met al verwacht ik dat de hele operatie voor 1 juni 2008 kan zijn afgerond. Mocht dit lukken, dan zet Vitesse een reuzenstap richting het nieuwe seizoen en de toekomst.
Uiteraard hadden wij veel liever gezien dat alle crediteuren vrijwillig akkoord waren gegaan en dat een gerechtelijk akkoord niet nodig was geweest. Maar wat rechtsom niet wil, moet linksom, want een andere optie is er volgens ons niet. Wie A zegt, moet B zeggen. Zonder sanering is het toekomstperspectief voor de club zo donker als het zwart in ons clubtenue, heb ik al eerder gezegd.
De verleiding is groot te roepen dat het allemaal beter wordt. Met de schuldsanering verschijnt zonder meer het zicht op een betere toekomst, zoveel is zeker. Toch moet ik jullie vragen om nog een beetje meer geduld. Iedere uitspraak over ambitie, ook onze sportieve ambities omdat die niet los te zien zijn van de organisatie, vind ik op dit moment namelijk niet gepast. Dat komt zogezegd na de sanering, wanneer de club op basis van aantoonbare veranderingen in staat is de negatieve spiraal te doorbreken.
De richting die wij willen gaan krijgt intern steeds meer vorm en jullie mogen er vanuit gaan dat er vanuit een structurele verbetering in de organisatie hard wordt gewerkt aan een nieuw Vitesse.
Eén belofte kan ik met een gerust hart doen en dat is dat wij er alles aan zullen doen de regie weer in handen te krijgen, zodat ik binnenkort vanaf deze plaats wél kan spreken over sportieve ambities en ambitieuze, innovatieve plannen.
Zoals gebruikelijk zal ik trachten jullie vanaf deze plaats zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de ontwikkelingen. Omdat ik mijn handen de komende weken noodgedwongen meer vrij zal hebben dan normaal, zal ik mij met enige regelmaat tot jullie kunnen richten. In de tussentijd nodig ik jullie uit eventuele vragen, opmerkingen en/of ideeën aan ons kenbaar te maken. Dat kan via info@vitesse.nl.”
Onder dankzegging van jullie actieve betrokkenheid en vertrouwen,
Groet, Paul van der Kraan
Inderdaad, gajes gooit wat ruiten in en de gemeente zal ineens als een blad aan de boom omslaan.quote:Op dinsdag 19 februari 2008 21:57 schreef jorienvdherik het volgende:
loopt toch altijd wel weer goed af.
Dude lees het topic is doorquote:Op dinsdag 19 februari 2008 22:45 schreef Plato1980 het volgende:
Ik vind het een moeilijke zaak. Op zich zie ik Vitesse niet graag failliet gaan, maar aan de andere kant houdt het een keer op. Je kunt niet om de twee/drie jaar haast failliet gaan. Wat dat betreft zou de invoering van een overgangsklasse tussen betaald - en amateurvoetbal een goed idee zijn. Dan konden clubs als Vitesse en Fortuna, waar exact hetzelfde voor geldt, zichzelf weer hervinden en op een gezonde financiele basis opnieuw opgebouwd worden.
Ik ben Rodasupporter en daar zijn niet dusdanig grote geldelijke problemen geweest.quote:Op dinsdag 19 februari 2008 22:50 schreef Dubnobasswithmyheadman het volgende:
[..]
Dude lees het topic is door. Waar jullie (Utrecht supporter toch?) het probleem meteen hebben opgelost dmv een surseance heeft de gemeente Vitesse maar half uit de shit geholpen.
Volgens mij gedragen de Vitesse-supporters zich tot nu toe gewoon prima hoor. Ten tijde van het reddingsplan zijn dat soort dingen wel eens gebeurd, maar de laatste weken heb ik nergens van gehoord.quote:Op dinsdag 19 februari 2008 22:41 schreef Barnet_Bee het volgende:
[..]
Inderdaad, gajes gooit wat ruiten in en de gemeente zal ineens als een blad aan de boom omslaan.
gij zult niet de afkomst van uw enige succes (scorende spits) verloochenenquote:
Die komt altijd nog uit de regio Nijmegen.quote:Op dinsdag 19 februari 2008 23:34 schreef Adelante het volgende:
[..]
gij zult niet de afkomst van uw enige succes (scorende spits) verloochenen
Hij bedoeld natuurlijk dat hij heeft leren voetballen in Arnhem, dat hij uit een verkeerde regio komt is een 2equote:Op dinsdag 19 februari 2008 23:36 schreef MarkNMGN het volgende:
[..]
Die komt altijd nog uit de regio Nijmegen.
quote:zodat ik binnenkort vanaf deze plaats wél kan spreken over sportieve ambities en ambitieuze, innovatieve plannen.
Hij heeft toch aardig wat jaartjes in de regio gevoetbald hoor, redelijk laat ontdekt door het goed werkende scoutingsapparaat (toen nog wel) van Vitesse.quote:Op dinsdag 19 februari 2008 23:39 schreef Tha_Mars het volgende:
[..]
Hij bedoeld natuurlijk dat hij heeft leren voetballen in Arnhem, dat hij uit een verkeerde regio komt is een 2e
quote:AD 20 febr.
Vitesse aan de afgrond
Door Marcel van der Kraan
ARNHEM - De gemeente Arnhem heeft dinsdagavond de voetbalclub Vitesse aan de rand van de afgrond gezet door als laatste grote partij niet in te stemmen met een vrijwillige schuldsanering.
De leiding van de eredivisieclub is daarom gedwongen op korte termijn surseance van betaling aan te vragen.
Vitesse kampt met een schuldenlast van 27 miljoen euro. Directeur Paul van der Kraan vond vorig jaar dat de club met de financiële problemen uit het verleden niet langer verantwoord betaald voetbal kon bedrijven. Hij begon aan een campagne, die tot aardige resultaten leidde. Zijn realistische aanpak zorgde ervoor dat 60 bedrijven en schuldeisers akkoord gingen met een vrijwillige sanering. Alleen de gemeente Arnhem bleef aarzelen.
Gisteravond kwam het antwoord van de gemeente, dat de hele reddingsoperatie van de club in het Gelredome teniet heeft gedaan. Arnhem werkt niet mee en weigert de schuld van 7,8 miljoen euro uit de reddingsoperatie van 2003 kwijt te schelden.
Vitesse hield in de loop van dinsdag al voorzichtig rekening met een stugge houding van de stad Arnhem. De gemeenteraad schoof de beslissing telkens voor zich uit. ,,Dat voerde de druk verder op voor de organisatie, maar ook voor de crediteuren, de supporters en de sponsors, die willen weten waar ze aan toe zijn,’’ aldus Van der Kraan.
Surseance van betaling is normaal gesproken het voorportaal voor een faillissement. Het betekent dat de voetbalclub Vitesse bij de rechter uitstel van betaling aanvraagt.
Verleent de rechter een vonnis, dan zal een bewindvoerder worden aangesteld en krijgt de club nog de gelegenheid om langs juridische weg met de schuldeisers om de tafel te gaan zitten. De vraag is alleen of de gemeente Arnhem daar wijzer van wordt.
Nu Vitesse surseance van betaling moet aanvragen wordt de club grote, indirecte schade toegebracht. Veel bedrijven weigeren over het algemeen zaken te doen met een betaald voetbalorganisatie die in surseance verkeert.
Het imago van het voetbalbolwerk aan de Rijn had na het tijdperk van Karel Aalbers (die de club met een miljoenenschuld achterliet) al deuken opgelopen. Onder de huidige bestuurders was een frisse wind gaan waaien in Arnhem. Vitesse kende de afgelopen twee seizoenen een positief netto resultaat. De expoitatie is nagenoeg op orde. Was dat niet het geval geweest, dan zou de club ook geen licentie hebben ontvangen van de KNVB.
De spelers en de technische staf van Vitesse hebben tot op heden kans gezien alle financiële problemen ver van zich af te houden. Coach Aad de Mos tracht met zijn selectie voortdurend het verstand op nul te zetten en richt zich louter op de sportieve kant van de club. Hij wordt echter dagelijks met de ellende achter de schermen geconfronteerd. Aankopen en investeringen zijn onmogelijk.
,,De club is met handen en voeten gebonden en kan eigenlijk niks meer,’’ reageerde topscorer Santi Kolk gisteravond teleurgesteld op het besluit van de gemeente Arnhem. ,,Wij, de spelers, proberen ons met de dingen op het veld bezig te houden en de rust te bewaren. We worden netjes op de hoogte gebracht van alle ontwikkelingen. Maar toch schrik je als speler steeds weer. Nu ook. We willen presteren, want wij hebben ook ambities. Maar het wordt allemaal wel moeilijk gemaakt. ’
Ook Theo Janssen vindt de houding van de gemeente ’een grote teleurstelling’. ,,Elk jaar, zolang als ik hier voetbal, hoor ik wel dingen over de financiën. Daar wil je toch eens een keer van verlost raken,’’ aldus Janssen.
quote:Vitesse furieus over ‘nee’
Voetbalclub gaat via rechter gemeente toch dwingen tot sanering.
De Gelderlander 20-02-08
Vitesse staat op voet van oorlog met de gemeente Arnhem, nu het stadsbestuur gisteravond heeft besloten niet mee te werken aan vrijwillige schuldsanering.
De clubleiding is van mening dat het voortbestaan van Vitesse door de gemeente in gevaar wordt gebracht en sleept Arnhem voor de rechter. De gemeente, die 7,8 miljoen euro van de club claimt, heeft op haar beurt beslag laten leggen op de televisiegelden van Vitesse.
Voorzitter Kees Bakker van de SBV Vitesse sprak gisteravond laat van een ‘onverantwoordelijk besluit’ van de gemeente. „ De gemeente heeft zich niet gericht op de inhoud, maar heeft een politiek besluit genomen. Als de schuldsanering niet doorgaat, is Vitesse binnen een aantal maanden failliet”, zegt Bakker. Hij dacht met de gemeente in gesprek te zijn, maar werd gisteravond overvallen door het plotse besluit.
Arnhem zegt bereid te zijn, Vitesse tegemoet te komen, maar vindt Vitesse te veeleisend. Vitesse heeft 60 van de 62 schuldeisers bereid gevonden tot een vrijwillige sanering van een totale schuld van 27 miljoen euro. Alleen de gemeente gaat niet akkoord met de door Vitesse geboden 1,1 miljoen in plaats van 7,8 euro. Met evenementenbedrijf Gelredome wordt nog overlegd. De club stapt naar de rechter om via een dwangsanering ook Arnhem op de knieën te krijgen.
Het clubbestuur vreest dat de gemeente het schuldsaneringstraject gaat vertragen, waardoor het voortbestaan in gevaar komt. De KNVB heeft inmiddels laten weten dat Vitesse de zaken vóór het nieuwe seizoen voor elkaar moet hebben, anders krijgt Vitesse geen licentie
Vervolg
Vitesse: gemeente liet bod van 24 miljoen op Gelredome schieten
De gemeente Arnhem heeft in 2005 bij de verkoop van stadion Gelredome twee aanbiedingen van 24 miljoen euro laten lopen. Het stadion ging voor 16 miljoen naar Eurocommerce.
Dat zegt voorzitter Kees Bakker van het stichtingsbestuur van Vitesse. Hij kreeg gisteravond een telefoontje van verantwoordelijk wethouder Willem Hoeffnagel met een definitief nee tegen het vrijwillige saneringsvoorstel.
„ De gemeente heeft 8 miljoen euro laten liggen. Wij hebben in 2005 en 2006 twee partners aangebracht die beide 24 miljoen euro wilden betalen”, beweert Bakker, die de bewuste partijen niet openbaar wil maken.
De deals ketsten af op de eis om zeggenschap te krijgen over de evenemententak van het stadion. De gemeente Arnhem kwam daar met mede- eigenaar provincie Gelderland niet uit.
Bakker: „Dat was hún deel van het reddingsplan. Vervolgens duurde de verkoop van het stadion uiteindelijk een jaar en acht maanden langer dan de bedoeling was. Dat heeft ons 2.000 euro per dag gekost, in totaal 1,2 miljoen euro.”
Hoeffnagel zegt dat zowel het Arnhemse college als de politiek water bij de wijn wilden doen, gezien het belang van de Vitesse voor de stad Arnhem. „We hebben constant gezocht naar mogelijkheden eruit te komen”, zegt de wethouder gisteravond op een inderhaast belegde persconferentie over de vertrouwelijke gesprekken.
Volgens Vitesse heeft de gemeente Arnhem de club aangeboden de rente op de lening van 6,5 miljoen euro, te verlagen van 9,7 procent naar 4,5 procent.
Volgens Bakker kon Vitesse daarmee niet akkoord gaan. „Dan zou de gemeente een uitzonderingspositie claimen ten opzichte van andere schuldeisers. Wij lopen dan het risico dat andere schuldeisers zeggen ‘ waarom zij wel en wij niet’ en een rechtszaak beginnen.”
Ook begrijpt Bakker de geste niet. „ Als dat nu kan, waarom dan niet vier jaar geleden.”
quote:‘ Gemeente wint, Vitesse failliet’
Gang naar de rechter kent slechts verliezers, vindt Vitesse-voorzitter.
De Gelderlander 20-02-08
Voorzitter Kees Bakker van Vitesse heeft geen enkel begrip voor het keiharde nee dat de gemeente Arnhem gisteren uitsprak.
Volgens de clubleiding kan de gemeente Vitesse redden met een ‘budgettair neutrale’ operatie waarbij 30 miljoen euro wordt gedekt. „ De gemeente heeft 16,5 miljoen euro gekregen voor het stadion en krijgt bij een vrijwillige sanering van ons 1,1 miljoen euro. Dan is er nog 12,4 miljoen euro nodig. Dat geld moet de grond rondom het stadion opleveren.”
„Wij hebben door vastgoed-deskundigen laten berekenen dat op basis van het ontwikkelingsplan voor Centrum-Zuid de grond over een paar jaar 14 tot 17 miljoen euro waard is. Daarmee kun je de uitgaven makkelijk dekken, zelfs als er ontwikkelkosten zijn. Je moet er alleen even op wachten.”
Bakker: „Het hoeft de belastingbetaler niets te kosten. Als dat wel het geval was, had ik de gemeente Arnhem wat beter kunnen begrijpen.”
Bakker zei gisteravond wel enige vrees te hebben voor de gemeente die een in 2003 (reddingsplan) verkregen pandrecht claimt. Op basis daarvan heeft de gemeente Arnhem beslag laten leggen op de televisiegelden.
Volgens Vitesse ten onrechte. „ De televisierechten waren toen van de NOS, dat zijn ze niet meer, dus de gemeente heeft geen pandrecht”, stelt Bakker. „ Zij claimen een mondelinge afspraak dat het ook over toekomstige contracten ging, wij bestrijden dat. Twee toenmalige bestuursleden (Cor Guijt, Jan Snellenburg, EvdW) zullen onder ede verklaren dat er geen mondelinge toezegging is gedaan.”
Dat Vitesse de zaak voor de rechter gaat verliezen, is volgens Bakker onwaarschijnlijk. „ Ons grote probleem is tijd. De gemeente kan procedures starten waardoor de surseance langer duurt. Maar de vraag is wat de gemeente daarmee wint. Als wij de zaak winnen, heeft het alleen een hoop geld gekost. Als zij winnen, gaat Vitesse failliet, gaat Gelredome failliet en krijgt de gemeente een claim van Eurocommerce.”
Trainer Aad de Mos van Vitesse zwaait met een wit zakdoekje naar de gemeente Arnhem; in voetbaljargon zo veel als ‘ wegwezen’
quote:'Vitesse rupsje nooitgenoeg’
Politiek deed water bij de wijn, maar houdt nu vast aan afspraken.
De Gelderlander 20-02-08
De Arnhemse politiek was best bereid Vitesse tegemoet te komen in de schuldsanering van de gemeentelijke miljoenen, maar de voetbalclub eiste te veel.
Dat is in grote lijnen de mening van de Arnhemse politiek. „Vitesse gedraagt zich als rupsje nooitgenoeg”, stelt VVD-leider Margreet van Gastel. „Tegen mijn zin in heb ik ook ingestemd om Vitesse openingen te bieden. Maar nu houd ik vast aan mijn eerdere uitspraak: nooit, nooit, nooit meer een euro naar Vitesse.”
Rudi Rikken, fractievoorzitter van de PvdA, zegt verbaasd te zijn dat met Vitesse niet tot overeenstemming is gekomen. „Ik ben er altijd in blijven geloven. Wij hebben genoeg openingen geboden. Maar met het bod van Vitesse konden we niet meegaan. We praten hier wel over gemeenschapsgeld. We kunnen daar niet zo maar een streep door te zetten.”
Rikken meent dat de Vrienden van Vitesse, die wel bereid zijn een groot deel van hun vordering op de club af te staan, nu hun clubliefde moeten tonen. „ Als zij hun bod gestand doen, ook als wij niet meedoen, en Vitesse accepteert het bod dat wij als gemeente hebben gedaan, staat de club er heel anders voor en kunnen we voorkomen dat we naar de rechter moeten.”
Volgens Vitesse heeft Arnhem voorgesteld de rente van de lening van 6,5 miljoen euro te verlagen van 9,7 naar 4,5 procent. Daarmee gaat Vitesse niet akkoord. Met als gevolg dat vrijwillige sanering van de baan is en Vitesse via de rechter medewerking wil afdwingen.
SP-voorman Gerrie Elfrink vindt het terecht dat Arnhem niet meewerkt. „Het is het enige verstandige besluit. Als je nu meewerkt, staat Vitesse over twee jaar weer op de stoep. Ik denk dat veel Arnhemmers tevreden zijn met dit besluit. Het draagvlak voor de club is behoorlijk aan het afbrokkelen.”
Fractievoorzitter Ine van Burgsteden van het CDA wil nu doorgaan met het reddingsplan. „Daar is iedereen met zijn volle verstand ingestapt. De gemeente, maar ook Vitesse. Dat moet de afspraken gewoon nakomen.” Zij noemt de houding van de club ‘niet fair’.
Zie ook pagina’s 26 en 27 De Arnhemse politiek sprak eerder een ferm ‘nee’ uit tegen medewerking aan de schuldsanering. Desondanks waren er openingen, aldus fractievoorzitters.
vervolg
We hebben ons best gedaan om eruit te komen’
Een maand koortsachtig overleg leidde niet tot een oplossing. Arnhem werkt niet mee aan een vrijwillige schuldsanering van Vitesse.
Wethouder Hoeffnagel: „We wilden er graag op een goede manier uitkomen.”
Er is een maand gesproken over de vraag van Vitesse mee te werken aan de vrijwillige sanering van de schuld die de club heeft bij de gemeente. Het antwoord is nee.
WethouderWillem Hoeffnagel: „We hebben constant gezocht naar mogelijkheden om eruit te komen. Vitesse is van groot belang voor de stad. We hebben alle mogelijkheden verkend, maar we lopen tegen de randen aan van wat mogelijk is. We hebben met de gemeenteraad afgesproken dat het hele reddingsplan van 2003 budgetneutraal zou verlopen.”
In 2003 heeft de gemeente met vele miljoenen Vitesse en Gelredome gered. Nu amper vijf jaar verder vraagt Vitesse afscheid te nemen van een miljoenenlening. Wat was jullie eerste reactie?
„Het is jammer dat dat blijkbaar nodig was. De huur die Vitesse voor Gelredome betaalt is tot twee keer toe verlaagd. Het was daarom wel een verrassing om te horen dat het bedrag dat aan de gemeente moet worden betaald een probleem is.”
Waarom heeft het een maand geduurd voor er duidelijkheid was?
„We hebben steeds teruggekoppeld naar de achterban, de fractievoorzitters in de gemeenteraad. Er zijn wekelijks gesprekken geweest, soms zelfs vaker. De politiek heeft een grote stem gehad in het geheel. Het was belangrijk om het samen te doen. We hebben ooit afgesproken in dit dossier geen ingrijpende beslissingen te nemen zonder ruggespraak.”
Wie was het meest toegeeflijk?
„ Dat kan ik niet zeggen. Politiek en college zaten dicht bij elkaar.”
Arnhem heeft destijds haar nek uitgestoken voor de club. Heerst er nu teleurstelling in het stadhuis?
„Dat is helemaal niet belangrijk.
Bij betaald voetbal spelen altijd enorm veel emoties. Maar je moet hier niet met emotie naar kijken.
Je moet het zakelijk en rationeel beschouwen.”
Hoe gaat het nu verder?
„ Of het goedschiks gaat of kwaadschiks, dat wachten we rustig af.
Het is nu aan Vitesse om eventuele stappen te zetten.”
Hoe gaat de gemeente zich opstellen bij een eventuele rechtszaak?
„Daar hebben we het nog helemaal niet over gehad. Het reddingsplan biedt een bepaalde zekerheid, daar houden we aan vast. We hebben een vordering uitstaan. In 2003 hebben we een pandrecht verworven en dat hebben we nog steeds.”
Maar dan zijn we wel in 1 keer van al het gezeik af...quote:Dat Vitesse de zaak voor de rechter gaat verliezen, is volgens Bakker onwaarschijnlijk. „ Ons grote probleem is tijd. De gemeente kan procedures starten waardoor de surseance langer duurt. Maar de vraag is wat de gemeente daarmee wint. Als wij de zaak winnen, heeft het alleen een hoop geld gekost. Als zij winnen, gaat Vitesse failliet, gaat Gelredome failliet en krijgt de gemeente een claim van Eurocommerce.”
Is die grond dan van Vitesse? Anders snap ik dit argument niet zo goed, zelfs als er geen betaald voetbal in dhet Gelredome gespeeld kan worden zijn er wel andere bestemmingen voor te verzinnen, dus het is imo niet alleen het betaalde voetbal wat de grondprijzen om het Gelredome opdrijft.quote:Voorzitter Kees Bakker van Vitesse heeft geen enkel begrip voor het keiharde nee dat de gemeente Arnhem gisteren uitsprak.
Volgens de clubleiding kan de gemeente Vitesse redden met een ‘budgettair neutrale’ operatie waarbij 30 miljoen euro wordt gedekt. „ De gemeente heeft 16,5 miljoen euro gekregen voor het stadion en krijgt bij een vrijwillige sanering van ons 1,1 miljoen euro. Dan is er nog 12,4 miljoen euro nodig. Dat geld moet de grond rondom het stadion opleveren.”
„Wij hebben door vastgoed-deskundigen laten berekenen dat op basis van het ontwikkelingsplan voor Centrum-Zuid de grond over een paar jaar 14 tot 17 miljoen euro waard is. Daarmee kun je de uitgaven makkelijk dekken, zelfs als er ontwikkelkosten zijn. Je moet er alleen even op wachten.”
Bakker: „Het hoeft de belastingbetaler niets te kosten. Als dat wel het geval was, had ik de gemeente Arnhem wat beter kunnen begrijpen.”
door de maffia.quote:Op woensdag 20 februari 2008 09:54 schreef DivineJester het volgende:
Hoe staat het eigenlijk Europees met zulke zaken, in Nederland heb je natuurlijk Ado en Vitesse die op het randje van de afgrond balanceren, maar in competities als de Italiaanse of Spaanse? Of worden declubs daar wel gewoon gesponsored met gemeenschapsgeld?
Krijgen we Vitesse - HSC'21, voor 10 toeschouwers. En de recette van deze match is voor Vitessequote:Op woensdag 20 februari 2008 10:35 schreef pfaf het volgende:
En vervolgens 3 divisies terug gezet.
Ik denk overigens dat het aantal toeschouwers nog wel mee zou kunnen vallen, natuurlijk kelderen ze wel, maar een club als Vitesse zal altijd wel toeschouwers blijven trekken denk ik, zeker als ze in enkele jaren weer in de Jupiler/eredivisie zitten.quote:Op woensdag 20 februari 2008 10:42 schreef Borizzz het volgende:
[..]
Krijgen we Vitesse - HSC'21, voor 10 toeschouwers. En de recette van deze match is voor Vitesse
Daar schieten ze lekker mee op ja.
In die deals zat een gedeelte dat niet van Vitesse noch van de Gemeente was of zeggenschap over had. En iets waar je geen eigenaar van bent, kun je niet verkopen. Het grootste onderdeel hiervan was zeggenschap over de evenemententak van het stadion. De gemeente Arnhem kwam daar met mede- eigenaar provincie Gelderland niet uit.quote:Op woensdag 20 februari 2008 11:19 schreef DivineJester het volgende:
[..]
Ik ben het trouwens deels wel eens met de gemeente, je blijft geen geld in een club steken. Ook vanuit het gelijkheidsbeginsel is het wel eerlijk natuurlijk, andere clubs die er voor gekozen hebben zich niet dusdanig diep in de schulden te steken, maar nu wel zelf hun broek kunnen ophouden hebben op sportief gebied een achterstand op een club die draait op gemeentesubsidie en dat is natuurlijk bijzonder oneerlijke concurrentie.
Als echter blijkt dat de gemeente bijvoorbeeld 8 miljoen hebben laten liggen bij de verkoop van het stadion, dan is dat mijns inziens nog wel iets waarop onderhandeld zou moeten kunnen worden.
Er is altijd nog ene Karel A.quote:Op woensdag 20 februari 2008 13:16 schreef eriksd het volgende:
Komt wel goed allemaal
falliet mag ik hopen voor ze anders moeten we weer tegen die arrogante kop van die karel aankijkenquote:Op woensdag 20 februari 2008 16:53 schreef Adelante het volgende:
niks naief, die man heeft geld zat en ik vraag me af of het bestuur eerder failliet wil gaan of bij karel zal aankloppen voor hulp.
Ze hebben vast nog geld om jou een cursus Nederlands te betalen.quote:Op woensdag 20 februari 2008 17:37 schreef numero_uno het volgende:
[..]
falliet mag ik hopen voor ze anders moeten we weer tegen die arrogante kop van die karel aankijken
quote:Op woensdag 20 februari 2008 18:00 schreef DarkShine het volgende:
[..]
Ze hebben vast nog geld om jou een cursus Nederlands te betalen.
* DarkShine mompelt iets over leestekens enzo...
quote:Op woensdag 20 februari 2008 18:04 schreef Yozzz het volgende:
[..]De anti-Vitessenaren zijn nu elkaar aan het opvreten
Jep, topic kan dichtquote:Op woensdag 20 februari 2008 17:21 schreef Biogarde het volgende:
Zijn ze al failliet?
Het is er altijd aardig druk hoor bij HSC!quote:Op woensdag 20 februari 2008 10:42 schreef Borizzz het volgende:
[..]
Krijgen we Vitesse - HSC'21, voor 10 toeschouwers. En de recette van deze match is voor Vitesse
Daar schieten ze lekker mee op ja.
Wie wil dat? De Arnhemse bevolking? Ik denk het niet. Die willen minder belasting betalen of dat het geld wordt uitgegeven aan infrastructuur, maar niet aan een bodemloze put die Vitesse heet.quote:Op woensdag 20 februari 2008 18:05 schreef Wooldoor het volgende:
Ik snap niet dat ze faiiliet zijn, een club wil je toch koste wat het kost redden.
Hey, doe eens lief! Doe ik ook altijd tegen Heraclesquote:Op woensdag 20 februari 2008 18:36 schreef Damzkieee het volgende:
[..]
Ín de eerste divisie worden clubs met financiële problemen toch met puntenaftrek gestraft? waarom is dat nu bij Vitesse niet zo?
Jaren wanbeleid van wie? Ik hoop dat je de gemeente Arnhem bedoelt?quote:Op woensdag 20 februari 2008 18:53 schreef Sensation89 het volgende:
Zolang er maar geen overheidsgeld naar zon bodemloze put als Vitesse gaat. Jaren wanbeleid moet gewoon afgestraft worden.
De overheid profiteert natuurlijk ook totaal niet mee van de economische effecten die zowel Vitesse als het Gelredome genereren. Om over het sociale punt ook maar niets te zeggenquote:Op woensdag 20 februari 2008 18:53 schreef Sensation89 het volgende:
Zolang er maar geen overheidsgeld naar zon bodemloze put als Vitesse gaat. Jaren wanbeleid moet gewoon afgestraft worden.
die supporters (en dan met name de harde kern uit arnhem zuid) is denk ik niet zo kapitaalkrachtigquote:Op woensdag 20 februari 2008 18:47 schreef Pool het volgende:
[..]
Wie wil dat? De Arnhemse bevolking? Ik denk het niet. Die willen minder belasting betalen of dat het geld wordt uitgegeven aan infrastructuur, maar niet aan een bodemloze put die Vitesse heet.
En dan zijn er de supporters nog. Nouja, als die met zijn allen duizend euro lappen, dan is de club ook gered. Dus dat moeten ze dan maar doen.
Nog altijd komen de meeste supporters uit NOORD! Waar Vitesse dan ook begonnen is en we nog niet ODR gingen...quote:Op woensdag 20 februari 2008 18:57 schreef Adelante het volgende:
[..]
die supporters (en dan met name de harde kern uit arnhem zuid) is denk ik niet zo kapitaalkrachtig
Alsof men in Nijmegen iets te lachen heeft momenteel.quote:Op woensdag 20 februari 2008 18:04 schreef Yozzz het volgende:
[..]De anti-Vitessenaren zijn nu elkaar aan het opvreten
Kennelijk heeft vitesse dan toch iets wat andere clubs niet hebben; charisma misschien. Het leven is nou eenmaal oneerlijk, en met regels kan flexibel omgegaan worden, wat ook de redding van vitesse wel zal worden.quote:Op woensdag 20 februari 2008 19:20 schreef gebruikersnaam het volgende:
volkomen terecht dat de gemeente niet mee helpt aan de schuld sanering.
Deze club leeft al jaren boven hun stand, en ik vind dit oneerlijk tegenover mindervermogende clubs zonder schulden die degraderen, terwijl vitesse maar salarissen blijft betalen van geld wat ze niet hebben. dan hadden ze ook maar mindere spelers onder contract moeten hebben. die zijn teminste wel betaalbaar.
daaaaaag vitesse
Dat willen ze niet, saneren is 1 ding maar we moeten toch de spelersselectie op pijl houden.quote:Op woensdag 20 februari 2008 18:05 schreef Wooldoor het volgende:
Ik snap niet dat ze faiiliet zijn, een club wil je toch koste wat het kost redden.
Ze hebben toch nog een paar aardige spelers waar ze flink voor kunnen cashen. Denk aan Janssen en Velthuizen.
quote:Op woensdag 20 februari 2008 19:20 schreef gebruikersnaam het volgende:
volkomen terecht dat de gemeente niet mee helpt aan de schuld sanering.
Deze club leeft al jaren boven hun stand, en ik vind dit oneerlijk tegenover mindervermogende clubs zonder schulden die degraderen, terwijl vitesse maar salarissen blijft betalen van geld wat ze niet hebben. dan hadden ze ook maar mindere spelers onder contract moeten hebben. die zijn teminste wel betaalbaar.
daaaaaag vitesse
en hoe komen ze dan failliet? als je sluitende begroting hebt is er toch niet "ineens" een miljoenentekort....quote:Op woensdag 20 februari 2008 19:45 schreef StiffIer het volgende:
[..]
Wat een gelul, je snapt er vrij weinig van. Vitesse heeft al jaren een sluitende begroting.
In het geheime kasboek wellicht. Ligt bij de directeur thuisquote:Op woensdag 20 februari 2008 19:45 schreef StiffIer het volgende:
[..]
Wat een gelul, je snapt er vrij weinig van. Vitesse heeft al jaren een sluitende begroting.
Sluitende begroting maar wel 27 miljoen in het roodquote:Op woensdag 20 februari 2008 19:45 schreef StiffIer het volgende:
[..]
Wat een gelul, je snapt er vrij weinig van. Vitesse heeft al jaren een sluitende begroting.
Nogmaals: daar heeft de begroting van de laatste jaren niets mee te makenquote:Op woensdag 20 februari 2008 20:14 schreef DarkShine het volgende:
[..]
Sluitende begroting maar wel 27 miljoen in het rood
Die was er al ja. Maar daarom is het ook niet zo'n nuttige info dat de begroting 'sluitend' was. Je moet niet alleen sluitend begroten, maar ook dusdanig begroten dat je weer een gezonde liquide positie krijgt. Ik weet niet of dat helemaal mogelijk was hoor, misschien als ze nog wat beter in spelers hadden gehandeld, maar die 'what if'-vraag krijg je natuurlijk niet gauw beantwoord. Feit is dat schuldeisers meer waarde hechten aan liquiditeit en solvabiliteit dan aan de begroting.quote:Op woensdag 20 februari 2008 21:06 schreef JH87 het volgende:
JA! En daar is men nu dus mee bezig.
Maar mijn post was er voornamelijk om duidelijk te maken dat de schuld niet van gisteren was maar al een tijdje aanwezig is.
Volgens mij wordt er - vooral in Spanje - veel door de gemeenschap uitgegeven aan clubs ja. Betaalde Madrid laatst niet voor miljoenen mee aan een trainingscomplex voor Real Madrid? Correct me if I'm wrong.quote:Op woensdag 20 februari 2008 09:54 schreef DivineJester het volgende:
Hoe staat het eigenlijk Europees met zulke zaken, in Nederland heb je natuurlijk Ado en Vitesse die op het randje van de afgrond balanceren, maar in competities als de Italiaanse of Spaanse? Of worden declubs daar wel gewoon gesponsored met gemeenschapsgeld?
ik niet hoor hier in de achterhoek...heb er alleen maar last van. En daar gaat wel het geld van de provincie heen.quote:Op woensdag 20 februari 2008 18:56 schreef Adelante het volgende:
[..]
De overheid profiteert natuurlijk ook totaal niet mee van de economische effecten die zowel Vitesse als het Gelredome genereren. Om over het sociale punt ook maar niets te zeggen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |