abonnement Unibet Coolblue
pi_169406561
09-03-2017

Ruimtesonde Cassini maakt verbluffende opname van Saturnusmaantje Pan


Deze ruwe, onbewerkte opname van het Saturnusmaantje Pan is op 7 maart 2017 gemaakt door de ruimtesonde Cassini. (NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)

Dat Pan, een van de binnenste maantjes van de planeet Saturnus, er vreemd uitziet, was al een tijdje bekend. Van een afstand gezien, deed het object aan een walnoot of een vliegende schotel denken. Maar van dichtbij blijkt het slechts 35 kilometer grote maantje eigenlijk nog het meest op een platte oliebol te lijken.

Pan draait om Saturnus in een van de lege gordels in het ringenstelsel van de planeet. Daarbij trekt hij ringmateriaal aan, dat zich langs zijn evenaar ophoopt. Hierdoor heeft zich een opmerkelijk hoge, steile richel gevormd. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 10 maart 2017 @ 09:48:39 #152
442280 Prisha
Moonshine!
pi_169407216
(van Universe Today):

In just a few months, NASA’s Cassini spacecraft is going to die, crashing into the planet Saturn. Let’s look back across the mission’s history. What were the highlights? What did we learn?

http://www.universetoday.com/134158/cassini-teach-us/

Dat zinnetje: crashing into Saturn :'( :'(
Maar wat heeft Casini geweldige foto's en informatie opgeleverd
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
  vrijdag 10 maart 2017 @ 19:55:04 #153
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_169418443
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  vrijdag 10 maart 2017 @ 21:01:49 #154
442280 Prisha
Moonshine!
pi_169419956
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
  vrijdag 10 maart 2017 @ 21:02:29 #155
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_169419978
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 maart 2017 21:01 schreef Prisha het volgende:

[..]

Aparte vorm
Yup.. is maar mini, dit maantje.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog zondag 12 maart 2017 @ 22:33:09 #156
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_169473662
bijzondere maan
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  maandag 13 maart 2017 @ 08:00:31 #157
442280 Prisha
Moonshine!
pi_169477205
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 maart 2017 21:02 schreef Perrin het volgende:

[..]

Yup.. is maar mini, dit maantje.
wel schattig
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_169563925
15-03-2017

Cassini neemt afscheid van maantje Mimas

Tijdens een laatste scheervlucht langs Mimas heeft Cassini adembenemende kiekjes gemaakt van de maan.

Een aantal van die foto’s heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie samengesmolten tot een mozaïek. Het resultaat is één van de beste foto’s die we tot op heden van Mimas hebben. Nog maar zelden konden we de maan in zo’n hoge resolutie bewonderen.


Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.

Cassini maakte de foto’s eind januari. De sonde scheerde toen naar astronomische begrippen rakelings langs Mimas heen. Op het moment dat de afstand tussen de sonde en de maan het kleinst was, bedroeg deze slechts zo’n 41.230 kilometer. De foto’s die in bovenstaande mozaïek zijn verwerkt, werden tijdens diezelfde scheervlucht van een afstand van zo’n 45.000 kilometer gemaakt.

Met de scheervlucht heeft Cassini opnieuw een hoofdstuk afgesloten. Het was namelijk de laatste scheervlucht langs Mimas voor de sonde die in september een doodsduik in de atmosfeer van Saturnus zal maken. Als de sonde ergens in de komende maanden de ogen nog eens op de maan richt, zal deze altijd minimaal twee keer zo ver van Mimas verwijderd zijn.


De mozaïek is er in twee varianten. Hier zie je de meest natuurlijke versie. Bovenaan dit artikel is wat met de belichting gespeeld. Zo is de helderheid van de linkerzijde van de maan – die belicht wordt door licht dat Saturnus reflecteert – wat opgekrikt, waardoor we het volledige oppervlak kunnen bewonderen. Foto: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_169563947
15-03-2017

Enceladus' oceaan ligt mogelijk dichter bij het oppervlak dan gedacht

Door ruimtesonde Cassini verzamelde gegevens suggereren dat de oceaan op de zuidpool slechts enkele kilometers onder Enceladus’ ijzige korst ligt.

Enceladus is één van de manen van Saturnus. De maan is bedekt met een kilometers dik pak ijs. Onder dat dikke pak ijs gaat hoogstwaarschijnlijk een vloeibare oceaan schuil. Nieuw onderzoek – gebaseerd op gegevens die ruimtesonde Cassini tijdens een scheervlucht langs Enceladus verzamelde – suggereert nu dat die oceaan veel dichter aan het oppervlak ligt dan gedacht.

Warmer
“De observaties (van de zuidpool, red.) voorzien ons van een uniek inkijkje in wat er onder het oppervlak gebeurt,” vertelt onderzoeker Alice Le Gall. “Ze laten zien dat de eerste paar meters onder het oppervlak van het gebied dat we bestudeerden veel warmer zijn dan gedacht.” De onderzoekers maten temperaturen van zo’n 50 tot 60 Kelvin. Dat is koud, maar wel warmer dan verwacht. “Op sommige plaatsen zelfs tot wel 20 Kelvin warmer dan we verwacht hadden.”

Niet aan het oppervlak
De gedetecteerde warmte lijkt zich te bevinden onder een veel koudere ijslaag, aangezien de temperatuurafwijking alleen werd waargenomen wanneer onderzoekers het gebied bestudeerden met instrumenten die de temperaturen onder het oppervlak konden meten. Instrumenten die zich beperkten tot het meten van de temperatuur aan het oppervlak detecteerden in exact hetzelfde gebied geen vergelijkbare temperatuurafwijkingen.


In het hart van deze afbeelding zie je duidelijk de ‘tijgerstrepen’ van Enceladus: vier warme breuken in de ijzige korst van de maan. Boven en rechts van de strepen zie je het gebied dat de onderzoekers bestudeerden. In de gele gebieden is de temperatuurafwijking het grootst. Je ziet dat die gebieden boven de tijgerstrepen liggen. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute / A. Lucas

Tijgerstrepen
De temperatuurafwijkingen bleken bovendien het grootst te zijn boven drie ‘tijgerstrepen’ op het oppervlak van Enceladus. Dit zijn breuken in de ijzige korst van de maan. In 2005 zag Cassini door dergelijke tijgerstrepen water- en ijsdeeltjes ontsnappen: een eerste aanwijzing dat Enceladus een oceaan herbergde. Wat nu echter opvalt, is dat de temperatuurafwijking het meest uitgesproken is boven tijgerstrepen die op dat moment niet actief waren, oftewel geen water- en ijs spoten. Dat deze ‘slapende’ breuken boven een warme, ondergrondse zee liggen, bewijst volgens Le Gall het dynamische karakter van Enceladus’ geologie. Ze wijst erop dat de maan in het verleden op verschillende locaties meerdere perioden van activiteit heeft gekend.

Getijdenwerking
Maar waar komt de op de zuidpool waargenomen warmte nu eigenlijk precies vandaan? “Deze kan niet alleen verklaard worden door belichting door de zon en in nog mindere mate door de warmte van Saturnus, dus er moet een extra warmtebron zijn.” Mogelijk houdt die ondergrondse warmtebron verband met de ovaalvormige baan die Enceladus rond gasreus Saturnus trekt. Deze baan brengt de maan soms heel dicht bij Saturnus en voert deze soms ook ver weg van de gasreus. Op het moment dat de afstand tussen de maan en gasreus klein is, trekt Saturnus met zijn zwaartekracht sterk aan Enceladus, waardoor de maan iets uitrekt. Als de maan eenmaal wat verder van de gasreus verwijderd is, ‘ontspant’ deze weer. Dat getouwtrek zorgt niet alleen voor breuken aan het oppervlak, maar ook voor frictie in het hart van Enceladus en daarbij ontstaat warmte. In dit scenario wordt de dunne ijskorst in het zuidpoolgebied van Enceladus sterker vervormd door getijdenwerking dan andere delen van de maan, waardoor dus juist in dit gebied meer warmte ontstaat en ondergronds water vloeibaar wordt gehouden.

Twee kilometer?
De onderzoekers onderzochten slechts een klein deel van Enceladus’ zuidpoolgebied. Het gaat om een strookje van ongeveer 500 kilometer lang en 25 kilometer breed. Le Gall en collega’s achten het echter zeer aannemelijk dat hun waarnemingen representatief zijn voor het gehele zuidpoolgebied. Het zou betekenen dat het hele gebied op enkele meters onder het oppervlak warmer is dan gedacht. En dat de oceaan veel dichter aan het oppervlak ligt dan onderzoekers aannamen. Mogelijk ligt deze slechts 2 kilometer diep. Dat is in lijn met recent onderzoek dat vorig jaar verscheen. De studie suggereerde dat de ijskap van Enceladus een gemiddelde dikte heeft van 18 tot 22 kilometer, maar naar de zuidpool toe dunner wordt (dunner dan vijf kilometer).

Als de oceaan daadwerkelijk zo dicht aan het oppervlak ligt, is dat goed nieuws. Het suggereert namelijk dat we deze oceaan gemakkelijker kunnen bestuderen dan gedacht. “Als Enceladus’ ondergrondse zee echt zo dicht aan het oppervlak ligt als deze studie suggereert dan kan een toekomstige missie naar deze maan die uitgerust is met een radarinstrument dat door het ijs heen kan ‘kijken’ de oceaan wellicht detecteren.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_170013245
04-04-2017

Cassini-missie maakt zich op voor grote finale


De Cassini-sonde boven het noordelijk halfrond van Saturnus (NASA/JPL-Caltech)

De Cassini-sonde van NASA, die al sinds 2004 rond Saturnus draait, gaat nu echt de laatste fase van zijn bestaan in. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een nieuwe serie instructies, die op 11 april naar de sonde wordt gestuurd. Vervolgens brengt de sonde op 22 april een laatste nabij bezoek aan de maan Titan en gebruikt dan de zwaartekracht van deze maan om zijn baan te veranderen. Zijn nieuwe baan brengt de sonde dichter bij de planeet dan ooit te voren.

Op 26 april duikt de sonde namelijk voor het eerst tussen Saturnus en zijn ringen door, een opening van zo'n 2400 km. De opening tussen de ringen en de planeet is waarschijnlijk niet helemaal leeg, maar bevat vermoedelijk geen deeltjes die groot genoeg zijn om schade aan te richten aan de sonde. Maar tijdens deze eerste nauwe passage gebruikt men de grote antenne als schild en hoopt men te kunnen bepalen hoe veilig het is om hier daadwerkelijk waarnemingen te doen tijdens de latere passages. In totaal komen er 22 van deze passages en men hoopt nog veel te kunnen leren over deze nabije omgeving van Saturnus.

In september zal een verre passage van Titan worden gebruikt om de baan een laatste keer aan te passen. Na twintig jaar is de brandstof van Cassini vrijwel op. De baan wordt daarom zo aangepast dat de sonde op 15 september in de atmosfeer van Saturnus duikt. Tot het allerlaatst zullen daarbij metingen worden verricht en naar de aarde worden gestuurd. (EM)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_170013323
04-04-2017

Vanwege dit soort foto's gaan we Cassini ontzettend missen

In september is het einde verhaal voor de ruimtesonde en moeten we dus afscheid nemen van dit soort kiekjes.

Cassini maakte de prachtige foto in januari, maar NASA heeft deze nu pas vrijgegeven. De sonde was op het moment dat deze het kiekje maakte zo’n 1 miljoen kilometer van de gasreus verwijderd. Elke pixel vertegenwoordigt een gebied dat zo’n 61 kilometer groot is.

De ringen
Hoewel maar een piepklein randje van Saturnus belicht wordt, domineert de gasreus de foto. Daarnaast springen de prachtige ringen natuurlijk in het oog. De donkere, vrijwel ondoorschijnende ring is de B-ring. Deze ring heeft een hoge dichtheid. Daarboven zie je de veel minder dichte A-ring: de ring laat nog een beetje licht – dat door de gasreus gereflecteerd wordt – door. Net onder de B-ring zie je de C-ring, deze laat bijna al het door Saturnus gereflecteerde licht door. Ook de F-ring – de heldere streep boven de A-ring – is goed zichtbaar.



Laatste fase
Cassini bevindt zich momenteel in de laatste fase van zijn werkzame leven. En de sonde doet het in die periode allesbehalve rustiger aan. Sterker nog: dit is misschien wel het meest opwindende hoofdstuk van de missie. Sinds eind november duikt de sonde elke zeven dagen door nog onverkend gebied aan de buitenrand van de hoofdringen. Dat heeft al spectaculaire foto’s opgeleverd van de ringen en de kleine maantjes die tussen deze ringen verstopt zitten.

En het wordt nog spectaculairder. Later deze maand begint Cassini namelijk aan zijn ‘Grand Finale’. Tijdens dit deel van de missie zal de sonde wolkentoppen van Saturnus tot zo’n 1628 kilometer naderen en herhaaldelijk in het smalle gat tussen Saturnus en zijn ringen duiken. In september komt vervolgens definitief een einde aan een ruimtemissie die al bijna 20 jaar duurt: Cassini zal zich dan in de atmosfeer van de gasreus boren.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 5 april 2017 @ 11:02:27 #162
442280 Prisha
Moonshine!
pi_170014936
dit is toch wel zo gaaf O+ . Jammer dat Cassini ten onder zal gaan maar man wat een geweldige foto's en schat aan info heeft het opgeleverd.

Ben benieuwd naar het resultaat van 26 april als ie tussen de ringen door gaat duiken
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 5 april 2017 @ 22:49:51 #163
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_170031947
quote:
0s.gif Op woensdag 5 april 2017 09:00 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
04-04-2017

Cassini-missie maakt zich op voor grote finale

[ afbeelding ]
De Cassini-sonde boven het noordelijk halfrond van Saturnus (NASA/JPL-Caltech)

De Cassini-sonde van NASA, die al sinds 2004 rond Saturnus draait, gaat nu echt de laatste fase van zijn bestaan in. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een nieuwe serie instructies, die op 11 april naar de sonde wordt gestuurd. Vervolgens brengt de sonde op 22 april een laatste nabij bezoek aan de maan Titan en gebruikt dan de zwaartekracht van deze maan om zijn baan te veranderen. Zijn nieuwe baan brengt de sonde dichter bij de planeet dan ooit te voren.

Op 26 april duikt de sonde namelijk voor het eerst tussen Saturnus en zijn ringen door, een opening van zo'n 2400 km. De opening tussen de ringen en de planeet is waarschijnlijk niet helemaal leeg, maar bevat vermoedelijk geen deeltjes die groot genoeg zijn om schade aan te richten aan de sonde. Maar tijdens deze eerste nauwe passage gebruikt men de grote antenne als schild en hoopt men te kunnen bepalen hoe veilig het is om hier daadwerkelijk waarnemingen te doen tijdens de latere passages. In totaal komen er 22 van deze passages en men hoopt nog veel te kunnen leren over deze nabije omgeving van Saturnus.

In september zal een verre passage van Titan worden gebruikt om de baan een laatste keer aan te passen. Na twintig jaar is de brandstof van Cassini vrijwel op. De baan wordt daarom zo aangepast dat de sonde op 15 september in de atmosfeer van Saturnus duikt. Tot het allerlaatst zullen daarbij metingen worden verricht en naar de aarde worden gestuurd. (EM)

(allesoversterrenkunde)
als dit allemaal gaat lukken gaat het toch wel een zeldzaam briljant einde aan de missie zijn _O_
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  donderdag 13 april 2017 @ 23:32:42 #164
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_170205227
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_170232326
8-)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_170232334
13-04-2017

Saturnusmaantje Atlas heeft ‘donzig’ oppervlak


Deze ruwe opname van het Saturnusmaantje Atlas is op 12 april 2017 gemaakt door de ruimtesonde Cassini. (NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)

Afgelopen woensdag vloog de Amerikaanse ruimtesonde Cassini op een afstand van slechts 11.000 kilometer langs het kleine Saturnusmaantje Atlas. Bij die gelegenheid zijn de tot nu toe meest gedetailleerde opnamen van dit merkwaardig gevormde object verkregen.

Bekend was al dat Atlas een beetje op een vliegende schotel lijkt (of een platgeslagen oliebol of een raviolo). Uit de nieuwe beelden blijkt nu ook dat de dunne opstaande rand langs zijn evenaar opmerkelijk glad is. Het lijkt erop dat deze is bedenkt met ‘donzig’ materiaal.

Daarin onderscheidt Atlas zich van het Saturnusmaantje Pan, dat weliswaar ongeveer dezelfde vorm heeft, maar veel scherpere structuren vertoont. Het enige andere grote verschil tussen beide is dat Pan zich binnen een van de ringen van Saturnus bevindt en Atlas zich daar vlak buiten verblijft.

Volgens de meest gangbare theorie zouden de dunne randen van maantjes als deze zijn opgebouwd uit ijsdeeltjes die afkomstig zijn uit de ringen. De maantjes zouden dit materiaal simpelweg hebben opgeveegd. Maar de opvallende verschillen tussen Atlas en Pan wijzen erop dat het wel eens om een ingewikkelder proces zou kunnen gaan. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_170375580
20-04-2017

Cassini maakt zich op voor de allerlaatste ontmoeting met maan Titan

Dit weekend heeft de ruimtesonde nog één kans om de meren en zeeën van de in nevelen gehulde maan van dichtbij te bekijken.

Met een snelheid van 21.000 kilometer per uur zal de ruimtesonde zaterdagochtend rond 8.00 uur (Nederlandse tijd) rakelings langs Saturnus’ maan Titan scheren. Op het moment dat de afstand tussen Cassini en de maan het kleinst is, bevindt de ruimtesonde zich zo’n 979 kilometer boven het oppervlak van de maan.

Laatste keer..
Het is de laatste keer dat Cassini zo dicht bij Titan in de buurt komt. En dus ook (voorlopig) de laatste mogelijkheid om van dichtbij een blik te werpen op de met methaan en ethaan gevulde meren en zeeën die Titan rijk is. En de laatste kans om met het krachtige radarsysteem dat Cassini bezit gedetailleerde opnames te maken van het oppervlak van de maan.

Magic island
Tijdens de scheervlucht zal Cassini onder meer proberen om de diepte en samenstelling van de kleinere meren van Titan vast te stellen. Ook wordt er voor het laatst gezocht naar het ‘magic island’: een mysterieus, aan verandering onderhevig verschijnsel in één van de zeeën die Titan rijk is. Onderzoekers weten nog altijd niet waardoor het verschijnsel veroorzaakt wordt: zijn het golven, bubbels of drijft er iets op het methaan? Mogelijk kan Cassini dat mysterie op de valreep nog oplossen.


Hier zie je Ligeia Mare, een zee op Titan. In deze zee is een ‘magic island’ gedetecteerd. Het ontstond ergens tussen 2007 en 2013 en was in 2015 weer een eind weg. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / ASI / Cornell.

Baanwijziging
Maar de scheervlucht is niet alleen gericht op het maken van wat laatste observaties van Titan. Tijdens de scheervlucht zal Titan – met zijn zwaartekracht – tevens de baan van Cassini beïnvloeden. Hierdoor wordt de baan van Cassini iets kleiner. Het betekent dat de ruimtesonde niet langer net buiten het ringenstelsel om Saturnus heen draait, maar gedwongen wordt om herhaaldelijk in de ruimte tussen de gasreus en de ringen te duiken. NASA noemt dit nieuwe – en laatste deel – van Cassini’s missie de ‘Grand Finale’. In totaal zal de sonde 22 keer in het slechts 2400 kilometer brede gat tussen Saturnus en zijn ringen duiken.

Aan dit laatste en spannende deel van Cassini’s missie komt half september een eind. De sonde zal dan opdracht krijgen om zich in Saturnus’ atmosfeer te boren. Een kamikaze-actie die de sonde niet na kan vertellen. Een bewuste keuze van NASA. Want de ruimtevaartorganisatie wil koste wat kost voorkomen dat Cassini – met eventuele aardse microben die per ongeluk wellicht op de ruimtesonde zijn meegelift – neerstort op de potentieel leefbare manen die Saturnus rijk is.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_170397705
21-04-2017

Cassini ziet de aarde tussen de ringen van Saturnus

Zie je de heldere stip tussen de A-ring en F-ring van Saturnus? Dit is geen maantje of ster, maar de aarde.

De foto is op 12 april gemaakt door de Cassini-ruimtesonde. Op dat moment was de afstand tot de aarde 1,4 miljard kilometer. Ook de maan is goed te zien aan de linkerkant van onze planeet. Het verschil in grootte is overduidelijk.



Helaas is de afstand net iets te groot om oceanen en continenten te spotten. Stel, Cassini had een flinke zoomlens, dan zou de zuidelijke Atlantische Oceaan in beeld verschijnen.

Naast de aarde zien we op deze nieuwe Cassini-foto twee bekende ringen, namelijk de A-ring (boven) en de F-ring (beneden). De twee donkere banen in de A-ring zijn de Keelerscheiding en de Enckescheiding. De Keelerscheiding is 42 kilometer breed en wordt veroorzaakt door het maantje Daphnis. De Enckescheiding is met een breedte van 325 kilometer iets groter. Binnen deze scheiding bevindt zich de maan Pan. De maan Pan is onlangs nog van dichtbij gekiekt door de Cassini-ruimtesonde en dat leverde de volgende mooie beelden op.

(scientias.nl)

[ Bericht 3% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 22-04-2017 17:43:07 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zaterdag 22 april 2017 @ 09:50:11 #169
442280 Prisha
Moonshine!
pi_170398018
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 april 2017 09:18 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
21-04-2017

Cassini ziet de aarde tussen de ringen van Saturnus

Zie je de heldere stip tussen de A-ring en F-ring van Saturnus? Dit is geen maantje of ster, maar de aarde.

De foto is op 12 april gemaakt door de Cassini-ruimtesonde. Op dat moment was de afstand tot de aarde 1,4 miljard kilometer. Ook de maan is goed te zien aan de linkerkant van onze planeet. Het verschil in grootte is overduidelijk.

(scientias.nl)
geweldig dit...Cassini O+
Laatste flyby van Titan vandaag ook
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
  zaterdag 22 april 2017 @ 09:54:25 #170
442280 Prisha
Moonshine!
pi_170398067
Cassini's laatste flight path:
This graphic shows Cassini’s flight path during the final two phases of its mission. The 20 Ring-Grazing Orbits are in gray (completed) and the 22 Grand Finale Orbits are in blue. The final partial orbit is colored orange. The first of the Grand Finale orbits begins on April 22 at 10:46 p.m. CDT. Credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
  Moderator / Redactie Sport / Weblog zaterdag 22 april 2017 @ 17:29:31 #171
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_170407075
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 april 2017 09:54 schreef Prisha het volgende:
Cassini's laatste flight path:
This graphic shows Cassini’s flight path during the final two phases of its mission. The 20 Ring-Grazing Orbits are in gray (completed) and the 22 Grand Finale Orbits are in blue. The final partial orbit is colored orange. The first of the Grand Finale orbits begins on April 22 at 10:46 p.m. CDT. Credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

[ afbeelding ]
ongekend dit _O_
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_170455420
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 april 2017 09:18 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
21-04-2017

Cassini ziet de aarde tussen de ringen van Saturnus

Zie je de heldere stip tussen de A-ring en F-ring van Saturnus? Dit is geen maantje of ster, maar de aarde.

De foto is op 12 april gemaakt door de Cassini-ruimtesonde. Op dat moment was de afstand tot de aarde 1,4 miljard kilometer. Ook de maan is goed te zien aan de linkerkant van onze planeet. Het verschil in grootte is overduidelijk.

[ afbeelding ]

Helaas is de afstand net iets te groot om oceanen en continenten te spotten. Stel, Cassini had een flinke zoomlens, dan zou de zuidelijke Atlantische Oceaan in beeld verschijnen.

Naast de aarde zien we op deze nieuwe Cassini-foto twee bekende ringen, namelijk de A-ring (boven) en de F-ring (beneden). De twee donkere banen in de A-ring zijn de Keelerscheiding en de Enckescheiding. De Keelerscheiding is 42 kilometer breed en wordt veroorzaakt door het maantje Daphnis. De Enckescheiding is met een breedte van 325 kilometer iets groter. Binnen deze scheiding bevindt zich de maan Pan. De maan Pan is onlangs nog van dichtbij gekiekt door de Cassini-ruimtesonde en dat leverde de volgende mooie beelden op.

(scientias.nl)
See that dot between Saturn's rings?
“Look again at that dot. That's here. That's home. That's us.
On it everyone you love, everyone you know, everyone you ever heard of,
every human being who ever was, lived out their lives."

- Carl Sagan.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_170457325
wat mooi O+
pi_170492658
26-04-2017

Ruimtesonde Cassini werpt zich vandaag in het gat tussen Saturnus en zijn ringen

Nog nooit kwam de sonde – die al zo’n 13 jaar om Saturnus cirkelt – zo dicht bij de gasreus in de buurt.

Over een paar uurtjes gaat het gebeuren: rond elf uur Nederlandse tijd duikt Cassini in het smalle gat tussen de ringen van Saturnus. Het is het laatste en misschien wel spannendste hoofdstuk uit een ruimtemissie die al bijna 20 jaar duurt.

Saturnus en zijn ringen
In totaal zal Cassini 22 keer in de ruimte tussen Saturnus en zijn ringen duiken. De ene keer zal de sonde daarbij naar Saturnus kijken, terwijl de andere keer de blik gericht is op de ringen. Het zal naar verwachting spectaculaire close-upfoto’s opleveren van Saturnus’ wolkendek en de binnenste ringen van de gasreus.


De wetenschap
Maar behalve foto’s verwachten onderzoekers ook veel meer over Saturnus te weten te komen. Zo kan de ruimtesonde tijdens dit deel van de missie de zwaartekracht en magnetische velden van de gasreus nauwgezet in kaart brengen en komen we wellicht eindelijk te weten hoe snel Saturnus roteert. Tegelijkertijd hopen onderzoekers te achterhalen hoeveel materie er in de ringen van Saturnus huist en op basis daarvan meer duidelijkheid te kunnen geven over de oorsprong van die ringen.

De brandstof van Cassini is bijna op. Om te voorkomen dat de sonde straks zonder brandstof rond gaat dolen en op één van de potentieel leefbare manen van Saturnus neerstort en eventuele aardse microben die nog op de sonde huizen aldaar afzet, is besloten de sonde te vernietigen. Dat doet NASA door deze in september opdracht te geven zich in de atmosfeer van Saturnus te boren.

Is het gevaarlijk?
Nog nooit heeft een ruimtevaartuig het gebied waarin Cassini zich vanmorgen begeeft, bezocht. Natuurlijk heeft NASA voorafgaand aan die eerste duik heel wat risicoanalyses uitgevoerd, maar het is zeker niet onmogelijk dat Cassini tijdens dit deel van de missie op een onaangename verrassing stuit. Dat is ook de reden dat NASA dit avontuur pas aangaat nu het einde van Cassini’s werkzame leven er bijna opzit (zie kader).

Op het moment dat Cassini in de ruimte tussen Saturnus en zijn ringen duikt – een gat dat zo’n 2400 kilometer groot is – is er geen contact met de aarde. De radiostilte duurt bijna 24 uur: naar verwachting zal de sonde op zijn vroegst op 27 april rond een uur of elf (Nederlandse tijd) weer contact leggen met de aarde. Kort daarna zal de sonde ook de data en foto’s richting de aarde sturen. Wij kunnen niet wachten!

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 26 april 2017 @ 08:53:34 #175
442280 Prisha
Moonshine!
pi_170492699
De doodle van Google is wel erg leuk vandaag...ik weet niet hoe hem te plaatsen maar Cassini _O_
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')