abonnement Unibet Coolblue
  maandag 16 januari 2012 @ 17:14:55 #126
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_106875980
quote:
0s.gif Op maandag 16 januari 2012 11:39 schreef zwadderneel het volgende:
hallo, ik heb ook een evohome systeem sinds kort en ben bezig met de optimalisatie
nu zijn er drie mogelijkheden voor optimalisatie:

- adaptief
- vertraagd
- en optimale stop

wat betekent dit precies?
Waar staan die opties, ben ze nl. nog niet tegengekomen. Installateursmenu wellicht? Hoe kom ik daar, dat wilde de installateur nl. niet zeggen :')
pi_106878949
Ik heb het evohome systeem inmiddels "up & running". Op dit mometn tot grote tevredenheid moet ik zeggen!

Ben ook al aan het isoleren geslagen: leidingisolatie is al grotendeels aangebracht. Nu de verdelers nog. Heb daar nog geen geschikt isolatiemateriaal voor kunnen vinden iemand tips?

@Coelho: over de bovengenoemde drie optimalisatieopties: ik ben ze al wel tegengekomen. Ik heb een EvoTouch met de nieuwe firmware (Lifestyle en Eco linksonder). Ga eerst naar de systeemconfiguratie (menu-knop lang ingedrukt houden). Kies "meer" en "optimalisering". Hier kun je de verschillende optimalisatie-opties kiezen. Let op! Als je dit hebt gedaan, moet je OOK nog bij elke zone aangeven of wel/niet wilt optimaliseren. Vanuit hoofdmenu weer Menuknop lang indrukken. Je komt weer in Systeemconfiguratie. Kies "Wijzig Zoneconfiguratie" en kies een zone. Kies "Volgende" en dan "Toepas. Instelling". Vervolgens kun je bij "Optimalisatie" kiezen of de optimalisatie voor deze zone wel/niet wilt inschakelen. Je moet dit laatste voor elke zone apart doen.

@Zwadderneel: Adaptieve start wil zeggen dat het systeem zorgt dat de zone op het inschakeltijdstip al op temperatuur is. Zeg: je wilt het om 9u op 20 graden hebben. Is het vrij koud dan begint het systeem met adaptieve start bv al om 8u30 met verwarmen.Is het warmer dan is dit bv 8u45. Ik heb dit aan staan. Je moet ook de maximale aanwarmtijd instellen (maw hoeveel eerder mag het systeem beginnen met verwarmen?). Dit heb ik op het minimum (1 uur) ingesteld omdat het in die tijd bij mij altijd gemakkelijk moet lukken om de zone op te warmen. Met adaptieve start wordt het systeem ook op een energiezuinige manier opgewarm (relatief lage temperatuur) dus dit is energiezuinig. Wel moet je eigenlijk de klok wat later instellen dan je normaal zou doen (normaal = tijdstip waarop het systeem moet beginnen met verwarmen).

Optimale stop betekent dat het systeem eerder uitschakelt omdat een zone vaak toch nog wel enige tijd op temperatuur blijft. Dit is natuurlijk ook energetisch gunstig. Ik heb dit aanstaan en ben nog aan het uitzoeken hoe laat ik het systeem 's avonds kan laten uitschakelen zonder dat ik het te vroeg koud krijg. Het uitschakeltijdstip is (net als bij adaptieve start) weersafhankelijk. Is het koud dan zal hij later uitschakelen.

Vertraagde start weet ik zo niet meer, al heb ik het wel ergens gelezen. Daar kom ik nog op terug als ik het vind. Ik vond dit andere twee voor mij het meest interessant. Je kunt uiteraard níet de adaptieve start combineren met de vertraagde start; dit is een keuze.

Tot slot weet ik niet zeker of al deze opties ook beschikbaar zijn als je de ketel regelt met de aan/uit regelaar. Zelf heb ik de Opentherm regelaar, die ook het temperatuurniveau van het aanvoerwater kan regelen waarop de ketel stookt.
pi_106880489
quote:
0s.gif Op maandag 16 januari 2012 18:36 schreef tripaul het volgende:
Vervolgens kun je bij "Optimalisatie" kiezen of de optimalisatie voor deze zone wel/niet wilt inschakelen. Je moet dit laatste voor elke zone apart doen.
Als het goed is kan je dit ook voor de totale regeling doen;
oftewel direct op de ketelaansturing ipv. iedere zone apart.

Maar welk menu je dit precies kan vinden zal ik moeten opzoeken;
net zoals vertraagde startetc. dat weet ik ook allemaal niet meer |:(

Word voor mij de cursushandleiding d'r weer eens bijpakken c_/

@tripaul: En heb je de AVDO / drugverschilregelaar al geplaatst? Ging het voorspoedig?
Hoezo kan je niet met het "gewone" isolatiemateriaal uit de weg?
pi_106889138
Vroeg me eigenlijk af of voor de isolatie van de verdelers ook kant- en klare oplossingen voor zijn. Maar ik denk dat ik maar gewoon creatief ga doen met leidingisolatie. Heb net ff de 22mm isolatiebuis gepast die ik heb liggen en die komt ca 3/4 om de verdeler heen. Met een wat grotere maat moet het denk ik in 1 keer lukken. Met wat geduld en snij- en plakwerk (ductape) moet het dan wel lukken.

Heb inmiddels inderdaad de Pentec drukverschilregelaar geplaatst. Dat was een fluitje van een cent. Ik had nog het meeste werk aan het leeglopen en weer vullen (en ontluchten) van de installatie. Alles was in 1 keer waterdicht. Oh ja, ik moest nog wel een extra keer op en neer naar de bouwmarkt omdat ik 2 knelringetjes tekort kwam, die onder de wartels van de verdeler moesten komen. Verder zat alles (incl. het stukje cv-buis) perfect op maat bij de Pentec set. Een erg goede tip hoor, nogmaals dank!

Over de optimalisering: zoals ik het begrijp stel je 1 keer centraal in op welke manier je wilt optimaliseren (adaptief/vertraagd/optimale stop/geen optimalisatie). Vervolgens geef je per zone aan of je daar van deze manier van optimaliseren gebruik wilt maken of niet. Maar ik kan het verkeerd hebben. Ik moet zeggen dat de handleidingen voor een systeem met dermate uitgebreide mogelijkheden erg summier en onoverzichtelijk vind.

Nog maar even op kijkvoelbeleef.nl gekeken (van Honeywell). Daar staat:

quote:
Beschikt de evotouch over een zelflerende aanwarming (optimalisatie)?

Ja, de optimalisatie (ook wel zelflerende of adaptieve aanwarming genoemd) is volledig geïntegreerd in de evotouch bedieninterface en kan individueel per zone worden in- en uitgeschakeld voor elke toepassing (radiatoren, vloerverwarming, zoneklep). Standaard is de optimalisatiefunctie echter uitgeschakeld.
pi_106893706
Die verdelers zou ik persoonlijk niet isoleren hoor, het gaat er niet uitzien en het zal nauwelijks nut hebben.

Als je het echt wil zou je grote isolatie kunnen pakken en eromheen vouwen en dan met tape afwerken.
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
pi_106903114
@tripaul, reuze bedankt voor de informatie
ik ga die optimale stop er ook eens bijzetten, kijken wat er gebeurd, want ik vind hem soms wel erg lang doorstoken.

verder lijkt het soms wel of die knoppen open blijven staan, of blijven hangen, als de ruimte al op temperatuur is
als er dan een andere ruimte opgewarmd moet worden gaan ze gewoon weer meestoken terwijl er feitelijk geen warmtevraag is

je kan die knoppen ook nog programmeren, je kan ze bijv. op FULL zetten, of niet, zodat ze helemaal opengaan, of slechts gedeeltelijk, zou het daar iets mee te maken hebben?

verder echt irritant dat de ketel 6x per uur opstart, maar die bug is hier al vaker besproken
  woensdag 18 januari 2012 @ 13:25:02 #132
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_106947258
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 januari 2012 10:09 schreef zwadderneel het volgende:

verder echt irritant dat de ketel 6x per uur opstart, maar die bug is hier al vaker besproken
Kan het kloppen dat je 'm dan hoort aanslaan om een minuut later weer uit te gaan? Die heb ik ook (iedereen??). Niks aan te doen??

Verder bleek ik ook een bypass te hebben net voor mijn vloerverwarmingspompen. Nu blijkt echter dat een radiator vlakbij de ketel en niet aangesloten op het evohome systeem op sommige momenten bij een specifieke stand van de knop (zonnetje) gaat klapperen. Het is een bokkend geluid en lijkt door de thermostaatknop te komen. Net alsof de klep niet weet of hij open of dicht moet gaan. Ik weet niet of het samenhangt met het al dan niet actief zijn van zones van mijn evohome.

Herkent iemand dit? Zou het kunnen dat deze radiator omdat hij dicht bij de ketel zit nu als het ware te veel druk op de klep krijgt? Of is het gewoon een foutje in de knop of klep?
pi_106950468
quote:
0s.gif Op maandag 16 januari 2012 21:40 schreef tripaul het volgende:
Vroeg me eigenlijk af of voor de isolatie van de verdelers ook kant- en klare oplossingen voor zijn. Maar ik denk dat ik maar gewoon creatief ga doen met leidingisolatie. Heb net ff de 22mm isolatiebuis gepast die ik heb liggen en die komt ca 3/4 om de verdeler heen. Met een wat grotere maat moet het denk ik in 1 keer lukken. Met wat geduld en snij- en plakwerk (ductape) moet het dan wel lukken.
Zover ik weet is er geen kant-en-klare isolatie voor.

Verder zou ik de verdeler zelf, zoals junkiexp al aangaf, niet isoleren.
De (afgaande)buizen en de slangen naar de vloer wel.

Beste idd ø22 isolatieschaal pakken; met ductape aan het begin,
midden en eind een stuk tape en over de gehele lengte.

quote:
Een erg goede tip hoor, nogmaals dank!
Your welcome 8-)

Dat 6x per uur opstarten heb ik in het begin ook wel klachten over gehad.

@zwadderneel: Ik ben wat aan het rommelen geweest met het x aantal keer
schakelen per uur,en nadien niks meer over gehoord.
pi_107479378
quote:
Kan het kloppen dat je 'm dan hoort aanslaan om een minuut later weer uit te gaan? Die heb ik ook (iedereen??). Niks aan te doen??
Is dit bij aan/uit of opentherm? Ik overweeg dit systeem met opentherm maar ik moet er niet aan denken dat dag en nacht, zomer en winter, elke 10 minuten de driewegklep omloopt en de ketel even aan gaat.
  woensdag 8 februari 2012 @ 20:49:01 #135
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_107766958
quote:
0s.gif Op woensdag 1 februari 2012 14:57 schreef rivier het volgende:

[..]

Is dit bij aan/uit of opentherm? Ik overweeg dit systeem met opentherm maar ik moet er niet aan denken dat dag en nacht, zomer en winter, elke 10 minuten de driewegklep omloopt en de ketel even aan gaat.
Ik heb aan/uit. Volgens de monteur maakte het nl. helemaal niet uit in werking.
  woensdag 8 februari 2012 @ 20:54:14 #136
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_107767348
Kan iemand mij vertellen of/waar ik de functie kan vinden in de oude firmware dat een ruimte op een bepaalde tijd een bepaalde temperatuur moet hebben? Ik dacht nl. dat dit een standaard instelling was en Evohome bovendien een aanlerend vermogen had. Ik heb echter al een week achtereen dat mijn badkamerradiator pas op de aangegeven tijd aanslaat. Deze staat om 7:30uur ingesteld op 20 graden. Het is 17.5 graden in mijn badkamer en toch weigert de radiator eerder aan te springen dan 7:30uur.

Wat ik ook ervaar is dat de temperatuur nooit helemaal op de ingestelde waarde komt: Stel je de temp in op 20, dan slaat de ketel al uit bij 19,5. Bovendien lijkt die 19,5 op de externe voeler volgens mijn binnen/buiten thermometer veel te hoog te zijn. Die staat er exact naast en geeft 18,7 aan. Herkenbaar?

[ Bericht 32% gewijzigd door Coelho op 10-02-2012 17:43:22 ]
pi_107863256
Heeft iemnad de evohome in Duitsland besteld?
Ik wil ook een Evohome in Duistland bestellen. Weet iemand of je dan ook in het menu van de evohome de "opentherm" unit kan kiezen?
In Duitsland wordt namelijk geen "opentherm" gebruikt kreeg ik net te horen van een internet winkel en ik vraag me af of in de Evohome dan wel dezelfde firmaware/software zit als die in de nederlandse versie.
pi_107914297
@doehetzelf: Ik heb ook overwogen in Duitsland te bestellen maar de webwinkel waar ik het probeerde kon geen opentherm leveren, omdat Opentherm daar niet wordt toegepast. Heb toen maar in NL besteld, bij waakzaamwonen.nl. Daar is het systeem betaalbaar en ze leveren goede service want diverse vragen van mij over het systeem en na de installatie werden erg goed beantwoord. (En nee, ik heb geen aandelen ;)

Even nog reageren op het isoleren: ik heb juist wél de verdelers geïsoleerd. Dit kon mooi met 42 mm isolatiebuis. Even creatief: Uitsparingen snijden voor de aansluitingen van de flexibele slangen (naar de radiatoren) en voor de muursteun en hij past er precies omheen. Nog wat ductape en klaar! Ik wilde deze juist isoleren omdat ze erg warm aanvoelen sinds de installatie van evohome (en omdat het oppervlak behoorlijk is). Ik denk dat de dit vooral komt omdat de ketel vaker aan gaat om elke ruimte afzonderlijk van warmte te voorzien. Ook heb ik het idee dat de watertemperatuur hoger is dan met mijn vorige thermostaat (Honeywell Round Modulation). Zou eigenlijk wel willen weten wat het algoritme achter de modulatie is . . .

De kort stukjes (10cm elk) flexibele buis heb ik niet geïsoleerd omdat deze buizen niet erg warm aanvoelen en dus blijkbaar van zichzelf al (beter) isoleren.

Het systeem werkt nu erg goed, ik heb alleen af en toe last van waterslag in de cv-leidingen. De enige oorzaak die ik kan bedenken is dat ik de bypass "te strak" heb afgesteld. Heb hem al losser gedraaid maarja hij moet ook weer niet té los om te voorkomen dat er continu water "lekt". Dit wil ik zoveel mogelijk voorkomen om de retourtemperatuur zo laag mogelijk te houden. Ik vind het erg lastig te horen wanneer er nu wel/geen water door de bypass stroomt. Dus als iemand een tip heeft voor het afstellen van de bypass hoor ik het graag!

[ Bericht 1% gewijzigd door tripaul op 13-02-2012 10:25:30 ]
pi_107914734
@Coelho: Bedoel je de adaptieve start? Die heb ik hierboven uitgelegd voor de nieuwe firmware. Kom je er daar niet mee uit? Ik weet niet hoeveel de oude firmware verschilt, maar je moet het in de nieuwe op twee plekken instellen:
1. Bij de systeemparameters in het set-up menu kun je aangeven welke optimaliseringsmogelijkheden je wilt gebruiken.
2. Bij de instellingen van elke zone kun je de optimalisering (per zone dus) aan of uitzetten.

Als dit niet voldoende is, kijk even in de handleiding (die ik persoonelijk overigens niet erg sterk vind) of keep your fingers crossed voor een reactie van iemand met de oude firmware.

Succes!
  zondag 12 februari 2012 @ 23:45:18 #140
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_107916743
quote:
0s.gif Op zondag 12 februari 2012 23:02 schreef tripaul het volgende:

Het systeem werkt nu erg goed, ik heb alleen af en toe last van waterslag in de cv-leidingen. De enige oorzaak die ik kan bedenken is dat ik de bypass "te strak" heb afgesteld. Heb hem al losser gedraaid maarja hij moet ook weer niet té los om te voorkomen dat er continu water "lekt". Dit wil ik zoveel mogelijk voorkomen om de retourtemperatuur zo laag mogelijk te houden. Ik vind het erg lastig te horen wanneer er nu wel/geen water door de bypass stroomt. Dus als iemand een tip heeft voor het afstellen van de bypass hoor ik het graag!
Waterslag, is dat ook het klapperen of ratelen van een radiator die een klein stukje open staat? Heb ik ook... :N
  zondag 12 februari 2012 @ 23:49:25 #141
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_107916930
quote:
0s.gif Op zondag 12 februari 2012 23:09 schreef tripaul het volgende:
@Coelho: Bedoel je de adaptieve start? Die heb ik hierboven uitgelegd voor de nieuwe firmware. Kom je er daar niet mee uit? Ik weet niet hoeveel de oude firmware verschilt, maar je moet het in de nieuwe op twee plekken instellen:
1. Bij de systeemparameters in het set-up menu kun je aangeven welke optimaliseringsmogelijkheden je wilt gebruiken.
2. Bij de instellingen van elke zone kun je de optimalisering (per zone dus) aan of uitzetten.

Als dit niet voldoende is, kijk even in de handleiding (die ik persoonelijk overigens niet erg sterk vind) of keep your fingers crossed voor een reactie van iemand met de oude firmware.

Succes!
Als handleiding heb ik alleen een CDROM ontvangen. Vond ik niet echt duidelijk. Tevens wilde mijn installateur niet vertellen hoe ik in het setup menu kom, er van uit gaande dat je niet het menu bedoelt waar je 5sec voor op een knop moet drukken.

Ik ga maar eens werk maken van die nieuwe software. Volgens het Honeywell mannetje dat ik over de vloer had zou er eind januari een update uitkomen. Die zou nu toch wel uitgerold moeten zijn?
pi_107922267
Die CD heb ik ook gehad, maar dat was gewoon een lege CD-R, er stond werkelijk niets op! De handleidingen (nog steeds erg summier) zijn ook op internet te downloaden, dat zou je ook kunnen proberen. Kijk voor handleidingen op kijkvoelbeleef.nl, dan onder support en dan staat er onderaan Handleidingen.

Over de setup-menus: ik heb twee plekken waar je ca 5 sec op een knop moet drukken.
- De ene plek is als je in het Hoofdmenu kiest voor het Zonemenu en vervolgens voor Zoneconfiguratie. Dit is de plek waar je oa de sensoren en regelaars toewijst.

- Dan is er bij mij nog een andere plek, dit set-up menu bedoelde ik. Het heet op de evotouch Systeemconfiguratie. Daar kom ik als ik in het beginscherm de Menu-knop lang (ca 7-8 sec) ingedrukt houd. Het spreekt voor zich dat je hier niet zomaar van alles moet aanpassen.

Om de optimalisatie in te stellen moest ik dit dus op 2 plekken doen (alles geldt voor nieuwe firmware):

Per zone moet ik het volgende instellen:
Systeemconfiguratie - Zoneconfiguratie - Kies zone - Volgende (naar 2e pagina) - Toepas.instelling (parameters) - Optimalisatie: kies in- of uitgeschakeld.

Voor het gehele systeem moet ik nog kiezen welke optimalisaties ik wil gebruiken:
Menu Systeemconfiguratie - Syst.parameters - Meer (ga naar 2e pagina) - Optimalisering. Hier kun je bv optimale stop aan- of uitzetten (altijd handig lijkt mij) en ook adaptieve start (óf vertraagde start). Zelf heb ik momenteel alleen de optimale stop aan staan. Adaptieve start zet ik denk ik tzt ook nog aan als het systeem verder goed draait.
pi_107922642
Over de waterslag: bij mij is het af en toe één dreun in de installatie ("hamerslag"). Die is hoorbaar in de cv-hoofdleidingen van de ketel (zolder) tm de verdelers (begane grond). Het is me niet helemaal duidelijk wat nu precies de waterslag veroorzaakt. Mogelijkheden die ik zie:
- als de pomp uitgaat stroomt het water nog, de bypass gaat dicht en het water moet "ineens" stoppen
- staat de bypass "te strak" afgesteld, gaat deze niet of onvoldoende open en kan de pomp zijn water niet kwijt als alle radiatoren dicht staan?
- treedt de waterslag op als er radiatorknoppen dicht gestuurd worden? (dit denk ik persoonlijk niet, want ik hoor de knoppen vaak dichtgaan en het is me nog niet opgevallen dat daarna de waterslag komt. Maar mooie van dit systeem, dat elke radiator apart wordt geregeld, maakt het gelijk lastig. Als ik de waterslag hoor weet ik nooit wat de bedrijfstoestand was . . .).

Tips zijn welkom want ik wil hier graag iets aan doen.

@Coelho: Over klapperen van knoppen heb ik wel eens iets gelezen maar ik weet het niet precies meer. Google er eens op, evt. in combinatie met waterslag. Als je in de installatie nog "gewone" thermostaatknoppen hebt (die niet bij evohome horen dus) zou je kunnen proberen die net wat verder open te zetten, misschien helpt het.
  maandag 13 februari 2012 @ 10:56:25 #144
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_107923123
quote:
0s.gif Op maandag 13 februari 2012 10:15 schreef tripaul het volgende:
Die CD heb ik ook gehad, maar dat was gewoon een lege CD-R, er stond werkelijk niets op! De handleidingen (nog steeds erg summier) zijn ook op internet te downloaden, dat zou je ook kunnen proberen. Kijk voor handleidingen op kijkvoelbeleef.nl, dan onder support en dan staat er onderaan Handleidingen.

Over de setup-menus: ik heb twee plekken waar je ca 5 sec op een knop moet drukken.
- De ene plek is als je in het Hoofdmenu kiest voor het Zonemenu en vervolgens voor Zoneconfiguratie. Dit is de plek waar je oa de sensoren en regelaars toewijst.

- Dan is er bij mij nog een andere plek, dit set-up menu bedoelde ik. Het heet op de evotouch Systeemconfiguratie. Daar kom ik als ik in het beginscherm de Menu-knop lang (ca 7-8 sec) ingedrukt houd. Het spreekt voor zich dat je hier niet zomaar van alles moet aanpassen.

Om de optimalisatie in te stellen moest ik dit dus op 2 plekken doen (alles geldt voor nieuwe firmware):

Per zone moet ik het volgende instellen:
Systeemconfiguratie - Zoneconfiguratie - Kies zone - Volgende (naar 2e pagina) - Toepas.instelling (parameters) - Optimalisatie: kies in- of uitgeschakeld.

Voor het gehele systeem moet ik nog kiezen welke optimalisaties ik wil gebruiken:
Menu Systeemconfiguratie - Syst.parameters - Meer (ga naar 2e pagina) - Optimalisering. Hier kun je bv optimale stop aan- of uitzetten (altijd handig lijkt mij) en ook adaptieve start (óf vertraagde start). Zelf heb ik momenteel alleen de optimale stop aan staan. Adaptieve start zet ik denk ik tzt ook nog aan als het systeem verder goed draait.
Nogmaals dank voor je uitgebreide verhaal.

Ik heb in mijn oude software ook de mogelijkheid tot optimalisatie en heb het voor mijn badkamer aangezet. De optie zit alleen niet bij mijn vloerverwarming. Tevens heb ik niet de mogelijkheid om naar Optimalisering in Systeemparameters te gaan. Heb zelfs geen 2e pagina daar.

Het verzoek om nieuwe software is de deur uit, ben benieuwd naar de reactie van de installateur. Heb je trouwens al wel eens geupdate? Moet dan alles weer opnieuw ingesteld worden of is het een slim systeem dat oude instellingen meeneemt in de nieuwe software?

Over de waterslag/klapperen van radiator, daar zal ik even op googlen. Tnx!
pi_107940259
Nee, ik heb zelf nog niet ge-update. Ik heb het systeem net (minder dan een maand) en het is volgens mij up-to-date. Ik meen dat ik nog iets met versienummers heb gecheckt toen ik het kreeg en dat was n.a.v. dit topic ;)

Je kunt natuurlijk je dagprogramma's goed opschrijven voor het updaten (of er foto's van maken). Dit zou bij mij het grootste gepuzzel zijn om weer allemaal goed terug te zetten.

Ik heb in het begin trouwens wel een fabrieksreset gedaan omdat het systeem niet goed werkte. Sprong ook steeds 's nachts aan. Toen heb ik alles (evotouch, ketelmodule én HR80's) gereset en opnieuw ingeleerd en ingesteld. Hoeveelheid werk viel best mee omdat ik toen goed wist hoe het allemaal moest.
pi_107951345
Leuk dat jullie hier zo fanatiek mee bezig zijn.
Ik verkoop ze regelmatig als groothandel, er is nu ook de vloerverwarmingseditie met thermische motoren.

Als jullie ergens echt niet uitkomen en inside infomatie nodig hebben dan geef je maar een seintje in dit topic, ik heb contact @ Honeywell.
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
pi_107967099
Ik heb intussen nog wat tijd uitgetrokken in een poging om de bypass beter af te stellen. Hij stond inderdaad te strak afgesteld. Ik hoor nu duidelijk verschil in de stroming van het water in de verschillende situaties met de pomp aan. Als er maar ergens één radiator open staat, staat de bypass nu dicht (of in elk geval vrijwel dicht) want zodra er in deze ruimte geen vraag meer is en de radiator gaat dicht (maar de pomp draait nog na), hoor ik duidelijk dat er (veel meer) water door de bypass stroomt. Het gebonk (waterslag?) heb ik sindsdien niet meer gehoord.
  dinsdag 14 februari 2012 @ 14:40:45 #148
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_107968450
f
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 14:02 schreef tripaul het volgende:
Ik heb intussen nog wat tijd uitgetrokken in een poging om de bypass beter af te stellen. Hij stond inderdaad te strak afgesteld. Ik hoor nu duidelijk verschil in de stroming van het water in de verschillende situaties met de pomp aan. Als er maar ergens één radiator open staat, staat de bypass nu dicht (of in elk geval vrijwel dicht) want zodra er in deze ruimte geen vraag meer is en de radiator gaat dicht (maar de pomp draait nog na), hoor ik duidelijk dat er (veel meer) water door de bypass stroomt. Het gebonk (waterslag?) heb ik sindsdien niet meer gehoord.
Kun je aan een leek uitleggen hoe je die afstelt?

Ik besef me dat ik vooral blijf vragen, en tot nu toe inhoudelijk weinig bijdraag.
pi_107982998
Ik heb hem eerst op de meest "losse" stand gezet. Dan stroomt er dus altijd water door de bypass als de pomp draait. Toen heb ik de thermostaat zó ingesteld dat er bij de meeste radiatoren warmtevraag was, en dus de meeste HR80 knoppen open gingen staan (heb de ruimtes op 25 graden gezet terwijl het ca 20 graden was). Ketel gaat aan, je hoort duidelijk water stromen door de bypass. Toen heb ik de bypass steeds dichter gedraaid totdat er nét geen water meer doorheen stroomde. (NB: Dit is lastiger te horen want ik hoorde nog steeds een ruis maar die komt waarschijnlijk via de cv-leidingen van de pomp/ketel af. Wel hoor je dat het geluid op een gegeven moment niet minder wordt (of draai de bypass van tevoren een keer naar de strakste stand zodat je weet hoe dat klinkt)). Vervolgens heb ik gezorgd dat alle knoppen dicht gingen door alle ruimtes op 15 graden te zetten. Als de knoppen dicht gaan kun je aan het geluid horen dat/of de bypass open gaat. That's it. Je kunt dit eventueel nog herhalen met maar één radiator open, dan zou het ook moeten werken al kan de bypass dan al een beetje lekken als de radiator nog open is.
pi_108116515
Ik ben via een bevriend installateur aan het kijken wat we nodig hebben voor mijn systeem
De volgende ruimtes wil ik besturen:

a) beneden 1 open ruimte met vloerverwarming op 1 zone
b) slaapkamer
c) werkkamer
d) zolder

Het standaard pakket heeft 3 radiator knoppen. Dus de drie kamers zijn gedekt
alleen beneden nog. Het vloerverwarmingspakket coelt mij als overkill. Als ik goed begrijp staan er in dit topic ook mensen met vloerverwarming ZONDER dat pakket. Hoe pak ik dat verder aan? Ben ik heel dom als ik denk dat de interne voeler van de display (die in de woonkamer staat beneden) de ketel een seintje geeft en dus de vloerverwarming aan gaat? Dan zou ik dus 4 ruimtes verwarmen met het startpakket en niet drie? Als ik er nog eens over nadenk, dan denk ik dat er een extra klep of schakeling voor mijn vloerverwarming moet komen. Eigenlijk gewoon een AAN/UIT signaal dus. Daarna kan de vloerverwarming doen wat ie wilt

In beide gevallen niet dat (dure) vloerverwarmingsblok nodig.
Is er iemand met eenzelfde setup die me opweg kan helpen wellicht?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')