abonnement Unibet Coolblue
pi_158247668
quote:
1s.gif Op maandag 14 december 2015 21:49 schreef Zo-is-dat het volgende:
Nieuwe desems all over the place! O+ *O*
nu nog gaan bakken ermee volgend weekend. Levine gebruikt in haar recepten in Broodboek maar 20 gram van dit zuurdesem prutje, is dat normaal? :@
pi_158247791
quote:
1s.gif Op maandag 14 december 2015 22:00 schreef computergirl het volgende:

[..]

nu nog gaan bakken ermee volgend weekend. Levine gebruikt in haar recepten in Broodboek maar 20 gram van dit zuurdesem prutje, is dat normaal? :@
Bij het wit desem brood bedoel je? Dat klopt want je mengt t met water en bloem tot in totaal 170 gram en gebruikt het de volgende dag pas, dan is het eigenlijk allemaal weer desem :)

Veel succes alvast en veel plezier! T is zo tof met desem en dan ook nog zelf gemaakte O+
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 14 december 2015 @ 22:25:25 #203
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158248553
quote:
1s.gif Op maandag 14 december 2015 19:34 schreef computergirl het volgende:

[..]

in NL zelf bij AH, en Ekoplaza
Van de week maar eens halen dan, bedankt voor de info.
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 16 december 2015 @ 17:40:37 #204
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158287359
Ik wil morgen even bij de molen langsrijden en dan gelijk roggemeel halen om eens een desem proberen te maken. Nu hebben ze 3 verschillende: Duits Roggemeel Type 1150, Duits Roggemeel Volkoren & Duitse Roggebloem Type 610. Maakt dat nog wat uit?
  woensdag 16 december 2015 @ 18:23:32 #205
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_158288180
Liefst bio omdat daar de gewenste beestjes meer op zitten. Verder boeit het niet zo.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 16 december 2015 @ 18:51:34 #206
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158288755
Jamaar, die is duurder (18 cent per kilo :P )

Goede tip, biologisch dus! Met beestjes.

Ik neem de biologische volkorenvariant wel. Klinkt me het beste in de oren.
pi_158288859
quote:
0s.gif Op woensdag 16 december 2015 18:51 schreef qltel het volgende:
Jamaar, die is duurder (18 cent per kilo :P )

Goede tip, biologisch dus! Met beestjes.

Ik neem de biologische volkorenvariant wel. Klinkt me het beste in de oren.
volgens mij hebben de vezels bij zuurdesem weinig toegevoegde waarde. Je gebruikt uiteindelijk ook maar klein beetje desem per brood
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 16 december 2015 @ 20:53:36 #208
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158291965
quote:
1s.gif Op woensdag 16 december 2015 18:56 schreef computergirl het volgende:

[..]

volgens mij hebben de vezels bij zuurdesem weinig toegevoegde waarde. Je gebruikt uiteindelijk ook maar klein beetje desem per brood
Ben ik blij dat ik eindelijk een keuze heb gemaakt, breng je me weer aan het twijfelen.. :)
pi_158292045
quote:
0s.gif Op woensdag 16 december 2015 20:53 schreef qltel het volgende:

[..]

Ben ik blij dat ik eindelijk een keuze heb gemaakt, breng je me weer aan het twijfelen.. :)
haha! Terwijl ik mijn eerste zuurdesem nog moet bakken 8)7 Nep-expert ben ik :D
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 16 december 2015 @ 20:56:12 #210
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158292060
quote:
1s.gif Op woensdag 16 december 2015 20:55 schreef computergirl het volgende:

[..]

haha! Terwijl ik mijn eerste zuurdesem nog moet bakken 8)7 Nep-expert ben ik :D
Hm, dat zou mijn volgende vraag zijn, hoe bak ik er een brood mee.. :)
pi_158292128
quote:
0s.gif Op woensdag 16 december 2015 20:56 schreef qltel het volgende:

[..]

Hm, dat zou mijn volgende vraag zijn, hoe bak ik er een brood mee.. :)
ik doe vaak Levine na
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/p/recepten-index.html
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 16 december 2015 @ 20:59:43 #212
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158292183
quote:
Ik had er al zitten kijken. Maar ze heeft geen recept voor een gewoon brood.
pi_158292337
quote:
0s.gif Op woensdag 16 december 2015 20:59 schreef qltel het volgende:

[..]

Ik had er al zitten kijken. Maar ze heeft geen recept voor gewoon een brood.
wel in haar boek maar dat is zoveel typen :P
Er zitten hier een paar desem experts (echte dan....) misschien hebben die een goede voor je. Je bent sowieso minimaal een week bezig om het beesje in leven te krijgen
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 16 december 2015 @ 21:04:58 #214
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158292386
quote:
1s.gif Op woensdag 16 december 2015 21:03 schreef computergirl het volgende:

[..]

wel in haar boek maar dat is zoveel typen :P
Er zitten hier een paar desem experts (echte dan....) misschien hebben die een goede voor je. Je bent sowieso minimaal een week bezig om het beesje in leven te krijgen
We zien wel.. :) Eerst idd maar eens leven in de desem krijgen..

[edit] boek besteld, ik had nog wat bol.com-bonnen liggen..:)
  zaterdag 19 december 2015 @ 10:00:48 #215
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_158351548
Ik zit inmiddels op dag 8 met m'n desem. Bubbeltjes te zien, verdubbelt alleen niet echt. Groeit wel iets maar verder gebeurt er niet veel. Gisteravond een lepeltje in een glas water laten vallen en toen bleef het wel drijven. Zou ik er al mee kunnen bakken of nog langer wachten?
  zaterdag 19 december 2015 @ 10:05:33 #216
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_158351588
quote:
1s.gif Op zaterdag 19 december 2015 10:00 schreef Helsinki het volgende:
Ik zit inmiddels op dag 8 met m'n desem. Bubbeltjes te zien, verdubbelt alleen niet echt. Groeit wel iets maar verder gebeurt er niet veel. Gisteravond een lepeltje in een glas water laten vallen en toen bleef het wel drijven. Zou ik er al mee kunnen bakken of nog langer wachten?
Daar kun je zo te lezen wel mee bakken. :Y
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_158352019
Glutenvrij bakdagje vandaag. Kerststol staat voor de tweede rijs. Tijd voor banketstaaf en brioche :Y)
mag het weten
  zaterdag 19 december 2015 @ 10:53:45 #218
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_158352072
quote:
1s.gif Op zaterdag 19 december 2015 10:05 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Daar kun je zo te lezen wel mee bakken. :Y
Heb even foto's gemaakt :@.



pi_158352432
Nou Helsinki, we gaan redelijk gelijk op. Bij mij nu ook geen verdubbeling meer maar wel duidelijke bubbels.
Moet even googelen op die drijftest begrijp ik. :D
  zaterdag 19 december 2015 @ 11:42:23 #220
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_158352641
quote:
1s.gif Op zaterdag 19 december 2015 11:25 schreef computergirl het volgende:
Nou Helsinki, we gaan redelijk gelijk op. Bij mij nu ook geen verdubbeling meer maar wel duidelijke bubbels.
Moet even googelen op die drijftest begrijp ik. :D
[ link | afbeelding ]
Ja inderdaad! :D. Ververs jij elke dag?
pi_158352664
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 december 2015 11:42 schreef Helsinki het volgende:

[..]

Ja inderdaad! :D. Ververs jij elke dag?
ja nu nog wel, maar wil dus ook dit weekend er mee gaan bakken en dan de desem uit logeren sturen in de koelkast
  zaterdag 19 december 2015 @ 12:48:13 #222
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_158353468
Verdubbelen doet het niet altijd hoor. Gebeurt wel eens, maar vaker niet dan wel zou ik zeggen. Geur en bubbeltjes zeggen veel meer.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  zaterdag 19 december 2015 @ 12:49:12 #223
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_158353479
Oh ja, en de drijftest. Die is wel aardig foolproof.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  zaterdag 19 december 2015 @ 14:26:12 #224
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_158355288
Nou, dan ga ik het morgen maar proberen. Ik wilde hem vanavond verversen. Hoe ver van tevoren doe je dat normaal gesproken?
pi_158355389
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 december 2015 14:26 schreef Helsinki het volgende:
Nou, dan ga ik het morgen maar proberen. Ik wilde hem vanavond verversen. Hoe ver van tevoren doe je dat normaal gesproken?
welk recept? Vaak moet je avond van te voren al beginnen (bij Levine)
  zaterdag 19 december 2015 @ 14:50:51 #226
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_158355721
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 december 2015 14:26 schreef Helsinki het volgende:
Nou, dan ga ik het morgen maar proberen. Ik wilde hem vanavond verversen. Hoe ver van tevoren doe je dat normaal gesproken?
Wij doen het de dag van tevoren. Sommigen doen het veel korter van tevoren.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_158375035
quote:
1s.gif Op zaterdag 19 december 2015 14:31 schreef computergirl het volgende:

[..]

welk recept? Vaak moet je avond van te voren al beginnen (bij Levine)
En , we zijn onderweg.....
Recept van Levine, met gebuild meel ipv bloem. Moet tijdens eerste rijs twee keer vouwen, dit was na eerste vouwsessie na 45 minuten.

vouwsessie 2 na 90 minuten, nu anderhalf a 3 uur wachten tot verdubbeld

2.5 uur later....

en we beginnen aan de 2e rijs
Recept vraagt om rijsmandje, dus gister nog even naar kookwinkel geracet om 16.45....


ik dacht al dat mandje veuls te groot was, we zijn nu 3 uur verder

na 3.5 uur gok ik erop dat hij klaar is voor de oven. Misschien iets te vroeg want vingertest geeft op ene plek een deukje en andere plek veert die snel terug.
brood wilde niet zo makkelijk uit mand ondanks laag bloem.
Wel flinke 'oven spring'


nou lieve kijkbuis ovenvriendjes, hier is dan het resultaat.
nogal een gedrocht :D
teveel ovenspring misschien, toch te kort gerezen? niet genoeg stoom ondanks regelmatig met de plantenspuit wat spuiten?


[ Bericht 3% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 20-12-2015 19:22:39 ]
pi_158384677
Leuk al die tussenfoto's. Ben benieuwd naar het eindresultaat.

Worden er ook nog kerststollen gebakken? Ik ga er morgen eentje maken, volgens recept van Levine, maar zonder spijs en sucade. Ik heb wel nog gedroogde cranberries liggen, zou het lekker zijn om die erdoor te doen? En dan mee laten wellen met de krenten en rozijnen?
pi_158385208
quote:
0s.gif Op zondag 20 december 2015 17:36 schreef Bleie het volgende:
Leuk al die tussenfoto's. Ben benieuwd naar het eindresultaat.

Worden er ook nog kerststollen gebakken? Ik ga er morgen eentje maken, volgens recept van Levine, maar zonder spijs en sucade. Ik heb wel nog gedroogde cranberries liggen, zou het lekker zijn om die erdoor te doen? En dan mee laten wellen met de krenten en rozijnen?
ik heb zelfde recept gemaakt met sucade en zonder spijs maar dan kerstbollen gemaakt ipv stol.
cranberries zijn flink gezoet, misschien worden ze van wellen wat zuurder wat denk ik (voor mij) een welkome aanvulling zou zijn
pi_158385287
Spannend computergirl! Ziet er goed uit! :D
pi_158385541
quote:
1s.gif Op zondag 20 december 2015 17:58 schreef Zo-is-dat het volgende:
Spannend computergirl! Ziet er goed uit! :D
ja he, zuurdesem novice alert....
is hij nou verdubbeld? Ik kan het zo lastig zien in dat mandje
  zondag 20 december 2015 @ 18:42:12 #232
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_158386701
Ziet er inderdaad goed uit! Hier gebeurde er maar weinig met m'n deeg. Maakte wit desembrood van Levine. Niet verdubbeld, slap deeg. Jammer!
pi_158386739
quote:
1s.gif Op zondag 20 december 2015 18:06 schreef computergirl het volgende:

[..]

ja he, zuurdesem novice alert....
is hij nou verdubbeld? Ik kan het zo lastig zien in dat mandje
Je kan zichtbare ringetjes tellen eventueel omdat je zo'n mooie voor foto hebt.

Hij is in ieder geval gerezen! :D je kan t best testen met kijken hoe t deeg terug veert als je het met je vinger zacht in drukt als het langzaam terug veert is t goed
pi_158386770
quote:
1s.gif Op zondag 20 december 2015 18:42 schreef Helsinki het volgende:
Ziet er inderdaad goed uit! Hier gebeurde er maar weinig met m'n deeg. Maakte wit desembrood van Levine. Niet verdubbeld, slap deeg. Jammer!
Wat jammer! Had je wel goede gluten ontwikkeling na t kneden? En het deeg goed op spanning gebracht met het vormen? Dat zou er voor moeten zorgen dat het niet slap is en dat het gas een netwerk heeft om in vast te blijven zitten
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 20 december 2015 @ 19:08:37 #235
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158387273
Hier staat trouwens ook een desem die het hopelijk doet. Ik zit nu op dag 4 met de aanwijzingen van Levine. Volgens mij is het vandaag wel gegroeid en ik zag er ook wat luchtbelletjes in. Eerst zat het in een plastic bakje maar daarin is het lastig om te zien of het groeit, dus heb ik 't nu in een appelmoespot gedaan.

Levine d'r boek is trouwens ook binnen. Leuk om te lezen, staan leuke dingen in.
pi_158387352
quote:
0s.gif Op zondag 20 december 2015 19:08 schreef qltel het volgende:

Levine d'r boek is trouwens ook binnen. Leuk om te lezen, staan leuke dingen in.
ik ben fan, en doe binnenkort ook een cursus bij haar (vloerbrood en kleine broodjes, beide kan ik wat techniek in gebruiken)

[ Bericht 8% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 20-12-2015 19:23:34 ]
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 20 december 2015 @ 19:43:46 #237
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158388083
quote:
0s.gif Op zondag 20 december 2015 19:12 schreef computergirl het volgende:

[..]

ik ben fan, en doe binnenkort ook een cursus bij haar (vloerbrood en kleine broodjes, beide kan ik wat techniek in gebruiken)
Gelijk heb je, het is ook best betaalbaar.
pi_158388850
quote:
0s.gif Op zondag 20 december 2015 19:12 schreef computergirl het volgende:

[..]

ik ben fan, en doe binnenkort ook een cursus bij haar (vloerbrood en kleine broodjes, beide kan ik wat techniek in gebruiken)
Oh wat leuk! Zou ik ook weleens willen doen. Ben ook erg fan van haar, en bak met enige regelmaat uit haar boek.
pi_158388915
Weet iemand toevallig of je een 'mishandelde' (lees: weken in de koelkast zonder verversen) desem die naar azijn ruikt nog kan reanimeren?
pi_158389974
quote:
0s.gif Op zondag 20 december 2015 20:14 schreef Trusten het volgende:
Weet iemand toevallig of je een 'mishandelde' (lees: weken in de koelkast zonder verversen) desem die naar azijn ruikt nog kan reanimeren?
Ja dat moet wel lukken. Staat er nu een laagje zwartig vocht op?
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 20 december 2015 @ 20:44:52 #241
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158389994
M'n desem groeit! Nu hij in een pot zit kan ik 't duidelijk zien. Ik heb 'm om 5 uur ververst voor dag 4 en nu is er 1/3 bij.

quote:
0s.gif Op zondag 20 december 2015 20:14 schreef Trusten het volgende:
Weet iemand toevallig of je een 'mishandelde' (lees: weken in de koelkast zonder verversen) desem die naar azijn ruikt nog kan reanimeren?
Zonder verstand van zaken zou ik zeggen: probeer 'm te verversen?
pi_158390930
quote:
1s.gif Op zondag 20 december 2015 20:44 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Ja dat moet wel lukken. Staat er nu een laagje zwartig vocht op?
Ja zoiets, beetje theewater kleur. Dat heb ik er doorheen geroerd (had ergens anders al gelezen dat je dat wel moet doen, om nog te weten hoeveel hydratie het heeft) en net ververst ...
  zondag 20 december 2015 @ 21:19:35 #243
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_158391202
Je kunt hooch erdoor roeren maar je kunt het ook weggooien. Die hydratatie zou ik me niet heel druk om maken. Na een paar keer voeren is die toch weer in orde.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_158391473
Laatste spambericht van mijn zuurdesem avontuur:
  zondag 20 december 2015 @ 21:28:14 #245
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_158391542
Nice! :)
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_158391789
quote:
1s.gif Op zondag 20 december 2015 21:26 schreef computergirl het volgende:
Laatste spambericht van mijn zuurdesem avontuur:
[ link | afbeelding ]
Mooi!
pi_158392367
quote:
1s.gif Op zondag 20 december 2015 21:26 schreef computergirl het volgende:
Laatste spambericht van mijn zuurdesem avontuur:
[ link | afbeelding ]
Tof!! :D *O*
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 20 december 2015 @ 21:50:35 #248
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158392368
Wauw, mooi broodje.
pi_158392733
Waar waarom in het nou zo'n gedrocht, lieve experts?
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 21 december 2015 @ 08:11:35 #250
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158401765
M'n desem is vannacht behoorlijk gegroeid. Toen ik 'm in de pot deed was hij tot het streepje..



(dit is dag 4)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')