Ziet er mooi uit! Heb je ervaring met dat recept?quote:Op zaterdag 9 juli 2011 11:24 schreef stavromulabeta het volgende:
Mijn eerste vulling voor de voorraadkast dit jaar: 4 potten jam van zure kersen met rozemarijn...
Ik heb gevraagd er een reeks van te maken, dan krijgt iedereen die in deel 1 postte ook deze in z'n AT.quote:Op zondag 10 juli 2011 10:15 schreef Pietverdriet het volgende:
Kan er een sticky van gemaakt worden?
Ja hoor, 2 jaar geleden al eens gemaakt, maar toen met normale, zoete kersen. Toen vond ik het wat te zoet, vandaar dat ik nu heel gelukkig was met de zure kersen die ik op de markt vond. De combinatie met rozemarijn is verrassend lekker.quote:Op zondag 10 juli 2011 08:06 schreef sigme het volgende:
[..]
Ziet er mooi uit! Heb je ervaring met dat recept?
En is het nog wat geworden?quote:Op woensdag 27 juli 2011 22:13 schreef hochhekse het volgende:
hallo allemaal
heb de hele middag al achter jullie topic zitten lezen
weck al heel lang maar heb toch erg veel geleerd
moest wel even reageren
ben gisteren naar duitsland geweest om geleisuiker en azijn te halen
ga morgen beginnen met de courgettes
en dan zijn de pruimen aan de beurt
Oh, naar Atjar ben ik ook wel heel benieuwd! Als het lukt wil ik graag een recept.quote:Op zondag 7 augustus 2011 20:49 schreef Oceanonix het volgende:
Net voor het eerst Atjar gemaakt. Ben benieuwd of het gelukt is.
Ook een potje mierikswortelpasta gemaakt. Ook dat is voor het eerst.
Ik heb het wel eens met azijn geprobeerd. Dat werd veel te zuur en een soort snot. Daarna heb ik het nooit meer gedaan.quote:Op maandag 8 augustus 2011 22:45 schreef Redcoon het volgende:
Iemand toevallig bekend met het inleggen/op smaak brengen van stukken geroosterde paprika? Dat roosteren lukt me wel, maar vraag me af of er meer mee kan.
In wat azijn en vooral olie leggen in potjes en dat wecken.quote:Op maandag 8 augustus 2011 22:45 schreef Redcoon het volgende:
Iemand toevallig bekend met het inleggen/op smaak brengen van stukken geroosterde paprika? Dat roosteren lukt me wel, maar vraag me af of er meer mee kan.
quote:Op dinsdag 2 augustus 2011 22:05 schreef Erasmo het volgende:
[..]
En is het nog wat geworden?
Ik hoop morgen aan het einde van de markt flink wat tomaten te scoren om morgenavond een aantal potten tomatenbasissaus te wecken.
ja hoor heb 9 potten courgette zoetzuurquote:Op dinsdag 2 augustus 2011 22:05 schreef Erasmo het volgende:
[..]
En is het nog wat geworden?
Ik hoop morgen aan het einde van de markt flink wat tomaten te scoren om morgenavond een aantal potten tomatenbasissaus te wecken.
Eh...nee. Gewoon wecken.quote:Op donderdag 1 september 2011 17:45 schreef Lonaa het volgende:
En sperziebonen maak ik in met azijn?
Voor het geld hoef je het niet te doen, zeker als je ook je arbeidsuren erbij telt. Een uitzondering is wellicht als je een grote groente- en fruittuin hebt, waar je heel veel moet bewaren.quote:Op donderdag 8 september 2011 20:13 schreef xSuperboo het volgende:
Ik kijk soms rond in dit topic en ik heb eigenlijk wel een paar vraagjes. Wat zijn de voordelen of eventuele nadelen van eigen conservering? Is het bijvoorbeeld smakelijker? Goedkoper? Etc
Dankje voor de uitgebreide post!quote:Op donderdag 8 september 2011 20:24 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Voor het geld hoef je het niet te doen, zeker als je ook je arbeidsuren erbij telt. Een uitzondering is wellicht als je een grote groente- en fruittuin hebt, waar je heel veel moet bewaren.
Ik vind het vooral leuk, en je kunt met smaken experimenteren. Ik heb nu bijvoorbeeld aardbeienjam met munt en zwarte peper gemaakt, een verrassend lekkere combinatie die je niet in de supermarkt krijgt. Daarnaast zijn de merken in de supermarkt toch altijd evenwicht tussen prijs en de smaak van de gemiddelde consument. Dus helemaal geoptimaliseerd op je eigen smaak zul je daar niet krijgen.
Maar de grootste motivatie is voor mij toch om na een uurtje prutsen op zaterdagmiddag, een boel potjes in de wandkast te kunnen zetten. En dat terwijl ik toch eerder in de categorie jonge, hippe post-materialistische kosmopoliet val, dan in de categorie overgrootmoeder
Halveer de kommer in de lengte, haal het hart er uit en snij dikke blokken. Met wat zout en suiker bestrooien om vocht uit te trekken, twee uur laten staan. Spoelen, in pot stoppen met mosterdzaad, blaadje laurier, gedroogde dille, witte azijn half en half met water verdunnen en zoveel suiker als je lekker vindt. Pot opvullen hiermee en paar weken minstens wegzetten om op smaak te laten komen.quote:Op donderdag 6 oktober 2011 17:03 schreef DeltaCephei het volgende:
Ik wil ook beginnen met inmaken, gewoon om te proberen Ga beginnen met komkommerplakjes, in azijn.
thanks!quote:Op donderdag 6 oktober 2011 17:48 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Halveer de kommer in de lengte, haal het hart er uit en snij dikke blokken. Met wat zout en suiker bestrooien om vocht uit te trekken, twee uur laten staan. Spoelen, in pot stoppen met mosterdzaad, blaadje laurier, gedroogde dille, witte azijn half en half met water verdunnen en zoveel suiker als je lekker vindt. Pot opvullen hiermee en paar weken minstens wegzetten om op smaak te laten komen.
Beierse senfgurken, heerlijk bij een pot bier, een worst en een bretzel.
Tomaten zijn imho uitermate geschikt op in te maken. Liever zongerijpte ingemaakte tomaten dan verse wintertomaten.quote:Op vrijdag 14 oktober 2011 16:38 schreef Erasmo het volgende:
Vandaag tomatensoep gemaakt met de eerder ingemaakte tomaten. Tomaten tijdje laten pruttelen, kruiden, staafmixer erdoor en klaar is een simpel en supergezond soepje
[ afbeelding ]
Handig om flink wat potten verse tomaten op de planken te hebben
Ze smaken nog primaquote:Op vrijdag 14 oktober 2011 17:08 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Tomaten zijn imho uitermate geschikt op in te maken. Liever zongerijpte ingemaakte tomaten dan verse wintertomaten.
Dat moet wel goed komen, makkelijke soep voor de volgende kerenquote:Op maandag 17 oktober 2011 18:52 schreef stavromulabeta het volgende:
Bij gebrek aan diepvriesruimte en een overschot aan soep...
[ afbeelding ]
Ik heb de hete (maar expres te geconcentreerd gemaakte) soep in gesteriliseerde potten gedaan en daarna nog een uurtje in kokend water gezet. Eens kijken of ik dat overleef...
Maar wel lekkerquote:Op maandag 2 januari 2012 19:37 schreef Erasmo het volgende:
Vandaag 2 kilo uien een paar uur opgezet om basissen te maken voor uiensoep. Ben het nu aan het wecken, echter heb ik het aantal potjes ruim overschat want ik kan er net aan 3 mee vullen
Ik had nog even een paar stukjes geproefd voor ze de potten in gingen, volgens mij is dit prima broodbeleg. Deze week wat meer experimenteren.quote:
Bovenstaande heb ik een paar weken terug gemaakt en afgelopen weekend aangebroken. Simpel, maar heerlijk, een goed begin van m'n hartige inmaak. Dank!quote:Op donderdag 6 oktober 2011 17:48 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Halveer de kommer in de lengte, haal het hart er uit en snij dikke blokken. Met wat zout en suiker bestrooien om vocht uit te trekken, twee uur laten staan. Spoelen, in pot stoppen met mosterdzaad, blaadje laurier, gedroogde dille, witte azijn half en half met water verdunnen en zoveel suiker als je lekker vindt. Pot opvullen hiermee en paar weken minstens wegzetten om op smaak te laten komen.
Beierse senfgurken, heerlijk bij een pot bier, een worst en een bretzel.
Graag gedaanquote:Op maandag 2 januari 2012 22:10 schreef morg78 het volgende:
[..]
Bovenstaande heb ik een paar weken terug gemaakt en afgelopen weekend aangebroken. Simpel, maar heerlijk, een goed begin van m'n hartige inmaak. Dank!
Vooral omdat je het niet de hele middag al in je neus hebt gehad smaakt het ook beter vind ik.quote:Op maandag 2 januari 2012 22:25 schreef lionessa het volgende:
Leuk hè, dat je geweckte dingen lang kan bewaren. Altijd weer een soort kadootje als je zo'n pot weer openmaakt en het op gaat eten.
Even blacheren is idd verstandig voor het invriezen.quote:Op donderdag 3 mei 2012 12:56 schreef PureEvil het volgende:
hai! Ik heb ff een vraagje. Bloemkool, broccoli en (snij) bonen, kan je invriezen, dat weet ik...MAAR...moet ik ze dan eerst ff koken, of kunnen ze zo 'rauw' in de diepvries?
Ik vind het namelijk handig om zo'n voorraadje groentes aan te leggen, Want ik heb wel vaker zin in dat spul, maar dan is het zo ontzettend duur....(Ik ga echt geen 2 euro betalen voor een bloemkool)
Ze kunnen rauw in de diepvries maar dan heb je een veel langere bereidingstijd nodig om ze gaar te koken als je ze wil eten.quote:Op donderdag 3 mei 2012 12:56 schreef PureEvil het volgende:
hai! Ik heb ff een vraagje. Bloemkool, broccoli en (snij) bonen, kan je invriezen, dat weet ik...MAAR...moet ik ze dan eerst ff koken, of kunnen ze zo 'rauw' in de diepvries?
Ik vind het namelijk handig om zo'n voorraadje groentes aan te leggen, Want ik heb wel vaker zin in dat spul, maar dan is het zo ontzettend duur....(Ik ga echt geen 2 euro betalen voor een bloemkool)
Stomen een optie?quote:Op vrijdag 4 mei 2012 10:12 schreef lionessa het volgende:
Snijbonen blancheer ik niet en vries ik zo in. Als ik dan snijbonen eet uit de vriezer, zijn ze heerlijk zoet. Bovendien vind ik het ook lastig als ik ze wel blancheer (deed ik vroeger) om ze goed droog te krijgen en dan heb je veel ijsvorming, wat de boontjes niet lekkerder maakt.
Ligt er aan hoe goed je ze na het vullen steriliseert.quote:Op zaterdag 12 mei 2012 18:55 schreef N.icka het volgende:
Ben mango chutney aan het maken ,moeten de potjes in de koelkast bewaard worden ,of gewoon in de gangkast in het donker ?
Ja, deksel er op natuurlijkquote:
Als je ze lang houdbaar wilt maken, je noemt dan wecken, naar de fabrikant van de glazen potten.quote:Op zaterdag 12 mei 2012 20:23 schreef N.icka het volgende:
Lol,Dat snapte ik nog wel . Dacht alleen dat je de potjes alleen van te voren moest koken ,en niet ook nog daarna in kokend water moest stoppen Weer wat geleerd.. dank u !
nogmaals bedankt ,het ging primaquote:Op zondag 13 mei 2012 10:33 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als je ze lang houdbaar wilt maken, je noemt dan wecken, naar de fabrikant van de glazen potten.
Hoeft dit niet geweckt worden ,kan dit zo de kast in ?quote:Op donderdag 6 oktober 2011 17:48 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Halveer de kommer in de lengte, haal het hart er uit en snij dikke blokken. Met wat zout en suiker bestrooien om vocht uit te trekken, twee uur laten staan. Spoelen, in pot stoppen met mosterdzaad, blaadje laurier, gedroogde dille, witte azijn half en half met water verdunnen en zoveel suiker als je lekker vindt. Pot opvullen hiermee en paar weken minstens wegzetten om op smaak te laten komen.
Beierse senfgurken, heerlijk bij een pot bier, een worst en een bretzel.
Jep, de azijn zorgt voor de conservering.quote:Op zaterdag 19 mei 2012 20:33 schreef N.icka het volgende:
[..]
Hoeft dit niet geweckt worden ,kan dit zo de kast in ?
Russisches Kraut!quote:Op zondag 29 juli 2012 16:46 schreef stavromulabeta het volgende:
Iemand een idee wat ik met witte- en rodekool zou kunnen doen, behalve zuurkool maken?
op het gebied van inmaken, voor salade en soep heb ik al genoeg recepten.
En dan heb je hele dunne aardbeienjam, die veel te lang gekookt heeft en dat proef je.quote:Op zaterdag 18 augustus 2012 17:22 schreef GekkePoes het volgende:
fruit + 1/4 aan het gewicht aan suiker toevoegen, 30 minuten pruttellen zonder roeren( 1 keertje de pan rond om te kijken of de pan niet aanbrand, maar in het algemeen niet als een dolle gaan roeren) , dan schuim afscheppen(weggooien) , paar ker doorroeren, en dan in jampotten doen
nee hoor, gelantine is niet nodig. zo maak ik m al jaren maar dan wel van bramen uit eigen tuin.quote:Op zaterdag 18 augustus 2012 17:23 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
En dan heb je hele dunne aardbeienjam.
Bramen hebben meer pectine, in Jam gebruik je geen gelatine meer sinds pectine op de markt is. Geleisuiker is ideaal. Als je het kort kookt smaakt je jam ook beter, veel meer vluchtige aroma's als fruitzuren enzo blijven bewaard.quote:Op zaterdag 18 augustus 2012 17:24 schreef GekkePoes het volgende:
[..]
nee hoor, gelantine is niet nodig. zo maak ik m al jaren maar dan wel van bramen uit eigen tuin.
ook dat. tegenwoordig vries ik ook vruchten in, die vlak voor gebruik in nagerechten eventjes kort verwarmen.quote:Op zaterdag 18 augustus 2012 17:26 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Bramen hebben meer pectine, in Jam gebruik je geen gelatine meer sinds pectine op de markt is. Geleisuiker is ideaal. Als je het kort kookt smaakt je jam ook beter, veel meer vluchtige aroma's als fruitzuren enzo blijven bewaard.
Ik heb ze hier gekocht bijquote:Op zaterdag 15 september 2012 17:35 schreef Klaploper het volgende:
Kun je verse augurken gewoon bij de groenteboer kopen? Lijkt me wel leuk om eens te doen.
Leuk Sigme! Let goed op je waterslot bij die zuurkoolquote:Op vrijdag 5 oktober 2012 09:55 schreef sigme het volgende:
Vorig weekend heb ik dan toch eindelijk eens de kolen geoogst. En geschaafd en met wat zout in potten gepropt. Groene kool, deze keer.
In de ene pot gewoon met zout (10gr / kilo kool), wat peper, jeneverbes en een scheutje karnemelk.
In de andere pot ook zout & karnemelk, maar ook wat (gedroogde) knoflook.
[ afbeelding ]
Twee dagen redelijk warm weggezet, nu staat het in de koelere voorraadkast. Half november eetbaar.
Omdat ik toch het fototoestel bij de hand had; de inmaak van een tijdje geleden. De pruimenoogst. Alle pruimen gehalveerd, in een lauwe oven uitgespreid en een nacht gedroogd en daarna in een pot gepropt, vervolgens overgoten met rum.
[ afbeelding ]
Wasda?quote:Op zaterdag 12 januari 2013 19:54 schreef stavromulabeta het volgende:
Dit staat nu vrolijk in mijn keuken te druppelen...
[ afbeelding ]
Een omgekeerde kruk met kaasdoek, bij gebrek aan een ontsapper En het begin van mijn authentiek engelse Earl Grey & lemon Jelly.quote:
Inderdaad. Bij 100 graden gaat de botulisme-bacterie niet dood. Dat gaat ie wel bij 30 - 90 minuten bij 116 C, volgens Harold McGee.quote:Op zaterdag 12 januari 2013 21:20 schreef Erasmo het volgende:
Oh het wordt een soort van jam?
Plus een bonusvraag, als je gegarandeerd botulisme-vrij wilt wecken kun je dit toch het beste in een snelkookpan doen?
Paar dagen geleden 4 witte kolen uit de moestuin verwerkt tot zuurkool: 3 5-literpotten.quote:• 5 minuten geblancheerd
• af laten koelen
• per kg bonen 7gr zout erdoor gemengd
Daarna water erover, met per liter 15 gr zout & 1 dl karnemelk.
quote:Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in kwarten. Breng een pan met ruim water aan de kook en blancheer de appels twee minuten. Neem brandschone, met hete soda afgewassen glazen potten en schep de appelen erin. Vul aan tot de rand met een scheutje kookvocht. Draai het deksel erop, zet de pot 5 minuten op zijn kop en laat afkoelen.
Hoe lang zou dat goed moeten blijven, in zo'n gebruikte jampot?quote:Op zondag 1 september 2013 12:38 schreef sigme het volgende:
En een nieuwe inmaak, nog niet eerder geprobeerd al het ik het recept wel al veel langer.
Appelpartjes in potten.
Als die jampot (en het deksel) goed schoon is, maakt het niet uit dat de jampot eerder gebruikt is geweest.quote:Op zondag 1 september 2013 13:13 schreef Nieuwschierig het volgende:
[..]
Hoe lang zou dat goed moeten blijven, in zo'n gebruikte jampot?
Zal ik zeker laten weten.quote:Op zaterdag 21 december 2013 18:13 schreef sigme het volgende:
Ik niet, nooit wortels ingemaakt - ik ben zelfs nog nooit op het idee gekomen. Wel een interessant idee - mijn voorraad geoogste wortels was toch weer deels smotsig geworden. Volgend jaar een deel van de oogst inmaken is misschien wel een goede aanvulling. Hoewel ik weinig interesse heb in zoetzuur; ik zou zoeken naar gefermenteerd (melkzuur).
Laat aub weten wat jij gaat doen en hoe het uitpakt!
Uiteindelijk heb ik toch een andere recept gebruikt, maar voila, hier het resultaat:quote:Op zaterdag 21 december 2013 18:38 schreef sigme het volgende:
Oh, voor zoetzuur zou ik dit recept uitproberen: http://www.seasons.nl/201(...)n-met-mierikswortel/
Maar dat is omdat ik dol ben op mierikswortel .
In elk geval reuze bedankt voor de inspiratie, stavromulabeta (jezusmina, kan je jezelf niet gewoon 'Jan' noemen ofzo? ).
Ik maak tegenwoordig zelf yoghurt van rauwe melk, dus ik heb wei, dus ik zou er prima melkzure groente van kunnen maken, bijvoorbeeld wortels, dus ik moest dat binnenkort maar eens gaan doen. Een snelle zoektocht geeft veel resultaten, ik pin deze even vast.
Op de website van 24 kitchen staat ergens een beschrijving voor die citroenen. Zit nu mobiel dus kan niet zo makkelijk zoeken. Kwamen een keer voor in Grenzeloos Koken.quote:Op dinsdag 11 februari 2014 11:57 schreef Lucky_Strike het volgende:
Wat een briljant topic
Ik ga hier van de zomer ook maar eens mee aan de slag. Ik begin denk ik met tomatensaus, komkommer, augurk en misschien wat soepen. Van de zomer in Polen kan ik goedkoop potten, deksels, inmaakkruiden, foelie, mosterdzaad en augurken kopen.
Ik ga dit jaar ook flink aan de slag in mijn tuintje. Ik ga veel soorten groenten proberen maar dat zal met wat mazzel alleen genoeg zijn om vers te eten. Mijn inmaakgroenten zal ik moeten kopen.
Ik kom trouwens in recepten wel eens 'preserved lemons' tegen. Ik kan ze alleen nergens vinden. Zijn die zelf te maken?
Yep, zat al het topic door te zoeken naar kimchi en piccalilly.quote:Op dinsdag 11 februari 2014 12:23 schreef Pietverdriet het volgende:
Heeft er hier iemand al eens Kimchi gemaakt, en zo ja, hoe?
Hier in DH heeft elke zich zelfresprecterende Turkse groenteboer ze, soms drijvend in een bak, maar meestal in kant-en-klare potten. Je kunt ze vast ook zelf maken, ik heb het alleen nog nooit geprobeerd, maar ik zie dat mijn grote vriend Lebovitz een recept heeft.quote:Op dinsdag 11 februari 2014 11:57 schreef Lucky_Strike het volgende:
Wat een briljant topic
Ik kom trouwens in recepten wel eens 'preserved lemons' tegen. Ik kan ze alleen nergens vinden. Zijn die zelf te maken?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
beetje laat maar toch:quote:Op dinsdag 11 februari 2014 19:21 schreef sigme het volgende:
Eigen olijven!
[ afbeelding ]
Ik kon de verleiding toch niet weerstaan.. Dus ik heb 2½ kilo geplukt, internet afgestruund en het volgende gedaan. Eerst de zwarte olijven in een plastic puut mee naar Nederland gesleept en 4 dagen in een hoek laten liggen want ik moest eerst weer naar kantoor.
Toen de olijven 3 dagen in schoon water gelegd, elke dag verversen. Daarna in een pot gedaan een gemeten hoeveel water erbij moest om ze onder te zetten (2 liter).
In 2 liter warm water 200gr zout opgelost. Olijven in een grote pot overgoten met het pekelwater. Dat was eergister, en ik meen dat ze nu een maand moeten staan en dat er dan eens geproefd kan worden.
Deze waren helaas niet uit eigen tuin. Daar staat maar 1 plant dus ik denk dat ik daar niets van over houd om in te maken.quote:Op zondag 22 juni 2014 21:20 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik vrees dat ik dat van de zomer ook moet gaan doen, heb net mijn tomaten in de kas opgebonden, pfff wat een jungle
dan zou ik ook een zootje bladeren verwijderen. Anders krijg je aardappelziekte en kan je niets inmaken. En dat zou zonde zijn. Ik in mijn kas alle onderste bladeren verwijderd en verder in het seizoen verwijder ik meer.quote:Op zondag 22 juni 2014 21:20 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik vrees dat ik dat van de zomer ook moet gaan doen, heb net mijn tomaten in de kas opgebonden, pfff wat een jungle
Aardappelziekte?quote:Op zondag 22 juni 2014 22:05 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
dan zou ik ook een zootje bladeren verwijderen. Anders krijg je aardappelziekte en kan je niets inmaken. En dat zou zonde zijn. Ik in mijn kas alle onderste bladeren verwijderd en verder in het seizoen verwijder ik meer.
tomaten, aubergine en aardappels zijn lid van dezelfde familie. Allen zijn gevoelig voor aardappelziekte oftewel phytoftora. Het is een schimmelziekte. Bij tomaten is het te voorkomen door de tomatenplanten niet nat te laten worden. In een kas kan je dat alleen voorkomen door de boel te luchten en te snoeien.quote:
Oh, mijn kas lucht heel goed, deur en dakraam staan open.quote:Op zondag 22 juni 2014 22:21 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
tomaten, aubergine en aardappels zijn lid van dezelfde familie. Allen zijn gevoelig voor aardappelziekte oftewel phytoftora. Het is een schimmelziekte. Bij tomaten is het te voorkomen door de tomatenplanten niet nat te laten worden. In een kas kan je dat alleen voorkomen door de boel te luchten en te snoeien.
Omdat de website zei dat ik een halve inch over moest houden Heb er verder niet over nagedacht eigenlijk.quote:Op zondag 22 juni 2014 22:14 schreef jagermaster het volgende:
Ik verbaas me over het feit dat ik heel veel potjes niet afgevuld zijn. Overal waar lucht zit is een risico op verontreiniging en daarmee een kans op bederf. Dus ik ben benieuwd waarom jullie de potjes niet afvullen tot de rand en daarna op z'n kop zetten om ervoor te zorgen dat er geen lucht tussen de deksel en het inmaakten zit.
Het blijft een gok, vooral als je aardappelboeren in de buurt hebt. Er hoeft maar een spore verkeerd terecht te komen en je hebt prijs.quote:Op zondag 22 juni 2014 22:22 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Oh, mijn kas lucht heel goed, deur en dakraam staan open.
Dan steekt de plant zijn energie in het vormen van vruchten in plaats van het voeden van nutteloze stengels.quote:
Ik wil niet veel tomaten, ik wil lekkere tomatenquote:Op maandag 23 juni 2014 23:06 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Dan steekt de plant zijn energie in het vormen van vruchten in plaats van het voeden van nutteloze stengels.
Ik moet deze week ook weer eens dieven, het is alweer een dikke week geleden.
dan is dieven aan te raden:quote:Op dinsdag 24 juni 2014 07:24 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik wil niet veel tomaten, ik wil lekkere tomaten
Het nadeel van zelf gekweekte tomaten is dat daarna alle winkeltomaten niet meer te vreten zijn. Zo groot is het smaak en aromaverschil.quote:Op dinsdag 24 juni 2014 07:24 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik wil niet veel tomaten, ik wil lekkere tomaten
Ik weet het, heb na afgelopen zomer geen zin meer gehad in winkeltomatenquote:Op dinsdag 24 juni 2014 18:05 schreef Nieuwschierig het volgende:
[..]
Het nadeel van zelf gekweekte tomaten is dat daarna alle winkeltomaten niet meer te vreten zijn. Zo groot is het smaak en aromaverschil.
Als jij dat lekker vind, met de siroop meekoken en aan je potten toevoegen, kaneel, kruidnagel, tonkaboon, cardamom, vanille, wat jij wiltquote:Op maandag 14 juli 2014 21:07 schreef PM-girl het volgende:
Duidelijk! En is het advies om dan wel of niet smaken toe te voegen als kaneel of andere specerijen?
Ik ga het proberen!quote:Op maandag 14 juli 2014 21:13 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als jij dat lekker vind, met de siroop meekoken en aan je potten toevoegen, kaneel, kruidnagel, tonkaboon, cardamom, vanille, wat jij wilt
Hoe doe je dat?quote:Op maandag 14 juli 2014 21:17 schreef Pietverdriet het volgende:
Als er volgend weekeind weer goedkoop fruit is ga ik ook weer limonadesiroop maken
Thanks!quote:Op woensdag 16 juli 2014 21:43 schreef Lucky_Strike het volgende:
Langzaam laten afkoelen voor zover ik weet.
Het blijkt toch te zijn gelukt! Althans, ik maakte een potje open (dat viel niet mee) en de appeltjes smaakten lekker! Als het niet gelukt zou zijn, was het nu vast al bedorven toch?quote:Op woensdag 16 juli 2014 23:43 schreef PM-girl het volgende:
[..]
Thanks!
Inmiddels staan de boel te koelen. Het lijkt wel alsof de potjes leger zijn geworden. Ze waren al niet compleet vol (dat lukt niet met weckpotjes), maar nu leken ze wel leger te zijn geworden.
Van de week maar eens op zoek naar andere soort potjes.
Het niet helemaal vol zijn is niet ideaal maar geen ramp. Vloeistoffen krimpen ook in volume als ze afkoelen. Als het een PLOP zegt bij openen is het okayquote:Op vrijdag 25 juli 2014 13:09 schreef PM-girl het volgende:
[..]
Het blijkt toch te zijn gelukt! Althans, ik maakte een potje open (dat viel niet mee) en de appeltjes smaakten lekker! Als het niet gelukt zou zijn, was het nu vast al bedorven toch?
Ah, plop dat deed ie!quote:Op vrijdag 25 juli 2014 14:50 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het niet helemaal vol zijn is niet ideaal maar geen ramp. Vloeistoffen krimpen ook in volume als ze afkoelen. Als het een PLOP zegt bij openen is het okay
Dan was de lege ruimte gevuld met waterdamp en bij het afkoelen is dat gecondenseerd. Hierdoor ontstaat een vacuumquote:
Het is ook onmogelijk een weckpot tot de rand te vullen, aangezien in het deksel een leegte zit.quote:Op vrijdag 25 juli 2014 15:42 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dan was de lege ruimte gevuld met waterdamp en bij het afkoelen is dat gecondenseerd. Hierdoor ontstaat een vacuum
Pruimen met wat water koken, vaak roeren. Als alle stukjes pruim weg zijn, giet je de prut in een kaasdoek die in een vergiet ligt.quote:Op maandag 14 juli 2014 21:48 schreef Nieuwschierig het volgende:
[..]
Hoe doe je dat?
Ik heb bergen (250 kilo of zo) aan pruimen hangen. Opal, Eldense blauwe, Victoria, Bleu de Belgiue Reine Claude verte en Reine Claude d'oullins. Is daar ook siroop van te maken?
Ja dat kan, onrijpe appels bevatten veel pectine, als je het dik genoeg vind is het dik genoegquote:Op woensdag 30 juli 2014 20:12 schreef krakkemieke het volgende:
Ik heb al een paar keer sap gemaakt van onrijpe appels. Ik heb ze gekookt en uit laten lekken in kaasdoek. Ik wil er gelei van maken, maar het sap is al zo dik...... kan ik het recept volgen op de verpakking van geleisuiker, of kan het ook met gewone suiker?
LOL, maar dat vraag ik me dus af.... Hoeveel van wat moet ik gebruiken om van dat dikke sap gelei te maken?quote:Op woensdag 30 juli 2014 20:28 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ja dat kan, onrijpe appels bevatten veel pectine, als je het dik genoeg vind is het dik genoeg
6 blaadjes gelatine op een liter sapquote:Op woensdag 30 juli 2014 20:31 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
LOL, maar dat vraag ik me dus af.... Hoeveel van wat moet ik gebruiken om van dat dikke sap gelei te maken?
Ja, dat begrijp ik. Maar het sap wat ik krijg, is al dik bij kamertemperatuur.quote:Op woensdag 30 juli 2014 20:42 schreef Pietverdriet het volgende:
Gelatine geeft een mooie gel, geleisuiker geeft meer een Thixotropie achtige eigenschap, het wordt dun als je het schud en daarna stabiliseert het zich weer. Denk aan jam en ketchup, je kan het op brood smeren of op friet gieten, maar dan houd het op vloei aar te zijn
http://nl.wikipedia.org/wiki/Thixotropie
Je kan het met 4 blaadjes gelatine proberen met het risico dat het niet sterk genoeg is. Wil je echt een gel, snijbaar? Of eerder een smeerbare gelei?quote:Op woensdag 30 juli 2014 20:48 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Ja, dat begrijp ik. Maar het sap wat ik krijg, is al dik bij kamertemperatuur.
Liever smeerbaar. Maar ik heb nu nog maar een beetje sap. Ik vries het in tot ik meer heb dan 500 ml.quote:Op woensdag 30 juli 2014 21:21 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je kan het met 4 blaadjes gelatine proberen met het risico dat het niet sterk genoeg is. Wil je echt een gel, snijbaar? Of eerder een smeerbare gelei?
okay, dan kan je gewoon geleisuiker gebruiken.quote:Op woensdag 30 juli 2014 21:32 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Liever smeerbaar. Maar ik heb nu nog maar een beetje sap. Ik vries het in tot ik meer heb dan 500 ml.
Ja, maar hoeveel? Het uitgelekte sap is nu al zo stroperig......quote:Op woensdag 30 juli 2014 21:36 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
okay, dan kan je gewoon geleisuiker gebruiken.
Lastig, probeer eens drie kwart van wat eigenlijk je nodig zou hebbenquote:Op woensdag 30 juli 2014 21:38 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Ja, maar hoeveel? Het uitgelekte sap is nu al zo stroperig......
Had je er wel citroen bij gedaan?quote:Op donderdag 31 juli 2014 06:09 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb laatst bij het maken van aardbeienjam 2 keer zoveel moeten gebruiken dan op de verpakking stond en nog was het niet echt stijf
Jaquote:Op vrijdag 1 augustus 2014 20:22 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Had je er wel citroen bij gedaan?
Was het gewone geleisuiker, of met minder suiker?quote:Op donderdag 31 juli 2014 06:09 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb laatst bij het maken van aardbeienjam 2 keer zoveel moeten gebruiken dan op de verpakking stond en nog was het niet echt stijf
Laat je de jam met de geleisuiker lang genoeg doorkoken? 4 minuten is het minimum.quote:Op donderdag 31 juli 2014 06:09 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb laatst bij het maken van aardbeienjam 2 keer zoveel moeten gebruiken dan op de verpakking stond en nog was het niet echt stijf
Stroop als in op brood smeren, of siroop zoals in limonade siroop?quote:Op woensdag 6 augustus 2014 10:19 schreef Erasmo het volgende:
Ik heb nog twee liter ongefilterd zelfgeperst perenappelsap in de vriezer staan. Hoeveel stroop haal je daar ongeveer uit?
Inkoken tot het een dikke stroop is, zie je vanzelf wat het wordt.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 10:29 schreef Erasmo het volgende:
Broodstroop ja. Heb het altijd al eens willen maken.
Waar wil je het voor gaan gebruiken?quote:Op woensdag 6 augustus 2014 11:56 schreef Bramito het volgende:
Bij wijze van grapje had ik dit jaar wat pepers in mijn moestuintje geplant. In een hoekje met niet heel veel zon, dus ik had er niet heel veel van verwacht. Ze doen het echter heel erg goed en het is net Augustus en met een beetje geluk kan ik to half oktober oogsten. De Habaneros ga ik voor sambal gebruiken, maar ik dacht de Serranos en de Jalapeños in te maken. Heeft iemand ervaring hiermee? Beter zuur dan zoetzuur?
Staat nu op, zal wel even duren.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 12:21 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Inkoken tot het een dikke stroop is, zie je vanzelf wat het wordt.
Ik dacht misschien als snack, of voor op een broodje/taco/burrito/pizza, of om er een salsa mee te maken.... Een beetje dat idee....quote:Op woensdag 6 augustus 2014 12:41 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Waar wil je het voor gaan gebruiken?
[..]
Ik zou dan voor zuur gaan met wellicht wat knof ofzo erbij.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 12:47 schreef Bramito het volgende:
[..]
Ik dacht misschien als snack, of voor op een broodje/taco/burrito/pizza, of om er een salsa mee te maken.... Een beetje dat idee....
Dit misschien iets voor je?quote:Op woensdag 6 augustus 2014 11:56 schreef Bramito het volgende:
Bij wijze van grapje had ik dit jaar wat pepers in mijn moestuintje geplant. In een hoekje met niet heel veel zon, dus ik had er niet heel veel van verwacht. Ze doen het echter heel erg goed en het is net Augustus en met een beetje geluk kan ik to half oktober oogsten. De Habaneros ga ik voor sambal gebruiken, maar ik dacht de Serranos en de Jalapeños in te maken. Heeft iemand ervaring hiermee? Beter zuur dan zoetzuur?
Sprak iemand die bij Schwartau werkt, jamproductie, die meten van te voren hoeveel pectine en suiker bij de vruchten moet en hebben het af en toe ook gewoon dat de jam mislukt, die gaat dan in gebakproductiequote:Op dinsdag 5 augustus 2014 08:45 schreef Sparafucile het volgende:
[..]
Laat je de jam met de geleisuiker lang genoeg doorkoken? 4 minuten is het minimum.
Ik gebruik altijd Marmello en heb dat probleem nooit of gebruik je dat bewust niet?quote:Op donderdag 31 juli 2014 06:09 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb laatst bij het maken van aardbeienjam 2 keer zoveel moeten gebruiken dan op de verpakking stond en nog was het niet echt stijf
Geen idee wat marmello is.quote:Op zaterdag 16 augustus 2014 16:15 schreef Trusten het volgende:
[..]
Ik gebruik altijd Marmello en heb dat probleem nooit of gebruik je dat bewust niet?
Geleerpoeder op basis van pectine om o.a. jam met minder suiker te maken (maar 1/2 fruit 1/2 suiker kan uiteraard ook gewoon).quote:
Oh, ik gebruik gewoon geleisuiker, zit ook pectine in, en wat extra pectine als ik aardbeien gebruik.quote:Op zaterdag 16 augustus 2014 16:25 schreef Trusten het volgende:
[..]
Geleerpoeder op basis van pectine om o.a. jam met minder suiker te maken (maar 1/2 fruit 1/2 suiker kan uiteraard ook gewoon).
http://www.marmello.nl/marmello/nl/producten/
Ik gebruik altijd lege jam, augurk, mayonaise, etc ec potjes die ik door de afwasmachine heb gejaagd.quote:Op zaterdag 16 augustus 2014 16:57 schreef PM-girl het volgende:
Ik heb onlangs weckpotjes gevuld, dat ging prima. Nu wil ik opnieuw wat gaan inmaken, kan dat ook in lege jam- en appelmoespotjes?
5 kilo aardbeien! Zelf geplukt?
quote:Op zaterdag 16 augustus 2014 17:06 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik gebruik altijd lege jam, augurk, mayonaise, etc ec potjes die ik door de afwasmachine heb gejaagd.
Thanks! Voor de zekerheid ff uitkoken dus.quote:
Niet door een zeef halen btwquote:Op donderdag 21 augustus 2014 13:06 schreef PM-girl het volgende:
Net appelmoes gemaakt. Nog simpeler dan simpel, zo blijkt
Enige nadeel: al die appels schillen en snijden.
Niet gedaan! Dan wordt het net pap.quote:Op donderdag 21 augustus 2014 13:09 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Niet door een zeef halen btw
En het smaakt precies als blikappelmoesquote:Op donderdag 21 augustus 2014 13:40 schreef PM-girl het volgende:
[..]
Niet gedaan! Dan wordt het net pap.
Pluk van de Petteflat gelezen?quote:Op donderdag 21 augustus 2014 19:17 schreef SeLang het volgende:
Het is weer bramentijd
Vandaag de tweede batch van totaal 9kg bramenjam gemaakt
Dit is een echte augustus traditie. Eerst het bramen plukken in een mooie omgeving en dan de jam maken. Ik heb weer (bijna) genoeg te eten tot aan augustus volgend jaar.
Ja vroeger wel, maar ik kan me niets herinneren dat met bramenjam te maken heeft.quote:Op donderdag 21 augustus 2014 19:18 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Pluk van de Petteflat gelezen?
Lang, zeker een half jaar, mits donker en koelquote:Op donderdag 21 augustus 2014 19:21 schreef PM-girl het volgende:
Hoelang is appelmoes houdbaar na het maken? Het zit vacuüm in de potjes.
Dat moet lukken, thanks!quote:Op donderdag 21 augustus 2014 19:22 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Lang, zeker een half jaar, mits donker en koel
Mits natuurlijk kokend in de brandschone potten gestopt.quote:
Als ik 20 kg slechte val appels heb doe ik het echt wel. Om nu 20 kg appels te gaan schillen gaat mijn weer wat te ver.quote:Op donderdag 21 augustus 2014 13:49 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
En het smaakt precies als blikappelmoes
Ik heb er toch maar sambal van gemaakt. Echt super lekker geworden, ik heb nu al spijt dat ik één van de twee potjes heb weggegeven.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 11:56 schreef Bramito het volgende:
Bij wijze van grapje had ik dit jaar wat pepers in mijn moestuintje geplant. In een hoekje met niet heel veel zon, dus ik had er niet heel veel van verwacht. Ze doen het echter heel erg goed en het is net Augustus en met een beetje geluk kan ik to half oktober oogsten. De Habaneros ga ik voor sambal gebruiken, maar ik dacht de Serranos en de Jalapeños in te maken. Heeft iemand ervaring hiermee? Beter zuur dan zoetzuur?
Aha, daarom werd mijn reine claude jam zo dik!!quote:Op zaterdag 16 augustus 2014 17:15 schreef Erasmo het volgende:
Minder kan omdat pruimen van zichzelf al pectine bevatten.
Je zou er appelgelei of appelstroop van kunnen maken.quote:Op dinsdag 26 augustus 2014 23:01 schreef Eris het volgende:
[..]
Als ik 20 kg slechte val appels heb doe ik het echt wel. Om nu 20 kg appels te gaan schillen gaat mijn weer wat te ver.
Daarna wecken en de kelder in xx maanden later er nog van genieten 8)
In mijn geval zonder foelie. En ik ben bang dat ik het water ben vergeten maar dat weet ik niet zeker.quote:Halveer de kommer in de lengte, haal het hart er uit en snij dikke blokken. Met wat zout en suiker bestrooien om vocht uit te trekken, twee uur laten staan. Spoelen, in pot stoppen met mosterdzaad, blaadje laurier, gedroogde dille, witte azijn half en half met water verdunnen en zoveel suiker als je lekker vindt. Pot opvullen hiermee en paar weken minstens wegzetten om op smaak te laten komen.
Die voeg ik toe als bacterie-starter. Maar met 24 uur pekelen heb je waarschijnlijk nog geen fermentatie.quote:Op zondag 7 september 2014 10:43 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik vind een scheutje yoghurt door de ingemaakte augurk ook wel interessant trouwens. Hoeveel gebruik je dan?
Ik laat het zeker weten. Ik wist niet dat je augurken ook kunt fermenteren, maar waarom ook niet eigenlijk. Mochten er vandaag of morgen nog antwoorden op je vraag komen, kan ik de 5 augurken die ik nog heb ook wel op jouw manier gaan maken, interessant welquote:Op zondag 7 september 2014 10:45 schreef Buurpoes het volgende:
Ah, jij pekelt 24 uur en laat dus niet fermenteren. Dat is een heel andere opzet. Leuk experiment, met die kruiden. Ik had ergens de tip gelezen om er iets tanninerijks bij te doen (rode wijn, thee), maar dat hangt dan waarschijnlijk ook samen met t fermenteren. Ik zoek nog even verder wat betreft de te zoute smaak.
Laat je nog weten wat t is geworden, met de kruiden?
Hmm.... ik heb ook pruimenjam gemaakt in mijn geval met geleisuiker van van Gilse, maar dat valt tegen. Ondanks dat ik precies 1:1 heb gewerkt conform verpakking wordt de jam niet stijf. Verder vind ik de jam eigenlijk te zoet. Ik heb nooit problemen met de geleisuiker van de Aldi die je 1:2 kunt gebruiken, goed stijf en niet te zoet.quote:Op zaterdag 16 augustus 2014 17:15 schreef Erasmo het volgende:
Minder kan omdat pruimen van zichzelf al pectine bevatten.
Ja, eigenlijk wel. Gaat hier ook in dezelfde keulse pot. Let wel op de fermentatieduur: na 5-7 dagen begint de structuur moeilijk (snotterig) te worden. Op tijd de koelkast in schuiven, dat vertraagt de fermentatie.quote:Op zondag 7 september 2014 15:25 schreef Pietverdriet het volgende:
Augurken in melkzuurfermentatie? Zoiets als zuurkool of kinchi dus?
Niet echt heel origineel, maar normaal zit er denk ik mosterdzaad, dil, piment, lorbeer, ui, acijn, suiker, zout, beetje chilipeper en knoflook inquote:Op dinsdag 9 september 2014 10:44 schreef Lucky_Strike het volgende:
Weet iemand nog een leuke kruidencombinatie voor augurken? Ik ben een beetje inspiratieloos.
Ik heb zin in eens iets anders eigenlijk. Ik vond net op de Delicious site een idee om zwarte olijven, zongedroogde tomaatjes en rozemarijn toe te voegen. Klinkt goed, ik ga het eens proberen.quote:Op dinsdag 9 september 2014 10:47 schreef Zana het volgende:
[..]
Niet echt heel origineel, maar normaal zit er denk ik mosterdzaad, dil, piment, lorbeer, ui, acijn, suiker, zout, beetje chilipeper in
Ik heb de naturel half olie/half azijn paprika's opengemaakt. De paprika's zijn prima maar wel erg zuur. Dat belooft nog wat voor de restquote:Op donderdag 15 mei 2014 10:00 schreef Lucky_Strike het volgende:
Kickje!
Ik heb gisteren mijn eerste inmaakproject voltooid
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
De labels zijn niet zo goed te lezen. Ik moet nog even nieuwe maken zo op kantoor.
Paprikastukjes op azijn met een beetje olie.
Geroosterd met half azijn half olie.
Geroosterd met tijm op azijn met een scheutje olie.
Geroosterd met rozemarijn op azijn met een scheutje olie.
Geroosterd met tijm en rozemarijn op azijn.
Het barst hier inderdaad van de bramen en andere bessenquote:Bumper crop of blackberries in Britain's hedgerows
18 September 2014 Last updated at 07:37 BST
It has been a bumper year for edible plants and berries according to experts, who say this autumn could see the best fruit crop since records began.
The Woodland Trust has been gathering data for the last 13 years and says this year it has been inundated with reports of wild foods like blackberries and sloes.
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-29249685
En hier zijn dit jaar alle vlierbessen uitgedroogd cq verrot. Heel vreemd, ik heb dat nog niet eerder meegemaakt. De ene week waren ze nog te groen en ineens zijn ze niet meer te gebruiken. Zowel van de week in Limburg als vandaag in zuid-Holland.quote:Op zaterdag 20 september 2014 17:33 schreef SeLang het volgende:
[..]
Het barst hier inderdaad van de bramen en andere bessen
Ik heb in augustus al 20 potten bramenjam gemaakt en vandaag ook nog 5,5 potten sleebessen / appel jam
Alles in het wild verzameld
De mijne is net op. Nu weer wachten tot april...quote:Op zondag 21 september 2014 11:10 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik moet weer eens vlierbloesemsiroop maken, erg lekker
Monin heeft de enige lekkere die je kan kopen.quote:Op zondag 21 september 2014 11:12 schreef Buurpoes het volgende:
[..]
De mijne is net op. Nu weer wachten tot april...
Karnemelk of joghurt erbij gedaan?quote:Op zondag 21 september 2014 11:14 schreef Buurpoes het volgende:
Vrijdag weer dik 4 kilo witte kool gesneden, gezouten en gekneusd. Zuurkool-to-be! Nu nog een maand wachten...
Dit keer niet.quote:Op zondag 21 september 2014 11:16 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Karnemelk of joghurt erbij gedaan?
Komkommerkimchiquote:Op zondag 7 september 2014 15:25 schreef Pietverdriet het volgende:
Augurken in melkzuurfermentatie? Zoiets als zuurkool of kinchi dus?
Hartstikke lekker dus die augurkenquote:Op dinsdag 9 september 2014 10:52 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Ik heb zin in eens iets anders eigenlijk. Ik vond net op de Delicious site een idee om zwarte olijven, zongedroogde tomaatjes en rozemarijn toe te voegen. Klinkt goed, ik ga het eens proberen.
Waar heb je je plantage?quote:Op vrijdag 4 november 2016 17:57 schreef sigme het volgende:
Oh, ik heb net de eerste olijven van oogst 2015 uit hun pekelbad gehaald en ontzilt. Het wisselt nogal vind ik, hoe lang ze moeten pekelen. Nu, ontzilt, zijn ze heerlijk. We hebben empeltre en arboquina.
Helaas levert onze boomgaard in 2016 geen olijven. Tussen april en november heeft het 70mm geregend. De bomen overleven dat prima, maar ze produceren geen olijven. Volgend jaar beter, hopelijk.
Spanje, in het zuiden van de provincie Zaragoza.quote:
Verse olijven bij de turk? Dat wil ik ook !quote:Op vrijdag 4 november 2016 17:46 schreef Pietverdriet het volgende:
Kick
Heb bij de turk verse olijven gekocht, liggen nu in een pekelbad. Moeten een paar maanden liggen
Ben benieuwd mee. Heb nog kersen en aardbeien op alcohol staan, moeten binnenkort ook eens op.quote:Op zaterdag 12 november 2016 19:51 schreef krakkemieke het volgende:
Mag likeur hier ook? Ik heb wat appels in wodka gedaan. Ik ben benieuwd.......
En ook wat verse gember met wodka.
Dat schijnt zo te horen. En volgens mij zijn kersen ervoor gemaakt om in te maken op alcohol. Frambozen dan weer niet.quote:Op zaterdag 12 november 2016 20:13 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ben benieuwd mee. Heb nog kersen en aardbeien op alcohol staan, moeten binnenkort ook eens op.
Aardbeien zijn wit geworden, alle kleur zit in de alcohol
Sommig fruit is vreemd, blauwe bessen verliezen alle smaak als je er bv ijs van maakt.quote:Op zaterdag 12 november 2016 20:18 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Dat schijnt zo te horen. En volgens mij zijn kersen ervoor gemaakt om in te maken op alcohol. Frambozen dan weer niet.
Meeste mensen weten niet beter, hoewel ze wel familie van elkaar zijn, maar dat zijn appels en peren ookquote:Op zaterdag 12 november 2016 20:23 schreef krakkemieke het volgende:
Ik vind blauwe bessen toch al raar. Ze worden verkocht als bosbessen, dat slaat nergens op!
Het is ongeveer de tijd om bosbessen te plukken ongeveer?quote:Op zondag 23 juli 2017 18:13 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Meeste mensen weten niet beter, hoewel ze wel familie van elkaar zijn, maar dat zijn appels en peren ook
Koolsla mee maken? Of Kimchee?quote:Op zondag 23 juli 2017 18:09 schreef Oceanonix het volgende:
Tijd voor een schop in dit topic. Ik heb inmiddels 4 grote potten zuurkool in wording staan na het recept van mijnheer Wateetons. En ik heb nog minimaal 5 spitskolen. Ik kan nog wat potten atjar maken maar wat kan ik er nog meer mee? Heeft iemand ideeen?
Ook ben ik benieuwd of er hier wat mensen rondlopen die een goed recept kennen voor apetitka? Ik heb dit vorige week gekocht bij de Lidl en het was echt lekker. Ik kom wel wat recepten tegen via oa ajvar.nl maar die lijken niet op dat spul wat ik bij de Lidl heb gekocht. Dat was een paprikaspread met kaas en dus niet apetitka. Iemand?
Weet ik niet precies, volgens mij is het al laat daarvoorquote:Op zondag 23 juli 2017 18:15 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Het is ongeveer de tijd om bosbessen te plukken ongeveer?
Er zijn honderden soorten in het wild heb ik eens bij vroege vogels gehoordquote:Op zondag 23 juli 2017 18:17 schreef krakkemieke het volgende:
En bramen... Ik heb ooit bramen in het bos geplukt, die waren goddelijk. De bramen op een braakliggend land smaakten nergens naar.
Ik zal het mijn chef vragen, hij weet dat in onze regio.quote:Op zondag 23 juli 2017 18:20 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Weet ik niet precies, volgens mij is het al laat daarvoor
Nah. Hoe zuidelijker hoe eerder je ze plukt. In Zweden kun je tot diep in augustus de lekkerste bessen plukken. Smaak is daar ook nog eens beter van.quote:Op zondag 23 juli 2017 18:20 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Weet ik niet precies, volgens mij is het al laat daarvoor
De bosbramen hebben veel smaak. die andere bramen plukte ik op een verwilderde plek van moestuinen.quote:Op zondag 23 juli 2017 18:21 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Er zijn honderden soorten in het wild heb ik eens bij vroege vogels gehoord
Dat is waar, ik heb het ook gehoord.quote:Op zondag 23 juli 2017 18:21 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Er zijn honderden soorten in het wild heb ik eens bij vroege vogels gehoord
quote:Op zondag 23 juli 2017 18:16 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Koolsla mee maken? Of Kimchee?
Oh en
http://www.bulcons.com/en/products/lyutenitsa/apetitka-parvomai
Ik ga de kimchee maar eens proberen.quote:Op zondag 23 juli 2017 18:16 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Koolsla mee maken? Of Kimchee?
Oh en
http://www.bulcons.com/en/products/lyutenitsa/apetitka-parvomai
Nederland heeft meer dan 150 soorten bramen. Daar zullen ook mindere soorten tussen zitten.quote:Op zondag 23 juli 2017 18:17 schreef krakkemieke het volgende:
En bramen... Ik heb ooit bramen in het bos geplukt, die waren goddelijk. De bramen op een braakliggend land smaakten nergens naar.
De bramen die ik plukte op verlaten moestuinen hadden geen smaak.quote:Op zondag 23 juli 2017 18:31 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
Nederland heeft meer dan 150 soorten bramen. Daar zullen ook mindere soorten tussen zitten.
edit: spuit 11 ;-)
dat hangt van te veel factoren af. Als het weer tegen of meezit (net hoe je het bekijkt), kan alles toch ineens op doorschieten staan.quote:Op zondag 23 juli 2017 18:35 schreef krakkemieke het volgende:
Ehm. Zou het een verschil maken als dingen in je moestuin met 2 weken verschil zaait?
Komkommers kun je inmaken zoals kimchi.quote:Op zondag 23 juli 2017 18:30 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
[..]
Ik ga de kimchee maar eens proberen.
Koolsla is lekker maar dat lost mijn probleem nu niet echt op (heb ook nog kilo's courgette, bieten, sperziebonen en komkommer. Het hebben van een moestuin geeft uitdagingen.
De apetitka die in die potten zit zal vast de echte zijn. Lidl heeft iets verkocht onder de naam apetitka wat volgens mij vooral uit paprika bestaat en feta-achtige kaas. Het zal geen apetitka mogen heten.
Ja, klassiek moestuinieren is niet alles tegelijk zaaien maar iedere keer met tussenpozen.quote:Op zondag 23 juli 2017 18:35 schreef krakkemieke het volgende:
Ehm. Zou het een verschil maken als dingen in je moestuin met 2 weken verschil zaait?
Ik ben er blij mee. ik mag volgende week een krop andijvie oogsten.quote:Op zondag 23 juli 2017 19:19 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ja, klassiek moestuinieren is niet alles tegelijk zaaien maar iedere keer met tussenpozen.
Hier terug te luisterenquote:Op zondag 23 juli 2017 18:28 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Dat is waar, ik heb het ook gehoord.
Mijn zus en ik hadden een schooltuin. Mijn zus lustte geen uien, behalve van de tuin. En we aten kiloos wortels van de tuin, zo zoet!quote:Op zondag 23 juli 2017 19:24 schreef Pietverdriet het volgende:
Zoute boontjes ken ik wel van snijbonen, niet van sperziebonen.
Ze zijn goed in te vriezen trouwens, jeugdtrauma, mij moe had bonen in de tuin staan, werden geblacheerd en ingevroren. Iedere fucking tweede dag sperziebonen.
Ik heb augurken, tomaten, pompoen en cayennepepers. Nog wel meer maar of te weinig om om in te maken of niet geschikt. Wat ik mis koop ik wel in de winkel.quote:
Ik heb gisteren ragú gemaakt. Zo'n 1500 gr. En die heb ik in porties ingevroren omdat ik alleen niet zo heel veel eet. Geen idee of het kan, maar zou je ook pasta/lasagne saus kunnen invriezen? Dan heb je weer een paar potten gevuld.quote:Op maandag 24 juni 2019 15:49 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik heb 90 weckpotten van iemand overgenomen maar daar niet heel hard over nagedacht. Het merendeel bestaat uit potten van een liter of groter. Ik heb niet heel veel te wecken van dat volume aangezien we maar met zijn tweeën zijn. Het zullen wel veel soepen worden, wat overblijft is dan voor nog een keer lunchen.
Jazeker, dat kan worden ingemaakt. Maar meestal gaat er geen liter saus over de pasta. Wel door de lasagna dus dat is zeker een optie. Net als dahl of gewoon groentebouillon voor risotto.quote:Op maandag 24 juni 2019 16:30 schreef Kaatje1 het volgende:
[..]
Ik heb gisteren ragú gemaakt. Zo'n 1500 gr. En die heb ik in porties ingevroren omdat ik alleen niet zo heel veel eet. Geen idee of het kan, maar zou je ook pasta/lasagne saus kunnen invriezen? Dan heb je weer een paar potten gevuld.
je kent de site wecken online toch?quote:Op maandag 24 juni 2019 16:42 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Jazeker, dat kan worden ingemaakt. Maar meestal gaat er geen liter saus over de pasta. Wel door de lasagna dus dat is zeker een optie. Net als dahl of gewoon groentebouillon voor risotto.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |