Hoe lang zou dat goed moeten blijven, in zo'n gebruikte jampot?quote:Op zondag 1 september 2013 12:38 schreef sigme het volgende:
En een nieuwe inmaak, nog niet eerder geprobeerd al het ik het recept wel al veel langer.
Appelpartjes in potten.
Als die jampot (en het deksel) goed schoon is, maakt het niet uit dat de jampot eerder gebruikt is geweest.quote:Op zondag 1 september 2013 13:13 schreef Nieuwschierig het volgende:
[..]
Hoe lang zou dat goed moeten blijven, in zo'n gebruikte jampot?
Zal ik zeker laten weten.quote:Op zaterdag 21 december 2013 18:13 schreef sigme het volgende:
Ik niet, nooit wortels ingemaakt - ik ben zelfs nog nooit op het idee gekomen. Wel een interessant idee - mijn voorraad geoogste wortels was toch weer deels smotsig geworden. Volgend jaar een deel van de oogst inmaken is misschien wel een goede aanvulling. Hoewel ik weinig interesse heb in zoetzuur; ik zou zoeken naar gefermenteerd (melkzuur).
Laat aub weten wat jij gaat doen en hoe het uitpakt!
Uiteindelijk heb ik toch een andere recept gebruikt, maar voila, hier het resultaat:quote:Op zaterdag 21 december 2013 18:38 schreef sigme het volgende:
Oh, voor zoetzuur zou ik dit recept uitproberen: http://www.seasons.nl/201(...)n-met-mierikswortel/
Maar dat is omdat ik dol ben op mierikswortel .
In elk geval reuze bedankt voor de inspiratie, stavromulabeta (jezusmina, kan je jezelf niet gewoon 'Jan' noemen ofzo? ).
Ik maak tegenwoordig zelf yoghurt van rauwe melk, dus ik heb wei, dus ik zou er prima melkzure groente van kunnen maken, bijvoorbeeld wortels, dus ik moest dat binnenkort maar eens gaan doen. Een snelle zoektocht geeft veel resultaten, ik pin deze even vast.
Op de website van 24 kitchen staat ergens een beschrijving voor die citroenen. Zit nu mobiel dus kan niet zo makkelijk zoeken. Kwamen een keer voor in Grenzeloos Koken.quote:Op dinsdag 11 februari 2014 11:57 schreef Lucky_Strike het volgende:
Wat een briljant topic
Ik ga hier van de zomer ook maar eens mee aan de slag. Ik begin denk ik met tomatensaus, komkommer, augurk en misschien wat soepen. Van de zomer in Polen kan ik goedkoop potten, deksels, inmaakkruiden, foelie, mosterdzaad en augurken kopen.
Ik ga dit jaar ook flink aan de slag in mijn tuintje. Ik ga veel soorten groenten proberen maar dat zal met wat mazzel alleen genoeg zijn om vers te eten. Mijn inmaakgroenten zal ik moeten kopen.
Ik kom trouwens in recepten wel eens 'preserved lemons' tegen. Ik kan ze alleen nergens vinden. Zijn die zelf te maken?
Yep, zat al het topic door te zoeken naar kimchi en piccalilly.quote:Op dinsdag 11 februari 2014 12:23 schreef Pietverdriet het volgende:
Heeft er hier iemand al eens Kimchi gemaakt, en zo ja, hoe?
Hier in DH heeft elke zich zelfresprecterende Turkse groenteboer ze, soms drijvend in een bak, maar meestal in kant-en-klare potten. Je kunt ze vast ook zelf maken, ik heb het alleen nog nooit geprobeerd, maar ik zie dat mijn grote vriend Lebovitz een recept heeft.quote:Op dinsdag 11 februari 2014 11:57 schreef Lucky_Strike het volgende:
Wat een briljant topic
Ik kom trouwens in recepten wel eens 'preserved lemons' tegen. Ik kan ze alleen nergens vinden. Zijn die zelf te maken?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
beetje laat maar toch:quote:Op dinsdag 11 februari 2014 19:21 schreef sigme het volgende:
Eigen olijven!
[ afbeelding ]
Ik kon de verleiding toch niet weerstaan.. Dus ik heb 2½ kilo geplukt, internet afgestruund en het volgende gedaan. Eerst de zwarte olijven in een plastic puut mee naar Nederland gesleept en 4 dagen in een hoek laten liggen want ik moest eerst weer naar kantoor.
Toen de olijven 3 dagen in schoon water gelegd, elke dag verversen. Daarna in een pot gedaan een gemeten hoeveel water erbij moest om ze onder te zetten (2 liter).
In 2 liter warm water 200gr zout opgelost. Olijven in een grote pot overgoten met het pekelwater. Dat was eergister, en ik meen dat ze nu een maand moeten staan en dat er dan eens geproefd kan worden.
Deze waren helaas niet uit eigen tuin. Daar staat maar 1 plant dus ik denk dat ik daar niets van over houd om in te maken.quote:Op zondag 22 juni 2014 21:20 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik vrees dat ik dat van de zomer ook moet gaan doen, heb net mijn tomaten in de kas opgebonden, pfff wat een jungle
dan zou ik ook een zootje bladeren verwijderen. Anders krijg je aardappelziekte en kan je niets inmaken. En dat zou zonde zijn. Ik in mijn kas alle onderste bladeren verwijderd en verder in het seizoen verwijder ik meer.quote:Op zondag 22 juni 2014 21:20 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik vrees dat ik dat van de zomer ook moet gaan doen, heb net mijn tomaten in de kas opgebonden, pfff wat een jungle
Aardappelziekte?quote:Op zondag 22 juni 2014 22:05 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
dan zou ik ook een zootje bladeren verwijderen. Anders krijg je aardappelziekte en kan je niets inmaken. En dat zou zonde zijn. Ik in mijn kas alle onderste bladeren verwijderd en verder in het seizoen verwijder ik meer.
tomaten, aubergine en aardappels zijn lid van dezelfde familie. Allen zijn gevoelig voor aardappelziekte oftewel phytoftora. Het is een schimmelziekte. Bij tomaten is het te voorkomen door de tomatenplanten niet nat te laten worden. In een kas kan je dat alleen voorkomen door de boel te luchten en te snoeien.quote:
Oh, mijn kas lucht heel goed, deur en dakraam staan open.quote:Op zondag 22 juni 2014 22:21 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
tomaten, aubergine en aardappels zijn lid van dezelfde familie. Allen zijn gevoelig voor aardappelziekte oftewel phytoftora. Het is een schimmelziekte. Bij tomaten is het te voorkomen door de tomatenplanten niet nat te laten worden. In een kas kan je dat alleen voorkomen door de boel te luchten en te snoeien.
Omdat de website zei dat ik een halve inch over moest houden Heb er verder niet over nagedacht eigenlijk.quote:Op zondag 22 juni 2014 22:14 schreef jagermaster het volgende:
Ik verbaas me over het feit dat ik heel veel potjes niet afgevuld zijn. Overal waar lucht zit is een risico op verontreiniging en daarmee een kans op bederf. Dus ik ben benieuwd waarom jullie de potjes niet afvullen tot de rand en daarna op z'n kop zetten om ervoor te zorgen dat er geen lucht tussen de deksel en het inmaakten zit.
Het blijft een gok, vooral als je aardappelboeren in de buurt hebt. Er hoeft maar een spore verkeerd terecht te komen en je hebt prijs.quote:Op zondag 22 juni 2014 22:22 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Oh, mijn kas lucht heel goed, deur en dakraam staan open.
Dan steekt de plant zijn energie in het vormen van vruchten in plaats van het voeden van nutteloze stengels.quote:
Ik wil niet veel tomaten, ik wil lekkere tomatenquote:Op maandag 23 juni 2014 23:06 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Dan steekt de plant zijn energie in het vormen van vruchten in plaats van het voeden van nutteloze stengels.
Ik moet deze week ook weer eens dieven, het is alweer een dikke week geleden.
dan is dieven aan te raden:quote:Op dinsdag 24 juni 2014 07:24 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik wil niet veel tomaten, ik wil lekkere tomaten
Het nadeel van zelf gekweekte tomaten is dat daarna alle winkeltomaten niet meer te vreten zijn. Zo groot is het smaak en aromaverschil.quote:Op dinsdag 24 juni 2014 07:24 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik wil niet veel tomaten, ik wil lekkere tomaten
Ik weet het, heb na afgelopen zomer geen zin meer gehad in winkeltomatenquote:Op dinsdag 24 juni 2014 18:05 schreef Nieuwschierig het volgende:
[..]
Het nadeel van zelf gekweekte tomaten is dat daarna alle winkeltomaten niet meer te vreten zijn. Zo groot is het smaak en aromaverschil.
Als jij dat lekker vind, met de siroop meekoken en aan je potten toevoegen, kaneel, kruidnagel, tonkaboon, cardamom, vanille, wat jij wiltquote:Op maandag 14 juli 2014 21:07 schreef PM-girl het volgende:
Duidelijk! En is het advies om dan wel of niet smaken toe te voegen als kaneel of andere specerijen?
Ik ga het proberen!quote:Op maandag 14 juli 2014 21:13 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als jij dat lekker vind, met de siroop meekoken en aan je potten toevoegen, kaneel, kruidnagel, tonkaboon, cardamom, vanille, wat jij wilt
Hoe doe je dat?quote:Op maandag 14 juli 2014 21:17 schreef Pietverdriet het volgende:
Als er volgend weekeind weer goedkoop fruit is ga ik ook weer limonadesiroop maken
Thanks!quote:Op woensdag 16 juli 2014 21:43 schreef Lucky_Strike het volgende:
Langzaam laten afkoelen voor zover ik weet.
Het blijkt toch te zijn gelukt! Althans, ik maakte een potje open (dat viel niet mee) en de appeltjes smaakten lekker! Als het niet gelukt zou zijn, was het nu vast al bedorven toch?quote:Op woensdag 16 juli 2014 23:43 schreef PM-girl het volgende:
[..]
Thanks!
Inmiddels staan de boel te koelen. Het lijkt wel alsof de potjes leger zijn geworden. Ze waren al niet compleet vol (dat lukt niet met weckpotjes), maar nu leken ze wel leger te zijn geworden.
Van de week maar eens op zoek naar andere soort potjes.
Het niet helemaal vol zijn is niet ideaal maar geen ramp. Vloeistoffen krimpen ook in volume als ze afkoelen. Als het een PLOP zegt bij openen is het okayquote:Op vrijdag 25 juli 2014 13:09 schreef PM-girl het volgende:
[..]
Het blijkt toch te zijn gelukt! Althans, ik maakte een potje open (dat viel niet mee) en de appeltjes smaakten lekker! Als het niet gelukt zou zijn, was het nu vast al bedorven toch?
Ah, plop dat deed ie!quote:Op vrijdag 25 juli 2014 14:50 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het niet helemaal vol zijn is niet ideaal maar geen ramp. Vloeistoffen krimpen ook in volume als ze afkoelen. Als het een PLOP zegt bij openen is het okay
Dan was de lege ruimte gevuld met waterdamp en bij het afkoelen is dat gecondenseerd. Hierdoor ontstaat een vacuumquote:
Het is ook onmogelijk een weckpot tot de rand te vullen, aangezien in het deksel een leegte zit.quote:Op vrijdag 25 juli 2014 15:42 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dan was de lege ruimte gevuld met waterdamp en bij het afkoelen is dat gecondenseerd. Hierdoor ontstaat een vacuum
Pruimen met wat water koken, vaak roeren. Als alle stukjes pruim weg zijn, giet je de prut in een kaasdoek die in een vergiet ligt.quote:Op maandag 14 juli 2014 21:48 schreef Nieuwschierig het volgende:
[..]
Hoe doe je dat?
Ik heb bergen (250 kilo of zo) aan pruimen hangen. Opal, Eldense blauwe, Victoria, Bleu de Belgiue Reine Claude verte en Reine Claude d'oullins. Is daar ook siroop van te maken?
Ja dat kan, onrijpe appels bevatten veel pectine, als je het dik genoeg vind is het dik genoegquote:Op woensdag 30 juli 2014 20:12 schreef krakkemieke het volgende:
Ik heb al een paar keer sap gemaakt van onrijpe appels. Ik heb ze gekookt en uit laten lekken in kaasdoek. Ik wil er gelei van maken, maar het sap is al zo dik...... kan ik het recept volgen op de verpakking van geleisuiker, of kan het ook met gewone suiker?
LOL, maar dat vraag ik me dus af.... Hoeveel van wat moet ik gebruiken om van dat dikke sap gelei te maken?quote:Op woensdag 30 juli 2014 20:28 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ja dat kan, onrijpe appels bevatten veel pectine, als je het dik genoeg vind is het dik genoeg
6 blaadjes gelatine op een liter sapquote:Op woensdag 30 juli 2014 20:31 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
LOL, maar dat vraag ik me dus af.... Hoeveel van wat moet ik gebruiken om van dat dikke sap gelei te maken?
Ja, dat begrijp ik. Maar het sap wat ik krijg, is al dik bij kamertemperatuur.quote:Op woensdag 30 juli 2014 20:42 schreef Pietverdriet het volgende:
Gelatine geeft een mooie gel, geleisuiker geeft meer een Thixotropie achtige eigenschap, het wordt dun als je het schud en daarna stabiliseert het zich weer. Denk aan jam en ketchup, je kan het op brood smeren of op friet gieten, maar dan houd het op vloei aar te zijn
http://nl.wikipedia.org/wiki/Thixotropie
Je kan het met 4 blaadjes gelatine proberen met het risico dat het niet sterk genoeg is. Wil je echt een gel, snijbaar? Of eerder een smeerbare gelei?quote:Op woensdag 30 juli 2014 20:48 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Ja, dat begrijp ik. Maar het sap wat ik krijg, is al dik bij kamertemperatuur.
Liever smeerbaar. Maar ik heb nu nog maar een beetje sap. Ik vries het in tot ik meer heb dan 500 ml.quote:Op woensdag 30 juli 2014 21:21 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je kan het met 4 blaadjes gelatine proberen met het risico dat het niet sterk genoeg is. Wil je echt een gel, snijbaar? Of eerder een smeerbare gelei?
okay, dan kan je gewoon geleisuiker gebruiken.quote:Op woensdag 30 juli 2014 21:32 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Liever smeerbaar. Maar ik heb nu nog maar een beetje sap. Ik vries het in tot ik meer heb dan 500 ml.
Ja, maar hoeveel? Het uitgelekte sap is nu al zo stroperig......quote:Op woensdag 30 juli 2014 21:36 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
okay, dan kan je gewoon geleisuiker gebruiken.
Lastig, probeer eens drie kwart van wat eigenlijk je nodig zou hebbenquote:Op woensdag 30 juli 2014 21:38 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Ja, maar hoeveel? Het uitgelekte sap is nu al zo stroperig......
Had je er wel citroen bij gedaan?quote:Op donderdag 31 juli 2014 06:09 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb laatst bij het maken van aardbeienjam 2 keer zoveel moeten gebruiken dan op de verpakking stond en nog was het niet echt stijf
Jaquote:Op vrijdag 1 augustus 2014 20:22 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Had je er wel citroen bij gedaan?
Was het gewone geleisuiker, of met minder suiker?quote:Op donderdag 31 juli 2014 06:09 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb laatst bij het maken van aardbeienjam 2 keer zoveel moeten gebruiken dan op de verpakking stond en nog was het niet echt stijf
Laat je de jam met de geleisuiker lang genoeg doorkoken? 4 minuten is het minimum.quote:Op donderdag 31 juli 2014 06:09 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb laatst bij het maken van aardbeienjam 2 keer zoveel moeten gebruiken dan op de verpakking stond en nog was het niet echt stijf
Stroop als in op brood smeren, of siroop zoals in limonade siroop?quote:Op woensdag 6 augustus 2014 10:19 schreef Erasmo het volgende:
Ik heb nog twee liter ongefilterd zelfgeperst perenappelsap in de vriezer staan. Hoeveel stroop haal je daar ongeveer uit?
Inkoken tot het een dikke stroop is, zie je vanzelf wat het wordt.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 10:29 schreef Erasmo het volgende:
Broodstroop ja. Heb het altijd al eens willen maken.
Waar wil je het voor gaan gebruiken?quote:Op woensdag 6 augustus 2014 11:56 schreef Bramito het volgende:
Bij wijze van grapje had ik dit jaar wat pepers in mijn moestuintje geplant. In een hoekje met niet heel veel zon, dus ik had er niet heel veel van verwacht. Ze doen het echter heel erg goed en het is net Augustus en met een beetje geluk kan ik to half oktober oogsten. De Habaneros ga ik voor sambal gebruiken, maar ik dacht de Serranos en de Jalapeños in te maken. Heeft iemand ervaring hiermee? Beter zuur dan zoetzuur?
Staat nu op, zal wel even duren.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 12:21 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Inkoken tot het een dikke stroop is, zie je vanzelf wat het wordt.
Ik dacht misschien als snack, of voor op een broodje/taco/burrito/pizza, of om er een salsa mee te maken.... Een beetje dat idee....quote:Op woensdag 6 augustus 2014 12:41 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Waar wil je het voor gaan gebruiken?
[..]
Ik zou dan voor zuur gaan met wellicht wat knof ofzo erbij.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 12:47 schreef Bramito het volgende:
[..]
Ik dacht misschien als snack, of voor op een broodje/taco/burrito/pizza, of om er een salsa mee te maken.... Een beetje dat idee....
Dit misschien iets voor je?quote:Op woensdag 6 augustus 2014 11:56 schreef Bramito het volgende:
Bij wijze van grapje had ik dit jaar wat pepers in mijn moestuintje geplant. In een hoekje met niet heel veel zon, dus ik had er niet heel veel van verwacht. Ze doen het echter heel erg goed en het is net Augustus en met een beetje geluk kan ik to half oktober oogsten. De Habaneros ga ik voor sambal gebruiken, maar ik dacht de Serranos en de Jalapeños in te maken. Heeft iemand ervaring hiermee? Beter zuur dan zoetzuur?
Sprak iemand die bij Schwartau werkt, jamproductie, die meten van te voren hoeveel pectine en suiker bij de vruchten moet en hebben het af en toe ook gewoon dat de jam mislukt, die gaat dan in gebakproductiequote:Op dinsdag 5 augustus 2014 08:45 schreef Sparafucile het volgende:
[..]
Laat je de jam met de geleisuiker lang genoeg doorkoken? 4 minuten is het minimum.
Ik gebruik altijd Marmello en heb dat probleem nooit of gebruik je dat bewust niet?quote:Op donderdag 31 juli 2014 06:09 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb laatst bij het maken van aardbeienjam 2 keer zoveel moeten gebruiken dan op de verpakking stond en nog was het niet echt stijf
Geen idee wat marmello is.quote:Op zaterdag 16 augustus 2014 16:15 schreef Trusten het volgende:
[..]
Ik gebruik altijd Marmello en heb dat probleem nooit of gebruik je dat bewust niet?
Geleerpoeder op basis van pectine om o.a. jam met minder suiker te maken (maar 1/2 fruit 1/2 suiker kan uiteraard ook gewoon).quote:
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |