Ik weet het eerlijk gezegd ook niet echt, ik las ook zoiets in mijn lijfblad, de Astronomy, ik moet het even uitzoeken. Vannacht trouwens helder, ik ga met het ondergeschoven kindje aan de gang, de 11 en een half. Ik ga hem straks buiten zetten om hem af te laten koelen.quote:Op donderdag 30 april 2015 08:08 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
[..]
Nu weet ik nog niet wat ermee bedoeld wordt
MSs heb je het verkeerd verstaan, of is het in een bepaalde context.
Maar over t algemeen verandert de ruimte natuurlijk wel. Zoals Parafernalia al aangeeft, ruimte rekt uit, het is een soort 'stretch'
Anders zouden we in een statisch heelal leven.
Je moet bedenken dat bij de Big Bang de ruimte is gaan uitrekken, nu nog steeds en het blijft versnellen. big bang is ook een beetje ongelukkige naam. Beter zou zijn: the everywhere stretch
Dit korte filmpje van 5 min legt t heel goed uit
Iemand? tl;dr of te onzinnig of..?quote:Op zondag 22 maart 2015 14:17 schreef VacaLoca het volgende:
Hm, zat wat te denken, kon zo 123 niet vinden of er eerder onderzoek naar is (vast wel). Maar klopt de volgende gedachtengang?:
Stel, je lanceert vandaag een ruimtesonde die de aarde filmt en die deze opname tegelijkertijd ook projecteert op een scherm. Je stuurt deze sonde met lichtsnelheid naar een afstand op 1 lichtjaar. Vanaf aarde film je de projectie van de sonde.
Dus bij t=0 is het Od, waarbij O de aarde met camera is en d de sonde met projectiescherm (o-stukje de camera, bovenste stukje van de d het projectiescherm). Het elkaar filmen is realtime en op dit moment 'zien' beiden tegelijk hetzelfde.
bij t=1 dan als volgt:
O---------d--------d
Waarbij de schuingedrukte d in het midden de sonde na een half jaar is.
Op aarde is het nu 22-3-2016, de sonde is een jaar onderweg. Maar op deze datum ziet de camera op aarde de beelden van dat de sonde halverwege was. Half jaar reizen, en half jaar terugreis photonen van projectie. De sonde zelf is inmiddels op z'n eindbestemming.
Doordat de sonde reist met snelheid van het licht, blijft ie de aarde als één stilstaand frame zien. Tot het bereiken van de bestemming ziet de sonde dus enkel dat ene frame van 22-03-2015 en de camera op aarde ziet in 2016 dus ook datzelfde ene frame van toen de sonde halverwege was.
t=2:
O-----------------------d
De sonde is nu een jaar op dezelfde plek aan het filmen. Het is op aarde nu 22-3-2017. De sonde kreeg vanaf bereiken bestemming de fotonen vanaf aarde binnen en heeft het afgelopen jaar de aarde opgenomen zoals ie tussen 22-3-2015 en 22-3-2016 was. Op dit moment, exact 2 jaar na lancering, ziet de camera op aarde echter nog steeds alleen dat ene frame van 22-3-2015 terug. Want dat is alles wat de sonde nog zag t/m exact een jaar na lancering en het bereiken van de bestemming + een jaar voor de fotonen komen tot camera op aarde.
t=2.5
O---------[d--------
De sonde keert met lichtsnelheid weer terug naar aarde en is na een half jaar halverwege. Het is 22-9-2017 op aarde. De sonde neemt nog steeds op en projecteert nog steeds. De sonde ziet op dit moment de aarde zoals ie was op 22-3-2017. Dat betekent dus dat de sonde in een half jaar, een geheel jaar van aarde heeft opgenomen (22-3-2016 - 22-3-2017). De camera op aarde ziet nu ook 22-3-2017 terug. De camera op aarde neemt dus in een half jaar maar liefst 2 jaar op. (22-3-2015 (zie t=2) - 22-3-2017). Mensen die dus op aarde naar de opname van de aardse camera keken 'realtime' zagen 'realtime' de afgelopen 2 jaar 4 keer zo snel voorbij vliegen.
t=3
Od
De sonde is terug op aarde. Het is nu 22-3-2018. De sonde heeft in afgelopen half jaar weer een jaar opgenomen. De camera en de sonde projecteren weer tegelijk hetzelfde beeld, die van 22-3-2018. In dit half jaar heeft de camera op aarde dus één historisch jaar vastgelegd. Gemiddeld 2 keer zo snel ipv 4 keer.
In de volledige 3 jaar zag men op aarde dus 2 jaar lang een stilstaand beeld, en vervolgens zag men in het derde jaar de volledige 3 jaar versneld voorbij komen, waarbij het eerste half jaar sneller ging dan het tweede.
-----
Klopt het bovenstaande? En hoe ziet de curve er dan uit van de verhoogde snelheid van laatste jaar voor de camera op aarde? Is dat lineair?
Dit soort principes zullen vast al tientallen jaren geleden onderzocht zijn maar was nu even eigen brainfart.
eehmmmmquote:Op woensdag 6 mei 2015 09:21 schreef k3vil het volgende:
[ afbeelding ]
Wetenschappers ontdekken mogelijk oudste sterrenstelsel ooit
Nederlandse en Amerikaanse wetenschappers hebben mogelijk het oudste sterrenstelsel ooit gevonden. Ze zagen licht dat meer dan 13 miljard jaar geleden is uitgezonden en nu pas de aarde bereikt.
Ter illustratie: licht legt per seconde een afstand van bijna 300.000 kilometer af. De ontdekking is dinsdag bekendgemaakt.
Het stelsel heeft de naam EGS-zs8-1 gekregen. Omdat het toen nog jong was, ontstaan er heel veel nieuwe sterren. Het tempo ligt ongeveer tachtig keer zo hoog als bij onze Melkweg.
Ten tijde van EGS-zs8-1 was het heelal pas 650 miljoen jaar oud. Er zijn eerder ook een paar sterrenstelsels uit die begintijd gevonden. De onderzoekers noemen dat "stukjes van de puzzel hoe de eerste sterrenstelsels zijn ontstaan".
In de periode van EGS-zs8-1 onderging het heelal een cruciale verandering. Waterstof, het meest voorkomende element, kreeg een andere 'vingerafdruk'. Daardoor kon het heelal zich ontwikkelen tot wat we vandaag de dag overal zien.
Dark Ages
Door zulke oeroude stelsels te bestuderen, kunnen wetenschappers dus begrijpen hoe het universum nu in elkaar zit. Maar hoe verder de astronomen terugkijken, hoe moeilijker dat wordt. Kort na de oerknal was het heelal namelijk een ondoorzichtige wolk, die het licht tegenhield. Dit worden de 'dark ages' genoemd.
Het onderzoek krijgt een duw in de rug als over een paar jaar een nieuwe ruimtetelescoop wordt gelanceerd, de James Webb. Die kan verder terugkijken in de geschiedenis dan zijn voorgangers, zoals de Hubble en de Spitzer, die bij het Nederlands-Amerikaanse onderzoek zijn gebruikt
bron
Om het interessanter te maken voor de lezers.quote:
Ik denk dat de lezers hier donders goed weten waar het over gaat en dat ze nog veeeel beter weten dat dat clashing stelsel niet het stelsel is waar het artikel over gaat....quote:Op donderdag 7 mei 2015 21:54 schreef -CRASH- het volgende:
[..]
Om het interessanter te maken voor de lezers.
Tja... Het artikel "moet zich verkopen". Dus word er een leuk plaatje erbij gegooid.quote:Op donderdag 7 mei 2015 21:55 schreef Sigaartje het volgende:
[..]
Ik denk dat de lezers hier donders goed weten waar het over gaat en dat ze nog veeeel beter weten dat dat clashing stelsel niet het stelsel is waar het artikel over gaat....
Ergerlijk vind ik dit. Zo houd je mensen dom.
Dat is de goeie!quote:Op vrijdag 8 mei 2015 08:58 schreef k3vil het volgende:
haha jullie hebben gelijk, ik had het er ook gewoon blind aan toegevoegd
ik heb het plaatje vervangen nu
quote:Asteroid Impact Mission (AIM)
The Asteroid Impact Mission is a small ESA mission of opportunity to explore and demonstrate technologies for future missions while performing scientific investigations on a binary asteroid and addressing planetary defense.
In this frame, the main objectives of the AIM rendezvous spacecraft are to:
◾Characterise the primary and secondary components of a binary asteroid, Didymos, by analysing its dynamical state, mass, geophysical properties, surface and subsurface structure.
◾Demonstrate deep-space optical communication technology and create an inter-satellite communication network with CubeSats and a lander.
◾Deploy a lander on Didymos secondary asteroid and sound its interior structure.
The Asteroid Impact Mission (AIM) is part of the joint Asteroid Impact & Deflection Assessment (AIDA) project of ESA, the German Aerospace Center (DLR), the Observatoire de la Côte d´Azur (OCA), NASA, and Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory (JHU/APL).
The Double Asteroid Redirection Test (DART) mission, carried out by NASA, is the second component of AIDA. It consists of a single spacecraft, the impactor, which will hit the smaller member of a binary asteroid system, in order to change its orbital period. This impact event is an opportunity for an observing spacecraft to gather data on the asteroid deflection and on the possible alteration of other physical characteristics of the asteroid due to the impact.
When AIM is operated together with DART, the mission covers supplementary objectives:
◾Determine the momentum transfer resulting from DART’s impact by measuring the dynamical state of Didymos after the impact and imaging the resulting crater
◾Monitor the dust environment before and after the impact as a function of time
This will enable the impact response of the object to be derived as a function of its physical properties. Additionally, AIM will be in an ideal position to image the ejecta plume from the impact providing valuable data to validate impact models.
De uitleg van een halo staat in het artikel.quote:Op zondag 24 mei 2015 22:04 schreef Schonedal het volgende:
Is die halo misschien de beruchte donkere materie die een sterrenstelsel omringt?
me toquote:
quote:
Tegen die tijd kunnen we weer genieten van andere missiesquote:Op donderdag 11 juni 2015 21:39 schreef -CRASH- het volgende:
Hyperion... de grote zandbak
De Cassini-missie wordt in 2017 beëindigd![]()
voor die tijd zijn geen nieuwe scheervluchten langs Hyperion meer voorzien.
Beste Geert, daar hebben we een apart topic voorquote:Op woensdag 8 juli 2015 14:27 schreef geert_realist het volgende:
14 juli aanstaande komt de ruimteverkenner new horizon bij pluto aan na een reisje van zo'n 9,5 jaar. Er ontstond nog even paniek nadat het contact met new horizon was verloren, maar gelukkig is dit weer goed gekomen, door een verkeerd commando was de ruimteverkenner namelijk in een safe-mode terecht gekomen. Gelukkig is het contact er weer en komen er nieuwe foto's van pluto binnen nu de ruimteverkenner dus bijna op positie bij pluto is. Hieronder wat artikelen:
Wat kunnen we verwachten van de flyby van New Horizons langs Pluto op 14 juli a.s.?
http://www.astroblogs.nl/(...)luto-op-14-juli-a-s/
Tien dagen voor de flyby langs Pluto is New Horizons in ‘safe mode’ geraakt
http://www.astroblogs.nl/(...)s-safe-mode-geraakt/
Rode Pluto zit vol verrassingen
http://www.astroblogs.nl/(...)it-vol-verrassingen/
Problemen met New Horizons zijn verholpen
http://www.astroblogs.nl/(...)zons-zijn-verholpen/
New Horizons werkt weer – nog één week tot de flyby langs Pluto
http://www.astroblogs.nl/(...)e-flyby-langs-pluto/
[ afbeelding ]
quote:Op dinsdag 14 juli 2015 22:05 schreef starla het volgende:
5 morgensterren op 10-10-15
Zet 10 oktober 2015 dik omcirkeld in je agenda, want dan krijgen we een zeldzaam fenomeen te zien dat 4 planeten 'alligned' zijn, maar met nóg een extraatje: de maan staat óók met deze 4 planeten 'alligned'.
We krijgen i.p.v. 1 morgenster (Venus), dus maar liefst 5 morgensterren! (Venus, Mars, Jupiter, Mercurius en de maan). Met een schijnbare magnitude van Mercurius van 0.62 zal deze zelfs helderder aan de hemel staan dan Mars. Een extra geluk is dat de maan niet vol is, dus niet de andere planeten zal verblinden in haar helderheid. De maan heeft dan bijna nieuwe maan bereikt, maar een klein deel is dus wel zichtbaar.
Of het een once in a liftetime is weet ik niet, maar vaak komt het i.i.g. niet voor, dus mensen: kijk in de morgen van 10-10-15 naar het Oosten (duh...want daar komt de zon op dus een kompas is niet nodig!) en dan zul je dit plaatje aantreffen (zonder banen natuurlijk):
[ link | afbeelding ]
Op 24 oktober staan Venus, Mars en Jupiter het dichtst bijelkaar aan de hemel, maar helaas is Mercurius daar dan niet in zicht en de maan ook niet.
Consider it donequote:Op dinsdag 14 juli 2015 23:45 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
[..]![]()
Zulk nieuws komt echter meestal in onderstaand topic terecht
W&T / Astronomie in de Achtertuin #3
quote:Op donderdag 23 juli 2015 23:55 schreef Sigaartje het volgende:
Volgens mij heb ik een foutje ontdekt in de tv-serie "De slimste mens" van vanavond.
Het ging over Mars, o.a. over dat "grappige karretje" dat daar rondrijdt, zo werd gezegd.
"Rosetta", was het antwoord.
Ik dacht, huh, ben ik nu gek? Rosetta is toch van die komeet.
Opgezocht, en ik heb gelijk!
En vijf jaar later...quote:Op zaterdag 22 mei 2010 09:07 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
21-05-2010
Japan onderzoekt klimaat op Venus
TOKIO - Japan heeft vrijdag (lokale tijd) een satelliet gelanceerd, die de komende jaren de dampkring van de planeet Venus in kaart gaat brengen. De Akatsuki moet onder meer kijken naar stormen op de planeet. Ook hopen wetenschappers bliksem op Venus te zien.
Het bestaan daarvan wordt wel vermoed, maar de flitsen zijn nog nooit waargenomen.
Venus is ongeveer even groot als de aarde, heeft ongeveer dezelfde samenstelling en is ongeveer even oud, maar staat iets dichter bij de zon. De planeet wordt bedekt door wolken van zwavelzuur en koolstofdioxide.
De temperatuur aan het oppervlak ligt tegen de 500 graden Celsius, waardoor elke vorm van leven er onmogelijk is. Door de atmosfeer van Venus te onderzoeken, hopen wetenschappers erachter te komen hoe een levensvatbaar klimaat wel op aarde maar niet op Venus heeft kunnen ontstaan.
Ikaros
Met de Venus-verkenner gaat ook een experimenteel Japans vaartuig de ruimte in, de Ikaros. Het 'ruimtejacht' wordt voortgestuwd door deeltjes van de zon, die een extreem dun zeil laten draaien als de schroef van een schip.
De Ikaros kan varen waar het zonlicht doordringt, stellen de ontwikkelaars. Het vaartuig kan de oplossing zijn voor verre ruimtereizen, waarvoor conventionele raketten niet genoeg brandstof kunnen meenemen.
© ANP
(nu.nl)
quote:Japanners krijgen sonde na vijf jaar weer op koers richting Venus
De Japanse ruimtevaartorganisatie Jaxa heeft een in 2010 gelanceerde ruimtesonde na vijf jaar weer op koers gekregen. De sonde had eind 2010 bij Venus moeten aankomen, maar dat mislukte. Over een paar maanden moet het nu wel lukken.
Na de lancering leek Akatsuki op koers naar Venus, maar daarna gooiden problemen met de motor roet in het eten bij het bereiken van Venus. Sinds die tijd zit Akatsuki in een baan om de zon, maar Jaxa heeft diverse koersaanpassingen geprobeerd door te voeren om de sonde weer richting Venus te krijgen. De laatste grote aanpassing vond vorige maand plaats, aldus Jaxa.
Akatsuki moet de atmosfeer en het oppervlak van Venus gaan onderzoeken. Het is niet de eerste missie van een ruimtevaartorganisatie naar Venus. Zo had de Europese ruimtevaartorganisatie ESA de Venus Express. De mensheid stuurt al decennialang zo nu en dan ruimtesondes naar de planeet.
Ga ik daarheenquote:Op dinsdag 14 juli 2015 23:45 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
![]()
Zulk nieuws komt echter meestal in onderstaand topic terecht
W&T / Astronomie in de Achtertuin #3
quote:NASA To 'Lasso' a Comet To Hitchhike Across the Solar System
Traveling around space can require a lot of fuel, to help fight the fuel bill NASA has a spacecraft concept that would hitch a free ride on one of the many comets and asteroids traveling across our solar system. Comet Hitchhiker, developed at NASA's Jet Propulsion Laboratory, would feature a reusable tether system to replace the need for propellant for entering orbit and landing on objects.
The spacecraft would first cast an extendable tether toward the object and attach itself using a harpoon attached to the tether. Next, it would reel out the tether while applying a brake that harvests energy while the spacecraft accelerates. This allows Comet Hitchhiker to accelerate and slowly match the speed of its ride, and keeping that slight tension on the line harvests energy that is stored on-board for later use, reeling itself down to the surface of the comet or asteroid. A comet hitchhiker spacecraft can obtain up to ~10 km/s of delta-V by using a carbon nanotube (CNT) tether, reaching the current orbital distance of Pluto (32.6 AU) in just 5.6 years.
quote:'Superantenne' laat Marslanders direct met aarde praten
Een nieuw soort 'superantenne' zou ervoor kunnen zorgen dat toekomstige Marslanders veel meer met de aarde kunnen communiceren dan de huidige generatie Marslanders dat kan.
Dat schrijft ExtremeTech.
De antenne is het resultaat van een samenwerking tussen de Amerikaanse universiteit UCLA en ruimtevaartorganisatie NASA. Het idee is dat een hele reeks aan kleinere antenne's samenwerkt om zo een 'superantenne' te vormen. Dan zijn er ook geen satellieten meer nodig om het signaal door te geven.
Curiosity
Marslander Curiosity, die momenteel nog rondrijdt op Mars, kan elke dag via satellieten twee keer 15 minuten met de aarde communiceren. In die 15 minuten zit álles: van het ontvangen van gegevens en foto's tot het geven van complexe instructies.
Dat moet met de nieuwe antenne verleden tijd zijn. Dankzij de 'superantenne' kan de Marslander die de NASA in 2020 naar de rode planeet stuurt straks mogelijk uren aaneen met de aarde communiceren. De wetenschappers van UCLA zijn bezig met een prototype.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |