abonnement Unibet Coolblue
pi_117344803



WAT IS EVOHOME?
quote:
Honeywell Evohome is een draadloos regelsysteem voor zoneverwarming met een centraal bedieninterface. Honeywell evohome vindt de balans tussen optimaal comfort en een lagere energierekening door vele mogelijkheden en groot gebruikersgemak.

Het innovatieve, draadloze klimaatsysteem evohome maakt individuele temperatuurregeling per ruimte mogelijk. Via de aantrekkelijke gebruikersinterface, de evotouch, kan centraal de temperatuur in verschillende vertrekken worden geregeld. Zo is het warm in de vertrekken die worden gebruikt en worden de ongebruikte kamers niet onnodig verwarmd. Een energiebewuste manier van verwarmen, die een forse besparing kan betekenen op uw energierekening, zonder dat er wordt ingeleverd op uw wooncomfort.

Met evohome kan voor maximaal acht verschillende ruimtes een individueel weekprogramma ingesteld worden. Op elk gewenst moment van de dag of nacht, met zes verschillende perioden per dag, per vertrek. Bovendien is dit draadloze systeem eenvoudig te installeren zonder het hoeven wegwerken van kabels en boren van gaten. Dit maakt evohome uitermate geschikt voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw.

Of het nu gaat om vloerverwarming, radiatoren of een combinatie daarvan: evohome biedt voor alle type verwarming een oplossing door het ruime aanbod aan compatibele accessoires. Woonkamer, slaapkamers, kinderkamer, kantoor aan huis, praktijkruimte of hobbykamer, alle vertrekken zijn op tijd heerlijk op temperatuur. Of het nu gaat om stadsverwarming, een bestaande zoneregeling, een moderne modulerende ketel of een ketel van een ouder type: evohome is praktisch altijd toepasbaar!

Duurzaam omgaan met energie, optimaal gebruikersgemak en draadloze bewegingsvrijheid evohome combineert het allemaal. Het mooie eigentijdse bedienpaneel met tafelstandaard is verkrijgbaar met verwisselbare frontcovers in de kleuren gepolijst zwart geborsteld metaal en hoogglans wit. Een stijlvolle verschijning in ieder interieur.
Bron: Website Honeywell

IN DE PRAKTIJK

Al ruim 300 posts wordt er gesproken over het nut, de installatie, de werking en de optimalisatie van Evohome. Het kost wat moeite om het systeem draaiend te krijgen, maar het lijkt er op dat de meeste gebruikers tevreden zijn met de mogelijkheden die het systeem biedt.

Zoals bij elk nieuw product zijn er altijd zaken die beter of anders kunnen. De belangrijkste bug die door de meesten in het eerste topic geconstateerd is, is het onnodig aanspringen van de ketel op vaste momenten, zonder dat de ruimtetemperatuur daar om vraagt. Dit is al meerdere malen onder de aandacht van Honeywell gebracht en er lijkt nu eindelijk wat te gaan gebeuren, met dank aan users AJS1 en smv.

LINKS
- Evohome - internationale website
- Evohome - Nederlandse website

- Installatiedocument 1
- Installatiedocument 2

- Meest recente driver (v21) Installatie op eigen risico

- Online gasmeterstand registratie

VORIG DEEL
[verwarming] Iemand ervaring met Honeywell Evohome?

[ Bericht 49% gewijzigd door Coelho op 28-09-2012 13:14:11 ]
pi_117344885
Laatste ontwikkelingen uit het vorige topic:

quote:
0s.gif Op donderdag 27 september 2012 16:58 schreef AJS1 het volgende:
Hallo,

een goed bericht: ik ben vanmiddag gebeld door de helpdesk van Honeywell. Zij onderkennen het probleem met de overbodige schakelmomenten en gaan morgen met de techneuten om tafel hoe de software hier op aangepast kan worden. Mij is toegezegd dat ik a.s. maandag of dinsdag teruggebeld word over hoe en wanneer de software wordt aangepast.
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 september 2012 10:43 schreef smv het volgende:
Hoi,

Hier een kleine update vanuit mij. Ik ben deze ochtend uit eindelijk ook gebeld door Honeywell. Hij heeft van mij allerlei info opgenomen voor onderzoek en wat ik begreep is dat ze maandag/dinsdag gaan zitten intern om te kijken hoe ze het probleem kunnen oplossen. Hij heeft tot wel 3x gezegd dat hij mij zoiezo volgende week gaat terugbellen en mij op de hoogte wilt houden.
Het is wel zo, dat we niet binnen twee weken waarschijnlijk al de oplossing kunnen verwachten, maar ze nemen het nu wel eindelijk serieus en willen het oplossen.

Tevens heb ik hem verteld waarom ze zelf geen forum oprichten, waar wij ons ei kwijt kunnen. Wij zien namelijk totaal helemaal niks vanuit honeywell komen betreft updates, nieuwe elementen wat aangekondigd word helemaal niks, tevens dat de update cycle behoorlijk lang is, je hebt nog niet eens een update in 2012, terwijl er in 2010 al genoeg ideeen zijn verstuurd naar honeywell. Je hoor alleen helemaal niks van ze zelf.

Hij beaamde alleen dat ze hier niet ervaren in zijn en dat Internet nog vrij nieuw voor ze is, voor communicatie etc...

hoop dat hij geluisterd heeft en dat ze zelf een forum gaan creeren voor de evohome, schakelt voor ons en hun een stuk sneller!

het is voor nu voor mij ook afwachten.
pi_117349364
De persoon die mij terug belde is niet iemand van de helpdesk meer, maar iemand die intern bij Honeywell werkt. Het heeft wel degelijk geholpen om masaal te gaan lopen "klagen" naar Honeywell, als er mensen zijn die het nog niet gedaan hebben, graag doen!

Hoe meer mensen naar Honeywell gaan, hoe beter ze ook kunnen zien dat het product niet 100% goed draait. De meneer zei ook tegen mij, zolang er geen meldingen worden gedaan door mensen, weten wij ook niet wat er mis is eventueel met het product, of wat wij moeten verbeteren.

Hoop dat ik hiermee andere/nieuwe mensen ook over de streep trek om zich bij honeywell helpdesk te melden.
pi_117350632
Ik heb ze ook gebeld. Het lijkt inderdaad hun aandacht te hebben. Mij werd wel uitgelegd dat het uitbrengen van software updates een lang proces is omdat men dit tegelijk voor heel Europa doet en er tussen alle landen consensus moet zijn voor software wijzigingen daadwerkelijk geïmplementeerd worden.
pi_117356834
Ik ben overigens ook teruggebeld door Honeywell, had alleen nog niet de gelegenheid om dit hier te melden.
Men is hier inderdaad intern nu mee bezig, en niet meer vanuit de helpdesk.
Ook werd de mogelijkheid geopperd, dat men langs zou komen om de installatie te bekijken.
Men betreurde dat de communicatie te wensen overliet, maar dat er nu in ieder geval geprobeerd zou worden dat te verbeteren.
De software is bij Honeywell Duitsland in ontwikkeling, dus we moeten maar afwachten of er voldoende gewicht in de schaal wordt gelegd, maar het begin is er.
Nu dus maar afwachten.
pi_117383138
Ook ik ben blij te vernemen dat Honeywell het probleem van de schakelmomenten nu serieus lijkt te nemen. Hartelijk dank aan de doorzetters.

Zoals eerder vermeld, kan ik real-time mijn beide Remeha ketels draadloos op mijn laptop uitlezen. De parameters en grafieken worden automatisch permanent gelogd. Ik kan dus actueel, maar ook met terugwerkende kracht zien wat er in de ketels op welk moment dan ook gebeurt. Ik zal niemand hiermee verder lastig vallen, maar de resultaten zijn nog erger dan ik dacht.

Bij als voorbeeld een continue warmtevraag van de Evotouches zie ik gemeten over een uur dit:

1. De ketels schakelen 6 keer per uur bij gelijke intervallen uit voor een periode van circa 1,5 minuut om daarna weer terug te gaan naar het oorspronkelijke setpoint van voor de uitschakeling. Beide ketels hebben als beveiliging een anti-pendel instelling, die bij mij van fabriekswege op 5 minuten staat. Gaan de ketels dus uit door een schakelmoment, vindt herstart pa na 6,5 minuten plaats. Ik heb er geen verstand van, maar ik denk dat andere merken ook een dergelijke beveiliging hebben ingebouwd, wellicht met andere getallen.
2. Mijn oorspronkelijke Remeha Celcia 20 thermostaat moduleert opgaand en afgaand bij als voorbeeld een continue warmtevraag van een uur in geleidelijke stappen van enkele graden per keer. De ketels blijven een uur aan. De OT modulen moduleren vrijwel uitsluitend stijl in stappen van 10 en 20 graden. In beide ketels is weer als veiligheid ingebouwd, dat zodra de aanvoer temperatuur meer dan 5 graden boven het setpoint uitkomt, de ketels uitschakelen om wederom pas weer na 5 minuten aan te gaan. Bij mij gebeurt dit gemiddeld 2 tot 4 keer per uur. Ook hier heb ik geen verstand van, maar ik denk dat andere merken ook een dergelijke beveiliging hebben, wellicht met andere getallen.

Samengevat: bij een continue warmtevraag van de Evotouches schakelen de OT modules de ketels gemiddeld 8 keer per uur uit en vindt 8 keer een herstart plaats. Gedurende dit uur branden de ketels feitelijk maar 11 minuten in plaats van 60 minuten (60-6x6,5-2x5).

Natuurlijk kan in theorie alleen bij mij sprake zijn van deze situatie. Daar staat tegenover dat vele anderen op dit forum eveneens last hebben van de schakelmomenten. Bij ketels van andere merken, die ook over dergelijke beveiligings- c.q anti-pendel mechanismes beschikken, is de situatie dus nog veel erger dan wellicht beseft wordt.

Jammer genoeg weet ik niet hoe ik screenshots moet inlassen, dan kon ik het laten zien.

Ik zal Honeywell mijn log ter beschikking stellen. Misschien helpt het.

Als iemand tips heeft, houd ik mij aanbevolen. Heeft iemand ervaring met de aan/uit module? Vinden de schakelmomenten dan ook plaats?

Groeten
  Moderator zaterdag 29 september 2012 @ 18:37:38 #7
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_117396515
Ik heb het topic even gekoppeld aan het vorige deel :)
Dan blijft alles mooi bij elkaar !
pi_117407944
Beste Evo-stokers,

Geweldig dat jullie een luisterend oor hebben gevonden bij Honeywell! Ik zal ook mijn bevindingen mailen aan de helpdesk in de hoop dat ze behalve de onnodige schakelmomenten ook iets kunnen doen aan een vertraagde start van de ketel wanneer er warmtevraag bestemd voor de HCE 80 (vloerverwarmingsunit) komt.
De Mijn Intergas ketel gaat dan direct stoken terwijl de HCE 80 de (thermische) zoneventielen op de vloerverwarmingsunit nog moet openen. (het volledig openen duurt 3,5 minuten) al na een halve minuut schakelt de pomp van de vloerverwarming in die zinloos staat te pompen tegen alle (nog) gesloten ventielen. De ketel gaat vervolgens op temperatuur uit omdat hij de warmte niet kwijt kan. Ik gebruik een modulerende schakelmodule en wil liever niet deze voor een aan/uit ketelrelais ruilen om daar een tijdvertraging tussen te zetten.

Ik heb dus het afgelopen stookseizoen gestookt zonder de zoneventielen op de afsluiters te klikken. Ik kan mijn woning dus nog steeds niet zone-gestuurd verwarmen omdat ik dan tegen dezelfde problemen oploop als hierboven door "verwarming" zo goed beschreven, ik krijg mijn huis dan niet meer warm. Zoals gezegd zal ik nu mijn problemen wel communiceren bij Honeywell in de hoop dat ook deze feedback wordt meegenomen in een oplossing.

Net als de andere gebruikers van dit forum vraag ik om nu je problemen via mail bij de Honeywell helpdesk te melden om zodoende de druk op de ketel te houden. we moeten het ijzer smeden als het heet is! Ik heb zelf veel ervaring met het leveren van gedetailleerde feedback in een andere tak van sport maar het is nu ongelooflijk waardevol om alle bruikbare feedback te geven.

Ik hoop dat het bundelen van de krachten tot een mooi resultaat leidt voor dit in potentie mooie product.
pi_117411426
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 september 2012 11:07 schreef Verwarming het volgende:
Ook ik ben blij te vernemen dat Honeywell het probleem van de schakelmomenten nu serieus lijkt te nemen. Hartelijk dank aan de doorzetters.

Zoals eerder vermeld, kan ik real-time mijn beide Remeha ketels draadloos op mijn laptop uitlezen. De parameters en grafieken worden automatisch permanent gelogd. Ik kan dus actueel, maar ook met terugwerkende kracht zien wat er in de ketels op welk moment dan ook gebeurt. Ik zal niemand hiermee verder lastig vallen, maar de resultaten zijn nog erger dan ik dacht.

Bij als voorbeeld een continue warmtevraag van de Evotouches zie ik gemeten over een uur dit:

1. De ketels schakelen 6 keer per uur bij gelijke intervallen uit voor een periode van circa 1,5 minuut om daarna weer terug te gaan naar het oorspronkelijke setpoint van voor de uitschakeling. Beide ketels hebben als beveiliging een anti-pendel instelling, die bij mij van fabriekswege op 5 minuten staat. Gaan de ketels dus uit door een schakelmoment, vindt herstart pa na 6,5 minuten plaats. Ik heb er geen verstand van, maar ik denk dat andere merken ook een dergelijke beveiliging hebben ingebouwd, wellicht met andere getallen.
2. Mijn oorspronkelijke Remeha Celcia 20 thermostaat moduleert opgaand en afgaand bij als voorbeeld een continue warmtevraag van een uur in geleidelijke stappen van enkele graden per keer. De ketels blijven een uur aan. De OT modulen moduleren vrijwel uitsluitend stijl in stappen van 10 en 20 graden. In beide ketels is weer als veiligheid ingebouwd, dat zodra de aanvoer temperatuur meer dan 5 graden boven het setpoint uitkomt, de ketels uitschakelen om wederom pas weer na 5 minuten aan te gaan. Bij mij gebeurt dit gemiddeld 2 tot 4 keer per uur. Ook hier heb ik geen verstand van, maar ik denk dat andere merken ook een dergelijke beveiliging hebben, wellicht met andere getallen.

Samengevat: bij een continue warmtevraag van de Evotouches schakelen de OT modules de ketels gemiddeld 8 keer per uur uit en vindt 8 keer een herstart plaats. Gedurende dit uur branden de ketels feitelijk maar 11 minuten in plaats van 60 minuten (60-6x6,5-2x5).

Natuurlijk kan in theorie alleen bij mij sprake zijn van deze situatie. Daar staat tegenover dat vele anderen op dit forum eveneens last hebben van de schakelmomenten. Bij ketels van andere merken, die ook over dergelijke beveiligings- c.q anti-pendel mechanismes beschikken, is de situatie dus nog veel erger dan wellicht beseft wordt.

Jammer genoeg weet ik niet hoe ik screenshots moet inlassen, dan kon ik het laten zien.

Ik zal Honeywell mijn log ter beschikking stellen. Misschien helpt het.

Als iemand tips heeft, houd ik mij aanbevolen. Heeft iemand ervaring met de aan/uit module? Vinden de schakelmomenten dan ook plaats?

Groeten
Hallo Verwarming,

Honeywell heeft mij en andere forum-leden toegezegd om het onrechte inschakelen van de ketel bij geen warmtevraag te onderzoeken en op te lossen. Jij beschrijft nu het gedrag van Evohome indien er wel een warmtevraag is. Als nieuwe gebruiker heb ik nog onvoldoende inzicht in deze materie en zal als gebruiker van een aan/uit-schakeling (benodigd bij een Nefit-ketel) dit de komende maanden in de gaten houden.

Wordt vervolgd.

Gr, Arjan
pi_117411837
Zoals ook andere forum-leden hebben gemeld, kreeg ook ik van de "techneut" te horen dat zij niet op de hoogte waren van klachten van gebruikers. Blijkbaar schermt de 1e-lijns helpdesk van Honeywell de volgende onderliggende levels te goed af zodat potentiële verbeterpunten niet doordruppelen naar de techneuten die er verstand van hebben.

In 1 van de eerdere posts is al geopperd dat Honeywell zelf een forum opent om ideeën en klachten te verzamelen als bron voor doorontwikkeling van Evohome. Mocht ik in de gelegenheid komen om dit met Honeywell te bespreken dan zal ik dat zeker doen.

Conclusie: maak klachten en verbeterpunten zo concreet mogelijk en laat je niet afschepen door de 1e-lijns helpdesk van Honeywell.

Gr. Arjan
pi_117461164
Er is op dit forum al eens de vraag gesteld waarom een handmatige instelling op een HR80 niet te zien is op de Evotouch.
De software voorziet hier momenteel niet in.
Nu wij een luisterend oor hebben van Honeywell, is het wellicht een goed idee om deze functionaliteit ook onder de aandacht te brengen.
Misschien zijn er nog meer wensen om het Evohome systeem verder te verbeteren ?
pi_117475067
Het zou fijn zijn als het warm houden van warmwater bij afwezigheid uit kan. Meestal heet dit iets van warmwater-comfortregeling. Overdag is dit erg fijn, 's nachts en bij afwezigheid hoeft dit niet.
Het uitzetten van deze ketelfinctie is een functionaliteit die met veel mooie opentherm thermostaten, ook die van deze fabriek, bieden maar met Evohome kan deze besparende maatregel niet.
pi_117502734
Hallo,

Iemand ervaring met NUON E-Manager i.c.m. Evohome?
pi_117547269
Zojuist gebeld door Honeywell.
Men komt op maandag 15 oktober op bezoek om de Evohome installatie te bekijken.
Men is er van overtuigd dat binnen de huidige mogelijkheden het onnodig aanslaan van de ketel is te voorkomen.
Ik ben heel benieuwd en hou jullie zeker op de hoogte.
pi_117549092
Hallo allemaal,

Sinds een jaar heb ik het EvoHome systeem en volg ik de interessante informatie op dit forum. Geweldig om zoveel kennis en ervaring bij elkaar te hebben, en ik kijk met spanning uit naar de reactie van Honeywell op de huidige (bekende) bugs. Het systeem draait verder prima (ik heb 5 ruimtes met verschillende HR80's). Wel heb ik een erg hoog gasverbruik, maar dat kan ook aan de koude voeten van mevrouw liggen.

Nu zit ik met het volgende. In mijn woonkamer is voorbereiding voor vloerverwarming aanwezig. De woonkamer wordt momenteel warm gehouden door 3 radiatoren, en ik overweeg de vloerverwarming te gaan gebruiken. Het lijkt me handig om de radiatoren met de vloerverwarming te combineren: de radiatoren voor het 'snelle' opwarmen van de kamer, en de vloer voor het verhoogde comfort. In feite wordt de vloerverwarming dan gebruikt als bijverwarming. De voorbereiding houdt in dat de lussen zijn gelegd, en verder niets...

Voor zover ik heb begrepen kan ik de lussen aansluiten op een verdeler (die weer aangesloten wordt op de cv) om de vloerverwarming draaiend te krijgen. Daarna begint het EvoHome verhaal...
Het is een heel gespit geweest, en ik hoop dat jullie me kunnen aangeven of ik het zo goed heb begrepen (of wat ik anders moet gaan doen).

-Op de verdeler sluit ik een HCE80 aan.
-Om de HCE80 te laten communiceren met EvoHome moet er een antenne (HRA80) op worden aangesloten.
-Ik lees vervolgens ook dat een ruimtevoeler nodig is, bv. HCF82. Kan ik hier ook het bestaande EvoHome paneel voor gebruiken, of een van de bestaande HR80's in de kamer?
-Snapt het systeem het als ik zowel radiatoren als vloerverwarming heb, of is dit een slecht idee?

Tenslotte krijg ik ook een andere ketel, de Nefit wordt vervangen door een Vaillant. Ik ga de BDR91A1000 inwisselen voor een R8810A1018 zodat ik het OT protocol kan gaan gebruiken. Mocht iemand een R8810 van de hand willen doen (of ruilen o.i.d.) dan hoor ik het graag!

Alvast bedankt voor jullie reactie, en sorry voor de lange post. Het heeft even geduurd voordat ik alles bij elkaar heb kunnen zoeken, en ik wil even weten of ik op de goede weg zit!

Groet, Leon
  woensdag 3 oktober 2012 @ 23:21:19 #17
13698 microkid
speaks digitalk
pi_117572015
Ha, top topic. Ik heb zelf ook al 2 jaar en EvoHome. Bevalt prima, tot nu toe ruim 30% gas per jaar bespaard. Het onnodig schakelen had ik nog niet gemerkt, zal het eens in de gaten houden.

quote:
- wanneer de Evotouches bij het aantal schakelmomenten per uur op 6 staan (default fabriek), worden beide ketels bij geen warmtevraag exact 6 keer per uur ingeschakeld bij gelijke intervallen voor een periode van 2 minuten.
Dit gedrag herken ik niet. Ik heb de laatste software v2.1, en als er overdag geen warmtevraag is gaat de ketel niet aan.

Zelf heb ik ook contact met Honeywell, mede inzake het verbeteren van de EvoHome. Het is een mooi systeem, maar het kan nog veel krachtiger. Denk aan week programma's, vakanties die ook vandaag actief zijn (bijv als je tot laat moet overwerken), een "zondag" optie, beter overzicht van alle zone's waarbij aangegeven wordt of er warmte vraag is, statistieken (hoeveel uur gevraagde warmte per dag/week/maand enz), nachtstand knop en nog een aantal suggesties. Helaas doet Honeywell er lang over om hier een ei over te leggen. Ik heb de suggesties al ruim een jaar geleden gedaan. Toen ik Honeywell vorige week mailde was men nog niets verder. Jammer, het kan zo'n mooi product worden.

Ik hoop dan ook van harte dat we met z'n allen wat meer druk bij Honeywell kunnen zetten om het product verder te verbeteren.

[ Bericht 9% gewijzigd door microkid op 03-10-2012 23:32:55 ]
pi_117605150
quote:
0s.gif Op woensdag 3 oktober 2012 17:36 schreef a3bo het volgende:
Evohome bedienen op afstand : https://www.regelvisie.nl(...)vohomeopafstand.html
Bedankt voor de tip; maar de aanschaf en maandelijkse kosten zijn me veel te hoog.

De vraag bij mij is nog steeds hoe je eenvoudig / goedkoop het gedrag van je cv ketel redelijk automatisch kan monitoren. Dit om het "warmte vraag" issue te onderzoeken.
  donderdag 4 oktober 2012 @ 21:54:12 #19
13698 microkid
speaks digitalk
pi_117606102
quote:
0s.gif Op donderdag 4 oktober 2012 21:34 schreef Stekelbaars3 het volgende:

[..]
De vraag bij mij is nog steeds hoe je eenvoudig / goedkoop het gedrag van je cv ketel redelijk automatisch kan monitoren. Dit om het "warmte vraag" issue te onderzoeken.
Ik heb het als volgt opgelost: heb een webcam bij m'n ketel gezet (Atag) zodat ik precies kan zien wat hij doet. Er is sinds vanmorgen geen warmtevraag geweest en de ketel is niet aangegaan. Het beschreven verschijnsel treedt bij mij dus niet op. Mogelijk hebben jullie de EvoHome anders geconfigureerd? Of gebruiken jullie OpenTherm?
pi_117619341
quote:
0s.gif Op donderdag 4 oktober 2012 21:54 schreef microkid het volgende:

[..]

Ik heb het als volgt opgelost: heb een webcam bij m'n ketel gezet (Atag) zodat ik precies kan zien wat hij doet. Er is sinds vanmorgen geen warmtevraag geweest en de ketel is niet aangegaan. Het beschreven verschijnsel treedt bij mij dus niet op. Mogelijk hebben jullie de EvoHome anders geconfigureerd? Of gebruiken jullie OpenTherm?
Ik gebruik OT.

Gisteravond viel me op dat een HR80 precies op de ingestelde temperatuur dicht gaat. Mijn ketel bleef nog een tijdje aanstaan. Mogelijk voor een andere zone; maar daarvan was de gemeten temperatuur 1 graad hoger dan de ingestelde. Herkend iemand dit?
pi_117620905
Hallo allemaal,

Sinds zondag 30 sep heb ik EvoHome in gebruik en ik moet zeggen dat mijn eerste indruk goed is.
Ook bij mij slaat de ketel, Remeha Celenta 40 Combi, bij geen warmtevraag elke 20 min heel kort aan.

De ketelsturing gebeurd via een OpenTherm module.
Ik zal de aan/uit module ook proberen om te kijken of de ketel dan elke 20 min nodeloos aanslaat.

Volgens de verkoper, van Waakzaam Wonen, maakt het niet uit bij een OT ketel welke module je gebruikt. Of dit klopt moet ik nog uit proberen.

Groet Kees.
  vrijdag 5 oktober 2012 @ 12:52:03 #22
13698 microkid
speaks digitalk
pi_117623855
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 oktober 2012 10:09 schreef Stekelbaars3 het volgende:

[..]

Ik gebruik OT.

Gisteravond viel me op dat een HR80 precies op de ingestelde temperatuur dicht gaat. Mijn ketel bleef nog een tijdje aanstaan. Mogelijk voor een andere zone; maar daarvan was de gemeten temperatuur 1 graad hoger dan de ingestelde. Herkend iemand dit?
Ja, dat kan de nalooptijd zijn van de ketel. De pomp blijft dan nog een paar minuten doordraaien zodat er geen loeiheet water in de ketel blijft staan. Als de ketel zelf ook nog aan was dan weet ik even geen verklaring.
pi_117648006
quote:
0s.gif Op woensdag 3 oktober 2012 14:52 schreef a3bo het volgende:
Zojuist gebeld door Honeywell.
Men komt op maandag 15 oktober op bezoek om de Evohome installatie te bekijken.
Men is er van overtuigd dat binnen de huidige mogelijkheden het onnodig aanslaan van de ketel is te voorkomen.
Ik ben heel benieuwd en hou jullie zeker op de hoogte.
Hallo a3bo,

ik zou deze week ook teruggebeld worden door Honeywell, maar helaas geen telefoontje ontvangen. Ik zal maar weer een mail sturen, waarom ik niets meer hoor. Ben wel benieuwd wat de conclusies zijn als ze jouw configuratie onderzocht hebben. Bijzonder is wel dat forumlid Microkid geen last heeft van onnodig aanslaan.
pi_117648602
quote:
0s.gif Op donderdag 4 oktober 2012 21:54 schreef microkid het volgende:

[..]

Ik heb het als volgt opgelost: heb een webcam bij m'n ketel gezet (Atag) zodat ik precies kan zien wat hij doet. Er is sinds vanmorgen geen warmtevraag geweest en de ketel is niet aangegaan. Het beschreven verschijnsel treedt bij mij dus niet op. Mogelijk hebben jullie de EvoHome anders geconfigureerd? Of gebruiken jullie OpenTherm?
Hallo Microkid,

ik heb een aan/uit module BDR91A1000 (aangesloten op een Nefit ketel) die ik op de locatie van mijn oude thermostaat in de woonkamer heb bevestigd. Zodoende kan ik direct in de woonkamer zien wanneer de ketel aanslaat. Deze gaat, zoals eerder beschreven, bij geen warmtevraag 3x per uur voor 1 minuut aan. Dit effect treedt echter (nog) niet 's-nachts op wanneer de ingestelde temperatuur (16 graden) ruim onder de gemeten temperatuur ligt. Zoals ik nu heb kunnen vaststellen treedt het onnodig aanslaan op als de gemeten temperatuur binnen een marge van 2,5 graad van de gemeten temperatuur ligt. Dus als de temperatuur is ingesteld op 16 graden wordt de ketel 3x per uur voor 1 minuut aangezet als de gemeten temperatuur onder 18,5 graden komt. Dit is dus geen "bijverwarming" om de 16 graden te behouden.

Duidelijk genoeg uitgelegd?

Ik ben benieuwd waar honeywell mee komt als de configuratie bij a3bo is onderzocht.
pi_117652728
Staat optimalisatie aan?
Het zou kunnen dat de Evotouch als het ware de ketel al voorverwarmt om meteen warmte te kunnen leveren als de gemeten temperatuur onder de ingestelde komt.

[ Bericht 0% gewijzigd door a3bo op 06-10-2012 10:16:37 ]
  zaterdag 6 oktober 2012 @ 20:44:48 #26
13698 microkid
speaks digitalk
pi_117669628
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 oktober 2012 00:12 schreef AJS1 het volgende:

[..]

Hallo Microkid,

ik heb een aan/uit module BDR91A1000 (aangesloten op een Nefit ketel) die ik op de locatie van mijn oude thermostaat in de woonkamer heb bevestigd. Zodoende kan ik direct in de woonkamer zien wanneer de ketel aanslaat. Deze gaat, zoals eerder beschreven, bij geen warmtevraag 3x per uur voor 1 minuut aan. Dit effect treedt echter (nog) niet 's-nachts op wanneer de ingestelde temperatuur (16 graden) ruim onder de gemeten temperatuur ligt. Zoals ik nu heb kunnen vaststellen treedt het onnodig aanslaan op als de gemeten temperatuur binnen een marge van 2,5 graad van de gemeten temperatuur ligt. Dus als de temperatuur is ingesteld op 16 graden wordt de ketel 3x per uur voor 1 minuut aangezet als de gemeten temperatuur onder 18,5 graden komt. Dit is dus geen "bijverwarming" om de 16 graden te behouden.

Duidelijk genoeg uitgelegd?

Ik ben benieuwd waar honeywell mee komt als de configuratie bij a3bo is onderzocht.
Heel duidelijk :)
Alleen, ik heb zo te zien dezelfde configuratie (Atag CV met aan/uit module) en mij ketel gaat dus niet aan als er geen warmtegraag is. Ook 's nachts niet. Optimalisatie staat aan, het aantal schakelpunten is bij mij 6. Ik zal anders een de belangrijkste instellingen van mijn configuratie opschrijven, mogelijk hebben jullie daar iets aan.
  zaterdag 6 oktober 2012 @ 20:45:10 #27
13698 microkid
speaks digitalk
pi_117669646
quote:
1s.gif Op zaterdag 6 oktober 2012 09:45 schreef a3bo het volgende:
Staat optimalisatie aan?
Het zou kunnen dat de Evotouch als het ware de ketel al voorverwarmt om meteen warmte te kunnen leveren als de gemeten temperatuur onder de ingestelde komt.
Nee, dat doet EvoHome niet.
pi_117671605
Ik werd deze week dus gebeld door de leverancier die het pakket mij geleverd heeft, dat het product niet goed zou functioneren.

Honeywell heeft met hem gebeld hierover en het probleem lijkt wel bij hem neergelegd. Honeywell wilt samen met een monteur van hem bij mij langs komen om te kijken hoe het aangesloten is, omdat het niet door een officiele is aangesloten.

Deze leverancier zei dood leuk tegen mij, ik ga hiervoor wel geld in rekening brengen, want de monteur kost ook wat en die 3 a 4 tientjes dat ik heb verdiend aan het pakket is ook niks. Ik heb tegen hem verteld ik vind het best dat je je monteur in rekening brengt, maar ik betaal hem niet en daarnaast heb ik mijn klacht bij Honeywell aangekaart, want naast mij zijn er nog tientallen andere met het zelfde probleem dat de ketel aanslaat. Hierdoor kan ik niet zeggen na 1.5 jaar dat het probleem bij jou ligt lijkt mij.

Hij ging weer met Honeywell bellen en ik heb daarna ook niks meer vernomen helaas, ondanks ik deze week ook terug gebeld zou worden.
pi_117679585
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 oktober 2012 20:44 schreef microkid het volgende:

[..]

Heel duidelijk :)
Alleen, ik heb zo te zien dezelfde configuratie (Atag CV met aan/uit module) en mij ketel gaat dus niet aan als er geen warmtegraag is. Ook 's nachts niet. Optimalisatie staat aan, het aantal schakelpunten is bij mij 6. Ik zal anders een de belangrijkste instellingen van mijn configuratie opschrijven, mogelijk hebben jullie daar iets aan.
Hallo Microkid,

graag een overzicht van jouw instellingen, want het is wel bijzonder dat jij geen problemen hebt met het onnodig aanslaan van de ketel. Ik heb als test zojuist het aantal schakelmomenten per uur verhoogd van 3 naar 6 net zoals jij hebt. Ben benieuwd wat het effect morgen overdag is.

Wordt vervolgd.
pi_117679715
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 oktober 2012 21:28 schreef smv het volgende:
Ik werd deze week dus gebeld door de leverancier die het pakket mij geleverd heeft, dat het product niet goed zou functioneren.

Honeywell heeft met hem gebeld hierover en het probleem lijkt wel bij hem neergelegd. Honeywell wilt samen met een monteur van hem bij mij langs komen om te kijken hoe het aangesloten is, omdat het niet door een officiele is aangesloten.

Deze leverancier zei dood leuk tegen mij, ik ga hiervoor wel geld in rekening brengen, want de monteur kost ook wat en die 3 a 4 tientjes dat ik heb verdiend aan het pakket is ook niks. Ik heb tegen hem verteld ik vind het best dat je je monteur in rekening brengt, maar ik betaal hem niet en daarnaast heb ik mijn klacht bij Honeywell aangekaart, want naast mij zijn er nog tientallen andere met het zelfde probleem dat de ketel aanslaat. Hierdoor kan ik niet zeggen na 1.5 jaar dat het probleem bij jou ligt lijkt mij.

Hij ging weer met Honeywell bellen en ik heb daarna ook niks meer vernomen helaas, ondanks ik deze week ook terug gebeld zou worden.
Volgens mij kan je beter de (kosteloze?) inspectie bij a3bo op 15 oktober afwachten. Het is natuurlijk te gek dat jij geld zou moeten uitgeven voor een door de fabrikant voorgestelde controle.
pi_117680259
Kosten zijn bij mij niet ter sprake geweest.
Ik ga er dan ook van uit dat deze ook niet gerekend zullen worden.
Honeywell heeft de inspectie zelf voorgesteld, zonder verdere voorwaarden.
Ik ga jullie zeker op de hoogte houden.
  zondag 7 oktober 2012 @ 11:23:11 #32
13698 microkid
speaks digitalk
pi_117684711
Bij deze even de belangrijkste parameters in mijn setup:
(In het huis van m'n ouders hangt trouwens ook een EvoHome, en ook daar gaat de ketel niet onnodig aan)

4 zones (woonkamer, keuken, studeerkamer, badkamer)

warmtevraag: ketelrelaismodule
buitenvoeler: geen
warmwaterregeling: geen

zone woonkamer: radiatoren, interne temperatuurvoeler
overige zones: radiatoren, externe temperatuurvoeler

uit temp instelling: 5
vakantie temp instelling: 15
interne voeler calibreren: 0
schakelingen per uur: 12
min aan tijd: 2
comm verlies: uitgeschakeld
optimalisering: adaptieve start
pi_117697846
quote:
0s.gif Op zondag 7 oktober 2012 11:23 schreef microkid het volgende:
Bij deze even de belangrijkste parameters in mijn setup:
(In het huis van m'n ouders hangt trouwens ook een EvoHome, en ook daar gaat de ketel niet onnodig aan)

4 zones (woonkamer, keuken, studeerkamer, badkamer)

warmtevraag: ketelrelaismodule
buitenvoeler: geen
warmwaterregeling: geen

zone woonkamer: radiatoren, interne temperatuurvoeler
overige zones: radiatoren, externe temperatuurvoeler

uit temp instelling: 5
vakantie temp instelling: 15
interne voeler calibreren: 0
schakelingen per uur: 12
min aan tijd: 2
comm verlies: uitgeschakeld
optimalisering: adaptieve start
Hallo Microkid,

Bedankt voor het overzicht. Ik zie geen afwijkende instellingen t.o.v. mijn configuratie. Ik heb gisteravond het aantal schakelingen als test verhoogd van 3 naar 6 per uur. Resultaat: de ketel springt nu 6x per uur aan voor 1 minuut zonder warmtevraag. Conclusie: het probleem van onnodig aanslaan blijft bestaan.
  zondag 7 oktober 2012 @ 20:23:40 #34
13698 microkid
speaks digitalk
pi_117704992
quote:
0s.gif Op zondag 7 oktober 2012 17:20 schreef AJS1 het volgende:

[..]

Hallo Microkid,

Bedankt voor het overzicht. Ik zie geen afwijkende instellingen t.o.v. mijn configuratie. Ik heb gisteravond het aantal schakelingen als test verhoogd van 3 naar 6 per uur. Resultaat: de ketel springt nu 6x per uur aan voor 1 minuut zonder warmtevraag. Conclusie: het probleem van onnodig aanslaan blijft bestaan.
Heb je ook software 2.1?
pi_117738384
Ik heb inderdaad ook versie 2.1. Zou het probleem soms ketel afhankelijk zijn?
  dinsdag 9 oktober 2012 @ 07:32:42 #36
13698 microkid
speaks digitalk
pi_117762483
quote:
0s.gif Op maandag 8 oktober 2012 17:21 schreef AJS1 het volgende:
Ik heb inderdaad ook versie 2.1. Zou het probleem soms ketel afhankelijk zijn?
Lijkt me niet, want de ketel wordt aangestuurd door het EvoHome relais. Als er bij jouw dus een paar keer per uur een groen lampje op het relais gaat branden is EvoHome de oorzaak (groen lampje = warmtevraag). Gaat de ketel aan zonder dat het lampje op het relais aan gaat, dan doet de ketel het dus zelf.
pi_117780862
Hallo allemaal.

Ik ben nieuw in het Evohome systeem en heb me behoorlijk ingelezen. Aangezien aanschaf een behoorlijke investering is en de installateur er weinig tot geen kaas van gegeten heeft wil ik hier vragen even met mij mee te kijken naar wat ik wil aanschaffen.

Na een renovatie zijn er in diverse ruimten in mijn huis problemen ontstaan met het warm krijgen en te snel warm worden. Ook werk ik vaak thuis en wil ik het behaaglijk krijgen in de werkkamer.

Ik bezit over een bosch HR ketel HRC 35 modulerend.

Woonlaag 1 is een woonkamer met een open keuken beide voorzien van oversizes radiatoren. Ook is er een aparte hal met een radiator die nu altijd dicht staat.

Woonlaag 2 een badkamer met vloerverwarming(elektrisch) en een handoekradiator. Een hobby werkkamer en 2 slaapkamers.

Woonlaag 3 cv ruimte en een apart hobbyruimte.

Ik wil graag aanschaffen:

Set bestaande uit: 1 x evotouch ATC928G1000
1 x tafelstandaard ATF100
1 x open therm rf-module R8810A1018
1 x ruimtethermostaat DT92
8 x HR80

In de woonkamer(zone1) plaats ik dan de evotouch met 2 HR80 (voeler uit)
in de hal (zone2) 1 HR80
In de werkkamer (zone3) DT92 + 1 HR80 (voeler uit?) ivm bereikbaarheid(HR80) en makkelijker instellen via DT92
In de slaapkamer1 (zone4) 1 HR80
In de slaapkamer2 (zone5) 1 HR80
in de badkamer (zone6) 1 HR80
in de hobbykamer (zone7) 1 HR80

Dit zou moeten werken naar mijn idee.

Er blijft geen open radiator over. Er moet dan een bypass tussen gezet worden ?

IK kan dan alle ruimtes regelen vanuit de woonkamer middels de evotouch. en in de werkkamer middels de DT92.

ik hoor graag tips enz.

danny
pi_117791483
Bypass of shunt is inderdaad nodig
pi_117797165
Hallo Danny,

prima configuratie. Bypass is zeker aan te bevelen.
pi_117803592
Een vraagje, als een HR80 lokaal wordt bediend, zal het programma op de Evotouch dan de lokale temperatuurinstelling op de schakelmomenten weer terug instellen naar datgene wat in het Evotouch programma is ingesteld ?
Het lijkt er namelijk op dat dit in mijn configuratie niet gebeurt.
pi_117803616
*****OPROEP AAN EVOHOME MENSEN MET ONNODIG AANSLAAN*****

Persoon van Evohome kon mij vertellen dat ze maar 4 meldingen hebben ontvangen over het onnodig aanslaan. Dit zegt mij dus dat niet iedereen Evohome aan het stalken is, want er zitten meer dan 4 mensen hier op forum die het probleem hebben. Graag iedereen aanmelden, hoe meer mensen ze hebben, hoe duidelijker het probleem word bij Evohome.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Heer van Honeywell heeft mij maandag gebeld en vertelde mij dat Buurse Scheepswerf tegen hun gemaild had dat ik geen interesse meer had in een oplossing. Dit ondanks hij tegen mij zei dat hij met Honeywell ging bellen, om te vertellen dat hij zijn monteur wel degelijk in rekening gaat brengen en dat we naar een oplossing gaan zoeken.

Buurse Scheepswerf is dus een vuile oplichter eerste klas met zijn toko.

Gelukkig vermoedde Honeywell al dat Buurse erg kort door de bocht was en het antwoord niet geloofde. Honeywell vertelde tegen mij dat ze met een monteur langs willen komen en mocht het een fout/probleem aan mijn kant zijn, omdat ik het zelf heb geinstalleerd mag ik de monteur betalen, mocht het inderdaad aan het systeem liggen, dan betaald Honeywell de monteur.

Dit is omdat ik zelf het geinstalleerd heb en niet de kranen ook van Honeywell heb gebruikt vermoedelijk op de radiatoren etc...

Honeywell gaat nu voor mij een bedrijf wat bij mij in de buurt zit opbellen en de situatie uitleggen en laat het bedrijf met mij opbellen voor een afspraak en eventueel bespreken wat de kosten kunnen gaan worden, mocht het inderdaad aan mijn eigen kant liggen.
Jammer genoeg ben ik hier niet happig op, maar om nu niks te gaan doen en geen monteur te betalen, blijf ik natuurlijk met het probleem zitten. Zoiezo wacht ik het inderdaad even af wat er bij A3bo uit gaat komen, maar ik vermoed dat bij hem hetzelfde loopt, alleen niet duidelijk verteld is betreft monteur.

Gr.

Sven
pi_117803624
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2012 07:55 schreef a3bo het volgende:
Een vraagje, als een HR80 lokaal wordt bediend, zal het programma op de Evotouch dan de lokale temperatuurinstelling op de schakelmomenten weer terug instellen naar datgene wat in het Evotouch programma is ingesteld ?
Het lijkt er namelijk op dat dit in mijn configuratie niet gebeurt.
Dit gebeurd naar zoveel x aantal minuten/uur.

doe het zelf ook soms op HR80 omhoog draaien en als ik dan na uur/paar uur kijk staat hij weer op de instelling die op evotouch staat.
pi_117803638
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2012 17:29 schreef bokkers het volgende:
Hallo allemaal.

Ik ben nieuw in het Evohome systeem en heb me behoorlijk ingelezen. Aangezien aanschaf een behoorlijke investering is en de installateur er weinig tot geen kaas van gegeten heeft wil ik hier vragen even met mij mee te kijken naar wat ik wil aanschaffen.

Na een renovatie zijn er in diverse ruimten in mijn huis problemen ontstaan met het warm krijgen en te snel warm worden. Ook werk ik vaak thuis en wil ik het behaaglijk krijgen in de werkkamer.

Ik bezit over een bosch HR ketel HRC 35 modulerend.

Woonlaag 1 is een woonkamer met een open keuken beide voorzien van oversizes radiatoren. Ook is er een aparte hal met een radiator die nu altijd dicht staat.

Woonlaag 2 een badkamer met vloerverwarming(elektrisch) en een handoekradiator. Een hobby werkkamer en 2 slaapkamers.

Woonlaag 3 cv ruimte en een apart hobbyruimte.

Ik wil graag aanschaffen:

Set bestaande uit: 1 x evotouch ATC928G1000
1 x tafelstandaard ATF100
1 x open therm rf-module R8810A1018
1 x ruimtethermostaat DT92
8 x HR80

In de woonkamer(zone1) plaats ik dan de evotouch met 2 HR80 (voeler uit)
in de hal (zone2) 1 HR80
In de werkkamer (zone3) DT92 + 1 HR80 (voeler uit?) ivm bereikbaarheid(HR80) en makkelijker instellen via DT92
In de slaapkamer1 (zone4) 1 HR80
In de slaapkamer2 (zone5) 1 HR80
in de badkamer (zone6) 1 HR80
in de hobbykamer (zone7) 1 HR80

Dit zou moeten werken naar mijn idee.

Er blijft geen open radiator over. Er moet dan een bypass tussen gezet worden ?

IK kan dan alle ruimtes regelen vanuit de woonkamer middels de evotouch. en in de werkkamer middels de DT92.

ik hoor graag tips enz.

danny
Bypass kan je ook doen aan de hand van 1 radiator geen HR80 op zetten, maar gewoon je knop er op laten en deze een klein stukje open draaien. Zo doe ik het zelf ook, op deze manier kan je CV de warmte kwijt als hij aan slaat.
pi_117803976
Een shunt is natuurlijk energiezuiniger...
pi_117808866
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2012 07:58 schreef smv het volgende:
*****OPROEP AAN EVOHOME MENSEN MET ONNODIG AANSLAAN*****

Persoon van Evohome kon mij vertellen dat ze maar 4 meldingen hebben ontvangen over het onnodig aanslaan. Dit zegt mij dus dat niet iedereen Evohome aan het stalken is, want er zitten meer dan 4 mensen hier op forum die het probleem hebben. Graag iedereen aanmelden, hoe meer mensen ze hebben, hoe duidelijker het probleem word bij Evohome.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ik heb gebeld, de helpdesk zou het doorgeven al hadden ze nooit van het probleem gehoord. De vraag is dan of het wel bij de juiste personen terecht komt.

Als Honeywell nou zelf een (internationaal) forum zou starten, dan zouden ze vanzelf zien dat mensen gaan reageren. En anders maken ze een gebruikersaccount hier aan om interactief met ons te overleggen.
pi_117812359
Hallo, hier ook een nieuwe Evohome gebruiker sinds begin januari.
En ja, ik herken helaas ook het onnodig aanslaan van de ketel meerdere keren per uur.

Mijn configuratie:
Begane grond: vloerverwarming met een HR80, externe voeler (in de Evotouch)
Optimalisatie staat ingeschakeld, ik ga het nu eens proberen zonder.
1e etage: 3 slaapkamers met 1 radiator, allen HR80. Badkamer met 1 radiator, normale kraan (dus fungeert als bypass)
2e etage: 1 radiator met HR80.
De radiatoren bovenstaan allen permament ingesteld op 15 graden.
Beneden houdt de vloerverwarming het makkelijk op temperatuur en de ketel zou dus maar af ten toe aan hoeven gaan. Zeker als de houtkachel ook nog eens aan staat.

Enfin, jammer dat het systeem dus niet lijkt te doen wat het zou moeten doen. Nu draait de ketel vaak overbodig: weg energiebesparing.
pi_117814901
Het niet terugzetten naar de programmatemperatuur van de Evotouch zou veroorzaakt kunnen worden doordat de temperatuur bij alle schakelmomenten dezelfde instelling heeft, in mijn geval dus 10 graden.
De Evotouch beschouwt dat blijkbaar als een teken dat er niets behoeft te gebeuren.
Ik ga het programma nu aanpassen zodat elk schakelmoment een wisselende temperatuur aanstuurt.

Overigens deelde men mij bij Honeywell mede dat de HR80 module al dermate oud is, ruim 10 jaar, waardoor terugkoppeling van handmatig ingestelde temperatuur niet mogelijk is en ook niet meer kan worden toegevoegd in toekomstige software releases. Is dus een beperking van de HR80 als gevolg van te oude hardware.
pi_117815786
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2012 11:59 schreef Coelho het volgende:

[..]

Ik heb gebeld, de helpdesk zou het doorgeven al hadden ze nooit van het probleem gehoord. De vraag is dan of het wel bij de juiste personen terecht komt.

Als Honeywell nou zelf een (internationaal) forum zou starten, dan zouden ze vanzelf zien dat mensen gaan reageren. En anders maken ze een gebruikersaccount hier aan om interactief met ons te overleggen.
Ik heb het per mail gedaan en eventueel kan je aangeven dat het al in onderzoek is en er meer mensen hierover al geklaagt hebben.
Als ik thuis kom, kan ik je eventueel naam opgeven wie mijn mail heeft behandeld.
pi_117815805
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2012 13:55 schreef fleche2012 het volgende:
Hallo, hier ook een nieuwe Evohome gebruiker sinds begin januari.
En ja, ik herken helaas ook het onnodig aanslaan van de ketel meerdere keren per uur.

Mijn configuratie:
Begane grond: vloerverwarming met een HR80, externe voeler (in de Evotouch)
Optimalisatie staat ingeschakeld, ik ga het nu eens proberen zonder.
1e etage: 3 slaapkamers met 1 radiator, allen HR80. Badkamer met 1 radiator, normale kraan (dus fungeert als bypass)
2e etage: 1 radiator met HR80.
De radiatoren bovenstaan allen permament ingesteld op 15 graden.
Beneden houdt de vloerverwarming het makkelijk op temperatuur en de ketel zou dus maar af ten toe aan hoeven gaan. Zeker als de houtkachel ook nog eens aan staat.

Enfin, jammer dat het systeem dus niet lijkt te doen wat het zou moeten doen. Nu draait de ketel vaak overbodig: weg energiebesparing.
Per mail een klacht aanmelden bij Honeywell ook aangeven dat het in onderzoek is door hogerhand.
pi_117843159
Het lijkt inderdaad zo logisch, maar indien een schakelmoment op de Evotouch geen gewijzigde temperatuur aangeeft, dan doet het apparaat niets richting de HR80.

Dus als er op de HR80 handmatig een temperatuur is ingesteld, zal deze alleen teruggaan naar de programmainstelling, indien de Evotouch een wijziging van de ingestelde temperatuur in het programma ziet.
pi_117849410
dat is ook de reden waarom ik vier tijdblokken er nog steeds in heb zitten. de tijden ervan heb ik zelf wel aangepast.
pi_117849740
Ik heb er 6 tijdblokken in zitten.
Reden is, dat er een aantal dames op slaap- en badkamer de thermostaat wel gemakkelijk omhoog draaien, maar "vergeten" om deze weer omlaag te zetten *O*
Nu wordt op tactische momenten door de Evotouch de temperatuur teruggezet. ~O>
  donderdag 11 oktober 2012 @ 20:11:04 #53
13698 microkid
speaks digitalk
pi_117867812
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2012 08:00 schreef smv het volgende:
Dit gebeurd naar zoveel x aantal minuten/uur.

doe het zelf ook soms op HR80 omhoog draaien en als ik dan na uur/paar uur kijk staat hij weer op de instelling die op evotouch staat.
Nee. Lokale bediening overrulet altijd de centrale EvoHome instelling, Pas op het moment dat er een nieuw tijdblok door de EvoHome naar de HR80 wordt gestuurd, blijft de HR80 op de handmatig ingestelde temperatuur staan.
Voorbeeld: om 18:00 staat je zone ingesteld op 21 graden. Je zet de HR80 om 13:00 handmatig op 19. Daar blijft hij dan op staan tot 18:00. Dan zal de EvoHome de temperatuur opnieuw naar de HR80 sturen.
  donderdag 11 oktober 2012 @ 20:13:40 #54
13698 microkid
speaks digitalk
pi_117868005
quote:
0s.gif Op donderdag 11 oktober 2012 12:45 schreef a3bo het volgende:
Ik heb er 6 tijdblokken in zitten.
Reden is, dat er een aantal dames op slaap- en badkamer de thermostaat wel gemakkelijk omhoog draaien, maar "vergeten" om deze weer omlaag te zetten *O*
Nu wordt op tactische momenten door de Evotouch de temperatuur teruggezet. ~O>
Dan moet je de HR80 gewoon blokkeren, kunnen ze hem ook niet meer omhoog zetten, Dat is nog zuiniger :)
pi_117876192
Oh dat is cru.

Gaan ze straks de evotouch opnieuw deprogrammeren. Dat wil je ook niet.

Shunt heb ik inmiddels aangeschaft en zal ik plaatsen als het systeem leeg is.

Ook is de eerste startset binnen. De aanvulling is onderweg vanuit duitsland.

Wachten is nu op de radiatorkranen van danfoss.

Danny
pi_117878373
Hallo Danny,

ik heb deze zomer ook alle radiatorkranen (uit 1970) vervangen om de HR80's te kunnen installeren. Vanwege de maatvoering kon ik slechts enkele Honeywell kranen installeren, de rest is van Danfoss. Wat mij opvalt is dat de Danfoss kranen behoorlijke bijgeluiden(stromen/ruisen) produceren. Of dat nu komt omdat de HR80 de kranen niet geheel opent, weet ik niet. Als ik de kraan handmatig volledig opendraai, is het bijgeluid minimaal.

Iemand ervaring of tips om deze bijgeluiden te minimaliseren?
pi_117881653
Hallo AJS1,

Ik heb gekozen voor het model met de rode basis knop. Deze is nog na te regelen. Het model met de grijze knop niet. Ook zal het afhangen of je pomp ook mee moduleert. Als er maar 1 radiator open staat gaat dit meer geluid produceren, zeker als je HR80 al knijpt en je ventiel ook.

Danny
pi_117883381
quote:
0s.gif Op donderdag 11 oktober 2012 20:11 schreef microkid het volgende:

[..]

Nee. Lokale bediening overrulet altijd de centrale EvoHome instelling, Pas op het moment dat er een nieuw tijdblok door de EvoHome naar de HR80 wordt gestuurd, blijft de HR80 op de handmatig ingestelde temperatuur staan.
Voorbeeld: om 18:00 staat je zone ingesteld op 21 graden. Je zet de HR80 om 13:00 handmatig op 19. Daar blijft hij dan op staan tot 18:00. Dan zal de EvoHome de temperatuur opnieuw naar de HR80 sturen.
Als de ingestelde temperatuur 18 graden is en je draait de HR80 naar 21 graden, dan zal de Evotouch de HR80 alleen opnieuw aansturen als het volgende temperatuurblok NIET op 18 graden staat ingesteld.
pi_117884642
quote:
0s.gif Op donderdag 11 oktober 2012 23:08 schreef AJS1 het volgende:
Hallo Danny,

ik heb deze zomer ook alle radiatorkranen (uit 1970) vervangen om de HR80's te kunnen installeren. Vanwege de maatvoering kon ik slechts enkele Honeywell kranen installeren, de rest is van Danfoss. Wat mij opvalt is dat de Danfoss kranen behoorlijke bijgeluiden(stromen/ruisen) produceren. Of dat nu komt omdat de HR80 de kranen niet geheel opent, weet ik niet. Als ik de kraan handmatig volledig opendraai, is het bijgeluid minimaal.

Iemand ervaring of tips om deze bijgeluiden te minimaliseren?
Je moet bij danfoss kranen (ik heb deze ook) de HR80 op "FULL" mode zetten. Dan verbruikt die wel iets meer batterij, maar anders krijgt hij die kranen niet volledig open en toe.
Full mode kan je bekomen door lang op de pairing knop van de HR80 te drukken tot er full op de display komt als ik mij niet vergis.
pi_117899586
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2012 09:33 schreef mouse2562 het volgende:

[..]

Je moet bij danfoss kranen (ik heb deze ook) de HR80 op "FULL" mode zetten. Dan verbruikt die wel iets meer batterij, maar anders krijgt hij die kranen niet volledig open en toe.
Full mode kan je bekomen door lang op de pairing knop van de HR80 te drukken tot er full op de display komt als ik mij niet vergis.
Bedankt voor de tip. Ga ik dit weekend uitproberen.

Gr. Arjan
pi_117900000
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2012 00:47 schreef bokkers het volgende:
Hallo AJS1,

Ik heb gekozen voor het model met de rode basis knop. Deze is nog na te regelen. Het model met de grijze knop niet. Ook zal het afhangen of je pomp ook mee moduleert. Als er maar 1 radiator open staat gaat dit meer geluid produceren, zeker als je HR80 al knijpt en je ventiel ook.

Danny
Hallo Danny,

Ik heb inderdaad de uitvoering met de grijze knop. Ik hoop dat de Full mode de bijgeluiden zal minimaliseren.

Gr. Arjan
pi_117900464
quote:
1s.gif Op vrijdag 12 oktober 2012 08:04 schreef a3bo het volgende:

[..]

Als de ingestelde temperatuur 18 graden is en je draait de HR80 naar 21 graden, dan zal de Evotouch de HR80 alleen opnieuw aansturen als het volgende temperatuurblok NIET op 18 graden staat ingesteld.
Hallo a3bo,

Ik zal komend weekend een test doen want volgens mij heeft Microkid gelijk: elke handmatige wijziging op de HR80 wordt ongedaan gemaakt bij de eerstvolgende programma overgang van het evohome systeem. Eigenlijk hetzelfde als bij een handmatige wijziging op de honeywell chronotherm 3 en 4 thermostaten zoals ik die "vroeger" gebruikte.
Maar wellicht heb jij een nieuwe bug ontdekt.

Wordt vervolgd.

Gr. Arjan
pi_117903089
Microkid heeft ook gelijk.

Maar zet maar eens 2 tijdblokken achter elkaar op dezelfde temperatuur.
Wijzig voor die zone in het eerste tijdblok handmatig de temperatuur op de HR80.
Bij de overgang naar het 2e tijdblok, zal de HR80 niet worden aangepast.

Herhaal deze test waarbij je het 2e tijdblok 1 graad hoger of lager instelt.
Bij de overgang naar het 2e tijdblok, zal de HR80 nu worden aangepast naar de ingestelde temperatuur voor het 2e blok.

Ik beschouw dit overigens niet als een bug, maar gewoon slecht programmeerwerk.
De Evotouch moet niet alleen voor zichzelf "denken", maar ook voor de aangeloten HR80's.
pi_117988960
De man van Honeywell is geweest. :)
Hij heeft het volledige Evohome systeem gereset en opnieuw ingesteld.
De kans bestaat dat er mogelijk iets fout heeft gezeten zoals het is ingesteld.
Zonder arrogant te willen overkomen, acht ik die kans overigens zeer klein. :r

Al pratende heb ik wel een andere oorzaak ontdekt, waar het vrijwel zeker aan gelegen heeft.
De man van Honeywell onderschrijft deze mogelijkheid ook.
Het heeft alles te maken met het schakelprogramma en de manier waarop de Evotouch hiermee omgaat.

Met name in de zomer zullen veel gebruikers van Evohome het systeem op "Off" zetten.
Het gevolg is dat de Evotouch de temperatuurinstelling voor alle zones naar 5 graden zet en het programma uitschakelt.
Dit betekent dat de Evotouch vervolgens geen signaal meer stuurt naar de HR80's, want er draait geen programma.
Dus als in de zomer iemand (per ongeluk ?) een HR80 op 20 graden handmatig instelt, zal de Evotouch deze op geen enkel moment corrigeren naar de ingestelde 5 graden.
Dit handmatig instellen behoeft niet eens bewust plaats te vinden, het kan ook gebeuren doordat er per ongeluk bij het schoonmaken bijvoorbeeld tegenaan gekomen wordt.

Deze situatie ontstaat ook als het programma normaal draait en er in dat programma meerdere tijdblokken achter elkaar op dezelfde temperatuur staan ingesteld.

Als iemand (per ongeluk ?) een HR80 op handmatig instelt waardoor er warmtevraag ontstaat, zal de Evotouch deze dus uitsluitend een signaal voor een nieuwe instelling sturen als het programma van de Evotouch actief is EN er een wijziging van de ingestelde temperatuur optreedt.

Zoals ik al in een eerdere post vermeldde, de Evotouch "denkt" voor zichzelf en niet voor de HR80's.

Na het opnieuw instellen, heeft de man van Honeywell de zomersituatie gereproduceerd. De ketel bleef gewoon uit. Zodra één van de HR80's handmatig omhoog gezet wordt, slaat de ketel aan, om aan de warmtevraag te voldoen. Dit stopt pas als de betreffende ruimte op temperatuur is volgens de HR80.
Bij ons is dit hoogstwaarschijnlijk op één van de zolderkamers gebeurd. Overdag is het daar warm genoeg en slaat de ketel niet aan. 's-Avonds en 's-nachts daalt de temperatuur en ging de HR80 warmte vragen waardoor de ketel aansloeg.

Het aantal schakelingen per uur is regelmatig als oorzaak genoemd op dit forum, maar staat hier volledig los van. Dit aantal schakelingen is uitsluitend van toepassing als er warmtevraag is.

Ik weet niet of anderen hiermee ook hun probleem herkennen en dus kunnen oplossen.
De man van Honeywell gaf in ieder geval aan, het schakelgedrag van de Evotouch en de communicatie naar de HR80's nog eens onder de aandacht te brengen bij zijn collega's. Wellicht dat in een toekomstige firmware update dit meegenomen kan worden.

[ Bericht 9% gewijzigd door a3bo op 15-10-2012 11:35:41 ]
  maandag 15 oktober 2012 @ 17:12:17 #65
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_118004038
Mijn systeem heeft de hele zomer op dezelfde instellingen gestaan als in de winter ('s ochtends naar 19,5, rond de middag naar 20, vanaf 18:00 naar 20,5 en om half 11 terug naar 18). Het is de hele zomer warmer geweest in huis dan de gevraagde temperatuur en toch heb ik met enige regelmaat aanspringende ketels gehad. Met name op de wat koudere dagen waarbij de kamertemperatuur 's ochtends bijvoorbeeld 20,5 was en er dus maar een graad verschil zat tussen werkelijke en gevraagde temperatuur.
  maandag 15 oktober 2012 @ 17:30:16 #66
13698 microkid
speaks digitalk
pi_118004695
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2012 17:12 schreef Coelho het volgende:
Mijn systeem heeft de hele zomer op dezelfde instellingen gestaan als in de winter ('s ochtends naar 19,5, rond de middag naar 20, vanaf 18:00 naar 20,5 en om half 11 terug naar 18). Het is de hele zomer warmer geweest in huis dan de gevraagde temperatuur en toch heb ik met enige regelmaat aanspringende ketels gehad. Met name op de wat koudere dagen waarbij de kamertemperatuur 's ochtends bijvoorbeeld 20,5 was en er dus maar een graad verschil zat tussen werkelijke en gevraagde temperatuur.
En dat is nou juist een gebrek van de EvoHome: je kan op het display niet zien welke zone op een bepaald moment een warmtevraag heeft. Anders had je dit soort problemen al veel sneller kunnen oplossen. Ik heb deze tip al diverse keren doorgegeven aan Honeywell, maar er wordt blijkbaar niets mee gedaan. Jammer.
pi_118005608
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2012 17:12 schreef Coelho het volgende:
Mijn systeem heeft de hele zomer op dezelfde instellingen gestaan als in de winter ('s ochtends naar 19,5, rond de middag naar 20, vanaf 18:00 naar 20,5 en om half 11 terug naar 18). Het is de hele zomer warmer geweest in huis dan de gevraagde temperatuur en toch heb ik met enige regelmaat aanspringende ketels gehad. Met name op de wat koudere dagen waarbij de kamertemperatuur 's ochtends bijvoorbeeld 20,5 was en er dus maar een graad verschil zat tussen werkelijke en gevraagde temperatuur.
Heb je optimalisatie aan staan ?
pi_118011029
quote:
1s.gif Op vrijdag 12 oktober 2012 17:02 schreef AJS1 het volgende:

[..]

Hallo Danny,

Ik heb inderdaad de uitvoering met de grijze knop. Ik hoop dat de Full mode de bijgeluiden zal minimaliseren.

Gr. Arjan
Ik ben een nieuwe gebruiker van het Evohome systeem. Gebruik OpenTherm op een Vaillaint modulerende ketel.
5 x HR80 op Honeywell radiatorkranen (Honeywell V2000DBB15 - Ultraline thermostatische afsluiter recht 1/2"). Nooit last gehad van geruis met gewone kranen. En nu een behoorlijk storend geruis, ook als de kraan vol open staat.
Een vriend heeft me nu aangeraden om Danfoss kranen te gaan gebruiken omdat die bekend zouden staan voor gering geruis.
De cv-pomp kan ik, voor zover ik in de gebruiksaanwijzing kon vinden, niet op een lagere stand zetten.
Wat is nu wijsheid? Toch maar overschakelen op Danfoss kranen?

P.S. Met de OpenTherm is mijn watertemperatuur ongeveer 70 graden, terwijl ik zonder de Evohome met de Honeywell Chronotherm III een veel lagere temperatuur had.

P.S, Ik kan op de Evotouch niet zien wanneer de ketel brandt. Volgens Waakzaam wonen zit die functionaliteit nog niet ingebouwd. Op de Chronotherm kon ik dat wel zien en tevens hoe hard de ketel brandde.
pi_118012423
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2012 20:12 schreef mha het volgende:

[..]

Ik ben een nieuwe gebruiker van het Evohome systeem. Gebruik OpenTherm op een Vaillaint modulerende ketel.
5 x HR80 op Honeywell radiatorkranen (Honeywell V2000DBB15 - Ultraline thermostatische afsluiter recht 1/2"). Nooit last gehad van geruis met gewone kranen. En nu een behoorlijk storend geruis, ook als de kraan vol open staat.
Een vriend heeft me nu aangeraden om Danfoss kranen te gaan gebruiken omdat die bekend zouden staan voor gering geruis.
De cv-pomp kan ik, voor zover ik in de gebruiksaanwijzing kon vinden, niet op een lagere stand zetten.
Wat is nu wijsheid? Toch maar overschakelen op Danfoss kranen?

P.S. Met de OpenTherm is mijn watertemperatuur ongeveer 70 graden, terwijl ik zonder de Evohome met de Honeywell Chronotherm III een veel lagere temperatuur had.

P.S, Ik kan op de Evotouch niet zien wanneer de ketel brandt. Volgens Waakzaam wonen zit die functionaliteit nog niet ingebouwd. Op de Chronotherm kon ik dat wel zien en tevens hoe hard de ketel brandde.
Je kunt de HR80 configureren dat het ventiel volledig open/dicht gaat. Zie hiervoor de handleiding van de HR80. Er is ook al eerder een post in dit forum over geweest.
Ik heb eveneens Honeywell ventielen en die werken prima, dus overschakelen op Danfoss zou niet nodig moeten zijn.

Je kunt op de Evotouch inderdaad niet zien of de ketel brandt.
  maandag 15 oktober 2012 @ 21:11:30 #70
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_118014679
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2012 17:30 schreef microkid het volgende:

[..]

En dat is nou juist een gebrek van de EvoHome: je kan op het display niet zien welke zone op een bepaald moment een warmtevraag heeft. Anders had je dit soort problemen al veel sneller kunnen oplossen. Ik heb deze tip al diverse keren doorgegeven aan Honeywell, maar er wordt blijkbaar niets mee gedaan. Jammer.
Ik had alleen mijn vloerverwarming aan staan op genoemd programma. De overige radiators op slaapkamers en badkamer stonden op 12 graden.
quote:
1s.gif Op maandag 15 oktober 2012 17:58 schreef a3bo het volgende:

Heb je optimalisatie aan staan ?
ja. Maar die hoeft toch niet te starten wanneer de kamertemp > gevraagde temp?
pi_118024620
Hallo,

Gisteren heb ik op de Evotouch van 1 slaapkamer de temperatuur iets hoger gezet.
Toen ik later op de Evotouch keek waren op de woonkamer na alle zones verdwenen.
Kan iemand hier iets over zeggen?
pi_118024672
Hallo a3bo,

welk probleem heeft Honeywell vandaag bij jou nou eigenlijk opgelost? De resultaten van de uitgevoerde "zomertest" hangen af van de ingestelde temperatuur bij de test. Als deze maar flink veel lager liggen dan de gemeten temperatuur zal de ketel niet onnodig aanslaan. De zogenaamde warmtevraag ontstaat volgens mij als de gemeten temperatuur binnen een marge van 2 a 2,5 graad van de ingestelde temperatuur ligt. Dus bij een ingestelde temperatuur van 16 graden is er geen warmtevraag bij een gemeten temperatuur van bijvoorbeeld 20 graden en wel een warmtevraag bij een gemeten temperatuur van 18 graden. Dit effect beschrijft Coelho ook in zijn bovenstaande post.

De vraag is dus wat Honeywell als warmtevraag heeft gedefinieerd. Bij een (koude) winter zal dit effect minder optreden dan in het voor- en najaar en een frisse zomer. Ik blijf het vreemd vinden dat de ketel aanslaat als de gemeten temperatuur ruim 1 graad boven de ingestelde temperatuur ligt.
pi_118024757
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2012 23:53 schreef kees57 het volgende:
Hallo,

Gisteren heb ik op de Evotouch van 1 slaapkamer de temperatuur iets hoger gezet.
Toen ik later op de Evotouch keek waren op de woonkamer na alle zones verdwenen.
Kan iemand hier iets over zeggen?
Dit heb ik gelukkig nog niet meegemaakt. Heb dus geen verklaring.
pi_118028813
Vanmorgen nog iets raars.

Daar ik geen tijd had om alle zones weer opnieuw in te leren heb ik gisteravond de i-sense, mijn oude thermostaat, er weer aan gehangen en de stroom en accu's van de Evotouch afgehaald.
Dus geen verbinding met de HR80 in alle zones.
Hoor ik vanmorgen om 5.30 uur het motortje van de HR80 op onze slaapkamer, hij heeft zich versteld van 14 gr naar 20 gr.
In de andere zones is dit niet gebeurd.

Dit probleem heb ik, toen er wel verbinding met Evotouch was, niet gehad.

Zal dan de batterijen ook uit de HR80 moeten halen zodat het eigen leventje is afgelopen.
pi_118030702
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2012 23:55 schreef AJS1 het volgende:
Hallo a3bo,

welk probleem heeft Honeywell vandaag bij jou nou eigenlijk opgelost? De resultaten van de uitgevoerde "zomertest" hangen af van de ingestelde temperatuur bij de test. Als deze maar flink veel lager liggen dan de gemeten temperatuur zal de ketel niet onnodig aanslaan. De zogenaamde warmtevraag ontstaat volgens mij als de gemeten temperatuur binnen een marge van 2 a 2,5 graad van de ingestelde temperatuur ligt. Dus bij een ingestelde temperatuur van 16 graden is er geen warmtevraag bij een gemeten temperatuur van bijvoorbeeld 20 graden en wel een warmtevraag bij een gemeten temperatuur van 18 graden. Dit effect beschrijft Coelho ook in zijn bovenstaande post.

De vraag is dus wat Honeywell als warmtevraag heeft gedefinieerd. Bij een (koude) winter zal dit effect minder optreden dan in het voor- en najaar en een frisse zomer. Ik blijf het vreemd vinden dat de ketel aanslaat als de gemeten temperatuur ruim 1 graad boven de ingestelde temperatuur ligt.
Mijn ketel slaat niet meer onnodig aan.
Doordat ik er (onterecht) van uit ging dat de Evotouch ten alle tijde zijn programma draait en dus alle HR80's op de ingestelde schakelmomenten op de ingestelde temperatuur zou zetten, heb ik nooit gecontroleerd of er niet per ongeluk nog ergens een HR80 op een hogere temperatuur ingesteld was en dus warmtevraag had waardoor de ketel aanslaat.

Nogmaals, de Evotouch stelt alleen de HR80 in, als er wat de Evotouch betreft iets in te stellen valt.
Als er volgens de Evotouch dus geen temperatuurwijziging is, doet hij niets.
Dit is dus in de zomer, als de verwarming uitstaat en er dus geen programma loopt.
Dit is ook als in het ingestelde programma, 2 opeenvolgende blokken op dezelfde temperatuur ingesteld staan.

Als optimalisatie aanstaat, zal de Evotouch ook al eerder dan de ingestelde tijd beginnen van aanwarmen van de ketel. Welke marges daarbij worden gehanteerd, is mij niet bekend, maar die 2-2,5 graden die jij noemt, zou heel goed kunnen.

Wat bij mij dus is opgelost, is dat de ketel niet meer aanslaat terwijl het Evotouch systeem uitstaat of 's-nachts als er geen warmtevraag is vanwege de ingestelde (lagere) temperatuur.
pi_118030903
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2012 17:30 schreef microkid het volgende:

[..]

En dat is nou juist een gebrek van de EvoHome: je kan op het display niet zien welke zone op een bepaald moment een warmtevraag heeft. Anders had je dit soort problemen al veel sneller kunnen oplossen. Ik heb deze tip al diverse keren doorgegeven aan Honeywell, maar er wordt blijkbaar niets mee gedaan. Jammer.
De HR80's bestonden al, nog voordat het Evohome systeem het levenslicht zag, Ze zijn al zo'n 10 jaar oud. Gevolg hiervan is, dat de communicatiemogelijkheden van een HR80 niet aansluiten bij wat er met de Evotouch allemaal kan.
De HR80 kan een signaal ontvangen om het ventiel te openen en de HR80 kan de gemeten temperatuur terugsturen, meer niet.
Met wat kunstjes zou je ook de ingestelde temperatuur moeten kunnen terugsturen.
Dit vereist uiteraard een programmawijziging in zowel de HR80, als de Evotouch.
Of Honeywell dit wil en gaat doen, zal wellicht afhangen van de vraag hiernaar door de gebruikers.
  dinsdag 16 oktober 2012 @ 18:42:36 #77
13698 microkid
speaks digitalk
pi_118047831
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2012 11:10 schreef a3bo het volgende:

[..]

De HR80's bestonden al, nog voordat het Evohome systeem het levenslicht zag, Ze zijn al zo'n 10 jaar oud. Gevolg hiervan is, dat de communicatiemogelijkheden van een HR80 niet aansluiten bij wat er met de Evotouch allemaal kan.
De HR80 kan een signaal ontvangen om het ventiel te openen en de HR80 kan de gemeten temperatuur terugsturen, meer niet.
Met wat kunstjes zou je ook de ingestelde temperatuur moeten kunnen terugsturen.
Dit vereist uiteraard een programmawijziging in zowel de HR80, als de Evotouch.
Of Honeywell dit wil en gaat doen, zal wellicht afhangen van de vraag hiernaar door de gebruikers.
De HR80 stuurt meer terug, want als je de kraan open draait stuurt de HR80 een seintje naar de EvoTouch dat er warmte nodig is. Dus de EvoTouch weet dat er warmtevraag is en ook vanaf welke zone. Koud kunstje om dat dan ook op het display weer te geven.
pi_118048661
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2012 10:27 schreef a3bo het volgende:
De man van Honeywell is geweest. :)
Hij heeft het volledige Evohome systeem gereset en opnieuw ingesteld.
De kans bestaat dat er mogelijk iets fout heeft gezeten zoals het is ingesteld.
Zonder arrogant te willen overkomen, acht ik die kans overigens zeer klein. :r

Al pratende heb ik wel een andere oorzaak ontdekt, waar het vrijwel zeker aan gelegen heeft.
De man van Honeywell onderschrijft deze mogelijkheid ook.
Het heeft alles te maken met het schakelprogramma en de manier waarop de Evotouch hiermee omgaat.

Met name in de zomer zullen veel gebruikers van Evohome het systeem op "Off" zetten.
Het gevolg is dat de Evotouch de temperatuurinstelling voor alle zones naar 5 graden zet en het programma uitschakelt.
Dit betekent dat de Evotouch vervolgens geen signaal meer stuurt naar de HR80's, want er draait geen programma.
Dus als in de zomer iemand (per ongeluk ?) een HR80 op 20 graden handmatig instelt, zal de Evotouch deze op geen enkel moment corrigeren naar de ingestelde 5 graden.
Dit handmatig instellen behoeft niet eens bewust plaats te vinden, het kan ook gebeuren doordat er per ongeluk bij het schoonmaken bijvoorbeeld tegenaan gekomen wordt.

Deze situatie ontstaat ook als het programma normaal draait en er in dat programma meerdere tijdblokken achter elkaar op dezelfde temperatuur staan ingesteld.

Als iemand (per ongeluk ?) een HR80 op handmatig instelt waardoor er warmtevraag ontstaat, zal de Evotouch deze dus uitsluitend een signaal voor een nieuwe instelling sturen als het programma van de Evotouch actief is EN er een wijziging van de ingestelde temperatuur optreedt.

Zoals ik al in een eerdere post vermeldde, de Evotouch "denkt" voor zichzelf en niet voor de HR80's.

Na het opnieuw instellen, heeft de man van Honeywell de zomersituatie gereproduceerd. De ketel bleef gewoon uit. Zodra één van de HR80's handmatig omhoog gezet wordt, slaat de ketel aan, om aan de warmtevraag te voldoen. Dit stopt pas als de betreffende ruimte op temperatuur is volgens de HR80.
Bij ons is dit hoogstwaarschijnlijk op één van de zolderkamers gebeurd. Overdag is het daar warm genoeg en slaat de ketel niet aan. 's-Avonds en 's-nachts daalt de temperatuur en ging de HR80 warmte vragen waardoor de ketel aansloeg.

Het aantal schakelingen per uur is regelmatig als oorzaak genoemd op dit forum, maar staat hier volledig los van. Dit aantal schakelingen is uitsluitend van toepassing als er warmtevraag is.

Ik weet niet of anderen hiermee ook hun probleem herkennen en dus kunnen oplossen.
De man van Honeywell gaf in ieder geval aan, het schakelgedrag van de Evotouch en de communicatie naar de HR80's nog eens onder de aandacht te brengen bij zijn collega's. Wellicht dat in een toekomstige firmware update dit meegenomen kan worden.
Helaas heeft de Honeywell engineer gekozen om alles opnieuw in te stellen. Zo kom je dus nooit achter de echte oorzaak en blijf je op hetzelfde kennisnivo. Bij elke klacht in de toekomst zullen ze het advies geven "alles opnieuw instellen". Dit lijkt een beetje op Windows opnieuw installeren..

Het enige wat we geleerd hebben is dat 2 tijdsblokken achter elkaar met dezelfde temperatuur instelling een risico heeft. Op zich is het natuurlijk beter om er 1 tijdsblok van te maken; maar als het niet anders kan het advies om de temperatuur iets te laten verspringen. Hiermee lossen we dus het "per ongeluk" verdraaien van de HR80 knop.

Ook ik heb contact gehad met Honeywell infolijn. Geen direct contact, mijn voorkeur gaat uit naar contact per e-mail. Ik heb Honeywell gevraagd enkele vragen te beantwoorden. Hierop niks gehoord. Vorige week woensdag een reminder gestuurd, nog steeds niks. Erg teleurstellend dus. Mijn vragen zijn als volgt:

Kort samengevat mijn vragen op dit moment:

1. Is er al een algemene verklaring voor het random aansturen van de ketel ook al is er geen warmtevraag.
2. Ik werk met OT. Welke parameter bepaalt de hysterese.
3. Heeft de parameter “schakelingen per uur” wel effect in het geval OT.
4. Heeft de parameter “min. duur” wel effect in het geval OT.
5. Wat is de laatste update; welke bugs worden hiermee opgelost / welke verbeteringen zitten hierin?
6. Kan ik zelf een update uitvoeren?


Erg teleurstellend dat we niks direct horen van Honeywell. Persoonlijk denk ik dat Honeywell de service een verantwoordelijkheid vindt van de installateurs. Dit is natuurlijk een achterhaalde gedachte sinds de intrede van webshops.

Gezien mijn bovenstaande veronderstelling wil ik hierbij wel een oproep doen aan de waakzaamwonen webshop verantwoordelijke. Waakzaamwonen heeft ongetwijfeld meer in te brengen dat een alleenstaande particulier. Ik zou zeggen, neem de verantwoordelijkheid; breng de lopende kwesties in bij Honeywell en help alle mensen in dit forum (ongetwijfeld vele kopers van het Evohome systeem).
pi_118065244
Mijn optimisme van 3 weken geleden toen ik door Honeywell gebeld werd is geheel verdwenen. Ik ben sindsdien niet meer teruggebeld ondanks de toezegging tijdens het telefoongesprek. Vanavond een 2e herinnering gemaild. Met de toelichting van a3bo op het bezoek van Honeywell kom ik ook niet verder: de geschetste problemen met de HR80's zijn bij mij niet van toepassing. Ik zal nog maar een weekje wachten op een reactie van Honeywell.
pi_118080975
Misschien nog wat zaken die tijdens het bezoek van Honeywell ter sprake kwamen.

De man die Honeywell vertegenwoordigde is degene die de installateurs traint voor het installeren en configureren van het Evohome systeem. Hij is zelf een voormalig installateur met enige tientallen jaren ervaring.
Installateurs die zo'n training hebben gevolgd, worden door Honeywell "ambassadeurs" genoemd.
Waakzaamwonen is een goed voorbeeld daarvan aldus Honeywell.

Honeywell stelt zich op het standpunt dat het Evohome systeem dusdanig omvangrijk en gecompliceerd is, dat eindgebruikers dit niet zelf dienen te installeren en configureren.
In de praktijk blijkt vaak dat geconstateerde problemen hun oorzaak vinden in de ondeskundigheid van degene die het systeem heeft geïnstalleerd.

Ik heb aangegeven dat er met de komst van de internetshops een toenemende hoeveelheid consumenten zijn die via internet aanschaffen en goed in staat zijn zelf te installeren en te configureren. Het zou jammer zijn als Honeywell deze groep in de kou laat staan.

Zelf ben ik iemand met zo'n 30 jaar ervaring in de automatisering. De problemen waar ik met Evohome vooral tegenaan loop, is het gebrek aan documentatie voor wat betreft de wijze waarop alle onderdelen communiceren, ofwel wanneer gebeurt wat door welk onderdeel.
De ondersteuning vanuit de klantenservice laat op dat gebied veel te wensen over.

De man van Honeywell gaf aan dat hij al hetgeen is besproken mee zal nemen en terug zou koppelen naar de klantenservice.

Het resetten en opnieuw configureren wat bij mij is gebeurd, heeft geen nieuwe inzichten opgeleverd, maar kon ook geen kwaad. Zowel voor- als na deze actie functioneert alles zoals behoort.

Waar ik zelf nog benieuwd naar ben, is of er behalve degenen die gemeld hebben dat zij een ander probleem hebben waardoor de ketel onnodig aanslaat, ook Evohome gebruikers zijn waarvoor het nu opgelost is.
pi_118105550
quote:
1s.gif Op maandag 15 oktober 2012 20:36 schreef a3bo het volgende:

[..]

Je kunt de HR80 configureren dat het ventiel volledig open/dicht gaat. Zie hiervoor de handleiding van de HR80. Er is ook al eerder een post in dit forum over geweest.
Ik heb eveneens Honeywell ventielen en die werken prima, dus overschakelen op Danfoss zou niet nodig moeten zijn.

Je kunt op de Evotouch inderdaad niet zien of de ketel brandt.
Helaas. Nogmaals de "Full" instelling geactiveerd. Heeft geen effect. Het ruisen van de Honeywell ventielen blijft even storend.
  donderdag 18 oktober 2012 @ 19:37:19 #82
13698 microkid
speaks digitalk
pi_118139160
quote:
0s.gif Op woensdag 17 oktober 2012 14:16 schreef a3bo het volgende:
Honeywell stelt zich op het standpunt dat het Evohome systeem dusdanig omvangrijk en gecompliceerd is, dat eindgebruikers dit niet zelf dienen te installeren en configureren.
In de praktijk blijkt vaak dat geconstateerde problemen hun oorzaak vinden in de ondeskundigheid van degene die het systeem heeft geïnstalleerd.
Ha ha, wat een giller Ik heb zelf 2 installateurs moeten uitleggen hoe EvoHome werkt, en dat waren officiele dealers. Dus dat het te gecompliceerd is voor eindgebruikers denk ik niet.

Tevens moet Honeywell zich ook realiseren dat een groot deel van de EvoHome gebruikers weten wat voor stuk techniek ze in huis halen en zich daar dan ook in verdiepen. EvoHome is namelijk geen eenvoudige thermostaatknop, er komt meer bij kijken. Ik denk dat het kennisniveau van de gemiddelde eindgebruiker hoger ligt dan dat Honeywell denkt.

Als Honeywell de EvoHome echt populair wil maken moeten ze zorgen dat het voor zowel leken als domotica/electro/computer experts interessant is. Ofwel: een leek moet het snel en eenvoudig kunnen installeren, en voor de gebruiker die er meer uit wil halen moet er voldoende technische informatie en ondersteuning beschikbaar zijn.
  vrijdag 19 oktober 2012 @ 22:24:24 #83
387172 137
Nothing is simple
pi_118191420
Ook mijn systeem, dat ik inmiddels een keer volledig heb gereset, liet de ketel meermalen per uur aanslaan ondanks dat de temperatuur in de ruimte meer dan een graad boven de ingesteld temperatuur werd gerapporteerd. Met name in het voorjaar als de woonkamer door de zon verder opwarmde ging de Evotouch nog een paar uur door met het laten aanslaan van de ketel.

Dit euvel lijkt verholpen met het deactiveren van optimale start. Ik heb nu alleen nog optimale stop als optimalisatie geactiveerd op alle zones. Wel jammer want nu zijn de ruimtes niet op temperatuur op het ingestelde tijdstip.

Er is een heel interessant project voor mensen die meer willen begrijpen van de werking van hun Evotouch systeem. Met een RFBee en aangepast software is het mogelijk om het Evotouch verkeer te monitoren. Zie hier:
https://gist.github.com/wkomarow/HoneyComm/wiki
  zaterdag 20 oktober 2012 @ 12:47:23 #84
13698 microkid
speaks digitalk
pi_118205058
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 oktober 2012 22:24 schreef 137 het volgende:
Ook mijn systeem, dat ik inmiddels een keer volledig heb gereset, liet de ketel meermalen per uur aanslaan ondanks dat de temperatuur in de ruimte meer dan een graad boven de ingesteld temperatuur werd gerapporteerd. Met name in het voorjaar als de woonkamer door de zon verder opwarmde ging de Evotouch nog een paar uur door met het laten aanslaan van de ketel.

Dit euvel lijkt verholpen met het deactiveren van optimale start. Ik heb nu alleen nog optimale stop als optimalisatie geactiveerd op alle zones. Wel jammer want nu zijn de ruimtes niet op temperatuur op het ingestelde tijdstip.

Er is een heel interessant project voor mensen die meer willen begrijpen van de werking van hun Evotouch systeem. Met een RFBee en aangepast software is het mogelijk om het Evotouch verkeer te monitoren. Zie hier:
https://gist.github.com/wkomarow/HoneyComm/wiki
Reset anders je EvoHom een keer en maak geen zone's aan. Stel wel optimale start in. Kijk dan nog eens of de ketel vanzelf aanspringt. Zou eigenlijk niet kunnen, want er zijn geen zone's en programma's. Werkt dat goed, maak dan een zone aan en check opnieuw. Net zolang zone's toevoegen tot het fout gaat, en dan kijken wat er bij die zone anders is.
pi_118233908
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2012 10:27 schreef a3bo het volgende:
De man van Honeywell is geweest. :)
Hij heeft het volledige Evohome systeem gereset en opnieuw ingesteld.
De kans bestaat dat er mogelijk iets fout heeft gezeten zoals het is ingesteld.
Zonder arrogant te willen overkomen, acht ik die kans overigens zeer klein. :r

Al pratende heb ik wel een andere oorzaak ontdekt, waar het vrijwel zeker aan gelegen heeft.
De man van Honeywell onderschrijft deze mogelijkheid ook.
Het heeft alles te maken met het schakelprogramma en de manier waarop de Evotouch hiermee omgaat.

Met name in de zomer zullen veel gebruikers van Evohome het systeem op "Off" zetten.
Het gevolg is dat de Evotouch de temperatuurinstelling voor alle zones naar 5 graden zet en het programma uitschakelt.
Dit betekent dat de Evotouch vervolgens geen signaal meer stuurt naar de HR80's, want er draait geen programma.
Dus als in de zomer iemand (per ongeluk ?) een HR80 op 20 graden handmatig instelt, zal de Evotouch deze op geen enkel moment corrigeren naar de ingestelde 5 graden.
Dit handmatig instellen behoeft niet eens bewust plaats te vinden, het kan ook gebeuren doordat er per ongeluk bij het schoonmaken bijvoorbeeld tegenaan gekomen wordt.

Deze situatie ontstaat ook als het programma normaal draait en er in dat programma meerdere tijdblokken achter elkaar op dezelfde temperatuur staan ingesteld.

Als iemand (per ongeluk ?) een HR80 op handmatig instelt waardoor er warmtevraag ontstaat, zal de Evotouch deze dus uitsluitend een signaal voor een nieuwe instelling sturen als het programma van de Evotouch actief is EN er een wijziging van de ingestelde temperatuur optreedt.

Zoals ik al in een eerdere post vermeldde, de Evotouch "denkt" voor zichzelf en niet voor de HR80's.

Na het opnieuw instellen, heeft de man van Honeywell de zomersituatie gereproduceerd. De ketel bleef gewoon uit. Zodra één van de HR80's handmatig omhoog gezet wordt, slaat de ketel aan, om aan de warmtevraag te voldoen. Dit stopt pas als de betreffende ruimte op temperatuur is volgens de HR80.
Bij ons is dit hoogstwaarschijnlijk op één van de zolderkamers gebeurd. Overdag is het daar warm genoeg en slaat de ketel niet aan. 's-Avonds en 's-nachts daalt de temperatuur en ging de HR80 warmte vragen waardoor de ketel aansloeg.

Het aantal schakelingen per uur is regelmatig als oorzaak genoemd op dit forum, maar staat hier volledig los van. Dit aantal schakelingen is uitsluitend van toepassing als er warmtevraag is.

Ik weet niet of anderen hiermee ook hun probleem herkennen en dus kunnen oplossen.
De man van Honeywell gaf in ieder geval aan, het schakelgedrag van de Evotouch en de communicatie naar de HR80's nog eens onder de aandacht te brengen bij zijn collega's. Wellicht dat in een toekomstige firmware update dit meegenomen kan worden.
Mooi dat ze denken het probleem bij jou opgelost te hebben. Dit is mijn tijdblok schema die ik heb:
5:50 t/m 7:00 uur = 18.0 graden
7:00 t/m 16:00 uur = 15.0 graden
16:00 t/m 21:00 uur = 18.0 graden
21:00 t/m 5:50 uur = 15.0 graden

Ik zou dan als ik jou verhaal mag geloven het probleem al niet mogen hebben met schakelen...? Ik ervaar het namelijk wel. Handmatig kranen hoger draaien heb ik in verleden ook gedaan, maar dat zal ook iedereen doen.

Hopelijk kan jij mij alsnog verder wel helpen eventueel A3bo.
pi_118233933
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2012 11:02 schreef a3bo het volgende:

[..]

Mijn ketel slaat niet meer onnodig aan.
Doordat ik er (onterecht) van uit ging dat de Evotouch ten alle tijde zijn programma draait en dus alle HR80's op de ingestelde schakelmomenten op de ingestelde temperatuur zou zetten, heb ik nooit gecontroleerd of er niet per ongeluk nog ergens een HR80 op een hogere temperatuur ingesteld was en dus warmtevraag had waardoor de ketel aanslaat.

Nogmaals, de Evotouch stelt alleen de HR80 in, als er wat de Evotouch betreft iets in te stellen valt.
Als er volgens de Evotouch dus geen temperatuurwijziging is, doet hij niets.
Dit is dus in de zomer, als de verwarming uitstaat en er dus geen programma loopt.
Dit is ook als in het ingestelde programma, 2 opeenvolgende blokken op dezelfde temperatuur ingesteld staan.

Als optimalisatie aanstaat, zal de Evotouch ook al eerder dan de ingestelde tijd beginnen van aanwarmen van de ketel. Welke marges daarbij worden gehanteerd, is mij niet bekend, maar die 2-2,5 graden die jij noemt, zou heel goed kunnen.

Wat bij mij dus is opgelost, is dat de ketel niet meer aanslaat terwijl het Evotouch systeem uitstaat of 's-nachts als er geen warmtevraag is vanwege de ingestelde (lagere) temperatuur.
A3bo,

als ik het dus goed begrijp zou ik al mijn HR80's na moeten lopen om te kijken welke hoger staat? Mijn tijdblokken verspringen elk blok van 15 naar 18 en weer terug etc...
pi_118234184
quote:
0s.gif Op zondag 21 oktober 2012 08:18 schreef smv het volgende:

[..]

als ik het dus goed begrijp zou ik al mijn HR80's na moeten lopen om te kijken welke hoger staat? Mijn tijdblokken verspringen elk blok van 15 naar 18 en weer terug etc...
Wat je in ieder geval eens zou kunnen testen op al je HR80's, is om net voor zo'n schakelmoment ze allemaal op bijvoorbeeld 25 graden zetten. Als het goed is, dan moeten ze door de Evotouch weer allemaal terug ingesteld worden. Dan weet je in ieder geval zeker dat de communicatie goed verloopt.

Bij mij is het probleem in ieder geval weg en functioneert het systeem zoals behoort.
pi_118237470
Ben nieuw in dit draadje, heb ook een EvoHome met 4 HR80's en een zonneklep.
De HR80's zitten in 3 slaapkamers, de hal beneden en de zonneklep stuurt de vloerverwarming aan.
We hebben een Vailliant HRpro met een opentherm insteekkaart en maken daarom gebruik van de Honeywell OT module. In de woonkamer maken we gebruik van een losse temp. voeler.

Ook wij hebben last van de (onnodig) veel schakelmoment en heb hier vorig jaar (kort na installatie) al contact overgehad met Honeywell. Helaas kon/wilde de best man mij niet verder helpen en na een paar mails viel het vanuit honyewell stil....

Heb nu het hele topic (deel 1 & "2"), maar kan nu niet echt de oplossing destileren (ondanks dat er een specialist bij iemand langs is geweest).

Op dit moment hebben we 5 zones:
1. slaapkamer1 met 4 blokken (15,0 / 15,5 / 15,0 / 15,5 °C)
2. slaapkamer2 met 4 blokken (15,0 / 15,5 / 15,0 / 15,5 °C)
3. slaapkamer3 met 4 blokken (15,0 / 15,5 / 15,0 / 15,5 °C)
4. gang met 4 blokken (15,0 / 15,5 / 15,0 / 15,5 °C)
5. woonkamer met 5 blokken (19,5 / 19,0 / 20,5 / 19,5 / 19,0 °C)

De temp. in de kamer en gang komt doorgaans niet onder de 17 graden.
De woonkamer moet wel in de nacht bij verwarmd worden, maar dat is ook nodig ivm de vloerverwarming.

Ondanks het lage stookprogramma slaat de ketel X keren per uur aan en wordt de behuizing van de ketel warm tot heet. Het woonkamer programma gaat om 20:40 naar 19,5 en wij gaan doorgaans rond 22:00 naar bed. Zodra wij boven komen hoor je de ketel aanslaan, terwijl de woonkamer temp. nog gewoon rond de 20,5/20 °C is.

Optimalisatie staat op dit moment uit, maar heeft een tijd aangestaan.

De EvoHome heeft versies:
BTV:5 (28-7-2010)
ASV:20 (6-10-2010)

Wie o wie kan mij helpen, want ben onderhand op het punt aangekomen dat ik het systeem uit ga schakelen en terug ga naar de Honeywell Vision Modulation....
  zondag 21 oktober 2012 @ 15:02:23 #89
13698 microkid
speaks digitalk
pi_118241494
quote:
0s.gif Op zondag 21 oktober 2012 12:49 schreef Freemann het volgende:
Wie o wie kan mij helpen, want ben onderhand op het punt aangekomen dat ik het systeem uit ga schakelen en terug ga naar de Honeywell Vision Modulation....
Zet hem eens in Eco mode, dan zouden alle temperaturen in de ruimtes ver boven de Eco temperatuur moeten liggen. Gaat de ketel dan nog aan?
pi_118304047
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2012 23:56 schreef AJS1 het volgende:
Mijn optimisme van 3 weken geleden toen ik door Honeywell gebeld werd is geheel verdwenen. Ik ben sindsdien niet meer teruggebeld ondanks de toezegging tijdens het telefoongesprek. Vanavond een 2e herinnering gemaild. Met de toelichting van a3bo op het bezoek van Honeywell kom ik ook niet verder: de geschetste problemen met de HR80's zijn bij mij niet van toepassing. Ik zal nog maar een weekje wachten op een reactie van Honeywell.
Misschien juich ik te vroeg maar het lijkt erop dat het onnodig aanslaan van de ketel bij mij ook is opgelost. Ik werd vanmiddag door Marcel van Waakzaamwonen gebeld. Ik heb de Evohome set bij Marcel gekocht en hij werd door Honeywell gebeld of hij als leverancier mijn klacht wilde afhandelen. Toen ik Marcel vertelde over mijn ervaring met het onnodig aanslaan wist hij direct waar het probleem lag. Ik kan het niet helemaal reproduceren maar Marcel vertelde dat er een bug in het geheugen van het ketelrelais zit waardoor bij niet een geheel vlekkeloos verlopen initiële installatie het relais in een soort noodprocedure komt waardoor het onnodig aanslaan conform het ingestelde aantal schakelingen optreedt. Ik kan me ook wel herinneren dat ik bij mijn 1e installatie deze zomer ook zat te klooien. Het onnodig aanslaan binnen een marge van 2 graden t.o.v. de ingestelde temperatuur werd door Marcel bevestigd.
Zodoende heb ik vanavond het hele systeem opnieuw geïnstalleerd waarbij ik met name goed op het resetten van het ketelrelais heb gelet. En ja hoor: hij slaat niet meer onnodig aan!!!!!

Korte reset instructie van Marcel:

1. Evotouch terug naar fabrieksinstellingen.
2. Ketelrelais resetten (15 seconden knop indrukken)
3. Ketelrelais weer binden( 5 seconden knop indrukken)
4. Batterij uit HR80 en opnieuw aanmelden

Ik ben blij dat Marcel als leverancier mij zo heeft kunnen helpen. Maar ik vind het belachelijk dat Honeywell als fabrikant bij zijn eigen helpdesk deze kennis niet heeft.

Ik hoop dat jullie komende winter niets meer van mij horen, want dan gaat het goed met het Evohome systeem.
pi_118316603
Dit klinkt heel logisch. Gezien de werkzaamheden die de man van Honeywell bij mij heeft uitgevoerd, zou dit dus ook bij mij aan de hand geweest kunnen zijn.
Verbazend dat hij dus eigenlijk niet weet wat hij met zijn acties heeft opgelost.
pi_118319381
quote:
0s.gif Op maandag 22 oktober 2012 22:09 schreef AJS1 het volgende:

[..]

Misschien juich ik te vroeg maar het lijkt erop dat het onnodig aanslaan van de ketel bij mij ook is opgelost. Ik werd vanmiddag door Marcel van Waakzaamwonen gebeld. Ik heb de Evohome set bij Marcel gekocht en hij werd door Honeywell gebeld of hij als leverancier mijn klacht wilde afhandelen. Toen ik Marcel vertelde over mijn ervaring met het onnodig aanslaan wist hij direct waar het probleem lag. Ik kan het niet helemaal reproduceren maar Marcel vertelde dat er een bug in het geheugen van het ketelrelais zit waardoor bij niet een geheel vlekkeloos verlopen initiële installatie het relais in een soort noodprocedure komt waardoor het onnodig aanslaan conform het ingestelde aantal schakelingen optreedt. Ik kan me ook wel herinneren dat ik bij mijn 1e installatie deze zomer ook zat te klooien. Het onnodig aanslaan binnen een marge van 2 graden t.o.v. de ingestelde temperatuur werd door Marcel bevestigd.
Zodoende heb ik vanavond het hele systeem opnieuw geïnstalleerd waarbij ik met name goed op het resetten van het ketelrelais heb gelet. En ja hoor: hij slaat niet meer onnodig aan!!!!!

Korte reset instructie van Marcel:

1. Evotouch terug naar fabrieksinstellingen.
2. Ketelrelais resetten (15 seconden knop indrukken)
3. Ketelrelais weer binden( 5 seconden knop indrukken)
4. Batterij uit HR80 en opnieuw aanmelden

Ik ben blij dat Marcel als leverancier mij zo heeft kunnen helpen. Maar ik vind het belachelijk dat Honeywell als fabrikant bij zijn eigen helpdesk deze kennis niet heeft.

Ik hoop dat jullie komende winter niets meer van mij horen, want dan gaat het goed met het Evohome systeem.
Heb je een aan/uit relais of OT; is daar nog iets over gezegd?
  dinsdag 23 oktober 2012 @ 13:22:07 #93
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_118325529
quote:
0s.gif Op maandag 22 oktober 2012 22:09 schreef AJS1 het volgende:

[..]

Misschien juich ik te vroeg maar het lijkt erop dat het onnodig aanslaan van de ketel bij mij ook is opgelost. Ik werd vanmiddag door Marcel van Waakzaamwonen gebeld. Ik heb de Evohome set bij Marcel gekocht en hij werd door Honeywell gebeld of hij als leverancier mijn klacht wilde afhandelen. Toen ik Marcel vertelde over mijn ervaring met het onnodig aanslaan wist hij direct waar het probleem lag. Ik kan het niet helemaal reproduceren maar Marcel vertelde dat er een bug in het geheugen van het ketelrelais zit waardoor bij niet een geheel vlekkeloos verlopen initiële installatie het relais in een soort noodprocedure komt waardoor het onnodig aanslaan conform het ingestelde aantal schakelingen optreedt. Ik kan me ook wel herinneren dat ik bij mijn 1e installatie deze zomer ook zat te klooien. Het onnodig aanslaan binnen een marge van 2 graden t.o.v. de ingestelde temperatuur werd door Marcel bevestigd.
Zodoende heb ik vanavond het hele systeem opnieuw geïnstalleerd waarbij ik met name goed op het resetten van het ketelrelais heb gelet. En ja hoor: hij slaat niet meer onnodig aan!!!!!

Korte reset instructie van Marcel:

1. Evotouch terug naar fabrieksinstellingen.
2. Ketelrelais resetten (15 seconden knop indrukken)
3. Ketelrelais weer binden( 5 seconden knop indrukken)
4. Batterij uit HR80 en opnieuw aanmelden

Ik ben blij dat Marcel als leverancier mij zo heeft kunnen helpen. Maar ik vind het belachelijk dat Honeywell als fabrikant bij zijn eigen helpdesk deze kennis niet heeft.

Ik hoop dat jullie komende winter niets meer van mij horen, want dan gaat het goed met het Evohome systeem.
Mijn installateur heeft in het begin ook letterlijk 1.5 dag lopen kloten om 2 vv zones, een badkamer en 3 slaapkamers te installeren. Het zou dus goed kunnen dat het bij mij ook hiermee op te lossen is. Ik durf er alleen niet goed aan te beginnen omdat ik niet zeker weet of ik de herinstallatie wel rond krijg...
  dinsdag 23 oktober 2012 @ 16:24:23 #94
13698 microkid
speaks digitalk
pi_118332670
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 oktober 2012 13:22 schreef Coelho het volgende:

[..]

Mijn installateur heeft in het begin ook letterlijk 1.5 dag lopen kloten om 2 vv zones, een badkamer en 3 slaapkamers te installeren. Het zou dus goed kunnen dat het bij mij ook hiermee op te lossen is. Ik durf er alleen niet goed aan te beginnen omdat ik niet zeker weet of ik de herinstallatie wel rond krijg...
O, dat is vrij eenvoudig. Heb mijne al een paar keer gereset, om verschillende redenen. Had het zaakje vaak in een half uur weer draaien.
pi_118346554
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 oktober 2012 10:26 schreef Stekelbaars3 het volgende:

[..]

Heb je een aan/uit relais of OT; is daar nog iets over gezegd?
Ik heb een aan/uit relais. Aangezien Marcel niet gevraagd heeft welk type relais ik heb, ga ik er van uit dat het OT relais dezelfde oplossing kent. Gewoon proberen. Slechter kan het niet worden.
pi_118346857
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 oktober 2012 13:22 schreef Coelho het volgende:

[..]

Mijn installateur heeft in het begin ook letterlijk 1.5 dag lopen kloten om 2 vv zones, een badkamer en 3 slaapkamers te installeren. Het zou dus goed kunnen dat het bij mij ook hiermee op te lossen is. Ik durf er alleen niet goed aan te beginnen omdat ik niet zeker weet of ik de herinstallatie wel rond krijg...
Ik ben niet zo snel als Microkid maar ik heb mijn installatie met 7 zones bij de 2e keer binnen 1,5 uur kompleet opnieuw ingesteld.
pi_118349297
quote:
0s.gif Op zondag 21 oktober 2012 12:49 schreef Freemann het volgende:
Ben nieuw in dit draadje, heb ook een EvoHome met 4 HR80's en een zonneklep.
De HR80's zitten in 3 slaapkamers, de hal beneden en de zonneklep stuurt de vloerverwarming aan.
We hebben een Vailliant HRpro met een opentherm insteekkaart en maken daarom gebruik van de Honeywell OT module. In de woonkamer maken we gebruik van een losse temp. voeler.

Ook wij hebben last van de (onnodig) veel schakelmoment en heb hier vorig jaar (kort na installatie) al contact overgehad met Honeywell. Helaas kon/wilde de best man mij niet verder helpen en na een paar mails viel het vanuit honyewell stil....

Heb nu het hele topic (deel 1 & "2"), maar kan nu niet echt de oplossing destileren (ondanks dat er een specialist bij iemand langs is geweest).

Op dit moment hebben we 5 zones:
1. slaapkamer1 met 4 blokken (15,0 / 15,5 / 15,0 / 15,5 °C)
2. slaapkamer2 met 4 blokken (15,0 / 15,5 / 15,0 / 15,5 °C)
3. slaapkamer3 met 4 blokken (15,0 / 15,5 / 15,0 / 15,5 °C)
4. gang met 4 blokken (15,0 / 15,5 / 15,0 / 15,5 °C)
5. woonkamer met 5 blokken (19,5 / 19,0 / 20,5 / 19,5 / 19,0 °C)

De temp. in de kamer en gang komt doorgaans niet onder de 17 graden.
De woonkamer moet wel in de nacht bij verwarmd worden, maar dat is ook nodig ivm de vloerverwarming.

Ondanks het lage stookprogramma slaat de ketel X keren per uur aan en wordt de behuizing van de ketel warm tot heet. Het woonkamer programma gaat om 20:40 naar 19,5 en wij gaan doorgaans rond 22:00 naar bed. Zodra wij boven komen hoor je de ketel aanslaan, terwijl de woonkamer temp. nog gewoon rond de 20,5/20 °C is.

Optimalisatie staat op dit moment uit, maar heeft een tijd aangestaan.

De EvoHome heeft versies:
BTV:5 (28-7-2010)
ASV:20 (6-10-2010)

Wie o wie kan mij helpen, want ben onderhand op het punt aangekomen dat ik het systeem uit ga schakelen en terug ga naar de Honeywell Vision Modulation....
Ik heb een vergelijkbare configuratie. Heb al een maand lang lopen donderjagen. Ik heb ook een zoneklep en 3 HR80's. Heb al de Opentherm module vervangen door een door waakzaam wonen opgestuurd ketel relais, maar nog steeds hetzelfde gedrag. Bij warmtevraag elke 10 minuten 2 minuten aan en 8 minuten uit. En dat stopt pas na verlaging van de temperatuur tot 2 graden onder de gemeten temperatuur. Wel bleek nu de zoneklep synchroon te lopen met de warmtevraag. Bij de Opentherm ging in de 10 minuten cyclus eerst de klep open en na 45 seconden dicht. Daarna ging de ketel ruim een minuut aan. Vervolgens heb de zoneklep permanent open gezet en de aansturing uit het systeem gehaald. Ik heb voor de zone woonkamer nu een van de HR80's als los liggende regelaar ingesteld.
Nu lijkt de evohome het goed te doen. Ik moet nog wat testen uitvoeren deze week.
Vervolgens voorzichtig een zone toevoegen (ik heb na alle ellende nu alleen de woonkamer ingesteld als zone) en dan kijken wat er gebeurt.
Als dit zo is dan kan de evohome niet goed met een zoneklep omgaan.
Als het nog niet goed werkt wordt ik echt gek. Wat een ellende. Ik dacht dat Honeywell altijd garant staat voor een goed product. Niet dus.

[ Bericht 20% gewijzigd door Knokker op 23-10-2012 22:18:52 ]
pi_118371822
hmm dat met die bug geloof ik inderdaad wel. ik heb voor nu een afspraak staan met honeywell zelf op woensdag 7 november. Ik laat hem dan evengoed lekker langs komen bij mij.

Reden waarom ik hem zoiezo langs wilt laten komen, is dat ik mijn woonkamer waar ik 2 HR80's heb zitten niet als 1 zone configureerd krijg. Tevens ik graag de laatste software versie er op wilt hebben en ik er vanuit gaat dat hij die er op kan zetten voor mij.

Keterrelai heb ik zelf wel al een keer reset, maar dat is dus helaas niet voldoende.
  woensdag 24 oktober 2012 @ 16:26:56 #99
13698 microkid
speaks digitalk
pi_118378181
quote:
0s.gif Op woensdag 24 oktober 2012 13:30 schreef smv het volgende:
Reden waarom ik hem zoiezo langs wilt laten komen, is dat ik mijn woonkamer waar ik 2 HR80's heb zitten niet als 1 zone configureerd krijg.
Waarom niet? Je maakt een zone aan, en voegt daar gewoon meerdere HR80's aan toe. Je gaat naar Zoneconfiguratie > Wijzigen > Zoneregelaars > Toewijzen. Wat gaat er dan fout? Gebruik je voor de zone de interne of externe temperatuurvoeler?
pi_118392116
Dat resetten van het ketelrelais heeft Marcel van waakzaam wonen ook al aan mij meegedeeld. Dus die kende ik al. Ik gebruikte het relais voor de aansturing van de zoneklep op de vloerverwarming en daarnaast een OT module voor de ketelaansturing. Voor de woonkamer wordt de interne voeler gebruikt. Ik heb op een gegeven moment de evohome gereduceerd tot alleen de woonkamer als zone.

Wat gebeurde er toen:
Bij warmte vraag trad de volgende cyclus op: Zone klep open en na 45 sec dicht, daarna ketel een minuutje aan en een herhaling na 10 minuten. Dit stopt pas nadat de gevraagde temperatuur 2 graden onder de gemeten temperatuur is gezet. Dus het warme water werd mooi rond gepompt via de bypass.

Vervolgens het OT module vervangen door een aan/uit relais en dan gebeurde het volgende:
Bij warmte vraag weer een 10 minuten cyclus waarbij nu wel de zoneklep en het ketelrelais synchroon lopen: 2 minuten open/aan en 8 minuten dicht/uit. Soms was de zoneklep een paar seconden later, maar een kniesoor die daar op let.

Daarna de zoneklep vast op open gezet, de aansturing uit het systeem gehaald en een losse HR80 ingelezen als regelaar voor de woonkamer. Nu loopt alles nog iets beter, maar die 10 minuten cyclus blijft er in zitten. Nu pas nadat de ingestelde temperatuur is bereikt. Daarna gaat de ketel telkens 1 minuut aan en 9 minuten uit.
Dat wordt doorbroken door de temperatuur nu niet 2 graden maar een halve graad lager te zetten.

Ik begrijp niet hoe AJS1 nu zijn ongewenste schakelingen kwijt is. Voorlopig blijf ik nog bij één zone, de woonkamer. Die moet eerst goed zijn. Met één zone heb ik nog een beetje overzicht over de warmte vraag.

Ik zit ruim 30 jaar in de automatisering en heb in het verleden zelf veel geprogrammeerd. Ik heb door deze ervaringen geen hoge pet op van de software die in de evohome zit.

Wie herkent dit en weet on Honeywell hier ook iets aan gaat doen?
pi_118393422
Ik zit met een ander probleem, ik weet niet of iemand dit herkent.
In onze badkamer staat een enorm grote radiator (5 platen, grote afmeting en aangesloten op een 3/4 buis), waardoor deze een enorme hoeveelheid warmte kan bevatten. Verder zit ik nog met een oudere verwarmingsinstallatie op stookolie waardoor de watertemperatuur +- 65° is.
Het probleem dat ik hiermee heb is dat het systeem wel werkt, maar de hr80 veel te lang warmte blijft vragen waardoor het eenvoudig 2 graden warmer wordt als is ingesteld. Nu dacht ik dat het intelligente algoritme dit wel zou bijleren na een tijdje, maar dit blijkt niet het geval te zijn. Ik heb ook een poging gedaan optimalisatie op en af te zetten, maar geen verbetering.

Iemand een idee hoe dit te verbeteren is?
pi_118393815
Misschien te simpel gedacht, maar de temperatuur 2 graden lager instellen....?
pi_118406200
a3bo: goede suggestie, maar gaat helaas niet werken :-)
bvb het is in de ochtend 18graden en de ingestelde temperatuur is 20. Dan gaat het meestal veel te warm worden. Als ik dan echter de ingestelde temperatuur op 18 zet gaat de verwarming gewoon niet opspringen want het is warm genoeg...
  donderdag 25 oktober 2012 @ 17:30:15 #104
13698 microkid
speaks digitalk
pi_118424597
quote:
0s.gif Op donderdag 25 oktober 2012 09:23 schreef mouse2562 het volgende:
a3bo: goede suggestie, maar gaat helaas niet werken :-)
bvb het is in de ochtend 18graden en de ingestelde temperatuur is 20. Dan gaat het meestal veel te warm worden. Als ik dan echter de ingestelde temperatuur op 18 zet gaat de verwarming gewoon niet opspringen want het is warm genoeg...
Kan je de pompsnelheid verlagen? Dan warmt het mogelijk iets minder snel op, waardoor de HR80 eerder het signaal kan afgeven dat hij bij de 20 graden komt. En wellicht helpt het verhogen van het aantal schakelingen per uur ook. Dan checkt het systeem vaker de temperatuur.
pi_118434975
Pompsnelheid staat al op de laagste stand, aantal schakelingen op max.
Maar dit doet mij er wel aan denken dat ik nog wel het ventiel individueel kan regelen om zo de snelheid van de radiator te verminderen
pi_118435351
@mousse2562: leg eens uw configuratie uit en wat u bedoelt met het individueel regelen van het ventiel. Uit uw eerdere vraag begrijp ik dat u al wel een HR80 in uw badkamer heeft zitten.
Is er verbouwd of heeft u in koude dagen die 'enorme' radiator in uw badkamer nodig, of is die gewoon fors overbemeten ?
pi_118572635
@Rivier: Er is inderdaad gerenoveerd (nieuwe ramen, dakisolatie, ...), waardoor die radiator nu fors overbemeten is volgens mij. De verwarming is niet veranderd op het plaatsen van de evotouch na.
Individueel regelen van het ventiel: In de kranen (danfoss) kan je met een ringetje de maximale opening van het ventiel regelen. Momenteel staat die op maximaal (default), maar mogelijk krijg ik een beter effect door die maximale opening te beperken en hierdoor de opwarmsnelheid van de radiator te vertragen.
pi_118577314
Ik wil mijn verwarmings kranen voorbereiden om daar een evohome systeem op aan te gaan sluiten momenteel zijn het nog gewone afsluiters . Als afsluiters zie ik bij honeywell bij de v2000 serie 4 soorten binnenwerk : BB= standaard , UBG = voor grote doorstroming , SL= grote doorstroom & slagbegrenzing ,VS=voorinstelbaar binnewerk.
(woning is een tussenwoning met 3 verdiepingen met de ketel op de 3e verdieping)
Is de standaard versie genoeg of is het beter om 1 van de andere versies te gebruiken?
pi_118589697
Hallo Superfiets,

Ik heb de BB, waar jij het over hebt, in gebruik en dat werkt prima.
Heb ze een paar maanden geleden besteld bij sanitairwinkel.nl, waren toen bij hun het gunstigste.

Gr.
pi_118632431
quote:
0s.gif Op woensdag 24 oktober 2012 16:26 schreef microkid het volgende:

[..]

Waarom niet? Je maakt een zone aan, en voegt daar gewoon meerdere HR80's aan toe. Je gaat naar Zoneconfiguratie > Wijzigen > Zoneregelaars > Toewijzen. Wat gaat er dan fout? Gebruik je voor de zone de interne of externe temperatuurvoeler?
hr80 zijn mijn voelers, dat is dan toch intern?
  dinsdag 30 oktober 2012 @ 23:42:37 #111
13698 microkid
speaks digitalk
pi_118650236
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 oktober 2012 18:54 schreef smv het volgende:

[..]

hr80 zijn mijn voelers, dat is dan toch intern?
Nee, de interne voeler is die van de EvoTouch (het bedieningspaneel). Als je de HR80 zijn eigen temp wil laten regelen stel je ze in op externe voeler, dan gebruikt hij een ingebouwde thernometer.
pi_118674632
Wie weet raad?

Ik wil nu in plaats van het OT module de aan/uit schakelaar BDR91 instaleren.
Deze wordt echter anders aangesloten dan de OT module.

Hoe sluit ik deze aan want zoals het in de installatiebeschrijving staat word ik er niet wijs uit.

Op de BDR91 zitten 6 aansluitingen: N L L en A B C.

Ik neem aan op N gaat de nul en op L langs N gaat de fase.
Kan ik A en B op de thermostaataansluiting van de ketel aansluiten ?
De aansluiting op mijn Remeha Calenta 40c is me wel duidelijk.

Ergens in de installatiebeschrijving staat betreffende het toewijzen dat: een al
gemonteerd component los van de wand moet worden gehaald.

Wat is de reden hiervan?

Ik neem aan dat er tijdens het toewijzen toch spanning (220v) op de BDR91 moet staan.
pi_118684614
Kees57, je hebt gelijk, L en N ieder aan een kant van de netspanning, aan/uit schakelcontact op A en B. Zie de tekening rechtsboven in dit document http://products.ecc.emea.(...)034510-uk07r1009.pdf

Uiteraard werkt dit ding alleen als er netspanning op staat. Het is tijdens het toewijzen handig als de thermostaat, in de PDF op pagina 6 een thermostaat maar bij jou waarschijnlijk de evotouch, zo dicht bij mogelijk is. Je ziet dan wat er gebeurt en de kans op succes is bij draadloze verbindingen groter als de afstand klein is. De evotouch werkt wel een tijdje op accu dus is het handig die mee te nemen naar deze module voor je hem toewijst.
Na het toewijzen breng je de evotouch weer naar de plek waar je hem hebben wilt en controleer je het bereik.
pi_118686647
Oke, dankje.
pi_118758088
Even een vraag mbt de HCE80 / OT relais en EvoTouch.

Ik heb het idee dat de HCE en de aansturing van de ketel niet synchroon loopt. De HCE80 reageert later dan de ketel. In sommige gevallen lijkt het erop dat de HCE80 pas aan gaat als de ketel al weer uit is.

Iemand ervaring hiermee?
pi_118811643
Wij hebben de eindafrekening van onze energieleverancier ontvangen. Na alle problemen met het onterecht aanslaan van de cv ketel waren we natuurlijk benieuwd. Waar we bang voor waren is inderdaad gebeurd, een flinke bijbetaling.
Wij zijn er van overtuigd dat een belangrijk aandeel daarin is geleverd door het disfunctioneren van het Evohome systeem.
Wij willen Honeywell hiervoor aansprkelijk stellen.
Zijn er meer mensen die dit ook serieus overwegen ?
Wellicht dat een gezamenlijk initiatief meer zoden aan de dijk zet.
pi_118825777
Twee vragen die ik in de 2 threads nog niet beantwoord zijn:

- Hoelang gaan de batterijen van zo'n HR80 mee? (Gemiddeld gemeten)
- Het open/dicht draaien van de HR80, is dit.. storend? Ik plan zo'n kranen te hangen in de kamer van mijn (jonge) kindjes; ik zou niet graag hebben dat ze er wakker van worden.
- Is er een manier om je evohome via WIFI aan te spreken? In België verkoopt Electrabel zo'n oplossing maar dan moet je daar klant worden enzo. Maar als zij het kunnen moeten wij het ook kunnen? Iemand een aanknopingspunt?

Naar wat ik lees is de installatie redelijk eenvoudig en dus makkelijk zelf te doen: kranen op de radiatoren hangen, niet ketelrelais, en dan alles aan elkaar koppelen en configureren.

Ik ben benieuwd. Voor een oplossing van 600 euro.. en gezien de kinderziektes die worden gerapporteerd..
pi_118885746
@ trance-denial

Ik ben een gebruiker sins Februarie 2011 zelf alles geinstalleerd
-Mijn ervaring met de batterijen is dat ik ze nog niet vervangen heb.....ik moet wel even melden dat ik wijnig schakel momenten heb dus dan doen ze ook niet veel.

- Storend geluid van de HR80 tja wat is storend? ik hoor ze wel als ik wakker ben en in de ruimte(slaap bij eentje in de buurt +- meter afstand) als ik slaap hoor ik niks......

@ ALL

Er werd al gerapporteerd dat de ketel module blijft aan gaan zonder warmte vraag ,dit was ook mijn ervaring.
Na heel veel lezen kwam ik er achter dat er in de module een beveiliging zit in verband met het verliezen van het communicatie signaal met de evohome. Hij springt dan in een stook cyclus zo dat je in ieder geval geen koud huis hebt, het probleem voor ons de gebruiker is dat dit nergens terug te vinden is op je display en hooge stook kosten..........
Mijn oplossing was en is dan ook als ik de ketel van het stroom heb gehaald voor wat dan ook(onderhoud/vullen/klussen) ik de module opnieuw aanmeld bij de Evohome zo heb je het probleem niet meer je moet allen dus wel er op letten dat je dat doet na elke stroom onderbrekingen van de ketel.

Vervolgens nog een vraag aan jullie ik wil een nieuwe vloerverwarming aansluiten met BDR91 kan ik dan een HR80 als voeler gebruiken of moet ik een HCF82 gebruiken? iemand ervaring hier mee??

Thanks One

[ Bericht 12% gewijzigd door Oneofmany op 06-11-2012 21:15:10 ]
pi_118899898
quote:
1s.gif Op zondag 4 november 2012 16:27 schreef a3bo het volgende:
Wij hebben de eindafrekening van onze energieleverancier ontvangen. Na alle problemen met het onterecht aanslaan van de cv ketel waren we natuurlijk benieuwd. Waar we bang voor waren is inderdaad gebeurd, een flinke bijbetaling.
Wij zijn er van overtuigd dat een belangrijk aandeel daarin is geleverd door het disfunctioneren van het Evohome systeem.
Wij willen Honeywell hiervoor aansprkelijk stellen.
Zijn er meer mensen die dit ook serieus overwegen ?
Wellicht dat een gezamenlijk initiatief meer zoden aan de dijk zet.
Ik ben bang dat je dit niet kan gaan winnen. De oplossingen die ik hier tot nu toe heb gezien van de HoneyWell monteurs die langs kwamen, was opnieuw inleren. Je heb hierdoor geen harde bewijs tegen hun.

Sven
pi_118914680
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 november 2012 18:59 schreef smv het volgende:

[..]

Ik ben bang dat je dit niet kan gaan winnen. De oplossingen die ik hier tot nu toe heb gezien van de HoneyWell monteurs die langs kwamen, was opnieuw inleren. Je heb hierdoor geen harde bewijs tegen hun.

Sven
Hallo Sven,

Honeywell is gisteren toch ook bij jou geweest om het systeem te onderzoeken? Hoe is dat verlopen?

Gr. Arjan
pi_119052692
Woensdag is inderdaad de Honeywell monteur bij mij langs geweest.

Hij ging eerst kijken met zijn zaklampje bij elke aansluiting. Ik ben nooit zo slim geweest om ze van te voren op slot te zetten, zodat er sommige niet achterover staan een klein stukje. Hier viel hij over en dit was volgens hem het probleem dat de ketel aan sloeg.
Als je de kraan er af haalt zit er boven in een klein zwart schakelaar, als die niet goed aangesloten zit, kan dat veroorzaken dat de ketel onnodig aan slaat, omdat hij niet contact maakt. Tevens moet je dan op je scherm ook dat logo zien knipperen. Ik weet dat dit niet de oorzaak is, maargoed hij zegt van wel en hij is de expert, dus laat je hem ook maar.

Na alle kranen gecontroleerd te hebben en daarna los gemaakt te hebben, zijn we samen gaan inleren opnieuw. Eerst de evotouch naar factory reset en daarna inleren.
Hier kwam hij ook tegen hetzelfde probleem als mij aan. We konden er niet 2 in 1 zone krijgen. De Duitse HR80's met dezelfde software kregen we niet in 1 zone, waardoor we 2 die standaard in het pakket zaten bij elkaar hebben gezet.
Na dat alles ingeleerd was en ik op de kranen heb aangesloten + meteen opslot heb gedraaid, heeft hij 1 kamer kort laten verwarmen, zodat de Evotouch zijn ding heeft kunnen doen.
Alle zones zijn op dat moment rond de 19 a 20 graden en hij zette alle zones terug naar 16 graden. Het was nu afwachten of hij ging aanslaan.
Gelukkig voor mij ging hij aanslaan, terwijl alles meer dan 3 graden warmer was, dit vond hij vreemd, waardoor hij via Systeem status verwarming op uitschakelde zetten. Hierdoor gaan alles zones terug na 5 graden. Op dit moment gingen we weer samen afwachten of hij ging aan slaan.
Na 5 a 10 minuten sloeg hij weer aan. Dit was niet verklaarbaar voor hem, waardoor hij er een nieuwe aan/uit schakelaar er op ging zetten. Na deze uit zijn auto te hebben gepakt en er op te hebben geklikt, is de ketel niet meer aangeslagen. Ik heb hem van 10 uur sochtends tot 15:00 smiddag op uit laten staan, maar de ketel heb ik niet meer gehoord. Ik vind het opzich wel jammer ook dat je optimalisatie standaard uit staat op de evotouch, deze heb ik bij mij wel weer aangezet.

Hierna heb ik de Evotouch naar een winkel/bedrijf bij mij in de buurt meegenomen, om de laatste software versie 2.3 er op laten instaleren. Ik ben erg blij dat je nu in de screensave de i hebt, als je hierop klikt zie je in 1 oog opslag hoe warm het in alle zones is.

Voor mij doen weet ik dus dat het niet aan mijn configuratie lag, ondanks hij blijft zeggen dat het een combinatie van beide was, maar dat is logisch, anders zegt hij dat een element van Honeywell niet meer goed functioneerde.
Wat ik wel van hem geleerd heb is hoe de schakel momenten min of meer werkt, dit wist ik niet meer/ben ik vergeten.
Als je 3 schakel momenten hebt, laat hij de ketel langer draaien, omdat hij maar 3x in het uur controleerd. Met een factory reset, wat wij hebben uitgevoerd staat deze weer standaard op 6x in het uur, waardoor hij dus om de 10 minuten controleerd hoe of wat, maar daardoor ook eventueel korter hoeft te draaien.

Voor nu is het probleem bij mij opgelost hoewel hij soms vaak lijkt aan te slaan, maar wat de monteur ook uitlegde is als je alle zones op 19 graden hebt staan en op je scherm ook 19 staat, kan het in werkelijkheid maar 18.8 graden zijn, waardoor hij aanslaat. Er mag 0.5 tot max 1 graden verschil tussen zitten met aanslaan, dat is ongeveer de marge die ze hanteren.

Ik ben zelf benieuwt en ga het ook in de gaten houden.

Groet,

Sven
  zondag 11 november 2012 @ 00:57:33 #122
13698 microkid
speaks digitalk
pi_119074924
Cool! Wat is er in 2.3 nog meer veranderd? Want volgens mij heb ik nog 2.1 en zou dus erg graag naar 2.3 willen. Ben erg benieuwd. Ik zit bijv al 2 jaar te wachten op een overwerk optie (of vakantie tot 22:00 vanavond), en nog een paar opties.

[ Bericht 30% gewijzigd door microkid op 11-11-2012 01:05:45 ]
pi_119088999
Ik weet helaas niet wat het verschil is en wat er nog meer geupdate is.

Het enige wat ik weet is dat je die i hebt in je scherm beveiliging. Lastige is wat Honeywell hanteerd is dat het europees meteen uitgerold word, dus wat voor ons goed van toepassing is kan in een ander land overbodig zijn.
pi_119158870
Ter info, men is erin geslaagd de communicatie tussen de Evohome touch en de HR80 gedeeltelijk te decrypten; zie daarvoor deze forumthread en pdf:

http://www.domoticaforum.(...)t=5806&hilit=evihome
http://files.domoticaforum.eu/Evihome/WirelessProtocol.pdf

Iemand nog suggesties waar je de Evohome hardware aan gunstige prijzen kan kopen? Voorlopig zit ik met een combinatie waakzaamwonen en sanisto.de 't goedkoopst. (Ik woon echter in België)
  woensdag 14 november 2012 @ 12:17:17 #125
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_119196502
Zijn jullie ook bekend met het te hoog weergeven van zonetemperatuur en bovendien het niet bereiken van de ingestelde temperatuur?

Ik heb in mijn keuken een minmax thermometer staan en een dt92. Ik heb mijn ingestelde temperatuur op 20 graden ingesteld inclusie de aanleer-stand (ik kom even niet op de juiste term). Nu geeft mijn dt92 een temperatuur van 19,5 graden aan en de vloerverwarming/ketel worden uitgeschakeld. De 20 wordt niet bereikt. Bovendien zegt de minmax dat het slechts 19,1 graden in huis is, dus de dt92 geeft ook nog eens een te lage temperatuur aan.

Probleem is uiteraard op te lossen door de ingestelde temperatuur op 21 te zetten, maar dat is natuurlijk niet wat ik wil...
pi_119209668
De dts92 moet toch ook te calibreren zijn ?
pi_119310187
Hallo, aangezien ik meer als 8 zones heb.
Bgg. 5 groepen vloerverwarming hce80
1e verd. 4 slaapkamers. En 1 badkamer. Hr80
2e verd. 1 slaapkamer. Hr80
Hiermee zit ik al op 11 groepen., want ik wil alles appartement kunnen regelen.
Wat ik nu wil doen is twee evotouch op 1 ketelrelais ( modulerende).
1 evo beneden 1 boven
Heeft iemand een idee of dit mogelijk is. .
Hoor graag of iemand dit al eens geprobeerd heeft.

[ Bericht 1% gewijzigd door simonmo op 17-11-2012 13:23:04 (Aanpassing) ]
  zaterdag 17 november 2012 @ 13:56:26 #128
13698 microkid
speaks digitalk
pi_119311103
Dat gaat volgens mij niet lukken. Je kan een ketelrelais immers slechts aan 1 EvoHome koppelen. Wat je natuurlijk wel zou kunnen proberen is 2 ketelrelais proberen. 1 voor beneden en 1 voor boven. Het enigste dat het relais doet is een paar volt op de openthermaansluiting zetten. Denk niet dat het andere relais daar last van moet hebben, of je moet er een paar diodes tussen zetten.
pi_119311974
Geen opentherm's aan elkaar knopen, ook niet met diodes! Hier gaan digitale signalen (data) overheen, geen analoog signaal.
Het zou best kunnen dat dit met aan/uit ketelrelais wel gaat werken. Ik hoop dan voor je dat de HR80's en de vloerverwarming dicht gaan als het warm genoeg is, en dat ze niet alleen via de evotouch de ketel uit zetten.
Zou je echt niet enkele zone's combineren, bijvoorbeeld bij de slaapkamers of delen van de vloerverwarming? Dat is minder duur, eenvoudiger in gebruik en betrouwbaarder.

[ Bericht 20% gewijzigd door rivier op 17-11-2012 14:29:48 (twijfel over eenvoud en haalbaarheid toegevoegd,) ]
pi_119312400
@simonmo Meerdere Evotouchen is mogelijk zie Application Manual 2.9 Multizone boiler control with up to 4 controllers.
  zaterdag 17 november 2012 @ 15:11:20 #131
13698 microkid
speaks digitalk
pi_119312978
quote:
11s.gif Op zaterdag 17 november 2012 14:27 schreef rivier het volgende:
Geen opentherm's aan elkaar knopen, ook niet met diodes! Hier gaan digitale signalen (data) overheen, geen analoog signaal.
Tussen de thermostaat en CV loopt digitaal signaal, ook omdat het 2-richting verkeer is. Echter bij Evohome gaat dat niet, daar is de openthermmodule voor. Die zet gewoon 0 tot 10 volt op de opentherm ingang zover ik weet, dus geen digitaal signaal. (correct me if I'm wrong)
pi_119318877
Op het moment heb ik ook meerdere zones gecombineerd . Maar t leek me wel mooi/leuk om het nog iets uitgebreider en efficiënter te maken. Ik zou dan alleen nog een evo touch moeten aanschaffen de rest heb ik allemaal al.
pi_119325195
Anonymousse. Je hebt inderdaad gelijk.
Het ketelrelais. Kan worden aangestuurd door max 4 evo's . En het maakt niet uit of het een modulerende of aan/uitrelais is.
Nou is het alleen afwachten of ik op internet een goedkope evotouch vind , om mee te testen.
pi_119330213
@coelho Ik heb 3 DT92's en een HUGER RMR132 met sensor THN128 dicht bij elkaar gezet, hier zit af toe een verschil van 2/10 graad tussen, de DT92 wordt naar boven afgerond op 1/2 graden. Een kniesoor die daar op let. Hoeveel graden geeft de Evotouch bij het afschakelen? In wat voor opstelling meet jij? Is de min/max thermometer te ijken?

[ Bericht 5% gewijzigd door Anonymousse op 18-11-2012 11:36:30 ]
pi_119453960
@microkid, 'k heb je een PB gestuurd.
  woensdag 21 november 2012 @ 09:18:42 #136
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_119455195
quote:
1s.gif Op zaterdag 17 november 2012 23:41 schreef Anonymousse het volgende:
@coelho Ik heb 3 DT92's en een HUGER RMR132 met sensor THN128 dicht bij elkaar gezet, hier zit af toe een verschil van 2/10 graad tussen, de DT92 wordt naar boven afgerond op 1/2 graden. Een kniesoor die daar op let. Hoeveel graden geeft de Evotouch bij het afschakelen? In wat voor opstelling meet jij? Is de min/max thermometer te ijken?
Ik heb niet zo'n geavanceerd weerstation staan. Een simpele min/max met buitensensor. Volgens de sticker :') is deze op 0.1 graad nauwkeurig.

Om het nog eens concreet te maken: Mijn EvoHome programma zegt dat de keuken nu 20.0 moet zijn, al vanaf vanochtend 7 uur. De EvoHome staat bovendien ingesteld op adaptieve start en optimale stop. Momenteel is het in de keuken volgens de DTS92 19.0, de thermometer zegt dat het 18.7 is.

Is het dan niet vreemd dat het systeem er niet in slaagt om het 2 uur na de programmastart op de gewenste temperatuur te zitten? Bovendien slaat mijn vloerverwarmingspomp HCE80 uit op het moment dat de DTS92 nog maar 19.5 aangeeft. Ik zou verwachten dat er warmtetoevoer zou moeten zijn totdat deze op 20.0 staat.

Nog een vraag: Wat moet ik invullen in het menu Warmwater Parameter? Of hebben jullie die gegevens niet handmatig aangepast?

Ik neig er steeds meer naar om binnenkort alles te resetten en opnieuw in te stellen. Zoals hierboven echter aangegeven zie ik er wel tegenop. Ik ben namelijk in alle documentatie nog nergens een stap voor stap installatiehandleiding tegengekomen. Jullie?
pi_119465003
Ik ga binnenkort overschakelen van een stookolieinstallatie naar een condenserende gasketel. Ik heb momenteel al een evotouch installatie.
Nu vroeg ik mij het volgende af: wat met een buitenvoeler? Vrij veel gasketels gebruiken een buitenvoeler. Is dit te combineren met de evotouch? En is dit wel of niet aan te raden? Ik dacht ook dat je een buitenvoeler kon koppelen aan de evotouch, is dat beter/slechter?
pi_119467931
Buitenvoeler voor Evohome is uitsluitend zinvol als je kunt communiceren met de ketel middels Opentherm.
Dan zal de Evotouch de ketel aan gaan sturen mede op basis van de gemeten buitentemperatuur.
pi_119474467
quote:
0s.gif Op woensdag 21 november 2012 09:18 schreef Coelho het volgende:

[..]

Ik heb niet zo'n geavanceerd weerstation staan. Een simpele min/max met buitensensor. Volgens de sticker :') is deze op 0.1 graad nauwkeurig.

Om het nog eens concreet te maken: Mijn EvoHome programma zegt dat de keuken nu 20.0 moet zijn, al vanaf vanochtend 7 uur. De EvoHome staat bovendien ingesteld op adaptieve start en optimale stop. Momenteel is het in de keuken volgens de DTS92 19.0, de thermometer zegt dat het 18.7 is.

Is het dan niet vreemd dat het systeem er niet in slaagt om het 2 uur na de programmastart op de gewenste temperatuur te zitten? Bovendien slaat mijn vloerverwarmingspomp HCE80 uit op het moment dat de DTS92 nog maar 19.5 aangeeft. Ik zou verwachten dat er warmtetoevoer zou moeten zijn totdat deze op 20.0 staat.

Nog een vraag: Wat moet ik invullen in het menu Warmwater Parameter? Of hebben jullie die gegevens niet handmatig aangepast?

Ik neig er steeds meer naar om binnenkort alles te resetten en opnieuw in te stellen. Zoals hierboven echter aangegeven zie ik er wel tegenop. Ik ben namelijk in alle documentatie nog nergens een stap voor stap installatiehandleiding tegengekomen. Jullie?
Volgens mijn bevindingen is de combinatie van een HCE80 en een Opentherm module niet ideaal.

Zie ook: http://www.scribd.com/doc/114043217

Heb je een bypass in je systeem?
  woensdag 21 november 2012 @ 21:08:14 #140
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_119480967
quote:
0s.gif Op woensdag 21 november 2012 18:56 schreef Stekelbaars3 het volgende:

[..]

Volgens mijn bevindingen is de combinatie van een HCE80 en een Opentherm module niet ideaal.

Zie ook: http://www.scribd.com/doc/114043217

Heb je een bypass in je systeem?
Bypass is hier aanwezig. Bovendien heb ik geen Opentherm maar een ketelrelais.
pi_119492117
@coelho hoe hoog mag de water temperatuur van de vloer verwarming worden? Wat is je max watertemperatuur van de ketel? Wat geeft het systeemoverzicht van de Evotouch voor temperatuur? De warmwater parameter is volgens mij voor een boiler.
@a3bo de Honeywell buitenvoeler is alleen voor display op de Evotouch. Je kan op de Evotouch ook geen stooklijn definieeren.
@mouse2562 een buitenvoeler aan de ketel kan zin hebben, zal in de documentatie staan. Bij mij een Intergas ketel heeft het alleen maar zin met aan/uit relais d.m.v. een gedefinieerde stooklijn, deze bepaalt de max watertemperatuur. Bij OpenTherm wordt de temperatuur bepaalt door de Evotouch.
pi_119495598
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2012 01:09 schreef Anonymousse het volgende:
@coelho hoe hoog mag de water temperatuur van de vloer verwarming worden? Wat is je max watertemperatuur van de ketel? Wat geeft het systeemoverzicht van de Evotouch voor temperatuur? De warmwater parameter is volgens mij voor een boiler.

Het gaat om VV onder hout, dus de vloer mag niet warmer worden dan 27 graden. Ik heb daarom mijn water input temperatuur bij de pomp op max 35 graden gezet en dus de warmwatertemperatuur van de ketel op 45. In de Evotouch staat de watertemp op 50 graden.

Wat zou het makkelijk zijn als Honeywell een handleiding zou uitbrengen met de reden en werking van alle parameters in de Evotouch :')
pi_119503039
@coelho Een stap voor stap handleiding staat duidelijk in de Application Manual van Honeywell.
Zie ook het Evohome-training.pdf bij WaakzaamWonen eerder in het draadje benoemd.
Is jouw max CV aanvoertemperatuur niet te laag. Is dat W(eers)A(fhankelijk) geregeld?
Wat bedoel je met "In de Evotouch staat de watertemperatuur op 50 graden"?
Wat geeft het "systeemoverzicht" van de Evotouch voor temperatuur voor zone keuken (instelling en gemeten)?
pi_119503472
quote:
1s.gif Op donderdag 22 november 2012 14:37 schreef Anonymousse het volgende:
@coelho Een stap voor stap handleiding staat duidelijk in de Application Manual van Honeywell.
Zie ook het Evohome-training.pdf bij WaakzaamWonen eerder in het draadje benoemd.
Is jouw max CV aanvoertemperatuur niet te laag. Is dat W(eers)A(fhankelijk) geregeld?
Wat bedoel je met "In de Evotouch staat de watertemperatuur op 50 graden"?
Wat geeft het "systeemoverzicht" van de Evotouch voor temperatuur voor zone keuken (instelling en gemeten)?
CV aanvoertemp is niet weersafhankelijk. Hij stond af fabriek op 70 graden, maar toen werd mijn verdeler loeiheet en vervolgens was de verdeler aan het knijpen om water van max 35 graden door de VV te sturen. Vandaar dat ik deze lager gezet heb. Leek me veel efficienter en bovendien is mijn energieverbruik met 50% afgenomen.

In het systeemoverzicht staat instelling 20,0 en gemeten 19,5. Ik bedoelde met watertemperatuur van 50 graden de warmwaterparameter.
pi_119518869
a3bo, anonymousse: Als ik het goed begrijp is een externe buitenvoeler nuttig bij aan/uit, en minder nuttig bij opentherm?
De ketel die ik zou installeren zou kunnen werken met opentherm.
pi_119519604
Ik heb een buitenvoeler op mijn ketel.
Hiermee wordt op basis van de gemeten buitentemperatuur de watertempertuur bepaald.
Dit gaat geheel buiten het Evohome systeem om.

Ik meende dat een buitenvoeler op het Evohome systeem dezelfde functionaliteit biedt.
Voorwaarde is dan natuurlijk dat er communicatie is tussen de Evotouch en de ketel die dit aankan, Opentherm dus.
Met alleen aan/uit kan dit sowieso niet.

Anonymousse geeft aan dat dit ook met Opentherm niet plaatsvindt.
Ik heb dit niet verder onderzocht, dus ik geloof hem onmiddellijk.
Misschien mailtje naar de Honeywell klantenservice...?
pi_119520669
Opentherm probleem opgelost.

De Evotouch in combinatie Opentherm module en Vaillant ketel HR Solide VHR 24-28C bleef maar problemen geven. Als temperatuur in de kamer eenmaal bereikt was bleef de ketel maar doorgaan. Telkens tot maximale watertemperatuur. Wat wachttijd enz.
Stopte pas als de temperatuurinstelling een paar graden lager werd gezet. Alles een paar maal gereset en opnieuw ingesteld. Probleem bleef.
Openthermrelais omgeruild. Probleem bleef.
Toen omgeruild naar een aan/uit-ketelrelais en ketel omgeschakeld naar aan/uit. Probleem opgelost.
Met dank aan Marcel van Waakzaamwonen voor de goede uitleg en de goede service.
  donderdag 22 november 2012 @ 22:42:46 #148
13698 microkid
speaks digitalk
pi_119521848
Buitenvoeler heeft voor de meeste woningen geen enkele zin. Je stookt beter met een vaste temperatuur dan een aangepaste temperatuur. Buitenvoeler is handiger voor utility verwarming, zoals gebouwen die bijna continue warm zijn of waarbij de ruimte wisselend gestookt worden, zoals scholen, kantoorgebouwen e.d.
pi_119550998
Weet iemand waar ik de adapters voor de hr80 kan bestellen.
De hr80 heeft m30 moer, en mijn kraan m28 .
Hier zoek ik een adapter voor , aangezien ik die niet bij mijn knop heb.
Alvast bedankt voor jullie hulp
pi_119564304
@simonmo de adapter is denk ik de HU02, te koop bij bijv waakzaamwonen.
Is een ventiel M30 ventiel niet goedkoper?
pi_119564634
Mischien is een nieuw ventiel wel goedkoper Maar deze zit op een design radiator in de badkamer, en dan moet ik een ventiel hebben van exact dezelfde maat en die kan ik niet vinden.
pi_119583118
@microkid er loopt tussen OpenTherm module en de CV wel een digitaal signaal. Hierover wordt gecommuniceerd volgens het OpenTherm protocol.
@coelho waarvan wil je een stap voor stap handleiding? Welke Evotouch parameters zijn onduidelijk?
  zaterdag 24 november 2012 @ 23:48:15 #153
389899 EvoHome-2
Ook een Evohome gebruiker
pi_119587773
Heb sinds ruim 1 jaar een Evohome configuratie met een Evotouch, 3 zones, 4x HR80 en een aan/uit ketelrelais.
De technische (hardware) installatie is door een installateur gedaan, de Evohome door mijzelf.
Met een technische achtergrond en redelijk analytisch aangelegd dacht ik dat dit wel zou lukken.
Dit forum en deze discussie heb ik pas vandaag ontdekt, helaas.
Dus heb ik heel wat zaken met vallen en opstaan moeten ondervinden, want voor de installateur was het ook allemaal nieuw.
Zo had ook ik last van het steeds maar weer aanslaan van de keten (gewone aan/uit configuratie).
Op een ochtend was het 27 graden in de woonkamer!!
Na veel testen ben ik tot de conclusie gekomen dat dit veroorzaakt werd doordat ik een van de HR80's ontkoppeld had. Een deel zat nog op de radiator kraan en het andere deel lag op tafel. Ik was immers nog aan het experimenteren. Dit bevestigt "de uitleg van de monteur" zoals dat in een van de posts staat.

De eerder genoemde "Evohome-training.pdf" kan ik bij WaakzaamWonen niet (meer) vinden.
Is die verwijderd of heb ik er overheen gekeken?

Zelf zou (ooK) ik graag de volgende verbeteringen zien:
- laat op de Evotouch zien welke zone om warmte vraagt.
- schrijf de warmtevraag (optioneel) in het logboek.
- maak het zelf updaten van de software (met een USB kabel) mogelijk.

Het zou jammer zijn als Honneywell niet (beter) naar de suggesties van hun klanten luistert (door bijvoorbeeld dit forum te volgen). Want laten we wel zijn, wie kan er nu beter aangeven wat er handig is in het gebruik dan de gebruiker zelf. En een tevreden gebruiker is de beste reclame..
pi_119599903
De pdf kan je hier vinden. Mischien kan de topic owner dit toevoegen aan pagina 1?

http://waakzaamwonen.com/pdf/evohome-train.pdf
pi_119628879
Hoi allemaal,
Ik ben nieuw hier op dit forum, maar ik volg het hier allemaal wel al een tijdje.

Ik heb sinds kort ook een evohome systeem gekocht en aangesloten.
Ook ik heb met de beperkte handleidingen even lopen zoeken, en toen ben ik gelukkig hier op dit forum uitgekomen. De verwarming lijkt momenteel goed te werken.
Ik woon nog niet in het huis, dus de verwarming staat constant op een lage temperatuur ingesteld, maar het verder inregelen zal pas later gebeuren.

Maar ik heb nog een andere vraag, iets waar ik eigenlijk niks over terug kan vinden...
Mijn CV ketel is een Junkers ZWR (Wel al aan vrij oude...) maar deze is dus ook voor het warm water voor douche en keukenkranen enzo.
Met mijn vorige (oude junkers thermostaat) werkte dit goed, zodra ik de warm water kraan open zet, sloeg de ketel aan en kreeg ik na een korte tijd warm water.

Nu met het evohome systeem is dit niet meer... ik heb enkel warm water uit mijn kranen als er een warmtevraag is ergens in de woning. Dus enkel pas als de ketel daardoor aangestuurd is.
Ook kan ik wel op het ketel relais zelf het knopje indrukken zodat de ketel aangaat, maar dan is een beetje het systeem van automatische regeling niet meer hoe het moet zijn :p

Moet hiervoor nog een extra sensor aangekocht worden en geplaatst worden die gekoppeld zal worden met de evohome? want er staat blijkbaar wel een setting in de evohome over warmwater regeling?

Iemand hier ervaring mee? Of heb ik iets simpels over het hoofd gezien?

Alvast bedankt!
pi_119647529
quote:
0s.gif Op zondag 25 november 2012 14:44 schreef trance-denial het volgende:
De pdf kan je hier vinden. Mischien kan de topic owner dit toevoegen aan pagina 1?

http://waakzaamwonen.com/pdf/evohome-train.pdf
Ik heb een vraag over een instelling.

Zie http://www.scribd.com/doc/114474364

Waarom wordt hier NEE ingevuld?
  maandag 26 november 2012 @ 19:50:33 #157
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_119649295
quote:
0s.gif Op zondag 25 november 2012 14:44 schreef trance-denial het volgende:
De pdf kan je hier vinden. Mischien kan de topic owner dit toevoegen aan pagina 1?

http://waakzaamwonen.com/pdf/evohome-train.pdf
Ik heb geen edit rechten meer op de OP. Er is ook een plaatje kaduuk...
pi_119649417
[quote]Waarom wordt hier NEE ingevuld?

De HCE 80 draait bij mij inmiddels zonder ketelrelais of OT module. Voor het aansturen van de ketel heb ik deze aangesloten middels een relais op de 230V uitgang van de pompaansluiting. De ketel staat nu in de aan/uit modus. Voordeel; ik ben van dat onnodig stoken van de evotouch verlost en ik kan de ketel vertraagd laten inschakelen i.v.m. het openen van de zonekleppen van de HCE 80. Als je een ketelrelais of OT module wilt programmeren dan moet je ja invullen.
pi_119649568
quote:
0s.gif Op maandag 26 november 2012 19:50 schreef Coelho het volgende:

[..]

Ik heb geen edit rechten meer op de OP. Er is ook een plaatje kaduuk...
Dit kan wel via een moderator
pi_119650698
quote:
0s.gif Op maandag 26 november 2012 19:52 schreef Biker2010 het volgende:
[quote]Waarom wordt hier NEE ingevuld?

De HCE 80 draait bij mij inmiddels zonder ketelrelais of OT module. Voor het aansturen van de ketel heb ik deze aangesloten middels een relais op de 230V uitgang van de pompaansluiting. De ketel staat nu in de aan/uit modus. Voordeel; ik ben van dat onnodig stoken van de evotouch verlost en ik kan de ketel vertraagd laten inschakelen i.v.m. het openen van de zonekleppen van de HCE 80. Als je een ketelrelais of OT module wilt programmeren dan moet je ja invullen.
Je hebt geen andere gebruikers, bv HR80's in je systeem?
pi_119651348
Vandaag bij thuiskomst trof ik een koude woning aan.
Tot mijn verbazing deed de hce80 van de vloerverwarming niks meer (dood).
Na onderzoek bleek de glaszekering in de hce80 verbrandt te zijn, nieuwe zekering erin (gelukkig zitten in de dimmers dezelfde zekering)
En hij doet het weer, maar waarom zal de zekering gesprongen zijn , heeft iemand een idee.
pi_119656269
quote:
Je hebt geen andere gebruikers, bv HR80's in je systeem?
Nee, want dan heb je weer een apart ketelrelais nodig.
pi_119659330
@biker2010 Wat een ellende met die HCE80, Wat doet de Evotouch nog voor je? Kan Honeywell, Waakzaamwonen of JunkieXP hier iets over zeggen?
pi_119670240
Zouden jullie onze enquete in willen vullen? Het gaat over woonmode en jullie zouden ons er enorm mee helpen!

http://enquetemaken.nu/r/cugz

Dankje!!
pi_119684261
quote:
Wat een ellende met die HCE80, Wat doet de Evotouch nog voor je? Kan Honeywell, Waakzaamwonen of JunkieXP hier iets over zeggen?
Ik wordt er moedeloos van, ik voel mij behoorlijk belazerd door Honeywell die niet eens de moeite neemt om op positieve feedback te reageren. Ik heb in totaal voor zo'n 1500 Euro de hele bende gekocht maar zit er toch serieus over te denken om alles op te ruimen en een ander systeem te nemen.
Iemand interesse?
pi_119690425
Snapt niet helemaal, ik heb een hce80 draaien . Met 4 ds92 thermostaten. 1 evotouch
5 verschillende ruimtes apart geregeld.

Slaapkamers heb ik 5 hr80 over 3 zones.
Het werkt allemaal zonder problemen. ( behalve dat gisteren de zekering is gesprongen van de hce80).

Maar wat wil je precies bereiken dan.
pi_119691816
Er wordt daar nee ingevuld omdat niet de hce80 de kerel moet aansturen. Maar de evotouch stuurt de ketel aan.

Type je ja dan kan de hce80 de ketel aan en uit sturen , volgens mij zit er ook nog een ketel kontakt op de hce80.
Hoop dat het duidelijk is,

Als het niet klopt graag corrigeren
pi_119692412
quote:
Maar wat wil je precies bereiken dan.
quote:
Beste Evo-stokers,

Geweldig dat jullie een luisterend oor hebben gevonden bij Honeywell! Ik zal ook mijn bevindingen mailen aan de helpdesk in de hoop dat ze behalve de onnodige schakelmomenten ook iets kunnen doen aan een vertraagde start van de ketel wanneer er warmtevraag bestemd voor de HCE 80 (vloerverwarmingsunit) komt.
De Mijn Intergas ketel gaat dan direct stoken terwijl de HCE 80 de (thermische) zoneventielen op de vloerverwarmingsunit nog moet openen. (het volledig openen duurt 3,5 minuten) al na een halve minuut schakelt de pomp van de vloerverwarming in die zinloos staat te pompen tegen alle (nog) gesloten ventielen. De ketel gaat vervolgens op temperatuur uit omdat hij de warmte niet kwijt kan. Ik gebruik een modulerende schakelmodule en wil liever niet deze voor een aan/uit ketelrelais ruilen om daar een tijdvertraging tussen te zetten.

Ik heb dus het afgelopen stookseizoen gestookt zonder de zoneventielen op de afsluiters te klikken. Ik kan mijn woning dus nog steeds niet zone-gestuurd verwarmen omdat ik dan tegen dezelfde problemen oploop als hierboven door "verwarming" zo goed beschreven, ik krijg mijn huis dan niet meer warm. Zoals gezegd zal ik nu mijn problemen wel communiceren bij Honeywell in de hoop dat ook deze feedback wordt meegenomen in een oplossing.
IK heb de OT module los gegooid en stuur met de evotouch de HCE 80 aan De Ketelsturing staat uit in de evotouch. De ketel is nu via een relais aangesloten op de pompuitgang van de HCE 80. Het stoken zonder warmtevraag ben ik nu kwijt, en dat scheelt 30 tot 40% minder gas per week!!!

Probleem is nu dat ondanks herhaaldelijk opnieuw programmeren de aanwarming niet meer wil werken. Ik moet ook nog twee radiatoren voorzien van een HR80 maar die kunnen de ketel niet aansturen zonder ketelmodule.

Dit bedoel ik nou ik heb echt alles geprobeerd en volg dit forum nu een jaar maar ik krijg niet voor elkaar waarvoor ik het systeem gekocht heb. iemand nog ideeen?
pi_119693533
Een zet n bypass in je cv, kan je cv altijd rondpompen, ook met gesloten afsluiters.

Pomp gaat inderdaad direkt aan , ben ik ook geen voorstander van . Maar het zij zo, wat ik erger vind is dat de hce80 niet mijn pomp af en toe laat draaien in de zomer.

Ik ben ook van plan om een extra evotouch aan te schaffen. Een voor de hce80 en een voor alle overige hr80.
Ketelrelais kan 4 evotouch's hebben

Ik wil morgen wel voor je kijken waar ik wat op heb aangesloten, mischien zit er iets verkeerd o.a. de antenne van de hce80. Ik neem aan dat je die ook hebt.
Of de instellingen nazien. Mischien staat er toch iets niet goed, het zal moeten werken hoe dan ook, ( software update gedaan)?

[ Bericht 17% gewijzigd door simonmo op 27-11-2012 23:01:43 ]
pi_119700394
Bij mij is het probleem na enige tijd toch ook opgelost en ik heb nu ook weer warm water, de ketel slaat weer aan zodra ik de kraan open zet.
Blijkt dus dat het niet moet aangesloten worden zoals honeywell aangeeft, dat extra weerstandje tussen klem 2 en 4 moet er niet bij, en klem 1 en 2 moeten blijkbaar omgedraaid worden.
Zit blijkbaar toch een polariteits gevoelig relais achter, en dit is net omgekeerd als bij de oude thermostaat aangesloten zat...

Maar in iedergeval is het probleem opgelost :)
pi_119756240
quote:
0s.gif Op maandag 26 november 2012 20:31 schreef simonmo het volgende:
Vandaag bij thuiskomst trof ik een koude woning aan.
Tot mijn verbazing deed de hce80 van de vloerverwarming niks meer (dood).
Na onderzoek bleek de glaszekering in de hce80 verbrandt te zijn, nieuwe zekering erin (gelukkig zitten in de dimmers dezelfde zekering)
En hij doet het weer, maar waarom zal de zekering gesprongen zijn , heeft iemand een idee.
Ben erachtergekomen. Binnenwerk kraan lekte via het pennetje de thermo motor in en veroorzaakte sluiting, binnenwerk kraan vervangen en motor vervangen en het kan weer draaien

[ Bericht 0% gewijzigd door simonmo op 30-11-2012 08:48:44 (Spelfouten) ]
pi_119756249
quote:
1s.gif Op donderdag 29 november 2012 19:29 schreef simonmo het volgende:

[..]

Ben erachtergekomen. Binnenwerk kraan lekte via het pennetje de thermo motor in en veroorzaakte sluiting, binnenwerk kraan vervangen en motor vervangen en het kan weer draaien


[ Bericht 0% gewijzigd door simonmo op 30-11-2012 08:47:06 ]
  zaterdag 1 december 2012 @ 13:53:07 #173
13698 microkid
speaks digitalk
pi_119810800
Ik heb hier trouwens nog 2 stuks BDR91 aan/uit relais liggen ivm overstap naar de Opentherm module. Interesse? Stuur me even een berichtje :)
pi_119817817
Nou als we dan toch gaan opruimen heb ik ook nog wel wat liggen!

1x Open Therm RF Bridge R8810
2x HR 80 Radiatorregelaar (ongebruikt in verpakking)
1x HCE 80 Vloerverwarmings regelaar
1x HRA 80 Antenne voor HCE 80
3x HCW 82 verstelbare ruimtevoeler
1x Evotouch ATC928 met tafelstandaard
8x MT4-230-NC
Met uitgebreide documentatiemap

Prijs n.o.t.k.
reacties via mail a.u.b.
pi_119835341
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 november 2012 01:31 schreef Anonymousse het volgende:
@simonmo de adapter is denk ik de HU02, te koop bij bijv waakzaamwonen.
Is een ventiel M30 ventiel niet goedkoper?
Het is inderdaad de HU02, heb deze gisteren binnen gekregen, deze kost 17 euro bij waakzaam wonen.
Bedankt voor de info.
pi_119845333
Ik heb zelf geen HCE80, maar je kan altijd de handleidingen nakijken. Wat ik bij relais aansturing lees is: afhankelijk van de stand van de zoneventielen wordt het relais in- en uitgeschakeld.
Belachelijk dat de Evotouch bij warmtevraag geen rekeninghoud met de zoneventielen.

Wat vinden andere (tevreden) gebruikers van Biker2010's relaas?

@biker2010 ik vind jouw klacht(en) heel duidelijk. Blijkbaar heeft niemand er last van. Omdat ze de max ketel temperatuur laag zetten?
pi_119846513
quote:
@biker2010 ik vind jouw klacht(en) heel duidelijk. Blijkbaar heeft niemand er last van. Omdat ze de max ketel temperatuur laag zetten?
Ik heb mijn ketel op 40 graden staan en het vermogen teruggeschroefd naar 30%. Mijn verdeler zit 2 meter bij de ketel vandaan en de bypass zit bij mijn verdeler. Mijn installatie is niet groter dus ik kan moeilijk anders.

Heb Gisteren alles weggehaald en een OT thermostaat gekocht voor 50,- via marktplaats dan maar geen zone verwarming! Misschien kijk ik over een paar jaar weer eens wat de techniek te bieden heeft.
pi_119863019
Ik ben ook geinteresseerd om het evohome aan te schaffen om meer comfort te hebben .
Ik heb het Evohome topic gelezen en gevolgd maar toch heb ik nog 2 vragen aan de gebruikers.
van dit mooi systeem, ik hoop op een passend antwoord.

Wanneer de temperatuur bereikt is in een bepaalde zone of ruimte gaan de HR80 radiatorkranen van die zone of ruimte dicht tot het te koud wordt en weer open gaan en de ketel aansturen .
Nu is mijn vraag " hoe snel gaan deze kranen dicht ? en maakt dit lawaai
Als ik vergelijk met mijn huidige installatie dan is het aantal keer dat mijn thermostaat afslaat omdat de temperatuur is bereikt per dag een goede 25 keer
Mijn volgende vraag is : " Hoelang gaan de batterijen van de HR 80 mee om elke dag tot 25 x of meer de radiator open en toe te schroeven ?
  maandag 3 december 2012 @ 05:21:01 #179
13698 microkid
speaks digitalk
pi_119868530
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2012 23:30 schreef Lasertje het volgende:
Nu is mijn vraag " hoe snel gaan deze kranen dicht ? en maakt dit lawaai
Mijn volgende vraag is : " Hoelang gaan de batterijen van de HR 80 mee om elke dag tot 25 x of meer de radiator open en toe te schroeven ?
Er zit een motortje in dat de kraan dicht draait. Dit gaat natuurlijk niet in één slag, daarvoor is te veel kracht nodig. Compleet dichtdraaien van de kraan duurt ongeveer 15 seconden ofzo. Ik heb het nooit echt gemeten. Meestal zal de kraan ook niet geheel dicht gedraaid worden, maar gewoon iets meer dan het huidige niveau zodat de waterstroom net voldoende geknepen wordt.
Batterijen gaan lang mee. Ik heb hier HR80's die het al 2 jaar op hetzelfde setje penlites doen. En die regelen bij mij 's avonds elke 7,5 minuut de kraan bij.
pi_119921329
Ik heb het Evohome systeem vanaf januari. Heb nog geen penlites van de HR80's hoeven vervangen. In mijn beleving gaat het open/dicht draaien sneller, ca. 4-5 seconden. Het is hoorbaar maar ik vind het niet storend, tenzij wellicht in je slaapkamer (daar heb ik geen HR80).

Het probleem met willekeurig inschakelen van de cv-ketel heb ik ook gehad. Ik las hier dat meer mensen hier last van hebben gehad. Heeft te maken met niet goed inleren. Op advies van Waakzaam Wonen (waar ik op diverse punten erg goed ben geholpen) heb ik toen alles gereset en opnieuw ingeleerd. Daarna waren de problemen voorbij.

Nu loop ik tegen een andere probleem aan: Ik heb een opentherm ketelmodule. De op mijn cv-ketel (Agpo Econpact 27C) ingestelde tapwatertemperatuur (staat standaard op 65 graden) is niet meer te wijzigen met de ketelmodule aangesloten. Het vervelende is dat de tapwatertemperatuur telkens na enige tijd (zeg 2-6 weken) op de instelling "9.9." springt. Dit moet haast worden veroorzaakt door Evohome, want alle elektronica in de ketel is al vervangen. Het lijkt erop dat de ketel deze instelling interpreteert als 99°C want vanaf dat moment blijft hij tapwater verwarmen totdat hij in storing springt (E08). Als de ketel is afgekoeld, verdwijnt de storing en begint hij weer tapwater op te warmen tot hij in storing spring etc. etc. etc. Erg vervelend, heeft mij en onze cv-monteur al heel veel zoekwerk gekost vanaf juni. Via waakzaamwonen en Honeywell ben ik op zoek naar een oplossing hiervoor.

Mijn vraag aan de forumgebruikers die ook een Opentherm regeling hebben: kunnen jullie je tapwatertemperatuur op de ketel nog instellen? Ik moet daarvoor nl. eerst de thermostaatdraden loshalen. Oh ja, op de Evotouch staat de instelling voor het regelen van het warm tapwater op uit.
pi_119942704
Ik heb een Intergas HRE ketel met OpenTherm module, hier kan ik de tapwater temperatuur zelf wijzigen. Warmwater op de Evotouch staat uit.
Volgens jouw ketel handleiding zou het ook moeten kunnen. Er wordt niets uitgesloten.
In jouw handleiding:
Energiebesparing op tapwaterverwarming
Middels een onderbreking op aansluiting 9-10 van de toestelconnector is de warmhoudstand van het voorraad- vat uit te schakelen. Er zijn 4-draads kamerthermostaten, waarbij deze schakelfunctie op de thermostaat aanwezig is. Sommige OpenTherm-klokthermostaten, die slechts met 2 draden aangesloten zijn, hebben deze functie ook. Bij toepassing van een zonneboiler is deze uitschakeling niet toegstaan.
Deze aansluiting zou je kunnen onderbreken en d.m.v. de Evotouch je warmwater te regelen. Succes.
pi_119951366
Het klopt dat ik de warmtapwater temperatuur ZOU moeten kunnen regelen. In de praktijk blijkt echter dat de ingestelde waarde wordt geblokkeerd zolang de ketelmodule is aangesloten. Dit terwijl op de evotouch is aangegeven "geen regeling warm tapwater". Dit lijkt mij een communicatiefout tussen ketel en ketelmodule. Op zich zou dit niet eens zo erg zijn, ware het niet dat de ingestelde tapwatertemperatuur op een bepaald moment overspringt naar 9.9. waarna in mijn ketel het genoemde probleem optreedt.

Ik ben benieuwd of de communicatiefout (het blokkeren van de ingestelde tapwatertemperatuur) ook bij andere evohome gebruikers optreedt, in combinatie met de opentherm module.

Overigens wil ik het warm tapwater niet via de Evotouch regelen, maar ik wil deze juist op 65°C houden. Ik heb namelijk een zonneboiler. Maar op gezette tijden warmt de ketel het tapwater nu wel overdreven ver op! En om dat weer op te heffen moet ik eerst de ketelmodule loshalen . . . erg vreemd vind ik.
pi_119953214
Heb in één avond beide draadjes doorgelezen en ben toch wel redelijk enthusiast geraakt over Evohome ondanks de tekortkomingen.

Ik zit er aan te denken om het systeem aan te schaffen omdat ik niet helemaal tevreden ben over de huidige situatie.
Ik heb stadsverwarming, met een aan/uit klep bediend door de Chronoterm IV in de woonkamer.
Begane grond - vloerverwarming plus een aantal radiatoren met thermostaatknop
1e etage - 3 slaapkamers / badkamer (allemaal radiatoren met thermostaatknop)
2e etage - 1 slaapkamer (allemaal radiatoren met thermostaatknop)

Nu is zo dat de vloerverwarming op de begane grond behoorlijk krachtig is, daar zijn we prima content mee en de radiatoren zijn daar eigenlijk ook niet nodig.
Maar zodra in de loop van de dag of avond de vloer warm genoeg is, schakelt de Chronoterm uit en gaat bijna niet of helemaal niet meer aan.
De rest van het huis krijgt dan geen verwarming meer. Vooral in de badkamer is dit vervelend.

Ik wil dus in feite twee aparte regelingen.
De begane grond wordt goed geregeld door de Chronoterm en dat moet/mag zo blijven. Daarvoor heb ik een nieuwe klep nodig vlak vóór de vloerverwarmingverdeler welke dan door de Chronoterm wordt gestuurd.
De oude reeds bestaande klep blijft gehandhaafd en zal op open blijven staan.
De rest van het huis krijgt dan dus altijd warm water op verzoek, apart van de vloerverwarming.

Dan wil ik alle radiatoren op 1e en 2e etage uitruisten met een HR80 en deze indelen in groepen en bedienen met een Evotouch.
Volgens mij ben ik dan al klaar & geholpen.
Omdat ik stadsverwarming heb is er altijd warmte beschikbaar en heb ik niet persé een extra klep nodig. Er is geen sprake van een ketel die actief moet worden.
Is dit voldoende of is het beter toch nog een extra klep te installeren voor deze 2e groep?
pi_119973043
@budje70 Ik weet niet hoe jullie verbruik bemetert wordt., maar als je er een 2e klep tussenzet weet jezeker dat er geen energie loopt/vraagt (zou mijn voorkeur naar uitgaan als het makkelijk te realiseren is)
pi_119982002
quote:
0s.gif Op woensdag 14 november 2012 19:08 schreef a3bo het volgende:
De dts92 moet toch ook te calibreren zijn ?
@a3bo, @coelho d.m.v. het wijzigen van de "tO" (temperatuur calibratie) parameter.
pi_119982289
@tripaul op de Evotouch kan je het toch ook op 65°C houden, je kan hem dan zelfs aanpassen zonder draadjes los te maken denk ik. Lijkt mij het proberen waard nu er geen oplossing is.
pi_119982706
@budje70 ik weet niks van stadsverwarming, maar ik mis een pomp aansturing.
pi_119986537
@Anymousse Ik heb al eens geprobeerd om de warm water functie op de Evotouch in te schakelen. Dan geeft hij echter aan dat er een extra sensor nodig is die de tapwatertemperatuur monitort. Die heb ik niet (en ben ik trouwens ook nog nergens tegengekomen) dus daar hield deze mogelijkheid voor mij op.
pi_120036098
quote:
0s.gif Op woensdag 5 december 2012 21:24 schreef simonmo het volgende:
@budje70 Ik weet niet hoe jullie verbruik bemetert wordt., maar als je er een 2e klep tussenzet weet jezeker dat er geen energie loopt/vraagt (zou mijn voorkeur naar uitgaan als het makkelijk te realiseren is)
Verbruik wordt bepaald door een GJ meting van het verschil tussen aanvoer/afvoer.
Extra klep bijplaatsen is geen probleem alleen levert het extra kosten op (150 voor de klep plus kosten installatie)

quote:
0s.gif Op donderdag 6 december 2012 01:00 schreef Anonymousse het volgende:
@budje70 ik weet niks van stadsverwarming, maar ik mis een pomp aansturing.
Klopt er is ook geen pomp. Er staat altijd druk op stadsverwarming. Zodra er vraag is (radiator of vloerverwarming) begint het automatisch te stromen. Heerlijk systeem hoor alleen jammer dat het een monopolie is van Essent. Geen keuze leverancier dus Maar dat gaat offtopic.

Een extra klep geeft dus ook alleen zekerheid dat er geen warmtetoevoer mogelijk is. Pompsturing is niet nodig.
pi_120039611
Met enige aandacht heb ik als nieuw forumlid deze discussie gevolgd.

Sinds circa anderhalf jaar beschik ik over een EVO home systeem, globaal bestaande uit een HCE80 met 4 zone-"motoren", 2 HR80's en een OT relais. Ook ik loop tegen hetzelfde probleem aan als Biker 2010 alsmede tegen een inschakelende ketel zonder dat er warmtevraag behoeft te zijn.

Het systeem kost me sinds de aanschaf al hoofdbrekens ondermeer omdat het me ondanks tientallen pogingen en resethandelingen maar niet lukte het ketelrelais aan te melden. Sinds deze week denk ik een deel van beide de ondervonden problemen te begrijpen. Beide zijn terug te voeren op een niet correct aangemelde ketelmodule. De verklaring hiertoe kon ik niet in de vele bladen van dit topic terugvinden. Mijn inziens gebeurt het navolgende:

Bij het aanmelden van de ketelmodule in de Evotouch moet een keuze worden gemaakt of er wel of geen regeling is volgens warmtevraag. Op het gevoel zullen de meeste van ons kiezen voor regeling op volgens warmtevraag (het voelt immers onlogisch hier niet voor te kiezen). In feite wordt hiermee echter gelijk de keuze gemaakt voor het type relais dat wordt gebruikt! Probeer je vervolgens een OT-relais aan te melden dan zal dit niet lukken. Andersom zal dit ook gebeuren, dus kiezen om niet op warmtevraag te regelen en dan proberen een aan/uit-relais aan te melden. Gevolg is in beide situaties dat het relais op een noodinstelling overgaat, waarbij de ketel op 3/6/9/12 maal per uur voor enkele minuten wordt ingeschakeld. Dus ook wanneer er geen warmtevraag is!

Op zich is bovenvermelde niet onlogisch, immers een aan/uit-relais en een OT-relais maken gebruik van een verschillend communicatie protocol. Een aan/uit-relais behoeft slechts een maaksignaal (spanning of geen spanning) door te geven, waar een OT-relais een protocol met spanningsvariatie gebruikt om het temperatuurverschil tussen de ingestelde waarde en de gemeten waarde of de regelstrategie wordt doorgegeven.

Bij de nieuwere software (> 2.0) van de Evotouch is dit aangepast. Daar wordt gevraagd of van een OT-relais gebruik wordt gemaakt of niet. Dan zal de kans op een verkeerde keuze veel kleiner zijn.

Zouden degene die een probleem hebben met een schakelende ketelzonder warmtevraag (die bijna altijd met een OR-relais zullen werken) dit kunnen bevestigen? Het is mijn inziens niet nodig terug te gaan naar de fabrieksinstelling, alleen een juiste keuzen maken bij "WIJZIG SYST.CONFIG" en het ketelrelais opnieuw aanmelden. Let op! vaak is wel een reset van het ketelrelais noodzakelijk!

Bovenvermelde neemt niet weg dat het gebruik van een vloerverwarmingsysteem met meerdere zone's in beginsel niet geschikt is om te worden gecombineerd met een Open Therm aansturing. Bij die combinatie zal sneller de kans bestaan dat de ketel wordt aangestuurd zonder dat er vloerverwarmingzones zijn geopend.

[ Bericht 1% gewijzigd door evors op 07-12-2012 17:57:13 ]
pi_120042212
@evors Ik kan me inderdaad herinneren dat het bij mij ook eerst niet goed ging om in eerste instantie (via de configuratiehulp) mijn opentherm ketelmodule aan te melden. Ook ik heb (waarschijnlijk hierdoor) in het begin problemen gehad met aanslaan van de ketel zonder warmtevraag. De oplossing kwam voor mij via waakzaam wonen. Het probleem was (als ik me goed herinner) dat een ketelmodule die in eerste instantie foutief wordt aangemeld, in het geheugen blijft hangen wanneer je een nieuwe ketelmodule aanmeldt (of dezelfde nogmaals). Omgekeerd onthoudt ook de ketelmodule dat hij is toegewezen.

De oplossing die bij mij werkte:
1. ALLES resetten (evotouch, ketelmodule (15 sec indrukken) en HR80's (batterijen opnieuw inzetten met de instelknop ingedrukt en eventuele andere randapparatuur (ben ikzelf niet mee bekend).
2. Via de configuratiehulp de basisinstellingen weer goed zetten. Echter in de eerste stap aangeven: geen regeling obv warmtevraag en de ketelmodule dus ook (nog) niet toewijzen.
3. In het configuratiemenu naderhand alsnog opgeven dat er een regeling obv warmtevraag is en dan pas de opentherm regeling toewijzen.

Beste is ook om eerst het optimaliseren uit te laten, totdat je weet dat alles goed werkt.

Het viel mij erg mee hoeveel werk dit was en sindsdien heeft het verwarmingsgedeelte prima gefunctioneerd. Succes ermee!

(NB Alleen krijg ik nu last van het warmtapwaterprobleem dat een stukje hierboven is beschreven, maar dat staat er (verwacht ik) los van.)

[ Bericht 1% gewijzigd door tripaul op 07-12-2012 16:30:51 ]
pi_120042296
Wie kan me trouwens vertellen waar ik kan zien welke softwareversie ik heb? Ik lees hier regelmatig over softwareversies (< 2.0, 2.1 en 2.3) maar kan zelf niet vinden welke versie mijn Evotouch heeft . . .
pi_120044965
quote:
18s.gif Op vrijdag 7 december 2012 16:22 schreef tripaul het volgende:
Wie kan me trouwens vertellen waar ik kan zien welke softwareversie ik heb? Ik lees hier regelmatig over softwareversies (< 2.0, 2.1 en 2.3) maar kan zelf niet vinden welke versie mijn Evotouch heeft . . .
Als je de batterijen eruit haalt en daarna er weer in komt er een start scherm met boot loader versie en software versie. Bij de software versie staat dan 20 of 21. Naar mijn idee is 21 de laatste.
Deze versie kan je zelf installeren. Zie diverse beschrijvingen in dit forum. Ik heb hetzelf ook gedaan, geen problemen mee ondervonden, behalve typfout ergens die zelf te herstellen is.

Ik deel de mening dat een HCE80 niet samengaat met een OT module. Ik ga nu over op een BDR91 parallel aan het ketelrelais contact van de HCE80. Ik laat later wel weten of dit beter gaat.
pi_120045233
@Tripaul

Er zijn uiteraard meerdere oorzaken voor de problemen die in dit topic besproken worden.

Wanneer je als leverancier een storing bij een klant moet oplossen kan ik me indenken dat je al snel overnieuw begint. Dat kost vrijwel evenveel tijd als alles nalopen.

Het vervangen van een ketelrelais of beter gezegd -module zal best tot problemen kunnen leiden. Van leverancier Siwako begreep ik dat een Evotouch in beginsel meerdere ketelmodules kan aansturen. Ieder ketelmodule moet bovendien volgens procedure worden aangemeld en herkend, zodat wordt voorkomen dat je de ketel van de buren gaat aansturen. De enige manier die ik kan bedenken om een eerder aangemelde ketelmodule te verwijderen zal zijn door de Evotouch terug te brengen naar de fabrieksinstellingen. Hoewel ik me afvraag wat er gebeurt bij overgang van een aan/uit-relais naar een OT-relais zonder terug te gaan naar de fabrieksinstelling.

Mijn redenering was echter dat het onmogelijk is bij de keuze voor regeling op warmtevraag in de Evotouch een OT-module aan te melden. Ik vermoed dat Waakzaam Wonen dit heeft opgelost door simpelweg de juiste instelling te kiezen bij het opnieuw instellen van de Evotouch. Honeywell heeft dit klaarblijkelijk ook onderkent en de latere softwareversies hierop aangepast.

Eerlijk gezegd snap ik niet waarom Honeywell voor de vloerverwarmingsystemen een thermische "motor" gebruikt en niet een veel snellere echte motor, zoals die van een HR80.

[ Bericht 5% gewijzigd door evors op 07-12-2012 17:41:10 ]
pi_120046358
@evors

Voor de duidelijkheid: er is bij mij toen helemaal niets vervangen en ook heeft waakzaam wonen helemaal niets opnieuw ingesteld. Dat heb ikzelf gedaan met hun instructies, maar zonder enige aanpassing vooraf aan hardware of software.

Het klopt wat je zegt, dat er een fout in de software zit en dat het niet mogelijk is om (als je de configuratiehulp gebruikt) direct een opentherm module aan te melden. Deze fout is er blijkbaar in nieuwere softwareversies uit gehaald (was ik me niet van bewust), maar wat ik beschrijf kun je zien als een work-around om het systeem met een opentherm module toch goed aan de praat te krijgen ondanks de fout die erin zit.

Zoals ik e.e.a. interpreteer werd het onnodig aanslaan van de ketel in mijn geval veroorzaakt doordat bij het begin van de installatie de opentherm module foutief als een aan/uit module werd toegewezen voor de regeling van de warmtevraag. Deze fout is daarna blijkbaar niet meer recht te zetten doordat er meerdere ketelmodules kunnen worden toegewezen: de evotouch blijft hem proberen aan te sturen tenzij je een reset uitvoert. De enige oplossing waarmee ik alles aan de praat kreeg (geloof me, ik heb ook eerst ook vanalles geprobeerd en was in eerste instantie sceptisch over deze oplossing) was om in eerste instantie (in de wizard) geen ketelregeling toe te wijzen maar dit pas later (handmatig) te doen. Doe er je voordeel mee zou ik zeggen.
pi_120046488
@stekelbaars3

Bedankt voor de tip!

Eén vraag nog:
Blijven mijn instellingen bewaard als ik de batterijen eruit haal, of moet ik die opnieuw doen?
Na het updaten ga ik er vanuit dat de evotouch opnieuw moet worden ingesteld toch?

Oh, toch twee vragen ;)
pi_120048984
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 december 2012 18:01 schreef tripaul het volgende:
@stekelbaars3

Bedankt voor de tip!

Eén vraag nog:
Blijven mijn instellingen bewaard als ik de batterijen eruit haal, of moet ik die opnieuw doen?
Na het updaten ga ik er vanuit dat de evotouch opnieuw moet worden ingesteld toch?

Oh, toch twee vragen ;)
De batterijen actie verandert zeker niets aan de instellingen.
Voor 90% zeker denk ik dat na een firmware update de instellingen niet veranderd zijn.
pi_120063046
@Tripaul

Bedankt voor de verduidelijking van je werkwijze.
Om eerlijk te zijn heb ik geen gebruik gemaakt van de configuratiehulp, dus geen idee hoe de vragen zijn opgebouwd. Maar ik sluit niet uit dat de wijze van vraagstelling ook daar tot dezelfde instellingsfouten kan leiden.

Anderzijds krijg ik de indruk dat de kern van mijn overweging niet goed is overgekomen. Er zit geen echte fout in de software van de Evotouch en het is prima mogelijk direct een OT-module toe te wijzen. Je moet dan eenvoudigweg niet kiezen voor de button "warmtevraag". Dat is taaltechnisch en qua begrip verwarrend want strikt genomen werkt een OT-module ook op basis van warmtevraag vanuit de Evotouch.

Ook in de nieuwe software zal het technisch onmogelijk blijven om een aan/uit-module toe te wijzen wanneer je gekozen hebt voor de button "OT-module" en visa versa. Een OT module gebruikt immers een geheel ander protocol dan een aan/uit-module! In de nieuwe software is de vraagstelling of buttontekst echter zodanig duidelijk dat de vergissing niet meer wordt gemaakt.

In feite geef je zelf het antwoord. Je hebt gepoogd een OT-module aan te wijzen als aan/uit-module (net als ik en vele anderen in dit topic is overkomen). Het is mijn inziens echter niet zo dat het niet te corrigeren is, de aanmelding vindt simpelweg niet plaats en kan technische gezien ook niet plaatsvinden. Als je goed oplet kan je dat eenmalig zien aan de ledcode op de module, maar verder wijst niets er op dat de aanmelding niet tot stand is gekomen.

Wanneer de aanmelding niet tot stand is gekomen probeert de Evotouch inderdaad de module aan te sturen. Alleen het signaal waarmee dit gebeurt wordt door de module niet opgenomen en al zou deze dat opnemen dan is het signaal onbegrijpelijk, immers het protocol is verschillend.
pi_120063616
Inmiddels heb ik de tijd gevonden om een tijdje de werkende OT-regeling te volgen in combinatie met de HCE80 vloerverwarmingunit en MC4 thermische motoren. Tot mijn grote verbazing werkt de regeling best goed, zodat ik terugkom op mijn eerdere uitspraak dat deze combinatie niet geschikt zou zijn.

Bij warmtevraag vanuit de Evotouch, DT92 of HCE82 worden eerst de MC4 motoren aangestuurd. Na circa 20 seconden (geschat, niet gemeten) volgt de pompaansturing vanuit de HCE80 en na enkele minuten (als de MC4 zijn opengestuurd) slaat de ketel aan, die dan afhankelijk van de delta T in de thermostaat een stooklijn aanhoudt. Wat mij betreft volgens het boekje, zij het dat de vloerverwarmingspomp(en) wat later mogen worden aangestuurd.

Wat mij betreft dus vooralsnog geen reden om over te gaan op een aan/uit-module, maar ik kijk het nog een tijdje aan.
pi_120069189
@evors
Kijk hier wordt ik nou blij van. In twee dagen geef je op treffende wijze weer wat er gebeurd en (niet onbelangrijk) komt met een oplossing die mogelijk zou werken voor beide door mij gemeldde problemen. Ik ben ook blij dat ik m'n spulletjes nog niet heb verkocht zodat ik je advies ga volgen in de kerstvakantie. Ik heb dan namelijk ook tijd om te monitoren wat er gebeurd. Dank voor dit goede bericht!
pi_120085954
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 november 2012 23:48 schreef EvoHome-2 het volgende:
Heb sinds ruim 1 jaar een Evohome configuratie met een Evotouch, 3 zones, 4x HR80 en een aan/uit ketelrelais.
De technische (hardware) installatie is door een installateur gedaan, de Evohome door mijzelf.
Met een technische achtergrond en redelijk analytisch aangelegd dacht ik dat dit wel zou lukken.
Dit forum en deze discussie heb ik pas vandaag ontdekt, helaas.
Dus heb ik heel wat zaken met vallen en opstaan moeten ondervinden, want voor de installateur was het ook allemaal nieuw.
Zo had ook ik last van het steeds maar weer aanslaan van de keten (gewone aan/uit configuratie).
Op een ochtend was het 27 graden in de woonkamer!!
Na veel testen ben ik tot de conclusie gekomen dat dit veroorzaakt werd doordat ik een van de HR80's ontkoppeld had. Een deel zat nog op de radiator kraan en het andere deel lag op tafel. Ik was immers nog aan het experimenteren. Dit bevestigt "de uitleg van de monteur" zoals dat in een van de posts staat.

De eerder genoemde "Evohome-training.pdf" kan ik bij WaakzaamWonen niet (meer) vinden.
Is die verwijderd of heb ik er overheen gekeken?

Zelf zou (ooK) ik graag de volgende verbeteringen zien:
- laat op de Evotouch zien welke zone om warmte vraagt.
- schrijf de warmtevraag (optioneel) in het logboek.
- maak het zelf updaten van de software (met een USB kabel) mogelijk.

Het zou jammer zijn als Honneywell niet (beter) naar de suggesties van hun klanten luistert (door bijvoorbeeld dit forum te volgen). Want laten we wel zijn, wie kan er nu beter aangeven wat er handig is in het gebruik dan de gebruiker zelf. En een tevreden gebruiker is de beste reclame..
Wat jij verteld als verbeterpunten heb ik ook aangekaard. Probleem is dat wij niet de enige zijn die kunnen aangeven, zet dit stukje software er in. Ze maken de software meteen voor alle landen, waar je Evohome kan kopen. Het moet dus voor alles toegevoegde waarde zijn, daarnaast omdat het compatible met elk land moet zijn, is de software updates cycle ook langzaam.

Evohome systeem is NOOIT als zelf install uitgebracht. Dit doen de winkels zelf. Het zou altijd geinstalleerd moeten worden door een getrainde/certificeerde monteur. Hij hoort het te installeren en in te regelen.
Hierdoor kan je dus ook nooit problemen hebben, omdat de monteurs weten en de kennis hebben wat ze doen.

Bovenstaande heeft Honeywell zelf mij verteld toen ze bij mij waren, om mijn probleem op te lossen.

Sven
pi_120086146
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 november 2012 19:46 schreef Biker2010 het volgende:

[..]

Ik wordt er moedeloos van, ik voel mij behoorlijk belazerd door Honeywell die niet eens de moeite neemt om op positieve feedback te reageren. Ik heb in totaal voor zo'n 1500 Euro de hele bende gekocht maar zit er toch serieus over te denken om alles op te ruimen en een ander systeem te nemen.
Iemand interesse?
heb je het zelf geinstalleerd of een monteur? Honeywell verkoopt het namelijk niet als een doe het zelf pakket. Honeywell zegt dat erkend installatie monteur het ten alle tijden moet installeren.
pi_120087060
@smv
We leven in een vrij land, de tijd dat bedrijven voorschreven dat alleen een "erkend Installateur" dit mag verkopen c.q inregelen ligt ruim achter ons. Ik heb alles zelf geinstalleerd en zal dat blijven doen zo lang ik kan.

Sorry hoor maar ik wordt daar altijd een beetje kriegel van. Honeywell heeft natuurlijk volstrekt geen bezwaar als webshops het spul gaan verkopen, want de kassa moet rinkelen. Echter als men problemen ondervindt is men niet thuis. Ik heb mijn mening al gegeven over de wijze waarop consumenten door de Nederlandse vestiging aan hun lot worden overgelaten. Dus ik wil het hierbij laten. Overigens niks persoonlijks tegen wie dan ook hoor.
pi_120100200
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 december 2012 00:16 schreef evors het volgende:
Inmiddels heb ik de tijd gevonden om een tijdje de werkende OT-regeling te volgen in combinatie met de HCE80 vloerverwarmingunit en MC4 thermische motoren. Tot mijn grote verbazing werkt de regeling best goed, zodat ik terugkom op mijn eerdere uitspraak dat deze combinatie niet geschikt zou zijn.

Bij warmtevraag vanuit de Evotouch, DT92 of HCE82 worden eerst de MC4 motoren aangestuurd. Na circa 20 seconden (geschat, niet gemeten) volgt de pompaansturing vanuit de HCE80 en na enkele minuten (als de MC4 zijn opengestuurd) slaat de ketel aan, die dan afhankelijk van de delta T in de thermostaat een stooklijn aanhoudt. Wat mij betreft volgens het boekje, zij het dat de vloerverwarmingspomp(en) wat later mogen worden aangestuurd.

Wat mij betreft dus vooralsnog geen reden om over te gaan op een aan/uit-module, maar ik kijk het nog een tijdje aan.
Wie herkent de navolgende situatie:

Waar het volgens mij niet optimaal gaat bij een HCE80 en een OT module is de CV ketelaansturing. De OT module stuurt continu een signaal naar de ketel. Dit signaal is de "gewenste watertemperatuur". Bij een klein verschil een lage temperatuur, bij een groot verschil gelijk aan de maximale cv water temperatuur. De CV ketel probeert nu continu de uitgaande CV watertemperatuur te regelen. Als alle radiatoren dicht zijn en ook de HCE80 zal de stroom gaan door de bypass. In werkelijkheid zal de CV brander niet veel aan staan, er is namelijk weinig energie afgifte. De buizen naar je bypass worden wel warm, als teken van onnodig energieverlies. Periodiek gaat de HCE80 aan volgens instellingen Evotouch.

[ Bericht 0% gewijzigd door Stekelbaars3 op 09-12-2012 12:10:22 ]
pi_120101626
ik zou graag mijn software update van mijn evohome maar weet niet hoe ik dat precies moet doen
pi_120116852
Electrabel Smart (België): Uw energie beheren en comfort verhogen met de Smart energy box en de Smart thermostat touch.
De Smart thermostat is een Evotouch. De communicatie tussen de Smart energy box en de Smart thermostat geschiedt door de HGI80 van Honeywell, draadloos met Smart thermostat en USB met Smart energy box.
Communicatie gaat dmv het Device ID. te vinden op de Evotouch met Software versie 23, druk op Menu, druk 10 seconden op Syteemoverzicht, scherm System Information verschijnt, hierin staan ook de Software versies.
@smv Ik zag in het draadje dat jij deze versie hebt, zou je bovenstaande kunnen bevestigen?
@svendekraker Zie: http://www.kijkvoelbeleef(...)oductspecialist.aspx
pi_120119083
@Stekelbaars3

quote:
Wie herkent de navolgende situatie:

Waar het volgens mij niet optimaal gaat bij een HCE80 en een OT module is de CV ketelaansturing. De OT module stuurt continu een signaal naar de ketel. Dit signaal is de "gewenste watertemperatuur". Bij een klein verschil een lage temperatuur, bij een groot verschil gelijk aan de maximale cv water temperatuur. De CV ketel probeert nu continu de uitgaande CV watertemperatuur te regelen. Als alle radiatoren dicht zijn en ook de HCE80 zal de stroom gaan door de bypass. In werkelijkheid zal de CV brander niet veel aan staan, er is namelijk weinig energie afgifte. De buizen naar je bypass worden wel warm, als teken van onnodig energieverlies. Periodiek gaat de HCE80 aan volgens instellingen Evotouch
Dat herken ik inderdaad en het betekent dat de OT-module niet is aangemeld. Wanneer de OT-module niet is aangemeld of wanneer gebruik wordt gemaakt van een aan/uit-module zal een moderne cv-ketel nog altijd blijven moduleren op basis van de temperatuur van het retourwater.

Indien de aanmelding van de ketelmodule correct is verlopen zal de CV-ketel niet eerder aanslaan dan nadat er tenminste een thermische motor door de HCE80 dan wel een radiatorkraan is opengestuurd. De CV-ketel loopt bij mij na beeindiging van de warmtevraag echter nog wel 1 minuut na, op dat moment is de vloerverwarmingspomp door de HCE80 al uitgeschakeld. De thermische motoren zijn dan weliswaar nog niet dichtgelopen, maar optimaal is dit niet. Ben er nog niet achter of het nalopen vanuit de cv-ketel komt of vanuit de Evotouch.

Overigens verlies je geen energie, de geproduceerde warmte wordt immers ergens in je huis afgegeven. Kans is echter groot dat je de opstellingsruimte van de cv-ketel en de vloerverwarmingsverdeler warmer maakt dan benodigd en dat is inderdaad minder efficient.

[ Bericht 4% gewijzigd door evors op 09-12-2012 19:54:20 ]
pi_120127886
@evors Bij mij (Intergas HRE ketel) ook een CV nadraaitijd van 1 minuut, is instelbaar van 0 t/m 15 minuten.
pi_120141128
@evors

Volgens mij hebben wij het over twee verschillende dingen.

Jij zegt:

quote:
Ook in de nieuwe software zal het technisch onmogelijk blijven om een aan/uit-module toe te wijzen wanneer je gekozen hebt voor de button "OT-module" en visa versa. Een OT module gebruikt immers een geheel ander protocol dan een aan/uit-module! In de nieuwe software is de vraagstelling of buttontekst echter zodanig duidelijk dat de vergissing niet meer wordt gemaakt.
Het vreemde is dat ik juist WEL een opentherm module had toegewezen die later als een aan/uit module in het systeem stond. Dat was precies de fout in de software waar ik tegenaan liep toen ik in eerste instantie de instellingen deed (via die configuratiehulp, of misschien is dit niet 100% de juiste term). Opnieuw toewijzen van de opentherm module (direct, dus zonder gebruik maken van de configuratiehulp) leek dit probleem te verhelpen maar veroorzaakte het onnodig aanslaan van de ketel.

Maar volgens mij hebben wij het over twee verschillende dingen, wat mij betreft heb ik mijn punt voldoende duidelijk gemaakt en ik dacht met mijn bijdrage voor jou iets toe te voegen maar dit is blijkbaar niet het geval. Succes verder!
pi_120147309
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 december 2012 17:28 schreef evors het volgende:
Van leverancier Siwako begreep ik dat een Evotouch in beginsel meerdere ketelmodules kan aansturen.
Interessant! Hoe doe je dat en waarvoor te gebruiken? Kan je eens informeren bij Siwako?
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 december 2012 00:01 schreef evors het volgende:
Als je goed oplet kan je dat eenmalig zien aan de ledcode op de module, maar verder wijst niets er op dat de aanmelding niet tot stand is gekomen.
Kun je beschrijven wat je ziet op de module bij goed en fout?
  maandag 10 december 2012 @ 14:06:05 #211
391069 RayC
Speaks Windows
pi_120148098
Vanwege de grote temperatuurverschillen bij mij thuis wil ik nu ook aan de slag met evoHome. Voor onze woning had ik het volgende in gedachten:
Bgg. 8+3 groepen vloerverwarming hce80 + 11x MT4-230NC
1e verd. 4 slaapkamers. En 1 badkamer. Hr80
2e verd. 1 slaapkamer. Hr80
Evotouch met aan/uit relais op de Nefit ketel

Op de BGG wil ik twee groepen aanmaken die ik met de evoTouch en een DT92 wil aansturen.

Klopt deze configuratie een beetje?

Ik overweeg om het hele pakket inclusief starterskit in Duitsland te bestellen. Of zijn er zaken in het Duitse starterspakket die in Nederland niet gaan passen?
pi_120170254
@tripaul

We schrijven wat langs elkaar heen, maar daarvan kunnen we leren. Daar ik de wijze van programmering van de Evotouch ook niet heb verzonnen moet ik het doen met de ervaringen van forumleden en installateurs, een beetje experimenteren alsmede met logisch nadenken.

Ik val een beetje in herhaling, waarvoor mijn excuses. Mijn inziens, maar ik kan het fout hebben, is het technisch onmogelijk een OT-module als aan/uit-module aan te melden en visa versa. Laat ik het anders zeggen, mij lukt het niet. Hoe heb je eigenlijk vastgesteld dat er een aan/uit-relais was aangemeld?

Wat ik me kan voorstellen is dat op jouw Evotouch door de fabriek of de leverancier per abuis een aan/uit-module is aangemeld. Al is het maar om een beetje te experimenteren. Bij Siwako sprak men overigens van een vergelijkbaar probleem, of was dat bij jou? Zoals eerder vermeld sluit ik niet uit dat een eerdere aanmelding slechts verwijderd kan worden door terug te gaan naar de fabrieksinstellingen (dat heb ik echter nog niet geprobeerd en wil ik gelet op de hoeveelheid werk liever ook niet proberen).

Kan het zijn dat jij een vloerverwarming- of radiatorenpakket hebt gekocht en dat daarvan de ketelmodule is omgewisseld? Ergens op dit forum las ik dat bij de pakketten de ketelmodule mogelijk af fabriek is aangemeld. Een andere optie is inderdaad dat in de configuratiehulp iets mis gaat, maar die kans lijkt mij klein.

Hoe dan ook, je hebt geprobeerd de OT-module aan te melden hetgeen overduidelijk niet is gelukt. Uiteindelijk leidt dit tot vergelijkbare problemen, zijnde een niet communiceren van de Evotouch en de ketelmodule waardoor de ketelaansturing in noodloop gaat.
pi_120172022
@anonymousse

Naar ik aanneem kun je opgelijke wijze meerdere ketelmodules achtereen toewijzen/aanmelden. De specialist van Siwako sprak over maximaal 5 stuks. Ik zou me kunnen voorstellen dat er bij grotere woningen/bedrijfspanden gebruik wordt gemaakt van meerdere cv-ketels. Vraag me overigens af of de Evotouch deze aanstuurt in cascade- of parallelbedrijf.

Bij een correct aanmelden van de ketelmodule zie je de knipperende rode led, binnen enkele seconden na de aanmelding op de Evotouch, doven en kort hierop een korte groene puls. Wanneer de knipperende rode led pas na enkele tientallen seconden dooft is de aanmelding niet goed tot stand gekomen. Je kan ter controle ook een communicatietest uitvoeren, zie hiervoor het handboek.
pi_120176013
@evors
Dank voor de uitleg, was wat vaag.

Is er op het forum een plaats om een handleiding te plaatsen waar iedereen wat aan kan werken?

[ Bericht 53% gewijzigd door Anonymousse op 11-12-2012 00:13:31 (Toevoeging) ]
pi_120177178
@RayC
Denk aan je ventielen, bij de HR80 zit een M30 x 1,5 adapter. Voor M28 x 1,5 heb je een HU02 adapter nodig. Ik gebruik de Evotouch niet als temperatuurvoeler omdat de temperatuur omhoog vliegt wanneer je hem in de hand hebt.
  dinsdag 11 december 2012 @ 11:06:13 #216
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_120183072
Ik sta op het punt om ook mijn systeem opnieuw in te regelen en wil het Evohome training document als houvast gebruiken (en mocht ik er niet uit komen hoop ik op input van jullie...). Een vraag vooraf: Op dia 20 van dit document gaat het over toewijzen van vloerverwarming. Er wordt gekozen voor de optie NEE op de vraag "dient de warmtetoevoer (cv toestel) in te schakelen bij warmtevraag?".

Mij lijkt dat het antwoord JA moet zijn, anders slaat de ketel niet aan bij warmtevraag. Of zie ik iets over het hoofd?

Hier nog een keer het document ter referentie.

http://waakzaamwonen.com/pdf/evohome-train.pdf
pi_120191645
Heb je de discussie niet gevolgd? Ik raad je aan om het draadje te lezen!

[ Bericht 37% gewijzigd door Anonymousse op 11-12-2012 15:09:20 (Toevoeging) ]
  dinsdag 11 december 2012 @ 17:37:28 #218
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_120197324
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 december 2012 15:05 schreef Anonymousse het volgende:
Heb je de discussie niet gevolgd? Ik raad je aan om het draadje te lezen!
Excuses, na teruglezen heb ik inderdaad een stukje gemist...

Ik heb altijd gedacht dat de HRA80 die aan mijn HCE80 hangt degene was die het signaal naar mijn ketelrelais stuurde. Als ik het nu goed begrijp wordt de HRA80 alleen aangestuurd met de Evotouch of een andere zonevoeler en zijn Evotouch/zonevoeler de enigen die de ketel het signaal geven om aan te springen. Correct?

Maar dan blijft mijn vraag, waarom vullen we NEE in op de vraag of de ketel aan moet springen bij warmtevraag. Anders gesteld, welke warmtevraag bedoelt men hier? Ik snap gewoon de vraag in de context van werking niet?

Ik zou denken: Evotouch meet ene te lage ruimtetemperatuur, geeft een seintje aan de ketel (NEE DUS) en geeft een seintje aan de HCE80 via de HRA80. Of is de volgorde Evotouch --> HCE80 via HRA80 en vervolgens vraagt de HRA80 via het ketelrelais om warmte?

Vaag verhaal, maar ik ben kort gezegd gewoon op zoek naar een flowchart van de communicatie tussen alle onderdelen...
pi_120202117
De discussie ging over de ketel module, keuze ketel relais of OpenTherm bridge.
Die keuze kan je maar op een plaats maken.
pi_120217140
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 december 2012 17:37 schreef Coelho het volgende:

[..]

Excuses, na teruglezen heb ik inderdaad een stukje gemist...


Ik zou zeggen een heel stuk gemist!


De EvoTouch is de spin in het web en de communicatie verloopt alleen maar tussen de ingeleerde componenten. Dus geen communicatie tussen bijv. HRA80 en ketel module. Alleen de EvoTouch communiceert met de componenten, bijv ketel module.
pi_120218249
Prima ontwerp, die software voor de HR80. Valt de stroom op de Evotouch uit, waardoor ook de batterijen leeglopen, schieten alle HR80's in de 20 graden modus.
Je zou zeggen dat bij het opnieuw inschakelen van de Evotouch alle HR80's weer gewoon in het gareel lopen conform het programma op de Evotouch.
Nee hoor, je moet ze allemaal resetten... (11 stuks)

Volgens Honeywell mag ik dat niet eens zelf, maar behoort een installateur dat te doen, want daar zijn wij eindgebruikers toch veel te dom voor.....
pi_120226657
@a3bo
Had je het VAKANTIE programma nog geprobeerd om een nieuw setpoint te sturen?

Wanneer de EvoTouch uit staat, is er ook geen warmtevraag, dus ook geen warmte opwekking.
De HR80's staan in 20° modus, is het RF symbool dan in het schermpje?

Wanneer de EvoTouch aangaat, is er dan warmte opwekking?
De HR80's staan nog in 20° modus, is het RF symbool dan in het schermpje?

Wanneer er warmte opwekking is, is er communicatie, dan is de 20° naar de EvoTouch verzonden. Zoals beschreven in eerdere post.
Dan moet een nieuw setpoint werken. Beter is denk ik de SYSTEEMSTATUS op UIT te zetten en na een tijdje weer op VERWARM.

[ Bericht 9% gewijzigd door Anonymousse op 12-12-2012 13:59:56 ]
pi_120255699
quote:
0s.gif Op woensdag 5 december 2012 13:08 schreef Budje70 het volgende:
Ik wil dus in feite twee aparte regelingen.
De begane grond wordt goed geregeld door de Chronoterm en dat moet/mag zo blijven. Daarvoor heb ik een nieuwe klep nodig vlak vóór de vloerverwarmingverdeler welke dan door de Chronoterm wordt gestuurd.
De oude reeds bestaande klep blijft gehandhaafd en zal op open blijven staan.
Je kunt de nieuwe klep door een draadloos aan/uit relais module bijv. BDR91 aansturen i.p.v. de Chronoterm. De vloerverwarming, BDR91 als zoneklep, kan dan ook door de EvoTouch geregeld worden.

Wordt hier dan de WARMTEVRAAG=GEEN voor gebruikt?!

[ Bericht 67% gewijzigd door Anonymousse op 13-12-2012 02:29:15 ]
pi_120263532
quote:
1s.gif Op donderdag 13 december 2012 01:31 schreef Anonymousse het volgende:

[..]

Je kunt de nieuwe klep door een draadloos aan/uit relais module bijv. BDR91 aansturen i.p.v. de Chronoterm. De vloerverwarming, BDR91 als zoneklep, kan dan ook door de EvoTouch geregeld worden.

Dat kan inderdaad ja, al zie ik afgezien van het feit dat de Evo dan alles stuurt geen echte voordelen.

Er is ook al een installateur langsgeweest voor een ander akkefietje en met hem heb ik ook al een en ander besproken (dus nieuwe klep voor vloerverwarming, en de rest van het huis de thermostaatventielen op de radiatoren vervangen door HR80's)
Hij zei dat ik het beste ook nog een extra klep kon laten plaatsen voor de rest van het huis met de HR80's maar ik zie daar eigenlijk geen voordeel.

Als er geen warmtevraag is, zullen alle HR80's dicht zijn en komt de stroom warm water immers volkomen tot stilstand. Een extra klep in de meterkast kan dan toch helemaal geen toegevoegde waarde hebben want die bereikt dan hetzelfde. Ik heb geen ketel die aan of uit staat, alleen maar een continue druk aan stadsverwarming. Alles dicht ==> geen stroming mogelijk. Waarom zou ik dan nog een extra klep nodig hebben?

Maar misschien heb ik ongelijk?
pi_120273315
Mijn eerdere post inzake het uitvallen van de stroom op de Evotouch, was uiteraard cynisch bedoeld.
Natuurlijk krijg ik alles weer aan de praat.

Evohome is ondanks Honeywell gewoon een prima concept.
Gewoon erg jammer dat de implementatie van sommige functies zo beroerd is. :(
pi_120274428
@a3bo Heb je ook nog antwoorden op mijn vragen?
pi_120275806
@budje70. Ga er vanuit dat stadsverwarming geen bypass heeft in de woning, dus zou je gelijk hebben dat als alles dicht is er ook geen stroming is.

En gewoon een keer proberen . Alle verwarmingen dichtzetten, dan mag je (joule/)warmtemeter niet meer lopen. , blijft die wel lopen dan is er stroming of de meters deugen niet.
pi_120276614
Nee, ik heb niet het vakantieprogramma gebruikt.
Ja er was warmtevraag toen de HR80's op 20 graden stonden.
Er was geen communicatie icoontje op de HR80's.

Ik heb uiteindelijk alle HR80's gereset door de batterij te verwijderen en terug te doen.

Het oplossen van deze situatie is natuurlijk vervvelend, de oorzaak is veel vervelender.
Ik wil gewoon niet dat AL mijn HR80's op 20 graden springen.
Maar dat is niet iets dat ik kan configureren.
pi_120281305
Is het met dit systeem ook mogelijk om per zone de warmtevraag in te stellen?

Bv: voor de vloerverwarming hoeft het water maar 40 graden te zijn. Voor een radiator heb je in de winter 70 graden nodig.

Stuurt het systeem deze gewenste aanvoertemperatuur naar de ketel via het OT protocol?

Dit ter besparing van gas. Mijn intergas ketel heeft namenlijk een veel hoger rendement op 40 graden dan op 70 graden.
pi_120282219
quote:
0s.gif Op donderdag 13 december 2012 20:30 schreef Wimpie69 het volgende:
Is het met dit systeem ook mogelijk om per zone de warmtevraag in te stellen?

Bv: voor de vloerverwarming hoeft het water maar 40 graden te zijn. Voor een radiator heb je in de winter 70 graden nodig.

Stuurt het systeem deze gewenste aanvoertemperatuur naar de ketel via het OT protocol?

Dit ter besparing van gas. Mijn intergas ketel heeft namenlijk een veel hoger rendement op 40 graden dan op 70 graden.
Ik heb vloerverwarming als hoofdverwarming en heb mijn ketel op 45 graden ingesteld. Dat mijn radiators vervolgens wat langer nodig hebben om de vertrekken (badkamer en slaapkamer) op temperatuur te krijgen, dat weegt volgens mij niet op tegen het onnodig verstoken van gas om hitte te creeëren die je toch niet gebruikt.
pi_120283049
quote:
0s.gif Op donderdag 13 december 2012 20:50 schreef Coelho het volgende:

[..]

Ik heb vloerverwarming als hoofdverwarming en heb mijn ketel op 45 graden ingesteld. Dat mijn radiators vervolgens wat langer nodig hebben om de vertrekken (badkamer en slaapkamer) op temperatuur te krijgen, dat weegt volgens mij niet op tegen het onnodig verstoken van gas om hitte te creeëren die je toch niet gebruikt.
Ben ik met je eens. Alleen met de huidige koude temperaturen krijg ik met 45 graden mijn badkamer niet comfortabel warm.

Ik begrijp dat het antwoord op mijn vorige vraag dus nee is. De EvoHome heeft dus niet de mogelijkheid om per zone een warmtevraag door te geven.
pi_120283233
quote:
0s.gif Op donderdag 13 december 2012 21:08 schreef Wimpie69 het volgende:

[..]

Ben ik met je eens. Alleen met de huidige koude temperaturen krijg ik met 45 graden mijn badkamer niet comfortabel warm.

Ik begrijp dat het antwoord op mijn vorige vraag dus nee is. De EvoHome heeft dus niet de mogelijkheid om per zone een warmtevraag door te geven.
Ik denk het niet, maar weet het niet zeker.

Heb mijn badkamertemperatuur op 21 graden, heb een badkamer van 11 m2 en krijg dit met gemak op temperatuur.
pi_120290435
quote:
0s.gif Op donderdag 13 december 2012 21:08 schreef Wimpie69 het volgende:

[..]

Ben ik met je eens. Alleen met de huidige koude temperaturen krijg ik met 45 graden mijn badkamer niet comfortabel warm.

Ik begrijp dat het antwoord op mijn vorige vraag dus nee is. De EvoHome heeft dus niet de mogelijkheid om per zone een warmtevraag door te geven.
Het is even geleden dat ik vloerverwarming had, maar wat ik er van kan herinneren is, dat op de aanvoer van de vloerverwarming een soort mengklep zat, die er voor zorgde dat het water dat het vloerverwarmingcircuit ingaat nooit warmer dan zo'n 30-35 graden kan worden.

Dan maakt het niet uit dat je ketelwater 60 graden is.
pi_120292422
quote:
0s.gif Op donderdag 13 december 2012 20:30 schreef Wimpie69 het volgende:
Is het met dit systeem ook mogelijk om per zone de warmtevraag in te stellen?

Bv: voor de vloerverwarming hoeft het water maar 40 graden te zijn. Voor een radiator heb je in de winter 70 graden nodig.
Voor het Evohome systeem is er warmtevraag wanneer de gemeten temperatuur lager is dan de ingestelde temperatuur. Hoe realiseer je in een gemengd systeem een aanvoer van 40 en 70 graden naar de betreffende componenten?
  vrijdag 14 december 2012 @ 10:45:45 #235
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_120297039
quote:
1s.gif Op donderdag 13 december 2012 23:52 schreef a3bo het volgende:

[..]

Het is even geleden dat ik vloerverwarming had, maar wat ik er van kan herinneren is, dat op de aanvoer van de vloerverwarming een soort mengklep zat, die er voor zorgde dat het water dat het vloerverwarmingcircuit ingaat nooit warmer dan zo'n 30-35 graden kan worden.

Dan maakt het niet uit dat je ketelwater 60 graden is.
Het enige is dat je ketel staat te branden om je water op 60 graden te krijgen en vervolgens gaat je vloerverwarming dat terugmengen naar 30-35 graden. Dat is natuurlijk niet echt efficient...
pi_120308676
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 december 2012 10:45 schreef Coelho het volgende:

[..]

Het enige is dat je ketel staat te branden om je water op 60 graden te krijgen en vervolgens gaat je vloerverwarming dat terugmengen naar 30-35 graden. Dat is natuurlijk niet echt efficient...
Wel als je deze aanvoertemperatuur nodig hebt voor andere ruimtes in je huis, die met radiatoren warmgestookt dienen te worden.
Dat is namelijk het probleem, als ik het goed begreep.
pi_120310782
Ik heb mijn ketel op 60 graden staan , vloerverwarming mengt tot 35 graden,
Maar die 60 graden is wel nodig om de radiatoren op temp. Te houden.

Ga je de ketel lager zetten dan worden je radiatoren niet warm genoeg en dan ga je juist meer energie verbruiken omdat hij blijft stoken.
pi_120365373
Ik heb dit topic nou al een aantal keer van voor naar achter doorgelezen maar blijf met een vraag zitten.

Mijn situatie is als volgt: hoofd vloerverwarming op de begane grond en verwarming met radiatoren op de eerste en tweede verdieping (badkamer heeft ook vloerverwarming aangesloten op de retour van de radiator met een RTL-ventiel).

Het is me helemaal duidelijk hoe ik alle radiatoren dien aan te sluiten. Wat mij hoofdbrekens kost is de vloerverwarming. Ik wil graag voor de vloerverwarming een zoneklep zetten. Deze zoneklep stuur ik aan met een BDR91 (vloerverwarming bestaat maar uit een groep). Het is mij niet duidelijk of het uitmaakt welke zoneklep ik aansluit op de BDR91. Ergens in dit topic wordt de Y-VC8015 genoemd als optie. Er bestaat ook een Y-VC8615. In de brochure over deze kleppen staat dat de 8615 bedoeld is voor zoneregeling. Echter, op een ander forum meldt iemand dat deze klep in zijn systeem niet goed functioneert (http://www.klusidee.nl/Forum/about30940-0-asc-0.html).

Mijn vraag: kan iemand mij vertellen of het veel uitmaakt of ik een 8015, 8615 of eventueel een andere zoneklep installeer voor mijn vloerverwarming? De klep moet natuurlijk wel compatibel zijn met de BDR91.

Alvast hartelijk dank voor eventuele antwoorden.
pi_120367702
Ik heb blijkbaar niet goed gezocht. Hier: http://www.regelvisie.nl/pages/Woningen/FAQ/FAQYVC8615.html staat het antwoord.

[ Bericht 90% gewijzigd door Vestax op 16-12-2012 12:15:54 ]
pi_120388507
Beste mensen,
Volg al een tijdje dit forum en wij hebben net een huis gekocht en nu vraag ik mij af of ik uiteindelijk dit systeem in mijn huis wil.
De problemen die ik lees houden mij een beetje tegen en ik weet ook niet helemaal precies wat ik nodig heb.

Het huis heeft de volgende ruimten:
-woonkamer en open keuken (totaal 3 radiatoren)
-gang (1 radiator die altijd dicht zal staan)

1e verdieping
- douche (1 design radiator)
-3 slaapkamers (allemaal 1 radiator)

2e verdieping
- slaapkamer (1 radiator)

Er is in het huis geen vloerverwarming aanwezig.

Mijn vraag is nu, hoeveel themostaat kranen heb ik nodig?
moet ik nu in de woonkamer 3 kranen hebben (op elke radiator 1) of is dit niet nodig?
Bij de slaapkamers zullen er twee ruimtes zijn die ik graag wil kunnen regelen. de derde zal altijd uit staan.
De tweede verdieping zal ook altijd uit staan.

Tegen welke problemen ga ik aanlopen als ik de kranen zelf zal gaan installeren? (lastige vraag, maar misschien mensen die het zelf hebben gedaan en zeggen: dit moet je weten)

Is het een systeem dat jullie adviseren of levert het teveel problemen op en is besparing er dus niet bij?

Hoor graag van jullie.
  zondag 16 december 2012 @ 20:51:54 #241
13698 microkid
speaks digitalk
pi_120389742
Je hebt een thermostaatkraan nodig voor alle radiatoren in alle ruimtes die je wilt regelen. Als je de gang dus niet wilt regelen hoef je daar geen HR80 op te zetten. Idem voor de 2e verdieping.
Problemen zijn er eigenlijk niet, mits je nu al thermostaatkranen hebt. Als je nog ouderwetse open/dicht kranen hebt zal je die (moeten laten) vervangen door thermostaatkranen, zodat je daar de HR80 op kan zetten.
En ja, natuurlijk adivseren wij dit systeem omdat je hierdoor meer gericht kan stoken en gas bespaart.
pi_120389750
Mijn installatie is soortgelijk, ook zonder vloerverwarming. Je kunt je huis in maximaal 6 zones verdelen. Je hebt er minimaal 7, woonkamer, gang, badkamer en 4 slaapkamers. Hiervan zal er dus een moeten afvallen, vermoedelijk de gang.
De te monteren HR80's passen het beste op de originele Honeywell ventielen. Als je nog moet aanschaffen, is dat dus een goede keuze.
Als je de woonkamer goed wil regelen, dan is inderdaad voor elke radiator een HR80 nodig. De Evotouch fungeert dan als temperatuurvoeler.
Wat besparing betreft, hangt dat voornamelijk van de persoonlijke omstandigheden af.
Wij hebben een tweetal pubers die op hun slaapkamer de verwarming wel graag opendraaien, maar uiteraard vergeten terug te zetten. Dit kun je mooi met het schakelprogramma van de Evotouch regelen.
Verder is het belangrijkste voordeel vooral het comfort.
Je kunt elke ruimte afzonderlijk regelen, waarbij je niet afhankelijk bent of er in het hoofdvertrek wordt gestookt. De cv wordt aangestuurd door warmtevraag vanuit elk van de zones.
Los van wat communicatieproblemen tussen de Evotouch en het ketelrelais, is het een prima systeem waar je veel plezier van kunt hebben.
pi_120390617
Bedankt voor jullie snelle reacties
Nu ben ik weinig bekend met thermosstaat kranen, maar waneer is het een 'ouderwetse open/dicht kraan' ? het gaat om een relatief nieuw huis (2008) nu weet ik niet precies wat voor kranen erop zitten. maar zullen vast en zeker wel gedeeltelijk open/dicht kunnen.

Als ik het nu bekijk zou ik 7 of 8 HR80's nodig hebben (afhankelijk van of ik op 2e verdieping ook een kraan wil installeren)
pi_120393342
quote:
0s.gif Op zondag 16 december 2012 20:52 schreef a3bo het volgende:
Mijn installatie is soortgelijk, ook zonder vloerverwarming. Je kunt je huis in maximaal 6 zones verdelen. Je hebt er minimaal 7, woonkamer, gang, badkamer en 4 slaapkamers. Hiervan zal er dus een moeten afvallen, vermoedelijk de gang.
De te monteren HR80's passen het beste op de originele Honeywell ventielen. Als je nog moet aanschaffen, is dat dus een goede keuze.
Als je de woonkamer goed wil regelen, dan is inderdaad voor elke radiator een HR80 nodig. De Evotouch fungeert dan als temperatuurvoeler.
Wat besparing betreft, hangt dat voornamelijk van de persoonlijke omstandigheden af.
Wij hebben een tweetal pubers die op hun slaapkamer de verwarming wel graag opendraaien, maar uiteraard vergeten terug te zetten. Dit kun je mooi met het schakelprogramma van de Evotouch regelen.
Verder is het belangrijkste voordeel vooral het comfort.
Je kunt elke ruimte afzonderlijk regelen, waarbij je niet afhankelijk bent of er in het hoofdvertrek wordt gestookt. De cv wordt aangestuurd door warmtevraag vanuit elk van de zones.
Los van wat communicatieproblemen tussen de Evotouch en het ketelrelais, is het een prima systeem waar je veel plezier van kunt hebben.
Het maximale aantal zones ligt op 8 en niet op 6.
pi_120395190
Oops, sorry je hebt gelijk.
Zijn 6 schakelpunten en inderdaad 8 zones 😏
  zondag 16 december 2012 @ 22:45:06 #246
389899 EvoHome-2
Ook een Evohome gebruiker
pi_120397385
Nog even een recente ervaring delen over "het om onduidelijke redenen steeds aanslaan van de ketel (gewone aan/uit configuratie)".
Van de week stond er op de Evohome een melding van een "lage batterij spanning" bij een van de HR80's.
Die heb ik gewoon OK gegeven, want ik dacht dat doe ik morgen wel (of zo).
Nou dat was niet zo'n slimme zet, want vanaf dat moment had ik weer het bekende probleem dat de ketel constant aanslaat.
's nachts heb ik het ketel relais er dus maar even uitgetrokken, want ik had geen zin om de baterijen om 03.00 uur te vervangen.
De volgende ochtend de lege batterijen vervangen en het probleem was opgelost.
Dit is wat mij betreft naast het ontkoppeld hebben van de HR80 units dus de tweede oorzaak van het steeds aanslaan van de ketel.

Het is maar dat je het weet,

Toch maar eens snel de software van de Evohome (laten) upgraden. Is nu nog 2.0..

gegroet,
Dick
pi_120400470
quote:
1s.gif Op zondag 16 december 2012 21:46 schreef AJS1 het volgende:

[..]

Het maximale aantal zones ligt op 8 en niet op 6.
Je kan max 4 Evotouchen aansluiten dus 4 x 8 = 32 zones

Mijn Evotouch ging in de boot met de vermelding NRST Pin reset.

Startte weer helemaal op alleen de temperatuurvoelers stonden op -- . De hr80's gaven binnen 3 minuten weer een temperatuur te zien. Voor de DT92's en HB85 duurde dat langer dan een kwartier.

Het is reproduceerbaar: Evotouch op lader, stekker uit stopcontact, Evotouch van de lader en er weer op.

[ Bericht 0% gewijzigd door Anonymousse op 16-12-2012 23:39:02 ]
pi_120484836
All,

Ik ben mijn systeem aan het overzetten van OT ketelrelais naar BDR91.
Ik had voor de zekerheid alles gereset.
Na heel wat uren ben ik erachter dat je eerst een HR80 moet configureren en daarna pas de HCE80.
Anders stuurt de HR80 de BDR91 niet aan.
Ondanks wordt de BDR91 niet altijd aangestuurd als ook de HCE80 wordt aangestuurd.
Herkent iemand dit? Tips?
pi_120490864
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 december 2012 22:28 schreef Stekelbaars3 het volgende:
Na heel wat uren ben ik erachter dat je eerst een HR80 moet configureren en daarna pas de HCE80
In Evotouch toepassingsvoorbeelden: 2.7 Muli-zone met radiator-en vloerverwarming, configureert men eerst radiator's, daarna vloerverwarming. Waarom?
quote:
Anders stuurt de HR80 de BDR91 niet aan.
HR80 stuurt geen BDR91 aan maar de Evotouch.
quote:
Ondanks wordt de BDR91 niet altijd aangestuurd als ook de HCE80 wordt aangestuurd.
Wat bedoel je?

Heb je eraan gedacht de HCE80 dubbel per zone toe te wijzen (temperatuur- en tijdfunctie)
pi_120502442
Ik heb de HCE80 inderdaad dubbel aangewezen.
Eerst de rode knipperende zone LED via toewijzen continu laten branden.
Daarna de groene knipperende zonde LED via toewijzen continu laten branden.

De regeling werkt ook prima, temperaturen in de zone volgen de Evotouch instellingen.
Ik heb nu namelijk het uitgangscontact van de HCE80 parallel aan de BDR91 aangesloten.

Het is slechts raar en niet volgens de documentatie.
pi_120508994
@stekelbaars3
Nu zit je bijna in de situatie van @biker2010. Waarom HCE80 ketel aan laten sturen, dat doet de Evotouch toch al. @evors heeft hier goede ervaring/resultaat mee (zie draadje).
Document van waakzaam wonen is goede handleiding.
pi_120515856
Dinsdag zijn 3 collega's op cursus geweest voor het evo home systeem.
Ze hebben voor mij een cursus pakketje geregeld,
Hierin wordt uitgelegd hoe je het sysreem moet programeren met duidelijke plaatjes en tekst,
Als iemand hier vragen over heeft, stel ze gerust.
pi_120516983
Het zou natuurlijk door zeer veel forum gebruikers gewaardeerd worden als je het kan inscannen en online kan zetten!
pi_120520656
simonmo ik zou het ook waarderen mocht je de handleiding online kunnen zetten
pi_120523880
Daar zou je mij ook erg blij mee maken, ben van plan om eind januari alles te gaan installeren en een goede handleiding voor het instellen van het geheel is erg welkom.

Dan nog een andere vraag:
Ik heb een OT ketel, maar zie veel mensen met problemen als dit protocol wordt gebruikt.
is het verstandig om de OT ketelrelais te gebruiken of kan er beter gebruik gemaakt worden van de BDR91 die hier geen gebruik van maakt?
pi_120534311
Lees dat er wel belangstelling voor is, alleen ben daar niet zo gedreven in.
Ik ga even kijken of ik het voor elkaar krijg, of dat ik het inscan en naar iemand mail, die het wel voor elkaar krijgt.
Ik zal mijn best doen
pi_120535433
@dvanderbreggen
Wat voor ketel heb je dan? Er zijn ketels die niet volledig OpenTherm zijn.
Wat betreft problemen met OT is m.i terug te voeren op foutief configureren zie discussie in het draadje.
Ik zelf heb geen probleem met OT module, ik heb alleen maar HR80's. Met vloerverwarming (HCE80) heb ik geen ervaring.

@simonmo Ik heb een PM gestuurd.

[ Bericht 6% gewijzigd door Anonymousse op 20-12-2012 00:40:19 ]
pi_120589451
@anonymousse
Heb een Intergas HR28
Bij mij zouden er ook alleen HR80's aan komen te zitten.
pi_120604528
@dvanderbreggen
Heb 2 x HRE 28/24 en ben daar zeer tevreden over. Max CV aanvoertemperatuur ingesteld op 70 graden.
pi_120677336
Ik heb hier een cm67z met 3 HR80s verdeeld over 2 zones. Dat werkt allemaal best goed. Zone 1 bestaat uit 1 HR80 die de vloerverwarming aanstuurt. Nou zou ik daar graag een DTS92 als temperatuurregelaar voor gebruiken. Helaas kan ik niet vinden of het compatibel is, en zo ja, hoe ik het in moet stellen. Iemand enig idee?
pi_120740751
klik om te vergroten
HGI80 - Interface module voor het koppelen van evohome aan apparatuur van derden
De Honeywell HGI80 is een interface om evohome te koppelen met apparatuur van andere fabrikanten, bijvoorbeeld:

Somfy Tahoma Box; Deze gebruiksvriendelijke vorm van beheer op afstand is mogelijk door toepassing van de TaHoma box. Een box die via internet draadloos in verbinding staat met het huis. Door middel van de smartphone, tablet of PC kan de TaHoma box worden aangestuurd en kan er een opdracht worden gegeven aan de verschillende apparaten in en rondom het huis. Naast alle Home Motion producten - zoals buitenzonwering, rolluiken, gordijnen, verlichting, alarminstallaties, tuinhekken en garagepoorten - kan door deze box ook de verwarming via evohome van Honeywell op een eenvoudige manier worden aangestuurd.
Electrabel Smart (België): Uw energie beheren en comfort verhogen met de Smart energy box en de Smart thermostat touch.De Smart thermostat is een Evotouch. De communicatie tussen de Smart energy box en de Smart thermostat geschiedt door de HGI80 van Honeywell, draadloos met Smart thermostat en USB met Smart energy box. Communicatie gaat dmv het Device ID te vinden op de Evotouch met Software versie 23.
pi_120742334
Dus we zijn al bij software v23.
Iemand een idee????
Hoe waar en wat.
pi_120745205
@simonmo nog geen reactie van SMV

quote:
0s.gif [b]Op zaterdag 10 november 2012 14:10 schreef smv het volgende:[/
Hierna heb ik de Evotouch naar een winkel/bedrijf bij mij in de buurt meegenomen, om de laatste software versie 2.3 er op laten instaleren. Ik ben erg blij dat je nu in de screensave de i hebt, als je hierop klikt zie je in 1 oog opslag hoe warm het in alle zones is.
pi_120746337
quote:
0s.gif Op zondag 9 december 2012 18:50 schreef Anonymousse het volgende:
Electrabel Smart (België): Uw energie beheren en comfort verhogen met de Smart energy box en de Smart thermostat touch.
De Smart thermostat is een Evotouch. De communicatie tussen de Smart energy box en de Smart thermostat geschiedt door de HGI80 van Honeywell, draadloos met Smart thermostat en USB met Smart energy box.
Communicatie gaat dmv het Device ID. te vinden op de Evotouch met Software versie 23, druk op Menu, druk 10 seconden op Syteemoverzicht, scherm System Information verschijnt, hierin staan ook de Software versies.
@smv Ik zag in het draadje dat jij deze versie hebt, zou je bovenstaande kunnen bevestigen?
pi_120750527
Ok , dit heb ik niet gezien. Kwam het op waakzaamwonen tegen.

Zal na de kersvakantie kijken of ik via het werk iets bij honeywell kan lospeuteren.

Maar heeft iemand dit ook al getest of het daadwerkelijk goed werkt.

En heb je hier alleen de hgi80 voor nodig of nog meer onderdelen.

De hgi80 wordt met usb kabel aan een gateway gekoppeld. (Is dit dan mijn modem/router of moet ik hier weer iets speciaals voor hebben)

In het recentste cursus materiaal staat hier niks over beschreven.

Dus weer een uitdaging.

[ Bericht 14% gewijzigd door simonmo op 25-12-2012 08:32:33 (Extra info) ]
pi_120752801
Het werkt uitstekend. Somfy of electrabel leveren een gateway, die weer inverbinding staat met hun website "maandelijkse kosten". Op de website van Somfy is niets te lezen. Heb zelf info opgevraagd maar geen reactie. Bij electrabel is een handleiding te downloaden. De HGI80 zijn alleen in Frankrijk te koop. Zie discussies in blogs
Zag later dat ze ook bij waakzaamwonen te koop zijn.

[ Bericht 8% gewijzigd door Anonymousse op 25-12-2012 16:51:59 ]
pi_120844862
Het Somfy systeem werkt zeer goed maar het is nog wachten op de nieuwe Iphone app,
voor de ipad is er wel een app (Somfy Tahoma HD) die goed functioneert.
Vanaf de PC alles ook perfect te besturen.
De HGI80 word ook meegeleverd in de doos van Electrabel (Belgie) Smart Thermostat Touch.
De Iphone app zou eind december of begin januari uitkomen, zal dus wel januari worden
pi_120849269
@cobra008
Het zal wel goed werken. Maar waar vindt je, bij Somfy, info mbt Evohome?
pi_120854797
@Anonymousse

Bij Somfy word hierover nog niet veel gecommuniceerd, mij hebben ze aan telefoon
gezegd dat het systeem pas in 2013 op de Belgische markt komt,
Ik had al de Somfy Tahoma Box met bediening van Rolluiken, Zonnewering en Verlichting
en heb zo de installatie van de Evohome zelf gedaan. Was niet echt moeilijk, zo gauw alles
in de evohome insgesteld is word deze gevonden door het Tahoma Systeem na ingeven
van het identificatienummer (Device ID) van de Evohome.

Fotos van iemand in die in Duitsland het systeem ook al werkend heeft, hier al eerder geplaatst
als ik het goed heb.

http://blog.jensihnow.de/(...)via-HGI80-Modul.html
pi_120895333
@cobra008
Het is een duitse blog over franse fora info.
Wat kost de Tahoma box? Heb je voor PC besturing de Somfy server nodig? Zo ja wat zijn de maandelijkse kosten?
Sorry ik heb de info al gevonden.
Zie: http://www.zonwering.nl/blokken/besturen-met-iphone/

[ Bericht 34% gewijzigd door Anonymousse op 29-12-2012 01:03:51 ]
pi_121152386
@simonmo
Vol verwachting klopt ons hart.
Zie PM
pi_121178231
quote:
Op zaterdag 8 december 2012 16:21 schreef Evors: Bij warmtevraag vanuit de Evotouch, DT92 of HCE82 worden eerst de MC4 motoren aangestuurd. Na circa 20 seconden (geschat, niet gemeten) volgt de pompaansturing vanuit de HCE80 en na enkele minuten (als de MC4 zijn opengestuurd) slaat de ketel aan, die dan afhankelijk van de delta T in de thermostaat een stooklijn aanhoudt. Wat mij betreft volgens het boekje, zij het dat de vloerverwarmingspomp(en) wat later mogen worden aangestuurd.
@ Evors
Met welke software versie werkt het bij jou? Ik heb versie 2.0 maar de ketel wordt gelijktijdig aangestuurd (door OT module) met de zone ventielen (MC4). Ik heb de adviezen opgevolgd maar wat doe ik verkeerd?
pi_121200290
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 januari 2013 14:48 schreef Anonymousse het volgende:
@simonmo
Vol verwachting klopt ons hart.
Zie PM
Ik heb je pm gestuurd
pi_121208414
ik heb ondertussen
het cursus materiaal ingescand.,
als er iemand is die zo handig is om het hier te plaatsen , stuur mij een pm. mail ik je het materiaal toe.
pi_121221717
quote:
Bedankt voor het maken van deze links, ik hoop dat een ieder er wat aan heeft.
Succes ermee.

En als iemand nog de nieuwste software heeft.... 😬
pi_121224718
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 januari 2013 21:50 schreef simonmo het volgende:
ik heb ondertussen
het cursus materiaal ingescand.,
als er iemand is die zo handig is om het hier te plaatsen , stuur mij een pm. mail ik je het materiaal toe.
Bedankt voor je inspanningen!
pi_121355637
@biker2010
Ik denk dat @evors V21 of V23 heeft want hij stelt >V20. Probeer je Evotouch te upgraden.
pi_121366032
Beste mensen,
Bedankt voor de gescande documenten!
heb een vraag:
Als ik nu op waakzaamwonen.nl het pakket van de evo bestel waar 3 x een HR80 bij zit en er vervolgens 3 bij koop op sanisto.de is dit dan compatible met elkaar?
dit omdat op de duitse site staat aangegeven dat de HR80 wordt geleverd met de laatste firmware 2.04 en ik dit niet kan vinden bij waakzaamwonen.nl

Iemand ervaring of een idee?
pi_121376443
[quote]0s.gif Op woensdag 9 januari 2013 20:07 schreef dvanderbreggen het volgende:
Beste mensen,
Bedankt voor de gescande documenten!
heb een vraag:
Als ik nu op waakzaamwonen.nl het pakket van de evo bestel waar 3 x een HR80 bij zit en er vervolgens 3 bij koop op sanisto.de is dit dan compatible met elkaar?
dit omdat op de duitse site staat aangegeven dat de HR80 wordt geleverd met de laatste firmware 2.04 en ik dit niet kan vinden bij waakzaamwonen.nl

Iemand ervaring of een idee?
[/quote

Maakt niks uit . Ik heb. 2.03 en 2.04. Door elkaar in gebruik. En ik heb nooit kunnen achterhalen wat het verschil is.

Duits of nederlands. Allemaal het zelfde
pi_121377236
oke bedankt!
Dan ga ik er drie bestellen in duitsland en 3 in Nederland:-)
pi_121379460
@dvanderbreggen
Ik heb 6 x V2.03 en 8 x V2.04, toevallig in iedere zone de zelfde versie. Ze werken naar tevredenheid.
Ik weet niet of 2.04 de laatste is, heb er 5, ook van Sanisto, al meer dan 1 jaar.
De Evohome pakketjes, 2 x Evotouch, heb ik op marktplaats gekocht. Scheelt nogal in prijs.
pi_121384973
@anonymouse
Heb ook gezocht op marktplaats, maar v0lgens mij worden ze momenteel niet aangeboden. zou inderdaad in prijs schelen, maar krijg 21 jan. de sleutel van het nieuwe huis en 2 weken later verhuizen we. dus voor eind januari moet ik het wel in huis hebben, vrees dus dat ik niet wat ga vinden op marktplaats of iemand hier moet nog wat weten?
pi_121456689
Sinds kort ook hier een evoHome systeem, met alleen radiatoren. De configuratie bestaat uit 5 zones, waarvan een met twee regelaars en de interne evoTouch voeler. De andere zones hebben allen een regelaar/voeler. De ketel (Remeha Tzerra) wordt met een OT relais gestuurd.

Het installeren door de installateur ging niet helemaal van een leien dakje en uiteindelijk heb ik het zelf maar gedaan. Alleen sloeg de ketel op onverwachte momenten aan en werd het veel te warm. Dus de installateur is teruggeweest en die heeft nog wat schakelingen nagekeken. Ook heeft hij met Honeywell gebeld, maar ik werd niet heel warm van de kennis die aan de andere kant leek te zitten.

Hoe dan ook, nadat de installateur weg was ging het toch niet helemaal lekker, want de ketel sloeg gewoon elk tweede schakelmoment aan. Dat klonk bekend, dus eerst maar eens het ketelrelais opnieuw aangemeld. Dat loste het probleem niet op (daarmee is de vraag van een ander forumlid beantwoord). Toen maar een fabrieksreset gedaan en de hele boel opnieuw ingeleerd. Probleem van de vele ketel inschakelingen opgelost. Met dank aan de eerdere posters.

De evoTouch is voorzien van versie 2.3. Helaas struikel ik ook in die versie nog steeds over het feit dat je op de evoTouch veel kan zien, maar net niet wat je wilt. Het is heel erg frustrerend dat je er niet achter kan komen wat de reden is dat de ketel wordt geschakeld. En dat schakelen is best complex (er kunnen tal van redenen zijn waarom de ketel aangaat, ook al is (bijvoorbeeld) de gemeten temperatuur hoger dan de ingestelde waarde). Ik ben dan ook naarstig op zoek naar manieren om de evoTouch uit te lezen of het draadloze protocol op te vangen, maar dat levert nog niet veel op.

De komende dagen worden spannend om te zien hoe het allemaal werkt en of het echt zo'n fijn systeem is als ik verwacht.

*ploink*
pi_121461595
@ploink70
Heb je alles gereset (Evotouch, OT module, HR80)? Optimalisatie uitgeschakeld? Welk merk en type ventielen?
pi_121464602
Er schijnt op de cursus van evohome ook gezegd te zijn dat de hr80 knop afgesteld moet worden op je radiator ventiel. ( de aanslag) .

Je moet m kunnen afstellen dat de hr 80 ventiel tegen de pen aan zit, amder heb je kans dat deze het ventiel niet helemaal opendrukt en dan krijg je geruis/lawaai in het cv water.

Iemand dit al eens bij de poot heeft gehad.
pi_121465419
Beste,
Wie heeft onlangs een evohome radiotor set besteld.
Kwam die met versie 2.3 ?
Tegen welke prijs was dit ?
Graag met eventuele link naar online webshop.

Dank,
Hugo
pi_121471307
Heb hier vol bewondering de topics gelezen over de Evohome en besloten het systeem aan te schaffen.

Nu kan ik wel wat hulp gebruiken bij het juiste set en waar te bestellen (ben en blijf een NL'er).

Situatie:
beneden 3x radiator, 1x vloerverwarming (hoeft niet perse mee te doen in het systeem. Tegen kleine meerprijs zou het wel mooi zijn.)
Boven 2x radiator.
Zolder 1x radiator.
Ketel Intergas compact cw4 (24/28?)

Ik ben benieuwd of iemand me kan vertellen wat ik precies nodig heb naast evt het radiatorpakket.
Bij het radiatorpakket zit ook een ketelrelais. Volgens mij is deze niet nodig met mijn ketel. Of juist wel? Ik zou juist gebruik willen maken van OT.
Alvast bedankt namens pasgeborene en zijn warme kamer!

[ Bericht 11% gewijzigd door dudenl op 12-01-2013 15:32:34 ]
  zaterdag 12 januari 2013 @ 22:08:48 #289
387172 137
Nothing is simple
pi_121485068
@Ploink70. kijk hier een: https://github.com/jb137/HoneyCommLite. Ik monitor hiermee met succes alle berichten. Erg handig om inzicht te krijgen in werking en functioneren.
pi_121491973
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 januari 2013 15:13 schreef dudenl het volgende:
Bij het radiatorpakket zit ook een ketelrelais. Volgens mij is deze niet nodig met mijn ketel. Of juist wel? Ik zou juist gebruik willen maken van OT.
Probeer het keterelais (BDR91) om te ruilen voor een OT-module (R8810A1018) want die heb je nodig. Evotouch communiceert wel draadloos maar niet volgens het OpenTherm protocol. Denk aan de ventielen, HR80's worden uitgeleverd met M30 draad adapters.
pi_121500690
http://imageshack.us/photo/my-images/546/radiator.png/ (copy/paste deze link)

kan iemand mij verstellen of de thermostaat knoppen van de evohome op deze radiotor passen? kan iemand mij vertellen wel schroefdraad er op dez radiotor zal zitten?
misschien is het niet te zien op deze foto, maar kan het proberen:-)
pi_121503386
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 januari 2013 10:51 schreef simonmo het volgende:
Er schijnt op de cursus van evohome ook gezegd te zijn dat de hr80 knop afgesteld moet worden op je radiator ventiel. ( de aanslag) .
Kan je dit wat meer verduidelijken? Welke handelingen? Welk resultaat?
pi_121504312
quote:
1s.gif Op zondag 13 januari 2013 01:34 schreef Anonymousse het volgende:

[..]

Probeer het keterelais (BDR91) om te ruilen voor een OT-module (R8810A1018) want die heb je nodig. Evotouch communiceert wel draadloos maar niet volgens het OpenTherm protocol. Denk aan de ventielen, HR80's worden uitgeleverd met M30 draad adapters.
Ik heb nu op de meeste al Honeywell adapters zitten (programmeerbaar) op het oog is de hr80 hetzelfde maar dan radiografisch, adapters zullen dus wel passen.

Kan mijn ketel OT aan? Of heb ik toch het ketel relais nodig en wat is beter om te doen?

Iemand nog een goede site met goede prijzen? Ik hoorde hier een paar keer Duitsland voorbij komen...
pi_121508649
quote:
0s.gif Op zondag 13 januari 2013 15:03 schreef dudenl het volgende:

[..]

Kan mijn ketel OT aan? Of heb ik toch het ketel relais nodig en wat is beter om te doen?
Jouw ketel (Intergas Kompakt HRE 28/24) kan zowel Aan/Uit als OT aan zie installatie handleiding.
Ik heb er zelf 2 van. Beide met OT module
pi_121508900
quote:
0s.gif Op zondag 13 januari 2013 13:15 schreef dvanderbreggen het volgende:
[ http://imageshack.us/photo/my-images/546/radiator.png/ (copy/paste deze link) ]

kan iemand mij verstellen of de thermostaat knoppen van de evohome op deze radiotor passen? kan iemand mij vertellen wel schroefdraad er op dez radiotor zal zitten?
misschien is het niet te zien op deze foto, maar kan het proberen:-)
Dit is een onderaansluiting met boven links de radiator kraan. Probeer er achter te komen of daar een thermostatisch ventiel ingezet kan worden.

[ Bericht 0% gewijzigd door Anonymousse op 13-01-2013 17:04:14 ]
pi_121509224
quote:
0s.gif Op zondag 13 januari 2013 16:58 schreef Anonymousse het volgende:

[..]

Dit is een onderaansluiting met boven links de radiator kraan. Probeer er achter te komen of daar een thermisch ventiel ingezet kan worden.
Hoe kom ik erachter of er een thermisch ventiel ingezet kan worden en als het zou kunnen, hoe gaat dat in zijn werk? als ik het goed begrijp is het niet zo dat ik ze zo kan vervangen voor een hr80?
heb morgenavond een afspraak bij de verkopers van het huis waar wij volgende wek naar toe verhuizen dus kan dan meteen even nakijken.
Moet dan alleen even weten waar ik naar moet kijken:-)
pi_121509413
quote:
0s.gif Op zondag 13 januari 2013 14:37 schreef Anonymousse het volgende:

[..]

Kan je dit wat meer verduidelijken? Welke handelingen? Welk resultaat?
Op het radiator ventiel zit een pennetje die ingedrukt wordt. Door dit pennetje in te drukken gaat de kraan verder open of dicht.

Op de hr80 zit een binnenwerk die het pinnetje moet indrukken.

Je hebt kans dat het binnenwerk te ver van het pinnetje af zit , dat als de hr80 openstaat dat het pinnetje van de kraan half ingedrukt is.

Ik hoop dat je het snapt, ander ga ik fotos maken en je die toe mailen voor de duidelijkheid
pi_121509755
quote:
1s.gif Op zondag 13 januari 2013 17:09 schreef simonmo het volgende:

[..]

Op het radiator ventiel zit een pennetje die ingedrukt wordt. Door dit pennetje in te drukken gaat de kraan verder open of dicht.

Op de hr80 zit een binnenwerk die het pinnetje moet indrukken.

Je hebt kans dat het binnenwerk te ver van het pinnetje af zit , dat als de hr80 openstaat dat het pinnetje van de kraan half ingedrukt is.

Ik hoop dat je het snapt, ander ga ik fotos maken en je die toe mailen voor de duidelijkheid
Oke dat begrijp ik,
Hoe kan ik controleren of het binnenwerk dicht genoeg bij het pinnetje komt? denk dat ik dit pas controleren als ik de 21e de sleutel heb gekregen. zal wat teveel werk zijn omdat morgen snel te doen.
Maar als ik het goed begrijp kan de kraan zo overzet worden, maar ligt het eraan of het ventiel de juiste is? mocht dit niet zo zijn wat is dan de oplossing?
pi_121510012
Bij de hr80 worden standaard adapters meegeleverd,
En of het binnenwerk dichtgenoegbij het pinnetje zit weet ik ook nog niet. Probeer ik achtertekomen.

Hr80 worden in een maat geleverd.
pi_121515404
quote:
0s.gif Op zondag 13 januari 2013 16:53 schreef Anonymousse het volgende:

[..]

Jouw ketel (Intergas Kompakt HRE 28/24) kan zowel Aan/Uit als OT aan zie installatie handleiding.
Ik heb er zelf 2 van. Beide met OT module
Wat is dan beter om te gebruiken?
Kan je me svp in leken taal de voor en nadelen aangeven?

Ik ben niet onhandig maar ook geen expert :)

Ik wil geen dingen doen die eigenlijk niet nodig zijn.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')