Hoe doe je dat?quote:Op maandag 14 juli 2014 21:17 schreef Pietverdriet het volgende:
Als er volgend weekeind weer goedkoop fruit is ga ik ook weer limonadesiroop maken
Thanks!quote:Op woensdag 16 juli 2014 21:43 schreef Lucky_Strike het volgende:
Langzaam laten afkoelen voor zover ik weet.
Het blijkt toch te zijn gelukt! Althans, ik maakte een potje open (dat viel niet mee) en de appeltjes smaakten lekker! Als het niet gelukt zou zijn, was het nu vast al bedorven toch?quote:Op woensdag 16 juli 2014 23:43 schreef PM-girl het volgende:
[..]
Thanks!
Inmiddels staan de boel te koelen. Het lijkt wel alsof de potjes leger zijn geworden. Ze waren al niet compleet vol (dat lukt niet met weckpotjes), maar nu leken ze wel leger te zijn geworden.
Van de week maar eens op zoek naar andere soort potjes.
Het niet helemaal vol zijn is niet ideaal maar geen ramp. Vloeistoffen krimpen ook in volume als ze afkoelen. Als het een PLOP zegt bij openen is het okayquote:Op vrijdag 25 juli 2014 13:09 schreef PM-girl het volgende:
[..]
Het blijkt toch te zijn gelukt! Althans, ik maakte een potje open (dat viel niet mee) en de appeltjes smaakten lekker! Als het niet gelukt zou zijn, was het nu vast al bedorven toch?
Ah, plop dat deed ie!quote:Op vrijdag 25 juli 2014 14:50 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het niet helemaal vol zijn is niet ideaal maar geen ramp. Vloeistoffen krimpen ook in volume als ze afkoelen. Als het een PLOP zegt bij openen is het okay
Dan was de lege ruimte gevuld met waterdamp en bij het afkoelen is dat gecondenseerd. Hierdoor ontstaat een vacuumquote:
Het is ook onmogelijk een weckpot tot de rand te vullen, aangezien in het deksel een leegte zit.quote:Op vrijdag 25 juli 2014 15:42 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dan was de lege ruimte gevuld met waterdamp en bij het afkoelen is dat gecondenseerd. Hierdoor ontstaat een vacuum
Pruimen met wat water koken, vaak roeren. Als alle stukjes pruim weg zijn, giet je de prut in een kaasdoek die in een vergiet ligt.quote:Op maandag 14 juli 2014 21:48 schreef Nieuwschierig het volgende:
[..]
Hoe doe je dat?
Ik heb bergen (250 kilo of zo) aan pruimen hangen. Opal, Eldense blauwe, Victoria, Bleu de Belgiue Reine Claude verte en Reine Claude d'oullins. Is daar ook siroop van te maken?
Ja dat kan, onrijpe appels bevatten veel pectine, als je het dik genoeg vind is het dik genoegquote:Op woensdag 30 juli 2014 20:12 schreef krakkemieke het volgende:
Ik heb al een paar keer sap gemaakt van onrijpe appels. Ik heb ze gekookt en uit laten lekken in kaasdoek. Ik wil er gelei van maken, maar het sap is al zo dik...... kan ik het recept volgen op de verpakking van geleisuiker, of kan het ook met gewone suiker?
LOL, maar dat vraag ik me dus af.... Hoeveel van wat moet ik gebruiken om van dat dikke sap gelei te maken?quote:Op woensdag 30 juli 2014 20:28 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ja dat kan, onrijpe appels bevatten veel pectine, als je het dik genoeg vind is het dik genoeg
6 blaadjes gelatine op een liter sapquote:Op woensdag 30 juli 2014 20:31 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
LOL, maar dat vraag ik me dus af.... Hoeveel van wat moet ik gebruiken om van dat dikke sap gelei te maken?
Ja, dat begrijp ik. Maar het sap wat ik krijg, is al dik bij kamertemperatuur.quote:Op woensdag 30 juli 2014 20:42 schreef Pietverdriet het volgende:
Gelatine geeft een mooie gel, geleisuiker geeft meer een Thixotropie achtige eigenschap, het wordt dun als je het schud en daarna stabiliseert het zich weer. Denk aan jam en ketchup, je kan het op brood smeren of op friet gieten, maar dan houd het op vloei aar te zijn
http://nl.wikipedia.org/wiki/Thixotropie
Je kan het met 4 blaadjes gelatine proberen met het risico dat het niet sterk genoeg is. Wil je echt een gel, snijbaar? Of eerder een smeerbare gelei?quote:Op woensdag 30 juli 2014 20:48 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Ja, dat begrijp ik. Maar het sap wat ik krijg, is al dik bij kamertemperatuur.
Liever smeerbaar. Maar ik heb nu nog maar een beetje sap. Ik vries het in tot ik meer heb dan 500 ml.quote:Op woensdag 30 juli 2014 21:21 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je kan het met 4 blaadjes gelatine proberen met het risico dat het niet sterk genoeg is. Wil je echt een gel, snijbaar? Of eerder een smeerbare gelei?
okay, dan kan je gewoon geleisuiker gebruiken.quote:Op woensdag 30 juli 2014 21:32 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Liever smeerbaar. Maar ik heb nu nog maar een beetje sap. Ik vries het in tot ik meer heb dan 500 ml.
Ja, maar hoeveel? Het uitgelekte sap is nu al zo stroperig......quote:Op woensdag 30 juli 2014 21:36 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
okay, dan kan je gewoon geleisuiker gebruiken.
Lastig, probeer eens drie kwart van wat eigenlijk je nodig zou hebbenquote:Op woensdag 30 juli 2014 21:38 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Ja, maar hoeveel? Het uitgelekte sap is nu al zo stroperig......
Had je er wel citroen bij gedaan?quote:Op donderdag 31 juli 2014 06:09 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb laatst bij het maken van aardbeienjam 2 keer zoveel moeten gebruiken dan op de verpakking stond en nog was het niet echt stijf
Jaquote:Op vrijdag 1 augustus 2014 20:22 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Had je er wel citroen bij gedaan?
Was het gewone geleisuiker, of met minder suiker?quote:Op donderdag 31 juli 2014 06:09 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb laatst bij het maken van aardbeienjam 2 keer zoveel moeten gebruiken dan op de verpakking stond en nog was het niet echt stijf
Laat je de jam met de geleisuiker lang genoeg doorkoken? 4 minuten is het minimum.quote:Op donderdag 31 juli 2014 06:09 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb laatst bij het maken van aardbeienjam 2 keer zoveel moeten gebruiken dan op de verpakking stond en nog was het niet echt stijf
Stroop als in op brood smeren, of siroop zoals in limonade siroop?quote:Op woensdag 6 augustus 2014 10:19 schreef Erasmo het volgende:
Ik heb nog twee liter ongefilterd zelfgeperst perenappelsap in de vriezer staan. Hoeveel stroop haal je daar ongeveer uit?
Inkoken tot het een dikke stroop is, zie je vanzelf wat het wordt.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 10:29 schreef Erasmo het volgende:
Broodstroop ja. Heb het altijd al eens willen maken.
Waar wil je het voor gaan gebruiken?quote:Op woensdag 6 augustus 2014 11:56 schreef Bramito het volgende:
Bij wijze van grapje had ik dit jaar wat pepers in mijn moestuintje geplant. In een hoekje met niet heel veel zon, dus ik had er niet heel veel van verwacht. Ze doen het echter heel erg goed en het is net Augustus en met een beetje geluk kan ik to half oktober oogsten. De Habaneros ga ik voor sambal gebruiken, maar ik dacht de Serranos en de Jalapeños in te maken. Heeft iemand ervaring hiermee? Beter zuur dan zoetzuur?
Staat nu op, zal wel even duren.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 12:21 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Inkoken tot het een dikke stroop is, zie je vanzelf wat het wordt.
Ik dacht misschien als snack, of voor op een broodje/taco/burrito/pizza, of om er een salsa mee te maken.... Een beetje dat idee....quote:Op woensdag 6 augustus 2014 12:41 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Waar wil je het voor gaan gebruiken?
[..]
Ik zou dan voor zuur gaan met wellicht wat knof ofzo erbij.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 12:47 schreef Bramito het volgende:
[..]
Ik dacht misschien als snack, of voor op een broodje/taco/burrito/pizza, of om er een salsa mee te maken.... Een beetje dat idee....
Dit misschien iets voor je?quote:Op woensdag 6 augustus 2014 11:56 schreef Bramito het volgende:
Bij wijze van grapje had ik dit jaar wat pepers in mijn moestuintje geplant. In een hoekje met niet heel veel zon, dus ik had er niet heel veel van verwacht. Ze doen het echter heel erg goed en het is net Augustus en met een beetje geluk kan ik to half oktober oogsten. De Habaneros ga ik voor sambal gebruiken, maar ik dacht de Serranos en de Jalapeños in te maken. Heeft iemand ervaring hiermee? Beter zuur dan zoetzuur?
Sprak iemand die bij Schwartau werkt, jamproductie, die meten van te voren hoeveel pectine en suiker bij de vruchten moet en hebben het af en toe ook gewoon dat de jam mislukt, die gaat dan in gebakproductiequote:Op dinsdag 5 augustus 2014 08:45 schreef Sparafucile het volgende:
[..]
Laat je de jam met de geleisuiker lang genoeg doorkoken? 4 minuten is het minimum.
Ik gebruik altijd Marmello en heb dat probleem nooit of gebruik je dat bewust niet?quote:Op donderdag 31 juli 2014 06:09 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb laatst bij het maken van aardbeienjam 2 keer zoveel moeten gebruiken dan op de verpakking stond en nog was het niet echt stijf
Geen idee wat marmello is.quote:Op zaterdag 16 augustus 2014 16:15 schreef Trusten het volgende:
[..]
Ik gebruik altijd Marmello en heb dat probleem nooit of gebruik je dat bewust niet?
Geleerpoeder op basis van pectine om o.a. jam met minder suiker te maken (maar 1/2 fruit 1/2 suiker kan uiteraard ook gewoon).quote:
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |