abonnement Unibet Coolblue
pi_156597178
Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven.
Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten.

Basisprincipes
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Tips
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Enkele recepten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!

http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm

De alom populaire no-knead-broodjes (minilot eet ze elke dag :+ ):
http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/

Filmpje van O+ Vincent Talleu O+ :


Wat resultaten van uit het vorige topic

Trusten



minilot




sv-tje



zo-is-dat



oceanonix

pi_156598397
Zo-is-dat Heb je nou op die bolletjes los meel gestrooid nadat ze de oven uitgekomen zijn?
pi_156598513
quote:
1s.gif Op zondag 4 oktober 2015 17:22 schreef computergirl het volgende:
Zo-is-dat Heb je nou op die bolletjes los meel gestrooid nadat ze de oven uitgekomen zijn?
Nee ervoor :)
pi_156598675
quote:
1s.gif Op zondag 4 oktober 2015 17:26 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Nee ervoor :)
Beginners vraag: met welk doel?
pi_156598803
quote:
1s.gif Op zondag 4 oktober 2015 17:33 schreef computergirl het volgende:

[..]

Beginners vraag: met welk doel?
d

Geen haha er moest bloem op volgens het recept, puur voor de mooi :D
pi_156598963
Ik heb ook nog maanzaadbroodjes gebakken

Voor:


Zo leuk met die spikkels :D

En na:

pi_156599017
Lekker maanzaad, maar zo lastig weer tussen je tanden vandaan te krijgen
  zondag 4 oktober 2015 @ 18:39:44 #8
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_156600131
Ik vind wit deeg met maanzaad altijd op straciatella lijken. :9
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  zondag 4 oktober 2015 @ 18:40:50 #9
403866 richolio
#MacMasterrace
pi_156600154
quote:
1s.gif Op zondag 4 oktober 2015 17:43 schreef Zo-is-dat het volgende:
Ik heb ook nog maanzaadbroodjes gebakken

Voor:
[ afbeelding ]

Zo leuk met die spikkels :D

En na:

[ afbeelding ]
Gewoon in de oven? :@ Ziet er lekker uit.
'Richolio _O_' - tong80
LAST.FM
pi_156601012
quote:
1s.gif Op zondag 4 oktober 2015 18:39 schreef Isegrim het volgende:
Ik vind wit deeg met maanzaad altijd op straciatella lijken. :9
Daar moest ik ook aan denken! :D

quote:
1s.gif Op zondag 4 oktober 2015 18:40 schreef richolio het volgende:

[..]

Gewoon in de oven? :@ Ziet er lekker uit.
Ja hoor! Gewoon in de oven :)
  zondag 4 oktober 2015 @ 20:00:38 #11
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_156602258
Mini, wat voor room heb je gebruikt voor dat melkbrood? Gewoon slagroom?
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_156612886
quote:
0s.gif Op zondag 4 oktober 2015 20:00 schreef Isegrim het volgende:
Mini, wat voor room heb je gebruikt voor dat melkbrood? Gewoon slagroom?
Yup, als er 'heavy cream' in een recept staat, gewoon volle slagroom gebruiken. :Y

quote:
1s.gif Op zondag 4 oktober 2015 16:31 schreef Zo-is-dat het volgende:
Een Marguérite met zuurdesem
Heel fraai! O+ Goed kruim! :9 Mooie vorm. O+
Let me see you stripped down to the bone
pi_156638665
Een keer als experiment een 100% volkoren kamutbrood gebakken. Dat beviel erg goed, maar met ¤4,50 per 500 gram niet echt toepasbaar in de bakkerij.

Nu via de groothandel 25 kilo kamut voor ¤57 kunnen bestellen :o Dat is nog goed te doen.
pi_156638808
Hoe is kamut tov tarwe? Qua smaak en glutengehalte?
  dinsdag 6 oktober 2015 @ 13:07:30 #15
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_156638901
Qua smaak vond ik het verschil niet zo heel groot, wel qua kleur en textuur.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_156639853
quote:
1s.gif Op dinsdag 6 oktober 2015 13:03 schreef computergirl het volgende:
Hoe is kamut tov tarwe? Qua smaak en glutengehalte?
Wat meer eiwit dan reguliere tarwe, wat minder dan spelt. Relatief veel gluten dus.
  dinsdag 6 oktober 2015 @ 14:59:08 #17
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_156641014
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_156641891
quote:
Ja. En de smaak is wel opvallend en uitgesproken. Geeft een heel fijn brood, zachte structuur.
  dinsdag 6 oktober 2015 @ 15:46:10 #19
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_156641983
quote:
2s.gif Op dinsdag 6 oktober 2015 15:41 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Ja. En de smaak is wel opvallend en uitgesproken. Geeft een heel fijn brood, zachte structuur.
Maal je het zelf? Of koop je het gemalen?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_156642161
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 oktober 2015 15:46 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Maal je het zelf? Of koop je het gemalen?
Ik koop het gemalen. Graan komt uit Canada, ik durf niet te zeggen of het daar of hier gemalen is.
  dinsdag 6 oktober 2015 @ 15:56:13 #21
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_156642236
quote:
2s.gif Op dinsdag 6 oktober 2015 15:53 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Ik koop het gemalen. Graan komt uit Canada, ik durf niet te zeggen of het daar of hier gemalen is.
Zelfs al koop je het bij een molen kan het nog zijn dat ze het ingekocht hebben.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_156642494
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 oktober 2015 15:56 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Zelfs al koop je het bij een molen kan het nog zijn dat ze het ingekocht hebben.
Oh dat is zeker waar, er zijn nog maar vrij beperkt molens die zelf malen, en zelfs als, dan niet alles. Zoals een molen op Rotterdam Noord die een tijdlang waarschuwde dat er al zout door de pizzabloem zat. :{

We willen wel een keer graan laten malen van de boer waar ons paard staat (Die verbouwen graan, uien, suikerbieten, aardappel, groene asperges), en dan bij een van de molens hier in de stad, zodat we meel hebben dat hemelsbreed nog geen 15 kilometer heeft afgelegd.
  dinsdag 6 oktober 2015 @ 16:40:56 #23
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_156643216
quote:
2s.gif Op dinsdag 6 oktober 2015 16:07 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Oh dat is zeker waar, er zijn nog maar vrij beperkt molens die zelf malen, en zelfs als, dan niet alles. Zoals een molen op Rotterdam Noord die een tijdlang waarschuwde dat er al zout door de pizzabloem zat. :{

We willen wel een keer graan laten malen van de boer waar ons paard staat (Die verbouwen graan, uien, suikerbieten, aardappel, groene asperges), en dan bij een van de molens hier in de stad, zodat we meel hebben dat hemelsbreed nog geen 15 kilometer heeft afgelegd.
Vraag hem anders of hij dit graan wil aanbouwen? (Is wel een eis dat het biologisch is, anders mag je de handelsnaam niet gebruiken lees ik)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 10 oktober 2015 @ 19:12:30 #24
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_156739304
Efkes freagje:
Ben nou een meergranenbrood aan het kneden. Mooi, dat gaat allemaal wel lukken
Ga het vanavond nog afbakken, hoe bewaar ik het lekkerst tot morgen? gewoon open en bloot? theedoek erover?

En rijzen met folie? kan het niet beter met een iets vochtig doekje of is dat geen goed idee?

In de oven: met of zonder draaiend plateau?

Beter in een siliconen broodvorm of gewoon vloerbrood/.

[ Bericht 8% gewijzigd door uniekhoorn op 10-10-2015 19:28:24 ]
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
pi_156740952
Brood moet heel heet gebakken worden, volgens mij kan siliconen niet zo hoog dus ik zou kiezen voor vloerbrood.
Ik heb een soort badmutsjes van Toppitz die ik steeds hergebruik, maar officieel schijnt de natte theedoek de beste manier te zijn om deeg af te dekken tijdens rijs. http://www.toppits.nl/detail_d1_produkt_nl,2096,531.html
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 10 oktober 2015 @ 20:41:29 #26
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_156742156
Een brood wat niet aangesneden is kun je prima zo bewaren. Als je 'm aansnijd kun je hem het beste op de open kant neerzetten.

Ik leg bij het rijzen altijd bubbelfolie over het deeg. Theedoek kan uiteraard ook.

Een oven met een draaiend plateau? Is dat een combimagnetron? Nooit gedaan, mijn oven draait niet.
  zaterdag 10 oktober 2015 @ 21:16:21 #27
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_156743420
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 oktober 2015 20:41 schreef qltel het volgende:
Een brood wat niet aangesneden is kun je prima zo bewaren. Als je 'm aansnijd kun je hem het beste op de open kant neerzetten.

Ik leg bij het rijzen altijd bubbelfolie over het deeg. Theedoek kan uiteraard ook.

Een oven met een draaiend plateau? Is dat een combimagnetron? Nooit gedaan, mijn oven draait niet.
Heb beide, een combi en een echte oven... maar mijn deeg rijst niet, denk dat het gist te oud is :( Niet te redden denk ik?

Bedankt alvast voor de volgende kker
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 10 oktober 2015 @ 22:06:10 #28
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_156745309
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 oktober 2015 21:16 schreef uniekhoorn het volgende:

[..]

Heb beide, een combi en een echte oven... maar mijn deeg rijst niet, denk dat het gist te oud is :( Niet te redden denk ik?

Bedankt alvast voor de volgende kker
Is het verse gist of houdbare gist?

Verse gist staat een datum op en moet je gekoeld bewaren. Houdbare gist (poeder) is volgens mij zo'n 2 jaar houdbaar.

Staat het niet gewoon te koud? Mijn keuken is op 't moment ook niet zo warm dus zet ik 't in de kamer waar het wel lekker warm is.
pi_156746190
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 oktober 2015 22:06 schreef qltel het volgende:


Staat het niet gewoon te koud? Mijn keuken is op 't moment ook niet zo warm dus zet ik 't in de kamer waar het wel lekker warm is.
Het vriest toch niet. :D
Ik had vanochtend brooddeeg tijdelijk in de koelkast gezet omdat ik even uurtje de deur uit moest, toen was het zelfs daar nog gerezen
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 10 oktober 2015 @ 22:26:58 #30
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_156746247
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 oktober 2015 22:25 schreef computergirl het volgende:

[..]

Het vriest toch niet. :D
Ik had vanochtend brooddeeg tijdelijk in de koelkast gezet omdat ik even uurtje de deur uit moest, toen was het zelfs daar nog gerezen
Nou, ik merkte het van de week. Mijn keuken is maar zo'n 17 graden en het brood rees slecht. Ik zette het in de kamer waar het 21 was en daar ging het een stuk sneller.
pi_156753165
Ik merk ook dat mijn brooddeeg minder snel rijst nu mijn keuken weer koud is. Maar ik laat het dan gewoon wat langer staan en uiteindelijk komt het ook wel goed. Vind lang gerezen brood sowieso lekkerder.
  zondag 11 oktober 2015 @ 09:48:19 #32
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_156753281
Bij desem merk je dat soort dingen nog veel sterker. Temperatuur, luchtvochtigheid etc.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_156753364
quote:
0s.gif Op zondag 11 oktober 2015 09:48 schreef Isegrim het volgende:
Bij desem merk je dat soort dingen nog veel sterker. Temperatuur, luchtvochtigheid etc.
Ja! Soms erg onvoorspelbaar, daarom droom ik van een rijs lade zoals in great british bake off O+
pi_156753440
quote:
1s.gif Op zondag 11 oktober 2015 09:58 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Ja! Soms erg onvoorspelbaar, daarom droom ik van een rijs lade zoals in great british bake off O+
Ja, en dan wil ook ook gelijk dat de deur in de oven verdwijnt als je hem opent *O*
pi_156753450
quote:
0s.gif Op zondag 11 oktober 2015 10:06 schreef computergirl het volgende:

[..]

Ja, en dan wil ook ook gelijk dat de deur in de oven verdwijnt als je hem opent *O*
Haha ja! :D
pi_156760470
Dit weekend middels een brioche een vervolg gegeven aan mijn bakavontuur. Zonder handmixer, want dat durfde ik niet meer aan. Vrijdagavond heb ik het deeg gekneed (erg plakkerig, wat een geklieder :p ) en zaterdagochtend heb ik het gebakken. De brioche was uiteindelijk niet helemaal perfect. Zo zaten er op de bovenkant van het brood scheurtjes en was de textuur iets compacter dan ik had gewild. Maar ach, ik doe niet mee aan een bakwedstrijd en de smaak was erg goed.

  zondag 11 oktober 2015 @ 15:50:24 #37
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_156760496
Nou, ik zou dat ding zo hoppa in 1 keer opeten met wat boter en eventueel wat jam hoor, damn :9
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 11 oktober 2015 @ 16:57:33 #38
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_156761984
quote:
0s.gif Op zondag 11 oktober 2015 15:49 schreef Grutsk het volgende:
Maar ach, ik doe niet mee aan een bakwedstrijd en de smaak was erg goed.
En da's het belangrijkste.. :)

Ik vind 'm er lekker uitzien..
pi_156880869
Kaiserbroodjes (recept van Levine v Doorne)
pi_156881028
quote:
0s.gif Op zondag 11 oktober 2015 15:49 schreef Grutsk het volgende:
Dit weekend middels een brioche een vervolg gegeven aan mijn bakavontuur. Zonder handmixer, want dat durfde ik niet meer aan. Vrijdagavond heb ik het deeg gekneed (erg plakkerig, wat een geklieder :p ) en zaterdagochtend heb ik het gebakken. De brioche was uiteindelijk niet helemaal perfect. Zo zaten er op de bovenkant van het brood scheurtjes en was de textuur iets compacter dan ik had gewild. Maar ach, ik doe niet mee aan een bakwedstrijd en de smaak was erg goed.

[ afbeelding ]
Ik heb laatst ook brioche gemaakt, maar dan in eenspersoonsversie in muffin vormpjes.
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 oktober 2015 18:01 schreef computergirl het volgende:
Mini brioches volgens recept Paul Hollywood
[ link | afbeelding ]
Ze waren eigenlijk voor collega's maar had net stukje ei-schaal tussen mijn tanden toen ik ze proefde, dus toch maar zelf opeten helaas ;)
pi_156884860
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 oktober 2015 19:16 schreef computergirl het volgende:

[..]

Ik heb laatst ook brioche gemaakt, maar dan in eenspersoonsversie in muffin vormpjes.

[..]

Hoe waren die van jou qua textuur?
pi_156885261
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 oktober 2015 21:27 schreef Grutsk het volgende:

[..]

Hoe waren die van jou qua textuur?
Yum.
Het was een enorme klus om ze te maken want bijna de helft van deeg was boter maar daardoor waren het net croissantjes
pi_156894798
Hoe zorg je dat de korst van je brood wat knapperiger wordt? Mijn nieuwe liefde (aka de Kenwood) en ik hebben vorige week deeg gekneed en een witbrood gebakken in de oven (uit een pakje van Koopmans), maar de korst was mij nog een beetje te 'elastisch'. Brood was verder heerlijk O+. Vanmiddag/morgen poging 2.
  Moderator zaterdag 17 oktober 2015 @ 11:41:37 #44
39093 crew  jitzzzze
Banaan in je oor
pi_156898213
Stoom in de oven zorgt ook voir knapperiger korst dacht ik?
pi_156917694
quote:
1s.gif Op zaterdag 17 oktober 2015 11:41 schreef jitzzzze het volgende:
Wat langer of heter bakken
Oven op 210 gezet ipv 200 (hetelucht), dat werkte idd prima! Het is zo lekker O+. Omnomnom.
pi_156988736
quote:
2s.gif Op dinsdag 6 oktober 2015 16:07 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Oh dat is zeker waar, er zijn nog maar vrij beperkt molens die zelf malen, en zelfs als, dan niet alles. Zoals een molen op Rotterdam Noord die een tijdlang waarschuwde dat er al zout door de pizzabloem zat. :{

We willen wel een keer graan laten malen van de boer waar ons paard staat (Die verbouwen graan, uien, suikerbieten, aardappel, groene asperges), en dan bij een van de molens hier in de stad, zodat we meel hebben dat hemelsbreed nog geen 15 kilometer heeft afgelegd.
http://www.molendehaas.nl/ is nog wel te doen qua afstand denk ik zo ? malen ze alles zelf - en kan je ook bekijken boven in de molen,
pi_157046758
Wie van jullie maakt wel eens bolletjes?
Ik heb vandaag bruine bolletjes gemaakt adv recept vAn Levine. Ze zijn alleen wel heel erg mini geworden, twee happen en het is weg gok ik :D
ik heb het recpt qua hoeveelheden meel/vocht/gist etc aangehouden en dan kwam ik op 70 gr per (ongebakken) deegbolletje. :D
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 23 oktober 2015 @ 19:56:56 #49
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_157047568
quote:
1s.gif Op vrijdag 23 oktober 2015 19:14 schreef computergirl het volgende:
ik heb het recpt qua hoeveelheden meel/vocht/gist etc aangehouden en dan kwam ik op 70 gr per (ongebakken) deegbolletje. :D
Ik maak ze wel eens. Ik maak daarvoor een normaal wit brooddeeg en houd tussen de 70 a 80 gram per bol aan, en dan zijn ze normaal van grootte.

[ Bericht 0% gewijzigd door qltel op 23-10-2015 22:45:51 ]
pi_157048343
Ik vind 70 gram per bolletje ook vrij klein, maar dat is bij ons wel handig ivm kleine kinderen.
  vrijdag 23 oktober 2015 @ 21:03:20 #51
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_157049844
Wij moeten morgen partybroodjes maken. Die zijn 35 gram. 70 stuks. :D
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_157060548
Ze smaakten wel goed, mijn mini bruine bollen
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 24 oktober 2015 @ 13:21:38 #53
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_157060855
quote:
1s.gif Op zaterdag 24 oktober 2015 12:59 schreef computergirl het volgende:
Ze smaakten wel goed, mijn mini bruine bollen
[ link | afbeelding ]
En dat is waar het om gaat.. :Y
pi_157079697


Ook maar weer eens broodjes gebakken. De korst ziet er alleen gek uit, iemand een idee hoe dat kan? Ik heb het recept van Levine gebruikt voor bruin brood met zaden en pitten, maar er dan broodjes van gemaakt en die 15 minuten op 220 in de oven gezet.
pi_157292356
Poging 2 voor de Kaiserbroodjes
Nog steeds basisrecept van Levine, maar bij het voordeeg gebruik gemaakt van autolyse.
Weet niet of het nou echt veel verschil maakt qua smaak maar net eentje op met pure hagelslag en :Y)
Oh en deze keer niet geknoopt, maar authentiek gevouwen op z'n oostenrijks.
  dinsdag 3 november 2015 @ 17:44:46 #56
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_157295755
Prachtig! Mooier dan geknoopt vind ik :)
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_157354165
Ik wil voor het eerst een brood bakken op basis van een poolish. Gisteravond om 8 uur heb ik die in de koelkast gezet: 100 ml koud water, 100 Gr bloem t55 en 1 Gr droge gist.

Volgens het recept zou het nu verdriedubbeld moeten zijn, maar het is nog niet eens verdubbeld, als het al gerezen is. Ben ik te ongeduldig?, zou ik beter 24 uur wachten ipv 12-13 uur?
Of kan er iets mis gegaan zijn?
pi_157354259
Was je gist misschien al wat oud?
De enige poolish waar ik mee gewerkt heb moest 6 à 8 uur buiten de koelkast rijzen. Dan was die wel flink gerezen, dus ik zou poolish nu uit de koelkast halen en kijken of er over een uurtje wel wat gebeurt is
  vrijdag 6 november 2015 @ 09:44:33 #59
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_157354359
Beetje suiker erin gooien, uurtje op kamertemperatuur en dan nog eens kijken?
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_157356898
Beetje suiker erbij gedaan, maar dat had nog niet veel resultaat. Gist is 6-12 mnd. oud, houdbaar tot juli 2016, dus niet heel vers. Ik heb daar nooit eerder problemen mee gehad, het rijst meestal eerder te hard dan te weinig ( normale methode).

Ik heb op mijn Sint verlanglijstje een weeglepel of precisieweegschaal gezet, want 1 gram gist afwegen viel niet mee. Voor't zelfde geld was het maar 0,6 gram ofzo.

Het staat nu te rijzen, voor de zekerheid toch maar in de buurt van de verwarming, waar ik het normaal gesproken juist op een koele plek zet om de boel af te remmen.

Ik ben benieuwd!

Weten jullie trouwens waar ik roggemeel zou kunnen kopen in niet al te grote hoeveelheden? Ik heb wel een site gevonden, maar daar gaat het met minimaal 5 kg, dat is mij wat te gortig meteen.
  vrijdag 6 november 2015 @ 13:28:54 #61
68900 Saffier
Tobias en Ylana
pi_157358267
Hoe zorg ik ervoor dat m'n zelfgemaakte krentebollen (en broodjes ook overigens) een zachte korst krijgen ipv een harde zoals bij een heel brood?
Hij weet alleen van lekker slapen, en ver daarbuiten lopen schapen.
De zon schijnt op zijn donk're haren, zo blijf ik heel lang naar hem staren.
Wie ben jij in dit leven om je droom op te geven?
Ylana
pi_157358471
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 november 2015 13:28 schreef Saffier het volgende:
Hoe zorg ik ervoor dat m'n zelfgemaakte krentebollen (en broodjes ook overigens) een zachte korst krijgen ipv een harde zoals bij een heel brood?
Dit is een lekker en goed recept!
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2009/07/krentenbollen.html

De hete bolletjes direct nadat je ze uit de oven hebt gehaald bestrijken met gesmolten boter maakt een glanzende, zachte korst. :Y
En niet te hard bakken dus, op 200 graden maar.
Let me see you stripped down to the bone
pi_157358666
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 november 2015 12:14 schreef zeeuws_meisje het volgende:


Weten jullie trouwens waar ik roggemeel zou kunnen kopen in niet al te grote hoeveelheden? Ik heb wel een site gevonden, maar daar gaat het met minimaal 5 kg, dat is mij wat te gortig meteen.
bij de Ekoplaza hebben ze 500 gr verpakking

[ Bericht 0% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 06-11-2015 13:59:10 ]
pi_157358837
Sowieso bij biowinkels/natuurvoedingwinkels. :Y
Let me see you stripped down to the bone
pi_157359031
Bij Albert Heijn hebben ze ook roggemeel.
pi_157359361
Waarin bewaren jullie je brood? Ik gebruik van hergebruik zakken van fackelmann, maar die zijn voor broden niet zo handig.
pi_157359569
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 november 2015 14:17 schreef Oceanonix het volgende:
Waarin bewaren jullie je brood? Ik gebruik van hergebruik zakken van fackelmann, maar die zijn voor broden niet zo handig.
in de diepvries :+ in zo'n zip geval
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 6 november 2015 @ 14:41:11 #68
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_157359939
Ik heb nu een wit brood wat staat te rijzen en in de bovenkant komen grote bellen (het lijkt wel op kauwgombellen). Iemand een idee hoe dat komt?

Het zit overigens wel in een groot blik en staat al een uur of 2 te rijzen, dus misschien kan dat de oorzaak zijn?
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 6 november 2015 @ 14:42:03 #69
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_157359960
Oh, ik bewaar ze trouwens in pedaalemmerzakken in de diepvries. Ik vond het wel handige zakken en duur zijn ze niet.
  vrijdag 6 november 2015 @ 16:42:01 #70
68900 Saffier
Tobias en Ylana
pi_157362639
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 november 2015 13:40 schreef minilot het volgende:

[..]

Dit is een lekker en goed recept!
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2009/07/krentenbollen.html

De hete bolletjes direct nadat je ze uit de oven hebt gehaald bestrijken met gesmolten boter maakt een glanzende, zachte korst. :Y
En niet te hard bakken dus, op 200 graden maar.
Over m'n recept ben ik wel tevreden alleen niet over de korst 😉
Ik ga ze eens op een lagere temperatuur bakken en anders jouw recept proberen. Tnx!
Hij weet alleen van lekker slapen, en ver daarbuiten lopen schapen.
De zon schijnt op zijn donk're haren, zo blijf ik heel lang naar hem staren.
Wie ben jij in dit leven om je droom op te geven?
Ylana
pi_157362673
quote:
1s.gif Op vrijdag 6 november 2015 16:42 schreef Saffier het volgende:

[..]

Over m'n recept ben ik wel tevreden alleen niet over de korst 😉
Ik ga ze eens op een lagere temperatuur bakken en anders jouw recept proberen. Tnx!
Niet alleen op een lagere temperatuur dus: ook het bestrijken van de korst met gesmolten boter zodra ze uit de oven komen is belangrijk voor de korst die je wilt hebben :Y
Let me see you stripped down to the bone
  vrijdag 6 november 2015 @ 20:44:49 #72
68900 Saffier
Tobias en Ylana
pi_157367551
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 november 2015 16:43 schreef minilot het volgende:

[..]

Niet alleen op een lagere temperatuur dus: ook het bestrijken van de korst met gesmolten boter zodra ze uit de oven komen is belangrijk voor de korst die je wilt hebben :Y
Bedankt! Ik ga het proberen, het gaat zo de oven in.
Hij weet alleen van lekker slapen, en ver daarbuiten lopen schapen.
De zon schijnt op zijn donk're haren, zo blijf ik heel lang naar hem staren.
Wie ben jij in dit leven om je droom op te geven?
Ylana
pi_157367665
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 november 2015 12:14 schreef zeeuws_meisje het volgende:
Beetje suiker erbij gedaan, maar dat had nog niet veel resultaat. Gist is 6-12 mnd. oud, houdbaar tot juli 2016, dus niet heel vers. Ik heb daar nooit eerder problemen mee gehad, het rijst meestal eerder te hard dan te weinig ( normale methode).

Ik heb op mijn Sint verlanglijstje een weeglepel of precisieweegschaal gezet, want 1 gram gist afwegen viel niet mee. Voor't zelfde geld was het maar 0,6 gram ofzo.

Het staat nu te rijzen, voor de zekerheid toch maar in de buurt van de verwarming, waar ik het normaal gesproken juist op een koele plek zet om de boel af te remmen.

hoe is het afgelopen?
pi_157379616
quote:
1s.gif Op vrijdag 6 november 2015 20:44 schreef Saffier het volgende:

[..]

Bedankt! Ik ga het proberen, het gaat zo de oven in.
En hoe is dit afgelopen? :)
Let me see you stripped down to the bone
  zaterdag 7 november 2015 @ 16:12:23 #75
68900 Saffier
Tobias en Ylana
pi_157382945
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 november 2015 13:07 schreef minilot het volgende:

[..]

En hoe is dit afgelopen? :)
Prima gelukt! Mooie zachte korst, smaak helemaal in orde, ik ben er erg blij mee. Voor de volgende keer moet ik even ander gist gebruiken want nu was het niet goed gerezen. En ongezouten boter, beide heb ik net gekocht :)
Hij weet alleen van lekker slapen, en ver daarbuiten lopen schapen.
De zon schijnt op zijn donk're haren, zo blijf ik heel lang naar hem staren.
Wie ben jij in dit leven om je droom op te geven?
Ylana
pi_157391102
quote:
1s.gif Op vrijdag 6 november 2015 20:48 schreef computergirl het volgende:

[..]

hoe is het afgelopen?
Het is niet spectacular gerezen, maar heeft wel wat gedaan. Het voelde wel mooi soepel aan. In de oven is het toch nog een mooi broodje geworden, maar toch niet helemaal wat ik gehoopt had. Het kruim was iets te vast.
Volgende week nieuw gist kopen, en dan probeer ik het gewoon nog een keer!
pi_157391135
quote:
14s.gif Op vrijdag 6 november 2015 14:03 schreef Myraela het volgende:
Bij Albert Heijn hebben ze ook roggemeel.
Ik ben bij 2 verschillende AH's geweest vandaag en gisteren, maar helaas zit het hier niet in het assortiment.
  zaterdag 7 november 2015 @ 22:36:34 #78
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_157391417
quote:
1s.gif Op zaterdag 7 november 2015 22:22 schreef zeeuws_meisje het volgende:

[..]

Ik ben bij 2 verschillende AH's geweest vandaag en gisteren, maar helaas zit het hier niet in het assortiment.
Grotere AH's wel, kleintjes hebben het niet nee
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_157395737
:')
Vanmorgen met mijn slaperige zondagochtendhoofd per ongeluk speltmeel in plaats van speltbloem gepakt bij het maken van dit recept:
http://food52.com/recipes/39089-seedy-spelt-parker-house-rolls

En ik maar denken: "stom recept, klopt niet, deeg veel te droog, grmbl. }:| :{w "

Ahem. Speltmeel heeft een ietwat andere vochtopname dan speltbloem. :+

Naja, extra melk, boter en water toegevoegd, fanatiek doorgekneed en nu maar duimen dat het straks goedkomt..
Let me see you stripped down to the bone
pi_157395814
quote:
0s.gif Op zondag 8 november 2015 08:41 schreef minilot het volgende:
:')
Vanmorgen met mijn slaperige zondagochtendhoofd per ongeluk speltmeel in plaats van speltbloem gepakt bij het maken van dit recept:
http://food52.com/recipes/39089-seedy-spelt-parker-house-rolls

En ik maar denken: "stom recept, klopt niet, deeg veel te droog, grmbl. }:| :{w "

Ahem. Speltmeel heeft een ietwat andere vochtopname dan speltbloem. :+

Naja, extra melk, boter en water toegevoegd, fanatiek doorgekneed en nu maar duimen dat het straks goedkomt..
:D Dat worden iets minder fluffy broodjes maar vast wel lekker!
P
Ik lig hier in bed te bedenken welke broden ik zo ga maken. In ieder geval iets met m'n Rogge desem want die is zo prachtig actief O+
pi_157396019
quote:
0s.gif Op zondag 8 november 2015 08:41 schreef minilot het volgende:
:')
Vanmorgen met mijn slaperige zondagochtendhoofd per ongeluk speltmeel in plaats van speltbloem gepakt bij het maken van dit recept:
http://food52.com/recipes/39089-seedy-spelt-parker-house-rolls

En ik maar denken: "stom recept, klopt niet, deeg veel te droog, grmbl. }:| :{w "

Ahem. Speltmeel heeft een ietwat andere vochtopname dan speltbloem. :+

Naja, extra melk, boter en water toegevoegd, fanatiek doorgekneed en nu maar duimen dat het straks goedkomt..
bij ene recept in cups heb je sowieso grotere kans op afwijkingen.

Bij mij staat een brood met half lemaire meel en half volkoren nu voor 2e rijs, heeft voor eerste rijs een nacht in de koelkast gestaan
pi_157396306
quote:
0s.gif Op zondag 8 november 2015 09:32 schreef computergirl het volgende:

[..]

bij ene recept in cups heb je sowieso grotere kans op afwijkingen.
Uiteraard, maar als je vaak genoeg brood hebt gebakken, dan weet je op de duur wel hoe je deeg aan hoort te voelen (ik kneed altijd met de hand) bij verschillende broodsoorten en dan is wat vocht of juist bloem toevoegen meestal een makkelijke manier om deeg goed te krijgen.
Het klopt dat cups onnauwkeurig zijn en bij patisserie weeg ik bloem nauwkeurig tot op de gram af, maar bij brood vind ik dat minder nodig. Want met een exact gewicht ben je er nog steeds niet: hoe je deeg zich gedraagt is ook nogal afhankelijk van bijvoorbeeld luchtvochtigheid en hoe ‘oud' je bloem is. :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_157397183
quote:
0s.gif Op zondag 8 november 2015 09:32 schreef computergirl het volgende:

Bij mij staat een brood met half lemaire meel en half volkoren nu voor 2e rijs, heeft voor eerste rijs een nacht in de koelkast gestaan
Iets niet helemaal goed gegaan rechts
pi_157397626
quote:
1s.gif Op zondag 8 november 2015 09:02 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

:D Dat worden iets minder fluffy broodjes maar vast wel lekker!

Ze werden tot mijn verrassing zo fluffy als wat. En bouncy als een springkussen. Erg lekker! :9

Alleen vielen alle pitten eraf toen ik de broodjes direct na het bakken nog besmeerde met gesmolten boter.. Normaal gesproken maak ik broodbolletjes vóór het bakken nat met water en dan rol ik ze door pitten/zaden/whatever, en dan zit het na het bakken muurvast op de korst. Maar bij dit recept rol je de broodjes voor het bakken in boter en daaraan hechten de pitten niet bepaald fantastisch. :')

Naja, wel heel smakelijk verder. Zeer fraaie textuur ook. :Y





[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 08-11-2015 12:12:43 ]
Let me see you stripped down to the bone
pi_157397641
quote:
1s.gif Op zondag 8 november 2015 11:24 schreef computergirl het volgende:

[..]

Iets niet helemaal goed gegaan rechts
[ link | afbeelding ]
Ha, oeps! Ondanks mooi ingesneden. Deeg: altijd een willetje van zichzelf. :Y

Wel lekker? :) Of staat -ie nog af te koelen?
Let me see you stripped down to the bone
pi_157397649
quote:
0s.gif Op zondag 8 november 2015 11:52 schreef minilot het volgende:

[..]

Ha, oeps! Ondanks mooi ingesneden. Deeg: altijd een willetje van zichzelf. :Y

Wel lekker? :) Of staat -ie nog af te koelen?
staat nog af te koelen :Y
Edit:zeker lekker *O*

[ Bericht 6% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 08-11-2015 17:39:43 ]
pi_157398592
quote:
1s.gif Op zondag 8 november 2015 11:52 schreef minilot het volgende:

[..]

Ze werden tot mijn verrassing zo fluffy als wat. En bouncy als een springkussen. Erg lekker! :9

Alleen vielen alle pitten eraf toen ik de broodjes direct na het bakken nog besmeerde met gesmolten boter.. Normaal gesproken maak ik broodbolletjes vóór het bakken nat met water en dan rol ik ze door pitten/zaden/whatever, en dan zit het na het bakken muurvast op de korst. Maar bij dit recept rol je de broodjes voor het bakken in boter en daaraan hechten de pitten niet bepaald fantastisch. :')

Naja, wel heel smakelijk verder. Zeer fraaie textuur ook. :Y

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Ah tof! Dat valt weer mee dan! :9

Hier staat 2x Rogge desem karwij brood te rijzen maar die moet nog wel minstens een uur of 3

En Rogge desem noten broodjes met een snufje gist, die ga ik zo vormen

En foccacia met desem en gist met zongedroogde tomaatjes en die mag zo voor de eerste x vouwen tijdens de eerste rijs

I O+ Zondag bak dag
pi_157404968
Rogge desem noten broodjes

pi_157405304
quote:
1s.gif Op zondag 8 november 2015 16:45 schreef Zo-is-dat het volgende:
Rogge desem noten broodjes [ afbeelding ]

[ afbeelding ]
:Y) met kaas
  zondag 8 november 2015 @ 18:20:44 #90
68900 Saffier
Tobias en Ylana
pi_157406915
quote:
1s.gif Op zondag 8 november 2015 11:52 schreef minilot het volgende:

[..]

Ze werden tot mijn verrassing zo fluffy als wat. En bouncy als een springkussen. Erg lekker! :9

Alleen vielen alle pitten eraf toen ik de broodjes direct na het bakken nog besmeerde met gesmolten boter.. Normaal gesproken maak ik broodbolletjes vóór het bakken nat met water en dan rol ik ze door pitten/zaden/whatever, en dan zit het na het bakken muurvast op de korst. Maar bij dit recept rol je de broodjes voor het bakken in boter en daaraan hechten de pitten niet bepaald fantastisch. :')

Naja, wel heel smakelijk verder. Zeer fraaie textuur ook. :Y

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Dat ziet er goed uit zeg!!
Hij weet alleen van lekker slapen, en ver daarbuiten lopen schapen.
De zon schijnt op zijn donk're haren, zo blijf ik heel lang naar hem staren.
Wie ben jij in dit leven om je droom op te geven?
Ylana
pi_157409941

En de foccacia




En t Rogge karwij desem brood
  vrijdag 13 november 2015 @ 19:04:37 #92
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_157518783
100% rogge, 80% hydratatie. Niet bepaald mijn soort brood om te eten, maar er gaan morgen ongetwijfeld Duitsers en andere oosterlingen voor in katzwijm vallen. :Y En ja, vandaag al gebakken voor morgen; dat schijnt de smaak van zwaar roggebrood ten goede te komen. :)

Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_157519835
quote:
1s.gif Op vrijdag 13 november 2015 19:04 schreef Isegrim het volgende:
100% rogge, 80% hydratatie. Niet bepaald mijn soort brood om te eten, maar er gaan morgen ongetwijfeld Duitsers en andere oosterlingen voor in katzwijm vallen. :Y En ja, vandaag al gebakken voor morgen; dat schijnt de smaak van zwaar roggebrood ten goede te komen. :)

[ afbeelding ]
wat een leuk ruitje!
Jullie maken normaliter geen busbroden toch?
  vrijdag 13 november 2015 @ 20:02:36 #94
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_157520157
Nee, normaal is eigenlijk alles vloerbrood. Maar dit gaat niet werken als vloerbrood, dat wordt een gedrocht. :D
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_157522887
Zag dit topic weer voorbij komen, en kon het niet laten om ook weer aan het bakken te gaan! :9~

Tarwebrood staat in de oven, is bijna klaar, het huis ruikt heerlijk. Mevrouw des huizes komt zo thuis uit het werk, die zal wel honger krijgen. :s)

Nu vraag ik mij wel weer af, hoe bewaar je het brood het beste? Morgen ochtend gaat ie op. Maar wil wel graag een krokante korst morgen ochtend.
  vrijdag 13 november 2015 @ 21:35:34 #96
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_157523710
Morgenochtend nog heel ff in de oven? 5min is genoeg.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_157524163
Dat is zeker een optie. Maar krijg je dan geen droge hap?
pi_157862980


Rogge desem walnoten bolletjes en verrijkt kurkuma desem brood, beide voor volgende week: Sinterklaas brunch :9
  vrijdag 27 november 2015 @ 18:18:48 #99
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_157864472
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 november 2015 21:46 schreef benkruk het volgende:
Dat is zeker een optie. Maar krijg je dan geen droge hap?
Beetje late reactie, maar dat valt erg mee hoor. :)
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_157868544
Zondag komen mijn schoonouders lunchen, wil ze graag zelfgebakken brood(jes) geven. Ik heb tarwemeel, volkoremeel, speltmeel, speltbloem en wat verschillende zaden en pitten in huis. Heb geen desem. Ben morgen wel een groot deel van de dag uithuizig. Iemand een suggestie wat ik kan maken?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')