abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_144265318
Toen ik van vakantie in Polen terugkwam, bleek mijn moeder zo "lief" te zijn geweest om de augurken uit mijn tuin in te maken. 24 Uur in het zout. Niet afgespoeld. En ze had niet door dat er zowel augurken als komkommers in de tuin stonden.

Gelukkig had ik zelf 2 kilo augurken uit Polen meegenomen. En veel kruiden en mooie glazen potten met zo'n truttig geruit dekseltje O+ Ik bewaar uiteraard mijn eigen jampotten enzo, maar deze waren 8 voor 1,15 dus ik heb ze maar meegenomen.

Ik heb ze met koude azijn ingemaakt, uiteraard in gesteriliseerde potten. Ik heb gevarieerd met de hoeveelheid zout in de azijn en natuurlijk veel verschillende kruidenmengsels er op losgelaten. Ik ben benieuwd!

Hoe retro, ik had nog diskettelabels. Op de volgende lading komt een videobandlabel :)

Ik heb uiteindelijk ook nog twee potten uit eigen tuin kunnen vullen. Nu zit mijn plant helemaal onder de meeldauw maar ik haalde er gisteren nog wel 5 flinke augurken af. Zou ik die nog kunnen eten/inmaken?
Spoilers!
pi_144265592
Lucky-Strike, ik heb hier augurken ingemaakt met kruiden, een scheutje yoghurt en 5% zoutloplossing, maar ik vind ze veel te zout. Ze hebben vijf dagen gefermenteerd, qua structuur zijn ze prima en qua smaakontwikkeling ook. Spoelen of in water weken voor consumptie heeft maar beperkt nut.

Kun je wat meer uitwijden over jouw recept? Of heb je een bron waar ik inspiratie op kan doen? Vooralsnog heb ik een boek van ene Katz als inspiratie.
Professioneel gifmenger.
pi_144265779
Nou, ik heb ze nog niet geproefd dus ik heb geen idee of het een succes wordt eigenlijk. Het was de eerste keer dat ik augurken inmaakte.

Ik heb de augurken 24 laten pekelen in een oplossing van 75 gram zout per liter water. Daarna goed afspoelen. De augurken worden dan een beetje slapjes maar dat schijnt de bedoeling te zijn.

Je kunt vervolgens kiezen tussen een koude en een gekookte azijnoplossing. In het laatste geval breng je je azijn met kruiden aan de kook en giet je het kokend over je augurken in de pot. Sommige mensen zeggen dat de augurken dan knapperiger worden, de meningen zijn er over verdeeld. Ik had geen zin in een azijnlucht in mijn huis dus ben voor een koude oplossing gegaan.

Ik heb verschillende hoeveelheden suiker in de azijn opgelost. Op deze prettige site gebruiken ze 125 gram suiker per liter azijn. Ik heb varianten met 100 gram en 50 gram gemaakt. Ik ben gek op zuur.

Voor ik de augurken in gesteriliseerde potten deed heb ik er verschillende kruiden en specerijen ingedaan. Ik heb geen idee wat nou lekker is, dat zien we vanzelf wel ;)

Gedroogde dille, mosterdzaad, peperkorrel, venkelzaad
Jeneverbes, peperkorrel, mosterdzaad, verse dragon, knoflookteen
Gedroogde dille, mosterdzaad, gedroogde chili, knoflookteen, jeneverbes
Tijm, rozemarijn, knoflookteen
Gedroogde dille, mosterdzaad, kummel, gedroogde chili
Venkelzaad, mosterdzaad, kummel, gedroogde chili

Ik ben ontzettend benieuwd!

Ik heb overigens ook nog 3 potten komkommerblokjes ingemaakt volgens het recept van Piet:
quote:
Halveer de kommer in de lengte, haal het hart er uit en snij dikke blokken. Met wat zout en suiker bestrooien om vocht uit te trekken, twee uur laten staan. Spoelen, in pot stoppen met mosterdzaad, blaadje laurier, gedroogde dille, witte azijn half en half met water verdunnen en zoveel suiker als je lekker vindt. Pot opvullen hiermee en paar weken minstens wegzetten om op smaak te laten komen.
In mijn geval zonder foelie. En ik ben bang dat ik het water ben vergeten maar dat weet ik niet zeker.
Spoilers!
pi_144265840
Ik vind een scheutje yoghurt door de ingemaakte augurk ook wel interessant trouwens. Hoeveel gebruik je dan?
Spoilers!
pi_144265862
Ah, jij pekelt 24 uur en laat dus niet fermenteren. Dat is een heel andere opzet. Leuk experiment, met die kruiden. Ik had ergens de tip gelezen om er iets tanninerijks bij te doen (rode wijn, thee), maar dat hangt dan waarschijnlijk ook samen met t fermenteren. Ik zoek nog even verder wat betreft de te zoute smaak. :Y
Laat je nog weten wat t is geworden, met de kruiden? :9
Professioneel gifmenger.
pi_144265876
quote:
0s.gif Op zondag 7 september 2014 10:43 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik vind een scheutje yoghurt door de ingemaakte augurk ook wel interessant trouwens. Hoeveel gebruik je dan?
Die voeg ik toe als bacterie-starter. Maar met 24 uur pekelen heb je waarschijnlijk nog geen fermentatie.
Professioneel gifmenger.
pi_144266029
quote:
0s.gif Op zondag 7 september 2014 10:45 schreef Buurpoes het volgende:
Ah, jij pekelt 24 uur en laat dus niet fermenteren. Dat is een heel andere opzet. Leuk experiment, met die kruiden. Ik had ergens de tip gelezen om er iets tanninerijks bij te doen (rode wijn, thee), maar dat hangt dan waarschijnlijk ook samen met t fermenteren. Ik zoek nog even verder wat betreft de te zoute smaak. :Y
Laat je nog weten wat t is geworden, met de kruiden? :9
Ik laat het zeker weten. Ik wist niet dat je augurken ook kunt fermenteren, maar waarom ook niet eigenlijk. Mochten er vandaag of morgen nog antwoorden op je vraag komen, kan ik de 5 augurken die ik nog heb ook wel op jouw manier gaan maken, interessant wel ^O^
Spoilers!
  zondag 7 september 2014 @ 15:25:54 #233
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_144273164
Augurken in melkzuurfermentatie? Zoiets als zuurkool of kinchi dus?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_144279797
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 augustus 2014 17:15 schreef Erasmo het volgende:
Minder kan omdat pruimen van zichzelf al pectine bevatten.
Hmm.... ik heb ook pruimenjam gemaakt in mijn geval met geleisuiker van van Gilse, maar dat valt tegen. Ondanks dat ik precies 1:1 heb gewerkt conform verpakking wordt de jam niet stijf. Verder vind ik de jam eigenlijk te zoet. Ik heb nooit problemen met de geleisuiker van de Aldi die je 1:2 kunt gebruiken, goed stijf en niet te zoet.
pi_144286164
quote:
0s.gif Op zondag 7 september 2014 15:25 schreef Pietverdriet het volgende:
Augurken in melkzuurfermentatie? Zoiets als zuurkool of kinchi dus?
Ja, eigenlijk wel. Gaat hier ook in dezelfde keulse pot. Let wel op de fermentatieduur: na 5-7 dagen begint de structuur moeilijk (snotterig) te worden. Op tijd de koelkast in schuiven, dat vertraagt de fermentatie.

Maar nu de vraag: ik deed t met 50 gram zout per liter water, kan het ook met minder?
Professioneel gifmenger.
pi_144342649
Weet iemand nog een leuke kruidencombinatie voor augurken? Ik ben een beetje inspiratieloos.
Spoilers!
pi_144342732
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 september 2014 10:44 schreef Lucky_Strike het volgende:
Weet iemand nog een leuke kruidencombinatie voor augurken? Ik ben een beetje inspiratieloos.
Niet echt heel origineel, maar normaal zit er denk ik mosterdzaad, dil, piment, lorbeer, ui, acijn, suiker, zout, beetje chilipeper en knoflook in
pi_144342856
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 september 2014 10:47 schreef Zana het volgende:

[..]

Niet echt heel origineel, maar normaal zit er denk ik mosterdzaad, dil, piment, lorbeer, ui, acijn, suiker, zout, beetje chilipeper in
Ik heb zin in eens iets anders eigenlijk. Ik vond net op de Delicious site een idee om zwarte olijven, zongedroogde tomaatjes en rozemarijn toe te voegen. Klinkt goed, ik ga het eens proberen.
Spoilers!
pi_144584209
quote:
0s.gif Op donderdag 15 mei 2014 10:00 schreef Lucky_Strike het volgende:
Kickje!

Ik heb gisteren mijn eerste inmaakproject voltooid *O*
[ link | afbeelding ]

[ link | afbeelding ]

De labels zijn niet zo goed te lezen. Ik moet nog even nieuwe maken zo op kantoor.

Paprikastukjes op azijn met een beetje olie.
Geroosterd met half azijn half olie.
Geroosterd met tijm op azijn met een scheutje olie.
Geroosterd met rozemarijn op azijn met een scheutje olie.
Geroosterd met tijm en rozemarijn op azijn.
Ik heb de naturel half olie/half azijn paprika's opengemaakt. De paprika's zijn prima maar wel erg zuur. Dat belooft nog wat voor de rest _O-

Ik wil niet te veel olie gebruiken ivm de houdbaarheid. En suiker toevoegen doen ze zelfs bij de potten in de winkel niet. Zal ik anders water en azijn proberen of heeft iemand een beter idee?
Spoilers!
  zaterdag 20 september 2014 @ 17:33:17 #240
78918 SeLang
Black swans matter
pi_144727213
quote:
Bumper crop of blackberries in Britain's hedgerows

18 September 2014 Last updated at 07:37 BST

It has been a bumper year for edible plants and berries according to experts, who say this autumn could see the best fruit crop since records began.

The Woodland Trust has been gathering data for the last 13 years and says this year it has been inundated with reports of wild foods like blackberries and sloes.

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-29249685
Het barst hier inderdaad van de bramen en andere bessen :9
Ik heb in augustus al 20 potten bramenjam gemaakt en vandaag ook nog 5,5 potten sleebessen / appel jam :9
Alles in het wild verzameld O+
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_144727399
quote:
14s.gif Op zaterdag 20 september 2014 17:33 schreef SeLang het volgende:

[..]

Het barst hier inderdaad van de bramen en andere bessen :9
Ik heb in augustus al 20 potten bramenjam gemaakt en vandaag ook nog 5,5 potten sleebessen / appel jam :9
Alles in het wild verzameld O+
En hier zijn dit jaar alle vlierbessen uitgedroogd cq verrot. Heel vreemd, ik heb dat nog niet eerder meegemaakt. De ene week waren ze nog te groen en ineens zijn ze niet meer te gebruiken. Zowel van de week in Limburg als vandaag in zuid-Holland.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zondag 21 september 2014 @ 11:10:38 #242
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_144746798
Ik moet weer eens vlierbloesemsiroop maken, erg lekker
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_144746827
quote:
0s.gif Op zondag 21 september 2014 11:10 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik moet weer eens vlierbloesemsiroop maken, erg lekker
De mijne is net op. -O- Nu weer wachten tot april...
Professioneel gifmenger.
  zondag 21 september 2014 @ 11:13:59 #244
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_144746851
quote:
1s.gif Op zondag 21 september 2014 11:12 schreef Buurpoes het volgende:

[..]

De mijne is net op. -O- Nu weer wachten tot april...
Monin heeft de enige lekkere die je kan kopen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_144746861
Vrijdag weer dik 4 kilo witte kool gesneden, gezouten en gekneusd. Zuurkool-to-be! Nu nog een maand wachten...
Professioneel gifmenger.
  zondag 21 september 2014 @ 11:16:36 #246
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_144746900
quote:
0s.gif Op zondag 21 september 2014 11:14 schreef Buurpoes het volgende:
Vrijdag weer dik 4 kilo witte kool gesneden, gezouten en gekneusd. Zuurkool-to-be! Nu nog een maand wachten...
Karnemelk of joghurt erbij gedaan?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_144748021
quote:
1s.gif Op zondag 21 september 2014 11:16 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Karnemelk of joghurt erbij gedaan?
Dit keer niet. :D
Professioneel gifmenger.
pi_144748461
quote:
0s.gif Op zondag 7 september 2014 15:25 schreef Pietverdriet het volgende:
Augurken in melkzuurfermentatie? Zoiets als zuurkool of kinchi dus?
Komkommerkimchi *O*
Denk dat je ook prima kimchi zal kunnen maken met je augurkjes, overigens (maar kan ook met grote komkommers). Hier is een leuk receptje: http://www.maangchi.com/recipe/oisobagi-kimchi
Deze kimchi is overigens ook niet-gefermenteerd al heerlijk, gewoon als een soort salade achtig iets.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_144748789
Pizzarecept vind ik leuk.
Wraak is zoet maar vergeving zoeter
pi_148042775
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 september 2014 10:52 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Ik heb zin in eens iets anders eigenlijk. Ik vond net op de Delicious site een idee om zwarte olijven, zongedroogde tomaatjes en rozemarijn toe te voegen. Klinkt goed, ik ga het eens proberen.
Hartstikke lekker dus die augurken :Y)

Ik had eerder een pot opengemaakt met 50g suiker per liter azijn. Zuur, niet te eten gewoon. 75g Lijkt voor mij goed te zijn en ik hou wel van zuur. De potten met 100g zijn denk ik te zoet maar dat zie ik wel tegen de tijd dat er een pot open gaat.
Spoilers!
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')