SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.TipsSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Poolish/Preferment WasdaSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Enkele recepten:SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!
http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm
De alom populaire no-knead-broodjes (minilot eet ze elke dag ):
http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/
Filmpje van Vincent Talleu :
Wat resultaten van uit het vorige topic
Trusten
minilot
sv-tje
zo-is-dat
oceanonix
Zo-is-dat
of nie dan?Nee ervoorquote:Op zondag 4 oktober 2015 17:22 schreef computergirl het volgende:
Zo-is-dat Heb je nou op die bolletjes los meel gestrooid nadat ze de oven uitgekomen zijn?Zo-is-dat
of nie dan?dquote:Op zondag 4 oktober 2015 17:33 schreef computergirl het volgende:
[..]
Beginners vraag: met welk doel?
Geen haha er moest bloem op volgens het recept, puur voor de mooiricholio
#MacMasterraceGewoon in de oven? Ziet er lekker uit.quote:Op zondag 4 oktober 2015 17:43 schreef Zo-is-dat het volgende:
Ik heb ook nog maanzaadbroodjes gebakken
Voor:
[ afbeelding ]
Zo leuk met die spikkels
En na:
[ afbeelding ]'Richolio _O_' - tong80
LAST.FMZo-is-dat
of nie dan?Daar moest ik ook aan denken!quote:Op zondag 4 oktober 2015 18:39 schreef Isegrim het volgende:
Ik vind wit deeg met maanzaad altijd op straciatella lijken.Ja hoor! Gewoon in de ovenquote:Op zondag 4 oktober 2015 18:40 schreef richolio het volgende:
[..]
Gewoon in de oven? Ziet er lekker uit.minilot
Nancy boyYup, als er 'heavy cream' in een recept staat, gewoon volle slagroom gebruiken.quote:Op zondag 4 oktober 2015 20:00 schreef Isegrim het volgende:
Mini, wat voor room heb je gebruikt voor dat melkbrood? Gewoon slagroom?Heel fraai! Goed kruim! Mooie vorm.quote:Let me see you stripped down to the boneEen keer als experiment een 100% volkoren kamutbrood gebakken. Dat beviel erg goed, maar met ¤4,50 per 500 gram niet echt toepasbaar in de bakkerij.
Nu via de groothandel 25 kilo kamut voor ¤57 kunnen bestellen Dat is nog goed te doen.Wat meer eiwit dan reguliere tarwe, wat minder dan spelt. Relatief veel gluten dus.quote:Op dinsdag 6 oktober 2015 13:03 schreef computergirl het volgende:
Hoe is kamut tov tarwe? Qua smaak en glutengehalte?Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.Een tarweras dus.
https://en.wikipedia.org/wiki/Khorasan_wheatIn Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.Ja. En de smaak is wel opvallend en uitgesproken. Geeft een heel fijn brood, zachte structuur.quote:Op dinsdag 6 oktober 2015 14:59 schreef Pietverdriet het volgende:
Een tarweras dus.
https://en.wikipedia.org/wiki/Khorasan_wheatPietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.Maal je het zelf? Of koop je het gemalen?quote:Op dinsdag 6 oktober 2015 15:41 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Ja. En de smaak is wel opvallend en uitgesproken. Geeft een heel fijn brood, zachte structuur.In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.Ik koop het gemalen. Graan komt uit Canada, ik durf niet te zeggen of het daar of hier gemalen is.quote:Op dinsdag 6 oktober 2015 15:46 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Maal je het zelf? Of koop je het gemalen?Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.Zelfs al koop je het bij een molen kan het nog zijn dat ze het ingekocht hebben.quote:Op dinsdag 6 oktober 2015 15:53 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Ik koop het gemalen. Graan komt uit Canada, ik durf niet te zeggen of het daar of hier gemalen is.In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.Oh dat is zeker waar, er zijn nog maar vrij beperkt molens die zelf malen, en zelfs als, dan niet alles. Zoals een molen op Rotterdam Noord die een tijdlang waarschuwde dat er al zout door de pizzabloem zat.quote:Op dinsdag 6 oktober 2015 15:56 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zelfs al koop je het bij een molen kan het nog zijn dat ze het ingekocht hebben.
We willen wel een keer graan laten malen van de boer waar ons paard staat (Die verbouwen graan, uien, suikerbieten, aardappel, groene asperges), en dan bij een van de molens hier in de stad, zodat we meel hebben dat hemelsbreed nog geen 15 kilometer heeft afgelegd.Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.Vraag hem anders of hij dit graan wil aanbouwen? (Is wel een eis dat het biologisch is, anders mag je de handelsnaam niet gebruiken lees ik)quote:Op dinsdag 6 oktober 2015 16:07 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Oh dat is zeker waar, er zijn nog maar vrij beperkt molens die zelf malen, en zelfs als, dan niet alles. Zoals een molen op Rotterdam Noord die een tijdlang waarschuwde dat er al zout door de pizzabloem zat.
We willen wel een keer graan laten malen van de boer waar ons paard staat (Die verbouwen graan, uien, suikerbieten, aardappel, groene asperges), en dan bij een van de molens hier in de stad, zodat we meel hebben dat hemelsbreed nog geen 15 kilometer heeft afgelegd.In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.uniekhoorn
uniek, zoals ieder anderEfkes freagje:
Ben nou een meergranenbrood aan het kneden. Mooi, dat gaat allemaal wel lukken
Ga het vanavond nog afbakken, hoe bewaar ik het lekkerst tot morgen? gewoon open en bloot? theedoek erover?
En rijzen met folie? kan het niet beter met een iets vochtig doekje of is dat geen goed idee?
In de oven: met of zonder draaiend plateau?
Beter in een siliconen broodvorm of gewoon vloerbrood/.
[ Bericht 8% gewijzigd door uniekhoorn op 10-10-2015 19:28:24 ]Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequillaBrood moet heel heet gebakken worden, volgens mij kan siliconen niet zo hoog dus ik zou kiezen voor vloerbrood.
Ik heb een soort badmutsjes van Toppitz die ik steeds hergebruik, maar officieel schijnt de natte theedoek de beste manier te zijn om deeg af te dekken tijdens rijs. http://www.toppits.nl/detail_d1_produkt_nl,2096,531.htmlqltel
Meneer RewimoEen brood wat niet aangesneden is kun je prima zo bewaren. Als je 'm aansnijd kun je hem het beste op de open kant neerzetten.
Ik leg bij het rijzen altijd bubbelfolie over het deeg. Theedoek kan uiteraard ook.
Een oven met een draaiend plateau? Is dat een combimagnetron? Nooit gedaan, mijn oven draait niet.uniekhoorn
uniek, zoals ieder anderHeb beide, een combi en een echte oven... maar mijn deeg rijst niet, denk dat het gist te oud is Niet te redden denk ik?quote:Op zaterdag 10 oktober 2015 20:41 schreef qltel het volgende:
Een brood wat niet aangesneden is kun je prima zo bewaren. Als je 'm aansnijd kun je hem het beste op de open kant neerzetten.
Ik leg bij het rijzen altijd bubbelfolie over het deeg. Theedoek kan uiteraard ook.
Een oven met een draaiend plateau? Is dat een combimagnetron? Nooit gedaan, mijn oven draait niet.
Bedankt alvast voor de volgende kkerNu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequillaqltel
Meneer RewimoIs het verse gist of houdbare gist?quote:Op zaterdag 10 oktober 2015 21:16 schreef uniekhoorn het volgende:
[..]
Heb beide, een combi en een echte oven... maar mijn deeg rijst niet, denk dat het gist te oud is Niet te redden denk ik?
Bedankt alvast voor de volgende kker
Verse gist staat een datum op en moet je gekoeld bewaren. Houdbare gist (poeder) is volgens mij zo'n 2 jaar houdbaar.
Staat het niet gewoon te koud? Mijn keuken is op 't moment ook niet zo warm dus zet ik 't in de kamer waar het wel lekker warm is.Het vriest toch niet.quote:Op zaterdag 10 oktober 2015 22:06 schreef qltel het volgende:
Staat het niet gewoon te koud? Mijn keuken is op 't moment ook niet zo warm dus zet ik 't in de kamer waar het wel lekker warm is.
Ik had vanochtend brooddeeg tijdelijk in de koelkast gezet omdat ik even uurtje de deur uit moest, toen was het zelfs daar nog gerezenqltel
Meneer RewimoNou, ik merkte het van de week. Mijn keuken is maar zo'n 17 graden en het brood rees slecht. Ik zette het in de kamer waar het 21 was en daar ging het een stuk sneller.quote:Op zaterdag 10 oktober 2015 22:25 schreef computergirl het volgende:
[..]
Het vriest toch niet.
Ik had vanochtend brooddeeg tijdelijk in de koelkast gezet omdat ik even uurtje de deur uit moest, toen was het zelfs daar nog gerezenIk merk ook dat mijn brooddeeg minder snel rijst nu mijn keuken weer koud is. Maar ik laat het dan gewoon wat langer staan en uiteindelijk komt het ook wel goed. Vind lang gerezen brood sowieso lekkerder.Isegrim
Rotterdam *O*Bij desem merk je dat soort dingen nog veel sterker. Temperatuur, luchtvochtigheid etc.Zo-is-dat
of nie dan?Ja! Soms erg onvoorspelbaar, daarom droom ik van een rijs lade zoals in great british bake offquote:Op zondag 11 oktober 2015 09:48 schreef Isegrim het volgende:
Bij desem merk je dat soort dingen nog veel sterker. Temperatuur, luchtvochtigheid etc.Ja, en dan wil ook ook gelijk dat de deur in de oven verdwijnt als je hem opentquote:Op zondag 11 oktober 2015 09:58 schreef Zo-is-dat het volgende:
[..]
Ja! Soms erg onvoorspelbaar, daarom droom ik van een rijs lade zoals in great british bake offZo-is-dat
of nie dan?Haha ja!quote:Op zondag 11 oktober 2015 10:06 schreef computergirl het volgende:
[..]
Ja, en dan wil ook ook gelijk dat de deur in de oven verdwijnt als je hem opentDit weekend middels een brioche een vervolg gegeven aan mijn bakavontuur. Zonder handmixer, want dat durfde ik niet meer aan. Vrijdagavond heb ik het deeg gekneed (erg plakkerig, wat een geklieder :p ) en zaterdagochtend heb ik het gebakken. De brioche was uiteindelijk niet helemaal perfect. Zo zaten er op de bovenkant van het brood scheurtjes en was de textuur iets compacter dan ik had gewild. Maar ach, ik doe niet mee aan een bakwedstrijd en de smaak was erg goed.
Molo
Völlig losgelöstNou, ik zou dat ding zo hoppa in 1 keer opeten met wat boter en eventueel wat jam hoor, damnOh how you'd have a happy life, if you did the things you likeqltel
Meneer RewimoEn da's het belangrijkste..quote:Op zondag 11 oktober 2015 15:49 schreef Grutsk het volgende:
Maar ach, ik doe niet mee aan een bakwedstrijd en de smaak was erg goed.
Ik vind 'm er lekker uitzien..Ik heb laatst ook brioche gemaakt, maar dan in eenspersoonsversie in muffin vormpjes.quote:Op zondag 11 oktober 2015 15:49 schreef Grutsk het volgende:
Dit weekend middels een brioche een vervolg gegeven aan mijn bakavontuur. Zonder handmixer, want dat durfde ik niet meer aan. Vrijdagavond heb ik het deeg gekneed (erg plakkerig, wat een geklieder :p ) en zaterdagochtend heb ik het gebakken. De brioche was uiteindelijk niet helemaal perfect. Zo zaten er op de bovenkant van het brood scheurtjes en was de textuur iets compacter dan ik had gewild. Maar ach, ik doe niet mee aan een bakwedstrijd en de smaak was erg goed.
[ afbeelding ]quote:Op dinsdag 13 oktober 2015 18:01 schreef computergirl het volgende:
Mini brioches volgens recept Paul Hollywood
[ link | afbeelding ]
Ze waren eigenlijk voor collega's maar had net stukje ei-schaal tussen mijn tanden toen ik ze proefde, dus toch maar zelf opeten helaasHoe waren die van jou qua textuur?quote:Op vrijdag 16 oktober 2015 19:16 schreef computergirl het volgende:
[..]
Ik heb laatst ook brioche gemaakt, maar dan in eenspersoonsversie in muffin vormpjes.
[..]Yum.quote:
Het was een enorme klus om ze te maken want bijna de helft van deeg was boter maar daardoor waren het net croissantjesChicolade
ChocoladeHoe zorg je dat de korst van je brood wat knapperiger wordt? Mijn nieuwe liefde (aka de Kenwood) en ik hebben vorige week deeg gekneed en een witbrood gebakken in de oven (uit een pakje van Koopmans), maar de korst was mij nog een beetje te 'elastisch'. Brood was verder heerlijk . Vanmiddag/morgen poging 2.jitzzzze
Banaan in je oorChicolade
ChocoladeOven op 210 gezet ipv 200 (hetelucht), dat werkte idd prima! Het is zo lekker . Omnomnom.quote:http://www.molendehaas.nl/ is nog wel te doen qua afstand denk ik zo ? malen ze alles zelf - en kan je ook bekijken boven in de molen,quote:Op dinsdag 6 oktober 2015 16:07 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Oh dat is zeker waar, er zijn nog maar vrij beperkt molens die zelf malen, en zelfs als, dan niet alles. Zoals een molen op Rotterdam Noord die een tijdlang waarschuwde dat er al zout door de pizzabloem zat.
We willen wel een keer graan laten malen van de boer waar ons paard staat (Die verbouwen graan, uien, suikerbieten, aardappel, groene asperges), en dan bij een van de molens hier in de stad, zodat we meel hebben dat hemelsbreed nog geen 15 kilometer heeft afgelegd.Wie van jullie maakt wel eens bolletjes?
Ik heb vandaag bruine bolletjes gemaakt adv recept vAn Levine. Ze zijn alleen wel heel erg mini geworden, twee happen en het is weg gok ik
ik heb het recpt qua hoeveelheden meel/vocht/gist etc aangehouden en dan kwam ik op 70 gr per (ongebakken) deegbolletje.qltel
Meneer RewimoIk maak ze wel eens. Ik maak daarvoor een normaal wit brooddeeg en houd tussen de 70 a 80 gram per bol aan, en dan zijn ze normaal van grootte.quote:Op vrijdag 23 oktober 2015 19:14 schreef computergirl het volgende:
ik heb het recpt qua hoeveelheden meel/vocht/gist etc aangehouden en dan kwam ik op 70 gr per (ongebakken) deegbolletje.
[ Bericht 0% gewijzigd door qltel op 23-10-2015 22:45:51 ]qltel
Meneer RewimoEn dat is waar het om gaat..quote:Op zaterdag 24 oktober 2015 12:59 schreef computergirl het volgende:
Ze smaakten wel goed, mijn mini bruine bollen
[ link | afbeelding ]
Ook maar weer eens broodjes gebakken. De korst ziet er alleen gek uit, iemand een idee hoe dat kan? Ik heb het recept van Levine gebruikt voor bruin brood met zaden en pitten, maar er dan broodjes van gemaakt en die 15 minuten op 220 in de oven gezet.Molo
Völlig losgelöstPrachtig! Mooier dan geknoopt vind ikOh how you'd have a happy life, if you did the things you likeIk wil voor het eerst een brood bakken op basis van een poolish. Gisteravond om 8 uur heb ik die in de koelkast gezet: 100 ml koud water, 100 Gr bloem t55 en 1 Gr droge gist.
Volgens het recept zou het nu verdriedubbeld moeten zijn, maar het is nog niet eens verdubbeld, als het al gerezen is. Ben ik te ongeduldig?, zou ik beter 24 uur wachten ipv 12-13 uur?
Of kan er iets mis gegaan zijn?Was je gist misschien al wat oud?
De enige poolish waar ik mee gewerkt heb moest 6 à 8 uur buiten de koelkast rijzen. Dan was die wel flink gerezen, dus ik zou poolish nu uit de koelkast halen en kijken of er over een uurtje wel wat gebeurt isBeetje suiker erbij gedaan, maar dat had nog niet veel resultaat. Gist is 6-12 mnd. oud, houdbaar tot juli 2016, dus niet heel vers. Ik heb daar nooit eerder problemen mee gehad, het rijst meestal eerder te hard dan te weinig ( normale methode).
Ik heb op mijn Sint verlanglijstje een weeglepel of precisieweegschaal gezet, want 1 gram gist afwegen viel niet mee. Voor't zelfde geld was het maar 0,6 gram ofzo.
Het staat nu te rijzen, voor de zekerheid toch maar in de buurt van de verwarming, waar ik het normaal gesproken juist op een koele plek zet om de boel af te remmen.
Ik ben benieuwd!
Weten jullie trouwens waar ik roggemeel zou kunnen kopen in niet al te grote hoeveelheden? Ik heb wel een site gevonden, maar daar gaat het met minimaal 5 kg, dat is mij wat te gortig meteen.Saffier
Tobias en YlanaHoe zorg ik ervoor dat m'n zelfgemaakte krentebollen (en broodjes ook overigens) een zachte korst krijgen ipv een harde zoals bij een heel brood?Hij weet alleen van lekker slapen, en ver daarbuiten lopen schapen.
De zon schijnt op zijn donk're haren, zo blijf ik heel lang naar hem staren.
Wie ben jij in dit leven om je droom op te geven?
Ylanaminilot
Nancy boyDit is een lekker en goed recept!quote:Op vrijdag 6 november 2015 13:28 schreef Saffier het volgende:
Hoe zorg ik ervoor dat m'n zelfgemaakte krentebollen (en broodjes ook overigens) een zachte korst krijgen ipv een harde zoals bij een heel brood?
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2009/07/krentenbollen.html
De hete bolletjes direct nadat je ze uit de oven hebt gehaald bestrijken met gesmolten boter maakt een glanzende, zachte korst.
En niet te hard bakken dus, op 200 graden maar.Let me see you stripped down to the bonebij de Ekoplaza hebben ze 500 gr verpakkingquote:Op vrijdag 6 november 2015 12:14 schreef zeeuws_meisje het volgende:
Weten jullie trouwens waar ik roggemeel zou kunnen kopen in niet al te grote hoeveelheden? Ik heb wel een site gevonden, maar daar gaat het met minimaal 5 kg, dat is mij wat te gortig meteen.
[ Bericht 0% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 06-11-2015 13:59:10 ]minilot
Nancy boySowieso bij biowinkels/natuurvoedingwinkels.Let me see you stripped down to the boneWaarin bewaren jullie je brood? Ik gebruik van hergebruik zakken van fackelmann, maar die zijn voor broden niet zo handig.in de diepvries in zo'n zip gevalquote:Op vrijdag 6 november 2015 14:17 schreef Oceanonix het volgende:
Waarin bewaren jullie je brood? Ik gebruik van hergebruik zakken van fackelmann, maar die zijn voor broden niet zo handig.qltel
Meneer RewimoIk heb nu een wit brood wat staat te rijzen en in de bovenkant komen grote bellen (het lijkt wel op kauwgombellen). Iemand een idee hoe dat komt?
Het zit overigens wel in een groot blik en staat al een uur of 2 te rijzen, dus misschien kan dat de oorzaak zijn?qltel
Meneer RewimoOh, ik bewaar ze trouwens in pedaalemmerzakken in de diepvries. Ik vond het wel handige zakken en duur zijn ze niet.Saffier
Tobias en YlanaOver m'n recept ben ik wel tevreden alleen niet over de korst 😉quote:Op vrijdag 6 november 2015 13:40 schreef minilot het volgende:
[..]
Dit is een lekker en goed recept!
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2009/07/krentenbollen.html
De hete bolletjes direct nadat je ze uit de oven hebt gehaald bestrijken met gesmolten boter maakt een glanzende, zachte korst.
En niet te hard bakken dus, op 200 graden maar.
Ik ga ze eens op een lagere temperatuur bakken en anders jouw recept proberen. Tnx!Hij weet alleen van lekker slapen, en ver daarbuiten lopen schapen.
De zon schijnt op zijn donk're haren, zo blijf ik heel lang naar hem staren.
Wie ben jij in dit leven om je droom op te geven?
Ylanaminilot
Nancy boyNiet alleen op een lagere temperatuur dus: ook het bestrijken van de korst met gesmolten boter zodra ze uit de oven komen is belangrijk voor de korst die je wilt hebbenquote:Op vrijdag 6 november 2015 16:42 schreef Saffier het volgende:
[..]
Over m'n recept ben ik wel tevreden alleen niet over de korst 😉
Ik ga ze eens op een lagere temperatuur bakken en anders jouw recept proberen. Tnx!Let me see you stripped down to the boneSaffier
Tobias en YlanaBedankt! Ik ga het proberen, het gaat zo de oven in.quote:Op vrijdag 6 november 2015 16:43 schreef minilot het volgende:
[..]
Niet alleen op een lagere temperatuur dus: ook het bestrijken van de korst met gesmolten boter zodra ze uit de oven komen is belangrijk voor de korst die je wilt hebbenHij weet alleen van lekker slapen, en ver daarbuiten lopen schapen.
De zon schijnt op zijn donk're haren, zo blijf ik heel lang naar hem staren.
Wie ben jij in dit leven om je droom op te geven?
Ylanahoe is het afgelopen?quote:Op vrijdag 6 november 2015 12:14 schreef zeeuws_meisje het volgende:
Beetje suiker erbij gedaan, maar dat had nog niet veel resultaat. Gist is 6-12 mnd. oud, houdbaar tot juli 2016, dus niet heel vers. Ik heb daar nooit eerder problemen mee gehad, het rijst meestal eerder te hard dan te weinig ( normale methode).
Ik heb op mijn Sint verlanglijstje een weeglepel of precisieweegschaal gezet, want 1 gram gist afwegen viel niet mee. Voor't zelfde geld was het maar 0,6 gram ofzo.
Het staat nu te rijzen, voor de zekerheid toch maar in de buurt van de verwarming, waar ik het normaal gesproken juist op een koele plek zet om de boel af te remmen.minilot
Nancy boyEn hoe is dit afgelopen?quote:Op vrijdag 6 november 2015 20:44 schreef Saffier het volgende:
[..]
Bedankt! Ik ga het proberen, het gaat zo de oven in.Let me see you stripped down to the boneSaffier
Tobias en YlanaPrima gelukt! Mooie zachte korst, smaak helemaal in orde, ik ben er erg blij mee. Voor de volgende keer moet ik even ander gist gebruiken want nu was het niet goed gerezen. En ongezouten boter, beide heb ik net gekochtquote:Hij weet alleen van lekker slapen, en ver daarbuiten lopen schapen.
De zon schijnt op zijn donk're haren, zo blijf ik heel lang naar hem staren.
Wie ben jij in dit leven om je droom op te geven?
YlanaHet is niet spectacular gerezen, maar heeft wel wat gedaan. Het voelde wel mooi soepel aan. In de oven is het toch nog een mooi broodje geworden, maar toch niet helemaal wat ik gehoopt had. Het kruim was iets te vast.quote:
Volgende week nieuw gist kopen, en dan probeer ik het gewoon nog een keer!Ik ben bij 2 verschillende AH's geweest vandaag en gisteren, maar helaas zit het hier niet in het assortiment.quote:Op vrijdag 6 november 2015 14:03 schreef Myraela het volgende:
Bij Albert Heijn hebben ze ook roggemeel.Molo
Völlig losgelöstGrotere AH's wel, kleintjes hebben het niet neequote:Op zaterdag 7 november 2015 22:22 schreef zeeuws_meisje het volgende:
[..]
Ik ben bij 2 verschillende AH's geweest vandaag en gisteren, maar helaas zit het hier niet in het assortiment.Oh how you'd have a happy life, if you did the things you likeminilot
Nancy boy
Vanmorgen met mijn slaperige zondagochtendhoofd per ongeluk speltmeel in plaats van speltbloem gepakt bij het maken van dit recept:
http://food52.com/recipes/39089-seedy-spelt-parker-house-rolls
En ik maar denken: "stom recept, klopt niet, deeg veel te droog, grmbl. "
Ahem. Speltmeel heeft een ietwat andere vochtopname dan speltbloem.
Naja, extra melk, boter en water toegevoegd, fanatiek doorgekneed en nu maar duimen dat het straks goedkomt..Let me see you stripped down to the boneZo-is-dat
of nie dan?Dat worden iets minder fluffy broodjes maar vast wel lekker!quote:Op zondag 8 november 2015 08:41 schreef minilot het volgende:
Vanmorgen met mijn slaperige zondagochtendhoofd per ongeluk speltmeel in plaats van speltbloem gepakt bij het maken van dit recept:
http://food52.com/recipes/39089-seedy-spelt-parker-house-rolls
En ik maar denken: "stom recept, klopt niet, deeg veel te droog, grmbl. "
Ahem. Speltmeel heeft een ietwat andere vochtopname dan speltbloem.
Naja, extra melk, boter en water toegevoegd, fanatiek doorgekneed en nu maar duimen dat het straks goedkomt..
P
Ik lig hier in bed te bedenken welke broden ik zo ga maken. In ieder geval iets met m'n Rogge desem want die is zo prachtig actiefbij ene recept in cups heb je sowieso grotere kans op afwijkingen.quote:Op zondag 8 november 2015 08:41 schreef minilot het volgende:
Vanmorgen met mijn slaperige zondagochtendhoofd per ongeluk speltmeel in plaats van speltbloem gepakt bij het maken van dit recept:
http://food52.com/recipes/39089-seedy-spelt-parker-house-rolls
En ik maar denken: "stom recept, klopt niet, deeg veel te droog, grmbl. "
Ahem. Speltmeel heeft een ietwat andere vochtopname dan speltbloem.
Naja, extra melk, boter en water toegevoegd, fanatiek doorgekneed en nu maar duimen dat het straks goedkomt..
Bij mij staat een brood met half lemaire meel en half volkoren nu voor 2e rijs, heeft voor eerste rijs een nacht in de koelkast gestaanminilot
Nancy boyUiteraard, maar als je vaak genoeg brood hebt gebakken, dan weet je op de duur wel hoe je deeg aan hoort te voelen (ik kneed altijd met de hand) bij verschillende broodsoorten en dan is wat vocht of juist bloem toevoegen meestal een makkelijke manier om deeg goed te krijgen.quote:Op zondag 8 november 2015 09:32 schreef computergirl het volgende:
[..]
bij ene recept in cups heb je sowieso grotere kans op afwijkingen.
Het klopt dat cups onnauwkeurig zijn en bij patisserie weeg ik bloem nauwkeurig tot op de gram af, maar bij brood vind ik dat minder nodig. Want met een exact gewicht ben je er nog steeds niet: hoe je deeg zich gedraagt is ook nogal afhankelijk van bijvoorbeeld luchtvochtigheid en hoe ‘oud' je bloem is.Let me see you stripped down to the boneIets niet helemaal goed gegaan rechtsquote:Op zondag 8 november 2015 09:32 schreef computergirl het volgende:
Bij mij staat een brood met half lemaire meel en half volkoren nu voor 2e rijs, heeft voor eerste rijs een nacht in de koelkast gestaan
minilot
Nancy boyZe werden tot mijn verrassing zo fluffy als wat. En bouncy als een springkussen. Erg lekker!quote:Op zondag 8 november 2015 09:02 schreef Zo-is-dat het volgende:
[..]
Dat worden iets minder fluffy broodjes maar vast wel lekker!
Alleen vielen alle pitten eraf toen ik de broodjes direct na het bakken nog besmeerde met gesmolten boter.. Normaal gesproken maak ik broodbolletjes vóór het bakken nat met water en dan rol ik ze door pitten/zaden/whatever, en dan zit het na het bakken muurvast op de korst. Maar bij dit recept rol je de broodjes voor het bakken in boter en daaraan hechten de pitten niet bepaald fantastisch.
Naja, wel heel smakelijk verder. Zeer fraaie textuur ook.
[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 08-11-2015 12:12:43 ]Let me see you stripped down to the boneminilot
Nancy boyHa, oeps! Ondanks mooi ingesneden. Deeg: altijd een willetje van zichzelf.quote:Op zondag 8 november 2015 11:24 schreef computergirl het volgende:
[..]
Iets niet helemaal goed gegaan rechts
[ link | afbeelding ]
Wel lekker? Of staat -ie nog af te koelen?Let me see you stripped down to the bonestaat nog af te koelenquote:Op zondag 8 november 2015 11:52 schreef minilot het volgende:
[..]
Ha, oeps! Ondanks mooi ingesneden. Deeg: altijd een willetje van zichzelf.
Wel lekker? Of staat -ie nog af te koelen?
Edit:zeker lekker
[ Bericht 6% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 08-11-2015 17:39:43 ]Zo-is-dat
of nie dan?Ah tof! Dat valt weer mee dan!quote:Op zondag 8 november 2015 11:52 schreef minilot het volgende:
[..]
Ze werden tot mijn verrassing zo fluffy als wat. En bouncy als een springkussen. Erg lekker!
Alleen vielen alle pitten eraf toen ik de broodjes direct na het bakken nog besmeerde met gesmolten boter.. Normaal gesproken maak ik broodbolletjes vóór het bakken nat met water en dan rol ik ze door pitten/zaden/whatever, en dan zit het na het bakken muurvast op de korst. Maar bij dit recept rol je de broodjes voor het bakken in boter en daaraan hechten de pitten niet bepaald fantastisch.
Naja, wel heel smakelijk verder. Zeer fraaie textuur ook.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Hier staat 2x Rogge desem karwij brood te rijzen maar die moet nog wel minstens een uur of 3
En Rogge desem noten broodjes met een snufje gist, die ga ik zo vormen
En foccacia met desem en gist met zongedroogde tomaatjes en die mag zo voor de eerste x vouwen tijdens de eerste rijs
I Zondag bak dagmet kaasquote:Op zondag 8 november 2015 16:45 schreef Zo-is-dat het volgende:
Rogge desem noten broodjes [ afbeelding ]
[ afbeelding ]Saffier
Tobias en YlanaDat ziet er goed uit zeg!!quote:Op zondag 8 november 2015 11:52 schreef minilot het volgende:
[..]
Ze werden tot mijn verrassing zo fluffy als wat. En bouncy als een springkussen. Erg lekker!
Alleen vielen alle pitten eraf toen ik de broodjes direct na het bakken nog besmeerde met gesmolten boter.. Normaal gesproken maak ik broodbolletjes vóór het bakken nat met water en dan rol ik ze door pitten/zaden/whatever, en dan zit het na het bakken muurvast op de korst. Maar bij dit recept rol je de broodjes voor het bakken in boter en daaraan hechten de pitten niet bepaald fantastisch.
Naja, wel heel smakelijk verder. Zeer fraaie textuur ook.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]Hij weet alleen van lekker slapen, en ver daarbuiten lopen schapen.
De zon schijnt op zijn donk're haren, zo blijf ik heel lang naar hem staren.
Wie ben jij in dit leven om je droom op te geven?
YlanaIsegrim
Rotterdam *O*100% rogge, 80% hydratatie. Niet bepaald mijn soort brood om te eten, maar er gaan morgen ongetwijfeld Duitsers en andere oosterlingen voor in katzwijm vallen. En ja, vandaag al gebakken voor morgen; dat schijnt de smaak van zwaar roggebrood ten goede te komen.
wat een leuk ruitje!quote:Op vrijdag 13 november 2015 19:04 schreef Isegrim het volgende:
100% rogge, 80% hydratatie. Niet bepaald mijn soort brood om te eten, maar er gaan morgen ongetwijfeld Duitsers en andere oosterlingen voor in katzwijm vallen. En ja, vandaag al gebakken voor morgen; dat schijnt de smaak van zwaar roggebrood ten goede te komen.
[ afbeelding ]
Jullie maken normaliter geen busbroden toch?Isegrim
Rotterdam *O*Nee, normaal is eigenlijk alles vloerbrood. Maar dit gaat niet werken als vloerbrood, dat wordt een gedrocht.Zag dit topic weer voorbij komen, en kon het niet laten om ook weer aan het bakken te gaan!
Tarwebrood staat in de oven, is bijna klaar, het huis ruikt heerlijk. Mevrouw des huizes komt zo thuis uit het werk, die zal wel honger krijgen.
Nu vraag ik mij wel weer af, hoe bewaar je het brood het beste? Morgen ochtend gaat ie op. Maar wil wel graag een krokante korst morgen ochtend.Zo-is-dat
of nie dan?
Rogge desem walnoten bolletjes en verrijkt kurkuma desem brood, beide voor volgende week: Sinterklaas brunchIsegrim
Rotterdam *O*Beetje late reactie, maar dat valt erg mee hoor.quote:Op vrijdag 13 november 2015 21:46 schreef benkruk het volgende:
Dat is zeker een optie. Maar krijg je dan geen droge hap?
Forum Opties Forumhop: Hop naar: