Zo-is-dat | zondag 4 oktober 2015 @ 16:42 |
Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven. Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten. Basisprincipes Tips Poolish/Preferment Wasda Enkele recepten: Internetsites voor broodrecepten en informatie: Vooral de eerste twee zijn aanraders! http://www.thefreshloaf.com/ http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/ http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1 http://www.broodbakken.startkabel.nl/ http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm De alom populaire no-knead-broodjes (minilot eet ze elke dag ): http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/ Filmpje van Vincent Talleu : Wat resultaten van uit het vorige topic Trusten minilot sv-tje zo-is-dat oceanonix | |
HaverMoutKoekje | zondag 4 oktober 2015 @ 17:22 |
Zo-is-dat Heb je nou op die bolletjes los meel gestrooid nadat ze de oven uitgekomen zijn? | |
Zo-is-dat | zondag 4 oktober 2015 @ 17:26 |
Nee ervoor | |
HaverMoutKoekje | zondag 4 oktober 2015 @ 17:33 |
Beginners vraag: met welk doel? | |
Zo-is-dat | zondag 4 oktober 2015 @ 17:37 |
d Geen haha er moest bloem op volgens het recept, puur voor de mooi | |
Zo-is-dat | zondag 4 oktober 2015 @ 17:43 |
Ik heb ook nog maanzaadbroodjes gebakken Voor: Zo leuk met die spikkels En na: | |
HaverMoutKoekje | zondag 4 oktober 2015 @ 17:46 |
Lekker maanzaad, maar zo lastig weer tussen je tanden vandaan te krijgen | |
Isegrim | zondag 4 oktober 2015 @ 18:39 |
Ik vind wit deeg met maanzaad altijd op straciatella lijken. | |
richolio | zondag 4 oktober 2015 @ 18:40 |
Gewoon in de oven? Ziet er lekker uit. | |
Zo-is-dat | zondag 4 oktober 2015 @ 19:16 |
Daar moest ik ook aan denken! Ja hoor! Gewoon in de oven | |
Isegrim | zondag 4 oktober 2015 @ 20:00 |
Mini, wat voor room heb je gebruikt voor dat melkbrood? Gewoon slagroom? | |
minilot | maandag 5 oktober 2015 @ 07:20 |
Yup, als er 'heavy cream' in een recept staat, gewoon volle slagroom gebruiken. Heel fraai! Goed kruim! Mooie vorm. | |
LeeHarveyOswald | dinsdag 6 oktober 2015 @ 12:57 |
Een keer als experiment een 100% volkoren kamutbrood gebakken. Dat beviel erg goed, maar met ¤4,50 per 500 gram niet echt toepasbaar in de bakkerij. Nu via de groothandel 25 kilo kamut voor ¤57 kunnen bestellen Dat is nog goed te doen. | |
HaverMoutKoekje | dinsdag 6 oktober 2015 @ 13:03 |
Hoe is kamut tov tarwe? Qua smaak en glutengehalte? | |
Isegrim | dinsdag 6 oktober 2015 @ 13:07 |
Qua smaak vond ik het verschil niet zo heel groot, wel qua kleur en textuur. | |
LeeHarveyOswald | dinsdag 6 oktober 2015 @ 13:59 |
Wat meer eiwit dan reguliere tarwe, wat minder dan spelt. Relatief veel gluten dus. | |
Pietverdriet | dinsdag 6 oktober 2015 @ 14:59 |
Een tarweras dus. https://en.wikipedia.org/wiki/Khorasan_wheat | |
LeeHarveyOswald | dinsdag 6 oktober 2015 @ 15:41 |
Ja. En de smaak is wel opvallend en uitgesproken. Geeft een heel fijn brood, zachte structuur. | |
Pietverdriet | dinsdag 6 oktober 2015 @ 15:46 |
Maal je het zelf? Of koop je het gemalen? | |
LeeHarveyOswald | dinsdag 6 oktober 2015 @ 15:53 |
Ik koop het gemalen. Graan komt uit Canada, ik durf niet te zeggen of het daar of hier gemalen is. | |
Pietverdriet | dinsdag 6 oktober 2015 @ 15:56 |
Zelfs al koop je het bij een molen kan het nog zijn dat ze het ingekocht hebben. | |
LeeHarveyOswald | dinsdag 6 oktober 2015 @ 16:07 |
Oh dat is zeker waar, er zijn nog maar vrij beperkt molens die zelf malen, en zelfs als, dan niet alles. Zoals een molen op Rotterdam Noord die een tijdlang waarschuwde dat er al zout door de pizzabloem zat. We willen wel een keer graan laten malen van de boer waar ons paard staat (Die verbouwen graan, uien, suikerbieten, aardappel, groene asperges), en dan bij een van de molens hier in de stad, zodat we meel hebben dat hemelsbreed nog geen 15 kilometer heeft afgelegd. | |
Pietverdriet | dinsdag 6 oktober 2015 @ 16:40 |
Vraag hem anders of hij dit graan wil aanbouwen? (Is wel een eis dat het biologisch is, anders mag je de handelsnaam niet gebruiken lees ik) | |
uniekhoorn | zaterdag 10 oktober 2015 @ 19:12 |
Efkes freagje: Ben nou een meergranenbrood aan het kneden. Mooi, dat gaat allemaal wel lukken Ga het vanavond nog afbakken, hoe bewaar ik het lekkerst tot morgen? gewoon open en bloot? theedoek erover? En rijzen met folie? kan het niet beter met een iets vochtig doekje of is dat geen goed idee? In de oven: met of zonder draaiend plateau? Beter in een siliconen broodvorm of gewoon vloerbrood/. [ Bericht 8% gewijzigd door uniekhoorn op 10-10-2015 19:28:24 ] | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 10 oktober 2015 @ 20:00 |
Brood moet heel heet gebakken worden, volgens mij kan siliconen niet zo hoog dus ik zou kiezen voor vloerbrood. Ik heb een soort badmutsjes van Toppitz die ik steeds hergebruik, maar officieel schijnt de natte theedoek de beste manier te zijn om deeg af te dekken tijdens rijs. http://www.toppits.nl/detail_d1_produkt_nl,2096,531.html | |
qltel | zaterdag 10 oktober 2015 @ 20:41 |
Een brood wat niet aangesneden is kun je prima zo bewaren. Als je 'm aansnijd kun je hem het beste op de open kant neerzetten. Ik leg bij het rijzen altijd bubbelfolie over het deeg. Theedoek kan uiteraard ook. Een oven met een draaiend plateau? Is dat een combimagnetron? Nooit gedaan, mijn oven draait niet. | |
uniekhoorn | zaterdag 10 oktober 2015 @ 21:16 |
Heb beide, een combi en een echte oven... maar mijn deeg rijst niet, denk dat het gist te oud is Niet te redden denk ik? Bedankt alvast voor de volgende kker | |
qltel | zaterdag 10 oktober 2015 @ 22:06 |
Is het verse gist of houdbare gist? Verse gist staat een datum op en moet je gekoeld bewaren. Houdbare gist (poeder) is volgens mij zo'n 2 jaar houdbaar. Staat het niet gewoon te koud? Mijn keuken is op 't moment ook niet zo warm dus zet ik 't in de kamer waar het wel lekker warm is. | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 10 oktober 2015 @ 22:25 |
Het vriest toch niet. Ik had vanochtend brooddeeg tijdelijk in de koelkast gezet omdat ik even uurtje de deur uit moest, toen was het zelfs daar nog gerezen | |
qltel | zaterdag 10 oktober 2015 @ 22:26 |
Nou, ik merkte het van de week. Mijn keuken is maar zo'n 17 graden en het brood rees slecht. Ik zette het in de kamer waar het 21 was en daar ging het een stuk sneller. | |
kipje123 | zondag 11 oktober 2015 @ 09:33 |
Ik merk ook dat mijn brooddeeg minder snel rijst nu mijn keuken weer koud is. Maar ik laat het dan gewoon wat langer staan en uiteindelijk komt het ook wel goed. Vind lang gerezen brood sowieso lekkerder. | |
Isegrim | zondag 11 oktober 2015 @ 09:48 |
Bij desem merk je dat soort dingen nog veel sterker. Temperatuur, luchtvochtigheid etc. | |
Zo-is-dat | zondag 11 oktober 2015 @ 09:58 |
Ja! Soms erg onvoorspelbaar, daarom droom ik van een rijs lade zoals in great british bake off | |
HaverMoutKoekje | zondag 11 oktober 2015 @ 10:06 |
Ja, en dan wil ook ook gelijk dat de deur in de oven verdwijnt als je hem opent | |
Zo-is-dat | zondag 11 oktober 2015 @ 10:07 |
Haha ja! | |
Grutsk | zondag 11 oktober 2015 @ 15:49 |
Dit weekend middels een brioche een vervolg gegeven aan mijn bakavontuur. Zonder handmixer, want dat durfde ik niet meer aan. Vrijdagavond heb ik het deeg gekneed (erg plakkerig, wat een geklieder :p ) en zaterdagochtend heb ik het gebakken. De brioche was uiteindelijk niet helemaal perfect. Zo zaten er op de bovenkant van het brood scheurtjes en was de textuur iets compacter dan ik had gewild. Maar ach, ik doe niet mee aan een bakwedstrijd en de smaak was erg goed. | |
Molo | zondag 11 oktober 2015 @ 15:50 |
Nou, ik zou dat ding zo hoppa in 1 keer opeten met wat boter en eventueel wat jam hoor, damn | |
qltel | zondag 11 oktober 2015 @ 16:57 |
En da's het belangrijkste.. Ik vind 'm er lekker uitzien.. | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 16 oktober 2015 @ 19:08 |
Kaiserbroodjes (recept van Levine v Doorne) | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 16 oktober 2015 @ 19:16 |
Ik heb laatst ook brioche gemaakt, maar dan in eenspersoonsversie in muffin vormpjes.
| |
Grutsk | vrijdag 16 oktober 2015 @ 21:27 |
Hoe waren die van jou qua textuur? | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 16 oktober 2015 @ 21:35 |
Yum. Het was een enorme klus om ze te maken want bijna de helft van deeg was boter maar daardoor waren het net croissantjes | |
Chicolade | zaterdag 17 oktober 2015 @ 11:34 |
Hoe zorg je dat de korst van je brood wat knapperiger wordt? Mijn nieuwe liefde (aka de Kenwood) en ik hebben vorige week deeg gekneed en een witbrood gebakken in de oven (uit een pakje van Koopmans), maar de korst was mij nog een beetje te 'elastisch'. Brood was verder heerlijk . Vanmiddag/morgen poging 2. | |
jitzzzze | zaterdag 17 oktober 2015 @ 11:41 |
Wat langer of heter bakken | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 17 oktober 2015 @ 15:20 |
Stoom in de oven zorgt ook voir knapperiger korst dacht ik? | |
Chicolade | zondag 18 oktober 2015 @ 12:32 |
Oven op 210 gezet ipv 200 (hetelucht), dat werkte idd prima! Het is zo lekker . Omnomnom. | |
realbase | woensdag 21 oktober 2015 @ 12:02 |
http://www.molendehaas.nl/ is nog wel te doen qua afstand denk ik zo ? malen ze alles zelf - en kan je ook bekijken boven in de molen, | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 23 oktober 2015 @ 19:14 |
Wie van jullie maakt wel eens bolletjes? Ik heb vandaag bruine bolletjes gemaakt adv recept vAn Levine. Ze zijn alleen wel heel erg mini geworden, twee happen en het is weg gok ik ik heb het recpt qua hoeveelheden meel/vocht/gist etc aangehouden en dan kwam ik op 70 gr per (ongebakken) deegbolletje. | |
qltel | vrijdag 23 oktober 2015 @ 19:56 |
Ik maak ze wel eens. Ik maak daarvoor een normaal wit brooddeeg en houd tussen de 70 a 80 gram per bol aan, en dan zijn ze normaal van grootte. [ Bericht 0% gewijzigd door qltel op 23-10-2015 22:45:51 ] | |
Bleie | vrijdag 23 oktober 2015 @ 20:24 |
Ik vind 70 gram per bolletje ook vrij klein, maar dat is bij ons wel handig ivm kleine kinderen. | |
Isegrim | vrijdag 23 oktober 2015 @ 21:03 |
Wij moeten morgen partybroodjes maken. Die zijn 35 gram. 70 stuks. | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 24 oktober 2015 @ 12:59 |
Ze smaakten wel goed, mijn mini bruine bollen | |
qltel | zaterdag 24 oktober 2015 @ 13:21 |
En dat is waar het om gaat.. | |
Bleie | zondag 25 oktober 2015 @ 10:51 |
Ook maar weer eens broodjes gebakken. De korst ziet er alleen gek uit, iemand een idee hoe dat kan? Ik heb het recept van Levine gebruikt voor bruin brood met zaden en pitten, maar er dan broodjes van gemaakt en die 15 minuten op 220 in de oven gezet. | |
HaverMoutKoekje | dinsdag 3 november 2015 @ 14:41 |
Poging 2 voor de Kaiserbroodjes Nog steeds basisrecept van Levine, maar bij het voordeeg gebruik gemaakt van autolyse. Weet niet of het nou echt veel verschil maakt qua smaak maar net eentje op met pure hagelslag en Oh en deze keer niet geknoopt, maar authentiek gevouwen op z'n oostenrijks. | |
Molo | dinsdag 3 november 2015 @ 17:44 |
Prachtig! Mooier dan geknoopt vind ik | |
zeeuws_meisje | vrijdag 6 november 2015 @ 09:29 |
Ik wil voor het eerst een brood bakken op basis van een poolish. Gisteravond om 8 uur heb ik die in de koelkast gezet: 100 ml koud water, 100 Gr bloem t55 en 1 Gr droge gist. Volgens het recept zou het nu verdriedubbeld moeten zijn, maar het is nog niet eens verdubbeld, als het al gerezen is. Ben ik te ongeduldig?, zou ik beter 24 uur wachten ipv 12-13 uur? Of kan er iets mis gegaan zijn? | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 6 november 2015 @ 09:37 |
Was je gist misschien al wat oud? De enige poolish waar ik mee gewerkt heb moest 6 à 8 uur buiten de koelkast rijzen. Dan was die wel flink gerezen, dus ik zou poolish nu uit de koelkast halen en kijken of er over een uurtje wel wat gebeurt is | |
Isegrim | vrijdag 6 november 2015 @ 09:44 |
Beetje suiker erin gooien, uurtje op kamertemperatuur en dan nog eens kijken? | |
zeeuws_meisje | vrijdag 6 november 2015 @ 12:14 |
Beetje suiker erbij gedaan, maar dat had nog niet veel resultaat. Gist is 6-12 mnd. oud, houdbaar tot juli 2016, dus niet heel vers. Ik heb daar nooit eerder problemen mee gehad, het rijst meestal eerder te hard dan te weinig ( normale methode). Ik heb op mijn Sint verlanglijstje een weeglepel of precisieweegschaal gezet, want 1 gram gist afwegen viel niet mee. Voor't zelfde geld was het maar 0,6 gram ofzo. Het staat nu te rijzen, voor de zekerheid toch maar in de buurt van de verwarming, waar ik het normaal gesproken juist op een koele plek zet om de boel af te remmen. Ik ben benieuwd! Weten jullie trouwens waar ik roggemeel zou kunnen kopen in niet al te grote hoeveelheden? Ik heb wel een site gevonden, maar daar gaat het met minimaal 5 kg, dat is mij wat te gortig meteen. | |
Saffier | vrijdag 6 november 2015 @ 13:28 |
Hoe zorg ik ervoor dat m'n zelfgemaakte krentebollen (en broodjes ook overigens) een zachte korst krijgen ipv een harde zoals bij een heel brood? | |
minilot | vrijdag 6 november 2015 @ 13:40 |
Dit is een lekker en goed recept! http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2009/07/krentenbollen.html De hete bolletjes direct nadat je ze uit de oven hebt gehaald bestrijken met gesmolten boter maakt een glanzende, zachte korst. En niet te hard bakken dus, op 200 graden maar. | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 6 november 2015 @ 13:48 |
bij de Ekoplaza hebben ze 500 gr verpakking [ Bericht 0% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 06-11-2015 13:59:10 ] | |
minilot | vrijdag 6 november 2015 @ 13:55 |
Sowieso bij biowinkels/natuurvoedingwinkels. | |
Myraela | vrijdag 6 november 2015 @ 14:03 |
Bij Albert Heijn hebben ze ook roggemeel. | |
Oceanonix | vrijdag 6 november 2015 @ 14:17 |
Waarin bewaren jullie je brood? Ik gebruik van hergebruik zakken van fackelmann, maar die zijn voor broden niet zo handig. | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 6 november 2015 @ 14:26 |
in de diepvries in zo'n zip geval | |
qltel | vrijdag 6 november 2015 @ 14:41 |
Ik heb nu een wit brood wat staat te rijzen en in de bovenkant komen grote bellen (het lijkt wel op kauwgombellen). Iemand een idee hoe dat komt? Het zit overigens wel in een groot blik en staat al een uur of 2 te rijzen, dus misschien kan dat de oorzaak zijn? | |
qltel | vrijdag 6 november 2015 @ 14:42 |
Oh, ik bewaar ze trouwens in pedaalemmerzakken in de diepvries. Ik vond het wel handige zakken en duur zijn ze niet. | |
Saffier | vrijdag 6 november 2015 @ 16:42 |
Over m'n recept ben ik wel tevreden alleen niet over de korst 😉 Ik ga ze eens op een lagere temperatuur bakken en anders jouw recept proberen. Tnx! | |
minilot | vrijdag 6 november 2015 @ 16:43 |
Niet alleen op een lagere temperatuur dus: ook het bestrijken van de korst met gesmolten boter zodra ze uit de oven komen is belangrijk voor de korst die je wilt hebben | |
Saffier | vrijdag 6 november 2015 @ 20:44 |
Bedankt! Ik ga het proberen, het gaat zo de oven in. | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 6 november 2015 @ 20:48 |
hoe is het afgelopen? | |
minilot | zaterdag 7 november 2015 @ 13:07 |
En hoe is dit afgelopen? | |
Saffier | zaterdag 7 november 2015 @ 16:12 |
Prima gelukt! Mooie zachte korst, smaak helemaal in orde, ik ben er erg blij mee. Voor de volgende keer moet ik even ander gist gebruiken want nu was het niet goed gerezen. En ongezouten boter, beide heb ik net gekocht | |
zeeuws_meisje | zaterdag 7 november 2015 @ 22:20 |
Het is niet spectacular gerezen, maar heeft wel wat gedaan. Het voelde wel mooi soepel aan. In de oven is het toch nog een mooi broodje geworden, maar toch niet helemaal wat ik gehoopt had. Het kruim was iets te vast. Volgende week nieuw gist kopen, en dan probeer ik het gewoon nog een keer! | |
zeeuws_meisje | zaterdag 7 november 2015 @ 22:22 |
Ik ben bij 2 verschillende AH's geweest vandaag en gisteren, maar helaas zit het hier niet in het assortiment. | |
Molo | zaterdag 7 november 2015 @ 22:36 |
Grotere AH's wel, kleintjes hebben het niet nee | |
minilot | zondag 8 november 2015 @ 08:41 |
Vanmorgen met mijn slaperige zondagochtendhoofd per ongeluk speltmeel in plaats van speltbloem gepakt bij het maken van dit recept: http://food52.com/recipes/39089-seedy-spelt-parker-house-rolls En ik maar denken: "stom recept, klopt niet, deeg veel te droog, grmbl. " Ahem. Speltmeel heeft een ietwat andere vochtopname dan speltbloem. Naja, extra melk, boter en water toegevoegd, fanatiek doorgekneed en nu maar duimen dat het straks goedkomt.. | |
Zo-is-dat | zondag 8 november 2015 @ 09:02 |
Dat worden iets minder fluffy broodjes maar vast wel lekker! P Ik lig hier in bed te bedenken welke broden ik zo ga maken. In ieder geval iets met m'n Rogge desem want die is zo prachtig actief | |
HaverMoutKoekje | zondag 8 november 2015 @ 09:32 |
bij ene recept in cups heb je sowieso grotere kans op afwijkingen. Bij mij staat een brood met half lemaire meel en half volkoren nu voor 2e rijs, heeft voor eerste rijs een nacht in de koelkast gestaan | |
minilot | zondag 8 november 2015 @ 10:08 |
Uiteraard, maar als je vaak genoeg brood hebt gebakken, dan weet je op de duur wel hoe je deeg aan hoort te voelen (ik kneed altijd met de hand) bij verschillende broodsoorten en dan is wat vocht of juist bloem toevoegen meestal een makkelijke manier om deeg goed te krijgen. Het klopt dat cups onnauwkeurig zijn en bij patisserie weeg ik bloem nauwkeurig tot op de gram af, maar bij brood vind ik dat minder nodig. Want met een exact gewicht ben je er nog steeds niet: hoe je deeg zich gedraagt is ook nogal afhankelijk van bijvoorbeeld luchtvochtigheid en hoe ‘oud' je bloem is. | |
HaverMoutKoekje | zondag 8 november 2015 @ 11:24 |
Iets niet helemaal goed gegaan rechts | |
minilot | zondag 8 november 2015 @ 11:52 |
Ze werden tot mijn verrassing zo fluffy als wat. En bouncy als een springkussen. Erg lekker! Alleen vielen alle pitten eraf toen ik de broodjes direct na het bakken nog besmeerde met gesmolten boter.. Normaal gesproken maak ik broodbolletjes vóór het bakken nat met water en dan rol ik ze door pitten/zaden/whatever, en dan zit het na het bakken muurvast op de korst. Maar bij dit recept rol je de broodjes voor het bakken in boter en daaraan hechten de pitten niet bepaald fantastisch. Naja, wel heel smakelijk verder. Zeer fraaie textuur ook. [ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 08-11-2015 12:12:43 ] | |
minilot | zondag 8 november 2015 @ 11:52 |
Ha, oeps! Ondanks mooi ingesneden. Deeg: altijd een willetje van zichzelf. Wel lekker? Of staat -ie nog af te koelen? | |
HaverMoutKoekje | zondag 8 november 2015 @ 11:53 |
staat nog af te koelen Edit:zeker lekker [ Bericht 6% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 08-11-2015 17:39:43 ] | |
Zo-is-dat | zondag 8 november 2015 @ 12:53 |
Ah tof! Dat valt weer mee dan! Hier staat 2x Rogge desem karwij brood te rijzen maar die moet nog wel minstens een uur of 3 En Rogge desem noten broodjes met een snufje gist, die ga ik zo vormen En foccacia met desem en gist met zongedroogde tomaatjes en die mag zo voor de eerste x vouwen tijdens de eerste rijs I Zondag bak dag | |
Zo-is-dat | zondag 8 november 2015 @ 16:45 |
Rogge desem noten broodjes | |
HaverMoutKoekje | zondag 8 november 2015 @ 17:01 |
met kaas | |
Saffier | zondag 8 november 2015 @ 18:20 |
Dat ziet er goed uit zeg!! | |
Zo-is-dat | zondag 8 november 2015 @ 20:22 |
En de foccacia En t Rogge karwij desem brood | |
Isegrim | vrijdag 13 november 2015 @ 19:04 |
100% rogge, 80% hydratatie. Niet bepaald mijn soort brood om te eten, maar er gaan morgen ongetwijfeld Duitsers en andere oosterlingen voor in katzwijm vallen. En ja, vandaag al gebakken voor morgen; dat schijnt de smaak van zwaar roggebrood ten goede te komen. | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 13 november 2015 @ 19:49 |
wat een leuk ruitje! Jullie maken normaliter geen busbroden toch? | |
Isegrim | vrijdag 13 november 2015 @ 20:02 |
Nee, normaal is eigenlijk alles vloerbrood. Maar dit gaat niet werken als vloerbrood, dat wordt een gedrocht. | |
benkruk | vrijdag 13 november 2015 @ 21:17 |
Zag dit topic weer voorbij komen, en kon het niet laten om ook weer aan het bakken te gaan! Tarwebrood staat in de oven, is bijna klaar, het huis ruikt heerlijk. Mevrouw des huizes komt zo thuis uit het werk, die zal wel honger krijgen. Nu vraag ik mij wel weer af, hoe bewaar je het brood het beste? Morgen ochtend gaat ie op. Maar wil wel graag een krokante korst morgen ochtend. | |
Isegrim | vrijdag 13 november 2015 @ 21:35 |
Morgenochtend nog heel ff in de oven? 5min is genoeg. | |
benkruk | vrijdag 13 november 2015 @ 21:46 |
Dat is zeker een optie. Maar krijg je dan geen droge hap? | |
Zo-is-dat | vrijdag 27 november 2015 @ 17:11 |
Rogge desem walnoten bolletjes en verrijkt kurkuma desem brood, beide voor volgende week: Sinterklaas brunch | |
Isegrim | vrijdag 27 november 2015 @ 18:18 |
Beetje late reactie, maar dat valt erg mee hoor. | |
Bleie | vrijdag 27 november 2015 @ 21:15 |
Zondag komen mijn schoonouders lunchen, wil ze graag zelfgebakken brood(jes) geven. Ik heb tarwemeel, volkoremeel, speltmeel, speltbloem en wat verschillende zaden en pitten in huis. Heb geen desem. Ben morgen wel een groot deel van de dag uithuizig. Iemand een suggestie wat ik kan maken? | |
Bleie | vrijdag 27 november 2015 @ 21:16 |
| |
HaverMoutKoekje | zondag 29 november 2015 @ 14:13 |
Poging 1 om pistoletjes te bakken. Recept van Levine wederom, met poolish en gemaakt van gebuild meel met klein beetje Rogge. | |
qltel | zondag 29 november 2015 @ 15:05 |
Geslaagde poging, zo te zien.. | |
Bleie | zondag 29 november 2015 @ 17:15 |
Mooi computergirl! Ik bakte vanochtend kaiserbroodjes en speltbroodjes, beide naar recept van Levine. Waren heerlijk! | |
HaverMoutKoekje | zondag 29 november 2015 @ 17:20 |
geknoopt? | |
Bleie | zondag 29 november 2015 @ 17:20 |
Ja, was nog wel wat gefrummel, maar voor de eerste keer was ik zeker niet ontevreden. | |
HaverMoutKoekje | maandag 30 november 2015 @ 12:05 |
smaak is prima, maar korst kan beter. Beetje zacht nu | |
qltel | maandag 30 november 2015 @ 13:52 |
Ik bak binnenkort broodjes voor een etentje van 15 man en ben alvast wat dingen aan het proberen. Nu wilde ik ook wat zachte broodjes maken.Volgens zeggen moet dat kort op hoge temperatuur (8 a 10 minuten op 250 graden zonder te stomen). Het zijn trouwens broodjes van 30 a 40 gram dus erg klein. Bij deze temperatuur worden ze toch hard. Weet van jullie hoe ik ze zacht kan krijgen? (zonder poeders.. ) | |
HaverMoutKoekje | maandag 30 november 2015 @ 13:59 |
melk gebruiken en juist iets lagere temperatuur, 220, dacht ik | |
qltel | maandag 30 november 2015 @ 14:07 |
Alle water vervangen door melk dus? | |
HaverMoutKoekje | maandag 30 november 2015 @ 14:49 |
Alle of een deel, volgens Levine wordt brood dan zachter. Garantie tot de Fok! deur natuurlijk | |
qltel | maandag 30 november 2015 @ 15:22 |
Experimenteren is leuk, dus ik ga het gewoon proberen. Dank voor de info! | |
HaverMoutKoekje | maandag 30 november 2015 @ 15:27 |
Volle melk btw, gaat (ook ) om vet | |
Zo-is-dat | vrijdag 4 december 2015 @ 09:18 |
Ik ging vandaag de hele dag brood bakken, gister avond m'n desem lekker te eten en te drinken gegeven. Sta ik op heeft vriendlief de desem in de koelkast gezet gister voor we naar bed gingen gist brood dan maar? | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 4 december 2015 @ 09:29 |
Ik vind gewoon broodbakker al lastig net plannen van 1e rijs en 2e rijs, laat staan zo'n zuurdesem | |
qltel | vrijdag 4 december 2015 @ 10:31 |
Ik weet eerlijk gezegd niet wat de voordelen zijn van zo'n desem, maar gist werkt bij mij altijd prima. Ik heb deze week trouwens een erg lekker walnotenbrood gebakken. Ik had nog walnoten liggen en heb gewoon maar eens gekeken of dat wat zou worden. Gewoon ingrediënten voor een witbrood met 50% walnoot, dit in de menger gegooid die ze keurig klein maakte. Het brood is nu walnootkleurig met stukjes walnoot erin. | |
Pietverdriet | vrijdag 4 december 2015 @ 10:43 |
Een zuurdesem zorgt dat een brood van roggemeel rijst, dat lukt niet met gist omdat rogge geen gluten bevatten (of heel weinig) Meeste mensen verwarren echter een zuurdesem met een preferment. Beide zorgen voor meer smaak aan je brood, omdat moderne gisten erg goed zijn in volume maken, maar niet geweldig in smaak maken gebruiken veel bakkers een preferment of een desem. Zuurdesem zijn trouwens bacterien en gist is een gist, wat de naam al zegt. | |
Elvi | vrijdag 4 december 2015 @ 10:46 |
En nu ben je single? | |
Pietverdriet | vrijdag 4 december 2015 @ 10:51 |
Desem gaat niet dood van de koelkast, dus wat is het issue? | |
Isegrim | vrijdag 4 december 2015 @ 10:55 |
Ons desem staat altijd in de koelkast hoor. Op kamertemperatuur gaat het op enig moment wél dood. | |
Pietverdriet | vrijdag 4 december 2015 @ 11:14 |
En bedoel je dan een zuurdesem of een preferment? | |
Isegrim | vrijdag 4 december 2015 @ 11:15 |
Onze emmers met 100% gehydrateerd zuurdesem. Degen gaan een uur of twee op kamertemperatuur en daarna ook in de koeling. | |
Pietverdriet | vrijdag 4 december 2015 @ 11:22 |
Duidelijk Heel ambachtelijk dus. Hier in D gaat het ambachtelijke brood steeds meer exit, er is nauwelijks nog een echte bakker te vinden, overal broodboetieken die van centrale bakkerijen aangeleverd krijgen en het enige wat ze bakken zijn verse broodjes. Niet dat het brood zo slecht is, sterker nog, zelfs het bakeoff brood in de Supermarkt is beter dan het brood van de meeste NL warme bakkers, maar het was ooit nog veel beter. De Aldi (Sued) heeft tegenwoordig automaten staan met vers brood, boter croissants die 35 cent kosten en beter zijn dan de croissants van de broodboetiek (die een euro kosten en met margarine gemaakt zijn) | |
Zo-is-dat | vrijdag 4 december 2015 @ 11:57 |
Ik heb m'n desem ook in de koelkast maar als ik hm ga gebruiken voer ik hem de avond ervoor zodat ie op t aanrecht lekker actief kan worden voor d'r volgende dag. Gebruiken jullie hem altijd rechtstreeks uit de koelkast ja? Dan heb ik weer wat geleerd! | |
Isegrim | vrijdag 4 december 2015 @ 12:03 |
We voeren op woensdag en maken de degen op donderdag. Desem komt dan gewoon uit de koeling en is meestal heel actief. Let wel, de koeling in de bakkerij staat relatief warm. Dus wat tijd op kamertemperatuur kan zeker geen kwaad. Maar het deeg wat meer tijd op kamertemperatuur geven moet ook prima zijn. | |
Pietverdriet | vrijdag 4 december 2015 @ 12:07 |
Door in de koelkast het proces te verlangzamen heeft het deeg sowieso meer tijd om smaak te ontwikkelen. | |
Zo-is-dat | vrijdag 4 december 2015 @ 12:38 |
Ben meteen aan de slag gegaan Het deeg voor baguettes staat te rusten en kamut brood (voor t eerst, stond een zakje met 35% sticker bij de Ah) staat te kneden | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 4 december 2015 @ 12:50 |
kan die dat helemaal zelluf? | |
Zo-is-dat | vrijdag 4 december 2015 @ 12:55 |
Ja dat kan m'n kitchenaid helemaal zelf én zonder handjes! | |
Zo-is-dat | vrijdag 4 december 2015 @ 21:32 |
Het kamut brood even snel op de foto gezet, morgen een foto van de baguettes Erg lekker! | |
Isegrim | vrijdag 4 december 2015 @ 21:37 |
Is het 100% kamut? | |
Bleie | vrijdag 4 december 2015 @ 21:48 |
Ziet er mooi uit! | |
Zo-is-dat | vrijdag 4 december 2015 @ 22:01 |
Nee, 300 gram kamut, 200 tarwebloem en 150 tarwe desem plus snufje gist | |
Isegrim | vrijdag 4 december 2015 @ 22:07 |
Probeer ook eens 100% kamut. Smaakt heel anders dan tarwe namelijk. Is leuk om op zichzelf te proeven. | |
Zo-is-dat | vrijdag 4 december 2015 @ 22:15 |
Het smaakt nu ook al behoorlijk anders! erg lekker! Als ik nog eens kamut meel tegen kom ga ik de 100% eens proberen | |
Isegrim | vrijdag 4 december 2015 @ 22:40 |
Mocht je in de buurt van R'dam wonen; wij verkopen het voor iets boven de groothandelprijs. We hebben het vast in het assortiment tegenwoordig, er zijn veel liefhebbers voor. | |
Isegrim | vrijdag 4 december 2015 @ 22:56 |
Zie nu pas dat je 'ons' mes hebt. Fijn is die hè? | |
Zo-is-dat | vrijdag 4 december 2015 @ 23:16 |
Ja heel fijn! Heb hm ook gekocht door jullie tip. Ik kom een keertje langs als ik in de buurt ben wil ook graag een keertje een beetje van jullie desem (met geschiedenis) kijken of ik daar dezelfde resultaten mee kan krijgen als ik met m'n vorige eigen desem had | |
qltel | maandag 7 december 2015 @ 20:31 |
Bij Rewimo op het werk hebben ze morgen een lunch waarvoor iedereen iets meeneemt.. Rewimo neemt door mij gebakken broodjes en krentenbollen en zelfgemaakte jam mee.. | |
Helsinki | maandag 7 december 2015 @ 21:12 |
Gister gebakken: (wat vluchtig opengesneden want heet, maar ach). Jammer dat het zo snel donker is. Lastig om goede foto's te maken . | |
HaverMoutKoekje | maandag 7 december 2015 @ 21:47 |
Mijn bolletjes zijn nog nooit zo mooi geworden Ander nieuws: dag drie van experiment zuurdesem maken. Het is eigenlijk te koud in huis volgens 'de regels' maar er gebeurt duidelijk wat. | |
Helsinki | dinsdag 8 december 2015 @ 09:43 |
Ben benieuwd! Hier gaat het na dag drie elke keer weer mis. Binnenkort weer eens proberen . | |
LeeHarveyOswald | dinsdag 8 december 2015 @ 09:52 |
Tot dag drie kan je ook andere bacteriën hebben die bubbelen Dus waarschijnlijk ging het voor dag drie al mis | |
LeeHarveyOswald | dinsdag 8 december 2015 @ 09:54 |
Vanaf een graad of 14/15 zul je prima activiteit hebben (kouder ook nog wel). Je kan lauw-warm voeren en een aantal uren je potje au bain-marie in een lauw-warm bad zetten om je desem het iets comfortabeler te maken. | |
LeeHarveyOswald | dinsdag 8 december 2015 @ 10:00 |
Zuurdesem is ongecultiveerde gist met melkzuurbacteriën. De gisten die op de graankorrel leven (en minder koolzuur en bijvoorbeeld meer alcohol produceren) zitten daar ook gewoon in. De autolyse (fermentatie van de eiwitten en het tijdens de rijs vormen van de zachtere ketens/gluten) zal bij rogge ook een belangrijke rol spelen. Dat deeg is na 24+ uur heel anders dan op het moment van maken. | |
LeeHarveyOswald | dinsdag 8 december 2015 @ 10:04 |
Netjes. Hoeveel % water? Ik gooi in volledig kamut zo 85% water. Deeg blijft stevig, slurpt alles op. | |
Pietverdriet | dinsdag 8 december 2015 @ 10:06 |
Hoe is jouw Duits? Er is in het D erg goede vakliteratuur over Sauerteig Dr. Markus Brandt en Prof. Dr. Michael Gänzle hebben een standaardwerk over geschreven. https://books.google.de/b(...)#v=onepage&q&f=false | |
LeeHarveyOswald | dinsdag 8 december 2015 @ 10:08 |
Zo-zo, maar er is ook Google Translate waar ik er niet uitkom | |
LeeHarveyOswald | dinsdag 8 december 2015 @ 10:11 |
Even grof weg door het microbiologie-hoofdstuk gescrolled, hier kom ik nog wel uit. Leuk, dank! | |
Pietverdriet | dinsdag 8 december 2015 @ 10:13 |
Het zijn slechts de eerste 96 paginas, het boek kan je via amazon.de bestellen, is vakliteratuur, dus prijzig, 106,47 | |
LeeHarveyOswald | dinsdag 8 december 2015 @ 10:16 |
Ah, dat is best stevig ja. 96 pagina's is een lange preview trouwens. | |
Pietverdriet | dinsdag 8 december 2015 @ 10:20 |
wellicht kan je een PDF vinden. | |
Zo-is-dat | dinsdag 8 december 2015 @ 13:05 |
Nog een snel fotootje van de binnenkant van m'n baguette | |
Isegrim | dinsdag 8 december 2015 @ 13:07 |
Móói!!! Welk recept? | |
Pietverdriet | dinsdag 8 december 2015 @ 13:12 |
Mooi brood, zo is dat! Moet aan Johannes van Dam denken, die schreef ooit over keurmeesters, en hoe verschillend die brood of salami beoordelen. Een NL keurmeester wil geen grote luchtgaten in brood of een schimmelsalami, fransen of italianen denken daar heel anders over. | |
Zo-is-dat | dinsdag 8 december 2015 @ 13:55 |
Dank! Recept uit Larousse brood van Erik Kayser, tof boek. Hij gebruikt wel voor alle desem broden ook een snufje gist maar vind het ook wel eens prettig wat minder lang te wachten dus ik gebruik dat bij deze recepten ook vaak. Deze is dus ook met hoofdzakelijk desem een een gram of 2 max gist. En een hoge hydratie, weet t zo niet uit m'n hoofd. | |
Isegrim | dinsdag 8 december 2015 @ 14:41 |
Dat boek heb ik ook. | |
motorbloempje | woensdag 9 december 2015 @ 15:52 |
Geen broodvraag, maar wel een bakvraag, en ik hoop eigenlijk dat iemand hier 't wel eens gedaan heeft: spekkoek. Ik heb onlangs voor 't eerst spekkoek gemaakt. Normaal zou ik het gewoon zelf halen, want het is een kutklus die je eigenlijk niet eens nog beter kunt doen dan die van de toko.. máááár.... hier (UK) kun je geen spekkoek halen Dus.. Zelfgemaakt. De smaak en de laagjes: prima. Erg lekker, prima te nassen en zag er ook goed uit met goed gedefinieerde laagjes. Echter: hij zakt in als een mo-fo bij het afkoelen. Doet aan de smaak en textuur verder niets onder, maar het ziet er een stuk minder aantrekkelijk uit. Iemand een idee wat ik verkeerd doe of kan doen om dit te minimaliseren of voorkomen? | |
Molo | woensdag 9 december 2015 @ 15:55 |
Lagere temperatuur en langer laten 'drogen' per laag in de oven helpt vaak wel | |
HaverMoutKoekje | woensdag 9 december 2015 @ 18:48 |
T/m dag 3 leek het de goede kant op te gaan, maar nu al 2 dagen geen activiteit op een enkele bubbel na. Kan ik hier nog pannenkoeken mee maken of zo? Ik heb moeite met dingen weggooien. | |
Zo-is-dat | woensdag 9 december 2015 @ 18:50 |
Gewoon door gaan hoor! T is wat koud in huis en soms duurt t überhaupt wat langer. En van t deel dat je elke keer weg gooit met verversen kan je inderdaad pannenkoeken bakken http://uitdekeukenvanarde(...)t-zuurdesem.html?m=1 | |
HaverMoutKoekje | woensdag 9 december 2015 @ 18:58 |
| |
Fancyschmancy | woensdag 9 december 2015 @ 18:58 |
Ik had precies hetzelfde met mijn desemstarter! De eerste drie dagen ontzettend veel activiteit, daarna nagenoeg niks meer. Maar naar een ruime week was hij weer heel actief, en dat is hij nog steeds. Volhouden dus! | |
Trusten | woensdag 9 december 2015 @ 19:38 |
Dat! | |
Helsinki | woensdag 9 december 2015 @ 19:51 |
Ik ga het ook weer eens proberen. | |
Helsinki | zondag 13 december 2015 @ 09:09 |
Ik heb Larousse brood aangeschaft en ben gister begonnen met desemstarter. Hij is alleen echt lang niet zo vloeibaar als op de foto's. 20 gr. roggemeel en 20 gr. water plus 5 gr. vloeibare honing gebruikt, zoals aangegeven in het recept. Ook dit filmpje geeft een heel ander resultaat weer: Hoort het toch wel zo te zijn of doe ik iets verkeerd? | |
Postbus100 | zondag 13 december 2015 @ 09:53 |
Misschien kan je het aan pietverdriet vragen? | |
HaverMoutKoekje | zondag 13 december 2015 @ 09:55 |
wat een mini hoeveelheden Ik ben ook bezig met zuurdesem (zonder resultaat nog steeds ) maar gelijke delen rogge en water geeft bij mij geen soep zoals in filmpje maar deeg-achtige substantie | |
Helsinki | zondag 13 december 2015 @ 10:14 |
Recept van Levine? | |
Isegrim | zondag 13 december 2015 @ 10:22 |
Weinig mis mee hoor. De activiteit kan wisselen. Hoe ruikt het, hoe vaak voer je het, hoe bewaar je het? | |
Pietverdriet | zondag 13 december 2015 @ 10:23 |
Wat was je recept? Deze dame maakt spekkoek zoals ik het ken [ Bericht 13% gewijzigd door Pietverdriet op 13-12-2015 10:36:32 ] | |
Isegrim | zondag 13 december 2015 @ 10:23 |
Normaal. Het is grappig om het verschil te zien tussen 100% gehydrateerd tarwedesem en 100% gehydrateerd roggedesem. | |
Isegrim | zondag 13 december 2015 @ 10:27 |
In het filmpje wordt er gewerkt met tarwebloem. Totaal ander resultaat qua consistentie. | |
HaverMoutKoekje | zondag 13 december 2015 @ 10:52 |
| |
HaverMoutKoekje | zondag 13 december 2015 @ 10:54 |
het ruikt zurig, ik voer het elke dag, bewaar het in plastic potje met deksel maar temperatuur in huis is denk ik het probleem. Zlfs als k thuis ben is het niet boven de 20 graden. S nachts staat de temp op 15 | |
Helsinki | zondag 13 december 2015 @ 10:54 |
Klopt. In het boek zie ik echter dat het ook een stuk vloeibaarder is: En bij mij is het net een kleimasker . | |
HaverMoutKoekje | zondag 13 december 2015 @ 11:23 |
goede beschrijving | |
Isegrim | zondag 13 december 2015 @ 11:25 |
Dat is een prima temperatuur. Eventueel kun je als de kachel wel aan is voeren en dan een pietsje suiker erbij doen als boost. Maar aan de foto te zien is er verder niet zoveel mis. | |
Isegrim | zondag 13 december 2015 @ 11:28 |
Maar je had toch gelijke delen gedaan? In het boek is de hydratatie heel hoog. Je kunt er meer water bij doen maar dat heeft geen toegevoegde waarde. Ons roggedesem is ook Play-Doh. | |
Bleie | zondag 13 december 2015 @ 14:39 |
Ik wil op Eerste Kerstdag graag lunchen met versgebakken broodjes, maar heb geen zin om dan vroeg op te staan, dus dat wordt vooruitwerken. Op Kerstavond heb ik hier een diner, dus dat wordt hem ook niet. Zou ik ze ook al een paar dagen van tevoren kunnen maken, paar minuten te kort bakken, invriezen en op de dag zelf uit de oven nog even afbakken? | |
HaverMoutKoekje | zondag 13 december 2015 @ 21:36 |
ik zou afbakken, invriezen en dan even oppiepen in de oven | |
HaverMoutKoekje | zondag 13 december 2015 @ 21:37 |
Kijk! Hij doet het | |
Zo-is-dat | zondag 13 december 2015 @ 21:46 |
Dit precies! Ik vries t meeste van m'n brood in, even oppiepen en smullen Tof! | |
_Xbox_Master_ | zondag 13 december 2015 @ 21:49 |
100% roggebrood naar Russisch recept Erg goed gelukt http://www.thefreshloaf.c(...)e-old-school-100-rye | |
HaverMoutKoekje | zondag 13 december 2015 @ 21:50 |
@bleie, je zou ook nog lange 1e rijs in koelkast kunnen doen | |
LeeHarveyOswald | zondag 13 december 2015 @ 22:40 |
Ah, heb ook wel eens een borodinsky gemaakt. Leuk om te doen, maar niet echt mijn smaak Extreem heftig. Heeft toen geloof ik 72-uur fermentatie gekregen. Het is geen koriander wat er op zit of wel? | |
Pietverdriet | zondag 13 december 2015 @ 22:47 |
lijkt mij komijn of karwij, is in oosteuropa een veelgebruikte smaakmaker voor brood, | |
LeeHarveyOswald | zondag 13 december 2015 @ 22:50 |
Dat weet ik, maar in en op een borodinsky gaat koriander | |
HaverMoutKoekje | zondag 13 december 2015 @ 22:55 |
dat recept heeft verschillende roggemeel soorten , heb je die allemaal gebruikt? | |
Isegrim | zondag 13 december 2015 @ 23:02 |
| |
_Xbox_Master_ | maandag 14 december 2015 @ 10:30 |
Volgens het recept kon karwij ook Ik heb wel koriander in het deeg verwerkt Yup | |
Isabeau | maandag 14 december 2015 @ 10:35 |
Mooi brood! Was het ook lekker? | |
Bleie | maandag 14 december 2015 @ 14:42 |
Ga ik doen, dank! | |
HaverMoutKoekje | maandag 14 december 2015 @ 17:47 |
waar koop je dan meel van gefermenteerde rode rogge? | |
HaverMoutKoekje | maandag 14 december 2015 @ 19:26 |
it's aliiiiiiiiiivvvveeee elastiekje was starthoogte vanmiddag. Wel leuk zo'n extra huisdier | |
qltel | maandag 14 december 2015 @ 19:28 |
Zo, dat groeit lekker. Ik wil het binnenkort ook maar eens gaan proberen. Alleen ergens roggemeel zien te vinden. | |
Fancyschmancy | maandag 14 december 2015 @ 19:30 |
Wow! Lijkt me heel lekker. Met gerookte vis. | |
HaverMoutKoekje | maandag 14 december 2015 @ 19:34 |
in NL zelf bij AH, en Ekoplaza Bij Ekoplaza is het het makkelijkst te vinden, verpakking 500 gr, gewoon bij melen. De AH heeft 400 gr verpakking van Smaakt! In assortiment, maar dan wat grotere filialen en bij de bio&superfood spullen (zoek de kokosolie, chiazaad etc) [ Bericht 18% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 14-12-2015 22:34:17 ] | |
Helsinki | maandag 14 december 2015 @ 19:37 |
Yes! . Ik heb er twee staan. Één uit Larousse Brood en eentje uit de OP (ananasdesem, noem ik hem). Hoop zo dat er op z'n minst 1 lukt . | |
Zo-is-dat | maandag 14 december 2015 @ 21:49 |
Nieuwe desems all over the place! | |
HaverMoutKoekje | maandag 14 december 2015 @ 22:00 |
nu nog gaan bakken ermee volgend weekend. Levine gebruikt in haar recepten in Broodboek maar 20 gram van dit zuurdesem prutje, is dat normaal? | |
Zo-is-dat | maandag 14 december 2015 @ 22:03 |
Bij het wit desem brood bedoel je? Dat klopt want je mengt t met water en bloem tot in totaal 170 gram en gebruikt het de volgende dag pas, dan is het eigenlijk allemaal weer desem Veel succes alvast en veel plezier! T is zo tof met desem en dan ook nog zelf gemaakte | |
qltel | maandag 14 december 2015 @ 22:25 |
Van de week maar eens halen dan, bedankt voor de info. | |
qltel | woensdag 16 december 2015 @ 17:40 |
Ik wil morgen even bij de molen langsrijden en dan gelijk roggemeel halen om eens een desem proberen te maken. Nu hebben ze 3 verschillende: Duits Roggemeel Type 1150, Duits Roggemeel Volkoren & Duitse Roggebloem Type 610. Maakt dat nog wat uit? | |
Isegrim | woensdag 16 december 2015 @ 18:23 |
Liefst bio omdat daar de gewenste beestjes meer op zitten. Verder boeit het niet zo. | |
qltel | woensdag 16 december 2015 @ 18:51 |
Jamaar, die is duurder (18 cent per kilo ) Goede tip, biologisch dus! Met beestjes. Ik neem de biologische volkorenvariant wel. Klinkt me het beste in de oren. | |
HaverMoutKoekje | woensdag 16 december 2015 @ 18:56 |
volgens mij hebben de vezels bij zuurdesem weinig toegevoegde waarde. Je gebruikt uiteindelijk ook maar klein beetje desem per brood | |
qltel | woensdag 16 december 2015 @ 20:53 |
Ben ik blij dat ik eindelijk een keuze heb gemaakt, breng je me weer aan het twijfelen.. | |
HaverMoutKoekje | woensdag 16 december 2015 @ 20:55 |
haha! Terwijl ik mijn eerste zuurdesem nog moet bakken Nep-expert ben ik | |
qltel | woensdag 16 december 2015 @ 20:56 |
Hm, dat zou mijn volgende vraag zijn, hoe bak ik er een brood mee.. | |
HaverMoutKoekje | woensdag 16 december 2015 @ 20:58 |
ik doe vaak Levine na http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/p/recepten-index.html | |
qltel | woensdag 16 december 2015 @ 20:59 |
Ik had er al zitten kijken. Maar ze heeft geen recept voor een gewoon brood. | |
HaverMoutKoekje | woensdag 16 december 2015 @ 21:03 |
wel in haar boek maar dat is zoveel typen Er zitten hier een paar desem experts (echte dan....) misschien hebben die een goede voor je. Je bent sowieso minimaal een week bezig om het beesje in leven te krijgen | |
qltel | woensdag 16 december 2015 @ 21:04 |
We zien wel.. Eerst idd maar eens leven in de desem krijgen.. [edit] boek besteld, ik had nog wat bol.com-bonnen liggen..:) | |
Helsinki | zaterdag 19 december 2015 @ 10:00 |
Ik zit inmiddels op dag 8 met m'n desem. Bubbeltjes te zien, verdubbelt alleen niet echt. Groeit wel iets maar verder gebeurt er niet veel. Gisteravond een lepeltje in een glas water laten vallen en toen bleef het wel drijven. Zou ik er al mee kunnen bakken of nog langer wachten? | |
Isegrim | zaterdag 19 december 2015 @ 10:05 |
Daar kun je zo te lezen wel mee bakken. | |
Joosie200 | zaterdag 19 december 2015 @ 10:49 |
Glutenvrij bakdagje vandaag. Kerststol staat voor de tweede rijs. Tijd voor banketstaaf en brioche | |
Helsinki | zaterdag 19 december 2015 @ 10:53 |
Heb even foto's gemaakt . | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 19 december 2015 @ 11:25 |
Nou Helsinki, we gaan redelijk gelijk op. Bij mij nu ook geen verdubbeling meer maar wel duidelijke bubbels. Moet even googelen op die drijftest begrijp ik. | |
Helsinki | zaterdag 19 december 2015 @ 11:42 |
Ja inderdaad! . Ververs jij elke dag? | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 19 december 2015 @ 11:44 |
ja nu nog wel, maar wil dus ook dit weekend er mee gaan bakken en dan de desem uit logeren sturen in de koelkast | |
Isegrim | zaterdag 19 december 2015 @ 12:48 |
Verdubbelen doet het niet altijd hoor. Gebeurt wel eens, maar vaker niet dan wel zou ik zeggen. Geur en bubbeltjes zeggen veel meer. | |
Isegrim | zaterdag 19 december 2015 @ 12:49 |
Oh ja, en de drijftest. Die is wel aardig foolproof. | |
Helsinki | zaterdag 19 december 2015 @ 14:26 |
Nou, dan ga ik het morgen maar proberen. Ik wilde hem vanavond verversen. Hoe ver van tevoren doe je dat normaal gesproken? | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 19 december 2015 @ 14:31 |
welk recept? Vaak moet je avond van te voren al beginnen (bij Levine) | |
Isegrim | zaterdag 19 december 2015 @ 14:50 |
Wij doen het de dag van tevoren. Sommigen doen het veel korter van tevoren. | |
HaverMoutKoekje | zondag 20 december 2015 @ 11:04 |
En , we zijn onderweg..... Recept van Levine, met gebuild meel ipv bloem. Moet tijdens eerste rijs twee keer vouwen, dit was na eerste vouwsessie na 45 minuten. vouwsessie 2 na 90 minuten, nu anderhalf a 3 uur wachten tot verdubbeld 2.5 uur later.... en we beginnen aan de 2e rijs Recept vraagt om rijsmandje, dus gister nog even naar kookwinkel geracet om 16.45.... ik dacht al dat mandje veuls te groot was, we zijn nu 3 uur verder na 3.5 uur gok ik erop dat hij klaar is voor de oven. Misschien iets te vroeg want vingertest geeft op ene plek een deukje en andere plek veert die snel terug. brood wilde niet zo makkelijk uit mand ondanks laag bloem. Wel flinke 'oven spring' nou lieve kijkbuis ovenvriendjes, hier is dan het resultaat. nogal een gedrocht teveel ovenspring misschien, toch te kort gerezen? niet genoeg stoom ondanks regelmatig met de plantenspuit wat spuiten? [ Bericht 3% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 20-12-2015 19:22:39 ] | |
Bleie | zondag 20 december 2015 @ 17:36 |
Leuk al die tussenfoto's. Ben benieuwd naar het eindresultaat. Worden er ook nog kerststollen gebakken? Ik ga er morgen eentje maken, volgens recept van Levine, maar zonder spijs en sucade. Ik heb wel nog gedroogde cranberries liggen, zou het lekker zijn om die erdoor te doen? En dan mee laten wellen met de krenten en rozijnen? | |
HaverMoutKoekje | zondag 20 december 2015 @ 17:55 |
ik heb zelfde recept gemaakt met sucade en zonder spijs maar dan kerstbollen gemaakt ipv stol. cranberries zijn flink gezoet, misschien worden ze van wellen wat zuurder wat denk ik (voor mij) een welkome aanvulling zou zijn | |
Zo-is-dat | zondag 20 december 2015 @ 17:58 |
Spannend computergirl! Ziet er goed uit! | |
HaverMoutKoekje | zondag 20 december 2015 @ 18:06 |
ja he, zuurdesem novice alert.... is hij nou verdubbeld? Ik kan het zo lastig zien in dat mandje | |
Helsinki | zondag 20 december 2015 @ 18:42 |
Ziet er inderdaad goed uit! Hier gebeurde er maar weinig met m'n deeg. Maakte wit desembrood van Levine. Niet verdubbeld, slap deeg. Jammer! | |
Zo-is-dat | zondag 20 december 2015 @ 18:43 |
Je kan zichtbare ringetjes tellen eventueel omdat je zo'n mooie voor foto hebt. Hij is in ieder geval gerezen! je kan t best testen met kijken hoe t deeg terug veert als je het met je vinger zacht in drukt als het langzaam terug veert is t goed | |
Zo-is-dat | zondag 20 december 2015 @ 18:45 |
Wat jammer! Had je wel goede gluten ontwikkeling na t kneden? En het deeg goed op spanning gebracht met het vormen? Dat zou er voor moeten zorgen dat het niet slap is en dat het gas een netwerk heeft om in vast te blijven zitten | |
qltel | zondag 20 december 2015 @ 19:08 |
Hier staat trouwens ook een desem die het hopelijk doet. Ik zit nu op dag 4 met de aanwijzingen van Levine. Volgens mij is het vandaag wel gegroeid en ik zag er ook wat luchtbelletjes in. Eerst zat het in een plastic bakje maar daarin is het lastig om te zien of het groeit, dus heb ik 't nu in een appelmoespot gedaan. Levine d'r boek is trouwens ook binnen. Leuk om te lezen, staan leuke dingen in. | |
HaverMoutKoekje | zondag 20 december 2015 @ 19:12 |
ik ben fan, en doe binnenkort ook een cursus bij haar (vloerbrood en kleine broodjes, beide kan ik wat techniek in gebruiken) [ Bericht 8% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 20-12-2015 19:23:34 ] | |
qltel | zondag 20 december 2015 @ 19:43 |
Gelijk heb je, het is ook best betaalbaar. | |
Bleie | zondag 20 december 2015 @ 20:12 |
Oh wat leuk! Zou ik ook weleens willen doen. Ben ook erg fan van haar, en bak met enige regelmaat uit haar boek. | |
Trusten | zondag 20 december 2015 @ 20:14 |
Weet iemand toevallig of je een 'mishandelde' (lees: weken in de koelkast zonder verversen) desem die naar azijn ruikt nog kan reanimeren? | |
douche-eendje | zondag 20 december 2015 @ 20:44 |
Ja dat moet wel lukken. Staat er nu een laagje zwartig vocht op? | |
qltel | zondag 20 december 2015 @ 20:44 |
M'n desem groeit! Nu hij in een pot zit kan ik 't duidelijk zien. Ik heb 'm om 5 uur ververst voor dag 4 en nu is er 1/3 bij. Zonder verstand van zaken zou ik zeggen: probeer 'm te verversen? | |
Trusten | zondag 20 december 2015 @ 21:12 |
Ja zoiets, beetje theewater kleur. Dat heb ik er doorheen geroerd (had ergens anders al gelezen dat je dat wel moet doen, om nog te weten hoeveel hydratie het heeft) en net ververst ... | |
Isegrim | zondag 20 december 2015 @ 21:19 |
Je kunt hooch erdoor roeren maar je kunt het ook weggooien. Die hydratatie zou ik me niet heel druk om maken. Na een paar keer voeren is die toch weer in orde. | |
HaverMoutKoekje | zondag 20 december 2015 @ 21:26 |
Laatste spambericht van mijn zuurdesem avontuur: | |
Isegrim | zondag 20 december 2015 @ 21:28 |
Nice! | |
Bleie | zondag 20 december 2015 @ 21:35 |
Mooi! | |
Zo-is-dat | zondag 20 december 2015 @ 21:50 |
Tof!! | |
qltel | zondag 20 december 2015 @ 21:50 |
Wauw, mooi broodje. | |
HaverMoutKoekje | zondag 20 december 2015 @ 21:59 |
Waar waarom in het nou zo'n gedrocht, lieve experts? | |
qltel | maandag 21 december 2015 @ 08:11 |
M'n desem is vannacht behoorlijk gegroeid. Toen ik 'm in de pot deed was hij tot het streepje.. (dit is dag 4) | |
HaverMoutKoekje | maandag 21 december 2015 @ 08:23 |
Ziet er goed uit qltel | |
Pietverdriet | maandag 21 december 2015 @ 08:26 |
Vind het een mooi brood | |
HaverMoutKoekje | maandag 21 december 2015 @ 08:38 |
| |
Pietverdriet | maandag 21 december 2015 @ 08:41 |
Ik meen het, ik hou niet van die brave fijnkruimige blokjes van de bakker | |
qltel | maandag 21 december 2015 @ 08:56 |
Dat vond ik ook. Tot gisteren twijfelde ik enorm of ik goed bezig was, maar toen ik 'm vanmorgen zag! Ik ben het trouwens met Piet eens. Ziet er mooi uit. Lekker dikke korst, mooi kruim. Ze zien er op de foto nogal klein uit, maar misschien zie ik dat verkeerd.. | |
HaverMoutKoekje | maandag 21 december 2015 @ 09:00 |
bij mij ging hij na dag 4 opeens een paar dagen in de slaapstand, maar uiteindelijk weer in actie gekomen paar dagen later met weekend de verwarming aan overdag. Roggedesem is volgens mij wat makkelijker in leven te krijgen en houden, dat wordt mijn volgende poging | |
Isegrim | maandag 21 december 2015 @ 09:13 |
Wat dieper insnijden de volgende keer zou de vorm ten goede komen. | |
HaverMoutKoekje | maandag 21 december 2015 @ 09:29 |
Volgende broodaankoop in de planning is lamé mesje | |
Zo-is-dat | maandag 21 december 2015 @ 10:11 |
Niks gedrocht! Prachtig gebarsten! | |
Isegrim | maandag 21 december 2015 @ 10:20 |
Wij hebben die niet. Wij gebruiken gewoon een scherp mesje (molenmesje). | |
HaverMoutKoekje | maandag 21 december 2015 @ 10:35 |
Oh mijn boterham-smeer mesje is van mindere kwaliteit dan, of ik moet gewoon betere techniek ontwikkelen | |
qltel | maandag 21 december 2015 @ 10:36 |
Ik gebruik er altijd een gekartelde Victorinox voor. | |
Isegrim | maandag 21 december 2015 @ 10:38 |
Inknippen met een schaar geeft ook leuke effecten. | |
HaverMoutKoekje | maandag 21 december 2015 @ 10:40 |
Oh ja, wel eens filmpje gezien dat ze leuk patroon maken in busbrood met hele rij scharen aan elkaar | |
Isegrim | maandag 21 december 2015 @ 10:41 |
Knipbrood. | |
Pietverdriet | maandag 21 december 2015 @ 10:41 |
Die gebruik ik ook, alternatief is een breekmesje | |
de_boswachter | maandag 21 december 2015 @ 14:45 |
Heb je een recept ? Dat wil ik ook maken namelijk !! | |
davo1979 | dinsdag 22 december 2015 @ 17:43 |
Vandaag krentenbollen gebakken. Ik moet zeggen ze zijn erg lekker | |
qltel | woensdag 23 december 2015 @ 12:55 |
Die zien er erg lekker uit. Heb je er vruchtenbroodpoeder bij gebruikt of een ander recept? Mijn zuurdesem (dag 6) groeide net de pot uit. Toen ik het deksel opendraaide zat het eraan geplakt, nu er lucht bij komt en ik even heb geschud zakt het wel een beetje terug. En het is nog wel zo'n grote appelmoespot. | |
HaverMoutKoekje | woensdag 23 december 2015 @ 13:14 |
met hoeveel kilo meel voer je hem dan per dag | |
davo1979 | woensdag 23 december 2015 @ 13:27 |
Nee gewoon de goedkoopste bloem van de AH (nog nooit krentenbollen gemaakt dus..). Heb het recept van Levine gebruikt en we hadden 10 krentenbollen die binnen 2 uur op waren. | |
Helsinki | woensdag 23 december 2015 @ 13:35 |
Vanochtend: ik ga er van het weekend weer mee bakken. Poging 2 . | |
HaverMoutKoekje | woensdag 23 december 2015 @ 13:39 |
Snoezige bubbels Helsinki. Ik heb nu een Roggedesem staat die veel makkelijk lijkt qua activiteit. Ga er binnenkort pistoletjes mee proberen te bakken | |
qltel | woensdag 23 december 2015 @ 14:28 |
Ik zit nu op dag 6, dus. 100 gram van het mengsel van dag 4 100 gram water 100 gram tarwebloem Deze foto heb ik net gemaakt. Toen ik 'm een uurtje of wat geleden opendraaide zaten er grote bellen tot bovenin de pot. Hij is nu weer wat teruggezakt. Ik had toen ook nog een foto gemaakt, maar die is helaas wat onscherp. Vrijdag maar eens wat proberen te bakken ermee. Wellicht de desemstokbroodjes uit Levine d'r boek. | |
HaverMoutKoekje | woensdag 23 december 2015 @ 14:34 |
Zoveel bubbels als de onderste foto heb ik nog niet gehad | |
qltel | woensdag 23 december 2015 @ 15:07 |
Ik was ook wat verrast eerlijk gezegd. | |
qltel | donderdag 24 december 2015 @ 13:02 |
de desem bubbelt nog steeds en kan vanaf vandaag gebruikt worden. Morgen ga ik dus maar eens desemstokbrood bakken uit Levine d'r boek. Alle bakfanaten hier succes met bakken de komende dagen en fijne feestdagen gewenst.. | |
HaverMoutKoekje | donderdag 24 december 2015 @ 13:25 |
Ik heb notenbroodjes met roggedesem nu staan voor de 1e rijs. Uit Levine d'r boek. | |
qltel | donderdag 24 december 2015 @ 14:08 |
Spannend! Ik ben benieuwd naar het resultaat. Ik neem morgen in elk geval geen risico en bak ook voor alle zekerheid maar een paar stokbrodjes met gist. Dan kunnen we ook mooi vergelijken. | |
Zo-is-dat | donderdag 24 december 2015 @ 14:15 |
Die zijn heel lekker! Een van de favorieten hier | |
HaverMoutKoekje | donderdag 24 december 2015 @ 14:18 |
deeg bleef redelijk plakkerig, bij jou ook? Lijkt vaker zo met (deel) rogge | |
HaverMoutKoekje | donderdag 24 december 2015 @ 16:38 |
Nou....tja... Beetje overprooved denk ik (planning liep fout), en dat insnijden gaat ook met molenmesje vrij knudde. Morgen pas proeven [ Bericht 2% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 24-12-2015 16:46:15 ] | |
Zo-is-dat | donderdag 24 december 2015 @ 17:29 |
Prima resultaat hoor! Bij mij hebben deze broodjes ook altijd maar een beetje ovenrijs, hoe ik ze ook in snij ze barsten nooit erg mooi. Doet niks aan de smaak af | |
Trusten | vrijdag 25 december 2015 @ 10:26 |
Kerststol, met een rijtje amarenekersen in de spijs | |
Molo | vrijdag 25 december 2015 @ 10:31 |
Oef, dat ziet er goed uit zeg! | |
Helsinki | vrijdag 25 december 2015 @ 10:48 |
Prachtig! Mooie foto ook. Ik heb gisteravond nog een brood staan bakken. Eerste keer, maar ben best tevreden (behalve met crappy telefoon foto's .) | |
Bleie | vrijdag 25 december 2015 @ 11:13 |
Ziet er allebei goed uit! Ik snij ons kerstbrood over een uurtje of zo aan, ben benieuwd hoe het is geworden. | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 25 december 2015 @ 15:06 |
met je zuurdesem? | |
Isegrim | vrijdag 25 december 2015 @ 15:08 |
Prachtig! | |
Trusten | vrijdag 25 december 2015 @ 16:13 |
Thanks, was zelf ook wel blij met het resultaat en nog lekker ook | |
qltel | vrijdag 25 december 2015 @ 16:16 |
Ziezo, mijn eerste zuurdesem-experiment zit erop. Ik heb het zuurdesemstokbroodrecept uit het boek van Levine gebruikt. Wat een gedoe is dat trouwens. Eerst maak je een te slap en vreselijk kleverig deeg omdat er teveel water in zit en dan moet je moeite gaan doen om het nog een beetje in vorm te houden omdat het zo slap is. Maar goed, er zijn 3 broodjes uit ontstaan. Het heeft een mooie structuur maar het heeft niet de karakteristieke zuurdesemsmaak die ik ken van bijvoorbeeld Duits brood. Het is trouwens wel veerkrachtiger, ik neem aan dat dat van het zuurdesem komt? Bij dit soort gelegenheden bak ik meestal iets wat ik stokbrood noem, maar het niet is. Simpel witbroodrecept (met gist), wat ik in stukken van +/- 150 gram verdeel en dan vorm als broodjes (met de handpalm dus) en daarna min of meer langwerpig maak. Die zien er dus zo uit.. En ze smaken meestal prima, dus dat zal nu ook wel zo zijn. | |
qltel | vrijdag 25 december 2015 @ 16:20 |
Wauw, dat ziet er mooi uit. Het spijs ook zelf gemaakt? Ik heb tot nut oe altijd met kant-en-jklaar spijs gewerkt, maar zag pas op 24 kitchen dat dat simpel zelf te maken is. Eerste keer? Je had er toch al meer gemaakt?? Het ziet er in elk geval uit als een brood.. Mooie structuur ook, zo te zien. | |
Helsinki | zaterdag 26 december 2015 @ 10:25 |
Eerste keer busbrood voor mij . Ben verder wel tevreden en de smaak is goed (ondanks dat ik busbroden verder niet veel aan vind). Nee, maar daar wil ik straks, na het werk, mee gaan bakken. Het brood met spekjes en bieslook uit Levine haar boek. Ik gebruik wel een klein beetje gist omdat ik anders wel heel laat klaar ben en ga nog een aantal andere dingen bakken dus dan is dat handiger. | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 26 december 2015 @ 10:26 |
spannend! | |
qltel | zaterdag 26 december 2015 @ 10:42 |
Ik maak een aantal busbroden per week. Niet spannend, maar wel veel lekkerder dan die je in de winkel koopt.. | |
Bleie | zaterdag 26 december 2015 @ 11:20 |
Waarom is busbrood niet spannend? In het boek van Levine staan er toch echt een aantal heerlijke recepten van. Ik vind de vorm vaak een stuk praktischer dan van brood dat niet in een vorm is gebakken. Ik had voor kerst broodjes gebakken en kerstbrood. Smaakte allemaal heerlijk, al had het kerstbrood nog iets langer gebakken moeten worden. | |
Helsinki | zondag 27 december 2015 @ 14:47 |
Ik heb ook weer wat gebakken. Was van plan om met m'n desem te gaan bakken maar dat is er niet van gekomen. Dinsdag hoop ik (vrije dag). | |
HaverMoutKoekje | zondag 27 december 2015 @ 14:58 |
Ik vind die bolletjeskrans er heel profi uitzien vooral | |
Helsinki | zondag 27 december 2015 @ 15:09 |
Dankje! Laatste: Erg lekker brood . | |
HaverMoutKoekje | zondag 27 december 2015 @ 22:37 |
met rogge? | |
qltel | dinsdag 29 december 2015 @ 20:31 |
Heeeelp!! Ik heb vandaag mijn eerste zuurdesembrood gebakken. Ik vond het echter slecht rijzen. Ik heb het al een uur of 2 langer laten rijzen dan in het recept staat en aangezien ik toen het idee had dat er weinig gebeurde heb ik toch maar in de oven gedaan. In de oven is het nog wel wat gerezen, maar fenomenaal is het allemaal niet. Dit is het recept wat ik heb gebruikt en dit is het resultaat. Moet ik het toch nog langer laten rijzen, of wellicht een andere methode gebruiken? |