abonnement Unibet Coolblue
pi_87664086
Wij gaan een huis bouwen in eigen beheer en willen een probleem tackelen waar we in onze huidige woning vaak tegenaan gelopen zijn: het afkoelen van ruimtes op de bovenverdieping zodra in de woonkamer de ingestelde temperatuur bereikt is.

In de nieuwe situatie hebben we op de BG vloerverwarming als hoofdverwarming en een extra gashaard voor snelle warmte en gezelligheid. Op de badkamer hebben we vloerverwarming en een extra radiator en verder worden de slaapkamers op de eerste verdieping en op zolder met radiators verwarmd. Als we de haard aan hebben moet het boven niet afkoelen, en andersom moet het ook mogelijk zijn om een slaap-/werkkamer boven te verwarmen zonder dat we de temperatuur op de begane grond verhogen.

Nu viel mijn oog op een artikel in het Eigen Huis magazine waarin het Honeywell Evohome systeem besproken werd. Als ik het goed begrijp heb je geen centrale thermostaat meer, maar onafhankelijke, draadloos aangestuurde thermostaatknoppen in huis. Je zou dus elk vertrek zijn eigen programma kunnen geven. De ketel wordt aan een ontvanger gekoppeld en krijgt dus signaal om te gaan verwarmen als slaapkamer 2 warmte nodig heeft. Omdat alle radiatoren gesloten zijn in vertrekken die op temperatuur zijn, krijgt alleen slaapkamer 2 warmte toegevoerd. Geen verspilling dus.

Dit systeem is vrij nieuw, maar klinkt mij behoorlijk goed in de oren. Ik ben benieuwd of er mensen zijn die het systeem al kennen en hun ervaringen willen delen. Overigens claimt men ook een kostenbesparing tot 30%, wat met de huidige energieprijzen er voor zorgt dat de extra investering zo terug verdiend is.
  FOK!fotograaf maandag 18 oktober 2010 @ 11:03:33 #2
17893 Forno
pi_87664431
Het is een stukje comfort. Geen steenkoude slaapkamers meer. Je laatste alinea is zo uit de verkoopbrochure geplakt zo te zien. Nieuw? Nee. Kostenbesparend? Hoe dan? Iedere ruimte kan warmte van je ketel vragen, dus eerder kostenverhogend. En ik heb het niet zo op draadloos, maar goed, dat is miereneukerij.
pi_87664625
quote:
Op maandag 18 oktober 2010 11:03 schreef Forno het volgende:
Het is een stukje comfort. Geen steenkoude slaapkamers meer. Je laatste alinea is zo uit de verkoopbrochure geplakt zo te zien. Nieuw? Nee. Kostenbesparend? Hoe dan? Iedere ruimte kan warmte van je ketel vragen, dus eerder kostenverhogend. En ik heb het niet zo op draadloos, maar goed, dat is miereneukerij.
Ben toch benieuwd waarom je zegt dat het niet nieuw is? En inderdaad kan iedere ruimte warmte vragen, maar tegelijkertijd heb je niet de hele dag een loeiende verwarming op de badkamer omdat je je woonkamer op temperatuur houdt zoals in mijn huidige huis. Je gaat tenslotte niet keer op keer de knop dichtdraaien.
  FOK!fotograaf maandag 18 oktober 2010 @ 11:20:03 #4
17893 Forno
pi_87664960
Zulke systemen bestaan al, dus niets nieuws. Misschien is het nieuw voor Honeywell? Maar dan klopt de bewering niet. Tenzij ze zouden zeggen "nieuw systeem in het Honeywell assortiment". :)

Als je nog geen thermostaat knoppen hebt, kan het energie besparen. Natuurlijk afhankelijk van persoonlijk verbruik. De een vind 15 graden met een trui prima, de ander wil stomen bij 22 graden. In dat laatste geval kun je inderdaad redelijk wat besparen.
Heb je al thermostaat knoppen, maar geen individuele regeling, dan zal het eerder meer energie kosten. Kortom de claim van 30% besparing is afhankelijk van een hoop dingen. Niet uniform, dus verkooppraat.
pi_87665004
Oké, duidelijk :-) maar hoe kun je dit dan anders inrichten?
  FOK!fotograaf maandag 18 oktober 2010 @ 11:27:28 #6
17893 Forno
pi_87665184
Het is, wat het is. Een thermostaatknop die de ketel kan aansturen, en dat maal het aantal radiatoren.

Oude radiatordraaiknoppen of thermostaat knoppen vervangen door de nieuwe. En je bent klaar.
pi_87673042
quote:
Op maandag 18 oktober 2010 11:27 schreef Forno het volgende:
Het is, wat het is. Een thermostaatknop die de ketel kan aansturen, en dat maal het aantal radiatoren.

Oude radiatordraaiknoppen of thermostaat knoppen vervangen door de nieuwe. En je bent klaar.
Ik had dit systeem nog nooit eerder gezien. Hoe wil je trouwens ervoor zorgen dat losse thermostaatknoppen de ketel aansturen, wanneer je zegt dat je niet van draadloos installaties houdt? Ga je stroom leggen bij alle radiatoren of werkt zo'n systeem anders? Heb je wellicht voorbeelden ter vergelijking?
pi_87719579
Ik heb sinds een week het Honeywell Evohome systeem in werking in een testopstelling bestaande uit 1 Evotouch (centraal bedien apparaat), 3 HR 80 (radiator motoren) en 1 Open Therm Bridge (interface naar Open Therm ketel).

Het gaat om een testopstelling omdat ik uiteindelijk twee systemen voor twee ketels in mijn huis wens te hebben met in totaal 4 Evotouch, 14 HR80, 2 Open Therm Bridge en 4 DT92 (ruimtethermostaat).

Het is juist dat al jaren centrale systemen voor de regeling van afzonderlijke vertrekken bestaan. Het gaat dan vrijwel altijd om systemen met thermoelektrische motoren die voor vloerverwarming zijn ontworpen, gezien de openings- en sluitingstijd van tenminste drie minuten. Deze systemen kunnen uiteraard ook voor radiatoren worden gebruikt, hoewel daar verschillend over geoordeeld wordt. Al deze systemen hebben echter alleen een aan/uit interface naar de ketel, waarbij meestal de stroom naar de ketel wordt aan en uitgeschakeld. De ketel doorloopt dus elke keer de volledige start cyclus. Ik wil dit zelf niet hebben.

Honeywell is de eerste fabrikant die thans een modulerende Open Therm interface op de markt heeft gebracht. Ik vind dit zonder meer baanbrekend en het is voor mij dan ook de belangrijkste reden om voor dit systeem te kiezen. Naast de mogelijkheid om per vertrek een aparte thermostaat als bijv. DT92 te gebruiken, kan de op de radiator geinstalleerde HR80 desgewenst ook als thermostaat worden gebruikt.

Het systeem kan niet vergeleken worden met klassieke radiator thermostaatknoppen, omdat deze geen informatie doorgeven over de benodigde warmtevraag aan de ketel. De DT92 of de HR80 doet dit voor elk vertrek wel.

Mijn ervaringen tot nu toe:

Ik heb niets te maken met Honeywell en heb evenmin aandelen.

Ik vind het Evohome systeem in principe het meest geavanceerde systeem op de markt, omdat voor het eerst nu sprake is van een per vertrek werkelijk vraaggestuurde modulerende ketel regeling.

Ik vind de handleidingen en installatievoorschriften onduidelijk en incompleet en tegenstrijdig. Daarnaast zijn deze niet compleet aanwezig in de verpakkingen. Het kost dus - in ieder geval mij - zeer veel tijd en irritatie om deze op de vele websites van Honeywell te verzamelen en het kost veel puzzelwerk een en ander aan de praat te krijgen.

Bij mij loopt het nu goed, hoewel ik nog steeds details moet uitvinden. Ik zal zeker overgaan tot de aanschaf van een compleet systeem.

Ik hoop dat aan dit forum mede eigenaren van het Evohome systeem zullen deelnemen, zodat echte ervaringen kunnen worden uitgewisseld en wij van elkaar kunnen leren, met name op het gebied van de programmering van de verschillende onderdelen.
pi_87735008
Kijk, een ervaringsdeskundige :-)
Wat me nog niet geheel duidelijk is, is of ik ook verplicht ben om een honeywell ketel te kopen. Of werkt de module met elke ketel?
pi_87742119
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 23:06 schreef Coelho het volgende:
Kijk, een ervaringsdeskundige :-)
Wat me nog niet geheel duidelijk is, is of ik ook verplicht ben om een honeywell ketel te kopen. Of werkt de module met elke ketel?
Naar mijn weten heeft honeywell geen cv ketels
Neffit heeft een eigen Open Therm systeem en ik weet niet of dat met de honeywell ook overweg kan
pi_87744966
Nee. Open Therm is de naam van een communicatie protocol tussen de thermostaat en de ketel.

De meeste moderne thermostaten en ketels gebruiken deze. Dat staat altijd in de handleiding. Uitzonderingen zijn Nefit en ATAG, die een eigen protocol gebruiken. Dan kan de Open Therm Bridge dus niet gebruikt worden, maar weer wel de aan/uit module, bijv. BDR91.

Vrijwel zeker kan het Evohome systeem zonder probleem worden aangesloten op de bestaande ketel.

Een compleet overzicht van alle componenten en mogelijkheden van het systeem staat in de brochure "Toepassingsvoorbeelden" (Application manual) op de Evohome website van Honeywell.
pi_88003490
Wij wonen sinds een week in ons nieuwe huis met Evohome systeem. Belangrijke reden om het aan te schaffen is dat wij de woonkamer 's winters kunnen verwarmen met een liftdeurhaard en dat met een gewone termostaat het hele huis koud wordt. Daarnaast hebben we ook plavuizen met vloerverwarming en dat is ook apart aan te sturen.

Je moet zelf wel in het systeem duiken want er valt heel wat in te stellen, zoals zelflerend aanwarmen etc. Tot nu toe zijn de ervaringen zeer positief. Het is volgens mij de enige manier een huis comfortabel te verwarmen. Het idee dat de woonkamer bepaalt of de ketel aangaat is niet meer van deze tijd.

Het is zeer comfortabel en flexibel. Ik betwijfel ook of het werkelijk stookkosten beperkt. Maar goed, comfort is mij wat waard.

Het enige is dat de installateur niet de opentherm oplossing heeft gemonterd, maar de gewone aan/uit aansturing op de ketel. Dat moet nog veranderd worden.

Ik vind het in één woord super.
pi_88006403
Mijn haren gaan altijd overeind staan zodra er mensen zijn die zich speciaal aanmelden om een systeem te promoten.

Nieuw, nee zoals al eerder gezegd, er zijn meerdere systemen te koop diemin of meer hetzelfde doen, de een doet het per radiator de ander per ruimte of per serie.
Iets wat comfortverhogend is, kost vaker meer dan minder geld.
Terugverdientijd, moet je uit rekenen en dan niet alleen voor dat systeem maar in vergelijking met verschillende systemen.

De meest goedkope oplossing wat aanschaf betreft, niet wat stookgedrag betreft, is op alle radiatoren thermostaatknoppen en geen ruimtethermostaat maar de ketel laten regelen op zijn eigen regelthermostaat of via een stooklijn op buitentemperatuur.
Dan heb je ook overal warmte wanneer je wilt.
pi_88009619
verkeerd account.
  FOK!fotograaf woensdag 27 oktober 2010 @ 01:12:22 #15
17893 Forno
pi_88009653
quote:
Op dinsdag 26 oktober 2010 22:49 schreef limmen het volgende:
Wij wonen sinds een week in ons nieuwe huis met Evohome systeem. Belangrijke reden om het aan te schaffen is dat wij de woonkamer 's winters kunnen verwarmen met een liftdeurhaard en dat met een gewone termostaat het hele huis koud wordt. Daarnaast hebben we ook plavuizen met vloerverwarming en dat is ook apart aan te sturen.

De Remeha Celsia 20, al een tijdje op de markt, heeft ook een openhaard stand. Het is (bijna) standaard tegenwoordig dat een thermostaat 1001 functies heeft. :)
pi_88013840
Ik was aan het zoeken naar meer informatie over het evoHome systeem en kwam dit draadje tegen.

In het voorjaar hebben we ook het evoHome systeem aangeschaft en ik ben er niet erg tevreden over. Handleidingen zijn niet duidelijk. Ketel wordt om onduidelijke redenen niet aangestuurd en het is bij de bediening niet duidelijk wat er gebeurd.

Ik gebruik de evoTouch met 4 HR80 radiator kranen en een OpenTherm interface met de ketel. Als ik de evoTouch alleen aansluit zonder de zone's te definiëren en zonder radiatorkranen aan te melden wordt er wel een warmtevraag aan de ketel doorgegeven, maar zodra ik meerdere zones definieer weigert de evoTouch om onverklaarbare redenen een warmtevraag aan de ketel door te geven. Met als gevolg dat de ruimte waarvan ik ingesteld heb dat ie op 21 graden moet worden verwarmt vanochtend nog steeds een temperatuur van 18 graden aangaf.

Bellen met Honeywell heeft ook niet veel zin. Instelling daar is 'het zou moeten werken' en 'met modulerende ketels regelt het systeem het vanzelf'. Nou niet dus !!

Ik ga de komende dagen alle mogelijkheden uitproberen, maar het is zeker niet zo'n makkelijk systeem als het lijkt, en vooral de feedback naar de gebruiker kan stukken beter.

Groet,
Bas.
pi_88072629
Over de vraag wat nu de beste, meest comfortabele en vooral goedkoopste regeltechniek voor cv is, aan/uit, eigen ketelthermostaat, weersafhankelijke regeling met stooklijn, modulerend, 0-10V aansturing, bus aansturing als LON of KNX enz. wordt al lange tijd verwoed gediscussieerd. Zie bijv. het forum "Haustechnik". Mijn eigen conclusie luidt na veel lezen: als niet specialistisch opgeleide consument haal je wellicht het klok niveau, de klepel nimmer. Als consument moet je dus afgaan op een advies, dat je vertrouwt, of een eigen keuze maken.

Ik kies hoe dan ook voor modulerend en het Evohome systeem, dat ik in potentie als het meest geavanceerde systeem met de meeste mogelijkheden op de markt beschouw. Ook ik ervaar in de praktijk echter dat de installatie heel wat lastiger is dan de folders doen geloven.

Op de Evotouch na bestaat het systeem uit componenten, die al langer op de markt zijn als onderdeel van andere systemen. De handleidingen zijn voor die andere doeleinden geschreven en niet aangepast aan het Evohome systeem. Ik ervaar de handleidingen daardoor als incompleet, tegenstrijdig en vooral onduidelijk. Tot nu toe heb ik het meest gekund met "Applicatie voorbeelden". Daarin staan tenminste de binding procedures stap voor stap beschreven.

Ik heb het opgegeven te proberen oplossingen te vinden bij de Infolijn. Mails worden consequent niet beantwoord en hoe vriendelijk het telefoongesprek ook start, bruikbare instructies krijg ik niet. Eigenlijk een triest verschijnsel. Het zou natuurlijk ideaal zijn als een deskundige van Honeywell gewoon deel neemt aan dit forum en aldus concrete oplossingen biedt.

De warmtevraag via de Open Therm Bridge (OT).

Bij mijn eerste poging heb ik dezelfde ervaring gehad als hierboven beschreven. De OT functioneerde alleen goed als de Evotouch op uitsluitend thermostaat voor een enkele zone zonder binding met andere componenten (bijv. HR80) stond ingesteld. Door toeval ben ik erachter gekomen dat de OT alleen bij de Evotouch werkt met meerdere ingestelde zones en bindingen met HR80 vanaf software versie 10.10 van de OT. Op het kastje van de OT zit een kleine witte stikker met een cijfercode, bijv. 10.10, of 10.20 enz. Alle eerdere versies die beginnen met bijv. een 9 functioneren uitsluitend wanneer de Evotouch staat ingesteld op thermostaat voor een enkele zone zonder binding met andere componenten. Helaas staat dit gegeven in geen enkele handleiding. Ik heb een nieuwe OT met de juiste software versie gekocht en nu loopt het systeem zonder probleem.

Hopenlijk heeft iemand iets aan deze informatie.
pi_88084711
Ook ik heb sinds deze week een Evohome systeem. Bij de ketel een modulerende unit en een 5-tal radiator kranen. Waar ik tegen aan liep is dat mijn ketel een storing kreeg toen alle radiator kranen vanwege het ingestelde programma 's nachts dicht gingen. Toen kon de ketel geen water meer door het CV systeem heen pompen. Ik heb nog een radiator met een ouderwetse open/dicht kraan. Die stond toen ook uit maar die laat ik nu maar open staan. Resultaat: die is continue super heet. Lijkt me niet de bedoeling natuurlijk. Het lijkt er op dat het Evohome systeem de ketel niet vertelt dat hij mag stoppen met stoken. Iemand een idee hoe ik dat kan oplossen?

De loodgieter die de ketel heeft geinstalleerd en ook de kranen heeft gemonteerd had nog geen ervaring met dit systeem dus daar had ik ook niet veel hulp van.
pi_88428254
Onze installateur heeft afgelopen voorjaar een Nefit Topline ketel met weersafhankelijke regeling geinstalleerd. We hebben radiatoren met thermostaatknoppen en vloerverwarming, welke wordt aangestuurd door het Honeywell Evohome systeem. De radiatoren gebruiken we in principe niet, tenzij het 's winters echt koud wordt (we wonen in het buitengebied).

Waar we tegenaan lopen: de nachttemperatuur (18 graden) en de dagtemperatuur (20,5 graden) worden niet of nauwelijks gehaald. Zeker met de nu koude nachten is het 's morgens 16,5 graden en als het overdag ook fris is dan hebben we pas in de loop van de middag een temperatuur van net 20 graden.

De installateur is al een paar keer geweest en is met temperaturen aan het experimenteren, maar tot dusver geen enkele verbetering. Nu zit ik op internet te zoeken en daardoor rijzen de twijfels of de gebruikte apparatuur wel goed op elkaar af zijn gestemd.

- Is Evohome wel zinvol i.c.m. een weersafhankelijke regeling?
- Nefit werkt niet met Open Therm. Geen mogelijkheid om te moduleren?
pi_88524059
Ook ik ben geïnteresseerd geraakt in het EVO home systeem. Echter de installateurs die ik gevraagd heb kennen het systeem niet of hebben het in ieder geval nog nooit geïnstalleerd. Ze vragen ook een ongekend hoge prijs om het systeem te installeren. Mi is het niet veel werk, dwz ik heb 5 thermostaat kranen nodig en een zoneklep voor de vloerverwarming. Hoelang is een erkende installateur hiermee bezig of heeft iemand ervaring om dit systeem zelf te installeren?
  FOK!fotograaf dinsdag 9 november 2010 @ 21:16:46 #21
17893 Forno
pi_88532402
Als je een weersafhankelijke regeling hebt, heb je niets aan de Evohome. Je ketel stookt dan, ongeacht er vraag is van de thermostaat of thermostaatknoppen, met behulp van een stooklijn. Comfortabel maar niet de meeste zuinige manier van stoken.

Mogelijk is het Evohome systeem, iets zuiniger. Want als er geen vraag is, wordt er ook niet gestookt door de cv-ketel. Op zich ben je dan wel een paar winters bezig voordat je die investering weer terug hebt verdient. :)
pi_88534233
quote:
1s.gif Op donderdag 28 oktober 2010 22:21 schreef peterfromamsterdam het volgende:
Ook ik heb sinds deze week een Evohome systeem. Bij de ketel een modulerende unit en een 5-tal radiator kranen. Waar ik tegen aan liep is dat mijn ketel een storing kreeg toen alle radiator kranen vanwege het ingestelde programma 's nachts dicht gingen. Toen kon de ketel geen water meer door het CV systeem heen pompen. Ik heb nog een radiator met een ouderwetse open/dicht kraan. Die stond toen ook uit maar die laat ik nu maar open staan. Resultaat: die is continue super heet. Lijkt me niet de bedoeling natuurlijk. Het lijkt er op dat het Evohome systeem de ketel niet vertelt dat hij mag stoppen met stoken. Iemand een idee hoe ik dat kan oplossen?

De loodgieter die de ketel heeft geinstalleerd en ook de kranen heeft gemonteerd had nog geen ervaring met dit systeem dus daar had ik ook niet veel hulp van.
Donderdag komt de loodgieter een zogenaamde by-pass installeren. Dat is een soort klep die open gaat als de pomp van de ketel druk op bouwt als alle radiator kranen dicht staan. Het CV water wordt dan direct terug geleid naar de ketel die dan snel tot de conclussie zou moeten komen dat verwarmen niet nodig is. Hoop dat het gaat werken ik laat de resultaten wel horen.

Nu het systeem al een tijdje in bedrijf is ben ik er wel tevreden over. Het is erg fijn dat je per kamer in huis de temperatuur kunt regelen. Ik werk wel eens thuis en dan hoef je niet het hele huis te verwarmen maar gewoon alleen de kamer waar je aan het werk bent. Ook als in de woonkamer de houtkachel aan gaat worden automatisch de radiatoren in de huiskamer dichtgedraaid als de temperatuur in de kamer stijgt door de houtkachel. De rest van het huis blijft dan gelukkig ook prima op temperatuur. Ben de optimalisatie functie van EvoHome nog aan het uittesten. Daarmee moet elke radiator zelf kunnen berekenen hoeveel tijd er nodig is om te verwarmen tot de door mij ingestelde temperatuur op een bepaald tijdstip is bereikt.
pi_88534837
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 november 2010 18:16 schreef superconsu het volgende:
Ook ik ben geïnteresseerd geraakt in het EVO home systeem. Echter de installateurs die ik gevraagd heb kennen het systeem niet of hebben het in ieder geval nog nooit geïnstalleerd. Ze vragen ook een ongekend hoge prijs om het systeem te installeren. Mi is het niet veel werk, dwz ik heb 5 thermostaat kranen nodig en een zoneklep voor de vloerverwarming. Hoelang is een erkende installateur hiermee bezig of heeft iemand ervaring om dit systeem zelf te installeren?
Als je een beetje handig bent kun je het systeem denk ik wel zelf installeren of een loodgieter aansturen die het dan voor je uitvoert. Belangrijk is dat je de goede unit koop die de aansturing doet van de ketel. In mijn geval was dat de R8810A1018 omdat ik een modulerende ketel heb. Voor een aan/uit ketel heb je de BDR91A1000 nodig. Als je op alle radiatoren een HR80 thermostaat kraan zet kom je er misschien ook wel net als ik achter dat je een by-pass DU145 nodig heb. Ik had al thermostaat kranen van Herz. Bleek er een adapter te zijn waarmee je een HR80 van Honeywell op een kraan van Herz kunt monteren. Dat is misschien ook handig om te weten. Kom je er verder niet uit dan kun je de helpdesk bellen van Honeywell. Die hebben mij in ieder geval goed geholpen toen ik de EvoTouch draadloos moest koppelen aan de R8810A1018!
pi_88796010
Ons huis wordt volgend jaar opgeleverd.
We hebben een modulerende intergas ketel. Deze zal initieel ingesteld worden op 80 / 60 graden celsius aanvoer-retour bij oplevering, dus geen LTV. Ik wilde de ketel persoonlijk terugschroeven naar max 60 graden. Ze zeggen namelijk dat de HR ketels dan het beste renderen? Of moet ik dan niet doen?

Verder krijgen we op de benedenverdieping vloerverwarming als hoofdverwarming met eigen verdeler (5 a 6 groeps) aangesloten op de cv verdeler van de begane grond en 2 radiatoren (voor jassen en keuken doeken te drogen). Bovenverdieping 4 radiatoren waarvan 1 op de badkamer.

Nu wil ik ook de EVO home aanschaffen om het boven ook warm te krijgen (zeker de badkamer).
Of kan ik het beter anders doen om de stookkosten te minimaliseren, maar niet in te leveren op comfort? En wat heb ik nodig en hoe sluit ik het aan?

- Als ik het EVO home ysteem beschouw, krijg je beneden de EVOtouch.
- Bij de ketel de opentherm aansturing.
- HR80 kranen voor de radiatoren. Je hebt toch geen aparte thermostaat kranen meer nodig naast de HR80 toch?
- En een bypass DU145.

Maar komt er eigenlijk nog iets bij de vloerverwarming te zitten? Of zit de verdeler rechtstreeks op het systeem, of komt er nog iets voor te zitten?

[ Bericht 3% gewijzigd door Mr_Breezah op 16-11-2010 21:32:59 ]
pi_88853981
quote:
1s.gif Op donderdag 28 oktober 2010 17:13 schreef Verwarming het volgende:
De warmtevraag via de Open Therm Bridge (OT).

Bij mijn eerste poging heb ik dezelfde ervaring gehad als hierboven beschreven. De OT functioneerde alleen goed als de Evotouch op uitsluitend thermostaat voor een enkele zone zonder binding met andere componenten (bijv. HR80) stond ingesteld. Door toeval ben ik erachter gekomen dat de OT alleen bij de Evotouch werkt met meerdere ingestelde zones en bindingen met HR80 vanaf software versie 10.10 van de OT. Op het kastje van de OT zit een kleine witte stikker met een cijfercode, bijv. 10.10, of 10.20 enz. Alle eerdere versies die beginnen met bijv. een 9 functioneren uitsluitend wanneer de Evotouch staat ingesteld op thermostaat voor een enkele zone zonder binding met andere componenten. Helaas staat dit gegeven in geen enkele handleiding. Ik heb een nieuwe OT met de juiste software versie gekocht en nu loopt het systeem zonder probleem.
Bedoel je met de Opentherm Brigde, de R8810A1018? Zie http://products.ecc.emea.(...)data/pg_evohome.html. Ik kreeg zojuist de R8810A1018 met aan de buitenkant het nummer 055012. Binnen staat het nummer 1023 3, en het nummer 1023 3 staat ook op de verpakking. Ik zie nergens een getal met een punt erin, zoals jij beschrijft.
pi_89195451
Ik heb ook het evohome systeem aangeschaft met een evotouch, 13 HR80's en 2 BDR91's. Ik heb nog een soortgelijk probleem als wat hier al genoemd werd, nl dat de centrale warmtevraag kennelijk alleen door de zone huiskamer (waar de evotouch aan gekoppeld is) gestuurd wordt. de andere zones triggeren deze kennelijk niet. Iemand een idee ?
pi_89209597
quote:
1s.gif Op vrijdag 26 november 2010 20:17 schreef piejee het volgende:
Ik heb ook het evohome systeem aangeschaft met een evotouch, 13 HR80's en 2 BDR91's. Ik heb nog een soortgelijk probleem als wat hier al genoemd werd, nl dat de centrale warmtevraag kennelijk alleen door de zone huiskamer (waar de evotouch aan gekoppeld is) gestuurd wordt. de andere zones triggeren deze kennelijk niet. Iemand een idee ?
Ik dacht dat er maar max. 8 HR80s te koppelen zijn aan een EvoHome systeem?
pi_89220824
EvoHome ondersteund maximaal 8 zones, je kan meerdere HR80's per zone configureren. Volgens Honeywell zelfs onbeperkt.
pi_89250983
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 november 2010 21:16 schreef Forno het volgende:
Als je een weersafhankelijke regeling hebt, heb je niets aan de Evohome. Je ketel stookt dan, ongeacht er vraag is van de thermostaat of thermostaatknoppen, met behulp van een stooklijn.
Onzin. Een weersafhankelijke regeling bepaald aan de hand van een stooklijn alleen de aanvoertemperatuur (bij vloerverwarming soms de retourtemperatuur) van de verwarming. Lagere buitentemperatuur betekend een hogere aanvoertemperatuur van het CV water. Als de thermostaat geen warmtevraag heeft staat je ketel nogsteeds uit.
pi_89251797
Idd kun je per zone meerdere regelaars instellen, natuurlijk slechts 1 temperatuuropnemer. Een probleem wat ik wel nog heb, is dat het ketelrelais, een BDR91, steeds op storing springt als ik hem bij de ketel neerzet. Hij verliest de communicatie kennelijk want het rode ledje is continu aan. Na resetten werkt hi dan weer, maar na een tijdje (enkele uren) verliest hij weer de communicatie (dit kan ik teruglezen in de log). Toch heb ik enkele HR80's verder weg zitten, en is de afstand van de evotouch tot de ketel niet zo groot, er zit 1 plafond en 2 muren tussen. Ik heb de BDR91 al een keer helemaal gereset (15 sec indrukken) maar dat lijkt niet te helpen. Als ik hem in de kamer neerzet vlakbij de evotouch blijft hij goed werken.

Overigens lijkt het eerdere probleem wat ik gemeld heb opgelost, kennelijk heb ik het ding steeds als regelaar geprogrammeerd op de zone woonkamer en hiermee zijn instelling als ketelrelais overschreven (dank zij de overduidelijke gebruiksaanwijzing ...).
  FOK!fotograaf zondag 28 november 2010 @ 16:28:00 #31
17893 Forno
pi_89259790
quote:
1s.gif Op zondag 28 november 2010 11:46 schreef UltraPeePee het volgende:

[..]

Onzin. Een weersafhankelijke regeling bepaald aan de hand van een stooklijn alleen de aanvoertemperatuur (bij vloerverwarming soms de retourtemperatuur) van de verwarming. Lagere buitentemperatuur betekend een hogere aanvoertemperatuur van het CV water. Als de thermostaat geen warmtevraag heeft staat je ketel nogsteeds uit.
Volgens mij stookt een weersafhankelijke regeling, ook als alle ruimtes op temperatuur zijn. Dat maakt zo'n evohome schakeling in mijn ogen overbodig. Kun je er net zo goed gewone thermostaatknoppen op zetten.
pi_89316365
Heeft iemand ervaring met het koppelen van de HR80 aan de Evotouch? Bij mij komt er geen terugmelding op de Evotouch, zoals wel gebeurde toen ik de BDR91 koppelde. Communicatietest mislukt ook voor de HR80's.
De temperatuur regeling lijkt wel te werken, maar ik heb geen temperatuurmelding van de verschillende ruimtes op de Evotouch.
pi_89341708
quote:
1s.gif Op maandag 29 november 2010 21:03 schreef qwertz het volgende:
Heeft iemand ervaring met het koppelen van de HR80 aan de Evotouch? Bij mij komt er geen terugmelding op de Evotouch, zoals wel gebeurde toen ik de BDR91 koppelde. Communicatietest mislukt ook voor de HR80's.
De temperatuur regeling lijkt wel te werken, maar ik heb geen temperatuurmelding van de verschillende ruimtes op de Evotouch.
ik heb alle hr80's gekoppeld en heb hetzelfde gedrag ervaren. Het is heel frustrerend om niet te kunnen zien of je wel een goede verbinding hebt.Ze werken echter allemaal naar behoren. ik krijg ook van alle zonemodules (dwz die HR80 die voor een zone als temperatuuropnemer is aangewezen) de temperatuur in het overzicht. Houdt er wel rekening mee dat er een tijdsvertraging van enkele minuten tussen kan zitten.
Heeft er iemand practische ervaring met de afstand van de modules tot de evotouch ? Ik heb zoals ik al aangegeven had een probleem met de ketelmodule. Vlakbij de evotouch doe hij het prima, maar als ik hem bij de ketel leg, verliest hij iedere keer de communicatie.
pi_89405601
quote:
1s.gif Op zondag 28 november 2010 16:28 schreef Forno het volgende:
[..]
Wel, de verwarmingsindustrie is mijn werk, en ondanks dat de regelingen niet mijn specialisatie zijn heb ik nog nooit de uitleg gehoord dat er nog steeds warmte gemaakt wordt als er geen warmtevraag zou zijn. 't Zou tenslotte ook te belachelijk voor woorden zijn, zoals je zelf ook al aangeeft. En daarom werkt het ook niet op die manier.
pi_89409950
quote:
10s.gif Op woensdag 1 december 2010 21:34 schreef UltraPeePee het volgende:

[..]

Wel, de verwarmingsindustrie is mijn werk, en ondanks dat de regelingen niet mijn specialisatie zijn heb ik nog nooit de uitleg gehoord dat er nog steeds warmte gemaakt wordt als er geen warmtevraag zou zijn. 't Zou tenslotte ook te belachelijk voor woorden zijn, zoals je zelf ook al aangeeft. En daarom werkt het ook niet op die manier.
Geheel ongelijk heeft hij echter niet, en dat blijkt al dat regelingen niet jouw specialisatie zijn.

In de hedendaagse kleine huis keteltjes kan vaak direct een buitenvoeler aangesloten worden, en door een parameter instelling kun je de ketel dan vaak instellen op weersafhankelijk stoken, de regeling kijkt dan echter niet meer naar de ruimtetemperatuur maar gaat puur stoken op basis van buitentemperatuur.

Bij een goed gekozen stooklijn zal dit verder weinig problemen geven, echter de juiste stooklijn kiezen blijkt echter niet zo eenvoudig te zijn, vaak doordat het systeem vaak een bij elkaar geraapt zootje blijkt te zijn en niet goed op elkaar afgestemd is.
Denk aan een te groot vermogen cv ketel maar ook te grote of juist t kleine radiatoren in bepaalde ruimten

Weersafhankelijk stoken wordt vaak gekozen in grote gebouwen en zeker in het verleden was dit makkelijker en goedkoper om de ruimtetemperatuur te regelen via thermostaatknoppen op de radiatoren of convectoren dan een ruimteopnemer per ruimte wat zeker met oude regelingen vaak of erg duur of niet mogelijk was.

Standaard is het met weersafhankelijk stoken inderdaad dat je de ruimtetemperatuur per ruimte regelt door de thermostaatknop op de radiator, het evo systeem is hier inderdaad overbodig.

Uitgebreid wat natuurlijk ook meer kost is weersafhankelijk stoken en per ruimte of etage de temperatuur met een ruimteopnemer regelen, er zijn dan extra kleppen nodig, de ketel blijft echter wel standaard doorstoken en verwarmd in het slechte geval alleen de verdeler.
pi_89410496
Kijk je bijvoorbeeld Nasr de honeywell chronothem cmt907, daar kun je bijvoorbeeld een buitenvoeler op aansluiten, maar de regelaar doet daar verder niets mee, dat moet je meer zien als een gadget om op je klokthemostaat ook de buitentemperatuur af te kunnen lezen, neem je echter de ruimtevoeler dan kun je de klokthermostaat zo instellen dat hij niet naar de interne opnemer maar naar de externe opnemer kijkt, hiermee zou je de klokthermostaat in een ruimte kunnen plaatsen waar verder niemand bij kan en zodoende ook niet de thermostaat kan instellen of veranderen.
pi_89649270
Bij naaste kennissen van ons sinds kort ook het Evohome systeem in gebruik.

Onlangs verbouwd huis (o.a. nieuwe badkamer na lekkage) uit 1930, nu ook CV aangelegd.

Aanvankelijk was de bedoeling dat er weersafhankelijk gestookt zou worden,
dit vanwege de aanwezigheid van een houtkachel die voor de voornaamste warmte zorgt.

Dit bleek echter niet mogelijk met de Nefit TopLine Compact (foutje van de aannemer).

Daarna is de keus gevallen voor het Honeywell Evohome systeem,
ziet er leuk uit (hoog "gadget" gehalte) maar wat een pain in the a*s om in te stellen!

De CV installatie bestaat uit 2 designradiators en vloerverwarming in de badkamer (in het zelfde circuit zonder verdeler of RTL; zoveelste foutje) en 3 compact-radiators op de BG.

Het Evohome systeem bestaat uit een aan/uit relais voor de ketel en 5 HR80 knoppen.

In eerste instantie was het huis totaal niet warm te krijgen en de CV ketel sprong na 1 dag al in storing, dit bleek in de instellingen te zitten en na wat aanpassingen was dit opgelost.

Van de week volgende de "grote test" of ook de woonkamer/BG warm genoeg zou worden als er een keer géén gebruik gemaakt zou worden van de houtkachel. Niet dus.

Badkamer en keuken werden warm, maar in de woonkamer werden de radiatoren even verwarmt en daarna niets. De Evohome gaf vrolijk aan dat er 20,5˚ gemeten werd en 21˚ ingesteld.

In werkelijkheid lag de temperatuur tussen de 13˚ en de 16˚ graden.
Uiteindelijk na wat zoek werk de oorzaak gevonden.

Als referentie-temperatuur werd de interne voeler van de HR80 gebruikt; maar aangezien deze onder een vensterbank gemonteerd zit word deze beïnvloed door de warmte.

Ik heb de referentie-temperatuur aangepast naar de voeler geïntegreerd in de Evohome-base,
en het lijkt nu *eindelijk* goed te werken.

Waarschijnlijk had de installateur van de aannemer deze instelling over het hoofd had gezien.

Wat ik hem ook niet kwalijk kan nemen; want de informatie bijgeleverd is zeer karig en op internet, laat staan de Regelvisie site (website van Honeywell), is ook weinig te vinden.

Misschien komen de volgende PDF's die ik op internet gevonden heb andere gebruikers nog van pas als ze ook in de "moeilijkheden" zitten: PDF 1, PDF 2 en PDF 3

En wellicht interessant voor de monteurs/installateurs onder ons die meer over Evohome willen weten of verder willen uitbreiden: Workshop Evohome
Ik heb mij in ieder geval aangemeld, gewoon uit belangstelling.
pi_89650153
Het is inderdaad lastig om de juiste informatie te vinden en op de juiste plaatsen in te stellen.

Ik ZOEK nog steeds de manier om met de evohome de signaalsterkte te kunnen meten, zoals dat kennelijk met de DT92 kan (lees ik in een beschrijving van de BDR91). Je moet toch ook de signaalsterkte van bv de HR80 kunnen testen en van de BDR91 ?

Verder heb ik een probleem met het ketelrelais dat de hele tijd uitvalt omdat de verbinding wegvalt. de afstand naar de evohome is niet zo groot (6 a 7 meter) en andere modules (bv HR80) zitten veel verder weg.

De rest van de installatie staat bij mij in test en lijkt goed te werken.
Iemand enig idee hoelang de penlites in de HR80 meegaan ?
pi_89951793
Beste Piejee,

Sinds een week maak ik gebruikt van een EVOHOME systeem bestaande uit 3x HR80 (voor de keuken, badkamer, slaapkamer). 1x BDR91 als ketelrelais en 1xBDR91 als zone klep om de pomp van de vloer verwarming te schakeling in de woonkamer. De EVOHOME staat in de woonkamer en fungeert als Thermostaat voor deze ruimte.

EVOHOME staat +/- 4 meter van de 2 BDR91's zelfde verdieping. Ook ik merk dat deze DBR91 een eigen leven lijden pomp van de vloer verwarming wordt soms spontaan aangestuurd, zonder dat er een warmte vraag is ketelrelais is dan niet actief.

Vanmorgen was het niet warm in de badkamer blijkbaar heeft hier ook een communicatie hapering plaats gevonden. En soms slaat het ketelrelais aan en gaat daarna binnen een paar seconde weer uit. Beetje vaag allemaal. Voor de rest lijkt het systeem wel te functioneren. Maar bij de betrouwbaarheid van de draadloze communicatie zet ik zo mijn vraag tekens, het zelfde trouwens voor de temperatuur meting van de EVOHOME geplaatst op zijn standaard.
Ik heb de verbinding nog gechecked naar de DBR91’s maar de EVOhome geeft keurig aan dat de ontvangst kwaliteit uitstekend is.

Inmiddels contact gehad met Honeywell. Moet zeggen niet veel wijzer van geworden. Zij beweren dat er geen communicatie probleem is, anders worden led’s rood op de DBR91's.
Ze gaven wel aan dat het beter is om EVOHOME op te hangen voor een betrouwbare temperatuur uitlezing of een draadloze tempsensor gebruiken.

Ik ben echter wel benieuwd naar je bevindingen en of je al een oplossing hebt voor het communicatie probleem.

Twan.
  zondag 19 december 2010 @ 12:38:53 #40
13698 microkid
speaks digitalk
pi_90118283
Hier nog iemand met evaring met de EvoHome. M'n ouders hebben het thuis, 8 zones, 13 kranen. Ikzelf 4 zones en 5 kranen, en bij een vriend draait nu 3 zones met 3 kranen. Overal werkt het geweldig. Warm waar het warm moet zijn, koud waar het koud kan zijn. Geen onnodig stoken meer in ruimtes die toch niet gebruikt worden. Bij m'n ouders en mij hangt het systeem aan een Atag Blauwe Engel, bij m'n vriend aan een Nefit. Ook dat is allemaal geen probleem. Gewoon een ketelrelais eraan hangen en klaar.

Tip van Flip: de HR80 kranen kan je erg goedkoop in Duitsland halen, ong 79 euro, terwijl ze in Nederland iets van 130 moeten kosten. Tel uit je winst.

Er zijn trouwens momenteel 2 versies van de EvoTouch in omloop met andere firmware. Ik heb blijkbaar nog de oude versie, m'n maat heeft de nieuwe waarin een aantal nieuwe opties zitten. Ik ben al weken in onderhandeling met Honeywell en m'n leverancier om die nieuwe firmware te krijgen. Honeywell roept immers dat de EvoTouch zelf te updaten is via de usb aansluiting, Het vrijgeven van de software blijkt echter erg moeilijk.....
  zondag 19 december 2010 @ 14:20:07 #41
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_90122712
quote:
1s.gif Op zondag 19 december 2010 12:38 schreef microkid het volgende:
Tip van Flip: de HR80 kranen kan je erg goedkoop in Duitsland halen, ong 79 euro, terwijl ze in Nederland iets van 130 moeten kosten. Tel uit je winst.

Heb je een adresje of een webwinkel? Hier wil ik best een keer voor op en neer rijden.
pi_90124589
quote:
Er zijn trouwens momenteel 2 versies van de EvoTouch in omloop met andere firmware. Ik heb blijkbaar nog de oude versie, m'n maat heeft de nieuwe waarin een aantal nieuwe opties zitten. Ik ben al weken in onderhandeling met Honeywell en m'n leverancier om die nieuwe firmware te krijgen. Honeywell roept immers dat de EvoTouch zelf te updaten is via de usb aansluiting, Het vrijgeven van de software blijkt echter erg moeilijk.....
Laat ff weten hoe dit afloopt; ik ben zelf ook wel benieuwd hoe die firmware dan te updaten is
en hoe je aan de software kan komen/hoe dit werkt, leuk dat ze propaganderen met die USB
interface en "uit te breiden software-mogelijkheden", maar dan moeten ze wel vrijgeven hoe.

Hoe kan je trouwens "kijken" welke firmware versie je hebt?
Die optie/instellingen heb ik nog niet gevonden.
  zondag 19 december 2010 @ 17:28:04 #43
13698 microkid
speaks digitalk
pi_90131192
quote:
Heb je een adresje of een webwinkel? Hier wil ik best een keer voor op en neer rijden.
http://sanisto.de/Nach-Ma(...)aumtronic-HR-80.html
Leveren prima. Gewoon betalen via IBAN, en een paar dagen later liggen de HR80's op de deurmat.

quote:
Hoe kan je trouwens "kijken" welke firmware versie je hebt?
Die optie/instellingen heb ik nog niet gevonden.
Geen idee, ben ik ook nog naar op zoek.
pi_90198015
quote:
Ik ben echter wel benieuwd naar je bevindingen en of je al een oplossing hebt voor het communicatie probleem.

Twan.
Ik heb het systeem zelf proefdraaien op een drietal radiatoren en de kamerthermostaat. De ketel zelf wordt nog niet aangestuurd. Wel heb ik 2 BDR91's mee proefdraaien maar die sturen nu niets aan, ze lijken gewoon te reageren, maar ze liggen dan ook 2 meter van de evotouch af :) Volgende week worden bij mij de radiatoren aangepast en kan ik voluit gaan draaien. Ik heb dan vrij, dus kan ik de zaak goed in de gaten houden ... Ik heb wel een oplossing voor straks, want ik ga de BDR91 gewoon op de plek van de huidige kamerthermostaat monteren, dus dan zit hij vlakbij en kan ik tevens zien of de ketel actief is.

Ik heb de evotouch aan de computer gehangen, maar krijg er niets uit. Kennelijk is er een aparte interface nodig en zit er geen webbrowser oid in, helaas.
Zelf ben ik ook in hoge mate geinteresseerd in de uitbreidingen die honeywell in petto heeft.

quote:
Er zijn trouwens momenteel 2 versies van de EvoTouch in omloop met andere firmware. Ik heb blijkbaar nog de oude versie, m'n maat heeft de nieuwe waarin een aantal nieuwe opties zitten
.

Microkid schrijft dat er enkele toegevoegde opties bij zijn vriend aanwezig zijn, kun je aangeven welke dat zijn ?
  maandag 20 december 2010 @ 22:47:27 #45
13698 microkid
speaks digitalk
pi_90206537
quote:
Microkid schrijft dat er enkele toegevoegde opties bij zijn vriend aanwezig zijn, kun je aangeven welke dat zijn ?
Oud: vakantieknop links naast de ECO knop. Nieuw : Lifestyle knop naast de ECO knop, met daarachter 3 zelf te programmeren opties (bijv zondag, thuiswerk enz)
Oud : slechts 1 optimalisatie keuze. Nieuw : 4 optimalisatie keuzes (inschakeloptimalisatie, uitschakeloptimalisatie, normale optimalisatie en nog een 4e keuze)
Oud : verborgen systeemmenu menu (na 10 seconden) bestaat uit 6 items. Nieuw : menu bestaat uit 8 items en 2 pagina's.
En ik heb nog een paar kleinigheden gezien maar nu even niet op het netvlies.

Zowiezo kan de EvoTouch nog een stuk krachtiger en slimmer gemaakt worden. Ik heb Honeywell al een lijst met 20 verbeterpunten toegestuurd. Deze zijn al doorgegeven aan het ontwikkelteam. Denk bijv. aan de handige optie van de Chronoterm "Volgende dag als zondag" en 3 afzonderlijk in te stellen weekprogramma's. Nu maar eens wachten of en wanneer ze in een nieuwe firmware opduiken. Het is dat ik zelf de sourcecode niet heb, anders had ik er al lang een paar leuke opties bij geprogrammeerd :)
pi_90207930
quote:
Het is dat ik zelf de sourcecode niet heb, anders had ik er al lang een paar leuke opties bij geprogrammeerd
Dit laatste ben ik zelf ook met je eens :) hoewel het voor mij al een paar jaar geleden is dat ik het gedaan heb.

Zelf ben ik ook nogal geinteresseerd in een mogelijkheid om de signaalsterkte te kunnen meten.
Zoals ik al schreef is er in het "manual" van de BDR91 een beschrijving hoe dit te meten met een DT92, er komt dan een getal uit wat de signaalsterkte aangeeft.

Hoe heb je trouwens contact met Honeywell, want de antwoorden die de helpdesk me stuurt zijn o zo triest. Daar kom ik geen stap verder.
pi_90224627
Leuk om een actief forum te vinden voor dit honeywell systeem.
Ik ben al langere tijd informatie aan het verzamelen.
De manuals zijn idd onduidelijk.
De prijzen verschillen sterk, maar zijn redelijk prijzig voor deze stap in het duister.
Vaneigens wil ik zoals iedereen een betrouwbaar systeem.
Als ik van jullie hoor dat de BDR91 te pas en te onpas communicatie problemen heeft... Belooft dat weinig goeds.
Hoewel het voor mij goedkoper kan uitkomen om een HCE80, underfloor heating controller te gebruiken. Ipv een stel BDR91's.

Werkt de opentherm bridge correct ?
Modulerend en hoe is het gesteld met de afstand tussen dit en de evotouch ?

Ik heb Giacomini als thermostaat kraan op de radiatoren.
Er blijkt hiervoor een HR80 adapter beschikbaar. Maar slechts op enkele sites te vinden.

Algemeen zou dit een prachtig systeem kunnen zijn. Maar met gebrek aan support...
Mocht de USB link vrijgegeven worden is een koppeling aan een domotica system mogelijk.

Over by-pass gesproken...
Een DU145 klep zou niet betrouwbaar zijn.
1 zoneklep continue gedeeltijk open te laten schijnt het beste te zijn.

Of een andere circulatiepomp, 1 die automatisch z'n snelheid aanpast in functie van de druk.
Zodanig dat er gerust maar 1 of geen radiator open kan zijn.
Bv. Wilo Stratos Pico

Hieronder de nodige componenten/prijs indien ik onze verwarming volledig op evotouch wil plaatsen.

Mogelijkheid 2 Met vloermodule als klepsturing :

Naam Type Nr. # eenheidsprijs
OPENTHERM-Bridge R8810A1018 1 110 110
Relay module 5 A BDR91 0 115 0
Underfloor heating controller HCE80 1 310 310
evotouch controller WATC928G1000 1 270 270
Radiator controller HR80 6 85,9 515,4
Digital room unit dt92 1 60 60
totaal 1265,4
pi_90254741
dag sugarwell,

de bypass kun je ook maken door een zg eenrichtingklep te gebruiken, die met een veer werkt.Hij heeft zoveel tegendruk dat hij normaalgesproken dicht blijft, maar mochten alle radiatoren onverhoeds dicht zijn, wordt de klep geopend en fungeert als bypass. Zo ben je voor 2 tientjes klaar !
Verder moet je eens op de site http://www.waakzaamwonen.(...)kket-2010-p-448.html kijken voor een pakket, waarmee je de totaalprijs flink kunt drukken. Ik heb via de email met waakzaamwonen onderhandeld en heb er nog flink wat vanaf gekregen indien ik het totale pakket bij hun kocht. Je mag naar mij verwijzen, dat herinneren ze zich nog wel omdat ze speciaal voor mij het pakket als product in de webshop hebben gezet zodat ik het kon bestellen !! Succes met je keuze.
Overigens zijn de BDR91s volgens mij niet onbetrouwbaar, het is denk ik alleen het bereik waar het aan schort :(
  woensdag 22 december 2010 @ 16:28:33 #49
13698 microkid
speaks digitalk
pi_90294790
Dat kan nog goedkoper.
Startpakket halen bij Siwako (http://www.siwako.nl), 435 euro. Met 3 HR80's.
Extra HR80 uit Duitsland halen voor 80 euro/st (zie eerdere post).
Totaal dus 515 euro, toch weer 60 euro goedkoper dan piejee :)
pi_90555672
Hallo
Interessant deze discussie. Heb inmiddels een offerte binnen maar als ik vergeljk wat de componenten kosten en het bedrag vd offerte dan is het zo'n 1000 euro voor de installatie terwijl ik via Honeywell toch een beetje de indruk krijg dat dit zelf te doen zou moeten zijn.
De installatie zou moeten zijn 5 slaapkamers = 5 zones. De vloerverwarming zou via een zoneklep aan/uit gezet moeten worden alleen weet ik niet hoe deze electrisch aangestuurd dient te worden? Iemand enig idee? Verder wil ik de EvoTouch aan de muur hangen op de plek waar nu de therrmostaat hangt. Aangezien we een Nefit ketel hebben verlies ik het moduleren op ruimte temperatuur en moet ik de aan/uitRF schakelaar bij de ketel hangen. En dan verder een drukventiel bv DU145, waar moet deze trouwens komen? Aan het einde vd leiding of vlak bij de ketel?

graag wat feedback en iedereen bedankt voor alle waardevolle info.
pi_90563863
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 december 2010 21:39 schreef schumacm het volgende:
Hallo
Interessant deze discussie. Heb inmiddels een offerte binnen maar als ik vergeljk wat de componenten kosten en het bedrag vd offerte dan is het zo'n 1000 euro voor de installatie terwijl ik via Honeywell toch een beetje de indruk krijg dat dit zelf te doen zou moeten zijn.
De installatie zou moeten zijn 5 slaapkamers = 5 zones. De vloerverwarming zou via een zoneklep aan/uit gezet moeten worden alleen weet ik niet hoe deze electrisch aangestuurd dient te worden? Iemand enig idee? Verder wil ik de EvoTouch aan de muur hangen op de plek waar nu de therrmostaat hangt. Aangezien we een Nefit ketel hebben verlies ik het moduleren op ruimte temperatuur en moet ik de aan/uitRF schakelaar bij de ketel hangen. En dan verder een drukventiel bv DU145, waar moet deze trouwens komen? Aan het einde vd leiding of vlak bij de ketel?

graag wat feedback en iedereen bedankt voor alle waardevolle info.
Je kunt natuurlijk ook over je offerte onderhandelen. Laat je installateur eens specificeren. Wat kost het als jij hem de apparatuur levert? Kijk ook eens op werkspot voor een installateur.
pi_90592892
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 december 2010 23:59 schreef Coelho het volgende:

[..]

Je kunt natuurlijk ook over je offerte onderhandelen. Laat je installateur eens specificeren. Wat kost het als jij hem de apparatuur levert? Kijk ook eens op werkspot voor een installateur.
Blijkbaar dekt d installateur zich al in, hoewel als je zelf de apparatuur aanlevert dan hoeft hij daar ook geen garantie op te geven ook niet op het juist functioneren van het systeem.
Blijft wel dat er ook waterzijdige werkzaamheden zijn natuurlijk.
  zaterdag 1 januari 2011 @ 11:37:44 #53
13698 microkid
speaks digitalk
pi_90704052
Een drukventiel of bypass moet bij voorkeur aan het eind van de leiding komen. Als het niet anders kan, dan ergens anders. Bij mij zit ie op 2 meter van de ketel. Niet de meest ideale plek maar het kon gewoon niet anders.
Je zou er voor kunnen kiezen om je installateur alleen het leidingwerk te laten doen en dat je zelf de EvoTouch installeerd. Zo lastig is het inderdaad niet. Zorg er dan wel voor dat je de juiste kranen op je radiators hebt (Danfoss RA serie).
pi_90759321
Ik heb twee vraagjes over het Evohome systeem:
1. Jullie hebben het steeds over die bypass. Ik snap dit niet helemaal. Waar is die voor nodig? Als er geen enkele ruimte warmte vraagt, dan is het toch de bedoeling dat de ketel ook stopgezet wordt? Dan is er toch geen bypass nodig?

2. Is het ook mogelijk om een ruimte niet 'ketelsturend' te maken? Ik heb een ruimte die ik minimaal wil verwarmen. Als de ketel aan is mag er van mij een kleine hoeveelheid water door de radiatoren aldaar lopen. Maar ik wil niet dat de ketel speciaal voor die ruimte gaat draaien. Is zoiets mogelijk?
pi_90764293
@tmp_t: Dan zet je daar toch geen HR80 thermostaatknop op maar gewoon een handbediende kraan of een thermostaatknop van een ander merk/type? Probleem opgelost lijkt me.

@microkid: Hoeft niet speciaal de Danfoss RA serie te zijn; daar heb je toch alleen maar een adapter voor nodig (ook al word die er standaard bijgeleverd); ieder thermostatisch ventiel met een M30 x 1,5 aansluiting kan direct gebruikt worden (bv. Honeywell, Heimeier, etc.).
  maandag 3 januari 2011 @ 06:26:07 #56
13698 microkid
speaks digitalk
pi_90780541
@tmp_t: Wat je zegt klopt op zich. Echter ... zijn er situaties waarbij dit niet opgaat.
1) De HR80 sluiten zichzelf af. Dus als het bijv overal warm genoeg is zal de HR80 soms slechts een klein stukje openstaan. Hierdoor wordt de doorstroming in het systeem erg laag. Dit is slecht voor je ketel aangezien het water dan zou kunnen koken. Sommige ketels kunnen een lage doorstroming detecteren (o.a. mijn Atag Blauwe Engel) en gaan dan in beschermende modus draaien. (tijdje uit en dan weer aan).
2) Sommige ketels hebben een nadraaifase. Dwz als er geen warmtevraag meer is draait de pomp nog 5 minuten door ofzo. Doordraaien terwijl alle kranen dichtstaan helpt niet echt.

Ergo, om problemen met de doorstroming te voorkomen wordt veelal een bypass geinstalleerd. Dit is een "short-cut" tussen aanvoer en retourleiding en gaat vanzelf open wanneer de druk een bepaad minimum niveau overschrijdt. Voordat ik de bypass had ging de ketel steeds in de fout. Nadat de bypass er in zit heeft de ketel geen enkel probleem meer gegeven.
pi_90785454
quote:
1s.gif Op zondag 2 januari 2011 21:15 schreef naaa het volgende:
@tmp_t: Dan zet je daar toch geen HR80 thermostaatknop op maar gewoon een handbediende kraan of een thermostaatknop van een ander merk/type? Probleem opgelost lijkt me.
Dat vind ik geen goede oplossing, want dan maak ik niet optimaal gebruik van dit systeem. Er zijn namelijk wel weer periode's dat ik die ruimte toch wil verwarmen. En ja.. dan kan ik daar de ouderwetse kraan gaan opendraaien... maar dat was nou juist niet het idee van dit systeem.

@microkid: bedankt voor de uitleg
pi_90812647
Hallo, allemaal en een gelukig nieuw jaar nog.

Ik ben nu zelf aan de gang gegaan met dit systeem.
Heb een huis met vier verdiepingen waarvan een met vloerverwarming, ja dat is een ramp om op de juiste plaatsen warm te stoken en ja er zaten ook nog handbediende kranen in.
Was in 2009 toen ik het kocht al eens naar een systeem gaan zoeken om het geheel goed in order te krijgen, op dat moment was er niet echt iets wat mijn de oplossing bod tegen een aardige prijs en zonder het huis overhoop te halen, zie half 2010 wat ik met mijn neus op viel :)
Heeft het dus tot eind 2010 geduurt voor ik tot aanschaf overging dit hoofd zakelijk omdat je toch weinig echte info kan vinden voor maat werk.

Wat heb ik gekocht:
1 basis set voor radiatoren met een extra Modulerende unit die zijn binnen.
2 extra HR80 besteld bij onze duitse vrienden. (mijn dank voor de info in dit draadje)
1 Honeywell-Centra Netzteil ATF300 ook bij onze duitse vrienden(komt niet in de NL voor als nog)
1 honeywell zoneafsluiter.
7 danfoos thermostaat kranen.

Wat heb ik gedaan:
De basis set goed bekeken en het spul zonder het op de ketel aan te sluiten uigeprobeerd dit omdat ik bang was dat ik geen berijk zouw hebben in de badkamer op de beganegrond,huiskamer op de 2e verdieping. Als je de verschilende gebruikshandlijdingen online leest zowel van de HR80 en de Evohome kun je zien dat je de ontvangst zowel op de HR80 als de evohome kan testen. Dit een aantal dagen bekeken en de HR 80 op verschilende plaatsen geplaatst zo dat ik er zekker van ben dat ik het kan toepasen zo als ik dat zou willen.
Nu draait de evohome als kamer thermostaat met de modulerende unit stand allone, modulerende unit is een verdieping hogen geplaatst in de CV kast en het systeem werkt na behoren.

Wat ga ik doen.
1- handbediende kranen vervangen door de thermostaat kranen en de zoneafsluiter plaatsen voor de vloerverwarming.
2- de draadloos ketelrelais BDR91A1000 wat gewoon een aan/uit relais is ,die kopel ik aan de zoneafsluiter .(voor de bedrading info bel even met honeywell ik kon hem nergens vinden)
3- HR 80 aansluiten
4- de evohome unit weer op zones zeten de de HR80's en de BDR91 aanmelden
5- ATF300 inbouwen in de muur of in de CV kast zetten en de draden van de oude thermostaat gebruiken dan kan de muur plaat ook gewoon op de oude plaats van de oud ethermostaat,daar ben ik nog niet helemaal uit.

Zo wat een verhaal allemaal, ik hoop dat andere nog wat info kunnen halen uit mijn ervaringen tot nu toe, zal me nog wel een melden als het systeem geheel draait.

Thanks One 8-)
pi_91178954
Oke alles zit er in sins zondag alles lijkt te werken alleen zit ik met het volgende probleem:

Ik had mijn ketel een Agpo 135c op 50 graden gezet als max CV water en in mijn oude situatie.
De vloer verwarming toch niks doet boven de 50 graden en het hele huis werd toch warm op deze langzame manier, en doordat de isolatie bijzonder goed is kunnen de radiatoren op die manier ook niet de lucht van de huiskamer opwarmen voor de vloer daar de tijd voor kreeg.

Nu is het zo dat de openterm module van de Evohome me niet meer zelf een temp kan laten instelen voor de CV water, heb nog even de oude thermos er aan gehangen ook opentherm en dan kan het weer wel. Nu wordt dus BV het aanvoer water wel 80 graden terwijl mijn vloer echt niet sneler warmer wordt ,het omgekeerde is zelf het geval me vloer is kouder dan anders.

Iemand ideeen hier over?

Thanks One 8-)
pi_91313272
Beste Oneofmany,

Het probleem wat jij omschrijft met de temperatuur van je vloer verwarming komt mij enig sinds bekent voor.
In mijn situatie ben ik van een modulerende Thermostaat Nefit naar een aan/uit thermostaat gegaan om dat mijn Nefit ketel geen opentherm ondersteunt. Ik kan gelukkig op de ketel wel de max. CV water temperatuur instellen, staat nu op 60 graden om radiatoren nog voldoende capaciteit te geven. Ook bij mij wordt de vloer verwarming niet zo warm als in mijn oude situatie toch is de kamer temperatuur gelijk gebleven, 20 graden. Wat ik merk is dat de EVOtouch veel korter stookt maar wel vaker, met als resultaat dat de vloer minder warm wordt.
In mijn oude situatie stond de ketel wel 2-3 uur op een heel laag pitje te stoken door het moduleren van de Thermostaat, daardoor wordt uiteindelijk de vloer homogener verwarmt.

Je zou kunnen spelen met de minimale aan-tijd (5min) op de EVOtouch. En het maximaal aantal schakel momenten in een uur (3x). Dit is op advies van Honeywell.

Maar een echte oplossing heb ik tot nu nog niet gevonden.

Verder heb ik nog steeds mijn twijfels of het systeem bug vrij is. Ik merk soms ook dat de ketel gaat stoken zonder dat daar behoefte aan is radiatoren worden niet warm en vloer verwarmingspomp wordt niet ingeschakeld. Anders om gebeurt het soms ook, heel vaag allemaal. Honeywell begrijpt dit verder ook niet.

Wat mij verder ook nog opgevallen is, als je op de EVOtouch temperatuur in een ruimte omhoog zet dan springt meteen de gemeten ruimte temperatuur in die ruimte met een 0,5 graden omhoog, lijkt er op of dat ze een hysteresis hebben ingebouwd.

Twan,
  maandag 17 januari 2011 @ 21:53:50 #61
13698 microkid
speaks digitalk
pi_91488512
@twan, met wie heb jij contact bij Honeywell? Ik ben ze al tijden aan het bestoken met main inzake nieuwe firmware en suggesties die ik heb. Wellicht kunnen we via jouw contactpersoon erachter komen hoe dat nou zit met die nieuwe firmware.
pi_91619997
@naaa,
Hallo allemaal, ik heb een evo home setje aangeschaft en loop ook tegen het onderstaande aan.
Naaa (of iemand anders natuurlijk)zou jij me kunnen vertellen waar/hoe je de referentietemperatuur naar de HR 80 geïntegreerd hebt? Volgens de Honeywell helpdesk is dit namelijk niet mogelijk met een HR 80.
Volgens hun moet ik een losse temperatuuropnemer aanschaffen, en die in de ruimte hangen Maar
aangezien jij een andere ervaring hebt kan ik mij wellicht de aanschaf van een externe voeler besparen.

Bij voorbaat dank voor de eventuele info.

quote:
1s.gif Op dinsdag 7 december 2010 21:00 schreef naaa het volgende:
Badkamer en keuken werden warm, maar in de woonkamer werden de radiatoren even verwarmt en daarna niets. De Evohome gaf vrolijk aan dat er 20,5˚ gemeten werd en 21˚ ingesteld.

In werkelijkheid lag de temperatuur tussen de 13˚ en de 16˚ graden.
Uiteindelijk na wat zoek werk de oorzaak gevonden.

Als referentie-temperatuur werd de interne voeler van de HR80 gebruikt; maar aangezien deze onder een vensterbank gemonteerd zit word deze beïnvloed door de warmte.

Ik heb de referentie-temperatuur aangepast naar de voeler geïntegreerd in de Evohome-base,
en het lijkt nu *eindelijk* goed te werken.

Waarschijnlijk had de installateur van de aannemer deze instelling over het hoofd had gezien.

Wat ik hem ook niet kwalijk kan nemen; want de informatie bijgeleverd is zeer karig en op internet, laat staan de Regelvisie site (website van Honeywell), is ook weinig te vinden.

Misschien komen de volgende PDF's die ik op internet gevonden heb andere gebruikers nog van pas als ze ook in de "moeilijkheden" zitten: PDF 1, PDF 2 en PDF 3

En wellicht interessant voor de monteurs/installateurs onder ons die meer over Evohome willen weten of verder willen uitbreiden: Workshop Evohome
Ik heb mij in ieder geval aangemeld, gewoon uit belangstelling.


[ Bericht 1% gewijzigd door zwolly op 20-01-2011 19:11:22 ]
pi_91629308
Iemand interesse in een OpenTherm R8810A1018 ? , ik heb een complete set gekocht op marktplaats maar ik heb geen OpenTherm ketel dus ik zoek een BDR91A1000 Ketelrelais (aan/uit).
Ruilen is gewenst....mijn relais is gloednieuw en nooit getest/gemonteerd.
PM me even als je interesse hebt
pi_91633574
@zwolly: Als je de zones hebt aangemaakt en de componenten gaat toewijzen,
word er eerst gevraagd of je de interne temperatuurvoeler wilt gebruiken (die in de Evotouch-base;
maar let op: kan alleen aan 1 zone gekoppeld worden!) of een externe temperatuurvoeler.

In dit geval kies je dus voor een externe en volg je de wizard. Vervolgens wijs je dan 1 van HR80 aan als temperatuurvoeler dmv. toewijzen toets in de HR80.

Hierna wijs je de zoneregelaar(s) toe aan de zone, wederom dmv. de toewijzen toets in de HR80 (dus opnieuw).

Zie ook de PDF 1 link in mijn vorige post voor een wat duidelijkere handleiding waar dit ook in staat vermeld. Overigens ben ik vandaag naar die workshop in Amsterdam geweest, een aantal vragen beantwoord gekregen, een aantal nieuwe dingen opgestoken maar het een-en-ander was ik zelf dmv. "error-and-trail" al achter gekomen :)
pi_91636299
@naaa Thnx voor je snelle reactie!
Wat gebruik je nu als temperatuur sensor/opnemer dan een HR80 of de Evotouch zelf?
Ik kan nergens wat vinden over het aanpassen van een referentie temperatuur in de HR80, ook niet in die PDF 1 zoals gelinkt.
Handige links overigens, mijn bijgeleverde cd deed het maar half dus heb dankbaar gebruik gemaakt van PDF's.

Hoe was de workshop interesante dingen gehoord die eraan zitten te komen?
Of ging het meer over instellingen en toewijzen van randapparaten?
"error-and-trail" is hier in huis ook altijd een bekende aan tafel :-)
  zondag 23 januari 2011 @ 20:43:24 #66
13698 microkid
speaks digitalk
pi_91766807
Eindelijk goed nieuws van Honeywell: de nieuwe firmware voor de EvoTouch wordt binnen enkele weken verspreid onder de getrainde installateurs. Zal binnenkort dus eens contact opnemen met mijn leverancier en zien hoe ik de firmware erin krijg.
pi_91777709
Da's opzich goed nieuws, ik ervaar toch wat vreemde problemen.
Alleen jammer dat je voor een "makkelijk zelf te doen systeem" naar een getrainde installateur moet voor een firmware update, mijn leverancier is bijvoorbeeld een internetshop.
Maar eens horen of Honeywell een adressenlijst heeft van "getrainde installateurs".
pi_91788993
@zwolly: Afhankelijk van wat je wilt gebruik je de interne sensor in de Evotouch of de externe sensor in de HR80; op moment dat je aan de knop van HR80 die je als temperatuurvoeler hebt ingesteld voor een bepaalde zone draait, stel je hiermee de temperatuur voor die zone omhoog of omlaag.

@microkid: Over de firmware heb ik/we het ook even kort gehad. De "nieuwste" firmware 2 is via Honeywell en een aantal getrainde installateurs verkrijgbaar en kan dus gebruikt worden om de Evotouch's met een eerdere firmware via de computer te upgraden.

Ook de functionaliteit die in de toekomst evt. uit te breiden is, zou zolang het "technisch mogelijk is" op eerdere versies van de Evotouch geïnstalleerd moeten kunnen worden.

Overigens zit er achterop de Evotouch een "klepje" waar een "uitbreidingsprint" ingezet kan worden. Ben benieuwd wat hiervoor nog op de markt komt. Klik-aan-klik-uit, weer- en verkeersinfo via draadloos internet; Who knows :)
pi_91825686
@naaa, Ik dacht dat je bedoelde dat je een correctie kon meegeven aan een HR80 die onder een vensterbank gemonteerd zit, zodat de gewenste ruimte temperatuur weer klopt.

@microkid, Hoe worden die HR80's geleverd vanuit Duitsland, zijn die inclusief de danfoss adapter?
  donderdag 27 januari 2011 @ 17:46:46 #70
13698 microkid
speaks digitalk
pi_91949536
@naaa: ik zou dat uitbreidingspunt graag gebruiken om de EvoTouch via Wifi te programmeren en uit te lezen. Dan nog een iPhone App erbij en dan kan je vanuit de auto tegen je EvoToch vertellen dat je er aan komt :) (of later thuis komt)

Je zegt dat de firmware ook via Honeywell verkrijgbaar is. Weet jij hoe dan? Ik moet hier namelijk 3 systemen updaten, dus het zou wel makkelijk zijn als ik dat gewoon zelf kan.

@zwolly : ze komen met de normale adapterringen, dus ook voor Danfoss
pi_91951792
@zwolly: Je kan wel de temperatuur van de interne sensor van de Evotouch "nastellen" of "kalibreren", maar dat geld niet voor de HR80's.

In jouw beschreven situatie (montage onder vensterbank) word er aangeraden een externe temperatuurvoeler te gebruiken (bv. de HCW82 of de DT92) óf de interne van de Evotouch zelf.

@microkid: Van Honeywell zelf :) Probeer ze eens telefonisch te benaderen, en lukt het niet, misschien kan ik wat regelen.
pi_91977476
@naaa: heb je zelf die firmware al binnen dan? Ik ben zelf geinteresseerd in deze firmware namelijk, ook ik hou ervan om dingen zelf te doen/regelen :) Honeywell zelf bellen...ze zijn erg "druk" als ik bel (als particulier) erg kortaf/snel/weinig behulpzaam (krijg te horen dat dit alleen voor installateurs is als ik wat vraag), dus om ze weer te bellen en te vragen over de firmware zie ik niet zo zitten.

Btw, mijn vraag over het ruilen van de ketelrelais is voldaan, heb nu een geschikt ketelrelais en de "oude" hangt in Groningen aan de muur bij iemand. De ruil is goed gegaan, bij hem werkt het perfect en bij mij ook. Aansluiten van alles en alles instellen was een eitje.
pi_92038331
Heren kenners, ik wil de volgende situatie gaan inrichten met EvoHome. Enig idee hoe ik dit het beste doe (wat ik nodig heb aan apparatuur?)

Woonkamer
- Vloerverwarming als hoofdverwarming, deelvertrekken die ik wil reguleren zijn woonkamer, keuken en werkkamer.
- In de bijkeuken zit een radiator en er ligt vloerverwarming (zelfde lus als de keuken). De radiator wil ik kunnen reguleren.

1e etage
- Vloerverwarming op mijn badkamer.
- Een (design)radiator op de badkamer, voornamelijk om handdoeken te drogen. Hoe deze twee te reguleren zodat ze elkaar zeker niet tegenwerken?
- 3 slaapkamers, onafhankelijk reguleren.

2e etage
- Twee zolderkamers, allebei onafhankelijk reguleren.
- Een kleine badkamer, die - indien gebruikt - door de radiator te verwarmen moet zijn. Dit gebeurt maar af en toe, dus deze radiator zou handbediend mogen zijn. Deze moet echter wel warm worden wanneer opengedraaid (en dus niet afhankelijk van andere vertrekken).

Kan dit op een systeem? Op welke wijze (ruimtevoelers of HR80)? Tellen de 3 zones van de vloerverwarming ook als 3 zones wanneer het gaat om de max. 8 onafhankelijke zones die op de EvoHome kunnen? In dat geval kom ik namelijk aan 3x BG, 4x 1e en 2x2e = 9. Indien dat de rekensom is, dan zouden werkkamer en keuken misschien geschakelt moeten worden, aangezien er ook een gashaard in de woonkamer staat (haard aan moet niet tot koude werkkamer/keuken leiden.

Iemand met verstand van zaken die een poging wil wagen?
pi_92095847
@sammie72: Voor zover ik weet geeft Honeywell de firmware voor als nog alleen vrij aan een select aantal installatiebedrijven/installateurs.

@Coelho: De situatie zoals jij die beschrijft is goed te regelen met het Evohome systeem.

Je geeft aan dat de BG geheel vloerverwarming heeft. Ik neem aan dat alle lussen samenkomen op een verdeler en je ook weet welke lussen naar welke vertrekken gaan? Zou je een foto kunnen maken van de verdeler? Afhankelijk daarvan kan ik oordelen of het mogelijk is om deze lussen als aparte "zones" te kunnen instellen.

Voor de rest kan je de ruimtes die met radiators verwarmt worden gewoon voorzien van HR80 knoppen. Hiermee kan je aparte zones aanmaken.

Als je de radiator van de kleine badkamer in een aparte zone zet met een constant "lage" temperatuur (b.v. 17 of 18 graden), zal deze doorgaans geen warmte vragen of krijgen van de CV ketel. Op het moment dat je handmatig de knop van de HR80 omhoog zet, zal deze een warmte vraag naar de ketel sturen en de handmatig ingesteld temperatuur zal gehandhaafd blijven tot het volgende schakelmoment door de Evotouch word vrijgegeven.
  zondag 30 januari 2011 @ 21:52:24 #75
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_92101070
quote:
1s.gif Op zondag 30 januari 2011 20:48 schreef naaa het volgende:
@Coelho: De situatie zoals jij die beschrijft is goed te regelen met het Evohome systeem.

Je geeft aan dat de BG geheel vloerverwarming heeft. Ik neem aan dat alle lussen samenkomen op een verdeler en je ook weet welke lussen naar welke vertrekken gaan? Zou je een foto kunnen maken van de verdeler? Afhankelijk daarvan kan ik oordelen of het mogelijk is om deze lussen als aparte "zones" te kunnen instellen.

Voor de rest kan je de ruimtes die met radiators verwarmt worden gewoon voorzien van HR80 knoppen. Hiermgee kan je aparte zones aanmaken.

Als je de radiator van de kleine badkamer in een aparte zone zet met een constant "lage" temperatuur (b.v. 17 of 18 graden), zal deze doorgaans geen warmte vragen of krijgen van de CV ketel. Op het moment dat je handmatig de knop van de HR80 omhoog zet, zal deze een warmte vraag naar de ketel sturen en de handmatig ingesteld temperatuur zal gehandhaafd blijven tot het volgende schakelmoment door de Evotouch word vrijgegeven.
Het mooie is dat ik op dit moment nog vrije keus heb, dus ik kan de leidingen leggen zoals ik wil. Mijn huis moet nog gezet worden (overmorgen starten ze met graven). Ik vraag me nog steeds af of we niet teveel zones hebben als we de indeling hanteren zoals ik in mijn eerdere post voorgesteld heb.
pi_92270081
Hoe moeilijk zijn de HR80's eigenlijk te installeren ?
Ik heb één moderne Vasco hangen met thermostaat knop, dat zal niet moeilijk zijn. Maar in de rest van het huis zitten gewone kranen (uit ± 1969). Moet ik hier de hele kraan vervangen (dus incl. "binnenwerk"), of past de HR80 met een adapter op de plek van de oude knop ? Hier een linkje naar radatorkraan 1 en radiatorkraan 2.

En ik heb ooit gehoord dat Thermostaat kranen altijd Horzontaal gemonteerd moeten worden - klopt dat ?
pi_92303473
De standaard (in de verpakking) HR80 heeft een binnendraad M30 x 1,5 mm. Voor de kranen heb je thermische ventielen nodig die heb je in haakse en rechte uitvoering, dus dat wordt hele kraan vervangen.
pi_92310444
Daar was ik al bang voor. Echt duur zijn die thermische ventielen niet (zeker als je het vergelijkt met een HR80), maar het betekend toch weer alles leeg laten, klooien met waterpomptang en teflontape en een paar wekenlang alles ontluchten.

Maar bedankt voor de uitleg !
pi_93382156
Ik heb inmiddels ook een Evohome systeem geinstalleerd met vloerverwarming en diverse HR80 radiatorkranen en loop ook tegen vreemde zaken aan:

1. Als de CV niet draait en een HR80 wordt, tegen de programmering in, hoger gezet dan springt de CV niet aan. Je moet dan weer naar de Evotouch om daar voor de desbetreffende ruimte de temperatuur te verhogen. Een beetje dom.

2. Als op de vloerverwarming 1 zone te warm is, en een andere te koud dan gaan beide zones open staan. Dit zag er in eerste instantie mooi uit omdat het deed voorkomen dat de warmte van de te warme zone naar de te koude zone wordt getransporteert...totdat even later toch de CV aansprong. Met als gevolg dat de al te warme zone nog veel heter werd. Zo zaten we hier te puffen bij 23 graden.

3. Als in 1 ruimte meerdere HR80 thermostaatkranen gekoppeld zijn via Teach-in, en 1 daarvan wordt op een andere temperatuur gezet dan gaan de andere niet mee.

Het lijkt erop dat Honeywell iets te vroeg de markt opgegaan is.
pi_93386394
Voor mensen die per etage een verdeler hebben zitten voor de diverse vertrekken zijn er ook alternatieven mogelijk, bijvoorbeeld deze:
http://verwarming.danfoss.com/PCMPDF/Brochure%20CF2%2010-2008.pdf
  donderdag 3 maart 2011 @ 21:58:52 #81
13698 microkid
speaks digitalk
pi_93614148
@svdhorst
1) dan heb je toch iets niet goed gedaan. EvoHome is er juist voor bedoeld dat je vanuit elke ruimte een warmtevraag kan starten via de HR80. Ik stel voor dat je de HR80 eens reset en opnieuw toewijst. Wat jij vraagt moet gewoon werken, hier en bij diverse anderen werkt het immers prima.
2) als beide zones open gaan heb je wederom iets fout met je HR80's. Mogelijk heb je een HR80 aan 2 zone's toegekend? Bovendien zijn de HR80 zelflerend, na een paar dagen weten ze wanneer ze af moeten knijpen zodat het niet te warm wordt.
3) dit is per design. Je regelt immers de warmtevraag per HR80. Elke HR80 zal dus zijn best doen om de temperatuur te bereiken die op die HR80 is ingesteld. Dus als jij 4 HR80's in 1 ruimte hebt en die staan op 20, zal elke HR80 zijn eigen omgeving op 20 graden zetten. Ga jij 1 HR80 op 23 zetten, dan gaat die dus naar 23, en de rest blijft op 20. Dit is precies zoals ontworpen. Als je de hele ruimte op 23 wilt moet je dit via de EvoTouch doen.
pi_93714490
@svdhorst
Ik heb dezelfde ervaring met de HR80's.
Alleen de Evotouch communiceert een warmtevraag naar de ketel afhankelijk van de ingestelde en gemeten temperatuur.
Als de HR80 handmatig versteld wordt is dat niet zichtbaar op de Evotouch ergo de ingestelde temperatuur wordt niet naar de Evotouch verstuurd.
Wat wel verstuurd wordt is de gemeten temperatuur.
Een op de DT92 ingestelde temperatuur geeft deze wel door aan de Evotouch en deze weer aan de HR80's.
Stel dat er voor een zone op de Evotouch een echte warmtevraag is en de ingestelde temperatuur wordt op de HR80 handmatig verlaagd dan heeft de Evotouch hier geen weet van en blijft die warmtevraag bestaan.
Oplossing: op de Evotouch locale bediening van radiatorregelaar uitschakelen.
Als de temperatuurvoeler een DT92 is en de lokale bediening is uitgeschakeld dan is de DT92 ook niet meer te bedienen. :(
@microkid
Ik hoor graag een oplossing voor mijn ervaring.
pi_93721589
Sinds november 2010 heb ik het Evohomesysteem draaiend.
Waarom gekozen voor dit systeem?
Ik woon in een oud huis uit 1932. Het huis is slecht geïsoleerd.
Elke morgen moest de woonkamer verwarmd worden om de keuken en badkamer een beetje warm te krijgen. In de woonkamer kom ik 's morgens niet, maar daar was het prima vertoeven.
Nu met het nieuwe systeem: de badkamer en keuken zijn op temperatuur.

Ik maak gebruik van de acht zones en veertien regelunits.

Het plaatsen van de regelunits heeft een dag werk gekost. Dit komt deels door het ontbreken van een handleiding, maar ook door het slecht lezen van de aanwezige handleiding.

Het systeem draait nu een aantal maanden. Ik ben er erg tevreden over!

Wat ik niet kan inschatten is of het mij een energiebesparing oplevert. Ik denk het niet. Het gemiddeld gasverbruik (in de winter) in ongeveer 100 kuub. De eindafrekening komt over een maand.

Maar het levert mij wel heel veel meer comfort op.

Mocht je vragen hebben, ik hoor het wel...
pi_94692398
@svdhorst, anonymousse,

Ik heb het Evohome systeem nu ook al een aantal maanden draaien op een Nefit Ecomline ketel met een BDR 91 ketelrelais. Als ergens een HR80 van temperatuur gewijzigd wordt warmt die ruimte gewoon op tot de op de HR80 ingestelde temperatuur. Meestal is dat overdag. Ik heb nog niet gehad dat het systeem niet reageerde. De HR80 is een regelaar dus gaat open als hij dat nodig vindt. Hij laat dat dan aan de Evotouch weten (load demand signal) en die geeft een seintje naar de BDR91/ketel: zo staat dat wel in informatie van de HR80 op de site van Honeywell. Als de ketel niet reageert op het met de hand veranderen van de temperatuur terwijl de HR80 hoorbaar open of dicht gaat is er denk ik iets fout met een van de componenten (kijk eens bij Menu/Instellingen/Foutlogboek op de Evotouch).

Wat ik wel gemerkt heb is dat je het beste de schakelmomenten van de diverse ruimtes kan synchroniseren. Dus de temperaturen bijv. rond 7 uur, 9 uur, 19.00 uur veranderen. Als een ruimte opwarmt ergens tussen deze tijden in merk ik dat de HR80 regelaars in de andere ruimtes er vrij lang over doen om dit te herkennen en dicht te gaan. Dit heeft alles te maken met onze Nefit Ecomline modulerende ketel die als de vraag naar warmte dat toelaat de watertemperatuur laat zakken, vaak naar 25-35C. Als dan de watertemperatuur vanwege de verandering tussendoor naar 60C gaat gebeurt er iets dat de rest van HR80 regelaars pas doorhebben als de ruimte warmer geworden is. Na een half tot 1 uur is alles weer normaal.

Het grote voordeel van dit systeem is dat ruimtes die vroeger te koud waren (slaapkamers) of te warm (badkamer) nu alle op de gewenste temperatuur zijn. Het systeem corrigeert dus eigenlijk de te kleine of grote radiatoren op een handige manier.
In ca 3 maanden hebben we 1x een storing gehad. Iemand had een plaat voor de BDR 91 gezet waardoor de communicatie niet goed verliep (ca 10m + betonnen vloer naar de Evotouch), plaat weghalen loste het probleem op. We zijn dus heel tevreden.
pi_94746189
ik heb kort geleden een evohome startpakket gekocht en heb dit nu geinstaleert werkt echt geweldig

nu heb ik van de oude situatie nog over een cronotherm wireless cms927 en een wireless ketelrelais bdr91

nu is mijn vraag??

is het mogelijk deze componenten bij het evohome systeem aan te sluiten/toewijzen.

ik heb namelijk een luchtverwarmer in de garage opgehangen en hier een hr80 op gemonteert. werkt prima via de evotouch maar...

de ventilator van deze luchtverwarmer 230v 2A wil ik laten schakelen via de bdr91 zodra de hr80 openstuurt en als de hr80 dichtstuurt dan ook de bdr91 afschakelt.

als ik nu de temp in de garage handmatig wil verstellen kan dat dan via de cms927 die dus de hr80 regelt, de bdr91(voor de ventilator) regelt en het open therm ketelrelais R8810A1018
aanstuurt

een hele waslijst aan vragen ben al zelf aan het puzzelen geweest maar krijg het niet werkend.

kortom ik wil dus via de evotouch kunnen regelen(hr80,bdr91 en R8810A1018)

en handmatig in de garage het zelde kunnen regelen via de cms927

kan dit???

en zo niet met welke componenten dan wel??

ik hoop dat het duidelijk is wat ik bedoel want mij lukt het niet en misschien kan het ook niet werken

ik hoop van julie te horen.

m.v.g.

Sander van Es
pi_95487742
Ik heb recentelijk een Evohome systeem geinstalleerd en ik heb daarbij een probleem:

Naast de EvoTouch heb ik 5 keer een HR80 plus een R8810 ketelrelais geinstalleerd.
De HR80 reageren prima en sturen indirect ook de ketal aan indien de ruimtes te koud zijn.

Het probleem dat ik echter heb is dat tijdens periodes dat alle ruimtes warm genoeg zijn en er dus geen warmtevraag is, de ketel toch wordt aangestuurd. Ongeveer elke 10 minuten slaat de ketel aan. Aangezien de ketel op onze slaapkamer hangt en dit de hele nacht geluid maakt is dit enorm storend. En volgens mij ook compleet onlogisch... Als alle ruimtes warm genoeg zijn, moet de ketel toch in ruststand blijven?

De communicatie tussen de EvoTouch en de R8810 werkt goed.
De ketel is een Vaillant HR Solide Plus en heeft geen warmwater reservoir. Ook de comfortstand heb ik uitgeschakeld. M.a.w. de ketel hoeft geen ketelwater op temperatuur te houden.

Weet iemand wat de oorzaak van mijn probleem kan zijn en hoe dit kan worden opgelost?

Ruud
pi_95611618
Ik heb/had hetzelfde probleem, mijn ketel ging ook om de 10 minuten aan. Nu had ik dit probleem ook met de CM67z.
Ik heb contact gehad met Honeywell, maar de klantenservice is dusdanig slecht: Men heeft geen idee hoe hun eigen producten werken, en op email wordt al helemaal niet gereageerd.

Maar goed, het enige wat helpt is de temperatuur voor 's nachts instellen op 5 graden
, dan slaat de ketel niet om de 10 minuten aan, sterker nog hij slaat 's nachts helemaal niet aan, want ook bij strenge vorst wordt mijn huis geen 5 graden.
Ik denk dat het een honeywell programma fout is, want zoals eerder gezegd, het gebeurde bij de CM67z en de evohome.
Het is te hopen dat dit aangepakt is in de software update die uit komt voor de evohome.
  zondag 24 april 2011 @ 09:13:05 #88
13698 microkid
speaks digitalk
pi_95910441
@RLN: als de ketel elke 10 min aangaat komt dat mogelijk vanuit de EvoTouch. Die staat standaard ingesteld om 6x per uur de ketel aan te sturen. Je zou dan eens even moeten voelen aan alle radiatoren welke er warm wordt, die vraagt dus blijkbaar warmte. Check ook je programma nog eens, ik heb ook een keer een foutje gemaakt dat er 'snachts iets op 21 bleef staan.

En anders kan je contact op nemen met je Honeywell dealer om de EvoTouch te laten flashen. Heb ik zelf afgelopen vrijdag laten doen, nu zit de laatste software er in. Hier zijn in elk geval een aantal bugs uitgehaald en wat nieuwe zaken toegevoegd. De belangrijkste vind ik toch wel dat de je maximale opwarmtijd bij adaptief verwarmen nu kan beperken tot 1 uur (of meer). Dat is zeker handig, want soms begon de ketel al om 4 uur 's nachts te draaien, terwijl m'n huis in een uurtje warm is. Afknijpen tot 1 uur is voor mij prima en spaart ook nog eens gas :-)
pi_96229941
@animalfarm: Het vreemde is dat ik dit al heb geprobeerd. Zelfs bij 5 graden insteltemperatuur slaat de ketel aan. (zij het slechts heel kort)

@microkid: Bij het aanslaan van de ketel op de onverklaarbare ogenblikken blijven de radiatoren allemaal koud. Alleen de centrale leiding wordt heet.De ketel slaat ook weer vrij snel uit maar het gehele proces van aanslaan en nadraaien is zeer storend qua geluid (de ketel hangt in onze slaapkamer) en zorgt voor onnodig gasverbruik en slijtage.

Hebben jullie enig idee of de nieuwste softwareversie dit probleem zou kunnen oplossen? Kan elke installateur dit installeren?
  donderdag 5 mei 2011 @ 20:13:22 #90
13698 microkid
speaks digitalk
pi_96401688
@RLN: Je kan contact opnemen met een Honeywell productspecialist (http://www.kijkvoelbeleef(...)oductspecialist.aspx). Dan kan je langs gaan met je EvoTouch. Hij kan hem flashen, duurt 1 minuut :-). Bij mij bleef het programma zelfs staan dus ik was snel weer up and running.
Toch klinkt het alsof het uit de EvoTouch komt. De minimale brandduur is standaard 1 minuut. Dus als jij zegt dat de ketel 6x per uur kort aangaat komt dat wel overeen met de instellingen op de EvoTouch : elke 10 minuten, brandduur 1 min.
pi_97581480
@microkid Kan je even vermelden waar je de firmware van je Evotouch hebt laten flashen: ik heb een 'productspecialist' gecontacteerd maar die wist mij alleen te melden dat ik contact moest opnemen met mijn leverancier....
Dank je
  maandag 13 juni 2011 @ 21:37:34 #92
13698 microkid
speaks digitalk
pi_98132829
Ik heb hem bij Siwako in Rotterdam laten flashen. In principe moet elke productspecialist hem kuinnen flashen hoor.
pi_99561012
@microkid,

Weet jij toevalig of je de HR80 ook kunt gebruiken als ruimte voeler in combienatie met een zone klep?

Thanks One :)
pi_103133165
Weet iemand of ik de BDR91 kan gebruiken om de thermostaatingang van de ketel te sturen?

Volgens de documentatie moet de BDR91 worden aangesloten op de voeding van de ketel. Maar als ik naar de schema's kijk denk ik dat ik hem ook zou moeten kunnen gebruiken op de thermostaat aansluiting: BDR91 voeden via het net, L niet doorverbinden met A, thermostaat aansluiten op A en B.
Reden is dat ik hem wil gebruiken op een schip. Dan zou de BDR91 in de machinekamer moeten hangen, maar daar kan ik die draadloze verbinding wel vergeten.

Suug
  zondag 16 oktober 2011 @ 00:58:35 #95
205222 betyar
Egyedül vagyunk
pi_103135527
thermostaatknoppen op de radiatoren, een weersafhankelijke regelaar en klaar ben je.
pi_103142668
Dank voor de supersnelle reactie. Als ik het goed begrijp adviseer je geen ketelschakeling te gebruiken.
Dat kan, maar dan blijft de ketel warmte maken, ook als er geen warmtevraag is. Mijn ketel gebruikt diesel en daarom heb ik naast de circulatiepomp ook een brandstofpomp, samen goed voor 250W. Ook heeft mijn ketel geen optie voor een weersafhankelijke ketelwatertemperatuur.
Daarom is het zaak de ketel uit te zetten als er geen warmtevraag is., b.v. tijdens de nachtverlaging. Zonder BDR91 zou de ketel het leidingsysteem via het overdrukventiel op temperatuur houden. Kost diesel en die 250W, zonder warmtevraag.
Klinkt misschien allemaal wat mieren... maar op een schip is energie duurder dan aan de wal.
pi_104280932
Ook ik heb sinds gisteren en evohome systeem geplaatst en via een open-term aansluiting op een Vaillant HR solide vhr-24-28 aangesloten.
Ik heb een aantal vragen

Bij het testen van de communicatie tussen de evotouch en de HR80 krijg ik van de bad- en de slaapkamer een uitstekende signaalsterkte.
Maar bij het testen van de woonkamer wordt het signaal niet ontvangen. Nu heb ik in de woonkamer de interne voeler van de evotouch aangewezen. Is dat de oorzaak en is dit normaal of kan ik beter voor de externe voeler de hr80 kiezen.

Ook ik merk dat de ketel aanslaat als er nergens warmtevraag is. Het warme water kan vervolgens nergens heen en de ketel springt in de foutmodus (E12 bij Vaillant)
Ik zag dat RLN ( Ruud) dit probleem ook had. Hoe heb jij dat opgelost?
Dank allen

Jelle
pi_105499878
De monteur is hier aan het stoeien met mijn nieuwe systeem. Graag wat input van jullie:

Ik heb 2 vloerverwarmingszones op de BG. Nu staan daar 2 DT92 op, een per ruimte. De EvoTouch staat ook beneden, maar is nu niks meer dan het knooppunt.

Op de 1e verdieping heb ik 2 slaapkamers met HR80, en een badkamer met vloerverwarming (geen pomp, alleen een normale thermostaatknop) en een designradiator (vooral om handoeken te drogen) met HR80.

Op de 2e verdieping zit ook nog een HR80.

Bottleneck is de badkamer: Als ik het goed begrijp moet de gewone knop van de vloerverwarming daar open staan en zal deze de ruimte verwarmen als er ergens in huis warmte gevraagd wordt. Als dit gebeurt door de designradiator, dan heb ik kans op doorschieten, want ik ik krijg dan ineens een dubbele warmteaanvoer in mijn badkamer. Ook is de kans op een koude vloer zeer aanwezig, als er nergens anders in huis om warmte wordt gevraagd.

Nu is mijn voorstel om een DT92 in de woonkamer te laten vervallen en daar de Evotouch voor in de plaats te zetten. Volgens mij kan die namelijk ook als voeler gebruikt worden en zo de betreffende vloerverwarmingszone aansturen. De vrijgekomen DT92 vervolgens in de badkamer hangen. Als de DT92 daar om warmte vraagt, zal de vloerverwarming met de gewone knop warmte geven. Als ik tegelijkertijd de HR80 van de design laag instel, zal deze koud blijven. Wil ik handdoeken drogen, dan kan ik deze wat hoger zetten. Correct?

Is dit de beste wijze om dit op te lossen, of zijn er wellicht betere mogelijkheden?
Overigens bleek het niet mee te vallen om alles aan te melden, de monteur heeft vandaag 3x met Honeywell gebeld en elke keer werd er wat anders gezegd... Na een dag werk is alleen mijn vloerverwarming actief, de rest nog niet.
pi_105500352
quote:
0s.gif Op maandag 20 december 2010 22:47 schreef microkid het volgende:

Oud: vakantieknop links naast de ECO knop. Nieuw : Lifestyle knop naast de ECO knop, met daarachter 3 zelf te programmeren opties (bijv zondag, thuiswerk enz)
Oud : slechts 1 optimalisatie keuze. Nieuw : 4 optimalisatie keuzes (inschakeloptimalisatie, uitschakeloptimalisatie, normale optimalisatie en nog een 4e keuze)
Oud : verborgen systeemmenu menu (na 10 seconden) bestaat uit 6 items. Nieuw : menu bestaat uit 8 items en 2 pagina's.
En ik heb nog een paar kleinigheden gezien maar nu even niet op het netvlies.

Zowiezo kan de EvoTouch nog een stuk krachtiger en slimmer gemaakt worden. Ik heb Honeywell al een lijst met 20 verbeterpunten toegestuurd. Deze zijn al doorgegeven aan het ontwikkelteam. Denk bijv. aan de handige optie van de Chronoterm "Volgende dag als zondag" en 3 afzonderlijk in te stellen weekprogramma's. Nu maar eens wachten of en wanneer ze in een nieuwe firmware opduiken. Het is dat ik zelf de sourcecode niet heb, anders had ik er al lang een paar leuke opties bij geprogrammeerd :)
Kan ik zelf de firmware updaten via de USB poort, of moet de leverancier dat doen? De EvoHome die ik vandaag in ontvangst heb genomen, heeft nl. links van de ECO knop een Vakantie knop zitten ipv een Lifestyle knop, dus oude firmware?

Iemand een overzicht met versies en hoe je kunt uitlezen welke versie je hebt?
pi_105516596
Ik ben van plan om een Evohome systeem te plaatsen maar heb een vraagje waarvan ik het antwoord nog nergens heb gelezen . Als je bijv. 2 zone's hebt ( 2 kamers ) waarvan 1 kamer met 3 radiatoren en de tweede kamer met 1 radiator , wanneer nu de kamers op hetzelfde tijdstip warmte vragen en in kamer 1 met de 3 radiatoren is de temperatuur bereikt gaan de drie HR 80 dan tesamen dicht ? Of wordt alleen de ketel uitgeschakeld .Het zou niet logisch zijn dat de tweede kamer de ketel verder aanstuurd waardoor er eveneens warmte wordt afgegeven in de eerste kamer omdat de radiatoren nog steeds open staan .Dus m.a.w als de temperatuur bereikt is sluiten de draadloze radiatorkranen en gaan open als de temperatuur gezakt is ? Of zie ik het mis ?
  maandag 19 december 2011 @ 12:51:49 #101
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_105767283
quote:
0s.gif Op maandag 12 december 2011 17:41 schreef Coelho het volgende:

[..]

Kan ik zelf de firmware updaten via de USB poort, of moet de leverancier dat doen? De EvoHome die ik vandaag in ontvangst heb genomen, heeft nl. links van de ECO knop een Vakantie knop zitten ipv een Lifestyle knop, dus oude firmware?

Iemand een overzicht met versies en hoe je kunt uitlezen welke versie je hebt?
niemand?
pi_106647501
Hallo, net het EvoHome systeem besteld voor 4 radiatoren (3 ruimtes) en als het goed is krijg ik het morgen binnen. Een paar dingen vraag ik me nog af. Ook aan Honeywell heb ik deze vragen gesteld maar (zoals vaker bleek (als ik teruglees)) is Honeywell niet bepaald scheutig met het terug reageren.

Mijn vragen:
1. Heb ik een bypass nodig op mijn cv-installatie? Die zit er namelijk nog niet. Het lijkt mij echter wel wenselijk, ten eerste om hoge watersnelheden in de leidingen (incl geluid) te voorkomen als er bv maar 1 radiator openstaat. Bovendien heeft de pomp een nadraaitijd als er geen warmtevraag meer is. Hij kan dan echter geen water meer kwijt aangezien alle radiatoren dichtstaan. (Ik kan de nadraaitijd volgens mij via de ketel op 0 instellen, maar is dit wenselijk?).

Nadeel van een bypass vind ik dat er onnodig water wordt rondgepompt en gewoon (met toch enige warmteverlies) terug naar de ketel gaat, die dit vervolgens weer gaat staan opwarmen. Onnodige pompenergie dus en ook onnodig gasverbruik. Zou jammer zijn bij dit verder toch duurzame systeem. Daarom heb ik een alternatief bedacht, maar weet niet of dit praktisch mogelijk is in mijn installatie. Daarom de volgende vragen:
2. Is het mogelijk om ipv een bypass de cv-pomp te vervangen door een toerengeregelde pomp? Beide problemen worden hiermee namelijk ondervangen. Als maar 1 radiator openstaat toert deze pomp terug om het drukverschil over het systeem gelijk te houden. Als alle radiatoren dicht staan detecteert deze pomp de oplopende druk en zal afslaan. Lijkt mij de mooiste oplossing, ook uit duurzaamheidsoogpunt. Maar (1): is het mogelijk om in een bestaande cv-ketel de pomp "zomaar" te vervangen door een toerengeregelde? Ik heb een Agpo Econpact 27C uit 1998. Maar (2): deze Agpo veist een minimaal debiet (over de warmtewisselaar) van 200 l/h. Kan iemand inschatten of dit nog gehaald wordt als maar één radiator warmte vraagt? Mijn kleinste radiator (of eigenlijk convector) is al een behoorlijke: 60 cm x 80 cm Jaga Tempo type 15 (een low-H2O radiator maar dit slaat volgens mij meer op de waterinhoud dan op het debiet).
3. Is het verantwoord als ik eerst het EvoHome systeem installeer om te kijken of het misschien toch zonder aanpassingen al goed gaat? Dan kan ik zonodig later alsnog kiezen voor een bypass of een toerengeregelde pomp. Dan kan het natuurlijk zijn dat ik de ketel in het begin regelmatig moet resetten als iets met het debiet/de pomp niet goed gaat, maar mijn vraag is eigenlijk: kan het kwaad?

@Coelho: volgens mij heb ik eerder in dit topic gelezen dat voor het updaten van de firmware een daartoe getrainde installateur met een insteekmodule de EvoTouch moet updaten. Je andere vragen kan ik niet beantwoord, misschien als ik het systeem morgen/overmorgen in huis heb.

Vriendelijke groet,
Paul
pi_106654519
Er is wel eens een misverstand over die bypass: men denkt dat ie op het eind van het CV-systeem moet zitten, zo ver mogelijk bij de ketel vandaan. Maar dat is onjuist; hij mag dicht bij de ketel, als de openingsdruk maar hoog genoeg ingesteld kan worden. Als dat goed is ingesteld (dwz hij gaat echt pas open als alle radiatoren dicht staan) is het warmteverlies minimaal. Alleen pompverlies van ... 40 Watt gedurende een paar minuten.

Toerengeregelde pomp zou ik niet toepassen; gewoon de pomp houden die er in zit.

Ik heb zelf geen bypass, en probeerde eens een radiator geforceerd te ontluchten en zette per abuis alle radiatoren dicht. Ketel vloog in error mode en kon zonder schade gereset worden. Maar dat moet je naturulijk niet regelmatig uitvoeren, daar is een ketel niet voor.

[ Bericht 6% gewijzigd door blomke op 10-01-2012 20:25:45 ]
Op <a href="https://forum.fok.nl/topic/2677908/2/25#p208861847" target="_blank" >zaterdag 22 april 2023 13:43</a> schreef <a href="https://forum.fok.nl/user/profile/62881" target="_blank" >r_one</a> het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
  dinsdag 10 januari 2012 @ 20:44:37 #104
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_106657264
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 januari 2012 20:01 schreef blomke het volgende:
Er is wel eens een misverstand over die bypass: men denkt dat ie op het eind van het CV-systeem moet zitten, zo ver mogelijk bij de ketel vandaan. Maar dat is onjuist; hij mag dicht bij de ketel, als de openingsdruk maar hoog genoeg ingesteld kan worden. Als dat goed is ingesteld (dwz hij gaat echt pas open als alle radiatoren dicht staan) is het warmteverlies minimaal. Alleen pompverlies van ... 40 Watt gedurende een paar minuten.

Toerengeregelde pomp zou ik niet toepassen; gewoon de pomp houden die er in zit.

Ik heb zelf geen bypass, en probeerde eens een radiator geforceerd te ontluchten en zette per abuis alle radiatoren dicht. Ketel vloog in error mode en kon zonder schade gereset worden. Maar dat moet je naturulijk niet regelmatig uitvoeren, daar is een ketel niet voor.
Ondanks dat het al meerdere keren besproken is, zou je nog een keer de moeite willen nemen om in Jip en Janneke uit te leggen wat de werking is van de bypass?

Waarom zet je deze er tussen, waarom wil je zo min mogelijk warmteverlies (ketel slaat eerder uit of zo?) etc.? Ik krijg donderdag nl. iemand van de firma over de vloer omdat ik met vragen blijf zitten over mijn installatie en wil gewoon zo goed mogelijk voorbereid zijn. Zie ook de vragen die ik hierboven gesteld heb :)
pi_106671964
1. De by-pass is een kortsluiting tussen de aanvoer en de retour. Die staat dicht als het CV-water via de radiatoren stroomt.
2. Als de pomp draait en alle radiatoren of (in jouw geval) alle kleppen staan dicht, draait de pomp tegen een hoge weerstand in, het CV-water kan niet wegstromen. Dat is slecht voor de pomp (?) en de ketel schiet in storing.
3. Bij die hoge(re) druk van de pomp, gaat de by-pas open en stroomt er CV water van de aanvoer direct naar de retour. Pomp blijft heel en geen storing van de ketel.

Warmteverlies = geldverlies.
Op <a href="https://forum.fok.nl/topic/2677908/2/25#p208861847" target="_blank" >zaterdag 22 april 2023 13:43</a> schreef <a href="https://forum.fok.nl/user/profile/62881" target="_blank" >r_one</a> het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
pi_106674125
@blomke: Dank voor je reactie! Grappig, ik heb een installateur gesproken die inderdaad beweerde dat de bypass zo ver mogelijk van de ketel moest. Kreeg een discussie hierover want mijn mening was dat, als je hem goed afstelt, hij net zo goed bij de ketel kan zitten. Bovendien is die plek in mijn huis veel logischer: de ketel hangt op zolder en het "eind van de installatie" zit bij de verdelers in de trapkast/voorraadkast. Ik heb de bypass veel liever op zolder hangen bij de installaties dan tussen mijn voorraad . . . Mooi dat je mijn idee bevestigt. (Bovendien is de afstand tussen die twee punten maar anderhalve verdieping verticale leiding (aanvoer en retour), zeg 8m CV-buis diameter zo te zien ca 20mm, dus dit lijk me niet bepalend voor de drukval in mijn cv-systeem . . .).

Heb ik nog een paar aanvullende vragen voor mijn eigen inzicht vooral:
1. Zou ik (theoretisch/praktisch) zonder bypass kunnen als ik de nadraaitijd van de pomp op 0 minuten instel? Geen warmtevraag meer = alle kleppen dicht = ketel uit = pomp uit. In theorie gaat dit gelijktijdig, in de praktijk zit hier altijd enig tijdsverschil tussen dus springt alsnog de ketel mogelijk in storing. (Wellicht niet mogelijk omdat de ketel te warm blijft?). Dit is me wel duidelijk. Maar waar het me ook om gaat: wordt de minimum flow (over de warmtewisselaar van de ketel, 200 l/h) gehaald als er maar één radiator openstaat? Of is ook hiervoor de bypass nodig? Is dit eenvoudig te zeggen of moet ik daarvoor een berekening maken van drukvallen over alle onderdelen icm de pompcurve?
2. Mag ik de bypass leiding isoleren om het warmteverlies te beperken of is er dan risico dat het water té warm terugkomt bij de ketel? Overigens denk ik erover om ook die centrale vericale leidingen en de verdelers in mijn voorraadkast te isoleren maar dit terzijde.
3. Wat is de reden dat de toerengeregelde pomp afvalt? Is dit lastig omdat mijn ketel standaard geen toerengeregelde pomp heeft? Is een passende pomp niet beschikbaar? Of is het omdat ik nog steeds problemen krijg met de nadraaitijd? Ik twijfelde zelf al of dit mogelijk is, maar zou graag weten waaróm dit niet werkt. Vooral omdat het energetisch het mooiste zou zijn.
pi_106674944
quote:
0s.gif Op woensdag 11 januari 2012 10:42 schreef tripaul het volgende:
Grappig, ik heb een installateur gesproken die inderdaad beweerde dat de bypass zo ver mogelijk van de ketel moest. Kreeg een discussie hierover want mijn mening was dat, als je hem goed afstelt, hij net zo goed bij de ketel kan zitten. Bovendien is die plek in mijn huis veel logischer: de ketel hangt op zolder en het "eind van de installatie" zit bij de verdelers in de trapkast/voorraadkast. Ik heb de bypass veel liever op zolder hangen bij de installaties dan tussen mijn voorraad.
Misschien is het toepassen van een drukverschilregelaar op de plek van de verdeler júist logischer en handiger,
zijn zelfs speciale setjes voor in de handel om een DUV op een radiatorverdeler te monteren:

Wordt veelvoudig toegepast door installateurs, nieuwbouw, etc.

Al het zichtbare (wat niet in de vloer of muur zit verwerkt) leidingwerk wat van en naar de verdelers
gaat zou ik idd isoleren. Zeker bij lagere temperatuur wil je zo min mogelijk warmteverlies.

Zover ik weet kan je een ketel die standaard geen toerentalgeregelde pomp heeft,
niet achteraf alsnog uitrusten met eentje die dat wel heeft.
a) de "computer" is hier niet op berekend en kan er dus niks mee (mist ook de aansluiting/circuits op de printpraat) en
b) als de ketel geen toerentalgeregelde pomp heeft, zal dit ook wel een aan/uit model zijn (geen OpenTherm of eigen modulatie-protocol) en heeft dit ook weinig zin aangezien er dus geen sprake is van "echte" modulatie.
pi_106675476
quote:
0s.gif Op woensdag 11 januari 2012 10:42 schreef tripaul het volgende:
@blomke: Dank voor je reactie! Grappig, ik heb een installateur gesproken die inderdaad beweerde dat de bypass zo ver mogelijk van de ketel moest. Kreeg een discussie hierover want mijn mening was dat, als je hem goed afstelt, hij net zo goed bij de ketel kan zitten. Bovendien is die plek in mijn huis veel logischer: de ketel hangt op zolder en het "eind van de installatie" zit bij de verdelers in de trapkast/voorraadkast. Ik heb de bypass veel liever op zolder hangen bij de installaties dan tussen mijn voorraad . . . Mooi dat je mijn idee bevestigt. (Bovendien is de afstand tussen die twee punten maar anderhalve verdieping verticale leiding (aanvoer en retour), zeg 8m CV-buis diameter zo te zien ca 20mm, dus dit lijk me niet bepalend voor de drukval in mijn cv-systeem . . .).

Heb ik nog een paar aanvullende vragen voor mijn eigen inzicht vooral:
1. Zou ik (theoretisch/praktisch) zonder bypass kunnen als ik de nadraaitijd van de pomp op 0 minuten instel? Geen warmtevraag meer = alle kleppen dicht = ketel uit = pomp uit. In theorie gaat dit gelijktijdig, in de praktijk zit hier altijd enig tijdsverschil tussen dus springt alsnog de ketel mogelijk in storing. (Wellicht niet mogelijk omdat de ketel te warm blijft?). Dit is me wel duidelijk. Maar waar het me ook om gaat: wordt de minimum flow (over de warmtewisselaar van de ketel, 200 l/h) gehaald als er maar één radiator openstaat? Of is ook hiervoor de bypass nodig? Is dit eenvoudig te zeggen of moet ik daarvoor een berekening maken van drukvallen over alle onderdelen icm de pompcurve?
2. Mag ik de bypass leiding isoleren om het warmteverlies te beperken of is er dan risico dat het water té warm terugkomt bij de ketel? Overigens denk ik erover om ook die centrale vericale leidingen en de verdelers in mijn voorraadkast te isoleren maar dit terzijde.
3. Wat is de reden dat de toerengeregelde pomp afvalt? Is dit lastig omdat mijn ketel standaard geen toerengeregelde pomp heeft? Is een passende pomp niet beschikbaar? Of is het omdat ik nog steeds problemen krijg met de nadraaitijd? Ik twijfelde zelf al of dit mogelijk is, maar zou graag weten waaróm dit niet werkt. Vooral omdat het energetisch het mooiste zou zijn.
Discussie met een insatllateur heeft niet zoveel zin, meestal krijg ik reacties terug zo van:

"zo doen we het altijd al"
"u heeft geen praktijkervaring, wij zijn de deskundigen"
"het kan niet zo als u het wilt"
....

kortom, beter kan je dit soort zaken zelf aanleggen.

Maar goed, v.w.b. je vragen:

1. Wat ik beperkt van ketels weet, is dat ze hun restwarmte (uit het gas en de warmtewiselaar) altijd in het water kwijt moeten. Dus ik vraag me af of een nadraaitijd van 0 sec., ook echt 0 sec. is.
Een flow van 3l/min is bepaald weinig hoor, daar zit je zo aan. Mocht die drempel niet gehaald worden, dan moet die bypass open gaan.

2. Tuurlijk mag je die bypassleiding isoleren, maar over een kort stukje bij je ketel, heeft dat weinig zin gezien het feit dat die bypass incidenteel aanspreekt.

Leidingisolatie is zo'n beetje de meest rendabele en makkelijkste vorm van isolatie die je je maar kunt voorstellen. Voor een paar knaken koop je meters leidingisolatie; je pakt warmteverlies bij de (hete) bron aan = zéér effectief!!
3. Zie (perfecte) antwoord van naaa!

Overigens, 30 jaar geleden legde ik een installatie aan met een ketelpomp die een interne instelbare retourklep had, de opbouw van de pomp kon je instellen door die klep méér of minder open te zetten. Daar was geen bypass nodig; de pomp had zelf een bypass.
Op <a href="https://forum.fok.nl/topic/2677908/2/25#p208861847" target="_blank" >zaterdag 22 april 2023 13:43</a> schreef <a href="https://forum.fok.nl/user/profile/62881" target="_blank" >r_one</a> het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
pi_106677930
Als die pomp zelf al een bypass had, dan zou het dus ook goed moeten kunnen om een bypass vlakbij een pomp te plaatsen :)
pi_106678059
Klopt, alleen circuleert dat soort pompen niet over de ketel, alleen over "zichzelf".

Ik weet overigens niet of dat soort pompen nog bestaan. Is iets waar de keteldeskundigen hier op het forum misschien meer over weten te vertellen?
Op <a href="https://forum.fok.nl/topic/2677908/2/25#p208861847" target="_blank" >zaterdag 22 april 2023 13:43</a> schreef <a href="https://forum.fok.nl/user/profile/62881" target="_blank" >r_one</a> het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
pi_106683936
@naaa: Die manier van bypassen had ik nog niet bedacht, da's ook een goed idee! Maar waar kan ik zo'n apparaat kopen? En zijn die universeel of moet ik hem van hetzelfde merk als mijn verdelers hebben?

@blomke: die over zichzelf recirculerende pompen bestaan volgens mij niet meer hoor. Ze waren bedoeld om het debiet te kunnen regelen zónder dat er elektrisch in de motor iets hoefde te worden geregeld. Tegenwoordig gebeurt dat allemaal toerengeregeld, in elk geval bij de grotere pompen waar we het hier ook over hebben (denk dus eerder aan 4 kW dan 40W waarbij dit kon ;).

OK dus het wordt een bypass, dank jullie wel voor je input! Nog even overwegen of het een standaard bypass nabij de ketel wordt, of zo'n hele luxe bij de verdeler (die ik er zo te zien ook veel makkelijker zelf tussen kan zetten!).
pi_106692218
quote:
0s.gif Op woensdag 11 januari 2012 15:37 schreef tripaul het volgende:
Die manier van bypassen had ik nog niet bedacht, da's ook een goed idee! Maar waar kan ik zo'n apparaat kopen? En zijn die universeel of moet ik hem van hetzelfde merk als mijn verdelers hebben?
Heb je een foto van je verdeler(s)??

90% kans dat je radiator verdeler van het merk Pentec is; en dan kan je een kant-en-klare set
krijgen die je zo op de (als het goed is) afgedopte kant van de verdeler kunt monteren.

Deze set kan je o.a. bij Warmteservice zo ophalen/bestellen: PDF link

ff doorscrollen door de PDF; je moet dus de PenTec DÜV verdelerset (drukverschilregelaar) hebben ;)
pi_106706397
Mijn radiatorverdelers lijken sterk op de verdelers in jouw pdf. Grote kans lijkt dat het idd Pentecs zijn, al heb ik geen idee hoe ze er van andere merken uitzien.

Heb daarom even een foto gemaakt (incl wat troep rond de verdeler maarja, 't is m'n voorraadkast hè ;).


Hoor graag van je of het Pentec is!

Oh, bijna vergeten, zoals je ziet staat er het eea op de afdopwartels: "PPP 22" en "BS 864-2".
Misschien voegt dit nog iets toe?
  woensdag 11 januari 2012 @ 23:15:40 #114
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_106706952
Ik zal morgen ook eens overleggen over een bypass. Heb het idee dat dit ook zuiniger is. Mijn verbruik in mijn nieuwbouwhuis was in december schrikbarend hoog, 375 kuub!!

Heb vloerverwarming als hoofdverwarming beneden (80m2), watertemperatuur van de verwarming staat op de ketel op 55 graden (want dat zou het efficientste zijn bij een hoog rendement), temperatuur is op de vloerverwarmingpomp met een draaiknop teruggeregeld naar 35 graden. Evohome is ingesteld op 18 graden 's nachts, 19.5 in de ochtend, 20 in de middag en 20.5 in de avond tot 22.30 uur, daarna weer 18.

Verder maak ik alleen actief gebruik van mijn badkamervloerverwarming (geen pomp, maar een flexslang op een radiatorknop) die gemiddeld 2.5 uur per dag 21 graden mag zijn en de rest van de dag op 18 graden staat, gasfornuis en gashaard (verbruik in max stand 1kuub per uur, max 20 uur per maand).

Ik hoop dat de Honeywell installateur tips heeft morgen...
pi_106708597
quote:
0s.gif Op woensdag 11 januari 2012 23:03 schreef tripaul het volgende:
Mijn radiatorverdelers lijken sterk op de verdelers in jouw pdf. Grote kans lijkt dat het idd Pentecs zijn, al heb ik geen idee hoe ze er van andere merken uitzien.

Heb daarom even een foto gemaakt (incl wat troep rond de verdeler maarja, 't is m'n voorraadkast hè ;).

[ afbeelding ]

Hoor graag van je of het Pentec is!

Oh, bijna vergeten, zoals je ziet staat er het eea op de afdopwartels: "PPP 22" en "BS 864-2".
Misschien voegt dit nog iets toe?
Dit is zeker een Pentec verdeler.
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
pi_106713677
quote:
0s.gif Op woensdag 11 januari 2012 23:15 schreef Coelho het volgende:
Ik zal morgen ook eens overleggen over een bypass. Heb het idee dat dit ook zuiniger is. Mijn verbruik in mijn nieuwbouwhuis was in december schrikbarend hoog, 375 kuub!!
Dat is véél te hoog!! Lijkt me zinvol op zoek te gaan naar de oorzaak: wat is de retourtemperatuur van het CV-water? Hoe is je warmwater geregeld?

Wij hebben in een oud vrijstaand matig geïsoleerd huis een verbruik van 280 m³ in dec.
Op <a href="https://forum.fok.nl/topic/2677908/2/25#p208861847" target="_blank" >zaterdag 22 april 2023 13:43</a> schreef <a href="https://forum.fok.nl/user/profile/62881" target="_blank" >r_one</a> het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
pi_106715377
@junkiexp: Bedankt voor je reactie en mooi dat het Pentec is! Ga ik vandaag proberen zo'n mooie bypass te scoren en dan kan ik EvoHome écht draaiende krijgen. Heb het gisteren al wel geïnstalleerd (kon niet wachten natuurlijk ...). Praktijkruimte wordt nu lekker warm (was altijd 2 graden te koud) maar ik heb de knop op de badkamer nu vol open staan als "bypass" dus daar wordt het veel te warm . . . dat kan ik nu gaan oplossen!

375 m3 in 1 maand is wel veel inderdaad! Ik zit op net geen 1.000 per jaar. Maarja, dit is dan ook in een redelijk nieuwe rijtjeswoning (1998), uitstekend geïsoleerd, met zonneboiler voor het tapwater en met 2 personen. Ik houd mijn verbruik normaal niet bij maar had dat begin november toevallig wel gedaan. Verbruik van 7 nov tot nu (ca 2 maanden dus) is 214 m3.

Overigens: alleen een verbruik zonder toelichting van de situatie zegt eigenlijk niets. Je kunt een oude boerderijwoning niet vergelijken met een 50m2 appartementje op 3-hoog, en een rijtjeswoning van 100 m2 niet met een vrijstaande villa van 170 m2 (nog los van het bouwjaar en dus de mate van isolatie). Bovendien is het warm tapwaterverbruik ook voor een groot deel bepalend voor het verbruik en dit verbruik wordt weer bepaald door het aantal personen die in een huis wonen (en natuurlijk of ze lang of kort douchen, of regelmatig in bad gaan . . .). Zijn je kinderen bv in de kerstvakantie elke dag in bad geweest dan verklaart dat, dat het hoog uitkomt. . . Ter indicatie: In nieuwbouwwoningen die nu worden gebouwd (die geen zonneboiler hebben) is ca tweederde van het gasverbruik voor warm tapwater en nog maar één derder voor ruimteverwarming. Dat komt door de huidige bouwregelgeving op het gebied van energie (en isolatie).

Bypass bespaart mijns inziens geen energie maar is om het systeem te beschermen tegen extreme situaties, met name als alle radiatorknoppen dicht staan (en er dus geen warmtevraag is en (normaal gesproken) ook geen gasverbruik).
pi_106718986
Wat durven ze trouwens voor die complete bypas te vragen?
Wat zo'n losse bypass kost niet echt veel, hier op internet deze bijvoorbeeld:

http://www.cv-sanitairkor(...)383&products_id=2387

Dan ook nog een knie 22:

http://www.cv-sanitairkor(...)383&products_id=2387

Je draait dan die koppelingen van de verdeler af en je haalt de blindplaatjes eruit, daar komen dan knelringen van 22 mm voor terug en de wartel daar weer op draaien.
2 korte stukjes koper of cv buis daarin, aan de ene kant de AVDO en aan de andere kant de knel knie en deze weer verbinden met een stuk 22.

Ben je voor ¤ 17,50 als je ergens nog een stukje cv pijp en 2 knelringen hebt liggen.

Ik hoor het wel als er vragen zijn ;)
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
pi_106719036
Ik zie het al:

http://www.technowinkel.n(...)c-1300-1-21-01-.html

Ik zou het zelf maken ;)
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
pi_106720969
Ik was inderdaad al bij een winkel geweest die ook zei: dat kun je toch zelf maken? Daar was ik 35 euro kwijt voor een zelf gefabriceerde bypass (duurdere regelaar?). Maar ik wil toch liever de Pentec set hebben, dat staat net wat mooier in mijn trapkast (hij komt in het zicht) en door minder koppelingen is de kans op lekken kleiner. Ben niet zo heel bedreven in het loodgieterswerk, vandaar ;). De Pentec set kwam daar overigens op 37 euro en een beetje dus voor het prijsverschil hoef ik het niet te laten. Morgen zou hij binnen moeten komen. Via de webshops die ik heb gevonden was het wel iets goedkoper maar levering op zijn vroegst zaterdag en dus tegenwoordig (bij pech) pas op dinsdag. . . dat gaat me wel erg lang duren.

Maarja: vooraf had ik een paar installateurs gebeld voor de prijs van de bypass en die kwamen met 150 - 300 euro. Ga ik toch mooi wat besparen zo, thanx guys! :)

Nu nog even tellen en meten, dan kan ik morgen gelijk het isolatiemateriaal meenemen!
pi_106721322
Als het in het zicht komt dan inderdaad de pentec nemen.
Die werkt zo te zien met een wartel dus de kans op lekkage is nihil, vast=vast ;)
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
pi_106721942
Gaat inderdaad met een wartel. Zelfs met dezelfde wartels die nu al op de verdelers zitten, waarmee de verdelers nu zijn afgedopt zeg maar.

Mooi dat de kans op lekken dan zo klein is! Wist niet dat dit gemakkelijker gaat dan bij een knelkoppeling. Bijkomend voordeel dus.
  donderdag 12 januari 2012 @ 21:41:25 #123
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_106739867
quote:
0s.gif Op donderdag 12 januari 2012 08:49 schreef blomke het volgende:

[..]

Dat is véél te hoog!! Lijkt me zinvol op zoek te gaan naar de oorzaak: wat is de retourtemperatuur van het CV-water? Hoe is je warmwater geregeld?

Wij hebben in een oud vrijstaand matig geïsoleerd huis een verbruik van 280 m³ in dec.
quote:
0s.gif Op donderdag 12 januari 2012 10:28 schreef tripaul het volgende:
@junkiexp: Bedankt voor je reactie en mooi dat het Pentec is! Ga ik vandaag proberen zo'n mooie bypass te scoren en dan kan ik EvoHome écht draaiende krijgen. Heb het gisteren al wel geïnstalleerd (kon niet wachten natuurlijk ...). Praktijkruimte wordt nu lekker warm (was altijd 2 graden te koud) maar ik heb de knop op de badkamer nu vol open staan als "bypass" dus daar wordt het veel te warm . . . dat kan ik nu gaan oplossen!

375 m3 in 1 maand is wel veel inderdaad! Ik zit op net geen 1.000 per jaar. Maarja, dit is dan ook in een redelijk nieuwe rijtjeswoning (1998), uitstekend geïsoleerd, met zonneboiler voor het tapwater en met 2 personen. Ik houd mijn verbruik normaal niet bij maar had dat begin november toevallig wel gedaan. Verbruik van 7 nov tot nu (ca 2 maanden dus) is 214 m3.

Overigens: alleen een verbruik zonder toelichting van de situatie zegt eigenlijk niets. Je kunt een oude boerderijwoning niet vergelijken met een 50m2 appartementje op 3-hoog, en een rijtjeswoning van 100 m2 niet met een vrijstaande villa van 170 m2 (nog los van het bouwjaar en dus de mate van isolatie). Bovendien is het warm tapwaterverbruik ook voor een groot deel bepalend voor het verbruik en dit verbruik wordt weer bepaald door het aantal personen die in een huis wonen (en natuurlijk of ze lang of kort douchen, of regelmatig in bad gaan . . .). Zijn je kinderen bv in de kerstvakantie elke dag in bad geweest dan verklaart dat, dat het hoog uitkomt. . . Ter indicatie: In nieuwbouwwoningen die nu worden gebouwd (die geen zonneboiler hebben) is ca tweederde van het gasverbruik voor warm tapwater en nog maar één derder voor ruimteverwarming. Dat komt door de huidige bouwregelgeving op het gebied van energie (en isolatie).

Bypass bespaart mijns inziens geen energie maar is om het systeem te beschermen tegen extreme situaties, met name als alle radiatorknoppen dicht staan (en er dus geen warmtevraag is en (normaal gesproken) ook geen gasverbruik).
Ik woon in een nieuwbouwhuis, rc-waarde van 0.75, dus isolatie zou goed moeten zijn. Waar echter wel wat warmte door verloren gaat zijn de dauerluftungs, maar als ik die sluit springt de mechanische ventilatie aan vanwege de stijgende CO2 concentratie in huis.

Heb vandaag met de installateur overlegd over het gasverbruik en volgens hem zijn er twee oorzaken: het te verwarmen oppervlak (huis is ca. 225m, benedenverdieping zo'n 80m2. Boven wordt alleen de badkamer verwarmd) en dat in combinatie met een nieuw huis. Er zou nog veel vocht in muren en vloeren zitten en dat verwarm je mee, wat veel meer energie kost dan je zou verwachten. Nu zijn de leidingen in de smeervloer gestort met de isolatie eronder, dus er hoeft maar 7cm vloer verwarmd te worden. Ik denk dat daar het vocht snel uit zal zijn.

Waar wellicht ook een fikse besparing zit is dat het bleek dat de helft van mijn benedenverdieping niet correct ingeprogrammeerd stond. Deze heeft blijkbaar bijna continu aan gestaan.

@blomke, mijn warmwater gaat ook via de ketel. Watertemperatuur staat op 65 graden ingesteld. Verwarmingswater zoals gezegd op 55 waarbij ik de temperatuur bij de vloerverwarming verdeler knijp tot zo'n 35. We hebben overigens in de keuken een quooker combi plus, die middels een mengventiel op de warmwaterkraan is aangesloten en als het ware de functie van close in boiler overneemt tot de warmwaterleiding zelf de gevraagde temperatuur levert.

Het warmwaterverbruik is hier verder standaard, zeg 10x 5a10 min. douchen en 4x bad (halfvol) per week en het normale keukenverbruik. Verder 5x per week koken op gas, maar pannen worden gevuld met kokend water, dus dat zou voordeliger moeten zijn.

En zoals al genoemd max. 20 uur haard per maand = 20 kuub, maar dan heb ik nog steeds 355 kuub niet verklaard.

Ik weet het niet, maar heb het gevoel een half dorp te verwarmen...
pi_106751838
Ik kreeg net een telefoontje, dat mijn Pentec bypass is binnengekomen. Mooi! En gelijk weer wat te doen ;)

@junkiexp: Als ik je verhaal zo hoor is 375m3 inderdaad erg veel. Vocht uitstoken kan in het begin inderdaad wel aardig wat energie vragen, maar ik weet zo niet of dat meer dan, zeg, 100 m3 per maand kan zijn. Ben je in december begonnen met stoken? Dan zit ook het opwarmen van alle massa (muren, ook binnenmuren, vloeren, plafonds) in je verbruik. Dit was na de bouw allemaal ca 10 graden en nu 20, maar dit is eenmalig.
Over de ventilatieroosters: ik heb ze in de winter op een heel klein kiertje, vooral om een gevoel van tocht te voorkomen. Wel zo dat het nog net wat ventileert. Dicht mogen ze eigenlijk niet, in elk geval niet alle roosters van 1 ruimte tegelijk, omdat je dan geen frisse lucht meer krijgt (zoals de CO2 sensor ook aangaf).

Je zou tot slot je gasmeter voorlopig dagelijks af kunnen lezen en bv in excel bijhouden. Dan zie je al snel of het verbruik al gaat dalen. Ik doe dit nu zelf ook om te zien wat EvoHome met mijn verbruik doet.
pi_106864798
hallo, ik heb ook een evohome systeem sinds kort en ben bezig met de optimalisatie
nu zijn er drie mogelijkheden voor optimalisatie:

- adaptief
- vertraagd
- en optimale stop

wat betekent dit precies?
  maandag 16 januari 2012 @ 17:14:55 #126
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_106875980
quote:
0s.gif Op maandag 16 januari 2012 11:39 schreef zwadderneel het volgende:
hallo, ik heb ook een evohome systeem sinds kort en ben bezig met de optimalisatie
nu zijn er drie mogelijkheden voor optimalisatie:

- adaptief
- vertraagd
- en optimale stop

wat betekent dit precies?
Waar staan die opties, ben ze nl. nog niet tegengekomen. Installateursmenu wellicht? Hoe kom ik daar, dat wilde de installateur nl. niet zeggen :')
pi_106878949
Ik heb het evohome systeem inmiddels "up & running". Op dit mometn tot grote tevredenheid moet ik zeggen!

Ben ook al aan het isoleren geslagen: leidingisolatie is al grotendeels aangebracht. Nu de verdelers nog. Heb daar nog geen geschikt isolatiemateriaal voor kunnen vinden iemand tips?

@Coelho: over de bovengenoemde drie optimalisatieopties: ik ben ze al wel tegengekomen. Ik heb een EvoTouch met de nieuwe firmware (Lifestyle en Eco linksonder). Ga eerst naar de systeemconfiguratie (menu-knop lang ingedrukt houden). Kies "meer" en "optimalisering". Hier kun je de verschillende optimalisatie-opties kiezen. Let op! Als je dit hebt gedaan, moet je OOK nog bij elke zone aangeven of wel/niet wilt optimaliseren. Vanuit hoofdmenu weer Menuknop lang indrukken. Je komt weer in Systeemconfiguratie. Kies "Wijzig Zoneconfiguratie" en kies een zone. Kies "Volgende" en dan "Toepas. Instelling". Vervolgens kun je bij "Optimalisatie" kiezen of de optimalisatie voor deze zone wel/niet wilt inschakelen. Je moet dit laatste voor elke zone apart doen.

@Zwadderneel: Adaptieve start wil zeggen dat het systeem zorgt dat de zone op het inschakeltijdstip al op temperatuur is. Zeg: je wilt het om 9u op 20 graden hebben. Is het vrij koud dan begint het systeem met adaptieve start bv al om 8u30 met verwarmen.Is het warmer dan is dit bv 8u45. Ik heb dit aan staan. Je moet ook de maximale aanwarmtijd instellen (maw hoeveel eerder mag het systeem beginnen met verwarmen?). Dit heb ik op het minimum (1 uur) ingesteld omdat het in die tijd bij mij altijd gemakkelijk moet lukken om de zone op te warmen. Met adaptieve start wordt het systeem ook op een energiezuinige manier opgewarm (relatief lage temperatuur) dus dit is energiezuinig. Wel moet je eigenlijk de klok wat later instellen dan je normaal zou doen (normaal = tijdstip waarop het systeem moet beginnen met verwarmen).

Optimale stop betekent dat het systeem eerder uitschakelt omdat een zone vaak toch nog wel enige tijd op temperatuur blijft. Dit is natuurlijk ook energetisch gunstig. Ik heb dit aanstaan en ben nog aan het uitzoeken hoe laat ik het systeem 's avonds kan laten uitschakelen zonder dat ik het te vroeg koud krijg. Het uitschakeltijdstip is (net als bij adaptieve start) weersafhankelijk. Is het koud dan zal hij later uitschakelen.

Vertraagde start weet ik zo niet meer, al heb ik het wel ergens gelezen. Daar kom ik nog op terug als ik het vind. Ik vond dit andere twee voor mij het meest interessant. Je kunt uiteraard níet de adaptieve start combineren met de vertraagde start; dit is een keuze.

Tot slot weet ik niet zeker of al deze opties ook beschikbaar zijn als je de ketel regelt met de aan/uit regelaar. Zelf heb ik de Opentherm regelaar, die ook het temperatuurniveau van het aanvoerwater kan regelen waarop de ketel stookt.
pi_106880489
quote:
0s.gif Op maandag 16 januari 2012 18:36 schreef tripaul het volgende:
Vervolgens kun je bij "Optimalisatie" kiezen of de optimalisatie voor deze zone wel/niet wilt inschakelen. Je moet dit laatste voor elke zone apart doen.
Als het goed is kan je dit ook voor de totale regeling doen;
oftewel direct op de ketelaansturing ipv. iedere zone apart.

Maar welk menu je dit precies kan vinden zal ik moeten opzoeken;
net zoals vertraagde startetc. dat weet ik ook allemaal niet meer |:(

Word voor mij de cursushandleiding d'r weer eens bijpakken c_/

@tripaul: En heb je de AVDO / drugverschilregelaar al geplaatst? Ging het voorspoedig?
Hoezo kan je niet met het "gewone" isolatiemateriaal uit de weg?
pi_106889138
Vroeg me eigenlijk af of voor de isolatie van de verdelers ook kant- en klare oplossingen voor zijn. Maar ik denk dat ik maar gewoon creatief ga doen met leidingisolatie. Heb net ff de 22mm isolatiebuis gepast die ik heb liggen en die komt ca 3/4 om de verdeler heen. Met een wat grotere maat moet het denk ik in 1 keer lukken. Met wat geduld en snij- en plakwerk (ductape) moet het dan wel lukken.

Heb inmiddels inderdaad de Pentec drukverschilregelaar geplaatst. Dat was een fluitje van een cent. Ik had nog het meeste werk aan het leeglopen en weer vullen (en ontluchten) van de installatie. Alles was in 1 keer waterdicht. Oh ja, ik moest nog wel een extra keer op en neer naar de bouwmarkt omdat ik 2 knelringetjes tekort kwam, die onder de wartels van de verdeler moesten komen. Verder zat alles (incl. het stukje cv-buis) perfect op maat bij de Pentec set. Een erg goede tip hoor, nogmaals dank!

Over de optimalisering: zoals ik het begrijp stel je 1 keer centraal in op welke manier je wilt optimaliseren (adaptief/vertraagd/optimale stop/geen optimalisatie). Vervolgens geef je per zone aan of je daar van deze manier van optimaliseren gebruik wilt maken of niet. Maar ik kan het verkeerd hebben. Ik moet zeggen dat de handleidingen voor een systeem met dermate uitgebreide mogelijkheden erg summier en onoverzichtelijk vind.

Nog maar even op kijkvoelbeleef.nl gekeken (van Honeywell). Daar staat:

quote:
Beschikt de evotouch over een zelflerende aanwarming (optimalisatie)?

Ja, de optimalisatie (ook wel zelflerende of adaptieve aanwarming genoemd) is volledig geïntegreerd in de evotouch bedieninterface en kan individueel per zone worden in- en uitgeschakeld voor elke toepassing (radiatoren, vloerverwarming, zoneklep). Standaard is de optimalisatiefunctie echter uitgeschakeld.
pi_106893706
Die verdelers zou ik persoonlijk niet isoleren hoor, het gaat er niet uitzien en het zal nauwelijks nut hebben.

Als je het echt wil zou je grote isolatie kunnen pakken en eromheen vouwen en dan met tape afwerken.
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
pi_106903114
@tripaul, reuze bedankt voor de informatie
ik ga die optimale stop er ook eens bijzetten, kijken wat er gebeurd, want ik vind hem soms wel erg lang doorstoken.

verder lijkt het soms wel of die knoppen open blijven staan, of blijven hangen, als de ruimte al op temperatuur is
als er dan een andere ruimte opgewarmd moet worden gaan ze gewoon weer meestoken terwijl er feitelijk geen warmtevraag is

je kan die knoppen ook nog programmeren, je kan ze bijv. op FULL zetten, of niet, zodat ze helemaal opengaan, of slechts gedeeltelijk, zou het daar iets mee te maken hebben?

verder echt irritant dat de ketel 6x per uur opstart, maar die bug is hier al vaker besproken
  woensdag 18 januari 2012 @ 13:25:02 #132
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_106947258
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 januari 2012 10:09 schreef zwadderneel het volgende:

verder echt irritant dat de ketel 6x per uur opstart, maar die bug is hier al vaker besproken
Kan het kloppen dat je 'm dan hoort aanslaan om een minuut later weer uit te gaan? Die heb ik ook (iedereen??). Niks aan te doen??

Verder bleek ik ook een bypass te hebben net voor mijn vloerverwarmingspompen. Nu blijkt echter dat een radiator vlakbij de ketel en niet aangesloten op het evohome systeem op sommige momenten bij een specifieke stand van de knop (zonnetje) gaat klapperen. Het is een bokkend geluid en lijkt door de thermostaatknop te komen. Net alsof de klep niet weet of hij open of dicht moet gaan. Ik weet niet of het samenhangt met het al dan niet actief zijn van zones van mijn evohome.

Herkent iemand dit? Zou het kunnen dat deze radiator omdat hij dicht bij de ketel zit nu als het ware te veel druk op de klep krijgt? Of is het gewoon een foutje in de knop of klep?
pi_106950468
quote:
0s.gif Op maandag 16 januari 2012 21:40 schreef tripaul het volgende:
Vroeg me eigenlijk af of voor de isolatie van de verdelers ook kant- en klare oplossingen voor zijn. Maar ik denk dat ik maar gewoon creatief ga doen met leidingisolatie. Heb net ff de 22mm isolatiebuis gepast die ik heb liggen en die komt ca 3/4 om de verdeler heen. Met een wat grotere maat moet het denk ik in 1 keer lukken. Met wat geduld en snij- en plakwerk (ductape) moet het dan wel lukken.
Zover ik weet is er geen kant-en-klare isolatie voor.

Verder zou ik de verdeler zelf, zoals junkiexp al aangaf, niet isoleren.
De (afgaande)buizen en de slangen naar de vloer wel.

Beste idd ø22 isolatieschaal pakken; met ductape aan het begin,
midden en eind een stuk tape en over de gehele lengte.

quote:
Een erg goede tip hoor, nogmaals dank!
Your welcome 8-)

Dat 6x per uur opstarten heb ik in het begin ook wel klachten over gehad.

@zwadderneel: Ik ben wat aan het rommelen geweest met het x aantal keer
schakelen per uur,en nadien niks meer over gehoord.
pi_107479378
quote:
Kan het kloppen dat je 'm dan hoort aanslaan om een minuut later weer uit te gaan? Die heb ik ook (iedereen??). Niks aan te doen??
Is dit bij aan/uit of opentherm? Ik overweeg dit systeem met opentherm maar ik moet er niet aan denken dat dag en nacht, zomer en winter, elke 10 minuten de driewegklep omloopt en de ketel even aan gaat.
  woensdag 8 februari 2012 @ 20:49:01 #135
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_107766958
quote:
0s.gif Op woensdag 1 februari 2012 14:57 schreef rivier het volgende:

[..]

Is dit bij aan/uit of opentherm? Ik overweeg dit systeem met opentherm maar ik moet er niet aan denken dat dag en nacht, zomer en winter, elke 10 minuten de driewegklep omloopt en de ketel even aan gaat.
Ik heb aan/uit. Volgens de monteur maakte het nl. helemaal niet uit in werking.
  woensdag 8 februari 2012 @ 20:54:14 #136
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_107767348
Kan iemand mij vertellen of/waar ik de functie kan vinden in de oude firmware dat een ruimte op een bepaalde tijd een bepaalde temperatuur moet hebben? Ik dacht nl. dat dit een standaard instelling was en Evohome bovendien een aanlerend vermogen had. Ik heb echter al een week achtereen dat mijn badkamerradiator pas op de aangegeven tijd aanslaat. Deze staat om 7:30uur ingesteld op 20 graden. Het is 17.5 graden in mijn badkamer en toch weigert de radiator eerder aan te springen dan 7:30uur.

Wat ik ook ervaar is dat de temperatuur nooit helemaal op de ingestelde waarde komt: Stel je de temp in op 20, dan slaat de ketel al uit bij 19,5. Bovendien lijkt die 19,5 op de externe voeler volgens mijn binnen/buiten thermometer veel te hoog te zijn. Die staat er exact naast en geeft 18,7 aan. Herkenbaar?

[ Bericht 32% gewijzigd door Coelho op 10-02-2012 17:43:22 ]
pi_107863256
Heeft iemnad de evohome in Duitsland besteld?
Ik wil ook een Evohome in Duistland bestellen. Weet iemand of je dan ook in het menu van de evohome de "opentherm" unit kan kiezen?
In Duitsland wordt namelijk geen "opentherm" gebruikt kreeg ik net te horen van een internet winkel en ik vraag me af of in de Evohome dan wel dezelfde firmaware/software zit als die in de nederlandse versie.
pi_107914297
@doehetzelf: Ik heb ook overwogen in Duitsland te bestellen maar de webwinkel waar ik het probeerde kon geen opentherm leveren, omdat Opentherm daar niet wordt toegepast. Heb toen maar in NL besteld, bij waakzaamwonen.nl. Daar is het systeem betaalbaar en ze leveren goede service want diverse vragen van mij over het systeem en na de installatie werden erg goed beantwoord. (En nee, ik heb geen aandelen ;)

Even nog reageren op het isoleren: ik heb juist wél de verdelers geïsoleerd. Dit kon mooi met 42 mm isolatiebuis. Even creatief: Uitsparingen snijden voor de aansluitingen van de flexibele slangen (naar de radiatoren) en voor de muursteun en hij past er precies omheen. Nog wat ductape en klaar! Ik wilde deze juist isoleren omdat ze erg warm aanvoelen sinds de installatie van evohome (en omdat het oppervlak behoorlijk is). Ik denk dat de dit vooral komt omdat de ketel vaker aan gaat om elke ruimte afzonderlijk van warmte te voorzien. Ook heb ik het idee dat de watertemperatuur hoger is dan met mijn vorige thermostaat (Honeywell Round Modulation). Zou eigenlijk wel willen weten wat het algoritme achter de modulatie is . . .

De kort stukjes (10cm elk) flexibele buis heb ik niet geïsoleerd omdat deze buizen niet erg warm aanvoelen en dus blijkbaar van zichzelf al (beter) isoleren.

Het systeem werkt nu erg goed, ik heb alleen af en toe last van waterslag in de cv-leidingen. De enige oorzaak die ik kan bedenken is dat ik de bypass "te strak" heb afgesteld. Heb hem al losser gedraaid maarja hij moet ook weer niet té los om te voorkomen dat er continu water "lekt". Dit wil ik zoveel mogelijk voorkomen om de retourtemperatuur zo laag mogelijk te houden. Ik vind het erg lastig te horen wanneer er nu wel/geen water door de bypass stroomt. Dus als iemand een tip heeft voor het afstellen van de bypass hoor ik het graag!

[ Bericht 1% gewijzigd door tripaul op 13-02-2012 10:25:30 ]
pi_107914734
@Coelho: Bedoel je de adaptieve start? Die heb ik hierboven uitgelegd voor de nieuwe firmware. Kom je er daar niet mee uit? Ik weet niet hoeveel de oude firmware verschilt, maar je moet het in de nieuwe op twee plekken instellen:
1. Bij de systeemparameters in het set-up menu kun je aangeven welke optimaliseringsmogelijkheden je wilt gebruiken.
2. Bij de instellingen van elke zone kun je de optimalisering (per zone dus) aan of uitzetten.

Als dit niet voldoende is, kijk even in de handleiding (die ik persoonelijk overigens niet erg sterk vind) of keep your fingers crossed voor een reactie van iemand met de oude firmware.

Succes!
  zondag 12 februari 2012 @ 23:45:18 #140
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_107916743
quote:
0s.gif Op zondag 12 februari 2012 23:02 schreef tripaul het volgende:

Het systeem werkt nu erg goed, ik heb alleen af en toe last van waterslag in de cv-leidingen. De enige oorzaak die ik kan bedenken is dat ik de bypass "te strak" heb afgesteld. Heb hem al losser gedraaid maarja hij moet ook weer niet té los om te voorkomen dat er continu water "lekt". Dit wil ik zoveel mogelijk voorkomen om de retourtemperatuur zo laag mogelijk te houden. Ik vind het erg lastig te horen wanneer er nu wel/geen water door de bypass stroomt. Dus als iemand een tip heeft voor het afstellen van de bypass hoor ik het graag!
Waterslag, is dat ook het klapperen of ratelen van een radiator die een klein stukje open staat? Heb ik ook... :N
  zondag 12 februari 2012 @ 23:49:25 #141
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_107916930
quote:
0s.gif Op zondag 12 februari 2012 23:09 schreef tripaul het volgende:
@Coelho: Bedoel je de adaptieve start? Die heb ik hierboven uitgelegd voor de nieuwe firmware. Kom je er daar niet mee uit? Ik weet niet hoeveel de oude firmware verschilt, maar je moet het in de nieuwe op twee plekken instellen:
1. Bij de systeemparameters in het set-up menu kun je aangeven welke optimaliseringsmogelijkheden je wilt gebruiken.
2. Bij de instellingen van elke zone kun je de optimalisering (per zone dus) aan of uitzetten.

Als dit niet voldoende is, kijk even in de handleiding (die ik persoonelijk overigens niet erg sterk vind) of keep your fingers crossed voor een reactie van iemand met de oude firmware.

Succes!
Als handleiding heb ik alleen een CDROM ontvangen. Vond ik niet echt duidelijk. Tevens wilde mijn installateur niet vertellen hoe ik in het setup menu kom, er van uit gaande dat je niet het menu bedoelt waar je 5sec voor op een knop moet drukken.

Ik ga maar eens werk maken van die nieuwe software. Volgens het Honeywell mannetje dat ik over de vloer had zou er eind januari een update uitkomen. Die zou nu toch wel uitgerold moeten zijn?
pi_107922267
Die CD heb ik ook gehad, maar dat was gewoon een lege CD-R, er stond werkelijk niets op! De handleidingen (nog steeds erg summier) zijn ook op internet te downloaden, dat zou je ook kunnen proberen. Kijk voor handleidingen op kijkvoelbeleef.nl, dan onder support en dan staat er onderaan Handleidingen.

Over de setup-menus: ik heb twee plekken waar je ca 5 sec op een knop moet drukken.
- De ene plek is als je in het Hoofdmenu kiest voor het Zonemenu en vervolgens voor Zoneconfiguratie. Dit is de plek waar je oa de sensoren en regelaars toewijst.

- Dan is er bij mij nog een andere plek, dit set-up menu bedoelde ik. Het heet op de evotouch Systeemconfiguratie. Daar kom ik als ik in het beginscherm de Menu-knop lang (ca 7-8 sec) ingedrukt houd. Het spreekt voor zich dat je hier niet zomaar van alles moet aanpassen.

Om de optimalisatie in te stellen moest ik dit dus op 2 plekken doen (alles geldt voor nieuwe firmware):

Per zone moet ik het volgende instellen:
Systeemconfiguratie - Zoneconfiguratie - Kies zone - Volgende (naar 2e pagina) - Toepas.instelling (parameters) - Optimalisatie: kies in- of uitgeschakeld.

Voor het gehele systeem moet ik nog kiezen welke optimalisaties ik wil gebruiken:
Menu Systeemconfiguratie - Syst.parameters - Meer (ga naar 2e pagina) - Optimalisering. Hier kun je bv optimale stop aan- of uitzetten (altijd handig lijkt mij) en ook adaptieve start (óf vertraagde start). Zelf heb ik momenteel alleen de optimale stop aan staan. Adaptieve start zet ik denk ik tzt ook nog aan als het systeem verder goed draait.
pi_107922642
Over de waterslag: bij mij is het af en toe één dreun in de installatie ("hamerslag"). Die is hoorbaar in de cv-hoofdleidingen van de ketel (zolder) tm de verdelers (begane grond). Het is me niet helemaal duidelijk wat nu precies de waterslag veroorzaakt. Mogelijkheden die ik zie:
- als de pomp uitgaat stroomt het water nog, de bypass gaat dicht en het water moet "ineens" stoppen
- staat de bypass "te strak" afgesteld, gaat deze niet of onvoldoende open en kan de pomp zijn water niet kwijt als alle radiatoren dicht staan?
- treedt de waterslag op als er radiatorknoppen dicht gestuurd worden? (dit denk ik persoonlijk niet, want ik hoor de knoppen vaak dichtgaan en het is me nog niet opgevallen dat daarna de waterslag komt. Maar mooie van dit systeem, dat elke radiator apart wordt geregeld, maakt het gelijk lastig. Als ik de waterslag hoor weet ik nooit wat de bedrijfstoestand was . . .).

Tips zijn welkom want ik wil hier graag iets aan doen.

@Coelho: Over klapperen van knoppen heb ik wel eens iets gelezen maar ik weet het niet precies meer. Google er eens op, evt. in combinatie met waterslag. Als je in de installatie nog "gewone" thermostaatknoppen hebt (die niet bij evohome horen dus) zou je kunnen proberen die net wat verder open te zetten, misschien helpt het.
  maandag 13 februari 2012 @ 10:56:25 #144
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_107923123
quote:
0s.gif Op maandag 13 februari 2012 10:15 schreef tripaul het volgende:
Die CD heb ik ook gehad, maar dat was gewoon een lege CD-R, er stond werkelijk niets op! De handleidingen (nog steeds erg summier) zijn ook op internet te downloaden, dat zou je ook kunnen proberen. Kijk voor handleidingen op kijkvoelbeleef.nl, dan onder support en dan staat er onderaan Handleidingen.

Over de setup-menus: ik heb twee plekken waar je ca 5 sec op een knop moet drukken.
- De ene plek is als je in het Hoofdmenu kiest voor het Zonemenu en vervolgens voor Zoneconfiguratie. Dit is de plek waar je oa de sensoren en regelaars toewijst.

- Dan is er bij mij nog een andere plek, dit set-up menu bedoelde ik. Het heet op de evotouch Systeemconfiguratie. Daar kom ik als ik in het beginscherm de Menu-knop lang (ca 7-8 sec) ingedrukt houd. Het spreekt voor zich dat je hier niet zomaar van alles moet aanpassen.

Om de optimalisatie in te stellen moest ik dit dus op 2 plekken doen (alles geldt voor nieuwe firmware):

Per zone moet ik het volgende instellen:
Systeemconfiguratie - Zoneconfiguratie - Kies zone - Volgende (naar 2e pagina) - Toepas.instelling (parameters) - Optimalisatie: kies in- of uitgeschakeld.

Voor het gehele systeem moet ik nog kiezen welke optimalisaties ik wil gebruiken:
Menu Systeemconfiguratie - Syst.parameters - Meer (ga naar 2e pagina) - Optimalisering. Hier kun je bv optimale stop aan- of uitzetten (altijd handig lijkt mij) en ook adaptieve start (óf vertraagde start). Zelf heb ik momenteel alleen de optimale stop aan staan. Adaptieve start zet ik denk ik tzt ook nog aan als het systeem verder goed draait.
Nogmaals dank voor je uitgebreide verhaal.

Ik heb in mijn oude software ook de mogelijkheid tot optimalisatie en heb het voor mijn badkamer aangezet. De optie zit alleen niet bij mijn vloerverwarming. Tevens heb ik niet de mogelijkheid om naar Optimalisering in Systeemparameters te gaan. Heb zelfs geen 2e pagina daar.

Het verzoek om nieuwe software is de deur uit, ben benieuwd naar de reactie van de installateur. Heb je trouwens al wel eens geupdate? Moet dan alles weer opnieuw ingesteld worden of is het een slim systeem dat oude instellingen meeneemt in de nieuwe software?

Over de waterslag/klapperen van radiator, daar zal ik even op googlen. Tnx!
pi_107940259
Nee, ik heb zelf nog niet ge-update. Ik heb het systeem net (minder dan een maand) en het is volgens mij up-to-date. Ik meen dat ik nog iets met versienummers heb gecheckt toen ik het kreeg en dat was n.a.v. dit topic ;)

Je kunt natuurlijk je dagprogramma's goed opschrijven voor het updaten (of er foto's van maken). Dit zou bij mij het grootste gepuzzel zijn om weer allemaal goed terug te zetten.

Ik heb in het begin trouwens wel een fabrieksreset gedaan omdat het systeem niet goed werkte. Sprong ook steeds 's nachts aan. Toen heb ik alles (evotouch, ketelmodule én HR80's) gereset en opnieuw ingeleerd en ingesteld. Hoeveelheid werk viel best mee omdat ik toen goed wist hoe het allemaal moest.
pi_107951345
Leuk dat jullie hier zo fanatiek mee bezig zijn.
Ik verkoop ze regelmatig als groothandel, er is nu ook de vloerverwarmingseditie met thermische motoren.

Als jullie ergens echt niet uitkomen en inside infomatie nodig hebben dan geef je maar een seintje in dit topic, ik heb contact @ Honeywell.
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
pi_107967099
Ik heb intussen nog wat tijd uitgetrokken in een poging om de bypass beter af te stellen. Hij stond inderdaad te strak afgesteld. Ik hoor nu duidelijk verschil in de stroming van het water in de verschillende situaties met de pomp aan. Als er maar ergens één radiator open staat, staat de bypass nu dicht (of in elk geval vrijwel dicht) want zodra er in deze ruimte geen vraag meer is en de radiator gaat dicht (maar de pomp draait nog na), hoor ik duidelijk dat er (veel meer) water door de bypass stroomt. Het gebonk (waterslag?) heb ik sindsdien niet meer gehoord.
  dinsdag 14 februari 2012 @ 14:40:45 #148
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_107968450
f
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 14:02 schreef tripaul het volgende:
Ik heb intussen nog wat tijd uitgetrokken in een poging om de bypass beter af te stellen. Hij stond inderdaad te strak afgesteld. Ik hoor nu duidelijk verschil in de stroming van het water in de verschillende situaties met de pomp aan. Als er maar ergens één radiator open staat, staat de bypass nu dicht (of in elk geval vrijwel dicht) want zodra er in deze ruimte geen vraag meer is en de radiator gaat dicht (maar de pomp draait nog na), hoor ik duidelijk dat er (veel meer) water door de bypass stroomt. Het gebonk (waterslag?) heb ik sindsdien niet meer gehoord.
Kun je aan een leek uitleggen hoe je die afstelt?

Ik besef me dat ik vooral blijf vragen, en tot nu toe inhoudelijk weinig bijdraag.
pi_107982998
Ik heb hem eerst op de meest "losse" stand gezet. Dan stroomt er dus altijd water door de bypass als de pomp draait. Toen heb ik de thermostaat zó ingesteld dat er bij de meeste radiatoren warmtevraag was, en dus de meeste HR80 knoppen open gingen staan (heb de ruimtes op 25 graden gezet terwijl het ca 20 graden was). Ketel gaat aan, je hoort duidelijk water stromen door de bypass. Toen heb ik de bypass steeds dichter gedraaid totdat er nét geen water meer doorheen stroomde. (NB: Dit is lastiger te horen want ik hoorde nog steeds een ruis maar die komt waarschijnlijk via de cv-leidingen van de pomp/ketel af. Wel hoor je dat het geluid op een gegeven moment niet minder wordt (of draai de bypass van tevoren een keer naar de strakste stand zodat je weet hoe dat klinkt)). Vervolgens heb ik gezorgd dat alle knoppen dicht gingen door alle ruimtes op 15 graden te zetten. Als de knoppen dicht gaan kun je aan het geluid horen dat/of de bypass open gaat. That's it. Je kunt dit eventueel nog herhalen met maar één radiator open, dan zou het ook moeten werken al kan de bypass dan al een beetje lekken als de radiator nog open is.
pi_108116515
Ik ben via een bevriend installateur aan het kijken wat we nodig hebben voor mijn systeem
De volgende ruimtes wil ik besturen:

a) beneden 1 open ruimte met vloerverwarming op 1 zone
b) slaapkamer
c) werkkamer
d) zolder

Het standaard pakket heeft 3 radiator knoppen. Dus de drie kamers zijn gedekt
alleen beneden nog. Het vloerverwarmingspakket coelt mij als overkill. Als ik goed begrijp staan er in dit topic ook mensen met vloerverwarming ZONDER dat pakket. Hoe pak ik dat verder aan? Ben ik heel dom als ik denk dat de interne voeler van de display (die in de woonkamer staat beneden) de ketel een seintje geeft en dus de vloerverwarming aan gaat? Dan zou ik dus 4 ruimtes verwarmen met het startpakket en niet drie? Als ik er nog eens over nadenk, dan denk ik dat er een extra klep of schakeling voor mijn vloerverwarming moet komen. Eigenlijk gewoon een AAN/UIT signaal dus. Daarna kan de vloerverwarming doen wat ie wilt

In beide gevallen niet dat (dure) vloerverwarmingsblok nodig.
Is er iemand met eenzelfde setup die me opweg kan helpen wellicht?
pi_108116627
aanvulling op mijn eigen bericht:
kan ik neit in de aanvoer van de vloerverwarming een HR80 installeren en de temperatuurvoeler hiervan niet gebruiken, maar de temperatuurvoeler van de display. Dan ben ik er toch ook? of maak ik nu gekke sprongen?
  zondag 19 februari 2012 @ 01:37:05 #152
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_108137758
Je hebt op twee fronten gelijk: met 3 HR80 en 1 display kun je in 4 ruimtes de temperatuur monitoren. En ja, je kunt inderdaad de voeler van een HR80 overrulen/niet gebruiken wanneer je een andere voeler gebruikt.

In mijn opstelling heb ik beneden op mijn verdeler zo'n aparte vloerverwarmingsunit HCE80. Ik heb beneden 2 zones maar de HCE80 ondersteunt er volgens mij 5. Dat heb jij in principe niet nodig.

Voor de vloerverwarming op de badkamer heb ik een HR80 tussen de leiding zitten. De leidingen komen in de trapkast uit, waar ook de HR80 zit. De temperatuurfunctie van deze is uitgeschakeld en overgenomen door een DT92 die op de badkamer staat.

Het enige wat misschien voor problemen kan zorgen is je vloerverwarmingspomp. Misschien dat de technici hier daar een antwoord op hebben. Als je een HR80 gebruikt, hoe weet je pomp dan dat die moet gaan pompen? Mijn HCE80 heeft verbinding met de pomp. Op mijn badkamer heb ik geen pomp, alleen als het ware een lange slang in de vloer gekoppeld aan de metalen buizen van het leidingwerk. Daar zat al een thermostaatkraan op die we vervangen hebben door een HR80.

Succes ermee.
pi_108145720
dank voor je reactie. Als externe voeler wil ik dan het touchscreen zelf gebruiken. Scheelt weer een extra kastje. Mijn pomp gaat pas lopen als er een bepaalde temperatuur water wordt aangeboden. Volgens mij kan ik dus met 1x HR80 die ik VOOR mijn vloerverwarming set helemala uit de voeten
pi_108146092
quote:
0s.gif Op zondag 19 februari 2012 13:25 schreef mpnl het volgende:
dank voor je reactie. Als externe voeler wil ik dan het touchscreen zelf gebruiken. Scheelt weer een extra kastje. Mijn pomp gaat pas lopen als er een bepaalde temperatuur water wordt aangeboden. Volgens mij kan ik dus met 1x HR80 die ik VOOR mijn vloerverwarming set helemala uit de voeten
Zou in principe geen problemen moeten geven, zo te zien heb je een pomp met een pompschakelaar die pas gaat draaien bij een bepaalde temperatuur.
Je kan idd een HR80 monteren, maar die kan niet op de hoofdregelaar want anders stuur je water van 60 graden door je vloer.
Dus je zal een aparte thermostaatkraan moeten gaan plaatsen in de aanvoer van je vv.
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
pi_108157754
ok thanks!
Die aparte thermostaatsknop zit er al want de vloerverwarming draait al een tijdje
dan maak ik er dus alleen een HR80 voor.
dan is het wel een betaalbare oplossing zo!
pi_108235195
Beter is om een BDR91 met zone klep voor de vloerverwarming te monteren
pi_108288599
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 februari 2012 19:33 schreef Flappie01 het volgende:
Beter is om een BDR91 met zone klep voor de vloerverwarming te monteren
Wat bedoel je met zoneklep? Die ben ik nog nergens tegengekomen.
pi_108376418
in de aanvoer leiding komt een klep (bijvoorbeeld Zoneregelklep 22mm Y-VC8015AG 24 volt), die door het aan/uit relais BDR91 gestuurd wordt. Hierdoor kan de aanvoer niet "geknepen" worden zoals een hr80 wel doet. Hierdoor gaat de of de vloerverwarming compleet open of compleet dicht.
pi_108379062
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2012 10:03 schreef Flappie01 het volgende:
in de aanvoer leiding komt een klep (bijvoorbeeld Zoneregelklep 22mm Y-VC8015AG 24 volt), die door het aan/uit relais BDR91 gestuurd wordt. Hierdoor kan de aanvoer niet "geknepen" worden zoals een hr80 wel doet. Hierdoor gaat de of de vloerverwarming compleet open of compleet dicht.
Ik vind die zoneregelklep persoonlijk stevig aan de prijs.
Een thermostaatkraan in 3/4'' met een thermische motor is een goedkopere oplossing.
Ik denk dat het zomaar eens meer als de helft scheelt.

Het enige punt wat nadelig kan zijn is dat een thermische motor een open/dicht looptijd heeft van rond de 180 seconden.
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
pi_108394274
Was ook een voorbeeld om duidelijk te maken wat ik bedoelde met een zone klep.. In de handel is en soort gelijke klep van een ander merk voor niet a lte veel geld te koop... denk ook aan bijvoorbeld en klep voor stadsverwarming, deze doet het zelfde...
pi_108443210
quote:
2s.gif Op maandag 13 februari 2012 22:40 schreef junkiexp het volgende:
Leuk dat jullie hier zo fanatiek mee bezig zijn.
Ik verkoop ze regelmatig als groothandel, er is nu ook de vloerverwarmingseditie met thermische motoren.

Als jullie ergens echt niet uitkomen en inside infomatie nodig hebben dan geef je maar een seintje in dit topic, ik heb contact @ Honeywell.
pi_108444148
Ik heb een evohome systeem met een vloerverwarmingsunit HCE80 na het nodige eindeloos opnieuw in en afregelen draait het spul. Alleen als ik de thermische zonekleppen op de HCE80 klik gaat het niet goed. Bij een warmtevraag springt de ketel via de open thermmodule gelijk aan. 10 seconden daarna worden de thermische motoren aangestuurd en 20 sec. daarna start de pomp van de vloerverwarmingsverdeler. Volgens Honeywell start de pomp "enige tijd" na het aansturen van de thermische motoren, maar deze tijd is niet instelbaar (voor zover mij bekend) De NT-4 230LC-NC heeft volgens productspec. minimaal 3,5 minuut nodig om volledig te openen. Omdat de pomp van de vloerverwarmingsunit al na 20 sec start staat deze heel lang met alle kleppen dicht te draaien, dat kan nooit goed zijn! Daarnaast slaat de ketel af binnen 1 minuut omdat ook die niets kwijt kan (alleen via de bypass). Omdat ook mijn ketel zeer regelmatig aanslaat (bekende bug)duurt het door het veelvuldig blindstoken wel een stuk langer voordat de boel opwarmt. @junkiexp: heb jij advies?
pi_108780626
Dag allen,

Ik heb sinds kort een evohome systeem geinstalleerd (3 HR80 radiatoren, opentherm ketelmodule, BDR91 relais voor zoneklep vloerverwarming) maar loop ook tegen het probleem aan dat de ketel iedere 10 minuten aan springt, ook als er geen warmtevraag is.

Ik probeer de mogelijke oorzaken en oplossingen te inventariseren.

Ik heb op het forum gelezen dat bij sommigen dit is opgelost door wat te rommelen met de instellingen voor de schakelmomenten voor de ketel. Bij Honeywell hadden ze het idee dat het veroorzaakt zou kunnen worden doordat de temperatuur in sommigen ruimtes daalt tot dicht bij de ingestelde nachttemperatuur, en dat de evohome dan af en toe een warmtevraag geeft. Als dat zo is zou het een ontwerpfoutje zijn, want de HR80 gaan pas open als de temperatuur tot beneden de ingestelde temperatuur daalt. Ik zou dit kunnen "oplossen" door de nachttemperatuur heel laag te zetten.

Zijn er nog meer oplossingen bedacht?
pi_108810112
Ik heb dit forum een tijd gevolgt en uiteindelijk besloten om ook dit mooie systeem aan te schaffen (tegelijk met een nieuwe cv ketel). Het werkt ontzettend mooi en is zeer gebruiksvriendelijk. Toch een paar vragen:
1. Als ik de unit uit de standaard haal gaat hij een zacht hoog piepend geluid geven. Heeft die van jullie dit ook?
2. Als de unit niet gebruikt wordt springt hij op een basis stand met tijd, datum en temperatuur. Als ik het goed begrijp moet dit de temperatuur zijn in de ruimte waar hij staat (meet de unit zelf). Echter wat hij doet hij geeft de gemeten temperatuur van 1 van de zones weer (badkamer). Weet iemand hoe je dit kan veranderen?
3. Alle zones lopen soepel op 1 na. Dat is de badkamer. Daar loopt de gemeten temperatuur soms op tot 28 graden. Echter dit is het niet. Het voelt gewoon koud aan. Er wordt dan ook niet gedouched of iets dergelijks. Iemand een idee wat dit zou kunnen zijn?

Groeten
Ed
pi_109318216
Heb zelf 12 radiators in kamers, gang en hal, 1 vloerverwarming en radiator in badkamer.
Evotouch met 9 HR80 in 5 zones en 1 ruimtevoeler DTS92A1011 , rest van radiators hebben thermostaatknoppen en OpenTherm module R8810A1018. Sinds de software update loopt alles vlekkeloos en ben er zeer tevreden over.

Iemand ervaring met de temperatuurvoeler HB85? Doet de Evotouch er meer mee dan de buitentemperatuur zichtbaar maken?

themacgnl:
1 als de Evotouch niet op de lader ligt dan piept hij na 1 uur, daarna om de minuut.
dit helpt je eraan herinneren dat ie op de lader moet, want als ie leeg is geen aansturing van ketel.
2 het statisch scherm geeft de temperatuur van de omgeving. Als je de Evotouch in de hand hebt dan loopt de temperatuur al snel op bijv. 28 graden.
3 wat is er in je badkamer geinstalleerd en wat voelt de temperatuur?
  woensdag 21 maart 2012 @ 01:10:42 #166
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_109342360
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 maart 2012 17:02 schreef Anonymousse het volgende:
Heb zelf 12 radiators in kamers, gang en hal, 1 vloerverwarming en radiator in badkamer.
Evotouch met 9 HR80 in 5 zones en 1 ruimtevoeler DTS92A1011 , rest van radiators hebben thermostaatknoppen en OpenTherm module R8810A1018. Sinds de software update loopt alles vlekkeloos en ben er zeer tevreden over.

Iemand ervaring met de temperatuurvoeler HB85? Doet de Evotouch er meer mee dan de buitentemperatuur zichtbaar maken?

themacgnl:
1 als de Evotouch niet op de lader ligt dan piept hij na 1 uur, daarna om de minuut.
dit helpt je eraan herinneren dat ie op de lader moet, want als ie leeg is geen aansturing van ketel.
2 het statisch scherm geeft de temperatuur van de omgeving. Als je de Evotouch in de hand hebt dan loopt de temperatuur al snel op bijv. 28 graden.
3 wat is er in je badkamer geinstalleerd en wat voelt de temperatuur?
Over welke software update heb je het? Ik heb no steeds de 'oude' software en mij was in januari gezegd dat ik kon updaten, maar beter kon wachten op nog een nieuwere versie die in februari zou komen. Inmiddels zijn we bijna 2 maanden verder en volgens mijn installateur is er nog geen nieuwe software.

Zo irritant dat men geen overzicht heeft van versienummers met verbeteringen en nog irritanter dat de software niet gewoon te downloaden is iemand die een kopietje wil sharen? PM please
pi_109369222
Toen ik de Evotouch kocht zat er een boot loader version 3 van 3 nov 2009 en een application software version 17 van 20 nov 2009 op. Na de update, ongeveer 10 maanden geleden, een boot loader version 5 van 28 juli 2010 en een application software version 20 van 6 oct 2010.
Om de software versies te zien moet je de Evotouch booten. (batterij even los halen)
  woensdag 21 maart 2012 @ 23:14:45 #168
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_109371131
quote:
0s.gif Op woensdag 21 maart 2012 22:34 schreef Anonymousse het volgende:
Toen ik de Evotouch kocht zat er een boot loader version 3 van 3 nov 2009 en een application software version 17 van 20 nov 2009 op. Na de update, ongeveer 10 maanden geleden, een boot loader version 5 van 28 juli 2010 en een application software version 20 van 6 oct 2010.
Om de software versies te zien moet je de Evotouch booten. (batterij even los halen)
t zal aan mij liggen, maar ehh... batterij? Heb m nu van de standaard af en er zit een klep met daarachter een printplaat en een rubber randje waar de usb ingang zit. Ik zie geen batterij...
pi_109373332
Verwijder het verwisselbare afdekraam van de behuizing met onderin de batterijen.
Zie de documentatie op blz 25: http://products.ecc.emea.(...)040745-nl01r0110.pdf
  donderdag 22 maart 2012 @ 09:40:27 #170
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_109377971
quote:
0s.gif Op donderdag 22 maart 2012 00:10 schreef Anonymousse het volgende:
Verwijder het verwisselbare afdekraam van de behuizing met onderin de batterijen.
Zie de documentatie op blz 25: http://products.ecc.emea.(...)040745-nl01r0110.pdf
Thanks!

quote:
0s.gif Op woensdag 21 maart 2012 22:34 schreef Anonymousse het volgende:
Toen ik de Evotouch kocht zat er een boot loader version 3 van 3 nov 2009 en een application software version 17 van 20 nov 2009 op.
Die heb ik dus nog steeds :X

Heb jij de versie van 10 maanden geleden zelf in je bezit of heb je je EvoTouch laten flashen door een installateur?
pi_109379669
Zoals al eerder gemeld geeft Honeywell hierover niets vrij. Mijn Evotouch heb ik laten updaten bij een installateur. Daar kun je op wachten. Duurt hoogstens een paar minuten. Er zijn installateurs die een vergoeding vragen.
pi_109798802
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 maart 2012 17:02 schreef Anonymousse het volgende:

themacgnl:
1 als de Evotouch niet op de lader ligt dan piept hij na 1 uur, daarna om de minuut.
dit helpt je eraan herinneren dat ie op de lader moet, want als ie leeg is geen aansturing van ketel.
2 het statisch scherm geeft de temperatuur van de omgeving. Als je de Evotouch in de hand hebt dan loopt de temperatuur al snel op bijv. 28 graden.
3 wat is er in je badkamer geinstalleerd en wat voelt de temperatuur?
Bedankt voor de info. Die handtemperatuur was inderdaad de oorzaam (beetje knullig van mij).

De installateur heeft hem opnieuw geinstalleerd en de temperaturen kloppen nu per ruimte. Er is alleen wat vreemds aan de hand. Het gebeurd regelmatig dat de ketel toch een het verwarmen is terwijl alle zones aangeven dat dit niet nodig is. Dus alle radiatoren zonder HR80 worden dan loei heet! Soms stopt hij even maar dan pakt hij hem snel weer op en gaat hij vrolijk verder pompen. Gisteravond bijvoorbeeld toen ik naar bed ging stonden alles zones ingesteld op 14 graden (vanaf 22:00) en de temperaturen in die kamers waren allemaal ruim boven deze ingestelde temperatuur. Toch heeft de ketel tot 22:30 zitten verwarmen. Dit gebeurt ook overdag en s'nachts wel eens.

Iemand een idee wat dit kan zijn?
pi_109818203
quote:
Bovenstaande problemen had ik ook. Probleem zit denk ik in de optimalisatie (HR80). Deze heb ik toen uitgeschakeld. Toen snel aan de gang gegaan om de software update uit te laten voeren. Deze winter zonder problemen doorgekomen.
pi_109935228
quote:
0s.gif Op maandag 2 april 2012 20:04 schreef Anonymousse het volgende:

[..]

Bovenstaande problemen had ik ook. Probleem zit denk ik in de optimalisatie (HR80). Deze heb ik toen uitgeschakeld. Toen snel aan de gang gegaan om de software update uit te laten voeren. Deze winter zonder problemen doorgekomen.
Het stomme is, hij werkt nu als een zonnetje en aan het systeem heb ik niets veranderd. Het enige dat ik gedaan heb zijn alle radiatoren even goed ontluchten want hij suisde heel erg. Hier is toch geen verband in te vinden? Ik heb de monteur wel even gebeld en die beld nog terug voor een afspraak, alleen nu werkt alles goed (heel irritant)
pi_109951631
Bij het Googlen naar Evohome Evotouch kwam ik onderstaande tips tegen

Combinatie van zoneklep en OT-bridge technische tiphttps://www.regelvisie.nl/pdf/evohome/TipsenTrics072011.pdf
Storingsmelding "COMM. FOUT KETELRELAIS MODULE" technische tiphttps://www.regelvisie.nl(...)dr91_chronotherm.pdf
Korte levensduur batterijen EVOTOUCH technische tip:https://www.regelvisie.nl(...)13602_batterijen.pdf
pi_110513686
Hallo,

Gebruikt iemand al een HCC80 ipv een HCE80 + HRA80?

Klopt het dat je bij HCC80 geen HRA80 nodig hebt?

Bedankt alvast.
  woensdag 18 april 2012 @ 23:25:39 #177
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_110513924
quote:
0s.gif Op woensdag 18 april 2012 23:21 schreef Stekelbaars3 het volgende:
Hallo,

Gebruikt iemand al een HCC80 ipv een HCE80 + HRA80?

Klopt het dat je bij HCC80 geen HRA80 nodig hebt?

Bedankt alvast.
Dat is inderdaad hoe ik het lees. De HCC80 heeft een interne antenne. Verdere verschillen heb ik zo snel niet gevonden.
pi_110520215
Bedankt voor je info, maar ik begrijp dat jezelf niet een HCC80 gebruikt.

Gebruik je wel een HCE80? Gebruikerservaringen?
  donderdag 19 april 2012 @ 09:26:52 #179
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_110521105
quote:
0s.gif Op donderdag 19 april 2012 08:44 schreef Stekelbaars3 het volgende:
Bedankt voor je info, maar ik begrijp dat jezelf niet een HCC80 gebruikt.

Gebruik je wel een HCE80? Gebruikerservaringen?
Ik heb inderdaad de HCE80. Valt weinig over te zeggen: hij doet gewoon wat ie moet doen.
pi_110530925
Coelho,

Kan je aangeven of de HCE80 ook periodiek de pomp laat lopen om vastzitten in de zomer te voorkomen?
  donderdag 19 april 2012 @ 14:31:46 #181
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_110531658
Geen idee... Iemand anders wellicht?
pi_110538086
De HCC80 is 100% identiek aan de HCE80 met als enige verschil dat bij de HCC80 de HRA80 antenne reeds is ingebouwd.

Uit ervaring kan ik je adviseren om te gaan voor de HCE80 met losse antenne. Vaak is in de buurt van de HCE80/HCC80 veel leidingwerk (metaal) aanwezig wat niet positief werkt voor de ontvangst van de HCC80. Met de HCE80 in combinatie met de losse HRA80 ben je vrijer mbt de plaatsing van de HRA80 antenne.

In Nederland wordt de HCC80 daarom niet verkocht. Ik kan deze wel verkrijgen, maar prijstechnisch zet dit geen zoden aan de dijk (geen voordeel) en ben je met de HCE80 / HRA80 combinatie veel beter af.
pi_110636713
Anonymousse
Ik heb het zelfde als er geen warmte vraag is bij de geregelde radiatoren met een HR80 dan slaat toch de verwarming aan en verwarmd de niet geregelde radiatoren .Mijn vraag is wat U er aan gedaan heeft. U zegt dat u een Software update heeft uitgevoerd. kan je mij zeggen hoe dat gebeurd is.
Waakzaam wonen heeft me wel op weg geholpen maar laat het nu af weten
pi_110937117
quote:
0s.gif Op zondag 22 april 2012 16:41 schreef johanus1 het volgende:
Anonymousse
Ik heb het zelfde als er geen warmte vraag is bij de geregelde radiatoren met een HR80 dan slaat toch de verwarming aan en verwarmd de niet geregelde radiatoren .Mijn vraag is wat U er aan gedaan heeft. U zegt dat u een Software update heeft uitgevoerd. kan je mij zeggen hoe dat gebeurd is.
Waakzaam wonen heeft me wel op weg geholpen maar laat het nu af weten
Ik ben ook bezig met het configureren van het systeem. Heb een HCE80 met 2 zone's en 3 stuks HR80. Ook bij mijn gaat het systeem 6 keer per uur aan, zonder vraag van de zone's.
Hoe zet ik dit uit?
pi_111084301
Ik ben er ook nog steeds niet achter waarom de verwarming verwarmd terwijl er geen vraag naar is.zet de ingestelde tijd nu zo dat deze maar kort brand en de rest van de dag op eco
het heeft in het begin bij de eerste installatie goed gewerkt tot dat na 2 maanden de ketel s`nachts ook ging branden dat was een 20/80 storing wat inhoud dat de ketel 8 min uit was en 2 min brandde .ik heb hier toen van alles aan gedaan op nieuw ingeregeld,alles op nieuw toegewezen maar niets hielp. ik heb toen een nieuw ketelrelais gekregen, op nieuw weer alles ingeregeld de20/80 storing was weg ,
maar de ketel verwarmt terwijl er geen vraag naar is. volgende week pak ik het hele boeltje op en laat het door de deskundige op nieuw inlezen.
pi_111184955
In onze nieuwbouwwoning komt het EvoHome systeem met HCE80. De configuratie is de benedenvloerverwarming in 3 zones en op de bovenverdieping radiatoren met een eigen thermostaatknop. We zitten op stadsverwarming.

De vraag is:
- Moet er een centrale klep voor de aanvoer van de stadverwarming die alleen opengaat als er een warmtevraag is via het EvoHome systeem (dus bij één van de drie zones van de vloerverwarming)? Als dat niet zo is, dan kan er voorturend toch water blijven stromen in de zomer.
- Deze centrale klep, kan deze worden aangestuurd vanuit de HCE80 (middels de ketelrelais)? Of moet dit via de BRA91 en dan vanaf het EvoHome systeem aangestuurd worden?
- Als hij via de HCE80 wordt aangesloten op het ketelrelais, wanneer gaat de klep dan open?
- Als hij via het EvoHome (via BRA91), wanneer gaat de klep dan open?

- De pomp kan je af en toe ook laten lopen. Via het EvoHome systeem kan je dit instellen hoe vaak deze moet lopen. Kan dit ook via HCE80?
- De pomp kan dus ook draaien als de centrale klep dicht zit. Is dit wel verstandig?
pi_111211918
Combinatie met evohome
Bij deze optie is het eventueel ook mogelijk om verschillende delen van de woning apart te kunnen regelen. Voor deze zoneregeling vervangt u de Chronotherm Wireless door de evotouch, Honeywell’s nieuwe zoneregelaar. De evotouch kan 8 zones individueel regelen door draadloze aansturing van de radiatoren en/of de thermische motoren van de vloerverwarming. Met een draadloos relais bij de stadsverwarmingsklep kan de klep worden geopend bij warmtevraag in een van de zones.
Hopelijk heb je ook wat aan deze site en kijk ook even op de site van regelvisie
http://www.waakzaamwonen.com/pdf/evohome-training.pdf
  maandag 7 mei 2012 @ 21:25:51 #188
181749 Edwink
Just me
pi_111264924
Nog ff een tip over de bypass,hij hoeft niet op het einde van de installatie,maar ook niet te dicht bij de ketel. Beste is een meter of 6 er vandaan of een buffervat er tussen. De ketel zal anders in blokkering kunnen schieten door het te snel aanwarmen als de bypass open gaat.

En hoe ervaren jullie het geluid van de motortjes op de radiatorkranen,heb het wel eens geïnstalleerd maar ergerde me al aan het geluid er van.
pi_111271324
quote:
0s.gif Op zondag 6 mei 2012 17:28 schreef johanus1 het volgende:
Combinatie met evohome
Bij deze optie is het eventueel ook mogelijk om verschillende delen van de woning apart te kunnen regelen. Voor deze zoneregeling vervangt u de Chronotherm Wireless door de evotouch, Honeywell’s nieuwe zoneregelaar. De evotouch kan 8 zones individueel regelen door draadloze aansturing van de radiatoren en/of de thermische motoren van de vloerverwarming. Met een draadloos relais bij de stadsverwarmingsklep kan de klep worden geopend bij warmtevraag in een van de zones.
Hopelijk heb je ook wat aan deze site en kijk ook even op de site van regelvisie
http://www.waakzaamwonen.com/pdf/evohome-training.pdf
Dit is mij bekend, vandaar ook de keuze voor Evohome. Handige training tip!
De vragen die ik stelde, blijven overigens onbeantwoord. Met name de vraag of je één centrale klep nodig hebt om je totale vloerverwarming moet uitschakelen, naast de thermische motoren op je verdeler. En als je deze nodig hebt, of het dan logisch is om deze te sturen met je ketelrelais in de HCE80.
pi_111413881
@SimonKlusser:
Of je een centrale klepsturing wilt hangt er van af of je de radiatoren boven mee wilt regelen of niet.
Als je een centrale klep hebt, en er is van beneden/ van evohome geen warmtevraag omdat er een openhaard is en/of de kamers beneden in de zon liggen, dan blijft die klep dicht en blijft het boven koud.
Maar als je een centrale klep hebt, en je zorgt er met evohome voor dat er van beneden / vanuit evohome geen warmtevraag is, omdat je de eco knop in drukt of de temperatuur laag zet, dan blijft die klep dicht en wordt het boven niet onnodig verwarmd.
Dus als je geen centrale klep hebt dan moeten boven de thermostaatknoppen zo worden ingesteld dat ze niet onnodig verwarmd worden. Als je uit huis bent dus laag.
Wat voor pomp bedoel je? Als je alleen een pomp hebt voor de vloerverwarming dan pompt die het water van de vloerverwarming rond, dit lukt ook als dit water niet wordt vermengd met verwarmd CV water.
Dus leg eens uit, Waar heb je die pomp zitten ?
pi_111477775
De pomp die ik bedoel, is de pomp op de vloerverdeler.

Bedankt voor het antwoord. Dit is helemaal duidelijk. De keuze was inderdaad of de klep voor de groep van de radiatoren moest komen of niet. De primaire functie is om onbedoelde warmteverliezen (bijv. het niet helemaal dicht gaan van een klep), te gaan voorkomen.

Ik ben op zoek op de manier hoe je de ruimtethermostaat DTS92E kan aanmelden op je Evohhome systeem. De standaardhandeleiding van de DTS92E geeft daar geen antwoord op, want ziet hem als stand-alone of alleen aanmelden op de HCE80. De handeleiding die ik zie vanuit de Evohome zijn digitaal allemaal verouderd (gezocht via google. Wie kan mij hier aan helpen?

Dat het kan, daar zijn veel handeleidingen en websites overeens.
pi_111535742
Heeft er iemand ervaring met de DT92 - Digitale ruimte temperatuur voeler ?
Kan deze in de plaats van de voeler van de HR80 ?
pi_111543866
Misschien is deze Link interessant onder 4.8.1 toewijzen.

http://www.evohome.info/evohomeapplicationmanual_nl.pdf
pi_111574227
Ok, bedankt. Ik had het document al wel eens gezien.

Wat mij verbaasd is dat de DT92 naast de HCF82 en HCW82 wordt aangeboden.
Prijstechnisch en qua gebruik is de DT92 echter veel aantrekkelijker.
De DT92 is zo'n ¤ 20,00 goedkoper en de display biedt bovendien meer informatie.

Ik heb dan meestal de neiging naar een addertje onder het gras te zoeken.
Zijn er duidelijke verschillen die het prijsverschil rechtvaardigen ?
pi_111825589
Weet iemand of er voor de HR80 adapters verkrijgbaar zijn voor een Reich radiatorkraan ?
pi_111865332
quote:
0s.gif Op maandag 21 mei 2012 18:19 schreef naaa het volgende:
1ste Hit:
Google is your Friend
Voordat ik deze vraag poste, heb ik flink gezocht middels Google en ben deze ook tegengekomen.
Ik kan echter niet zien of en hoe deze adapter zou moeten aansluiten zowel op de Reich als op de HR80.
pi_111891704
hallo. dit weekend heb ik een hce80 gemonteerd met 4 dts92 thermostaten. voor de vloerverwarming beneden.
voor boven hebben we radiatoren met hr80 knoppen.
we gebruiken een modulerende ketelrelais.
en dit allemaal in samenwerking met de evotouch.
Ik vind het nu al een mooi systeem, je kunt alle vertrekken afzonderlijk regelen.

alleen het volgende kom ik niet uit, dat mijn ketel (remeha calenta cw6) af en toe begint te stoken zonder dat er warmte vraag is.
vandaag heen en weer gemaild met honeywell. en die zei dat ik het spul beter moest inregelen,
kreeg ik dat niet voor elkaar wouden ze wel een ambassadeur van hun langs sturen om het te bekijken . lag het aan mij moest ik betalen, zo niet was het voor hun.

en mijn vragen over software updates werden afgewimpeld want dat zou mijn probleem niet oplossen.

maar ik wil weten waar ik die update weghaal, en hoe ik dat ongevraagd stoken voorkom.
wie o wie weet raad.
pi_111892929
dit zijn de racties van honeywell:

(IK)
Vraag/Opmerking : ik heb de volgende vraag over het evohome systeem.
we hebben een hce80 en 4 maal een hr80.
deze sturen de ketel regelmatig aan , ook als er geen warmtevraag is.
nou schijnt dit met een software update verholpen te kunnen worden, als dit zo is, waar kunnen we de software halen / verkrijgen.
is er voor dit probleem een andere oplossing horen we het graag.

(HONEYWELL)
Geachte heer simonmo,

Gebruikt u de HCE80 alleen icm de HR80, of ook icm het Evohomesysteem met MT4 motoren naar de HCE80 toe?

(IK)
het systeem bestaat uit.
1 evotouch
1 modulerende ketelrelai
1 hce80 met mt4 motoren
4 dts 92 thermostaat .
hr80 thermostaatknoppen.

de hce 80 en dts92. worden gebruikt voor de vloerverwarming beneden.

de hr 80 knoppen voor de radiatoren boven.

en de evotouch als hoofd bedien deel.

alvast bedankt voor uw reactie

(HONEYWELL)
Geachte heer simonmo,

De HR80 geeft in principe geen signaal aan de cv-ketel om te branden, dit doet uw evotouch. Mocht dit niet goed regelen en afwijkend gedrag vertonen, zal dit liggen in het afstellen en inregelen van de installatie. Een software update zal dit helaas niet oplossen.
Ik ga er vanuit u hierbij voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

_____________________________ Honeywell

(IK)
dat klopt inderdaad dat de evotouch het signaal aan de ketel geeft.

alles werkt verder ook naar behoren.

alleen het vreemde is dat de ketel aanslaat zonder warmtevraag.



en u heeft het verder over inregelen. alles is momenteel op elkaar afgestemd. wat kan ik dan nog inregelen.



ik hoop dat u mij hier verder mee kunt helpen. aangezien we de oplossing niet kunnen vinden, op het net kunnen we alleen vinden dat ermeer mensen waren / zijn met dit probleem. maar niemand is met een concrete oplossing gekomen.



mocht er een update zijn . waar kan ik deze vinden. in de documuntatie diw is meegeleverd staat dat deze vrij is te downloaden.

maar helaas zonder resultaat.

(HONEYWELL)
Geachte heer Ahammar,



De update zal geen oplossing bieden voor uw probleem, maar worden in ieder geval verstrekt aan de ambassadeurs van Evohome. Dit gaat vooral over updates voor de software van de evotouch, vooral voor de bediening.



Mocht u bij evohome problemen houden, dan is het een overweging waard om een afspraak te maken voor een bezoek ter plaatse, samen met Honeywell. Dit verzoek kunt u indienen via infolijn@honeywell.nl

Wanneer de oorzaak van het probleem ligt in het juist programmeren en instellen van het evohome systeem maar niet aan een defect, dann kan het bezoek in rekening gebracht worden.

Ik ga er vanuit u hierbij voldoende te hebben geïnformeerd.



Met vriendelijke groet,



_____________________________ Honeywell
  dinsdag 22 mei 2012 @ 20:33:42 #200
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_111893291
Je EvoTouch staat standaard ingesteld om 6 keer per uur even aan te springen. Waarom, geen idee. Ik heb dit inmiddels handmatig terug gezet naar 3 keer. Merk nog geen effect.

Kun je aangeven welke software versie je hebt? Hierboven staat ergens in het topic hoe je het versienummer kunt achterhalen.
pi_111894534
boot loader version 3 nov 3 2009
application software version 17 20 nov 2009.

dit geeft ie aan bij het opstarten
pi_112026330
voor degene die opzoek naar nieuwere software als ik hiervoor heb neergezet.
moet je even op google. intoetsen: evotouch v21 dan krijg je op een poolse site een zipbestand dat. is de nieuwere versie.

het proberen en downloaden is natuurlijk voor eigen risico, maar dit is de enigste die er te vinden is.


veel succes .
pi_112031059
oja . software laat zich niet instaleren op de evotouch met windows 7.
hier voor heb je windows xp nodig (vista weet ik niet of deze werkt)
pi_112196297
Teleurstellende reactie van Honeywell, te gek voor woorden eigenlijk gezien de prijs van het systeem.
Ik heb nagenoeg dezelfde configuratie (HCE80, MT4, DT92, Evotouch en modulerend ketelrelais). Ook ik had op de vreemdste momenten dat de ketel aanging. Ik heb zelf het idee dat het iets te maken heeft met het modulerende ketelrelais. Ik heb een Bosch HRC Top ketel.
Zelf nog geen oplossing gevonden. Gezien de buitentemperaturen ben ik met testen tijdelijk gestopt.
Mijn Evotouch versie is:

Boot loader version 5 Jul 28 2010
application software version 20 6. Oct. 2010.

Als iemand iets meer weet van de vreemde warmtevraag actie hoor ik het graag. Als ik iets meer weet horen jullie het.

Kan iemand mij uitleggen hoe de MT4's werken. De HCE80 stuurt de pomp aan na ca. 1 minuut; het valt mij op dat de kleppen dat nog niet geheel openstaan; waarschijnlijk geen probleem maar voor mij vreemd.

Nog een vraag; over de eerder genoemde evotouch-training.pdf.

Op pagina 20, beeld 1. CV ketel regeling op "nee"

Klopt dit wel?
  dinsdag 29 mei 2012 @ 23:56:59 #205
214921 cvboer
CV vakidioot
pi_112198231
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 mei 2012 23:19 schreef Stekelbaars3 het volgende:
Teleurstellende reactie van Honeywell, te gek voor woorden eigenlijk gezien de prijs van het systeem.
Ik heb nagenoeg dezelfde configuratie (HCE80, MT4, DT92, Evotouch en modulerend ketelrelais). Ook ik had op de vreemdste momenten dat de ketel aanging. Ik heb zelf het idee dat het iets te maken heeft met het modulerende ketelrelais. Ik heb een Bosch HRC Top ketel.
Zelf nog geen oplossing gevonden. Gezien de buitentemperaturen ben ik met testen tijdelijk gestopt.
Mijn Evotouch versie is:

Boot loader version 5 Jul 28 2010
application software version 20 6. Oct. 2010.

Als iemand iets meer weet van de vreemde warmtevraag actie hoor ik het graag. Als ik iets meer weet horen jullie het.

Kan iemand mij uitleggen hoe de MT4's werken. De HCE80 stuurt de pomp aan na ca. 1 minuut; het valt mij op dat de kleppen dat nog niet geheel openstaan; waarschijnlijk geen probleem maar voor mij vreemd.

Nog een vraag; over de eerder genoemde evotouch-training.pdf.

Op pagina 20, beeld 1. CV ketel regeling op "nee"

Klopt dit wel?
Houd er rekening mee dat Bosch ( Nefit ) een eigen communicatieprotocol heeft, en geen opentherm zoals de andere fabrikanten.
Er komt altijd een moment waarop je moet kiezen tussen het geld dat je verdient en de tijd die je verliest om het te verdienen, tijd is alles behalve geld.
  woensdag 30 mei 2012 @ 09:32:43 #206
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_112204452
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 mei 2012 23:19 schreef Stekelbaars3 het volgende:
Teleurstellende reactie van Honeywell, te gek voor woorden eigenlijk gezien de prijs van het systeem.
Ik heb nagenoeg dezelfde configuratie (HCE80, MT4, DT92, Evotouch en modulerend ketelrelais). Ook ik had op de vreemdste momenten dat de ketel aanging. Ik heb zelf het idee dat het iets te maken heeft met het modulerende ketelrelais. Ik heb een Bosch HRC Top ketel.
Zelf nog geen oplossing gevonden. Gezien de buitentemperaturen ben ik met testen tijdelijk gestopt.
Mijn Evotouch versie is:

Boot loader version 5 Jul 28 2010
application software version 20 6. Oct. 2010.

Als iemand iets meer weet van de vreemde warmtevraag actie hoor ik het graag. Als ik iets meer weet horen jullie het.

Kan iemand mij uitleggen hoe de MT4's werken. De HCE80 stuurt de pomp aan na ca. 1 minuut; het valt mij op dat de kleppen dat nog niet geheel openstaan; waarschijnlijk geen probleem maar voor mij vreemd.

Nog een vraag; over de eerder genoemde evotouch-training.pdf.

Op pagina 20, beeld 1. CV ketel regeling op "nee"

Klopt dit wel?
Heb je mijn reactie hierboven al gelezen? EvoTouch staat standaard ingesteld op 6x per uur warmtevraag, dwz elke 10 minuten springt het systeem voor 1 minuut aan.
pi_112259576
quote:
10s.gif Op dinsdag 29 mei 2012 23:56 schreef cvboer het volgende:

[..]

Houd er rekening mee dat Bosch ( Nefit ) een eigen communicatieprotocol heeft, en geen opentherm zoals de andere fabrikanten.
Bosch werkt met OpenTerm (zie aansluittabel.pdf)!
pi_112259703
quote:
0s.gif Op woensdag 30 mei 2012 09:32 schreef Coelho het volgende:

[..]

Heb je mijn reactie hierboven al gelezen? EvoTouch staat standaard ingesteld op 6x per uur warmtevraag, dwz elke 10 minuten springt het systeem voor 1 minuut aan.
Kan ik dit ook ergens uitzetten?
Wat is het doel/nut van deze functie?
Dit is toch energieverspilling in het voor- en najaar wanneer bijvoorbeeld alleen 's avonds warmtervraag is?
pi_112534338
Ik heb nu zelf de update geinstalleerd via de tip van "simonmo", is erg makkelijk zelf te doen. Op computer installeren, usb kabeltje in de evohome, batterij even weghalen via de voorkant (evohome) en update word geinstalleerd....klaar! Wel via Windows XP helaas dus moest het op de "oude" computer van mams doen
  woensdag 6 juni 2012 @ 20:23:16 #210
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_112536388
Ter info: Honeywell wist mij te vertellen dat de HCE80 niet een of ander mechanisme bezit om de pomp van de vloerverwarming van tijd tot tijd te laten draaien in tijden van warmte waarbij de ingestelde temperatuur lange tijd niet gehaald wordt. Oplossing is om een keer per week gedurende de minimum instelbare tijd (10min) de gevraagde temperatuur een stuk te verhogen, bijvoorbeeld 30 graden. De ketel en pomp zullen dan 10 minuten aanspringen wat de levensduur van de pomp ten goede komt.
pi_112538577
quote:
12s.gif Op woensdag 6 juni 2012 19:47 schreef sammie72 het volgende:
Ik heb nu zelf de update geinstalleerd via de tip van "simonmo", is erg makkelijk zelf te doen. Op computer installeren, usb kabeltje in de evohome, batterij even weghalen via de voorkant (evohome) en update word geinstalleerd....klaar! Wel via Windows XP helaas dus moest het op de "oude" computer van mams doen
Erg dapper om dit te proberen!
Ik heb hem nu ook gedownload; ik denk eigenlijk dat deze versie al im mijn EvoTouch zit.
Kan je aangeven wat je ziet bij het beginscherm:

Boot loader version ??????
Application software version ??????

Bedankt alvast.
pi_113663036
Jammer dat Sammie72 niet meer reageert.
Ben eigenlijk ook heel benieuwd naar zijn ervaringen met de geïnstalleerde update
  woensdag 18 juli 2012 @ 11:25:32 #213
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_114354012
Ik heb de update ook geinstalleerd, had voorheen een heel oude versie. Werkt goed bij me. Verder eigenlijk weinig over te zeggen.
pi_114402588
Welke versie is de software nu dan ?
  donderdag 19 juli 2012 @ 12:21:16 #215
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_114408775
Bootloader versie 5 en Application software versie 21
pi_114421091
Is hiermee het getob met onnodig 1 minuut aanslaan opgelost?
Of is het nu te warm om dit zeker te weten?
pi_114509039
Heb de software ook gedownload, maar ik krijg op geen enkele manier de Evotouch weer tot leven zolang deze is aangesloten met een usb verbinding. Computer herkend hem niet als usb apparaat dus kan hem niet upgraden.
Ik haal de batterijen eruit en koppel hem los van het stopcontact. plug de usb erin, niks. Zet er weer stroom op, met de usb aangesloten, niks. Doe dit nogmaals maar dan met de batterijen erin, nog niets. Ook niet met batterijen en 220. Zodra hij aan de computer hangt, is er niets meer mee te doen.
Koppel ik hem los van de computer en zet er weer stroom op (batterijen of 220) dan start hij direct weer op. Moet dan wel de datum weer instellen, maar de gegevens zitten er gelukkig nog in.
Heb het ook andersom gedaan, opstarten met batterijen, usb inpluggen, batterijen eruit en dan proberen te upgraden. Geen reactie van de Evotouch. Heb drie verschillende usb kabeltjes gebruikt en twee verschillende Windows XP computers, maar dat helpt ook al niet.
Iemand met een oplossing?

[ Bericht 2% gewijzigd door dirkkk55 op 21-07-2012 22:12:05 ]
pi_114547581
Na het downloaden moet je de software uitpakken en installeren Setup.exe uitvoeren.
Bij het aansluiten van de EvoTouch wordt nieuwe hardware herkend “atm6124.Sys ATMELAT91xxxxx Test Board” enz.
pi_114549733
Natuurlijk heb ik het geïnstalleerd, maar hij vind de Evo niet en dus start deze ook niet op. Helaas.
  maandag 23 juli 2012 @ 15:37:44 #220
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_114567097
quote:
0s.gif Op donderdag 19 juli 2012 16:59 schreef rivier het volgende:
Is hiermee het getob met onnodig 1 minuut aanslaan opgelost?
Of is het nu te warm om dit zeker te weten?
Dit is geen getob, maar gewoon een instelling die te wijzigen is. Geen idee overigens WAAROM deze instelling er in staat, maar het feit dat het in het instellingenmenu aan te passen is zegt mij dat Honeywell er een bedoeling mee heeft...
pi_114571875
Dirkkk55 ik heb je een PM gestuurd
pi_115279511
Vraagje voor de experts:

Ben aan het bekijken of ik het Evohome systeem ga (laten) plaatsen. Nu kom ik ook het Danfoss Living Connect systeem tegen. Dit lijkt op eenzelfde soort systeem, maar als ik het goed is zit er geen module bij die je moet aansluiten op de CV-ketel.
Zijn er argumenten om wel of niet te kiezen voor Danfoss, dan wel Evohome?

Situatie zoals deze zou moeten worden:
Zone 1: woonkamer/keuken, 3 radiatoren + 1 radiator in hal, haard in woonkamer
Zone 2: badkamer, 1 radiator
Zone 3: slaapkamer 1 radiator
Zone 4: werk/studeerkamer 1 radiator
Daarnaast nog 3 kamers die voorlopig niet gebruikt worden en waar een standaard thermostaatknop op komt.
To Wii or not to Wii....that's the question.
pi_115845095
@FrankP

Ik heb sinds een maand ook het Evohome systeem geïnstalleerd. Als eigenaar van een Nefit ketel had ik geen keuze: Nefit ondersteunt geen Opentherm protocol maar wel de simpele aan/uit aansturing en zijn eigen modulerend protocol. Danfoss heeft alleen Opentherm en Evohome heeft Opentherm of aan/uit. Zie ook de volgende link voor een simpele vergelijking: http://passiefhuisbouwer.(...)e-manager-eneco-toon.

Tipje: controleer vooraf wel of voor jouw huidige thermostaatkranen adapters bestaan om de draadloze radiatorregelaars te kunnen monteren(bij Evohome de HR80). Mijn kranen uit begin jaren 70 moest ik allemaal vervangen en dat is best wel wat werk.

Ik heb op aanraden van andere forumleden ook een bypass (Honeywell du145) geïnstalleerd om te voorkomen dat mijn ketel in storing raakt als alle kranen gelijktijdig gesloten worden.

Bij mijn 1e systeemtest (in hartje zomer) lijkt het systeem goed te werken maar dit was natuurlijk wel een beperkte test met 2 zones van de totaal 7 zones. In het najaar komt de finale test.

Als het systeem gaat werken zoals ik voor ogen heb, gaat het comfort stijgen (koude kamers worden beter verwarmd) en wellicht wordt er een besparing gerealiseerd doordat andere zones (bijv. badkamer) niet meer de hele dag onnodig verwarmd worden.

Succes met je keuze.
pi_115916847
Dank je wel voor je antwoord.
Ik ben er inmiddels achter dat ik nergens thermostaatkranen heb, dus die moeten sowieso aangebracht gaan worden.
Ik ga je linkje eens bekijken en verder op onderzoek uit.
To Wii or not to Wii....that's the question.
pi_116111787
Het Evohome systeem lijkt mij een goede oplossing voor mijn thuissituatie; verwarming boven slaat niet aan doordat de ruimtes beneden al warm genoeg zijn. Aangezien ik alleen voor de ruimtes/zones boven een signaal naar de ketel wil sturen; is het voldoende om alleen die radiators van een Evohome stelknop te voorzien? En de radiators beneden dus met behulp van de thermostaat in de Evohome basismodule te voorzien in warmtevraag?
  dinsdag 28 augustus 2012 @ 23:03:32 #226
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_116129178
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 augustus 2012 16:44 schreef RdeGoede het volgende:
Het Evohome systeem lijkt mij een goede oplossing voor mijn thuissituatie; verwarming boven slaat niet aan doordat de ruimtes beneden al warm genoeg zijn. Aangezien ik alleen voor de ruimtes/zones boven een signaal naar de ketel wil sturen; is het voldoende om alleen die radiators van een Evohome stelknop te voorzien? En de radiators beneden dus met behulp van de thermostaat in de Evohome basismodule te voorzien in warmtevraag?
Als je beneden radiators hebt, dan wil je ook dat ze op een bepaald moment open en op een bepaald moment weer dicht gaan wanneer de basismodule een te lage of juist te hoge temperatuur gemeten heeft. Daar zul je dus ook thermostaatkranen op moeten zetten. Natuurlijk is het mogelijk om de normale knoppen standaard open te hebben staan waarna je basismodule de ketel laat stoppen als de gewenste temperatuur bereikt is, maar vervolgens vraagt bv. de badkamer om warmte en stroomt het warme ketelwater even zo vrolijk door je radiatoren beneden. Dat lijkt me verre van optimaal...
pi_116366606
Geweldig topic dit hoor! Ook ik ben bezig om een configuratie samen te stellen. Ik vraag me af of dit gaat werken:

Mijn situatie:

Stadsverwarming met een 24-230 Aan/Uit motor
Vloerverwarmingsverdeler begane grond (1 zone) met een 24V Thermische afsluiter
Vloerverwarmingsverdeler eerste verdieping (1 zone) met 24V Thermische afsluiter

• Ik wil op alle drie een BDR91 aansluiten, waarvan 2 dus als 'zoneafsluiter' moeten gaan werken
• Op de begane grond een EvoTouch
• Op de eerste verdieping een HCW82 regelbare temperatuursensor.

Als de HCW82 om warmte vraagt, kan EvoHome dan de BDR91 van de stadsverwarming én de BDR91 van de vloerverwarmingsverdeler tegelijkertijd aanspreken / open zetten?

Verder heb ik in het huis nog een aantal radiatoren, maar dat lijkt me qua configuratie geen probleem icm een aantal HR80's.
pi_116529133
Goedendag heren, ik heb nu ook een dikke 1.5 jaar evohome in mijn appartement draaien. Ik heb dus ook het probleem dat hij een paar keer per uur aanslaat en dus bij mij verwarmd, ook al is het dus vandaag zo'n 25 graden vandaag.

Tevens heb ik paar bladzijden terug gelezen dat er een update is, mijn update dateerd van 2010. Kan iemand mij vertellen waar ik de update vandaan kan halen? Ik woon in Alkmaar.

Hopelijk kan iemand mij hiermee helpen.

Groet,

Sven
pi_116597056
Het probleem van het onnodig aanslaan van de ketel heeft blijkbaar iedereen.
Ik sprak vandaag Judith bij de Infolijn van Honeywell.
Zij vroeg mij een mail hierover te sturen.

Wordt het niet eens tijd om dit massaal bij Honeywell aan te kaarten?
Dus iedereen die deze eigenschap van het Evohome systeem niet wil, zou ik willen oproepen dit ook te melden bij Honeywell middels een mail naar infolijn@honeywell.nl

Misschien dat wij als gebruikers dan eindelijk serieus genomen worden.

[ Bericht 0% gewijzigd door Danny op 11-09-2012 13:29:28 ]
pi_116621447
Ik doe mee en heb al een meeltje gestuurd naar Honeywell. Het systeem is kostbaar genoeg dus enige, echte, service kan wel.

Ik heb in het voorjaar het systeem geinstalleerd, gezien dat de ketel op vreemde momenten aan stond, maar nog geen echte test resultaten. Het kan ook het inleren zijn geweest.

Kan gebruiker Coelho aangeven of hij na de update het effect nog heeft?

Er wordt meerdere malen verwezen naar de setting in de Evotouch, feit blijft dat je de instelling niet op uit kan zetten! Software update voegt daar niks aan toe, lijkt me.

Ergens heb ik wel vertrouwen in het product van Honeywell, ik kan me niet voorstellen dat de ongewenste warmtevraag niet opgevallen is bij de ontwikkeling. Ik denk dus dat het iets te maken heeft met inleren. Is er iemand die dit kan bevestigen; dus eerst wel vreemde wartevraag en na langere tijd verdween het..

Graag reacties.
  dinsdag 11 september 2012 @ 23:56:31 #231
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_116672222
Zoals al eerder gezegd, het 6x per uur aanslaan is geen bug, it's a feature. Het zit gewoon in het instellingenmenu en kan dus ook aan/uit gezet worden.

Wat mij verbaast is dat Honeywell me niet kan vertellen WAAROM die functie er op zit, en wat het EFFECT is op het moment dat ik die frequentie terug breng naar 2x per uur of minder.
pi_116677009
Dit is het antwoord wat ik ontving :

"Het aantal schakelingen per uur is de parameter die in geval van warmtevraag van kracht is.
Deze kan op 3,6,9 of 12 schakelingen per uur ingesteld worden.
Deze instellingen kunnen worden veranderd bij soort (snelheid)van verwarming.
Bijvoorbeeld vloerverwarming(traag) zou gebaat kunnen zijn bij 3 schakelingen, Radiatoren (normaal)bij 6 schakelingen, en luchtverwarming of stadsverwarming( snel) bij 9 of 12 schakelingen.
Ook is de minimale aan/uit tijd te veranderen van 1 tot 5 minuten eventueel."

Over het ongevraagd aanslaan van de ketel wordt het volgende gezegd :

"Als u een warmtevraag uit een van de zones is, gaat er via een aan/uit cyclus de ketel gestuurd worden.
Aangezien u met meerdere zones werkt en wellicht met OPTIMALISATIE ( of adaptieve start) ingestelde radiatorknoppen HR80, kan het zijn dat ondanks dat men zou denken dat er geen warmtevraag is, het systeem toch al een warmtevraag detecteert.
De ketel gaat dan uiteraard even aan.
Door de optimalisatie uit te schakelen via het installateursmenu, wordt er alleen warmtevraag gestuurd op de geprogrammeerde tijdstippen en niet ergens daarvoor al."

Ik heb het systeem op "UIT" staan. zodat alle zones staan ingesteld op 5 graden.
Adaptieve start zou dan niet van invloed mogen zijn.
Desondanks blijft de ketel gewoon een aantal keer per uur aanslaan.
Blijft dus nog steeds een raadsel wat het Evohomesysteem doet.
Ik vraag me af of men het bij Honeywell echt weet.
pi_116699696
Ik heb ook een mail gestuurd er over. Ook dat optimalisatie uit staat en dat het overal 5 graden warmer minimaal al is, dus hij noooit kan vragen.

Tevens zou ik graag willen weten wat de laatste software versie is die uit is en waar ik die vandaan kan halen.
pi_116700306
Ik ben in het bezit van de EvoTouch v21 tool.
Echter onder Windows 7 wordt de Evotouch herkend als een GPS Camera op COM 6
En daar kan de tool niet mee overweg, de Evotouch wordt dan niet herkend.
Iemand wellicht ervaring met het flashen van de Evotouch ?
Ik las eerder in dit topic al dat het wellicht op een oude XP machine zou moeten, maar dat wordt wel heel lastig, waar vind je die tegenwoordig nog ? 8-)
pi_116705395
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 september 2012 23:56 schreef Coelho het volgende:
Zoals al eerder gezegd, het 6x per uur aanslaan is geen bug, it's a feature. Het zit gewoon in het instellingenmenu en kan dus ook aan/uit gezet worden.

Wat mij verbaast is dat Honeywell me niet kan vertellen WAAROM die functie er op zit, en wat het EFFECT is op het moment dat ik die frequentie terug breng naar 2x per uur of minder.
Beste Coelho,

Je bent een van de weinigen die de update al uitgevoerd hebt. Kan je aangeven of het random aansturen van de ketel, zonder aantoonbare reden, hiermee verdwenen is?

Je geeft ook aan dat de feature uitgezet kan worden. Ik heb waarschijnlijk de 1 na laatste software en heb de navolgende menu optie (zie link). Uitzetten is niet mogelijk! Kan je bevestigen dat we het over dezelfde parameter hebben?
Ik kan kiezen uit 3, 6, 9 of 12 schakelingen per uur.

[flickr]http://www.flickr.com/photos/87132783@N07/[/flickr]

Bedankt namens alle Evohome forum lezers.
pi_116706566
quote:
0s.gif Op woensdag 12 september 2012 21:01 schreef Stekelbaars3 het volgende:

[..]

Beste Coelho,

Je bent een van de weinigen die de update al uitgevoerd hebt. Kan je aangeven of het random aansturen van de ketel, zonder aantoonbare reden, hiermee verdwenen is?

Je geeft ook aan dat de feature uitgezet kan worden. Ik heb waarschijnlijk de 1 na laatste software en heb de navolgende menu optie (zie link). Uitzetten is niet mogelijk! Kan je bevestigen dat we het over dezelfde parameter hebben?
Ik kan kiezen uit 3, 6, 9 of 12 schakelingen per uur.

[ afbeelding ]

Bedankt namens alle Evohome forum lezers.
Ik heb me vergist, mea culpa! Ik kan ook niet verder terug dan 3x per uur. Ik heb software versie 21 van 1 april 2011.

Of het scheelt met het aanspringen? Ik DENK van wel, aangezien het me de hele zomer nog niet opgevallen is dat de ketel 's nachts aansprong. Dat terwijl ik in de winter de ketel wel hoorde aanspringen, ondanks 21 graden in de ruimte en 18.5 in de nacht ingesteld. Met 2.5 graden te hoog mag ik hopen dat dit aanspringen niet te maken heeft/had met het adaptieve opwarmen.
pi_116750221
quote:
0s.gif Op woensdag 12 september 2012 19:42 schreef a3bo het volgende:
Ik ben in het bezit van de EvoTouch v21 tool.
Echter onder Windows 7 wordt de Evotouch herkend als een GPS Camera op COM 6
En daar kan de tool niet mee overweg, de Evotouch wordt dan niet herkend.
Iemand wellicht ervaring met het flashen van de Evotouch ?
Ik las eerder in dit topic al dat het wellicht op een oude XP machine zou moeten, maar dat wordt wel heel lastig, waar vind je die tegenwoordig nog ? 8-)
Ik heb wel interesse in de tool als dat mogelijk is.

Groet,

Sven
pi_116754848
quote:
0s.gif Op donderdag 13 september 2012 19:03 schreef smv het volgende:

[..]

Ik heb wel interesse in de tool als dat mogelijk is.

Groet,

Sven
De tool is eenvoudig te downloaden uit Polen, zoals aangegeven in dit forum.
Werkt inderdaad niet op Windows 7. Evotouch wordt niet herkend.
Ik probeer het nog niet voordat ik zekerheid heb dat het "phenomeen" hiermee opgelost wordt.

Sven, kan je aangeven of je de optimalisaties op dit moment aan hebt staan. Je kan dit instellen per zone en ook als systeemparameter. Beide heb ik nu beide uit sinds gisteravond. Bij mij stonden de zone's nog aan en het systeem optimalisatie op uit. Mogelijk is deze inconsequentie het wel....Daarnaast heb ik nu alle zone's op 15 graden voor 24/7. Het "phenomeen" nog niet gezien sinds gisteren. CV geheel niet aangegaan. Vanavond zet ik alle zone's op 18 graden.
pi_116787548
Ik zal die dan ook maar eens definitief uit zetten bij mij, wel jammer dat het tenkoste gaat van je optimalisatie techniek die er in zit.
Optimalisatie bij parameters gevonden, maar per zone ook gevonden, maar mijn schakeling per uur blijft op drie staan klopt dat?

Tevens heb ik Evohome mail gestuurd en verteld dat alle valkuilen die ze als antwoord naar jullie hebben gegeven, bij mij niet op gaan.

Gisteren inderdaad wel van een vage link de software kunnen downloaden, die lijkt nieuwer, maar is die ook betrouwbaar en echt de laatste versie?

[ Bericht 14% gewijzigd door smv op 14-09-2012 18:14:23 ]
pi_116788222
quote:
0s.gif Op woensdag 12 september 2012 19:42 schreef a3bo het volgende:
Ik ben in het bezit van de EvoTouch v21 tool.
Echter onder Windows 7 wordt de Evotouch herkend als een GPS Camera op COM 6
En daar kan de tool niet mee overweg, de Evotouch wordt dan niet herkend.
Iemand wellicht ervaring met het flashen van de Evotouch ?
Ik las eerder in dit topic al dat het wellicht op een oude XP machine zou moeten, maar dat wordt wel heel lastig, waar vind je die tegenwoordig nog ? 8-)
Misschien is het mogelijk om vmware versie met Windows XP tijdelijk te runnen op je Windows 7 machine :)
pi_116788318
nog geen 10 minuten nadat ik alle optimalisaties had uitgezet, slaat mijn ketel alweer aan met de warmte vraag....

Dat heeft voor mij dus helaas niet geholpen.

Mensen goede en positieve ervaring met die poolse donwload link en kunnen jullie toevallig ook bevestigen dat het de laatste versie is die vrij is gegeven?

Wil er dan namelijk ook wel een poging op wagen
pi_116797996
De update file (voor de zomervakantie gedownload) heet als volgt: IONA_Ver21_010411.BIN
Is van 01-04-2011 tijdstip 15:18.

Ondertussen ben ik erachter dat ik op mijn CV (Bosch HRC Top) kan zien (dispaly) wat de Evotouch via OpenTherm toestuurt wat betreft gewenste CV water aanvoer temperatuur.
Als ik alles instel op 15 graden, en het is in de zone's 20.5 graden gemiddeld dan is de gewenste aanvoer temperatuur 27 graden. Als ik alles instel op 5 graden is de gewenste aanvoer temperatuur 10 graden.
Bij 27 graden zal de cv dus heel af en toe aanslaan; uitgaande dat je cv water de omgevings temperatuur is. Bij 5 graden gaat de cv nooit aan.

Mogelijk gaat die instelling van 27 nog naar beneden als je e.e.a. wat langer aanhebt. Inleer effect?

Wellicht een test voor SMV: Zet alle zone's op 5 graden en kijk over nog warmtevraag voorkomt.

Ik zet hem nu weer op 15 graden en kijk komende dagen of de "gewenste aanvoer temperatuur" daalt... Zal de Evotouch zo slim zijn dat hij doorheeft dat het nog niet koud is buiten....
pi_116808102
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 september 2012 22:12 schreef Stekelbaars3 het volgende:
De update file (voor de zomervakantie gedownload) heet als volgt: IONA_Ver21_010411.BIN
Is van 01-04-2011 tijdstip 15:18.

Ondertussen ben ik erachter dat ik op mijn CV (Bosch HRC Top) kan zien (dispaly) wat de Evotouch via OpenTherm toestuurt wat betreft gewenste CV water aanvoer temperatuur.
Als ik alles instel op 15 graden, en het is in de zone's 20.5 graden gemiddeld dan is de gewenste aanvoer temperatuur 27 graden. Als ik alles instel op 5 graden is de gewenste aanvoer temperatuur 10 graden.
Bij 27 graden zal de cv dus heel af en toe aanslaan; uitgaande dat je cv water de omgevings temperatuur is. Bij 5 graden gaat de cv nooit aan.

Mogelijk gaat die instelling van 27 nog naar beneden als je e.e.a. wat langer aanhebt. Inleer effect?

Wellicht een test voor SMV: Zet alle zone's op 5 graden en kijk over nog warmtevraag voorkomt.

Ik zet hem nu weer op 15 graden en kijk komende dagen of de "gewenste aanvoer temperatuur" daalt... Zal de Evotouch zo slim zijn dat hij doorheeft dat het nog niet koud is buiten....
Stekelbaars,

ik heb het nu 5x gelezen, maar ik snap niet het stukje van 15 graden instellen en als het in de zone 20,5 is dat hij met aanvoer tempratuur 27 graden gaat verwarmen.

Dit stukje ben ik hem helaas kwijt.
pi_116837193
Beste forumleden,

ook ik heb als nieuwe Evohome gebruiker deze week ervaren dat de CV-ketel onnodig wordt aangestuurd als er geen warmtevraag is. Het uitzetten van de systeemparameter "Optimalisatie" is voorlopig de oplossing maar voor mij blijft dit een bug in het Evohomesysteem. Ik heb zodoende de volgende klacht naar Honeywell gestuurd:

Geachte dame/heer,

het evohome systeem heeft de vervelende eigenschap dat het de CV-ketel aanstuurt terwijl er geen warmtevraag is. Dit komt door de systeemparameter "aantal schakelingen per uur". In mijn geval genereert deze functie ca. 700 kuub extra gasverbruik per jaar. Via het FOK-forum ben ik er achter gekomen dat deze eigenschap voorkomen kan worden door de systeemparameter "Optimalisatie" uit te zetten.

Vraag: kunt u mij uitleggen waarom een optimalisatie functie 700 kuub extra gasverbruik genereert?

Bij voorbaat dank voor uw reactie.


Ben benieuwd wat het antwoord wordt.

M.vr.gr.

Arjan
pi_116845294
Arjan, je hebt helemaal gelijk.
Op individuele basis scheept Honeywell ons allemaal af.
Wellicht collectief deze klacht bij hen deponeren, misschien dat er dan eindelijk iets gebeurt.
Er moet qua instellingen iets gebeuren met de Evohme software, zodat we daadwerkelijk kunnen besparen met het systeem.
pi_116871918
Ik dacht dat ik gisteravond begreep hoe Evohome met het "aantal schakelingen per uur" omgaat. Nadat alle zones op 16 graden stonden (mijn ingestelde nachttemperatuur) en ik de systeemparameter "Optimalisatie" had uitgezet, ging de ketel niet meer om de 20 minuten aan (bij mij staat het aantal op 3x per uur).

Echter vandaag overdag werd de ketel toch weer om de 20 minuten zonder warmtevraag aangestuurd. Blijkbaar heeft de systeemparameter "Optimalisatie" toch geen invloed op dit fenomeen.

Ik begrijp het dus niet meer en wacht de reactie van Honeywell maar af.

Gr. Arjan
pi_116883526
Deze ervaring had ik ook al.
Ik heb inmiddels Honeywell ook hiervan opnieuw op de hoogte gesteld.
pi_116968045
Hallo allemaal, ik heb afgelopen week het evohome systeem bij mij thuis geinstalleerd en kwam dit forum tegen toen ik wat vragen had. Goed om te zien dat er meer mensen met dit systeem aan het 'spelen' zijn

Eerst even een opmerking over het 'probleem' met "aantal schakelingen per uur". Zoals ik het uit de handleidingen haal heeft dit niks te maken met een minimum aantal keren dat de ketel aan zou moeten springen per uur. Dit bepaalt volgens mij alleen het aantal schakelmomenten dat er in een uur zitten. Dit om te voorkomen dat de ketel continue aan/uit staat te schakelen. Voor radiatoren zal dit vaker zijn dan voor b.v. vloerverwarming. Ik verwacht dus niet dat dit iets te maken heeft met onnodig aanschakelen.

Ik heb nog een aantal zaken waar ik tegen aanloop die op mij heel onlogisch overkomen en die ik mogelijk zelf verkeerd doe (dat hoop ik dan maar). Misschien dat een van jullie mij kunnen vertellen of dat zo is.

1) Gisteren heb ik op de badkamer de temperatuur op 20 graden gezet door aan de HR80 thermostaatkraan te draaien. Tot mijn verbazing verscheen deze instelling niet op de evotouch, deze gaf nog steeds 18 graden aan (volgens programma). Toen ik na een half uur op de evotouch de badkamer temperatuur op 19 graden zette, bleef de HR80 toch gewoon op 20 graden staan. Op de evotouch kon ik wel gewoon de gemeten temperatuur aflezen. Is dit normaal? Lijkt mij geen wenselijk gedrag...

2) Als ik de deur uit ga om bij iemand op bezoek te gaan, dan kan ik niet voor alle zones de temperatuur tot een bepaalde tijd lager zetten. Ik moet dat per zone doen. Aangezien ik vijf zones heb, is dat niet echt gebruiksvriendelijk. Ik dacht dit op te lossen door de vakantie functie te gebruiken, maar deze heeft als thuis-kom-tijd altijd een dag later. Heel onhandig. Hoe voorkomen jullie dat de ketel aangaat als je een halve dag van huis bent (en dat het om een bepaalde tijd toch weer lekker warm is)?

Alvast bedankt voor jullie reacties en groeten,
Eric
pi_116985149
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2012 01:48 schreef AJS1 het volgende:
Beste forumleden,

ook ik heb als nieuwe Evohome gebruiker deze week ervaren dat de CV-ketel onnodig wordt aangestuurd als er geen warmtevraag is. Het uitzetten van de systeemparameter "Optimalisatie" is voorlopig de oplossing maar voor mij blijft dit een bug in het Evohomesysteem. Ik heb zodoende de volgende klacht naar Honeywell gestuurd:

Geachte dame/heer,

het evohome systeem heeft de vervelende eigenschap dat het de CV-ketel aanstuurt terwijl er geen warmtevraag is. Dit komt door de systeemparameter "aantal schakelingen per uur". In mijn geval genereert deze functie ca. 700 kuub extra gasverbruik per jaar. Via het FOK-forum ben ik er achter gekomen dat deze eigenschap voorkomen kan worden door de systeemparameter "Optimalisatie" uit te zetten.

Vraag: kunt u mij uitleggen waarom een optimalisatie functie 700 kuub extra gasverbruik genereert?

Bij voorbaat dank voor uw reactie.


Ben benieuwd wat het antwoord wordt.

M.vr.gr.

Arjan
700 kuub extra??? Hoe kom je aan die cijfers? Heb je een loods te verwarmen met EvoHome?
pi_117007890
quote:
0s.gif Op woensdag 19 september 2012 16:26 schreef Coelho het volgende:

[..]

700 kuub extra??? Hoe kom je aan die cijfers? Heb je een loods te verwarmen met EvoHome?
Hallo Coelho,

de 700 kuub is een theoretisch rekensommetje. Ik heb bij mijn 1e test gemeten dat mijn ketel 54 liter gas verbruikt als hij 1 minuut draait. Bij 3x per uur 1 minuut onnodig verwarmen en een stookseizoen van 6 maanden kom je op ca. 700 kuub. Dit is ongeveer 30% van mijn huidig verbruik. Bij een 2e test vanavond kwam ik op 41 liter. Beduidend lager dus.

Ik begin inmiddels een patroon te ontdekken: Ik heb de Evotouch ingesteld als temperatuurvoeler voor de woonkamer. Als de gemeten temperatuur op de Evotouch 2,5 graad of meer boven de ingestelde temperatuur ligt, wordt de ketel niet onnodig aangestuurd. Daaronder gebeurt dit wel terwijl het Evohomesysteem wel alle radiatoren heeft afgesloten omdat alle zones op temperatuur zijn. Doordat ik een bypass heb geïnstalleerd gaat de ketel gelukkig niet in storing en pompt hij het warme water doelloos door de bypass.

Ik zie de logica hier niet van en heb dit dus als tekortkoming bij Honeywell aangemeld. Op bovengenoemde klacht kreeg ik een mailtje waarin de handleiding over de systeemparameters was gekopieerd. Geen antwoord op mijn vraag dus en zeer klantonvriendelijk. Blijkbaar weten ze bij de helpdesk van Honeywell ook niet hoe hun eigen systeem werkt. Ik heb een 2e mail gestuurd waarin ik alles nog een keer heb uitgelegd. Nu na 2 dagen nog geen reactie ontvangen.

Wordt vervolgd.

Groeten,

Arjan
pi_117008632
quote:
0s.gif Op woensdag 19 september 2012 07:29 schreef ericvr het volgende:
Hallo allemaal, ik heb afgelopen week het evohome systeem bij mij thuis geinstalleerd en kwam dit forum tegen toen ik wat vragen had. Goed om te zien dat er meer mensen met dit systeem aan het 'spelen' zijn

Eerst even een opmerking over het 'probleem' met "aantal schakelingen per uur". Zoals ik het uit de handleidingen haal heeft dit niks te maken met een minimum aantal keren dat de ketel aan zou moeten springen per uur. Dit bepaalt volgens mij alleen het aantal schakelmomenten dat er in een uur zitten. Dit om te voorkomen dat de ketel continue aan/uit staat te schakelen. Voor radiatoren zal dit vaker zijn dan voor b.v. vloerverwarming. Ik verwacht dus niet dat dit iets te maken heeft met onnodig aanschakelen.

Ik heb nog een aantal zaken waar ik tegen aanloop die op mij heel onlogisch overkomen en die ik mogelijk zelf verkeerd doe (dat hoop ik dan maar). Misschien dat een van jullie mij kunnen vertellen of dat zo is.

1) Gisteren heb ik op de badkamer de temperatuur op 20 graden gezet door aan de HR80 thermostaatkraan te draaien. Tot mijn verbazing verscheen deze instelling niet op de evotouch, deze gaf nog steeds 18 graden aan (volgens programma). Toen ik na een half uur op de evotouch de badkamer temperatuur op 19 graden zette, bleef de HR80 toch gewoon op 20 graden staan. Op de evotouch kon ik wel gewoon de gemeten temperatuur aflezen. Is dit normaal? Lijkt mij geen wenselijk gedrag...

2) Als ik de deur uit ga om bij iemand op bezoek te gaan, dan kan ik niet voor alle zones de temperatuur tot een bepaalde tijd lager zetten. Ik moet dat per zone doen. Aangezien ik vijf zones heb, is dat niet echt gebruiksvriendelijk. Ik dacht dit op te lossen door de vakantie functie te gebruiken, maar deze heeft als thuis-kom-tijd altijd een dag later. Heel onhandig. Hoe voorkomen jullie dat de ketel aangaat als je een halve dag van huis bent (en dat het om een bepaalde tijd toch weer lekker warm is)?

Alvast bedankt voor jullie reacties en groeten,
Eric
Hallo Eric,

het klopt dat de handmatig aangepaste temperatuur op de HR80 niet op de Evotouch wordt getoond. Waarom Honeywell dit zo gebouwd heeft, weet ik niet.
Als je de temperatuur op de Evotouch verandert kan het soms wel 4 minuten duren voordat deze op de HR80 wordt getoond. Of bedoel je iets anders?

Voor je 2e vraag kan je de Eco toets eens uitproberen. Deze schijnt in alle zones gelijktijdig de temperatuur met 3 graden te verlagen. Ik heb het zelf nog niet getest.

Groeten,

Arjan
pi_117058295
Hallo medeleden,

Ook ik heb sinds kort bijna alles van EVO HOME in huis.
Ben nog op zoek naar een R8810A1018 OpenTherm module.

Kan iemand mij hier aan helpen?

Heb een paar draadloze ketelrelais BDR91A1000 over.

Groet, Kees.
pi_117065814
Wat een aandacht allemaal voor gasverbruik. Zijn er nog zo weinig mensen die zoals ik een ouderwetse met hout gebuiken openhaard bezitten en dus geen gebruik maken van die geldslurpende gasverwarmingen?
pi_117067165
All,

Het is gelukt om de update uit te voeren op een Windows 7 machine. Het gaat erom dat Windows een verkeerde driver toekent aan de Evotouch. Windows ziet hem dan als GPS Camera.
Dit moet je eerst corrigeren.
De juiste driver is te vinden op

http://www.atmel.com/tools/ATMELSAM-BAIN-SYSTEMPROGRAMMER.aspx

Via een login procedure wordt een driver op je PC geinstalleerd.

Hierna kan je via "Devices and Printers" de driver omzetten naar de juiste voor het aangesloten USB apparaat.

Uiteidelijk ziet je PC de Evotouch als e.o.a. Atmel AT91 testboard.

Als je hierna de Evotouch update tool opstart gaat de update geheel uit zichzelf.

De update voegt in ieder geval 1 functie toe: In het stand-by scherm komt een "i" te staan rechtsonder. Hierop klikken geeft direct het systeemoverzicht met gemeten en ingestelde temperaturen. Best de moeite waard; hoef je niet via menu -> zone overzicht.

Bij mij valt wel een tekst bug op. In het lifestyle menu zie ik nu "iale dag 1" ipv "speciale dag 1".
Heeft iemand anders dit ook?
pi_117067170
quote:
15s.gif Op vrijdag 21 september 2012 15:06 schreef Iwanius het volgende:
Wat een aandacht allemaal voor gasverbruik. Zijn er nog zo weinig mensen die zoals ik een ouderwetse met hout gebuiken openhaard bezitten en dus geen gebruik maken van die geldslurpende gasverwarmingen?
Werkt inderdaad fantastisch als je meer dan drie kamers in je huis hebt, zo'n open haard....
pi_117078591
@Stekelbaars3 : Bedankt voor de tip. Update is prima gelukt. Ik heb de tekstbug ook.
pi_117101596
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 september 2012 11:43 schreef kees57 het volgende:
Hallo medeleden,

Ook ik heb sinds kort bijna alles van EVO HOME in huis.
Ben nog op zoek naar een R8810A1018 OpenTherm module.

Kan iemand mij hier aan helpen?

Heb een paar draadloze ketelrelais BDR91A1000 over.

Groet, Kees.
Heb vanmiddag contact gehad met Waakzaam Wonen waar ik mijn set gekocht heb.
Kan hier mijn ketelrelais BDR91A1000 ruilen voor een R8810A1018 OpenTherm module tegen betaling van ¤ 25,- zoals op hun site geschreven staat, ik had alleen niet verwacht dat ze het achteraf ook nog zouden doen, goede service dus.
pi_117135831
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 september 2012 15:41 schreef Stekelbaars3 het volgende:
All,

Het is gelukt om de update uit te voeren op een Windows 7 machine. Het gaat erom dat Windows een verkeerde driver toekent aan de Evotouch. Windows ziet hem dan als GPS Camera.
Dit moet je eerst corrigeren.
De juiste driver is te vinden op

http://www.atmel.com/tools/ATMELSAM-BAIN-SYSTEMPROGRAMMER.aspx

Via een login procedure wordt een driver op je PC geinstalleerd.

Hierna kan je via "Devices and Printers" de driver omzetten naar de juiste voor het aangesloten USB apparaat.

Uiteidelijk ziet je PC de Evotouch als e.o.a. Atmel AT91 testboard.

Als je hierna de Evotouch update tool opstart gaat de update geheel uit zichzelf.

De update voegt in ieder geval 1 functie toe: In het stand-by scherm komt een "i" te staan rechtsonder. Hierop klikken geeft direct het systeemoverzicht met gemeten en ingestelde temperaturen. Best de moeite waard; hoef je niet via menu -> zone overzicht.

Bij mij valt wel een tekst bug op. In het lifestyle menu zie ik nu "iale dag 1" ipv "speciale dag 1".
Heeft iemand anders dit ook?
Mijn Evohome van juli 2012 is inclusief deze update geleverd en heeft deze tekst bug niet.
pi_117147770
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 september 2012 15:41 schreef _VoiD_ het volgende:

[..]

Werkt inderdaad fantastisch als je meer dan drie kamers in je huis hebt, zo'n open haard....
Nou..wij hebben dan een oud Herenhuis en die is goed warm in de winter kan ik je vertellen. Wij hebben dus een openhaard beneden in de zitkamer en wij kleden ons warm in het huis en lijden geen kou. Dus zo gek was mijn opmerking nog niet.
pi_117150586
Ik heb twee mails eens naar webshops gewaagd over de update van de Software. Aangezien ik hem via internet heb gekocht en evohome eigenlijk je daarnaartoe stuurt, waar je hem hebt gekocht. Hoop dat hun mijn op 1 of andere manier kunnen helpen om de nieuwe software er op te krijgen.
pi_117171546
bij mij staat er special day
pi_117182682
Blijkbaar zijn er dus meerdere versies van dezelfde update
pi_117183873
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2012 21:43 schreef simonmo het volgende:
bij mij staat er special day
Welke versie gebruik je / is zichtbaar op het startscherm?

Heb je de update zelf uitgevoerd?
pi_117184478
Ik heb in mijn huis nu 2 stookseizoenen achter de rug met Evohome:

1.

- Remeha Calenta 25S met OT module
- 6 x HR 80
- 2 x Evotouch
- 1 x DT 92
- 1 x HB 85

2.

- Remeha Quinta 30S met OT module
- 13 x HR 80
- 3 x Evotouch
- 2 x DT 92

Van beide ketels kan ik sinds kort continu op mijn laptop via Remeha Recom software alle actuele cijfers van de parameters uitlezen, ook in grafiekvorm (fascinerend). Nu het huidige stookseizoen op bescheiden schaal is begonnen, zie ik ogenblikkelijk dit:

- wanneer de Evotouches bij het aantal schakelmomenten per uur op 6 staan (default fabriek), worden beide ketels bij geen warmtevraag exact 6 keer per uur ingeschakeld bij gelijke intervallen voor een periode van 2 minuten.
- wanneer er wel warmtevraag is, worden beide ketels exact 6 keer per uur uitgeschakeld bij gelijke intervallen voor een periode van 2 minuten.
- bij het aantal schakelmomenten per uur op 3 enz. dezelfde gang van zaken.

Ook ik begrijp de achterliggende gedachte van deze schakelmomenten niet. Enkele door mij geraadpleegde "ambassadeurs" van Honeywell begrijpen het ook niet en van Honeywell zelf geen, of geen relevant antwoord.

Wel is mij duidelijk dat deze onbegrijpelijke schakelmomenten tot instabiel stookgedrag leiden en onnodige slijtage van de ketels en onnodige energiekosten veroorzaken.

Hoe (zeer) tevreden ik verder ook ben met het Evohome systeem, ben ik ook van mening dat ten aanzien van de schakelmomenten sprake is van een ondeugdelijk product (omdat de schakelmomenten niet uitgezet kunnen worden), waarvan het gebruik aantoonbaar tot schade voor de consument leidt.

Eerder is voorgesteld tot gezamenlijke actie naar Honeywell over te gaan, omdat individuele acties immers geen zin hebben (ligt aan de instellingen, hydraulisch systeem of ketel). Ik sluit mij hier graag bij aan.

Ik ben benieuwd naar reacties.

Mvg
pi_117187418
I would like to invite myself on this forum, and say sorry to write in English, but my ability to use Dutch is very limited.

So to the topic.

quote:
Het is gelukt om de update uit te voeren op een Windows 7 machine. Het gaat erom dat Windows een verkeerde driver toekent aan de Evotouch. Windows ziet hem dan als GPS Camera.
Dit moet je eerst corrigeren.
De juiste driver is te vinden op

http://www.atmel.com/tools/ATMELSAM-BAIN-SYSTEMPROGRAMMER.aspx

Via een login procedure wordt een driver op je PC geinstalleerd.

Hierna kan je via "Devices and Printers" de driver omzetten naar de juiste voor het aangesloten USB apparaat.

Uiteidelijk ziet je PC de Evotouch als e.o.a. Atmel AT91 testboard.

Als je hierna de Evotouch update tool opstart gaat de update geheel uit zichzelf.

In my case driver was included in the package which I found by google ( http://www.uloz.to/xqYUaxx/evotouch-v21-tool-zip ) After installing package, and connecting device to my PC it was immediately recognised as "Atmel AT91 testboard". But problem starts when I started the update by desktop short-cut made by EvoTouch v21 Tool. It starts, then window named "EvoTouch Tool" is displayed, which is informing that "Scanning for connected devices" is going on. But whatever time I will wait it is not doing anything. If I will start upgrade without device connected to my PC, program will immediately stop saying that no device is connected.

On mentioned earlier page (http://www.atmel.com/tools/ATMELSAM-BAIN-SYSTEMPROGRAMMER.aspx) there is driver which connect our device to COM port and is named: " SAM-BA 2.12 for Windows " After installing this software, together with included driver, SAM-BA for windows was recognising evotouch connected to USB port using one of COM ports, but then "EvoTouch Upgrade" program was closing immediately after start, saying that there is no device connected. If I started SAM-BA program from desktop, small window was appearing. In this window I could chose:

Connection type and com port
Type of board ( seven of at91sam9xxxxx types and rf231usb-rd, sam4s-xpld )
Link spead
Link timeout

But not knowing which board should I use I did not dear to use any of them

So I have question to people who downloaded this driver from mentioned page ( http://www.atmel.com/tools/ATMELSAM-BAIN-SYSTEMPROGRAMMER.aspx ). How to configure SAM-BA program to make it working for EvoTouch.

If SAM-BA is not what should be used, then I have really kind request that someone would direct me on version of "Atmel AT91 testboard" that worked for him. If someone would be so kind to mail me his working version of driver I would be very grateful. If anyone sees any mistake in procedures that I took, please do not hesitate to point it as a contribution for all society of EvoTouch users.

Best greetings
Lukas
pi_117202765
CW-researcher
Boot (disconnect and connect battery) your Evotouch when connected with PC
pi_117202860
Vandaag een mail ontvangen van Honeywell met het verzoek mijn telefonische bereikbaarheid aan te geven zodat ze de benodigde gegevens kunnen opnemen.
Ben dus heel benieuwd waar dit op uitdraait.
Vandaag in ieder geval op niets, want nog niets vernomen. :N

Ik hou jullie op de hoogte... :)
pi_117203423
De tekst bug had ik ook, maar als je de naam opnieuw invoert (wizigen) is het weer voor elkaar.
Wat aardig is in de Zip van de poolse download is IONAv21.exe. Dit is een simulatie omgeving voor de desbetreffende Evotouch software.
pi_117203541
quote:
0s.gif Op maandag 24 september 2012 19:14 schreef a3bo het volgende:
Vandaag een mail ontvangen van Honeywell met het verzoek mijn telefonische bereikbaarheid aan te geven zodat ze de benodigde gegevens kunnen opnemen.
Ben dus heel benieuwd waar dit op uitdraait.
Vandaag in ieder geval op niets, want nog niets vernomen. :N

Ik hou jullie op de hoogte... :)
Ik heb het zelfde, die vroeg om mijn gsm nummer. Ik heb deze vandaag naar hun toe verstrekt.

Houd jullie ook op de hoogte.

[ Bericht 0% gewijzigd door smv op 25-09-2012 06:19:14 ]
pi_117203742
quote:
0s.gif Op maandag 24 september 2012 19:12 schreef Anonymousse het volgende:
CW-researcher
Boot (disconnect and connect battery) your Evotouch when connected with PC
Sorry, that I did not mentioned about it. This is exact way that I did it. First battery was removed (once even two of them to be sure) then Evohome was connected to PC, after that battery was installed. Windows reacted by notifying about connected device, but "EvoTouch Tool" still was endlessly searching. I also tried to remove battery again (during searching) and it also not helped. Removing of cable from USB socket, was immediately followed by error message from "EvoTouch Tool" informing that there is no hardware. Tried it on three EvoTouch'es with different firmware versions, and two different USB cables. Still the same

My impression is that there might be something wrong with driver that I have, that why I really appreciate if someone could send me his, tested working, driver file.

[ Bericht 0% gewijzigd door CW-researcher op 24-09-2012 22:09:48 ]
pi_117203889
quote:
0s.gif Op maandag 24 september 2012 19:24 schreef Anonymousse het volgende:
De tekst bug had ik ook, maar als je de naam opnieuw invoert (wizigen) is het weer voor elkaar.
Wat aardig is in de Zip van de poolse download is IONAv21.exe. Dit is een simulatie omgeving voor de desbetreffende Evotouch software.
The page is Czech :) In mater of speech, Im from Poland :)
  maandag 24 september 2012 @ 20:33:55 #272
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_117207693
quote:
0s.gif Op maandag 24 september 2012 10:35 schreef Verwarming het volgende:
Ik heb in mijn huis nu 2 stookseizoenen achter de rug met Evohome:

1.

- Remeha Calenta 25S met OT module
- 6 x HR 80
- 2 x Evotouch
- 1 x DT 92
- 1 x HB 85

2.

- Remeha Quinta 30S met OT module
- 13 x HR 80
- 3 x Evotouch
- 2 x DT 92

Van beide ketels kan ik sinds kort continu op mijn laptop via Remeha Recom software alle actuele cijfers van de parameters uitlezen, ook in grafiekvorm (fascinerend). Nu het huidige stookseizoen op bescheiden schaal is begonnen, zie ik ogenblikkelijk dit:

- wanneer de Evotouches bij het aantal schakelmomenten per uur op 6 staan (default fabriek), worden beide ketels bij geen warmtevraag exact 6 keer per uur ingeschakeld bij gelijke intervallen voor een periode van 2 minuten.
- wanneer er wel warmtevraag is, worden beide ketels exact 6 keer per uur uitgeschakeld bij gelijke intervallen voor een periode van 2 minuten.
- bij het aantal schakelmomenten per uur op 3 enz. dezelfde gang van zaken.

Ook ik begrijp de achterliggende gedachte van deze schakelmomenten niet. Enkele door mij geraadpleegde "ambassadeurs" van Honeywell begrijpen het ook niet en van Honeywell zelf geen, of geen relevant antwoord.

Wel is mij duidelijk dat deze onbegrijpelijke schakelmomenten tot instabiel stookgedrag leiden en onnodige slijtage van de ketels en onnodige energiekosten veroorzaken.

Hoe (zeer) tevreden ik verder ook ben met het Evohome systeem, ben ik ook van mening dat ten aanzien van de schakelmomenten sprake is van een ondeugdelijk product (omdat de schakelmomenten niet uitgezet kunnen worden), waarvan het gebruik aantoonbaar tot schade voor de consument leidt.

Eerder is voorgesteld tot gezamenlijke actie naar Honeywell over te gaan, omdat individuele acties immers geen zin hebben (ligt aan de instellingen, hydraulisch systeem of ketel). Ik sluit mij hier graag bij aan.

Ik ben benieuwd naar reacties.

Mvg
Ik heb zeker interesse, om meerdere redenen: Allereerst natuurlijk een verklaring en hopelijk een oplossing voor dit probleem. Ten tweede ook om dat ik het niet van service vind getuigen dat we volledig afhankelijk zijn van installateurs voor het verkrijgen van software updates. Dat in combinatie met slechte documentatie voor de particulier en bovendien een gevoel dat men niks met input doet (laatste softwareupdate is inmiddels 1.5 jaar oud) geeft mij te denken.

Worden wij als early adopters wel serieus genomen? We zijn tenslotte de groep die er ruchtbaarheid aan geeft. Of krijg ik straks gelijk met mijn persoonlijke mening dat EvoHome straks een stille dood gaat sterven? Want waar blijft bijvoorbeeld dat media offensief?

Ik zit hier in een nieuwbouwhuis en heb pas gegevens sinds november 2011 maar wordt tot nu toe niet vrolijk van mijn verbruik. Zit al ruim over de 2100 kuub (waarbij ik wel moet aantekenen dat ik in januari een hoop instellingen veranderd heb en het daarna een stuk beter lijkt te gaan). Dus ja, laat eens weten wat je in gedachten hebt. Jij bent volgens mij nl. de eerste die onafhankelijke data kan overleggen in de vorm van grafieken.

Nog een vraag over die grafieken: Had je dit systeem ook al in de zomer? Ik heb namelijk het idee dat mijn ketel in de zomer nooit aansprong en nu het weer kouder wordt en dus de Truimte aan het zakken is en steeds dichter bij Tgewenst komt te liggen, ik wel weer elke 20 minuten een stookmoment heb. Heb jij ook geconstateerd dat bij grotere temperatuursverschillen dit fenomeen niet plaatsvindt?
pi_117215271
quote:
0s.gif Op maandag 24 september 2012 20:33 schreef Coelho het volgende:

[..]

Ik heb zeker interesse, om meerdere redenen: Allereerst natuurlijk een verklaring en hopelijk een oplossing voor dit probleem. Ten tweede ook om dat ik het niet van service vind getuigen dat we volledig afhankelijk zijn van installateurs voor het verkrijgen van software updates. Dat in combinatie met slechte documentatie voor de particulier en bovendien een gevoel dat men niks met input doet (laatste softwareupdate is inmiddels 1.5 jaar oud) geeft mij te denken.

Worden wij als early adopters wel serieus genomen? We zijn tenslotte de groep die er ruchtbaarheid aan geeft. Of krijg ik straks gelijk met mijn persoonlijke mening dat EvoHome straks een stille dood gaat sterven? Want waar blijft bijvoorbeeld dat media offensief?

Ik zit hier in een nieuwbouwhuis en heb pas gegevens sinds november 2011 maar wordt tot nu toe niet vrolijk van mijn verbruik. Zit al ruim over de 2100 kuub (waarbij ik wel moet aantekenen dat ik in januari een hoop instellingen veranderd heb en het daarna een stuk beter lijkt te gaan). Dus ja, laat eens weten wat je in gedachten hebt. Jij bent volgens mij nl. de eerste die onafhankelijke data kan overleggen in de vorm van grafieken.

Nog een vraag over die grafieken: Had je dit systeem ook al in de zomer? Ik heb namelijk het idee dat mijn ketel in de zomer nooit aansprong en nu het weer kouder wordt en dus de Truimte aan het zakken is en steeds dichter bij Tgewenst komt te liggen, ik wel weer elke 20 minuten een stookmoment heb. Heb jij ook geconstateerd dat bij grotere temperatuursverschillen dit fenomeen niet plaatsvindt?
Zoals al in een eerdere post gemeld heb ik ook kunnen vaststellen dat als het verschil tussen gemeten en ingesteld groter is dan ca. 2 a 2,5 graad het fenomeen niet lijkt op te treden. Ik heb na 1 week nog steeds niets gehoord van de helpdesk en heb ze vanavond een laatste mail gestuurd. Als ik na 1 week weer niets hoor, ga ik een ander pad volgen.
pi_117219333
quote:
0s.gif Op maandag 24 september 2012 19:24 schreef Anonymousse het volgende:
De tekst bug had ik ook, maar als je de naam opnieuw invoert (wizigen) is het weer voor elkaar.
Wat aardig is in de Zip van de poolse download is IONAv21.exe. Dit is een simulatie omgeving voor de desbetreffende Evotouch software.
Bedankt voor de tip. Heb het kunnen corrigeren. Staat weer mooi; kan me overigens niet voorstellen dat ik deze functies gebruik.

Wat me nog opvalt dat als ik naar een andere taal ga ik steeds "speciale dag 1" etc blijf houden. Dit woord wordt niet mee vertaalt, andere lifestyle mode's worden wel mooi vertaald.

Ben benieuwd of lid AJS1 dit ook heeft.
  dinsdag 25 september 2012 @ 09:27:32 #275
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_117224111
quote:
0s.gif Op maandag 24 september 2012 22:33 schreef AJS1 het volgende:

[..]

Zoals al in een eerdere post gemeld heb ik ook kunnen vaststellen dat als het verschil tussen gemeten en ingesteld groter is dan ca. 2 a 2,5 graad het fenomeen niet lijkt op te treden. Ik heb na 1 week nog steeds niets gehoord van de helpdesk en heb ze vanavond een laatste mail gestuurd. Als ik na 1 week weer niets hoor, ga ik een ander pad volgen.
Sorry, ik had er overheen gelezen.
pi_117228646
Stekelbaars3
Dit komt omdat je een naam wijzigt. Gebeurt ook bij zone-namen.
pi_117229914
CW-researcher
I only have experience with EvoTouch Tool on Windows XP.
EvoTouch was recognized as "ATM6124.sys ATMEL AT91xxxxx Test Board". Starting of EvoTouch Tool and running of EvoTouch v21 Upgrade.bat did the Job.
pi_117233850
Vanmorgen iets nieuws ontdekt.
Gisteravond de Evotouch niet goed in de standaard teruggeplaatst.
Gevolg: vanmorgen de batterijen natuurlijk helemaal leeg.
Al mijn HR80's stonden vanmorgen vervolgens op 20 graden. ;(
Dus ook in ruimtes die op 10-15 graden behoren te staan.
Als je dan de Evotouch weer oplaadt, zou je verwachten dat die alle HR80's weer netjes op de programmatemperatuur instelt. Nee dus.
Ik kon dus het hele huis door om ze handmatig omlaag te zetten. :(

Iemand bekend met dit fenomeen ? :?
pi_117239911
@Coelho

bij het beoordelen van jouw verbruik(2100 kuub) tot nu toe moet je ook meenemen dat het stookseizoen 2011/2012 lang doorliep: tot eind april koud en zelfs in tot medio mei kouder dan "normaal".

Gr. Arjan
pi_117240117
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 september 2012 15:05 schreef a3bo het volgende:
Vanmorgen iets nieuws ontdekt.
Gisteravond de Evotouch niet goed in de standaard teruggeplaatst.
Gevolg: vanmorgen de batterijen natuurlijk helemaal leeg.
Al mijn HR80's stonden vanmorgen vervolgens op 20 graden. ;(
Dus ook in ruimtes die op 10-15 graden behoren te staan.
Als je dan de Evotouch weer oplaadt, zou je verwachten dat die alle HR80's weer netjes op de programmatemperatuur instelt. Nee dus.
Ik kon dus het hele huis door om ze handmatig omlaag te zetten. :(

Iemand bekend met dit fenomeen ? :?
Dit heb ik de 1e week ook gehad. De Evotouch niet teruggeplaatst op de lader met als gevolg dat ik de volgende dag alle HR80's opnieuw moest aanmelden/binden. Of was dat achteraf gezien niet nodig?

Graag jullie reactie.
pi_117240781
Ik heb een nieuwe vraag:

Ik heb in mijn woonkamer 2 HR80's die ik beide aan de zone "woonkamer" heb toegewezen/binden. De Evotouch in mijn woonkamer heb ik als temperatuurvoeler voor de woonkamer ingesteld. Bij een programma overgang van bijvoorbeeld nacht naar dag (van 16 naar 19 graden) worden beide radiatoren door de HR80's geopend en worden ze netjes warm zoals het hoort. Echter als de woonkamer op temperatuur is en af en toe "bijverwarmd" moet worden, wordt vaak maar 1 van de 2 radiatoren warm. Dit is dan wel de koudste plek in de woonkamer.

Vraag: ik had verwacht dat alle HR80's in 1 zone hetzelfde gedrag zouden vertonen onder alle omstandigheden. Of zit er een andere logica achter? Op zich vindt ik het niet verkeerd zoals het nu gaat: Het koudste gedeelte van de woonkamer wordt als 1e "bijverwarmd". Ik heb wel de mechanica van de HR80's en de radiatorkranen gecontroleerd maar kon geen defect ontdekken.

Is het Evohome systeem slimmer dan ik had verwacht?

Graag jullie reactie.
pi_117241510
Nog een laatste bericht vandaag: het lijkt er misschien op dat ik een teleurgestelde gebruiker ben maar in feite ben ik enthousiast over het Evohome systeem onder voorwaarde dat de kinderziektes opgelost worden. Maar dat lijkt het probleem bij Honeywell als grote onderneming: niet kunnen luisteren naar gebruikerservaringen en daarop snel kunnen acteren zoals we inmiddels gewend zijn in de ICT.

Ik hoop dat mijn geplande telefonisch contact met de helpdesk van Honeywell een impuls geeft aan
de snelheid van opleveren van nuttige updates die door elke gebruiker zelf geïnstalleerd kunnen worden.

Zo niet dan ga ik zoals al aangekondigd een ander traject in.

Gr. Arjan
  dinsdag 25 september 2012 @ 20:03:42 #283
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_117246472
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 september 2012 18:14 schreef AJS1 het volgende:
Nog een laatste bericht vandaag: het lijkt er misschien op dat ik een teleurgestelde gebruiker ben maar in feite ben ik enthousiast over het Evohome systeem onder voorwaarde dat de kinderziektes opgelost worden. Maar dat lijkt het probleem bij Honeywell als grote onderneming: niet kunnen luisteren naar gebruikerservaringen en daarop snel kunnen acteren zoals we inmiddels gewend zijn in de ICT.

Ik hoop dat mijn geplande telefonisch contact met de helpdesk van Honeywell een impuls geeft aan
de snelheid van opleveren van nuttige updates die door elke gebruiker zelf geïnstalleerd kunnen worden.

Zo niet dan ga ik zoals al aangekondigd een ander traject in.

Gr. Arjan
Zoals hierboven al aangegeven verbaast het mij enorm dat deze tool met zo'n ontzettende potentie zo slecht in de markt gezet lijkt te worden. Iedereen weet inmiddels dat Essent een thermostaat levert die je met je iPhone aan kunt zetten, maar bijna niemand weet van het bestaan van EvoHome af. Ook het gebrek aan updates doet mij vermoeden dat het geen top prioriteit heeft bij Honeywell. Hopelijk heb ik ongelijk...

Aan wat voor alternatieve wegen zit je te denken?
pi_117247543
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 september 2012 15:05 schreef a3bo het volgende:
Vanmorgen iets nieuws ontdekt.
Gisteravond de Evotouch niet goed in de standaard teruggeplaatst.
Gevolg: vanmorgen de batterijen natuurlijk helemaal leeg.
Al mijn HR80's stonden vanmorgen vervolgens op 20 graden. ;(
Dus ook in ruimtes die op 10-15 graden behoren te staan.
Als je dan de Evotouch weer oplaadt, zou je verwachten dat die alle HR80's weer netjes op de programmatemperatuur instelt. Nee dus.
Ik kon dus het hele huis door om ze handmatig omlaag te zetten. :(

Iemand bekend met dit fenomeen ? :?
Je kan instellen als hij de verbinding kwijt raakt wat hij dan moet doen. Bij mij mag hij niet aanslaan, maar ik kan het probleem hoor. Ik heb hem nu altijd dag en nacht aan de lader staan, ondanks ik daar niet blij mee bent. De accu/batterij gaat natuurlijk zo stuk, omdat hij niet meer ontlaad.
pi_117247642
Ik zou het een goed idee vinden van Evohome, dat ze eens een forum de lucht in gaan gooien voor dit product. Hierop kunnen ze veel beter reageren.
pi_117251818
SMV
Je kan instellen wanneer de EvoTouch de verbinding kwijt is maar niet voor een dode EvoTouch.
De EvoTouch kan je beter op de lader houden, dan laadt die af en toe eens op. De EvoTouch wordt gevoed uit het lichtnet en gebruikt de accu als backup, als de spanning beneden een grens ligt wordt deze weer opgeladen.
AJS1
HR80 is zijn verbinding kwijt zal dit een aantal keren proberen te synchroniseren en stopt er dan mee. Herstellen door een reset (knopje in drukken of batterij even lossen)
pi_117258332
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 september 2012 20:03 schreef Coelho het volgende:

[..]

Zoals hierboven al aangegeven verbaast het mij enorm dat deze tool met zo'n ontzettende potentie zo slecht in de markt gezet lijkt te worden. Iedereen weet inmiddels dat Essent een thermostaat levert die je met je iPhone aan kunt zetten, maar bijna niemand weet van het bestaan van EvoHome af. Ook het gebrek aan updates doet mij vermoeden dat het geen top prioriteit heeft bij Honeywell. Hopelijk heb ik ongelijk...

Aan wat voor alternatieve wegen zit je te denken?
Ik was vergeten te melden dat ook ik vandaag een mail heb ontvangen van Honeywell dat zij mij gaan bellen om "de benodigde gegevens op te nemen"?

Mijn vervolgstappen zal ik bekend maken indien de contacten met Honeywell verder niets opleveren
pi_117258664
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 september 2012 20:22 schreef smv het volgende:

[..]

Je kan instellen als hij de verbinding kwijt raakt wat hij dan moet doen. Bij mij mag hij niet aanslaan, maar ik kan het probleem hoor. Ik heb hem nu altijd dag en nacht aan de lader staan, ondanks ik daar niet blij mee bent. De accu/batterij gaat natuurlijk zo stuk, omdat hij niet meer ontlaad.
Waar kan ik dit instellen ? Op de Evotouch of op de HR80 ?
Welke instellingen moet ik dan hoe aanpassen ?
pi_117259972
@coelho,

Wij hebben eind vorig jaar een huis gekocht daterend uit 1984 (ex huurhuis), met 440 m3 inhoud.
Begin november is er een nieuwe digitale gasmeter geplaatst en daar staat nu 1417 m3 op.
Onze ketel is een Remeha Calenta 40c met OT module.

Groet Kees.
pi_117260428
In HR80 documentatie onder kop TEACH-IN ACTIVEREN staat:
Wanneer tijdens normaal bedrijf het pictogram dooft .........… Het kan zijn dat dan de batterijen van de centrale bedieningseenheid (EvoTouch?) leeg zijn. Na het vervangen van de batterijen wordt de HR80 weer gesynchroniseerd.
De temperatuur instelling van de radiatorregelaar wordt automatisch op 20°C ingesteld.
Met deze info zou je de EvoTouch weer kunnen herstellen door een setpoint voor alle regelaars te versturen bijv. VAKANTIE.
pi_117263987
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2012 00:47 schreef Anonymousse het volgende:
In HR80 documentatie onder kop TEACH-IN ACTIVEREN staat:
Wanneer tijdens normaal bedrijf het pictogram dooft .........… Het kan zijn dat dan de batterijen van de centrale bedieningseenheid (EvoTouch?) leeg zijn. Na het vervangen van de batterijen wordt de HR80 weer gesynchroniseerd.
De temperatuur instelling van de radiatorregelaar wordt automatisch op 20°C ingesteld.
Met deze info zou je de EvoTouch weer kunnen herstellen door een setpoint voor alle regelaars te versturen bijv. VAKANTIE.
Zover was ik dus ook inmiddels.
Ik ging er van uit dat als mijn programma op de Evotouch een schakelmoment uitvoert, de HR80 vervolgens weer conform het programma zou worden ingesteld.
Dit blijkt dus niet het geval. Ik heb vervolgens al mijn HR80's (11 stuks) handmatig moeten instellen.

Ik ga dit dus nog eens proberen door niet op het programma te wachten, maar zo'n setpoint te sturen.

Overigens is het automatisch op 20 graden instellen ook een onzinnige actie. De meeste ruimtes in huis wil je niet op 20 graden. Met name in slaapkamers is dit ongewenst.
Ook hier laat Honeywell weer een flinke steek vallen.
pi_117267409
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 september 2012 17:32 schreef AJS1 het volgende:
@Coelho

bij het beoordelen van jouw verbruik(2100 kuub) tot nu toe moet je ook meenemen dat het stookseizoen 2011/2012 lang doorliep: tot eind april koud en zelfs in tot medio mei kouder dan "normaal".

Gr. Arjan
Mijn advies is om je gas verbruik te monitoren via site www.mindergas.nl. Erg fraai!
Je kan zelfs meterstanden van jaren terug invoeren, zodat een vergelijk per jaar mogelijk is.
Ik kom nu uit op 0.30 m3/graaddag voor 2012 tot nu toe.
2010 was 0.34 en 2011 0.32.

In mijn geval zal Evohome niet besparen, ik wil een ruimte warm houden die normaal koud was omdat de thermostaat in de woonkamer zat. Meer comfort kost meer geld.
pi_117288165
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 september 2012 13:05 schreef Anonymousse het volgende:
CW-researcher
I only have experience with EvoTouch Tool on Windows XP.
EvoTouch was recognized as "ATM6124.sys ATMEL AT91xxxxx Test Board". Starting of EvoTouch Tool and running of EvoTouch v21 Upgrade.bat did the Job.
Finally I gave up idea of doing it on Windows7. Did it on Windows Vista machine, and it went smoothly and easy.
pi_117288886
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2012 11:44 schreef Stekelbaars3 het volgende:

[..]

Mijn advies is om je gas verbruik te monitoren via site www.mindergas.nl. Erg fraai!
Je kan zelfs meterstanden van jaren terug invoeren, zodat een vergelijk per jaar mogelijk is.
Ik kom nu uit op 0.30 m3/graaddag voor 2012 tot nu toe.
2010 was 0.34 en 2011 0.32.

In mijn geval zal Evohome niet besparen, ik wil een ruimte warm houden die normaal koud was omdat de thermostaat in de woonkamer zat. Meer comfort kost meer geld.
Ik gebruik mindergas.nl ook. Zat van november t/m januari aan de 0.80 gemiddeld en vanaf begin februari toen mijn systeem beter ingeregeld is zit ik aan 0.48.
pi_117304793
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2012 20:44 schreef CW-researcher het volgende:

[..]

Finally I gave up idea of doing it on Windows7. Did it on Windows Vista machine, and it went smoothly and easy.
Do you also have the text bug at the "Lifestyle" mode's (iale dag 1 instead of speciale dag 1)
pi_117307771
quote:
0s.gif Op donderdag 27 september 2012 10:31 schreef Stekelbaars3 het volgende:

[..]

Do you also have the text bug at the "Lifestyle" mode's (iale dag 1 instead of speciale dag 1)
Yes. It suggest that it's some pre-relise version (beta??) of firmware 21.
pi_117317869
Hallo,

een goed bericht: ik ben vanmiddag gebeld door de helpdesk van Honeywell. Zij onderkennen het probleem met de overbodige schakelmomenten en gaan morgen met de techneuten om tafel hoe de software hier op aangepast kan worden. Mij is toegezegd dat ik a.s. maandag of dinsdag teruggebeld word over hoe en wanneer de software wordt aangepast.

Wordt vervolgd.

Groeten,

Arjan
pi_117319029
quote:
0s.gif Op donderdag 27 september 2012 16:58 schreef AJS1 het volgende:
Hallo,

een goed bericht: ik ben vanmiddag gebeld door de helpdesk van Honeywell. Zij onderkennen het probleem met de overbodige schakelmomenten en gaan morgen met de techneuten om tafel hoe de software hier op aangepast kan worden. Mij is toegezegd dat ik a.s. maandag of dinsdag teruggebeld word over hoe en wanneer de software wordt aangepast.

Wordt vervolgd.

Groeten,

Arjan
_O_ *O*

Eerst maar eens zien, maar je actie richting Honeywell wordt door mij enorm gewaardeerd!
pi_117344519
Hoi,

Hier een kleine update vanuit mij. Ik ben deze ochtend uit eindelijk ook gebeld door Honeywell. Hij heeft van mij allerlei info opgenomen voor onderzoek en wat ik begreep is dat ze maandag/dinsdag gaan zitten intern om te kijken hoe ze het probleem kunnen oplossen. Hij heeft tot wel 3x gezegd dat hij mij zoiezo volgende week gaat terugbellen en mij op de hoogte wilt houden.
Het is wel zo, dat we niet binnen twee weken waarschijnlijk al de oplossing kunnen verwachten, maar ze nemen het nu wel eindelijk serieus en willen het oplossen.

Tevens heb ik hem verteld waarom ze zelf geen forum oprichten, waar wij ons ei kwijt kunnen. Wij zien namelijk totaal helemaal niks vanuit honeywell komen betreft updates, nieuwe elementen wat aangekondigd word helemaal niks, tevens dat de update cycle behoorlijk lang is, je hebt nog niet eens een update in 2012, terwijl er in 2010 al genoeg ideeen zijn verstuurd naar honeywell. Je hoor alleen helemaal niks van ze zelf.

Hij beaamde alleen dat ze hier niet ervaren in zijn en dat Internet nog vrij nieuw voor ze is, voor communicatie etc...

hoop dat hij geluisterd heeft en dat ze zelf een forum gaan creeren voor de evohome, schakelt voor ons en hun een stuk sneller!

het is voor nu voor mij ook afwachten.
  vrijdag 28 september 2012 @ 10:47:44 #300
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_117344627
Ik hoop oprecht dat men nu eindelijk iets met de opmerkingen gaat doen. De ervaringen die ik tot nu toe met de helpdesk heb, zijn helaas niet heel positief. Ik heb het idee dat het studenten zijn met een manual voor handen, en niet mensen die daadwerkelijk iets in gang kunnen zetten. Maar laat ze mijn ongelijk maar bewijzen!
  vrijdag 28 september 2012 @ 10:48:48 #301
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_117344656
Laat ik 'm maar sluiten als opener van deze reeks en meteen een nieuwe openen. Geen idee of er automatisch een reeks wordt aangemaakt of dat een modje de eerste koppeling moet maken? Let's see...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')