FOK!forum / Planes, Trains & Automobiles / Het treinpics, -nieuws en praattopic deeltje 15
thatsmevrijdag 24 maart 2006 @ 09:33
Hier alweer deeltje 15 in een (schijnbaar) succesvolle serie. Liefhebbers van de oude delen, komen hier aan hun trekken:

Wie heeft er mooie treinpics?
Het treinpics, -nieuws en -praattopic, deel 2.
Het treinpics, -nieuws en -praattopic, deel 3
Het treinpics, -nieuws en -praattopic, deel 4
Het treinpics, -nieuws en -praattopic, deel 5
Het treinpics, -nieuws en -praattopic, deel 6
Het treinpics, -nieuws en -praattopic, deel 7.
Het treinpics, -nieuws en -praattopic, deel 8
Het treinpics, -nieuws en -praattopic, deel 8+1
Het treinpics, -nieuws en -praattopic, deel 8+2
Het treinpics, -nieuws en -praattopic, deel 11
Het treinpics, -nieuws en praattopic deeltje dozijn
Het treinpics, -nieuws en praattopic deeltje 13
Het treinpics, -nieuws en praattopic deeltje 14

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, een introductie van het meest gebruikte reizigersmat in Nederland. Goederenzut is niet veel intresse in, iig niet bij mij en ik heb er weinig vraag naar gezien, dus daar ga ik niet op in.
Wat 'verdwenen' mat. soorten van enige tijd geleden als plan W, plan U of 1300-locs ga ik ook niet op in, maar wil je er wat van weten: de 'experts' lopen dit topic vaak genoeg tegen het lijf, dus vraag maar raak. Het is mij te veel werk om dit op voorhand allemaal te gaan zitten typen.

Dat 'de NS' niet meer overal rijdt, zal inmiddels wel bekend zijn. 'De NS' is inmiddels oa NS Reizigers en NS Internationaal. De andere reizigersvervoerders zijn Arriva, Connexxion en Syntus, en voor het grensoverschrijdend verkeer nog de NMBS (Maastricht-Luik en Roosendaa-Antwerpen), DB Regionalbahn (Leer-Nieuweschans, Enschede-Munster en Heerlen-Aken), Prignitzer Eisenbahn Gesellschaft (Enschede-Dortmund) en per 11 december 2005 Syntus met enkele ritten Arnhem-Emmerich.

Arriva rijdt in het noorden de stoptreinen Leeuwarden-Stavoren, Leeuwarden-Harlingen, Groningen-Roodeschool, Groningen-Delfzijl, Groningen-Nieuweschans/Leer. Verder verzorgde NoordNed het vervoer op Groningen-Leeuwarden in opdracht van NS. Met de dienstregeling 2006 is de concessie Groningen/Friesland overgegaan naar Arriva. Er zullen oa. nieuwe treinen komen: Stadler GTW’s. De enige treinen van NSR die nog in het noorden komen zijn de treinen Randstad-Amersfoort-Zwolle-Groningen/Leeuwarden en een extra stoptrein Zwolle-Groningen. Vanaf december 2006 zullen alle treinen ten noorden van Zwolle als stoptrein gaan rijden.

Syntus is actief in Twente in de Achterhoek op Arnhem-Wintersijk, Zutphen-Winterswijk en Zutphen-Oldenzaal. En vanaf 2005 ook nog op het traject Arnhem-Tiel.

Verder rijdt Syntus nog in naam van Connexxion op Almelo-Marienberg.

De NMBS rijdt op Maastricht-Luik en Roosendaal-Antwerpen.
DB Regionalbahn is te vinden op Heerlen-Aachen, Venlo-Hamm, Enschede-Munster en Nieuweschans-Leer.
PEG deelt met DB Regio het stuk Enschede-Gronau, maar gaat vanuit daar naar Dortmund.
De andere twee grensovergangen wat het spoor betreft (Zevenaar-Emmerich en Oldenzaal-Bad Bentheim), wordt alleen overschreden door de ICE en een Syntus-probeertraject, respectievelijk de internationale IC Berlijn-Schiphol Verder rijden er via Roosendaal naast de stoptrein van de NMBS nog de internationale trein Amsterdam-Brussel en de Thalys naar Parijs.


Leuk en aardig allemaal natuurlijk, maar waarmee wordt dat allemaal gereden?

Arriva
Laten we in het noorden beginnen met Arriva (Vroeger NoordNed, dochter van Arriva/NS)Dit bedrijf huurt haar mat vooral van het Ierse bedrijf NS Financial services. Er wordt gereden met DM90(Buffel) op Groningen-Leeuwarden en met Wadlopers (overige lijnen, alsmede Groningen-Leeuwarden).

Links de Wadloper (DH2), dit is het enige groene stel van Noordned. Naast de (gele) tweedelige wadlopers, zijn er ook nog de één delige (DH1), waarvan sommige voorzien van extra ruimte voor fietsvervoer (de Wadfietser). Voor de DM90-foto's: zie NS.

De Stadler GTW die voor Arriva zal gaan rijden.

Syntus
Syntus rijdt ook met DM90's gehuurd van NS, en met eigen spul: de lighttrain Lint's.



Twee Syntus Buffels, met daaronder een Lint van buiten en van binnen.

Connexxion
Bij velen bekend om het busvervoer, minder bekend als spoorbedrijf. Ze hebben ook maar één lijntje: Almelo-Marienberg. Rustig enkelspoors lijntje door de Twentse venen. Verder stelt het geen drol voor, vooral vanwege de dramatisch slechte aansluitingen in Marienberg.
Connexxion heeft twee DH1-wadlopers omgedoopt tot Veenexpress en voert daarnee de diensten uit. In de spits worden beide veenexpressen bijgestaan door een Lint van Syntus.

Interieur en exterieur.


NS Reizigers
diesel
Bij NSR is de verscheidenheid weer wat groter.
Ook NSR exploiteert nog drie diesellijnen (Enschede-Zwolle, Zwolle-Kampen en Nijmegen-Roermond), en maakt daarvoor uitsluitend gebruikt van de tweedelige DM’90/Buffels. Wat moderner dan de wadlopers van NoordNed en Connexxion, en wat stiller dan de nieuwere Lints van Syntus.

NS-Regio heeft de aanbesteding gewonnen voor Apeldoorn-Zutphen.


Een Buffel van binnen en van buiten. Op de buitenfoto staat twee stellen gekoppeld.

electrisch
En omdat een groot deel van Nederland nu eenmaal geëlektrificeerd is, wordt ook veelvuldig gebruik gemaakt van elektrische treinstellen en locs omdat die over het algemeen wat goedkoper in het gebruik zijn.

De getrokken treinen worden aangedreven door een loc uit de 1700 of 1800 serie. Deze zijn vrijwel identiek, alleen is de 1700 ietsje nieuwer, en heeft wat meer mogelijkheden wat betreft multitractie (samenwerken met een andere 1700) en Dubbeldeksmaterieel (alleen DD-AR, DDM-1 wordt met 1800'en gereden).
Getrokken treinen zijn vooral te vinden op de langere intercity trajecten als Venlo-Den Haag (met ICK), Maastricht/Heerlen-Haarlem, en wat kortere (spits)routes daarbinnen als bijvoorbeeld Eindhoven-Utrecht.
De inzet in de treinserie 800/900 Haarlem-Amsterdam-Utrecht-Eindhoven-Heerlen/Maastricht zal vanaf december 2006 ten einde komen als hier IRM op ingezet gaat worden. Hiermee zal van/naar Alkmaar worden gereden. Ook wordt er niet meer alternerend naar Maastricht of Heerlen gereden, maar zal voortaal gesplitst worden in Sittard waardoor de IC’s elke halfuur naar deze plaatsen gaat rijden.

Achter de locs uiteraard de nodige voorzieningen voor het vervoer van reizigers, iets dat wat gemakkelijker gaat door het aanbrengen van deuren, waarin ter meerdere glorie van de reiziger nog banken staan ook.
Momenteel zijn er (ruwweg) drie series rijtuigen: ICR, ICRm en ICK. Afkortingen komen wel meer terug in dit topic dus een kleine uitleg: ICR = InterCityRijtuig (niet meer in dienst), ICRm = gemoderniseerde ICR (met oa airco en nieuwe bankjes) en de ICK zijn eigenlijk 2e hands Duitse rijtuigen voor de korte termijn (vandaar de 'K') die zijn gekocht (voor een miljoen per stuk) om wat extra zitplaatsen te verzorgen, wat destijds hard nodig was. Na een halfjaar rust, zijn recentelijk weer meer rituigen ICK in dienst gekomen, om via schuifacties met IRM een DD-AR de wegvallende stellen plan V op te kunnen vangen, die wegens verstreken onderhoudstermijnen aan de kant gingen. Ook een hoge defectenstand in IRM (gesmolten stuifsneeuw in electr. circuit) en ICM (nieuwe compressoren zijn storingsgevoelig) Met de ingang van dienstregeling 2007 zijn er zoveel extra treinen dat alle ICK weer in dienst zal komen. Niet in de laatste plaats omdat er 60 rijtuigen ICRm aan HSA worden verhuurd voor inzet op de HSL-Zuid.
ICR en ICRm werd door elkaar gebruikt tijdens de rivisie - die nu vrijwel afgerond is- op de trajecten Maastricht/Heerlen-Haarlem, waar ICK eigenlijk alleen maar tussen Eindhoven/Venlo-Den Haag rijdt.
Hoe eea er van binnen en van buiten uitziet, zie de foto'jes.

Een 1700 loc met een sliert ICR en ICRm-rijtuigen en een ICRm tweede klas interieur.


Een ICR 1e klas interieur voor en na de verbouwing tot ICRm.


Het ICK van buiten.

Nu is zo'n loc aan één kant wat lastig als men op het eindpunt om moet draaien. Daarom worden sommige ICR-bakken (weer zo'n treinterm, is gewoon 'treindeel' of 'rijtuig') voorzien van een zgn. stuurstand type: BDs); een cabine vanwaaruit de loc bediend kan lopen die de trein dan niet trekt maar duwt. Zo kan op het eindpunt bijvoorbeeld in geval van vertraging sneller gekeerd worden. Deze stuurstanden worden vooralsnog alleen ingezet op Haarlem-Limburg.


Andere getrokken/geduwde treinen van NSR zijn de 'oude dubbeldekkers': DDM-1 en DD-AR. DDM-1 zijn lange DD-stammen met een 1800-loc, van binnen harde rode banken. De stuurstanden zijn voorzien van de afbeelding van een bedreigde diersoort. DDM-1 bakken zijn ook af en toe te vinden tussen Maastricht/Heerlen en Haarlem, waar 12 bakken ICR blijkbaar te weinig zitplaatsen leveren. Dan lopen er één of twee DDM-1's in mee. Bij instroom van de stuurstand (BDs) in deze treinseries, zullen de dubbeldeks bakken gewoon in dienst blijven.
De huidige verwachting is dat alle DDM-rijtuigen worden gemoderniseerd zodat ze IC-waardig worden qua comfort.

DD-AR is wat korter (stammen van 4) en heeft groene en blauwe bankjes (2e respectievelijk 1e klas). Om loc's vrij te maken voor andere werkzaamheden is bij sommige DD-ARstammen (een stam is een min of meer vaste combinatie van loc+rijtijgen) de (1700)loc vervangen door een half-dubbeldeks motorwagen waarbij je boven kan zitten en de benedenverdieping vol staat met de motoren.

Een maal geduwd mat, en een (smerige) motorwagen.

De Panda

2e en 1e klas interieur: de zelfde banken als in SGM3.


...en van binnen. De groene bankjes is de 2e klas, de blauwe 1e klas.

Buiten het getrokken mat, wordt er ook gebruikt gemaakt van treinstellen. Achtereenvolgens ICM, DD-IRM, SM90, plan V, plan T en SGM.

De treinstellen voor de lange afstand, is natuurlijk het ICM (ook: Koploper). Vooral te vinden in het noorden en oosten van het land. Door de doorloopkop (die om debiele reden overigens buiten dienst sedert enige maanden, en bij revisie dicht gelast zal worden) en snelle koppeling is het mogelijk om onderweg te combineren met een ander treindeel, als versterking of vanuit een andere plaats. Andersom natuurlijk ook.
De treinen combineren en splitsen op de volgende routes:
Amsterdam/Schiphol-Amerfoort (koppelen)-Enschede
Den Haag/Rotterdam-Utrecht(kop.)-Zwolle(ontkopp.)-Groningen/Leeuwarden.
Elk halfuur wisselen de bestemmingen zodat bijvoorbeeld vanuit Enschede eens per uur naar Amsterdam/Schiphol kan worden gereist, en een halfuur later naar Den Haag/Rotterdam. De treinseries (qua dienstregeling dus) zijn zo ontworpen dat altijd in Amersfoort een cross-platform overstap is op de andere trein.
Verder wordt het ICM ingezet als (luxe!) stoptrein op Zwolle-Groningen en Deventer-Almelo, als IC op Eindhoven-Utrecht.
Foto's:

Een close-upje van de doorloopkop, en een frontshot met (uiteraard) gesloten kopdeuren.

De Koploper rijdt in twee varianten rond: drie en vier bakken. Het verschil is (behalve ruim 26 meter lengte) een extra setje motoren. De langste reizigerstreinen van het land bestaan uit 5 ICM3'tjes (403 meter!) en bieden aldus aan 935 personen een zitplaats. Verder rijden er nog een paar speciale koplopers rond. De eerste is ontworpen door de Italiaanse kunstenaar Mendini en maakt reclame voor het eveneens door Mendini ontworpen Groninger museum. De 4444 is een vier baks ICM, maar heeft, itt een gewone ICM4, 2 bakken (de helft dus) aan 1e klas plaatsen, waar dat normaal slecht 1 bak (een kwart) is.

Mendini-interieur, balkon en 1e klas.

Mendini van buiten (witte deuren), en de 4444 in de sigarettenrook.

Tijdens de boekenweek was er nog een kinderboeken stel, en met de Spelen van nu in Turijn (waar NS sponsor van is), rijden er ook drie Olympische ICM’s en twee IRM’s rond.(4201,4240,4241,9525,9520) Er is ook een Olymische Thalys, maar die staat nog op reserve tot 25 februari.Aanvulling, deze thalys heeft de sporters op 26 februari terug naar Zwolle gebracht en is nu waarschijnelijk z'n bestickering al weer kwijt.

Het nieuwste spul van NSR is de DD-IRM; dubbeldeks interregio mat. Wordt gebruikt op allerhande IC en sneltreintrajecten, en soms als stoptrein. Nadat er oorspronkelijk alleen drietjes en viertjes waren (u raad het al, 3 respectievelijk 4 bakken lengte), werden deze in het kader van de zitplaatskansverhoging omgebouwd tot viertjes (de drietjes) en zesjes (de viertjes). Ook zijn er helemaal nieuwe viertjes en zesjes besteld. Waar de 'standaard' treinen met 12 bakken (de max lengte bij getrokken mat.) ICR nog niet genoeg zijn, wordt 2*IRM6 ingezet, met een capaciteit van bijna 1150 personen. Nu het reizigersvervoer wat terugloopt, komt NSR om in de IRM-stellen en ze weten van gekheid niet wat ze er mee moeten doen, dus ze komen de komende tijd op de gekste plaatsen in dienst, bijvoorbeel op Venlo-Haarlem. Op Heerlen/Maastricht-Haarlem rijden al twee setjes van twee zesjes gekoppeld om alle reizigers van de perrons in de trein te kunnen krijgen.
En natuurlijk weer de foto's...

1e en 2e klas interieur, beide van de nieuwe stellen, danwel de nieuwe tussendelen van de verlengde stellen. Nu staan op één verdieping de stoelen ook achter elkaar (coach) omdat 'men' dit fijner zou vinden bij drukte.

verlengd IRM (VIRM6) van de buitenkant.

Een wat minder bekend treinstel was de SM90, ofwel Railhopper. Qua technologie voorloper van de al besproken IRM en qua inrichting en uiterlijk voorloper van de DM’90. Is een experimenteel treinstel bedoeld om de (hierna volgende) stellen mat'64 te vervangen als stoptrein, alleen door de vele problemen (drie verschillende computersystemen, en er zit meer elektronica in een SM90 dan in een TGV) zijn er nooit meer dan negen gekocht. Het gebeurde regelmatig dat ze weer alle negen in Zwolle aan de kant staan, al mogen ze tegenwoordig weer als los treinstel rijden, waar vroeger altijd met twee stellen moest worden gereden zodat het evt. defecte stel gesleept kon worden door het tweede stel. Door de zeer brede body van de trein, waren in den beginne enkele stellen in de tweede klas voorzien van 2+3 opstelling en mocht niet overal worden gereden in verband met uitstekende stukken trein.
Tegenwoordig is de indeling (in beide klassen, net als DM’90) 2+2, en is de inzet beperkt tot Zwolle-Emmen. Als ze werken is het echter één van de fijnste treinen van het land.
Helaas worden de rumoeren omtrent het verdwijnen (op reserve, verkoop....) de laatste tijd steeds sterker, dus wil je nog zo’n technisch geavanceerd stel meemaken: grijp je kans!
Per december 2005 staan deze high-tech stellen terzijde in Onnen
Wederom fotootjes.

1e klas interieur (zo ruim dat je niet met je poten op de bank tegenover je kunt zitten), en de rolstoellift.

En van de buitenkant ziet het ding er zo uit.

Het mat dat door de Railhopper/SM’90 vervangen zou moeten worden, is het mat'64, onder te verdelen in de tweedelige plan V en de vierdelige plan T. Recentelijk wordt aardig wat mat'64 aan de kant gezet dan wel gesloopt omdat men anders geen diensten genoeg heeft voor de de nieuwe IRM-instroom, en omdat het spul na ruim 40 jaar technisch op is. Plan V rijdt rond in vele kleuren (qua interieur) en deelseries, dit komt door de grootte van de series (er zijn er bijna 250 gebouwd) en de dus niet gelijktijdige revisie. De oudste zijn 10 jaar ouder dan de nieuwste.
Plan T is wel één serie, en die zien er alle 30 ruwweg hetzelfde uit van buiten en binnen..
De belangrijkste overeenkomst is dat beiden gehaat worden voor hun krottigheid en harde bankjes. Bij drukte zit je met je knieën in je nek en in de nek van de persoon tegenover je. Plan V's zijn overigens wat nieuwer dan de T's, en zijn de laatste stellen die in Nederland (Werkspoor) gebouwd zijn, al zijn de nieuwere series al in het buitenland in elkaar gezet.
De selectieprocedure voor vervangers is al een tijd bezig, en verwacht wordt dat dit jaar toch eindelijk eens besloten wordt waarmee mat'64 vervangen gaat worden. Het zit er dik in dat het deze keer geen speciaal Nederlands product wordt, maar een kant-en-klaar trein.

Een T en een V.

Ook een V'tje, maar in een ander kleurtje komt het toch sympatieker over.

Tenslotte rijdt in de randstad nog wat SGM (stadsgewestelijk materieel) rond. Te zien in drie smaken: de tweebaks Citypendel en de driebaks Sprinter. Van de laatste zijn inmiddels ook weer gereviseerde exemplaren te zien: de SGMm.
De Citypendels zijn eigenlijk alleen te vinden op de Zoetermeer Stadlijn: een inefficiënte spoorlus in de vorm van een krakeling met meer dan 10 haltes in Zoetermeer, bekend als aggressielijn.
De Sprinters (drietjes) zijn in de zgn 'ruime randstad' te zien, op Utrecht-Rotterdam, Utrecht-Rhenen, Rotterdam-Hoek van Holland, en in de hoek Haarlem-Uitgeest-Amsterdam en nog zo wat trajecten in die hoek.
Door de vele deuren en het snelle optrekken (helaas max 125 km/uur), zijn ze uitermate geschikt voor drukke trajecten met veel stops. Sinds vorig jaar zijn de eerste Sprinters weer terug uit Denemarken, en daarmee voerde NS Commercie het product 'Sprinter' in, ipv gewone stoptrein. De indeling van binnen is wat opener, alleen het verschil tussen 1e en 2e klas is compleet verwenen.

SGM2 (citypendel) en SGM3 (sprinter)

SGMm van binnen en buiten.

NS Internationaal
NSI houdt zich (naast verlies lijden) vooral bezig met vier grensoverschrijdende verbindingen:
Amsterdam-Brussel (elk uur)
Amsterdam-Keulen (5x per dag)
Schiphol-Berlijn (4x per dag)
Amsterdam-Parijs (wisselend)

De verbinding naar België loopt goed en is altijd goed gevuld, net als de treinen naar Berlijn, al wil men graag laten geloven dat ze hier verlies op lijden. M.i.v. december 2003 is dus 1 van de 5 ritten geschrapt. M.i.v. december 2006 zal deze serie 140 gekoppeld worden aan het binnenlandse IC-net, net alle problemen van dien, als niet-koppelbaarheid met ICM (hoewel dat minder een probleem is doordat vanaf december 2006 Amersfoort-Amsterdam totaal los komt te liggen van de rest van de Noord-Oost IC’s) en het feit dat binnenlands treinen veel voller zitten dan deze Duitse 6 bakken (+3 Nederlandse versterkingsrijtuigen). Bovendien kunnen reizigers niet meer rechtstreeks van/naar Enschede.
De verbinding met Keulen wordt verzorgd door ICE's, wat vooralsnog geen doorslaand succes is, niet in de laatste plaats vanwege de prijs al is NSI tegenwoordig qua prijs met Ryanair/Easyjet aan het concurreren.


ICE, buitenkant en 1e klas int (met dvd/cd)


meerspannings BNL-loc (NMBS), en 2e klas interieur (idd ICRm van NS).
De loc kan in Nederland en België rijden (1500 en 3000V) en is eigendom van de NMBS. De rijtuigen zijn van NS en voorzien van een rode (NMBS kleur) raamband icm met het gele van NS. Regelmatig rijden er ook blauw-gele tussen, dat komt door de ombouwactie naar ICRm die ook voor het BNL-spul geldt.


Bij gebrek aan meerspanningslocs wordt de IC vanuit Berlijn in Bad Bentheim overgenomen door een Nederlandse loc.


Thalys.

Overig internationaal
Hier alleen maar wat foto's.
Op Enschede-Munster/Dortmund rijden Bauheihe 643 en 624. De eerste komt ook in Heerlen vanuit Aachen, de laatste in Nieuweschans vanuit Leer. In Enschede zijn deze oudjes met het verlenen van de concessie aan de PEG verdwenen.


Op Roosendaal-Antwerpen:



Maastricht-Luik:
De AM86 doet dienst op Maastricht-Luik

(foto: treinfoto.be)


Venlo-Hamm:


Overig binnenland
Er zijn ook nog twee light-rail experimenten aan de gang: Gouda-Alphen a/d Rijn en Houten-Houten Castellum.
De tweede komt vooral doordat er geen tijd was om de huidige stoptreinen ook nog op castellum te laten stoppen. Nu rijden er twee trams van de HTM, evenals op de Rijn-Gouwelijn, waar NS samenwerkt met de HTM. De laatste is zo'n succes dat inmiddels de helft van de reizigers aldaar een andere vorm van vervoer heeft gevonden.


Het trammetje op Houten-Houten Castellum (foto: Nico Spilt)


A32 tram op de Rijn-Gouwe-lijn.


Als er zaken zijn die verder nog onduidelijk zijn, vraag maar raak in dit topic!!
deze OP is hier te vinden
the_disheavervrijdag 24 maart 2006 @ 09:41
hallo!
Remcovrijdag 24 maart 2006 @ 09:46
Leuk topic dit
baNEELvrijdag 24 maart 2006 @ 09:48
Ik dacht lekkere treinreizigsters te kunnen bekijken hier Maar dat bleek een dode mus te zijn
thefunnyvrijdag 24 maart 2006 @ 09:48
Ik heb geen treinfetish, maar de OP is wel geinig.
Duvelvrijdag 24 maart 2006 @ 10:27
Op naar de honderd!

MAXTIJNvrijdag 24 maart 2006 @ 10:52
mijn avatar hoort hier ook!
Leintjevrijdag 24 maart 2006 @ 11:04
Ou-Tannuvrijdag 24 maart 2006 @ 11:41
quote:
Op donderdag 23 maart 2006 22:09 schreef Peterselieman het volgende:

[..]

Nog leuker is het als er 2 naast elkaar over de wisselstraat gaan. Dit gebeurt wel als de intercity naar Utrecht en Amsterdam tegelijk vertrekken in Amersfoort.
beetje onpraktisch om vanaf mijn woonplaats even te gaan kijken :p
Duvelvrijdag 24 maart 2006 @ 11:53
quote:
Op vrijdag 24 maart 2006 11:41 schreef Ou-Tannu het volgende:

[..]

beetje onpraktisch om vanaf mijn woonplaats even te gaan kijken :p
Ach, zo kom je nog eens ergens.
the_disheavervrijdag 24 maart 2006 @ 12:17
quote:
Op vrijdag 24 maart 2006 11:41 schreef Ou-Tannu het volgende:

[..]

beetje onpraktisch om vanaf mijn woonplaats even te gaan kijken :p
En dat je kunt zwaaien naar de ander reizigers
blupvrijdag 24 maart 2006 @ 12:26
quote:
Op vrijdag 24 maart 2006 11:41 schreef Ou-Tannu het volgende:

[..]

beetje onpraktisch om vanaf mijn woonplaats even te gaan kijken :p
Eindhoven - Amsterdam
Eindhoven - Den haag

Die vertrekken ook tegelijk en dansen ook door de straat even om vervolgens tot voorbij Best pas van elkaar te splitsen..
Altijd wel lachen om zo in de andere trein te kunnen kijken..
Alexxxxxvrijdag 24 maart 2006 @ 13:36

Merk en type: onbekend
Eigenaar: ACTS
Land van herkomst: Nederland
Locatie: Leeuwarden: Containerterminal
Datum: 23-03-2006
Fotograaf/Bron: Alex Miedema
Bijzonderheden: de zogenaamde 'Vos-trein', volgens de Friezen. Maar mensen die zeggen er verstand van te hebben noemen hem anders. Ik heb er geen verstand van, en zeg dus gewoon Vos-trin, zodat de googlende Fries bij mijn plaatje terecht komt.

[ Bericht 15% gewijzigd door Alexxxxx op 24-03-2006 13:50:25 ]
the_disheavervrijdag 24 maart 2006 @ 13:38
quote:
Op vrijdag 24 maart 2006 13:36 schreef Alexxxxx het volgende:
[afbeelding]
Merk en type: onbekend
Eigenaar: ACTS
Land van herkomst: Nederland
Locatie: Leeuwarden: Containerterminal
Datum: 23-03-2006
Fotograaf/Bron: Alex Miedema
Bijzonderheden: de zogenaamde 'Vos-trein'
Alweer?
Alexxxxxvrijdag 24 maart 2006 @ 13:40
quote:
Op vrijdag 24 maart 2006 13:38 schreef the_disheaver het volgende:

[..]

Alweer?
interessanter dan enkel de text 'tvp'
Duvelvrijdag 24 maart 2006 @ 13:46
quote:
Op vrijdag 24 maart 2006 13:40 schreef Alexxxxx het volgende:

[..]

interessanter dan enkel de text 'tvp'
En nog steeds de 'Vos-trein', foei!
Alexxxxxvrijdag 24 maart 2006 @ 13:50
quote:
Op vrijdag 24 maart 2006 13:46 schreef Duvel het volgende:

[..]

En nog steeds de 'Vos-trein', foei!
Heh?
logic_vrijdag 24 maart 2006 @ 14:27
Oh wat een slecht topic is dit weer, rond half 10 kwam ik het tegen en tot nu toe alleen maar over treinen zitten lezen ... weer een dag niets gedaan.

Maar zijn er ook wat ervaringen over trein vakanties e.d., en dan niet van Haarlem naar Amsterdam maar Zwitserland, etc ?

Of van kust tot kust is ca 180 uur

Van Den Haag Centraal naar Peking
Vertrek: vrijdag 24 03 2006 08:00
Deze dienstregeling is geldig van 11.12.05 t/m 09.12.06.
Datum Tijd Station Spoor Faciliteiten
26.03.06 17:20 Den Haag Centraal 2 IC 1965 - InterCity
19:35 Venlo

20:04 Venlo 3a RE 9035 - RegionalExpress
21:08 Düsseldorf Hbf 4

21:54 Düsseldorf Hbf 17 EN 349 - EuroNight
28.03.06 09:20 Moskva Belorusskaja

09:20 Moskva Belorusskaja Transfer - 120 Min. verder met openbaar vervoer
11:20 Moskva Iaroslavskaja

21:30 Moskva Iaroslavskaja D 4ZJ - sneltrein (jammer dat hier een gewone sneltrein is gekozen zo te zien)
03.04.06 14:31 Peking

Reistijd 182:11; Rijdt niet dagelijks, rijdt onregelmatig
Tip: langdurig oponthoud tijdens overstap(pen)
Saekerhettvrijdag 24 maart 2006 @ 14:49
quote:
Op vrijdag 24 maart 2006 14:27 schreef logic_ het volgende:
Oh wat een slecht topic is dit weer, rond half 10 kwam ik het tegen en tot nu toe alleen maar over treinen zitten lezen ... weer een dag niets gedaan.

Maar zijn er ook wat ervaringen over trein vakanties e.d., en dan niet van Haarlem naar Amsterdam maar Zwitserland, etc ?

Of van kust tot kust is ca 180 uur

Van Den Haag Centraal naar Peking
Vertrek: vrijdag 24 03 2006 08:00
Deze dienstregeling is geldig van 11.12.05 t/m 09.12.06.
Datum Tijd Station Spoor Faciliteiten
26.03.06 17:20 Den Haag Centraal 2 IC 1965 - InterCity
19:35 Venlo

20:04 Venlo 3a RE 9035 - RegionalExpress
21:08 Düsseldorf Hbf 4

21:54 Düsseldorf Hbf 17 EN 349 - EuroNight
28.03.06 09:20 Moskva Belorusskaja

09:20 Moskva Belorusskaja Transfer - 120 Min. verder met openbaar vervoer
11:20 Moskva Iaroslavskaja

21:30 Moskva Iaroslavskaja D 4ZJ - sneltrein (jammer dat hier een gewone sneltrein is gekozen zo te zien)
03.04.06 14:31 Peking

Reistijd 182:11; Rijdt niet dagelijks, rijdt onregelmatig
Tip: langdurig oponthoud tijdens overstap(pen)
Haha, laatst ook gedaan
Carportvrijdag 24 maart 2006 @ 17:28
quote:
Op vrijdag 24 maart 2006 14:27 schreef logic_ het volgende:
[...]

Reistijd 182:11; Rijdt niet dagelijks, rijdt onregelmatig
Tip: langdurig oponthoud tijdens overstap(pen)
Tip
MREnvrijdag 24 maart 2006 @ 17:48
quote:
Op vrijdag 24 maart 2006 14:27 schreef logic_ het volgende:

Maar zijn er ook wat ervaringen over trein vakanties e.d., en dan niet van Haarlem naar Amsterdam maar Zwitserland, etc ?
Bij mij prima, ik ben in 2001 naar Kroatië geweest, ging allemaal heerlijk. Maar vooral gepland op snelle reis en wat minder op mooie route.
Was in de tijd voor de heropening van Enschede-Gronau, dus eerst met de stoptrein van 11:35 van Enschede naar Hengelo, daar om 12:00 de IR naar Hannover.
Had in totaal een paar uurtjes marge (die IR rijdt maar 5 keer per dag), dus eventjes door Hannover gelopen. Daarna de ICE naar München Hbf (in 4 uurtjes ofzo), kwam meen ik rond 21:30 aan in München. Daar even naar de shoarmaboer op het station, en in de al gereedstaande nachttrein naar Zagreb, vertrek 22:50, aankomst uurtje of 9 in de ochten (Rijeka).
En ouderwetse oost-europese grenscontroles die even interessant willen doen, je paspoort vragen en het zo'n beetje ongezien weer terug geven om weer verder te lopen met wapentuig enzo...heel interessant natuurlijk.

Op de terugweg het andere deel slapend afgelegd: eerst met een internationale trein van Rijka naar München en vanaf daar de CNL naar Arnhem. Veel mensen zonder reservering die in het gangpad sliepen. Ik zat helaas bij twee Nederlandse vrouwen en hun kinderen, had veel liever andere mensen om nog eens wat mee te ouwe hoeren (zoals op de heenweg met Duitse met gebroken poot en een vage Italiaan).
In Arnhem was het vakantiegevoel weer direct voorbij toen er vertrouwd mat'64 aan kwam zetten richting Deventer. Daar de IC naar huis, en daar was ik weer rond 11:00.

Andere reisjes naar Antwerpen, Gent, Brugge of Parijs zijn redelijk standaard, dus daar geen verhalen over
MREnvrijdag 24 maart 2006 @ 17:51
quote:
Op vrijdag 24 maart 2006 17:28 schreef Carport het volgende:

[..]

Tip
Ja, dat je niet reist met een overnachting op het station maar in een trein.
Dat is ook de truc bij EuroDomino: nachttreinen nemen ipv motels
MREnvrijdag 24 maart 2006 @ 17:55
En voor wie morgen nog niets te doen heeft en wellicht nog wat stoomtreinfoto's wil maken in eigen land, raad ik aan om morgen rond 10:45 of 18:30 in Apeldoorn te zijn. 17:45 Amersfoort en daar tussen moet je zelf maar bedenken, route via Arnhem/Tiel/Utrecht
Tfzvrijdag 24 maart 2006 @ 18:01
quote:
Op vrijdag 24 maart 2006 17:48 schreef MREn het volgende:

[..]
en in de al gereedstaande nachttrein naar Zagreb, vertrek 22:50, aankomst uurtje of 9 in de ochten (Rijeka).
Leuke trein is dat, die heb ik laatst in München eens gefotografeerd.
quote:
Op de terugweg het andere deel slapend afgelegd: eerst met een internationale trein van Rijka naar München en vanaf daar de CNL naar Arnhem. Veel mensen zonder reservering die in het gangpad sliepen. Ik zat helaas bij twee Nederlandse vrouwen en hun kinderen, had veel liever andere mensen om nog eens wat mee te ouwe hoeren (zoals op de heenweg met Duitse met gebroken poot en een vage Italiaan).
Is voor de CNL geen reservering verplicht? Laatst een retourtje München gedaan, heen in zespersoons coupé in Couchette (gelukkig maar met vier mensen). Vervelende planken met een stofje, alleen goed om op te liggen om DVD te kijken, niet om te slapen. Terug in slaaprijtuig, relaxed! Afgelopen zomer ook per CNL naar München en per EC/IC naar/van Villach resp. Salzburg. Het nadeel daarvan is dat je, zeker na een nacht in de trein, toch niet helemaal fit bent. Als je dan nog uren in een IC moet hangen, breekt dat een beetje op. Al met al is die CNL zeker een goede optie om mee te reizen.
MREnvrijdag 24 maart 2006 @ 18:22
quote:
Op vrijdag 24 maart 2006 18:01 schreef Tfz het volgende:


Is voor de CNL geen reservering verplicht?
Ja, daarom kon ik ook in een bed liggen en die anderen in het gangpad
Geen idee of er ook een soort van meereiskaartjes bestaan voor de CNL: wel mee mogen maar geen recht op zit/lig plaats.
quote:
Laatst een retourtje München gedaan, heen in zespersoons coupé in Couchette (gelukkig maar met vier mensen). Vervelende planken met een stofje, alleen goed om op te liggen om DVD te kijken, niet om te slapen.
Ik vond de nachttrein München naar Rijeka ook een stuk fijner dan de CNL.
thatsmevrijdag 24 maart 2006 @ 18:57
quote:
Op vrijdag 24 maart 2006 18:22 schreef MREn het volgende:
Ja, daarom kon ik ook in een bed liggen en die anderen in het gangpad
Geen idee of er ook een soort van meereiskaartjes bestaan voor de CNL: wel mee mogen maar geen recht op zit/lig plaats.
Ik reserveer altijd in de CNL, dat is volgens mij ook verplicht. Je betaald ook voor een zitplaatst namelijk. Voor een couchette of slaaphut natuurlijk ook, maar dan meer. Naast je reservatie heb je nog een geldig vervoersbewijs nodig voor het traject, dit kan ook gewoon met allerlei kortingen.
Zug-Chefvrijdag 24 maart 2006 @ 19:05
Ja CNL is wel reservering verplicht, alleen je hebt verschillende mogelijkheden. Je kan in een zeer ruimte kamer, alleen of met zn 2en, maar ook in een coupe voor 4 of 6 personen, liggend. Tot slot heb je ook nog de zit rijtuigen. Als je er vroeg bij bent kan je wel voor 29 euro in Munchen of Zurich zitten
Tfzvrijdag 24 maart 2006 @ 19:16
Idd, enkeltje Ah-München in zespersoons Couchette was ¤39,-, in tweepersoons slaapbak ¤69,-. SparNight stond inderdaad aangegeven voor ¤29,-, zal wel zitplek zijn.
Zug-Chefvrijdag 24 maart 2006 @ 19:22
Je moet er echt van houden, of je moet gewoon goedkoop willen reizen, maar anders (en eigenlijk zoiezo wel) kom je vrij brak aan. Ook al gaat t licht in het zitrijtuig uit s nachts, echt slapen doe je niet. Tenminste dat deed ik niet echt. Maarja als je toch een week of zo weg gaat (vakantie of wintersport ofzo) dan is t natuurlijk zeer ideaal en goedkoop om die kan op te kunnen gaan. Bijslapen doe je wel ter plekke
Ou-Tannuvrijdag 24 maart 2006 @ 22:13

Reclame fototje stond nog op mn GSM

en wat ik niet snap,
Deze:

waar is die wissel bij steenwijk goed voor? dr liggen wel mooie nieuwe betonnen dingen onder, maar t spoor is zo roestig als de pest, dus daar amper een trein over komt
dus de trein komt uit leeuwarden komt van die kant af..
MREnvrijdag 24 maart 2006 @ 22:36
Inhaalspoortje? Ligt er volgens mij trouwens ook nog niet zo lang.
Alexxxxxvrijdag 24 maart 2006 @ 22:37
volgens mij werd het aangelegd in de tijd dat ik nog elk weekend op en neer pendelde naar Den haag, dat is nu zo'n 3 jaar geleden.
Ou-Tannuvrijdag 24 maart 2006 @ 22:38
quote:
Op vrijdag 24 maart 2006 22:36 schreef MREn het volgende:
Inhaalspoortje? Ligt er volgens mij trouwens ook nog niet zo lang.
mja dacht ik ook aan, alleen hij voegt al voor het einde van het perron samen?

en de trein naar zwolle staat dus altijd midden op de wissel
Brembovrijdag 24 maart 2006 @ 23:49
quote:
Op vrijdag 24 maart 2006 22:38 schreef Ou-Tannu het volgende:

[..]

mja dacht ik ook aan, alleen hij voegt al voor het einde van het perron samen?

en de trein naar zwolle staat dus altijd midden op de wissel
Dieren heb je ook 3 "prorail"sporen, maar dat stamt uit de oudheid . Ik denk zelf inhaal spoortje, maar dan zou je de trein niet van baanvak willen veranderen want met 130 heeft iedereen de koffie over zich heen!
MREnvrijdag 24 maart 2006 @ 23:57
Voor de liefhebbers die zelf een trein willen huren: een DM'90 leasen bij NSFS uit Dublin kost je 16.000 euro per maand ex BTW.

Moet je (onder andere) je trein minimaal verzekeren voor 1,85 mln casco en 100mln WA.
Ou-Tannuzaterdag 25 maart 2006 @ 00:23
quote:
Op vrijdag 24 maart 2006 23:49 schreef Brembo het volgende:

[..]

Dieren heb je ook 3 "prorail"sporen, maar dat stamt uit de oudheid . Ik denk zelf inhaal spoortje, maar dan zou je de trein niet van baanvak willen veranderen want met 130 heeft iedereen de koffie over zich heen!
waar het niet dat aan de overzijde van het perron 2 sporen liggen die wel voor het perron er afgaan en er bij komen?

nou durf ik alleen niet te zeggen als je van elk spoor bij die 2 sporen kan komen,,
quote:
Op vrijdag 24 maart 2006 23:57 schreef MREn het volgende:
Voor de liefhebbers die zelf een trein willen huren: een DM'90 leasen bij NSFS uit Dublin kost je 16.000 euro per maand ex BTW.

Moet je (onder andere) je trein minimaal verzekeren voor 1,85 mln casco en 100mln WA.
en wat kost een maandje spoor gebruik?
Tfzzaterdag 25 maart 2006 @ 01:02
quote:
Op vrijdag 24 maart 2006 23:49 schreef Brembo het volgende:
Dieren heb je ook 3 "prorail"sporen, maar dat stamt uit de oudheid . Ik denk zelf inhaal spoortje, maar dan zou je de trein niet van baanvak willen veranderen want met 130 heeft iedereen de koffie over zich heen!
De infra is dan ook niet gemaakt voor die snelheid. De wissels daar zullen wel een snelheid van 40 km/h of zo toelaten, niet veel hoger in elk geval. Wat extra sporen is alleen maar handig, je vind ze overal.
quote:
Op zaterdag 25 maart 2006 00:23 schreef Ou-Tannu het volgende:
en wat kost een maandje spoor gebruik?
Heel veel geld, want je moet ook toegelaten zijn als spoorvervoerder en dat ben je niet zonder aan een hoop regels te voldoen (denk aan bevoegd personeel, onderhoud door gecertificeerde bedrijven).
MREnzaterdag 25 maart 2006 @ 01:08
quote:
Op zaterdag 25 maart 2006 00:23 schreef Ou-Tannu het volgende:
en wat kost een maandje spoor gebruik?
Dat is afhankelijk van de kilometers die je maakt en op welke stations je stopt.

Kilometerprijs is 0,5059 euro per km, komt nog bij 2.49 per stop op middelgroot station, 0,86 per stop op klein station. Wil je op een van de vier grote (Asd, Gvc, Rtd, Ut) stations stoppen, kost je dat 5,08 per stop.

(de 38 middelgrote stations zijn trouwens: Alkmaar, Almere Buiten, Almere Centrum, Amersfoort, Amsterdam Amstel, Amsterdam Sloterdijk, Amsterdam Zuid WTC, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Delft, Den Haag HS, Deventer, Dordrecht, Duivendrecht, Ede-Wageningen, Eindhoven, Enschede, Gouda, Groningen, Haarlem, Heerlen, Hengelo, ’s-Hertogenbosch, Hilversum, Hoofddorp, Leeuwarden, Leiden Centraal, Maastricht, Nijmegen, Roermond, Roosendaal, Rotterdam Alexander, Rotterdam Blaak, Schiedam Centrum, Schiphol, Tilburg, Zwolle)

[ Bericht 15% gewijzigd door MREn op 25-03-2006 01:14:10 ]
MREnzaterdag 25 maart 2006 @ 01:12
quote:
Op zaterdag 25 maart 2006 01:02 schreef Tfz het volgende:

[..]

De infra is dan ook niet gemaakt voor die snelheid. De wissels daar zullen wel een snelheid van 40 km/h of zo toelaten, niet veel hoger in elk geval. Wat extra sporen is alleen maar handig, je vind ze overal.
Mits prorail er goed mee om weet te gaan...
Bv. op Btl-Ehv stug volhouden dat treinen van/naar Ht op de binnensporen rijden, en van/naar Tb op de buitensporen. En maar lekker achter een goederentrein blijven kachelen terwijl het andere spoor vrij is
MREnzaterdag 25 maart 2006 @ 01:16
quote:
Op zaterdag 25 maart 2006 00:23 schreef Ou-Tannu het volgende:
en wat kost een maandje spoor gebruik?
Als de bovengenoemde DM'90 te duur is: een stelletje plan V kost maar 15.464 ex BTW.
Casco hoef je ook maar voor 1,1mln te verzekeren
Peterzaterdag 25 maart 2006 @ 02:20
plan V ( 3 tweetjes)
deden vandaag dienst als de intercity van zwolle-leeuwarden ( 17:20 uit zwolle)
niet normaal lijkt me?
MREnzaterdag 25 maart 2006 @ 02:27
quote:
Op zaterdag 25 maart 2006 02:20 schreef petre86 het volgende:
plan V ( 3 tweetjes)
deden vandaag dienst als de intercity van zwolle-leeuwarden ( 17:20 uit zwolle)
niet normaal lijkt me?
Dat is de wekelijkse uitzondering
Standaard dus.

Reden: rest van het ICM is nodig om de andere Noord-Oost IC's te verlengen.
Peterzaterdag 25 maart 2006 @ 02:31
quote:
Op zaterdag 25 maart 2006 02:27 schreef MREn het volgende:

[..]

Dat is de wekelijkse uitzondering
Standaard dus.

Reden: rest van het ICM is nodig om de andere Noord-Oost IC's te verlengen.
waarom rijden ze de stoptrein Deventer-Almelo daar dan niet mee?
MREnzaterdag 25 maart 2006 @ 02:39
quote:
Op zaterdag 25 maart 2006 02:31 schreef petre86 het volgende:

[..]

waarom rijden ze de stoptrein Deventer-Almelo daar dan niet mee?
Omdat er planmatig geen mat'64 in de buurt komt, muv een paar weekendritjes in de 3600-serie (Zwolle-Roosendaal - nog doorgaand ook), terwijl je in Zwolle een goed aanbod hebt aan mat'64 door de lijnen naar Emmen en Utrecht en door NedTrain waar ze in onderhoud zijn.

Dus rijdt op vrijdag de trein van 17:19 naar Leeuwarden met 3*plan V nadat ze als stoptrein vanaf Utrecht binnen zijn gekomen. Ze gaan de zelfde dag weer retour: om 22:35 vanaf Leeuwarden als stoptrein naar Utrecht.
Tfzzaterdag 25 maart 2006 @ 02:47
quote:
Op zaterdag 25 maart 2006 01:12 schreef MREn het volgende:

[..]

Mits prorail er goed mee om weet te gaan...
Bv. op Btl-Ehv stug volhouden dat treinen van/naar Ht op de binnensporen rijden, en van/naar Tb op de buitensporen. En maar lekker achter een goederentrein blijven kachelen terwijl het andere spoor vrij is
Nog niet meegemaakt dat je daar de hele tijd achter cargo blijft hangen. Komt normaal ook niet voor, als ProRail geen onmogelijke paden bedenkt.
Automatic_Rockzaterdag 25 maart 2006 @ 07:06
tvp
Ou-Tannuzaterdag 25 maart 2006 @ 11:07
quote:
Op zaterdag 25 maart 2006 02:47 schreef Tfz het volgende:

[..]

Nog niet meegemaakt dat je daar de hele tijd achter cargo blijft hangen. Komt normaal ook niet voor, als ProRail geen onmogelijke paden bedenkt.
ook wel eens gehad hoor, utrecht zwolle, konden we de goederentrein niet passeren, dat hele stuk is zowar 3 sporig :/ en een goederentreintje rijd naar 80 ofzo:/
Duvelzaterdag 25 maart 2006 @ 11:43
quote:
Op zaterdag 25 maart 2006 01:02 schreef Tfz het volgende:

[..]

De infra is dan ook niet gemaakt voor die snelheid. De wissels daar zullen wel een snelheid van 40 km/h of zo toelaten, niet veel hoger in elk geval. Wat extra sporen is alleen maar handig, je vind ze overal.
Het wissel op de foto voor een snelheid groter dan 40 lijkt onzinnig, gezien het dwergsein in de verte?
Tfzzaterdag 25 maart 2006 @ 12:23
quote:
Op zaterdag 25 maart 2006 11:07 schreef Ou-Tannu het volgende:
ook wel eens gehad hoor, utrecht zwolle, konden we de goederentrein niet passeren, dat hele stuk is zowar 3 sporig :/ en een goederentreintje rijd naar 80 ofzo:/
Dat hele stuk is niet "zowat driesporig".... Kwestie van ProRail's prutswerk, niets meer, niets minder. Zat plekken om iets aan de kant te nemen en als ze weer hebben geprutst met een onmogelijk pad, dan is dat ProRail's probleem en niet dat van de vervoerder die daardoor andere treinen hindert.
quote:
Op zaterdag 25 maart 2006 11:43 schreef Duvel het volgende:
Het wissel op de foto voor een snelheid groter dan 40 lijkt onzinnig, gezien het dwergsein in de verte?
Het ging dan ook over Dieren, niet over de situatie op de getoonde foto. Wat Swk betreft is inderdaad maximaal 40 km/u toegestaan vanwege het dwergsein.

[ Bericht 7% gewijzigd door Tfz op 25-03-2006 12:30:57 ]
Ou-Tannuzaterdag 25 maart 2006 @ 13:02
quote:
Op zaterdag 25 maart 2006 12:23 schreef Tfz het volgende:

[..]

Dat hele stuk is niet "zowat driesporig".... Kwestie van ProRail's prutswerk, niets meer, niets minder. Zat plekken om iets aan de kant te nemen en als ze weer hebben geprutst met een onmogelijk pad, dan is dat ProRail's probleem en niet dat van de vervoerder die daardoor andere treinen hindert.
[..]

Het ging dan ook over Dieren, niet over de situatie op de getoonde foto. Wat Swk betreft is inderdaad maximaal 40 km/u toegestaan vanwege het dwergsein.
nja t stuk waar wij toen achter de goederen trein zaten was wel 3 sporig :/
Tfzzaterdag 25 maart 2006 @ 14:39
quote:
Op zaterdag 25 maart 2006 13:02 schreef Ou-Tannu het volgende:
nja t stuk waar wij toen achter de goederen trein zaten was wel 3 sporig :/
Je hebt een paar plekken waar je treinen aan de kant kunt nemen, maar dat is maar een klein stuk ten opzichte van "bijna heel Utrecht - Zwolle". In de regel heeft een op tijd rijdende trein voorrang op een vertraagde trein. Dat geldt dus ook voor goederentreinen. Dat ProRail af en toe niet zo creatief is om vooruit te kijken hoe vertraging beperkt kan worden door de treinopvolging aan te passen is wel bekend. Maar bij ProRail hoef je nergens van op te kijken. Een trein de foute kant opsturen, ergens binnennemen waar dat niet past (trein langer dan spoor), stilzetten "omdat het automatisch moet" als je één minuut te vroeg bent (¤¤ en vertraging door langzaam remmen en optrekken), treinen stilzetten bij overgang naar een ander verkeersleidingsgebied "want ik ken je niet, ik moet eerst nazoeken wie je bent", het kan allemaal.
Ou-Tannuzaterdag 25 maart 2006 @ 14:59
Efficient werken is bij prorail soms ver te zoeken ja :/

toen ze op Zwolle - emmen VV nog met de SM-90 reden ook wel gehad dat we bij zwolle moesten wachten op de stoptrein te laat was, en dan zit je in de intercity
MREnzaterdag 25 maart 2006 @ 21:19
quote:
Op zaterdag 25 maart 2006 14:59 schreef Ou-Tannu het volgende:
toen ze op Zwolle - emmen VV nog met de SM-90 reden ook wel gehad dat we bij zwolle moesten wachten op de stoptrein te laat was, en dan zit je in de intercity
de stoptrein? de intercity?
Ou-Tannuzaterdag 25 maart 2006 @ 21:46
quote:
Op zaterdag 25 maart 2006 21:19 schreef MREn het volgende:

[..]

de stoptrein? de intercity?
stoptrein vanaf emmen was telaat! en de intercity vanuit leeuwarden ( waar ik in zat ) moest dus wachten :/
MREnzaterdag 25 maart 2006 @ 21:53
MREnzaterdag 25 maart 2006 @ 21:55
quote:
Op zaterdag 25 maart 2006 21:46 schreef Ou-Tannu het volgende:

[..]

stoptrein vanaf emmen was telaat! en de intercity vanuit leeuwarden ( waar ik in zat ) moest dus wachten :/
Ik zie het verband met blunderend prorail niet geloof ik...als een stopper moet overkruisen of jouw trein de aansluiting overneemt, heeft dat toch geen zak met prorail te maken?
Ou-Tannuzaterdag 25 maart 2006 @ 22:05
quote:
Op zaterdag 25 maart 2006 21:55 schreef MREn het volgende:

[..]

Ik zie het verband met blunderend prorail niet geloof ik...als een stopper moet overkruisen of jouw trein de aansluiting overneemt, heeft dat toch geen zak met prorail te maken?
prorail kennende zou dr wel weer een sein/wisselstoring geweest zijn op emmen - zwolle dus tja
MREnzaterdag 25 maart 2006 @ 22:07
quote:
Op zaterdag 25 maart 2006 22:05 schreef Ou-Tannu het volgende:

[..]

prorail kennende zou dr wel weer een sein/wisselstoring geweest zijn op emmen - zwolle dus tja
Of gewoon een stom materieelbeleid van NS waardoor de rijtijden niet gehaald kunnen worden...
Duvelzondag 26 maart 2006 @ 16:01
quote:
Op zaterdag 25 maart 2006 22:07 schreef MREn het volgende:

[..]

Of gewoon een stom materieelbeleid van NS waardoor de rijtijden niet gehaald kunnen worden...
SM'90 was toch wel snel genoeg om de stoptreindienst op Zwolle - Emmen te rijden?
Ou-Tannuzondag 26 maart 2006 @ 17:14
quote:
Op zondag 26 maart 2006 16:01 schreef Duvel het volgende:

[..]

SM'90 was toch wel snel genoeg om de stoptreindienst op Zwolle - Emmen te rijden?
niet als ze uitvallen of niet harder dan stapvoets omdat er een sein storing is?
Tfzzondag 26 maart 2006 @ 17:29
quote:
Op zondag 26 maart 2006 17:14 schreef Ou-Tannu het volgende:

[..]

niet als ze uitvallen of niet harder dan stapvoets omdat er een sein storing is?
Maar dat heeft weer niks met materieelbeleid te maken. Suffe opmerking sowieso, met Mat '64 haal je het wel, ook met niet-turbo-V. Blijkbaar mag je als bedrijf niet besparen wanneer dat goed kan.
MREnzondag 26 maart 2006 @ 17:35
quote:
Op zondag 26 maart 2006 16:01 schreef Duvel het volgende:

[..]

SM'90 was toch wel snel genoeg om de stoptreindienst op Zwolle - Emmen te rijden?
Jawel, hoewel ook toen al de dienstregeling consequent niet volgende de officiele normen passend was, werd het ook toen al gedoogd.
MREnzondag 26 maart 2006 @ 17:36
quote:
Op zondag 26 maart 2006 17:29 schreef Tfz het volgende:

[..]

Maar dat heeft weer niks met materieelbeleid te maken. Suffe opmerking sowieso, met Mat '64 haal je het wel, ook met niet-turbo-V. Blijkbaar mag je als bedrijf niet besparen wanneer dat goed kan.
Natuurlijk mag je dat zelf bepalen, maar iedereen kan op zn klompen aanvoelen dat sneller optrekkend materieel minder gevoelig voor vertragingen. Al helemaal op (deels) enkelsporige baanvakken.
Tfzzondag 26 maart 2006 @ 19:34
quote:
Op zondag 26 maart 2006 17:36 schreef MREn het volgende:
[..]

Natuurlijk mag je dat zelf bepalen, maar iedereen kan op zn klompen aanvoelen dat sneller optrekkend materieel minder gevoelig voor vertragingen. Al helemaal op (deels) enkelsporige baanvakken.
Natuurlijk, maar je doet het voorkomen alsof je met plan V de rijtijden niet kunt halen, terwijl dat wel degelijk kan (en al helemaal met turbo-V) en dat dus geen reden is om SM '90 in dienst te houden. Doe je dat wel, dan ben je als bedrijf in mijn ogen niet slim bezig, gezien de hoge(re) kosten die dat met zich meebrengt.
MREnzondag 26 maart 2006 @ 19:56
quote:
Op zondag 26 maart 2006 19:34 schreef Tfz het volgende:

[..]

Natuurlijk, maar je doet het voorkomen alsof je met plan V de rijtijden niet kunt halen, terwijl dat wel degelijk kan (en al helemaal met turbo-V) en dat dus geen reden is om SM '90 in dienst te houden.
Rijtijden halen lukt ook wel muv een enkele drukke trein in de ochtendspits, maar juist snellere aanzet kan zorgen voor beperking van de doorgifte van vertraging aan tegentreinen.
quote:
Doe je dat wel, dan ben je als bedrijf in mijn ogen niet slim bezig, gezien de hoge(re) kosten die dat met zich meebrengt.
Ligt er ook maar net aan hoe veel hoger die kosten liggen. Je onttrekt natuurlijk wel wat stellen uit je voorraad, terwijl het aantal reizigers-km alleen maar toeneemt.
Bovendien draagt de inzet van plan V niet echt bij aan de klantattractiviteit voor de verbinding. Maar ja, die is met die 'robuuste' aansluitingen in Zl en Mrb toch aan behoorlijk gering.

Nu maar hopen dat die nieuwe sprinters een beetje bevallen, anders kom je jezelf nog tegen met een tekort aan stoptreinmaterieel als de revisietermijn van mat'64 aardig in zicht komt.
Ou-Tannuzondag 26 maart 2006 @ 20:08
quote:
Op zondag 26 maart 2006 19:56 schreef MREn het volgende:

[..]

Rijtijden halen lukt ook wel muv een enkele drukke trein in de ochtendspits, maar juist snellere aanzet kan zorgen voor beperking van de doorgifte van vertraging aan tegentreinen.
[..]

Ligt er ook maar net aan hoe veel hoger die kosten liggen. Je onttrekt natuurlijk wel wat stellen uit je voorraad, terwijl het aantal reizigers-km alleen maar toeneemt.
Bovendien draagt de inzet van plan V niet echt bij aan de klantattractiviteit voor de verbinding. Maar ja, die is met die 'robuuste' aansluitingen in Zl en Mrb toch aan behoorlijk gering.

Nu maar hopen dat die nieuwe sprinters een beetje bevallen, anders kom je jezelf nog tegen met een tekort aan stoptreinmaterieel als de revisietermijn van mat'64 aardig in zicht komt.
mat64 weer op revisie? hoelang moeten die dan nog wel niet blijven rijden?
MREnzondag 26 maart 2006 @ 20:12
quote:
Op zondag 26 maart 2006 20:08 schreef Ou-Tannu het volgende:

[..]

mat64 weer op revisie? hoelang moeten die dan nog wel niet blijven rijden?
De uiterste revisietermijn is de uiterste dag dat ze nog mogen rijden na de vorige revisie, het impliceert niet dat er noodzakelijkerwijs nog een revisie moet komen, afvoer is ook een optie.
Ou-Tannuzondag 26 maart 2006 @ 20:14
quote:
Op zondag 26 maart 2006 20:12 schreef MREn het volgende:

[..]

De uiterste revisietermijn is de uiterste dag dat ze nog mogen rijden na de vorige revisie, het impliceert niet dat er noodzakelijkerwijs nog een revisie moet komen, afvoer is ook een optie.
juist, en hoelang zit er doorgaans tussen revisie's dan? of is dat per type trein weer verschillend?
Tfzzondag 26 maart 2006 @ 21:24
quote:
Op zondag 26 maart 2006 20:12 schreef MREn het volgende:
[..]

De uiterste revisietermijn is de uiterste dag dat ze nog mogen rijden na de vorige revisie, het impliceert niet dat er noodzakelijkerwijs nog een revisie moet komen, afvoer is ook een optie.
Je bedoelt neem ik aan de revisietermijn, opgerekt met extra remcontrolebeurten? Dat is ook wat er nu met het oudste plan Vis gebeurd; daarvan is de revisietermijn vorig jaar al gelopen, maar met extra beurten wordt het spul wat langer in dienst gehouden.
quote:
Op zondag 26 maart 2006 20:08 schreef Ou-Tannu het volgende:
[..]

mat64 weer op revisie? hoelang moeten die dan nog wel niet blijven rijden?
Je moet niet vergeten dat de jongste stellen nu nog revisies ondergaan en dus nog makkelijk vijf tot zeven jaar mee kunnen.
Carportzondag 26 maart 2006 @ 21:38
quote:
Op donderdag 16 maart 2006 23:33 schreef Willy84 het volgende:
Iets andere vraag voor de trein kenner. Wat gebeurt er met de trek-duw stammen tussen Haarlem en Limburg als er in de volgende dienstregeling telkens gecombineert word in Sittard. En wat gebeurt er met de 2 delige City Sprinters op de Zoetermeerlijn Als dat Randstad rail word ??
Om deze oude quote nog maar eens toe te lichten:
Met de komst van de dienstregeling in 2007 gaat er waarschijnlijk ICK in de 1900 (Den Haag - Venlo) en de 3500 (Schiphol - Eindhoven) rijden. ICRm komt (ook) te rijden in de 1900, 2000 (Den Haag - Arnhem) en de 3600 (Roosendaal - Arnhem). De andere treinen binnen die series worden met IRM gereden. ICM blijft op de Noord-Oost rijden.

Eerder hoorde ik er ook al geruchten over, maar de Sprinter-tweetjes van de ZoetermeerStadslijn en Hofpleinlijn worden ook gemoderniseerd, naar alle waarschijnlijkheid gevlaflipt. Deze worden dan ook op enkele sprinterlijntjes ingezet, denk bijvoorbeeld aan Rotterdam - Hoek van Holland en Utrecht - Rhenen.
Ou-Tannuzondag 26 maart 2006 @ 21:41
quote:
Op zondag 26 maart 2006 21:24 schreef Tfz het volgende:

[..]

Je bedoelt neem ik aan de revisietermijn, opgerekt met extra remcontrolebeurten? Dat is ook wat er nu met het oudste plan Vis gebeurd; daarvan is de revisietermijn vorig jaar al gelopen, maar met extra beurten wordt het spul wat langer in dienst gehouden.
[..]

Je moet niet vergeten dat de jongste stellen nu nog revisies ondergaan en dus nog makkelijk vijf tot zeven jaar mee kunnen.
Das waar,
Fredzondag 26 maart 2006 @ 23:28
quote:
Op zondag 26 maart 2006 20:08 schreef Ou-Tannu het volgende:
mat64 weer op revisie? hoelang moeten die dan nog wel niet blijven rijden?
Denk totdat ze vanzelf uit elkaar zijn gevallen...
Iedere keer als zo'n ding remt dan dan "kreunt"-ie zo hard dat je denkt dat-ie instort...


ff ook nog wat anders:
Ik zat vandaag in de trein van Rotterdam naar Hoek van Holland. Vlakbij de wasstraat stond een rare combo van een loc uit de 1600/1700-serie en een enkele dubbeldekkerstuurstand van de DDM of DDAR. Heeft iemand enig idee wat die combo daar stond te doen.
MREnmaandag 27 maart 2006 @ 02:48
quote:
Op zondag 26 maart 2006 23:28 schreef FredvZ het volgende:
ff ook nog wat anders:
Ik zat vandaag in de trein van Rotterdam naar Hoek van Holland. Vlakbij de wasstraat stond een rare combo van een loc uit de 1600/1700-serie en een enkele dubbeldekkerstuurstand van de DDM of DDAR. Heeft iemand enig idee wat die combo daar stond te doen.
Zal vast een testrit voor het een of ander zijn.
Duvelmaandag 27 maart 2006 @ 08:27
quote:
Op maandag 27 maart 2006 02:48 schreef MREn het volgende:

[..]

Zal vast een testrit voor het een of ander zijn.
Volgens mij zijn ze met instructie bezig o.i.d. Hij stond eerst op een van de opstelspoortjes aan de Blijdorpzijde, toen naast de wasstraat, en vanmorgen weer op zijn oude stek.
MREnmaandag 27 maart 2006 @ 08:33
quote:
Op zondag 26 maart 2006 21:38 schreef Carport het volgende:
ICM blijft op de Noord-Oost rijden.
En juist de stoptrein Almelo-Deventer wordt weer mat'64, wat een achterlijkheid weer.

Het is toch bij de konijnen af dat er in Dv een ICM af wordt gekoppeld waarna een andere ICM achter de IC aan rijdt als stoptrein nadat het afgekoppelde stel afgerangeerd is.

Het is toch juist de meest ideale situatie om in Apeldoorn (bij opening nieuwe stations) het achterste stel als stoptrein te laten rijden, en het voorste als IC? Of wellicht nog beter: stoptrein vanaf Amersfoort met een extra perron bij Barneveld-Noord aan de lijn naar Apd ipv aan de kippenvalleilijn.
Willy84maandag 27 maart 2006 @ 20:34
Weet iemand hoe het systeem qua treinseries in elkaar steekt. Wat is het doel er precies van en wat kan je er uit afleiden. Ik weet bv dat de serie 900 naar Maastricht gaat en 3500 naar heerlen. Maar nr's in die serie bv trein 901 (zeg maar wat) wat heb je dan aan dat nr. Kun je daar iets van een tijd uithalen en worden alle nr's gebruikt of zijn er ook nr's die helemaal niet rijden. Bv als trein 902 rijd bestaat 901 dan ook?

Klein vraagje
MREnmaandag 27 maart 2006 @ 20:56
quote:
Op maandag 27 maart 2006 20:34 schreef Willy84 het volgende:
Weet iemand hoe het systeem qua treinseries in elkaar steekt. Wat is het doel er precies van en wat kan je er uit afleiden. Ik weet bv dat de serie 900 naar Maastricht gaat en 3500 naar heerlen. Maar nr's in die serie bv trein 901 (zeg maar wat) wat heb je dan aan dat nr. Kun je daar iets van een tijd uithalen en worden alle nr's gebruikt of zijn er ook nr's die helemaal niet rijden. Bv als trein 902 rijd bestaat 901 dan ook?
Klein vraagje
De 800 rijdt naar Maastricht, de 900 naar Heerlen en de 3500 Eindhoven-Schiphol

Er is wel ongeveer een tijd uit te halen, x01 nummers bestaan eigenlijk alleen bij speciale series, als 38001, 501 of 141.
Verder kun je er vanuit gaan dat op de knooppunten de treinen (vaak) de zelfde nummering bijvoorbeeld trein 7980 geeft aansluiting op de 31280.
Nummering begint dus ook vaak niet bij 1 maar ergens tussen de 10 en 20, bijv. de 817 als eerste IC Ehv-Mt.

Opvolgend nummer hoeft niet altijd te bestaan, wel hebben tegentreinen van een even treinnummer een oneven nummer. Maar als je weer naar je 800/900 serie kijkt: na de 833 komt bijv. de 935 en dan weer de 837. De 835 bestaat dus niet.

Afwijkende series zijn er ook genoeg, zoals de series 500 (alleen 501/502) en 450 (alleen 452, 453, 455) zijnde IC Den Haag-Groningen vv. met extra 1e klas, en de int. treinen naar Londen (via Hoek van Holland).
Willy84maandag 27 maart 2006 @ 21:52
Bestaan er een soort van overzichtje van
MREnmaandag 27 maart 2006 @ 22:11
quote:
Op maandag 27 maart 2006 21:52 schreef Willy84 het volgende:
Bestaan er een soort van overzichtje van
Van alle treinseries in het land?

Jawel hoor.
http://home.student.utwen(...)EINNUMMERING2003.pdf

http://www.prorail.nl/NR/(...)gsdatum170220061.xls
Willy84maandag 27 maart 2006 @ 23:19
Danku
Brembodinsdag 28 maart 2006 @ 01:10
Ik stond vandaag as usual op het prachtige station Arnhem Presikhaaf, en zat te kijken aar de klokken. Maar wat schepte me verbazig, de prestigeuze NS klok loopt links 3 minuten voor dan op rechts! Is de duits degelijkheid uit de klokken verdwenen of worden ze niet gesychroniseerd?!
blupdinsdag 28 maart 2006 @ 10:24
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 01:10 schreef Brembo het volgende:
Ik stond vandaag as usual op het prachtige station Arnhem Presikhaaf, en zat te kijken aar de klokken. Maar wat schepte me verbazig, de prestigeuze NS klok loopt links 3 minuten voor dan op rechts! Is de duits degelijkheid uit de klokken verdwenen of worden ze niet gesychroniseerd?!
'n gewone stationsklok?
die worden geloof ik wel gesychroniseerd. maybe is de wijzer iets verschoven op zn as.
Ou-Tannudinsdag 28 maart 2006 @ 12:10
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 10:24 schreef blup het volgende:

[..]

'n gewone stationsklok?
die worden geloof ik wel gesychroniseerd. maybe is de wijzer iets verschoven op zn as.
idd volgens mij worden ze gesynct, aangezien het imo gewoon onmogelijk is om op een groot station ( waar je meerdere klokken kan zien vanaf 1 punt) ze excact gelijk te laten lopen zonder synchronisatie
Duveldinsdag 28 maart 2006 @ 14:10
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 12:10 schreef Ou-Tannu het volgende:

[..]

idd volgens mij worden ze gesynct, aangezien het imo gewoon onmogelijk is om op een groot station ( waar je meerdere klokken kan zien vanaf 1 punt) ze excact gelijk te laten lopen zonder synchronisatie
Hoe het nu zit, weet ik niet precies. Vroeger waren de stationsklokken allemaal synchroon met de moederklok in Utrecht. Alleen de minuten werden trouwens gesynchroniseerd. De scondenwijzer liep gewoon zijn rondje, en als ie boven was dan stopte ie tot de minutenpuls kwam. Zo'n klok loopt dus voor geen meter als je 'm bij je thuis aanzet, tenzij je een apparaatje bouwt om 'm aan te sturen.
Ou-Tannudinsdag 28 maart 2006 @ 14:46
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 14:10 schreef Duvel het volgende:

[..]

Hoe het nu zit, weet ik niet precies. Vroeger waren de stationsklokken allemaal synchroon met de moederklok in Utrecht. Alleen de minuten werden trouwens gesynchroniseerd. De scondenwijzer liep gewoon zijn rondje, en als ie boven was dan stopte ie tot de minutenpuls kwam. Zo'n klok loopt dus voor geen meter als je 'm bij je thuis aanzet, tenzij je een apparaatje bouwt om 'm aan te sturen.
doen de meeste klokken nog, bij 12 wachten en dan pas door tikken
JDudedinsdag 28 maart 2006 @ 17:08
quote:
Zal wel het een en ander in veranderen met de nieuwe dienstregeling.
Ik geloof dat de IJssellijn, nu hij is losgeknipt van Brabant, iig de 3700 gaat worden.
Tfzdinsdag 28 maart 2006 @ 17:21
3600 Rsd-Ah, 3700 Nm-Zl.
MREndinsdag 28 maart 2006 @ 20:49
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 17:08 schreef JDude het volgende:

[..]

Zal wel het een en ander in veranderen met de nieuwe dienstregeling.
Ik geloof dat de IJssellijn, nu hij is losgeknipt van Brabant, iig de 3700 gaat worden.
Yep, maar zolang dat nog niet officieel en definitief is, staan alleen de series van 2006 er op.

Waardeloos trouwens dat ze die 3600 knippen op een van de twee drukste stukken (Nm-Ah en Tb-Ht), dat er een kwartier wachttijd komt en dat de (nieuwe) 3600 met mat'64 gereden gaat worden. Mij zie je daar niet meer.
SpeedyRichdinsdag 28 maart 2006 @ 21:41
Het gerucht gaat dat Prorail en NS weer 1 bedrijf gaan worden
met de taak organisaties:
NS Railinfrabeheer
NS Railinfra Trust
RailNed
NS Verkeersleiding
en comerciele tak

Het schijnt dat ze weer onder NS gaan operen, waardoor NS weer eigendom van spoor en grond verwerft. Het is wel de bedoeling dat de Comerciele tak van NS strik gescheiden van de beheer en explotatie tak blijft. Verder gaat naar verwachting NS Reizigers, Stations en Vastgoed onder en andere naam door. de naam de Nederlandse Spoorwegen zullen alleen dan overblijven voor beheer, onderhoud en explotatie.

Moscht het bovenstaande gebeuren dan gaan er nog een paar wijzigingen plaatsvinden (wettelijk)

1* Namelijk dat NS het spoor en grondeigendom(inclu HSL en betuwroute) blijft behouden en staat der Nederlanden enige aandeelhouder blijft.
2* Concurenten enz... komen in een medezeggenschapsraad van van de beheer tak van NS

Bron: Interne IVW

Persoonlijk zou ik een goede vooruitgang vinden
Wat vinden jullie ervan
MREndinsdag 28 maart 2006 @ 21:46
En is daar ook 'echt' bewijs van?
Ik denk dat het eerder een aardig broodje aap verhaal is.

Juist door de toename van het aantal vervoerders, denk ik niet dat het ministerie zomaar verkeersleiding ed. bij de grootste vervoerder neer legt.
MREndinsdag 28 maart 2006 @ 21:46
En is daar ook 'echt' bewijs van?
Ik denk dat het eerder een aardig broodje aap verhaal is.

Juist door de toename van het aantal vervoerders, denk ik niet dat het ministerie zomaar verkeersleiding ed. bij de grootste vervoerder neer legt.
CasBdinsdag 28 maart 2006 @ 21:51
Slechter kan het in ieder geval niet worden
Duveldinsdag 28 maart 2006 @ 21:54
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 21:41 schreef SpeedyRich het volgende:
<knip gerucht>

Persoonlijk zou ik een goede vooruitgang vinden
Wat vinden jullie ervan
Ik weet niet of ik sta te juichen... Er komt niet meer kennis bij ProRail, voor de reiziger zal het hopelijk op de korte termijn iets beter uitpakken. Op de lange termijn biedt het geen soelaas.
MREndinsdag 28 maart 2006 @ 21:54
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 21:51 schreef CasB het volgende:
Slechter kan het in ieder geval niet worden
Daarom ook de plannen om de NSR Bijsturing en ProRail Verkeersleiding weer bij elkaar te gooien, die zijn in vrij hoge mate van elkaar afhankelijk.
En dan niet in één bedrijf, maar in één ruimte. Korte communicatiekanalen enzo.
Duveldinsdag 28 maart 2006 @ 21:55
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 21:54 schreef MREn het volgende:

[..]

Daarom ook de plannen om de NSR Bijsturing en ProRail Verkeersleiding weer bij elkaar te gooien, die zijn in vrij hoge mate van elkaar afhankelijk.
En dan niet in één bedrijf, maar in één ruimte. Korte communicatiekanalen enzo.
Ja, precies. Dat heeft wel nut. Maar waarom NS zich verder moet bezighouden met onderhoud en vernieuwing, dat ontgaat me.
CasBdinsdag 28 maart 2006 @ 22:05
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 21:54 schreef MREn het volgende:

[..]

Daarom ook de plannen om de NSR Bijsturing en ProRail Verkeersleiding weer bij elkaar te gooien, die zijn in vrij hoge mate van elkaar afhankelijk.
En dan niet in één bedrijf, maar in één ruimte. Korte communicatiekanalen enzo.
Zou wel een hele goede verbetering zijn. Communicatie is tamelijk belangrijk enzo
MREndinsdag 28 maart 2006 @ 22:11
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 22:05 schreef CasB het volgende:

[..]

Zou wel een hele goede verbetering zijn. Communicatie is tamelijk belangrijk enzo
Zoals tunnels dichtmetselen tussen de HGB's van ProRail en NS in Utrecht
Zug-Chefdinsdag 28 maart 2006 @ 22:22
Het ligt vanaf vandaag in ieder geval vast dat per 10 december de nieuwe dienstregeling ingaat, aldus de spits vanmorgen:

MREndinsdag 28 maart 2006 @ 22:25
Niet helemaal, er zijn wat aanpassing en ook het IC/stoptrein-model Zwolle-Ljouwert blijft gehandhaafd.
Zug-Chefdinsdag 28 maart 2006 @ 22:33
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 22:25 schreef MREn het volgende:
het IC/stoptrein-model Zwolle-Ljouwert blijft gehandhaafd.
Is dat toch al zeker dan, want in t artikel staat dat ze nog in overleg zijn met de provincie Friesland...
MREndinsdag 28 maart 2006 @ 22:46
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 22:33 schreef Zug-Chef het volgende:

[..]

Is dat toch al zeker dan, want in t artikel staat dat ze nog in overleg zijn met de provincie Friesland...
Fryslân heet de provincie.

Maar ze zijn nog in overleg omdat Fryslân niet instemt met het twee-sprinter model, intercity klinkt natuurlijk wel lekker.
Voordeel van twee sprinters is in mijn ogen (in de avonduren) de betere aansluitingen op de bussen; de reistijdwinst die je pakt met de IC sta je extra te wachten op de bussen.
MREndinsdag 28 maart 2006 @ 23:12
Een volledige lijst met aanpassingen trouwens op http://www.minvenw.nl/cen(...)2007_tcm61-98837.pdf
Peterseliemandinsdag 28 maart 2006 @ 23:38
Ik las op railserver dat de aanpassingen ook flink gevolgen voor de materieelinzet hebben. Zo gaat een deel van de sprinter 2'tjes niet aan de kant zoals eerst de bedoeling was. Verder lijkt het erop dat al het ICK materieel nodig is om de dienstregeling uit te voeren.

Overigens lijkt Arriva lichtelijk met materieel tekort te kampen. Zo zijn enkele treinen korter dan normaal. Verder staan er bij mijn weten minstens 3 DH2 en 1 DM'90 in Zwolle. Verder was er op Leeuwarden-Groningen afgelopen vrijdag een DM'90 op de stopdienst, terwijl deze normaal ingezet worden in de sneltrein. De ene sneltrein werd gereden door een wadloper, terwijl de andere wel gewoon DM'90 was.
Zug-Chefdinsdag 28 maart 2006 @ 23:45
Gewoon 2 InterCIty's richting Randstad en een aparte losse stoptrein voor tot Zwolle, of desnoods tot Meppel voor overstappen op de stoptrein uit Groningen... Voor overdag dan, iedereen blij
MREndinsdag 28 maart 2006 @ 23:46
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 23:38 schreef Peterselieman het volgende:
Ik las op railserver dat de aanpassingen ook flink gevolgen voor de materieelinzet hebben. Zo gaat een deel van de sprinter 2'tjes niet aan de kant zoals eerst de bedoeling was. Verder lijkt het erop dat al het ICK materieel nodig is om de dienstregeling uit te voeren.
Dat wordt vooral veroorzaakt door de verhuur van aardig wat ICR aan HSL.
quote:
Overigens lijkt Arriva lichtelijk met materieel tekort te kampen. Zo zijn enkele treinen korter dan normaal. Verder staan er bij mijn weten minstens 3 DH2 en 1 DM'90 in Zwolle. Verder was er op Leeuwarden-Groningen afgelopen vrijdag een DM'90 op de stopdienst, terwijl deze normaal ingezet worden in de sneltrein. De ene sneltrein werd gereden door een wadloper, terwijl de andere wel gewoon DM'90 was.
Dat komt omdat ze daar -met het oog op de leveringen van de GTW's- behoorlijk aan bezuinigen zijn op onderhoud, met als resultaat een hoge defectstand.
MREndinsdag 28 maart 2006 @ 23:55
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 23:45 schreef Zug-Chef het volgende:
Gewoon 2 InterCIty's richting Randstad en een aparte losse stoptrein voor tot Zwolle, of desnoods tot Meppel voor overstappen op de stoptrein uit Groningen... Voor overdag dan, iedereen blij
Gewoon IC's splitsen, deel Gn, deel Lw. Als die weg zijn direct de stoppers er achter aan. En wel elk halfuur.
Die komen dan plm. 15 minuten later aan in Gn en Lw, wat daar ruimte schept voor strakke 15-min busdiensten.

En andersom de stoptreinen net voor de IC's aan laten komen in Zwolle, net zoals nu ook met stoptrein uit Ut gebeurt, voor prima overstap. Of eventueel zelfs de vier treinen combineren als gezamenlijk als IC naar Amf ev. raggen.
JDudedinsdag 28 maart 2006 @ 23:59
Hmm... dat hele ProRail/NS samenvoeg verhaal... klinkt leuk hoor... maar vind het een beetje vreemd dat ik er dan nog totaal niets van gehoord heb.
Peterseliemanwoensdag 29 maart 2006 @ 00:00
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 23:55 schreef MREn het volgende:

[..]

Gewoon IC's splitsen, deel Gn, deel Lw. Als die weg zijn direct de stoppers er achter aan. En wel elk halfuur.
Die komen dan plm. 15 minuten later aan in Gn en Lw, wat daar ruimte schept voor strakke 15-min busdiensten.

En andersom de stoptreinen net voor de IC's aan laten komen in Zwolle, net zoals nu ook met stoptrein uit Ut gebeurt, voor prima overstap. Of eventueel zelfs de vier treinen combineren als gezamenlijk als IC naar Amf ev. raggen.
Goed plan op zich, maar ik denk dat het voor de NS te duur is, vanwege de inzet van personeel. Verder is het reizigersaanbod in de daluren in het noorden niet zodanig dat het de inzet van die hoeveelheid materieel rechtvaardigt.
MREnwoensdag 29 maart 2006 @ 00:08
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 00:00 schreef Peterselieman het volgende:

[..]

Goed plan op zich, maar ik denk dat het voor de NS te duur is, vanwege de inzet van personeel. Verder is het reizigersaanbod in de daluren in het noorden niet zodanig dat het de inzet van die hoeveelheid materieel rechtvaardigt.
Klopt, ik reageerde ook op Zug-Chef, voor wat het plan overdag betreft.
's Avonds (na 19:00 uit Lw/Gn, na 20:00 uit Zl) gewoon alles (2x p. uur) als stoptrein laten rijden.

Verder zijn er niet echt daluren, ook midden op de dag zitten de treinen behoorlijk vol. Als zo rond 15:00 een ICM-IV'tje aan komt zetten in Hr is dat echt veel te weinig.
Tfzwoensdag 29 maart 2006 @ 01:32
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 21:55 schreef Duvel het volgende:
[..]
Ja, precies. Dat heeft wel nut. Maar waarom NS zich verder moet bezighouden met onderhoud en vernieuwing, dat ontgaat me.
Mij ook, maar ook zo goed als zeker een flauwekulverhaaltje, dus niks om je druk over te maken. Dat bijsturing van NSR samen gaat zitten met verkeerleiders van ProRail is al langer bekend. Ook alleen een oplossing omdat er maar één reizigersvervoerder van de omvang van NSR is.
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 23:45 schreef Zug-Chef het volgende:
Gewoon 2 InterCIty's richting Randstad en een aparte losse stoptrein voor tot Zwolle, of desnoods tot Meppel voor overstappen op de stoptrein uit Groningen... Voor overdag dan, iedereen blij
Drie treinen per uur daar? Dat is natuurlijk extreem overbemeten....
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 23:38 schreef Peterselieman het volgende:
Ik las op railserver dat de aanpassingen ook flink gevolgen voor de materieelinzet hebben. Zo gaat een deel van de sprinter 2'tjes niet aan de kant zoals eerst de bedoeling was. Verder lijkt het erop dat al het ICK materieel nodig is om de dienstregeling uit te voeren.
Klopt, maar dat is het gevolg van drgl 2007 en niet van de aanpassingen die daar nog eens bovenop zijn gekomen. Kan goed zijn dat je dat ook bedoelt, is me niet geheel duidelijk.
Willy84woensdag 29 maart 2006 @ 01:48
Misschien een stomme vraag, want ben er nooit geweest. Maar waarom combineren en splitsen ze eigenlijk niet in meppel want dat ligt verder op de route.
En heb ff de dienstregeling bekeken naar Leeuwarden en Groningen.
Het ene halfuur een stoptrein en het andere een intercity.
Dus als ik de plannen goed begrijp verandert er niks
MREnwoensdag 29 maart 2006 @ 02:11
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 01:48 schreef Willy84 het volgende:
Misschien een stomme vraag, want ben er nooit geweest. Maar waarom combineren en splitsen ze eigenlijk niet in meppel want dat ligt verder op de route.
Omdat er in Zwolle storingsmonteurs zijn, omdat Zwolle het belangrijkste knooppunt is, waardoor er meer reizigers zijn. In Meppel wordt niet zo vaak gestopt.
quote:
En heb ff de dienstregeling bekeken naar Leeuwarden en Groningen.
Het ene halfuur een stoptrein en het andere een intercity.
Dus als ik de plannen goed begrijp verandert er niks
Naar Lw: IC+S, naar Gn IC+S uit Amersfoort en nog een losse S Zwolle-Groningen eens per uur.
Zug-Chefwoensdag 29 maart 2006 @ 08:33
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 01:32 schreef Tfz het volgende:

Drie treinen per uur daar? Dat is natuurlijk extreem overbemeten....
[..]
Je zou ns moeten kijken hoeveel mensen er nog tussendoor in en uitstappen. Laat die met die stopper gaan (die dus net na de IC vertrekt uit Leeuwarden als Zwolle).

De InterCity gewoon in een keer door laten rijden zonder tussenstops. Moet je ns kijken hoeveel mensen er vanuit Zwollle als Leeuwarden niks te zoeken hebben op de tussenstations. (En dus toch altijd in 1x doorrijden naar de eindplaats).

Daarom zou ik dus zeggen, en eigenlijk met mrEN eens, twee IC's per uur direct naar Zwolle of Leeuwarden. En twee stoptreinen die overal stopt.
Duvelwoensdag 29 maart 2006 @ 08:40
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 08:33 schreef Zug-Chef het volgende:

[..]

Je zou ns moeten kijken hoeveel mensen er nog tussendoor in en uitstappen. Laat die met die stopper gaan (die dus net na de IC vertrekt uit Leeuwarden als Zwolle).

De InterCity gewoon in een keer door laten rijden zonder tussenstops. Moet je ns kijken hoeveel mensen er vanuit Zwollle als Leeuwarden niks te zoeken hebben op de tussenstations. (En dus toch altijd in 1x doorrijden naar de eindplaats).

Daarom zou ik dus zeggen, en eigenlijk met mrEN eens, twee IC's per uur direct naar Zwolle of Leeuwarden. En twee stoptreinen die overal stopt.
Als ik op station Rotterdam in de trein naar Amsterdam stap, heb ik negen van de tien keer ook niets te doen op de tussenstations, maar om dan maar een non-stop trein Rotterdam - Amsterdam te vragen is gaat ook weer wat ver hè?
mg794613woensdag 29 maart 2006 @ 08:41
omg hulde voor de op.

Maar... waarom staan al die stoelen zo vertieft dicht op elkaar.
Ik ben niet extreem lang, maar ik kan niet zonder pijn zitten op zo'n enkelbank.
5cm per stoel meer, hoeveel is dat nou gevraagd?
Duvelwoensdag 29 maart 2006 @ 08:45
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 01:32 schreef Tfz het volgende:

[..]

Mij ook, maar ook zo goed als zeker een flauwekulverhaaltje, dus niks om je druk over te maken. Dat bijsturing van NSR samen gaat zitten met verkeerleiders van ProRail is al langer bekend. Ook alleen een oplossing omdat er maar één reizigersvervoerder van de omvang van NSR is.
En dan maar hopen dat ze niet zo uit elkaar zijn gegroeid dat het nog niet gaat werken... ProRail is een ambtenarenbende volgens mij, ik weet niet hoe dat momenteel bij NSR bijsturing is.
Duvelwoensdag 29 maart 2006 @ 08:46
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 08:41 schreef mg794613 het volgende:
omg hulde voor de op.

Maar... waarom staan al die stoelen zo vertieft dicht op elkaar.
Ik ben niet extreem lang, maar ik kan niet zonder pijn zitten op zo'n enkelbank.
5cm per stoel meer, hoeveel is dat nou gevraagd?
Ja. Dat scheelt toch al snel zitplaatsen. En je zit toch, weliswaar me je knieën tegen je voorhoofd, maar je zit. En dat is wat we willen: meer zitplaatsen.
mg794613woensdag 29 maart 2006 @ 08:53
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 08:46 schreef Duvel het volgende:

[..]

Ja. Dat scheelt toch al snel zitplaatsen. En je zit toch, weliswaar me je knieën tegen je voorhoofd, maar je zit. En dat is wat we willen: meer zitplaatsen.
doe er 5cm bij en een kar extra aan
iedereen tevreden
JDudewoensdag 29 maart 2006 @ 10:28
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 08:53 schreef mg794613 het volgende:

doe er 5cm bij en een kar extra aan
iedereen tevreden
Ik ben zelf 1m94 maar ik heb eigenlijk alleen last van te krappe ruimte in een aantal Mat'64 series, waarvan iedereen hier wel zal weten dat de stoelen vertieft krap op elkaar staan.
Tfzwoensdag 29 maart 2006 @ 11:40
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 08:53 schreef mg794613 het volgende:
[..]

oe er 5cm bij en een kar extra aan
iedereen tevreden
Net of zoveel mensen niet tevreden zijn. Hooguit plan T is te krap.
Duvelwoensdag 29 maart 2006 @ 11:52
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 11:40 schreef Tfz het volgende:

[..]

Net of zoveel mensen niet tevreden zijn. Hooguit plan T is te krap.
Ja die bedoel ik ook. Dat is compleet verneukt bij z'n revisie. Jammer. Vroeger was alles beter, toen je nog gewoon in de restauratiebak van Plan T kon zitten, met van die grote tafels. Alleen jammer dat dat een rookcoupé was.
JDudewoensdag 29 maart 2006 @ 11:57
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 11:52 schreef Duvel het volgende:

[..]

Ja die bedoel ik ook. Dat is compleet verneukt bij z'n revisie. Jammer. Vroeger was alles beter, toen je nog gewoon in de restauratiebak van Plan T kon zitten, met van die grote tafels. Alleen jammer dat dat een rookcoupé was.
Bij ons op school staat daar volgens mij een onderdeel van. Tweemaal twee rode banken met een tafel er tussen, een sticker dat consumptie verplicht is, en bagagerekken die in de breedterichting boven de banken langs lopen. De ramen doen in elk geval erg "Mat'64" aan.

Helaas is het de laatste tijd erg aan slijtage (en vandalisme ) onderhevig, dus ik vind dat er binnenkort maar een nieuw moet komen... stukje Koploper interieur ofzo
Willy84woensdag 29 maart 2006 @ 12:13



Combino thv rokin

[ Bericht 32% gewijzigd door Willy84 op 29-03-2006 14:04:59 ]
Tfzwoensdag 29 maart 2006 @ 13:19
Hé, een onscherpe halve tram! Plaatje gelijk tonen gaat d.m.v. [img*]adres[/img*] waarbij je de *-tekens moet weglaten.
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 11:52 schreef Duvel het volgende:
[..]
Ja die bedoel ik ook. Dat is compleet verneukt bij z'n revisie. Jammer. Vroeger was alles beter, toen je nog gewoon in de restauratiebak van Plan T kon zitten, met van die grote tafels. Alleen jammer dat dat een rookcoupé was.
Ach ja, de nieuwe sprinters krijgen een interieur dat er alleen al comfortabeler uitziet dan de Duitse variant. 2,5 uur in BR425 van Mönchengladbach naar Koblenz Hbf. ist nur einfach Hölle.
Willy84woensdag 29 maart 2006 @ 13:37
Ik ga zo ff de stad in en nog een paar knappe foto;s maken. Hoop dat trams, metro'"s ook welkom zijn in dit topic. Want daar een ander topic voor openen zal miss niet zo lopen.
Willy84woensdag 29 maart 2006 @ 14:11

De 1837 Op Amf sch
Met de mooie digitale borden. Waarvan ik wel verwacht dat ze overl ingevoerd zullen worden
JMTwoensdag 29 maart 2006 @ 15:06
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 13:37 schreef Willy84 het volgende:
Ik ga zo ff de stad in en nog een paar knappe foto;s maken. Hoop dat trams, metro'"s ook welkom zijn in dit topic. Want daar een ander topic voor openen zal miss niet zo lopen.
Hmmmmh toevallig vind ik zelf A'damse trams etc ook wel leuk, maar op bijv Haagse en Rtd'se trams zit ik in dit topic niet echt te wachten...... Plus de naam van dit topic is ook "TREINpics, -nieuws en praattopic"... Misschien is 't daarom handiger zelf eventueel een "TRAMpics...." topic te openen :-)
Duvelwoensdag 29 maart 2006 @ 15:49
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 15:06 schreef JMT het volgende:

[..]

Hmmmmh toevallig vind ik zelf A'damse trams etc ook wel leuk, maar op bijv Haagse en Rtd'se trams zit ik in dit topic niet echt te wachten...... Plus de naam van dit topic is ook "TREINpics, -nieuws en praattopic"... Misschien is 't daarom handiger zelf eventueel een "TRAMpics...." topic te openen :-)
Idd opbokken met die neptreinen.

Weleens een metro over emplacement Rotterdam zien schuiven? Ik wel, en dan weet je weer waarom treinen gaver zijn. Verder rijdt mijn trein wel op tijd 's morgens en is de metro elke keer roulette, dus ik ga voor de trein.
JMTwoensdag 29 maart 2006 @ 16:13
Wauw, rijdt je trein op tijd, Duvel?
Duvelwoensdag 29 maart 2006 @ 16:19
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 16:13 schreef JMT het volgende:
Wauw, rijdt je trein op tijd, Duvel?
Vaker dan de metro ja...
Alexxxxxwoensdag 29 maart 2006 @ 18:23
[centraal] tram topic
Duvelwoensdag 29 maart 2006 @ 18:35
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 18:23 schreef Alexxxxx het volgende:
[centraal] tram topic
Brembodonderdag 30 maart 2006 @ 00:21
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 14:11 schreef Willy84 het volgende:
[afbeelding]
De 1837 Op Amf sch
Met de mooie digitale borden. Waarvan ik wel verwacht dat ze overl ingevoerd zullen worden
En toch blijven dat de heerlijkste treinen met ICM . Maar goed, ik vind het nog steeds belachelijk dat de 3600 in tweeen wordt gehakt. Knip hem dan tussen S'hertogenbosch en Nijmegen in tweeen. Zelfde als de stoptrein, er is nu geen goeie mogelijkheid meer van uit Zwolle/Deventer/Zutphen naar Nijmegen te komen. Terwijl dagelijks de IRM afgeladen zit.

Gaat de Intercity Arnhem - Nijmegen er ook uit? Zou de NS weer heerlijk 2 treintjes schelen door de overlap.
MREndonderdag 30 maart 2006 @ 00:47
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 00:21 schreef Brembo het volgende:

[..]

En toch blijven dat de heerlijkste treinen met ICM .
Ga voor de gein eens in een trein uit de 140-serie zitten, dat rijdt pas lekker.
Fijne Duitse rijtuigen, rijden helaas maar 4x per dag.
quote:
Maar goed, ik vind het nog steeds belachelijk dat de 3600 in tweeen wordt gehakt. Knip hem dan tussen S'hertogenbosch en Nijmegen in tweeen. Zelfde als de stoptrein, er is nu geen goeie mogelijkheid meer van uit Zwolle/Deventer/Zutphen naar Nijmegen te komen. Terwijl dagelijks de IRM afgeladen zit.
De ene helft gaat van Zwolle/Deventer naar Nijmegen, de andere helft gaat van Arnhem via Nijmegen en 's Hertogenboch naar Roosendaa.
quote:
Gaat de Intercity Arnhem - Nijmegen er ook uit? Zou de NS weer heerlijk 2 treintjes schelen door de overlap.
Lijkt me niet dat die er uit gaat.
Je wil namelijk echt niet nog meer eindigende diensten in Arnhem, dat is nu al een hel.
Tfzdonderdag 30 maart 2006 @ 01:35
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 00:21 schreef Brembo het volgende:
Maar goed, ik vind het nog steeds belachelijk dat de 3600 in tweeen wordt gehakt. Knip hem dan tussen S'hertogenbosch en Nijmegen in tweeen. Zelfde als de stoptrein, er is nu geen goeie mogelijkheid meer van uit Zwolle/Deventer/Zutphen naar Nijmegen te komen. Terwijl dagelijks de IRM afgeladen zit.
Zwolle-Nijmegen blijft bestaan, tot Arnhem zoals nu, dan stopperen tot Nm. Niet zo'n ramp lijkt me, zijn maar één of twee stations extra. Dat rijdt dan met mat '64, dus trekt lekker snel op.
quote:
Gaat de Intercity Arnhem - Nijmegen er ook uit? Zou de NS weer heerlijk 2 treintjes schelen door de overlap.
Volgens mij blijft er één IC-dienst (die naar Hdr?), verder 3700 Nm-Ah(stopper)-Zl, 3600 Rsd-Ah en 2000 Ah-Gvc.
Peterdonderdag 30 maart 2006 @ 02:04
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 01:35 schreef Tfz het volgende:

[..]

Zwolle-Nijmegen blijft bestaan, tot Arnhem zoals nu, dan stopperen tot Nm. Niet zo'n ramp lijkt me, zijn maar één of twee stations extra. Dat rijdt dan met mat '64, dus trekt lekker snel op.
[..]

Volgens mij blijft er één IC-dienst (die naar Hdr?), verder 3700 Nm-Ah(stopper)-Zl, 3600 Rsd-Ah en 2000 Ah-Gvc.
zwolle nijmegen wordt met mat '64 gereden?
daar rijd juist zoveel IRM ( )
MREndonderdag 30 maart 2006 @ 02:18
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 02:04 schreef petre86 het volgende:

[..]

zwolle nijmegen wordt met mat '64 gereden?
daar rijd juist zoveel IRM ( )
Ja nu nog wel, maar omdat de IC's Alkmaar (nu: Haarlem)-Amsterdam-Utrecht-Eindhoven-Sittard-Heerlen/Maastricht miv de nieuwe dienstregeling met IRM gereden gaan worden ivm splitsen in Std (ipv om-en-om Hrl/Mt), is er niet genoeg IRM meer. Vandaar mat'64 op het noordelijke traject van de huidige 3600, en TD-stammen op het zuidelijke traject.
Peterdonderdag 30 maart 2006 @ 02:21
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 02:18 schreef MREn het volgende:

[..]

Ja nu nog wel, maar omdat de IC's Alkmaar-Amsterdam-Utrecht-Eindhoven-Sittard-Heerlen/Maastricht miv de nieuwe dienstregeling met IRM gereden gaan worden ivm splitsen in Std, is er niet genoeg IRM meer. Vandaar mat'54 op het noordelijke traject van de huidige 3600, en TD-stammen op het zuidelijke traject.
schandáálig
het westen maar vooruitgang.. en het oosten..
MREndonderdag 30 maart 2006 @ 02:25
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 02:21 schreef petre86 het volgende:

[..]

schandáálig
het westen maar vooruitgang.. en het oosten..
Sja, het is toch min of meer een goed gebruik om alle mat. dat over is, op de IJssellijn in te zetten.

Nieuwe dienstregeling heeft qua materieel vooral als gevolg dat er nu aardig wat series minder homogeen worden, dus niet meer alleen IRM of alleen TD's.

Als inwoner van het oosten van het land, ben ik overigens erg tevreden met het comfort van ICM hoor Binnendoor van Enschede naar Eindhoven via Arnhem deed ik toch zelden meer toen Syntus ging rijden. Via Utrecht is net zo snel en veel comfortabeler.
Peterdonderdag 30 maart 2006 @ 02:32
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 02:25 schreef MREn het volgende:

[..]

Sja, het is toch min of meer een goed gebruik om alle mat. dat over is, op de IJssellijn in te zetten.

Nieuwe dienstregeling heeft qua materieel vooral als gevolg dat er nu aardig wat series minder homogeen worden, dus niet meer alleen IRM of alleen TD's.

Als inwoner van het oosten van het land, ben ik overigens erg tevreden met het comfort van ICM hoor Binnendoor van Enschede naar Eindhoven via Arnhem deed ik toch zelden meer toen Syntus ging rijden. Via Utrecht is net zo snel en veel comfortabeler.
ouders wonen in wijhe
dus niks geen vooruitgang, alleen stoppen ze na jaren aandringen en 5k handtekeningen nu eindelijk 2x per uur
MREndonderdag 30 maart 2006 @ 02:33
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 02:32 schreef petre86 het volgende:

[..]

ouders wonen in wijhe
dus niks geen vooruitgang, alleen stoppen ze na jaren aandringen en 5k handtekeningen nu eindelijk 2x per uur
Dat is toch een aardige vooruitgang lijkt mij.
Fatsoenlijke frequentie is de basis van elk netwerk, daarna kijk je pas naar de verdere invulling.

Zeg nou zelf: heb je liever 1x per uur IRM of 2x per uur mat'64?

[ Bericht 6% gewijzigd door MREn op 30-03-2006 02:44:40 ]
Peterdonderdag 30 maart 2006 @ 03:19
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 02:33 schreef MREn het volgende:

[..]

Dat is toch een aardige vooruitgang lijkt mij.
Fatsoenlijke frequentie is de basis van elk netwerk, daarna kijk je pas naar de verdere invulling.

Zeg nou zelf: heb je liever 1x per uur IRM of 2x per uur mat'64?
ik woon er niet meer, maar 2x per uur is natuurlijk beter, alleen moeten die mat'64-jes een spontaan allemaal stukgaan als er net een gelijk aantal nieuwe IRM's wordt afgeleverd
MREndonderdag 30 maart 2006 @ 03:22
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 03:19 schreef petre86 het volgende:

[..]

ik woon er niet meer, maar 2x per uur is natuurlijk beter, alleen moeten die mat'64-jes een spontaan allemaal stukgaan als er net een gelijk aantal nieuwe IRM's wordt afgeleverd
Wees blij, binnen een jaar of zes zijn de meeste wel vervangen door Br425-a-like sprinters.
Peterdonderdag 30 maart 2006 @ 03:50
komt

er te rijden
ieuw... die dingen van syntus of van de DB op Ens-Gronau zijn beter..
( http://www.lokomotive-onl(...)agen/triebwagen.html goeie site trouwens.. )
MREndonderdag 30 maart 2006 @ 03:53
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 03:50 schreef petre86 het volgende:
komt
[afbeelding]
er te rijden
ieuw... die dingen van syntus of van de DB op Ens-Gronau zijn beter..
( http://www.lokomotive-onl(...)agen/triebwagen.html goeie site trouwens.. )
Yep, maar waarschijnlijk wel met aangepaste stoelen (wat meer comfortabel dat de Duitse), en ook zonder de kinderziekten die er in Duitsland in zaten.

De Talents va DB tussen Es-G vind ik wat minder, maar er is wel een enorm verschil tov de Talents van de PEG die op het zelfde traject rijden, die hebben fijnere stoelen en zijn wat luxer afgewerkt.
Br425 is vooral zo fijn omdat ze behoorlijk vlot wegtrekken.
Ou-Tannudonderdag 30 maart 2006 @ 07:35
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 03:50 schreef petre86 het volgende:
komt
[afbeelding]
er te rijden
ieuw... die dingen van syntus of van de DB op Ens-Gronau zijn beter..
( http://www.lokomotive-onl(...)agen/triebwagen.html goeie site trouwens.. )
ziet er best grappig uit, hoe het gaat rijden op het nl spoor is afwachten dan natuurlijk?
MREndonderdag 30 maart 2006 @ 07:57
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 07:35 schreef Ou-Tannu het volgende:

[..]

ziet er best grappig uit, hoe het gaat rijden op het nl spoor is afwachten dan natuurlijk?
Behoorlijk goed waarschijnlijk, want ze hebben een enorm vermogen (ong. de helft van een 1600-locs), max. snelheid van 160.
Het grote nadeel is dat het spul zoals het bij DB rijdt, kut-interieur heeft. Net zo'n waardeloze plankjes-met-stofje als die baggerzooi van Syntus. Maar de stoelen-selectie op Utrecht Centraal stemt hoopvol.

Wel jammer vind ik dat NS niet meer zijn eigen materieel ontwerpt, zodat we in Nederland nog niet zo van de eenheidsworst krijgen zoals nu met bv. Talents in Oost-Europa gebeurd.
Duveldonderdag 30 maart 2006 @ 08:03
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 07:57 schreef MREn het volgende:

[..]

Behoorlijk goed waarschijnlijk, want ze hebben een enorm vermogen (ong. de helft van een 1600-locs), max. snelheid van 160.
Het grote nadeel is dat het spul zoals het bij DB rijdt, kut-interieur heeft. Net zo'n waardeloze plankjes-met-stofje als die baggerzooi van Syntus. Maar de stoelen-selectie op Utrecht Centraal stemt hoopvol.

Wel jammer vind ik dat NS niet meer zijn eigen materieel ontwerpt, zodat we in Nederland nog niet zo van de eenheidsworst krijgen zoals nu met bv. Talents in Oost-Europa gebeurd.
't Zijn alleen wel lelijke treinen aan de buitenkant. Zet NS er geen eigen kop op?

[ouwelullenmodus]Vroeger werden de treinen door NS zelf ontworpen. Gaf bijzondere ontwerpen (Hondekop, Koploper, IRM). Vroeger was alles beter.[/ouwelullenmodus]
MREndonderdag 30 maart 2006 @ 08:05
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 08:03 schreef Duvel het volgende:

[..]

't Zijn alleen wel lelijke treinen aan de buitenkant. Zet NS er geen eigen kop op?
Volgens de artist impressions die NS over de nieuwe sprinter geeft, wel.
quote:
[ouwelullenmodus]Vroeger werden de treinen door NS zelf ontworpen. Gaf bijzondere ontwerpen (Hondekop, Koploper, IRM). Vroeger was alles beter.[/ouwelullenmodus]
Eens
Duveldonderdag 30 maart 2006 @ 10:25
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 08:05 schreef MREn het volgende:

[..]

Volgens de artist impressions die NS over de nieuwe sprinter geeft, wel.
[afbeelding]
Ik ben geen fan geloof ik... Maar goed, de "artist impressions" geven vaker een afwijkend beeld. Dus wie weet!
MeneerMuisdonderdag 30 maart 2006 @ 10:41
quote:
Op zaterdag 25 maart 2006 01:08 schreef MREn het volgende:

[..]


(de 38 middelgrote stations zijn trouwens: Alkmaar, Almere Buiten, Almere Centrum, Amersfoort, Amsterdam Amstel, Amsterdam Sloterdijk, Amsterdam Zuid WTC, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Delft, Den Haag HS, Deventer, Dordrecht, Duivendrecht, Ede-Wageningen, Eindhoven, Enschede, Gouda, Groningen, Haarlem, Heerlen, Hengelo, ’s-Hertogenbosch, Hilversum, Hoofddorp, Leeuwarden, Leiden Centraal, Maastricht, Nijmegen, Roermond, Roosendaal, Rotterdam Alexander, Rotterdam Blaak, Schiedam Centrum, Schiphol, Tilburg, Zwolle)
Valt Lelystad Centrum daar niet onder?
JDudedonderdag 30 maart 2006 @ 11:03
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 10:41 schreef MeneerMuis het volgende:

Valt Lelystad Centrum daar niet onder?
Dat staat qua aantal in/uitstappers op de 44e plaats (over 2004) dus wat dat betreft mag het nog best een middelgroot station heten.
MeneerMuisdonderdag 30 maart 2006 @ 11:06
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 11:03 schreef JDude het volgende:

[..]

Dat staat qua aantal in/uitstappers op de 44e plaats (over 2004) dus wat dat betreft mag het nog best een middelgroot station heten.
Waar vind je die informatie?
JDudedonderdag 30 maart 2006 @ 11:34
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 11:06 schreef MeneerMuis het volgende:

Waar vind je die informatie?
Op mijn stage
MeneerMuisdonderdag 30 maart 2006 @ 11:42
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 11:34 schreef JDude het volgende:

[..]

Op mijn stage
Link.
JDudedonderdag 30 maart 2006 @ 11:43
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 11:42 schreef MeneerMuis het volgende:

Link.
Ik denk niet dat het bedrijfsnetwerk van buitenaf toegankelijk is
MeneerMuisdonderdag 30 maart 2006 @ 11:51
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 11:43 schreef JDude het volgende:

[..]

Ik denk niet dat het bedrijfsnetwerk van buitenaf toegankelijk is
Dan post je het ganze lijstje.
JDudedonderdag 30 maart 2006 @ 12:03
-knip-

[ Bericht 99% gewijzigd door JDude op 30-03-2006 12:35:57 ]
MeneerMuisdonderdag 30 maart 2006 @ 12:12
Ik zie Lelystad Centrum toch echt boven Almere-Buiten staan.
Verouderd lijstje?
JDudedonderdag 30 maart 2006 @ 12:25
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 12:12 schreef MeneerMuis het volgende:
Ik zie Lelystad Centrum toch echt boven Almere-Buiten staan.
Verouderd lijstje?
Gegevens 2004.
De lijst over 2005 is nog niet beschikbaar.

[ Bericht 5% gewijzigd door JDude op 30-03-2006 12:48:23 ]
Duveldonderdag 30 maart 2006 @ 12:26
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 12:03 schreef JDude het volgende:
In/Uitstappers op een werkdag in 2004
Zou je niet voorzichtig zijn met het publiceren van dit soort info?

Waar zit je trouwens? Utrecht, HGB IV?
JDudedonderdag 30 maart 2006 @ 12:37
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 12:26 schreef Duvel het volgende:
Zou je niet voorzichtig zijn met het publiceren van dit soort info?

Waar zit je trouwens? Utrecht, HGB IV?
Ik heb niet direct het idee dat dit onder de noemer vertrouwelijk valt, maar nu Dhr. Muis het even heeft kunnen zien mag het wel weer weg

Ik zit bij de regio Randstad Zuid in Rotterdam, in het Groothandelsgebouw
Duveldonderdag 30 maart 2006 @ 12:45
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 12:37 schreef JDude het volgende:

[..]

Ik heb niet direct het idee dat dit onder de noemer vertrouwelijk valt, maar nu Dhr. Muis het even heeft kunnen zien mag het wel weer weg

Ik zit bij de regio Randstad Zuid in Rotterdam, in het Groothandelsgebouw
OK leuk! Wist niet dat NS daar zat. Ik ben wel eens op de Katshoek geweest, maar daar zit ProRail, ook regio Randstad Zuid.
JDudedonderdag 30 maart 2006 @ 12:51
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 12:45 schreef Duvel het volgende:
OK leuk! Wist niet dat NS daar zat. Ik ben wel eens op de Katshoek geweest, maar daar zit ProRail, ook regio Randstad Zuid.
Ben al wel enkele keren in HGB IV geweest, en elke keer jaloers op hun uitzicht (was op 17 en 18-hoog).
Hier heb ik sommige dagen overigens ook een leuk uitzicht over Rotterdam CS hoor.

Mijn stageopdracht gaat overigens over de verplaatsingstijdfactor: een rekenmethode om de verhoudingen tussen trein en auto te kunnen bepalen.
Ik ga kijken welke relaties op de corridor Ddr-Rtd-Gv-Ledn interessant zouden kunnen zijn voor NS om zich op te richten in hun volgende marketingplan. M.a.w.: waar zijn nog mensen in de trein te jagen?
Tfzdonderdag 30 maart 2006 @ 13:09
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 08:03 schreef Duvel het volgende:

[..]

't Zijn alleen wel lelijke treinen aan de buitenkant. Zet NS er geen eigen kop op?
Gelukkig wel.

Overigens heb je best kans dat als het ICRm van de HSA terug komt, dat de 3700 Nm-Zl ook met trek/duw gaat rijden. Dat zijn toch weer vijftig bakken, zeven stammen van zeven bakken. Mat '64 kun je in de nieuwe opzet gewoon niet missen, dat zie je zelfs al aan de wederopstandig van SGM II.
MREndonderdag 30 maart 2006 @ 14:17
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 11:03 schreef JDude het volgende:

[..]

Dat staat qua aantal in/uitstappers op de 44e plaats (over 2004) dus wat dat betreft mag het nog best een middelgroot station heten.
Het aantal in/uitstappers is voor een organisatie die de infra beprijst totaal niet relevant.
Wat meer van belang is, zijn de gevolgen van een halterende trein. Heeft een halterende trein een redelijke invloed op andere (mogelijke) treinpaden, kan door beprijzing worden voorkomen dat er te veel treinen stoppen. Kwestie van vraag en aanbod: daar waar minder (perron)capaciteit is, is dat duurder. Dan is het aan NS om daar te stoppen of niet.

Lls als kopstation op een niet al te druk traject (zonder cargo) heeft m.i. niet echt reden om dat extra te gaan beprijzen.

[ Bericht 0% gewijzigd door MREn op 30-03-2006 14:26:34 ]
JDudedonderdag 30 maart 2006 @ 14:20
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 14:17 schreef MREn het volgende:

Lls als kopstation op een niet al te druk traject (zonder cargo) heeft m.i. niet echt reden om dat extra te gaan beprijzen.
Ik heb even teruggelezen... in dat opzicht is het aantal reizigers inderdaad niet relevant.
Wist niet dat het lijstje middelgrote stations daarover ging
MREndonderdag 30 maart 2006 @ 14:24
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 12:51 schreef JDude het volgende:

[..]

Mijn stageopdracht gaat overigens over de verplaatsingstijdfactor: een rekenmethode om de verhoudingen tussen trein en auto te kunnen bepalen.
Dat is wel geinig, maar veel van die modal-split/reistijdfactor curves hebben nogal een theoretisch karakter.
Ik ben daar jaren geleden al eens mee bezig geweest tussen Groningen en Delfzijl, en volgens die theoretische modellen zou door het laten rijden van een IC ipv stoptrein het aantal reizigers met een factor 3 toenemen (ondanks het niet langer bedienen van meer dan de helft van de stations), en iedereen voelt natuurlijk op zn klompen aan dat dat regelrechte bullshit is.

Heb je hier onderzochte modellen voor tot je beschikking, of ga je die zelf maken?
Zo ja, ben ik toch wel benieuwd hoe je dat aan wilt pakken.

Wellicht is het een idee om eens contact te zoeken met RWS over de plaatsing van OV/auto-reistijd informatieschermen. Bij P+R Sittard staat bijv. een bord aan de A2 waar op staat wanneer je per trein in de randstad kan zijn.
In Enschede staat voor het P+R-terrein een bord met de reistijd per bus en per auto, real-time berekend. Dat kan wellicht een hulpmiddel zijn om mensen op de attractiviteit van de trein te wijzen.
Iets dat zeker op gaat in Randstad-Zuid. Mooie plek zou ook die immens irritant 80km A13 bij Overschie zijn
MREndonderdag 30 maart 2006 @ 14:25
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 14:20 schreef JDude het volgende:

[..]

Ik heb even teruggelezen... in dat opzicht is het aantal reizigers inderdaad niet relevant.
Wist niet dat het lijstje middelgrote stations daarover ging
Ja, het is een Prorail classificatie en heeft verder geen zak met NSR te maken, behalve dat die er voor moeten lappen
JDudedonderdag 30 maart 2006 @ 14:50
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 14:24 schreef MREn het volgende:
Dat is wel geinig, maar veel van die modal-split/reistijdfactor curves hebben nogal een theoretisch karakter.
Heb je hier onderzochte modellen voor tot je beschikking, of ga je die zelf maken?
Zo ja, ben ik toch wel benieuwd hoe je dat aan wilt pakken.
Men gaat er inderdaad vanuit dat een deel van die theorie betrouwbaar genoeg is om mee aan de slag te gaan. Onder andere dat er op relaties waar de VF tussen 1 en 2 ligt over het algemeen nog mogelijkheden zijn om de marktpositie te verbeteren.

Mijn taak is vooral het zoeken naar een eerlijke vergelijkingsmethode tussen auto en trein (van deur tot deur, dus inclusief voor- en natransport!). De conclusies zullen vooral bestaan uit het aanwijzen wáár het bedrijf kansen heeft, nog niet zozeer hoeveel extra reizigers dat concreet op zal leveren.
quote:
Wellicht is het een idee om eens contact te zoeken met RWS over de plaatsing van OV/auto-reistijd informatieschermen. Bij P+R Sittard staat bijv. een bord aan de A2 waar op staat wanneer je per trein in de randstad kan zijn.
In Enschede staat voor het P+R-terrein een bord met de reistijd per bus en per auto, real-time berekend. Dat kan wellicht een hulpmiddel zijn om mensen op de attractiviteit van de trein te wijzen.
Iets dat zeker op gaat in Randstad-Zuid. Mooie plek zou ook die immens irritant 80km A13 bij Overschie zijn
Dat kan zeker tot de mogelijkheden behoren
Vooral omdat deze schermen tot nu toe worden geplaatst door RWS (en lang niet altijd lijken te werken). Als wegennet en spoornet hier eens samenwerkten, zouden ze er wellicht beide van kunnen profiteren.
JDudedonderdag 30 maart 2006 @ 14:56
Wat een theoretisch geneuzel kraam ik eigenlijk uit .

Maarja, het is een leuke opdracht om mee bezig te zijn. Dat het toch theoretisch blijft is te verwachten met een afstudeerstage van mijn studie.
Zug-Chefdonderdag 30 maart 2006 @ 15:34
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 14:56 schreef JDude het volgende:
Wat een theoretisch geneuzel kraam ik eigenlijk uit .

Maarja, het is een leuke opdracht om mee bezig te zijn. Dat het toch theoretisch blijft is te verwachten met een afstudeerstage van mijn studie.
Hey ben ik toch niet de enige die bezig is met opleiding verkeerskunde
JDudedonderdag 30 maart 2006 @ 15:44
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 15:34 schreef Zug-Chef het volgende:

[..]

Hey ben ik toch niet de enige die bezig is met opleiding verkeerskunde
Hé. Een Leeuwardenaar! Al een beetje aan het vlotten, of net begonnen?
Ou-Tannudonderdag 30 maart 2006 @ 15:51
vraag me toch af welke idioten er van de week foto's aan het maken van trein/bussen @ station sneek
Duveldonderdag 30 maart 2006 @ 15:56
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 14:56 schreef JDude het volgende:
Wat een theoretisch geneuzel kraam ik eigenlijk uit .

Maarja, het is een leuke opdracht om mee bezig te zijn. Dat het toch theoretisch blijft is te verwachten met een afstudeerstage van mijn studie.
Ik lees net op teletekst:

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
 ***************************************
    Kapelle:meer reizigers dan NS zegt  

 ***************************************
 ` Veel meer mensen maken gebruik van   
 het Zeeuwse station Kapelle-Biezelinge 
 dan de NS beweert.Dat zegt wethouder   
 Herselman van de gemeente Kapelle.Hij  
 heeft op het station een telling laten 
 doen van het aantal mensen dat in- en  
 uitstapt.                              
                                        
 Uit de telling blijkt dat er elke dag  
 20% meer mensen in- en uitstappen dan  
 de spoorwegen zeggen.Gemiddeld werden  
 dagelijks 577 mensen geteld,terwijl de 
 NS uitgaat van een gemiddelde van 481. 
                                        
 De NS wil in de nieuwe dienstregeling, 
 die eind dit jaar wordt ingevoerd,     
 enkele stations in Zeeland sluiten.Er  
 zijn te weinig passagiers,vindt de NS. 
 ***************************************


Bekend getal, die 481!

Verder heb ik de ballen verstand van verkeerskunde. Ik heb nog wel een keer een voorlichting bijgewoond op de middelbare school. Maar dat was in 1994 of 1995...
Zug-Chefdonderdag 30 maart 2006 @ 15:56
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 15:44 schreef JDude het volgende:

[..]

Hé. Een Leeuwardenaar! Al een beetje aan het vlotten, of net begonnen?
net begonnen, zit nu nog met combinatie met Bouwkunde... Pas na de zomer helemaal Verkeerskunde... Maar t gaat lekker hoor
Duveldonderdag 30 maart 2006 @ 15:59
Kent iemand trouwens het Railtheater? Vanavond in Amsterdam een voorstelling over de TEE. De afdeling geriatrie zal wel weer oververtegenwoordigd zijn...
MREndonderdag 30 maart 2006 @ 16:06
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 15:56 schreef Duvel het volgende:

[..]

Ik lees net op teletekst:
[ code verwijderd ]

Bekend getal, die 481!
De schattingen van NS komen vooral van interpolatie van losse kaartverkoop en verkochte abonnementen.
Dus denk ik dat het vooral SOV-jaarkaarthouders zijn die een buitenproportioneel aandeel hebben (OV-jaarkaarthouders vis je natuurlijk uit je eigen klantendatabase). Op zich niet verwonderlijk, op trajecten met weinig attractivteit (zoals een enkele verbinding per uur), zal je relatief meer captives trekken dan keuze-reizigers.
Over het algemeen zijn dat niet de interessantse groepen reizigers qua inkomsten.
MREndonderdag 30 maart 2006 @ 16:13
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 15:59 schreef Duvel het volgende:
Kent iemand trouwens het Railtheater? Vanavond in Amsterdam een voorstelling over de TEE. De afdeling geriatrie zal wel weer oververtegenwoordigd zijn...
Ken het wel, maar is voor mij als Enschede'er niet erg om te hoek.

NVBS heeft ook wel eens wat leuks voor de liefhebbers.
Zie onder andere http://www.nvbs.com/Afdelingen/

Omdat ook binnen de NVBS de grijze golf ietwat overheersend is, wil men hier uitdrukkelijk wat aan doen. Lijkt me gelijk een mooie gelegenheid om alle lezers (ook niet-NVBS-leden) hier even te verzoeken de enquete in te vullen op http://www.nvbs.com/NVBSJ/Enquete/
[pr-verhaaltje]
Voor de niet-kenners onder ons: de NVBS is zo'n beetje de oudste vereniging van het land (75 jaar dit jaar) op het gebied van spoor- en tramwezen. Met als meest bekende natuurlijk Op de Rails, maar heeft ook veel (onbekends) te bieden.
[/pr-verhaaltje]
MREndonderdag 30 maart 2006 @ 16:27
je staat op de metro te wachten en...
Alexxxxxdonderdag 30 maart 2006 @ 16:56
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 15:51 schreef Ou-Tannu het volgende:
vraag me toch af welke idioten er van de week foto's aan het maken van trein/bussen @ station sneek
ik was het niet, dit keer
Ou-Tannudonderdag 30 maart 2006 @ 18:37
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 16:56 schreef Alexxxxx het volgende:

[..]

ik was het niet, dit keer
Tfzdonderdag 30 maart 2006 @ 18:44
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 16:13 schreef MREn het volgende:
[pr-verhaaltje]
Voor de niet-kenners onder ons: de NVBS is zo'n beetje de oudste vereniging van het land (75 jaar dit jaar) op het gebied van spoor- en tramwezen. Met als meest bekende natuurlijk Op de Rails, maar heeft ook veel (onbekends) te bieden.
[/pr-verhaaltje]
Een groot aandeel jeugdige mensen interesseert alleen het tijdschrift, excursies in mindere mate. Als je ondanks herhaaldelijke opmerkingen een prutsblaadje blijft afleveren vind ik het niet gek dat het een grijze bende blijft. Maar wat ik zo links en rechts hoor regent het lidmaatschapsopzeggingen, misschien valt het kwartje dan.... Ik, en niet alleen ik, zenden niks meer in t.b.v. Op de rails omdat het herhaaldelijk voorkwam dat materiaal beschadigd terugkwam. Daarnaast snapt de fotocoördinator bepaalde dingen niet (een sfeerplaat met de trein klein in beeld en een rode loc druk je niet in zwart/wit af op een breedte van twee kolommen, voor een plaatje van een willekeurige cargo neem je een perfecte plaat, je hebt ruime keuze als het niet om wat speciaals draait). Ook is al vaker aangegeven dat er meer foto's in kleur kunnen door een betere opzet, maar dat is tegen dovenmansoren gezegd. Nu zit het verenigingsnieuws in het kleurgedeelte, terwijl daar geen tot amper foto's bij staan. Maar goed, daar is men doof voor, dus weer wat leden minder. Het "verenigingsleven" leeft volgens mij amper onder de jeugdigen, die gaan samen met wat maatjes op pad als ze gaan hobbyen. Het is positief dat men de jeugd er meer bij wil betrekken, maar dan moet men niet alles maar naast zich neerleggen (zoals ook al vaker bij (binnenlandse) excursies is gebeurd).

We zullen zien.

[ Bericht 19% gewijzigd door Tfz op 30-03-2006 18:56:27 ]
Peterseliemandonderdag 30 maart 2006 @ 19:41
quote:
Leuk filmpje
T42donderdag 30 maart 2006 @ 20:21
verzameldirkdonderdag 30 maart 2006 @ 22:01
T42 mooie foto

heb net het schaalmodel hiervan gekocht in H0 van Lemke met motor op
basis van een Brekina T1
MonoSynthvrijdag 31 maart 2006 @ 13:38
Help er staat een rode hondekop op station Zwolle.
MREnvrijdag 31 maart 2006 @ 13:42
quote:
Op vrijdag 31 maart 2006 13:38 schreef MonoSynth het volgende:
Help er staat een rode hondekop op station Zwolle.
Nee hoor, hondekoppen zijn er nog maar heel weinig.

Het gaat om 2 plan U;s, waarvan een al compleet rood, de ander nog maar voor de helft
MonoSynthvrijdag 31 maart 2006 @ 13:47
quote:
Op vrijdag 31 maart 2006 13:42 schreef MREn het volgende:

[..]

Nee hoor, hondekoppen zijn er nog maar heel weinig.

Het gaat om 2 plan U;s, waarvan een al compleet rood, de ander nog maar voor de helft
Ah. Het beestje stond naast een Plan T, en ik kon de verschillen ook al zo moeilijk vinden
JDudevrijdag 31 maart 2006 @ 13:48
quote:
Op vrijdag 31 maart 2006 13:47 schreef MonoSynth het volgende:

Ah. Het beestje stond naast een Plan T, en ik kon de verschillen ook al zo moeilijk vinden
De missende pantograaf doet meestal wel een belletje rinkelen.
Verder zitten er wat van die kleine ronde raampjes in een U, ter hoogte van het motorblok geloof ik.
MREnvrijdag 31 maart 2006 @ 13:58
quote:
Op vrijdag 31 maart 2006 13:48 schreef JDude het volgende:

[..]

De missende pantograaf doet meestal wel een belletje rinkelen.
Verder zitten er wat van die kleine ronde raampjes in een U, ter hoogte van het motorblok geloof ik.
Dat zijn vooral ventilatieroosters, weinig (géén geloof ik zelfs) zijn een ramen.
Verder is de lage koppeling ook nogal kenmerkend.
JDudevrijdag 31 maart 2006 @ 14:01
quote:
Op vrijdag 31 maart 2006 13:58 schreef MREn het volgende:

Dat zijn vooral ventilatieroosters, weinig (géén geloof ik zelfs) zijn een ramen.
Zou ook kunnen, heb er maar 1x in gezeten (Groningen-Zwolle een paar jaar geleden. In het deel van het land waar ik woon zie je ze haast nooit.
MREnvrijdag 31 maart 2006 @ 14:06
quote:
Op vrijdag 31 maart 2006 14:01 schreef JDude het volgende:

[..]

Zou ook kunnen, heb er maar 1x in gezeten (Groningen-Zwolle een paar jaar geleden. In het deel van het land waar ik woon zie je ze haast nooit.
Dat komt omdat ze ook al een jaar uit dienst zijn

Werden nog even uit de kast gehaald voor Eindhoven-Weert en Zwolle-Groningen.
Die twee rode zijn particulier bezit van een of andere club uit NH, ik meen de HIJSM.
JDudevrijdag 31 maart 2006 @ 14:14
quote:
Op vrijdag 31 maart 2006 14:06 schreef MREn het volgende:
Dat komt omdat ze ook al een jaar uit dienst zijn

Werden nog even uit de kast gehaald voor Eindhoven-Weert en Zwolle-Groningen.
Die twee rode zijn particulier bezit van een of andere club uit NH, ik meen de HIJSM.
"zág je ze haast nooit" moest het inderdaad ook zijn
Duvelvrijdag 31 maart 2006 @ 14:21
quote:
Op vrijdag 31 maart 2006 13:58 schreef MREn het volgende:

[..]

Dat zijn vooral ventilatieroosters, weinig (géén geloof ik zelfs) zijn een ramen.
Verder is de lage koppeling ook nogal kenmerkend.
En natuurlijk het lage "voorhoofd" vergeleken met zijn elektrische broertje.
MonoSynthvrijdag 31 maart 2006 @ 14:21
quote:
Op vrijdag 31 maart 2006 14:06 schreef MREn het volgende:

[..]

Dat komt omdat ze ook al een jaar uit dienst zijn

Werden nog even uit de kast gehaald voor Eindhoven-Weert en Zwolle-Groningen.
Die twee rode zijn particulier bezit van een of andere club uit NH, ik meen de HIJSM.
Zwolle-Groningen is gewoon elektrisch hoor. Ze hebben nog wel een tijd gereden op Zwolle-Enschede, maar daar rijden inmiddels alleen nog maar buffeltjes.
MREnvrijdag 31 maart 2006 @ 14:27
quote:
Op vrijdag 31 maart 2006 14:21 schreef MonoSynth het volgende:

[..]

Zwolle-Groningen is gewoon elektrisch hoor.
Weert-Eindhoven ook, maar een jaar of drie, vier geleden was een redelijk gebrek aan materieel (voor de aanschaf van ICK), waardoor uit noodzaak weer plan U in diest ging. Omdat ze wat trager optrokken dan mat'64, werden ze ingezet op trajecten die redelijk los lagen van de rest van het net, waaronder dus Zwolle-Groningen.
quote:
Ze hebben nog wel een tijd gereden op Zwolle-Enschede, maar daar rijden inmiddels alleen nog maar buffeltjes.
Dat is al wat langer geleden, Zwolle-Enschede rijden al sinds '96 buffels geloof ik. Juist op Oldenzaal-Hengelo-Zutphen heeft plan U lang gereden: tot begin 2001 meen ik.
MonoSynthvrijdag 31 maart 2006 @ 14:32
quote:
Op vrijdag 31 maart 2006 14:27 schreef MREn het volgende:

[..]

Weert-Eindhoven ook, maar een jaar of drie, vier geleden was een redelijk gebrek aan materieel (voor de aanschaf van ICK), waardoor uit noodzaak weer plan U in diest ging. Omdat ze wat trager optrokken dan mat'64, werden ze ingezet op trajecten die redelijk los lagen van de rest van het net, waaronder dus Zwolle-Groningen.
Ik ben van '98 tot '05 vaste klant geweest op Zwolle-Groningen, maar heb maar een enkele keer in een dieseltje gezeten (maar daar moet ik bij zeggen dat ik meestal de :49 en :52 nam (koplopers, intercity vanuit A'foort) omdat de :26 niet aansloot op mijn bus).
quote:
Dat is al wat langer geleden, Zwolle-Enschede rijden al sinds '96 buffels geloof ik. Juist op Oldenzaal-Hengelo-Zutphen heeft plan U lang gereden: tot begin 2001 meen ik.
Ik heb een tijd lang, tot een paar jaar geleden, dagelijks Plan U's op dat traject zien rijden. Er reden idd ook buffels, maar het is pas sinds een jaar of twee dat er alleen maar buffeltjes rijden.
MREnvrijdag 31 maart 2006 @ 14:39
quote:
Op vrijdag 31 maart 2006 14:32 schreef MonoSynth het volgende:

[..]

Ik ben van '98 tot '05 vaste klant geweest op Zwolle-Groningen, maar heb maar een enkele keer in een dieseltje gezeten (maar daar moet ik bij zeggen dat ik meestal de :49 en :52 nam (koplopers, intercity vanuit A'foort) omdat de :26 niet aansloot op mijn bus).
Maar die liggen ook niet los van het net, die moeten gewoon gekoppeld worden met het deel uit Ljouwert.
Plan U reed alleen die losse stopdienst Zwolle-Groningen, die vlak na de 'echte' intercity vertrok.
quote:
Ik heb een tijd lang, tot een paar jaar geleden, dagelijks Plan U's op dat traject zien rijden. Er reden idd ook buffels, maar het is pas sinds een jaar of twee dat er alleen maar buffeltjes rijden.
Dat is gewoon niet waar, de buffel inzet is al jaren lang op dat traject. Ik woon sinds begin 2000 in Enschede, en heb nog nooit iets anders gezien naar Zwolle.

Ik heb het voor de volledigheid nog opgezocht: sinds eind '98, begin '99 worden alle diensten Zwolle-Enschede met DM/90 gereden.

Ben je niet per ongeluk in de war mat mat '64 (zoals vandaag ), dat reed tot 1,5 jaar geleden nog op Zwolle-Roosendaal, bij vertrek uit Zwolle dus deels parallel aan de lijn naar Almelo/Enschede, misschien dat je die gezien hebt en gedacht dat het de stopper naar Enschede was?
MonoSynthvrijdag 31 maart 2006 @ 14:41
quote:
Op vrijdag 31 maart 2006 14:39 schreef MREn het volgende:

[..]

Dat is gewoon niet waar, de buffel inzet is al jaren lang op dat traject. Ik woon sinds begin 2000 in Enschede, en heb nog nooit iets anders gezien naar Zwolle.

Ik heb het voor de volledigheid nog opgezocht: sinds eind '98, begin '99 worden alle diensten Zwolle-Enschede met DM/90 gereden.
Hmm. Vreemd.
Tfzvrijdag 31 maart 2006 @ 14:45
quote:
Op vrijdag 31 maart 2006 14:41 schreef MonoSynth het volgende:
[..]
Hmm. Vreemd.
Niet vreemd, je herinnert je iets niet goed, dat is alles.
#ANONIEMvrijdag 31 maart 2006 @ 21:56
quote:
Op vrijdag 31 maart 2006 14:39 schreef MREn het volgende:
Ben je niet per ongeluk in de war mat mat '64 (zoals vandaag ), dat reed tot 1,5 jaar geleden nog op Zwolle-Roosendaal, bij vertrek uit Zwolle dus deels parallel aan de lijn naar Almelo/Enschede, misschien dat je die gezien hebt en gedacht dat het de stopper naar Enschede was?
Op Zwolle-Roosendaal rijdt nog steeds af en toe mat '64, en met de nieuwe dienstregeling van 2007 wordt dat weer permanent zo, schijnt het.

Wat heeft er eigenlijk allemaal op Zwolle-Groningen gereden? Zo rond 1988/89 waren daar van die hondekop-achtige treinen te zien, maar was dat dan Materieel 54, 64 of was het Plan U?

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 31-03-2006 21:57:04 ]
MREnvrijdag 31 maart 2006 @ 23:39
Rond '88 was mat '54 nog volop in dienst (hondekoppen dus), later vervangen door de instroom van koplopers, zo tussen '90 en '94.

Geen idee of daar nog wat tussen heeft gezet, zoals naar bv. Enschede waar 1100-locje reed met plan E.
En op de diesellijnen plan E met twee keer 2200-locs.
Duvelzaterdag 1 april 2006 @ 11:01
quote:
Op vrijdag 31 maart 2006 23:39 schreef MREn het volgende:
Rond '88 was mat '54 nog volop in dienst (hondekoppen dus), later vervangen door de instroom van koplopers, zo tussen '90 en '94.

Geen idee of daar nog wat tussen heeft gezet, zoals naar bv. Enschede waar 1100-locje reed met plan E.
En op de diesellijnen plan E met twee keer 2200-locs.
Waren de Plan E's toen niet net buiten dienst? Ze hebben in 1989 nog bijgedragen aan 150 jaar spoorwegen, maar toen stonden ze al terzijde dacht ik. Daarna heeft NS nog een tijd Belgische M2 rijtuigen gehuurd.
Tfzzaterdag 1 april 2006 @ 23:27
quote:
Op vrijdag 31 maart 2006 21:56 schreef Igen het volgende:

[..]

Op Zwolle-Roosendaal rijdt nog steeds af en toe mat '64, en met de nieuwe dienstregeling van 2007 wordt dat weer permanent zo, schijnt het.
Even dit topic lezen, want je schijnt het een beetje half fout te hebben. Nijmegen-Zwolle wordt plan V, Arnhem-Roosendaal ICRm.

[ Bericht 6% gewijzigd door Tfz op 02-04-2006 00:26:34 ]
Duvelzondag 2 april 2006 @ 23:19
quote:
Op vrijdag 31 maart 2006 21:56 schreef Igen het volgende:

[..]

Op Zwolle-Roosendaal rijdt nog steeds af en toe mat '64, en met de nieuwe dienstregeling van 2007 wordt dat weer permanent zo, schijnt het.

Wat heeft er eigenlijk allemaal op Zwolle-Groningen gereden? Zo rond 1988/89 waren daar van die hondekop-achtige treinen te zien, maar was dat dan Materieel 54, 64 of was het Plan U?
De U-tjes hebben daar hun laatste kilometers gereden in de stoptreindienst een paar jaar geleden. In de zelfde periode werden ze nog ingezet als stoptrein tussen Eindhoven en Weert. Een drama, want het spul stond niet bekend om zijn grote acceleratievermogen.
Ou-Tannuzondag 2 april 2006 @ 23:22
quote:
Op zondag 2 april 2006 23:19 schreef Duvel het volgende:

[..]

De U-tjes hebben daar hun laatste kilometers gereden in de stoptreindienst een paar jaar geleden. In de zelfde periode werden ze nog ingezet als stoptrein tussen Eindhoven en Weert. Een drama, want het spul stond niet bekend om zijn grote acceleratievermogen.
de Utjes zijn gewoon de eersten die lekker van pension genieten

vraag me strax af waar die berg DH-1/2tjes heen gaan ipv weggroesten op groningen / leeuwarden
Brembozondag 2 april 2006 @ 23:32
quote:
Op zaterdag 1 april 2006 23:27 schreef Tfz het volgende:

[..]

Even dit topic lezen, want je schijnt het een beetje half fout te hebben. Nijmegen-Zwolle wordt plan V, Arnhem-Roosendaal ICRm.
Word leuke Plan V combinaties kan het nu al verwachten . Volgens mij wordt de tak nijmegen - zwolle gedaan als of het niet is bij de NS .
Vaak genoeg meegemaakt dat de V-IRM (VI of IV) gewoon propvol zaten op door de weekse tijden...

Nee NS u jaagt de reiziger uit de trein .
MREnzondag 2 april 2006 @ 23:41
quote:
Op zondag 2 april 2006 23:32 schreef Brembo het volgende:

[..]

Word leuke Plan V combinaties kan het nu al verwachten . Volgens mij wordt de tak nijmegen - zwolle gedaan als of het niet is bij de NS .
Dit weekend waren ze er anders maar wat blij mee, met Zl-Amf en Zl-Aml tegelijk buiten dienst.

Maar ja, als je geen IRM over hebt, kan je het moeilijk inzetten vrees ik...
Tfzmaandag 3 april 2006 @ 00:12
quote:
Op zondag 2 april 2006 23:32 schreef Brembo het volgende:
[..]
Word leuke Plan V combinaties kan het nu al verwachten . Volgens mij wordt de tak nijmegen - zwolle gedaan als of het niet is bij de NS .
Kun je dat ook nog onderbouwen? In de tijd van materieeltekorten is het een ideale lijn om afwijkend materieel kwijt te kunnen. Daarnaast moet je zeker niet vergeten dat Zwolle-Arnhem niet onoverkomelijk is met Mat '64 (in tegenstelling tot Zwolle-Roosendaal). In Arnhem kun je al overstappen op de IC Arnhem-Roosendaal, of met Mat '64 als stopper verder (net zoals nu).
quote:
Nee NS u jaagt de reiziger uit de trein .
Ik denk dat je gewoon wat realistischer moet zijn. Het is simpelweg niet te doen om overal maar het nieuwste van het nieuwste materieel in te zetten. Zeker wanneer je overgaat naar een intensievere dienstregeling moet je iets minder kritisch zijn. Daarnaast, nogmaals, Zwolle-Arnhem lijkt me niet zo'n probleem. Overigens zie je het inzetten van materieel à la Mat '64 (zeker qua comfort) op zo'n stukken zeker niet alleen in Nederland.
Petermaandag 3 april 2006 @ 01:13
dus Zwolle-arnhem krijgen we met plan T-tjes?
die rammelbakken die nu al in 3x tweetjes rijden?
of in een viertje met een tweetje?
ik vind het een hele achteruitgang. maakt mij niet uit dat die westerlingen er dan o vooruit gaan..
die rijden toch al continu in het mooie materiaal rond.. dit lijntje wordt nu ook gebruikt om het "overige" materiaal op te dumpen..
naja, ik mag niet klagen volgend de critici hier, het rijdt en het rijdt ook buiten de spits 2x per uur..
MREnmaandag 3 april 2006 @ 06:06
quote:
Op maandag 3 april 2006 01:13 schreef petre86 het volgende:
dus Zwolle-arnhem krijgen we met plan T-tjes?
die rammelbakken die nu al in 3x tweetjes rijden?
of in een viertje met een tweetje?
Zoiets zal het wel worden: vier bakken normaal (T of 2*V) en zes in de spits (3*V of T+V).
quote:
ik vind het een hele achteruitgang. maakt mij niet uit dat die westerlingen er dan o vooruit gaan..
die rijden toch al continu in het mooie materiaal rond.. dit lijntje wordt nu ook gebruikt om het "overige" materiaal op te dumpen..
Is het niet een beetje een complex om te denken dat alle verbeteringen alleen in het westen liggen? Olst en Wijhe elke 30min bediend, hogere frequenties op Arnhem-Nijmegen, Ede-Barneveld. Extra stations in Apeldoorn en Zutphen, verdubbeling IC frequentie Sittard-Maastricht en Sittard-Heerlen, wellicht extra stoptrein Zwolle-Ljouwert. Om maar een paar dingen te noemen buiten de randstad.
quote:
naja, ik mag niet klagen volgend de critici hier, het rijdt en het rijdt ook buiten de spits 2x per uur..
Je mag wel klagen, en ik vind het ook waardeloos (vooral de knip in de 3600), maar van de andere kant: als je weet van voor knelpunten (enkelspoors stukken en belangrijke knooppunten op stations, ligging van IC-diensten er omheen), weet je ook hoe vertragingsgevoelig die serie is. 5 minuten te laat weg uit Deventer is er bijna niet uit te rijden voor Den Bosch.
Wat ik ook minder vind, is dat er een kwartier overstaptijd komt tussen 3600 en 3700, behoorlijk jammer voor doorgaande reizigers, hoewel mn eigen ervaring is dat dat er relatief gezien niet zo veel zijn, de meesten moeten toch in Arnhem of Nijmegen zijn, of komen er vandaan. Bovendien is het vanaf Deventer en Zwolle net zo snel om via Utrecht te rijden. Vanaf Zutpen denk ik ook nog wel (via Apeldoorn), dus wat dat betreft valt het wel mee.

En zoals ik al eerder zei: als er geen IRM over is, kun je niet veel anders. Misschien is het mat'64 wel nergens anders inzetbaar, bijvoorbeeld omdat er vanwege een kleine perronlengte en een groot aantal reizigers alleen maar dubbeldeks materieel kan rijden. En hoewel mat'64 het ook niet mijn favoriet is, heb ik liever mat'64 dan geen trein.
Dr_Flashmaandag 3 april 2006 @ 10:01
Hey, leuk topic voor mij eerder moeten doen
JDudemaandag 3 april 2006 @ 10:10
quote:
Op maandag 3 april 2006 06:06 schreef MREn het volgende:

Bovendien is het vanaf Deventer en Zwolle net zo snel om via Utrecht te rijden.
Dat ligt er nogal aan waar je naar toe wilt.
Dv-Bd rechtstreeks met de huidige 3600 is 1:57 zonder overstap, via Ut duurt het 2½ uur met, afhankelijk van welke IC je treft, 1 of 2 overstappen.
Ook Dv-Rsd duurt via Ut en Rtd nog wat langer dan rechtstreeks.
jorienvdherikmaandag 3 april 2006 @ 10:14
mooi stukje, nooit eerder gezien zal ook ff fotos posten

zaterdag bij amersfoort en utrecht centraal

zo lange trein die gaat dan in 2 stukken daarna, 1 rotterdam centraal ander amsterdam centraal
JDudemaandag 3 april 2006 @ 10:20
quote:
Op maandag 3 april 2006 10:14 schreef jorienvdherik het volgende:
mooi stukje, nooit eerder gezien zal ook ff fotos posten

zaterdag bij amersfoort en utrecht centraal

zo lange trein die gaat dan in 2 stukken daarna, 1 rotterdam centraal ander amsterdam centraal
Een stel dat gesplitst wordt in Amsterdam/Rotterdam bestaat voor zover ik weet niet.
Rotterdam/Den Haag of Amsterdam/Schiphol kan wel .
jorienvdherikmaandag 3 april 2006 @ 10:25
vreemd, donderdag vanaf rotterdam een spel halen in den haag met de trein, en dan door naar schiphol daar ff kijken is best leuk
JDudemaandag 3 april 2006 @ 10:27
quote:
Op maandag 3 april 2006 10:25 schreef jorienvdherik het volgende:
vreemd, donderdag vanaf rotterdam een spel halen in den haag met de trein, en dan door naar schiphol daar ff kijken is best leuk
Even uit/wegwaaien op het panoramaterras, altijd mooi!
jorienvdherikmaandag 3 april 2006 @ 10:29
oke dan, me vader maakt trouwens schakelingen voor de treinen
Dr_Flashmaandag 3 april 2006 @ 10:38
Ik zie trouwens steeds vaker de laatste tijd dat de kopdeuren van de kopopers niet meer open gaan. Stellen worden gewoon gekoppeld, klaar. Wil nog weleens een filmpje maken van die "zoen" van twee koploperstellen Ziet er wel cool uit namelijk
JDudemaandag 3 april 2006 @ 10:46
quote:
Op maandag 3 april 2006 10:38 schreef Dr_Flash het volgende:
Ik zie trouwens steeds vaker de laatste tijd dat de kopdeuren van de kopopers niet meer open gaan. Stellen worden gewoon gekoppeld, klaar. Wil nog weleens een filmpje maken van die "zoen" van twee koploperstellen Ziet er wel cool uit namelijk
Dit wordt al een tijdje niet meer gedaan. Er is zelfs sprake van dat de deuren bij de eerstvolgende revisie helemaal dichtgaan.
Op sommige dagen worden enkele treinen op de Noordoost zelfs al niet eens meer gecombineerd.
Jammer, het had wel wat om door zo'n schier eindeloze Koploper te wandelen .
SNArkymaandag 3 april 2006 @ 10:48
Volgens mij zijn die koppen inmiddels zelfs dichtgelast.
Dr_Flashmaandag 3 april 2006 @ 10:57
quote:
Op maandag 3 april 2006 10:46 schreef JDude het volgende:

[..]

Dit wordt al een tijdje niet meer gedaan. Er is zelfs sprake van dat de deuren bij de eerstvolgende revisie helemaal dichtgaan.
Op sommige dagen worden enkele treinen op de Noordoost zelfs al niet eens meer gecombineerd.
Jammer, het had wel wat om door zo'n schier eindeloze Koploper te wandelen .
Godver
Mooi balen dan. En waarom? Tijdverlies zeker? Waarom bouwen ze dan eerst treinen met uitdrukkelijk deze mogelijkheid? Mooie kutzooi, wel
SNArkymaandag 3 april 2006 @ 11:04
quote:
Op maandag 3 april 2006 10:57 schreef Dr_Flash het volgende:

[..]

Godver
Mooi balen dan. En waarom? Tijdverlies zeker? Waarom bouwen ze dan eerst treinen met uitdrukkelijk deze mogelijkheid? Mooie kutzooi, wel
Tsja, volgens de bureaucraten zou het sneller zijn, maar het betekent wel dat je niet in een druk treinstel kan instappen en doorlopen naar een rustig stuk.
Zoals bij zoveel dingen is de punctualiteit bij NS-R belangrijker dan het comfort van de reiziger...
Dr_Flashmaandag 3 april 2006 @ 11:19
Nou, en wat blijkt er een hoop van die punctualiteit
JDudemaandag 3 april 2006 @ 11:39
quote:
Op maandag 3 april 2006 11:19 schreef Dr_Flash het volgende:
Nou, en wat blijkt er een hoop van die punctualiteit
De Noordoost rijdt doorgaans aardig op tijd hoor!
jorienvdherikmaandag 3 april 2006 @ 12:10
http://www.spoorwegmaterieel.nl/index2.html leuke site
Ou-Tannumaandag 3 april 2006 @ 15:39
weer wat plaatjes op mn telefoon gevonden bij gebrek aan een camera die je altijd mee sleept !



Creatief met de bovenleiding


2 Plan Vtjes ( 806 en 451 ) op Den Bosch CS


een 1700 eloc(?) met een enorme bak wagons dr achter aan ook op Den Bosch CS


inside van 1 van de wagonnetjes van de bovenstaande trein (welke zjin dat nou?)
jorienvdherikmaandag 3 april 2006 @ 15:41
leuke foto's vind zo dubbel trein toch mooist
Ou-Tannumaandag 3 april 2006 @ 15:42
quote:
Op maandag 3 april 2006 15:41 schreef jorienvdherik het volgende:
leuke foto's vind zo dubbel trein toch mooist
dubbel trein?

jebedoelt een dubbeldekkertrein?
JDudemaandag 3 april 2006 @ 15:47
quote:
Op maandag 3 april 2006 15:39 schreef Ou-Tannu het volgende:
weer wat plaatjes op mn telefoon gevonden bij gebrek aan een camera die je altijd mee sleept !
[afbeelding]
een 1700 eloc(?) met een enorme bak wagons dr achter aan ook op Den Bosch CS
Rijtuigen
quote:
[afbeelding]
inside van 1 van de wagonnetjes van de bovenstaande trein (welke zjin dat nou?)
ICRm
Ou-Tannumaandag 3 april 2006 @ 15:49
quote:
Op maandag 3 april 2006 15:47 schreef JDude het volgende:

[..]

Rijtuigen
[..]

ICRm
wagons werkt net zo goed maar rijtuigen staat wel moderner / netter
MREnmaandag 3 april 2006 @ 16:04
quote:
Op maandag 3 april 2006 10:48 schreef SNArky het volgende:
Volgens mij zijn die koppen inmiddels zelfs dichtgelast.
Nog niet, dat gebeurt pas bij de aanstaande revisie. Nieuwe stoelen, meer stoelen, airco enzo.
Ou-Tannumaandag 3 april 2006 @ 16:05
quote:
Op maandag 3 april 2006 16:04 schreef MREn het volgende:

[..]

Nog niet, dat gebeurt pas bij de aanstaande revisie. Nieuwe stoelen, meer stoelen, airco enzo.
Airco! aah dat is voor de zomer wel nodig ja,

wat ik ook wel zou waarderen is een ietsjes grotere wc..

zo als in de IRMs ofzo
MREnmaandag 3 april 2006 @ 16:08
quote:
Op maandag 3 april 2006 10:46 schreef JDude het volgende:

Op sommige dagen worden enkele treinen op de Noordoost zelfs al niet eens meer gecombineerd.
Jammer, het had wel wat om door zo'n schier eindeloze Koploper te wandelen .
Dat heeft weinig met de deuren te maken natuurlijk, maar meer met het feit dat er maximaal 15 bakken ICM mogen rijden in één trein. En in de spits is het zo druk tussen Ut-Zl dat daar niet gecombineerd wordt gereden opdat je bijv. 8 bakken hebt voor Lw en 12 voor Gn. Dat is natuurlijk veel te lang voor de perrons.

Richting Enschede gebeurt dat niet, hier is gekozen om een paar minuten voor de 'echte' IC (dus die in normale patroontijd rijdt) een zgn. voortrein te laten rijden die alle/veel reizigers meeneemt voor de 'echte' IC er is. Er vertrekt dus bijv. om 16:49 een IC Utrecht-Deventer, om 16:51 gevolgd door een IC Utrecht-Enschede.
MREnmaandag 3 april 2006 @ 16:12
quote:
Op maandag 3 april 2006 16:05 schreef Ou-Tannu het volgende:

[..]

Airco! aah dat is voor de zomer wel nodig ja,
Voordeel van airco vind ik vooral dat het rijgeluid door de toegenomen stroomlijn enorm afneemt.
Maar as het net zo'n airco is als in ICRm, prima hoor! In IRM staat ie nog wel eens op standje diepvries, dat is niet erg handig als je in de zomer na een uur in de diepvries op een snikheet perron uitstapt.
quote:
wat ik ook wel zou waarderen is een ietsjes grotere wc..

zo als in de IRMs ofzo
Waarvoor heb je meer ruimte nodig dan? Ik heb altijd ruimte zat
IRM heeft trouwens niet alleen grote wc-ruimtes, maar ook kleine.
Als je de ruimte wil in de plee, moet je DM'90 hebben. Of nog groter: wc in een BDs-rijtuig.
JDudemaandag 3 april 2006 @ 16:13
quote:
Op maandag 3 april 2006 16:08 schreef MREn het volgende:

Dat heeft weinig met de deuren te maken natuurlijk, maar meer met het feit dat er maximaal 15 bakken ICM mogen rijden in één trein. En in de spits is het zo druk tussen Ut-Zl dat daar niet gecombineerd wordt gereden opdat je bijv. 8 bakken hebt voor Lw en 12 voor Gn. Dat is natuurlijk veel te lang voor de perrons.
Ik twijfel er ook absoluut niet aan dat het in dat opzicht een nuttige, noodzakelijke beslissing is geweest .
Peterseliemanmaandag 3 april 2006 @ 16:50
quote:
Op zondag 2 april 2006 23:22 schreef Ou-Tannu het volgende:

[..]

vraag me strax af waar die berg DH-1/2tjes heen gaan ipv weggroesten op groningen / leeuwarden
Ze kunnen die treinen in Hengelo stallen of in Zwolle. In Hengelo hebben de 3101, 3102 en 3103 een tijdje gestaan voordat ze weer op dienst gingen. In Leeuwarden en in Groningen is te weinig ruimte om ze allemaal te stallen, dit omdat de nieuwe treinen ook een plaatsje moeten hebben.

Overigens is vorige week de 3447 na de aanrijding bij Buitenpost weer teruggekeerd in het noorden.
Ou-Tannumaandag 3 april 2006 @ 17:06
quote:
Op maandag 3 april 2006 16:12 schreef MREn het volgende:

[..]

Voordeel van airco vind ik vooral dat het rijgeluid door de toegenomen stroomlijn enorm afneemt.
Maar as het net zo'n airco is als in ICRm, prima hoor! In IRM staat ie nog wel eens op standje diepvries, dat is niet erg handig als je in de zomer na een uur in de diepvries op een snikheet perron uitstapt.
[..]

Waarvoor heb je meer ruimte nodig dan? Ik heb altijd ruimte zat
IRM heeft trouwens niet alleen grote wc-ruimtes, maar ook kleine.
Als je de ruimte wil in de plee, moet je DM'90 hebben. Of nog groter: wc in een BDs-rijtuig.
vind de wc van de ICM gewoon te klein, je kan amper keren in dat hok
MREnmaandag 3 april 2006 @ 17:23
quote:
Op maandag 3 april 2006 16:50 schreef Peterselieman het volgende:

[..]

Ze kunnen die treinen in Hengelo stallen of in Zwolle. In Hengelo hebben de 3101, 3102 en 3103 een tijdje gestaan voordat ze weer op dienst gingen.
De 3101 en 3102 staan 's avonds en 's nachts standaard in Hengelo
Bigsmaandag 3 april 2006 @ 17:31
quote:
Op maandag 3 april 2006 16:12 schreef MREn het volgende:

[..]

Voordeel van airco vind ik vooral dat het rijgeluid door de toegenomen stroomlijn enorm afneemt.
Maar as het net zo'n airco is als in ICRm, prima hoor! In IRM staat ie nog wel eens op standje diepvries, dat is niet erg handig als je in de zomer na een uur in de diepvries op een snikheet perron uitstapt.
[..]
Ik heb wel eens midden in de zomer in een IRM-bak met kapotte airco gezeten.. dan baal je toch wel dat je geen raampjes hebt. Kennelijk was ik de enige die zo slim was om te kijken of de airco het 1 bak verder wel deed, want daar was het een stuk rustiger dan in de eerste
MREnmaandag 3 april 2006 @ 17:38
quote:
Op maandag 3 april 2006 17:31 schreef Bigs het volgende:

[..]

Ik heb wel eens midden in de zomer in een IRM-bak met kapotte airco gezeten.. dan baal je toch wel dat je geen raampjes hebt. Kennelijk was ik de enige die zo slim was om te kijken of de airco het 1 bak verder wel deed, want daar was het een stuk rustiger dan in de eerste
Bij volledig falen van de airco gaat IRM ook aan de kant in de zomer.

Ik heb ook wel eens een ICM met defecte verwarming gehad in de herfst, dat is ook lekker fris Gelukkig was het hier ook maar één bak, en kwam de conducteur nog even speciaal langs om iedereen er op te wijzen dat er in de rest van de trein wel verwarming was.
Ou-Tannumaandag 3 april 2006 @ 17:51
quote:
Op maandag 3 april 2006 17:38 schreef MREn het volgende:

[..]

Bij volledig falen van de airco gaat IRM ook aan de kant in de zomer.

Ik heb ook wel eens een ICM met defecte verwarming gehad in de herfst, dat is ook lekker fris Gelukkig was het hier ook maar één bak, en kwam de conducteur nog even speciaal langs om iedereen er op te wijzen dat er in de rest van de trein wel verwarming was.
of wat dacht je van die klaplopers die midden in de winter met een griepje in de trein zitten en zonodig omdat HUN het warm hebben het raampje open te zetten, de rest van de bak verrekken van de kou en er iets van zeggen was not done :/
MREnmaandag 3 april 2006 @ 17:58
quote:
Op maandag 3 april 2006 17:51 schreef Ou-Tannu het volgende:

[..]

of wat dacht je van die klaplopers die midden in de winter met een griepje in de trein zitten en zonodig omdat HUN het warm hebben het raampje open te zetten, de rest van de bak verrekken van de kou en er iets van zeggen was not done :/
Hun?
Dat is hun probleem, maar zij hebben het warm.
Nederlands op school tegenwoordig

Maar gewoon iets van zeggen, iedereen doet het raampje dan weer dicht.
Ou-Tannumaandag 3 april 2006 @ 18:00
quote:
Op maandag 3 april 2006 17:58 schreef MREn het volgende:

[..]

Hun?
Dat is hun probleem, maar zij hebben het warm.
Nederlands op school tegenwoordig

Maar gewoon iets van zeggen, iedereen doet het raampje dan weer dicht.
ach, schijnbaar was ik de enige die besloot om bij zwolle over te stappen naar een andere trein.. en die was ook heerlijk rustig
Bigsmaandag 3 april 2006 @ 18:02
Die ramen in de Koplopers laten ook wel erg veel wind binnen. Een beetje het tegenovergestelde van de gehalveerde Mat '64 raampjes.. het enige effect dat die hebben is dat je NOG meer herrie krijgt
Ou-Tannumaandag 3 april 2006 @ 18:04
quote:
Op maandag 3 april 2006 18:02 schreef Bigs het volgende:
Die ramen in de Koplopers laten ook wel erg veel wind binnen. Een beetje het tegenovergestelde van de gehalveerde Mat '64 raampjes.. het enige effect dat die hebben is dat je NOG meer herrie krijgt
ja en dan in de winter... als het vriest dan kan je de rijtuigverwarming nog zo hoog opstoken.(als dat kan?) maar warm wordt het niet
MREnmaandag 3 april 2006 @ 18:09
Mijn ervaring is juist dat het in koplopers bijna onmogelijk is om het koud te krijgen met werkende verwarming.
Ou-Tannumaandag 3 april 2006 @ 18:10
quote:
Op maandag 3 april 2006 18:09 schreef MREn het volgende:
Mijn ervaring is juist dat het in koplopers bijna onmogelijk is om het koud te krijgen met werkende verwarming.
wees er blij mee dan
JDudemaandag 3 april 2006 @ 18:35
quote:
Op maandag 3 april 2006 18:09 schreef MREn het volgende:
Mijn ervaring is juist dat het in koplopers bijna onmogelijk is om het koud te krijgen met werkende verwarming.
Inderdaad... het klimaat is daar vaak zo dat je haast wel in slaap móet vallen, en dat samen met het rijgedrag van die karretjes...
Ou-Tannumaandag 3 april 2006 @ 18:37
quote:
Op maandag 3 april 2006 18:35 schreef JDude het volgende:

[..]

Inderdaad... het klimaat is daar vaak zo dat je haast wel in slaap móet vallen, en dat samen met het rijgedrag van die karretjes...
normaal gezien wel ja,

vind de IRMs toch meer slaapverwekkend om eerlijk te zijn?
JDudemaandag 3 april 2006 @ 18:39
quote:
Op maandag 3 april 2006 18:37 schreef Ou-Tannu het volgende:
normaal gezien wel ja,

vind de IRMs toch meer slaapverwekkend om eerlijk te zijn?
Nee man, die stoelen zitten kut en ze deinen een meter van links naar rechts bij elke wissel.
Ou-Tannumaandag 3 april 2006 @ 18:41
quote:
Op maandag 3 april 2006 18:39 schreef JDude het volgende:

[..]

Nee man, die stoelen zitten kut en ze deinen een meter van links naar rechts bij elke wissel.
k wordt altijd zo duf en slaperig als het maar kan in de irm
Duvelmaandag 3 april 2006 @ 22:30
quote:
Op maandag 3 april 2006 18:35 schreef JDude het volgende:

[..]

Inderdaad... het klimaat is daar vaak zo dat je haast wel in slaap móet vallen, en dat samen met het rijgedrag van die karretjes...
Inderdaad! Moet je wel de mazzel hebben dat ze ze hebben voorverwarmd (zoals mijn trein 's ochtends, die van het rangeerterrein komt). Maar als ze dan lekker warm zijn: slaap gegarandeerd.
Ou-Tannumaandag 3 april 2006 @ 22:36
quote:
Op maandag 3 april 2006 22:30 schreef Duvel het volgende:

[..]

Inderdaad! Moet je wel de mazzel hebben dat ze ze hebben voorverwarmd (zoals mijn trein 's ochtends, die van het rangeerterrein komt). Maar als ze dan lekker warm zijn: slaap gegarandeerd.
ach heb ik hier zowiezo, ze komen toch vanaf leeuwarden
Bigsmaandag 3 april 2006 @ 22:53
quote:
Op maandag 3 april 2006 18:39 schreef JDude het volgende:

[..]

Nee man, die stoelen zitten kut en ze deinen een meter van links naar rechts bij elke wissel.
Door dat links-rechts gewieg sukkel ik juist heerlijk in slaap.. En dan zachtjes die doedelzak op de achtergrond.. heerlijk
Ou-Tannudinsdag 4 april 2006 @ 00:00
quote:
Op maandag 3 april 2006 22:53 schreef Bigs het volgende:

[..]

Door dat links-rechts gewieg sukkel ik juist heerlijk in slaap.. En dan zachtjes die doedelzak op de achtergrond.. heerlijk
ah dat heb ik dan ook denk ik

mp3speler aan
Erosjuhhhdinsdag 4 april 2006 @ 00:06
heerlijk ja.. slapen in de koplopers
Ou-Tannudinsdag 4 april 2006 @ 00:14
quote:
Op dinsdag 4 april 2006 00:06 schreef Erosjuhhh het volgende:
heerlijk ja.. slapen in de koplopers
soms iets TE goed
MREndinsdag 4 april 2006 @ 00:15
quote:
Op dinsdag 4 april 2006 00:06 schreef Erosjuhhh het volgende:
heerlijk ja.. slapen in de koplopers
yep, ben ook blij dat Enschede (waar ik moet zijn) de eindbestemming is
Erosjuhhhdinsdag 4 april 2006 @ 00:18
dat is wel ideaal, ik moet altijd in hengelo eruit dus hopen dat ik op tijd wakker word, maar lukt meestal wel
Ou-Tannudinsdag 4 april 2006 @ 00:29
ik heb t geluk dat leeuwarden niet zo ver van heerenveen ligt kwa reistijd
tis alleen vervelend
MREndinsdag 4 april 2006 @ 03:01
quote:
Op dinsdag 4 april 2006 00:29 schreef Ou-Tannu het volgende:
ik heb t geluk dat leeuwarden niet zo ver van heerenveen ligt kwa reistijd
tis alleen vervelend
Hengelo ligt dichter bij Enschede dan It Hearrenfean bij Ljouwert.
Grootste probleem is dat er vanaf Enschede na 0:05 niets meer richting Hengelo rijdt, terwijl om 0:30, 1:00 en 1:30 nog wel IC's met potentiele verslapers binnen komen.
Maar ik denk zo dat dat voor Friesland net zo goed geldt: laatste IC rond 23:33 weg uit Hr geloof ik, terwijl laatste rond 0:35 vertrekt naar Lw?
(ff te lui om het op te zoeken op die IE-only NS-kutsite)
JDudedinsdag 4 april 2006 @ 08:24
quote:
Op dinsdag 4 april 2006 03:01 schreef MREn het volgende:
(ff te lui om het op te zoeken op die IE-only NS-kutsite)
Die werkt hier al jaren prima in Mozilla Firefox
the_disheaverdinsdag 4 april 2006 @ 11:26
quote:
Op dinsdag 4 april 2006 08:24 schreef JDude het volgende:

[..]

Die werkt hier al jaren prima in Mozilla Firefox
Net als in Opera...
Dr_Flashdinsdag 4 april 2006 @ 11:36
mss heeft NS een speciale kutsite die alleen in IE werkt

http://www.ns.nl/kut ?
Ou-Tannudinsdag 4 april 2006 @ 11:50
quote:
Op dinsdag 4 april 2006 03:01 schreef MREn het volgende:

[..]

Hengelo ligt dichter bij Enschede dan It Hearrenfean bij Ljouwert.
Grootste probleem is dat er vanaf Enschede na 0:05 niets meer richting Hengelo rijdt, terwijl om 0:30, 1:00 en 1:30 nog wel IC's met potentiele verslapers binnen komen.
Maar ik denk zo dat dat voor Friesland net zo goed geldt: laatste IC rond 23:33 weg uit Hr geloof ik, terwijl laatste rond 0:35 vertrekt naar Lw?
(ff te lui om het op te zoeken op die IE-only NS-kutsite)
ik heb alleen nooit de laatste trein !
jorienvdherikdinsdag 4 april 2006 @ 11:55
op de zaterdag avond vanaf almelo mag er wel meer rijden naar rotterdam
Dr_Flashdinsdag 4 april 2006 @ 11:58
quote:
Op dinsdag 4 april 2006 11:50 schreef Ou-Tannu het volgende:

[..]

ik heb alleen nooit de laatste trein !
Nee ik ook niet trouwens. En Es-Hgl kan je ook wel met een taxi doen. Vaak moet je toch in het midden zijn
Ou-Tannudinsdag 4 april 2006 @ 12:03
en idd laatste trein vanaf leeuwarden gaat om 23:17 oid, en ze komen tot 1u binnen
the_disheaverdinsdag 4 april 2006 @ 12:21
quote:
Op dinsdag 4 april 2006 12:03 schreef Ou-Tannu het volgende:
en idd laatste trein vanaf leeuwarden gaat om 23:17 oid, en ze komen tot 1u binnen
Groningen: laatste trein richting randstad 22.38 (2317 zou ook, maar dan ben je wel dubbel zo lang bezig om in R'dam te komen...)
Laatste trein van randstad naar groningen: 1.58 aankomst Groningen

Gelukkig hoef ik nooit snachts naar de randstad, andersom wel.
JDudedinsdag 4 april 2006 @ 12:28
quote:
Op dinsdag 4 april 2006 12:21 schreef the_disheaver het volgende:
Groningen: laatste trein richting randstad 22.38 (2317 zou ook, maar dan ben je wel dubbel zo lang bezig om in R'dam te komen...)
Laatste trein van randstad naar groningen: 1.58 aankomst Groningen

Gelukkig hoef ik nooit snachts naar de randstad, andersom wel.
Op zich natuurlijk vrij logisch dat er nog langer treinen aankomen dan vertrekken...
Die laatste trein náár de Randstad is ook pas laat daar.
Dr_Flashdinsdag 4 april 2006 @ 13:58
1:58 Gn A hmmm

en hoe lang moet je dan op het perron slapen voordat je weer weg kunt?
JDudedinsdag 4 april 2006 @ 14:15
quote:
Op dinsdag 4 april 2006 13:58 schreef Dr_Flash het volgende:
1:58 Gn A hmmm

en hoe lang moet je dan op het perron slapen voordat je weer weg kunt?
5:38 kun je weer naar Zl
the_disheaverdinsdag 4 april 2006 @ 14:23
quote:
Op dinsdag 4 april 2006 13:58 schreef Dr_Flash het volgende:
1:58 Gn A hmmm

en hoe lang moet je dan op het perron slapen voordat je weer weg kunt?
Met de fiets best snel
Dr_Flashdinsdag 4 april 2006 @ 14:27
Jezus dan lig je net lekker man

Ontopic maar weer

Wie weet waar deze locs vandaan komen? Ze lijken volgens mij erg op locs die in de DDR gereden hebben

JDudedinsdag 4 april 2006 @ 14:35
quote:
Op dinsdag 4 april 2006 14:27 schreef Dr_Flash het volgende:
Wie weet waar deze locs vandaan komen? Ze lijken volgens mij erg op locs die in de DDR gereden hebben

[afbeelding]
Komen iig wel uit Duitsland ja

Zie ook http://www.opeenshadikhetforum.nl/viewtopic.php?t=2103
Zug-Chefdinsdag 4 april 2006 @ 16:25
Als NL nu eens gaat investeren in betrouwbare Diesel Loks (BR 212 / 216-218 / 232) kunnen die in combinatie met DubbelDeks Materieel ingezet worden op drukke diesel lijntjes. Werkt in .de ook prima.
Ou-Tannudinsdag 4 april 2006 @ 16:26
quote:
Op dinsdag 4 april 2006 16:25 schreef Zug-Chef het volgende:
Als NL nu eens gaat investeren in betrouwbare Diesel Loks (BR 212 / 216-218 / 232) kunnen die in combinatie met DubbelDeks Materieel ingezet worden op drukke diesel lijntjes. Werkt in .de ook prima.
zoveel diesellijnen heeft de NS toch niet meer?
Zug-Chefdinsdag 4 april 2006 @ 16:29
quote:
Op dinsdag 4 april 2006 16:26 schreef Ou-Tannu het volgende:

[..]

zoveel diesellijnen heeft de NS toch niet meer?
Bedoelde ook meer Geheel Nederland, in plaats van alleen de NS

maar NS in ieder geval:
Zwolle - Wierden (-Enschede)
Nijmegen - Roermond

Geheel Noordned. In de spits is het altijd vrij druk hier en rond Groningen
Ou-Tannudinsdag 4 april 2006 @ 16:30
quote:
Op dinsdag 4 april 2006 16:29 schreef Zug-Chef het volgende:

[..]

Bedoelde ook meer Geheel Nederland, in plaats van alleen de NS

maar NS in ieder geval:
Zwolle - Wierden (-Enschede)
Nijmegen - Roermond

Geheel Noordned. In de spits is het altijd vrij druk hier en rond Groningen
sja noordned kan je lang op wachten, aangezien dat arriva is geworden,

en die gaan toch met GTWs van Stadler rijden,

en je vergeet zwolle - Kampen, Apeldoorn Zutphen volgens mij ook nog
Zug-Chefdinsdag 4 april 2006 @ 16:33
quote:
Op dinsdag 4 april 2006 16:30 schreef Ou-Tannu het volgende:

[..]

sja noordned kan je lang op wachten, aangezien dat arriva is geworden,

en die gaan toch met GTWs van Stadler rijden,

en je vergeet zwolle - Kampen, Apeldoorn Zutphen volgens mij ook nog
Ja ok Arriva bedoelde ik

Zwolle - Kampen is ook vrij druk inderdaad, maar als je daar eindelijk zit kan je er weer uit. Apeldoorn - Zutphen kan inderdaad wel handig worden, zeker als daar over een bepaalde tijd nog 2 a 3 stations bijkomen op de lijn. Dan volstaan die 2 Buffels niet echt meer lijkt me
Peterdinsdag 4 april 2006 @ 16:37
en zutphen-oldenzaal is ook diesel (syntus)
en de veenexpres ook (conexxion)
Tfzdinsdag 4 april 2006 @ 16:41
quote:
Op dinsdag 4 april 2006 16:33 schreef Zug-Chef het volgende:
[..]
Ja ok Arriva bedoelde ik

Zwolle - Kampen is ook vrij druk inderdaad, maar als je daar eindelijk zit kan je er weer uit. Apeldoorn - Zutphen kan inderdaad wel handig worden, zeker als daar over een bepaalde tijd nog 2 a 3 stations bijkomen op de lijn. Dan volstaan die 2 Buffels niet echt meer lijkt me
Dan zie je dat je er een derde stelletje bij geplakt kan worden en verordonneer je dat ProRail de perrons verlengt. Gaan investeren in diesellocs en een paar dubbeldeksbakken is natuurlijk de grootste flauwekul, tenzij je veel geld wil weggooien. Dan hebben we het nog maar niet over de grote inflexibiliteit die je introduceert (je trapt in korte keertijd niet snel wat bakken af), de niet zo heel grote betrouwbaarheid bij een kleine serie oude loccen e.d..

Edit: zie bv. de serie 232 bij RN.... Akkoord, dat zal ook wel deels aan RN zelf liggen .

[ Bericht 9% gewijzigd door Tfz op 04-04-2006 17:25:17 ]
Willy84dinsdag 4 april 2006 @ 16:55
quote:
Op dinsdag 4 april 2006 16:41 schreef Tfz het volgende:

[..]

Dan zie je dat je er een derde stelletje bij geplakt kan worden en verordonneer je dat ProRail de perrons verlengt. Gaan investeren in diesellocs en een paar dubbeldeksbakken is natuurlijk de grootste flauwekul, tenzij je veel geld wil weggooien. Dan hebben we het nog maar niet over de grote inflexibiliteit die je introduceert (je trapt in korte keertijd niet snel wat bakken af), de niet zo heel grote betrouwbaarheid bij een kleine serie oude loccen e.d..
Mee eens met een stel eraan vast gekoppelt kunnen ze in de spits prima toe. Misschien kleine verlenging van de perrons.
Misschien dat die stellen die Arriva gaat vervangen prima in de spits gebruikt kunnen worden voor de ns. Voor die 2a 3 slagjes compleet nieuw en ander mat. kopen is geld over de balk
ILCILAdinsdag 4 april 2006 @ 16:59
quote:
Op dinsdag 4 april 2006 16:37 schreef petre86 het volgende:
en zutphen-oldenzaal is ook diesel (syntus)
en de veenexpres ook (conexxion)
veenexpres kan niet anders hebben geen bovenleiding
Alexxxxxdinsdag 4 april 2006 @ 17:01
quote:
Op dinsdag 4 april 2006 14:35 schreef JDude het volgende:

[..]

Komen iig wel uit Duitsland ja

Zie ook http://www.opeenshadikhetforum.nl/viewtopic.php?t=2103
Vriendelijke mensen op dat forum btw. Zijn alle hardcore treinenkenners van het type Tfz?
Peterdinsdag 4 april 2006 @ 17:03
quote:
Op dinsdag 4 april 2006 16:59 schreef ILCILA het volgende:

[..]

veenexpres kan niet anders hebben geen bovenleiding
jah en? de andere trajecten iets hierboven ook
oldenzaal-zutphen is ook diesel, zutphen-apeldoorn ook, groningen-leeuwarden ook
Ou-Tannudinsdag 4 april 2006 @ 17:04
of je elektrificeert het gewoon?
Remcodinsdag 4 april 2006 @ 17:05
Word eens tijd dat ze Almelo - Zwolle verdubbelen/electrificeren. Dit is echt geen doen vanochtend ook weer 20 minuten vertraging en dat gaat dan de hele dag door, vanwege het enkel spoor
Willy84dinsdag 4 april 2006 @ 17:06
Weet iemand waarom ze in veel landen met verschillende bovenleiding spanningen rijden. Imo is het natuurlijk veel makkelijker als iedereen op dezelfde spanning en spoorbreedte rijd.
In nl 1500volt en geloof op de hsl weer op 25kv. Iemand enig idee waarom dit precies is en of er plannen zijn op dit gelijk te maken.
Ou-Tannudinsdag 4 april 2006 @ 17:08
quote:
Op dinsdag 4 april 2006 17:06 schreef Willy84 het volgende:
Weet iemand waarom ze in veel landen met verschillende bovenleiding spanningen rijden. Imo is het natuurlijk veel makkelijker als iedereen op dezelfde spanning en spoorbreedte rijd.
In nl 1500volt en geloof op de hsl weer op 25kv. Iemand enig idee waarom dit precies is en of er plannen zijn op dit gelijk te maken.
als je bedenkt dat alleen de V-IRMs ombouw mogelijkheid hebben tot 25kV schiet dat nog niet op he?
Zug-Chefdinsdag 4 april 2006 @ 17:13
Als de NS van het begin af aan beter had nagedacht over materieel inzet (en vooral materieelkeuze / aankoopbeleid) hadden we er nu geen discussie over gehad

Maar goed omdat dat niet het geval is moet de NS het inderdaad maar doen met wat ze hebben...
Ou-Tannudinsdag 4 april 2006 @ 17:15
is de Huidige bovenleiding infrastuctuur wel geschik voor 25KV? ( genoeg isolatie?)
Tfzdinsdag 4 april 2006 @ 17:27
quote:
Op dinsdag 4 april 2006 17:01 schreef Alexxxxx het volgende:

[..]

Vriendelijke mensen op dat forum btw. Zijn alle hardcore treinenkenners van het type Tfz?
Ik wil me beslist geen hardcore treinkenner noemen. Over zat dingen hoef je me niks te vragen (bv. rijtuigtypen buiten ICR, ICK, DDM1), internationale zooi e.d.. Gokje: het zijn meer mensen die een hekel hebben aan figuren zonder enige zelfwerkzaamheid, maar met oogkleppen e.d.
Tfzdinsdag 4 april 2006 @ 17:28
quote:
Op dinsdag 4 april 2006 17:15 schreef Ou-Tannu het volgende:
is de Huidige bovenleiding infrastuctuur wel geschik voor 25KV? ( genoeg isolatie?)
Nee, niet geschikt ervoor. Er zijn volgens mij wel baanvakken waar bij nieuwbouw van de bovenbouw (...) o.a. andere isolatoren zijn geplaatst, maar volgens mij niet consequent. Ik heb hier wel eens een stuk over gelezen door... MREn? Of Duvel? Ik weet 't niet, iemand heeft daar eens wat over geschreven in ieder geval.
Alexxxxxdinsdag 4 april 2006 @ 17:29
quote:
Op dinsdag 4 april 2006 17:27 schreef Tfz het volgende:

[..]

Ik wil me beslist geen hardcore treinkenner noemen. Over zat dingen hoef je me niks te vragen (bv. rijtuigtypen buiten ICR, ICK, DDM1), internationale zooi e.d.. Gokje: het zijn meer mensen die een hekel hebben aan figuren zonder enige zelfwerkzaamheid, maar met oogkleppen e.d.
Ze werden boos omdat ik een foto uit 2004 postte
Ou-Tannudinsdag 4 april 2006 @ 17:30
quote:
Op dinsdag 4 april 2006 17:28 schreef Tfz het volgende:

[..]

Nee, niet geschikt ervoor. Er zijn volgens mij wel baanvakken waar bij nieuwbouw van de bovenbouw (...) o.a. andere isolatoren zijn geplaatst, maar volgens mij niet consequent. Ik heb hier wel eens een stuk over gelezen door... MREn? Of Duvel? Ik weet 't niet, iemand heeft daar eens wat over geschreven in ieder geval.
dat was mij ook opgevallen, tis natuurlijk geen gek idee om bij nieuwbouw / renovatie ze meteen aan te passen?
Willy84dinsdag 4 april 2006 @ 17:58
Als de virm bakken voorbereid zijn op 25 kv en er op diverse baanvakken extra kosten worden gemaakt om voor te bereiden op 25 kv dan mag ik aannemen dat ze dat met het oog op de toekomst doen. Weet iemand op welke spanning ze rijden in Duitsland, Belgie, Frankrijk en Engeland.
Ou-Tannudinsdag 4 april 2006 @ 18:12
quote:
Op dinsdag 4 april 2006 17:58 schreef Willy84 het volgende:
Als de virm bakken voorbereid zijn op 25 kv en er op diverse baanvakken extra kosten worden gemaakt om voor te bereiden op 25 kv dan mag ik aannemen dat ze dat met het oog op de toekomst doen. Weet iemand op welke spanning ze rijden in Duitsland, Belgie, Frankrijk en Engeland.
Belgie op 3000 volt dacht ik,

wie maakt deel 16 trouwens?
Alexxxxxdinsdag 4 april 2006 @ 18:35
Het treinpics, -nieuws en praattopic deeltje 16