abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_157049844
Wij moeten morgen partybroodjes maken. Die zijn 35 gram. 70 stuks. :D
pi_157060548
Ze smaakten wel goed, mijn mini bruine bollen
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 24 oktober 2015 @ 13:21:38 #53
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_157060855
quote:
1s.gif Op zaterdag 24 oktober 2015 12:59 schreef computergirl het volgende:
Ze smaakten wel goed, mijn mini bruine bollen
[ link | afbeelding ]
En dat is waar het om gaat.. :Y
pi_157079697


Ook maar weer eens broodjes gebakken. De korst ziet er alleen gek uit, iemand een idee hoe dat kan? Ik heb het recept van Levine gebruikt voor bruin brood met zaden en pitten, maar er dan broodjes van gemaakt en die 15 minuten op 220 in de oven gezet.
pi_157292356
Poging 2 voor de Kaiserbroodjes
Nog steeds basisrecept van Levine, maar bij het voordeeg gebruik gemaakt van autolyse.
Weet niet of het nou echt veel verschil maakt qua smaak maar net eentje op met pure hagelslag en :Y)
Oh en deze keer niet geknoopt, maar authentiek gevouwen op z'n oostenrijks.
  dinsdag 3 november 2015 @ 17:44:46 #56
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_157295755
Prachtig! Mooier dan geknoopt vind ik :)
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_157354165
Ik wil voor het eerst een brood bakken op basis van een poolish. Gisteravond om 8 uur heb ik die in de koelkast gezet: 100 ml koud water, 100 Gr bloem t55 en 1 Gr droge gist.

Volgens het recept zou het nu verdriedubbeld moeten zijn, maar het is nog niet eens verdubbeld, als het al gerezen is. Ben ik te ongeduldig?, zou ik beter 24 uur wachten ipv 12-13 uur?
Of kan er iets mis gegaan zijn?
pi_157354259
Was je gist misschien al wat oud?
De enige poolish waar ik mee gewerkt heb moest 6 à 8 uur buiten de koelkast rijzen. Dan was die wel flink gerezen, dus ik zou poolish nu uit de koelkast halen en kijken of er over een uurtje wel wat gebeurt is
pi_157354359
Beetje suiker erin gooien, uurtje op kamertemperatuur en dan nog eens kijken?
pi_157356898
Beetje suiker erbij gedaan, maar dat had nog niet veel resultaat. Gist is 6-12 mnd. oud, houdbaar tot juli 2016, dus niet heel vers. Ik heb daar nooit eerder problemen mee gehad, het rijst meestal eerder te hard dan te weinig ( normale methode).

Ik heb op mijn Sint verlanglijstje een weeglepel of precisieweegschaal gezet, want 1 gram gist afwegen viel niet mee. Voor't zelfde geld was het maar 0,6 gram ofzo.

Het staat nu te rijzen, voor de zekerheid toch maar in de buurt van de verwarming, waar ik het normaal gesproken juist op een koele plek zet om de boel af te remmen.

Ik ben benieuwd!

Weten jullie trouwens waar ik roggemeel zou kunnen kopen in niet al te grote hoeveelheden? Ik heb wel een site gevonden, maar daar gaat het met minimaal 5 kg, dat is mij wat te gortig meteen.
  vrijdag 6 november 2015 @ 13:28:54 #61
68900 Saffier
Tobias en Ylana
pi_157358267
Hoe zorg ik ervoor dat m'n zelfgemaakte krentebollen (en broodjes ook overigens) een zachte korst krijgen ipv een harde zoals bij een heel brood?
Hij weet alleen van lekker slapen, en ver daarbuiten lopen schapen.
De zon schijnt op zijn donk're haren, zo blijf ik heel lang naar hem staren.
Wie ben jij in dit leven om je droom op te geven?
Ylana
pi_157358471
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 november 2015 13:28 schreef Saffier het volgende:
Hoe zorg ik ervoor dat m'n zelfgemaakte krentebollen (en broodjes ook overigens) een zachte korst krijgen ipv een harde zoals bij een heel brood?
Dit is een lekker en goed recept!
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2009/07/krentenbollen.html

De hete bolletjes direct nadat je ze uit de oven hebt gehaald bestrijken met gesmolten boter maakt een glanzende, zachte korst. :Y
En niet te hard bakken dus, op 200 graden maar.
Let me see you stripped down to the bone
pi_157358666
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 november 2015 12:14 schreef zeeuws_meisje het volgende:


Weten jullie trouwens waar ik roggemeel zou kunnen kopen in niet al te grote hoeveelheden? Ik heb wel een site gevonden, maar daar gaat het met minimaal 5 kg, dat is mij wat te gortig meteen.
bij de Ekoplaza hebben ze 500 gr verpakking

[ Bericht 0% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 06-11-2015 13:59:10 ]
pi_157358837
Sowieso bij biowinkels/natuurvoedingwinkels. :Y
Let me see you stripped down to the bone
pi_157359031
Bij Albert Heijn hebben ze ook roggemeel.
pi_157359361
Waarin bewaren jullie je brood? Ik gebruik van hergebruik zakken van fackelmann, maar die zijn voor broden niet zo handig.
pi_157359569
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 november 2015 14:17 schreef Oceanonix het volgende:
Waarin bewaren jullie je brood? Ik gebruik van hergebruik zakken van fackelmann, maar die zijn voor broden niet zo handig.
in de diepvries :+ in zo'n zip geval
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 6 november 2015 @ 14:41:11 #68
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_157359939
Ik heb nu een wit brood wat staat te rijzen en in de bovenkant komen grote bellen (het lijkt wel op kauwgombellen). Iemand een idee hoe dat komt?

Het zit overigens wel in een groot blik en staat al een uur of 2 te rijzen, dus misschien kan dat de oorzaak zijn?
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 6 november 2015 @ 14:42:03 #69
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_157359960
Oh, ik bewaar ze trouwens in pedaalemmerzakken in de diepvries. Ik vond het wel handige zakken en duur zijn ze niet.
  vrijdag 6 november 2015 @ 16:42:01 #70
68900 Saffier
Tobias en Ylana
pi_157362639
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 november 2015 13:40 schreef minilot het volgende:

[..]

Dit is een lekker en goed recept!
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2009/07/krentenbollen.html

De hete bolletjes direct nadat je ze uit de oven hebt gehaald bestrijken met gesmolten boter maakt een glanzende, zachte korst. :Y
En niet te hard bakken dus, op 200 graden maar.
Over m'n recept ben ik wel tevreden alleen niet over de korst 😉
Ik ga ze eens op een lagere temperatuur bakken en anders jouw recept proberen. Tnx!
Hij weet alleen van lekker slapen, en ver daarbuiten lopen schapen.
De zon schijnt op zijn donk're haren, zo blijf ik heel lang naar hem staren.
Wie ben jij in dit leven om je droom op te geven?
Ylana
pi_157362673
quote:
1s.gif Op vrijdag 6 november 2015 16:42 schreef Saffier het volgende:

[..]

Over m'n recept ben ik wel tevreden alleen niet over de korst 😉
Ik ga ze eens op een lagere temperatuur bakken en anders jouw recept proberen. Tnx!
Niet alleen op een lagere temperatuur dus: ook het bestrijken van de korst met gesmolten boter zodra ze uit de oven komen is belangrijk voor de korst die je wilt hebben :Y
Let me see you stripped down to the bone
  vrijdag 6 november 2015 @ 20:44:49 #72
68900 Saffier
Tobias en Ylana
pi_157367551
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 november 2015 16:43 schreef minilot het volgende:

[..]

Niet alleen op een lagere temperatuur dus: ook het bestrijken van de korst met gesmolten boter zodra ze uit de oven komen is belangrijk voor de korst die je wilt hebben :Y
Bedankt! Ik ga het proberen, het gaat zo de oven in.
Hij weet alleen van lekker slapen, en ver daarbuiten lopen schapen.
De zon schijnt op zijn donk're haren, zo blijf ik heel lang naar hem staren.
Wie ben jij in dit leven om je droom op te geven?
Ylana
pi_157367665
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 november 2015 12:14 schreef zeeuws_meisje het volgende:
Beetje suiker erbij gedaan, maar dat had nog niet veel resultaat. Gist is 6-12 mnd. oud, houdbaar tot juli 2016, dus niet heel vers. Ik heb daar nooit eerder problemen mee gehad, het rijst meestal eerder te hard dan te weinig ( normale methode).

Ik heb op mijn Sint verlanglijstje een weeglepel of precisieweegschaal gezet, want 1 gram gist afwegen viel niet mee. Voor't zelfde geld was het maar 0,6 gram ofzo.

Het staat nu te rijzen, voor de zekerheid toch maar in de buurt van de verwarming, waar ik het normaal gesproken juist op een koele plek zet om de boel af te remmen.

hoe is het afgelopen?
pi_157379616
quote:
1s.gif Op vrijdag 6 november 2015 20:44 schreef Saffier het volgende:

[..]

Bedankt! Ik ga het proberen, het gaat zo de oven in.
En hoe is dit afgelopen? :)
Let me see you stripped down to the bone
  zaterdag 7 november 2015 @ 16:12:23 #75
68900 Saffier
Tobias en Ylana
pi_157382945
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 november 2015 13:07 schreef minilot het volgende:

[..]

En hoe is dit afgelopen? :)
Prima gelukt! Mooie zachte korst, smaak helemaal in orde, ik ben er erg blij mee. Voor de volgende keer moet ik even ander gist gebruiken want nu was het niet goed gerezen. En ongezouten boter, beide heb ik net gekocht :)
Hij weet alleen van lekker slapen, en ver daarbuiten lopen schapen.
De zon schijnt op zijn donk're haren, zo blijf ik heel lang naar hem staren.
Wie ben jij in dit leven om je droom op te geven?
Ylana
pi_157391102
quote:
1s.gif Op vrijdag 6 november 2015 20:48 schreef computergirl het volgende:

[..]

hoe is het afgelopen?
Het is niet spectacular gerezen, maar heeft wel wat gedaan. Het voelde wel mooi soepel aan. In de oven is het toch nog een mooi broodje geworden, maar toch niet helemaal wat ik gehoopt had. Het kruim was iets te vast.
Volgende week nieuw gist kopen, en dan probeer ik het gewoon nog een keer!
pi_157391135
quote:
14s.gif Op vrijdag 6 november 2015 14:03 schreef Myraela het volgende:
Bij Albert Heijn hebben ze ook roggemeel.
Ik ben bij 2 verschillende AH's geweest vandaag en gisteren, maar helaas zit het hier niet in het assortiment.
  zaterdag 7 november 2015 @ 22:36:34 #78
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_157391417
quote:
1s.gif Op zaterdag 7 november 2015 22:22 schreef zeeuws_meisje het volgende:

[..]

Ik ben bij 2 verschillende AH's geweest vandaag en gisteren, maar helaas zit het hier niet in het assortiment.
Grotere AH's wel, kleintjes hebben het niet nee
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_157395737
:')
Vanmorgen met mijn slaperige zondagochtendhoofd per ongeluk speltmeel in plaats van speltbloem gepakt bij het maken van dit recept:
http://food52.com/recipes/39089-seedy-spelt-parker-house-rolls

En ik maar denken: "stom recept, klopt niet, deeg veel te droog, grmbl. }:| :{w "

Ahem. Speltmeel heeft een ietwat andere vochtopname dan speltbloem. :+

Naja, extra melk, boter en water toegevoegd, fanatiek doorgekneed en nu maar duimen dat het straks goedkomt..
Let me see you stripped down to the bone
pi_157395814
quote:
0s.gif Op zondag 8 november 2015 08:41 schreef minilot het volgende:
:')
Vanmorgen met mijn slaperige zondagochtendhoofd per ongeluk speltmeel in plaats van speltbloem gepakt bij het maken van dit recept:
http://food52.com/recipes/39089-seedy-spelt-parker-house-rolls

En ik maar denken: "stom recept, klopt niet, deeg veel te droog, grmbl. }:| :{w "

Ahem. Speltmeel heeft een ietwat andere vochtopname dan speltbloem. :+

Naja, extra melk, boter en water toegevoegd, fanatiek doorgekneed en nu maar duimen dat het straks goedkomt..
:D Dat worden iets minder fluffy broodjes maar vast wel lekker!
P
Ik lig hier in bed te bedenken welke broden ik zo ga maken. In ieder geval iets met m'n Rogge desem want die is zo prachtig actief O+
pi_157396019
quote:
0s.gif Op zondag 8 november 2015 08:41 schreef minilot het volgende:
:')
Vanmorgen met mijn slaperige zondagochtendhoofd per ongeluk speltmeel in plaats van speltbloem gepakt bij het maken van dit recept:
http://food52.com/recipes/39089-seedy-spelt-parker-house-rolls

En ik maar denken: "stom recept, klopt niet, deeg veel te droog, grmbl. }:| :{w "

Ahem. Speltmeel heeft een ietwat andere vochtopname dan speltbloem. :+

Naja, extra melk, boter en water toegevoegd, fanatiek doorgekneed en nu maar duimen dat het straks goedkomt..
bij ene recept in cups heb je sowieso grotere kans op afwijkingen.

Bij mij staat een brood met half lemaire meel en half volkoren nu voor 2e rijs, heeft voor eerste rijs een nacht in de koelkast gestaan
pi_157396306
quote:
0s.gif Op zondag 8 november 2015 09:32 schreef computergirl het volgende:

[..]

bij ene recept in cups heb je sowieso grotere kans op afwijkingen.
Uiteraard, maar als je vaak genoeg brood hebt gebakken, dan weet je op de duur wel hoe je deeg aan hoort te voelen (ik kneed altijd met de hand) bij verschillende broodsoorten en dan is wat vocht of juist bloem toevoegen meestal een makkelijke manier om deeg goed te krijgen.
Het klopt dat cups onnauwkeurig zijn en bij patisserie weeg ik bloem nauwkeurig tot op de gram af, maar bij brood vind ik dat minder nodig. Want met een exact gewicht ben je er nog steeds niet: hoe je deeg zich gedraagt is ook nogal afhankelijk van bijvoorbeeld luchtvochtigheid en hoe ‘oud' je bloem is. :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_157397183
quote:
0s.gif Op zondag 8 november 2015 09:32 schreef computergirl het volgende:

Bij mij staat een brood met half lemaire meel en half volkoren nu voor 2e rijs, heeft voor eerste rijs een nacht in de koelkast gestaan
Iets niet helemaal goed gegaan rechts
pi_157397626
quote:
1s.gif Op zondag 8 november 2015 09:02 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

:D Dat worden iets minder fluffy broodjes maar vast wel lekker!

Ze werden tot mijn verrassing zo fluffy als wat. En bouncy als een springkussen. Erg lekker! :9

Alleen vielen alle pitten eraf toen ik de broodjes direct na het bakken nog besmeerde met gesmolten boter.. Normaal gesproken maak ik broodbolletjes vóór het bakken nat met water en dan rol ik ze door pitten/zaden/whatever, en dan zit het na het bakken muurvast op de korst. Maar bij dit recept rol je de broodjes voor het bakken in boter en daaraan hechten de pitten niet bepaald fantastisch. :')

Naja, wel heel smakelijk verder. Zeer fraaie textuur ook. :Y





[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 08-11-2015 12:12:43 ]
Let me see you stripped down to the bone
pi_157397641
quote:
1s.gif Op zondag 8 november 2015 11:24 schreef computergirl het volgende:

[..]

Iets niet helemaal goed gegaan rechts
[ link | afbeelding ]
Ha, oeps! Ondanks mooi ingesneden. Deeg: altijd een willetje van zichzelf. :Y

Wel lekker? :) Of staat -ie nog af te koelen?
Let me see you stripped down to the bone
pi_157397649
quote:
0s.gif Op zondag 8 november 2015 11:52 schreef minilot het volgende:

[..]

Ha, oeps! Ondanks mooi ingesneden. Deeg: altijd een willetje van zichzelf. :Y

Wel lekker? :) Of staat -ie nog af te koelen?
staat nog af te koelen :Y
Edit:zeker lekker *O*

[ Bericht 6% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 08-11-2015 17:39:43 ]
pi_157398592
quote:
1s.gif Op zondag 8 november 2015 11:52 schreef minilot het volgende:

[..]

Ze werden tot mijn verrassing zo fluffy als wat. En bouncy als een springkussen. Erg lekker! :9

Alleen vielen alle pitten eraf toen ik de broodjes direct na het bakken nog besmeerde met gesmolten boter.. Normaal gesproken maak ik broodbolletjes vóór het bakken nat met water en dan rol ik ze door pitten/zaden/whatever, en dan zit het na het bakken muurvast op de korst. Maar bij dit recept rol je de broodjes voor het bakken in boter en daaraan hechten de pitten niet bepaald fantastisch. :')

Naja, wel heel smakelijk verder. Zeer fraaie textuur ook. :Y

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Ah tof! Dat valt weer mee dan! :9

Hier staat 2x Rogge desem karwij brood te rijzen maar die moet nog wel minstens een uur of 3

En Rogge desem noten broodjes met een snufje gist, die ga ik zo vormen

En foccacia met desem en gist met zongedroogde tomaatjes en die mag zo voor de eerste x vouwen tijdens de eerste rijs

I O+ Zondag bak dag
pi_157404968
Rogge desem noten broodjes

pi_157405304
quote:
1s.gif Op zondag 8 november 2015 16:45 schreef Zo-is-dat het volgende:
Rogge desem noten broodjes [ afbeelding ]

[ afbeelding ]
:Y) met kaas
  zondag 8 november 2015 @ 18:20:44 #90
68900 Saffier
Tobias en Ylana
pi_157406915
quote:
1s.gif Op zondag 8 november 2015 11:52 schreef minilot het volgende:

[..]

Ze werden tot mijn verrassing zo fluffy als wat. En bouncy als een springkussen. Erg lekker! :9

Alleen vielen alle pitten eraf toen ik de broodjes direct na het bakken nog besmeerde met gesmolten boter.. Normaal gesproken maak ik broodbolletjes vóór het bakken nat met water en dan rol ik ze door pitten/zaden/whatever, en dan zit het na het bakken muurvast op de korst. Maar bij dit recept rol je de broodjes voor het bakken in boter en daaraan hechten de pitten niet bepaald fantastisch. :')

Naja, wel heel smakelijk verder. Zeer fraaie textuur ook. :Y

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Dat ziet er goed uit zeg!!
Hij weet alleen van lekker slapen, en ver daarbuiten lopen schapen.
De zon schijnt op zijn donk're haren, zo blijf ik heel lang naar hem staren.
Wie ben jij in dit leven om je droom op te geven?
Ylana
pi_157409941

En de foccacia




En t Rogge karwij desem brood
pi_157518783
100% rogge, 80% hydratatie. Niet bepaald mijn soort brood om te eten, maar er gaan morgen ongetwijfeld Duitsers en andere oosterlingen voor in katzwijm vallen. :Y En ja, vandaag al gebakken voor morgen; dat schijnt de smaak van zwaar roggebrood ten goede te komen. :)

pi_157519835
quote:
1s.gif Op vrijdag 13 november 2015 19:04 schreef Isegrim het volgende:
100% rogge, 80% hydratatie. Niet bepaald mijn soort brood om te eten, maar er gaan morgen ongetwijfeld Duitsers en andere oosterlingen voor in katzwijm vallen. :Y En ja, vandaag al gebakken voor morgen; dat schijnt de smaak van zwaar roggebrood ten goede te komen. :)

[ afbeelding ]
wat een leuk ruitje!
Jullie maken normaliter geen busbroden toch?
pi_157520157
Nee, normaal is eigenlijk alles vloerbrood. Maar dit gaat niet werken als vloerbrood, dat wordt een gedrocht. :D
pi_157522887
Zag dit topic weer voorbij komen, en kon het niet laten om ook weer aan het bakken te gaan! :9~

Tarwebrood staat in de oven, is bijna klaar, het huis ruikt heerlijk. Mevrouw des huizes komt zo thuis uit het werk, die zal wel honger krijgen. :s)

Nu vraag ik mij wel weer af, hoe bewaar je het brood het beste? Morgen ochtend gaat ie op. Maar wil wel graag een krokante korst morgen ochtend.
pi_157523710
Morgenochtend nog heel ff in de oven? 5min is genoeg.
pi_157524163
Dat is zeker een optie. Maar krijg je dan geen droge hap?
pi_157862980


Rogge desem walnoten bolletjes en verrijkt kurkuma desem brood, beide voor volgende week: Sinterklaas brunch :9
pi_157864472
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 november 2015 21:46 schreef benkruk het volgende:
Dat is zeker een optie. Maar krijg je dan geen droge hap?
Beetje late reactie, maar dat valt erg mee hoor. :)
pi_157868544
Zondag komen mijn schoonouders lunchen, wil ze graag zelfgebakken brood(jes) geven. Ik heb tarwemeel, volkoremeel, speltmeel, speltbloem en wat verschillende zaden en pitten in huis. Heb geen desem. Ben morgen wel een groot deel van de dag uithuizig. Iemand een suggestie wat ik kan maken?
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')