meer op http://saturn.jpl.nasa.go(...)dex.cfm?imageId=3769quote:This movie from Cassini, made possible only as Saturn's north pole emerged from winter darkness, shows new details of a jet stream that follows a hexagon-shaped path and has long puzzled scientists.
The hexagon was hidden in darkness during the winter of Saturn's long year, a year that is equal to about 29 Earth years. But as the planet approached its August 2009 equinox and signaled the start of northern spring, the hexagon was revealed to Cassini's cameras. This is the first time the whole hexagonal shape has been mapped out in visible light by Cassini, and these images show unprecedented details of Saturn's high northern latitudes. The hexagon was originally discovered in images taken by Voyager spacecraft in the early 1980s. Since 2006, the Cassini Visual and Infrared Mapping Spectrometer (VIMS) instrument has been observing the hexagon at infrared wavelengths, but at lower spatial resolution than these visible light images.
twitter:CassiniSaturn twitterde op donderdag 13-08-2015 om 19:06:14Last dance with Dione: the final close flyby of Saturn's icy moon. http://t.co/mewJUs8usA http://t.co/vijxqVAK0j reageer retweet
twitter:CassiniSaturn twitterde op maandag 17-08-2015 om 17:32:52The icy chasms of Saturn's moon Dione. http://t.co/OmUrJQhlRA http://t.co/BvsUQJoiE7 reageer retweet
twitter:CassiniSaturn twitterde op woensdag 29-07-2015 om 18:07:11New, enhanced-color images reveal unexplained reddish streaks on Saturn's moon Tethys. http://t.co/4M37CU6YoB http://t.co/b0vnyTqRvt reageer retweet
quote:Op donderdag 13 december 2012 08:58 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
12-12-2012
Rivier ontdekt op maan van Saturnus
[ afbeelding ]
© reuters.
Op een van de manen van de planeet Saturnus is een 400 kilometer lange rivier ontdekt. Die mondt uit in een grote zee. Het is de eerste keer dat zo'n groot rivierensysteem buiten de aarde is gezien. Dat heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA vandaag gemeld.
Water stroomt er niet. Op het oppervlak van de maan Titan, waar de rivier is gevonden, zijn ethaan en methaan. Op aarde zijn dat gassen, maar op Titan worden de stoffen vloeibaar door de extreme kou.
Titan is de enige plek buiten de aarde waar vloeistoffen zijn gevonden.
De rivier werd ontdekt met de Europees-Amerikaanse satelliet Cassini. Die draait sinds 2004 in een baan rond Saturnus.
(HLN)
quote:Op donderdag 13 december 2012 18:18 schreef -CRASH- het volgende:
Cassini Spots Mini Nile River on Saturn Moon
[ afbeelding ]
This image from NASA's Cassini spacecraft shows a vast river
system on Saturn's moon Titan. It is the first time images from space
have revealed a river system so vast and in such high resolution
anywhere other than Earth. Image Credit: NASA/JPL-Caltech/ASI.
W&T / Rivier ontdekt op maan van Saturnus
quote:Op donderdag 20 december 2012 18:52 schreef -CRASH- het volgende:
Saturnus in de schaduw
Klikbaar
[ link | afbeelding ]
Ruimtesonde Cassini heeft een prachtige foto van Saturnus gemaakt, terwijl deze zich in de schaduw van de gasplaneet bevond. Op de foto schittert Saturnus en zijn ringen op spectaculaire wijze.
Cassini richtte voor het maken van deze foto de camera's op Saturnus en de zon. Op het moment dat deze foto gemaakt werd, stond de zon precies achter de planeet. Zonlicht verblindde Cassini hierdoor niet, terwijl de planeet en de ringen baadden in licht.
De foto die u hierboven ziet, bestaat uit zestig foto's. Cassini maakte de foto tijdens haar 174e rondje rondom Saturnus. "Van alle glorierijke foto's die we van Saturnus hebben, zijn de foto's gemaakt vanuit de schaduw van Saturnus toch het meest ongebruikelijk," stelt onderzoeker Carolyn Porco. De foto geeft wetenschappers een heel goed beeld van de ringen en atmosfeer van Saturnus. Vanuit dit perspectief kunnen ze dan ook wellicht weer nieuwe dingen over de planeet ontdekken.
Het is niet de eerste keer dat Cassini vanuit de schaduw een foto maakte. In 2006 gebeurde dat ook al eens. Die foto was extra bijzonder, omdat op deze foto niet alleen Saturnus, maar ook de aarde schittert. Onze planeet is te zien als een dof stipje in één van de ringen. Op deze nieuwste foto van Cassini is de aarde niet zichtbaar: deze bevindt zich - net als de zon - achter de planeet.
quote:Op zaterdag 19 januari 2013 09:04 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
17-01-2013
'Zandverstuivingen' houden Titan jong
[ afbeelding ]
Twee grote kraters op Titan: een verse (links) en een sterk opgevulde (rechts). NASA/JPL-Caltech/ASI/GSFC
Afgaande op het aantal inslagkraters, lijkt het oppervlak van de grote Saturnusmaan Titan heel jong. Maar schijn bedriegt: eenmaal gevormde kraters blijken snel te worden opgevuld. Dat blijkt uit onderzoek met de NASA-ruimtesonde Cassini.
De meeste andere manen van Saturnus zijn bezaaid met vele duizenden kraters. Dat is een duidelijke aanwijzing dat hun oppervlakken al vele honderden miljoenen jaren nauwelijks veranderingen hebben ondergaan. Maar tot nu toe zijn op Titan niet meer dan zestig kraters aangetroffen, terwijl toch al de helft van zijn oppervlak nauwkeurig is bekeken.
Uit onderzoek van de weinige kraters op Titan blijkt bovendien dat deze gemiddeld honderden meters minder diep zijn dan vergelijkbare kraters op de grote Jupitermaan Ganymedes. Er moet dus een proces zijn dat de kraters op de Saturnusmaan opvult.
Er zijn twee kandidaten voor dat proces. De eerste is erosie door een stromende vloeistof - niet water, want daarvoor is het veel te koud op Titan, maar bijvoorbeeld methaan. Bij dat type verwering zou het opvulproces aanvankelijk heel snel verlopen om vervolgens, naarmate de kraterranden verder afslijten en minder steil worden, steeds verder te vertragen.
In dat geval zouden er echter veel net-niet-volle kraters op Titan te vinden moeten zijn, maar die ontbreken. De Cassini-beelden tonen kraters die nog maar amper opgevuld zijn, half opgevulde kraters en kraters die bijna helemaal opgevuld zijn. En dat wijst erop dat het opvulproces juist heel gelijkmatig verloopt.
Volgens de onderzoekers lijkt het er nog het meest op dat de kraters worden opgevuld door zand dat door de wind wordt meegevoerd. Op Titan bestaat dat 'zand' overigens niet uit verweerd gesteente, maar uit bevroren koolwaterstoffen. (EE)
(allesoversterrenkunde)
quote:Op dinsdag 19 februari 2013 09:19 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
18-02-2013
Cassini ziet deeltjesversneller in werking bij Saturnus
[ afbeelding ]
Cassini verricht metingen aan een schokfront bij Saturnus. ((ESA))
De planeetverkenner Cassini heeft op 3 februari 2007 metingen verricht aan elektrisch geladen deeltjes in de zonnewind die door de schokgolf rond het magnetisch veld van de planeet Saturnus tot extreem hoge snelheden en energieën werden versneld. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in Nature Physics.
Sterrenkundigen weten dat elektrisch geladen deeltjes (voornamelijk waterstofkernen en elektronen) tot bijna de lichtsnelheid versneld kunnen worden door schokgolven rond supernova-explosies. Supernovaresten vormen dan ook de bron van de zogeheten kosmische straling. De precieze oriëntatie van magnetische velden in zo'n supernovarest kan echter niet gemakkelijk achterhaald worden, en die is van groot belang voor het uiteindelijke versnellingsmechanisme.
Cassini heeft nu voor het eerst metingen verricht aan de versnelling van geladen deeltjes (uit de zonnewind) in een situatie waar de magnetische veldlijnen min of meer evenwijdig liggen met de loodlijn op de schokgolf. Uit de metingen aan deze 'quasi-paralelle schokgolven' blijkt dat het versnellingsmechanisme onder die omstandigheden veel efficiënter kan zijn dan tot nu toe werd gedacht. De resultaten kunnen leiden tot een beter begrip van de herkomst van kosmische straling. (GS)
(allesoversterrenkunde)
quote:Op woensdag 13 maart 2013 09:15 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
12-03-2013
De allerlaatste close-up foto's van Saturnus' maan Rhea
[ afbeelding ]
Ruimtesonde Cassini heeft voor de laatste keer een flyby langs Saturnus' maan Rhea gemaakt. En natuurlijk legde de sonde de maan op de gevoelige plaat vast. Het levert prachtige close-up foto's op: de laatste die we in héél lange tijd van Rhea zullen gaan zien.
Cassini passeerde Rhea op een afstand van zo'n 997 kilometer. Het doel van de flyby was het meten van het zwaartekrachtveld van Rhea. Maar terwijl Cassini daarmee bezig was, maakte de sonde ook nog eens een aantal close-up foto's.
Bijvoorbeeld de foto hieronder. Op de foto is het pokdalige oppervlak van Rhea goed te zien. Kraters maken er de dienst uit.
[ afbeelding ]
Foto: NASA / JPL-Caltech / SSI.
Wat direct opvalt aan de foto die u hieronder ziet, is de streep die dwars over het oppervlak lijkt te lopen. Het is een slenk: een stuk grond dat lager ligt dan de omringende grond en aan beide zijden steile wanden heeft. De slenk die we hier zijn, lijkt vrij recent te zijn ontstaan, maar verder kunnen de onderzoekers er weinig zinnigs over zeggen: ze weten nog steeds niet goed hoe deze slenken op Rhea ontstaan.
[ afbeelding ]
Foto: NASA / JPL-Caltech / SSI.
Cassini maakte ook enkele foto's vanaf een iets grotere afstand. Dit kiekje werd vanaf een slordige 269.000 kilometer afstand gemaakt.
[ afbeelding ]
Foto: NASA / JPL-Caltech / SSI.
Het lijkt raadzaam om deze foto's van Rhea goed in u op te nemen. Het zijn de allerlaatste close-up foto's die Cassini van de maan maakte.
(scientias.nl)
quote:Op vrijdag 15 maart 2013 08:57 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
14-03-2013
Mysterieuze gas in Titans atmosfeer
[ afbeelding ]
Tijdens een flyby van ruimtesonde Cassini ontdekten sterrenkundigen een vreemde fluorescente gloei op Saturnusmaan Titan. De gloei was alleen zichtbaar aan dagkant van de maan - de fluorescente kleur ontstaat alleen wanneer zonlicht op de gasmoleculen botst - en was het sterkst te zien op een hoogte van 950 kilometer van het oppervlak van Titan.
Om welk gas het gaat, is volgens onderzoekers in Physical Review Letters nog onduidelijk. Een lichtspectrum van Cassini, die alle aanwezig gassen in Titans atmosfeer weergeeft, laat een piek op 3,28 micrometer zien. Die golflengte ligt in de buurt bij die van methaan, die een piek kent die zo sterk is, dat het de onbekende gas tot nu toe verborgen bleef.
De onderzoekers gokken dat het gas misschien behoort tot de groep van de polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK). Deze kankerverwekkende stoffen zitten in sigarettenrook en aangebrand voedsel van de barbecue. Verder onderzoek moet de precieze identiteit van het mysterieuze gas onthullen.
Foto: NASA/JPL/Space Science Institute
(faqt.nl)
quote:Op zaterdag 18 mei 2013 22:49 schreef Misty_eyes het volgende:
16-06-2013
Eerste topografische kaart van aardachtig Titan is een feit!
[ afbeelding ]
Wetenschappers hebben voor het eerst een complete topografische kaart van Saturnus' maan Titan gemaakt. De kaart geeft ons een nog beter beeld van één van de meest aardachtige plekken in ons zonnestelsel.
"Op Titan is zoveel interessante activiteit te vinden, zoals stromende vloeistoffen en bewegende zandduinen," stelt onderzoeker Ralph Lorenz. "Maar om deze processen te begrijpen is het heel nuttig om te weten hoe het oppervlak glooit." Dat laatste is ook heel nuttige informatie voor wetenschappers die zich bezighouden met het weer en klimaat op Titan.
Cassini
Nu is het in kaart brengen van Titan nog niet zo gemakkelijk. Rond de maan hangt namelijk een dikke nevel die het zicht aardig belemmert. Maar ruimtesonde Cassini is niet voor één gat te vangen. De sonde vloog de afgelopen jaren zo'n honderd keer langs de maan op en maakte tijdens een groot deel van die flyby's radarbeelden van de maan. En op basis van die informatie kon een topografische kaart van een deel van de maan worden samengesteld.
De hele maan
Maar de onderzoekers wilden meer: ze wilden dat hun kaart de hele maan zou beslaan. Dat was lastig. "Cassini cirkelt niet om Titan. We hebben slechts ongeveer de helft van het oppervlak van Titan in kaart gebracht." Om toch een topografische kaart van de gehele maan te kunnen maken, pasten de onderzoekers een wiskundig trucje toe. "Je neemt een plek waar je geen gegevens van hebt en kijkt hoe dicht deze zich bij de dichtstbijzijnde gegevens bevindt, vervolgens gebruik je verschillende benaderingen om de hoogte te schatten. Als je een punt kiest dat omringd wordt door allemaal hoge punten dan moet je wel een speciale reden hebben, wil je denken dat dat punt lager is." De schattingen die deze aanpak oplevert, komen keurig overeen met wat we al van Titan weten, bijvoorbeeld dat de polen lager liggen dan de gebieden rondom de evenaar.
[ afbeelding ]
Topografische kaarten van Titan. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / ASI / JHUAPL / Cornell / Weizmann.
Voor nader onderzoek
"Met deze nieuwe topografische kaart zien we één van de meest fascinerende en dynamische werelden in ons zonnestelsel nu in 3D verschijnen," vertelt onderzoeker Steve Wall. "Op aarde hangen rivieren, vulkanen en zelfs het weer nauw samen met de hoogte van het oppervlak en we kunnen niet wachten om te zien wat het oppervlak van Titan ons daarover kan vertellen."
De meest recente informatie waarop de kaart gebaseerd is, stamt uit 2012. De onderzoekers hopen in 2017 - als de missie van Cassini eindigt - nog meer informatie verzameld te hebben en de kaart te kunnen updaten.
(scientias.nl)
quote:Op donderdag 30 mei 2013 09:18 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
29-05-2013
Saturnusmaan Dione heeft mogelijk ook ondergrondse oceaan
[ afbeelding ]
Cassini-opname van de Saturnusmaan Dione. (NASA/JPL-Caltech)
De ijzige Saturnusmaan Dione heeft waarschijnlijk - net als zijn kleinere broertje Enceladus - een ondergrondse oceaan. Die conclusie trekken planeetonderzoekers uit nieuwe waarnemingen van Dione, verricht door de Amerikaanse ruimtesonde Cassini.
Cassini ontdekte een zwakke stroom van elektrisch geladen deeltjes die van Dione afkomstig is. Aan het oppervlak zijn oude breuklijnen gevonden die sterk lijken op de zogeheten 'tijgerstrepen' in het zuidpoolgebied van Enceladus - een systeem van breuklijnen waaruit geisers van stof en ijs ontspringen. Ook zijn er oppervlaktestructuren op Dione ontdekt die suggereren dat er sprake is van een 'zachte' onderlaag - vermoedelijk een mengsel van ijs en water.
Een van de sterkste aanwijzingen voor het bestaan van een ondergrondse oceaan - in elk geval in het verleden maar mogelijk nu nog steeds - is het feit dat de 800 kilometer lange bergrug Janiculum Dorsa (aan de onderzijde van de foto, net links van de dag/nacht-lijn) deels in het Dione-oopervlak gezakt lijkt te zijn. Dat is eigenlijk alleen te verklaren wanneer de korst onder de bergrug tijdens het ontstaan relatief warm was.
De nieuwe resultaten worden binnenkort gepubliceerd in het vakblad Icarus. (GS)
(allesoversterrenkunde)
quote:Op woensdag 19 juni 2013 09:15 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
18-06-2013
Cassini gaat nieuwe 'Pale Blue Dot'-foto van de aarde maken
[ afbeelding ]
Gesimuleerd beeld van Saturnus en de aarde zoals Cassini dat op 19 juli zal fotograferen. (NASA/JPL-Caltech)
De Amerikaanse planeetverkenner Cassini, die zich in een baan rond de geringde planeet Saturnus bevindt, zal op 19 juli om 23.27 uur Nederlandse tijd opnieuw een foto maken waarop de verre aarde zichtbaar is als een 'pale blue dot' - een kleine blauwe stip. In 2006 en 2012 gebeurde dat ook al, maar de opname die voor volgende maand staat gepland, zal de eerste zijn in 'natuurlijke kleuren'. Cassini bevindt zich op dat moment in de schaduw van Saturnus, zodat de camera?s op de aarde gericht kunnen worden zonder beschadigd te worden door het felle zonlicht: gezien vanuit Cassini bevindt de zon zich achter de Saturnusbol. (GS)
(allesoversterrenkunde)
quote:Op zondag 20 oktober 2013 14:23 schreef -CRASH- het volgende:
Een schitterende mozaïek van Saturnus, van bovenaf gefotografeerd
20 oktober 2013 door Arie Nouwen
klikbaar
[ link | afbeelding ]
Op donderdag 10 oktober 2013 vloog de sonde Cassini boven de noordpool van de planeet Saturnus en vanaf daar had 'ie een schitterende blik op het noordelijk halfrond van Saturnus en op zijn ringen. Er werden 12 zwart-wit foto's gemaakt, die met toepassing van rood-, groen- en blauwfilters werden ingekleurd. Vervolgens was amateur-fotobewerker Gordan Ugarkovic zo vriendelijk om van deze raw-foto's één majestueuze foto te maken, hierboven te bewonderen - dubbelklikken voor de ooooooooohhhhhh-versie, 4000 x 3200 pixels groot. Op de noordpool zelf is heel goed in lichtblauw de hexagonale vortex te zien, een gigantische orkaan die daar al heel lang woedt. Phil Plait beschrijft op zijn website Bad Astronomy de foto tot in alle details.
quote:Op vrijdag 4 april 2014 07:31 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
03-04-2014
Ondergrondse oceaan op Saturnusmaan ontdekt
[ afbeelding ]
Foto van Saturnus' maan Enceladus waarop waterdam is te zien. © ap.
Op de Saturnusmaan Enceladus is een ondergrondse oceaan ontdekt. Dat meldden de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA.
Bewijs daarvoor is verzameld door de Europees-Amerikaanse satelliet Cassini. Die draait sinds 2004 in een baan rond Saturnus.
Wetenschappers vermoedden al jaren dat er op Enceladus vloeibaar water is. In 2005 werden stralen waterdamp gezien die opspoten uit de kleine maan, met een diameter van 500 kilometer.
Cassini vloog in 2010 en 2012 enkele keren op 100 kilometer afstand langs de maan. Met speciale apparatuur is vastgesteld dat Enceladus een zee herbergt
(HLN)
quote:Op vrijdag 18 april 2014 10:25 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
16-04-2014
Saturnus staat op het punt te bevallen van nieuwe maan
[ afbeelding ]
© Reuters/NASA.
Nieuwe beelden van NASA's planeetverkenner Cassini suggereren dat Saturnus op dit moment een nieuw maantje aan het vormen is. Het gaat om een poreuze ijsbal die door wetenschappers al liefdevol 'Peggy' werd gedoopt.
Het maantje werd niet rechtstreeks waargenomen maar een heldere boog van tien kilometer breed en 1.200 km lang aan de buitenrand van de A-ring van de planeet zou wijzen op de nakende geboorte van de ijsbal. 'Peggy' zal weldra de reeds indrukwekkende Saturnusfamilie van 62 manen vervoegen.
"Zoiets hebben we voorheen nog nooit geobserveerd", aldus Carl Murray, astronoom en tevens auteur van het gepubliceerde wetenschappelijk artikel over de bijzondere ontdekking in het vakblad Icarus. "We zijn getuige van een geboorte, waarbij een maantje het ringenstelsel van de planeet verlaat en op eigen kracht naar buiten migreert."
Het markante 'baringsproces' kan wetenschappers meer inzicht verschaffen in de manier waarop de grotere manen van Saturnus zijn ontstaan.
(HLN)
quote:Op dinsdag 24 juni 2014 08:36 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
23-06-2014
Titan stelt wetenschappers voor raadsel: golven of drijvend ijs?
[ afbeelding ]
Een NASA-conceptbeeld van een zee op Titan, gebaseerd op gegevens van de ruimtesonde Cassini. © reuters.
Titan, de maan van Saturnus, stelt wetenschappers voor een nieuwraadsel. De zeeën op de maan vertonen mysterieuze eigenschappen. Onderzoekers vermoeden dat het om golven gaat, wat zou betekenen dat Titan nog meer overeenkomsten vertoont met de Aarde dan voorheen gedacht.
De gelijkenissen met onze Aarde zijn frappant. Titan heeft heuvels, een dichte atmosfeer, regen, wind en grote meren. Maar de atmosfeer zou ons verstikken, want ze bestaat uit stikstof en methaan, en water komt er alleen voor als ijs, omdat de temperatuur omwille van de grote afstand tot de zon -180 graden celsius bedraagt.
Toch is Titan de enige plek in het zonnestelsel, buiten de Aarde, waar vloeibare meren, rivieren en zeeën zijn. De waterkringloop op Titan is gebaseerd op vloeibaar methaan en ethaan dat wolken vormt in de atmosfeer, neerdaalt als regen en via rivieren in meren en zeeën stroomt.
Golven
Die zeeën herbergen vele geheimen. De ruimtesonde Cassini verstuurde recent vreemde gegevens door over Ligeia Mare, een zee die zich 500 kilometer uitstrekt over de noordpool van Titan. Volgens Jason Hofgartner van Cornell University in New York, die het onderzoek leidde, was een deel van de zee sterk opgelicht. Op later beeldmateriaal was het opgelichte vlak weer verdwenen.
De ontdekking verscheen in het vakblad Nature Geoscience. De meest plausibele verklaring is volgens de onderzoekers dat de zee op dat moment woester was, waardoor meer energie werd gereflecteerd naar de ruimtesonde. "En dat komt dan wellicht door de wind, die ontstaat wanneer op het noordelijke halfrond van Titan de zomer start", aldus Hofgartner. "Getijden kunnen ook golven veroorzaken, maar dan zou het fenomeen exact één Titandag later - of 16 dagen op Aarde - opnieuw opduiken. En dat was niet het geval."
Opborrelende gassen
Als de zeeën op Titan effectief aangestuurd worden door de wind, zou dat betekenen dat de seizoenen er dezelfde klimaatregelende rol spelen als op Aarde. Maar zeker is dat niet. Een andere mogelijke verklaring die de onderzoekers naar voren schuiven, is dat gassen door de stijgende temperatuur opborrelen van de bodem van Ligeia Mare naar het oppervlak. Of het zou ook gewoon om drijvend ijs kunnen gaan.
(HLN)
quote:Op donderdag 3 juli 2014 08:55 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
30-06-2014
Saturnusmissie krijgt grootse finale
[ afbeelding ]
Impressie van ruimtesonde Cassini tijdens het slotstuk van zijn missie. (NASA/JPL-Caltech)
Het slotstuk van de missie van de ruimtesonde Cassini heeft de benaming 'Cassini Grand Finale' gekregen. De naam is door het publiek gekozen uit een lijst van suggesties die NASA in april van dit jaar online heeft gezet. Cassini draait al tien jaar rondjes rond de planeet Saturnus.
Eind 2016 begint Cassini aan een reeks gewaagde omlopen om Saturnus. Daarbij zal hij twintig keer hoog boven de noordpool van de planeet uitstijgen en de buitenste begrenzing van het ringenstelsel op een afstand van slechts 10.000 kilometer passeren. Bij die gelegenheden zal hij onder meer de pluim van ijsdeeltjes onderzoeken die door de actieve maan Enceladus worden uitgestoten.
Als klap op de vuurpijl zal Cassini op 22 april 2017 een laatste scheervlucht langs de grote Saturnusmaan Titan maken. Die ontmoeting brengt hem in een baan die hem door het 'gat' tussen Saturnus en de binnenste begrenzing van het ringenstelsel voert. Tweeëntwintig keer zal de ruimtesonde door dit 'oog van de naald' duiken.
Op 15 september 2017 komt er een definitief einde aan de Cassini-missie. De zwaartekracht van Titan geeft hem dan een klein zetje dat ervoor zorgt dat hij in de atmosfeer van Saturnus duikt. (EE)
(allesoversterrenkunde)
quote:Op vrijdag 4 juli 2014 08:16 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
03-07-2014
Saturnusmaan Titan heeft ondergrondse oceaan die zo zout is als Dode Zee
[ afbeelding ]
© epa.
Wetenschappers hebben dankzij de Amerikaanse Saturnussonde Cassini sterke aanwijzingen gevonden dat de ondergrondse oceaan op de maan Titan mogelijk even zout is als de Dode Zee op Aarde, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA meegedeeld.
De Cassini scheerde de voorbije tien jaar herhaaldelijk langs Titan, de grootste maan van Saturnus. Bij die passages stuurde de onbemande sonde data omtrent zwaartekacht en topografie door. Aan de hand hiervan slaagden de onderzoekers erin om een model van Titan te maken.
De ondergrondse oceaan op Titan blijkt daarbij een extreem hoge dichtheid te hebben. Dat betekent dat deze oceaan mogelijk "zware" zouten bevat, zoals zwavelzouten, natriumzouten en kaliumzouten. "Dit is heel erg zout", aldus Giuseppe Mitri van de universiteit van Nantes. "Nu we dit weten, verandert het onze kijk op de oceaan als een potentiële broedplaats van leven."
Bovendien ontdekten de wetenschappers dat de dikke ijskorst boven de oceaan zeer stijf is. Dit verklaart waarom de dikte van de ijskorst van Titan van plek tot plek verschilt. Een minder stijve korst zou zich op een gegeven moment aanpassen aan de vorm van de maan, maar dat is hier niet mogelijk.
Het model verklaart ook hoe het vijf procent methaan in de atmosfeer van Titan wordt aangevuld. Omdat zonlicht methaan afbreekt, is er een proces actief dat het gas aanvult. De onderzoekers vermoeden dat dit plaatselijk gebeurt op zogenoemde hotspots, te vergelijken met vulkanisme op Aarde. Methaan komt dus maar op enkele plekken in de atmosfeer terecht.
(HLN)
quote:Op vrijdag 15 augustus 2014 08:45 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
12-08-2014
Cassini ziet wolkenvorming boven meren op Titan
[ afbeelding ]
Wolken boven Ligeia Mare op de Saturnusmaan Titan. (NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute )
De Amerikaanse planeetverkenner Cassini heeft eind juli gezien hoe grote wolkencomplexen zich ontwikkelen boven Ligeia Mare, een van de methaanmeren nabij de noordpool van de grote Saturnusmaan Titan. Eerder zijn al wolken waargenomen op het zuidelijk halfrond van Titan, toen het daar 'zomer' was (de gemiddelde oppervlaktetemperatuur op Titan is ca. 180 graden onder nul). Inmiddels is op het zuidelijk halfrond de winter aangebroken, en wordt het op het noordelijk halfrond van Titan zomer; op basis van atmosferische modellen was dan ook verwacht dat er wolkenactiviteit op het noordelijk halfrond zou gaan optreden. Nog onduidelijk is of de nu gefotografeerde wolken inderdaad het begin van een noordelijk 'wolkenseizoen' markeren. Ook is onbekend of de wolken bij voorkeur boven de methaanmeren ontstaan, of dat ze ook boven het 'landoppervlak' van Titan voorkomen, waar ze veel minder gemakkelijk zijn waar te nemen. (GS)
(allesoversterrenkunde)
quote:Op woensdag 1 oktober 2014 10:45 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
29-09-2014
Radar-raadsel in Titan-meer
[ afbeelding ]
Radarwaarnemingen van Ligeia Mare. (NASA/JPL-Caltech/ASI/Cornell )
Planeetonderzoekers hebben een mysterieuze structuur ontdekt in Ligeia Mare, een van de grote methaanmeren op de Saturnusmaan Titan. De meren - die behalve methaan vermoedelijk ook ethaan bevatten - zijn donker op de radarmetingen van de Amerikaanse planeetverkenner Cassini, omdat het gladde oppervlak vrijwel geen radargolven verstrooit. Het omringende 'land' is veel ruwer en verstrooit de radargolven wél, waardoor het helder is op de radarfoto's.
Nabij de kust van Ligeia Mare is in 2013 een nieuw helder gebied waargenomen, dat in 2012 niet zichtbaar was. Nieuwe waarnemingen in augustus 2014 tonen aan dat de merkwaardige structuur nog steeds zichtbaar is, maar iets minder helder en vooral groter is geworden: ca. 160 vierkante kilometer in plaats van 75 vierkante kilometer.
Het Titanoppervlak is niet met gewone camera's zichtbaar, doordat het schuil gaat onder een dikke, smogrijke dampkring. Infraroodwaarnemingen van Cassini hebben in het betreffende gebied geen bijzonderheden aan het licht gebracht. Van 'zeespiegeldaling', bijvoorbeeld als gevolg van verdamping van methaan, kan geen sprake zijn: de kustlijn van Ligeia Mare is sinds 2012 niet van vorm veranderd.
Planeetonderzoekers denken dat er mogelijk sprake is van golven aan het oppervlak van het Titan-meer, maar het zou ook kunnen gaan om vast materiaal dat in het methaanmeer ronddrijft. Een sluitende verklaring is er in ieder geval nog niet. (GS)
(allesoversterrenkunde)
quote:Op vrijdag 31 oktober 2014 10:32 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
30-10-2014
Ruimtesonde maakt zonnig plaatje van zeeën op Titan
[ afbeelding ]
Cassini-opname van zonlicht dat is weerspiegeld door de noordelijke methaanzeeën op Titan. De opname is gemaakt op 21 augustus 2014. (NASA/JPL-Caltech/University of Arizona/University of Idaho)
Een nieuwe, schitterende opname van de ruimtesonde Cassini, gemaakt in het nabij-infrarood, toont zonlicht dat is weerspiegeld door de zeeën rond de noordpool van de grote Saturnusmaan Titan. Het is voor het eerst dat de meren en de zonneglinstering in één beeld zijn vastgelegd.
De weerspiegeling van het zonlicht is op zijn helderst in het noordelijke deel van Kraken Mare, de grootste zee op Titan. Het weerkaatste licht was zelfs zo helder dat de detector waarmee Cassini het licht vastlegde oververzadigd raakte.
Ook het zuidelijke deel van Kraken Mare is op de foto te zien. De heldere rand van dat deel duidt erop dat de zee voorheen groter was. Mogelijk is door verdamping van de vloeibare methaan en ethaan, waarmee de zee is gevuld, de zeespiegel gedaald. Dat is opmerkelijk, omdat de naastgelegen zee Ligeia Mare, die in verbinding staat met Kraken Mare, sinds 2012 niet van vorm lijkt te zijn veranderd. (EE)
(allesoversterrenkunde)
quote:Op dinsdag 11 november 2014 09:16 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
10-11-2014
Cassini meet diepte van methaanmeer op Titan
[ afbeelding ]
Radaropname van Kraken Mare op de Saturnusmaan Titan. (NASA/JPL)
De Amerikaanse planeetverkenner Cassini heeft dieptemetingen verricht in Kraken Mare, een van de grote methaanmeren op het noordelijk halfrond van de Saturnusmaan Titan. Dicht bij de kust, nabij de monding van wat op een brede rivierbedding lijkt, werd met het radarinstrument van Cassini een diepte gemeten van 20 tot 35 meter. Op andere plaatsen waar de radarhoogtemetingen zijn uitgevoerd werden geen echo's ontvangen, wat kan wijzen op een grotere diepte of op een sterker absorberende vloeistof. De hellingen nabij de kustlijn lijken vrij steil te zijn, wat overeen zou komen met een grote diepte.
In Kraken Mare zijn ook vreemde heldere 'eilanden' ontdekt (gebieden met een hoge radarreflectiviteit), vergelijkbaar met het 'magische eiland' dat de afgelopen jaren gezien is in Ligeia Mare. In het geval van Kraken Mare gaat het met zekerheid om structuren aan het oppervlak: gebieden met sterke golfbewegingen, of vast drijvend materiaal - mogelijk 'ijsschotsen' van bevroren koolwaterstoffen.
De nieuwe resultaten worden deze week gepresenteerd op de 46ste bijeenkomst van de Division for Planetary Science van de American Astronomical Society in Tucson, Arizona. (GS)
(allesoversterrenkunde)
quote:Op woensdag 10 juni 2015 13:55 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
02-06-2015
Cassini's afscheidsfoto's van Hyperion
[ afbeelding ]
Cassini-opname van de Saturnusmaan Hyperion, gemaakt op 31 mei 2015. (NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)
Op 31 mei vloog de Amerikaanse planeetverkenner Cassini voor het laatst op 'kleine' afstand langs de onregelmatig gevormde, 'sponschatige' Saturnusmaan Hyperion. Cassini maakte gedetailleerde foto's van het merkwaardige hemellichaam vanaf ca. 38.000 kilometer afstand.
Op de oorspronkelijke opnamen zijn details van ca. 230 meter groot te onderscheiden. Hyperion heeft een extreem lage dichtheid, en is vermoedelijk zeer poreus. Kosmische inslagen zullen het oppervlaktemateriaal daardoor sterk samendrukken, waardoor het sponsachtige uiterlijk ontstaat.
De Cassini-missie wordt in 2017 beëindigd; voor die tijd zijn geen nieuwe scheervluchten langs Hyperion meer voorzien.
Klik hier voor meer foto's
(allesoversterrenkunde)
quote:Op donderdag 30 juli 2015 09:18 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
29-07-2015
IJsmaan van Saturnus vertoont vreemde rode krassen
[ afbeelding ]
Cassini-opname van de vreemde rode strepen op het oppervlak van de Saturnusmaan Tethys. De strepen zijn enkele kilometers breed en honderden kilometers lang. De kleuren op de foto zijn ‘aangedikt’. (NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)
Nieuwe opnamen, gemaakt door de Amerikaanse ruimtesonde Cassini, laten zien dat het noordelijk halfrond van de Saturnusmaan Tethys talrijke rode ‘krassen’ vertoont. Een paar daarvan waren al vaag te zien op eerdere Cassini-opnamen. Maar ze vallen nu veel meer op dan een aantal jaren geleden, omdat de noordelijke zomer nu is aangebroken in het Saturnus-stelsel. Hierdoor worden de strepen beter aangelicht door de zon.
Wetenschappers hebben nog geen idee hoe de strepen zijn ontstaan. Mogelijk bestaan ze uit ijs met chemische verontreinigingen dat recent aan de oppervlakte is gekomen. Een andere mogelijkheid is dat er gas ontsnapt uit het inwendige van Tethys. Hoe dan ook: de strepen zijn geologisch jong, want ze lopen dwars over oudere structuren, zoals inslagkraters, heen.
Afgezien van enkele kleine kraters op de maan Dione, zijn rode tinten schaars op de manen van Saturnus. Het geologisch jonge oppervlak van de Jupitermaan Europa vertoont echter ook rode structuren.
In november van dit jaar zal Cassini de krassen nog eens wat beter bekijken. Mogelijk wordt dan meer duidelijk over hun aard en samenstelling.
(allesoversterrenkunde)
ikquote:Op dinsdag 18 augustus 2015 08:55 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Haha, wie heeft dit oude topic boven water weten te halen?![]()
hier staan nog posts van mij van bijna 9 jaar geleden
hahaquote:Op dinsdag 18 augustus 2015 18:05 schreef rubbereend het volgende:
[..]
ik
zag het op Twitter voorbij komen en was bijna vergeten dat de missie nog liep.
quote:Op zaterdag 22 augustus 2015 09:12 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
20-08-2015
Ruimtesonde Cassini neemt afscheid van Dione
[ afbeelding ]
Dione is op 17 augustus 2015 gemaakt door de ruimtesonde Cassini. Op de achtergrond is het ringenstelsel van Saturnus te zien. (NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)
Ruimtesonde Cassini heeft voor het laatst close-ups gemaakt van de Saturnusmaan Dione. Twee ervan tonen meer details op het kraterrijke oppervlak van deze ijsmaan dan eerdere opnamen.
Cassini vloog afgelopen maandag op een afstand van iets minder dan vijfhonderd kilometer langs Dione. De ‘scheervlucht’ was overigens niet primair bedoeld om foto’s van deze maan te maken, maar om haar zwaartekrachtsveld te onderzoeken. Dat moet inzicht geven in haar inwendige structuur.
Het was voorlopig voor het laatst dat wetenschappers Dione van dichtbij konden onderzoeken. Cassini is bezig met een ’afscheidstournee’ langs de manen van Saturnus. Later dit jaar zal de ruimtesonde nog driemaal in de buurt komen van Enceladus, de Saturnusmaan die ‘ijsvulkanisme’ vertoont. Op 28 oktober wordt deze maan tot op minder dan vijftig kilometer genaderd, en zal Cassini door de ijle pluim van ijsdeeltjes vliegen die door Enceladus wordt uitgestoten.
In 2016 en 2017 worden nog enkele van de kleine, onregelmatig gevormde Saturnusmaantjes bekeken, waaronder Daphnis, Telesto, Epimetheus en Aegaeon. In het laatste jaar verlaat Cassini het baanvlak van de manen van Saturnus om, ter afsluiting van zijn missie, enkele keren door het ‘gat’ tussen Saturnus en zijn ringenstelsel te duiken.
(allesoversterrenkunde)
animatie van de flybytwitter:CassiniSaturn twitterde op vrijdag 21-08-2015 om 00:10:12Breathtaking views from the final close Dione flyby of the mission: http://t.co/cI8F48oYX7 https://t.co/dDHHRMsgF8 reageer retweet
twitter:CassiniSaturn twitterde op maandag 14-09-2015 om 17:06:48Saturn as seen from the night side, the outline of its polar hexagon visible at top center. http://t.co/wSgxtUL4sd http://t.co/dSVyLzGCz2 reageer retweet
quote:
A global ocean lies beneath the icy crust of Saturn's geologically active moon Enceladus, according to new research using data from NASA's Cassini mission.
Researchers found the magnitude of the moon's very slight wobble, as it orbits Saturn, can only be accounted for if its outer ice shell is not frozen solid to its interior, meaning a global ocean must be present.
The finding implies the fine spray of water vapor, icy particles and simple organic molecules Cassini has observed coming from fractures near the moon's south pole is being fed by this vast liquid water reservoir. The research is presented in a paper published online this week in the journal Icarus.
Previous analysis of Cassini data suggested the presence of a lens-shaped body of water, or sea, underlying the moon's south polar region. However, gravity data collected during the spacecraft's several close passes over the south polar region lent support to the possibility the sea might be global. The new results -- derived using an independent line of evidence based on Cassini's images -- confirm this to be the case.
"This was a hard problem that required years of observations, and calculations involving a diverse collection of disciplines, but we are confident we finally got it right," said Peter Thomas, a Cassini imaging team member at Cornell University, Ithaca, New York, and lead author of the paper.
Cassini scientists analyzed more than seven years' worth of images of Enceladus taken by the spacecraft, which has been orbiting Saturn since mid-2004. They carefully mapped the positions of features on Enceladus -- mostly craters -- across hundreds of images, in order to measure changes in the moon's rotation with extreme precision.
As a result, they found Enceladus has a tiny, but measurable wobble as it orbits Saturn. Because the icy moon is not perfectly spherical -- and because it goes slightly faster and slower during different portions of its orbit around Saturn -- the giant planet subtly rocks Enceladus back and forth as it rotates.
The team plugged their measurement of the wobble, called a libration, into different models for how Enceladus might be arranged on the inside, including ones in which the moon was frozen from surface to core.
"If the surface and core were rigidly connected, the core would provide so much dead weight the wobble would be far smaller than we observe it to be," said Matthew Tiscareno, a Cassini participating scientist at the SETI Institute, Mountain View, California, and a co-author of the paper. "This proves that there must be a global layer of liquid separating the surface from the core."
The mechanisms that might have prevented Enceladus' ocean from freezing remain a mystery. Thomas and colleagues suggest a few ideas for future study that might help resolve the question, including the surprising possibility that tidal forces due to Saturn's gravity could be generating much more heat within Enceladus than previously thought.
"This is a major step beyond what we understood about this moon before, and it demonstrates the kind of deep-dive discoveries we can make with long-lived orbiter missions to other planets," said co-author Carolyn Porco, Cassini imaging team lead at Space Science Institute, Boulder, Colorado, and visiting scholar at the University of California, Berkeley. "Cassini has been exemplary in this regard."
The unfolding story of Enceladus has been one of the great triumphs of Cassini's long mission at Saturn. Scientists first detected signs of the moon's icy plume in early 2005, and followed up with a series of discoveries about the material gushing from warm fractures near its south pole. They announced strong evidence for a regional sea in 2014, and more recently, in 2015, they shared results that suggest hydrothermal activity is taking place on the ocean floor.
Cassini is scheduled to make a close flyby of Enceladus on Oct. 28, in the mission's deepest-ever dive through the moon's active plume of icy material. The spacecraft will pass a mere 30 miles (49 kilometers) above the moon's surface.
The Cassini-Huygens mission is a cooperative project of NASA, ESA (European Space Agency) and the Italian Space Agency. NASA's Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, California, manages the mission for the agency's Science Mission Directorate in Washington. JPL is a division of the California Institute of Technology in Pasadena. The Cassini imaging operations center is based at SSI. The California Institute of Technology in Pasadena manages JPL for NASA.
For more information about Cassini, visit:
http://www.nasa.gov/cassini
http://saturn.jpl.nasa.gov
Bron: www.sciencedaily.com
ben benieuwd hoe het gegaan is en wat eruit gaat komentwitter:CassiniSaturn twitterde op donderdag 22-10-2015 om 20:20:11Coming Oct. 28: a flight through the plume of icy spray coming from Saturn's moon Enceladus. https://t.co/qgVY4lvJbN https://t.co/xITkpbvHgq reageer retweet
twitter:CassiniSaturn twitterde op maandag 16-11-2015 om 20:30:42The fresh surface of Saturn's active moon Enceladus reflects more brightly than Dione's. https://t.co/KGyweisLvl https://t.co/9BI5fPHExy reageer retweet
quote:Op woensdag 28 oktober 2015 19:51 schreef rubbereend het volgende:
ben benieuwd hoe het gegaan is en wat eruit gaat komentwitter:CassiniSaturn twitterde op donderdag 22-10-2015 om 20:20:11Coming Oct. 28: a flight through the plume of icy spray coming from Saturn's moon Enceladus. https://t.co/qgVY4lvJbN https://t.co/xITkpbvHgq reageer retweet
twitter:CassiniSaturn twitterde op vrijdag 04-12-2015 om 22:15:54Peering through the haze: an infrared view of Titan's surface. Details: https://t.co/c4W28vQVW1 https://t.co/OiB7g4aej3 reageer retweet
twitter:CassiniSaturn twitterde op dinsdag 08-12-2015 om 20:51:32A new look at Saturn's moon Prometheus, one of the highest resolution views ever. Details: https://t.co/WIw2dRAAJf https://t.co/M1jtcWEBw3 reageer retweet
twitter:CassiniSaturn twitterde op maandag 21-12-2015 om 17:26:39Enceladus, old and new: Saturn's moon dramatically displays the contrasts in its terrain. https://t.co/5V9tKAXlw5 https://t.co/V1R1d2YeRP reageer retweet
twitter:CassiniSaturn twitterde op maandag 21-12-2015 om 21:13:03A poignant farewell to our close views of Saturn's amazing moon #Enceladus https://t.co/URizuEeXvv https://t.co/8Kum2JImr5 reageer retweet
twitter:CassiniSaturn twitterde op woensdag 13-01-2016 om 19:08:28Enceladus shows its true spots: a new image zooms in on the mysterious "dalmation terrain" https://t.co/BvmbB5ksk6 https://t.co/r9nP4y1XHV reageer retweet
twitter:CassiniSaturn twitterde op dinsdag 02-02-2016 om 22:20:22Less than meets the eye? Saturn’s rings surprise our scientists yet again https://t.co/Tgtd9IrZvF https://t.co/zr7gLuEiZH reageer retweet
Dat zier er toch heel surrealistisch uit. Wat zou ik dat graag eens met mijn eigen ogen zien; ik bedoel van zo dicht bij, niet via een telescoop.quote:Op donderdag 4 februari 2016 15:22 schreef rubbereend het volgende:
[ afbeelding ]twitter:CassiniSaturn twitterde op dinsdag 02-02-2016 om 22:20:22Less than meets the eye? Saturn’s rings surprise our scientists yet again https://t.co/Tgtd9IrZvF https://t.co/zr7gLuEiZH reageer retweet
quote:Op zaterdag 22 augustus 2015 09:14 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
[..]
[ afbeelding ]
Nog zo’n prachtige foto van Dione! Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.
[ afbeelding ]
Dag, Dione! Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.
(scientias.nl)
twitter:CassiniSaturn twitterde op maandag 08-02-2016 om 18:34:08Ices and Shadows: Saturn's moon Tethys and the rings https://t.co/oVuYFJNPZT https://t.co/ZdHxfKdzQb reageer retweet
twitter:CassiniSaturn twitterde op donderdag 14-04-2016 om 20:08:19Detected at Saturn: dust that came from beyond our solar system https://t.co/3vjljI11qc https://t.co/WSbnXnlbPt reageer retweet
2017 pas.quote:
Kijk je bij de RAW images of de foto's die ze gewoon vrijgevenquote:Op zaterdag 10 december 2016 09:38 schreef Prisha het volgende:
Ik hoop dat ze snel meer beeldmateriaal vrij gaan geven. Of is het er al en heb ik het nog niet gezien? Heb nog maar een paar images gevonden online
ok, duidelijk. Moet nodig aan de bril. Ik pluis altijd die hele site uit, hoe kan ik dat gemist hebben. Maar heel erg bedanktquote:Op zaterdag 10 december 2016 15:23 schreef -CRASH- het volgende:
[..]
Kijk je bij de RAW images of de foto's die ze gewoon vrijgeven
twitter:CassiniSaturn twitterde op maandag 12-12-2016 om 17:26:55Watching the Wavemaker: Saturn's moon Daphnis raises waves in the rings. https://t.co/b39UtKvvOE https://t.co/jrmXl4Y30P reageer retweet
Prachtig met die krater zo..echt enorm trouwens.quote:Op vrijdag 27 januari 2017 09:13 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
25-01-2017
Cassini gluurt over de kruin van Saturnus heen
Het einde nadert voor Cassini, maar de ruimtesonde blijft de ene na de andere fantastische foto maken.
Tethys
En NASA heeft nog een ander fraai kiekje van Cassini vrijgegeven. Hierop pronkt Saturnus’ maan Tethys. Het maantje doet op het eerste gezicht misschien een beetje denken aan een gigantische oogbol. Het is te danken aan de enorme krater die de 1062 kilometer grote maan bezit. Cassini maakte de foto van een afstand van zo’n 367.000 kilometer.
[ afbeelding ]
Foto: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.
(scientias.nl)
zeg dat welquote:
Aparte vormquote:
Yup.. is maar mini, dit maantje.quote:
wel schattigquote:
als dit allemaal gaat lukken gaat het toch wel een zeldzaam briljant einde aan de missie zijnquote:Op woensdag 5 april 2017 09:00 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
04-04-2017
Cassini-missie maakt zich op voor grote finale
[ afbeelding ]
De Cassini-sonde boven het noordelijk halfrond van Saturnus (NASA/JPL-Caltech)
De Cassini-sonde van NASA, die al sinds 2004 rond Saturnus draait, gaat nu echt de laatste fase van zijn bestaan in. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een nieuwe serie instructies, die op 11 april naar de sonde wordt gestuurd. Vervolgens brengt de sonde op 22 april een laatste nabij bezoek aan de maan Titan en gebruikt dan de zwaartekracht van deze maan om zijn baan te veranderen. Zijn nieuwe baan brengt de sonde dichter bij de planeet dan ooit te voren.
Op 26 april duikt de sonde namelijk voor het eerst tussen Saturnus en zijn ringen door, een opening van zo'n 2400 km. De opening tussen de ringen en de planeet is waarschijnlijk niet helemaal leeg, maar bevat vermoedelijk geen deeltjes die groot genoeg zijn om schade aan te richten aan de sonde. Maar tijdens deze eerste nauwe passage gebruikt men de grote antenne als schild en hoopt men te kunnen bepalen hoe veilig het is om hier daadwerkelijk waarnemingen te doen tijdens de latere passages. In totaal komen er 22 van deze passages en men hoopt nog veel te kunnen leren over deze nabije omgeving van Saturnus.
In september zal een verre passage van Titan worden gebruikt om de baan een laatste keer aan te passen. Na twintig jaar is de brandstof van Cassini vrijwel op. De baan wordt daarom zo aangepast dat de sonde op 15 september in de atmosfeer van Saturnus duikt. Tot het allerlaatst zullen daarbij metingen worden verricht en naar de aarde worden gestuurd. (EM)
(allesoversterrenkunde)
geweldig dit...Cassiniquote:Op zaterdag 22 april 2017 09:18 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
21-04-2017
Cassini ziet de aarde tussen de ringen van Saturnus
Zie je de heldere stip tussen de A-ring en F-ring van Saturnus? Dit is geen maantje of ster, maar de aarde.
De foto is op 12 april gemaakt door de Cassini-ruimtesonde. Op dat moment was de afstand tot de aarde 1,4 miljard kilometer. Ook de maan is goed te zien aan de linkerkant van onze planeet. Het verschil in grootte is overduidelijk.
(scientias.nl)
ongekend ditquote:Op zaterdag 22 april 2017 09:54 schreef Prisha het volgende:
Cassini's laatste flight path:
This graphic shows Cassini’s flight path during the final two phases of its mission. The 20 Ring-Grazing Orbits are in gray (completed) and the 22 Grand Finale Orbits are in blue. The final partial orbit is colored orange. The first of the Grand Finale orbits begins on April 22 at 10:46 p.m. CDT. Credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute
[ afbeelding ]
See that dot between Saturn's rings?quote:Op zaterdag 22 april 2017 09:18 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
21-04-2017
Cassini ziet de aarde tussen de ringen van Saturnus
Zie je de heldere stip tussen de A-ring en F-ring van Saturnus? Dit is geen maantje of ster, maar de aarde.
De foto is op 12 april gemaakt door de Cassini-ruimtesonde. Op dat moment was de afstand tot de aarde 1,4 miljard kilometer. Ook de maan is goed te zien aan de linkerkant van onze planeet. Het verschil in grootte is overduidelijk.
[ afbeelding ]
Helaas is de afstand net iets te groot om oceanen en continenten te spotten. Stel, Cassini had een flinke zoomlens, dan zou de zuidelijke Atlantische Oceaan in beeld verschijnen.
Naast de aarde zien we op deze nieuwe Cassini-foto twee bekende ringen, namelijk de A-ring (boven) en de F-ring (beneden). De twee donkere banen in de A-ring zijn de Keelerscheiding en de Enckescheiding. De Keelerscheiding is 42 kilometer breed en wordt veroorzaakt door het maantje Daphnis. De Enckescheiding is met een breedte van 325 kilometer iets groter. Binnen deze scheiding bevindt zich de maan Pan. De maan Pan is onlangs nog van dichtbij gekiekt door de Cassini-ruimtesonde en dat leverde de volgende mooie beelden op.
(scientias.nl)
quote:Op donderdag 27 april 2017 14:29 schreef Prisha het volgende:
These unprocessed images show features in Saturn's atmosphere from closer than ever before. The view was captured by NASA's Cassini spacecraft during its first Grand Finale dive past the planet on April 26, 2017. Credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute
[ afbeelding ]
ah dit zijn toch geweldige beeldenquote:Op vrijdag 28 april 2017 12:53 schreef -CRASH- het volgende:
Geiser activiteit op Enceladus[ afbeelding ]
Deze vind ik heel mooi.quote:
Heel erg mooi inderdaadquote:Op zaterdag 29 april 2017 14:21 schreef -CRASH- het volgende:
[..]
Deze vind ik heel mooi.
Van 2 kanten beschenen
[ afbeelding ]
quote:Op maandag 1 mei 2017 13:18 schreef -CRASH- het volgende:
Nog een RAW van 29 April
Enceladus en Saturnus
[ afbeelding ]
quote:Op donderdag 4 mei 2017 09:26 schreef Prisha het volgende:
Nieuwe YouTube van Nasa: Cassini's First Fantastic Dive Past Saturn
ik ben gewoon enthousiast moet het toch ergens kwijtquote:
Wie nietquote:Op donderdag 4 mei 2017 09:58 schreef Prisha het volgende:
[..]
ik ben gewoon enthousiast moet het toch ergens kwijt![]()
....call me crazy
![]()
quote:It's the slow beginning of what will be a violent end for the Cassini mission.
At 2:00 a.m. EDT on April 26, the spacecraft became the first ever to dive between Saturn and its spectacular innermost ring. This marks the start of its "grand finale" consisting of 22 daring orbits — enabling a new era of science. Then, on September 15, it will crash into the planet's atmosphere and burn up. It is sure to be a sad but proud moment for those of us who have worked on the mission.
Cassini was initially set on its path to destruction on April 22 when it flew by Saturn's moon Titan.
The spacecraft has used Titan not just as a fascinating scientific target in itself, but also to provide the gravitational slingshots needed to tweak, crank and change its orbit. It is Titan that gave it the impetus to penetrate the 2,400km gap between the rings and the planet every week before the mission ends.
During the next few months, the instrument teams have several new observations to make in this region. These include understanding a new radiation belt discovered inside the rings early in the mission and taking close-up pictures of the rings and other features.
It will also image Saturn's cloud tops at close range, weigh its ring system (which will indicate just how old it is), sample the atmosphere of the planet and its rings, and measure Saturn's internal structure.
Hazardous journey
But there are risks.
The ring plane includes a lot of particles. These vary from micron-sized grains (a millimeter is equal to 1,000 microns) to mansion-sized chunks — and they could all collide with the spacecraft. Although Cassini's path in the gap between Saturn and the rings has fewer particles than in the visible rings, we don't know exactly how few.
However, it is thought that the risks of a significant dust hit in the ring plane are low. At the large relative speed — a maximum of 124,000km per hour — a hit could be a significant problem for the spacecraft.
So, as Cassini flies through the ring plane, its high-gain antenna will be oriented to provide a shield for the rest of the spacecraft and its instruments. This was successfully done early in the mission when it was first inserted into orbit around Saturn, crossing outside the main rings.
The only protruding features beyond the shield are a 10-metre electric field antennae and an 11-metre magnetometer boom (used to make magnetic observations). These should make it possible to monitor dust impacts, each of which makes a tiny plume of plasma (loose and electrically charged particles) as the spacecraft and booms are impacted. Hopefully, no large impact will disable the spacecraft.
Indeed, the best computer models show that this should not happen. But even if it does, the spacecraft will eventually crash into Saturn — as it's supposed to. That is important. Cassini must not crash onto interesting targets in the quest to find extraterrestrial lifeforms — particularly the moons Enceladus and Titan. These are subject to "planetary protection" which means we cannot put probes there which could carry contamination from Earth in the form of microbes.
The spacecraft will be useful until the very moment it burns up — it will be sending back data continuously. These last measurements of the composition of Saturn's atmosphere, rotation rate and interior structure will be totally unique.
Personal highlights
I've been privileged to work on Cassini for 28 years. We proposed our instrument, the electron spectrometer, which measures the energy and direction of electrons, in 1989, and were selected to develop it in 1990. We then secured funding, and built, tested and calibrated the instrument before the launch in 1997.
The launch itself was a tense time. The powerful Titan IV rocket lifted off near dawn in October 1997, went behind a cloud from our vantage point and then thankfully emerged serenely on its way to Saturn, reaching the planet on July 1 2004. I remember nervously watching in the middle of the night as Cassini burned its engines for an excruciating 96 minutes to slow the spacecraft into Saturn orbit. Luckily it all went smoothly.
Cassini has operated at Saturn for almost half a Saturn year. It's made many discoveries — in fact, it has rewritten the textbooks on the Saturn system. We now know that Saturn has 45 more moons than previously thought — placing the total now at 62.
At Titan, Cassini found prebiotic chemistry — which means the moon is essentially a frozen version of what the Earth was several billion years ago. Cassini also discovered that the moon has three large seas and a number of smaller lakes made of liquid methane.
At Enceladus, Cassini discovered water-rich plumes from a subsurface ocean and found that the ocean is salty. It recently also confirmed that chemical reactions between water and rock on the moon can provide enough energy in the water to feed microbial life. There have been many other incredible discoveries about the other icy moons, the atmosphere and the magnetosphere.
Some of the key discoveries we made with the electron spectrometer include large amounts of hydrocarbons and nitriles (a form of organic compound) in Titan's atmosphere.
These fall through the atmosphere and may form the dunes seen on Titan's surface.
We also uncovered Saturn's ring atmosphere and ionosphere, and found weak atmospheres at the moons Rhea and Dione. An important discovery was that of water clusters and charged dust particles in plumes at Enceladus, helping us to understand that it has a subsurface ocean.
Needless to say, it has truly been an honor to be a part of the Cassini mission and a privilege to work with colleagues, postdocs and students through the years.
As the mission heads towards its end, the overwhelming feeling is that this has been one of humankind's most spectacular voyages of discovery.
But there are tantalizing discoveries yet to be made.
Enceladus has just recently joined Mars and Jupiter's moon Europa in the top three likely locations for life beyond Earth in our solar system. I'm involved in the continued search for life on Mars with the ExoMars 2020 rover and at Jupiter's icy moons with the JUICE mission. NASA also plans the Europa Clipper mission.
Now, Cassini has shown us that we must go back to Titan and Enceladus, too.
Ja! Je begrijpt tquote:Op donderdag 4 mei 2017 11:36 schreef -CRASH- het volgende:
[..]
Wie niet![]()
Bij dit soort beelden![]()
Ik zag de video vanmorgen ook op m'n FB pagina staan..
Maar met een kleurenfoto onder de headline.
quote:Op donderdag 4 mei 2017 09:26 schreef Prisha het volgende:
Nieuwe YouTube van Nasa: Cassini's First Fantastic Dive Past Saturn
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |