abonnement Unibet Coolblue
pi_114808626
Iemand een idee wat ik met witte- en rodekool zou kunnen doen, behalve zuurkool maken?
op het gebied van inmaken, voor salade en soep heb ik al genoeg recepten.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_114816381
quote:
0s.gif Op zondag 29 juli 2012 16:46 schreef stavromulabeta het volgende:
Iemand een idee wat ik met witte- en rodekool zou kunnen doen, behalve zuurkool maken?
op het gebied van inmaken, voor salade en soep heb ik al genoeg recepten.
Russisches Kraut!

Originalrezept aus dem Kaukasus

Kleine, feste Weißkrautköpfe,
Sellerieknollen + Sellerieblätter,
grüne Tomaten
Zwiebeln
Rote Paprikaschoten
Knoblauch
Pfefferkörner

Weißkohlköpfe vierteln, zusammen mit den grünen Tomaten, rohen Selleriestückchen, Zwiebelringe, Knoblauchzehen + in Streifen geschnittenen roten Paprikaschoten in den Gärtopf schichten.
Aus Sellerieblättern, einigen Pfefferkörner + Salz ( 25 g auf 1 l Wasser)
Sud kochen + handwarm über Gemüse gießen.
Beschwerungsstein muss gut bedeckt sein.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  zaterdag 18 augustus 2012 @ 17:17:51 #78
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_115718990
Vandaag 12 grote granaat appels met 1,5 Kilo suiker tot 2,25 liter siroop verwekt. Staat nu af te koelen. Morgen ga ik zelf augurken inleggen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_115719125
fruit + 1/4 aan het gewicht aan suiker toevoegen, 30 minuten pruttellen zonder roeren( 1 keertje de pan rond om te kijken of de pan niet aanbrand, maar in het algemeen niet als een dolle gaan roeren) , dan schuim afscheppen(weggooien) , paar ker doorroeren, en dan in jampotten doen
🐱
  zaterdag 18 augustus 2012 @ 17:23:34 #80
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_115719173
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 augustus 2012 17:22 schreef GekkePoes het volgende:
fruit + 1/4 aan het gewicht aan suiker toevoegen, 30 minuten pruttellen zonder roeren( 1 keertje de pan rond om te kijken of de pan niet aanbrand, maar in het algemeen niet als een dolle gaan roeren) , dan schuim afscheppen(weggooien) , paar ker doorroeren, en dan in jampotten doen
En dan heb je hele dunne aardbeienjam, die veel te lang gekookt heeft en dat proef je.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_115719205
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 augustus 2012 17:23 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

En dan heb je hele dunne aardbeienjam.
nee hoor, gelantine is niet nodig. zo maak ik m al jaren :D maar dan wel van bramen uit eigen tuin.
🐱
  zaterdag 18 augustus 2012 @ 17:26:33 #82
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_115719255
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 augustus 2012 17:24 schreef GekkePoes het volgende:

[..]

nee hoor, gelantine is niet nodig. zo maak ik m al jaren :D maar dan wel van bramen uit eigen tuin.
Bramen hebben meer pectine, in Jam gebruik je geen gelatine meer sinds pectine op de markt is. Geleisuiker is ideaal. Als je het kort kookt smaakt je jam ook beter, veel meer vluchtige aroma's als fruitzuren enzo blijven bewaard.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_115721856
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 augustus 2012 17:26 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Bramen hebben meer pectine, in Jam gebruik je geen gelatine meer sinds pectine op de markt is. Geleisuiker is ideaal. Als je het kort kookt smaakt je jam ook beter, veel meer vluchtige aroma's als fruitzuren enzo blijven bewaard.
ook dat. tegenwoordig vries ik ook vruchten in, die vlak voor gebruik in nagerechten eventjes kort verwarmen.
🐱
  woensdag 22 augustus 2012 @ 20:16:59 #84
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_115878881
Ga augurkjes inleggen, ben ze nu aan het wassen, dan pekel ik ze, na de pekel wassen en dan in azijn, suiker, mosterdzaad, dille, foelie, kummel en chili
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 15 september 2012 @ 16:38:43 #85
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_116817963
Kick
De augurkjes beginnen lekker te worden.

Heb vier weken geleden 10 Kg witte kolen (schoon) aan sliertjes gesneden en met 200 gram zout en een 400 cc Karnemelk gehusseld en in een zuurkoolvat gedaan. Deksel er op en waterslot gevuld met water en azijn. Twee weken geleden had ik paniek, schimmel op het water. Boel schoongemaakt, gelukkig geen schimmel in de zuurkool zelf.
Vandaag geprobeerd en heb een heerlijke milde zuurkool. Zou hem langer kunnen laten staan, maar de vorige keer dat ik zuurkool maakte was het mislukt en de boel beschimmeld, dus durfde dat eigenlijk niet aan en ik vind het milde wel lekker. Maar goed, wat te doen met een 10 kilo zuurkool?
Boel geproportioneerd en ingevroren, ik weet het, inleggen van kool is al een conservering, maar ik doe het niet voor het conserveren maar voor het lekker.
Maandag ga ik zuurkoolstampot maken, met worst, spek en Kassler ribbetjes.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 15 september 2012 @ 17:35:44 #86
267651 Klaploper
Wetenschappelijk onderzoeker
pi_116819802
Kun je verse augurken gewoon bij de groenteboer kopen? Lijkt me wel leuk om eens te doen.
Ik vecht met zwervers voor mijn plezier. Binnenkort ook op YouTube!
  zaterdag 15 september 2012 @ 19:18:27 #87
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_116822839
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 september 2012 17:35 schreef Klaploper het volgende:
Kun je verse augurken gewoon bij de groenteboer kopen? Lijkt me wel leuk om eens te doen.
Ik heb ze hier gekocht bij
http://www.lindchen.de/
Ik zie ze zelden bij groothandel, en nooit bij de supermarkt, eigenlijk ken ik maar 1 groenteboer die zoiets wel eens had, maar die is failliet
Je kan natuurlijk wel komkommers nemen en die in het zuur inleggen
Je schilt of wast een kommer, snijdt hem in de lengte door en haalt de zaadlijsten er uit met een lepeltje.
Snij het aan hapklare stukken.
Doe ze in een plastic of rvs bak en strooi er een theelepel zout en een eetlepel suiker op.
Zet dit een paar uur weg en giet het af, doe dit in glazen potten met wat mosterdzaad, peperkorrel, blaadje laurier, wat foelie, dille.
Wat suiker erbij en opvullen met witte azijn.
Maandje of 2, 3 wegzetten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 23 september 2012 @ 13:38:38 #88
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117146776
Heb net de ingelegde augurkjes geproeft.
Iets te weinig suiker, maar voor de rest, erg lekker.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_117221070
Vanmiddag aardbeien in brandewijn, kaneel, rietsuiker en vanille en in de weckpot gedaan. Wat een lekkere geur komt daar vanaf :o O+ Dat gaat een lange 2 maanden worden ;(
*** Nul Dertien ***
Rap... just a "C" away from "Crap"
R&P / Hoe voel je je nu? #827
pi_117619021
Vorig weekend heb ik dan toch eindelijk eens de kolen geoogst. En geschaafd en met wat zout in potten gepropt. Groene kool, deze keer.
In de ene pot gewoon met zout (10gr / kilo kool), wat peper, jeneverbes en een scheutje karnemelk.
In de andere pot ook zout & karnemelk, maar ook wat (gedroogde) knoflook.

Twee dagen redelijk warm weggezet, nu staat het in de koelere voorraadkast. Half november eetbaar.

Omdat ik toch het fototoestel bij de hand had; de inmaak van een tijdje geleden. De pruimenoogst. Alle pruimen gehalveerd, in een lauwe oven uitgespreid en een nacht gedroogd en daarna in een pot gepropt, vervolgens overgoten met rum.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  vrijdag 5 oktober 2012 @ 10:03:10 #91
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117619180
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 oktober 2012 09:55 schreef sigme het volgende:
Vorig weekend heb ik dan toch eindelijk eens de kolen geoogst. En geschaafd en met wat zout in potten gepropt. Groene kool, deze keer.
In de ene pot gewoon met zout (10gr / kilo kool), wat peper, jeneverbes en een scheutje karnemelk.
In de andere pot ook zout & karnemelk, maar ook wat (gedroogde) knoflook.
[ afbeelding ]
Twee dagen redelijk warm weggezet, nu staat het in de koelere voorraadkast. Half november eetbaar.

Omdat ik toch het fototoestel bij de hand had; de inmaak van een tijdje geleden. De pruimenoogst. Alle pruimen gehalveerd, in een lauwe oven uitgespreid en een nacht gedroogd en daarna in een pot gepropt, vervolgens overgoten met rum.
[ afbeelding ]
Leuk Sigme! Let goed op je waterslot bij die zuurkool
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_121479986
Dit staat nu vrolijk in mijn keuken te druppelen...
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zaterdag 12 januari 2013 @ 21:05:42 #93
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_121482845
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 januari 2013 19:54 schreef stavromulabeta het volgende:
Dit staat nu vrolijk in mijn keuken te druppelen...
[ afbeelding ]
Wasda?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 12 januari 2013 @ 21:06:26 #94
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_121482863
Heb vorige week ook weer tien liter zuurkool opgezet.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_121483052
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 januari 2013 21:05 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Wasda?
Een omgekeerde kruk met kaasdoek, bij gebrek aan een ontsapper ;) En het begin van mijn authentiek engelse Earl Grey & lemon Jelly.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zaterdag 12 januari 2013 @ 21:20:54 #96
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_121483329
Oh het wordt een soort van jam?

Plus een bonusvraag, als je gegarandeerd botulisme-vrij wilt wecken kun je dit toch het beste in een snelkookpan doen?

[ Bericht 67% gewijzigd door Erasmo op 12-01-2013 21:32:58 ]
pi_121484328
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 januari 2013 21:20 schreef Erasmo het volgende:
Oh het wordt een soort van jam?

Plus een bonusvraag, als je gegarandeerd botulisme-vrij wilt wecken kun je dit toch het beste in een snelkookpan doen?

Inderdaad. Bij 100 graden gaat de botulisme-bacterie niet dood. Dat gaat ie wel bij 30 - 90 minuten bij 116 C, volgens Harold McGee.

Overigens wordt het door de bacterie geproduceerde gif al bij 70-80 C afgebroken, dus als je iets wekt dat na openen nog eens gekookt wordt, dan is het weer een stuk minder kritisch (maar goed, liever van begin af aan geen bacterie in je pot).
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zaterdag 12 januari 2013 @ 22:37:53 #98
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_121486131
Verhitten breekt inderdaad de toxine af dus bv. erwtensoep weck ik ook gewoon in een waterbadje in de oven.

Maar ik wil nu wat gaan experimenteren met bv. fruit zodat je het als een halffabricaat hebt, en dat wordt lang niet altijd verhit daarna. En ik wil nog eens een pudding en een cake wecken :P
pi_130698294
Gisteren chutney van groen tomaat gemaakt.
Ik heb deze al eens in 2010 gemaakt. Gedurende het eerste jaar leek het eerder een mislukking: scherp, zuur, hele harde smaken. Gelukkig vond ik het te zonde om weg te gooien, dus om de zoveel tijd weer eens een pot open getrokken, en hoe langer hoe beter het werd. Nu - na ruim drie jaar - ben ik dus met de één-na-laatste pot bezig en het is ondertussen goddelijk geworden (vooral bovenop een boterham met oude kaas).

Dus tijd voor een nieuwe batch... Hopelijk doe ik met de laatste 'oude' pot lang genoeg totdat de nieuwe potten ook lekker zijn.



Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_130699265
Afgelopen weken heb ik twee potten bonen ingemaakt, worden zurige bonen, heel lekker.
Inmaak in een zuurkoolpot, in mijn geval 2 potten van 5 liter.
quote:
• 5 minuten geblancheerd
• af laten koelen
• per kg bonen 7gr zout erdoor gemengd
Daarna water erover, met per liter 15 gr zout & 1 dl karnemelk.
Paar dagen geleden 4 witte kolen uit de moestuin verwerkt tot zuurkool: 3 5-literpotten.

En een nieuwe inmaak, nog niet eerder geprobeerd al het ik het recept wel al veel langer.
Appelpartjes in potten.

quote:
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in kwarten. Breng een pan met ruim water aan de kook en blancheer de appels twee minuten. Neem brandschone, met hete soda afgewassen glazen potten en schep de appelen erin. Vul aan tot de rand met een scheutje kookvocht. Draai het deksel erop, zet de pot 5 minuten op zijn kop en laat afkoelen.

ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')