abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_158103418
Móói!!! Welk recept? :)
  dinsdag 8 december 2015 @ 13:12:45 #155
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_158103537
Mooi brood, zo is dat!
Moet aan Johannes van Dam denken, die schreef ooit over keurmeesters, en hoe verschillend die brood of salami beoordelen. Een NL keurmeester wil geen grote luchtgaten in brood of een schimmelsalami, fransen of italianen denken daar heel anders over.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_158104531
Dank! :D

Recept uit Larousse brood van Erik Kayser, tof boek. Hij gebruikt wel voor alle desem broden ook een snufje gist maar vind het ook wel eens prettig wat minder lang te wachten dus ik gebruik dat bij deze recepten ook vaak. Deze is dus ook met hoofdzakelijk desem een een gram of 2 max gist. En een hoge hydratie, weet t zo niet uit m'n hoofd.
pi_158105592
Dat boek heb ik ook. :Y
pi_158129874
Geen broodvraag, maar wel een bakvraag, en ik hoop eigenlijk dat iemand hier 't wel eens gedaan heeft: spekkoek.

Ik heb onlangs voor 't eerst spekkoek gemaakt. Normaal zou ik het gewoon zelf halen, want het is een kutklus die je eigenlijk niet eens nog beter kunt doen dan die van de toko.. máááár.... hier (UK) kun je geen spekkoek halen ;(

Dus.. Zelfgemaakt. De smaak en de laagjes: prima. Erg lekker, prima te nassen en zag er ook goed uit met goed gedefinieerde laagjes. Echter: hij zakt in als een mo-fo bij het afkoelen. Doet aan de smaak en textuur verder niets onder, maar het ziet er een stuk minder aantrekkelijk uit. Iemand een idee wat ik verkeerd doe of kan doen om dit te minimaliseren of voorkomen?
Ja doei.
  woensdag 9 december 2015 @ 15:55:53 #159
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_158129950
Lagere temperatuur en langer laten 'drogen' per laag in de oven helpt vaak wel
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_158133368
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 december 2015 09:43 schreef Helsinki het volgende:

[..]

Ben benieuwd! Hier gaat het na dag drie elke keer weer mis. Binnenkort weer eens proberen :).
:{
T/m dag 3 leek het de goede kant op te gaan, maar nu al 2 dagen geen activiteit op een enkele bubbel na.
Kan ik hier nog pannenkoeken mee maken of zo? Ik heb moeite met dingen weggooien. :@
pi_158133421
quote:
1s.gif Op woensdag 9 december 2015 18:48 schreef computergirl het volgende:

[..]

:{
T/m dag 3 leek het de goede kant op te gaan, maar nu al 2 dagen geen activiteit op een enkele bubbel na.
Kan ik hier nog pannenkoeken mee maken of zo? Ik heb moeite met dingen weggooien. :@
[ link | afbeelding ]
Gewoon door gaan hoor! T is wat koud in huis en soms duurt t überhaupt wat langer.


En van t deel dat je elke keer weg gooit met verversen kan je inderdaad pannenkoeken bakken http://uitdekeukenvanarde(...)t-zuurdesem.html?m=1
pi_158133619
quote:
1s.gif Op woensdag 9 december 2015 18:50 schreef Zo-is-dat het volgende:

En van t deel dat je elke keer weg gooit met verversen kan je inderdaad pannenkoeken bakken http://uitdekeukenvanarde(...)t-zuurdesem.html?m=1
^O^
pi_158133630
quote:
1s.gif Op woensdag 9 december 2015 18:48 schreef computergirl het volgende:

[..]

:{
T/m dag 3 leek het de goede kant op te gaan, maar nu al 2 dagen geen activiteit op een enkele bubbel na.
Kan ik hier nog pannenkoeken mee maken of zo? Ik heb moeite met dingen weggooien. :@
[ link | afbeelding ]
Ik had precies hetzelfde met mijn desemstarter! De eerste drie dagen ontzettend veel activiteit, daarna nagenoeg niks meer. Maar naar een ruime week was hij weer heel actief, en dat is hij nog steeds. Volhouden dus!
pi_158134810
quote:
1s.gif Op woensdag 9 december 2015 18:50 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Gewoon door gaan hoor! T is wat koud in huis en soms duurt t überhaupt wat langer.

Dat! :)
  woensdag 9 december 2015 @ 19:51:45 #165
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_158135262
Ik ga het ook weer eens proberen.
  zondag 13 december 2015 @ 09:09:37 #166
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_158210204
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 december 2015 13:05 schreef Zo-is-dat het volgende:
Nog een snel fotootje van de binnenkant van m'n baguette O+

[ afbeelding ]
Ik heb Larousse brood aangeschaft en ben gister begonnen met desemstarter. Hij is alleen echt lang niet zo vloeibaar als op de foto's. 20 gr. roggemeel en 20 gr. water plus 5 gr. vloeibare honing gebruikt, zoals aangegeven in het recept.

Ook dit filmpje geeft een heel ander resultaat weer:


Hoort het toch wel zo te zijn of doe ik iets verkeerd?
pi_158210394
quote:
0s.gif Op woensdag 9 december 2015 15:52 schreef motorbloempje het volgende:
Geen broodvraag, maar wel een bakvraag, en ik hoop eigenlijk dat iemand hier 't wel eens gedaan heeft: spekkoek.

Ik heb onlangs voor 't eerst spekkoek gemaakt. Normaal zou ik het gewoon zelf halen, want het is een kutklus die je eigenlijk niet eens nog beter kunt doen dan die van de toko.. máááár.... hier (UK) kun je geen spekkoek halen ;(

Dus.. Zelfgemaakt. De smaak en de laagjes: prima. Erg lekker, prima te nassen en zag er ook goed uit met goed gedefinieerde laagjes. Echter: hij zakt in als een mo-fo bij het afkoelen. Doet aan de smaak en textuur verder niets onder, maar het ziet er een stuk minder aantrekkelijk uit. Iemand een idee wat ik verkeerd doe of kan doen om dit te minimaliseren of voorkomen?
Misschien kan je het aan pietverdriet vragen?
Somebody that I used to know
pi_158210402
quote:
1s.gif Op zondag 13 december 2015 09:09 schreef Helsinki het volgende:

[..]

Ik heb Larousse brood aangeschaft en ben gister begonnen met desemstarter. Hij is alleen echt lang niet zo vloeibaar als op de foto's. 20 gr. roggemeel en 20 gr. water plus 5 gr. vloeibare honing gebruikt, zoals aangegeven in het recept.

wat een mini hoeveelheden :?
Ik ben ook bezig met zuurdesem (zonder resultaat nog steeds :D ) maar gelijke delen rogge en water geeft bij mij geen soep zoals in filmpje maar deeg-achtige substantie
  zondag 13 december 2015 @ 10:14:22 #169
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_158210513
quote:
0s.gif Op zondag 13 december 2015 09:55 schreef computergirl het volgende:

[..]

wat een mini hoeveelheden :?
Ik ben ook bezig met zuurdesem (zonder resultaat nog steeds :D ) maar gelijke delen rogge en water geeft bij mij geen soep zoals in filmpje maar deeg-achtige substantie
Recept van Levine?
pi_158210569
quote:
1s.gif Op woensdag 9 december 2015 18:48 schreef computergirl het volgende:

[..]

:{
T/m dag 3 leek het de goede kant op te gaan, maar nu al 2 dagen geen activiteit op een enkele bubbel na.
Kan ik hier nog pannenkoeken mee maken of zo? Ik heb moeite met dingen weggooien. :@
[ link | afbeelding ]
Weinig mis mee hoor. De activiteit kan wisselen. Hoe ruikt het, hoe vaak voer je het, hoe bewaar je het?
  zondag 13 december 2015 @ 10:23:26 #171
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_158210571
quote:
0s.gif Op woensdag 9 december 2015 15:52 schreef motorbloempje het volgende:
Geen broodvraag, maar wel een bakvraag, en ik hoop eigenlijk dat iemand hier 't wel eens gedaan heeft: spekkoek.

Ik heb onlangs voor 't eerst spekkoek gemaakt. Normaal zou ik het gewoon zelf halen, want het is een kutklus die je eigenlijk niet eens nog beter kunt doen dan die van de toko.. máááár.... hier (UK) kun je geen spekkoek halen ;(

Dus.. Zelfgemaakt. De smaak en de laagjes: prima. Erg lekker, prima te nassen en zag er ook goed uit met goed gedefinieerde laagjes. Echter: hij zakt in als een mo-fo bij het afkoelen. Doet aan de smaak en textuur verder niets onder, maar het ziet er een stuk minder aantrekkelijk uit. Iemand een idee wat ik verkeerd doe of kan doen om dit te minimaliseren of voorkomen?
Wat was je recept?
Deze dame maakt spekkoek zoals ik het ken


[ Bericht 13% gewijzigd door Pietverdriet op 13-12-2015 10:36:32 ]
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_158210577
quote:
0s.gif Op zondag 13 december 2015 09:55 schreef computergirl het volgende:

[..]

wat een mini hoeveelheden :?
Ik ben ook bezig met zuurdesem (zonder resultaat nog steeds :D ) maar gelijke delen rogge en water geeft bij mij geen soep zoals in filmpje maar deeg-achtige substantie
Normaal. :Y Het is grappig om het verschil te zien tussen 100% gehydrateerd tarwedesem en 100% gehydrateerd roggedesem.
pi_158210603
quote:
1s.gif Op zondag 13 december 2015 09:09 schreef Helsinki het volgende:

[..]

Ik heb Larousse brood aangeschaft en ben gister begonnen met desemstarter. Hij is alleen echt lang niet zo vloeibaar als op de foto's. 20 gr. roggemeel en 20 gr. water plus 5 gr. vloeibare honing gebruikt, zoals aangegeven in het recept.

Ook dit filmpje geeft een heel ander resultaat weer:


Hoort het toch wel zo te zijn of doe ik iets verkeerd?
In het filmpje wordt er gewerkt met tarwebloem. Totaal ander resultaat qua consistentie.
pi_158210815
quote:
1s.gif Op zondag 13 december 2015 10:14 schreef Helsinki het volgende:

[..]

Recept van Levine?
:Y
pi_158210836
quote:
1s.gif Op zondag 13 december 2015 10:22 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Weinig mis mee hoor. De activiteit kan wisselen. Hoe ruikt het, hoe vaak voer je het, hoe bewaar je het?
het ruikt zurig, ik voer het elke dag, bewaar het in plastic potje met deksel maar temperatuur in huis is denk ik het probleem. Zlfs als k thuis ben is het niet boven de 20 graden. S nachts staat de temp op 15
  zondag 13 december 2015 @ 10:54:54 #176
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_158210840
quote:
1s.gif Op zondag 13 december 2015 10:27 schreef Isegrim het volgende:

[..]

In het filmpje wordt er gewerkt met tarwebloem. Totaal ander resultaat qua consistentie.
Klopt. In het boek zie ik echter dat het ook een stuk vloeibaarder is:



En bij mij is het net een kleimasker :+.
pi_158211123
quote:
1s.gif Op zondag 13 december 2015 10:54 schreef Helsinki het volgende:


[ afbeelding ]

En bij mij is het net een kleimasker :+.
goede beschrijving :+
pi_158211145
quote:
1s.gif Op zondag 13 december 2015 10:54 schreef computergirl het volgende:

[..]

het ruikt zurig, ik voer het elke dag, bewaar het in plastic potje met deksel maar temperatuur in huis is denk ik het probleem. Zlfs als k thuis ben is het niet boven de 20 graden. S nachts staat de temp op 15
Dat is een prima temperatuur. Eventueel kun je als de kachel wel aan is voeren en dan een pietsje suiker erbij doen als boost. Maar aan de foto te zien is er verder niet zoveel mis.
pi_158211168
quote:
1s.gif Op zondag 13 december 2015 10:54 schreef Helsinki het volgende:

[..]

Klopt. In het boek zie ik echter dat het ook een stuk vloeibaarder is:

[ afbeelding ]

En bij mij is het net een kleimasker :+.
Maar je had toch gelijke delen gedaan? In het boek is de hydratatie heel hoog. Je kunt er meer water bij doen maar dat heeft geen toegevoegde waarde. Ons roggedesem is ook Play-Doh. :Y
pi_158215237
Ik wil op Eerste Kerstdag graag lunchen met versgebakken broodjes, maar heb geen zin om dan vroeg op te staan, dus dat wordt vooruitwerken. Op Kerstavond heb ik hier een diner, dus dat wordt hem ook niet. Zou ik ze ook al een paar dagen van tevoren kunnen maken, paar minuten te kort bakken, invriezen en op de dag zelf uit de oven nog even afbakken?
pi_158224980
quote:
0s.gif Op zondag 13 december 2015 14:39 schreef Bleie het volgende:
Ik wil op Eerste Kerstdag graag lunchen met versgebakken broodjes, maar heb geen zin om dan vroeg op te staan, dus dat wordt vooruitwerken. Op Kerstavond heb ik hier een diner, dus dat wordt hem ook niet. Zou ik ze ook al een paar dagen van tevoren kunnen maken, paar minuten te kort bakken, invriezen en op de dag zelf uit de oven nog even afbakken?
ik zou afbakken, invriezen en dan even oppiepen in de oven
pi_158225011
quote:
1s.gif Op zondag 13 december 2015 11:25 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Dat is een prima temperatuur. Eventueel kun je als de kachel wel aan is voeren en dan een pietsje suiker erbij doen als boost. Maar aan de foto te zien is er verder niet zoveel mis.
Kijk! Hij doet het
:@
pi_158225290
quote:
1s.gif Op zondag 13 december 2015 21:36 schreef computergirl het volgende:

[..]

ik zou afbakken, invriezen en dan even oppiepen in de oven
Dit precies! Ik vries t meeste van m'n brood in, even oppiepen en smullen
:9

quote:
1s.gif Op zondag 13 december 2015 21:37 schreef computergirl het volgende:

[..]

Kijk! Hij doet het
[ link | afbeelding ] :@
Tof! :D
  zondag 13 december 2015 @ 21:49:07 #184
88418 _Xbox_Master_
Low frequency specialist
pi_158225350
100% roggebrood naar Russisch recept :) Erg goed gelukt :)
http://www.thefreshloaf.c(...)e-old-school-100-rye

~ Grolsch flesjes bewegen onevenredig niet significant met de treinrichting
pi_158225391
@bleie, je zou ook nog lange 1e rijs in koelkast kunnen doen
pi_158227019
quote:
0s.gif Op zondag 13 december 2015 21:49 schreef _Xbox_Master_ het volgende:
100% roggebrood naar Russisch recept :) Erg goed gelukt :)
http://www.thefreshloaf.c(...)e-old-school-100-rye

[ afbeelding ]
Ah, heb ook wel eens een borodinsky gemaakt. Leuk om te doen, maar niet echt mijn smaak :')

Extreem heftig. Heeft toen geloof ik 72-uur fermentatie gekregen.

Het is geen koriander wat er op zit of wel?
La derecha oprime, la izquierda libera
  zondag 13 december 2015 @ 22:47:24 #187
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_158227264
quote:
2s.gif Op zondag 13 december 2015 22:40 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Ah, heb ook wel eens een borodinsky gemaakt. Leuk om te doen, maar niet echt mijn smaak :')

Extreem heftig. Heeft toen geloof ik 72-uur fermentatie gekregen.

Het is geen koriander wat er op zit of wel?
lijkt mij komijn of karwij, is in oosteuropa een veelgebruikte smaakmaker voor brood,
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_158227361
quote:
1s.gif Op zondag 13 december 2015 22:47 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

lijkt mij komijn of karwij, is in oosteuropa een veelgebruikte smaakmaker voor brood,
Dat weet ik, maar in en op een borodinsky gaat koriander :)
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_158227523
quote:
0s.gif Op zondag 13 december 2015 21:49 schreef _Xbox_Master_ het volgende:
100% roggebrood naar Russisch recept :) Erg goed gelukt :)
http://www.thefreshloaf.c(...)e-old-school-100-rye

[ afbeelding ]
dat recept heeft verschillende roggemeel soorten , heb je die allemaal gebruikt?
pi_158227762
quote:
1s.gif Op zondag 13 december 2015 21:37 schreef computergirl het volgende:

[..]

Kijk! Hij doet het
[ link | afbeelding ] :@
^O^
  maandag 14 december 2015 @ 10:30:47 #191
88418 _Xbox_Master_
Low frequency specialist
pi_158232337
quote:
2s.gif Op zondag 13 december 2015 22:50 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Dat weet ik, maar in en op een borodinsky gaat koriander :)
Volgens het recept kon karwij ook :P
Ik heb wel koriander in het deeg verwerkt :)

quote:
1s.gif Op zondag 13 december 2015 22:55 schreef computergirl het volgende:

[..]

dat recept heeft verschillende roggemeel soorten , heb je die allemaal gebruikt?
Yup :)
~ Grolsch flesjes bewegen onevenredig niet significant met de treinrichting
pi_158232403
quote:
0s.gif Op zondag 13 december 2015 21:49 schreef _Xbox_Master_ het volgende:
100% roggebrood naar Russisch recept :) Erg goed gelukt :)
http://www.thefreshloaf.c(...)e-old-school-100-rye

[ afbeelding ]
Mooi brood! Was het ook lekker?
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_158237143
quote:
1s.gif Op zondag 13 december 2015 21:36 schreef computergirl het volgende:

[..]

ik zou afbakken, invriezen en dan even oppiepen in de oven
Ga ik doen, dank!
pi_158240518
quote:
0s.gif Op maandag 14 december 2015 10:30 schreef _Xbox_Master_ het volgende:


[..]

Yup :)
:o waar koop je dan meel van gefermenteerde rode rogge?
pi_158242689
quote:
1s.gif Op zondag 13 december 2015 23:02 schreef Isegrim het volgende:

[..]

^O^
it's aliiiiiiiiiivvvveeee *O*
elastiekje was starthoogte vanmiddag.
Wel leuk zo'n extra huisdier
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 14 december 2015 @ 19:28:55 #196
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158242747
Zo, dat groeit lekker.

Ik wil het binnenkort ook maar eens gaan proberen. Alleen ergens roggemeel zien te vinden.
pi_158242781
quote:
0s.gif Op zondag 13 december 2015 21:49 schreef _Xbox_Master_ het volgende:
100% roggebrood naar Russisch recept :) Erg goed gelukt :)
http://www.thefreshloaf.c(...)e-old-school-100-rye

[ afbeelding ]
Wow! Lijkt me heel lekker. Met gerookte vis.
pi_158242880
quote:
0s.gif Op maandag 14 december 2015 19:28 schreef qltel het volgende:
Zo, dat groeit lekker.

Ik wil het binnenkort ook maar eens gaan proberen. Alleen ergens roggemeel zien te vinden.
in NL zelf bij AH, en Ekoplaza

Bij Ekoplaza is het het makkelijkst te vinden, verpakking 500 gr, gewoon bij melen.
De AH heeft 400 gr verpakking van Smaakt! In assortiment, maar dan wat grotere filialen en bij de bio&superfood spullen (zoek de kokosolie, chiazaad etc)

[ Bericht 18% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 14-12-2015 22:34:17 ]
  maandag 14 december 2015 @ 19:37:15 #199
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_158242957
quote:
1s.gif Op maandag 14 december 2015 19:26 schreef computergirl het volgende:

[..]

it's aliiiiiiiiiivvvveeee *O*
[ link | afbeelding ]elastiekje was starthoogte vanmiddag.
Wel leuk zo'n extra huisdier
Yes! :D.
Ik heb er twee staan. Één uit Larousse Brood en eentje uit de OP (ananasdesem, noem ik hem). Hoop zo dat er op z'n minst 1 lukt :').
pi_158247340
Nieuwe desems all over the place! O+ *O*
pi_158247668
quote:
1s.gif Op maandag 14 december 2015 21:49 schreef Zo-is-dat het volgende:
Nieuwe desems all over the place! O+ *O*
nu nog gaan bakken ermee volgend weekend. Levine gebruikt in haar recepten in Broodboek maar 20 gram van dit zuurdesem prutje, is dat normaal? :@
pi_158247791
quote:
1s.gif Op maandag 14 december 2015 22:00 schreef computergirl het volgende:

[..]

nu nog gaan bakken ermee volgend weekend. Levine gebruikt in haar recepten in Broodboek maar 20 gram van dit zuurdesem prutje, is dat normaal? :@
Bij het wit desem brood bedoel je? Dat klopt want je mengt t met water en bloem tot in totaal 170 gram en gebruikt het de volgende dag pas, dan is het eigenlijk allemaal weer desem :)

Veel succes alvast en veel plezier! T is zo tof met desem en dan ook nog zelf gemaakte O+
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 14 december 2015 @ 22:25:25 #203
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158248553
quote:
1s.gif Op maandag 14 december 2015 19:34 schreef computergirl het volgende:

[..]

in NL zelf bij AH, en Ekoplaza
Van de week maar eens halen dan, bedankt voor de info.
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 16 december 2015 @ 17:40:37 #204
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158287359
Ik wil morgen even bij de molen langsrijden en dan gelijk roggemeel halen om eens een desem proberen te maken. Nu hebben ze 3 verschillende: Duits Roggemeel Type 1150, Duits Roggemeel Volkoren & Duitse Roggebloem Type 610. Maakt dat nog wat uit?
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')