Mirjam | woensdag 24 oktober 2007 @ 16:40 |
Vroeger at ik het wel eens, dan was het zelf gemaakt, een grote pan met de sinterklaas. het enige wat ik me ervan kan herinneren was dat hij heerlijk was, er zaten stukken rookworst in, en een ander soort vlees. ik heb het ondertussen al jaaaren niet meer gegeten. nu wil ik binnenkort erwtensoep gaan maken, maar dan moet hij wel lekker zijn ![]() dus, wie heeft hét recept voor erwtensoep, en wil dat met mij delen? ![]() | |
mAst3rb33r | woensdag 24 oktober 2007 @ 16:47 |
quote:Bedoel je het recept of de erwtensoep? ![]() | |
Martijn_16 | woensdag 24 oktober 2007 @ 16:59 |
unox erwtensoep ![]() | |
Papierversnipperaar | woensdag 24 oktober 2007 @ 17:05 |
Met spek! ![]() | |
PushyGurl | woensdag 24 oktober 2007 @ 17:09 |
split erwten een rookworst varkenspoulet magie blokjes en prei dat was het volgens mij | |
RemcoW85 | woensdag 24 oktober 2007 @ 17:10 |
quote:Vergeet de wortels niet.. Kleine dunne reepjes ![]() ![]() | |
theKiD | woensdag 24 oktober 2007 @ 17:13 |
Volgens mij is er geen "HET" recept. Tis maar net wat je lekker vind. De een die zegt dat het origineel met gewone worst is. De ander zegt dat origineel met rookworst is. Met spek, zonder spek, enz. ![]() */ Persoonlijk: Met rookworst, grote stukken. ![]() Met gehaktballen, maar niet die kleintjes die in de bliktomatensoep zitten. ![]() Geen spek oid. ![]() | |
kabouter.muts | woensdag 24 oktober 2007 @ 17:19 |
Ik maak het meestal met een groente-erwtensoep pakket (groente afdeling) soms zitten daar al spliterwten bij anders een zak spliterwten (500 gram) En een vlees-erwtensoep pakket. Zelf nog een rookworst erbij. 2 a 3 liter water en zout of bouillon blokjes. Hele poos laten sudderen. Vlees klein snijden en er weer door. Bot eruit halen. Eventueel even de staafmixer erin. Gaat meestal goed. Blijf proeven. | |
Mirjam | woensdag 24 oktober 2007 @ 17:34 |
quote:en het volledige recept is..? | |
golfer | woensdag 24 oktober 2007 @ 17:36 |
Volgens mij kan je HIER wel ongeveer het meest authentieke recept voor ouderwetse erwtensoep vinden. ![]() | |
ColdFeet | woensdag 24 oktober 2007 @ 21:06 |
Knolselderij. Essentieel. | |
Strandstoel | woensdag 24 oktober 2007 @ 21:08 |
ha-ha ![]() Muck [ Bericht 80% gewijzigd door Muck op 25-10-2007 11:58:49 ] | |
N.icka | woensdag 24 oktober 2007 @ 21:10 |
Geen erwtsensoep zonder knolselderij en varkenspootje ![]() | |
Dylanesque | woensdag 24 oktober 2007 @ 21:11 |
erwt en soep![]() | |
liesell | woensdag 24 oktober 2007 @ 21:18 |
quote:inderdeed en het lekkerst als je t met je eigen erwten doet | |
uniekhoorn | woensdag 24 oktober 2007 @ 21:21 |
Maak mijn snert echt heel ordinair: Pak spliterwten goed afspoelen en in een pan gooien, daarbij zo'n 1 3/4 L water. Pakje soepgroente, knolselderij en een aardappel fijnsnijden en erin gooien. Saucijsjes, speklapje, krabbetjes en hamschijf erin. Uurtje of twee laten koken en aan het einde nog gesneden rookworst toevoegen. Zo lust ik hem het liefst, te simpel, te lekker. | |
liesell | woensdag 24 oktober 2007 @ 21:26 |
krabbetjes? iehwww | |
uniekhoorn | woensdag 24 oktober 2007 @ 21:28 |
quote:Erg lekker hoor, meestal sla ik het over want er zit voldoende vlees in maar ik hou wel van botjes ![]() Natuurlijk alles met smaak afmaken, zout, peper maggi e.d. | |
Mirjam | donderdag 25 oktober 2007 @ 01:41 |
reactie op edit Muck [ Bericht 95% gewijzigd door Muck op 25-10-2007 11:59:25 ] | |
Bowiefan | donderdag 25 oktober 2007 @ 10:22 |
Dat recept van golfer lijkt aardig op het recept wat ik gebruik, doe er alleen meer wortel in en geen aardappels en qua vlees wijk ik ook af, ik doe er meestal schouderkarbonades in, gewoon omdat dat vaak goedkoper (altijd wel ergens in de aanbieding) is als krabbetjes en hamschijven. spek laat ik achterwege (lightsnert ![]() Als je hem echt lekker wilt maken; alles zelf klein snijden, en al die kant en klare pakketten lekker laten liggen in de supermarkt. Eigenlijk is het een heel ander recept zo ![]() Vriendin van me doet het nog heel anders, die doet er nauwelijks groente in en die doet er op het eind droge worst in, heel apart en ook lekker ![]() | |
klaarover | donderdag 25 oktober 2007 @ 10:26 |
Al is er geen HET recept voor snert, de genoemde gehaktballetjes zijn een regelrechte travestie. Voor mij is snert pas echt compleet als hij getrokken is met varkensbotten, krabbetjes, platte ribben of varkenspootjes. Dat geeft zo'n lekker plakkerige bouillon... Verder ook zeker spliterwten, knolselderij, prei en worst. Vaak roeren is ook essentieel: de gare peulvruchtenmassa heeft de neiging naar de bodem van de pan te zakken, waar het aankoekt. | |
Biancavia | donderdag 25 oktober 2007 @ 10:26 |
quote:Wat gemeen! ![]() | |
Mirjam | donderdag 25 oktober 2007 @ 11:32 |
quote:was nog best lekker ![]() | |
Muck | donderdag 25 oktober 2007 @ 12:00 |
gehaktballen in de snert?! dat heb ik serieus nog nooit eerder gehoord! Ik zal vrijdag mijn moeder eens vragen naar het recept van haar ![]() | |
mAst3rb33r | donderdag 25 oktober 2007 @ 12:13 |
quote:Dat doen mijn ouders ook nog steeds... Ik vind het zelf een beetje overdone. Er zit al voldoende vlees in (schouderkarbonades, spek, rookworst), en om er dan ook nog gehaktballen in te doen... | |
Mirjam | donderdag 25 oktober 2007 @ 12:13 |
lijkt me echt vies, een gehaktbal in je erwtensoep ![]() | |
mAst3rb33r | donderdag 25 oktober 2007 @ 12:19 |
quote:Het is niet echt vies, maar het voegt ook niks toe... | |
prinseszondererwt | donderdag 25 oktober 2007 @ 12:25 |
Mochten er nog vegetarische zielen op zoek zijn naar een prima erwtensoep... deze heb ik gisteren maar weer eens gemaakt. Met dank aan moeders. Anderhalf pak spliterwten wassen en net onder water zetten, dan 3 kwartier koken. Eventueel even afschuimen. Dan een liter water en 3 vegaboullionblokjes erbij, plus een boerensoepgroentenpakket. Nog een krap half uurtje en klaar is kees. Als 'ie te dun is: aardappeltje of maizena erbij. | |
4EverBlackEyed | donderdag 25 oktober 2007 @ 13:01 |
Er wordt soms een emmertje erwtensoep bij de slager gekocht en zelfs ik die geen erwtensoep lust vind dat best lekker. | |
Nick-Name- | donderdag 25 oktober 2007 @ 15:05 |
spliterwten 2 schouderkarbonaden 100 gram spekjes zout en peper (vers gemalen) laurier dit laten trekken 1 uur (erwten doorroeren) knolselderij (essentieel) selderijblad prei wortel kleinsnijen niet te nog 15 min. laten pruttelen Eventueel bij kruiden met zout en peper, ik ben zelf gek op peper Als laatste eventueel de rookwogs erbij flikkeren Zelf gebruik ik geen maggieblokje omdat ik de fabrikant niet laat bepalen hoe mijn soep gaat smaken winterpeen (of aardappel) | |
Nick-Name- | donderdag 25 oktober 2007 @ 15:06 |
Oja, de erwtensoep gebruiken met dik roggebrood | |
BillGates | donderdag 25 oktober 2007 @ 19:05 |
lekker! [ Bericht 52% gewijzigd door BillGates op 25-10-2007 19:11:32 ] | |
Martijn_77 | donderdag 25 oktober 2007 @ 19:13 |
Zo ie zo een dag eerder maken dan je hem eet. Een dag oud is ie altijd veel lekkerder ![]() | |
Trusten | donderdag 25 oktober 2007 @ 22:11 |
Recept van me oma ![]() Dit recept is wel voor een man of 12 dus als het voor minder is gewoon door de helft bijvoorbeeld! 2 zak spliterwten 10 schouderkarbonaadjes instukjes. 10 speklapjes in plakjes 1/2 knolselderij in kleine stukjes 1/2 bosje selderij fijngehakt 1 ui klein gesneden 2 kilo prei in ringen 2 schenkels 4 grote rundvlees tabletten peper en zout 2 hema of andere worsten Een pan van 10 liter met de helft water opzetten. Spliterwten,knolselderij,prei,schenkels,vlees en rundvleestabletten er in doen,aan de kook brengen. Wel in de gaten houden anders koekt het aan. Eevn goed door laten koken,naar eigen smaak peper en zout toevoegen. Kijk uit dat je niet te veel zout er in doet. Dan 2 uur op een vlam verdeler. Het laatste half uur de worst er in. Eet smakelijk. Het duurt even maar dan heb je ook wat... ![]() | |
Mirjam | donderdag 25 oktober 2007 @ 22:14 |
thanks ![]() | |
Underdoggy | zaterdag 27 oktober 2007 @ 09:46 |
niet alleen split erwten, ook hele. Nachtje laten weken. Krijgt de authentieke structuur van erwtensoep. | |
Bepsie | zaterdag 27 oktober 2007 @ 09:57 |
quote: ![]() | |
Mirjam | zaterdag 27 oktober 2007 @ 15:42 |
ik vind pootjes eng ![]() alleen kippenpootjes niet, de rest doe ik niet aan? ![]() | |
Tel_R | vrijdag 2 november 2007 @ 23:48 |
quote:En dat belegd met spek!!! ![]() | |
Mirjam | zaterdag 3 november 2007 @ 00:31 |
vandaag een bakje erwtensoep gehaald bij een goeie slager, maar ik was er niet zo van ondersteboven ![]() probleem is alleen dat als ik een pan maak, ik veel moet invriezen of weggeven, want ik ben de enige die het eet. maar tot nu toe niemand gevonden die erwtensoep ook leker vindt... ![]() | |
TheStonedOne | zaterdag 3 november 2007 @ 12:22 |
AH heeft meestal wel groentepakketen voor erwtensoep, en daar zit ongeveer hetzelfde in als nickname aan ingredienten opnoemt. Zelf vlees toevoegen wat je er lekker bij vind en klaar ![]() | |
#ANONIEM | zaterdag 3 november 2007 @ 14:25 |
quote:Mijn moeder kookt één keer per jaar vier enorme pannen erwtensoep, en die gaan dan in éénpersoonsporties de vriezer in ![]() ![]() Ik kan je overigens niet helpen aan een recept, ik vind het het allersmerigste wat er bestaat ![]() | |
Mirjam | dinsdag 6 november 2007 @ 19:59 |
nou, vanmiddag inkopen gedaan, uit alle recepten een beetje geplukt ![]() wilde een hele pan maken, dus had het standaard recept verdubbeld (ipv 500 gram soepgroenten 1 kilo, enz) dot water in de pan, erwten erbij, vlees erin, blokjes erbij, en dat kookt nu ben zo benieuwd, ik hoop dat ik het goed doe ![]() hoe weet je of je teveel of te weinig water hebt? overigens zit de pan al bijna vol, ik hoop dat het nog slinkt, er moet nog een lading groenten in ![]() | |
Mirjam | dinsdag 6 november 2007 @ 20:00 |
overigens was ik van plan de erwten en het vlees een uur te laten koken, dan de groenten erbij en dan nog een kwartier of half uur laten koken | |
Mirjam | dinsdag 6 november 2007 @ 20:57 |
![]() doet de soep als je 'm laat staan indikken ofzo? onderin de pan ligt een erwtenbrij, bovenin alleen maar water | |
Vanyel | dinsdag 6 november 2007 @ 22:20 |
Blijven roeren. Anders brandt het ook aan als een gek. En ik zou het langer dan een uur laten koken. | |
Mirjam | dinsdag 6 november 2007 @ 22:51 |
hij staat al ruim een uur van het vuur af, en hij wordt langzaamaan steeds dikker ![]() | |
golfer | woensdag 7 november 2007 @ 01:02 |
Waar blijven de foto´s ? | |
Mirjam | woensdag 7 november 2007 @ 01:03 |
ik heb geen fotos gemaakt tijdens het maken ![]() heb wel een héél vies aanrecht ![]() | |
Liquidootje | woensdag 7 november 2007 @ 01:05 |
Tvp, ik ben wel benieuwd. Die blikken versies vind ik altijd iets bitters hebben. Mijn liefste versie was altijd van de schoolkantine... was waarschijnlijk ook blik of poeder maar het was gewoon zo lekker! | |
Mirjam | woensdag 7 november 2007 @ 01:07 |
ik ga het morgen proeven, en zal dan een begeleidende foto bij mijn bevindingen plaatsen ![]() zo eens kijken hoe ik die pan in de koelkast krijg zonder dat de koelkastplank instort ![]() | |
Mirjam | woensdag 7 november 2007 @ 13:24 |
hij's goed dik zeg ![]() en lekker ![]() | |
Mirjam | woensdag 7 november 2007 @ 13:28 |
![]() | |
Mirjam | woensdag 7 november 2007 @ 13:30 |
mijn dank gaat uit naar allen die dit kopje erwtensoep mogelijk hebben gemaakt ![]() | |
PushyGurl | woensdag 7 november 2007 @ 13:37 |
die soep is veelste dik,het lijkt wel erwte pap | |
Mirjam | woensdag 7 november 2007 @ 13:39 |
quote:de soep is rete lekker en erwtensoep hoort geen dunne waterbrij te zijn, maar lekker stevig ![]() | |
PushyGurl | woensdag 7 november 2007 @ 13:41 |
quote:lekker stevig ja,maar geen papje ![]() | |
Mirjam | woensdag 7 november 2007 @ 13:42 |
ik hou niet van pap. | |
kabouter.muts | woensdag 7 november 2007 @ 14:34 |
quote:kilo soepgroente, kilo spliterwten, kilo vlees en 5 liter water. Is wel voor een hgeel weeshuis. | |
Vanyel | woensdag 7 november 2007 @ 14:50 |
De mijne was ook zo dik, maar omdat ik dat heul vies vind, heb ik er gewoon meer water bij gekiept. Net zo makkelijk. Wel een beetje dom dat ik vorige week opeens bedacht dat ik per se erwtensoep moest maken, ik vind dat eigenlijk helemaal niet zo lekker.. maar het voelde zo lekker oudhollands | |
Leef | woensdag 7 november 2007 @ 16:05 |
quote:De naam van deze 'soep': "Armoe Troef" | |
wipes66 | woensdag 7 november 2007 @ 16:11 |
quote:het hoort juist lekker dik te zijn ![]() | |
Liquidootje | woensdag 7 november 2007 @ 18:54 |
Ik had er water bij gedaan. Maar ja... ik hou daarnaast ook van waterige aardappel puree ![]() | |
ColdFeet | woensdag 7 november 2007 @ 23:20 |
Owww, ik krijg er ook zin in! Had je je recept al gepost, MM? Ik heb zo'n crappy kleine vriezer die al helemaal volzit ![]() | |
LeeHarveyOswald | donderdag 8 november 2007 @ 01:54 |
quote: Erwtesoep kan enkel te dun zijn. Men moet proberen te streven naar een soep waar ze in de derdewereld huizen van zouden bouwen. | |
LeeHarveyOswald | donderdag 8 november 2007 @ 01:55 |
quote:Evt overleeft hij ook wel een dagje aanrecht of 2/3 dagen koelkast. Edit: Zou ik wel je worst later toevoegen ![]() | |
Mirjam | donderdag 8 november 2007 @ 11:05 |
quote:yup maar ik ga er dan ook zelf van eten, een boel weggeven, en wat invriezen voor later ![]() | |
LordLynx | donderdag 8 november 2007 @ 11:44 |
Ik was gisteren lui en heb bij de AH een zak 'verse' erwtensoep (gekoeld, bij de groente) meegenomen. Zelf nog wel een stuk rookworst ingemikt, maar hij was eigenlijk best erg lekker. Ik heb echt geen tijd om 3 uur erwtensoep te koken ![]() | |
LeeHarveyOswald | donderdag 8 november 2007 @ 12:34 |
quote:Hoezo geen tijd? Dat ding zet je aan en daar kijk je niet meer naar om? | |
Puckzzz | zaterdag 1 december 2007 @ 11:09 |
ben nu bezig maar: HELP!! mijn pan is te klein!! ![]() | |
Vanyel | zaterdag 1 december 2007 @ 11:28 |
Over twee verdelen.. | |
Mirjam | zaterdag 1 december 2007 @ 11:28 |
ik heb een gigantische soeppan, en zelfs die was praktisch te klein ![]() je kunt overwegen het in 2 pannen te maken, maar dat lijkt me een boel gedoe, omdat je dan alles goed zal moeten verdelen. | |
Puckzzz | zaterdag 1 december 2007 @ 12:10 |
opgelost:![]() slotje! ![]() | |
LeeHarveyOswald | zaterdag 1 december 2007 @ 13:27 |
Mooie keuken ![]() | |
Puckzzz | zaterdag 1 december 2007 @ 13:31 |
Thnx! meer foto's staan hier ![]() Show je keuken! | |
Puckzzz | zaterdag 1 december 2007 @ 14:30 |
soep staat nu in te dikken. die dikke stukken zijn stukken verse worst ![]() ![]() | |
kabouter.muts | zaterdag 1 december 2007 @ 14:37 |
quote:nee zo werkt dat niet het is stiekem toch nog wel bewerkelijk. groente snijden afschuimen vlees eruit en snijden worst snijden en blijven roeren om de zoveel tijd gaat anders echt aanbakken | |
Puckzzz | zaterdag 1 december 2007 @ 15:23 |
quote:idd, het viel me best tegen. dit is voor het eerst dat ik het zelf heb gemaakt, maar wát veel werk! die knolselderij snijden was het ergste (niet zo'n geweldig mes) en een enorme zooi ![]() | |
Mirjam | zaterdag 1 december 2007 @ 15:52 |
ik had van die zakken erwtensoep groenten van de AH gehaald, werkte prima ![]() | |
Leef | zaterdag 1 december 2007 @ 18:57 |
probleem met erwtensoep is dat de ingredienten zulke verschillende dichtheden en consistenties hebben. (denk: water, rookworst, groenten, knolselderijsmurrie enz.) Het ene brandt zo aan, het andere verdampt alleen maar of wordt heel langzaam warm. Dus je moet wel continu blijven roeren en voorzichtig zijn met het vuur. Ook opwarmen is een voorzichtig werkje. Maar wel noodzakelijk, want pas na een dag koud worden en weer opwarmen wordt erwtensoep SNERT!!! en daar gaat het om natuurlijk, dat het echt Hollands wintervoer wordt waarin je je lepel rechtop kunt zetten. Sterker nog, je lepel met moeite doorheen krijgt. | |
Puckzzz | zondag 2 december 2007 @ 11:03 |
de lepel staat als een schoorsteen rechtop ![]() vanmiddag lekker kopje snert, heb er nu al zin in ![]() realiseerde me alleen gisteren na het boodschappen doen dat geen luis meer met zijn poot tussen mijn diepvries kan. dit gaat om een creatieve oplossing vragen ![]() | |
#ANONIEM | maandag 3 december 2007 @ 17:40 |
quote:of je ontdooit het ding een keer ![]() Ben nu bezig met zelfgemaakte erwtensoep, ben benieuwd, net even wat geproefd en vlgns mij gaat het helemaal goedkomen ![]() | |
RemcoW85 | maandag 3 december 2007 @ 17:59 |
quote:Broodmes + dunschiller gebruiken. Werkt perfect ![]() ![]() | |
ColdFeet | maandag 3 december 2007 @ 18:01 |
quote:Tut ![]() Dat vakje gebruik ik niet om dingen in te bewaren, te onbetrouwbaar... Enkel geschikt voor drank. En ja, er zit ergens een fles hooghoudt in die ijsmassa vastgevroren ![]() Afijn, bewaar maar een bakje voor me ![]() | |
RemcoW85 | maandag 3 december 2007 @ 18:02 |
quote:Moet je doen ja.. Ben benieuwd hoe jouw erwtensoep er dan uit gaat zien / smaken. Pak alvast wat kokend water om de pan te laten weken ![]() | |
RemcoW85 | maandag 3 december 2007 @ 18:08 |
quote:Is ie ook, maar dat krijg je sowieso als ie een nachtje staat. Zo te zien heeft de TS het gewoon opgegeten zonder de soep aan te lengen met water en dat is echt drap. Maargoed, smaken verschillen. | |
Bowiefan | dinsdag 4 december 2007 @ 14:03 |
quote: ![]() ![]() ![]() hij lijkt hier nog dun, maar dat was eergisteren wel anders ;D recept deze keer ongeveer: - 2 pakjes spliterwten (kilo) Pond schouderkarbonades Pakje spekblokjes (van die lekkere vette goeiekope, niet van die magere zut) 1 verse runder worst Opzetten met 4½-5 liter water Aan de kook brengen en lekker laten pruttelen (in begin ff afschuimen en de hele tijd regelmatig ff roeren) ondertussen - 2 forse winterpenen in blokjes - 4 flinke uien in blokjes - 1 flinke knolselderij in blokjes (aanhangend selderijblad ff apart houden) - 2 forse preien in ringetjes snijden na 1-1½; uur karboos en worst eruit halen en de groentes erin mieteren tevens 1 runder rookworst erin nog een uurtje laten koken. Ondertussen het vlees van de karboos afhalen en in stukkies snijden en de worst in plakjes (rookworst ook in plakjes snijden) Tevens de blaadjes van de bladselderij wassen en fijnsnijden En 10 minuutjes voor het eind er bij in gooien. Af laten koelen in portieblokjes snijden en invriezen (of weer opwarmen ![]() ![]() | |
Blues | maandag 10 december 2007 @ 19:48 |
Vandaag kalfsschenkel en -poulet gekocht om de non-varkenversie te maken van Johannes van Dam (uit de kleine johannes ![]() Verder gaat er zo'n beetje alles in wat ik hierboven al heb gelezen. Ik maak er morgen wel weer een fotorep. van. | |
Blues | dinsdag 11 december 2007 @ 21:46 |
Komt ie : Alles klaarzetten : ![]() Een geclouteerde ui ( met kruidnagel en laurierblad erin gestoken, ik las de term ook voor het eerst) ![]() Tussenfase : ![]() Vlees en wortel eruit Prei, worst, selderij en peterselie erin ![]() Laatste tussenfase.... ![]() Klaar ![]() ![]() ![]() | |
DarkElf | dinsdag 11 december 2007 @ 22:19 |
Ik ben geen fan van erwtensoep maar het ziet er wel altijd lekker uit op de een of andere manier ![]() | |
prupke | dinsdag 11 december 2007 @ 22:21 |
quote:het is maar een hiel ![]() maar zo lekker mals vlees dat je er van krijgt ![]() moet je wel een goede halen bij een keurslager | |
Liquidootje | dinsdag 11 december 2007 @ 22:31 |
quote:Doe je ook kant en klaar verkopen? Ik bied 10 euro incl. verzendkosten. | |
Puckzzz | zaterdag 29 december 2007 @ 16:07 |
Whoot!!...de pan staat weer op het vuur! ![]() heerlijk dadelijk met Oud&Nieuw erwtensoep ![]() | |
mrSPLIFFY | zaterdag 29 december 2007 @ 16:11 |
heb jij een kleine johannes???? (tvp ![]() | |
Puckzzz | zaterdag 29 december 2007 @ 17:08 |
quote:euh...ik geloof het niet? ![]() ![]() maar wel een pan van 9 liter ![]() ![]() ![]() | |
Nieuwschierig | zaterdag 29 december 2007 @ 17:15 |
De meegekookte varkenspoot hoort er op een bordje naast te liggen, zodat iedereen en na believen van op zijn boterham kan leggen. Eventueel met een laag mosterd | |
prupke | zaterdag 29 december 2007 @ 22:46 |
quote:nope dat is zonde als je dat weggooit. Je kan om goed af te schuimen ook ff je bouillon door een theedoek heen gieten ![]() dat filtert iets beter dan een schuimspaan of een vergiet. | |
Leef | zondag 30 december 2007 @ 10:29 |
Maxima zegt overigens: "Er ies geen GET recept voor erwtensoep. En als het er was, lustte ik het noch niet." | |
Leef | zondag 30 december 2007 @ 10:31 |
quote:Kijk wel uit dat je een theedoek pakt die met weinig/geen zeep gewassen is en zeker zonder wasverzachter!!!! En pak ook niet je mooiste theedoek, want echt ontgroenen gaat niet meer lukken.. | |
littledrummergirl | maandag 29 september 2008 @ 15:41 |
het is weer tijd voor erwtensoep ( althans, dat vind ik ![]() De mijne staat net te pruttelen, dat wil zeggen, de erwten met het water en het vlees staan al lekker op ( vond het een beetje vreemd, de erwten samen met het vlees koken, maar het stond en op het doosje, en in meerdere recepten, dus heb t maar gedaan ![]() ben benieuwd ![]() | |
Smallish | maandag 29 september 2008 @ 18:05 |
Oeh, ik krijg nu ook zin in erwtensoep. Mijn ![]() ![]() ![]() | |
littledrummergirl | maandag 29 september 2008 @ 18:10 |
hij is bijna klaar ![]() ![]() | |
theKiD | maandag 29 september 2008 @ 19:23 |
Ik heb net vandaag me hele grote Unox Erwtensoepblik weggegeven aan me zusje en dr vent... Eigenblijk heb ik er zelf ook zin in nu.. Imo blijft de echt lekkere die van Unox. Lekker dik, en geen spek en worst.. ![]() ![]() | |
Superfast | dinsdag 30 september 2008 @ 06:47 |
tvp | |
Leef | dinsdag 30 september 2008 @ 09:38 |
quote:Wat wil je nou met snert/erwtensoep zonder spek/worst? Dat is toch geen echte erwtensoep? | |
LeeHarveyOswald | dinsdag 30 september 2008 @ 09:39 |
quote:Wat dacht je van het woord "unox" in dat bericht ? ![]() | |
theKiD | dinsdag 30 september 2008 @ 09:45 |
quote:Dus jij wilt mij vertellen wat ik wel of niet lekker moet vinden? ![]() | |
theKiD | dinsdag 30 september 2008 @ 09:46 |
quote:Dus? Dat mag ik niet lekker vinden? ... ![]() | |
littledrummergirl | dinsdag 30 september 2008 @ 11:30 |
heb je wel eens echte compleet zelfgemaakte erwtensoep op thekid? Of ben je er niet aan begonnen omdat je niet van worst houd? dan zou ik zeggen ![]() | |
theKiD | dinsdag 30 september 2008 @ 13:18 |
quote:Paar keer geprobeerd, heb nogal ouderwetse opa en oma ![]() ![]() | |
littledrummergirl | dinsdag 30 september 2008 @ 13:21 |
tijd om zelf een vleesloze versie te maken dan ![]() ![]() | |
DrDarwin | dinsdag 30 september 2008 @ 13:57 |
Jullie kunnen er allemaal helemaal niks van... Maar je hebt geluk, binnenkort ga ik weer ouderwetse bruine bonen- en erwtensoep maken, dan zal ik daar uitgebreid verslag van doen. | |
Bartaz | dinsdag 30 september 2008 @ 18:33 |
Ik heb een probleem: Geïnspireerd door dit topic ben ik druk aan het koken geslagen, maar ik heb niet genoeg tijd om het geheel af te maken, aangezien ik over een uurtje (dat is pas net bekend) plotseling weg moet. Is het een doodzonde om halverwege te stoppen met de soep en later verder te koken, of mag ik gerust twee uurtjes van huis zijn en de soep daarna afmaken? | |
DrDarwin | vrijdag 10 oktober 2008 @ 22:29 |
Benodigdheden.![]() Een bovenpoot Een flinke hamschijf Een paar dikke preien Een knolselderij, met bladgroen. Een paar goede rookworsten Spekjes 2 pakken spliterwten Peper, en bouillonblokjes voor als je de bouillon niet zout genoeg vind. ![]() Spoel de bovenpoot en de hamschijf goed af en doe ze in een (zeer) ruime pan met water. Breng aan de kook en schuim af als er zich schuim bovenop vormt. Laat het vlees verder rustig een aantal (3) uur trekken. Als het vlees de neiging heeft van de bovenpoot los te komen haal je het uit de pan, snijd het vet en de botten weg en snij het overgebleven vlees in (niet te) kleine stukjes. ![]() Doe de in ringen gesneden prei in de pan, en voeg ook de in helft van de knolselderij in kleine vierkantjes geseden erbij. Spoel wat van het selderijbladgroen schoon, snij het klein en doe het ook in de pan. ![]() Het overgebleven vlees mag er ook weer bij. Spoel de spliterwten en gooi ze ook in de pan. Bak de spekjes uit, kruid ze met veel zwarte peper en blus ze af met water. ![]() Doe dat ook in de pan. Snij de rookworst klein en voeg ook toe aan de soep. Nu doorkoken op een laag pit en goed blijven roeren, want anders brandt de soep aan. ![]() Na een uurtje kan de soep af en kun je de natuur zijn werk laten doen. De soep zal al lekker smaken, maar is pas echt af als hij een nacht heeft gestaan, dan zal de soep echt ouderwets dik en machtig zijn. ![]() Verdeel de soep in bakken en vries deze in, ten eerste heb je dan altijd een voorraadje, en ten tweede is de soep na invriezing vriendelijker voor de maag en dus ook voor je medebewoners. | |
The_stranger | zaterdag 11 oktober 2008 @ 10:23 |
quote:Waar haal je dat? Bij elke slager, of moet het wel een beetje een specialist hebben? We hebben hier een slager met best goed vlees, maar een gelimiteerde collectie, geen idee of hij dit soort dingen heeft (of kan bestellen, maar dat zal hij toch wel kunnen, hoop ik). En heeft het nog een andere naam dan (varkens) bovenpoot? | |
uniekhoorn | zaterdag 11 oktober 2008 @ 16:20 |
Bovenpoot zie ik ook wel eens bij de C-1000 ofzo liggen... Maar heeft iemand ook het ultime recept voor bruine bonensoep?? Past ook wel een beetje in dit rijtje. | |
DrDarwin | zaterdag 11 oktober 2008 @ 21:56 |
quote:Exact hetzelfde als erwtensoep maar dan met bruine bonen ipv de erwten. Kook de bruine bonen dan tot de velletjes loskomen, daarna kun je de bonen via een zeef toevoegen aan de bouillon. Als je geen hekel aan de velletjes hebt kun je de bonen ook even door een foodprocessor halen. Nog een typische variant is de pindasoep, dan gebruik je ipv de bonen of de erwten pindakaas. Laat dan bij het doorkoken een of twee madame jeanette pepers in de bouillon drijven en meekoken, maar haal ze er aub wel na een uurtje uit. Eigenlijk moet dat recept met zout vlees, maar op deze manier is het ook erg lekker. Overigens kun je bovenpoot gewoon bij een goede slager kopen, het gewicht ligt meestal tussen de een en anderhalve kilo. | |
Nouwk | zaterdag 11 oktober 2008 @ 22:07 |
Ik heb zoooo zin in erwtensoep nu. :| | |
DrDarwin | zaterdag 11 oktober 2008 @ 22:18 |
quote:Kom maar een bakkie halen, ik heb genoeg. | |
Nouwk | zaterdag 11 oktober 2008 @ 22:33 |
Wel lekkere toch? ![]() | |
DrDarwin | zaterdag 11 oktober 2008 @ 22:44 |
quote:Lekkere? Ik mag blij zijn als ik van die hele enorme pan twee keer een kom soep krijg, voor de rest lijkt het hier wel een soepkeuken...binnen de kortst mogelijk tijd is al mijn heerlijke soep weg... ![]() Zorg je wel voor een grote pan? Dat is namelijk de eerste vereiste... | |
kabouter.muts | woensdag 15 oktober 2008 @ 12:05 |
Ik heb de spullen in huis en ga er zo mee aan de slag. morgen eten we erwtensoep!! Ik gebruik het bekende recept zoals al een paar keer voorbij kwam. | |
DrDarwin | donderdag 16 oktober 2008 @ 08:13 |
quote:En...is het nog wat geworden? | |
kabouter.muts | donderdag 16 oktober 2008 @ 15:48 |
quote:We eten het vanavond maar heb gisteren natuurlijk wel al een kopje gehad. Was heeeeeeerlijk. | |
PushyGurl | maandag 20 oktober 2008 @ 09:36 |
die erwte soep van de unox is maar smerig als je beter bent gewent zelf gemaakte erwte soep bijv | |
theKiD | maandag 20 oktober 2008 @ 10:21 |
quote:Daar zijn dus -gelukkig- de meningen over verdeeld.. | |
The_stranger | maandag 20 oktober 2008 @ 11:04 |
quote:Ben niet zo'n enorme zeikerd op het gebied van typefouten, maar jij maakte het wel heel bont... Plus dat die van de unox best te eten is, al is de erwtensoep van mijn wijlen opa toch altijd nog de lekkerste. | |
PushyGurl | maandag 20 oktober 2008 @ 14:03 |
quote:get a life | |
The_stranger | maandag 20 oktober 2008 @ 14:34 |
quote:Get a taalcursus ![]() | |
The_stranger | zaterdag 15 november 2008 @ 11:37 |
Even een kick, aangezien het weer al een tijdje om erwtensoep schreeuwt... Heb gisteren het recept van DrDarwin geprobeerd, met een paar veranderingen. Toegevoegd waren winterwortel en aardappel, iets minder van de al aangegeven groentes. Aangezien er geen hoeveelheden werden aangegeven voor een aantal dingen, zoals water, heb ik nu in plaats van de bedoelde 1 pan erwtensoep, twee grote pannen erwtensoep, aangezien ik halverwege het toevoegen van de groentes alles boven de pan uit zag komen ![]() Maar het resultaat mag er (denk ik wel zijn). Gisteravond na het gedeeltelijk afkoelen al wat geproefd en dat was al lekker, laat staan wat het vanavond zal zijn. Nog wel wat flauwig, maar voor de eerste keer wat voorzichtig gedaan met zout e.d. | |
DIJK | zaterdag 15 november 2008 @ 18:12 |
Het geheim van een goede soep is de bovenpoot en de groene erwten (de spliterwten inclusief hul dus). En natuurlijk een dag van te voren beginnen. Aan dat niemand (volgens mij, anders bijna niemand) nog de groene erwten genoemd heeft ipv de spliterwten kun je wel zien hoe treurig het gesteld is met de erwtensoep. [ Bericht 28% gewijzigd door DIJK op 15-11-2008 18:17:49 ] | |
Rosella | zondag 16 november 2008 @ 10:08 |
quote:Boo hoo. ![]() Waarom zijn volgens jou groene erwten dan beter? Ik heb allebei (meerdere malen) geprobeerd, maar vind spliterwten gewoon lekkerder. Met groene erwten had ik het idee dat ze nooit helemaal kapot kookten, de structuur van de soep vond ik dan gewoon een stuk minder. Ik weet dat mijn moeder vroeger half spliterwten en half groene erwten deed, zal vast een soort van compromis zijn geweest. ![]() Overigens vind ik een pittige erwtensoep (met Spaanse pepers) ook altijd heel lekker. Dan krijg je het extra warm van de soep! ![]() | |
Erasmo | zondag 23 november 2008 @ 01:47 |
Aangezien het vannacht sneeuwde vandaag ook maar eens een giga pan gemaakt ![]() Nodig: -3 pakken Spliterwten(ik gebruik altijd die van silvo) ![]() -1 knolselderij(essentieel!) -3 middelgrote winterwortels -6 aardappels -3 flinke uien -anderhalve prei -3 hamlappen -3-4 rookworsten -wat bouillonblokjes Hamlappen in een aparte pan langzaam gaarkoken. Spliterwten in een grote pan op een zacht vuurtje laten sudderen. Ondertussen de rest van de groente in blokjes van 1x1 cm snijden en na een half uur toevoegen. Als de hamlappen lekker gaar in kleine stukken toevoegen samen met bouillon en evt. wat extra blokjes.(persoonlijk doe ik er niet zo veel blokjes in, mijn voorkeuze gaat naar de Maggi erdoor op het bord) en de rookworsten er in plakjes door doen. Nog een tijdje lekker laten sudderen, de pan buiten zetten om af te koelen, de bakjes voor in de vriezer vullen en het restant opwarmen om lekker te gaan smullen! ![]() | |
Superfast | zondag 23 november 2008 @ 02:12 |
Is het in de tijd van BSE en andere ellende wel verstandig om orgaan/bot vlees te gebruiken? | |
theKiD | zondag 23 november 2008 @ 10:07 |
quote: ![]() | |
DrDarwin | zondag 23 november 2008 @ 20:54 |
quote:Jazeker. Er komt een moment van verscheiden, en tussen je geboorte en dat ultieme laatste moment zijn er verscheidene risico's in het leven waarvan die BSE er maar een is. Het risico dat je binnenkort al wandelend op de stoep geplet wordt door een omvallende vrachtwagen is in het leven ook aanwezig, en zo kan ik nog wel wat zaken verzinnen die niet helemaal uit de lucht gegrepen zijn. Als je je om al dat soort eventualiteiten druk gaat maken heb je geen sowieso al geen leven meer, dus ik zou zeggen, geniet van het leven en maak erwtensoep. | |
PushyGurl | maandag 24 november 2008 @ 14:02 |
gister weer eens verse erwte soep gemaakt nom nom nom | |
Sjeen | maandag 24 november 2008 @ 14:25 |
quote:Och... ik ben nog geen varkens met BSE tegengekomen... | |
theKiD | maandag 24 november 2008 @ 17:26 |
quote:Is dit nu echt een serieuze opmerking of wat? | |
ospe3aw | woensdag 3 december 2008 @ 13:27 |
in de laatste allerhande staat er ook een gedetailleerd erwtensoep recept, gaak binnenkort eens maken | |
Superfast | donderdag 4 december 2008 @ 02:41 |
Erwtensoep met een zakje van honig en een groentenpakketje voor erwtensoep en een rookworst al met al best te nassen en het scheelt denk ik 12 uur bereidingstijd met wat sommige mensen er weer voor artistiek verhaal van maken uiteindelijk schijt je het morgen gewoon weer uit. | |
MouseOver | donderdag 4 december 2008 @ 14:26 |
Ik ga het ook proberen. Zometeen ff langs de appie.. die kant en klare pakketten zagen er wel handig uit. Hulde voor het idee ![]() | |
Bastard | donderdag 4 december 2008 @ 14:29 |
![]() | |
theKiD | donderdag 4 december 2008 @ 14:30 |
quote: ![]() | |
MouseOver | zondag 7 december 2008 @ 16:11 |
Het ging geweldig en het is makkelijker dan ik dacht. Nadeel is dat ik wel aardig wat botsplinters in de soep tegengekomen ben (ik heb karbonades gebruikt). Is dit de reden dat vaak varkenspootjes gebruikt worden? Zijn die steviger? | |
Nieuwschierig | zondag 7 december 2008 @ 16:45 |
quote:Ja met poten heb je daar geen last van. Met oren kan ook niet maar dan heb je weer wel "knoestjes" in de soep. De splinters ontstaan door het afhakken van het karkas | |
Puckzzz | dinsdag 23 december 2008 @ 16:12 |
Ik heb het ook maar weer eens in huis gehaald. ![]() | |
Em.ster | zaterdag 17 januari 2009 @ 23:46 |
Dit ga ik binnenkort eens doen voor wat kennissen. | |
Leef | zondag 18 januari 2009 @ 09:53 |
quote:3 dagen later om precies te zijn. | |
DzjieDub | zondag 8 februari 2009 @ 10:54 |
Deze week wil ik erwtensoep koken voor m'n Chinese collega's. Heb spliterwten en rookworst meegesmokkeld uit Nederland, maar in heel ShangHai is geen knolselderij te vinden. Zijn er alternatieven? Bleekselderij of zo? | |
Leef | zondag 8 februari 2009 @ 11:24 |
nee jammer.. bleekselderij heb je geen zak aan, het gaat om de bindende eigenschappen uit die knol. Misschien dat er andere knollen zijn waar je hetzelfde mee kan doen, maar ik zou niet durven zeggen welke. Al helemaal niet over wat je in Shanghai kan krijgen want daar ben ik nog nooit geweest. Weet iemand anders wat? | |
The_Hives | zondag 8 februari 2009 @ 11:40 |
quote:daarom haal ik het soms bij ons bij de slager ![]() ![]() ![]() | |
Leef | zondag 8 februari 2009 @ 11:58 |
Misschien een beetje onorthodoxe oplossing, maar je kan ook een paar varkenspoten in de soep gooien en het daarmee binden, en dan voor de bite wat extra wortels erin, of pastinaak. niet vergeten de poten er weer uit te vissen als de soep klaar is ![]() ik wil er wat om verwedden dat je WEL varkenspoten kan krijgen in Shanghai | |
DzjieDub | zondag 8 februari 2009 @ 13:58 |
Die weddenschap ga ik niet aan... poten zijn geen probleem, desnoods de kop als ik 'm zou willen. Kan ook een paar extra aardappels erdoor gooien, dat bindt ook aardig - zeker als ik een aardappeltje rasp. Maar de smaak is ook belangrijk. Thanks ![]() | |
Winner_Taco | maandag 5 oktober 2009 @ 07:56 |
tvp | |
Broekpaling | dinsdag 6 oktober 2009 @ 18:20 |
quote:Ik vind het van de slager ook altijd heerlijk. Ik doe er zelf meestal wel wat extra vlees in. | |
Mirjam | dinsdag 6 oktober 2009 @ 18:33 |
oeh, binnenkort maar weer maken geen idee hoe ik het destijds precies gedaan heb, maar daar kom ik vast wel uit ![]() | |
Broekpaling | dinsdag 6 oktober 2009 @ 19:50 |
quote:Ik ga maar weer eens langs de slager om wat te halen. Lust wel weer wat. ![]() Ik durf het niet aan zelf te proberen. ![]() | |
Mirjam | dinsdag 1 december 2009 @ 02:14 |
snert ![]() deze week maken ![]() | |
Mirjam | dinsdag 1 december 2009 @ 02:14 |
had ik nou maar precies genoteerd wat ik de vorige keer gedaan had ![]() maar ach, we komen er wel ![]() | |
DrDarwin | dinsdag 1 december 2009 @ 08:04 |
quote:Mijn vriezer ligt nog vol met ingevroren erwtensoep, laat die winter maar komen.... | |
Mirjam | donderdag 3 december 2009 @ 16:30 |
zo, zojuist een pan opgezet met spliterwten, groenten, rundvleesblokjes, en hele speklappen en karbonades, die snij ik straks wel aan stukken als de boel lekker doorgekookt is ![]() | |
PushyGurl | donderdag 3 december 2009 @ 16:39 |
quote:gewoon genoeg spliterwten gebruiken bind aardig ![]() | |
Nieuwschierig | donderdag 3 december 2009 @ 17:25 |
quote:En de knolselderij? | |
Mirjam | dinsdag 22 november 2011 @ 15:06 |
wáárom post ik niet gewoon welkr ecept ik heb aangehouden, nu moet ik weer het wiel uitvinden ![]() | |
Yvesss | dinsdag 22 november 2011 @ 21:27 |
Nee, geen wiel uitvinden. Er zijn honderden mogelijkheden om tot een goede snert te komen. Ik doe er vreemde dingen als knoflook en rode peper bij. Het basisrecept op een pakje Silvo beschreven dekt de lading al redelijk. Over de magie van varkenspoten heb ik zo mijn twijfels. Zoveel bouillon en bindmiddelen zitten daar niet in. Vroeger werd gewoon alles in de erwtensoep gemikt teneinde nog wat rendement te halen uit in feite slachtafval-produkten. En niet dat het verkeerd is, maar verwacht er niet teveel van. Dikte van de erwtensoep zit met name in de welling van de erwten, duurt bij mij zomaar 3 tot 4 uur. Op het gas bedoel ik, maar eerder is de snert gewoonweg niet te vreten. | |
DrDarwin | dinsdag 22 november 2011 @ 21:42 |
Vorig weekend weer Erwtensoep, en deze keer ook Bruine bonensoep gemaakt, potverdikkeme wat is dat lekker... De vriezer ligt weer vol. ![]() | |
Mirjam | dinsdag 22 november 2011 @ 22:08 |
nou, hij is heerlijk geworden hoor ![]() | |
Isabeau | dinsdag 22 november 2011 @ 22:10 |
Mooi ![]() ![]() | |
Spanky78 | dinsdag 22 november 2011 @ 22:37 |
Hmm, iedereen maakt snert net even anders. Ik ook. ik maak vooraf bouillon, de avond ervoor dus. De dag erna pas de rest. Ik maak dan ook grotere hoveelheden voor in de vriezer, Wat gebruik ik: Bouillon: - Stuk gerookt spek met zwoerd - Schouderkarbonades - Hamschijf - Soms nog een schenkel als ze dat hebben, varkensppot kan ook. Ik heb het ooit geleerd met hele varkenskoppen en poten! (dat was ultiem lekker trouwens) - Kruiden: laurier, foelie, beetje koriander - Zout De bouillon maak ik door het vlees aan te braden in een hete pan, beetje bruinen in een beetje boter. Dan water erbij en ik gebruik dan de snelkookpan. Ik begin met weinig water en vul dat later aan, hierdoor en de snelkookpan gaan de reacties sneller en krijg je snel goede bouillon. Water erbij, aan de kook brengen, afschuimen. Kwartier in de snelkookpan laten gaan en daarna kruiden erbij en dan langzaam laten trekken op laag vuur. Dan meer water erbij, weer op druk brengen met de snelkookpan en laten staan als het heet is om een anchtje te trekken. Volgende ochtend proeven, extra kruiden en indien nodig wat water er bij, of jusit wat zout, peper. Ik haal het vlees er dan uit en het bruikbare vlees snijd ik in stukken, de karbonades zijn vaak nog prima bruikbaar. Delen van het spek ook. Gewoon even proeven en wat goed is apart houden. Ingredienten voor de soep zelf: - Prei - Peen - Spliterwten - Knolselderij - Rookworsten (van de hema of de slager ofzo, absoluut geen unox shit). - Indien je meer vlees wil gaar fijngesneden vlees, schouderkarbonades doen het bij mij goed. Ik maak de soep door de spliterwten in de bouillon te doen (ik haal vaak ook een goed deel vet eraf) en te koken. Na een 40 minuten de peen, knolselderij en prei erbij. De rookworsten maak je gaar en ik snijd ze meestal in plakjes, je kunt de worst er ook bijgeven. op het laatst zout en peper naar msaak, proeven en dan de worst erbij: direct serveren. Wij doen er dan nog roggebrood met zeeuws spek of katenspek bij... En eten nog een keer of 6 van de overgebleven hoeveelheid uit de vriezer. Hij wordt alleen maar lekkerder na invriezen vind ik...Wil je invriezen moet je zeker het vet eraf halen van de bouillon, anders wordt de soep ranzig. | |
Yvesss | woensdag 23 november 2011 @ 20:15 |
Spanky's erwtensoep lijkt me één van de betere erwtensoepen. Lijkt bijna receptuur voor een snertcontest. Ik heb trouwens niets tegen varkenspoten. Ben vaak te lui om ze apart te gaan halen. Waar ik dan wel weer blij van wordt is een knolselder mét loof. Kom daar nog maar eens om. Wil je hetzelfde gewicht in pakjes bladselder halen, ben je 10 euro extra kwijt. Net als die domme gekortwiekte preien van de AH. Ik wil voor de snert juist dat groene. | |
The_stranger | woensdag 23 november 2011 @ 20:19 |
Raar maar waar, dat zat zowaar in een erwtensoep pakket van de AH.. Een halve knol met een flinke bos stengels... | |
Yvesss | woensdag 23 november 2011 @ 20:26 |
Hehe. Ik kwam ze een keer tegen bij de Jumbo. Mooie knolselders met veel loof. Dus ik de volgende keer daar weer naartoe. Lagen er van die kale kokosnoten. Ter plekke heb ik bedacht iets anders te koken. Ik ga niet 3 zakjes bladselder à 1 nogwat kopen waar dat compleet overbodig is. Net als met pepertjes. 2 à 3 stuks voor 1 euro of meer. Elders gewoon 500 gram voor 3,50. | |
Spanky78 | woensdag 23 november 2011 @ 20:27 |
Je hebt inderdaad bladselderij nodig voor de smaak! | |
Yvesss | woensdag 23 november 2011 @ 20:39 |
Dit dus. Het loof is zo groot, je ziet de hele knollen bijna niet.![]() | |
FkTwkGs2012 | zondag 4 december 2011 @ 10:08 |
aardappels horen er iig niet in, is om het wat sneller te binden maar als je tijd hebt nergens voor nodig. knolselder moet er wel in. wortels vink zelf niet horen, geeft een zoetige bijsmaak en vind ik geen verrijking. | |
Finland. | zondag 4 december 2011 @ 12:39 |
Ik heb niet het gehele topic doorgelezen, maar ik vind snert altijd het lekkerst als het al een dag heeft gestaan. Dan is het helemaal ingetrokken, héérlijk! Overigens mag snert best zout zijn. | |
FkTwkGs2012 | zondag 4 december 2011 @ 17:33 |
voeg zoute spek toe op het laatst. veel charmanter dan een hele zoute snert imo. | |
RobinOok | zondag 4 december 2011 @ 18:09 |
Alles goed en wel, maar bladselderij is niet het blad van de knolselderij. Dat zijn drie verschillende planten: knolselderij, bleekselderij en bladselderij. | |
Nieuwschierig | zondag 11 december 2011 @ 17:01 |
Gisteren gemaakt: Om te beginnen een grote pan met drie liter water Ingrediënten: 750 gram gerookt spek 500 gram hacheevlees 750 gram spliterwten 500 gram gesneden prei halve knolselderij in blokjes twee Maggi bouillonblokken rundvlees 30 peperkorrels 3 theelepels zout De soep was heel goed te eten, iets te dik dus nog wat extra water toegevoegd. Maar toch was de smaak niet helemaal zoals ik 'm wil hebben. Iets te vlak. • Ik denk dat er wat te veel spek in zat waardoor die smaak te sterk werd. Die ga ik gedeeltelijk vervangen door ander varkensvlees. • Prei zou wat minder kunnen en dan wel een kleine ui er bij. • 500 gram erwten is waarschijnlijk ook wel genoeg, dan wordt hij minder dik. • Ik ga sowieso bladselderij toevoegen om de bouillon meer pep te geven. | |
Spanky78 | zondag 11 december 2011 @ 20:51 |
Als je vooraf een bouillon maakt van hamschijf en mergpijpen en het hacheevlees krijg je al veel meer smaak. Die bouillon gebruik je ipv water. Verder geeft bladselderij zeker extra pit. Ik doe er ook altijd nog winterpeen in. Verder kan het helpen het gerookte spek voordat je het erin doet zachtjes gaar te bakken, dit versterkt de smaak nog wat. Zelf doe ik ook nog schouderkarbonade in de soep en rookworst, ook dit geef tmeer smaak. | |
Nieuwschierig | zondag 11 december 2011 @ 21:05 |
Ik had nu de bouillon van het spek gemaakt, dat was dus helemaal uitgetrokken. In tijd ging het ongeveer zo: 0 minuten koud water opgezet 5 minuten spek in het water gelegd 30 minuten: water kookt, knolselderij er in 60 minuten, bouillonblokjes, prei en erwten er in 90 minuten hachee vlees er in, peper en zout er in Daarna alles een paar uur zachtjes laten doorkoken en dus nog wat extra water toegevoegd. Ik hoor ook wel eens zeggen dat het met hele erwten lekkerder is. Maar die moeten dan eerst een dag in koud water wellen. | |
Spanky78 | zondag 11 december 2011 @ 21:42 |
Ik maak die bouillon wat langer vooraf en als volgt: Vlees lichtjes (behalve hamschijf en mergpijpen) bruinen in de pan waar je het spek hebt aangezet en waar dus wat vet zit van het spek. Het spek leg ik apart. De hamschijf en twee mergpijpen op zetten met een liter koud water, wat peperkorrels, bladje laurier, beetje foelie, tijm, selderij, beetje zout. Alls je vlees is gebruind doe je dit bij de rest. 15 minuutjes laten koken, afschuimen, ontbvetten, vuur laag en dan minstens 2 uur op zacht vuur laten trekken, de rest van het water erbij. Ik gebruik een snelkookpan. Maak de bouillon in de avond en aan het eind van de avond doe ik de deksel erop en laat hem dan de nacht staan. Dan ga ik pas de volgende da\g verder met de soep. | |
Nieuwschierig | zondag 11 december 2011 @ 22:06 |
Nja, die kruiden had ik niet in huis. Ik had trouwens wel een half kopje gedroogde peterselie. Dat heb ik er maar ingekieperd herinner ik me nu. Wat dat voor de smaak doet weet ik niet. Het was meer op goed geluk. | |
Mirjam | vrijdag 16 november 2012 @ 14:03 |
Het wordt weer tijd voor snert ![]() | |
Biancavia | vrijdag 16 november 2012 @ 14:10 |
Heb je hét recept al gevonden? | |
Mirjam | vrijdag 16 november 2012 @ 14:11 |
Jazeker; Het staat nu op ![]() | |
Mirjam | vrijdag 16 november 2012 @ 17:16 |
Dikt een erwtensoep altijd in eigenlijk? Die van mij is waterdun, een uurtje klaar nu. | |
The_stranger | vrijdag 16 november 2012 @ 17:33 |
Dunne erwtensoep is geen erwtensoep.... Normaal zou het wel dik worden door de erwten en het meegekookte vlees.. Misschien als redmiddel maizena of iets dergelijks? | |
Mirjam | vrijdag 16 november 2012 @ 17:34 |
Nee, vertel mij wat ![]() | |
FutureFairytale | vrijdag 16 november 2012 @ 17:36 |
![]() ![]() | |
Mirjam | vrijdag 16 november 2012 @ 17:38 |
Van mij ook, dikke snert ![]() Ik kijk het even aan, anders breng ik het straks opnieuw aan de kook met wat geraspte aardappel of allesbinder ofzo | |
FutureFairytale | vrijdag 16 november 2012 @ 17:39 |
Onee geen aardappel. Ik vind aardappels altijd zo'n zonde in soep. Ik hou niet zo van dat melige in soep. Maar gek genoeg doen veel mensen aardappels door hun soep. | |
Mirjam | vrijdag 16 november 2012 @ 17:41 |
wat zou jij dan doen als hij echt dun blijft? | |
FutureFairytale | vrijdag 16 november 2012 @ 17:43 |
Heel lullig maar ik zou opnieuw beginnen. Misschien kun je het vlees eruithalen en bewaren. Anders zou ik de dunne soep gewoon opeten en de volgende keer em beter maken. | |
Erasmo | vrijdag 16 november 2012 @ 18:04 |
Toevallig mager vlees gebruikt? | |
The_stranger | vrijdag 16 november 2012 @ 18:17 |
In erwtensoep doe ik, mits in huis, ook vaak blokjes aardappel. Dus allesbinder zou ik in dit geval geen probleem vinden... | |
Nieuwschierig | vrijdag 16 november 2012 @ 18:38 |
Ik vind een sliertje vermicelli in de erwtensoep ook erg smakelijk. | |
The_Hives | vrijdag 16 november 2012 @ 18:44 |
![]() | |
Mirjam | vrijdag 16 november 2012 @ 18:57 |
nee ![]() | |
Trusten | vrijdag 16 november 2012 @ 19:21 |
Wat raar zeg....hij is hier altijd flink dik...snap even niet goed waar dat hem in kan zitten ![]() | |
Mirjam | vrijdag 16 november 2012 @ 19:48 |
Hier normaal gesproken ook, dus inderdaad vreemd. Ik ben nu weg, als ik straks thuis ben kijk ik nog even hoe het er bij staat, hopelijk gaat hij gewoon rustig indikken | |
uniekhoorn | vrijdag 16 november 2012 @ 20:05 |
Weet zeker dat hij indikt... zetmeel doet zijn ding wel, komt helemaal goed! | |
uniekhoorn | vrijdag 16 november 2012 @ 20:10 |
Hier ook behalve dik, vind het niks aan, heb naast de pan snert ook nog een pan kokend water staan. Qua vlees gaat erin: krabbetjes, hema rookworst, bovenpoot, hamschijf, saucijzen, schouderkarbo en een speklapjes | |
Spanky78 | vrijdag 16 november 2012 @ 21:31 |
Gewoon spliterwten erbij knikkeren en dan opnieuw een uurtje pruttelen. Kan geen kwaad voor de smaak. Alleen oppassen voor aanbranden. | |
popolon | vrijdag 16 november 2012 @ 21:37 |
Ik heb zelfs wel eens rijst als binder gebruikt. Ik was verrast hoe goed dat uitpakte. | |
lady-wrb | zaterdag 17 november 2012 @ 14:49 |
ik heb het recept van mijn moeder en die erwtensoep is hier een groot succes! (en lekker dik ![]() | |
Mirjam | zaterdag 17 november 2012 @ 15:34 |
Ik kan verbaasd en vol vreugde ( ![]() | |
uniekhoorn | zaterdag 17 november 2012 @ 15:40 |
Told you so ![]() Eet smakelijk ![]() | |
Mirjam | zondag 20 januari 2013 @ 13:31 |
Het sneeuwt, tijd voor snert ![]() Ik ga zo een pan opzetten | |
lady-wrb | zondag 20 januari 2013 @ 15:15 |
ik ook! lekker voor morgen ![]() moet ik morgen niet vergeten worst te halen bij de hema ![]() | |
The_stranger | zondag 27 januari 2013 @ 12:36 |
Staat nu een pan op het vuur met proto-erwtensoep. Soeppakketje was in de aanbeiding bij de AH, voor nog geen euro laat ik die groente niet liggen. Bij de slager wat vlees gehaald en het bubbelt nu langzaam terwijl het huis al prima ruikt... Morgen smullen.... | |
Weltschmerz | zondag 27 januari 2013 @ 14:26 |
Maar zeker niet meer dan één. | |
Nieuwschierig | zondag 27 januari 2013 @ 22:13 |
Jawel, een paar honderd | |
FkTwkGs2012 | zondag 27 januari 2013 @ 22:26 |
2 essentiele ingredienten: spliterwten en knolselder. ![]() | |
DrDarwin | vrijdag 5 december 2014 @ 09:42 |
Kick: I need the recipe that is on page 3! | |
DrDarwin | vrijdag 5 december 2014 @ 14:51 |
Er staat weer een enorme pan op het fornuis.![]() | |
fathank | vrijdag 5 december 2014 @ 15:02 |
Erwtensoep is sowieso pas lekker als ie 2 dagen in een koude garage heeft gestaan ![]() | |
Sarasi | vrijdag 5 december 2014 @ 15:03 |
Droge worst erin gooien. En dan wel wat minderen met de maggi, natuurlijk. ![]() | |
DrDarwin | zaterdag 6 december 2014 @ 12:39 |
Nou, het is weer lekker hoor, wij komen de winter wel door. | |
Charlie_Brown | zondag 7 december 2014 @ 13:39 |
Mijn recept; het erwtensoeppakket van de AH, 2 bouillonblokjes van zonnatura, 4 saucijsen, 4 speklapjes, 1extra peen, klein blikje doperwten en een rookworst. Zet het vlees en de spliterwten op met de bouillonblokjes. Volg het recept van de kaart bij het pakket en gooi een paar minuten voor het serveren de doperwten bij de soep. Dit geeft nog wat extra structuur aan de soep. |